ועדת החינוך והתרבות -3-
שגיאה! שם מאפיין מסמך לא מוכר.
ירושלים, כ' בחשון, תשס"ב
6 בנובמבר, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 339
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
יום רביעי, י"ד בחשון התשס"ב (31 באוקטובר, 2001), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 31/10/2001
הצעת חוק לזכויות תלמידים בעלי לקויות למידה בחינוך הרגיל, התש”ס-2000.
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק לזכויות תלמידים בעלי לקויות למידה בחינוך הרגיל, התש"ס-2000.
מוזמנים
¶
חה"כ תמר גוז'נסקי
איציק כהן - סמנכ"ל בכיר ומנהל המינהל הפדגוגי, משרד החינוך
ד"ר בלהה נוי - מנהלת שפ"י, משרד החינוך
חוה פרידמן - סגנית פסיכולוגית ראשית, שפ"י, משרד החינוך
מלי דנינו - מנהלת היחידה לליקויי למידה, משרד החינוך
שולמית מור - מנהלת תחום תקצוב מוניציפלי, משרד החינוך
עו"ד דורית מורג - יועצת משפטית, משרד החינוך
עו"ד אביגדור דנן - לשכה משפטית, משרד החינוך
רות פן - מנהלת האגף לחינוך מיוחד, משרד החינוך
יעל פרבר - מתאמת השר לכנסת ולממשלה, משרד החינוך
אורי שוסטרמן - רפרנט אגף התקציבים, משרד האוצר
עדינה יוסף - רכזת חינוך מיוחד, מחלקה לאם ולילד, משרד הבריאות
יצחק קרונר - ממונה על נוער וחניכות, מש' העבודה והרווחה
אורנה יוגב - מפקחת ארצית על המעונות, משרד העבודה והרווחה
עו"ד איל זנדברג - לשכה משפטית, משרד המשפטים
פרופ' מלכה מרגלית - בית ספר לחינוך, אוניברסיטת ת"א, ור"ה
שרה רוזנבלום - מרצה בחוג לריפוי בעיסוק, אוניברסיטת חיפה, ור"ה
מרים איתן - היחידה לבחינות מותאמות, מרכז ארצי לבחינות והערכה של האוניברסיטאות
ניצן מור - יו"ר הוועדה ללקויות למידה, הסתדרות הפסיכולוגים
עו"ד לימור סולומון - המועצה לשלום הילד
חיה יגודה - מנכ"לית צח"י
רחל רובין - צח"י
עו"ד נטע דגן - יועצת משפטית, בזכות
תמר אגמון - מרכזת פורום הורים לתלמידים בעלי לקויות למידה
מגי גודמן - פורום הורים לתלמידים בעלי לקויות למידה
חגית גולן - אורטון, פורום הורים לתלמידים בעלי לקויות למידה
בתיה קראוס - פורום הורים לילדים עם נכויות רב תחומיות
חוה מנדל - מנכ"לית אגודת היועצים החינוכיים בישראל
דליה חי - אגודת היועצים החינוכיים בישראל
רחל לחמן - אגודת היועצים החינוכיים בישראל
ד"ר נעמי ויינטראוב - עמותה לקידום מקצוע הריפוי בעיסוק בישראל
ד"ר שולה פרוש - עמותה לקידום מקצוע הריפוי בעיסוק בישראל
אריאלה אופיר - נציבת שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
מנהלת הוועדה
¶
יהודית גידלי
רשמה: אירית שלהבת
הצעת חוק לזכויות תלמידים בעלי לקויות למידה בחינוך הרגיל, התש"ס-2000
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו פותחים את ישיבת הוועדה. על סדר יומנו הצעת חוק לזכויות תלמידים בעלי לקויות למידה בחינוך הרגיל, התש"ס-2000.
בפעם הקודמת סיימנו לדון בסעיף 5. אני נאלץ להפר הבטחה. התחייבתי שלא נחזור לאחור אבל בעקבות דיונים שאנחנו מקיימים בהצעת חוק אחרת, שיש לה השקה לעניין הזה, הצעת חוק השילוב של תלמידים מהחינוך המיוחד בחינוך הרגיל, אמרה לי היועצת המשפטית שלנו, עו"ד מירב ישראלי, שצריך לראות איך יוצרים הלימה בין שתי הצעות החוק. בהצעת חוק השילוב קיבלנו הסדרים כלשהם וצריך לראות איך הם מסתדרים עם סעיפים 4 ו-5 בהצעת החוק שלפנינו. לפיכך, אנחנו נחזור לסעיפים 4 ו-5.
מירב ישראלי
¶
מדובר בעיקר בסעיף 5. הוחלט, גם בהצעת החוק הזאת וגם בהצעת חוק השילוב, שהתוכנית היחידנית לתלמיד תינתן במסגרת בית-הספר. זאת אומרת, יהיה צוות בבית-הספר שיחליט על התוכנית היחידנית. היה מוסכם על כולם שצריך שתהיה אמירה כלשהי בחוק שזה במסגרת התקציב.
מירב ישראלי
¶
פה השארנו את זה קצת פתוח. השאלה עלתה ואמרו שלכולם ברור שאי אפשר לתת את כל הצרכים ושצריך לשקול גם שיקולים מערכתיים. פה זה נכתב בצורה לא סופית: "במסגרת התקציבית/ במסגרת השעות שהוקצו למוסד לעניין זה". זה מאוד אמורפי. אני רוצה להזכיר מה שעשינו בהצעת חוק השילוב - כמובן לא חייבים להעתיק את זה - כדי שהוועדה תשקול.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אמרנו פה שצריך שתהיה התאמה כלשהי בין התוכנית שבית-הספר קובע לאותו תלמיד לבין סך כל המשאבים והמקורות שעומדים לרשות בית-הספר. שלא יקרה שבית-הספר בונה תוכנית כלשהי שאין לה ידיים ואין לה רגליים במציאות. לכן מוכרח להיות משפט האומר שהתוכנית שבית-הספר בונה צריכה להיות במסגרת המקורות או המשאבים העומדים לרשותו. אומרים לבית-הספר: לרשותך כך וכך, ובמסגרת הזאת בית-הספר בונה את התוכנית.
איציק כהן
¶
אם מדובר במסגרת השעות שהוקצו למוסד בעניין הזה, המשמעות היא שבית-הספר מקבל תוספת של שעות תקן ייעודיות לנושא הזה. זה מה שכתוב פה. הדברים צריכים להיות ברורים.
מירב ישראלי
¶
בישיבה הקודמת לא היה ברור בדיוק למה הכוונה. לכן יש פה בעצם שתי חלופות בניסוח של הסעיף. אני רוצה לומר מה הפתרון שאליו הגיעה הוועדה בחוק השילוב, כדי שהוועדה תשקול, כי כאן זה איננו ברור.
הפתרון שהוועדה החליטה עליו בהצעת חוק השילוב הוא שהתוכנית היחידנית תיקבע במוסד החינוך שבו לומד הילד אבל תהיה מסגרת כללית של תוכנית השילוב, שתיקבע על-ידי השרים. בתוך המסגרת הכללית הזאת יקבעו התוכניות היחידניות של הילדים.
אני רוצה להזכיר שבהצעת החוק שלפנינו קיים סעיף 12, לפיו השר יכול לקבוע את ההרחבה לכל שנת לימודים. זאת אומרת, גם פה יש דבר מה דומה במנגנון. השאלה היא האם הוועדה מעוניינת לעשות משהו דומה למה שעשינו בחוק השילוב.
היו"ר זבולון אורלב
¶
צריך להבחין בין שני דברים: בין סך כל הסעיף התקציבי וסך כל המשאבים שעומדים לרשות הנושא הזה במשרד החינוך, וזה אמור בחוק החינוך המיוחד. הזכרנו ששר האוצר, בהסכמה עם שר החינוך, קובע את המסגרת התקציבית; לבין איך מתקבלת ההחלטה בבית-הספר. בחוק זכויות תלמידים בעלי לקויות למידה אנחנו נותנים לבית-הספר זכות להחליט על התוכנית, כי אנחנו רוצים שההחלטה תהיה ברמת בית-הספר.
יש לנו בעיה, איך נוכל להסדיר שסך כל ההחלטות הבית-ספריות יעלו בקנה אחת עם ההחלטה הכללית לגבי המשאבים. אני לא רואה כרגע ברירה, לפחות לקריאה הראשונה, אלא לומר מה שכתוב בסעיף 5, "במסגרת" - לא הייתי אומר "השעות". אני חושב שהמלה "שעות" היא מלה לא נכונה - "במסגרת התקציב", כי תקציב כולל הכל, לא רק שעות. "במסגרת התקציב שהוקצה למוסד, או עומד לרשות המוסד לעניין זה".
מירב ישראלי
¶
כלומר, אתה לא רוצה לעשות משהו בדומה למה שעשינו בחוק השילוב. בחוק השילוב כתבנו "תוכנית שילוב" ואז הפנינו למסגרת התוכנית. זה משהו אחר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה לחדד. בהצעת חוק השילוב קבענו: "שר החינוך, בהסכמת שר האוצר, יקבע תוכנית לשילוב ילדים בעלי צרכים מיוחדים במוסדות רגילים ואת נוהל הקצאת המשאבים למוסדות הרגילים לעניין זה".
מירב ישראלי
¶
בחוק השילוב יש לנו "תוכנית יחידנית". ממש בדומה להצעת החוק שלפנינו, כתבנו: "התוכנית החינוכית היחידנית תיקבע ככל האפשר ב---"
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה חוק אחר. אנחנו רוצים להציע פה שתהיה הלימה בין מה שקבענו בהצעת חוק השילוב לבין מה שיקרה פה. שלא יהיו שני חוקים שקשורים בחינוך המיוחד כשלכל אחד יש פרוצדורות משלו. רצינו לנסות לעשות שילוב כלשהו בין הצעת חוק השילוב לבין הצעת החוק שלפניו.
מירב ישראלי
¶
במקום העניין של התקציב אנחנו כתבנו בהצעת חוק השילוב: "התוכנית החינוכית היחידנית תיקבע ככל האפשר מתוך מגמה לשלב את הילד בתוכנית הלימודים הרגילה, הכל לפי צרכיו של הילד המשולב ובהתחשב בסוג הלקות, בחומרתה, בגילו של הילד ובמסגרת תוכנית השילוב שנקבעה לפי סעיף 20".
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה פתרון אפשרי. היא אומרת שיהיה סעיף כללי, כמו סעיף 20: שהשר, בהסכמת שר האוצר, קובע את המסגרת הכללית. בית-הספר שקובע את התוכנית הפרטנית קובע בין היתר בהתאם לגילו של הילד, לבעיות שלו וכדומה ובהתחשב באותו סעיף כללי, הסעיף התקציבי.
