פרוטוקולים/ועדת חוקה/3144
5
ועדה משותפת כלכלה- חוקה
16.05.2001
פרוטוקולים/ועדת חוקה/3144
ירושלים, י"ג בסיון, תשס"א
4 ביוני, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 15
מישיבת הוועדה המשותפת כלכלה – חוקה
מיום רביעי כ"ג באייר התשס"א ( 16 במאי 2001 ), שעה: 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 16/05/2001
חוק שירות נתוני אשראי, התשס"ב-2002
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אברהם פורז - היו"ר
יגאל ביבי
יצחק גאגולה
יצחק וקנין
משה גפני
איתן כבל
נעמי חזן
מרינה סולודקין
אחמד טיבי
זאב בוים
מוזמנים
¶
עו"ד טנה שפניץ - משנה ליועץ המשפטי לממשלה
לימור ברוכים - משרד המשפטים
עו"ד דלית דרור - משרד המשפטים
עו"ד אלן זיסבלט - משרד המשפטים
עו"ד ליהי פלדמן - משרד המשפטים
עו"ד רג'ין יהודה כלף- משרד האוצר
עו"ד ורדה לוסטהויז- משנה ליועץ המשפטי, בנק ישראל
עו"ד דרור שטרום - הרשות להגבלים עסקיים
עידית פרוים - הרשות להגבלים עסקיים
עו"ד יוסף אריה - בנק הפועלים
עו"ד חנה הופנונג - בנק דיסקונט
פרדי וידר - מנכ"ל איגוד הבנקים
עו"ד מיקי טמיר - בנק לאומי
עו"ד דן קרני - בנק בינלאומי
מרדכי אוזן - יו"ר התאחדות הסוחרים
יאיר קורח - התאחדות הסוחרים
עו"ד בתיה מילר - רשות להגנת הצרכן
גלית אבישי - מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות
גיורא מיוחס - נציג טראנס יוניון ארה"ב
דן אבנון - מייצג את טרנס יוניון
אמנון אלטמן - יו"ר ביזנס דאטה ישראל
משה ברדוגו - מנכ"ל אגף מידע עסקי דן אנד ברדסטריט
חזקיה ישראל - התאחדות התעשיינים
משה וילשנסקי
אריק דייויס
היו"ר אברהם פורז
¶
בוקר טוב, אני פותח את ישיבת הוועדה. כפי שזכור לכם, בישיבה הקודמת של הוועדה שהתקיימה לפני הפגרה התבקשה הממשלה החדשה לחוות את דעתה בקשר להצעת החוק, על מנת שאנחנו נבדוק האם השתנה משהו באותה עמדה שהובעה בשעתו על ידי הממשלה הקודמת. לפי המידע הנמצא ברשותי, הממשלה החדשה, קרי ועדת השרים לענייני חקיקה, החליטה להיצמד להחלטות של הממשלה הקודמת. היה על זה ערעור בפני מליאת הממשלה והוא נדון ביום ראשון האחרון. הבנתי שלא התקבלה החלטה והוחלט שההחלטה תתקבל ביום ראשון הקרוב. בינתיים, תהיה הידברות בין הגורמים השונים במטרה להגיע להבנה. כפי שהוסבר לי על ידי הממונה על ההגבלים, המתנגדים הביעו נכונות שיהיה איסוף, אבל שלב מסירת המידע יהיה מותנה בהסכמתו של האיש שלגביו מסרו את המידע הזה.
עו"ד טנה שפניץ
¶
אני לא יודעת על זה שהגורמים הסכימו או לא הסכימו. מי שאמר היה השר דהן והוא הסכים לשקול ולבדוק את זה. לי לא ידוע שהוא הסכים. אין לי שום מידע יותר קונקרטי. היה דיון בממשלה ונשמעו הדעות. אגב כך עלתה הצעה שאומרת תהיה באמת ברירת המחדל שאוספים אלא אם מודיעים לרשם שלא אוספים, זה לעניין האיסוף. אולם לעניין המסירה יצטרכו את האישור הספציפי. האישור הספציפי שיינתן לפני כל עיסקה על ידי בעל הרישיון, הוא עניין מאוד מאוד קשה משום שהוא יצטרך כל פעם לפנות ללקוח ולשאול אותו האם הוא מסכים, כן או לא. עלתה לחלופין ההצעה שההסכמה הזו תתקבל על ידי מי שמבקש לקבל את המידע, מי שרוצה לתת את האשראי. אנחנו העברנו את ההצעה הזו לגורמים שמתכוונים אולי להפעיל שירות כזה, והתברר לנו שאם אנחנו צריכים לצאת מהמערכת האלקטרונית ובעל הרישיון צריך עכשיו לנהל מערכת ידנית עם מי שמתכוון לתת את האשראי ולקבל ממנו או פקסים או ניירות בכתב שהאיש במקום ההוא הסכים למתן המידע, אז זה שירות מסוג אחר. זה לא שירות מסוג און-ליין שאתה שואל ואתה מקבל את המידע, אלא יש איזשהי עצירה לעניין המידע החיובי או השלילי. צריך לצאת מהמערכת וצריך להפעיל אנשים. יש צורך בפקסים ובטלפונים פנויים, וצריך גם לאסוף את כל הניירות האלה. יש הצעה עוד יותר מרחיקת לכת שזה יהיה אצל מי שרוצה לתת את האשראי. רק הוא זה שצריך לוודא את ההסכמה ובזה גמרנו.
נראה לי שזה לפחות לא בכוונת מי שהיה מוטרד והיה רוצה שאנחנו נוודא באמת שיש הסכמה אמיתית ברגע של המסירה. משום שאותו אחד שרוצה לקבל עכשיו עשרה צ'קים דחויים, אם אני כמשרד המשפטים צריכה לסמוך על זה שאותו בעל חנות כן קיבל הסכמה או לא קיבל, ואם אחר כך הוא ישלח את זה, זה דבר שלא ניתן לפיקוח. נאמר שבארצות הברית נעשים כך הדברים. אנחנו הרי התרחקנו מהעניין הזה של להשוות את עצמנו לחו"ל. בארצות הברית אין עליו איסור מסירה אם אין הסכמה. ליתר ביטחון, הוא מוודא גם שהאיש ההוא קיבל הסכמה, אבל זה לא תנאי להפעלת החוק. מה עוד, שהם כבר מפתחים את זה הרבה שנים. יש להם את כוח האדם. כשמפתחים מערכת אלקטרונית, פתאום לצאת החוצה ולעשות פתקאות הלוך וחזור, נראה לי קצת בעייתי. אני כמשרד משפטים, בכלל לא בטוחה שאנחנו מוכנים ללכת להצעה הזו אחרי שבדקנו.
היו"ר אברהם פורז
¶
חבריי חברי הכנסת, כדי להפיג לכם את המתח אני רוצה לומר שאנחנו נחכה להחלטת הממשלה לגבי הסעיף מסירת מידע חיובי. לא שהיא מנחמת אותנו, אבל אני חושב שאם חיכינו עד עכשיו, אז כדאי שנחכה עוד מספר ימים. כבר קבועה לנו ישיבה ביום שלישי הבא ב- 9:00 בבוקר. לכל מי שיש עניין בנקודה הזו אני רוצה לומר לו כי היום לא תיפול הכרעה בעניין הזה. מצד שני, יש לנו כאן הרבה מאוד סעיפים שבאופן פורמלי טרם עברו אישור. הם לא במחלוקת, לפחות בעבר לא הייתה מחלוקת שצריך לאפשר לעשות את ההעברות האלה, לפחות את המידע השלילי. זאת אומר, פשיטת רגל, צ'קים חוזרים וכל ההרשעות הקודמות מהסוג הזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו עוברים עכשיו לאישור הסעיפים. אני אקרא את הסעיפים בקצרה ואם למישהו מחברי הכנסת יש הערה, אנחנו נשמע אותה.
