פרוטוקולים/ועדת חוקה/5159
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
12.5.2002
פרוטוקולים/ועדת חוקה/5159
ירושלים, כ"ג בסיון, תשס"ב
3 ביוני, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 468
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, ב' בסיוון התשס"ב (13 במאי 2002), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 13/05/2002
חוק המקרקעין (תיקון מס' 24), התשס"ב-2002
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק המקרקעין (תיקון מס' 23) (אחזקת בתים משותפים), התשס"ב-2001, של חבר הכנסת אמנון רובינשטיין
מוזמנים
¶
עו"ד עליזה קן - משרד המשפטים, מנהלת מחלקת קניין
עו"ד אילנה יעקב - משרד המשפטים, האגף לרישום והסדר מקרקעין
רן שטיינמן - מנכ"ל חברת הון השקעות
שמואל פרידריך - עמיגור 2000
אשר לוי - סמנכ"ל האגודה לתרבות הדיור
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק המקרקעין (תיקון מס' 23) (אחזקת בתים משותפים), התשס"ב-2001,
של חבר הכנסת אמנון רובינשטיין
היו"ר אופיר פינס
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-יומנו: הצעת חוק המקרקעין (תיקון מס' 23) (אחזקת בתים משותפים), התשס"ב-2001, של חבר הכנסת אמנון רובינשטיין. אמנון רובינשטיין, תרענן את זכרוננו, בבקשה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
המצב הקיים היום הוא, שאין הסדר לגבי חברת אחזקה. הצעת החוק לא כופה חברת אחזקה, זה רק כאשר רוב של שני שליש רוצה. זה המצב הקיים. היא מסדירה את תשלומי הדיירים. הבעיה היתה שבהעדר חוק היו נוהגים שונים, במחוזות שונים, של המפקח על הבתים המשותפים. היוזמה להצעת החוק באה מאחד מהמפקחים האלה, שאמר לי שהמצב הקיים לא טוב. יחד עם משרד המשפטים עיבדנו את הצעת החוק.
הכנסנו כמה שינויים, לפי הצעתך, אופיר פינס: לא תהיה חברת אחזקה, אלא מתחזק, ועוד שני שינויים שאני לא זוכר.
עליזה קן
¶
המטרה, כפי שאמר חבר הכנסת רובינשטיין, היתה להסדיר את הנושא של העסקת מתחזק והחלפתו, וכן, להסדיר את הנושא של התקשרות עם מתחזק והחלפתו. בנוסף לכך, גם לנסות ולטפל בתופעה, שלפיה, במהלך כריתת הסכם המכר לדירה על-ידי קבלנים, מחתים הקבלן את הרוכשים על כל מיני הסכמים עם חברות אחזקה, שטרם נוסדו, בתנאים שלא הוגדרו. אלה הסכמים בלנקו, שמהם אחר כך מתקשים הדיירים והציבור להשתחרר.
עליזה קן
¶
יש פרוייקט שהוא בבנייה, יש דייר שמעוניין לרכוש דירה בפרוייקט. הבניין עוד לא קיים, הוא קיים רק על הנייר. הדייר רוצה את הדירה. מוגשת לפניו כמות נכבדת של ניירת - חוזה הדירה, מפרט, והנספחים השונים - אחד מהנספחים זה חוזה אחזקה, שנכרת עם הדייר.
עליזה קן
¶
החוזה אמור לאפשר לקבלן למסור את אחזקת הרכוש המשותף, לכשייבנה, לידי חברות אחזקה, במקום שהנציגות תטפל בזה.
עליזה קן
¶
יש מה שנקרא "חופש החוזים". אנחנו מגינים על חופש החוזים, כל עוד ברור שיש חוזה ושיש התקשרות.
היו"ר אופיר פינס
¶
הדבר הכי חמור, שהוא נחתם מול כל דייר בנפרד. אם הוא היה נחתם מול ועד הדיירים, זה היה דבר אחר.
היו"ר אופיר פינס
¶
ודאי שאין, ולכן הוא בעייתי. אם ועד הדיירים היה רוצה לשכור את חברת האחזקה הזאת, בסדר גמור, אבל אין פה ועד דיירים, יש פה הסדר מול כל דייר בנפרד, עם חברה שעוד לא ברור אם היא בכלל קיימת ומה היא נותנת. בעיני, זה הסכם לא חוקי.