תמר גוז'נסקי
¶
בסעיף 11 כתוב ש"השר הממונה על ביצוע חוק זה יתקין תקנות לביצועו, לרבות בדבר קביעת תוכניות התאמה במוסדות חינוך". כלומר, יש לנו סעיף כזה.
תמר גוז'נסקי
¶
אמרתם שתוכניות התאמה צריכות להיות במסגרת החלטה של המשרד באשר למסגרת של תוכניות ההתאמה.
איל זנדברג
¶
סעיף 11 דורש תיקון, כי השר לא קובע את התוכנית האישית אלא אולי נהלים לגבי קביעת התוכנית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה היה הרצון שלהם, שההחלטה לגבי התוכנית הספציפית של ילד תיקבע בבית-הספר. גם סעיף 11 צריך לעבור רביזיה. כרגע אנחנו מדברים על הצעה, שיתווסף פה סעיף דוגמת סעיף 20(א) לחוק השילוב, לפיו שר החינוך בהסכמת שר האוצר יקבעו תוכנית לטיפול בילדים בעלי לקויות למידה, ונוהל הקצאת המשאבים למוסדות החינוך לעניין זה ---
תמר גוז'נסקי
¶
למה אנחנו צריכים לקבוע ששר החינוך יקבל רשות משר האוצר איך לתקצב בתוך מוסדות חינוך? מה פתאום?
תמר גוז'נסקי
¶
מה פתאום הוא צריך? הוא הרי קובע את המסגרת הכללית. האם הוא עוד ישאל אותו אם להעביר לבאר-שבע או לחדרה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
בסדר, את זה נעשה כבר לקראת הקריאה השניה והשלישית. הרעיון הכללי הוא, אפשר כאן כבר להתחיל לדייק בדבר הזה ---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני אעשה כרצונך, מאחר וזאת הצעת חוק שלך, אבל אני מייעץ לך, הואיל ו"התייעצות" היא בסופו של דבר הסכמה, חבל ליצור חזית מיותרת עם שר האוצר.
תמר גוז'נסקי
¶
אתמול קיימנו דיון במליאה. אז אולי נוותר על כל הדיונים במשך השנה, נבוא פעם בשנה לכנסת, נקרא מה שכתוב בחוק ההסדרים ונלך הביתה? זה אותו דבר. לשר האוצר יש מונופול.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש שתי אפשרויות: או שלא נכניס פה את שר האוצר בכלל, או שנכניס את שר האוצר ואז זה יהיה בהסכמתו.
חיה יגודה
¶
בואו נסתכל על המציאות. כל בית-ספר מקבל X שעות. לפי קריטריונים של משרד החינוך היום חייבים לתת לילדים מסויימים עדיפות ראשונה לקבלת שעות מהשעות שבית-הספר מקבל. מה שקורה היום, שהילדים בעלי לקויי למידה נדחקים אחורה ופעמים רבות בית-הספר אומר שאין לו מספיק תקציב לתת שעות לאותם ילדים בגלל שבית-הספר מחוייב לעדיפות א'. אם אתה משנה את המלה הזאת, לגבי האפשרות לתגבר את בית-הספר ולתת שעות ---
היו"ר זבולון אורלב
¶
במקום מה שכתוב כעת באשר למסגרת התקציבית אני מבקש לומר "במסגרת האמור בסעיף 20(ג)".
חיה יגודה
¶
לא. היה מדובר פה על מחיקת מלה מסוימת, שהתוכנית תהיה על השעות שבית-הספר מקבל בלי לאפשר בחוק שמשרד החינוך ייתן שעות לילדים.
איל זנדברג
¶
הרעיון של צביעת כספים הוא גישה שמחלחלת בכנסת. נציג האוצר אומנם לא נמצא פה אבל ככלל אנחנו לא בטוחים שזה רצוי.
איל זנדברג
¶
אני מייצג מדיניות חקיקתית. אם אנחנו נתחיל לצבוע בכל חוק וחוק אז לא יהיה מבנה מערכתי של תקציב ולא תהיה כל גמישות. הכוונה איננה שייקחו כספים ולא ייעדו לחוק הזה, זאת לא כוונתנו, גם לא מהניסוח שהוצע כרגע על-ידי יושב-ראש הוועדה, אלא שלא יהיה תקציב בלתי מוגבל שהמוסדות יוכלו להקצות לתלמידים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
על דעתן של חברות הכנסת תמר גוז'נסקי וענת מאור ועל דעתי, אנחנו סבורים שמן הראוי שיהיה כתוב כסף צבוע. אבל הואיל ונציג האוצר לא נמצא כאן אנחנו נחזור לשאלה הספציפית הזאת בקריאה שניה ושלישית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אין שום ספק שגם אם בחוק החינוך המיוחד לא היו מוסיפים כסף אז לא היו מקדמים אותו. זה ברור לכולם. זה הפתרון אליו אנחנו הולכים.
מלכה מרגלית
¶
בסעיף 5, בשורה השלישית לקראת הסוף, חסרה מלה. כתוב "תוכנית טיפול והוראה" וחסר ביטוי שיבטא התאמת בחינות.
איל זנדברג
¶
זה כלול במושג "הוראה מותאמת" לפי סעיף 3(ב), האומר: "הוראה מותאמת לרבות התאמת המבחנים". זאת לפחות הכוונה.
תמר אגמון
¶
לדעתנו יש להוסיף: "ינתן על-ידי מורים בעלי הכשרה מתאימה". בשילוב - המורים ברורים, ברור במה מדובר. בחינוך הרגיל לא ברור ואז מוסיפים שעות ונותנים את העזרה במקום הלא נכון.
איל זנדברג
¶
אנחנו רוצים ליישם את זה. אם אנחנו הולכים לחומרה אז אנחנו ניצור קאדר של מועמדים להוראה, נכשיר אותם במשך 4 השנים הקרובות, נכניס אותם לעבודה, ייקח עוד 5 שנים לנסות להתאים אותם ולא יקרה כלום.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נניח שיש בבתי-ספר תלמידים בעלי לקות למידה אך לא הצליחו להשיג מורים שעברו הכשרה. האם את מציעה שהילד יקבל עזרה, או שהוא יקבל רק על-ידי מורה בעל הכשרה מתאימה? מה את מציעה? כן או לא? את מציעה שהילד יקבל או לא יקבל? תביני, אם תכניסי בחוק חובת הכשרה אז הילד לא יקבל, כי זה יהיה אסור. למה לך לעשות את זה? לא כל דבר צריך להיות בחקיקה ראשית.
ענת מאור
¶
אני מציעה שלא נכניס את זה להצעת החוק לקראת הקריאה הראשונה אבל אני אומרת לך כמנהלת בית-ספר לשעבר, יש פה בעיה מקצועית רצינית. גם לא נכון לומר שיש בעיה להכשיר. ישנם אנשים בעלי הכשרה לליקויי למידה, במשרד החינוך או במוסדות פרטיים.
ענת מאור
¶
הבעיה המקצועית היא קריטית ביותר להצלחה. אם יש בעיה של פיגור ואם יש בעיה של דיסלקציה, בלי כושר מקצועי טהור לא נוכל לקדם את הילדים. אני לא יודעת האם להכניס את זה בהגדרה, שזה ייעשה על-ידי איש מקצוע. צריך לחשוב. הרעיון הוא לעגן שזה לא רק חוק חברתי אלא גם מקצועי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הסיכום שלך מקובל עלי. זה עומד על סדר היום. מר איציק כהן, אני מבקש שתחשבו על ההערה של חברת הכנסת ענת מאור ותבואו אלינו עם רעיונות, איך אנחנו נוכל להסדיר - בחקיקה ראשית או בחקיקה משנית, אינני יודע איך - שזה ייעשה על-ידי בעלי הכשרה, ככל האפשר.
מלי דנינו
¶
אני חושבת שאם נתחיל בזה שבכל בית-ספר יהיה מומחה לליקויי למידה, זאת בהחלט תהיה התחלה טובה מאוד. אנחנו רוצים שסגל בית-הספר כולו יעבור הכשרה בקשר להוראה בבית-הספר.
איל זנדברג
¶
האם הנוסח המוצע מאפשר ששר החינוך יוכל לקבוע מגבלות כלשהן על שיקול הדעת של מנהל המוסד? האם תהיה טבלה מסויימת שתנחה איך לתת - התאמה בין לקות לסוג הטיפול? אני שואל את זה מכיוון שלנגד עיני עומדת הדוגמא של מנהל בית-ספר פרטי, שבדרך כלל לא מקבל תקצוב כלל ועיקר מהמדינה, ופה אנחנו בעצם ניתן לו שיק, שהמדינה משלמת אותו, והוא רק ימלא את הסכומים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שהעניין הוא מאוד פשוט. יש תוכנית כללית ויש עקרונות כלליים של המסגרות המקצועיות, שיבואו לידי ביטוי בתקנות או בחוזר מנכ"ל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
היישום הספציפי לגבי כל תלמיד, איזה עקרון מחילים על איזה תלמיד - על זה יחליט מנהל בית-הספר. איך השר יכול לקבוע לגבי התלמיד הזה? הוא הרי לא מכיר אותו.
תמר גוז'נסקי
¶
יש לי חדשות בשבילך. כשמשרד החינוך יקנה שירותי אבחון והוראה מותאמת, אם הוא יקנה שירותים כאלה - הוא יכתיב את המחיר. אל תדאג. בעל המקצוע לא יכתיב את המחיר. המשרד יכתיב את המחיר. מי שהולך להזמין 7,000 או 70,000 שעות - מכתיב את המחיר. מה אתה דואג? למה אתה סבור שיהיה שיק פתוח והמנהל ימלא אותו? איפה יש דבר כזה?
איל זנדברג
¶
אם מדובר על זכאות של התלמיד ומי שקובע את התוכן שלה הוא מנהל המוסד, הרי שיש פה מצב של שיק פתוח. החוק קבע זכאויות ניידות. מנהל מוסד יסתכל על ילד ויגיד שהילד הזה זקוק ל-20 שעות, בעוד שאולי הוא זקוק לפחות שעות.
תמר גוז'נסקי
¶
בחוק הסיעוד כתוב שהוא מקבל כך וכך שעות. האם בעקבות זה אפשר לשלם למטפלת כל סכום שהיא רוצה?