הסעיף הראשון הוא סעיף ההגדרות. יש בו הגדרות של "בעל רישיון", "דו"ח אשראי", "הרשם", "הוועדה", "חוק הגנת הפרטיות", "חוק העונשין", "חוק צ'קים ללא כיסוי", "לקוח", "מנהל השירות", "מנפיק כרטיס חיוב", "מקור מוסמך".
עו"ד ליהי פלדמן
¶
יש לנו שינוי בהגדרת "מקור מוסמך". אנחנו הוספנו קריטריון בהגדרת מי מקיים את הוראות הרשומה המוסדית כאחד התנאים לבחון האם הוא יכול להוות מקור מוסמך,שעל פיו בעל רישיון נוכח על סמך חוות דעת של גורם מקצועי שרשומות עשויות להוות רשומה מוסדית. הניסוח הקודם היה בלי הגורם המקצועי ולא היה שום קריטריון ברור לפעול על פיו.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני נגד חקיקה שהיא לא ברורה. מה זה גורם מקצועי אם אתם לא מגדירים? אולי בזה אני גם מקטין את האחריות כי הוא יכול לומר: אני התייעצתי במישהו, וכך אני מקטין לו את האחריות. למה? בוא נוריד את מילים: על סמך חוות דעת גורם מקצועי. אם אנחנו אומרים שבעל רישיון נוכח שהרשומות המוסדיות הן רשומות שלגביהן מתקיימים התנאים, עליו הנטל. אם הוא לא עמד בזה אז הוא הפר את החוק.
היו"ר אברהם פורז
¶
אל תעשו הצמדה. בואו נעזוב את זה כרגע.
( קורא את הגדרת "מרשם" ואת הגדרת "נתוני אשראי" ).
דן אבנון
¶
אני רוצה להעיר הערה לגבי הגדרת הסעיף השני: "נתונים בדבר מתן אשראי ללקוח". אולי אפשר להוסיף את המילה ופירעונו, כי אנחנו מדברים לא רק על זה שאדם קיבל אשראי, אלא שהוא פרע או לא פרע. יכולה להיות פרשנות שתגיד רק עצם זה שנתת אשראי.
עו"ד אלן זיסבלט
¶
נניח שלקחתי הלוואה ולא שילמתי במשך חודש אחד או שבועיים. קודם כל, יש את המידע השלילי. אם אני לא עמדתי בהתחייבויות שלי לפרוע את החובות אז זה כבר הוכחה שאני לא עומד בהתחייבות הזו. למעשה, אנחנו מדברים על כך שהוא קיבל הלוואה ולא מעבר לזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה לדעת שהוא לקח ופרע. אפשר למסור מידע אם הוא שילם בזמן או שילם אחרי שנעלו לו את העסק.
עו"ד טנה שפניץ
¶
הנושא הוא מי יעדכן? האם הוא ישלח הודעה לבעל הרישיון ויאמר לו: פרעתי, ובעל הרישיון ירשום עכשיו פרעתי. הבנק יצטרך לעקוב ולראות כאשר ההלוואה כבר נכנסה לעו"ש מתי הוא פרע ויוכל לדווח? "המשביר" יצטרך לדעת מתי הוא מדווח? האם הוא כן ידווח שהוא פרע או לא פרע. זה בלתי אפשרי לעקוב אחרי זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו דיברנו על זה בשתי סקלות נפרדות. הסקאלה הראשונה הייתה האם בנק חייב לעדכן את הנתונים כל הזמן? האם הבנק חייב להזרים את הנתונים מיוזמתו כל הזמן? אנחנו אמרנו: לא ושאנחנו משחררים אותו מהחובה הזו. מצד שני, נניח שהחברה שאוספת את הנתונים הגיעה להסכמה עם הבנק לפיה הבנק גם יאמר לה האם החוב נגבה באמצעי אכיפה או שהוא נפרע במועדו. היא יכולה להגיע לנתון הזה ולהגיד למישהו שיש שני מצבים. מצב אחד, פרעת את כל התשלומים עד האחרון שבהם, גם השני פרע, אלא שהוא פרע אותם לאחר שעיקלו לו את הבית ולאחר שהוציאו לו את הנשמה.
אתי בנדלר
¶
ונניח שלא פרעת את זה במועד אבל בסופו של דבר פרעת, אז יהיה כתוב שהיו לך שלושה איחורים בתשלומים. על ידי המידע החיובי אתה נותן מידע שלילי שאתה לא מוכן לכלול אותו במסגרת המידע השלילי.
עו"ד דרור שטרום
¶
אם יש הלוואות שעמדו בהן במועדן כדיוקן, אז זה נתון חיובי שאפשר לכלול אותו. אני לא מבין למה למנוע את האפשרות הזו?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני הולך לדלג על הסעיף הזה, אבל אני רוצה לומר לכם את דעתי שהתגבשה לאחר אין ספור ישיבות. אנחנו אמרנו שאנחנו עושים דבר שלא עושים במדינות אחרות. אנחנו מחייבים את הבנקים למסור מידע, ואז נשמעה הטענה שהבנק לא בנוי להכניס כל הזמן און ליין את מועדי פירעון ההלוואות, אם פרעו או לא פרעו, אם היה עיקול. אבל נניח לרגע שאחת מהחברות האלה מגיעה להסכמה עם אחד הבנקים, ואיך שהוא התגלגלה לידיה אינפורמציה, והיא גם יכולה לומר האם הלוואה שנלקחה גם נפרעה במועדה או שהיא נפרעה באמצעי אכיפה. מה הפסול למסור את זה?
עו"ד אלן זיסבלט
¶
אני רוצה להסביר לך מדוע לא כדאי לעשות זאת, משום שבנק אחד כן יעשה את זה ואילו הבנק השני לא יעשה את זה. לקוח שהבנק שלו לא מוכן להגיד, אז ההבנה של מי שקורא את הדו"ח הוא שההוא שילם את החוב בזמן ואילו השני כנראה לא שילם. זה לא מדויק, זה מטעה. נניח שאחד שילם בטעות שבוע לאחר הזמן, אז הבנק לא יכול לומר שאותו אדם שילם בדיוק במועד.
עו"ד אלן זיסבלט
¶
מר פורז, בגלל הבעיות האלה יש אצלנו שתי קטגוריות של לקוחות. יש אחד שמקבל את האשראי ולא עושה בעיות, ויש אחד שלא משלם בזמן.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש מהגברת בנדלר שככל שהוועדה תחליט שהיא רוצה מידע חיובי, אז גם המילה פירעונו תיכנס. אם היא תחליט שלא רוצים מידע חיובי, המילה פירעונו תרד ממילא.
עו"ד טנה שפניץ
¶
אנחנו כמשרד משפטים רושמים הסתייגות בקטע הזה, כי אתה עושה נזק. אם יורידו מידע חיובי בכלל, אין לי בעיה.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, לא. חבר הכנסת גפני, מאחר ואני לא רוצה ששוב נטריח את כל האנשים האלה לחינם, תקשיב למה שאני אומר לך. יש רק נושא אחד ששנוי במחלוקת. הנושא הזה ידון במיוחד בשבוע הבא. אם אתה מבקש התייעצות סיעתית לגבי הנושאים האחרים, אני אקבע את ההצבעות עוד היום בשלב יותר מאוחר. יש בהצעת החוק המון סעיפים טכניים ואני לא רוצה לעכב את הצעת החוק. אני לא רוצה לבזבז את הזמן של כל הנוכחים פה.