עליזה קן
¶
אני אנסה להציג את הקייס השני, והתאחדות הבונים תתקן אותי. הקבלן מתחייב לרמה מסוימת של בניין כלפי דייריו. אחת הדרכים לעשות זאת, זה הבטחה לתחזוקה שוטפת, שהעניין יהיה מוסדר. הדרך של הקבלן לעשות זאת והעיתוי זה במועד שבו הוא מוכר את הזכויות בדירות השונות לדיירים השונים.
מה שאנחנו מבקשים לעשות, מצד אחד, להביא למצב, כאשר התנאים ידועים, הזהות של המתחזק ידועה, ובמידה והדיירים לא מרוצים מעצם העובדה שהאחזקה מסורה למישהו אחר או מהזהות של המתחזק, הם יכולים להחליפה.
היו"ר אופיר פינס
¶
כל מה שאמרת עכשיו זה בעצם שיפור לעומת המצב הקיים. המצב הקיים הוא, שאני קניתי עכשיו בית ברב קומות, וזה מחייב אותי לעולם ועד?
עליזה קן
¶
זה לא מחייב אותך לעולם ועד, זה מחייב אותך בכפוף להתניית קיפוח, כי זה חוזה אחיד. זה עלול להתפרש כמחייב אותך לאורך חיי החוזה.
שמואל פרידריך
¶
הנושא לא כל כך מדויק. קבלן שמוכר דירה בפרוייקט מתמשך, נניח של חמישה בתים, מעוניין שהבניינים שלו יתוחזקו כמו שצריך. הרי לא נכנסים בבת אחת 50 דיירים לבניין. נכנסים, 10, 20, 30. לפעמים 20 דירות לא מאוישות, או אולי גם לא נמכרו, אז הקבלן מעוניין בחברת תחזוקה שתשמור לו על המבנה, שתשמור לו על המכשור האלקטרומכני שנמצא בבניין. למעשה הבניין גם מהווה עזר בקידום מכירות לגבי שאר הבניינים שבפרוייקט הזה. זו לא בדיוק חברת ניהול שלא קיימת, או כן קיימת, אני לא מכיר מושגים כאלה, זו חברת ניהול שנכנסת לבניין. בבניינים כאלה אין ועד בכלל.
שמואל פרידריך
¶
בדרך כלל החוזה הוא לשנה. אחרי שנה הוועד צריך להחליט אם הוא ממשיך או לא ממשיך עם המתחזק.
שמואל פרידריך
¶
חברת עמיגור 2000 זאת חברת אחות של עמיגור, שמתעסקת בנושא של ניהול ועדי בתים ובניינים משרדיים.
שמואל פרידריך
¶
העיקרון אצלנו הוא, שיש סעיף מילוט בחוזה, שנותן אפשרות לכל ועד בית, לצאת בהודעה, 30 יום מראש, מההסכם. את זה קבע היושב-ראש שלנו, משה נתיב.
שמואל פרידריך
¶
הם בדקו את הנושאים מבחינה משפטית.
אנחנו מנהלים בניינים מנהריה בצפון עד באר-שבע בדרום, כמעט בכל עיר יש לנו נציגות.
שמואל פרידריך
¶
ברגע שוועד בית חותם עם החברה שלנו, הוא נכנס תחת מטרייה שבה אנחנו מבצעים הכול, החל מגבייה מדיירים לחשבון ועד הבית - - -
שמואל פרידריך
¶
הוא מקבל הודעה ראשונה רכה מאוד, הודעה שנייה פחות רכה, והודעה שלישית היא מעורך-דין, ואז נפתרות 99% מהבעיות.
אנחנו מטפלים גם בניקיון, בגינון, המשך ביטוח המעליות עם החברה שהם עובדים, שולחים מהנדס מעליות פעמיים בשנה, ריסוס, הדברה, מטפלים במכשירים האלקטרומכניים - כל מה שקשור לניהול ועד בית. אנחנו מחליפים למעשה את ועד הבית.
שמואל פרידריך
¶
אנחנו עובדים בדרך כלל בחוזים של דמי ניהול, מה שנקרא "קוסט פלוס", המחירים של ניהול יחידת דיור זה משהו בין 30 ל-35 שקלים, בפרוייקטים יוקרתיים זה אפילו 40-45 שקלים ליחידת דיור לחודש. זאת אומרת, שבבניין של 30 דיירים, 900-1,000 שקלים זה דמי הניהול שלנו. ואנחנו משתדלים לצמצם את כל ההוצאות של ועד הבית.
