פרוטוקולים/ועדת חוקה/4973
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
1.5.2002
פרוטוקולים/ועדת חוקה/4973
ירושלים, כ"ד באייר, תשס"ב
6 במאי, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 463
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום רביעי, י"ט באייר התשס"ב (1 במאי 2002), שעה 10:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 01/05/2002
חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 35), חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון מס' 46), התשס"ב-2002, חוק המפלגות (תיקון מס' 13), התשס"ב-2002
פרוטוקול
א. הצעת חוק יסוד: הכנסת (תיקון מס' 35) (מניעת השתתפות בבחירות בשל תמיכה במאבק מזוין נגד המדינה), של חבר הכנסת ישראל כץ
ב. הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון מס' 46), התשס"ב-2001
3. הצעת חוק המפלגות (תיקון מס' 12) (סייגים לרישום מפלגה התומכת במאבק מזוין נגד המדינה), התשס"ב-2001
4. צו סדר הדין הפלילי (הארכת תקופת תשלום), התשס"ב-2002
חברי הוועדה: אופיר פינס-פז - היו"ר
קולט אביטל
טלב אלסאנע
דוד טל
שאול יהלום
כהן אליעזר
ישראל כץ
יוסף לפיד
נואף מסאלחה
מרינה סולודקין
אברהם רביץ
נחמה רונן
יובל שטייניץ
ענת מאור - מ"מ קבועה
איוב קרא - מ"מ קבוע
חה"כ זאב בוים
חה"כ עבד אלמאלכ דהאמשה
חה"כ אחמד טיבי
חה"כ יאיר פרץ
חה"כ נחמה רונן
דלית דרור - משרד המשפטים
עו"ד יפעת רווה - משרד המשפטים
שוקי שדה - משרד התחבורה
אורי סער - סמנכ"ל הנהלת בתי-המשפט
עו"ד לאה רקובר - הנהלת בתי-המשפט
עו"ד ציון כספי - הנהלת בתי-המשפט, מנהל מרכז גביית קנסות
הכנסת (תיקון מס' 35) (מניעת השתתפות בבחירות בשל תמיכה במאבק מזוין נגד המדינה), של חבר הכנסת י' כץ
אני עובר לנושא השני שלנו היום. אנחנו מצביעים היום על שלוש הצעות חוק: הצעת חוק יסוד: הכנסת (תיקון מס' 35), על הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון מס' 46) ועל הצעת חוק המפלגות (תיקון מס' 12). אלה חוקים שכולם עוסקים באותו נושא. הצעה אחת מטעמו של חבר הכנסת כץ ושתי הצעות מטעמה של הוועדה, שנותנים את התשתית החוקית הנוספת לאותו עניין.
אני מקריא את הנוסחים, כדי שתדעו על מה אנחנו מצביעים, אחר כך נקרא את ההסתייגויות, נצביע על ההסתייגויות, נצביע על הנוסחים. הסתייגויות שלא יוגשו עכשיו, לא יוגשו, וכולן צריכות להיות מוגשות בכתב.
אתמול התלבטתי עם חברים והכרענו. העניין של פסילת מועמד ברשימה, לפי הנוסח שאני מביא עכשיו בפניכם, הוא דבר רגיש וחדשני, ולכן צריך להיעשות באחריות רבה. החלטנו, בעצה אחת, שבסמכות ועדת הבחירות יהיה לפסול מועמד ברשימה, ובלבד שבית-המשפט העליון יאשר את הפסילה. זה מה שסוכם. ראיתי בזה דבר סביר, חבר הכנסת כץ ראה בזה דבר סביר. יש פה איזונים. אני לא רוצה שייווצר מצב שיתחילו לפסול פה איש את רעהו, לא מימין ולא משמאל, לא יהודים ולא ערבים. לכן עשינו מנגנון שנותן מענה אחראי, ואני מעריך שלא תהיה כאן תופעה של ניסיונות לפסילה המונית, כי הניסיון לפסילה המונית, בסופו של דבר, יתנקם במציעי הפסילה, אם הפסילה לא רצינית.
אתה לא יכול להגביל אותנו ברשימת הסתייגויות. אחרי שאדם רואה את הצעת החוק, ורואה מה התקבל ומה לא התקבל, הוא מגיש הסתייגות.
אומרת היועצת המשפטית, שהוגשו לה הסתייגויות רבות. אם אתה רוצה לכתוב עוד הסתייגות, תסתייג.
לא הגשתי עד שלא ראיתי מה התקבל. אני מבקש 24 שעות. מצד אחד, אתה דוחה הצעות חוק, מצד שני, אתה לא נותן אפילו 24 שעות להגיש הסתייגות.
חברים, יש פרוצדורה. אתה מציע הצעה, ההצעה היא לא הסתייגות, ההצעה היא הצעה לחקיקה, אם היא לא עוברת, היא הופכת להסתייגות. אתה רוצה להגיש עכשיו הצעה, תציע.
האם נשיא בית-המשפט העליון נשאל על דעתו ועמדתו כאשר מטילים עליו משימה בעלת אופי חצי פוליטי? פתאום הוא יקרא בעיתון שהוא אחראי.
לא הוא אישית, זה בית-המשפט העליון. זה לא עסק פרטי של איש. משרד המשפטים ודאי בא בדברים עם הנהלת בתי-המשפט.
הטענה היא שזה לא מעלה ולא מוריד לבית-המשפט. יש ממילא 100% ערעורים על פסילות, ולכן העובדה שזה יהיה טעון אישור, לא יעמיס עומס נוסף. מובן שיש עומס נוסף בעצם העובדה שאפשר לפסול מועמד ולא רק רשימה.
אדוני היושב-ראש, הבנתי שהאישור הוא רק לעניין פסילה של איש. מה לגבי פסילה של רשימה?
