פרוטוקולים/ועדת חוקה/6093
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
6.11.2002
פרוטוקולים/ועדת חוקה/6093
ירושלים, כ"א בכסלו, תשס"ג
26 בנובמבר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 539
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום רביעי, א' בכסלו התשס"ג (6 בנובמבר 2002), שעה 15:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 06/11/2002
הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון - התפלגות של סיעה המונה שני חברי כנסת), התשס"ב-2002, של חבר הכנסת מיכאל איתן (פ/3998)
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון – התפלגות של סיעה המונה שני חברי כנסת), התשס"ב-2002, של חבר הכנסת מיכאל איתן (פ/3998)
מוזמנים
¶
חה"כ חיים כץ
חה"כ עמיר פרץ
עו"ד יהושע שופמן - משרד המשפטים, משנה ליועמ"ש
תמי אדרי - מנכ"ל ועדת הבחירות המרכזית
עו"ד אהוד שיל"ת - משרד הפנים, המפקח הארצי על הבחירות
עו"ד ארבל אסטרחן - הכנסת, יועמ"ש של ועדת הכנסת
גבי דאוס - מרצ
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון – התפלגות של סיעה המונה שני חברי כנסת), התשס"ב-2002, של חבר הכנסת מ' איתן (פ/3998)
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, אנחנו דנים עכשיו בהצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון – התפלגות של סיעה המונה שני חברי כנסת), התשס"ב-2002. הצעת החוק הזאת נובעת ממצב שבמסגרת סיעה של שניים, שקיימת בכנסת, בסוף תקופת כהונתה של הכנסת מתגלע סכסוך בין שני חבריה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לפעמים חילוקי דעות, ולפעמים אפילו סכסוך על רקע אישי.
אז נוצר מצב שרירותי, אם מספר אחד ברשימה הזאת מחליט שהוא מפלג את הסיעה ואומר למספר שתיים שלו: מהיום והלאה אתה לא מקבל שום זכות כאן, אני גם לא ארכיב אותך ברשימה לכנסת הבאה, ונוסף לכך אני יכול גם לגרום לכך שלא תוכל להצטרף לשום רשימה מרשימות הכנסת הנוכחית.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הבעיה כעת היא לא של המימון, קודם כל התפיסה מה מותר ומה אסור, מה בסדר ומה לא בסדר.
סיגל קוגוט
¶
החוק שונה מכיוון שלא רצו ליצור רסיסי מפלגות, ולכן בתקופתו של חבר הכנסת אמנון רובינשטיין ביטלו את האפשרות של התפלגות ב-90 הימים שלפני הבחירות. מה שאפשר היום זה, התפלגות של שלושה, ואם זו סיעה של שישה חברים, שניים מתוכה. זה מה שאפשר היום.
היו"ר מיכאל איתן
¶
נכון שיש כאן איזה קושי לוגי מסוים, שאדם יכול לבוא ולהגיד: תשמע, אתה בסיעה של שניים, אתה רוצה לשמור גם על הזכויות של מספר שניים שם, אבל מה קורה בסיעה של שלושה, כששניים נגד אחד, או בסיעה של תשעה, כשכל השמונה נגדו, התשובה היא שבכל אופן מדובר פה בסיעה של 50% על 50%. זה לא מצב של מיעוט בסיעה. כאן, מבחינת האחוזים, זה חצי חצי. בסיעה של שמונה, יש שיקול דעת של שמונה אנשים שאומרים: האחד הזה לא בסדר, והם נוקטים נגדו בסנקציות קשות מאוד, הם גורמים לו כמעט לאבד קריירה פוליטית אם הוא רוצה לרוץ עם הליכוד, רוצה לרוץ עם העבודה, עם המפד"ל, עם ש"ס. הוא לא יכול לרוץ עם שום רשימה קיימת בכנסת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
גברתי ענת מאור, הוא לא פרש מסיעתו במהלך הכנסת, הוא הלך עם סיעתו עד סוף הכנסת, רק בסוף הוא אמר: הצילו, אני כבר לא יכול. לא הפרתי, לא בגדתי, לא מכרתי שלטון, לא עשיתי כלום. עכשיו אני רוצה לצאת לחופשי. זה בסוף הכנסת, רק ב-90 יום. אם זה לפני ה-90 יום, הוא לא יכול לעשות את זה. ב-90 יום הוא אמר: עכשיו תנו לי ללכת לחופשי.
