פרוטוקולים/ועדת חוקה/4245
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
19.12.2001
פרוטוקולים/ועדת חוקה/4245
ירושלים, ט"ז בטבת, תשס"ב
31 בדצמבר, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 403
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ד" בטבת התשס"ב (19 בדצמבר 2001), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 19/12/2001
חוק העונשין (תיקון מס' 69), התשס"ב-2002
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת חוק העונשין (תיקון דבר דואר חשוד), התשס"ב-2001, של חבר הכנסת א' אושעיה (פ/2990)
מוזמנים
¶
חה"כ אפי אושעיה
חה"כ ויצמן שירי
עו"ד דליה איש-שלום - משרד המשפטים
עו"ד קארין מנור - המשרד לביטחון פנים, הלשכה המשפטית
רובי גלעד - המשרד לאיכות הסביבה, מרכז מידע על
חומרים מסוכנים
עו"ד אורלי חורש - המשרד לאיכות הסביבה, הלשכה המשפטית
עו"ד הדס פיקסלר - המשרד לאיכות הסביבה, הלשכה המשפטית
עו"ד פרלי שר - רשות הדואר, לשכה משפטית
דודי בכר - רשות הדואר, סגן מנהל אגף ביטחון
עו"ד דרור גבאי - לשכת עורכי-הדין
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק העונשין (תיקון - דבר דואר חשוד), התשס"ב-2001,
של חבר הכנסת א' אושעיה (פ/2990)
היו"ר אופיר פינס
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: הצעת חוק העונשין (תיקון - דבר דואר חשוד), התשס"ב-2001. הכנו נוסח חדש להצעת החוק.
אפי אושעיה
¶
הצעת החוק, תכליתה לצמצם עד כמה שאפשר את משלוח דברי הדואר שמטרתם לגרום לבהלה, שבעקבותיה צריך לנקוט פעולות רבות ונגרם נזק. לפעמים זה נעשה בהלצה, מתוך חוסר אחריות. הצעת החוק באה להטיל עונש, שיש בו אולי כדי להרתיע מלעשות מעשים מהסוג הזה. הצעת החוק באה בעקבות בהלת האנתרקס, ומכתבים שנשלחו בעקבות זאת.
דליה איש-שלום
¶
העונש המוצע הוא שישה חודשים או קנס מרבי של 150,000 שקלים, שזה נראה לנו בהחלט מרתיע.
ראינו שאין עבירה פלילית על הפעולה הזאת. יש עבירה של מי שעושה מעשה שעלול להביא לתקלה ציבורית. זאת עבירה שזכתה לביקורת של בית-המשפט העליון היות והיא לא מגדירה מהו המעשה האסור. למעשה זה יכול להיות כל מעשה שיכול להביא לתקלה ציבורית, ולכן גם לא כל כך מעמידים לדין על כך, משום שזה מאוד בעייתי. יש עוד כמה עבירות קרובות, אבל הן לא בדיוק מתייחסות למקרה הזה. המקרה איננו מכוסה, והוא ראוי לכיסוי.
ההצעה שלנו תואמה עם היועצת המשפטית של הוועדה והתקבלה על-ידה. הצענו להרחיב קצת את ההגדרה לעומת המקור, כדי שנכלול גם מקרים שהם לא בדיוק תפורים לפי האנתרקס, כמו מעטפות דמי וכדומה.
קארין מנור
¶
אנחנו לא מביעים עמדה בעניין, כי זה תיקון בחוק העונשין, וזה בסמכות משרד המשפטים. יש לי כאן נתונים על היקף התופעה עד היום. ההיקף הוא די מצומצם. סך הכול נפתחו שלושה תיקים.
קארין מנור
¶
צריך להבחין בין שני מקרים: מקרה שמזעיקים את המשטרה ואת החבלנים, משום שמפחדים שמא יש איזה חומר מסוכן בדבר הדואר, או מקרה שבאמת היתה כוונה זדונית, ושלחו משהו בשביל לעורר בהלה ולהפחיד.
דליה איש-שלום
¶
הבנתי שיש משלוחים של אוכל של תינוקות בצורת אבקה וכדומה, וזה גרם לבהלה, אבל "רמדיה", או החברה שהיתה אחראית לזה, לא פעלה בזדון.
סיגל קוגוט
¶
ההבחנה היא לא בין זדון ללצון, אלא בין מודעות לבין מצב שבו לאדם יש מעטפה, הוא חושב שיש בה חומר, אבל אף אחד לא שלח חומר בשביל לעורר בהלה. זאת ההבחנה.
