פרוטוקולים/ועדת חינוך/1941
1
ועדת החינוך והתרבות
31.10.2000
פרוטוקולים/ועדת חינוך/1941
ירושלים, ג' בחשון, תשס"א
1 בנובמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 181
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
יום שלישי, ב' בחשון התשס"א (31 באוקטובר 2000), שעה 10:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 31/10/2000
חוק הרשויות המקומיות (מנהל מחלקת חינוך), התשס"א-2001
פרוטוקול
חברי הוועדה: זבולון אורלב - היו"ר
זאב בוים
שמואל הלפרט
משרד החינוך:
ציון שבת - סגן מנהל המינהל הפדגוגי
עו"ד ורד ברקוביץ - הלשכה המשפטית
עו"ד מרים גראזי-רוזנבו
ישראל שפיצר - מנהל שכר באגף רשויות מקומיות
מרגלית בוטרמן
ורה מקסימוב - רשם העמותות
יעקב אגמון - סמנכ"ל מרכז שלטון מקומי
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מנהל רשות החינוך ברשות המקומית), התשס"א-2000.
הצעת חוק הרשויות המקומיות (מנהל רשות החינוך ברשות המקומית), התשס"א-2000
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה בהצעת חוק הרשויות המקומיות (מנהל רשות החינוך ברשות המקומית), התשס"א-2000.
אני אקרא את הצעת החוק. הגדרות - 1. "בחוק זה –
"מנהל מחלקת חינוך" – מי שעומד בראש מינהל, אגף או מחלקת חינוך ברשות
מקומית, כבכיר שביניהם, ובלבד שבכל רשות מקומית יעמוד מנהל מחלקת חינוך
אחד;
"רשות מקומית" – עיריה או מועצה מקומית".
מדוע נכתב מנהל מחלקת חינוך אחד?
אנחנו נכתוב מועצה אזורית, מכיוון שיש חוקים שאומרים שמועצה מקומית כוללת מועצה אזורית.
הבעיה שלנו אינה בחוק. לפי בדיקה מדגמית שלנו התברר שיש רשויות מקומיות מאוד קטנות, שבהכרח נגזרת מזה גם שיש מספר תלמידים מאוד נמוך, ואז השאלה היא אם בודקים מספר תלמידים. אם זה כך, זה לא משנה אם זו מועצה אזורית או מועצה מקומית.
יש מועצות אזורית שבכלל אין בהן תושבים או ילדים, כמו מועצות אזוריות תעשייתיות – תפן ורמת חובב.
מועצה אזורית תעשייתית היא קטגוריה נפרדת. דרך אגב, במועצה אזורית תעשייתית תפן יש בית ספר.
המועצה מקבלת כספים ממשרד החינוך עבור בית ספר שם. זו בהחלט שאלה אם צריך להיות בית ספר במקום כזה. אני אומר לכם שבעתיד יהיו שם בית ספר תיכון וגם אוניברסיטה.
התקשרנו לעשר רשויות מקומיות קטנות שיש בהן בין 800 ל-2,500 תושבים. בכל מקום כזה התברר לנו שאין מנהל מחלקת חינוך. יש את תפקיד ראש מועצה או רכז או מזכיר. השאלה אם זה נחוץ.
אנחנו בעד שימונה מנהל כזה. אני לא אומר שהוא צריך להיות במשרה מלאה ומצדי שראש המועצה ימנה את עצמו להיות מנהל מחלקת חינוך.
אז שיקראו לו מנהל מחלקת חינוך. אנחנו לא קובעים שהוא צריך להיות במשרה מלאה וכו'.
אני מסכים איתך. אם כך שהמזכיר יהיה מנהל מחלקת חינוך. מישהו צריך לשאת בתפקיד הזה שקוראים לו "מנהל מחלקת חינוך".
התואר הזה לא משנה. בהסכם השכר כתוב שכל מי שמטפל בחינוך, הראשון בהיררכיה, זכאי לתנאי העבודה של מנהל מחלקה לחינוך ולא משנה באיזה מקום זה. זה קבוע בהסכם הקיבוצי.
גם בשבי ציון שיש בה 800 תושבים, צריך שלילד תהיה הגנה של מנהל מחלקת חינוך. מצדי שיהיה מנהל רק שעה בשבוע ושהוא יהיה בעל עשרה תפקידים. כמו שמוכרח להיות מבקר ברשות המקומית, חייב להיות גם מנהל מחלקת חינוך. יכול להיות שהוא לא צריך להיות במשרה מלאה, אלא רק לכמה שעות בשבוע. העיקרון צריך להיות שהיכן שיש ילד צריך להיות גם מנהל מחלקת חינוך. היכן שיש בית ספר צריך להיות מנהל מחלקת חינוך.
