פרוטוקולים/ועדת חוקה/3145
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
21.5.2001
פרוטוקולים/ועדת חוקה/3145
ירושלים, י"ג בסיון, תשס"א
4 ביוני, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 304
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שני, כ"ח באייר התשס"א (21 במאי 2001), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 21/05/2001
חוק המפלגות (תיקון מס' 12), התשס"ב-2001
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אופיר פינס-פז - היו"ר
שאול יהלום
יוסף לפיד
יוסף פריצקי
מוזמנים
¶
עו"ד אלישע צידון - משרד המשפטים, רשם החברות
עו"ד סיגל קוגוט - משרד המשפטים
עו"ד עמירם בוגט - משרד הפנים, רשם העמותות
אִתה וצלר - משרד מבקר המדינה, מנהלת אגף לביקורת
מימון מפלגות
סדר היום
¶
הצעת חוק המפלגות (תיקון), התש"ס-2000, של חבר הכנסת יוסף יצחק פריצקי וקבוצת חברי כנסת
הצעת חוק המפלגות (תיקון - עמותות), התש"ס-2000,
של חבר הכנסת יוסף יצחק פריצקי וקבוצת חברי כנסת
היו"ר אופיר פינס
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. היום נדון בהצעת חוק המפלגות (תיקון - עמותות), התש"ס-2000 - הכנה לקריאה ראשונה - של חברי הכנסת פריצקי, בריילוסבקי, נאות ופורז. חבר הכנסת פריצקי, אני מציע שתציג את הצעת החוק, שהיא מאוד ממוקדת, ותוכל לקבל תשובות מרשם העמותות, רשם המפלגות, משרד המשפטים ומשרד מבקר המדינה.
יוסף פריצקי
¶
אדוני היושב-ראש, חברות וחברים, הצעת החוק שלי באה לתקן דבר פשוט מאוד, שעלה במוחי לאחר סיפור "דור שלום" לעירית תל-אביב. קיימת עמותה יפה, טובה וחשובה ששמה דור שלום, היא קיבלה כספים והוציאה מותג, הוציאה סמל בצורת אליפסה, כולם ידעו עליה, והיא ארגנה מה שארגנה. מספר ימים לפני הבחירות לעירית תל-אביב יצאה רשימה בשם דור שלם עם אותו סמל, עם אותו סימון, אותם אנשים שעבדו בעמותה עבדו פתאום בסיעה שרצה לכנסת, ופתאום, למרבה הפלא, שינו תדמית ורצו לבחירות.
אם יש עמותה, והיא עמותה קהילתית, למשל, אדם טבע ודין בנושא סביבה ירוקה, עמותות שעוסקות בענייני דת ומדינה, עמותות שעוסקות בענייני קידום מיעוטים - כל הכבוד, אלה פעילויות שצריך לעשות. אלה עמותות, הן מקבלות כסף, הן מבססות את המותג שלהן יפה מאוד. אבל הן לא יכולות להפוך למפלגה. מה הפירוש שהן אינן יכולות להפוך למפלגה? הפירוש הוא שמפלגה לא יכולה לקחת את הנכסים שלהן, את המותג שלהן, עד כדי הטעיה, ולעשות שימוש, לא בלוגו, לא בסמל, לא בנכסים, לא ברשימת האנשים, לא בשום דבר. אם אנשים רוצים להקים מפלגה, מאה אחוז, יש חוק המפלגות, וכך ינהגו.
היו"ר אופיר פינס
¶
אם קבוצת אנשים שהקימה עמותה רואה כי טוב ורוצה להפוך למפלגה, אתה מציע שהיא תתנתק מהעמותה באופן מוחלט. באיזו דרך אתה מציע שזה ייעשה?
יוסף פריצקי
¶
שהמפלגה, לפי חוק המפלגות, ונתקן את חוק המפלגות, לא תעשה שימוש, לא בכספים, לא בנכסים המוחשיים ולא בשם עד כדי הטעיה. אני רוצה לאמץ פה מבחן צרכני פשוט. אם אני רואה משהו שהוא דומה לדבר אחר עד כדי הטעיה, אני לא רוצה שזה יהיה.
אם חבורה שישבה באדם טבע ודין החליטה להקים מפלגת ירוקים, והיא לא עושה שימוש בנכסים והשם הוא לא אדם וטבע ודין, שלא יתפרש כאילו הם עושים משהו. תהיה מפלגת ירוקים, בלי השם אדם טבע ודין והלוגו יהיה שונה ולא יעשו שימוש בנכסים - מאה אחוז.
היו"ר אופיר פינס
¶
יש דוגמה הרבה יותר מובהקת, והיא דווקא מפלגת מרכז, לא ימין ולא שמאל, וזו הדרך השלישית. זו עמותה שהחליטה יום אחד לרוץ לכנסת, לא לאיזו רשות מקומית, ניצלה את העובדה שבחוקי העמותות אפשר לגייס כספים בהיקפים עצומים, לא על-פי חוק מימון מפלגות, ואמרה בגלוי, היא לא הסתירה: אנחנו נירשם כמפלגה רק בדקה ה-90. ניצלו את הפרצה בחוק עד הסוף, השתמשו בכל הכללים הנהוגים בעמותות לגיוס המשאבים, ורק ברגע האחרון הפכו למפלגה, ואז חלו עליהם כל כללי המפלגות, אבל הם את ה"קופה" כבר עשו.