משה גפני
¶
אבל לא צריך להביא את כל האנשים להצבעות. אני מבקש זאת על פי בקשה של חבר הכנסת רביץ שנמצא בשליחות בינלאומית ברוסיה.
אתי בנדלר
¶
חבר הכנסת גפני, שתי הבקשות לתיקונים בנושא אחד של חבר הכנסת רביץ רשומות בפניי והתכוונתי להעלות אותן.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם חבר הכנסת רביץ ירצה לעורר בשבוע הבא מחדש נושא באחד מהנושאים שאינם שנויים במחלוקת, אני אתן לו לפתוח את הנושא.
משה גפני
¶
הסיכום הוא כזה, לגבי הנושאים שלא שנויים במחלוקת אז מה שאתה מצביע, בסדר. לגבי הנושאים האחרים, אף על פי שהצבעת אם חבר הכנסת רביץ יגיד שהוא רוצה לפתוח נושא מחדש זה יפתח מחדש. ישר כוח.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מודה לך.
( קורא את הגדרת "עוסק", "שירות נתוני אשראי")
יש פה סעיף חדש שנקרא "שירות מידע על עוסקים". זה נוגע להצעת החוק הפרטית שאני הגשתי שאומרת שאדם שיש לו פעילות עסקית והוא מנהל את הפעילות העסקית בשמו הפרטי ולא בשם תאגיד או חברה בע"מ, לגבי אותו חלק של הפעילות העיסקית הוא ייחשב כמו תאגיד. אבל, זה לא יהיה לגמרי כמו תאגידים שלא צריך שום היתר, אלא מאחר ובכל זאת מדובר באנשים פרטיים, יצטרכו לקבל רישיון מאותו רשם, אבל זה רישיון אחר שהוא נפרד וזה ייקרא "שירות מידע על עוסקים", שפירושו, "איסוף, ניהול והחזקה של מידע על יחיד בפעילותו כעוסק בלבד, לצורך מסירה לאחר, כדרך עיסוק"
( קורא את הגדרת "רישיון", "רישיון שירות נתוני אשראי", "רישיון שירות מידע על עוסקים", "שליטה", "תאגיד בנקאי" ו"השר". )
בהסכמת חברי הכנסת אנחנו מאשרים את סעיף 1 סעיף ההגדרות, בכפוף למה שאמרנו לפי החלטת הממשלה.
אנחנו עוברים לפרק ב
¶
רישוי שירות נתוני אשראי ושירות מידע על עסקים. ( קורא את סעיף 2(א), (ב) ו-(ג). )
סעיף (ג) הוא משום שפיצלנו שני רישיונות שונים. אנחנו בהסכמת החברים פה מציעים שניים.
בסעיף 3(א) נדמה לי שיש צורך בוותק של חמש שנים כדי להיות רשם נתוני אשראי ורשם שירות מידע על עוסקים. ( קורא את סעיפים 3 (ב), (ג), (ד) ו- (ה). ). אנחנו משאירים את הסעיפים האלה.
עו"ד ליהי פלדמן
¶
סעיף (ד) תלוי בהחלטה על דיווח על מידע חיובי, הנוסח שמופיע בחוק, הנוסח של OPT OUT כפי שגובש אז. הרשימה הזו מותנת במה שיוחלט.
אתי בנדלר
¶
כפי שדיברתי עם הגברת שפניץ קודם, הכוונה היא שיוכלו להיות שני גופים שונים: אחד שמוסר נתוני אשראי ואחד שנותן מידע על עוסקים. זאת אומרת, ניתן לתת שני רישיונות לגוף אחד או רישיונות נפרדים.
היו"ר אברהם פורז
¶
כן, יכול להיות שיש מישהו שלא רוצה להתעסק בכל העניין של שירות נותני אשראי והוא רוצה רק להרחיב את פעילותו לגבי חברות. ירצו, ייקחו יותר מאחד. ירצו, ייקחו רק אחד.
דן אבנון
¶
אבל בסעיף ייחוד העיסוק אין את האוטומטי למי שמקבל את הרישיון לשירות נתוני אשראי, להיות גם בעל רישיון לתת מידע על עוסקים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אז אתה אומר זה צריך לכלול גם את זה, אבל ההוא יכול להיות גם חלק ממנו. יכול להיות, מה זה משנה? יהיו לך שני ניירות ואתה יכול לשים שתי מסגרות.
נעמי חזן
¶
האם לא כדאי לשים שם סייג לגבי הגובה של הסכום? זה כמו במכירת חמץ בפסח, אם הדו"ח הוא מאה שקלים אז כדאי לעשות את זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
גובה הערובה ותנאים נוספים יבואו לאישור הוועדה פה בבוא העת. אם תחשבי שהסכום לא מתאים נוכל אז להעיר.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא הייתי שבספר החוקים יופיע סעיף שאומר: "הורשע בעבירה – לרבות מי שהוגש נגדו כתב אישום". אפשר לכתוב: מבקש הרישיון שלא הוגש נגדו כתב אישום. אתי, תכניסי את זה פנימה לא בסעיף ההגדרות. זה לא אסתטי.
( קורא את סעיף 5 (ב) ). מי בית המשפט המוסמך? האם זה הב ג"ץ?
היו"ר אברהם פורז
¶
האם את לא רוצה לעשות תיקון עקיף בחוק בתי המשפט המינהליים, להכניס את זה כבר ולגמור את הסיפור?
עו"ד ליהי פלדמן
¶
ההחלטה של מי שעוסק בבית הדין המינהלי אצלנו שהם לא עושים את זה. יש להם תוספת בחוק של כל החוקים שנכנסו יחד והם כל פעם מכניסים את התוספת, והחוק הזה ייכנס לתוספת.
היו"ר אברהם פורז
¶
טוב. סעיף 5 כמו שקראנו אותו אושר. אנחנו תכף נראה מה קורה בסעיף 6. אתם אומרים כי הוא עבר לפרק ג'. סעיף 7 – בקשה לרישיון. ( קורא את סעיף 7(א)(1) ).
היו"ר אברהם פורז
¶
רוצים לדעת מה משלח ידו. תארי לעצמך שהוא כותב שמשלח ידו הוא שודד, אז הוא לא יקבל. האמת היא שאפשר היה לעשות את זה בתקנות, אבל לא חשוב.
( קורא את סעיף 7 (א)(2), (ב)(ג) ). אנחנו מאשרים את סעיף 7.
נעמי חזן
¶
אני רוצה לשאול עוד שאלה. אני לא אוהבת חקיקה מהסוג הזה של פרטים נוספים שייקבע השר. איפה הפיקוח על כזה דבר? הסעיף הזה אומר כמה דברים, משאיר אותו פתוח, ואז אני שואלת איזה פיקוח יש על מה שהשר ייקבע?
עו"ד טנה שפניץ
¶
א', האימון הכללי שרוחשים למי שמתקין את התקנות. ב', הבג"ץ. ג', ערעור לבית המשפט. ד', חלק מהדברים הם באישור הוועדה.
אתי בנדלר
¶
זה כתוב בסוף. בסוף הצעת החוק יש סעיף שמדבר על התקנת תקנות ושם יש הפרדה איזה תקנות טעונות אישור ועדה ואילו תקנות לא טעונות אישור הוועדה. הרעיון המנחה הוא שבכל נושא מהותי או בנושא שיש לו השלכות כלשהן יהיה צורך באישור ועדה. נושאים שהם טכניים אפילו ברמה של סדרי דין לבית משפט לא יהיו טעונים את אישור הוועדה.
