פרוטוקולים/ועדת חוקה/5327
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
17.6.2002
פרוטוקולים/ועדת חוקה/5327
ירושלים, י"ד בתמוז, תשס"ב
24 ביוני, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 487
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, ז' בתמוז התשס"ב (17 ביוני 2002), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 17/06/2002
תקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) (תיקון), התשס"ב-2001; תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשס"ב-2002
פרוטוקול
סדר היום
א. תקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) (תיקון), התשס"ב-2001
ב. תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשס"ב-2002
נכחו
¶
חברי הוועדה: אופיר פינס-פז - היו"ר
קולט אביטל
טלב אלסאנע
נסים זאב
שאול יהלום
אליעזר כהן
מרינה סולודקין
נחמה רונן
מוזמנים
¶
חה"כ שמואל הלפרט
עו"ד מירב אביטל - משרד המשפטים
עו"ד אליעד ויינשל - משרד המשפטים
אריה כהן - הנהלת בתי-המשפט, מנהל אגף ההוצל"פ הארצי
עו"ד רמי רובין - הנהלת בתי-המשפט, יועמ"ש
מוטי פיין - בנק ישראל, ממונה על תחום יחסי בנק לקוח
רו"ח אתי לוי - בנק ישראל, היחידה לפניות הציבור
עו"ד פרדי וידר - מנכ"ל איגוד הבנקים
עו"ד יוסף אריה - איגוד הבנקים, בנק הפועלים
יצחק בראון - איגוד הבנקים, בנק הפועלים
משה פלג - איגוד חברות הביטוח
עו"ד סורין גנות - לשכת עורכי הדין
עו"ד דרור ליפשיץ - משרד האוצר, סגנית היועצ"ש
נחמן רטנר - משרד האוצר, סגן החשב הכללי
שי יפתח - משרד האוצר, אגף התקציבים, רכז ממ"י
יוני שרטי -משרד האוצר, אגף התקציבים, רפרנט ממ"י
עו"ד שמואל נחמיאס - משרד התמ"ס, מנהל תחום תעשיות מסורתיות
עו"ד עידית גרינבאום - משרד התמ"ס, לשכה משפטית
עו"ד יואל הדר - משרד התמ"ס, יועמ"ש
ד"ר יעקב מימרן - משרד התשתיות הלאומיות, המפקח על המכרות
ד"ר אמיר אידלמן - משרד התשתיות הלאומיות, יועץ למשרד
אמיר ילניק - משרד התשתיות הלאומיות, הלשכה המשפטית
אדוורד בלאו - משרד התשתיות הלאומיות, יועץ
ורדית רז
עו"ד לימור גתי - המשרד לאיכות הסביבה, עוזרת ליועמ"ש
עו"ד זוהר טחורש - המשרד לאיכות הסביבה, לשכה משפטית
עו"ד דן צפריר - המשרד לאיכות הסביבה, לשכה משפטית
עו"ד עובדיה רחמים - מינהל מקרקעי ישראל, הלשכה המשפטית
צבי זיו - מינהל מקרקעי ישראל, מזכיר הקרן לשיקום מחצבות
דוד דשן - מינהל מקרקעי ישראל, אגף תכנון ופיקוח
אודי בן-אורי - יו"ר איגוד המחצבות
עו"ד דורון טישמן - איגוד המחצבות
גלעד דן - איגוד המחצבות
אמנון דותן - איגוד המחצבות
משה לייש - איגוד המחצבות
אתי מרקוביץ - איגוד המחצבות
אליעזר פריאל - איגוד המחצבות
מאיר בראל - סמנכ"ל התאחדות התעשיינים
אריק גרבלסקי - התאחדות התעשיינים, מנכ"ל שיש ירושלים
חזקי ישראל - התאחדות התעשיינים מנהל המח' לביטוח סוציאלי
ולקשרי גומלין עם הכנסת
עו"ד חנן מלצר - כורי חול וזיפזיף
יעקב שלו - כורי חול וזיפזיף
משה קרשנר - כורי חול וזיזיף
היו"ר אופיר פינס
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-יומנו: תקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות) (תיקון), התשס"ב-2001 - אישור התקנות. הנושא כבר היה כאן בדיון, הוא אושר, ומשום מה משרד המשפטים לא הבין שזה אושר.
בפרוטוקול כתוב שקבענו 9 שקלים לכל הצווים עד ה-1 בינואר 2003, והסכומים היו 25 שקלים במקרה שהצו "פוגש" חשבון ו/או כסף, ו-2 שקלים למקרה שאין חשבון ואין כסף. זה מה שסיכמנו ומשרד המשפטים לקח את זה ושם את זה בפח.
דורית ואג
¶
קודם כול חיכיתי לנוסח, אנחנו לא כותבים בלי נוסח, וסיגל קוגוט היתה במשא-ומתן אתם על הנוסח.
סיגל קוגוט
¶
אבל לא כולם הבינו שאתה מתכוון שכבר היום יירשם בתקנות מה יהיה ההסדר העתידי. אנשים חשבו שהכוונה היא, שבינתיים זה מאושר, ואחר כך ידונו, כשרוח הדברים צריכה להיות מה שסיכמת. ואילו אתה רצית שיהיה כתוב בהוראת שעה עד ה-1 בינואר, שזה 9 שקלים.
סיגל קוגוט
¶
זה לא היה ברור לגמרי. ברגע שזה התברר, הודענו להם שזה מה שאישרת. מאחר שזה לא מה ששר המשפטים ביקש, הוא ביקש רק את ה-9 שקלים, והוספת לו תנאי שהוא לא רוצה בתקנות המקוריות, הוא ביקש ממך לדון בזה שוב. מאחר שהוא עשה ישיבה עם כל הנוגעים בדבר והסתבר לו שהם לא יהיו מסוגלים ב-1 בינואר לעבור לשיטת הדיפרנציאציה שהצענו פה בוועדה, הוא ביקש את הדיון.
היו"ר אופיר פינס
¶
דבר ראשון, זכותו לא להסכים, אלה תקנות שלו. דבר שני, אנשי משרד המשפטים שהיו בדיון לא הביעו התנגדות. דבר שלישי, לא ראיתי התנגדות גם אחר כך. אם הם היו כותבים שהם מתנגדים, זו זכותם, הם לא חייבים, אלה תקנות שלהם. אם הם רוצים - יפעילו, אם הם לא רוצים - לא יפעילו. העניין הזה נשאר תלוי ועומד באוויר במשך חודשים.
אני מבקש שייקבע בצורה הכי מסודרת, שכאשר נגמר פה דיון אני חותם על הדברים, ואם אני לא חותם, אני רוצה לדעת בדיוק למה אני לא חותם. מה שהיה פה, התנהל בצורה לא תקינה. אני מאוד מצטער לומר זאת, אבל זו עובדה.
לגוף העניין. מבקש השר להביא את העניין הזה שוב וכותב: "תוקף התקנות המוצעות יהיה לשנתיים; חצי שנה קודם לפוג תוקפן של התקנות כאמור, יוגשו - על-ידי שר המשפטים לאישור הוועדה תקנות המבחינות בין עיקול ש'תפס' לבין כזה ש'לא תפס'." זאת אומרת, הוא רוצה להשאיר את כל האופציות פתוחות מהבחינה הזאת, ולאשר בעוד שנה וחצי.
סורין גנות
¶
אמרתי בישיבה הקודמת, ועכשיו זה כבר יותר קל, כי עכשיו אנחנו מעין ערכאת ערעור. כשאני מופיע בערכאה ראשונה, אני צריך לשכנע את השופט, עכשיו הצד השני צריך לשכנע למה טעיתי, למה צריך בכלל לדון בזה.
מאשימים כאן תמיד את לשכת עורכי-הדין שאנחנו דואגים רק לעצמנו, וזה טבעי, כל גוף אמור לדאוג לעצמו. במקרה הזה, יש פה היבט ציבורי בלבד. רוב עורכי-הדין "הגדולים", או כל עורכי-הדין עם המשרדים הגדולים אצלנו, מייצגים זוכים גדולים. זוכים גדולים על תיקים גדולים של עשרות אלפי שקלים, מאות אלפי שקלים, זה לא מזיז להם. אגרה של 46 גורמים כפול תשעה לרבעון זה בסביבות ה-405 שקלים, 410 שקלים, שמכפילים את זה בארבעה. אני מזכיר לך, אופיר פינס, שבכל הדיונים הקודמים, כולל לפני הקדנציה שלך, משום מה הבנקים לא הסכימו, גם להצעה של היועץ המשפטי הקודם, גם של היועצת המשפטית הנוכחית, נדמה לי, וגם של משרד המשפטים שהייפוי יתפוס לשנה לפחות. למה צריך להטיל כל רבעון? כל הזמן אני אומר את זה. שאלתי גם למה היו 156 גורמים, והיום זה צומצם לשליש.
הבעיה שיש הרבה עיקולים. אפשר לצמצם, לאו דווקא על-ידי הטלת אגרה. זה צומצם לשליש ממספר הגורמים. אם היו מצמצמים, במקום ברבעון לשנה, זה היה מצמצם פי ארבעה, ב-25%. איפה שנוח להם – טוב, איפה שלא – רוצים לצמצם על-ידי אגרה.
מה זה אומר 400 שקלים פלוס לאיש קטן, כפול ארבעה? 1,600 שקלים. תעשה חשבון לבד. שיקים עד 5,000 שקלים, 6,000 שקלים, 10,000 שקלים, לא יטופלו, לא יישלחו לצד ג'. מאסרים כמעט ואין, מאז בג"ץ פר"ח זה קצת חזר, עם התיקונים האחרונים. הדבר האחרון שנשאר, זה עיקולי מיטלטלין. כולם עושים המרצות פתיחה, זה של הסבתא, של הדודה.
סורין גנות
¶
בוודאי.
אני מדבר נגד האינטרס שלנו.
מאוד נוח להנהלת בתי-המשפט לומר שהם לא מסוגלים להתמודד עם זה מחשובית. כבר מה-10 במרץ היה פרוטוקול, זאת אומרת, שהיתה ישיבה, והיה להם 10 חודשים להתכונן. הם לא הזמינו אותי לשום דיון, ואני מתמצא מאוד במחשב. לא הזמינו אותי לשום דיון עם הגורמים שהוזמנו. שר המשפטים הזמין אליו את כל הנוגעים בדבר, למעט את הצרכנים, ואנחנו מבינים טובים מאוד וקשה לעבוד עלינו.