איל זנדברג
¶
אני לא רוצה לקבוע את זה בחוק. אני רוצה להבהיר שאנחנו נסמיך את שר החינוך לקבוע גם מסגרות כלשהן לאותו שיקול דעת שמפעילים מנהלי המוסדות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שפתרנו את הבעיה. אנחנו הרי לוקחים את סעיף 20(ג) מחוק השילוב ועושים את השינוי שהציעה חברת הכנסת תמר גוז'נסקי. אנחנו אומרים: שר החינוך, בהסכמת שר האוצר, יקבע את מסגרת התקציב לשילוב ילדים בעלי צרכים מיוחדים במוסדות הרגילים. השר יקבע את התוכנית הכללית ואת נוהל הקצאת המשאבים. אבל, אל תשלה את עצמך, ההחלטה הספציפית היא ברמה של מנהל המוסד. מי שמכיר את הילד, מחליט מה תהיה התוכנית שלו.
מלי דנינו
¶
ההתמקצעות של המערכת תלך ותגבר ותיתן תשובות ממוקדות יותר לשאלות של מר איל זנדברג. כיום אין לנו תשובה לשאלה כמה שעות לתת לאיזה לקות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אלה דברים שטובים לדברי ההסבר לחוק ואנחנו נאפשר לכם להשפיע עליהם. אדרבא, תביאו לנו הצעות.
מירב ישראלי
¶
יש עוד שאלה אחת. כאן נאמר: "יקבע מנהל מוסד החינוך, בהתייעצות עם ועדת האיתור וההתאמה", שלא קבענו את ההרכב שלה. בהצעת חוק השילוב כן קבענו הרכב אבל כאן אמרנו שהשר יקבע.
מירב ישראלי
¶
לגבי התוכנית היחידנית, בהצעת חוק השילוב קבענו שמי שייקבע את זה הוא מחנך הכתה, או עובד הוראה בחינוך מיוחד במקרה ובעל מקצוע נדרש נוסף. כאן כתבנו: "המנהל, בהתייעצות עם ועדת האיתור וההתאמה". אתה אומר שזה ישאר כך.
יש שאלה נוספת שהעלה עו"ד איל זנדברג. בנוסח שלפניכם אין התייחסות לנושא של בחינות חיצוניות, כמו בחינות הבגרות. לפי סעיף 5 מנהל בית-הספר קובע, בהתייעצות עם הוועדה, גם את התאמת הבחינות של הילד. הבעיה היא שאין כאן שום התייחסות לבחינות חיצוניות ומי דואג להתאמה שלהן.
ענת מאור
¶
אני רוצה להסב את תשומת לב משרד החינוך למה שעולה כל השנים. התאמת הבחינות החיצוניות לתלמידים לקויי למידה פשוט גובלת בשערוריה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה להפנות את תשומת לבך לדיון מהיר שערכנו בוועדה, על-פי בקשה של חברת הכנסת תמר גוז'נסקי, ולהמלצות הוועדה. הקדשנו שעתיים תמימות לדיון בנושא זה, הגענו להבנות עם משרד החינוך ויש המלצות שהונחו על שולחן הכנסת.
ענת מאור
¶
אני מברכת על כך. לצערי הרב אני יודעת מנסיוני שכל שנה זה משתנה. אני מבקשת לקראת קריאה שניה ושלישית להתייחס גם לכך בהצעת החוק שלפנינו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה יירשם. אני תומך בכך שלקראת קריאה שניה ושלישית נדון גם בסוגייה של התאמת המבחנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כשאדם יראה שכתוב בחוק "ועדה רב-מקצועית", הוא לא יבין כלום. אם את רוצה להוסיף בהגדרות "ועדת איתור והתאמה - ועדה רב מקצועית המורכבת מ...".
בלהה נוי
¶
זה מאוד מורכב. היה לנו דיון פנימי בעניין הזה. חשבנו עוד פעם ואמרנו שמדובר בצוות בית-הספר. למה לא יהיה פה פסיכולוג, שם יועץ ופה מאבחן דידקטי? למה לנו לחייב כרגע? הכוחות שישנם בבית-הספר יעשו את זה. ברור שהמנהל ייקח את הצוות הרב-מקצועי שלו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נשארים עם "ועדת האיתור וההתאמה", כפי שכתוב. אם המשרד יבקש, אנחנו נקשיב לו בתשומת לב. תודה רבה. גמרנו עם סעיף 5.
מירב ישראלי
¶
סעיף 6 - שמירת סודיות
"(א) מנהל מוסד חינוך, מורה וכל עובד מוסד חינוך אחר, שהגיע אליו מידע בנוגע לתלמיד לקוי למידה, תוך כדי מילוי תפקידו או במהלך עבודתו, ישמרו בסוד ולא יעשה בו כל שימוש, אלא בהתאם להוראות חוק זה.
(ב) מנהל מוסד חינוך, מורה, וכל עובד מוסד חינוך אחר ינקטו אמצעים סבירים הדרושים כדי להבטיח שעובדים הנתונים למרותם ישמרו על סודיות מידע כאמור בסעיף קטן (א), המובא לידיעתם תוך כדי מילוי תפקידם או במהלך עבודתם."
דורית מורג
¶
אני חושבת שזה מיותר. אם יש הנחיה על שמירת סודיות, אז אין צורך עוד פעם שמישהו ישגיח שאכן כך זה יהיה.
איל זנדברג
¶
הסעיף בוודאי לא גורע ואנחנו חושבים שהוא צריך להיות. אני לא רואה סיבה מדוע לא להטיל אחריות על מנהלי מוסדות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו מקבלים את עמדת משרד המשפטים. גמרנו את סעיף 6 ואין עליו הערות.
הצבעה על סעיף 6
בעד - 2
אין מתנגדים
אין נמנעים
הסעיף נתקבל.
מירב ישראלי
¶
סעיף 7 - מסירת מידע
מכיוון שסעיף הסודיות דורש מאנשי המקצוע לשמור על סודיות, סעיף 7 מפרט מתי הם כן יכולים למסור את המידע.
"(א) מנהל מוסד חינוך רשאי למסור מידע כאמור בסעיף 6 לאחר:
(1) אם התלמיד לקוי הלמידה, בהסכמת הוריו או אפוטרופסו" - כאן אולי אפשר להוסיף "לאחר שהוסברה להם משמעות ההסכמה" - "נתן את הסכמתו למסירת המידע".
היו"ר זבולון אורלב
¶
מציעה גברת מירב ישראלי שבסיפא של פסקה 7(א)(1) נאמר "זולת אם שוכנע שהגילוי עלול לפגוע בתלמיד".
מירב ישראלי
¶
כאן מתייחסים לכך שהגילוי עשוי לגרום פגיעה. את מתייחסת לסעיף הבא.
עלתה כאן עוד הערה נכונה, שצריך למסור מידע לתלמיד או להורים, וזה לא מופיע פה.
מירב ישראלי
¶
"(א) מנהל מוסד חינוך רשאי למסור מידע כאמור בסעיף 6 לאחר:
(1) אם התלמיד לקוי הלמידה, בהסכמת הוריו או אפוטרופסו, לאחר שהוסברה להם משמעות ההסכמה, נתן את הסכמתו למסירת המידע, זולת אם שוכנע שהגילוי עלול לפגוע בתלמיד".
זאת אומרת, גם אם התלמיד מסכים, המנהל עדיין צריך לשקול האם הגילוי לא יפגע.
יש נקודה נוספת, וזה צריך להיות פסקה חדשה, לגבי מסירת מידע להורים או לתלמיד על-פי בקשתם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני שואל מבחינת זכות אזרח. האבא לא יודע שבבית-הספר יש אינפורמציה על בעיה של לקות למידה אצל ילדו. הוא לא יודע לבקש.
תמר גוז'נסקי
¶
בסעיף 4(ב) נאמר שאי אפשר לשלוח את הילד לאבחון בלי הסכמת ההורים. כלומר, ברגע שמתחילים את התהליך, מדברים עם ההורים.
מירב ישראלי
¶
דבר נוסף, שיש בהצעת חוק השילוב, אולי יפתור את הבעיה. בעצם כשמדובר פה על התוכנית היחידנית לא כתוב שצריך להתייעץ עם ההורים. יכול להיות שאפשר להוסיף את זה שם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו מחפשים עכשיו פתרונות. אם הפתרון מסובך, נדחה את זה לקריאה שניה ושלישית. אם יש פתרון קל, נפתור את זה עכשיו. אני חושב שאנחנו נספיק היום לסיים את החוק. אין לנו מחלוקת במהות, שצריכים למסור את האינפורמציה. כרגע אנחנו מחפשים את הדרך.
דורית מורג
¶
אני רוצה לשאול את עו"ד מירב ישראלי, מה אנחנו מוסיפים כאן (בסעיף 7) על מה שנאמר בחוק הגנת הפרטיות? הרי יש חסיון על מסירת מידע על-פי חוק הגנת הפרטיות. לא מוסרים מידע הן על ליקויי למידה והן על כל ליקוי אחר. יש גם הוראות בחוק הגנת הפרטיות איך מוסרים לאדם שעליו נמצא מידע את המידע המבוקש. אם נכניס כאן הוראה ספציפית, אנחנו צריכים לדעת במה מתייחדת ההוראה הזאת.
מירב ישראלי
¶
מכיוון שהכנסנו פה סעיף מיוחד של שמירת סודיות, שהוא עכשיו הוראה מיוחדת, וחוק הגנת הפרטיות מתייחס גם להוראות מיוחדות בחוקים אחר, שיש הוראה על-פי כל דין לשמור על סודיות ---
מירב ישראלי
¶
כי זה מטיל חובה על אנשים מסויימים: על מנהל, על מורה, על כל עובד מוסד חינוך. זה התוספת. חוק הגנת הפרטיות לא מתייחס לעניין זה.
תמר גוז'נסקי
¶
בחוק זכויות החולה ובחוק הטיפול בחולי נפש, בכל החוקים המקצועיים האלה, האם מוגדר מה המידע שמותר למסור ומה המידע שאסור למסור? בחוקים הללו יש הגדרות מאוד מדוייקות שנוגעות לאוכלוסיה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
למשרד המשפטים בכל זאת יש את הראייה הכוללת. אם מר איל זנדברג אומר שיכול להיות שבתיאוריה את צודקת אבל בנושא המשפטי צריך פה הוראות מיוחדות, אקבל את דעתו.
תמר גוז'נסקי
¶
אני מציעה שבסעיף 7 מנהל מוסד החינוך ימסור באופן שוטף להורים.
לגבי השאלה אם תלמיד הוא לקוי למידה - כתוב פה שקודם כל התלמיד צריך להסכים. על פי הנוסח המוצע, גם אם הוא תלמיד בן 6, הוא צריך להסכים. זה מנוסח "התלמיד נתן את הסכמתו". אני חושבת שבוודאי צריך לדבר עם תלמיד בן 14 אך לא בטוח שעם תלמיד בן 5-6. צריך לתקן את הניסוח.
