פרוטוקולים/ועדת חוקה/4675
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
11.2.2002
פרוטוקולים/ועדת חוקה/4675
ירושלים, ט' באדר, תשס"ב
21 בפברואר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 434
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ט בשבט התשס"ב (11 בפברואר 2002), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 11/02/2002
הצעת חוק לתיקון פקודת הנזיקין (תיקון -ידוע בציבור), התשנ"ט-1999, של חברת הכנסת נעמי חזן
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת הנזיקין (תיקון - ידוע בציבור), התשנ"ט-1999, של חברת הכנסת נעמי חזן
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק לתיקון פקודת הנזיקין (תיקון - ידוע בציבור), התשנ"ט-1999,
של חברת הכנסת נעמי חזן וקבוצת חברי כנסת
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-יומנו: הצעת חוק לתיקון פקודת הנזיקין (תיקון - ידוע בציבור), התשנ"ט-1999, של חברת הכנסת נעמי חזן וקבוצה של חברי הכנסת. נעמי חזן, תציגי את הצעת החוק, בבקשה.
נעמי חזן
¶
נעבור לעיקר. המצב היום הוא, שבפקודת הנזיקין, ולכן, בצורה עקיפה, גם בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, מסתבר שבן-זוג, לא כולל גם ידוע בציבור או ידועה בציבור. מכאן, על-פי פקודת הנזיקין וחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ידועים בציבור אינם זכאים לפיצויים מדי מי שאחראי למות בן-זוגם או בת-זוגם. המטרה היא להכניס את האלמנט של ידוע בציבור או ידועה בציבור גם לחוק פקודת הנזיקין וגם לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
זה תיקון קל, אבל מאוד משמעותי, כי היום כשליש מהזוגות שחיים יחד ומנהלים משקי בית משותפים לא נשואים. נראה לי שזה תיקון נכון.
סיגל קוגוט
¶
בחוק, לפעמים משתמשים במונח "ידוע בציבור", בחוק הירושה, בחוקי תגמולים, אבל הפסיקה יצרה את המבחנים - אם מישהו גר עם מישהו חצי שנה, ואין ביניהם שום תלות, זה לא נחשב, אבל אם מישהו גר עם מישהו חמש שנים, והם מנהלים חשבונות בנק משותפים ורכשו ביחד דירה או שיש להם ילדים, זה כן נחשב. אלה מבחנים שנקבעו בפסקי-דין.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני מבין שמשרד המשפטים תומכים בהצעת החוק, כי חברת הכנסת חזן נימקה את ההצעה מהמקום, זאת אומרת, שהיתה תמיכת ממשלה.
מוריה בקשי
¶
היא עברה קריאה טרומית. היא עברה דיון בוועדת שרים לענייני חקיקה, בממשלה הקודמת, ויש תמיכה. היא אפילו רחבה יותר מההצעה הזאת. דווקא ההצעה הזאת לא עברה ועדת שרים לענייני חקיקה בממשלה הנוכחית.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אין שום בעיה פורמלית. יש רצף שלטוני. אם ועדת השרים לענייני חקיקה, בממשלה הקודמת, תמכה, והוועדה הנוכחית לא דנה, התמיכה נשארת, אלא אם כן תדון הוועדה ותקבל החלטה אחרת.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
גם מהממשלה, כיוון שיש רצף שלטוני. זכותה של הממשלה לקיים תמיד דיון חוזר בממשלה חדשה.
מוריה בקשי
¶
הצעת החוק של יהודית נאות רחבה יותר, כי היא קובעת שבכל מקום בפקודת הנזיקין, שנאמר שם "בן-זוג", זה כולל "ידועה בציבור".
סיגל קוגוט
¶
יש עוד שני מקומות. הכי משמעותי זה התלויים. לגבי התלויים יש פסק-דין של בית-המשפט העליון, שיצא עכשיו.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני מבקש ממנהלת הוועדה לשים את הצעת החוק של יהודית נאות על סדר-היום השבוע. אני אודיע שם שאני מאחד את שתי הצעות החוק להצעה אחת, בהנחה שאנחנו תומכים בהצעת החוק הזאת, ונאשר. האמת היא, שהיא חיפשה אותי אתמול, אבל לא הצלחתי לדבר אתה, כי היה לי יום מטורף, אבל חבל שהיא לא חיפשה אותך. אני מניח שהיא חיפשה אותי בנושא הזה.