שמואל פרידריך
¶
אני לא מדבר על מי שקנה את הדירה. מי שקנה את הדירה, אם הוא חתום דרך הקבלן, זה משהו אחד.
היו"ר אופיר פינס
¶
מה כתוב לו בחוזה אם הוא חותם דרך הקבלן? אתם חתמתם עם הקבלן, הקבלן החתים את הדיירים. הוא לא רוצה גינון, הוא לא יכול, אז הוא חתום מראש. על מה הוא חתום מראש?
שמואל פרידריך
¶
דמי ניהול, נניח, 200 שקלים לחודש על כל הפרוייקט. אחרי שנה אפשר להמשיך. אם נוצר ועד לפני תום השנה, והוועד מחליט שלא מתאים לו הניהול החיצוני, והוא רוצה לנהל לבד.
שמואל פרידריך
¶
ברגע שנוצר ועד בבניין, אנחנו עובדים מול הוועד, אני מאוד לא מעוניין לעמוד מול דיירים.
רן שטיינמן
¶
אנחנו חברת ניהול די דומה לעמיגור, הם מתרכזים יותר בדירות מגורים, ואנחנו גם בבניינים משרדיים, במתחמים, בפארקים, במרכזים מסחריים וגם בפרוייקטים למגורים. אנחנו מקבוצת נכסים אי. די. בי, אני רוצה להציג את צד הקבלנים.
שאלת מה ההתקשרות של הדייר מול הקבלן. בדרך כלל, בגלל מה שנאמר פה, הקבלן רוצה לשמור על רמת הבניין ולתת את השירות, והלחץ דווקא מגיע מהדיירים. שתי דירות נמכרות, ולא מעניין את הדיירים שום דבר, ברגע שהם שילמו 400,000 דולר לדירה, הם רוצים לקבל שירות, אפילו שעדיין בונים ועדיין מלכלכים להם, ולא כל המערכות שמישות - יש ארבע מעליות, אבל רק אחת הפעילו, וכן הלאה. יש דרישה של הדיירים.
הקבלנים, ב-99% מהמקרים שאנחנו נתקלים, מסבסדים בשנה שנתיים הראשונות את הדיירים. אומרים להם: 200 שקל לדייר.
רן שטיינמן
¶
לא רק זה. אפילו בהנחה שכל הדירות מלאות, על כל דירה יש סבסוד של 10-30 שקלים של הקבלן. יש אינטרס כלכלי טהור של הקבלן לתחזק את הבניין ברמה נאותה. הקבלן אומר שאחרי שנה או אחרי שנתיים: אם תרצו, מתאים לכם, תמשיכו עם זה. לא מתאים, אז לא.
אמנון רובינשטיין
¶
יש ויכוחים על העניין של החוזים. אתה לא יכול לתאר לעצמך מה שקורה. יש מאות התדיינויות.
אמנון רובינשטיין
¶
אולי רוב הקבלנים עושים כך, ויש מיעוט שלא עושה כך, שאדם קונה דירה עם אחזקה של 10 שנים, וכעבור שלוש שנים הוא רוצה להחליף אחזקה. לפי הצעת החוק אפשר להחליף את המתחזק בלי שום נימוק משפטי. אם שני שליש רוצים, מחליפים.
סיגל קוגוט
¶
זה לא שני שליש מהדיירים, זה רוב הדיירים שצמודים להם שני שליש מהשטח המשותף. יש לי הסתייגות, שמבקשת שרוב בעלי הדירות יוכלו להחליט, בלי חישוב השטח המשותף.
סיגל קוגוט
¶
ההיגיון שלהם נבע מכך שההוצאות על הרכוש המשותף מתחלקות תמיד לפי שטח הדירה, אז הם אמרו שמי שיש לו דירה קטנה, הוא בין כה וכה לא משלם כמו מי שיש לו דירה גדולה.
אילנה יעקב
¶
אני מפקחת על רישום המקרקעין, ונתקלתי בהרבה מאוד מצבים. יש מצבים של קניונים, של מרכזים גדולים מאוד, לפעמים העירייה, בתב"ע עצמה, דורשת שתהיה חברת תחזוקה, שתנהל את השטחים הציבוריים.