היו"ר אברהם פורז
¶
חברת הכנסת חזן, אני מציע שאנחנו לא נתעסק בפרטים הנוספים שייקבע, כי אחר כך זה יטיל עלינו עומס בלתי רגיל.
היו"ר אברהם פורז
¶
חברת הכנסת חזן, כיושב ראש הוועדה אני יכול להגיד שהמגמה שמסתמנת לאחרונה בכנסת שכמעט כל התקנות הן באישור הוועדה, גורמת פה לעומס עצום של תקנות באין ספור נושאים שמחייבים אותנו לדון בהם, ובינהם נושאים טכניים, ובסוף אין לנו זמן לדברים רציניים שבחקיקה ראשית.
נעמי חזן
¶
מצד אחד, אני מסכימה איתך. מצד שני, אם אין פיקוח אז יש גם האפשרות של משטר בירוקרטי וגם מזה צריך להימנע.
היו"ר אברהם פורז
¶
לגבי פרטים נוספים שייקבע השר בבקשה לרישיון, אנחנו נסמוך על השר, ואם לא על השר אז על עובדי משרדו. סעיף 7 מאושר.
( קורא את סעיף 8 ). סעיף 8 מאושר.
סעיף 9. ( קורא את סעיף 9(א)(1)(2)(3), (ב), (ג), ו- (ד) ). סעיף 9 מאושר.
נעמי חזן
¶
האם יש בדיקה של כולם מידי פעם? האם יש איזשהו פיקוח תקופתי קבוע? אתם יכולים להנפיק אלף רישיונות והסעיף הזה אומר שיש אפשרות לביטול, אבל האם יש חובה של בדיקה תקופתית של בעלי הרישיונות?
נעמי חזן
¶
אין בכך תשובה לשאלתי. פה נותנים רישיון פעם אחת וזה לחמישים שנה. אם לא מגיע לידיעתכם אחד מהתנאים האלה, אז הרישיון הוא נשאר בתוקף אף על פי שייתכן שיש פה בעיה אמיתית. אני שואלת, האם יש עניין של פיקוח תקופתי על בעלי הרישיון? לפחות לא בסעיף הזה. אני לא רואה את זה פה. יש זכות פיקוח, אני מדברת על חובה.
נעמי חזן
¶
אני מנסה כאן להגן על האזרח שנתקל בבעל רישיון שהוא לא מי יודע מה, ואני לא רואה שיש פה חובה של פיקוח תקופתי. הרישיון הזה לא ניתן לנצח נצחים, ולפי דעתי אסור שיינתן לנצח נצחים.
עו"ד טנה שפניץ
¶
חברת הכנסת חזן אומרת שיש כאן סמכויות פיקוח, אבל אנחנו לא מטילים כאן בריש גליה חובה לפקח. אני מבינה שהיא הייתה רוצה לומר כי הרשם יפקח על מילוי הוראות חוק זה ולצורך זה יש לו את הסמכויות.
נעמי חזן
¶
הוא לא נכנס לחשבון, אבל הוא יודע עליי דברים, ואני רוצה לדעת שמי שבודק את הדברים האלה מותר לו לדעת עליי כל הזמן דברים.
אתי בנדלר
¶
עניין הפיקוח יהיה בסעיף 11.
אני עדיין מוטרדת עם פיסקאות (2) ו-(3) של סעיף 9(א). כאן נאמר מתי מותר לרשם לבטל רישיון, או שתנאי מהתנאים לפי סעיף 5, אלה הסעיפים של התנאים לרישיון, או תנאי ברישיון חדל להתקיים, או שהוא הפר הוראה מהוראות החוק זה או תנאי מתנאי הרישיון הפרות חוזרות ונשנות. הגברת ליהי פלדמן הפנתה את תשומת ליבי שההפרות החוזרות ונשנות הוא נוסח שיש בחוק איסור הלבנת הון, אבל אני לא שקטה עם העניין, כי אם מישהו למשל מסר מידע שהיה אסור לו למסור, אני רואה בזה הפרה מאוד חמורה שאני הייתי רוצה להפנות לה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני שואל אתכם, האם בלי המילים "חוזרות ונשנות" אנחנו בעצם לא מגיעים לאותה תוצאה? הרי לרשם יש שיקול דעת והוא לא חייב לאחר הפרה ראשונה מייד לבטל את הרישיון. מצד שני, המילים "חוזרות ונשנות" אומרות שמחייבות לאיזה פעולה רצידביסטית של עבריינות חוזרת, ואולי הפרה אחת חמורה היא שקולה כנגד מאה הפרות קטנות חוזרות ונשנות? אולי נוריד את המילים: "חוזרות ונשנות", ממילא זה שיקול דעת. זה כמו כל החלטה מינהלית. הרשם לא יבטל את הרישיון על דבר קל ערך. אבל יכול להיות דבר מאוד חמור, למשל שאחד כזה לוקח את
כל הרשימה ומעביר אותה לפירסום בעיתון או באינטרנט. אולי הפרה אחת כזו מספיקה כדי לבטל את הרישיון. המילים: "חוזרות ונשנות" נמחקות.
בכפוף להערות שאמרנו קודם סעיף 9 מאושר.
איתן כבל
¶
אדוני היושב ראש, ראשית, אני מצטער שלא הייתה לי זכות להיות שותף לחוק הזה מתחילתו. שנית, כשאתה אומר שהסעיף מאושר, האם זה אומר כאילו נעשתה הצבעה?
איתן כבל
¶
אני אומר את זה כתפיסה. אני מתנגד גם למידע השלילי וגם לחיובי. אני ארצה להביע את עמדתי לפני שתהיה ההצבעה הסופית.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע כך, לאחר שביום שלישי הבא אנחנו נגמור סופית את החוק לכאן או לכאן ואני אצביע להעביר אותו לקריאה שנייה ושלישית למליאה, אתה תצביע נגד.
אתי בנדלר
¶
לא צריכים להצביע להעביר את זה סופית למליאה. משהכנסת העבירה בקריאה ראשונה הצעת חוק, שומה על הוועדה להכין את הצעת החוק הזו לקריאה שנייה שלישית, וכל מה שיכול חבר כנסת זה להצביע נגד במליאה.
אתי בנדלר
¶
הסתייגויות מכאן ועד להודעה חדשה, אין בעיה. אני הערתי על כך שלא צריך לערוך כאן בוועדה הצבעה אם להעביר את זה לקריאה שנייה או שלישית.
היו"ר אברהם פורז
¶
חבר הכנסת כבל, אם אתה רוצה בכל זאת שעמדתך תישמע, אתה בישיבה הבא תאמר שאתה מתנגד לחוק ושאתה מצביע נגדו וזהו.
היו"ר אברהם פורז
¶
חבר הכנסת כבל, האם אתה חושב שזה לא היה רצוי שיהיה לנו בארץ מאגר של אנשים שפשטו רגל, מאגר של אנשים שהצ'קים שלהם חזרו, מאגר של אנשים שעשו כל מיני נוכלויות ומעשה מרמה, וכל זאת כדי שאפשר יהיה להיזהר מהם?
איתן כבל
¶
כשמעלים את השאלה הזו בצורה הזו זה נשמע ממש יפה ומי לא רוצה שיהיה מאגר שכזה? אבל יש גם את החיים והפרקטיקה בחיים היא הרבה יותר מסובכת ומורכבת מחקיקה. כשאני ראיתי את הצעת החוק לראשונה הרגשתי כאילו אני בסצנה מהספר 1984 של אורוול. עד היום יש את האח הקטן שהם הבנקים ועכשיו יוצרים לנו את האח היותר גדול שיוכל לשלוט באזרח. מערכת היחסים בין הבנק ללקוח היא דבר הרבה יותר מסובך מכפי שניתן להגדיר זאת בחוק זה או אחר.