אין ספק שהבנקים מעוניינים שהמצב של תשעה שקלים יישאר. שוב, אני לא רוצה להתנגח אתם, זה לגיטימי, ובמקומם הייתי עושה אותו דבר.
פרדי וידר
¶
הבנקים הרבה יותר הגונים. הבנקים לא מעוניינים בזה, וה"אין ספק" שלך, אני לא יודע מאיפה לקחת.
סורין גנות
¶
אמרתי שאני לא רוצה להתנגח, ואני לוקח את המלים בחזרה.
תשעה שקלים לעיקול שלא תפס, אופיר פינס, זה מוגזם, זה לא יעלה על הדעת, כך גם לגבי שני השקלים. עיקול ש"תפס" קל להעביר - גם לחייב יש כסף שנתפס, וזה לא על חשבונו. כל תיק, אם יש מיליונים של תיקים, תעשה חשבון כפול 1,600 לשנה, וימשיכו ללחוץ על כפתורים, כי זה לא מזיז להם, זה לא יוריד הרבה, ואת הקטנים זה ידפוק. זה מקומם, זו שערורייה, ואני טוען בעניין אך ורק מההיבט הציבורי.
אני גובה שכר טרחה מאחוז המחזור, ולכן אני יורה לעצמי כדור ברגל, אבל ציבורית זה מקומם, זה שערורייתי.
מירב אביטל
¶
הבעיה היא לא מחשובית גרידא. הבעיה ביישום המנגנון של שני שקלים לעיקול שלא "תפס" ו-25 שקלים לעיקול ש"תפס" היא גם משפטית, כי יש בעיה מה לגבות מראש. הבנקים, כמובן, רוצים שייגבה מראש הסכום של ה-25 שקלים, ואם זה לא "תפס", הם יחזירו את הסכום.
מירב אביטל
¶
כל אחד מציג עמדה אחרת בעניין הזה, והיתה בעיה לנסח מנגנון שיוסכם על כולם. כדי שהתקנות האלה לא ייתקעו, אמרנו שלפחות נקבע 9 שקלים עד תקופה מסוימת של שנתיים או שנה וחצי, ובינתיים נחשוב ונבדוק.
היו"ר אופיר פינס
¶
תודה. אני מסיים את הדיון. שר המשפטים יפתור את הבעיות עם המחליף שלי. אני לא נוגע בזה עד שאני עוזב את הוועדה. תודה. הדיון הסתיים.
(הישיבה נפסקה בשעה 11:50)
(הישיבה נתחדשה בשעה 12:00)
(בחלק הבא לא נרשם פרוטוקול; הדיון משוחזר)
היו"ר אופיר פינס
¶
שוחחתי עם שר המשפטים וסיכמתי שהתקנות יהיו בתוקף עד ליום 1 בינואר 2004. עד יום 1 בינואר 2004 ישולמו תשעה שקלים על כל פעולה, והחל מיום 1 בינואר 2004 תהיה דיפרנציאציה וישולם סכום של 2 שקלים עבור פעולה שבה לא נתפס חשבון וכסף, ו-25 שקלים עבור פעולה שבה כן נתפס חשבון או כסף.
סורין גנות
¶
הרי ממילא מוסכם גם על איגוד הבנקים שהדיפרנציאציה ניתנת לביצוע. הוויכוח, או המשא-ומתן, הוא על כמה זמן. לדעתי, אפשר לשאול את הנהלת בתי-המשפט ואת היועץ המשפטי שלה, רמי רובין, האם מחשובית זה ניתן לביצוע כבר מחר. אני חושב שכן. אין כל בעיה להפקיד מראש שני שקלים, ולאחר מכן לקבוע בתקנה שהעיקול ש"תפס", אם פגש חשבון או כסף, יישאר בתוקפו רק אם הבנק יקזז את יתרת הסכום לשלושה שקלים, אם יש כסף, או אם הזוכה ישלים את היתרה הנ"ל. מדובר פה בסחר סוסים ולא באפשרויות מחשוביות.
היו"ר אופיר פינס
¶
בשביל מה אתה מבקש את התקנה הדיפרנציאלית? איפה אתה רוצה להפעיל בדרך אחרת? איזו דרך אחרת יכולה להיות?
רמי רובין
¶
אין כאן האלמנט של קיזוז, כי מגיע להם 25 שקלים, גם אם הם מצאו חשבון שאין בו כסף. ואת זה אנחנו לא מסוגלים לבצע מבחינה מחשובית.
רמי רובין
¶
כי זה כבר עלינו. כשהוא צריך לקזז 25 שקלים מהכסף, הוא לא נדרש לעשות שום שינוי מחשובי. כשאני נדרש לקחת 27 שקלים, לשמור אצלי 25 שקלים, לערוך מעקב, לקבל תשובות, לפנות לעורך-הדין ולקבל חזרה 25 עודפים וכן הלאה, אנחנו לא מסוגלים לעשות.
מערכת ההוצאה לפועל היא מערכת ממוחשבת, ענתיקה שבענתיקות, כל נגיעה בה היום כמעט ממוטטת אותה. אני אומר את זה באחריות, במיוחד המערכת הכספית.
פרדי וידר
¶
יש דבר שהיה ברור לאורך כל הקו, ואם זה לא הובן, כל פעם הם מבינים מחדש. ברור שמבחינת עבודתו של הבנק אין נפקא מינה אם יש כסף בחשבון או שאין כסף בחשבון. הבעיה היא שפוגש חשבון לא פוגש כסף.
אומר עורך-הדין ממשרד המשפטים, שיש לו תשובה טובה מאוד, אבל לא לשאלה שנשאלה, כי ברוב המקרים אין כסף בחשבון. יש מקרים שיש, אבל ברוב המקרים אין.
היו"ר אופיר פינס
¶
איך יש חשבון לאדם, כשאין בו כסף? כשאדם רוצה לפתוח חשבון בבנק, אומרים לו: תפקיד כסף.
היו"ר אופיר פינס
¶
ראיתי את החוקים. ראיתי שלאדם יש 4.8 מיליארדי שקלים בחשבון שלו, ושום דבר לא מזיז לכם.
היו"ר אופיר פינס
¶
איזה ביזיון. בתפקיד הבא שלי אני רוצה להיות רק יושב-ראש ועדת משנה לבנקאות. אני מוותר על הכול. תפקיד קטנצ'יק, אחרון התפקידים של חברי הכנסת.
פרדי וידר
¶
אני רק רוצה לציין את סדרת העובדות. גם אצל שר המשפטים, כשישבנו עם כבוד שר המשפטים, הוא הבין.
היו"ר אופיר פינס
¶
הוא הבין, בסדר. יש כאן הצעה ברורה – 1 בינואר 2004, 2 שקלים ו-25 שקלים. יש למישהו הערות על זה?
משה פלג
¶
לא על זה, אבל אני מבקש להתבטא. דבר ראשון, העניין הזה של 2 שקלים או 25 שקלים, לא התעקשנו על הסכומים, אבל הוצאות יש, וזה צריך לכסות את ההוצאות. בעניין הזה של 2 שקלים ו-25 שקלים, אצלנו אין כסף, אצלנו יש מחויבויות, לא כדוגמת הבנקים, שתיאורטית או ברוב המקרים הם יכולים לקזז מהכסף. אצלנו אדם עושה פוליסה, יש לו מחויבות, אפשר לשים את היד על הפוליסה. כל אחד מתפלל שהפוליסה הזאת לא תתממש, לא בגניבה ולא ברכב. לכן נוצר מצב שבו פועלים ועובדים, כי ברגע שמוציאים את הפוליסה הזאת אנחנו במעקב, ויכולים לעקוב גם 20 שנה, כי ביטוח החיים שלו נגמר, ואז אין ממה לגבות. לכן חייבים את התשלום בפועל ולא את הקיזוז. מפני שאם אין ממה לקזז, החוק לא שווה לנו.
משה פלג
¶
יש פיקוח, הוא נותן הנחיות, ויש לו תמונת המצב. עובדה שכרגע מדובר באבנר לגבי כל מיני שינויים.
היו"ר אופיר פינס
¶
אנחנו ממשיכים לשלם את הפוליסות הכי גבוהות בעולם, כשיש הרבה פחות גניבות רכב. הגניבות ירדו ב-25%?
משה פלג
¶
לא זוכר בדיוק. אין עלויות צולבות, לכן אני אדבר לגופו של עניין. בנקודה הזאת אנחנו חייבים לגבות כסף פיזית, כי אחרת עושים עבודה, ולעולם לא נוכל לגבות עבורה.
יוסף בראון
¶
ההצגה אם זה אפשרי או בלתי אפשרי היא לא לזרוק כל הזמן לפתחם של הבנקים, אבל זו המציאות. הבנקים מוכנים להפעיל כל דרך מיגונית שמשרד המשפטים יפעיל, והיא תקינה. הדבר היחיד הוא, שכמו שמחייבים אותנו על-פי מה שעשינו, אנחנו מוכנים לתת את השירות הזה גם למשרד המשפטים, ולהפעיל את זה בטכניקה הזאת, ואז לא ייגבה מראש כלום, לא ייגבה בדיעבד כלום, אלא בדיוק כמה שבוצע.
היו"ר אופיר פינס
¶
הסיכום שלי, שהוא קיבל, שתהיה דיפרנציאציה שעליה הוחלט בוועדה בהסכמה, וגם זה משהו, כי אחרת יכול להיות שהוא יביא דיפרנציאציה אחרת.
היו"ר אופיר פינס
¶
זה חלק מהתקנה. עד ה-1 בינואר 2004 יהיו 9 שקלים לפעולה, מה-1 בינואר 2004 תהיה דיפרנציאציה – 2 שקלים על פעולה שבה לא נתפס, לא חשבון ולא כסף, ו-25 שקלים אם נתפס חשבון ו/או כסף בחשבון. תשתדלו, שכשיש חשבון גם יהיה בו כסף. תעשו מאמץ. זה נראה לי הגיוני. חשבון הוא לא לקישוט.