האם אנחנו לא נכנסים בכלל לשאלה למי נמסר המידע? האם נאפשר לעתונאי, שרוצה לעשות כתבת צבע צהובה, גם אם ההורים מסכימים? למנהל ולמורה יש מטרה אחת: לקדם את הטיפול. יש לאפשר כל מסירת מידע שמקדמת את הטיפול. באשר למטרה אחרת, אם ההורים רוצים לספר על הילד שלהם, ההורים יילכו לעיתונאי, אבל המנהל לא יכול ללכת לעיתונאי בשום מקרה, אפילו אם ההורים מסכימים. אני חושבת שצריכה להיות מטרה, מטרת מסירת המידע, שהיא לקדם את האבחון והטיפול בילד, אבל לא סתם מסירת מידע "כי יש מישהו שרוצה לדעת".
מירב ישראלי
¶
צריך להסביר שיש פה אחריות פלילית די כבדה. לכן השיקול להוסיף כאן סייג נוסף, של מסירת מידע למטרה מסויימת - ההורים צריכים לשקול האם הם חושפים הכל.
תמר גוז'נסקי
¶
זה לא שאלה על הסכמת הורים למסירת מידע. אם ההורים מוסרים מידע, זה לא נכנס לחוק הזה. מדובר על מנהל בית-הספר. גם אם ההורים הסכימו, אז מה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שנשאיר את זה למחשבה. נקבל את ההערה של חברת הכנסת תמר גוז'נסקי, שצריכים לעשות פה הבחנה. אולי נאמר שעד גיל 14 אין צורך בהסכמת התלמיד.
לימור סלומון
¶
מקובל היום לא לקבוע גילאים אלא לקבוע "בהתאם למידת הבנתו של התלמיד" (אני לא זוכרת את הנוסח המדוייק).
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נבדוק בחקיקה הקיימת ובהצעות החוק ונעשה פה הבחנה. אם לתלמיד יש יכולת להבין את מהות הדבר, יש צורך גם בהסכמתו ובהסכמת הוריו או אפוטרופסיו. אם לתלמיד אין את יכולת ההבנה, אין צורך לקבל את הסכמתו ומספיקה הסכמת ההורים או אפוטרופסיו.
ניצן מור
¶
צריך להיות כתוב בצורה ברורה שההורה יקבל את סיכום האבחון ואת התוצאות בצורה שהוא יוכל להבין אותם. היכולת להשתמש בצורה נכונה במידע ולהחליט למי לתת ולמי לא תלויה בזה שההורה יבין את תוצאות האבחון ומה היא התוכנית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נוסיף בסעיף 7 פסקה האומרת שמנהל בית-הספר ימסור מידע מלא ושוטף להורים או לאפוטרופסים. אני לא יודע אם זה צריך להימסר דווקא בכתב. השר יקבע את כל הנהלים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כתב לי נציג משרד האוצר שהוא מתנצל על האיחור עקב התמשכות המשא ומתן עם הסגל האקדמאי. אני לא אנצל את איחורו כדי "לגנוב" פה איזה סעיף. יש איזה אתיקה מקובלת בוועדה.
כשאנחנו נצביע על סעיף 7 זה יכלול גם הצבעה לקריאה ראשונה על כך ש"המנהל ימסור מידע שוטף ועדכני להוריו או לאפוטרופסו על-פי נהלים שיקבעו על-ידי השר".
איל זנדברג
¶
אתם רוצים פה משהו שהוא מעבר לשאלה המסויימת. רוצים לקבוע חובה, בלי קשר לחובת הסודיות, למסור מידע כדי שההורה יידע מה קורה עם הילד שלו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
השר יגדיר. אם הוא יגדיר ש"שוטף" זה פעם בחמש שנים, אז הורה יגיש בג"ץ ויגיד שזה לא מידע שוטף. ואם המנהל לא ימסור מידע כל יום והורה יגיש בג"ץ, הבג"ץ יגיד לו ש"שוטף" זה גם פעם בחודש או פעם ב-3 חודשים.
ענת מאור
¶
אולי נאמר "מידע תקופתי" ולא "מידע שוטף". לא יתכן שמנהל בית-הספר יצטרך כל שבוע למסור מידע.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני בעד שהוא לא יבוא כל שבוע, אבל אני חושב ש"תקופתי" הוא לא נוסח טוב. אצלנו במקורות כתוב "תקופת השנה" ושם הכוונה לפעם בשנה.
חוה מנדל
¶
בתחילת סעיף 6 כתוב: "מנהל מוסד חינוך, מורה וכל עובד מוסד חינוך אחר". אני חושבת שאין צורך ב"מורה". אני חושבת שמנהל המוסד הוא האחראי. אם מפרטים, אז צריך לפרט יותר. בדרך כלל מי שיותר מעורב זה יועץ בית-הספר ולא המורה.
דורית מורג
¶
יש לי הערה כללית נוספת לעניין מסירת מידע, שלדעתי חסרה. מנהל בית-הספר הוא לא תמיד עובד משרד החינוך. אנחנו רוצים שהוא ימסור מידע במערכת, למשל לצורך מסירת כספים לממונים עליו, למשרד החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נסי כרגע לנסח סעיף, תוך כדי הדיון, ונחזור בכל רגע שתצביעי ותגידי שיש לך הצעת נוסח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן, בהחלט, זה מקובל.
"(א) (2) אם המדובר במסירת מידע רפואי אודות תלמיד לקוי למידה לרשויות הבטחון, על פי דרישתן, אם השתכנע כי מסירת המידע הרפואי אודות התלמיד לקוי הלמידה חיונית להגנה על בריאותו או שיש במסירתו כדי למנוע פגיעה בחייו של התלמיד לקוי הלמידה."
ענת מאור
¶
אני חושבת שלא צריך לשנות את סעיף 7(א)(2) לקראת הקריאה הראשונה. הסעיף מנוסח היטב. אני מבקשת לקראת קריאה שניה ושלישית - אולי בצוות מצומצם ולא בהרכב מלא של הוועדה - להיפגש עם גורמי הצבא. אני רוצה ליידע את היושב-ראש שמנהל בית-הספר נדרש למסור מידע לצבא, למשל שהילד למד ערבית או שהוא למד מכונאות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הריני ממנה אותך בזה להיות יושבת-ראש ועדת משנה ואת רשאית לצרף אליך כל מי שאת חושבת לנכון, מבין חברי הוועדה ומחוץ לה. לקראת קריאה שניה ושלישית תפני לרשויות בשמי ובשם ועדת החינוך והתרבות, תעשי את הבירור הזה ועדכני את הוועדה בתוצאות טיפולך.
איל זנדברג
¶
משרד המשפטים מתנגד לנוסח הרחב מאוד של סעיף 7(א)(2), לגבי המסירה לרשויות הבטחון, לאור בדיקת חיקוקים אחרים. בעניין הצבא קיים חוק שירות בטחון, כשסעיף 44 שלו מאפשר לצבא, ככל שהוא רוצה, לבקש מידע על כל מיני נושאים, ובין היתר מן הסתם גם על לקויות למידה. מצד שני, בחוקים אחרים שמדובר בהם בפגיעות חמורות, שעשויה להיות להם השפעה רבה יותר על חיי אדם, כמו חוק טיפול בחולי נפש, או אפילו חוק זכויות החולה, אין הוראה כזאת שמאפשרת מסירה דווקא לרשויות הבטחון באופן כל-כך גורף.
איל זנדברג
¶
בסעיף 44 בחוק שירות בטחון נאמר: "שר הבטחון רשאי בתקנות לחייב בני אדם, מסוגים שנקבעו בהם, למסור לפוקד, לפי דרישתו, פרטים שנקבעו בתקנות, ככל שהם ידועים להם בנוגע לאדם המיועד לשירות בטחון, או שהוא יוצא צבא שנמצא כשר לשירות ובנוגע לסוג בני אדם כאמור". היינו, בעצם למסור מידע.
מירב ישראלי
¶
אני מציעה להוסיף סעיף שחסר פה, ש"הוא צריך למסור אם קיימת בחוק חובה לגילוי המידע או שבית-המשפט התיר את גילוי המידע". כך זה מופיע בחוקים אחרים.
איל זנדברג
¶
אני עומד על כך שסעיף 7(א)(2) בוודאי מיותר. הרעיון, שיש למסור לרשויות הבטחון, הוא רחב מאוד והוא פוגע בזכויות הילד, כפי שאנחנו מבינים אותן. בעצם שיקול הדעת הוא של מנהל המוסד אם זה "חיוני להגנה על בריאותו או שיש במסירתו כדי למנוע פגיעה בחייו של התלמיד". זאת גישה פטרנליסטית שמאפשרת למנהל למסור מידע, שלא מופיעה בחוקים אחרים, ואין לה הצדקה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע להשמיט את פסקה 7(א)(2). תטפל בזה ועדת משנה בראשות חברת הכנסת ענת מאור. אבל צריכה להיות פה הסכמה, שתתחייבו לא לטעון שזה נושא חדש אם נרצה להעלות את זה לקראת קריאה שניה ושלישית. האם אתם לא תטענו לנושא חדש?
היו"ר זבולון אורלב
¶
נדון לגופו. רק אל תשתמשו בכך שכרגע זה הושמט מהנוסח ותטענו שזה נושא חדש. ומה אומר משרד החינוך?
היו"ר זבולון אורלב
¶
נסכם כרגע שאנחנו לא דנים בסעיף 7(א)(2). כל מי שרצה לדבר על סעיף זה, חסכתי לו את הדיבור. לאור עבודת ועדת המשנה בראשות חברת הכנסת ענת מאור מול משרד הבטחון, בשיתוף כל הגורמים, אם יהיה צורך נחזור לדיון הזה לקראת קריאה שניה ושלישית.
מירב ישראלי
¶
אני מוסיפה את המשפט "קיימת חובה בחוק למסור את המידע", כפי שמופיע בחוקים אחרים שעוסקים במסירת מידע. יש סייג שהאדם שיש עליו חובה בחוק בוודאי חייב למסור את המידע. לכן נאמר: "אם קיימת בחוק חובה לגילוי המידע או שבית-המשפט הורה על כך".
מירב ישראלי
¶
"7(ב) קיבל אדם מידע לפי סעיף קטן (א), יחולו עליו הוראות סעיף 6 והוראות סעיף זה, בשינויים המחויבים."
בסעיף 7(ב) הכוונה לאדם שמקבל את המידע.