עו"ד דן קרני
¶
לא יודע ולא יכול לדעת. בעל חנות שמקבל היום צ'ק מלקוח לא יכול לדעת אם יש לצ'ק יש כיסוי. יותר מזה, הלקוח שקונה מקרר ומשלם עבורו, לא יכול לדעת שמדובר בבעל חנות שהוא נוכל. הוא לא יכול לדעת שמחר הוא לא יקבל את המקרר ולא את כספו בחזרה, ועליהם אתה מגן. לא על אף אחד אחר. הידע נמצא בבנקים הגדולים.
איתן כבל
¶
דבריי אינם תורה מסיני. זו תפיסה, זו עמדה. יש קבוצות שלמות באוכלוסייה שהן חלשות ואי אפשר להתעלם מזה.
עו"ד דן קרני
¶
הם ייהנו מזה. הם ישלמו הרבה פחות לבנקים. מי שיסבול הם הבנקים הגדולים, האוכלוסייה החדשה תהנה.
איתן כבל
¶
אני לא בדיוק קונה את כל מה שקשור לבנקים, להבטחות ולהטבות. לרגע לא שיערתי בדעתי שאני לא אשמע את העמדות שאתם משמיעים פה כאשר אני ארצה להעלות את עמדתי העקרונית. אני לא אחד שמנותק מהנעשה כאן, אני חי פה ואני יודע מה קורה. גם אני לקוח וגם
אני לא רוצה שירמו אותי כשאני קונה מקרר. גם אני רוצה שתהיה פה חברה מתוקנת, לא פחות מאחרים שיושבים פה. אני בין הפעילים מבין חברי הכנסת שפועל לכך שיהיו לדברים צורה אחרת. במדינת ישראל יש נתונים על הרבה צ'קים שחוזרים, אבל גם לא מביאים נתונים איך המערכות בנקים מביאות את האזרח להיכנס למצב שכזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
חבר הכנסת כבל, נניח ובעל החנות אומר לך שמחיר המקרר שבו אתה מעוניין הוא עשרת אלפים שקל, והוא מבקש ממך לשלם עכשיו אלפיים שקל מקדמה, ואת היתר תשלם בזמן האספקה. אחר כך הוא סגר את החנות ונעלם ונעלמו גם האלפיים שקל ששילמת. איך אתה תתייחס למצב שכזה?
עו"ד טנה שפניץ
¶
הייתה לנו את ההרגשה והתחבטנו בה, והחוק הוא ממש לא הולך על צ'ק, צ'ק. הוא הולך על שלבים, אחרי שהצטברו הרבה מאוד אינדיקטורים שהאיש הוא לא אמין בתשלומים שלו. לא מדובר כאן בכלל על צ'קים.
היו"ר אברהם פורז
¶
חבר הכנסת כבל, אני מציע שתיפגש עם הגברת שפניץ בתום הישיבה אפילו, אם יהיה לך זמן. תשמע אותה, אם עמדתך תשתנה מה טוב, אם לא תשתנה, אתה תביע אותה ביום שלישי על ידי הצבעה. אני אומר לך שלדעתי אנחנו רוצים לבודד קבוצה של נוכלים ורמאים שמצליחים לחזור ולרמות את כולם.
איתן כבל
¶
יש אנשים שכל מהותם הוא העיסוק ברמאות. יחד עם זאת אני רוצה לומר לך שכאשר עבדתי במשרד השיכון ראיתי כל כך הרבה אנשים שנקלעו למצוקות שלא בטובתם בכלל. אני הייתי שמח מאוד אם היה ניתן לבודד באמת את כל אותם הרמאים במפגיע.
איתן כבל
¶
יש פה נקודה שמאוד מאוד מפריע לי ואולי תצליחו לשכנע אותי. האם כל אותם 18 אלף אנשים שהצ'קים שלהם חוזרים קמים בבוקר ומחליטים שהיום הם קונים מוצר כלשהו ומשלמים בעבור צ'ק שיחזור?
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, אנחנו קיימנו דיון עקרוני בעניין הזה והכנסת והממשלה אישרו את זה. אני מציע לך, חבר הכנסת כבל, להיפגש עם הגברת שפניץ שתסביר לך את הבעיה עם הצ'קים החוזרים וההוצאה לפועל. אם תשתכנע טוב, אם לא, מותר לך להביע את עמדתך. תגייס רוב במליאה נגד החוק ונגמר העניין.
עו"ד אלן זיסבלט
¶
בעיתון "גלובס" כתוב כי יש 16 אלף צ'קים בממוצע מידי יום, ובנק ישראל מעריך כי בשנה יש 4,8 מיליון צ'קים שחוזרים.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, בסעיף 10 מבקשים מאיתנו למחוק אותו והסמכות תהיה בידי בית המשפט המינהלי.
סעיף 11 – סמכויות הרשם.
אתי בנדלר
¶
בסעיף 11 (א) אנחנו נכתוב: לצורך מילוי תפקידיו יפקח הרשם או עובד המדינה שהוא הסמיך לכך על פעולות בעלי הרישיון ובין היתר...
היו"ר אברהם פורז
¶
( קורא את סעיף 11(א)(1)(2) ). האם יש סכנה שמישהו ינהל שירות נתוני אשראי מביתו? אני לא מניח שמישהו מנהל שירותי אשראי מביתו.
היו"ר אברהם פורז
¶
( קורא את סעיפים 11(א)(4)(א)(ב)(ג) ). נניח שמישהו מנצל לרעה את כל המידע שבידו ורוצים לקחת ממנו את הכל. האם יש אפשרות כזו?
היו"ר אברהם פורז
¶
( קורא את סעיפים 11(4)(ד) ו-( ה) ). נניח ויודעים שמישהו הולך להפיץ את הרשימה לציבור, ולא רוצים להותיר בידיו גם את ההעתק, כי עם ההעתק הוא יכול לעשות מה שהוא עושה עם המקור. לשם כך צריך ללכת לבית המשפט ולהוציא צו זמני לתפיסה.
אתי בנדלר
¶
בסעיף (ה) בסופו כתוב כי בית המשפט רשאי להאריך את תוקף הצו, לאחר שנתן לבעלים הזדמנות להשמיע את טענותיו. זאת אומרת, הצו הראשון יכול להיות במעמד צד אחד בלבד.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר.
( קורא את סעיף 11(ב)(1)(2) ו-(3) ). האם הפטנט שלכם הוא שמודיעים למשטרה ושהיא מודיעה?
עו"ד ליהי פלדמן
¶
כן. הרשם הוא סמכות מינהלית והוא יכול לשלוח מפקח במישור המינהלי, והסנקציה שהוא נוקט זה ביטול הרישיון. ברגע שיש לו חשש פלילי זה עובר למשטרה.
עו"ד ליהי פלדמן
¶
אלו סעיפים שבעבר הייתה הפנייה לפקודת סדר הדין הפלילי. מאחר ופה מדובר במישור המינהלי, אז פשוט העתקנו פנימה.
עו"ד מיקי טמיר
¶
אני מתייחסת לסעיפים 11(א)(1) ו-(2). מהסעיפים האלה אני מבינה שכל הסמכויות של הרשם אמורות להיות מופנות לאותם משרדים. סעיף (3) הוא כאילו חי בפני עצמו, ולכאורה אותו רשאי יכול להיכנס גם למשרדים של גורמים אחרים ולבקש להיכנס לחומר מחשב. זו סמכות מחמירה ולדעתי רק למשטרה יש סמכות כזו ולא לגורמים אחרים. אנחנו נותנים פה לרשם הזה סמכויות שיש היום למשטרה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני חושב שהרשם הזה אחראי עוד יותר מהמשטרה. הוא עובד מאוד בכיר במשרד המשפטים, הוא עובד מדינה בעל כשירות להיות שופט. הוא גורם יותר אחראי משוטר בדרגת רב סמל.
