פרוטוקולים/ועדת חינוך/2797
3
ועדת החינוך והתרבות
21.2.01
פרוטוקולים/ועדת חינוך/2797
ירושלים, י"ג באדר, תשס"א
8 במרץ, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 244
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
מיום רביעי, כ"ח שבט התשס"א (21 בפברואר 2001), שעה: 08:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 21/02/2001
ביצוע דו”ח שנהר (לימודי יהדות) ודו”ח קרמניצר (לימודי אזרחות)
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: זבולון אורלב – היו"ר
קולט אביטל
מוזמנים
¶
יחזקאל לביא מנכ"ל, משרד הפנים
יעל פרבר נציגת השר לכנסת, משרד החינוך והתרבות
ד"ר יעקב אליאב אוניברסיטת בר-אילן
ד"ר שולמית ולר אוניברסיטת חיפה
ד"ר חיים ליכט אוניברסיטת חיפה
פרופ' אבי רביצקי האוניברסיטה העברית
רחל כורזים מחלקת החינוך, הסוכנות היהודית
יוסי אוחנה מנכ"ל, "מעיינות להשכלה",
המרכז למנהיגות יהודית חברתית
ציון אסולין מרכז למנהיגות יהודית חברתית
יצחק שוראקי מרכז למנהיגות יהודית חברתית
יהודה מיימרן המרכז למנהיגות יהודית "מזרח-שמש"
דוד ביטון המרכז למנהיגות יהודית "מזרח-שמש"
מרדכי כהן המרכז למנהיגות יהודית "מזרח-שמש"
שירה בן ששון-פורסטנברג מרכז מחקר ומידע – הכנסת
אהוד שפיגל מרכז מחקר ומידע - הכנסת
סדר היום
¶
ביצוע דו"ח שנהר (לימודי יהדות) ודו"ח קרמניצר (לימודי אזרחות).
ביצוע דו"ח שנהר (לימודי יהדות) ודו"ח קרמניצר (לימודי אזרחות)
היו"ר זבולון אורלב
¶
אף אחד ממשרד החינוך לא נמצא פה. דבר כזה עוד לא קרה. השושבינים לא נמצאים. מסתבר שד"ר יערה בראון, ממשרד החינוך, שהיתה אמורה לייצג פה את הנושא, חולה והודיעה את זה רק עכשיו לגברת פרבר. אני לא יודע אם יש טעם לעשות דיון. חכו רגע, מנסים להשיג לי בטלפון את המנכ"לית.
כן, גברת , כולם שומעים אותך. בבקשה.
שלומית (מנכ"לית משרד החינוך, בטלפון)
¶
קודם כל אני מוכרחה להגיד שזו פעם ראשונה שקורה לנו דבר כזה. אני ממש מביעה התנצלות עמוקה. לולא היה אצלי עכשיו ראש העיר טייבה, עם רגישות מיוחדת, הייתי עוזבת את הכל ומגיעה לוועדה.
אני ממש מתנצלת ואני חושבת שהפיצוי יהיה שהדיון שנעשה בנושא הזה, נכין אותו הפעם כמו שצריך. לא רק נציג אחד, אלא יהיה דיון שאולי יהיה הרבה יותר עמוק ממה שאני תכננתי. אז באמת התנצלות לכל מי שהגיע. אני יודעת שזו דרך ארוכה בשביל אנשים ביום סגרירי. אני ממש מתנצלת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא קרה שאף אחד מהמשרד לא בא. דרך אגב, זה לא שאף אחד לא בא. הגיעה גברת יעל פרבר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יכול להיות. אני לא זוכר כזאת תקלה. זו באמת בעיה, כי היום רצינו – בשונה מהדיון בבר אילן, שהלך למחוזות שלא חשבנו עליהם מראש – לעשות דיון ענייני, מעשי ועוד ביקשתי מפרופסור רביצקי, ממש בכוח הידידות, לבטל שיעור היום. הוא ביטל שיעור.
--
אולי הוא ייתן לנו שיעור פה?