התקנות אושרו. תודה.
(הישיבה נפסקה בשעה 12:20)
(הישיבה נתחדשה בשעה 12:30)
2. תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשס"ב-2000
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מחדש את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-יומנו: תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשס"ב-2002. התיקון הוא בנוגע למכרות. מי מציג את התקנות.
היו"ר אופיר פינס
¶
אנחנו עוסקים הרבה פעמים בנושאים כלכליים. חוק חובת המכרזים, בכל מקרה, הוא בוועדת חוקה. גם אני שאלתי את השאלה הזאת, וקיבלתי את התשובה הזאת.
דרורה ליפשיץ
¶
אני אביא את המסגרת הכללית. חוק חובת המכרזים, שהוא באחריות ועדת החוקה, קבע את חובת המכרז הכללית על המדינה ועל התאגידים הממשלתיים, והסמיך את שר האוצר לקבוע, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט, בין היתר עילות פטור ממכרז, זאת אומרת, סוגי התקשרויות שבהן אין חובה לערוך מכרז. אלה לא התקשרויות שבהן אסור לערוך מכרז, אלא התקשרויות שבהן אין חובה לערוך מכרז.
בין יתר התקנות, עם כניסת החוק לתוקף, נקבעה בזמנו תקנה שהסדירה פטור ממכרז באופן זמני לכרייה וחציבה. התקנה הזאת היתה בתוקף חמש שנים, כאשר המחשבה היתה, שהואיל ובנושא כרייה וחציבה ניתנו הרשאות לתקופות קצרות, אי-אפשר בלי תקופת מעבר להעביר את כל המשק הזה להתקשרויות במכרזים, ולכן נקבעה הוראה זמנית למשך חמש שנים.
עם תום חמש השנים, ב-1998, הסתבר שעדיין מינהל מקרקעי ישראל לא היה ערוך לצאת למכרזים לגבי כל המחצבות, וניסינו להאריך את התקנה לתקופה קצרה.
דרורה ליפשיץ
¶
חשבנו שחמש שנים מספיקות, וגם הכנסת חשבה כך, ולכן ועדת החוקה, כשחוקקה את התקנה, התקינה אותה מלכתחילה לחמש שנים. זה לא המקרה היחיד שנאלצים להאריך הוראת מעבר לתקופה נוספת, כי לא מספיקים לסיים את כל מה שהיה צריך לעשות במהלך אותה תקופה.
היו"ר אופיר פינס
¶
איך את לא יודעת? את אחראית על זה במשרד האוצר, כי זו תקנה של שר האוצר. אמרו לי בכלל ששר האוצר לא ידע על מה הוא חותם. יכול להיות דבר כזה?
היו"ר אופיר פינס
¶
קודם כול, אני רואה את ההתנהלות הזאת כהתנהלות חמורה. לא יכול להיות שיש החלטה של הכנסת, בהסכמת ממשלה, וחמש שנים אין מעקב, אין פנייה, אין טיפול, אין התחלה של טיפול. אני יכול להבין שמישהו אומר: קיבלתי ארכה, ואני לא עומד בה. עשיתי אל"ף, בי"ת, גימ"ל, ולא הספקתי לעשות דל"ת וה"א, את זה אני יכול להבין. אז באים לכנסת ומבקשים הארכה בעוד שנה, בעוד שנתיים. אבל זה לא המצב. אני מבין שאפילו לא התחילו.
דרורה ליפשיץ
¶
אני רוצה לדייק, לא אמרתי שלא נעשה טיפול, אמרתי שאני לא יודעת לתת תשובה בעניין הזה. הואיל והטיפול היה אמור להיעשות במינהל מקרקעי ישראל, אני מבקשת שנציגי המינהל יציגו מה נעשה בחמש השנים.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מייד אתן לנציגי המינהל לדבר, אבל התקנות האלה הן של שר האוצר. מטבע הדברים זה אומר שלמשרד האוצר יש אינטרס שהדברים יתנהלו בצורה שונה בכל מה שקשור למחצבות ולמכרות. אני שואל: מדוע משרד האוצר לא עקב אחרי ההתנהלות של משרד אחר, מינהל מקרקעי ישראל או משרד התשתיות? אינני יודע מי אחראי על זה, כדי לוודא שמה שהכנסת החליטה מתבצע, ואם זה לא מתבצע, לעקוב ולהגיד לכנסת: זה לא מתבצע, אי-אפשר לבצע, צריך לבצע אחרת. עברו חמש שנים, חמש שנים זה הרבה מאוד זמן. אם האינטרס פה הוא אינטרס כלכלי של משרד האוצר, וגורם אחר בממשלה הזאת לא מוכן לבצע, או לא רוצה לבצע, או לא יכול לבצע, מה הדרך לעשות את הדברים? הדרך לעשות את הדברים היא להביא את העניין לישיבת ממשלה, למשל, ולקרוא לסדר את מי שצריך לקרוא לו לסדר, או לקיים דיון או לקיים בירור. אנחנו לא מחליפים את מליאת הממשלה, אנחנו ועדת כנסת שמתייחסת לתקנה שמוצעת בה. אני שואל: איפה הממשלה? יש ועדות שרים, יש ועדות משנה, יש מליאה, יש אלף דברים.
דרורה ליפשיץ
¶
אולי בכל זאת אני אנסה להסביר את עצמי טוב יותר, אם לא הובנתי כמו שצריך. חמש השנים הסתיימו ב-1998, היום אנחנו כבר ב-2002. את הגשר ההוא עברנו לפני ארבע שנים.
דרורה ליפשיץ
¶
לא אמרנו שלא היו דיונים במשרדי הממשלה במהלך חמש השנים, מה שאמרתי שלהסביר מה עשה מינהל מקרקעי ישראל באותן חמש שנים, יוכלו טוב יותר נציגי מינהל מקרקעי ישראל. מה שכן נעשה, זה סמוך לתום התקופה של התקנת התקנות, אחרי שראינו שאנחנו, כנציגי משרד האוצר, כנציגי הממשלה בכלל, שאי-אפשר בכל זאת לא לעשות איזו הארכה, באנו בבקשה נוספת לתיקון התקנות לפרק זמן קצר, כדי לסיים את מה שצריך לעשות.
דרורה ליפשיץ
¶
ב-1998. מה שקרה מאז הוא מצב שלא יכול יותר להימשך, כי זה בעצם מצב שלא כדין. המחצבות ממשיכות לעבוד לא על-פי הרשאות כדין, וזה ודאי מצב שכולנו, כממשלה, ככנסת, מוכרחים להפסיק.
דרורה ליפשיץ
¶
מלכתחילה ישבו במחצבות אנשים, חברות תאגידים, שקיבלו הרשאות לתקופות קצרות. אופק ההשקעה שלהם היה צריך להתייחס לתקופת ההרשאה שלגביה ניתנה להם זכות לשבת שם. מעבר לזה, כאשר האריכו את ההרשאה, לפי הנהלים שקדמו לחוק חובת המכרזים, האריכו את ההרשאות בשיקול דעת של מינהל מקרקעי ישראל. זאת אומרת, מלכתחילה אדם שהשקיע במקום ידע שיש לו הרשאה וקיים שיקול דעת של המינהל להאריך או לא להאריך.
אליעזר כהן
¶
יש לי הערה לסדר. קלעת בול בשאלות שלך ובהערות שלך למה שרציתי להגיד קודם. מצד שני, אני לא בא בטענות לגברת מהאוצר. אני לא בא בטענות לאיש. אנחנו באים לדיון לא מוכן. אנחנו לא יכולים לבוא בטענות לתעשיית אבן וסיד, כי הם לא עשו שום דבר לא בסדר. מי שעשה לא בסדר זו הממשלה. מה הממשלה רוצה? אנחנו לא מוכנים לדיון.
אליעזר כהן
¶
אני מבין מה קרה אצלה, יש לה פעמון אזעקה לפי תאריך. פעל פעמון האזעקה, ואז יש פעמון אזעקה, צריך לקיים דיון. אני לא מוכן לדיון. אני לא יכול לבוא בטענות אל תעשיית אבן וסיד, הם לא עשו שום דבר.
אליעזר כהן
¶
אני לא יכול לבוא ולהגיד להם, למשל, אחת הבקשות היא להלאים את כל תעשיית האבן והסיד. לבוא ולהגיד רטרואקטיבית: כל מה שהשקעתם לא מעניין אותנו.
היו"ר אופיר פינס
¶
אנחנו נשמע את כולם. עורך-הדין ליפשיץ, אני מבקש שתפרטי את התקנות. מה אתם מציעים שיקרה מעתה ואילך.
דרורה ליפשיץ
¶
אני אסביר במה אנחנו מתעסקים בדיוק. החוק לא חל על כל מי שיש לו איזו התחייבות שקדמה לחוק חובת המכרזים. כלומר, מי שיש לו, לפני 1993, התחייבות בתוקף, שהוא יכול לממש אותה בבית-משפט, לא פוגעים בו ולא נכנסים לעניין הזה בכלל. חוק חובת המכרזים לא חל עליו, ממילא גם לא התקנות, והמסלול שלו הוא לא במגרש הזה.
מה שעושות התקנות הן לתת אפשרות להתקשר בפטור ממכרז במקרים שמפורטים בתקנות, דהיינו, למי שהיתה הרשאה לכרייה וחציבה ביום תחילת החוק, שזה 1993, והזכות שלו הוארכה לאחר מכן, והיתה, או בתוקף ביום הקובע, שהוא יום פקיעת התקנות, ב-1998, או הוארכה באיזו נקודת זמן במהלך אותן חמש שנים, ועדיין הוא מחזיק, בלי התנגדות מינהל מקרקעי ישראל, באותה מחצבה, והסדיר את כל תשלומיו למינהל מקרקעי ישראל, עד התאריך של ה-1 במאי. אם הוא ממלא אחר כל התנאים האלה יש שיקול דעת למינהל מקרקעי ישראל, בהתחשב בכל הפרמטרים שמופיעים פה, להאריך את ההתקשרות.
