פרוטוקולים/ועדת חינוך/539
1
ועדת החינוך והתרבות
30.5.2000
פרוטוקולים/ועדת חינוך/539
ירושלים, ב' בסיון, תש"ס
5 ביוני, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 101
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
יום שלישי, כ"ה באייר התש"ס (30 במאי 2000), שעה 12:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 30/05/2000
צו רישוי עסקים (פטור מחובת רישוי לקייטנות) (תיקון), התש”ס-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: זבולון אורלב - היו"ר
עסאם מח'ול
מיכאל נודלמן
גנדי ריגר
מוזמנים
¶
מיכאל ביטון - משרד החינוך והתרבות, אחראי על הקייטנות
עו"ד דורית מורג - משרד החינוך והתרבות, יועמ"ש
יעל פרבר - משרד החינוך והתרבות, מתאמת השר לכנסת
ולממשלה
עו"ד חנה זיכל - משרד הפנים, לשכה משפטית
עו"ד אביטל שטרנברג - משרד המשפטים, מח' ייעוץ וחקיקה
עו"ד מירית דובר - מרכז שלטון מקומי, יועצת משפטית
הדסה אלמוג - מרכז שלטון מקומי
סדר היום
¶
צו רישוי עסקים (פטור מחובת רישוי לקייטנות) (תיקון), התש"ס-2000
צו רישוי עסקים (פטור מחובת רישוי לקייטנות) (תיקון), התש"ס-2000
היו"ר זבולון אורלב
¶
רבותי, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך והתרבות בנושא צו רישוי עסקים (פטור מחובת רישוי לקייטנות) (תיקון), התש"ס-2000.
קיבלנו בקשה של שר הפנים
¶
"לפי סעיף 2ג לחוק רישוי עסקים התשכ"ח-1968 בסמכות שר הפנים לפטור בצו מחובת רישוי עסק לפי החוק, סוגים של קייטנות המנוהלים על-ידי ארגונים או גופים כפי שייקבע.
בשנת התשנ"ח-1998 נחתם על-ידי שר הפנים צו הפוטר קייטנות מסוימות כאמור מחובת רשיון עסק.
מאחר והתקבלו פניות של גופים המנהלים קייטנות, בבקשה כי אפעיל סמכותי ואפטור גם אותם מחובת רישוי עסק, נתכנסה ועדה בין-משרדית של משרד הפנים ומשרד החינוך ביוני 1999, שדנה בפניות הגופים הללו." לפני שנה.
מסקנות הוועדה מעוגנות בצו שמציע שר הפנים, והוא מבקש את אישורנו לצו.
על-פי הצו הזה מציע שר הפנים לפטור מחובת רישוי לקייטנות את תנועות הנוער המפורטות להלן, הפועלות באתרי הקבע שלהן: עזרא, בני עקיבא, מחנות העולים, נוער לאומי, צופים, נוער ציוני בישראל, איחוד חקלאי, מכבי הצעיר, בית"ר, הנוער העובד והלומד ונוער דתי, בנות אגודת ישראל, פרחי הדגל. כמו כן, מבקש השר לפטור מחובת רישוי קייטנות גם את החברה להגנת הטבע, הפועלת בבתי ספר שדה, המהווים אתרי הקבע שלה, וכן מבקש השר לפטור מחובת רישוי לקייטנות גם את המתנ"ס הפועל בזיקה לחברת למתנ"סים מרכזים קהילתיים בישראל בע"מ.
משרד החינוך תומך בבקשה?
מיכאל ביטון
¶
בוועדה יש גם נציגים של משרד הבריאות, נציג של הרשויות המקומיות, נציגי משרד החינוך ומשרד הפנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
איפה נמצאת הרשימה הזאת? אם רוצה הורה לדעת אם הקייטנה של אחד מהגופים היא קייטנה שהיא באתר קבע, איפה הוא יכול לבדוק את זה.
מיכאל ביטון
¶
לא אתרי הקבע. המקומות בהם הקייטנות מתקיימות. זה לא חייב להיות בכל הסניפים, אלא בסניפים שמתקיימות הקייטנות המאושרות, את זה הרשות המקומית תפרסם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם תנועת עזרא, לפי הצו הזה, רוצה לקיים עכשיו קייטנה באתר קבע, היא מודיעה למישהו?