אולי מן הראוי לציין בהצעת החוק במפורש, ולא רק בדברי ההסבר, שמנהל מחלקת חינוך יהיה כפוף לראש הרשות החינוך המקומית.
הוא יכול להיות כפוף גם לסגן ראש הרשות המקומית. מדוע אי אפשר שבהסכם קואליציוני סגן ראש הרשות יחזיק את תיק החינוך? זה צריך להיות מי שהמליאה מחליטה.
אני מתכוונת שיהיה ברור שמנהל מחלקת החינוך יהיה כפוף למי שעומד בראש רשות חינוך ולא משנה מי הוא.
חוק לימוד חובה מתייחס לרשות חינוך מקומית ולכאורה לא עושים פה איזשהו לינק להגדרה הזאת. ההגדרה הזאת ירדה לחלוטין מהצעת החוק.
השאלה היא משפטית – מישהו יכול לפרש שאין קשר בין מי שהמחוקק הטיל עליו את ביצוע חוק חינוך חובה לבין החוק הזה של מנהל מחלקת חינוך.
מצאנו לנכון לפרט את זה בדברי ההסבר ואנחנו לא חושבים שזה יוריד אם ההגדרה תהיה בחוק עצמו.
היא לא רוצה לכתוב שום סמכות, אלא היא רוצה לקשור בין מנהל המחלקה לחינוך לבין התפקיד הסטטוטורי שיש בחוק של ראש רשות חינוך מקומית.
אם צריך להוסיף משהו אז אולי בסעיף 2 - שמנהל מחלקת החינוך יהיה כפוף לראש הרשות החינוך המקומית.
השאלה היא אם התוספת הזאת לא מגבילה את הרשות המקומית לקבוע מחזיק תיק חינוך. מי זה ראש רשות חינוך מקומית?
ראש הרשות החינוך המקומית הוא ראש הרשות המקומית, שיכול להאציל את הסמכות שלו לסגנו. זה יהיה במסגרת האצלת סמכות.
אם כך אולי צריך לכתוב שמנהל מחלקת החינוך יהיה כפוף לראש הרשות המקומית או מי שהוסמך על ידו.
זה יכול ליצור אנדרלמוסיה במערכת. בכל מערכת, ברגע שאומרים שזה כפוף לזה, יתחיל הוויכוח מי צריך להיות ולמה.
סעיף 3 – "תנאי עבודה" – " מנהל מחלקת חינוך של רשות מקומית יהיה עובד הרשות המקומית ויחולו על מינויו וכהונתו ההוראות החלות על עובדי אותה רשות מקומית אלא אם כן נקבעה בדין הוראה אחרת לעניין זה".
גברת מרגלית בוטרמן מציעה שיהיה כתוב "ויחולו על דרך מינויו". במקום "כהונתו ודרך העסקתו" יהיה כתוב: הוראות החלות על עובדי רשות מקומית. האם זה מינוי או מכרז?
אתם השתמשתם במונח של "מינוי". בזמנו דיברנו שזו בחירה ולכן רצינו שיהיה ברור שזו בחירה שנעשית במכרז.
אפשר לכתוב: דרך מינויו ותנאי העסקתו. כלומר, במקום "מינויו" נכתוב "דרך מינויו ותנאי העסקתו".
אני מבקש להוסיף סעיף שמחייב את מנהל מחלקת החינוך להתייחס בצורה שוויונית לכל מגזרי החינוך.
זה לא קשור לחוק הזה. כך אפשר לטרפד כל הצעת חוק. החוק הזה בא להסדיר את המעמד של מנהל מחלקת חינוך. החוק הזה לא בא להסדיר מה הוא עושה וכו'. אם אתה רוצה, תוכל להציע הצעת חוק שוויון בחינוך במועצות המקומיות ואני אתמוך בזה.
אני מבקשת לחזור לסעיף 2. ההערה הקודמת שלי היתה נפתרת אם היינו כותבים שבכל רשות חינוך מקומית יהיה ממונה על מחלקת חינוך, ובהגדרה של רשות חינוך מקומית להפנות לחוק חינוך חובה.
אני לא בטוח שהצעת חוק אחת יכולה לפתור את כל הבעיות. אם יש רשות חינוך בדואית אז נפתור את הבעיה באופן קונקרטי והצעת החוק הזאת לא תחול על רשות מקומית בדואית. בכל מקרה אי אפשר שבכל מושב ימנו מנהל מחלקת חינוך.