דרורה ליפשיץ
¶
הפרמטרים הם: משך הזמן שבו הוא הפעיל את המחצבה., ההשקעות שהיו לו במחצבה. הנושאים הראשונים הם נושאים שמתחשבים בתנאים הספציפיים של כל מחצבה, גם לאור האינטרס הציבורי של חוק חובת המכרזים ושל התקנות לצאת במכרז גם במחצבות.
צריך לזכור שמול כל מי שיושב כאן, אני מניחה שיושבים הרבה אחרים, ששוק המחצבות סגור בפניהם, כי לא יוצאים במכרזים, ויש על זה תיקים שתלויים ועומדים גם בהליכים אזרחיים וגם בהליכים - - -
דרורה ליפשיץ
¶
אם התשובה "כן", אני שמחה.
מה שמוצע בתקנה, הוא צריך לזכור שגם התקנה הזאת כפופה לתקנה 42 בתקנות, שאומרת שככל שצודק וסביר, צריך לצאת במכרז, למרות שיש עילת פטור. לא מדובר שבמקרים האלה ניתן פטור אוטומטי, אלא יש אפשרות לתת פטור ממכרז, כי התפיסה היא שבכל מקום דרך המלך היא מכרז, אלא אם יש נסיבות אחרות שלא צודק וסביר לצאת במכרז.
אליעד ויינשל
¶
ראשית, אני רוצה לציין את המעורבות, המעורבות של היועץ המשפטי לממשלה היא לא בנושא הכלכלי, מאחר ואנחנו מתייחסים לנושא הזה כנושא מהותי, כנושא שפוגע בעיקרון השוויון, ולאור עתירות רבות שהוגשו בעניין ונמצאות בפני בית-המשפט העליון.
התקנות האלה גובשו לאחר דיונים ארוכים בין-משרדיים.
דרורה ליפשיץ
¶
במסגרת העתירה כדאי להוסיף שדיווחה פרקליטות המדינה, שעל הפרק יוזמה לתיקון התקנה שתוגש לוועדה.
אליעד ויינשל
¶
נקודת המוצא שלנו היא חובת המכרז, וכמו שצוין פה, מדובר על תקנה שתחול אך ורק לגבי קרקעות שבבעלות המדינה, קרקעות ציבוריות שראוי שיחולקו בשוויון, וזה מקובל וברור, ולכן אנחנו פה.
למרות האמור, לאור דיונים בין-משרדיים ארוכים, שבהם נשמעו כל הטענות, יש אינטרסים מסוימים, שרובם נובעים מהשקעות קודמות, שראוי לאזן במסגרת תקנת הפטור. לכן תקנת הפטור הזאת מאזנת בין האינטרס הציבורי לבין אינטרסים של מחצבות מסוימות, במידה ויוכחו, וכנראה שיש כאלה.
דרורה ליפשיץ
¶
מישהו פה יכול לומר שמינהל מקרקעי ישראל לא פועל באופן שוויוני ולא יתקפו אותו? ודאי שמינהל מקרקעי ישראל פועל באופן שוויוני.
דרורה ליפשיץ
¶
לא למי שברצונו. הוא יקבל החלטות לפי התקנה הזאת, הוא כפוף לכל דיני המינהל הציבורי, שמחייבים אותו גם לאי-אפליה, גם לשקול את כל השיקולים שצריכים לעניין.
דרורה ליפשיץ
¶
לא, זו ועדה שמורכבת גם מנציגי משרד האוצר, משרד התשתיות הלאומיות והיועץ המשפטי לממשלה.
אליעד ויינשל
¶
העמדה של היועץ המשפטי לממשלה, וזאת עמדה מאוד ברורה, היא, שלא ייתכן מצב שבו יינתן פטור בלי דיון קונקרטי בנסיבות כל מחצבה. אם תהיה תקנה אחרת, לא נגן על תקנה שאומרת שניתן פטור בלי בחינה קונקרטית. יש פה טיעונים מצוינים לכאורה של כל מיני מחצבות שנפגעו האינטרסים שלהן, אבל את הטיעונים האלה צריך לבדוק אחד לאחד. כל מחצבה תבוא, לאור השיקולים שכתבנו, שביניהם השיקולים של השקעות קודמות, לוועדה המקצועית הזאת. הוועדה המקצועית, שהיא לא ועדת הפטור של המינהל, תדון, תיתן את ההמלצה לוועדת הפטור של המינהל, וועדת הפטור של המינהל תאשר. זאת ההמלצה.
הגישה שלנו היא, שהתקנות האלה הן הפקודה המרבית שאפשרית מבחינה חוקית, מבחינת דיני המכרזים.
אליעד ויינשל
¶
תקנות שיהיו יותר רחבות מזה כלפי פטור, כלומר, ייתנו פטור גורף למספר שנים, פטור ללא דיון קונקרטי, על תקנות כאלה אנחנו לא נגן. מבחינתנו, התקנות האלה הן הקו האדם האפשרי מבחינה חוקית, לאור החוק הקיים היום.
אני מגיע לשאלה שנשאלתי
¶
מה קורה אם הוועדה לא תאשר היום את התקנות? אם הוועדה לא תאשר את התקנות היום, המצב המשפטי מאוד ברור. חוק חובת מכרזים מחייב את המדינה לפעול באופן מיידי להוצאת כל המחצבות למכרזים.
אליעד ויינשל
¶
במשך השנים האחרונות התקיימו דיונים בין-משרדיים. כרגע התקבלה העמדה. אם התקנות לא יאושרו. ואם המצב המשפטי הקיים שמחייב הוצאה ממכרז ייוותר, אנחנו נפעל, כמשרד משפטים, על מנת ששלטון החוק יישמר, וכל המחצבות האלה יוצאו למכרזים.
יותר מזה, כמו שציינתי, מוגשות עתירות הן לבתי-המשפט המחוזיים, הן לבית-המשפט העליון, ואם המצב המשפטי ייוותר ללא התקנות, אנחנו נתייצב ונגיד שהמצב החוקי מחייב את הוצאתן למכרזים. לכן, האינטרס של האיגודים עצמם הם, להוציא.
שאול יהלום
¶
אני מתנגד לתקנות האלה בהיותן תקנות מפלות. הן מפלות על-ידי כך שאתה נותן שיקול דעת לנציג המינהל בראשות ועדה, אפילו הם לא שמו בראש הוועדה את נציג היועץ המשפטי לממשלה, ואפילו לא את היועץ המשפטי למינהל, אלא כפי שנאמר: נציג המינהל הוא היושב-ראש. אני אישית, ואני חושב שהרבה חברי כנסת, לא יכולים לסמוך על שיקול דעת בלתי שוויוני שכזה, ולכן התקנות נגועות בבואן לתת שוויון במצב של אי-שוויון. אני מציע לחברי הוועדה לא לאשר אותן.
שאול יהלום
¶
להזמין לכאן את שר האוצר ולהסביר לו שאנחנו מבקשים שיהיה דין שווה למחצבות ישנות ולמחצבות חדשות.
עובדיה רחמים
¶
המינהל פועל על-פי דין, על-פי תקנות, על-פי חוק. היו תקנות שקבעו עד חמש שנים, וכך היה. האריכו לתקופות מסוימות במגבלה.
לפני כן אני רוצה להזכיר שכל נושא המחצבות התחיל בצורה, שעל-פי חוק נכסי מדינה היה מותר לתת הרשאות לשלוש שנים בלבד. יותר מאוחר, רק אחרי קביעת חוק חובת מכרזים, תוקן החוק ואפשר ל-20 שנה, ולמחצבות קיימות ל-15 שנה, אבל זה אחרי חקיקת החוק והתקנות.
קודם כול, המינהל הוא לא זה שמוביל. יש כאן משרד המשפטים, יש משרד האוצר, יש משרד התשתיות. כל הגורמים האלה, כל אחד בתחומו, אחראי, ויש לו חלק בנושא הזה. המינהל פועל על-פי תקנות. כל תקנה שמתקבלת, המינהל פועל לפיה.
מכל מקום, לאחר חמש שנים הובאה לכאן תקנה שלא התקבלה. מה נעשה מאז? המינהל פעל באופן אינטנסיבי להשיג חלופות, הכנו חוברות, העברנו לכל המשרדים, ושום דבר לא זז.
עובדיה רחמים
¶
התקנה הזאת התקבלה אחרי דיונים ממושכים עם משרד התשתיות, משרד האוצר וכל המשרדים הנוגעים בדבר. הפשרה הזאת היא התוצאה שמקובלת על כל המשרדים. חשוב מאוד שהיא תתקבל כמה שיותר מהר, וגם לחצנו וכתבנו במשך כל התקופה, שהמצב שפועלות מחצבות ללא הסדר חוקי, הוא בלתי מתקבל על הדעת, ויש אינספור מכתבים שהועברו על-ידינו לכל הגורמים, אם זה משרד המשפטים, משרד התשתיות, לכל המשרדים. למינהל פחות מכל האחרים יש חלק בעניין, מי שמעורב זה משרד התשתיות, שאחראי לנושא הזה, לדאוג שיהיו מחצבות ולהסדיר אותן. חשוב שככל האפשר יותר מהר תהיה תקנה, על מנת להסדיר את הנושא הזה.
יואל הדר
¶
אני רוצה לציין שמאחר שאנחנו הולכים על כל נושא התשתיות, אז גם על המחצבים. המחצבים והחול בעצם שייכים למדינה, הם לא שייכים לגוף פרטי כזה ולא לגוף אחר, אלא שייכים למדינה.
לגבי הנושא של החול, הנושא הגיע לעתירה בבג"ץ, ובג"ץ אישר את העמדה של היועץ המשפטי לממשלה, שהמדינה צריכה לצאת למכרז, והמדינה יצאה למכרז לגבי החול.
לגבי המחצבים ראינו שיש דין שונה, מפני שיש השקעות. להבדיל מהחול יש השקעות מרובות של אנשים, ולכן סברנו שלא יהיה הוגן לצאת מייד למכרז על כל המחצבות, מפני שצריך להתחשב גם בהשקעות של האנשים.