מוריה בקשי
¶
הערה לדברי-ההסבר. בדברי-ההסבר ש"במקרים בהם המנוח חי עם ידועה בציבור בעודו נשוי לאחרת, שעמה אינו מנהל משק בית משותף, לא תיפגע זכותה של האישה הנשואה לפיצויים, להם תהא זכאית אם תוכיח כי נגרם לה נזק בשל מות המנוח". שיהיה ברור, שבמקרה שהגבר נשוי, עדיין תקבל הידועה בציבור, לפי ההצעה הזאת, פיצוי, כאשר כל הנושא של סעיף 78, בנוסף להוכחת הידועה בציבור, צריך להוכיח תלות כלכלית כאשר המנוח היה בחיים.
מוריה בקשי
¶
לפי ההצעה הנוכחית כל אחת מהן תצטרך להראות שבפועל, כשהמנוח היה בחיים, היא היתה תלויה בו כלכלית.
מוריה בקשי
¶
יכול להיות ששתיהן תקבלנה, ותהיה פגיעה באישה הנשואה. לעומת זאת, בחוק הירושה, למשל, באופן קטיגורי, גוברת זכותה של האישה הנשואה. צריך להביא בחשבון שכאן זה מודל שבו אף אחד לא גובר אוטומטית על השני. הזכות היא לפי התלות באדם, כשהיה בחיים.
סיגל קוגוט
¶
הרציונל הוא שמי שהיה תלוי בו מבחינה כלכלית ואיבד אותו, איבד בעצם את המפרנס, לכן מגיע לו פיצוי.
סיגל קוגוט
¶
היה ערעור אזרחי בהרכב של חמישה שופטים, בראשות הנשיא ברק, ופסק-הדין אומר, שהיום, לפי הדין, הוא מפרש את המונח "בן-זוג" בסעיף 78, גם בלי התיקון הזה, לרבות ידוע בציבור.
שמואל מורד
¶
הייתי מציע לתקן את דברי-ההסבר ולעדכן אותם, בהתחשב בהלכה שניתנה על-ידי חמישה שופטים בבית-המשפט העליון. השופט ברק וארבעה שופטים נוספים, אמרו שבחוק הפלת"ד ובפקודת הנזיקין, בן-זוג או בת-זוג כוללים ידועים בציבור.
שמואל מורד
¶
פסק-הדין משתרע על כמה עשרות עמודים. אני מציע ללמוד אותו. שם מביאים שש סיבות למה לא, והשופט ברק עונה בסוף על כל אחת מהסיבות, כולל זכותה של האישה החוקית שנפגעת, והיא בהחלט נפגעת, כי זו אותה משכורת שמתחלקת גם לה וגם לידועה בציבור, כולל בעיות של טוהר המשפחה. יש כל מיני בעיות.
אנחנו באבנר לא מתנגדים לזה, להפך. אנחנו כבר משלמים לידועות בציבור מכוח פסק-הדין.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אנחנו מחוקקים היום דבר שאתם כבר בפרקטיקה מיישמים, על-פי פסיקה ולא על-פי חוק.
יש דבר כזה שנקרא "ידוע בציבור של אישה"?
שמואל מלכיס
¶
אני מצטרף לכל מילה שמר מורד אמר. להערכתי, החקיקה לא תשנה דבר, משום שהפסיקה מאוד חד-משמעית, עם כל הפרשנויות הנובעות מכך, כולל מעמדן של האישה הנשואה והידועה בציבור במקרה של תביעה.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אנחנו רוצים, במידת האפשר, לתאם בין פסיקה של בית-משפט לבין החקיקה. אם אין סתירה, ודאי שרצוי לעגן את הדברים, שתפעלו מתוקף חוק ולא מתוקף פסיקה.
מוריה בקשי
¶
הצעת החוק של יהודית נאות קובעת, שבכל מקום בפקודת הנזיקין שכתוב בן-זוג, זה לרבות ידועה בציבור. כשאני בודקת בפקודת הנזיקין איפה מופיע המונח בן-זוג, אז הסעיף המרכזי הוא סעיף 78, יש סעיף אחד שהוא סעיף הבהרה, והוא פחות משמעותי, זה סעיף 18, והסעיף הנוסף הוא סעיף 41.