יוסף לפיד
¶
אנחנו עשינו ההפך. הקמנו עמותה מבית המכון החילוני, שתפעל בנפרד להפצת הרעיון החילוני, וכשקיבלנו שיק של 50,000 דולר מתורם, החלטנו להחזיר לו את הכסף, כדי שלא יהיה חשד שממנים את המפלגה.
אלישע צידון
¶
השתדלתי לרדת לסוף העניין, אבל מבחינתי, כרשם מפלגות, כאשר כתוב בסעיף 8 "לא תירשם מפלגה בשם העלול להטעות", אז במהלך הבחינה שלי, בחינת השם, אני בוחן את זה מול המאגרים שאני מחזיק. אני חובש כמה כובעים, בין השאר אני רשם החברות ורשם השותפויות ובידי יש מאגרי מידע של רשם העמותות ועוד מאגרי מידע מרכזיים.
היו"ר אופיר פינס
¶
חבר הכנסת פריצקי מציע הצעת חוק, שאם אתה רואה שקוראים לי עכשיו "הדרך השלישית", כעמותה, ואני עכשיו קורא לעצמי "הדרך השלישית החדשה" כמפלגה, אתה תפסול אותה.
הצעת החוק נועדה לעשות דבר פשוט, ואני אחזור על זה, כי לא היית כשדיברתי. היתה מפלגה שנקראה הדרך השלישית, המפלגה הזאת אמרה בגלוי שהיא תירשם רק ברגע האחרון אצל רשם המפלגות, כי יש הבדל בין עמותה למפלגה ביכולת לגיוס כספים. היא גייסה כספים על-פי חוקי העמותות שעל-פיהן, למשל, אפשר לגייס כסף מחוץ-לארץ וכן הלאה. גיוס כספים למפלגות הוא עניין מסובך, מורכב, קפדני, מבוקר מאוד. הם נרשמו בדקה ה-90, וכך את הכסף הגדול לצורך תעמולת הבחירות הם עשו כעמותה, ואחר כך הם נרשמו כמפלגה. יש כאן עיוות. היתה על זה, נדמה לי, פנייה למבקר המדינה, אני כבר לא זוכר.
חבר הכנסת פריצקי בא לסתום את הפרצה הזאת במובן שמפלגה לא תוכל לעשות שימוש לרגע בהיותה קודם עמותה. זו כוונת הצעת החוק. אתה יכול להגיד שזה כבר קיים בחוק, אתה יכול להגיד שאתה בעד, אתה יכול להגיד שאתה נגד, אבל זו כוונת הצעת החוק.
שלמה שהם
¶
בעניין הדרך השלישית, אני לא בטוח שזה היה פותר את הבעיה, משום שהדרך השלישית היתה אומרת שהיא עמותה עדיין. אתה לא יכול למנוע מאותם אנשים להקים מחר מפלגה. אם הם קוראים לעצמם "הדרך הרביעית" או בשם אחר לגמרי, לא יכולת למנוע את זה מהם. את כל הפרסומת הם עשו עוד בהיותם עמותה.
יוסף פריצקי
¶
אדוני השופט בדימוס שהם, יש כאן בקבוק שכתוב עליו "נביעות", החברה השקיעה הון בנביעות, ומחר אני מציג בקבוק מים וכתוב "נביעותֶס", ישר ייתנו לי צו מניעה. אתה עושה שימוש במותג.
סיגל קוגוט
¶
אני אתחיל עם הנכסים, כי אני רואה שגם עניין השם קשור לנכסים. היום יש סעיף 8ד בחוק מימון מפלגות, שמסדיר את הנושא של מפלגה שקמה על חורבות עמותה, כלומר, כדוגמת הדרך השלישית, שנדמה לי שהיא נקנסה על-ידי מבקר המדינה, זה תרגיל שלא כל כך הצליח.
אתה וצלר
¶
החובות של חוק מימון מפלגות חלות עליהם מרגע הגשת הבקשה לרישום המפלגה, לא מרגע ההקמה. ואז, במידה שממירים כספים שעולים על הוראות סעיף 8(א), הם נתפסים.
סיגל קוגוט
¶
ההסדר המוצע, מעבר לכך שהוא בחוק המפלגות, ולכן ממילא המבקר גם לא יתעסק אתו, וזה לא המקום הנכון שלו, הוא גם אולי לא דק פורתא לעומת ההסדר הקיים, ואני רוצה לעמוד על ההסדר הקיים, שאולי אפשר קצת לתקן אותו, אבל בעיקרון ההסדר הקיים הוא די טוב.
ההסדר הקיים אומר כך
¶
מבחינה פוליטית הוא מכיר בזה שייתכן שגוף שהיה גוף מסוים רוצה להיות מפלגה, הוא לא רוצה שהגוף המפלגתי ינצל את הנכסים שהיו בעבר לגוף הקודם, ולכן הוא כותב שנכסים יכולים להיות מנוצלים, הם ייחשבו תרומה, ומותר יהיה להעביר אותם למפלגה רק אם הם עצמם התקבלו לפי חוק המימון. כלומר, עמותה שמחליטה להתפרק כי היא רוצה לרוץ לכנסת ולהקים מפלגה, אם היא לא אספה 1,700 שקלים רק מאזרח ישראלי ולא מתאגידים, אסור לה, לפי חוק המימון, להעביר שום דבר למפלגה, כי אחרת זו תרומה אסורה מתאגיד והמפלגה תיקנס ותקבל את כל הסנקציות ממבקר המדינה. כמו כן, כל החשבונות של אותה עמותה, שאמורה להעביר רק בתנאי שהיא אספה את זה לפי חוק המימון למפלגה, מבוקרים על-ידי מבקר המדינה.