מירב ישראלי
¶
מכיוון שיש חובה למסור להורים, אני מציעה שיהיה סעיף נפרד להורים ונחיל את סעיף קטן (ב) רק על הסעיף הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן. כשאנחנו נצביע כעת על סעיף 7, בנוסף על כל מה שדיברנו, אנחנו נצביע גם על כך שיהיה בתוכו סעיף שיכלול חובת מסירת מידע של מנהל בית-ספר לשר החינוך, או למי שייקבע מטעמו, על-פי מה שייקבע שר החינוך.
מירב ישראלי
¶
סעיף 8 - מועצה ציבורית
"(א) השר ימנה מועצה ציבורית, באישור הוועדה.
(ב) במועצה יהיו שנים עשר חברים כמפורט להלן:
(1) שלושה נציגי משרד החינוך, שאחד מהם יהיה היושב ראש, על פי קביעת השר;
(2) נציג משרד העבודה והרווחה מתוך רשימה שיקבע שר העבודה והרווחה;
(3) נציג משרד הבריאות מתוך רשימה שיקבע שר הבריאות;
(4) נציג המועצה להשכלה גבוהה מתוך רשימה שתקבע המועצה להשכלה גבוהה;
(5) שני נציגים של ארגוני המורים מתוך רשימה שיקבעו ארגוני המורים;
(6) נציג ועד ההורים הארצי ללקויות למידה מתוך רשימה שיקבע ועד ההורים;
(7) נציג ארגון הפסיכולוגים מתוך רשימה שיקבע ארגון הפסיכולוגים;
(8) נציג מועצת התלמידים הארצית מתוך רשימה שתקבע מועצת התלמידים;
(9) נציג אגודת היועצים החינוכיים בישראל מתוך רשימה שתקבע אגודת היועצים החינוכיים.
(ג) נתפנה מקומו של חבר המועצה תוך תקופת כהונתה של מועצה, מחמת סיבה שהיא, יתמנה במקומו לתקופת כהונתה של אותה מועצה חבר אחר בדרך שנקבעה למינוי של חבר שמקומו נתפנה; נבצר מחבר המועצה לשמש בתפקידו בפועל תקופה קצובה, רשאי השר למנות ממלא מקום לאותו חבר לתקופה כאמור."
איל זנדברג
¶
הסעיף הזה מעורר את עצם הצורך במועצה ציבורית. מועצה ציבורית מופיעה אמנם בחוקים שונים. הצורך להקים גוף שיעמוד ליד השר ---
היו"ר זבולון אורלב
¶
אולי נדון בזה כשנגיע לסעיף 10. כשאני קורא את סעיף 10, לגבי תפקידי המועצה, אני לא רואה איך אפשר לוותר על זה. צריך לבחון תהליכי יישום, בהתאם למחקרים, את דרכי האבחון והטיפול ולייעץ לשר. צריך לקבוע פה הרבה מאוד דברים: סיוע בקביעת מדיניות ברורה לטיפול, שמירה על אחידות, הגשת דוחות שנתיים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אאפשר לך לנמק את זה עכשיו. אתה אומר: למה לדון בסעיף 10 אם יתכן שיקרה נס ואתה תשכנע אותנו בסעיף 10 ואז כל הדיון בסעיף 8 יהיה מיותר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה לא בשכר. תוסיף סעיף: שכל עובדיה יהיו בהתנדבות ולא יקבלו החזר הוצאות ולא שום דבר. אז מה הבעיה?
איל זנדברג
¶
הרְשות להקים גוף מייעץ תמיד קיימת. כאשר המחוקק קובע בחוק שחייבת לקום מועצה, צריך למצוא לזה הצדקה כלשהי. יש פה איזה מנגנון שנקבע, יש פה איזה סרבול בקבלת ההחלטות ולכן צריך לשקול מה היא מטרת המועצה.
המטרות שנקבעו למועצה הן בעיקר פיקוח. למשל, בסעיף 10(ב)(1): "בחינת תהליכי יישום חוק זה", וכדומה. לא מדובר פה בסתם עוד ועדה מייעצת שמתכנסת לאחר תקופה ממושכת ודנה בשיקולי מדיניות. לכאורה לפי התפקידים, אם אמנם ישארו כך, נדרש מנגנון שלם בצידה של המועצה. כדי לפקח על יישום החוק צריך לשלוח אנשים לשטח, לעשות מחקרי שדה, לראות איך הדברים מתבצעים, לחזור עם הנתונים ולעבד אותם. זה דרג מקצועי שהוא לא נציג אחד של כל אחד מהגופים המנויים כאן. אם כך עושים, ראשית צריך להיות מודעים לכך שלא מדובר בעוד ועדה מייעצת. בחוקים אחרים אכן מקימים ועדה מייעצת שהיא כללית ולא קובעים לה תפקידים מוגדרים. השר הוא בעל התפקיד והוא מתייעץ איתה פה ושם כדי לתת ביטוי לגופים השונים. הגוף המוקם פה יוצר מנגנון גדול מאוד והשאלה היא באמת האם יש לכך הצדקה.
תמר גוז'נסקי
¶
אל תשאל אותנו האם יש הצדקה. תגיד מה דעתך. אם אתה סבור שאין הצדקה, אז תגיד למה. אתה שואל שאלות. לא צריך לשאול אותנו שאלות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
באופן תיאורטי, רעיוני ואידיאולוגי אתה צודק. אלא מה, הרגשתנו היא שהאוכלוסיה הזאת היא מקופחת ואין לה לובי. זאת אוכלוסיה חלשה, שהיא לא ב-main stream. תמיד יש חשש שאוכלוסיות כאלה תעמודנה אחרונות בתור. אנחנו רוצים שתהיה מועצה ציבורית שתדפוק על השולחן, תתריע, תגיד שהיא בדקה והדברים לא מיושמים ואיפה צריך לתקן. תהיה איזה מועצה נודניקית כזאת, שתמרר את החיים ותעשה צרות, תגיד לשר ותלך לעתונות. למה לא? אנחנו לא מדברים פה על עוד מועצה מייעצת אלא על מועצה שצריכה להיות השדולה המקצועית והציבורית של העניין הזה. כך אני רואה את הדברים.
מירב ישראלי
¶
הכוונה היא לא ליצור מנגנון פיקוח נוסף אלא להמליץ. כך אני מבינה את זה. היה צריך לנסח את זה אחרת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם יש צורך להבהיר שלמועצה הזאת אין מנגנון, אני בעד להבהיר את זה. לא התכוונתי למועצה עם מנגנונים, אני אומר את זה בגלוי. זה שהמועצה תלחץ על המדען הראשי לעשות מחקר יישום, אני בעד. למה לא? למה לכל פקיד במשרד החינוך יש רשות להשפיע איזה מחקר יעשה המשרד ואילו למועצה ציבורית אין רשות להשפיע על כך? למה לא?
היו"ר זבולון אורלב
¶
הם מפקחים על תהליכים. למה לא? יבואו אליהם עם תלונות, יבוא ארגון ההורים. עובדי משרד החינוך הם אנשים ישרים. יקראו להם ויגידו להם: תנו דוח על מה שיישמתם. מישהו צריך לשאול אותם. מי ישאל אותם פעם ב-3 חודשים כמה נכנסו, מה הולך, כמה מורים הוכשרו וכמה מורים לא הוכשרו? מי ישאל את השאלות? האם לצורך זה צריכים מנגנון? יקראו לפקידי המשרד וישאלו אותם. הם הרי אומרים דברי אמת. מה הבעיה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
קודם כל אנחנו מדברים על המהות, כדי שלא יהיה בינינו ויכוח על המהות. אנחנו לא מתכוונים לתקציב או לכוח-אדם. אולי צריך לשנות את הנוסח. אנחנו מתכוונים לפיקוח ציבורי, למעקב, לרְשות להתריע בשער, שייפגשו וידרשו שיהיו מחקרים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הצלחת לשכנע אותנו בהחלט שלא צריך מועצה שיש לה תקציב עצמאי ויש לה מנגנון. זאת היתה משימתך והצלחת הצלחה מלאה. אין צורך במועצה שדורשת עוד מנגנון, עוד כסף, עוד תקנים ועוד רכב צמוד. לא יהיה רכב או משרדים או שום דבר מעין זה.
תמר גוז'נסקי
¶
אני חושבת שקיים עכשיו נוהג בכנסת, שבכל החוקים העוסקים באוכלוסיות חלשות כאלה ואחרות אנחנו מקימים מועצה ציבורית, בשל כמה סיבות. אני מדברת למשל על חוק שיקום חולי נפש בקהילה, שם גם הוקמה מועצה ציבורית, ועל חוק ביטוח בריאות ממלכתי, ששם למועצה יש מיליון סמכויות, אבל גם במקומות אחרים.
המטרה היא גם לתת ייצוג, כפי שנאמר. אבל יש עוד דבר מאוד חשוב. המועצה היא המקום בו נפגשים בעלי מקצוע שונים ואנשים בתחומים שונים שנוגעים לעניין, כולל ההורים, כולל נציגי המועצה, והם יכולים להקשיב זה לזה. כמו שקורה בוועדות כנסת. לפעמים כל מה שאנחנו עושים כחברי ועדת כנסת הוא לזמן גורמים שונים שמשום מה לא מצליחים להיפגש מחוץ לחדר הזה. ההורים ישמעו מה יש לפסיכולוגים לומר, הפסיכולוגים ישמעו מה יש לתלמידים לומר, התלמידים ישמעו מה יש לנציג המשרד לומר וכולם ישמעו זה את זה. תהיה פה הזנה הדדית.
בסופו של דבר, על מה אנחנו מדברים? אנחנו אומרים שאנחנו צריכים לקדם שינוי במערכת. מי יעקוב אחרי השינוי הזה? הרי למשרד החינוך יש מיליון תפקידים. מישהו צריך לעקוב אחרי השינוי המסויים הזה. לא על כל השינויים. תודה.
איל זנדברג
¶
עלי לציין שבחוקים האחרים המקבילות לא מדברות על תפקידים רחבים אלא אומרים "השר יוועץ במועצה", משהו מאוד כללי ומצומצם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בואו נסכים, קודם כל, שאנחנו לא דנים עכשיו על עצם המועצה. עכשיו מדברים על התפקידים. כשנגיע לסעיף 10, נדבר על הניסוח. חברת הכנסת גוז'נסקי, אני מאוד מודה לך על דברייך, שגם אני אישית למדתי מהם.
איציק כהן
¶
אני מצטרף לעמדה הראשונית של נציג משרד המשפטים. כפי שזה נראה, מדובר במנגנון פיקוח. יש את ועדת החינוך והתרבות של הכנסת שמפקחת על עבודת המשרד.