שולמית ולר
¶
טוב, אני באה לדבר בנושא דו"ח שנהר. זה מה שמעניין אותי. הדיון אמור להתנהל בוועדת החינוך של הכנסת. זאת אומרת: מה המטרה? המטרה היא שאנשים שנמצאים בוועדת החינוך ישמעו את מה שיש לומר על היישום או הביצוע. נכון? או על אי יישום וביצוע.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני למדתי בספר דברים – אם אנחנו עוסקים פה ביהדות – כתוב: "שמוע בין אחיכם". מכאן נפסקה הלכה שאסור לדיין לדון במעמד צד אחד. זה אמנם לא בית דין - -
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון. אני דווקא הסתפקתי בד"ר בראון. במובנים מסוימים חשבתי שטוב שרק היא תהיה פה. אבל, היא חולה והיא לא יכולה להגיע. כולם סמכו עליה. רק עכשיו הודיעה בטלפון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני אגיד לך מה. גם אני התכוננתי מאד. למשל, בלימודי הדמוקרטיה, אני שוחה פחות ובקיא פחות מאשר בנושא היהדות, כי דו"ח שנהר היה בתקופתי ודו"ח קרמניצר היה אחרי תקופתי. אני אומר לך את האמת. גם אני התכוננתי, בעניין דו"ח קרמניצר, לשאול שאלות מאד מאד קשות. כי ה"יכין ובועז" שעליהם בנוי הדו"ח – הוא בנוי מצד אחד על דמוקרטיזציה של בתי הספר, לשפר את התהליכים הדמוקרטיים בבתי הספר עד כמה שאפשר, למרות שבית ספר הוא מוסד היררכי, ומצד שני, לחזק מאד את לימודי האזרחות.
מה שקרה בשניהם אלה דברים מדהימים. דווקא בתקופה של שר שאף אחד לא חושד בו חשד קט שבקטנים שהוא רוצה לפגוע בלימודי הדמוקרטיה – אני באמת לא חושד בו שום חשד כזה…
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה בעמוד הראשון של "הארץ". מה שקרה זה שישבה ועדה, בראשותו של יעקב הכט, מנהל בית הספר הדמוקרטי בחדרה והכינה תוכנית,שעלתה, אגב, לא הרבה כסף. עשרה מיליון שקל. סליחה שאני אומר לא הרבה כסף. זה במושגים של משרד החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
או. הגיעה ליוסי שריד, אמר יוסי שריד: תגידו, אתם השתגעתם? אני צריך להוציא עשרה מיליון שקל על דמוקרטיזציה בבתי ספר? זה לא צריך לעלות כסף. הרג את התוכנית. אין. מאז, גם הדברים שקיימים, נפלו. ככה הרגו את הדמוקרטיזציה בבתי הספר. למה צריכים את הכסף? צריכים השתלמויות מורים, צריכים הכנת חומרים - - -
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון. דבר שני, העניין של הלימודים. פה בועדה קיימנו דיון עם שר החינוך, קודם כל, שהעלה את המחשבה שלא תהיה חובת בחינות בלימודי האזרחות, דבר שערער מאד את המערכת. לפי הדיווחים שלי, למשל, נרשמים היום הרבה פחות פרחי הוראה ללימודי האזרחות, כי הם אומרים: אם זה לא יהיה עם חובת בחינות, אם יוסי שריד "האבא של הדמוקרטיה", אומר שלא צריך חובת בחינה, אז כנראה שיש בזה משהו. יבוא שר מפד"לניק, בכלל יהרוג את הדמוקרטיה. אז בשביל מה אני צריך להיות מורה לדמוקרטיה? לאזרחות? לא צריך.
ואז מה שקרה זה שהמסר חלחל ולא לומדים. או לומדים הרבה פחות. אני, אגב, מעריך ש 30% לומדים פחות. זה דבר מדהים. תראה היום מאמר בעמוד הראשון של הארץ, שאזרחות – זה סוד גלוי – הוא המקצוע שנכשלים בו הכי הרבה בבחינות הבגרות.
יוסי אוחנה
¶
נראה לי שהייצוג הבולט כאן הוא באמת לאנשים שמתעניינים בנושא של יהדות וועדת שנהר. נמצא פה גם יהודה מיימרן ממזרח-שמש ואנחנו בעצם מתעסקים באותם דברים. נושא של יהדות, בעיקר יהדות המזרח.