סיגל קוגוט
¶
נכון, על זה אני מדברת. ההצעה הזאת אוסרת את זה. לפי ההצעה, אפילו אם העמותה שוכנת בבניין משרדים וקמה מפלגה והיא רוצה למכור לה בכסף ריאלי, לפי שווי שוק, כי היא לא רוצה לעבור דירה, גם זה אסור, כי כתוב "אסור שימוש". חוק המימון אומר "אסור תרומה", כלומר, אסור לי לקחת את הנכסים ולתת אותם במתנה למפלגה, אבל החוק לא אוסר היום למכור במחיר שוק.
סיגל קוגוט
¶
כשאתה רוצה לעשות איזון עם מימון מפלגות אתה פוגע בחירויות אחרות, שבית-המשפט העליון, בפסיקתו, אמר שצריך להיזהר מאוד לא לפגוע בהן כמו חופש ההתאגדות, חופש הביטוי.
סיגל קוגוט
¶
כאן אני עוברת לבחירת השם. בחירת השם זה חלק מהזהות, זה נחשב כחלק מחופש ההתאגדות, זה לא סתם שאומרים יהיה לך שם כזה או שם אחר, לא כך זה נתפס בפסיקה, זה חלק מההצהרה על הזהות שלך, לכן צריך מאוד להיזהר. הגיוני שעמותה קיימת לא תיתן למפלגה להירשם בשמה, זה סביר, זה קיים בחוק העמותות, אבל אם היא רוצה להמיר את פעולתה, היא לא רוצה להריץ רשימה וגם להישאר בתור עמותה, גם לאסוף תרומות כמו שהיא רוצה - - -
יוסף לפיד
¶
יש פה שימושים לרעה בכל מיני אופנים. היה יושב-ראש הוועד למען החייל בשם מוטקה ניר, אם אני לא טועה, שערב בחירות הוא רץ לראשות העיר אשקלון. הואיל והוא היה יושב-ראש הוועד למען החייל, פתאום הוועד למען החייל פרסם הודעות ענק, "למען חיילינו", עם צילום ענק של מוטקה ניר. לך תוכיח שהוא עשה את זה בשביל להיבחר.
יוסף לפיד
¶
דבר נוסף הוא, שאתה יכול בתור עמותה לעשות כל דבר שהוא פוליטי. דהיינו, עמותה אוספת כסף ויושב-ראש העמותה מתפרסם בצילומים וכן הלאה, וברגע האחרון רק משנים שם, אבל כולם יכולים להבין, ואת זה צריך למנוע.
עמירם בוגט
¶
אין לי הרבה מה לתרום, סך הכול זו שאלה ערכית בין האפשרות שגופים חדשים חייבים כסף, רוצים להתרומם ולהיכנס למשחק הפוליטי בשלב יותר מאוחר. דוגמה שיכולה להיות, זה הנכים היום או המילואימניקים היום, וכל אלה שאין להם כוונה רעה, הם רק רוצים לעשות דברים טובים, ומגיע להם בשלב מסוים גם להיכנס למשחק הפוליטי אם הם ירצו, וכך נבנה החוק באותו סעיף 4, בחוק המבקר, וזה היה האיזון. אם היום אנחנו חושבים שהאיזון מנוצל לרעה, ואני מסכים שהוא מנוצל לרעה, צריך לשנות את זה, אבל עדיין לא לסגור את הדלת לחלוטין.
היו"ר אופיר פינס
¶
שנה זה הרבה מדי. תהיה ביקורת ויבואו ויגידו בצדק, שחבר הכנסת פריצקי לא רוצה תחרות, וזו לא כוונת החוק. כוונת החוק היתה למנוע ניצול לרעה. מערכת בחירות בישראל היא שלושה חודשים, וזה המון זמן, אם מדברים על שישה חודשי צינון זה המון זמן, שנה, זה להגיד: חבר'ה, אנחנו לא רוצים אתכם בפוליטיקה.
יוסף פריצקי
¶
אדון בועז לול יכול ללכת למפלגת העבודה ולומר: שלום, אני בועז לול, יש לי רקורד פוליטי, תבחרו בי בפריימריז. זה בסדר גמור, אבל לא לזה אני מתכוון. אני מתכוון שתקום מפלגה שלא תיקרא התעוררות, היא תיקרא קימה או התעוררות חדשה עם אותו לוגו.
היו"ר אופיר פינס
¶
זה לא רק השם, אלא הכסף. עמותת התעוררות פועלת בלי הגבלות, וכך עמותות צריכות לפעול, אבל אם אתה רוצה להפוך למפלגה, חלים עליך הכללים. לכן תקופת צינון של שישה חודשים היא סבירה. על יותר מזה לא הייתי הולך, זה נראה לי מרחיק לכת, זה כמו צו גירוש. דרך אגב, גם על קצינים עשינו אותו דבר, עשינו בסוף שישה חודשים ולא שנה, כי אחרת, אתה אומר לאלופים: אנחנו לא רוצים אתכם בפוליטיקה. אנחנו רוצים אתכם, אבל אנחנו רוצים שתחשבו לפני שאתם נכנסים.