אילנה יעקב
¶
מן הצד השני, אנחנו רואים כמעט בכל מקום, בתים, אפילו של שישה דיירים, אין מי שרוצה להיות יותר בוועד, אין מי שיתעסק עם זה, ואז קם אדם, רשום כחברה בע"מ, רשום בכל צורה שהיא, והוא מתחזק והוא נותן את השירותים האלה, וכדאי לו, כי הוא לא מתחזק רק בית אחד, הוא בא ולוקח 20 שקלים, זה התעריף לדירה רגילה, קטנה, בהרבה מקומות, לאו דווקא 30 שקלים ומעלה, ולא 200 שקלים, זה תלוי בטיב הבית וטיב השירות שניתן. זאת מציאות שקיימת.
אמנון רובינשטיין
¶
יש בעיה רצינית מאוד של אובדן הרכוש הזה, גם בגלל הגנת הדייר וגם בגלל העדר ועדים. יש אינטרס של הדיירים שהדירה תשמור על ערכה. מצד שני, יש גם אינטרס ציבורי שהם יוכלו להחליף מתחזק. בזה עוסקת הצעת החוק.
סיגל קוגוט
¶
אני רוצה להבין את המצב המשפטי הנוכחי. הרי גם היום, בלי הצעת החוק הזאת, אפשר לקחת חברת אחזקה. איפה אתם מטיבים מבחינת היעילות את המצב המשפטי הנוכחי בהצעת החוק הזאת?
עליזה קן
¶
אם משמעות החלטה של החזקת מתחזק זו הטלת עול כספי נוסף על בעל דירה כלשהי, הדיון הוא שצריכה להיות הסכמה של אותו דייר. לכן, ככל שההחלטה של העסקת מתחזק כרוכה בהוספת הוצאות לכל הדיירים, מן הסתם כולם צריכים להחליט.
היו"ר אופיר פינס
¶
השני שליש זה בסדר, אם אנחנו מדברים על בניין שהוא בית משותף. הבעיה היא בבניינים שהם חצי בתים למגורים וחצי מרכזים מסחריים. המרכז המסחרי, שיש לו צרכים אחרים לגמרי מדייר שיש לו דירה, כופה בכוח שלו על הדייר הקטן לשלם על דברים שהוא לא מוכן לעשות. זאת הבעיה.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני רוצה, בהצעת החוק, שנעשה הבחנה. נעשה שני סעיפים, סעיף אחד לבית שכולו בית משותף, שמתגוררים בו דיירים, וזה הצעת החוק הזאת. בית שחלקו מושכר או חלקו משמש למסחר, לשימושים מעורבים, צריך להיות לו דין אחר.
היו"ר אופיר פינס
¶
תתייחסו לשימושים. הגיע הזמן שתרשמו, כי יש המון דירות שאסור להן לשמש כמשרדים מסחריים, והן משמשות משרדים מסחריים. אני מקווה שאת מודעת לתופעה הזאת. זאת תופעה חמורה, שכתוצאה ממנה קורים הרבה מאוד עיוותים, גם בשוק הדיור וגם במחירים. עורך-דין רוצה שיהיה לו משרד. יש בנייני משרדים, תשכור לך משרד, אל תשכור לך בית, שם צריכים אנשים לגור, לשכור דירות. הגיע הזמן שתעשו רישומים דיפרנציאליים, אולי תוכלו לשלוט יותר נכון בדברים האלה, כי זו עבירה על החוק. אגב, זה רשום באיזה מקום. אולי אצלכם זה לא רשום.
היו"ר אופיר פינס
¶
תדאגו שזה יהיה רשום אצלכם. אני מכיר בתל-אביב אנשים שעל חצי מהבית שלהם יש ארנונה פרטית ועל חצי מהבית יש ארנונה לעסקים, באותה דירה.
עליזה קן
¶
לא בטאבו, ברשות המקומית. אלה עניינים תכנוניים. דיני התכנון בארץ נתפסים כהגבלה על זכויות הקניין הקלאסיות. הקניין זה אצלם. אצלם יש הגדרה של הנכס הקנייני שיש בו זכויות. הגבלה על אותן הזכויות ופירוט של אותן הזכויות, זה נמצא במקומות אחרים.