היו"ר אופיר פינס
¶
קיבלתי בשעת המשבר חבילה גדולה בלתי מזוהה, נסעתי הביתה, ואשתי והילדים שאלו: מה הדבר הזה? בסוף גילינו מה זה, זה דווקא היה יין לא רע, אבל זה לא חומר שנחזה כמסכן את חייו של אדם.
דליה איש-שלום
¶
צריכה להיות מחשבה פלילית, מכוח סעיף 19 לחוק העונשין. אם אנחנו לא כותבים כלום, העבירה מותנית במחשבה פלילית, דהיינו, אדם מודע לכל הדברים האלה. הוא מודע לכך שהוא שולח חומר שנחזה כחומר מסוכן, הוא מודע לכך שבנסיבות האלה הוא יעורר הפרה של הסדר הציבורי.
אפי אושעיה
¶
זה ברור שהכול במסגרת החוק, אני רק שואל מבחינת התיקים של המשטרה. אני יודע, למשל, שתחנת המשטרה בנתניה קיבלה מעטפה שהיתה בה אבקת סודה לשתייה, שעוררה בהלה. לא פותחים תיק על זה?
דליה איש-שלום
¶
זה תלוי בנסיבות של המקרה. רק אם מתברר מהחקירה שאדם עשה את זה בנסיבות שיש בהן כדי לגרום לבהלה בציבור או להפרת הסדר הציבורי.
קארין מנור
¶
יש מקרים שבהם נשלחה מעטפה עם חומר שנחזה כחשוד, אבל לא ידעו מי השולח, ולכן אי-אפשר היה לפתוח תיק. זה לא חלק מהנתונים.
קארין מנור
¶
בשלושה מקרים מצאו את השולחים. נגד אחד מהם הוגש כתב אישום, במקרה השני החקירה לא הסתיימה - - -
היו"ר אופיר פינס
¶
יש לנו בעיה, וטוב שחבר הכנסת אושעיה יזם את התיקון הזה, כי מסתבר שיש בעיה בספר החוקים.
פרלי שר
¶
מבחינת החוק יש לנו אפשרות לעכב דברי דואר כאשר יש לנו חשד סביר שמתקיימת עבירה. ודאי שבמקרה כזה אנחנו תומכים בהצעת החוק, היות שבמקרה שהחומר נחזה כמסכן חייו של אדם, אנחנו חייבים לעכב דברי דואר. העיכוב של דברי הדואר כשלעצמו הוא בעייתי.
היו"ר אופיר פינס
¶
תסבירו לנו איך רשות הדואר מתמודדת. יש לי תחושה שההתמודדות מאוד ראשונית, ואתם לא נוקטים בכל האמצעים. אולי לא צריך לעשות היסטריה גדולה מזה, אבל אני מבקש לדעת. פנה אלי אדם שייצג את עצמו כבר-יודעין, הפניתי אותו לקצין הכנסת. הוא טען בפני שבמקומות רבים בעולם יש מערכת לא יקרה, באופן יחסי כמובן, שמסוגלת לזהות מראש כל מכתב ולדעת אם יש בו חומרים מסוכנים. אפשר לעשות שיקוף מוחלט, גם ברמה הביולוגית, גם ברמה הכימית, בכל הרמות. יש דבר כזה ברשות הדואר? יש בכלל דבר כזה בעולם? בדקתם מה קורה?
דודי בכר
¶
אני אחלק את התשובה לשתיים, כי אני רואה שאתה מתמקד רק במהומה האחרונה, שהיא יותר כתוצאה מבהלת האנתרקס. דווקא בחלק הזה הבעייתיות הרבה יותר גדולה. אני יכול להגיד שרשות הדואר היא חוליה מאוד קטנה. באמת יש בעיה לאתר דבר כזה.
דודי בכר
¶
היא לא החוליה העיקרית, היא לא יודעת לאתר דברים כאלה. מי שמוביל את הדברים האלה זה מטה לוט"ר - לוחמה בטרור.
דודי בכר
¶
הם לא עובדים ברשות, הם עובדים במדינה. הם הגוף העיקרי במדינה שמטפל בכל האמצעים. אין אמצעים קיימים, אני מדבר על העתיד. יש גם גוף במשרד ראש הממשלה, שהוא אמון על הנושא הזה של חומרים ביולוגיים וכימיים.
היו"ר אופיר פינס
¶
בדרך כלל מדובר על שליחה באמצעות הדואר, ואתה אומר שאתם לא ערוכים. שמעתי את המנכ"ל המתפוטר שלכם, הוא התראיין בעניין הזה בשיא הבהלה, אז הוא עוד היה, והוא אמר: אין לנו כלים, אין לנו אמצעים. זה נשמע לי לא סביר. נכון שיש גורמים מקצועיים מוסמכים אחרים, שוודאי להם יש תשובות, לפחות אני מקווה, אבל הם צריכים להפעיל אותן דרככם. דרך מי הם פועלים? הרי הם לא יקימו רשות דואר עצמאית.