יוסף פריצקי
¶
יש חוק, ויגיד לך רשם העמותות, שאם העמותה מתפרקת חייבים להעביר את זה למטרה דומה לעמותה אחרת.
עמירם בוגט
¶
לדוגמה, ניקח את עמותת התעוררות. עמותת התעוררות צוברת עכשיו נכסים, מקבלת את סעיף 46 מוועדת הכספים, סביר להניח, וכן הלאה. בעוד שנה יהיו בחירות, והיום היא מחליטה שהיא רוצה להתמודד, מה היא צריכה לעשות לפי ההצעה?
יוסף פריצקי
¶
גברתי ממשרד המבקר, אם אתם מוכנים להתחייב שאתם תבדקו, כמו שאמרה עורכת-הדין קוגוט, אם זה שווי שוק, אז בסדר, בבקשה. אני לא רוצה למנוע שווי שוק.
עמירם בוגוט
¶
הם מעבירים בחינם. עולמי וביתי העבירו לישראל בעליה נכסים בחינם 101 יום לפני הבחירות, וזה נחשב חוקי.
אתה וצלר
¶
לסעיף הראשון אני לא אתייחס, אני אתייחס לסעיף השני. כיום קיים סעיף 8(א) שאומר: כל תרומה מכל תאגיד. זאת אומרת, שאם עמותה תעביר נכסים למפלגה, ברור שהיא נופלת במסגרת 8(א).
עמירם קוגט
¶
אני עדיין לא סיעה, אני גוף חדש, ועדיין הבחירות הם 200 ימים ויותר מהיום, אני מפלגה, ובאותו יום אני יכול להעביר. אני מפלגה ולא סיעה.
אתה וצלר
¶
לכן לא כל כך הבנתי את הסעיף, כי יש איסור מוחלט ב-8(א) לקבל תרומות מתאגיד וב-8(ב) ו-8(ג) יש איסורים לגבי גובה, ויש 8ד לגבי זה שסיעה חדשה יכולה לקבל מעמותה.
היו"ר אופיר פינס
¶
אפילו עורך-הדין בוגט, שהוא רשם העמותות, הוא לא אדם מהרחוב והוא באמת מבין בעניין, נפל למלכודת. הבעיה שלכם שאתם כל הזמן מדברים בלשון סיעה ומתכוונים למפלגה, ויש המון בלבול, בעיקר בהנחיות של מבקר המדינה. הוא כל הזמן מתייחס לסיעות. מה זה סיעה? סיעה זה אפילו לא ישות משפטית. תדברו על מפלגות. סיעות זה כמה מפלגות.
יוסף פריצקי
¶
האם סיעת שינוי, שרצה לכנסת השש-עשרה, יכולה לקחת את המיילינג ליסט של התעוררות? התשובה היא כן, ואת זה אני רוצה למנוע.
יוסף פריצקי
¶
האם מפלגת הירוקים שניסתה לרוץ, ותרוץ שוב, יכולה לקחת את רשימת התומכים של אדם טבע ודין? אין לי בעיה עם עמותות שרוצות לעושת פעילות קהילתית פוליטית למען הערבים, למען הטבע, למען הירוקים, למען הדתיים, למען החילוניים, זה בסדר גמור, והיא לוקחת תרומות, והתרומות מוכרות במס, אבל ברגע שהן קופצות אל המגרש הפוליטי, אני מקבל את טענתו של היושב-ראש, הן צריכות לקבל עליהן מגבלות, ודרושה תקופת צינון. לא יכול להיות שאחרי שעשיתי שימוש בכספי הציבור, בתרומות, עשיתי מותג והכנסתי רעיון - - -
היו"ר אופיר פינס
¶
יש את ישראל בעלייה שעשתה קריירה על עניין של העמותה של עולמי, ובעניין הזה היה רק כפסע בינה ובין חקירת משטרה וכן הלאה, כולנו יודעים את האמת.
יוסף לפיד
¶
הקנסות הן פרסה, מפני שהמפלגות אומרות: אני אכניס עוד שני חברי כנסת ואז אני אשלם 300,000 שקלים. מר"צ הפרה בחוצות המדינה את הכללים, שהיא דווקא דוגלת בהם, של שמירת איכות הסביבה. אם אני אציב בלון ענק בפארק לאומי, שזה שטח אסור, ושלושת רבעי שנה אחרי הבחירות אתם תקנסו אותי ב-5,000 שקלים, אז הבלון לא עלה 500,000 שקלים אלא 515,000 שקלים.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני לא מציע לעשות ספקולציות על הקנסות, כי היתה, לא מזמן, מפלגה שעשתה את זה והיא שילמה ביוקר רב.
אתה וצלר
¶
זה לא רק 15% סנקציה, כי לגבי תרומה בלתי-חוקית יש גם כפל התרומה, וזה יכול להיות סיפור דומה.