היו"ר אופיר פינס
¶
מה מפריע לך שנעשה דין אחר לנכס לשימושים מעורבים. מה זה מפריע לך? מה הבעיה שתיווצר אצלך?
עליזה קן
¶
קודם כול, בכל מה שקשור לדוגמה שהיושב-ראש תיאר הרגע, לפי ההצעה עדיין דרוש רוב של בעלי דירות. לא די בכך שיש דייר אחד ששני שלישים של הרכוש המשותף צמודים לדירה שלו, אלא צריך גם רוב. לכן, ממילא, בעל העסק לא יוכל להשתלט לבדו על הדיירים שרוצים אחזקה מסוג אחר, משום שעדיין צריך רוב של בעלי דירות.
עליזה קן
¶
זה רוב של בעלי דירות. בעל דירה אחת מתוך 30 דירות, שהשטח המשותף צמוד לדירה שלו, הוא לא רוב בעלי הדירות.
רן שטיינמן
¶
ניתן לפצל יחידות, כבר דיברנו על זה בפגישה הקודמת. ב-11 קומות שיש לי משרדים אני עומד בוויכוח מול בעלים אחרים, ואני מפצל את היחידות.
אילנה יעקב
¶
צריך ליצור חקיקה לבתים משותפים מהסוג של קניונים ומרכזים מסחריים, צריך חתך כולל, אבל לאו דווקא בנקודה אחת.
אמנון רובינשטיין
¶
אני עסקתי בדבר אחד בלבד, בעניין בתי מגורים. הדיירים סובלים מאוד מהמצב הקיים. ההתדיינות היא אין-סופית. יש מאות תיקים שדנים בהם בשאלה מתי אפשר להיפרד ובאיזה תנאים. בכלל, דבר כזה לא יכול להיות רק מוסדר בחוזה, הרי יש כאן אינטרס ציבורי. בגלל זה אני אומר רוב, והרכוש המשותף מתאים למגורים. אני מציע לכתוב כאן שזה חל רק על בניין שכולו, או רובו, דירות מגורים.
עליזה קן
¶
הגדרה של דירה היא: "חדר או תא או מערכת חדרים או תאים שנועדו לשמש יחידה שלמה ונפרדת למגורים, לעסק או לכל צורך אחר". זאת ההגדרה של הדירה בכל הפרק של הבתים המשותפים. השאלה, למה דווקא לעניין הזה לקבוע הגדרה של דירה שהיא שונה.
אילנה יעקב
¶
אם בדיונים ידובר בייעוד כזה ואחר, ושל איזה דירה, זה יסרבל מאוד את הדיונים, שכל מטרתם לגבות 500 שקלים דמי תחזוקה. זה לא רשום בשום מקום. יש גם הרבה בתים שלא רשומים כבתים משותפים, ועדיין יש התדיינויות לגביהם. הלוא רק הדיון הזה יצריך כמות כזאת של ראיות, שזה לא הגיוני.
סיגל קוגוט
¶
איך פותרים בדרך אחרת? האם יש לכם דרך אחרת לפתור את הבעיה שהוא הציג, שלא יצא ששטח מסחרי מאוד גדול הוא זה שיקבע מה שיהיה, משום שהשטח שלו הרבה יותר גדול ממה שיש לדיירים האחרים.
אילנה יעקב
¶
הוא לא יכול לקבוע, כי צריך גם רוב בעלי דירות. כמה שהשטח הצמוד אליו יהיה גדול, עדיין צריך רוב בעלי דירות.
סיגל קוגוט
¶
אם כך, לא משנה בכלל מה צמוד. אפשר לקבוע "רוב בעלי הדירות", וגמרנו. אז גם אם יש בעלים בשטח מסחרי ענק, עדיין הוא צריך את רוב בעלי הדירות.
עליזה קן
¶
אלה שתי דרישות נפרדות, משום שתיקחי את המקרה ההפוך, הדיירים של חדר אחד, והם הרוב המספרי, אבל מבחינת הנשיאה בנטל הכספי של ההוצאה של המתחזק, זה יחול על הדיירים האחרים, שהם המיעוט, ורוב הרכוש המשותף צמוד דווקא לדירות שלהם.
אילנה יעקב
¶
עמיגור 2000 מגישה תביעה כנגד דייר, למפקח על רישום מקרקעין, בבית של 20 דירות, לתשלום של 1,000 שקלים.