עו"ד חנה הופנונג
¶
אנחנו הבנו כי במסגרת הפיקוח הוא רשאי לדרוש מכל אדם לקבל כל מסמך אם המסמך הזה דרוש לו לצורך הפיקוח וחייבים לתת לו. הוא יכול לבקש מבנק מידע על מצב החשבון גם אם המידע לא רלוונטי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני עם כל הכבוד חושב שמדובר בפקיד בכיר במשרד המשפטים שהוא בעל כשירות של שופט, והוא בעיניי לא פחות מוסמך משוטר או אפילו קצין משטרה שלפעמים אין להם בכלל השכלה.
אתי בנדלר
¶
חנה, האם החשש שלך הוא שהרשם יפנה אליכם, אל הבנקים, ויבקש מכם לתת לו את כל הפרטים על חשבונותיו של אדם מסוים, ואתם תהיו מחויבים לתת לו גם אם לדעתכם אין לזה רלוונטיות לנושא של ניהול שירות האשראי. האם זו הבעיה שלכם?
עו"ד חנה הופנונג
¶
הבעיה היא שהסמכות שלו היא סמכות מאוד גורפת והדרישה היא דרישה שיכולה לבוא כדרישה גורפת. יש לנו היום ניסיון ואנחנו רואים שכאשר לא יודעים מה לעקל אז קודם כל מעקלים את הכל ואחר כך הצד שנפגע הוא זה שצריך לרוץ.
עו"ד טנה שפניץ
¶
אני אסביר לך מה הכוונה, הכוונה הייתה שהוא יכול לדרוש מסמכים ממי שהוא צריך. בסוגריים אני אומרת כי לא מדובר באדם פרטי שמחפש חומר, אלא הוא מחפש מה שדרוש לצורך חקירתו. אם זה לא מספיק מוגדר אפשר להגדיר. לא הייתה שום כוונה שהרשם יכול להיכנס עם
צו של שופט בכלל ומשטרה, אפילו לא עם צו של שופט ומשטרה לחפש משהו בבנק. כל מה שהוא יכול לעשות זה לדרוש מסמכים. עכשיו אני מבינה שגם כאן יש לכם חשש שזה עלול להיות רחב מידיי. עדיין, אני לא רואה איך אפשר למנוע מרשם שאם הוא חושב שלשם פיקוח על בעל הרישיון הוא צריך ממקור מידע איזשהו מסמך, שהוא לא יוכל לדרוש אותו? אנחנו נתקן את הניסוח בהתאם למה שהסברתי.
עו"ד דלית דרור
¶
אותן סמכויות קיימות לרשם בעבירה על מידע בחוק הגנת הפרטיות. אפשר להוסיף: לדרוש מכל האדם הנוגע בדבר מסמך.
עו"ד ורדה לוסטהויז
¶
בואו נעזוב לרגע את הדרישה. כתוב כי הדרישה זה מכל אדם. בפיסקה (2) זה מתייחס לבעל רישיון. תוסיפו פשוט חומר מחשב ובלתפוס שזה ספציפי.
אתי בנדלר
¶
אם זה מה שמדאיג אתכם, בפיסקה (1) אנחנו נבהיר את המובן שמדובר רק על חומר שדרוש לצורך הפיקוח, ובפיסקאות (3) ו-(4) שמדובר על בעל רישיון בלבד.
היו"ר אברהם פורז
¶
רק בנושא אחד אין החלטה וזה בשאלת המידע החיובי. בכל יתר הנושאים הממשלה תומכת תמיכה מלאה ונלהבת. זו הצעת חוק ממשלתית.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין לנו זמן. בשבוע הבא אנחנו נדון רק בליבה. יש כאן סעיפים הנוגעים לסמכות הרשם ואילו טפסים דרושים בואו נגמור עם זה וזהו. חבל על הזמן. מדובר בהצעת חוק ממשלתית. הממשלה גם יכולה לחזור בה מהחוק ולומר לנו: תודה רבה.
סעיף 11 אושר. אנחנו עוברים לסעיף 12.
( קורא את סעיף 12 ). מדובר פה על ערבות בנקאית וזה באישור ועדה של הכנסת. אנחנו מאשרים את סעיף 12.
( קורא את סעיף 13 ).
אתי בנדלר
¶
וכמובן שכאן צריכים להוסיף ולומר שלעניין זה לא יראו בהשגת שירות מידע עסקי משום עיסוק נוסף אם ניתן לו רישיון לכך.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, אני מציע כי את סעיף 14 נדחה לישיבה הבאה, גם החלק החיובי וגם החלק השלילי. אנחנו לא נפצל אותו.
אנחנו בעד סעיף 14א. ( קורא את סעיף 14א ), אנחנו בעד הסעיף הזה והוא מאושר.
סעיף 15 אנחנו דוחים לישיבה הבאה, כולל (א) ו- (ב).
סעיף 16. ( קורא את סעיף 16(א)ו-(ב) ). דרך אגב, זה תמיד יהיה חלק מהמידע, האם הוא תמיד יודע להגיע לכל המקורות? הוא בטח יכתוב בעצמו שהוא מודיע שאולי הוא לא הגיע לכל המקורות.
היו"ר אברהם פורז
¶
ללא ספק. סעיף (1), עד חמש שנים העסק נמחק. סעיף (2) לעניין פשיטת רגל זה שבע שנים. סעיף (3) שלוש שנים לגבי לקוח מוגבל. במילים אחרות, יש חנינה אוטומטית אחרי תקופה מסוימת ויוצאים מהמרשם הזה. דיברנו על כך שיהיו כאלה שיסתבכו כאן לגמרי ולאחר מכן הם ייסעו לחוץ לארץ יעשו שם חיים במשך כמה שנים ואחר כך הם יחזרו לארץ, אבל הבנתי שזה בלתי אפשרי והרמתי ידיים.
סעיף 17 אושר. ( קורא את סעיף 17א – ציון המועד ). אנחנו מאשרים את סעיף 17א.
סעיף 18 מדבר על חובת מסירת המידע ועל כך דיברנו בהרחבה. אנחנו מאשרים את סעיף 18.
סעיף 19. ( קורא את סעיף 19(א)(ב) )
עו"ד טנה שפניץ
¶
בוועדת השרים כאשר אושרה ברירת המחדל הידועה, הודגש וביקשו לכתוב במפורש שמסירת ההודעה תהיה ישירות לרשם מתוך הנחה שזה לא יהיה דרך מקורות המידע, ולכן הוספה פה המילה: ישירות.
היו"ר אברהם פורז
¶
הגברת בנדלר, כדי שאני לא אשבור לעצמי את הראש עכשיו במשמעותה של המילה ישירות, תרשמי לך שאנחנו צריכים לטפל במילה הזו. אתם יודעים מה? סעיף 19 לא מאושר, כך אנחנו ניזכר שאנחנו צריכים לחזור אליו.
מסעיף 19 אנחנו קופצים לסעיף 31. מה שכתוב בהערת השוליים קבלת דו"ח אשראי המספר הנכון של הסעיף הוא 21.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא חשוב, אני אקרא את הסעיף לפרוטוקול כדי שידעו למה התייחסנו. "בעל רישיון להפעלת שירות נתוני אשראי ימסור ללקוח, על פי בקשתו, דו"ח אשראי מעודכן תוך 7 ימים מיום הבקשה, במועדים ובתנאים שייקבעו בתקנות". דיברנו כרגע על סעיף שכותרת השוליים שלו היא קבלת דו"ח אשראי ותוכנו נכנס לפרוטוקול כפי שהקראתי אותו.