דודי בכר
¶
בממד הצר של רשות הדואר, באגף הביטחון של רשות הדואר, אנחנו לא יודעים לאתר, לא את האבקות ולא את החומרים הכימיים, ואין משהו כזה.
דודי בכר
¶
מי אמר שאנחנו לא דורשים? אנחנו דורשים, אנחנו גוף שעשה המון. אין לי פה זמן להגיד לך מה אנחנו עושים וכמה אנחנו עושים.
היו"ר אופיר פינס
¶
דורית ואג, אני מבקש שלדיון בקריאה השנייה והשלישית יוזמנו כל גורמי הביטחון, המטה ללוחמה בטרור וכן הלאה. דרך הצעת החוק של אפי אושעיה נפתור פה שערורייה מאוד גדולה, שכנראה קיימת במדינה. כולנו אמורים להיות חשופים באופן מוחלט?
דודי בכר
¶
שאלת שאלה ודיברת על מה שקורה בעולם. אנחנו יודעים מה שקורה בעולם. יש הרבה חברות שפנו אלינו, אנחנו העברנו את זה, ויש גופים מוסמכים שבודקים את הדברים. היום אין משהו שפועל בעניין. זה המקסימום שאני יכול להגיד. זה דבר אחד.
דבר שני. זה לא אומר שאין נהלים.
דודי בכר
¶
הנהלים פורסמו לכל מצב של חשד. מה שאמרתי עד עכשיו זה לעניין אותם מכשירים, אותם גלאים, שיאתרו עוד לפני שאנחנו נגלה. אבל יש נהלים ברורים ודי מוצלחים שפועלים כאשר אנחנו מאתרים משהו בדבר דואר גלוי, פתוח, או דבר דואר סגור. המקרים הבעייתיים יותר הם כשדבר הדואר פתוח, ואז האבקה או החומר גלויים. יש נוהל שקושר את כל גופי הביטחון, החל ממשטרת ישראל, דרך איכות הסביבה, וכלה במכבי-אש. יש נוהל שלם כיצד מטפלים.
דודי בכר
¶
בשלב הראשון אנחנו מבודדים, אנחנו מזעיקים את הגופים המקצועיים במדינה, את איכות הסביבה ומכבי-האש, והם יודעים לאסוף את החומר ולקחת אותו לבדיקות במכון הביולוגי.
רובי גלעד
¶
כל הפניות בענייני אבקות כאלה ואחרות מגיעות למוקד שלנו, שעובד 24 שעות ביממה. המוקד שלנו אוסף מלכתחילה חומרים מסוכנים בכלל, והיות שהוא פועל 24 שעות ביממה, והוא מיומן בנושאים כאלה, הנטל מופנה כלפינו.
שאלת ספציפית לגבי רשות הדואר. אנחנו עומדים אתם בקשר למן היום הראשון לבהלה, ויצאתי אישית להיווכח בשיתוף הפעולה, והגעתי יותר מפעם אחת לדואר מיון בתל-אביב. נכנסתי לאולמות המיון, יש להם קומות קומות של אולמות מיון, מבנה ענק. שקים ענקיים, במאות, נצברים שם. תהליך העבודה הוא לשפוך את השק, וכשאתה שופך האבקה יוצאת החוצה, אם היתה איזו אבקה אי שם.
רובי גלעד
¶
מהאלימות של הפעולה חלק מהמעטפות סובלות, בין אם זה קופסה קטנה או מעטפה. לא כולן שורדות, גם את הנסיעה הארוכה במסוע של המיון. זה תהליך העבודה. לפעמים האבקה מתפזרת, ולפעמים זה מזון לתינוקות. כשאתה בא לשם, אתה רואה שכל העובדים של הקומה נמצאים למטה, על הדשא, ומחכים שתבוא.
דודי בכר
¶
עשרות. עד היום היו מעל 120 מקרים. אנחנו מדברים על בתי-הדואר הגדולים.
אני רוצה להוסיף, שאנחנו מאוד בעד הצעת החוק הזאת. כתבנו גם לשר התקשורת, שאנחנו יודעים שהוא בתמונה, כתבנו גם לראש אג"ם במשטרה, על הצורך באכיפה מוגברת.
היו"ר אופיר פינס
¶
גם אני בעד הצעת החוק הזאת, אבל דעתי מאוד לא נוחה מהצורה שבה העניין עובד. זה מדאיג מאוד.