עליזה קן
¶
כיום, כשיש דייר שרוצה לתבוע דייר אחר בגין חובות של דמי ועד בית, הוא יכול ללכת למפקח.
אילנה יעקבף
גם הנציגות באה בתנאים מסוימים, אם היא באה בשם בעלי הדירות. התביעה היא על 1,000 שקלים בבית שיש בו 30 בעלי דירות.
אילנה יעקב
¶
אם הוא יגיש את התביעה הזאת, קודם כול הוא יצטרך להוכיח למה משמשת כל אחת מ-30 הדירות. איך אפשר לדעת למה כל דירה משמשת ולמה לנהל דיון כזה בשביל תביעה כספית פשוטה?
אילנה יעקב
¶
חוק המקרקעין לא מבדיל בין מגורים, עסק, וכל שימוש אחר. כך הבתים נרשמים, ואנחנו מטפלים גם בכל הבתים שלא נרשמו כבתים משותפים.
אמנון רובינשטיין
¶
רבותי, אני מעוניין בדבר הגדול, והדבר הגדול הוא השיכונים הגדולים, רבי הקומות, שהיום לא מוכרים בלי חברת אחזקה. דייר לא יקנה דירה, ובצדק, בבניין רב קומות בלי חברת אחזקה.
אמנון רובינשטיין
¶
הבעיה היא להסדיר את עניין ההחלפה והתנאים. נקבע שיהיה מינימום מסוים של בעלי דירות, אפילו שלושה, זה ימנע את הבעיה של עסקים.
היו"ר אופיר פינס
¶
החשש שלי שהסקטור העסקי בקומפלקס הזה יכפה על הדיירים הפרטיים הוצאות, כשאין להם שום קשר לעניין הזה.
רן שטיינמן
¶
המציאות היא, כשכאשר יש שימושים מעורבים, אנחנו מנהלים תקציבים נפרדים, אפילו כשזה רק עסקי.
היו"ר אופיר פינס
¶
יש לי בית עם שלושה חדרים, ומתחתיו מרכז מסחרי, הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה. זה שלא עשיתם דיפרנציאציה בחוק, זה חמור מאוד. ומשום שלא עשיתם דיפרנציאציה בחוק, אנחנו צריכים להמשיך לחוקק בצורה שגויה?
אילנה יעקב
¶
בדרך כלל, כשרושמים בית כזה, בתקנון אנחנו מקפידים. בעניין הזה יש בדיקה אצל עוזרי מפקח, והם תמיד מעירים, כשבניין מעורב, שתהיה הפרדה לצורך ההוצאות.
אמנון רובינשטיין
¶
הפחד שלהם הוא מההתדיינות. לכן אפשר להגיד, שנטל ההוכחה הוא על מי שטוען שזה בית בשימושים מעורבים. ואז זה פותר את הבעיה של התדיינות מיותרת.
היו"ר אופיר פינס
¶
הייתי אומר שבמקרים שבהם יש שימושים מעורבים, תהיה סמכות לדיירים לקחת חברת אחזקה משלהם, ולמרכז המסחרי, חברת אחזקה משלו.
רן שטיינמן
¶
זה כמו ששני שותפים במסעדה רבים ואומרים: אני אנהל את החלק שלי, אתה תנהל את החלק שלך. זה לא יעיל.
היו"ר אופיר פינס
¶
זה לא טוב, אבל זו גם דרך. יכול להיות שאנשים יסכימו לשלם יותר, ובלבד שכל אחד יעשה מה שהוא מבין.
היו"ר אופיר פינס
¶
מי שקונה בדרך כלל בית במרכז מסחרי אלה דווקא אנשים שאין להם היכולת הכספית, ועל אחת כמה וכמה, עליהם אנחנו צריכים להגן. רבי הקומות מעל השופרסל, שיש שם דירות של שניים-שלושה חדרים.
עליזה קן
¶
לכן גם בחוק המקרקעין מוקנית סמכות למפקח בסעיף 59(ב), מלבד הסמכות המוקנית לדיירים, לקבוע בתקנון שבבית מורכב יחולקו ההוצאות והניהול, כפי שייקבע בתקנון, והמפקח, כשאין קביעה בתקנון, רשאי להורות כי בית מורכב יתנהל כאמור בסעיף קטן (א), אם נוכח שנסיבות העניין מצדיקות לעשות כן.