עמיר פרץ
¶
דעתך מותאמת לאינטרסים שלך. אתה לא באת לכאן בתור חסיד אומות העולם. אם היית עושה את זה לקדנציה הבאה, אני מבין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת עמיר פרץ, יש לי הודעה בשבילך, אני אומר שזה רק מאינטרסים. רק כאשר אני שם את האינטרסים יש גם היגיון. במקרה, ההיגיון עובד עם האינטרס שלי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
לא היית כאן, ואני חוזר ואומר. ההיגיון שלי, יכול להיות שזה היגיון דפוק, אבל אני אסביר אותו. אני אומר שיש מצב שיש רשימה של שישה, שבעה אנשים, וחמישה אומרים: אנחנו רוצים להטיל את העונש המסוים. גם אם הוא לא צודק, לפחות זאת החלטה של חמישה אנשים. ההיגיון שלי אומר שיש הבדל כאשר יש קבוצה, ויש שם שיקול דעת, יש שם הרבה אנשים והם קיבלו החלטה, לבין מצב שיש שניים. זה תלוי בשרירות לבו הגמורה של אחד. זאת החלטה של אחד. ולכן יש מקום להצעת החוק.
ענת מאור, עדיין לא דיברתי על ההיבטים הכספיים. תסביר לנו את זה סיגל קוגוט, כי אני עצמי לא בקיא בהשלכות הכספיות. העניין הכספי אצלי היה שולי לחלוטין.
משה ארנס
¶
מדוע לא לתקן את החוק בצורה כזאת, שאדם שהוא בסיעה מסוימת בכנסת היום, יוכל בבחירות הבאות לרוץ בכל סיעה שהוא רוצה?
סיגל קוגוט
¶
להצביע נגד באי-אמון, זאת פרישה. אבל סתם כך לגמור את הקדנציה ולרוץ ברשימה של מישהו אחר, אפשר היום בלי לתקן שום חוק.
עמיר פרץ
¶
מי שרוצה לפרוש ולרוץ ברשימה אחרת, שיהיה לו לבריאות. אין שום בעיה. חבר הכנסת מיקי איתן, שעבדתי את הבית שלי כדי לקבל מימון מפלגות. אתה שייך למפלגה גדולה, אצלך המפלגה עושה הלוואות. אני הקמתי מפלגה חדשה, שעבדתי את הבית שלי כדי לקבל הלוואה ולרוץ, וההלוואות שלי משעובדות עד היום. זה דבר אחד.
דבר שני. ההיבט הדמוקרטי שלך הוא מאוד מעניין לאחרונה. אם לא אכפת לך גם אצלך, לא סיעת הליכוד מחליטה, גם אצלך יש לשכה ומרכז והנהלה, ולא רק שני שליחים מחליטים. זה לא מפלגה של חברי הכנסת, זה מפלגה של אנשים. המושג החדש שתבעת היום, שמפלגה שייכת לחברי הכנסת, זה מושג מאוד מוזר.