לגבי מה שחבר הכנסת יהלום אמר, שצריך לעשות שוויון, הרי כל אחד השקיע באופן שונה. אפשר לעשות שוויון בין שווים, אבל ברגע שיש שונים, אחד שונה מהשני, ראוי להתחשב בהשקעות של כל אחד ואחד. לאחד יש מחצבה יותר גדולה, סוג האבן שונה וכן הלאה. לכן סברנו שצריך לעשות הבחנה מסוימת בין מחצבה למחצבה ובין אדם לאדם.
היו"ר אופיר פינס
¶
למה כל הגורמים שמייד נשמע כל כך מפחדים מהוועדה? הם חושבים שלא ישמעו את טענותיהם, שלא יתחשבו בדברים מסוימים?
שמואל הלפרט
¶
חבר הכנסת יהלום אמר משהו אחר. הוא שאל מדוע הנציג של היועץ המשפטי לממשלה לא יושב-ראש הוועדה הזאת?
יואל הדר
¶
לכל אחד ואחד מבעלי המחצבות יהיה לו את יומו להשמיע בפני את הוועדה את הטענות. הוא יטען את כל הטענות: כמה הוא השקיע, מה סוג האבן. ואם לא ימצא חן בעיניו מה שהוועדה תכריע, אני בטוח - - -
שמואל נחמיאס
¶
כבוד היושב-ראש, שמעת את כל משרדי הממשלה. אני מייצג פה את משרד התעשייה, ולכן הייתי רוצה להעיר.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני לא עושה סדר של משרדי ממשלה, אני רוצה לשמוע מה שיותר חשוב, בעיני. נשמעו הטענות המרכזיות של הממשלה. איגוד המחצבות הוא הגורם שעלול להיפגע מהתקנות, ואני חייב לאפשר לו לדבר.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני לא יכול לתת לכל מי שנמצא פה בחדר לדבר. אני מארח את כולכם בשמחה ובחפץ לב, אבל לא כולם ידברו.
אודי בן-אורי
¶
אני יושב-ראש איגוד יצרני חומרי מחצבה בארץ. האיגוד מאגד כ-40 מחצבות, מתוך כ-80 מחצבות שקיימות בארץ. המחצבות שחברות אצלנו באיגוד, כולן מחצבות חוקיות, כולן מחצבות שמשלמות תמלוגים למדינה, כולן מחצבות שמשלמות ארנונה, וכמובן דמי הרשאה. לא חברים אצלנו מחצבות שלא משלמות את מה שציינתי עד עכשיו. הייתי מבקש לפתוח ברקע המשפטי, על-ידי דורון טישמן, שהוא היועץ המשפטי שלנו.
אודי בן-אורי
¶
אני אביא את הרקע המשפטי, ובמידה שאני טועה משפטית, אני אבקש שדורון טישמן יתקן אותי. סך הכול מה שהיה עד שנת 1993: הגיע יזם, רצה לבנות מחצבה, רצה להקים מחצבה, פנה למינהל מקרקעי ישראל, קיבל אישור, הקים מחצבה, ועל שלבי הקמת המחצבה אני אדבר אחר כך.
בגלל חוק נכסי המדינה, חוק שקיים במדינה משנת 1951, היזם קיבל למעשה את המחצבה לשלוש שנים בלבד. הוא קיבל את המחצבה לשלוש שנים בלבד לא כי מישהו התכוון לתת לו את המחצבה לשלוש שנים, הוא קיבל את המחצבה לשלוש שנים כי לא היתה ברירה, וזאת הדרך שהיה ניתן לעבוד בה ליד החוק. כל שלוש שנים, באופן אוטומטי, אושר חידוש ההרשאה לבעל המחצבה, ללא משא-ומתן, ללא דיון, ללא שום דבר. זאת היתה כוונת המינהל, כוונת אנשי המינהל, וכך זה הובהר לנו, כאשר קיבלנו.
אודי בן-אורי
¶
כשאדם בא ויזם בדיקות גיאולוגיות על משבצת קרקע, אם הוא יזם ראשון, הוא קיבל את משבצת הקרקע.
אודי בן-אורי
¶
כל אחד שביקש קיבל אפשרות לעשות סקר גיאולוגי. אבל במידה והיתה שם אכן אבן, הוא המשיך את התהליך. אם לא היתה אבן, הוא לקח על עצמו את הסיכון, השקיע מאות אלפי שקלים בסדר הגיאולוגי, נכשל בסקר הגיאולוגי, והלך הצידה.
כשקיבלנו את המחצבה לא קיבלנו אותה לפרק זמן, קיבלנו אותה עד גמר עתודות האבן. ניגשנו ושאלנו את אנשי המינהל, אלה שנתנו אז את המחצבות, וחלקם יושבים פה.
אודי בן-אורי
¶
יושבים פה אנשי המינהל. אפשר לשאול את אנשי המינהל, הם אלה שנתנו לנו את המחצבות, הם אלה שבתוך העניין שנים. כשבאתם לתת את המחצבות, מה חשבתם? האם נתתם את המחצבות לפרק זמן מסוים או עד גמר עתודות האבן? מה היתה הכוונה שלהם.
היו"ר אופיר פינס
¶
לפני שהם יגידו מה הם אמרו ומה הם לא אמרו, כשיושבים פקידי מדינה ויש להם סמכות על משאבים כל כך יקרים של המדינה מול גורמים עסקיים כל כך גדולים, זה טירוף. שנהיה בריאים כולנו.
היו"ר אופיר פינס
¶
כל הפרוצדורה שבא אדם. נגיד הייתי פקיד במינהל, היו באים אלי ואומרים: אנחנו רוצים לקדוח פה ופה, אנחנו שמים 50 מיליוני שקלים, או 30 מיליוני שקלים, או 20 מיליוני שקלים. אני בנוי להתמודד עם דברים כאלה. מי בנוי בכלל להתמודד עם דברים כאלה? למי יש שיקול דעת כמעט עצמאי, כמעט בלעדי, להגיד: קח, אל תיקח.
נחמה רונן
¶
אופיר פינס, זה לא שונה מאשר יזם שבא ומבקש להקים מפעל והוא אומר: אני רוצה להקים מפעל, תנו לי קרקע. היזם מקבל קרקע או חוזה חכירה ל-49 שנה, ואין תחרות על המפעל, אין מכרז. גם את זה צריך לדעת.
אודי בן-אורי
¶
תיארתי את המצב עד שנת 1993. ב-1993 בא חוק חובת המכרזים והבינו שאי-אפשר את המחצבות להוציא למכרז, אז נתנו חמש שנים של המתנה על מנת לראות איך מסדירים את הענף הזה. חמש השנים האלה לא נוצלו וגם לא התקופה שלאחר מכן.
היו"ר אופיר פינס
¶
אמרו לך למה? במילים שלי הוא העריך שאחרי החמש שנים יבואו עוד חמש שנים, כי אחרת אין סיבה לכך שלא נערכתם.
אודי בן-אורי
¶
אני מפעיל מחצבות, ואני מייצג את המחצבות בארץ, אני לא יכול לחכות בין משרד האוצר למשרד התשתיות, אלא אם כן אני מפסיק לחצוב. המכונות יעמדו, נשלח את האנשים הביתה, וכל ההשקעה תרד לטמיון עד שיחליט. לכן המשכנו לחצוב, וזה טבעי, וזה ברור.
אודי בן-אורי
¶
אני אומר, כמו שאמרה פה חברת הכנסת נחמה רונן, אנחנו תעשייה לכל דבר. לא יעזור שום דבר. אנחנו מקימים מפעל, המפעל הזה הוא לא תחת קורת גג, מכיוון שהוא מפעל שיש לו הרבה מכונות והוא מפעל כבד והוא נמצא בשטח הפתוח. מפעל אסם או עלית או שטראוס, הם מקבלים 49 שנים, אנחנו לא מקבלים 49 שנה, אני לא יודע למה. חלק מהמתקנים שלנו, שצמודים למחצבה, כן קיבלו ל-49 שנה. אני לא מבין למה אנחנו צריכים את המתקנים אם אין לנו ליד זה את שטחי החציבה. הרי שטח המתקנים, ושטחים של המפעלים הסמוכים לזה, כמו מפעלי בטון, מפעלי בלוקים - - -
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מבין בזה לא פחות ממך, תתפלאי. אני רואה שאת מבינה בזה לא מעט, אבל גם אני מבין בזה משהו.
אודי בן-אורי
¶
אנחנו לא מבקשים את השטח לאחר גמר עתודות האבן, כמו שהבטיחו לנו. אנחנו יודעים לעשות את החשבון, כשנגמרות עתודות האבן, לקחת את הרגליים ולעוף מהשטח הזה. אבל הובטח לנו עד גמר עתודות האבן.
אנחנו משלמים כל השנים את המסים.
היו"ר אופיר פינס
¶
אין לנו טענות אליכם. איך אמר אליעזר כהן? אנחנו לא באים אליכם בטענות. אני שואל מה ההתנגדויות.
היו"ר אופיר פינס
¶
תבין שאנחנו לא ממשלה, אנחנו כנסת. באה הממשלה, ואנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהממשלה לא רוצה להרע לאיש, וכשהם מביאים לנו תקנות, אפשר להתווכח עליהן, אפשר לשנות, אפשר לשפר, אבל הן לא נופלות מהשמים.
אודי בן-אורי
¶
מדובר פה, בין השאר, בהשקעות זרות. יש פה לפחות שתי חברות, האחת היא "רדימיקס", והשנייה היא "הנסון", חברות בריטיות גדולות, כאשר חברה אחת עובדת ב-20 מדינות בעולם, וחברה שנייה עובדת ב-28 מדינות בעולם, והם, למרות הכול, בחרו להשקיע, פה במדינה. הם השקיעו במדינה, ב-40 השנים האחרונות, 500 מיליוני דולרים.
אודי בן-אורי
¶
הם לא הוציאו עדיין את ההשקעה שלהם. החברות השקיעו גם בשביל להרוויח, ומותר להן. דבר שני, הן השקיעו פה למרות החרם הערבי עליהם. הן השקיעו פה בארבע-חמש השנים האחרונות, למרות המיתון, למרות המצב הכלכלי. יושב פה מר איאן מוריסון, ואם הוא ראה חשיבות להגיע לעניין, אני מבקש גם שיישמעו אותו בהמשך.