עליזה קן
¶
בית מורכב מוגדר כבית משותף, שמורכב ממבנים אחדים ומאגפים אחדים, אשר לכל אחד מהם כניסה נפרדת או מתקנים נפרדים.
היו"ר אופיר פינס
¶
נתקן את החוק. אפשר לכתוב את סעיף 59 אחרת, ולהכניס פנימה גם את העניין המסחרי בצורה יותר מפורשת.
אמנון רובינשטיין
¶
אני מציע שיהיה "רוב בעלי הדירות בעת רישומו של הבית, כבית משותף", שאי-אפשר יהיה לפצל, וזה פותר את הבעיה.
עליזה קן
¶
דבר ראשון, זה סרבול, וגם חוסר יכולת בעת רישום הבית. איך אפשר לקבוע שימושים עוד לפני שהדירות נמכרו.
סיגל קוגוט
¶
אי-אפשר לקבוע שראיה לכאורה תבוא מאישור של הרשות המקומית על השימוש, ואז הוא בא עם המסמך מהעירייה?
היו"ר אופיר פינס
¶
תלוי מי. את לא מכירה סניף של בנק לאומי או בנק הפועלים על כל הבניין? זה כמו 20 דירות.
דורית ואג
¶
תורידו את החלק שאומר ששני שליש מהרכוש המשותף צמוד להם, תשאירו רק שני שליש מהדיירים, וזה יפתור את הבעיה.
אמנון רובינשטיין
¶
בנק לאומי משלם 90% מההוצאות, אתה לא רוצה לשנות את זה. אופיר פינס, אני מציע רוב בעת רישום הבית המשותף. זה פותר את הבעיה.
סיגל קוגוט
¶
אף פעם לא יקרה מצב שדווקא בעלי הדירות ירצו חברת אחזקה בעלויות יותר גבוהות ממה שהבנק ירצה.
רן שטיינמן
¶
אולי יותר נמוכות. אני נתקע בשטח עם דייר, ופתאום יש לו אח שמתחזק ויש לו גם אח שהוא עורך-דין. כולם חכמולוגים. אני אומר לך מהצד השני.
רן שטיינמן
¶
עזבי בנק. משרד שקנה שטח ב-4,000 דולר למטר, ואחד שלא בא לו להוציא, כי הוא קשה יום, הוא יחליט שלא מתחזקים את המעליות או את המערכות, כי אין כסף.
אמנון רובינשטיין
¶
יש אינטרס לבנק שיחזיקו את הכניסה.
אופיר פינס, אני חוזר להצעה שלי, ואין אתה שום בעיה, והיא "רוב בעלי הדירות בעת הרישום". אי-אפשר לפצל אחר כך.
אמנון רובינשטיין
¶
זה לא משנה לעניין הזה. לכאורה אין בעיה, ברוב בעלי הדירות ושני שליש מהרכוש המשותף, הבעיה היא שבעל הבנק או בעל הסופרמרקט יכול לפצל את הרכוש שלו ל-30 יחידות, ואז יש לו רוב. זה הוא יכול לעשות רק אחרי הרישום. בעת הרישום הוא יחידה אחת. לכן "רוב בעלי הדירות בעת הרישום", זה פותר כל בעיה של שימוש לרעה.
רן שטיינמן
¶
אופיר פינס, הקבלן הרי משאיר לעצמו מחסן קטן וכל זכויות הבנייה העודפות הוא מצמיד, כדי לעשות מזה כסף. מה שאתה עושה זה, שהוא יתכנן מראש איך לרשום כדי לעבור על מה שאתה אומר עכשיו.
עליזה קן
¶
מה עוד שרישום על פיצול כזה כרוך בצורך באישורים תכנוניים, פעולה אצל המפקח, תשלום מס, הסכמות של כולם – והכול, על מנת שהוא יוכל לשנות את עניין המתחזק.
סיגל קוגוט
¶
היום כתוב "רוב בעלי הדירות של שני שלישים", עכשיו אתם אומרים שאפשר לכתוב "רוב בעלי הדירות, והתנאי המצטבר הוא שהם מחזיקים שני שלישים מהרכוש המשותף".