אני חושב שצריך להכניס את המילה לגביו או אודותיו או שתמצאו את המילה הנכונה. צריך לכתוב: בעל רישיון להפעלת שירותי נתוני אשראי ימסור ללקוח על פי בקשתו דו"ח אשראי מעודכן לגביו, או המתייחס אליו, תוך 7 ימים...
הגברת שפניץ, האם תוך שבעה ימים זה כולל שבתות וחגים או שבעה ימי עבודה?
אתי בנדלר
¶
כאן אני לא בטוחה שזה ימי עסקים. מדובר כאן על מישהו שרוצה לדעת איזה מידע נמסר עליו לאדם אחר, והוא רוצה לוודא שלא גורמים לו נזק, שהמידע הוא מהימן. הדו"ח הזה נמסר בסופו של דבר גם למישהו אחר ואין סיבה כאן לעשות שבעה ימי עסקים.
היו"ר אברהם פורז
¶
בעל רישיון להפעלת שירותי מידע ימסור לאדם לפי בקשתו דו"ח אשראי מעודכן, אודותיו או המתייחס אליו תוך 7 ימים. למה אני צריך פה את המילה "לקוח"? המילה "לקוח" קצת מפריעה לי.
עו"ד טנה שפניץ
¶
חבר הכנסת פורז, זו מילה לא מוצלחת וכולם נורא חכמים בלהעיר הערות. אף אחד לא הציע חיובית למרות שהצענו פרס גדול למי שיביא לנו הצעה חלופית.
דן אבנון
¶
דובר על כך שהשר ייקבע שדו"ח אחד יהיה ללא תשלום, אבל שלא יהיה מצב שאדם יתחיל לבקש כל שבוע דו"ח וכשהוא ירצה לקבל אשראי הוא יתקשר אלינו ויבקש מאיתנו דו"ח והוא ילך עם זה לנותן האשראי. לכן, אחת לשנה, אחת לחצי שנה השר ייקבע בתקנות מתי הוא יכול לקבל דו"ח ללא תשלום ודוחות מעבר לזה יהיו בתשלום.
אתי בנדלר
¶
לא, ההחלטה הייתה שהדו"ח יהיה ללא תשלום והשר באישור הוועדה יוכל לקבוע מתי הוא יהיה כן חייב בתשלום. מה זה דו"ח ראשון? האם דו"ח בהפרש של חמישה נקרא דו"ח חוזר או דו"ח חדש? צריך לבדוק את העניין. חוץ מזה יש זכות עיון.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני יכול לומר לכם את משאלתנו. פעם אחת אפשר יהיה לקבל דו"ח אחד חינם. אנחנו לא רוצים שיהיו כאלה שישגעו את החברה וכל יומיים יבקשו דו"ח. לאחר הדבר הבסיסי והראשוני הזה, זה יהיה חייב בתשלום.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר.
( קורא את סעיף 21 – דירוג ). למה אתם מנסחים את הסעיף הזה "אם שוכנע השר הוא רשאי לקבוע"? סעיף 21 יעמוד לדיון יחד עם הסעיפים האלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל זה עניין הדירוג. הניסוח צריך להיות ככה: השר רשאי אם שוכנע כי יש צורך בכך לקבוע באישור הוועדה. עושים קצת החמרה כי יש פרשנות שאומרת שהשר רשאי כלומר השר חייב וכדי לא לעשות את זה אז אומרים אם שוכנע, אז אומרים שבאמת הפעם רשאי במובן האמיתי של המילה רשאי.
אתי בנדלר
¶
ההחלטה של הוועדה הייתה שניתן יהיה לקבוע בתקנות גם רק סוגי לקוחות שלגביהם ניתן יהיה ליצור דירוג כאמור.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו עושים שזה יהיה רחב וזה יבוא בתקנות, והוועדות יבואו כאן לדיון ויהיה פה דיון ארוך וממצה ואני לא יודע מה יהיה בעקבותיו.
משה ברדוגו
¶
אני רוצה לחזור לסעיף 31. האם זה אומר שאנחנו צריכים להחזיק מידע שהוא כל הזמן מעודכן ללקוח? יכול להיות שאספתי מידע אבל הוא לא מעודכן. אין לי דירוג של אותו לקוח.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא שייך לזה. זה חוק שאומר שאם אתה מנהל חנות תשמישי קדושה בע"מ ואז בכלל מסור פרטים על המנהלים ועל הכל, אבל אם החנות היא לא בע"מ אי אפשר למסור מידע על החנות. אנחנו אומרים על החנות ועל העסקים שלך מותר למסור מידע, לא על החיים הפרטיים שלך, לא על המשפחה. זה לא שייך למסירת נתוני אשראי.
היו"ר אברהם פורז
¶
רק בתחום העסקי. לחברה אין זכות להיכנס אליו ולבקש ממנו להראות לו את החשבונות. זה לא מס הכנסה, אבל אם זה הגיע אליהם בדרך זו או אחרת, אז זה הגיע אליהם.
אתי בנדלר
¶
מה הכוונה כאן של "רשאי לאסוף ולהחזיק כדין"? אני חוששת שמא יבוא מישהו ויפרש את המילה הזו שאם הדין מרשה לו אז הוא יאסוף, ואם הדין לא ירשה לו אז - - -
עו"ד ליהי פלדמן
¶
החשש היה שיש פה מטרה לאסוף כל מידע. הכוונה היא כמובן כל מידע שמותר היה לך להגיע אליו. אנחנו לא מתירים לו להיכנס למאגרים שאחרת אסור היה לו להיכנס אליהם. אם אתה יכול להגיע למידע באופן חוקי אתה רשאי להחזיק את זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם בלי המילה "כדין" פירושו שהוא רשאי נניח להיכנס למאגרים של מס הכנסה למרות שהם מוגנים ולקחת חומר?
עו"ד ליהי פלדמן
¶
הייתה טענה שיש פה הרשאה לאסוף כל מידע. רצו להבהיר למרות שיש סעיף שמירת דינים בסוף.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע שיהיה כתוב: בעל רשיון להפעלת שירות מידע על עוסקים רשאי לאסוף ולהחזיק כל מידע שהתקבל או שקיבל כדין, לרבות נתוני אשראי על יחיד וכו'. כך לא יצא מצב שהוא יכול לקבל מידע מהצבא.
( קורא את סעיף 20א ).
אתי בנדלר
¶
חוץ מנושא שאין לעסוק בכך אלא על פי רישיון שיינתן. אני מניחה כי הוראות החוק לא חלות על - - -
עו"ד ליהי פלדמן
¶
לא, לא. אנחנו עשינו שני סוגים של רישיונות. במקום בו נאמר רק בעל רישיון, הכוונה לשני בעלי הרישיונות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע לעשות את זה בשני רישיונות. אני לא רוצה שיהיה רישיון א' שהוא רחב ורישיון ב' שהוא צר.
עו"ד טנה שפניץ
¶
צריך לשים לב בפרק שבא, כי אנחנו החלנו אותו על שני בעלי הרישיונות. זה לא ממש מתמטיקה אם הוא צריך אולי על עוסקים להיות יותר חופשי קצת, ולכן צריך לקרוא את ההוראות האלה בעיניים.