סיגל קוגוט
¶
אני אגיד מה שאני יודעת, ביקשתי מארבל אסטרחן גם לבוא לכאן, כי גם היא עוסקת הרבה במימון של הסיעות. לפי מיטב ידיעתי, המשמעות של התפלגות, יש לה משמעות כספית ולא כספית. הלא-כספית מאפשרת להיות שר וסגן שר בכנסת הבאה, ואילו אם הוא ייחשב פורש, הוא לא יוכל; המשמעות הכספית היא, שהוא לוקח אתו את זמן השידור של המפלגה בטלוויזיה, הוא לוקח אתו את המקדמות של המפלגה, הוא לוקח אתו את המימון השוטף של שלושת החודשים הבאים פלוס אחד, כי כל התפלגות גורמת לזה שיהיה עוד פלוס אחד לחלק המתפלג. הוא לא לוקח אתו את מימון הבחירות. כלומר, כשבתום הבחירות יעשו את הממוצע בין מה שזכתה הסיעה בכנסת הקודמת לכנסת הבאה, ממוצע לחלק לחצי. בשביל לחשב כמה מימון, לפי פסק-דין שיצא בעקבות עתירה של סיעת האיחוד הלאומי נקבע, שבשביל החישוב הזה של מימון הבחירות עושים את החשבון מה היה מספר חברי הכנסת ביום כינונה של הכנסת החמש-עשרה לעומת יום כינונה של הכנסת השש-עשרה, ועושים ממוצע, והפרישות באמצע לא משנות כלום. אבל לעניין המימון השוטף, המקדמות וזמן שידור בטלוויזיה ועוד קבלת פלוס אחד ליחידת מימון, זה משנה.
ארבל אסטרחן
¶
אם ניקח את המקרה של עם אחד, היום, במימון השוטף, הם מקבלים שתי יחידות פלוס אחת. אם חבר כנסת כץ רוצה להתפלג והוא יקים מפלגה והוא יקבל מימון שוטף בנפרד, אז עמיר פרץ יקבל יחידה פלוס יחידה נוספת וחיים כץ, יקבל יחידה פלוס יחידה נוספת.
היו"ר מיכאל איתן
¶
בוועדת הכספים מונחת הצעת חוק שלי שאומרת, שבמקרה כזה כל אחד מקבל חצי, ולא מעמיסים את האחד הנוסף על הציבור. דבר שני, מה קורה אם הוא עובר למפלגה אחרת?
היו"ר מיכאל איתן
¶
כאשר אנחנו מדברים על כסף, נניח שנשארו לו שלושה חודשים להיות מפלגה עצמאית, מדובר על כך שהוא מקבל 15% מהיחידה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הוא מקבל 5% לחודש, במשך שלושה חודשים זה 15% מיחידה, והוא מקבל עוד 15% מהיחידה הנוספת. זאת אומרת, 30% מיחידה. כלומר, במקרה הגרוע, שהוא ייקח את היחידה הנוספת, מדובר בתוספת של עוד 15% מיחידת המימון. זאת אומרת, מדובר בערך ב-180,000 שקלים.
עמיר פרץ
¶
סלח לי, אני בא להגן על עצמי. אני מחזיר הלוואות, לא אתה, מיקי איתן. רוב המפלגות פה מוגנות על-ידי המפלגות שלהם. אצלי כל הערבויות הן ערבויות אישיות שלי. הוא לא חתם אתי על שום ערבות אישית. הפריסה של ההלוואות היא שלי, הבנק פורס אותן לפי אורך הקדנציה. כך עובד הבנק, וזה בצדק, וגם אז, רק אם הם הולכים לקראתך. בדרך כלל אומרים לך, שהם בכלל לא רוצים לפרסו.
אתם תשמרו בבקשה על מה שקיבלתי בדין, לא לקחתי את זה מאף אחד, השקעתי בזה את כל מה שיש לי בחיים. אני לא חושב שיש לכנסת זכות לבוא ולהחליט, שהיא גוזלת ממני מה שמגיע לי.
יש לי היום שתי יחידות מימון שכולן משועבדות להלוואות. שתי יחידות מימון עם היחידה של הסיעה.