חנה זיכל
¶
זה לא פוטר מרישוי של חוק הקייטנות, זה פוטר רק מרישוי עסק. המטרה היא למנוע כפילות. יש חובה של רישוי לפי חוק הקייטנות (רישוי ופיקוח). הצו הזה לא פוטר מזה, הצו הזה פוטר מרישוי עסקים בלבד.
חנה זיכל
¶
לפי החוק צריך רשיון עסק לקייטנה. כל הרעיון של הצו הזה, זה פטור לקייטנות המשך, זאת אומרת, המשך של פעילות רגילה שיש כל השנה. ההמשך זה קייטנה בזמן החופשה, ואז זה נכלל בהגדרה של קייטנה, אבל למעשה זה המשך של פעילות רגילה במשך השנה, שמפוקחת. ולכן הדרישה שזה יתקיים באותם אתרים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
האם ברישוי שלו לפעול כל השנה נבדקו הבדיקות של רישוי עסקים – בריאות, בטיחות ביטחון?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתם אומרים: לגבי קייטנות שהן חד-פעמיות, שלגביהן בצו הקייטנות אין בדיקות ביטחון, בטיחות, תברואה, בריאות וכדומה, אנחנו עושים את זה דרך רישוי עסקים, אבל לגבי ארגונים שבין כה וכה הבדיקות נעשות במשך השנה במסגרת חוק, אז אתם אומרים, שזה צריך להיות פטור.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לצורך קיום פעילות של עשרה חודשים בשנה הוא לא צריך לקבל אישור על-פי חוק, מותר לו לעשות מה שהוא רוצה, אבל לצורך קייטנה של עשרה ימים הוא צריך חוק?
אביטל שטרנברג
¶
אני לא רוצה להשבית שמחה, לא הייתי מעורבת בתיקון בעניינים האלה קודם, ויכול להיות שאני שואלת שאלות תם, שיש עליהן תשובות ברורות. בכל זאת הייתי רוצה לשאול, מכוח איזה בסיס חוקי נעשה הפיקוח השוטף במהלך שנת הלימודים על תנועות הנוער? מעבר לזה, לי לא לגמרי ברור שתקנות הקייטנות חלות על תנועות הנוער, משום שרוב רובן של התקנות מתייחסות למנהל של קייטנה, ומנהל של קייטנה זה מישהו שיש לו רשיון עסק לקייטנה, ואז בעצם יוצא שמתוך תקנות הקייטנות, במובן המשפטי הצר, חלות כמה תקנות בודדות, וכל השאר לא מחייב את הקייטנות שעליהן אנחנו מדברים, על קייטנות הפטור. בעצם כל המהלך שאתם מעבירים הוא מהלך וולונטרי באמצעות חוזרי מנכ"ל, או באמצעות ההקצבות שנותנים ברשויות המקומיות או שאתם נותנים.
אותי מטריד הבסיס הנורמטיבי לפיקוח השוטף על תנועות הנוער ולפיקוח הספציפי על קייטנות שלהן בקיץ.
מיכאל ביטון
¶
תנועות הנוער נתמכות על-ידי משרד החינוך בתקנה מיוחדת, ובעקבות אותם קריטריונים אנחנו מפקחים על הפעילות השוטפת.
אביטל שטרנברג
¶
כלומר, הקריטריונים מחייבים אותם להתנהגות מסוימת ומבחינתכם, כחלק מארגון התמיכות, אתם גם מצרפים פיקוח.
מיכאל ביטון
¶
במהלך כל השנה הפיקוח נעשה על כל הפעילות השוטפת של כל התנועות, ובקיץ, ספציפית לקייטנות.
אביטל שטרנברג
¶
זה מכוח התמיכות. אבל השאלה שלי היא גם איזה פנים יש לפיקוח על תנועות הנוער. זה רק פיקוח חינוכי או שזה גם פיקוח על טיב המבנים, על ההיגיינה בהם ואם יש עזרה ראשונה?
חנה זיכל
¶
לא, מדובר פה בכל הגופים שמבקשים פטור לרישוי עסקים כקייטנה. אלה גופים שבמשך השנה הם לא גופים טעוני רישוי.