איציק כהן
¶
הכנת דוח שנתי לוועדת החינוך והתרבות של הכנסת מחייבת עבודה רבה. זה לא ועדה מייעצת שמנסה יחד עם המשרד לחשוב. יש משמעות לחשיבה משותפת ולניתוח הדברים. אבל כפי שזה מוגדר, ברור שמדובר פה בוועדה שתפקידה לפקח ולבקר את עבודת משרד החינוך. אני חושב שאין צורך להקים מנגנון נוסף - וזה מנגנון, לא יעזור שום דבר - מנגנון שלמעשה ייתר את ועדת החינוך והתרבות, שזה תפקידה. זה נראה מיותר לחלוטין במסגרת של מועצה ציבורית.
איציק כהן
¶
זה לא משנה. אני מעדיף לבוא לפה ולמסור דוח שנתי, או מעת לעת, או דוח חצי שנתי, שהמשרד ימסור לוועדת החינוך של הכנסת במשך 5 או 10 השנים הקרובות, מתי שתגידו. זה התפקיד שלכם. למה צריך להקים פה מנגנון נוסף? אנחנו נפגשים עם אנשים ונמשיך להיפגש איתם. זה שנשב איתם 3-4 פעמים בשנה, זה לא יביא דוחות שנתיים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יהיה, אגב, גם מישהו שילחץ על ועדת החינוך והתרבות לקיים דיונים. המועצה הזאת היא עוד גורם שלוחץ על ועדת החינוך והתרבות. האם אתם חושבים שוועדת החינוך והתרבות לא צריכה זירוז? האם אתם חושבים שאנחנו עושים את סדר היום שלנו בהגינות מלאה לגבי כל נושא ונושא ושאנחנו לא עוסקים לפעמים בדחוף ובחשוב? לכל גוף ציבורי יש את הליקויים שלו. חלק מהתפקידים של מועצה כזאת הוא להשפיע על סדר היום של משרד החינוך, של ועדת החינוך והתרבות ושל כל הגופים הרלוונטיים בעניין הזה. לכן אני חושב שלא צריכה להיות פה התנגדות.
אני מציע שנדון בתפקידי המועצה. האם היא רק מועצה מייעצת, מקום מפגש בין-דיסציפלינרי וחילופי דיעות של בעלי מקצוע, או האם המועצה הזאת היא גם לובי ללחץ, או שהיא גם מפקחת, או שהיא גם מוציאה דוח. נדון בזה כשנגיע לסעיף 10. אנחנו עוד לא קובעים דברים סופיים כלשהם. שמענו דיעות שונות לגבי הכיוונים של המועצה הזאת. יש מי שרוצה שיהיו לה יותר שיניים ואחר שרוצה שיהיו לה פחות שיניים. עוד מעט נסכים על סעיף 10.
אריאלה אופיר
¶
אני נציגת נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. אני רוצה להביע את תמיכתנו העקרונית בקיומו של גוף כזה ובהעתקת הדיון לסעיף 10. לנו יש ועדה מייעצת.
איל זנדברג
¶
לגבי המועצה המייעצת שלכם כתוב ש"הנציב יוועץ עם הוועדה המייעצת בעניינים הנוגעים לתפקידי הנציבות".
תמר גוז'נסקי
¶
זה משהו אחר. גם הנציב כשלעצמו הוא תפקיד ציבורי. זה לא אותו דבר. בחוק שיקום חולי נפש בקהילה יש למשל חובה על משרד הבריאות לבצע ויש מעקב של מועצה ציבורית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני, אגב, חושב שלא צריך פה את "באישור הוועדה". זה עניין של מינויים. אנחנו נוריד את "באישור הוועדה". "השר ימנה מועצה ציבורית". לא ברור אם היא מייעצת או לא מייעצת. אם יהיה צורך בתוספת, אני אתן רשות לחזור לסעיף.
נעבור לסעיף 8(ב) ונשמע הערות לגבי הרכב המועצה.
מלי דנינו
¶
לגבי הרכב המועצה: אם הוחלט להקים מועצה ציבורית אנחנו חושבים שאין נציגות הולמת למשרד החינוך. 3 נציגים זה לא מספיק. אני רוצה לנמק מדוע.
מלי דנינו
¶
נושא ליקויי למידה, כפי שהדרך מתחילה להיסלל בתוך המשרד, הוא נושא בין-אגפי. הוא פועל בהתייחסות של כל אגפי הגיל, האגף לחינוך מיוחד ואגף הבחינות. אם לא תהיה לנו נציגות של כל האגפים בתוך מועצה כזאת, אני חושבת שתהיה בעיה. לכן אנחנו מציעים 5 נציגים לפחות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה נרשם. משרד החינוך מבקש 5 נציגים במועצה, על מנת לאפשר שתהיה נציגות של כל בעלי המקצוע הרלוונטיים במשרד.
תמר גוז'נסקי
¶
יש לי שאלה לנציג משרד המשפטים, מר איל זנדברג. בסעיפים כאן נאמר "מתוך רשימה". האם כך זה מקובל?
איל זנדברג
¶
לגבי השרים האחרים, אולי היה מקום להשמיט את זה. ברור ששר החינוך לא יקבע מתוך רשימה ששר הבריאות הציע. אבל לגבי ארגונים, בדרך כלל מקובל שהם מציעים רשימה והשר ממנה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
צריך לקבוע רק את השר הנוגע בדבר והצורך ברשימות ישאר רק לגבי ארגונים. נמשיך עם רשימת הבקשות. משרד החינוך מבקש 5 במקום 3 נציגים. הנימוק שהציגה גברת דנינו נשמע לי הגיוני, שיהיו ראש אגף שפ"י, ראש אגף חינוך מיוחד, ראש אגף הבחינות, ראש המינהל הפדגוגי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה לא חשוב. זה שהחוק חל על שר החינוך לא אומר מה מספר הנציגים במועצה. אנחנו מדברים פה עניינית, מי צריך לשבת במועצה. את אומרת שעניינית צריכים לשבת 5 בעלי מקצוע ממשרד החינוך.
לימור פרידמן
¶
זה גם תלוי במטרות של המועצה. אם מטרתה היא בקורת אז אין טעם שיהיו כל-כך הרבה נציגים של משרד החינוך.
תמר אגמון
¶
אנחנו, פורום הורים לתלמידים בעלי לקויות למידה, חושבים ברמה העקרונית שגוף שאמור ללוות פעילות כזאת חייב להיות יותר ניטרלי וקצת פחות ביחסי תלות עם הגוף שהוא צריך ללוות אותו ולעקוב אחריו. לכן אנחנו חושבים שיש יותר מדי נציגים למשרד החינוך, ואליהם מצטרפים גם היועצים ונציגי ארגוני המורים.
תמר אגמון
¶
אנחנו חושבים שצריכים להיות נציגים של עמותות לזכויות הילד, כמו "בזכות", וגם נציגים של ההורים, יותר מאשר נציג אחד. אנחנו מייצגים ילדים בעלי לקויות למידה עם מגוון רחב של בעיות. אנחנו מציעים שבמועצה יישבו 3 נציגי הורים, כולל אחד שהוא מומחה לליקויי למידה, וכן הגופים המייצגים את זכויות הילד, כמו המועצה לשלום הילד.
תמר אגמון
¶
אמרתי: 3 נציגי הורים וכן 3 נציגים נוספים שהם המועצה לשלום הילד, הנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות וארגון "בזכות".
נטע דגן
¶
אני מארגון "בזכות". אני מצטרפת לדברים של גברת אגמון. אנחנו לא מתכוונים להציע את ארגון "בזכות" ואת המועצה לשלום הילד אלא מבקשים שזה יהיה ניסוח כללי, כפי שמקובל בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. אנחנו מציעים שיהיו 2 נציגים מטעם ארגוני זכויות אדם המייצגים אנשים עם מוגבלות ואת זכויות הילד.
בלהה נוי
¶
חברת הכנסת תמר גוז'נסקי ואתה אדוני היושב-ראש דיברתם על ועדה מקצועית, ועם זה אני מאוד מתחברת, שיהיו בה אנשי מקצוע שיסתכלו על תהליכים ומחקרים. מה שמסתמן פה זאת ועדה מאוד מסורבלת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שתשמרי את ההערה שלך. קודם נעשה סבב הערות. רק שניים דיברו וכבר זה מסתמן?
היו"ר זבולון אורלב
¶
את טועה. אנשי משרד החינוך הם אנשי מקצוע, ממשרד העבודה והרווחה בא איש מקצוע, נציג משרד הבריאות הוא איש מקצוע, נציג המועצה להשכלה גבוהה הוא איש מקצוע.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כולנו אתיים. אני, כפי שאמרתי, מאוד תומך בדברים שאמרה חברת הכנסת תמר גוז'נסקי אבל אני חושב שזה ממש בא לידי ביטוי בהרכב המוצע. הם רוצים שזה יהיה פחות פרופסיונלי ויותר ציבורי ופתוח.
שרה רוזנבלום
¶
אני מהחוג לריפוי בעסוק באוניברסיטת חיפה. אני מצטרפת לדברים שאמרה חברת הכנסת תמר גוז'נסקי. אני חושבת שנציגי הוועדה נגזרים מהמהות ומהרציונל של הקמת הוועדה הציבורית. לפעמים קורה, דווקא ביישום של חוקים, שיש ניתוק בין מה שקורה בשטח לבין מה שחושבים במשרד שקורה בשטח. לכן הדו-שיח, החשיבה וההקשבה לרגישויות ולחיבורים מכל הכיוונים, הם מאוד מהותיים. אני מציעה לצרף למועצה נציג של הריפוי בעיסוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
רשמנו לפנינו את הבקשה של ארגון המרפאים בעיסוק, שבמועצה יכלל נציג ארגון ריפוי בעיסוק.
חיה יגודה
¶
אני חושבת שפסקה (6) לא מספיק ברורה. אני מבקשת: "נציג הורים מתוך רשימה של פורום עמותות הורים ארצי לילדים עם ליקויי למידה".
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש בעיה, שהחוק לא יודע מה זה "פורום עמותות הורים לילדים עם ליקויי למידה". מהותית אני מסכים איתך. הבעיה כאן היא רק משפטית, שהחוק לא יודע מה זה.
איל זנדברג
¶
אולי אפשר לדבר על הורה לילד בעל לקויות למידה מתוך רשימה שיציעו גופים המייצגים הורים לילדים בעלי לקויות למידה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נטיל על מר איל זנדברג לתקן את פסקה (6) באופן שיבהיר שאנחנו מתכוונים לנציג של ארגוני הורים לילדים בעלי לקויות למידה.
ניצן מור
¶
אני רוצה לשתף אתכם בחוויות שלי במועצת הפסיכולוגים. אנחנו בנינו פורום רב-מקצועי קטן ויעיל, שמייעץ לשר, וכמו כן בנינו פורום מרכזי הרבה יותר רחב.