שלמה שהם
¶
עם כל העניין של חופש הביטוי וההתאגדות, ובדרך כלל דווקא בחוקים קודמים הייתי יותר בעד זה, בסיטואציה הזאת יש דבר חמור, וכן צריך לסגור את הפרצה הזאת, וצריך לחשוב איך לסגור אותה הכי טוב שאפשר. משום שברגע שעמותה פועלת, ועמותה אחר כך הופכת למפלגה, ועושה לא רק את ההכנסות אלא גם את ההוצאות כעמותה, מה שהיה בדרך השלישית, וההתאגדות למפלגה באה רק ברגע האחרון, לא רק שיש להם את היתרונות שאין למפלגות, הם משיגים יתרון עצום על כל המפלגות האחרות.
ממה נפשך? אם באמת כל ההגבלות שהטלנו על המפלגות, והיו על זה ויכוחים גדולים, לא פוגעות בחופש הביטוי, ודיברנו על זה שעמותה סתם מחליטה בדרך לתמוך במישהו מסוים, אז ודאי שפה פגענו קשה מאוד במפלגות, ביכולת שלהן לגיוס כספים. לא יעלה על הדעת שניתן למישהו אחר חופש מזה.
שלמה שהם
¶
מיד נדבר לגבי 8(א).
הבעיה היא שההצעה הזאת לא פותרת לגמרי. במה ההצעה הזאת עוזרת? היא אומרת שנכון שאדם, שהיה בעמותה מסוימת הולך להיות במפלגה, וכל הפרסומת של העמותה היתה עליו, הרי זה נכס, זה שתמונתו הופיעה X פעמים בשלטי חוצות זה חלק מהעניין.
לדעתי, צריך תקופת צינון יותר ארוכה, גם במעבר, צריכה להיות לפחות שנה. איפה חבר הכנסת פריצקי עוזר? הוא עוזר בשם. לפחות שלא תקרא לעצמך באותו שם, לפחות לא תיקח את הנכסים אליך בלי מגבלה.
שלמה שהם
¶
נניח שמחר באה אלי עמותה ואומרת: תעזור לי עכשיו בייעוץ משפטי טוב איך ללכת לכנסת וכן הלאה. ואז אני מקים עמותה, אני לוקח את כל התרומות, אני מביא את העמותה לסכום אפס 101 יום לפני הבחירות, אני מוציא את כל הכסף על פרסום האנשים האלה, ואז אני מקים מפלגה. אני לא צריך להעביר נכסים וכן הלאה.
סיגל קוגוט
¶
אתה יכול להרחיב קצת את 8ד. אבל בהצעה כתוב "איסור שימוש". מה זה רשימת תומכים? אם אתה עמותה, ואתה יודע מי התומכים שלך, לא תשתמש בזה אחר כך כמפלגה? למה לא?
סיגל קוגוט
¶
אתה לא יכול למנוע לגמרי מאנשים מפורסמים לרוץ לפוליטיקה. האזרח המודאג יכול היום לאסוף כמה תרומות שהוא רוצה, כי הוא לא מועמד לראש ממשלה. הוא יכול לאסוף מיליונים. תגיד שהוא עבריין?
סיגל קוגוט
¶
זו היתה עבירה מה שאביגדור קהלני עשה, והוא נענש על זה. אף אחד לא אמר שמה שהוא עשה זה בסדר, גם לפי החוק הנוכחי זה לא בסדר.
היו"ר אופיר פינס
¶
הוא לא נענש. הוא נענש רק על סוף העניין. הם תפסו שהיה תאריך הגשת בקשה ותאריך אישור, ולקחו את תאריך ההגשה. אבל שנתיים קודם, בכספים אדירים של המועצה האזורית רמת הגולן, עשרות מיליונים, הוא עשה כנסים בכל מדינת ישראל, שלטי חוצות בכל הארץ, חודשים, הכול בכספים של עמותה, לא של מפלגה. אם היו חלים עליו חוקי המפלגות, שני מנדטים הוא לא היה מקבל. הוא לא היה עובר את אחוז החסימה. אז הוא קיבל קנס, זה שטויות.
סיגל קוגוט
¶
אין לי ספק בזה שעמותה יכולה לקדם רעיון, ובשלב מסוים לרצות להיות מפלגה. צריך לעשות מהלך שאתה סותם פרצה, אבל אתה לא בולם מהלכים טבעיים ולגיטימיים.
יוסף פריצקי
¶
סיגל קוגוט, אני לא רוצה לאסור על אנשים, חברי עמותה, להיות חברי מפלגה, זה ברור. היום הפוליטיקה היא הרבה מאוד במדיה. מה שאומר יושב-ראש הוועדה, שאם אני נכנס למדיה התקשורתית הציבורית תחת תמונה, פרסום, שם, רעיון, רשימת תומכים וכן הלאה, וזה עולה הון כסף, ואותו גייסתי מן הציבור, במה שעשיתי אני לא יכול להשתמש, נקודה.
יוסף לפיד
¶
אדם כמו אליהו לא צריך את התרומות שלך, והוא לוקח מהקופה הפרטית שלו 10 מיליון שקלים בלי להרגיש שזה חסר לו.
היו"ר אופיר פינס
¶
היום כמעט כבר לא עושים את זה, כי יש יותר מדי מה להפסיד. פנינה רוזנבלום עשתה את זה.
אנחנו צריכים להחליט אם תיקון החוק הוא בחוק המפלגות או בחוק מימון מפלגות.