אודי בן-אורי
¶
אנחנו מבקשים שהמחצבות שפעלו פה בשנת 1993, כשיצא חוק חובת המכרזים לדרך, שהמחצבות האלה ימשיכו לפעול, כפי שהובטח לנו, עד גמר עתודות האבן, ועדיין לא קיבלנו תשובה, כמו שביקשתי מאנשי המינהל.
לגבי מחצבות חדשות. אין מבחינתנו שום בעיה שייפתחו לתחרות. לשאלתך אם יצאו מחצבות חדשות לתחרות, יצאו מאז 1998 לפחות שלוש מחצבות חדשות לתחרות.
אמיר אידלמן
¶
48 מחצבות ו-154 אתרי כרייה וחציבה, שעליהן אתה מחיל את התקנה הזאת. איגוד המחצבות כאן מייצג את 40-48 המחצבות הגדולות.
אודי בן-אורי
¶
154 זה לא מחצבות מוסדרות, ואני חולק על זה. יש מחפורות ויש מחצבות לא חוקיות, ואולי הן בתוך ה-154.
אודי בן-אורי
¶
אני לא מוטרד מהן.
המחצבות שהיו פעילות בשנת 1993, שיאושר להן להמשיך לעבוד עד גמר עתודות האבן, כפי שהבטיחו לנו. זאת הבקשה שלי.
חנן מלצר
¶
אני מייצג את כורי החול הוותיקים. כל מה שרוצים לתת למחצבות, כורי החול צריכים, קל וחומר, לקבל. אני מתחיל ממה שאמר כאן היועץ המשפטי של משרד התשתיות. אנחנו לא ידענו שאפשר, אחרי שנגמרות התקנות, להישאר בשטח. כאן נגמרו התקנות ב-1998, ואנחנו נמצאים עכשיו ב-2002. לנו נגמרו התקנות, וחשבנו, כורי החול, היתה לנו גם תקנה, היא נגמרה, לא נשארנו בשטח, הלכנו לבג"ץ. בג"ץ אמר לגבי כורי החול, שזכות המדינה לקבוע את התקנה, אבל כפוף לפיצויים שמגיעים לנו תמורת ההשקעות. לכן זה לא נכון מה שאמר כאן היועץ המשפטי. עם כל הכבוד, יש לי את פסק-הדין, הוא פורסם בפד"י, כמובן, והוא אמר שמגיע לנו פיצויים על כל ההשקעות.
אנחנו לא עשינו דין לעצמנו, כמו שקורה במדינת חוק.
חנן מלצר
¶
כן, רצוי באמת לקרוא את פסק-הדין, גם את השופטת שטרסברג כהן וגם את השופט ברק.
אני מדבר על עקרון השוויון. ברגע שאנחנו שומעים שיש מי שרוצים להאריך לו אחרי X שנים את הזכות, לנו יש בדיוק אותו מצב, רק קל וחומר. מה הקל וחומר? לנו יש פסק-דין שאומר, שמגיע לנו פיצוי. אני מבקש שכל מה שהם יקבלו, שאותה זכות תהיה לכורים הוותיקים.
הם נמצאים בבג"ץ ואומרים שתהיה תקנה, אנחנו כבר עברנו את הבג"ץ והבטיחו לנו את הזכות. כאן מדברים גבוהה גבוהה על השוויון.
ההבדל שלנו לרעה, שלנו אין לובי כזה חזק.
חנן מלצר
¶
מה שאמרתי זה מה שנאמר. אני מתפלא עלייך, כי היית רפרנטית בבג"ץ. תקראי מה כתוב שם. האם לא כתוב שיש לנו זכות לפצוי?
חנן מלצר
¶
אני מייד אצטט מה שכתוב. הוועדה הזאת ודאי אמונה על השוויון, אז כל מה שהוועדה הזאת אמורה לתת לציבור פלוני היא חייבת, מכוח עקרון השוויון, לתת גם לציבור אלמוני.
היו"ר אופיר פינס
¶
מה זה קשור? אם נאשר את התקנות האלה, אתה תבוא ותדרוש על-פי עקרון השוויון. אני לא הממשלה. התקנות לא שלנו. אתה יכול לדרוש משר האוצר.
חנן מלצר
¶
אתם גוף מאשר, והגוף המאשר יכול להתנות תנאים, והתנאי, וזה עלה כאן מדברי חברי הכנסת, התנאי הראשון הוא תנאי השוויון. אמר חבר הכנסת אליעזר כהן לפני רגע שגם הבטיחו שיהיה סדר בענף החול, מכיוון שאמרו שאין סדר בענף החול. עקרון השוויון חל עליכם.
היו"ר אופיר פינס
¶
עורך-הדין מלצר, עם כל הכבוד הראוי, אתה לא צד שעלול להיפגע מאישור או אי-אישור התקנות האלה.
חנן מלצר
¶
עקרון השוויון קורס, אם לא. כל מי שמופלה לרעה הוא צד נפגע. ודאי שאני צד נפגע. שוב, אני מוכן שכל יועץ משפטי יבדוק ויראה שיש לי זכות לפיצוי.
הפיצוי שדובר בו היה פיצוי בכסף. כאן, דווקא בכנסת, נוצרה פרקטיקה, שכאשר מאריכים, אפשר לתת פיצוי על דרך של הארכת זכות. למשל, בנושא של הכבלים, כשהכניסו את "יס", הכנסת נתנה להם פיצוי על דרך של הארכה.
אנחנו צד נפגע וגם צד צודק. יש פסק-דין שמאשר את הזכות שלנו. היה וייתנו את זה לגורם אחד ולא ייתנו את זה לגורם אחר, אנחנו נעתור לבג"ץ.
איאן מוריסון
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, להזמנתך לישיבה הזאת. זה הניסיון הראשון שלי מהסוג הזה, ונאמר לי שזה יכול להיות די רועש.
איאן מוריסון
¶
אני רוצה להסביר את העמדה מנקודת ראות השגרירות. החברות הבין-לאומיות היחידות שהשקיעו בתעשיית המחצבות בישראל הן חברות בריטיות, חלקן חברות אוסטרליות במקור, שהיום הן חברות בריטיות. אלה הן השקעות משמעותיות. סך כול ההשקעה הבריטית היא בסביבות 500 מיליוני דולרים אמריקאיים, וזה מספק עבודה באופן ישיר ובלתי-ישיר ליותר מ-2,000 איש בישראל, כך שהרווח לישראל מובן, כמו גם לחברות עצמן.
ההשקעות האלה נעשו באמון הדדי, תוך כדי ציפייה והבנה. ההסכמות נחתמו והחוזים נוסחו כך שאפשר יהיה לנצל את מלאי האבן במחצבות האלה במלואו, עד שייגמר. עם התקנת התקנות שמדברים עליהן עכשיו, מובן שיש דאגה מסוימת לגבי עתיד ההשקעות הללו. זה יעלה לחברות סכום כסף משמעותי רק לעבור דרך תהליך המכרזים, והתוצאה לא ברורה. לכן יש להן זכות להבנות המקוריות, וכך אני גם מצפה שיהיה.
היו"ר אופיר פינס
¶
אבל הם ידעו מההתחלה שהם לא קיבלו את זה לכל החיים, הם קיבלו את זה לשנה, לשנתיים, לשלוש. מה עמדת החוק הבריטי, דרך אגב? הוא דומה? כן, ברור שכן. החוזה נחתם לשלוש שנים.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
תודה רבה. רציתי לבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה את ההתייחסות שלך לסיטואציה ולתקנות.
סיגל קוגוט
¶
ראשית, אני אפתח עם טענה שטען עורך-הדין מלצר, כי הייתי כאן גם בדיון ב-1998, למרות שלא בכובע הזה. היועץ המשפטי לממשלה בשעתו הבחין הבחן היטב בין חול לבין כל מחצב אחר, הן מבחינת המחצב עצמו והן מבחינת הטיפול המיוחד שצריך לעשות לחול בגלל הכליה בחופי הים וגניבות החול והן מחמת ההשקעות, שהן שונות בתכלית בין מחצבה ארוכת שנים לבין חול. לכן כבר ב-1998 היועץ המשפטי לממשלה הורה שתקנה שמתחשבת בצורה כלשהי במחצבות לא תחול על כריית חול. זה לגבי הטענה של עורך-הדין מלצר.
לגבי המחצבות עצמן, רציתי לעדכן את הוועדה בשני עניינים. האחד, זה דוח מבקר המדינה שביקר את משטר המחצבות בישראל בתחילת חוק חובת המכרזים. לפי הדוח, דוח שנתי מס' 45, סקר בדבר ההיצע והביקוש של חומרי מחצבה, שמהווים חלק נכבד מתשומות הבנייה ומשפיעים על מחירי הבנייה בארץ, העלה כי ב-1992 הפיקו שלוש חברות, מונופול של שלוש חברות, קרוב למחצית מכלל חומרי המחצבה הענף, בריכוזיות גדולה, ולכן אין בו תחרות ואין בו הורדת מחירים.
סיגל קוגוט
¶
משנת 1994.
המבקר אומר שהמשרדים שנתנו ליזמים רשיונות חציבה חידשו, באיחור, רשיונות חציבה שפג תוקפם, האצילו את סמכות הפיקוח על פעילותם של המחצבות לאנשי יחידה ולא קיימו פיקוח מספיק. התמלוגים למדינה אינם מספיקים. חוק חובת המכרזים, שנכנס לתוקף, לא שיפר הרבה את המצב, מאחר שלא יצאו למכרזים. 72% מתפוקת המחצבות, לפי דוח שהגישה, למשרד הבינוי והשיכון, חברת מהנדסים, נעשתה בידי שלוש חברות גדולות. מבקר המדינה גם אמר שהמחיר התפעולי גבוה מאוד, עם רווח של 70% ו-100%, בגלל העדר תחרות.
מאז שנכנס לתוקף חוק-יסוד
¶
חופש העיסוק, ועדות הכנסת חייבות לשקול את האיזונים בין בעל האינטרסים לבין חופש העיסוק וחופש התחרות החופשית, גם במובן של אפשרות תחרות חופשית לגורמים חדשים, שקשה להם להיכנס לשוק, וגם במובן של חובת המכרזים ונכסי המדינה. זה נאמר גם בבג"ץ שדן בהולכת הגז הטבעי, כי גם שם היה מדובר במחצב שהוא במחסור. אלה לא דברים שכל מי שרוצה יכול לקבל.