תמר גוז'נסקי
¶
את עניין המועצה כבר אישרנו. המועצה הגדולה יכולה להקים לעצמה מועצות משנה קטנות יותר. לא מפריעים לה. היא יכולה לתכנן את העבודה שלה כרצונה. אנחנו לא יכולים להיכנס לסדרי העבודה שלה.
ניצן מור
¶
מועצת הפסיכולוגים היא מועצה שמייעצת לשר הבריאות. היא לא גוף שמייצג פסיכולוגים. הסתדרות הפסיכולוגים מייצגת את כלל הפסיכולוגים. יש לנו ועדה רב-מקצועית שמייצגת את הנושא של ליקויי למידה.
מלכה מרגלית
¶
אני לא נציגה של מועצת הפסיכולוגים אבל הייתי יושבת-ראש מועצת הפסיכולוגים. בארגונים שונים מקובל ששני הגופים מיוצגים.
ניצן מור
¶
אבל מה מועצת הפסיכולוגים קשורה לכאן? מועצת הפסיכולוגים היא גוף שקם לייעץ לשר הבריאות בנושא חוק הפסיכולוגים. זה לא גוף מייצג.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שאת טועה כאן בתפקידים. המועצה היא לא תאגיד שמייצג פסיכולוגים אלא היא מייצגת את הפסיכולוגיה. הסתדרות הפסיכולוגים מייצגת את הפסיכולוגים. זה ההבחנה בין שניהם.
אריאלה אופיר
¶
אני חושבת שזאת טרמינולוגיה שאתה נקטת בה. אנחנו מצטרפים לעמדה האומרת שיש לעבות את הנציגות של ההורים. דווקא מתוך התפיסה שאנחנו רואים בהם לא סתם מצטרפים מן השורה אלא מומחים לילדים עם ליקויי למידה, בהיותם הורים לילדים כאלה.
בהשראה של חקיקה ישראלית בתחום זכויות אנשים עם מוגבלות, גם כאן צריך לתת מעמד בתוך המועצה לארגונים המקדמים זכויות אנשים עם מוגבלות, ומטבע הדברים - לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
ענת מאור
¶
לא ברור לי האם אנחנו חייבים להיות מוגבלים ל-12 ומה האיזון הפנימי. זאת מועצה ציבורית שהיא מקצועית, אך לא רק מקצועית. הדגש לא יכול להיות רק על מקצועיות. בהחלט לא פחות חשוב שהיא תהיה ציבורית. אני מקבלת את זה שיהיו 5 נציגים ממשרד החינוך. אין לנו שום עניין שאגף שאחר-כך צריך ליישם את החוק ירגיש ניכור. אני מקבלת את זה, אבל באותה עוצמה אני מקבלת שהורים צריכים להיות מיוצגים הרבה יותר.
אני מתנגדת לכך שמשרד המשפטים יוסמך להביא בפנינו את הניסוח. אני לא מקבלת את הצעתו של מר איל זנדברג, שבסוף משרד החינוך יבחר מבין הרשימות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תוגש רשימה. אחרת את מסתבכת עם החוק. מי ימנה את הארגונים הללו? יבואו 3 אנשים ויגידו שהם הנציגים. מה תעשי?
היו"ר זבולון אורלב
¶
איך הם יבחרו? הם עמותה? הם גוף משפטי? סלחי לי, הפורום הוא לא גוף משפטי. מחר בבוקר עשויים להקים 3 פורומים. בכל החקיקה מקובל שארגונים כאלה מגישים רשימה. כך גם במועצה להשכלה גבוהה, בוועד החינוך וכולי. הגופים מגישים רשימות והשר קובע ביניהם. אחרת זה יהיה גוף בלי סמכות.
ענת מאור
¶
דבר שני, צריכים להיות במועצה 2-3 נציגי הורים. כמו שהוספנו כאן עוד 2 ממשרד החינוך, מ-3 ל-5, אני מבקשת להוסיף עוד שני נציגי הורים.
באשר לנציבות
¶
אני מזכירה את זה גם בגלל גברת אריאלה אופיר אישית, והערכתי אליה, אבל גם כי המוסד חשוב. היה לנו פה לראשונה הישג אדיר למדינה. הנציבות מוכרחה להיות built-in במערכת. אני גם חושבת שרצוי מאוד ש"בזכות" יצטרף למועצה.
לעניין הריפוי בעיסוק
¶
לפחות בגיל בית-הספר היסודי באמת יש חשיבות רבה מאוד לכל האמנויות והמלאכות, ולא רק לפסיכולוגים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני חושב שאין זה משנה מה גודל המועצה, 12 או 20 חברים. חשוב שיהיו בה האנשים המתאימים. אני בעד ללכת לקראת הבקשות באופן הבא: להיענות לבקשת משרד החינוך, שיהיו לו 5 נציגים, כדי לאפשר לכל בעלי התפקידים הרלוונטיים להיות במועצה; להיענות לבקשת המרפאים בעיסוק, שהוא בהחלט מקצוע רלוונטי, ולקבוע לו נציג אחד במועצה; באשר להורים, אני מציע להוסיף 3 נציגי הורים - עוד הורה כנציג של ועד ההורים הארצי ללקויות למידה (פסקה (6), עוד הורה כנציג אחד הארגונים והורה שלישי כנציג הנציבות. נוסיף עוד שלושה לחלק הציבורי. אני חושב שזה תוספת משמעותית.
אריאלה אופיר
¶
אני לא רוצה לפתוח פה בהרצאה על הגוף הזה. לא טריוויאלי לומר ששר המשפטים צריך לבחור בו. נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות הוא גוף עצמאי בישראל. לא צריך את השר במקרה זה.
רות פן
¶
בקשר למרפאים בעיסוק: יש לדעתי עוד מקצועות מאוד חשובים באותה דרגה. למשל קלינאי תקשורת, מרפאים בעיסוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
האם לקלינאי תקשורת יש ארגון מסודר? אני מציע להוסיף אותם למועצה. זה רלוונטי מאוד. אני מודה לך על הערתך.
דורית מורג
¶
אולי בהקשר הזה במקום למנות את הארגונים הפרופסיונליים השונים, ובוודאי שכחנו כאן את חלקם ---
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא שכחנו. כל אנשי המקצוע יושבים פה. אם שכחנו אז זה רע מאוד וייזכרו לקראת קריאה שניה ושלישית. אני מציע לנקוב בשמותיהם. אחרת, עוד 10 שנים מישהו יגיד שזה חשוב וזה לא חשוב. נצרף למועצה את ארגון המרפאים בעיסוק + האגודה הישראלית לקלינאי תקשורת.
איל זנדברג
¶
אנחנו נכנסים לאותה בעיה, שצריך לוודא לגבי כל גוף, מעבר להחלטה העקרונית שהם ראויים לייצוג, האמנם הביטוי המקובל הוא ביטוי שיש לו תוקף משפטי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לקראת קריאה ראשונה אנחנו רושמים את השמות שלהם כפי שנמסרו כאן. זה יבדק לקראת קריאה שניה ושלישית.
רחל לחמן
¶
אני נציגת אגודת היועצים. אנחנו בקשר עם הילדים במסגרת בית-הספר. באגודת היועצים יש נציגים גם של החינוך המיוחד וגם של החינוך הרגיל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שמענו. תודה רבה. האם יש הערות לסעיף קטן (ג)? נצביע על סעיף 8, בתיקונים שהכנסנו.
הצבעה על סעיף 8
בעד - 2
אין מתנגדים
אין נמנעים
הסעיף נתקבל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני קובע שסעיף 8 התקבל.
סעיף 9 - תקופת כהונתה של המועצה ונוהל דיוניה
"(א) תקופת כהונתה של כל מועצה תהיה חמש שנים מיום מינוי חבריה של אותה מועצה; ואולם המועצה הראשונה תכהן שנתיים בלבד."
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע למחוק את זה.
"(ב) המועצה תקבע את נוהל דיוניה, במידה שלא נקבע בחוק זה או בתקנות."
היו"ר זבולון אורלב
¶
סעיף 9 התקבל.
סעיף 10 - תפקידי המועצה
"(א) המועצה לענייני לקויות למידה תמלא את התפקידים המוטלים עליה לפי חוק זה.
(ב) אלה הם תפקידי המועצה:
(1) בחינת תהליכי יישום חוק זה בהתאם למחקרים לגבי דרכי האבחון והטיפול בלקויות למידה;"
הייתי מוחק את הכל וכותב
¶
"בחינת תהליכי יישום חוק זה". למה לומר "בהתאם" ולמה לומר "לגבי". למה להגביל?
איל זנדברג
¶
אולי במקום "מעקב" נאמר "ייעוץ לשר בעניין תהליכי יישום חוק זה". השאלה היא איך יעשו את המעקב, אם תהיה ישיבה אחת פעם בחודש.
היו"ר זבולון אורלב
¶
"ייעוץ, מעקב ובחינת יישום חוק זה".
"(2) סיוע בקביעת מדיניות ברורה לטיפול בלקויות למידה תוך שמירה על אחידות לגבי מדיניות זו במסגרות הלימודיות השונות;"
פסקה (ב)(2) לדעתי מיותרת. אם אנחנו אומרים "ייעוץ מעקב ובחינת יישום חוק זה" אז פסקה (2) מיותרת.
"(3) הגשת דוח שנתי לוועדת החינוך והתרבות של הכנסת, לשר החינוך ולשר הבריאות."
אני חושב שפסקה (ב)(3), באשר להגשת דוח שנתי, היא חשובה מאוד. לא חשוב למי הוא נמסר. אני חושב שלא צריך לכתוב למי. זה צריך להיות "פרסום דוח שנתי".
היו"ר זבולון אורלב
¶
"הגשת דוח שנתי לשר החינוך, לשר הבריאות ולוועדת החינוך והתרבות של הכנסת". המועצה הציבורית צריכה להגיש לשר דוח. זה חלק מהתפקידים שלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תוציאו את "שר הבריאות". יוגש דוח לשר החינוך ולוועדת החינוך והתרבות של הכנסת. אני חוזר, אלה תפקידי המועצה: (1) ייעוץ, מעקב ובחינת תהליכי יישום חוק זה; (2) הגשת דוח שנתי לשר החינוך ולוועדת החינוך והתרבות של הכנסת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מקבל את עצתה של חברת הכנסת תמר גוז'נסקי, שיש לה נסיון עצום. בפסקה (2) נאמר: "הגשת דין וחשבון שנתי על פעילותה לפי סעיף 1".
הצבעה על סעיף 10
בעד - 2
אין מתנגדים
אין נמנעים
הסעיף נתקבל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
סעיף 10 נתקבל.