כדי שנהיה הגונים כלפי תקציב המדינה – מה שקורה זה לא רק יחידת המימון הנוספת. זה מה שאמרה לך עורכת-הדין שבסוף הבחירות עושים חישוב לפי סיעת האם מול תוצאות הבחירות בממוצע. נניח ואני יוצא רק עם שני מנדטים. אני היום, במעמד הביניים, לא אקבל מימון לצורך הבחירות על יחידה אחת. יעמידו לי רק 65% משתי יחידות.
עמיר פרץ
¶
בסוף ממילא חייבים לשלם לי לפי סיעת האם. כלומר, בפועל, בסוף התהליך, שתי היחידות הן נטו תוספת. שתי יחידית המימון הן מלאות, כי לא מקזזים את היחידה הנוספת. כלומר, מה שהמדינה תשלם עם הפיצול זה חמש יחידות בתום הבחירות, ולא ארבע יחידות.
עמיר פרץ
¶
אם כך, חבר הכנסת מיקי איתן, אני מבקש שתגן עלי. מה שקורה פה זה דבר מוזר. אני הנפגע היחיד. כמו שאמרת קודם, זה מה שהכנסת רוצה, אם כי אני חושב, שזה פועל בניגוד לכוונה שהיתה לכנסת לגבי חבר כנסת שפורש. הרי בקדנציה הקודמת יכול היה חבר כנסת להחליט 90 יום לפני הבחירות שהוא עוזב, היה עובר עם המימון שלו, האישי, ובזה נגמר העניין. אבל אמרו שלא יכול להיות דבר כזה.
עמיר פרץ
¶
בכנסת הקודמת החליטו לגבי הכנסת הזאת. בכנסת הקודמת זה עדיין פעל, ולכנסת הזאת קבעו אחרת, לא עשו חקיקה רטרואקטיבית.
סיגל קוגוט
¶
זה נעשה בגלל אי-רצון לעודד פיצולים. זה היה כשאמנון רובינשטיין היה יושב-ראש הוועדה, בכנסת הזאת.
עמיר פרץ
¶
הכוונה היתה, שלא רצו לאפשר לכל חבר כנסת לקחת יחידת מימון וללכת. אם אתה מדבר על כנות, אם הוא רוצה ללכת, שילך. אין לי בעיה. אני מבקש, שאת זמן השידור שלי ישאירו לי, את המימון שלי ישאירו לי, ושיהיה לו לבריאות, שיצליח בדרכו. אין לי שום בעיה אתו.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עזוב רגע את עניין הכסא, בוא ניגע רגע בזמן השידור. זאת נראית לי נקודה יותר ברורה. כל הזמן אתה מתייחס לעצמך, כאילו אתה מפלגה של שניים. אתה עכשיו מפלגה של אחד, כי גם הוא שותף במפלגה, גם הוא הביא קולות, גם הוא חלק מהמפלגה. אני לא מדבר על הכסף. אתה אומר: הוא כלום, אני הכול, ובזה נגמר העניין.
עמיר פרץ
¶
אני מייצג אלפי אנשים שהבאתי מתוכם קול אחד והוא הביא קול אחד. רצנו בשם ערכים מסוימים. זכותו ללכת היום, להצטרף לאיחוד הלאומי, להצטרף למרצ. זכותו. הוא איש חופשי לכל דבר ועניין.
חיים כץ
¶
אין לי טענות לעמיר פרץ. הלכנו ביחד, הוא השקיע את כל הכסף, אני לא השקעתי אגורה. זאת עובדה. אמרתי לו: קודם כול תחזיר את כל החובות שלך. לא ראיתי אגורה אחת מהמפלגה. אני לא יודע מה עשו עם הכסף. אמרתי: קודם כול תחזיר 100,000 שקלים לחודש, תחזיר את החובות. לא אמרו לי על מה מוציאים, לא אמרו לי אם משקיעים חצי מיליון שקל בבחירות בעיריית לוד. שום דבר לא אמרו לי. אמרתי שאני ממשכן את כל הקדנציה, מגיע לעמיר פרץ. ב-90 הימים האחרונים, מגיע גם לי משהו. הכול הוא לקח, אגורה לא ראיתי – לא דובר, לא משרד. המשרד שלי הלך למפלגה. הדובר שלי הלך למפלגה. למה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
חבר הכנסת כץ, להערכתך, אם היה הולך כל מימון המפלגות השוטף להחזר החובות, הייתם מסיימים את כל החובות שלכם?