היו"ר אופיר פינס
¶
אם מקובל עליכם, עניין השם יהיה קשור לתיקון חוק המפלגות, ועניין המימון, הנכסים והשימוש וכן הלאה יהיה בחוק מימון מפלגות. דבר שני, אני מציע שעניין הצינון ייכנס לתוך החוק, זאת אומרת, שאם עמותה רוצה להפוך למפלגה, וצריך לראות את כל האופציות, אופציה אחת היא, שעמותה נשארת, אופציה שנייה היא שעמותה נסגרת. קודם כול, אם היא רוצה להפוך למפלגה, צריך להיות פרק זמן של שישה חודשים.
סיגל קוגוט
¶
הוא לא יאשר לפי הפסיקה היום. לפי בג"ץ, שניתן לפני חודשיים, לא נתנו לביבי לרשום את המפלגה המחנה הלאומי, כשאין מפלגה או עמותה כזאת.
היו"ר אופיר פינס
¶
אז מה אם אף אחד לא התנגד. על פניו איך הוא יכול לאשר לאדם לשאת בשם חירות, כשהיתה מפלגה כזאת במדינה.
היו"ר אופיר פינס
¶
אדוני הרשם, אני חושב שהכוונה של יוסף פריצקי צודקת במובן הזה שהוא רוצה להגביל את חופש שיקול הדעת של הרשם, והוא רוצה לקבוע שאם רוצים לקחת שם זהה או דומה עד כדי להטעות, יהיה אסור לאשר את זה.
היו"ר אופיר פינס
¶
אמרתי לך לפני רגע שהרשם אישר למיכאל קליינר את השם חירות, כשהיתה כאן מפלגה שקראו לה חירות במשך הרבה מאוד שנים.
שלמה שהם
¶
מה זה נקרא שיש בו כדי להטעות? יבוא אותו אדם שרוצה לרשום את השם ויגיד: אני לא רוצה להטעות, אני באמת קם על אדני אותה עמותה.
שלמה שהם
¶
אתה, לפי החוק הקיים, תגיד: אדוני, אני פוסל לך את השם, כי יש בו כדי להטעות. תבוא המפלגה ותגיד: זה לא להטעות. לכן צריך תיקון, בחוק מפורש.
סיגל קוגוט
¶
אתה צריך לכתוב שני דברים. ראשית, אתה צריך לאסור על מפלגה להשתמש בשם של תאגיד הרשום כדין בישראל, כך זה כתוב גם בחוק העמותות.
סיגל קוגוט
¶
כשמדובר בגוף שקיים, צריך לכתוב "תאגיד הרשום כדין בישראל". לגבי גוף שהיה קיים ורוצים להירשם על חורבותיו, כאן אתה רוצה תקופת צינון. אתה רוצה להגיד שאם רוצים להשתמש בשם של עמותה שהיתה קיימת, צריך לעבור צינון.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני לא חושב שתפקידנו לבלום גורמים שמוכנים לקחת סיכון, ולמשל לבטל את המסגרת הארגונית שלהם, ורוצים להתמודד לכנסת, ואנחנו נגיד להם: תעשו זאת שנה מראש. בפוליטיקה הישראלית, כשכל שבועיים יש בחירות וכדומה, שישה חודשים זה פרק זמן סביר ומאוזן.
שאול יהלום
¶
נביא לדוגמה את אל-המעין. אל-המעין סוגרת, ואחרי חצי שנה עושה מפלגת אל-המעין, אחרי שהיא שיגעה את המדינה בכספים ובשיעורים ובשבתות ובטיולים ובטיולים לחוץ-לארץ.
יוסף פריצקי
¶
לקחתי את אדם טבע ודין או לקחתי מפלגות ירוקות, כי יש לי סימפתיה לנושא הירוק. תרוץ מחר מפלגה על נושא ירוק, נושא נפלא, לקחו על זה מהקרן החדשה לישראל - - -
שאול יהלום
¶
קח מחר את ההסתדרות הכללית. היא אומרת מחר: במקום ללכת בדרך של איגוד, אני סוגרת את עצמי ועושה מפלגה. תן לה שנה.
שאול יהלום
¶
מה שאתה רוצה לומר שאם קוראים למפלגה שלכם שינוי, אסור להגיד במקום שלישי עומד יוסף פריצקי שהוא היה יושב-ראש עם חופשי.
שאול יהלום
¶
בעניין רשימת חברי העמותה, אתה צודק, אבל מה שהוא מתכוון: לא לעשות דברים במאגר המידע של העמותה.
יוסף פריצקי
¶
שאול יהלום, יש לי בעמותה המון תורמים. דרך אגב, זה לא קל להשיג תורמים לעמותה. אני יכול להרים טלפון לתורמים האלה ולומר: תרמתם לאדם טבע ודין, עם חופשי, עכשיו אנחנו רצים למפלגה, תנו לי תרומה?
שלמה שהם
¶
מה שאומר פריצקי, שגם אם קנית במחיר שוק, אסור, וזה מרחיק לכת.
אתה היית בעמותה שאמרה "פריצקי לראשות הממשלה", יום אחד העמותה התחסלה. לפי מה שאתה אומר עכשיו, אסור יהיה לרוץ בעצם.
שאול יהלום
¶
מר פריצקי, נניח שיש עמותת צער בעלי-חיים, מחר היא נסגרת. אני, כמפלגה, רוצה לקנות את הבית. למה יהיה אסור לי?