בכל היישובים הלא מוכרים היו מחלקות חינוך, אבל כשאיחדו אותן לרשויות מקומיות נוצרה בעיה. לדוגמה, היישוב ערה שלא היה יישוב מוכר וצירפו אותו לערבה. היתה בערבה רשות חינוך נפרדת ובחיבור שלהם נוצרו הרבה בעיות לגבי זכויות העובדים.
ביטלו את הרשות לחינוך של ערה ואיחדו את זה לערבה. אני מבקש שתעשו עבודת מטה לקראת קריאה שניה ושלישית בנושא זה. הגיוני ללכת לפי רשות מקומית ולא לפי רשות חינוך, כי רשות חינוך יכולה להיות קיבוץ, מושב או יישוב לא מוכר וכד'. אין פה כוונה להציף את כל המערכת.
סעיף 4 – "כשירות" –
(1) "לא ימונה ולא יכהן אדם כמנהל מחלקת חינוך אלא אם הינו בעל השכלה אקדמית, תעודת הוראה, ותק וניסיון מקצועי, ושיש ברשותו המלצה לעמוד כמנהל מחלקת חינוך מטעם משרד החינוך, והכל כפי שקבע שר החינוך".
מדוע צריך את המלצת משרד החינוך, אני חושב שזה מיותר. אני מציע למחוק את המילים "ושיש ברשותו המלצה לעמוד כמנהל מחלקת חינוך מטעם משרד החינוך".
אין שום הבדל בין "שמע" ל"נועץ". הבג"ץ יכול לפרש ש"לשמוע" זה לשמוע בקולו. אני חושב שזה צריך להיות לאחר שהשר שמע את נציגי מרכז שלטון מקומי. יש הגדרה בחוק מה זה נציגי מרכז שלטון מקומי?
הכל כפי שקבע השר. השר יכול לקבוע שבשבי ציון מספיק מורה מוסמך ובתל-אביב צריך תואר שלישי. השר יכול לקבוע הכל, כי כל אחד מבין שלנהל את מחלקת החינוך של תל-אביב זה שונה מאשר לנהל את גן הילדים בשבי ציון.
כלומר שאחרי שיחקק החוק הזה אני למעשה פותח דיון נוסף עם שר החינוך ועם מרכז השלטון המקומי לגבי כשירות שתהיה כנספח. זה לא יהיה לגופו של כל מכרז ומכרז.
ההנחה היא שיהיה בכל זאת מכרז לחפש את האדם המתאים. הבחירה במכרז, בעקבות מה שהשר יחליט, תהיה בעצם לפי הכישורים שנדרשו במכרז עצמו. יחד עם זאת, כללי המכרז הם כאלה שכשוועדת המכרזים תשב, ההנחיות האלה שהשר קבע לא יהיו איזה מין דבר שאי אפשר לסטות ממנו.
הכוונה היא לחזק את המעמד על ידי כך שלא יהיה מצב שמנהל מחלקת חינוך יהיה פחות ממנהל בית ספר או המפקח על בית הספר. הואיל והמגמה היא להעביר יותר ויותר סמכויות – יש מגמת ביזור במשרד – אז רוצים לתת מעמד יותר מקצועי ושלא יהיה רק פקיד שמחלק כיסאות וגירים, אלא שיש לו יותר SAY בעניין.
ברגע שאתה כותב דבר כזה אתה צריך למעט.
(2) "מי שעומד בראש מחלקת חינוך ברשות המקומית ערב תחילתו של חוק זה, לא יחולו עליו הוראות סעיף קטן (א)".
האם לא כדאי להכניס במקום כלשהו את הכישורים של האנשים, כדי שזה יהיה ידוע מראש ולא שבכל פעם יצטרכו להיוועץ במשרד החינוך או בשר החינוך?
השר יקבע כללים בסיסיים ואם ירצה לשנות מפעם לפעם ברור שהוא יוכל לעשות את זה.
האם השר צריך לפרסם את זה?
כן. השאלה היא אם לא צריך להגביל את הזמן שהוא צריך לפרסם, כי אם אנחנו רוצים שהחוק ייכנס לתוקף, צריך שיהיו הכללים.
את צודקת. השר צריך לפרסם תוך שישה חודשים מיום פרסום החוק.