משה ארנס
¶
אני רוצה להתייחס לצד העקרוני. אני חייב לומר שאני מרגיש מאוד לא נוח עם כל הדיבורים האלה על הכסף ועל איך יתחלק הכסף.
מבחינת גילוי נאות, אני חייב לומר שחיים כץ הוא מהתעשייה האווירית, אני מהתעשייה האווירית, אני מרגיש מאוד קרוב אליו. אבל, בצד העקרוני, אני חייב לומר שיש לי ספקות רבים, אולי הם נוגעים לכל ההתייחסות של הכנסת במשך השנים לנושא של התפצלות של סיעות.
יש לנו שיטת בחירות יחסיות. הבוחר בוחר ברשימה, לא באדם. זאת אומרת, שלרשימה ולחברים שמופיעים ברשימה ונבחרים ברשימה יש חוזה עם הבוחר, שלא ניתן להפרה. אני יכול להבין שאדם נבחר במסגרת הליכוד, באמצע הדרך הוא מוצא שיש לו עניין מצפוני, והוא לא יכול להמשיך עם הליכוד. לדעתי, יש לו רק אופציה אחת – להתפטר מהכנסת. הוא לא יכול להתפלג ולהקים סיעה נוספת, הבוחר לא נתן לו מנדט לזה, הוא לא קיבל קולות. אם זו בעיה מצפונית בשבילו, שיפרוש. זאת צריכה להיות הגישה בנושא של התפצלות לגבי כולם.
הדבר שעורר בי תדהמה, כשבהתחלה הבנתי שמונעים ממנו לרוץ ברשימה אחרת. זה לא ייתכן. מעבר לזה, להתחיל לדון פה איך יתחלק הכסף, זה לא נראה לי.
עמיר פרץ
¶
מיקי איתן, אני מוכן לוותר גם על השוטף של שלושה חודשים, שיעזבו אותי בשקט. אתה יכול מחר למנוע מרומן ברונפמן לעבור? אתה יכול להבטיח למדינה שאלכסנדר צינקר לא יעשה את זה? אתה יכול להבטיח שמרדכי משעני לא יעשה את זה? כמה זה יעלה למדינה?
היו"ר מיכאל איתן
¶
זה עולה 180,000 שקלים לכל שלושת החודשים. ננסה להבין מה נשאר בוויכוח. יש בעיה כספית שניתנת לפתרון, אם כך אני מבין.
היו"ר מיכאל איתן
¶
אני לא מוותר על הצעת החוק. עם כל זה שזה חוק, הפעם הזאת זה חוק ספציפי מאוד, שנוגע לעניין ספציפי, ואני רוצה לפתור אותו, אם ניתן. אני רוצה לנסות וליישב אותו. אם אתה רוצה שנעביר את הצעת החוק, אני יכול להעביר את הצעת החוק.
נסים זאב
¶
אני לא כועס, אני מדבר ברצינות. אני אומר שאם יש הסדר ביניהם, וכל הצעת החוק באה רק כדי לפתור את הבעיה ביניהם, אז הצעת החוק מיותרת, ונתווך ביניהם. יכול להיות שבשיחה יחד אתך אפשר להגיע להסכמה.
קולט אביטל
¶
אם אתה מגיע להסדר, תמשוך את הצעת החוק, כי זה יוצר תקדימים. אם הם יכולים להגיע להסדר ביניהם זה עדיף על פני חוק.