אני חושב שאפשר לחזור להנחות היסוד – אולי זו הזדמנות – של ועדת שנהר. לפני שאנחנו בכלל באים לדבר על היישום וביצוע, אולי נדבר על הנחות היסוד.
יוסי אוחנה
¶
המרכז למנהיגות יהודית חברתית זה מרכז חדש, שקם בתמיכת קרן "אביחי". הוא מכשיר אנשים בתחום של הערכים החברתיים של היהדות – אנשי חינוך, אנשי חברה. הוא שם דגש על הערכים החברתיים של היהדות, על קישור בין מורשת יהודית לבעיות חברתיות.
יוסי אוחנה
¶
במורשת. מבשרת ציון.
אם להתייחס לנושא של ועדת שנהר, אנחנו התמקדנו גם במנהיגות חינוכית ולגבי הוועדה – ואני מאז גם מלווה הרבה גופים שעוסקים בזה – אני חושב שהיא דילגה מעל הראש של שכבה שלמה בחברה הישראלית וזאת השכבה המסורתית, שאין לה שום מענה שם. אני יכול כמעט לצטט מהוועדה - - -
יוסי אוחנה
¶
בדיוק. ההגדרה של ועדת שנהר למערכת הממלכתית היא: מערכת תרבותית של מורים ותלמידים שהם משוחררים מאמונה באל, מזיקה כלשהי להלכה ואינם מאמינים בתורה מן השמיים. עכשיו, מה לעשות שחלק גדול מאד מן התלמידים בחינוך הממלכתי מאמינים באל ואמנם הם לא "הלכתיים" לגמרי, אבל יש להם יחס מאד עמוק להלכה ולתורה מן השמיים? הרבה מאד תוכניות שפותחו בעקבות דו"ח ועדת שנהר, לא נותנות מענה לאוכלוסייה הזאת. אני חושב שכל הוראת היהדות צריכה לקחת את זה מאד מאד בחשבון.
למשל, יש את תוכנית "רביבים", שהיא בעצם אחת מהמלצות ועדת שנהר ואחת מהיישומים שלה. אני חושב שגם שם הדבר הזה לא בא לידי ביטוי.
רחל כורזים
¶
אני מהמחלקה לחינוך של הסוכנות היהודית. אני פה במקום המנכ"ל שלי שלא היה יכול להגיע ומסתבר שאולי זמנו נוצל יותר טוב.
רחל כורזים
¶
אנחנו התכוונו להגיע אל השיח הזה בעניין דו"ח ועדת שנהר ולהצביע, אולי, על איזשהו מקום חסר נוסף והוא היכולת לתת למתחנך הישראלי את התחושה שמעבר להיותו אזרח מדינת ישראל ויהדותו בה, הוא גם חבר במועדון הגדול יותר של העם היהודי. אנחנו חושבים שדו"ח ועדת שנהר לא מתייחס לכל עניין היותנו "חברי העם היהודי". הדו"ח אולי מתייחס, אבל - - -
רחל כורזים
¶
בדיוק בימים של דיון על "מדינת כל אזרחיה", שאני לא רוצה לחלוק עליו כרגע, צריך גם להזכיר ליהודי הישראלי שיש עוד איזשהו חוג שהוא חבר בו - שהוא לא רק אזרחי מדינת ישראל – ולא בהכרח על תנאי שאנשים האלה יעלו לארץ, אלא על תנאי שהם קיימים והם יהודים.
אנחנו משתדלים היום ליישם בשטח דברים יחד עם משרד החינוך, עם המנכ"לית ועם פרופסור מישל אביטבול וכן הלאה. אני רוצה להגיד שבמפגשים, שאנחנו רואים עשרות ואלפים מהם - גם בין מחנכים ישראליים למחנכים יהודיים בתפוצות וגם בין מתחנכים יהודים מהארץ ומהתפוצות - כל עוד מדברים על המשותף בתחום התרבות הכללית, המוסיקה, הלבוש, אורחות החיים, סוגיות פדגוגיות – אין בעיה. כשמתחיל השיח מה משותף לנו מבחינה יהודית, זו לשון עילגים לשני הצדדים. במיוחד אם אני לא דתי, אז מה משותף לנו? אני מדברת על מחנכים, על מורים ישראליים. לא רק על מתחנכים.
