פרוטוקולים/ועדת חוקה/3996
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
11.11.2001
פרוטוקולים/ועדת חוקה/3996
ירושלים, ה' בכסלו, תשס"ב
20 בנובמבר, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 379
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום ראשון, כ"ה בחשוון התשס"ב (11 בנובמבר 2001), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 11/11/2001
תקנות מרשם האוכלוסין (הטפסים להודעות לידה ופטירה) (תיקון), התשס"א-2001
פרוטוקול
סדר היום
תקנות מרשם האוכלוסין (הטפסים להודעות לידה ופטירה) (תיקון), התשס"א-2001
מוזמנים
¶
עו"ד נעמה אלבה - משרד הפנים, לשכה משפטית
פרופ' יונה אמיתי - משרד הבריאות, מנהל המחלקה לאם ולילד
ציונה חקלאי - משרד הבריאות, מנהלת תחום מידע
ג'וליה זמל - הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ראש גף דמוגרפיה
גיא גינן - הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, דמוגרף
היו"ר אופיר פינס
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: תקנות מרשם האוכלוסין (הטפסים להודעות לידה ופטירה) (תיקון), התשס"א-2001 - אישור התקנות. מי מציג את התקנות?
נעמה אלבה
¶
כמו שצוין במכתבו של שר הפנים, פנו אלינו נציגים מהמשרד לביטוח לאומי, משרד הבריאות והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, והציעו מספר שינויים לטופס. כשבאנו לתקן את השינויים, ראינו שבמהלך השנים נעשו כל מיני תיקונים בלי להעביר אותם במסלול רגיל. מה שעשינו הוא, הכנסה לטופס באופן מתוקן. אלה דברים שנעשו במשך השנים ללא תיקון, ודברים שהיה צריך להוסיף עכשיו, בעקבות התיקונים שהם ביקשו.
הדברים העיקריים שביקשו לשנות הם הוספה, למשל, בסעיף 14, שעד אז היה רובריקה ליחיד ורובריקה לתאומים, שינו את הרובריקה לתאומים או יותר, כדי שיהיה ידוע מאותה לידה כמה ילדים נולדו מעבר לאפשרות של תאומים.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מבין שאת הטופס לפטירה לא משנים, רק טופס לידה.
אני קורא פה "הודעת לידת חי". מה קורה בלידת מת?
היו"ר אופיר פינס
¶
כתוב פה "שם משפחה/חמולה". אני מציע למחוק את המילה "חמולה". אנחנו לא חיים בחמולות, אולי לאפגניסטן זה נכון.
אני קורא את הרובריקות
¶
השמות הפרטיים, המין, מקום הלידה, תאריך הלידה עברי. ב"תאריך הלידה גריגוריאני", אני מציע לכתוב ליד זה, בסוגריים, "לועזי", כדי שגם אנחנו נבין על מה מדובר. אני ממשיך לקרוא: הלאום, הדת. למה צריך דת?
היו"ר אופיר פינס
¶
כשאדם מוציא תעודת זהות, גברתי, רושמים לו מה שהוא צריך. למה כשאדם נולד, צריך לדעת מה הדת שלו ומה הלאום שלו?
יונה אמיתי
¶
מבחינת מדדי בריאות לאומיים ובין-לאומיים יש חשיבות בלתי-רגילה לשיוך הספציפי, למשל, לגבי תמותת תינוקות, שזה אחד המדדים להשוואת רמת בריאות לאומית. נוצרים, דרוזים, מוסלמים, זאת קטגוריה אחרת. זה משפיע על תוכניות משרד הבריאות להתערבות למען צמצום תמותת תינוקות. ההתערבות מיועדת לקבוצות אוכלוסייה, אם רואים שיש פער גדול בין נוצרים, דרוזים ומוסלמים, כך שלא מספיק לומר יהודי או לא יהודי.
ציונה חקלאי
¶
כפי שכל אדם נרשם, ולכל ילד חדש יש רישום נוסף במרשם האוכלוסין, לפי הכללים של משרד הפנים, שלא משרד הבריאות קבע, יש גם דת וגם לאום.
ציונה חקלאי
¶
הניתוח הוא לא למטרת ניתוח. המידע הזה חשוב כדי לצפות התנהגות, כדי להכשיר כלים. אם יש עלייה בילודה או ירידה בילודה, זה מאוד חשוב גם לגבי מספר של בתי-חולים או חדרי לידה. כל הסטטיסטיקות האלה הן לא רק למטרות חברתיות.
היו"ר אופיר פינס
¶
מה זה קשור? יש בתי-חולים לערבים ובתי-חולים ליהודים?