תמר קלהורה
¶
בפקודת הנזיקין, סעיף 41, עוסק בהיזק על-ידי כלב, כלומר, במצב שבו כלב נושך אדם, האחריות מוטלת על הבעלים. בן-הזוג נזכר בהגנה, כי סעיף 41ב אומר "בתובענה לפי סימן זה" - זאת אומרת, היזק על-ידי כלב - "לא תהא הגנה לבעלים, אלא אם כן הנזק נגרם עקב אחד מאלה - אם הניזוק תקף את הבעלים או את בן-זוגו, הורו או ילדו". הרציונל של ההגנה הוא, שהכלב מגן על בני-המשפחה, ולכן אם הניזוק תקף אחד מאלה, הכלב פטור והבעלים פטור.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני רוצה להתעכב על הנתון שאומר ששליש מהזוגות בארץ חיים במסגרת של ידועים בציבור ולא במסגרת נישואים. זה דבר מדהים.
בן-ציון פרחי
¶
זה יכול להעלות הרבה מחלוקות בשאלה מה זה ידועים בציבור. איך מתייחסים לזוג סטודנטים שגרים בדירה משותפת?
שמואל מורד
¶
קודם כול, הביטוי "ידועה בציבור", יש אותו בחקיקה - יש בחוק הירושה ויש בחוק הביטוח הלאומי, יש אותה בחוק הגנת הדייר. בית-המשפט מפרש אותו על סמך תשתית עובדתית.
שמואל מורד
¶
אנחנו שולחים חוקרים, כדי לראות אם הם גרים יחד, אם יש להם משק משותף, או אם יש להם חשבון משותף.
שמואל מורד
¶
כשאחד מהם נפטר או מת או מותו נגרם כתוצאה מתאונת דרכים או כתוצאה מעוולה אזרחית לפי פקודת הנזיקין, המפצה או הנתבע או חברת הביטוח בודקים את העובדות.
שמואל מורד
¶
כמו שבא-כוחו של בן-הזוג או בת-הזוג, שנפטרו, ינסה להוכיח שהוא היה מיליונר, הוא הרוויח הרבה, כך אנחנו רוצים לבדוק מה הכנסתו ומה מידת התלות שהיתה בו לבן-הזוג שנשאר.
שמואל מורד
¶
זה כמו שתיתן הגדרה סגורה ליחסי עובד-מעביד. הקשר של יחסי עובד-מעביד השתנה מדי פעם. לא כל דבר אפשר לנסח, ודאי לא במסגרת הצעת החוק הזאת.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
יהודית נאות, שמעתי שהשארת לי הודעה אתמול, אבל לא הספקתי לחזור אליך. האם זה בהקשר הזה?
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
חבל שלא חיפשת את מנהלת הוועדה.
אני לא יכול להוסיף את הצעת החוק שלך מהרגע להרגע, אבל אני מוסיף את הצעת החוק שלך לסדר-היום עוד השבוע. אנחנו נאחד, לאחר מכן את שתי הצעות החוק להצעה אחת.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אנחנו הולכים עם התיקון שלך. כרגע אנחנו מקיימים דיון משותף, ונביא את הצעת החוק שלך במהלך השבוע, כדי לאשר אותה.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אנחנו נאשר את הצעת החוק של חברת הכנסת חזן, ובסדר-היום נקבע את הנושא לשם איחוד.
חברים, מי בעד אישור הצעת החוק של חברת הכנסת חזן, בנוסח שהגישה יהודית נאות?
הצבעה
בעד - 2
נגד - אין
אושר להעביר את הצעת חוק לתיקון פקודת הנזיקין (תיקון - ידוע בציבור), התשנ"ט-1999, של חברת הכנסת נ' חזן וחברי כנסת נוספים, לפי הנוסח של הצעת החוק של חברת הכנסת י' נאות באותו נושא.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
הצעת החוק אושרה פה אחד. אני מבקש לתקן את דברי-ההסבר, אני מבקש להביא את הצעת החוק של יהודית נאות לאיחוד. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:50