לעניות דעתי צריכה להתקבל תקנה שלא יוצרת חוסר שוויון, תקנה שמאפשרת בחינה של כל אחת ואחת מהמחצבות, מאחר שכל מחצבה זה מחצב אחר. אין דין חצץ כדין שיש. שיש, למשל, זה מחצב שיש כנראה במצפה-רמון באופן בלעדי. אין מחצבות נוספות כאלה בארץ, לפי נתונים שאנחנו קיבלנו. לעומת זאת, מחצבים אחרים אולי זה משהו אחר. לא כל מחצבה נמצאת אותו מספר שנים בשטח, היא לא השקיעה אותן השקעות בשטח. יש מחצבות שגם הקימו מפעלים ומסייעות, באזורי פיתוח, בהעסקת אנשים. צריך לגבי כל מחצבה לבדוק את האיזונים, ואז התקנה נראית סבירה. לעומת זאת, תקנה שתסגור את השוק טוטלית לתחרות היא תקנה שיהיה קשה מאוד להגן עליה.
היו"ר אופיר פינס
¶
לא תהיה תקנה כזאת, כי אי-אפשר יהיה להתקין אותה.
עכשיו הדיון יהיה רק לחברי הכנסת, ולפני ההצבעות נוציא את כל האורחים.
נחמה רונן
¶
ברשותך, אני רוצה להתייחס לנושא החציבה, לא לנושא החול. החומר החצוב הוא גם איזה משאב שלא נמצא פה לנצח, הוא משאב שצריך להיות בתכנון. אחת הטענות שלי כלפי מינהל מקרקעי ישראל - אני מצטערת שהם מרגישים כשק חבטות, אבל זו העובדה - שהרבה מאוד מחצבות לא חוקיות, שקמו – בשביל להקים מחצבה, זה לא רק השקעות שמדברים עליהן, צריך אישורים לא רק ממינהל מקרקעי ישראל, יש עוד כמה גופים שצריכים להסכים להקמת מחצבה – המון מחצבות, עשרות מחצבות, שקמו בהסכמת המינהל או בעצימת עין של המינהל, כי הן משלמות תמלוגים למינהל. האבסורד, שחוצבים באופן לא חוקי, זה לא אושר בידי גופים תכנוניים, ודאי לא על-ידי גופים מכרזיים, זה לא יצא למכרז, המינהל מקבל כסף, אז הוא גם מעלים עין, והם פועלים. הם לא עשו שום השקעות סביבתיות שמחויבות לעשות מחצבות שנבנו כדת וכדין.
עובדיה רחמים
¶
אני לא יודע על מה חברת הכנסת רונן מבססת את דבריה.אנחנו פועלים ומגישים תביעות נגד מחצבות לבתי-משפט. אבל אנחנו רגילים להיות שק חבטות.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני לא שומע שאתה מוכן לענות. אני שואל שאלות, ואתם לא רוצים לדבר, אז אל תדברו. אחר כך אתה בא בטענות למה הם לא מדברים? תשאל אותם למה הם לא מדברים. שאלתי שאלות פתוחות, ואפשר לענות, היחיד שעונה זה עורך-הדין עובדיה, שאני מעריך אותו על כך שהוא עונה. למה אחרים לא עונים? תשאלו את עצמכם.
נחמה רונן
¶
לפני שיעקב מימרן עונה, אני אומרת דברים, ואני אומרת אותם באחריות, ואפשר להביא לוועדה לפחות רשימה שקיימת במשרד לאיכות הסביבה. אפשר לראות שיש מחצבות שקמו בלי שום אישור של גורמים שהיו צריכים לתת את אישורם לרשיון עסק, ומכיוון שכך, הן פועלות כמו שהן פועלות. הן חוצבות, הן מוציאות חומר, הן משלמות למינהל, אבל מעבר לזה הן לא עשו שום השקעה נדרשת מהתקנה הסביבתית. לכן, אי-אפשר לכלול את כולן בחבילה אחת.
אתה שואל שאלה, בצדק, הרי ידעתם שהחוזה שלכם לשלוש שנים. אבל כל שלוש שנים האריכו אוטומטית. אופיר פינס, תבין שההשקעות הן השקעות של מיליוני דולרים.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מבין הכול, אבל אני לא מבין מדוע אתם חושבים שברגע שיהיו התקנות האלה יסגרו את כל העסקים האלה. מאיפה החשש שיסגרו את כל המחצבות בארץ?
היו"ר אופיר פינס
¶
נתנו להם כבר את כל נקודות הזמן שבעולם. חוק המכרזים נחקק ב-1993. עשר שנים הם כבר עובדים בצורה הזאת.
נחמה רונן
¶
אני מדברת רק על המחצבות החוקיות, על כאלה שתוכננו לפי מה שהמדינה אישרה, שהושקעו בהן כל ההשקעות. צריך להחליט שעד סוף עתודת האבן או עד סוף ההתחייבות שניתנה להם, הם יכולים להישאר בחוזה החכירה. הם יישארו שם, וישלמו למדינה כמה שצריך.
קולט אביטל
¶
אני רוצה להשלים קצת את התמונה של מה שאמרה היועצת המשפטית. ניסיתי לעבור על רצף של חוקים רק כדי להבין מה שקרה בתחום הזה. יש חוק נשיא המדינה ב-1951, יש חוק חובת מכרזים ב-1993, ופתאום ב-1995, גברתי היועצת, נכון, משנים את החוק ואומרים שהחוק החדש מאפשר הסכמים ל-20 שנים. פתאום, ב-1998, שוב משנים את החוק ואומרים: עכשיו, תקנות. ואז המדינה צריכה להוציא תקנות.
סיגל קוגוט
¶
איזה תקנות? תקנות חובת המכרזים שיצאו ב-1993 עשו פטור למחצבות עד 1998, מתוך מחשבה שב-1998 יוציאו את הענף למכרזים.
קולט אביטל
¶
מה שאני מנסה להגיד אלה שני דברים. קודם כול, יש חוסר עקביות וקוהרנטיות. פעם זה לשלוש שנים ופעם זה לשנה ופעם זה ל-20 שנה, ואנשים משלמים פה מחיר, משום שהמדינה לא הסדירה את הנושא. אני חושבת שחלק מהבעיה היא חוסר עקביות של הממשלה בנושא הזה.
לכן, אדוני יושב-ראש הוועדה, מה שאני מציעה, ואני מצטרפת גם לחלק מהדברים שאמרה נחמה רונן, אי-אפשר היום לבוא, רטרואקטיבית, לאנשים, שהשקיעו שם מיליונים ולהגיד: היה לשנתיים, היה לשלוש שנים, עכשיו תעופו מכן.
היו"ר אופיר פינס
¶
אל תעשה לנו פה סדר. הוא לא עובד במשרד שלך, הוא במינהל מקרקעי ישראל. הוא אפילו לא כפוף לסגנית השרה שלך. היא סגנית שרה, שום דבר מעבר לזה.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני רוצה לראות את זה בכתובים. הוא עובד מטעם מינהל מקרקעי ישראל, הוא כפוף היום לראש הממשלה אישית, לא לאף אחד אחר.
שמואל הלפרט
¶
בדבר אחד צדק היושב-ראש, כאשר הוא אמר שבנושא הזה היתה חגיגה גדולה מאוד. ממה ששמענו כאן מנציג המחצבות, הם יושבים שם באישור של מינהל מקרקעי ישראל, הם משלמים תמלוגים מדי שנה. אומנם הם קיבלו אישור רק לשלוש שנים, אבל היה ברור שזה מתארך אוטומטית, מדי שלוש שנים או מדי שנה, וכל אחד מאתנו יודע שאין יותר קבוע מזמני.
על סמך האישור הזה, שהחוזים בו מתארכים באופן אוטומטי, הם השקיעו עשרות מיליוני דולרים, ושמענו שיש משקיעים שהשקיעו מאות מיליוני דולרים. אני רוצה לשאול, אדוני היושב-ראש, האם בכך שמשקיעים משקיעים עשרות מיליוני דולרים ומאות מיליוני דולרים, בארץ ובחוץ-לארץ, ופתאום ביום בהיר אחד באים ואומרים: אנחנו משנים את כל הקריטריונים, את כל סדרי בראשית, אנחנו נצליח להביא לכאן משקיעים או שאנשים ישקיעו כאן במדינה? הם השקיעו בציוד כזה שאי-אפשר לנצל לשום מטרה אחרת, רק למחצבות, ופתאום, ביום בהיר נבוא ונגיד להם: רבותי, מה שעשיתם, תודה רבה, שילמתם תמלוגים, הכול טוב ויפה, אבל מעכשיו הממשלה החליטה שהיא משנה את כל סדרי בראשית. הייתכן דבר כזה?
לכן אני רוצה להציע, שמעכשיו ולעתיד אפשר לעשות כל מיני תקנות, כל מה שרוצים לעשות.
שמואל הלפרט
¶
לגבי הרטרואקטיביות. אי-אפשר לעשות תקנות של האוצר עם המינהל ועם גורמים אחרים בצורה רטרואקטיבית. אם רוצים לעשות תקנות לגבי אלה שנמצאים לפני 1993, צריך לשתף אותן, את אותן מחצבות שפעלו לפני 1993, להקים ועדה משותפת של האוצר ושל מינהל מקרקעי ישראל ושל המשקיעים, ויחד הם יקבעו באיזו צורה מתייחסים ומה יהיו הנהלים לגבי אלה שהשקיעו, והשקיעו עשרות מיליוני דולרים, מה יהיה הנוהל לגביהם, לגבי אלה שהשקיעו כבר לפני 1993.
אליעזר כהן
¶
אף אחד לא נגע פה, וזה גם לא מהאינטרס של האנשים פה, לנגוע באיכות סביבה. הנושא רגיש מאוד בהיבט של איכות הסביבה. הוא פוצע את פני המדינה.