היו"ר אופיר פינס
¶
עניין הצינון הוא לא רק לגבי השם. אני רוצה שייווצר מצב שפרק זמן בין היותה של עמותה עמותה, לבין הפיכתה למפלגה, אני רוצה תשעה חודשים. בין סגירת העמותה לבין הקמת המפלגה צריכים להיות לפחות שישה חודשים.
שלמה שהם
¶
לגבי השם פתרנו, מה אתה עושה עם הנכסים? נכסים, בלאו הכי, מה שאסור למפלגה לקבל, היא לא תקבל. יוסף פריצקי אומר: אפילו שימוש, אפילו לפי החוק, אי-אפשר. זו הגזמה.
שלמה שהם
¶
פה לא פותרים את הבעיה. אותו סיפור יש בדרך השלישית, ולא פתרת, כי הדרך השלישית תגמור להוציא את הכספים שלה בתוך העמותה. היא לא תשאיר את הכסף, היא לא תשאיר כלום.
היו"ר אופיר פינס
¶
אני מסביר שאני כן יכול למנוע. עניין הצינון הוא לא רק לשם. מפלגה שעשתה תשעה חודשים ולקחה אותו שם, אז בתשעה חודשים האלה היא לא היתה יכולה לפעול פעילות. אם היא לוקחת אותו שם, היא צריכה לשבות מפעילות תשעה חודשים. צריך להיות צינון מלא לא רק בשם.
היו"ר אופיר פינס
¶
לא זו השאלה. הסיפור הוא הדרך השלישית. הדרך השלישית בזמנו אמרה: אני ארשם כמפלגה בדקה ה-90, עד אז אני אפעל כעמותה. על עמותה לא חלות כל המגבלות של חוק מימון מפלגות. זה הסיפור.
היו"ר אופיר פינס
¶
זה כן נוגע לכם, כי אתם צריכים לראות שלא עשו פעילות. אתם תצטרכו לשאול את אדון בוגט, רשם העמותות, אם הם עשו פעילות בתשעה החודשים האלה, על זה אתם צריכים לפקח. נגיד שהיתה עמותה, היא הקימה מפלגה, היא לקחה את השם והיא הודיעה שהיא לא עשתה שום פעילות, ורואים שהיא לא עשתה שום פעילות.
סיגל קוגוט
¶
תראו איך זה כתוב בחוק העמותות: תאגיד שהיה רשום כדין בישראל, רישומו בוטל, וטרם חלף X זמן מיום ביטול הרישום של אותו תאגיד.
סיגל קוגוט
¶
היא לא יכולה באותו שם עם הלוגו, היא יכולה בשם אחר. אם הדרך השלישית תגיד "אני לא אהיה הדרך השלישית, אני אהיה המפלגה למען רמת-הגולן" - מותר לה.
יוסף פריצקי
¶
נגדיר את המונח שם, לרבות לוגו, סימן, כיתוב שיש בו עד כדי להטעות. יש מספיק מבחנים בפסיקה.
סיגל קוגוט
¶
אין פה הטעיה. ההטעיה בכך שהם פועלים למען אותה מטרה? לא. אתה רוצה להגיד שעמותה בכלל לא יכולה להקים מפלגה?
שאול יהלום
¶
נביא דוגמה, שיש, למשל, בחירות בקרוב, ומחר מחליט צלי רשף שזה גורלי מאוד עכשיו, והוא מחליט ששלום עכשיו הופכת למפלגה.
סיגל קוגוט
¶
זו פגיעה עצומה בחופש ההתאגדות. זה כאילו שתגיד שאם ביבי נתניהו היום, שהוא לא מועמד לראש ממשלה, והוא יכול היום לאסוף מיליונים, משום שהוא אזרח מודאג והוא לא מועמד לראש ממשלה, אז תגיד שאם הוא אסף מיליונים שנתיים לפני כן, הוא לא יכול לרוץ לבחירות.
שאול יהלום
¶
אם אל-המעין מקבלת עשרות מיליונים מתקציב המדינה, אז אתה אומר למעשה שתקציב המדינה נתן לה את המוניטין, נתן לה את הכוח, ואז יש בעיה. אבל אם שלום עכשיו לא קיבל פרוטה מהמדינה.
היו"ר אופיר פינס
¶
יושב אדם 20 שנה מקבל תרומות של עשרות מיליונים הופך להיות מפלגה ברגע האחרון, וזה מה שעשה קהלני. בלי זה קהלני לא היה עובר את אחוז החסימה.
שאול יהלום
¶
אומר לך הרשם שלחברה צריך שנתיים. למה למפלגה לעומת עמותה, שזה אתה אומר יותר גרוע אולי, למה אתה נותן רק תשעה חודשים?
סיגל קוגוט
¶
שנתיים על השם זה בחברה, הוא רוצה למנוע רישום של מפלגה, למנוע התאגדות. הוא לא רוצה רק על השם.
היו"ר אופיר פינס
¶
אם השם דומה, אבל לא נועד להטעות, כמו שאמרת, הוא היה הדרך השלישית ועכשיו הוא רוצה להיות רמת-הגולן, אז תשעה חודשים קודם הוא צריך להתנהג כאילו הוא היה מפלגה. זאת אומרת, על-פי דיני מימון מפלגות.