יעקב אליאב
¶
טוב, אז אני למעשה לא מדבר, אבל מאחר וראיתי שאנחנו נמצאים כאן באווירה של להעיר כמה הערות, אז אני פשוט מעיר הערה ושואל שאלה, אבל כמובן זה לא לדיון. אני חושב שאחת הטעויות – אנחנו ישבנו רבות. אני חושב שהגופים שמיוצגים פה עושים רבות לעניינים האלה – אחד מהחטאים הקדמונים שלנו, זה שאנחנו התחלנו ולחמנו כל כך – והיו לי גם כמה ויכוחים גם עם רחל כורזים בעניין הזה – לחמנו ממש בחירוף נפש על כך שאנחנו עושים תוכניות לזהות יהודית ישראלית. זה הזכיר לי את אברהם העברי. למה קראו לו עברי? כי כל העולם היה בצד זה והוא היה בעבר השני של הנהר. ועוד בעבר השני של האסכולה המחשבתית.
ברגע שאתה בא ליהודי בחוץ לארץ ואתה אומר שאתה יהודי ישראלי, אתה מיד הכרזת לו: אני משהו אחר ואתה משהו אחר. אנחנו, לדעתי, פה בוועדה צריכים לבדוק, כמו שאמרת, בצדק, את כל ההנחות של ועדת שנהר ולראות אולי כדאי לחזור באמת למה שנקרא "זהות יהודית". אנחנו יודעים בדיוק - כבר היו לפחות שני מחקרים - למה נוצר בכלל הצורך אצל חוגים מסוימים, שעמדו על כך שמדברים על זהות יהודית רק בתנאי שזה ייקרא: זהות יהודית-ישראלית.
עם דבר אחד כן הסכמתי
¶
זהות יהודית ציונית. ברגע שאתה מכניס את הזהות היהודית הציונית בקונטקסט הנכון, אתה יכול גם לתת לזה תכנים נכונים. אני אסתפק בכך. לא הייתי רוצה להרחיב.
אבי רביצקי
¶
אני הייתי רוצה להגיב לשתי הערות. להערה של יוסי אוחנה אני לא רק מסכים, אלא כל מי שישים לב, כל מי שמדקדק, יראה שבין כל חברי ועדת שנהר יש אחד שלא חתם בסוף על ההחלטות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מאחר והוא היה חבר ועדת שנהר עד הסוף – אני הייתי חבר ועדת שנהר, אבל לא עד הסוף – מהימנים עלי דבריו.
אבי רביצקי
¶
אני מדבר על אחד שאני מכיר אותו יותר טוב מכל אדם אחר. זה נבע מחמת ההגדרה שאומרת, שלמרות הסתייגותם העקרונית של חברי הוועדה מן המושג: חילוני, ייעשה בו שימוש כדי לתאר את הציבור המחנך את ילדיו בחינוך הממלכתי הכללי, המהווה את הרוב הגדול במדינת ישראל. אני אמרתי שלהגיד שכל מי שאינו בחינוך הממלכתי–דתי הוא חילוני, זאת הגדרה לא נכונה של החברה הישראלית. לכן, בלי לעשות רעש וצלצולים – כי אני מסכים כמעט עם כל מה שכתוב בחוברת, אבל את זה לא יכולתי לקבל מבחינה סוציולוגית, לא רק אידיאולוגית – לא חתמתי. אני חושב שהחלוקה כאילו יש מיעוט דתי ורוב חילוני היא חלוקה לא נכונה. יש, אני חושב, מיעוט אורתודוכסי דתי ומיעוט אורתודוכסי חילוני ורוב מסורתי בחברה הישראלית.
אני חושב שההגדרה לא נכונה, אבל אם תבדוק את ההמלצות, תגלה שההגדרה הזאת לא מחלחלת להמלצות. במידה רבה רוב מה שנאמר בחוברת בהחלט מתיישב עם אפשרות של יהדות מסורתית.