סעיף 5 – "פיטורין" – "לא יפוטר מנהל מחלקת חינוך ברשות מקומית, אלא באישור מועצת הרשות ברוב חבריה, או באישור 60% מחבריה שהשתתפו בדיון, ולאחר שניתנה הודעה כדין לכל חברי המועצה שדבר הפיטורין יידון באותה ישיבה".
אני חושב שצריך להעלות את זה ולכתוב ברוב של שני שליש.
אני חושב שלפני הפיטורים צריך לדבר על קבלה לעבודה. אני חושב שקבלה לעבודה – וזו המשמעות של תפקיד סטטוטורי – אומרת שמועצת העיר היא זו שמקבלת את האדם לעבודה.
אתה יכול להכריז שזו החלטת מועצה, אך הבעיה היא שבקטע שאתה כותב שהמועצה תמנה, לא בהכרח שיש מכרז. היו מצבים שנאלצתי להילחם באנשים ללא כשירויות שמונו על ידי המועצה. מה תעשה במקרה כזה?
אני מציע לעיין בזה ולדון בזה בין קריאה שנייה ושלישית.
האם יש מישהו שמתנגד להעלות את זה למעל 60%?
צריך קודם כל לכתוב שלא יפוטר מנהל מחלקת חינוך קבוע. לא יכול להיות שאנחנו נשריין את המקום של המנהל שלא רק לתקופת הניסיון. צריך לקבוע שלא יפוטר מנהל מחלקת חינוך לאחר תקופת הניסיון.
ההערה של מר אגמון מאוד נכונה, מפני שיש לנו מצבים שאי אפשר לפטר מנהל מחלקת חינוך גם כשהוא בתקופת הניסיון.
בהמשך הסעיף יש סתירה פנימית. נכתב: "... אלא באישור מועצת הרשות ברוב חבריה, או באישור 60% ...". צריך להחליט או זה או זה, או הגבוה או הנמוך.
אמרנו שזה יהיה או באישור של 51% מחברי הרשות המקומית או באישור 60% מהמשתתפים בישיבה.
זה אם יתקיים אחד מהם – או רוב החברים או שני שליש מהמשתתפים בדיון. אין כאן סתירה.
יכולה להיות סתירה. אם יש 31 חברים במועצה וכולם הגיעו, ויש 16 בעד, אז רוב החברים זה אכן 16, אבל אין 60%.
לא צריך את שני התנאים. יש את המילה "או". החוק אומר אם יתקיים אחד מהתנאים. כל מה שאתה רוצה כתוב.
לא הייתי משנה את זה, אלא שזה יהיה כמו לגבי עובדים אחרים שהחלטת מועצה מפטרת אותם. מדוע צריך לתת פה מעמד מיוחד?
כי זה מעמד סטטוטורי ואתה צריך מעבר לרוב רגיל. לפי החוק הקיים אתה יכול לפטר עובד לא במועצת הרשות. במקרה הזה רצינו שיהיה יותר קשה לפטר עובד, כדי שהוא לא יהיה כלי משחק. לא הרחקנו לכת כמו המעמד הסטטוטורי של גזבר, יועץ משפטי ומבקר שצריכים רוב הרבה יותר גדול.
אני חושב שזה מספיק בעל עוצמה שעובד צריך להיות מפוטר על ידי מועצה בהנחה שיש לה רוב. לתת לזה משקל יתר עלול להביא למצב שבו זה ייתן כוח יתר לעובד, כי הוא יוכל כתוצאה מזה לסחוט העלאות שכר וכד' ותהיה לו כאילו חסינות של המועצה. אני לא חושב שצריך לעשות הבחנה - מספיק כוח נתנו לו בסטטוס המיוחד ובזה שחיברנו אותו לעוד שישה או שבעה אנשים ברשות שרק מועצה יכולה לפטר אותם. בעיניי אין הבדל בין מנהל מחלקת חינוך לבין גזבר.
אנחנו מדברים על רוב רגיל מבין חברי המועצה ולא מבין המשתתפים. כתוב כאן "רוב חברי המועצה" ונתנו עוד פתח שאם לפעמים לא באים כולם, אז שיהיה 60%. אפשר לבטל את ה-60% וזה יהיה רק ברוב חברי המועצה. לדעתי זה יותר קשה. יותר קל להשיג 60% מבין המשתתפים מאשר רוב חברים.
אם יהיו עוד שינויים נוכל לעשות את זה לקראת הקריאה השנייה והשלישית.
אני מבקש להעמיד את הצעת החוק להצבעה.
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
ההצעה אושרה להגשה לקריאה ראשונה.
אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
- - - - - - - - -
הישיבה ננעלה בשעה 11:35