מירית דובר
¶
לכן אסור לתת להם את הפטור. אני לא מכירה את ההסדר, אבל יש הסדר מאוד מפורט בתקנות רישוי עסקים שמתייחס לקייטנות, לגבי מיקום השירותים, המרחק של המטבח ממקום השינה, צורת המבנה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תסבירי לי את האבסורד, ששבט של הצופים פועל במבנה כבר 40 שנה, ועכשיו באה המדינה ואומרת לו: לצורך עשרה ימים שאתה עושה את הקייטנה, עכשיו אתה צריך רישוי עסק ורישוי קייטנה. למה כולם מתעוררים דווקא לעשרה ימים האלה?
מירית דובר
¶
אתה מחזק את דברי, שכן צריך לשמר את הצורך בקבלת רשיון לקייטנה, כשנכנסים לשם הרבה ילדים בתקופת הקיץ.
אביטל שטרנברג
¶
חנה זיכל, זה לא כל כך ברור, משום שלפי מה שאמרתי לך, תקנות הקייטנות, היות שהן מפנות לרישוי עסקים. אם אתה קורא את ההגדרה של מנהל, שזה מי שיש לו רשיון עסק, ואחר כך אתה מחפש איפה מוזכר המנהל בתקנות הקייטנות, מסתבר לך שאם אתה מפעיל את שיטת העיפרון הכחול, כמעט כלום לא חל על קייטנות ופטור.
חנה זיכל
¶
זאת בעיה שלטעמי היא טכנית, כי גם חוק הקייטנות (רישום ופיקוח קייטנות) זה חוק של משרד החינוך, ואין שום בעיה לתקן בעיה טכנית כזאת.
אביטל שטרנברג
¶
יש לי הרגשה שההסדרים הקיימים, שהם וולונטריים, אולי עובדים היום בסדר, אבל יכולה להיות בהם בעתיד בעיה, משום שהם בעצם הם במידה מסוימת וולונטריים, הם על הגבול מכוח התמיכות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה שאומרת אביטל שטרנברג, שמבחינת חברי הוועדה יכולה להיווצר בעיה גדולה מאוד. אגב, הבקשה מעוררת בי מחשבות רציניות מאוד. אביטל שטרנברג אומרת לחברי הכנסת, שכל ההסדרים של תברואה ובטיחות במוסדות האלה, שקראנו שהם מוסדרים באופן וולונטרי לאורך כל השנה, והם עכשיו מבקשים ממך, שבמקום שתהיה חובה חוקית לבדוק את הדברים האלה, לפחות לגבי קייטנות, לפטור אותם מהחובה החוקית ולהסתמך על ההסדרים הוולונטריים. אם זאת הבקשה, אז תגידו.
אביטל שטרנברג
¶
אני רוצה להיות הגונה ולהגיד, שלפי הבירורים שערכתי, המערכת כנראה עובדת בסדר, אני לא רוצה לדבר בשמם של המפקחים, לא במשרד החינוך ולא במשרד הבריאות, שאתם דיברתי, אבל הם רגועים. ממה שהבנתי מהם, המערכות מושתתות על חוזרי המנכ"ל ועל התמיכות, ולא ראיתי איפה הבסיס הנורמטיבי המוצק. יכול להיות שהעסק פועל יופי, ואני סתם מעוררת מהומות שלא לצורך, אבל עדיין הוועדה צריכה להשתכנע מהמפקחים שהבדיקות הן בדיקות אמיתיות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה להבין מה הבסיס החוקי שמכוחו נבדקים אותם נושאים שנבדקים ברישוי עסקים באותם מוסדות לאורך כל השנה. מכוח מה נבדקים התברואה, הבטיחות, כל השנה במתנ"ס? אם אתם אומרים שזה נבדק מכוח חוק כל השנה, אז אתם צודקים, אין חוק מיוחד שצריך גם לבדוק אותו בקייטנה, אבל אם לאורך כל השנה הוא לא נבדק מכוח חוק, אז באמת אולי מישהו לא בדק אותו. מאיפה אני יודע שבדקו?
דורית מורג
¶
הבסיס החוקי הוא לא שיש חוק, למשל, לגבי חברת המתנ"סים, אין גם חוק לגבי תנועות הנוער, יש מערכת תמיכות לגבי תנועות הנוער, שמכוחה כל תנועת נוער שנתמכת, עוברת גם את בדיקת משרד הפנים.
אביטל שטרנברג
¶
דורית מורג, השאלה שלי לגבי חוק הפיקוח על הקייטנות אם הוא חל על הקייטנות הספציפיות שבפטור. משום שתקנות הקייטנות שלכם מבוססות על המנהל, והמנהל הוא מי שיש לו רשיון עסק. ברגע שפטרת, שלושה רבעים מהתקנות שלכם לא חלות בעצם על קייטנות שבפטור.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נפתחה פה תיבת פנדורה.