אתך, ד"ר אליאב, יש לי מחלוקת. אני חושב שאנחנו בהחלט יהודים ישראליים. כלומר: היותי יהודי משותף לי וליהודי התפוצות. היותי ישראלי מייחד אותי. לא היותי יהודי-ציוני, כי ציוני זו אידיאולוגיה. יכול להיות יהודי בארצות הברית שהוא ציוני מובהק ויכול להיות יהודי במדינת ישראל שהוא לאו דווקא ציוני מובהק. בהוויה שלי אני יהודי ואני יהודי ישראלי. אני מעוניין שיהיה משהו שמייחד את זה. בכל זאת, למשל, זה שעברית היא שפת אמי ואני חולם ומתפלל באותה שפה, זה ייחודי רק ליהודי ישראלי. יהודי שאינו ישראלי חולם בשפה אחת ומתפלל בשפה אחרת. שר שירים בשפה אחת ומתפלל בשפה אחרת. לכן, אני בהחלט חושב: יהודי ישראלי, אבל עם כל העומק היהודי המשותף לנו וליהדות התפוצות.
יעקב אליאב
¶
עם כל הכבוד אני עדיין סבור אחרת ואני חושב שאחת הסיבות שיש כזה שוני, או אי-הכרה, בין יהדות העולם ובין הנוער הישראלי, זה בגלל שהם אומרים: אנחנו ישראלים. חלק גדול אומר: אין לי שום דבר עם העולם היהודי. אני חושב שזאת אחת הסיבות, אבל אנחנו יכולים להיות חלוקים, אין שום סיבה שאנחנו לא נהיה חלוקים.
יהודה מיימרן
¶
פרופסור מישל אביטבול לא חתם, הוא פרש וגם פדידה, מבית שמש. שניהם היו בועדה ופרשו במהלכה.
אבי רביצקי
¶
אני לא מבין מה אתה אומר. אני לא זוכר את פרופסור אביטבול מישיבות הועדה. אז מה זה נקרא: פרש?
היו"ר זבולון אורלב
¶
פרופסור מישל אביטבול – הואיל וכתבי המינוי עברו דרכי אני יכול להעיד – קיבל כתב מינוי ומטעמים של צנעת הפרט, אינני רוצה לפרט מדוע, הוא לא השתתף.
אבי רביצקי
¶
אז אי אפשר להגיד שהוא פרש. אם אתה מנסה, כמוני, לעצב ובסוף יש משהו שאתה לא יכול לחיות אתו ואתה לא חותם, על זה אפשר להגיד: הוא לא חתם. אם אתה לא בא לישיבות, גם אם זה מסיבות מוצדקות, זה לא נקרא שלא חתמת.
חיים ליכט
¶
אני מאד מוקיר את זה שכל אלה שהגיעו יש להם הרבה מה לומר, על עצם – אולי – בניית ועדת שנהר חדשה ועל היישום, אבל אני חושב שאנחנו באמת צריכים להיות מעשיים וכדי להגיע למעשיות, אני מציע שנתפזר עם משאלה אחת: שיושב ראש ועדת החינוך, לא יודע מה יהיה תפקידו העתידי, יעביר למי שיישב פה שתתקיים פגישה יסודית בנדון בוועדת החינוך של הכנסת- - -
חיים ליכט
¶
כי אני לא בטוח שמשרד החינוך ייזום את העניין, בגלל שאני לא בטוח שהוא כל כך רוצה לשמוע את הדברים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה לומר שני דברים, הואיל ויעל פרבר בכל זאת נמצאת פה מהמשרד. א', את מה שאמרתי לגבי הדמוקרטיה, להעביר לצורך הדיון הבא כדי שנפריד בין דו"ח שנהר לדו"ח קרמניצר. נעשה שני דיונים. אני שמתי פה על השולחן דברים קצת קשים, כי אספתי לקראת הישיבה הזאת חומר, כולל שיחות עם מנהלי בתי ספר והתמונה היא באמת תמונה שאותי מאד הפתיעה.
אני חשבתי שהרוח או האווירה ששר יוצר במשרד, היא מאד משפיעה. לא. פה, מה שקרה, היתה השפעה הפוכה בדיוק.
לגבי דו"ח שנהר אני אומר לך עוד משהו, לא כאן בישיבת הוועדה, אני לא רוצה לומר את זה כרגע בפומבי.
אנחנו כאן, אני מציע, נעצור.
יעל פרבר
¶
אני רוצה רק לומר לחיים ליכט שהמשרד לא מתחמק. זה שהיא לא באה היום, זה סיפור אחר, אבל המשרד לא יוזם. את הישיבות יוזם היושב ראש.