אתם רוצים נתונים, כי אתם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, זה בסדר, אבל להתחיל לעשות מזה אידיאולוגיה, אני לא מציע. כמה שיש יותר נתונים זה חשוב ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה, את זה אני מבין. לא צריך להתחיל להסביר שצריך יותר בתי-חולים. ילד הוא ילד הוא ילד. זה לא משנה אם הוא יהודי, ערבי או דרוזי.
גיא קינן
¶
הרוב גדול, יותר מ-99% מהמקרים, הדת באה באופן אוטומטי ממרשם התושבים. מדובר על מקרים שונים, כשאין לאישה מספר זהות. אם לאישה יש מספר זהות ומוצאים אותה במרשם, הילד מקבל את הדת שלה.
שלמה שהם
¶
יש חשש של פגיעה בפרטיות אם אתה שואל אישה עכשיו באיזה שבוע היא בהריון וכן הלאה. השאלה אם יש הצדקה לפגיעה הזאת.
היו"ר אופיר פינס
¶
איך אני יודע שאתם שומרים? אני לא בדקתי את הלשכה, ועכשיו אנחנו לא דנים בלשכה, לכן אני לא יכול להגיד אם אתם יודעים לשמור על פרטיות או לא יודעים לשמור על פרטיות. אין לי מושג. אני מאמין לכם שאתם, כמובן, עושים מאמצים לשמור על הפרטיות.
שלמה שהם
¶
הגנה על פרטיות זאת גם הגנה כלפי השלטון. השאלה, מה מותר לשלטון לדעת. חוויתי את זה על בשרי. פעם באו אלי לבקש מהלשכה המרכזית שאמלא שאלון, וזאת עבירה פלילית אם אתה לא ממלא את השאלון.
גיא קינן
¶
זה חלק מהשם. במיעוטים שם אבי האב נחשב כחלק מהשם. כמו ששמי גיא קינן, אצל המוסלמים והדרוזים יש ארבעה רכיבים לשם.
שלמה שהם
¶
אם כבר, תבקש שם אבי האב מכולם. שים לב איזו אפליה נעשית פה - אתה דורש נתון נוסף מאדם שהוא בן מיעוטים.
ציונה חקלאי
¶
לגיל האם יש חשיבות רבה בהולדת התינוק. זה חשוב בתוכניות התערבות, וככל שגיל האם יותר גבוה, ההסתברות למומים יותר גבוהה.
היו"ר אופיר פינס
¶
היא בהריון תשעה חודשים, עוקבים אחרי הגיל שלה. אחרי שנולד הילד את עוקבת אחרי הגיל שלה.
יונה אמיתי
¶
אנחנו מדברים פה על נתון בעל חשיבות בלתי-רגילה בקביעת רמת הסיכון בתכנון שירותי בריאות. היום התופעה של אימהות בגיל מתקדם, 35-40 ומעלה יותר נפוצה. יש לזה חשיבות בלתי-רגילה ברמת הסיכון של התינוק ובתכנון שירותי בריאות. אנחנו נתייצב בעוד שנתיים עם שוקת שבורה. בכל מדינות המערב אוספים את הנתונים האלה, ואנחנו לא, ולא נוכל להעריך אל נכון נתונים דמוגרפיים שיש להם השלכות מיידיות על בריאות ועל תכנון שירותי בריאות - תסמונת דאון, בדיקות מי-שפיר - הרבה מאוד מידע יש סביב גיל האם. לגבי גיל האב אני מרגיש פחות חזק לגבי הטיעון.
ציונה חקלאי
¶
בהודעת הלידה בארצות-הברית, שהיא שומרת מאוד על זכויות הפרט, כתוב: צורת הלידה ופרטים נוספים.
שלמה שהם
¶
כל הנתונים האלה נמצאים בבתי-חולים. התינוק כבר נולד עם כל סיפור חייו. מחר, כשבאים לבדוק אותו, האח הגדול כבר יודע עליו הרבה מאוד דברים, שאולי התינוק לא היה רוצה שידעו עליו.
יונה אמיתי
¶
התינוקות החולים, אלה שיש להם מומים, זוכים לתשומת לב מקסימלית ברמת הפירוט, אבל כל 140,000, שנולדים במדינת ישראל בשנה, אנחנו רוצים לדעת רק את ה-ABC שלהם לתכנון שירותי בריאות.
היו"ר אופיר פינס
¶
שלמה שהם, אני רוצה להעביר את הטפסים הלאה לממונה על הגנת הפרטיות. אני לא מאשר את התקנות. שלמה שהם, אני מבקש שתשלח לה מכתב ממני עם הטפסים המצורפים. אני מבקש חוות דעת משפטית של משרד המשפטים.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מבקש ייעוץ ספציפי בנושא ספציפי. אני מבקש ייעוץ מסודר בעניין הזה. אנחנו נראה את ההערות שלה, ונשלים את הדיון. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:25