הכנסת (תיקון מס' 35) (מניעת השתתפות בבחירות בשל תמיכה במאבק מזוין נגד המדינה), של חבר הכנסת ישראל כץ – נוסח ליום 1 במאי 2002)
בסיכום שלי עם מציע החוק, משום שזה חוק-יסוד, וזה מאוד רגיש, אם הנוסח שיסוכם בוועדה ישונה במליאה, על דעת הגורמים, אני מושך חזרה את הצעת החוק לוועדה, ומתקן.
הסתייגויות של חבר הכנסת אחמד טיבי. הסתייגות לשם החוק - מניעת השתתפות ערבים בבחירות לכנסת; במקום מדינה יהודית ודמוקרטית, יבוא דמוקרטית כלפי יהודים, יהודית כלפי ערבים.
הסתייגות של חד"ש, של חברי הכנסת מוחמד ברכה, חבר הכנסת עסאם מח'ול וחברת הכנסת תמר גוז'נסקי. הסתייגות לשם החוק – שם החוק יהיה פסילת רשימות לבחירות לכנסת; במקום במאבק מזוין נגד המדינה, יבוא מאבק נגד כיבוש; המילים "לא יהיה אדם מועמד לבחירות לכנסת" יימחקו, והמלים "או המשתמע" יימחקו, סעיף קטן ג' גם יימחק.
חברים אני עוד אעשה "סקריניניג" על ההסתייגויות. תדעו לכם שהסתייגויות לא חוקיות, או שהם מייתרות את כל החוק - - -
הסתייגות של חבר הכנסת נסים זאב. בסעיף קטן (3), שעוסק בתמיכה במאבק מזוין ייכתב "תמיכה במאבק מזוין של ארגון טרור או בטרור".
הסתייגות של חברת הכנסת יעל דיין. יימחק הנושא של אפשרות לפסול מועמד יחיד, יימחק הביטוי "במפורש או במשתמע" מהחוק, ושההחלטה תהיה רק של בית-המשפט העליון ולא של ועדת הבחירות.
הסתייגויות של חבר הכנסת טלב אלסאנע, חבר הכנסת דהאמשה וחבר הכנסת מחאמיד. לעניין השם יקראו לחוק "מניעת השתתפות בבחירות- - - שייכות לאומית אחרת. המילה "במשתמע" תימחק. לעניין "כמדינה יהודית", בסעיף 7א(א)(1) יימחקו המלים "כמדינה יהודית". אי-אפשר יהיה לפסול מועמד יחיד. עניין ההצהרה יימחק. אחרי הסעיף יבוא סעיף שיכלול את הנושא של הסתה לטרנספר.
על המילה "במשתמע" כבר הצבענו. הלאה.
מי בעד למחוק את המילים "כמדינה יהודית"? מי נגד?
חבר הכנסת יהלום מציע שבסעיף של התמיכה במאבק מזוין יוספו המלים "גם של תמיכה במאבק מזוין נגד העם היהודי ברחבי העולם". ההסתייגות השנייה היא, למחוק את המלים "קיבלה אישור של בית-משפט עליון". בסעיף של ההצהרה – "הצהרה שתיקבע על-ידי יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית". קבענו את זה בחוק הבחירות.
גם שם אני מסתייג. הנוסח לא יהיה סתם סעיף 7(ב), אלא שבאמת אדם ידע, אם הוא יצטט את הסעיפים. אדם יגיד: הוא יגיד ראיתי 7(ב) ולא ידעתי מה זה. אלפי מועמדים הולכים לחוק וכותבים מה כתוב בסעיף 7?
מי בעד הצעת חוק-יסוד הכנסת (תיקון מס' 35)? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – 12
נגד – 1
נמנע – 1
אושר להעביר את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית.
2. הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון מס' 46), התשס"ב
חוק הבחירות לכנסת.
(קורא את הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון מס' 46), התשס"ב-2001 – נוסח לוועדה ליום 1 במאי 2002)
מי בעד חוק הבחירות לכנסת? מי נגד?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
אושר להעביר את הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (תיקון מס' 46), התשס"ב-2001לקריאה שנייה ושלישית.
הצעת החוק אושרה.
3. הצעת חוק המפלגות (תיקון מס' 12) (סייגים לרישום מפלגה התומכת במאבק מזוין נגד המדינה), התשס"ב-2001
מי בעד התיקון בחוק המפלגות? מי נגד?
הצבעה
בעד – 13
נגד – 3
אושר להעביר את הצעת חוק המפלגות (תיקון מס' 12) (סייגים לרישום מפלגה התומכת במאבק מזוין נגד המדינה), התשס"ב-2001 לקריאה שנייה ושלישית.
צו סדר הדין הפלילי (הארכת תקופת תשלום), התשס"ב-2002. יש פה צו של מאיר שטרית. מאיר שטרית ביקש ממני אתמול שנאריך את המבצע בשבוע, עד ה-9 במאי. חברים, יש תורים גדולים בכל המקומות. משלמים כל יום כ-10 מיליוני שקלים. אמרתי לו שאני תומך בהארכה של שבוע.
אנחנו מדברים על פעילות שנעשתה במסגרת התקופה האמורה, מנובמבר עד 30 באפריל, שבו הלכנו לטובת האזרחים ונתנו רשיון, מי ששילם או לא שילם, בתקופה הזאת קיבלו רשיון לנהוג, לא משנה קנסות או לא קנסות. מה שקורה בתשעה ימים, שהמחשב כבר הועבר על כל התקופה ההיא.
מי בעד הארכה? מי נגד?
הצבעה
בעד – כולם
צו סדר הדין הפלילי (הארכת תקופת תשלום), התשס"ב-2002 אושר.