אני רוצה תשובה משפטית, האם חובת רישוי הקייטנה מבטיחה שהקייטנה הזאת נעשות בה כל הבדיקות שהיו בין כה וכה נעשות אם היו מחייבים אותו גם ברישוי עסקים, כלומר, האם העניין הזה של רישוי עסקים הוא באמת כפל ברישוי קייטנות? האם יש בדיקה שנעשית במסגרת רישוי עסקים ולא נעשית במסגרת רישוי קייטנות?
אביטל שטרנברג
¶
אז תתקנו את התקנות. אבל כל עוד התקנות מפנות למנהל, כמי שיש לו רשיון עסק, שלושה רבעים מתקנות הקייטנות לא חלות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מיכאל ביטון, יש הבדל בין בדיקות שנעשות מכוח ניהול טוב או תחושת אחריות כבדה מאוד של המשרד לבין בדיקות שנעשות מכוח חובת חוק? אתם באים לבקש מאתנו לפטור אתכם מחובת חוק ולהסתמך על היכולת הטובה. וזאת בעיה גדולה מאוד.
מיכאל ביטון
¶
אותנו שכנעו שלגופים האלה במתקני הקבע, יש להם במהלך הפעילות השנתית השוטפת שלהם רישוי עסק. זאת פעילות שמתמשכת גם בקיץ.
חנה זיכל
¶
לא, אני מחליפה מישהי שישבה. אבל אני יודעת שאלה גופים שבמשך השנה פטורים, הם לא גופים טעוני רישוי עסקים.
חנה זיכל
¶
יש צו שכבר תוקן, ואנחנו רוצים להוסיף לרשימת הפטורים הקיימים, שבהם נמצא מתנ"ס עירוני - - -
חנה זיכל
¶
יש פה בעיה קונספטואלית עם פטור למשהו שכבר קיים, כי אותו מתנ"ס עירוני, הפועל באתר הקבע שלו, זה בדיוק אותו היגיון של מה שאתם אומרים כרגע על החברה למתנ"סים. אנחנו הוספנו את תנועות הנוער, שייתכן שאתן יש איזו בעיה, אנחנו מוסיפים את המתנ"סים שהם בזיקה לחברה למתנ"סים.
חנה זיכל
¶
המתנ"סים, זה אותו היגיון. את אומרת שכל מי שלא פועל במשך השנה, אין בסיס נורמטיבי לפיקוח עליו, אז אין שום סיבה לתת לו פטור, לפחות נטיל עליו חובת רישוי עסק לקייטנה, זה מה שאת אומרת.
אביטל שטרנברג
¶
חנה זיכל, מה הבסיס הנורמטיבי לפיקוח השוטף במשך שנת הלימודים על החברה למתנ"סים ועל תנועות הנוער?
אביטל שטרנברג
¶
זה מחייב אתכם לתקן את תקנות הקייטנות, משום שהגדרת מנהל הקייטנה, שמכוחה אחר כך באות כל החובות, אומרת, שמנהל קייטנה הוא כפי שמוגדר בתקנות רישוי עסקים, ואז זה מישהו שיש לו רשיון עסק. יש המון תקנות שמטילות חובות על המנהל, ואז בעצם התקנות האלה לא חלות על קייטנות שתהיינה בפטור.
חנה זיכל
¶
זה לא אומר שהן לא חלות, זה אומר שאין מנהל להטיל עליו את האחריות, וזה כל הרעיון, אז תשני לעניין הזה.
חנה זיכל
¶
המשמעות המעשית של הצו של הפטור לאותן קייטנות, זה אלה שמהוות קייטנות המשך. זאת אומרת, יש פעילות במשך השנה, יש עליה מספיק פיקוח. הוועדה בודקת שני דברים: קודם כול, שזו אכן קייטנת המשך. כל דבר שהוא חורג מההמשך, מחנות של תנועות הנוער, למשל, לא כלול בפטור הזה. כל הפעילות הרגילה במשך השנה, והיא ממשיכה, נחשבת קייטנה, כי זה כבר חופש, זה לא שנת לימודים, ואז היא מוגדרת כקייטנה. אותה פעילות המשך תהיה פטורה, בהנחה שיש פיקוח כל השנה.