אליעזר כהן
¶
אני ממשיך. הנושא הוא בין-משרדי מובהק, של משרד התעשייה, של משרד האוצר, של משרד המשפטים, של משרד התשתיות, והם מביאים לנו מסמך לא מספיק מוכן להחלטה, עם האמירה על הערכה והארכה - התעשייה העריכה שיאריכו להם את החוזים. לתעשייה בוודאי אין מה לבוא בטענות, ומה שאמרה חברת הכנסת קולט אביטל, צריך להפריד הפרדה מוחלטת בין מה שנעשה עד היום. אי-אפשר לעשות סיכומים או הסכמים רטרואקטיביים. כל מה שמציעים, מציעים מכאן ואילך. זה צריך להיות ברור. לכן אני אצביע כפי שאצביע היום, אבל צריך להיערך מחדש לכל הנושא.
נסים זאב
¶
לא ברור לי איך יכול להיות שעד היום, מ-1993, יצאו רק שמונה מכרזים. איך יכול להיות שמדובר רק בשמונה מכרזים אם כל כך ברור שהולכים למכרזים חדשים. גם אלה שקיבלו לחמש שנים נוספות, מדובר פה במחצבות ישנות. זאת אומרת, שהמינהל התעלם. אני לא חושב שהוא עבריין, אבל הוא לא אימץ את התקנות.
נסים זאב
¶
עצם העובדה שהמינהל לא אימץ את התקנות, זאת אומרת, שאי-אפשר היה ליישם – אנחנו מכירים את התקנות לשעת חירום, כל שנה אנחנו מחדשים את זה, וכל פעם קובעים תאריך מחדש, וממשיכים באותן החלטות – אני לא רואה שום סיבה שבעולם שלא נוכל לחדש, לגבי אותן מחצבות ישנות, שקיבלו חמש שנים, עד שנת 1998, שלא לאפשר להן עוד חמש שנים, ואפילו עוד חמש שנים, עד גמר המלאי באותן מחצבות.
הייתי אומר "כן" באופן גורף, משום שאנחנו כל כך חסים על השוויוניות, ולא יכול להיות שלמחצבה אחת ניתן אפשרות לתמיד ומחצבה אחרת נגביל.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני אומר את התייחסותי, שאנשים ידעו לפני שהם יוצאים מהחדר. אני בעד אישור התקנות. אני חושב שהממשלה מאבדת הרבה מאוד כסף, משום שאין תחרות ואין מכרזים, בלי שום סיבה. מדובר בנכס לאומי. אין שום סיבה שבעולם שאנשים יחשבו שמרגע שהם קיבלו שטח של המדינה זה לעולם ועד. הפיצוי שמקבלת המדינה הוא פיצוי לא סביר. אם קמה ועדה כזאת, היא לא תעיף את כל האנשים מהמחצבות, היא אולי תגיע אתם להסדרים שיותר נכונים מבחינת המדינה.
היו"ר אופיר פינס
¶
זה מה שאני מעריך. חברת הכנסת אביטל, שייקחו בחשבון את גובה ההשקעה, שייקחו בחשבון את כמות החומר, שייקחו בחשבון את האפשרויות האחרות. אני לא רואה ועדה שהולכת לסלק מפה את כל האנשים. הדיון חייב להיות פרטני, כי כל מחצבה היא שונה מכל בחינה, גם בחומר, גם בהשקעה, גם בזמן שימוש, בכל פרמטר, ולכן הוועדה חייבת בדיון על פטור, שיהיה דיון פרטני. בסופו שלדבר, המתנגדים יורים לעצמם ברגל, אבל המציאות תשפוט.
חנן מלצר
¶
למה זה מגיע למחצבות ולא לכורי החול? מצביעים על אי-שוויון. דיברו קודם על אי-שוויון, כל רעיון המכרזים הוא רעיון של שוויון. ההבדל הוא, וזה פעם אחת צריך להיאמר, כי האנשים שלי הרבה יותר חלשים ואין להם לוביסטים לממן את הדבר הזה. אני רוצה לשמוע מה משרד המשפטים אומר על זה.
כשמדברים על המחצבות, החול זה בדיוק אותו דבר, רק בהבדל אחד, שהם לא עשו דין לעצמם. אני רוצה לשמוע ממשרד המשפטים מה ההבדל.
היו"ר אופיר פינס
¶
תהיה התייחסות לשאלה של עורך-הדין מלצר, מדוע אין תקנות על כריית חול כמו שיש הצעה לתקנות על מכרות.
סיימתי להציג את עמדתי. אמר כאן נציג היועץ המשפטי לממשלה שהם לא יוכלו להגן בבית-משפט על המצב הקיים. אני חושב שאם תבדקו את העניין אובייקטיבית, אין שום אפשרות בעולם שהם יביאו הצעה לפטור גורף ממכרז על כל המחצבות במדינה. זה לא מתקבל על הדעת. אין בזה הגיון. התקנות הן תקנות מאוזנות, סבירות, שלא זורקות את התינוק עם המים. יש פה שיקול דעת מן הצד המקצועי, הכלכלי, המשפטי. אני חושב שאתם רואים צל הרים כהרים, אבל, זכותכם. אני רואה את זה אחרת, אני חושב שהתקנות סבירות, הן גם לא יפגעו במדינת ישראל מבחינה כלכלית.
דרורה ליפשיץ
¶
משהו בדיון הזה לא ברור לי. נוצר כאן מצב של הפוך על הפוך, הלוא משווים את התקנות האלה מול תקנות אפשריות אחרות. לא זאת נקודת ההשוואה. נקודת ההשוואה היא התקנות האלה מול זה שאין היום תקנות. אין תקנות. מעבר למה שאמר נציג משרד המשפטים, לא תהיה ברירה אלא להגיש תביעות של השגת גבול נגד כל מי שיושב היום במחצבות.
היו"ר אופיר פינס
¶
ביקשתי התייחסות לטענות שהועלו. עורך-הדין מלצר העלה טענה, אחרים העלו טענות. זה הכול. אנחנו בסוף הדיון. אל תטיפו לאף אחד מוסר, אתם תמלאו תפקידכם. תבואו לבית-המשפט ותגידו מה שאתם רוצים. תאמיני לי שכולם הבינו מה קורה כשלא יהיו תקנות.
דרורה ליפשיץ
¶
כל הנימוקים שהועלו כאן כל הזמן, כאילו הובטח, שוב, זה לא במגרש הזה, כי אם יש איזו התחייבות, לא חל חוק חובת המכרזים והמסלול אחר. המסלול שאנחנו מציעים פה בתקנות תואם את הקונספציה של התקנות לאורך כל הדרך, שמדובר בחלק מהנושאים של מקרקעין, שניתנים לפי המלצות של ועדות מקצועיות, שהן דרך אגב לא בראשות יועץ משפטי, כי תפקידו של היועץ המשפטי זה לתת ייעוץ משפטי לוועדה, ותפקידו הוא לא להיות יושב-ראש הוועדות, וזה מופיע גם בהקשרים אחרים.
דרורה ליפשיץ
¶
הנושא של הכורים הוותיקים של החול, שעליו היה הבג"ץ, זה לא הנושא הזה, היתה תקנה אחרת שדיברה על אפשרות לתת פטור למי שכרה בעבר וטען שהיתה לו איזו התחייבות תקפה. הנושא של ההתחייבות התקפה נבחן בבג"ץ ונקבע שאין התחייבות תקפה, גם לא נקבע בבג"ץ שיש זכות לפיצויים, אלא נאמר בדיוק הפוך. נאמר שאם הם חושבים שיש להם זכות לפיצויים, שילכו לבית-משפט שמוסמך לקבוע. עד היום לא ידוע לנו שהוגשה תביעה.
התקנה שאנחנו מביאים היא לא על כורי החול, כי חול שונה מכורכר ואבן.
היו"ר אופיר פינס
¶
תודה רבה לכל האורחים. מי בעד התקנות? מי נגד התקנות? 1 בעד, שניים נגד. אני עוצר את ההצבעה.
קולט אביטל
¶
אני מבקשת להציע תוספת. יש אנשים, ואני ביניהם, שמודאגים מהרכב הוועדה. אני חושבת שמה שכתוב בתנאים מאוד סביר ומאוד מניח את הדעת. מביאים בחשבון דברים שונים, ומי שהיה לו רשיון עד 1993 צריך לפנות ולבקש עד ה-1 באוקטובר. כל זה קראתי. אני מוטרדת מהרכב הוועדה. האם אפשר להוסיף להרכב הוועדה גם נציג של האיגוד?
היו"ר אופיר פינס
¶
התקנות לא שלנו, אנחנו יכולים להציע הצעות, אפשר לקבל, אפשר לא לקבל. יש שתי הצעות: האחת, הרכב הוועדה, ומייד תתייחסו. הצעה שנייה שמציע נסים זאב, ואני רוצה לשפר את ההצעה.
ההצעה אומרת כך, שאנחנו נאשר את התקנות, אבל התחילה היא בדחייה של שנתיים.
היו"ר אופיר פינס
¶
יש לי הרגשה שבנוסח הזה, למעט אני, שאני אצביע בעד, אף אחד לא יצביע בעד, אז אני מציע הצעות שאפשר יהיה לאשר אותן.
דרורה ליפשיץ
¶
אין אפשרות משפטית היום להשאיר ואקום. הוואקום נוצר היום מכיוון שהוועדה לא אישרה את הנוסח הקודם.
אליעד ויינשל
¶
אני מבקש להתייחס להצעה של חברת הכנסת אביטל. אנחנו מוכנים שלהרכב הוועדה יתווסף, כפי שהוצע, נציג של המשרד לאיכות הסביבה ונציג נוסף של משרד התעשייה והמסחר, שהוא באופן טבעי יכול לייצג בצורה נאמנה אינטרסים אלה ואחרים. מצד שני, אנחנו בוודאי לא יכולים לשתף איגוד אינטרסנטי.
אדוורד בלאו
¶
אני מבקש מהוועדה הנחיה כללית. בכל זאת יש שרים במשרדי ממשלה שהם יודעים על הנוסח הזה. אם הוועדה תכוון בכיוון שיהיה מקובל על הוועדה, כל אחד יחזור לשר שלו כדי לקבל אישור.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מצביע על התקנות בצירוף של נציג משרד התעשייה והמסחר ונציג המשרד לאיכות הסביבה. מי בעד התקנות? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 4
התקנות לא אושרו.