עליזה קן
¶
נוסח זהה לנוסח של סעיף 62(א) לחוק: "בעלי הדירות רשאים לערוך תקנון ולשנות צורתו ברוב של בעלי הדירות של שני שלישים של הרכוש המשותף הצמודים לדירותיהם".
סיגל קוגוט
¶
צריך לדון במשפט "אין להתנות על סעיף זה". משרד המשפטים רצה לתקן בסעיף 1(ב)(1), שיהיה ברור שמדובר על כלל האחזקה, לא על כל מנקה וחשמלאי.
סיגל קוגוט
¶
נבהיר את זה בנוסח. צריך לתקן בסעיף 72(3), וזה בסדר.
מה שהם רוצים זה לתת מעמד אצל המפקח על בתים משותפים גם למתחזק הזה. נתקן את סעיף 72(ג) במקום תיקון סעיף 73.
אמנון רובינשטיין
¶
זאת ההצעה של משרד המשפטים.
לגבי הנוסח של חוק המכר (דירות), צריך להבהיר שמדובר במי שמתחזק את כלל האחזקה, ולא על כל מתחזק ומתחזק. זה לא כל כך ברור מהנוסח הנוכחי.
מה לגבי נושא ההתניה?
עליזה קן
¶
יש שאלה האם הוראה כדוגמת ההוראה הזאת שקובעת רף של החלטות בנושאים מסוימים, האם היא קוגנטית או דיספוזיטיבית, האם אפשר להתנות עליה או לא. החוק לא נותן תשובה ברורה.
עליזה קן
¶
בדוגמה של הפרוייקט הקבלני, אם הדייר החתים את כל הדיירים שהם מתקשרים עם מתחזק מסוים, ולא ניתן להחליף אותו, אלא בהחלטת כל הדיירים, אז ההתניה הזאת לא תתפוס. הוראת החוק גוברת.
החוק לפעמים מצמיד לסעיפים, דוגמת הסעיף הזה, הוראה שלפיה "הוראת הסעיף גוברת על הוראת התקנון", ולפעמים יש הוראה הפוכה "אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהוראה מיוחדת הקיימת בתקנון". לכן, בהעדר הוראה כזאת, לא ברור אם ההוראה קוגנטית או דיספוזיטיבית. לכן, חשבנו שראוי להבהיר, בסעיף 59(ה), למשל, לחוק המקרקעין, ש"הוראה בתקנון או בחוזה העומדת בסתירה לסעיפים קטנים (א) או (ב) בטלה".
בעקבות מחשבה נוספת. אם כתוב בחוזה שלא ניתן להחליף את המתחזק, אלא בהחלטת כל הדיירים, ההוראה בטלה. מה קורה אם החוזה קובע שהחוזה יהיה למשך שלוש שנים, והדיירים מחליטים להחליף. השאלה אם לא צריך לשלם פה פיצויים למתחזק בעקבות כך? זאת שאלה.
היו"ר אופיר פינס
¶
בחוזה צריך להיות כתוב סעיף שאם ההתקשרות מסתיימת טרם זמנה, צריך להודיע מראש. דבר שני, יש פיצוי וכן הלאה.
עליזה קן
¶
הפיצוי הוא מנגנון של החוק, משום שחוק החוזים הוא זה שקובע את זכות הפיצוי בעת ביטול הפרת חוזה.
אמנון רובינשטיין
¶
הבעיה המרכזית שאין חוק למרכזים מסחריים. אין חוק שאומר מה זה בית משותף שהוא עסק. משום שאין חוק בתים משותפים לעסקים, יש הידרדרות בלתי רגילה. תבואו לדיזינגוף סנטר ותראו מה קורה שם. זה בית משותף.
אילנה יעקב
¶
זה שמוסיפים את כל חברות התחזוקה בכל הארץ, ויש רק תשעה מפקחים, ברור שזה יחייב תוספת תקציב ותקנים, משום שהמון התדיינויות יתווספו.
היו"ר אופיר פינס
¶
חברים, אני מביא את הצעת החוק לאישור להעברה לקריאה שנייה ושלישית. מי בעד?
הצבעה
בעד - כולם
אושר להעביר את הצעת חוק המקרקעין (תיקון מס' 23) (אחזקת בתים משותפים), התשס"ב-2001, לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר אופיר פינס
¶
אושר פה אחד להעביר את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:00