שולמית ולר
¶
אני פשוט שואלת לשם הבנה: אני הבנתי, כשדיברו אתי בטלפון, שהוועדה מתכנסת כדי לדון ביישום דו"ח שנהר.
שולמית ולר
¶
ולא אם הדו"ח היה כזה או כזה.
אני חשבתי, אולי לתומי, שהוועדה מתכנסת כהמשך לכינוסים קודמים שכבר היו ובהם היו איזשהן החלטות שלמיטב ידיעתי לא בוצעו.
יוסי אוחנה
¶
מאז שישבה ועדת שנהר, אני חושב שעברו כעשר שנים. לגבי כל הנושא של יהדות המזרח התפתח איזשהו גוף ויידע ואני חושב שכל האנשים שנמצאים פה תורמים לו והוא יכול להשתלב. אני חושב שהוא גם יכול לנגוע בתלמידים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, לא. תראה, הדיון בבר אילן קצת הוחמץ. כשלא מתמקדים בדבר, מדברים על יהדות, והכל מתפזר. יש דו"ח, יש בו עמודים, יש בו מילים, יש בו משפטים, יש בו המלצות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו רוצים לדון מה בוצע, מה לא בוצע, למה ואיך. רוצים לדון בנושאים נוספים? אני פתוח לדבר הזה. מישהו יפנה, יכין איזה מצע לדיון, ברצון רב. עם כל הכבוד, הדיון הבא יהיה על הביצוע של הדו"ח כמו שהוא. רוצים להציע ועדה נוספת? רוצים להציע התפתחויות? הכל לגיטימי ואזני כרויה. אין בעיה. פרופסור רביצקי, בבקשה.
אבי רביצקי
¶
אני רוצה להעיר שתי הערות קצרות. האחת, אני רוצה להציע ליושב ועדת החינוך של הכנסת, לבקש מכמה אנשים להכין כמה עמודים שהם השלמה של ועדת שנהר בנושא של יהדות המזרח ולקיים על זה אחר כך ישיבה או חצי ישיבה, כמה שצריך.
דבר שני, אני לא יודע אם זה לפרוטוקול או לאוזניים של כולנו, אבל זה קצת לא נכון להגיד שהישיבה היום לא מתקיימת בגלל משרד החינוך. זו כבר ישיבה שניה שנקראת ועדת החינוך של הכנסת והישיבה היא עם יושב ראש הועדה. אין אף חבר כנסת. חברת הכנסת אביטל היתה לרבע שעה, היתה צריכה ללכת בתשע בישיבה שמתחילה רשמית בשמונה וחצי. כלומר, זו ישיבה שניה רק עם היושב ראש. אני כבר מודיע מראש: אני תמיד אשמח להיות מוזמן לפגישות עם יושב ראש ועדת החינוך של הכנסת, אבל אם קוראים לזה ועדת החינוך, כדאי לוודא שחברי הכנסת מתכוונים להגיע.
אבי רביצקי
¶
יכול להיות שיש טעם לדיון עם יושב ראש הועדה, אבל כיוון שקוראים לזה ועדת החינוך וזו כבר פעם שניה - - -
היו"ר זבולון אורלב
¶
נעשה דיון, אם כי אני משוכנע שהשמועה כרגע עברה שקורה בישיבה מה שקורה, כי בדרך כלל מצטרפים ואני יודע על כוונה של עוד שלושה חברי כנסת להגיע. כנראה שהשמועה עוברת, אבל אני אשתדל להעביר את ההערה שלך למי שצריך.
שולמית ולר
¶
שוב אני רוצה לדעת אם אני צודקת או לא. עד כמה שאני הבנתי, ועדת שנהר עסקה במערכת החינוך הפורמלית, כך שכל הסיפור הזה – מרכז זה ומרכז כזה, עד כמה שהם חשובים – אני לא יודעת אם זה לעניין.
היו"ר זבולון אורלב
¶
רבותי, אני מוסיף את התנצלותי על התנצלותה של המנכ"לית ונועל את הישיבה. תודה. שיהיה להם יום חם.
הישיבה ננעלה בשעה 09:20.