סעיף 11 - ביצוע ותקנות
"השר ממונה על ביצוע חוק זה והוא יתקין, בהתייעצות עם המועצה הציבורית, תקנות לביצועו, לרבות בדבר קביעת תכניות התאמה במוסדות חינוך ובדבר סדרי הדיון לעבודת המועצה."
איל זנדברג
¶
כלומר, כל דבר בחוק עובר דרך המועצה? כל תקנה שהיא, בכל עניין? גם בהיבטים התקציבים? אני מדבר על התקנות שקובעות את התוכנית, הסעיף שניסחנו בתחילת הישיבה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שם צריך את הסכמת שר האוצר. השר לא יוכל להביא למועצה להתייעצות שום דבר שהוא לא בהסכמת שר האוצר.
איל זנדברג
¶
כשאנחנו קובעים חובת התייעצות בחוק, זה לא דבר קל ערך. אנחנו קבענו את המועצה בתור גוף שבו יהיה שיח ואנשים ישמעו בו זה את זה ויקדמו את הנושא. זה דבר אחד. עכשיו אנחנו נותנים לו סמכות סטטוטורית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נאמר: "למעט האמור בסעיף כך וכך, שבו אמרנו שהשר, בהסכמת שר האוצר קובע את מסגרת התקציב".
היו"ר זבולון אורלב
¶
נצביע על סעיף 11, בתיקון שהוא לא חל על קביעת המסגרת הכללית של התקציב.
הצבעה על סעיף 11
בעד - 1
אין מתנגדים
נמנעים - 1
הסעיף נתקבל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
סעיף 11 נתקבל.
סעיף 12 - החלה בהדרגה
"(א) חוק זה יוחל בהדרגה החל בשנת הלימודים התשס"ג ובלבד שהחלתו תושלם לא יאוחר מתחילת שנת הלימודים התשע"ב."
היו"ר זבולון אורלב
¶
השיעורים השווים לא יכולים להתחיל משנת תשס"ג, כי התקציב שנאשר עכשיו כולל כבר 4 חודשים של תשס"ג, ושם אין.
היו"ר זבולון אורלב
¶
דיברתי על השיעור השווה. מתחילים בשנת התשס"ג אולם השיעורים השווים יחלו משנת התשס"ד. "החוק יוחל בהדרגה מתשס"ג ובשיעורים שווים מתשס"ד."
סעיף 12(ב) מיותר כי הכנסנו סעיף אחר שבו אנחנו אומרים ש"שר החינוך בהסכמת שר האוצר יקבע את המסגרת התקציבית", כמו בחוק השילוב. זה מופיע במקום אחר ולא פה. אין שינוי במהות.
נשמע את נציג אגף התקציבים באוצר. הרשיתי לו לחזור לסעיפים 4 ו-5.
מירב ישראלי
¶
המסגרת נבנתה כמו המסגרת בחוק השילוב. יש תוכנית כללית, מסגרת תקציבית שהשר קובע, בהסכמת שר האוצר, ובנוסף יש החלה בהדרגה. בתוכניות ההתאמה, התוכניות הפרטניות והאישיות, בין היתר יתחשבו בתוכנית הכללית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא. אמרנו שזה יעלה לדיון רק לקראת קריאה שניה ושלישית. רצו להוסיף שיהיה תקציב ייעודי. החלטנו בינתיים לא להוסיף את זה, מה גם שאתה לא היית פה. נדבר על זה לקראת קריאה שניה ושלישית. אני רוצה שלא תעלה טענה שזה נושא חדש.
אורי שוסטרמן
¶
אם רוצים להוסיף סעיף תקציבי, תקציב ייעודי, בהתנגדותנו כמובן, אז צריך להגיד כבר עכשיו ולא אחרי הקריאה הראשונה. לולא כן, זה ייחשב אחר-כך כנושא חדש.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז אנחנו נכניס את המלה "ייעודי" כבר לקריאה ראשונה. יש חילוקי דיעות בתוך הוועדה האם צריך "ייעודי" או לא צריך "ייעודי". יש השוקלים כך ויש השוקלים אחרת. חשבנו לא להכניס את זה כעת, אבל בתנאי שאף אחד לא יטען לנושא חדש, במקום שנוסיף עכשיו את המלה "ייעודי" ואחר-כך היא תימחק. אני רוצה הבנה ממך שכרגע לא נוסיף את זה.
תמר גוז'נסקי
¶
הוא לא מסכים. אז שזה יכנס כעת, נוסיף את המלה "ייעודי", ואחר-כך יתכן ונדחה אותה. מר אורי שוסטרמן, אנחנו צריכים לקבל ממך תשובה, האם אתה תטען טענת נושא חדש?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתן לך עוד שבוע ימים לחשוב. לא יתקיים עוד דיון בנוכחות המומחים אלא נתכנס בשבוע הבא, רק חברי הכנסת היוזמים וחברי הוועדה, ל-3 דקות ואז תהיה הצבעה על החוק הזה. עד אז גם יהיה הנוסח המסודר לפנינו. אני מציע להציג בפני הוועדה שני נוסחים: אחד עם "יעודי" והשני בלעדיו.
נמצא איתנו נציג משרד העבודה והרווחה, שביקש גם הוא להעיר.
יצחק קרונר
¶
הנוסח בסעיף 2 קבע שהחוק יחול על בית-ספר מקצועי. הצגתי פה מסמך שהסמכויות של אישור בית-ספר מקצועי עוברות משר החינוך לשר העבודה והרווחה. במקום לעשות מין "עקוב אחרי" כזה אפשר לכתוב בחוק: "בית ספר שאושר לעניין הזה על-ידי שר העבודה והרווחה".
היו"ר זבולון אורלב
¶
נעביר את שני המסמכים האלה לעו"ד דורית מורג. אני מקווה שהממשלה פעם תעשה סדר בתוכה.
תמר גוז'נסקי
¶
אנחנו צריכים להוסיף לקריאה ראשונה עלות תקציבית. אני לא יודעת מה בדיוק משרד האוצר מציע כעלות תקציבית.
תמר גוז'נסקי
¶
תפקידו של משרד האוצר לתת נתונים תקציביים. אני רוצה לבקש ממשרד החינוך לא להביא לנו נתון רק על עלות יישום החוק, כי תצטרכו כך וכך עובדים, אלא גם כמה יחסוך החוק בחינוך המיוחד וכמה הוא יחסוך בכל מיני דברים אחרים. אם לא תעשו את זה, אנחנו נקבל את סכום העלות מבלי לדעת שבעצם החוק הזה יחסוך כסף.
קיבלנו פעם דיווח שלפחות שליש מהתלמידים בחינוך המיוחד הערבי הם לקויי למידה, כי אין שם שום כלים להתמודד עם זה. אם אנחנו נוריד שליש מהחינוך המיוחד הערבי אתם יודעים כמה כסף זה יחסוך למדינה? לכן אני מציעה שמשרד החינוך לא יביא לנו נתונים רק על הכסף שתצטרכו להוסיף. תגידו גם כמה תחסכו, כדי שיהיה לנו הנתון האמיתי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני גם אבקש מיועץ הוועדה, ד"ר גדעון בן-דרור, שיבוא בדברים עם מחלקת המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ), עם המומחים הכלכליים של הכנסת, כדי שגם הם יציגו הערכה תקציבית. אני מבקש שהערכת הכנסת תיכנס גם היא אל תוך החוק. אני מניח שיהיו פה פערים גדולים מאוד. יש לי יסוד לחשוב שאצל אלה שלא אוהבים את החוק, על אף שהם אנשים בעלי הגינות מקצועית, אבל באופן תת-הכרתי משום מה עלות החוק תקפוץ כלפי מעלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
להפחית את השתתפות האוצר בשיפוי מעסיקים בביטוח הלאומי ולהעביר את הסכום הזה לכאן.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבקש שהמשרדים יבואו בדברים ביניהם. אם משרד העבודה והרווחה ירצה לחדש את הדיון בבקשתו לקראת קריאה שניה ושלישית, הדיון יהיה פתוח. אני אדון בו רק אם יתברר לי שהיתה התדיינות ואם יוצגו לי פרוטוקולים של פגישות, לפחות שתיים, שהיו בין המומחים במשרד העבודה והרווחה ובמשרד החינוך. אם תעמדו בתנאים האלה, נדון על כך בהמשך.
בתיה קראוס
¶
חוק חינוך מיוחד, שהיה חוק הרבה יותר גדול מזה, היה אמור להתיישם תוך 7 שנים וקיבל הארכה. לא יתכן שיישום החוק הזה יתמשך על פני 10 שנים ולא לפחות עוד פעם 7 שנים. זה דור שלם של ילדים.
בתיה קראוס
¶
אני מבינה טוב שצריך להיות איזון כלשהו בין הרצון למשוך את זה הרבה זמן כדי שזה לא יעלה הרבה כסף לבין הצורך של הילדים לקבל את זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא הגדרת את זה נכון. צריך להיות איזון בין הצרכים של הילדים לבין הסיכוי להעביר את זה בכנסת. ככל שתפחיתי את מספר השנים, כך תגדילי את הסיכוי להפיל את החוק.
בתיה קראוס
¶
לא אמרתי 3 שנים. אמרתי: 7 שנים, כמו חוק החינוך המיוחד. אחרי זה הם יבקשו עוד הארכה ואז החוק כבר לא יהיה רלוונטי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מי יודע לעשות את השיקול של האיזון הזה, לפי דעתך? האם את יודעת להעריך מה הסיכוי להעביר את הצעת החוק בכנסת?
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, חס וחלילה. דרך אגב, אני בעד 7 שנים. אני מודיע לך שאם אני אקבל פנייה מכל הארגונים ללכת על 7 שנים, והם מודעים למה שאמרתי, אני - גם אם הוועדה לא תקבל את דעתי - אציע הסתייגות לחוק, שיילכו על 7 שנים. אבל אז החוק עלול ליפול.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לקראת הקריאה הראשונה זה יישאר 10 שנים. נחזור לדון על החלתו תוך 7 שנים לקראת הקריאה השניה והשלישית. אני אומר לך כבר, אני מצהיר שאם אקבל פנייה בכתב מכל הארגונים של הפורום, אני אלך אישית על 7 שנים בכל כוח משקלי. אין לי בעיה עם הדבר הזה. אם תרצו 3 שנים, מה שתגידו לי אני אעשה. אני שליח שלכם. אבל הזהרתי אתכם שככל שתפחיתו את השנים, בגלל מה שיקרה בין תשס"ט לתשע"ב אתם הולכים לסכן את החוק. אמר לך את זה כמומחה. אם לא תקבלי את עצתי, אני אלך אחרייך ואבטל דעתי מפני דעתך.
הישיבה נעולה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00