לדוגמה, פנו הקייטנות של ש"ס, באו ואמרו להם, תוכיחו מה הפיקוח במשך כל השנה. ראו שאין פיקוח במשך כל השנה, אז אי-אפשר לתת פטור מרישוי עסק לקייטנה.
עסאם מח'ול
¶
אני לא יודע אם תנועת בנק"י פנתה או לא, אבל היא אולי התנועה הוותיקה ביותר בארץ, בשנה שעברה הם חגגו 70 שנה לברית הנוער הקומוניסטית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא שואל ספציפית לגבי תנועת נוער בנק"י, אגב, שגם אני מכיר אותה מתקופת היותי חבר תנועת נוער. תבדוק בבקשה ותשיב בכתב לחבר הכנסת מח'ול מה קורה עם תנועת הנוער הזאת, האם היא הגישה בקשה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, הוא סגן ראש מינהל חברה ונוער, ועוסק בעניינים האדמיניסטרטיביים והכספיים.
ממה שאני רואה כרגע יש בעיה. אני חושב שיש כאן הבנה שהבקשה לגופה היא הגיונית, אבל אז מתברר שאומרים לחברי הוועדה: תשמעו, תפטרו אותם מחוק ותסמכו.
אני מציע שתעשו בדיקה נוספת, בעיקר משפטית, אם כל מה שפוטרים אותם, הבדיקות שנעשות במסגרת רישוי עסקים ייכנסו במסגרת תקנות הקייטנות (רישוי ופיקוח), ואז נכנס את ועדת החינוך, ואני אמליץ בפני החברה לאשר את זה.
תבדקו אם כאשר אנחנו שומטים את הקרקע של רישוי עסקים, האם זה לא שומט את הקרקע גם של כל מיני חובות משפטיות, שמוזכרות בתקנות, כגון מנהל קייטנה, כתוב "כהגדרתו בתקנות התברואה".
חנה זיכל
¶
השאלה אם הבעיה היא גם לגבי מתנ"סים וגם לגבי החברה להגנת הטבע או רק לגבי תנועות הנוער, אולי להן יש בסיס חוקי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא רצינו לעכב את הצו, גם צלצל אלי פרופ' דב גולדברגר, מנכ"ל חברת המתנ"סים, וביקש ממני לא לעכב את האישור. אנחנו לשירות החינוך, אנחנו לא רוצים לעכב את האישור.
הרעיון הוא שוועדת החינוך לא תפטור מחובה חוקית דבר שלא מוסדר בחוק אחר, שמוסדר וולונטרית. כלומר, אם באים ואומרים "תפטור מחובת רישוי עסקים, כי בין כה וכה צריך לעשות את הבדיקות האלה, בעיקר תברואה, בטיחות, אחריות וכדומה, במסגרת חוק אחר", נמליץ לוועדה לעשות זאת.
אני מודה לך, אביטל שטרנברג, שהארת את עינינו בעניין הזה.
אם אתם רוצים עכשיו להתחייב על מועד, אנחנו יכולים כבר לקבוע מועד, אם לא, אז תשתדלו להודיע לנו בדחיפות.
בבקשה.
הדסה אלמוג
¶
מרכז השלטון המקומי לא היה שותף לאותה ועדה, למרות שהיה נציג של עיריית תל-אביב, אנחנו מבקשים להיות מעורבים בכל התהליך, כי האחריות הסופית היא שלנו. אנחנו מבקשים להזמין את היועץ המשפטי שלנו, ולתאם את הדברים אתנו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אני דורש מכם, הואיל ואני מניח שהמתנ"סים, החברה להגנת הטבע ותנועות הנוער חושבות שהצו יאושר, אז הם לא נקטו בכל ההליכים, ואנחנו עלולים לעמוד במצב שהם לא ביקשו רישוי, ומשרד החינוך לא הסדיר את כל העניין החוקי, ונעמוד בפני מצב שבו נצטרך להודיע להורים: אין רישוי, וזה לא חוקי. דורית מורג, אני מבקש, לא יאוחר משבועיים ימים, להביא הצעה מחודשת לוועדה שתסדיר את הבסיס החוקי לגבי כל תנועות הנוער, המתנ"סים והחברה להגנת הטבע.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבקש שתשתפו את כל הגורמים, ואני מבקש להזמין גם את היועצת המשפטית של משרד הבריאות.