שלמה שהם
¶
מי זה הוא? הוא, זה עמותה? הוא, זה אדם פרטי? הוא, זה אדם שאין לא עמותה? ביבי נתניהו בלי עמותה עכשיו.
היו"ר אופיר פינס
¶
אם ברגע זה ביבי נתניהו רץ לכנסת, מקים מפלגה על התרומות, אני טוען שצריכה להיות תקופת צינון.
שאול יהלום
¶
אדוני היושב-ראש, אתם טועים. בדוגמה שנתתי עם שלום עכשיו, אם הם לא מקבלים כספי ציבור, אסור לאסור עליהם. הכי גרוע אם הוא היה מפלגה, וגם מפלגה יכולה להתנהג כך. מפלגה יכולה להגיד, עם כל הכבוד למבקר המדינה, אני לא הולכת לפי חוק מבקר המדינה, ואני אאסוף תרומות.
היו"ר אופיר פינס
¶
לא רק מימון. כסף ציבורי, זה לא רק מימון. זה שאדון ראש המועצה האזורית רמת-הגולן ישלח את כל הכסף לקהלני, זה מימון ציבור.
יוסף פריצקי
¶
שאול יהלום, אתה אומר, ובצדק, שהעמותה במשך תשעה חודשים לא יכולה להיות מפלגה שתקבל מימון מאוצר המדינה וכסף ציבורי.
שאול יהלום
¶
המפד"ל יכולה להגיד עכשיו: אני לא רוצה מימון מפלגות, אוספת כספים ועושה מה שהיא רוצה, בעוד עשר שנים אני עושה סוויץ' וחוזרת להיות עם מימון, זה מותר לפי החוק.
שלמה שהם
¶
זה לא מדויק. מה שיעשו שייקחו משני העולמות. המפד"ל לא יכולה להגיד עכשיו "תשעה חודשים אני לא לוקחת מימון".
היו"ר אופיר פינס
¶
כשעמותה רוצה להיות מפלגה זה תהליך, לא מחליטים ברגע, ובסוף יש החלטה. זכותי שהם ידעו, שהם צריכים לנהוג בצורה מסוימת. אם מחליטים להיות מפלגה עוד שלושה חודשים מהיום, הם יודעים את זה. כשאני רץ בפריימריז, למשל, כתוב לי בחוק הפריימריז מאיזה יום חלים עלי הכללים האלה. הם ידעו שהם עמותה היום, והם רוצים להיות מפלגה, שמיום מסוים יחולו כללים מסוימים.
שלמה שהם
¶
סעיף 8ג אומר: לא יאוחר מיום הצגת רשימת המועמדים. ברגע שאתה אומר מיום הצגת רשימת המועמדים אני לא רוצה מימון לעתיד, אז מותר 60,000, ואז אתה לא מקבל מימון כל הקדנציה. פה אנחנו מדברים על העבר.
שאול יהלום
¶
הגשתי את הרשימה, אני מודיע לרשם המפלגות: לא רוצה אותך. אני עושה חופשי על הבר. עכשיו יש בחירות, בבחירות הבאות אני אומר: גמרנו, עושה סוויץ'. למה, אם אני עמותה, אוסרים עלי?
היו"ר אופיר פינס
¶
חברים, זו קריאה ראשונה ולא קריאה שנייה ושלישית. שלמה שהם יכין נוסח לתיקון לשני חוקים: חוק המפלגות וחוק מימון מפלגות. עניין השם הסדרנו באמצעות צינון של תשעה חודשים.
היו"ר אופיר פינס
¶
הצעתי פשרה. אמרתם שנה, אני אמרתי שישה חודשים, חתכתי באמצע.
כשעמותה הופכת להיות מפלגה בשם אחר, אותם אנשים, אותם גורמים, אז אנחנו אומרים לה: שלושה חודשים לפני שניגשת ורשמת את עצמך, כשמקבלים את ההחלטה היא נופלת בהתייעצויות, שלושה חודשים לפני שאת מגישה את הבקשה לרשם המפלגות חלים עלייך שלושה דינים מדין המפלגות: האחד, אסור לקבל תרומות מחוץ-לארץ, שתיים, אסור לקבל תרומות מתאגיד, שלוש, יש רף מקסימלי לתרומה מיחיד.
היו"ר אופיר פינס
¶
בכל מקרה היא לא יכולה לעשות שימוש בזה, כי זה תרומה מתאגיד. מרגע שהעמותה מפלגה, היא לא יכולה לגעת בזה.
היו"ר אופיר פינס
¶
חברים, על-פי הנחיות שהצעתי, אלא אם כן שלמה שהם יבוא ויגיד "אני לא מצליח", אנחנו מביאים את הצעת החוק לקריאה ראשונה.
שאול יהלום
¶
אני מבקשת להוסיף שהמסלול צריך להיות גם אם אותה עמותה לא בוחרת במימון. תחשבו על כל האפשרויות.
היו"ר אופיר פינס
¶
שלמה שהם ישב עם יוסף פריצקי, עם סיגל קוגוט, עם אתה וצלר, רשם העמותות ורשם המפלגות על הנוסח. אנחנו מאשרים לקריאה ראשונה את הצעת החוק, אלא אם כן יש התנגדות. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד - 3
נגד - אין
אושר להעביר את הצעת חוק המפלגות (תיקון עמותות), התש"ס-2000 לקריאה ראשונה,
לאחר תיקון הנוסח