רובי גלעד
¶
אני יודע על מה דיבר איש הביטחון של הדואר, כיוון שבאופן פעיל אנחנו מקיימים מעקב בתחום של ציוד גילוי וזיהוי, מה שנקרא אצלנו גו"ז, זה מה שאנחנו עושים כל השנה. הפעם הפנינו את המאמץ בגו"ז לנושא האנתרקס, ואכן, אני מאשר שלא קיים ציוד טכני כזה כיום. קיימות ידיעות בעיתונות על כך שיש ציוד כזה. האנשים שעוסקים בזה מבחינה מקצועית בחנו גם ערכות גו"ז קטנות, מקומיות, כי למה לשלוח הכול לנס-ציונה? שמים פתק ומסתכלים תוך רבע שעה אם הוא אדום או כחול. שיעור הכשל הוא 50%. או שלא תגלה 50%, או 50% יצביע על גילוי, כאשר בעצם אין שם שום דבר. כלומר, אלה אמצעים לא אמינים.
היו"ר אופיר פינס
¶
זה שאין, אני יכול לטעון שזאת שערורייה, אתה יכול לטעון שזה בסדר. זה עוד לא אומר שאני צודק או אתה צודק. אבל זו עובדה. אני רוצה להבין אם אתה אומר שזה בסדר שאין ציוד?
היו"ר אופיר פינס
¶
הבחור שהתקשר אלי לכנסת, שהוא מדען בטכניון, פשוט דיבר שטויות? יכול להיות. אני לא מכיר אותו באופן אישי.
רובי גלעד
¶
יש מכשיר שעושה שיקוף ומצביע על כך שיש משהו מוזר. זה הכול, אבל הוא לא מגלה, לא אבקה ולא אנתרקס. מי שאמר שיש מכשיר כזה, שיביא את המכשיר הזה לוועדה.
אפי אושעיה
¶
אדוני יושב-ראש הוועדה, אין לי שום ספק, בעקבות הדברים שעולים כאן, שפה צריכה להיות עבודת תיאום של כל הגופים, אבל זה לא במסגרת הצעת החוק, זה כנראה יהיה בחוק אחר.
דליה איש-שלום
¶
היתה פה הערה של איכות הסביבה, שרציתי להבין, שאולי הצעת החוק לא מכסה נושא של חפץ. על איזה חפץ אתם מדברים?
היו"ר אופיר פינס
¶
אתם אוהבים לכתוב את ספר החוקים באנדרסטייטמנט, שזה בסדר, אבל יכול להיות שאפשר לכתוב באופן מפורש מטעני דמי. מטעני דמי זה מושג.
דליה איש-שלום
¶
לפעמים הפירוט הוא בעוכרי העבירה. אנחנו מדברים בלשון כללית, שתכלול את כל סוגי החומרים, בין אם זה נשק קונבנציונאלי, בין אם זה נשק לא קונבנציונאלי. כל חומר שנחזה כחומר מסוכן. אם אנחנו מדברים על חפצים שהם חומרי נפץ, אין בעיה. על איזה סוג חפץ אתה חושב?
רובי גלעד
¶
למשל, קפיץ שיורה חץ, אין בו חומר נפץ. קפיץ דרוך כמו שיש במעטפות מסוימות. אין שם חומר נפץ, אבל יש שם קפיץ.
דרור גבאי
¶
אני נציג לשכת עורכי-הדין. אנחנו תומכים בהצעת החוק. ההצעה הזאת חשובה מאוד. הייתי רוצה להעיר לעניין הסנקציה. נראה לי שבנסיבות העניין, קנס של 150,000 שקלים הוא גבוה מדי.
סיגל קוגוט
¶
הנזק אדיר, הנזק הוא כלכלי, דווקא עונש מאסר לא מתאים. כשאתה עוצר מדינה שלמה לשלוש שעות, לא מגיע לך קנס רציני?
דורית ואג
¶
צריך להזעיק ניידות, להזעיק משטרה, להזעיק אנשים מהמשרד לאיכות הסביבה, זה עולה 150,000 שקלים.
אפי אושעיה
¶
150,000 זה הסכום המרבי, אפשר גם פחות. כמו כן, הנזק שנגרם מהתרחשות כזאת, של עצירת התנועה, שוטרים, אנשי איכות סביבה, עולה הון תועפות.
קארין מנור
¶
לעומת העבירה שבגינה מעמידים לדין היום, עבירה של תקלה לציבור, שבצדה קבוע מאסר של שלוש שנים, כאן יש הקלה, מכיוון שאין מאסר.
היו"ר אופיר פינס
¶
אנחנו נאשר את הצעת החוק לקריאה ראשונה. מי בעד?
הצבעה
בעד - 3
נגד - אין
נמנעים - אין
אושר להעביר את הצעת חוק העונשין (תיקון - דבר דואר חשוד), התשס"ב-2001 לקריאה ראשונה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:40