עמיר פרץ
¶
לא משום שהם רוצים להתפלג, אלא משום שהם רוצים יותר מימון. אתה יכול למנוע את זה? כל שני חברי כנסת יעשו תרגילים.
חבר הכנסת ארנס, במקרה שלנו, חיים כץ באמת רוצה להתפלג. הוא רוצה להתפלג, וזה לגיטימי, אבל, תאר לעצמך שלא היינו רוצים להתפלג והייתי אומר לו: חיים, נעשה תרגיל. אתה תגיד מתפלגים, ונקבל ארבע יחידות. אין לזה סוף.
היו"ר מיכאל איתן
¶
עמיר פרץ, יש תרגיל עוד יותר מתוחכם, שלא חשבת עליו. הולכת מפלגה שיש לה היום 30 מנדטים, היא מתחלקת, לזוגות, כל זוג מקבל עוד יחידה, ואחר כך הם מתלכדים חזרה לסיעה אחת בכנסת עם הסכם מימון שונה.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, אני מבקש לחדש את הישיבה. אני מבקש להודיע שבפגישה שהתקיימה בלשכתי, בלשכת יושב-ראש הוועדה, הגיעו עמיר פרץ וחיים כץ לסיכום, שעל-פיו סיעת עם-אחד תעביר מחצית מיתרת המימון השוטף לשלושת החודשים הבאים.
היו"ר מיכאל איתן
¶
הגענו להסכמה עקרונית. אם לא תהיה ברירה, בסוף נעשה חקיקה. הגענו להסכמה, אבל יכולתי להגיד: אנחנו מכינים הצעת חוק שקובעת, שבמקרה של התפלגות בתקופה של 90 יום, חבר הכנסת יהיה זכאי למחצית המימון השוטף. חבר הכנסת כץ, מה אתה תהיה בכנסת?
ארבל אסטרחן
¶
הוא ממשיך להיות חלק מעם אחד, והוא יכול להשתמש בכסף הזה למטרות שחוק המימון מיועד להן, ושמבקר המדינה מבקר אותן.
חיים כץ
¶
אם אני הולך לבחירות, אני הולך להוציא את הכסף הזה, וזה שאני אקבל אותו בפברואר, זה לא שווה לי שום דבר. דיברנו בחדר על כך שאני מקבל מחצית משלושת החודשים. אני ממשיך במפלגה שלו. הסקרים מראים שהוא יעבור, ואז הוא ייתן לי מקדמה של חודש וחצי.
היו"ר מיכאל איתן
¶
רבותי, סיכום הישיבה הוא כדלקמן: במהלך הדיון בהכנת החוק לקריאה הראשונה, התברר כי חברי הכנסת עמיר פרץ וחיים כץ הגיעו להבנה הדדית ברוח פשרנית, טובה וחברית, ובמסגרת ההבנה הזאת גובש ביניהם הסדר בדבר שימוש בכספי מימון מפלגות – הוצאות שוטפות במהלך יתרת כהונתה של הכנסת החמש-עשרה. הם חתמו על ההסדר הזה, ואני, כחבר כנסת, גם חתמתי עליו, ובמקרה של חילוקי דעות, אני אסייע להם כבורר מוסכם.
ההסכם מדבר על כך שסיעת עם אחד תאפשר לחבר הכנסת חיים כץ לפעול ציבורית ותכסה את הוצאות פעילותו הציבורית השוטפת בשיעור של כ-50% מיתרת המימון השוטף שהסיעה הזאת תקבל במהלך החודשים הבאים עד ליום הבחירות, סכום של 270,000 שקלים.
אני מאוד מודה לחברים. אני מאחל לעם ישראל שכל הוויכוחים הפנימיים ייגמרו ברוח טובה וחברית כמו שגילו כאן החברים, ובא לציון גואל. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 17:00