אתי בנדלר
¶
האם אני כלקוח רשאית לפנות לבעל רישיון להפעלת שירותי מידע על עוסקים ולבקש ממנו העתק מדו"ח שהוא מסר למישהו אחר, חינם או לא חינם? בכלל, איפה יש את החובה שלו לתת לי את הדו"ח. לדעתי, יש דברים שכן צריכים לחול עליו.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע לא להסתבך יותר מידיי. אם נסתכל בסעיף הראשון נראה שכבר יש בו בעיה. הסעיף מדבר על כך שלא יפרסם אדם מידע שהתקבל, לגבי פרסום על עוסקים זה מה שהוא צריך לעשות. אני לא יכול בפורום כזה לשבת על הניסוח. העיקרון צריך להיות שפרט לזה שהוא צריך רישוי, כל היתר הוא כמו על תאגיד שאין עליו שום מגבלות ושום דבר. מי שייפגע, יתבע אותו על הוצאת לשון הרע.
עו"ד טנה שפניץ
¶
עקרונית זה מקובל, אבל השאלה מה הולך יחד עם הרישוי? האם למשל, זה שהוא יכול לדרוש תיקון עליו הולך יחד עם הרישוי? אדוני היושב ראש, אני מציעה שבכל זאת תיתן דעתך ונחליט אחד אחד.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון למצב המשפטי של היום, מה דינו של תאגיד שפירסמו עליו מידע כוזב? אין שום חובה לתת לו אפשרות להגיב. הוא יכול להגיש תביעה על לשון הרע ולתבוע פיצויים ולומר כי מדובר בפגיעה עסקית גדולה. הדבר היחיד שהגיוני פה לומר שלא כל אחד יכול לעשות את זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
" סעיף 24 – לא יפרסם אדם מידע שהתקבל מבעל הרישיון ". מה פירוש? הרי אין שום בעיה להפנות לעיתון "גלובס" ולדבר על מידע עסקי של גוף עסקי. הפעילות העסקית צריכה להיות גלויה לגמרי.
עו"ד ליהי פלדמן
¶
בזמנו אנחנו דיברנו כאן גם על המטרה שלשמה אתה מבקש דו"ח. הצענו שגם מי שמבקש דו"ח על עוסקים צריך לומר מה המטרה לשמה הוא צריך את הדו"ח הזה.
עו"ד טנה שפניץ
¶
אמרנו כמו חברות עם רישוי. השאלה היא מה משמעות הרישוי? האם זה רק שאני בודקת שהוא לא עבר עבירה נוראית ושהוא הפקיד ערובה או שיש גם פיקוח שוטף?
היו"ר אברהם פורז
¶
הפיקוח השוטף בודק שהעניינים האישיים לא יחדרו. למשל, אם הוא חולה או ילדו חולה או אם הוא מסוכסך עם אישתו. מידע כזה לא צריך להיכנס, הדברים הפרטיים לא יכנסו פנימה.
עו"ד ליהי פלדמן
¶
מדובר על העובדים של השירות עצמו שרוצים לפרסם את המידע הסודי. לא מדובר על מי שמקבל את הדו"ח מהשירות.
עו"ד טנה שפניץ
¶
יש איסור. אם הוא מוסר פרטים על עובד בלא היתר של החוק, אז צריכה לחול על העובד אחריות ישירה ולא רק דרך המעביד. אני לא מבינה למה זה לא צריך לחול?
עו"ד דלית דרור
¶
גם בחוק הגנת הפרטיות, אם התאגיד כולו מוסר ידיעה שלא למטרה שלשמה נמסרה, יש עדיין את סעיף (16) שאומר שמי שהגיעה אליו הידיעה, זאת אומרת העובד באותו התאגיד, אחראי אישית על שמירת הסודיות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין לי בעיה עם האחריות האישית, אני רק פוחד שאנחנו נשפוך את התינוק עם המים, שיהיה ניסוח לא מוצלח. אני מבקש מכם לבדוק טוב את הניסוח.
עידית פרוים
¶
אני רוצה להציע הצעה. במקום לכתוב: "לצורך ביצוע הוראות חוק זה" אפשר לכתוב: לא יגלה אותו אלא לפי הוראות חוק זה, ואז זה לא לצורך ביצוע החוק.
עו"ד חנה הופנונג
¶
אם החוק ידבר על שני סוגי רישיונות נפרדים, אחד לגבי המאגר של הפרטים ואחד לגבי המאגר של העוסקים, האם כל הסעיפים שיצביעו עליהם בפעם הבאה שהם החובה - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
( קורא את סעיף 26(א) – התקשרות עם מקבל מידע ). האם זה ברור שזה חל רק על שירות נתוני אשראי?
היו"ר אברהם פורז
¶
בקבלת מידע על עוסקים, אני לא מחייב את אף אחד לכלום. זה, שיאספו את זה בשיטה הרגילה שלהם.
עו"ד חנה הופנונג
¶
אני לא מבינה את ההיגיון מאחורי הסיפור הזה. אם עסק רוצה לקבל אשראי והוא רוצה לקבל תנאים יותר טובים במעבר בין בנקים, שזה היה בבסיס החוק, אז אחד התנאים שאתם אמרתם להגביר את התחרות, הייתה העובדה שהוא יכול להצביע על רקורד טוב מאותו בנק. הדבר הזה נכון לגבי משקי בית. מה לגבי עסק שרוצה לעבור?
עו"ד חנה הופנונג
¶
אני רוצה לשאול את השאלה, אם יפנה אליי אותו שירות נתוני אשראי עם letterhead של שירות נתוני אשראי ויבקש ממני להתקשר איתו בפעם אחת בתנאים לעניין מסירת המידע און-ליין, אני אהיה חייבת להגיע איתו קודם כל כמובן להסכם, ולאחר שהגעתי איתו להסכם, למסור לו את הנתונים און-ליין לפי אותם סעיפים שיוכרע לגביהם. אם הוא יפנה אליי ב-letterhead אחר, אני אגיד לו: אתה יודע מה? אני איתך לא מעונינת לעבוד, ואז ייווצר מצב שבו המעבר הזה עלול להיות מעבר יותר קטן, וכל מטרת החוק הוחטאה לדעתי.
היו"ר אברהם פורז
¶
הרי האיש הזה בנוסף לזה שהוא עוסק, הוא גם פרט יחיד. הוא לא מפסיק להיות אדם פרטי. עדיין, בתור אדם פרטי אפשר לאסוף נתונים על כל ההתחייבויות שלו, אבל לעומת זאת, בקטע של העיסוק, שם זה הרבה יותר רחב ואין הגנות. יכול להיות שני דוחות על אותו אדם. אחד כפרט והדבר השני על הפעילות העסקית שלו, כולל דירוג שלו.
היו"ר אברהם פורז
¶
אז זה לא חל על עוסקים.
( קורא את סעיף 28(ב)). זה טוב לחברות שרוצות כל פעם לעדכן
( קורא את סעיף 28(ג) ). סעיף 28 מאושר.
אתי בנדלר
¶
נכון, בנוסח הקודם זה היה יותר מוצלח גם לדעתי, אבל אנחנו מדברים כאן אם על העיקרון יש לך איזשהי בעיה.
דן אבנון
¶
לא, לא. "מקבל דו"ח האשראי ששלל או שינה לרעה את תנאי מתן האשראי, תנאי תשלום או תנאי טובה הנאה אחרת, שקיבל מבעל הרישיון"? הוא לא קיבל מבעל הרישיון.
היו"ר אברהם פורז
¶
צריך לכתוב: בעקבות מידע שקיבל מבעל הרישיון, או בעקבות קבלת דו"ח אשראי. לדעתי המילים "שקיבל מבעל הרישיון" מיותרות.
היו"ר אברהם פורז
¶
דן, הבנק שבעקבות קבלת דו"ח ממך החליט להגיד לאדם שמשיכת היתר שלו יורדת, יודיע זאת ללקוח.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש פה עניין של סבירות. יכול להיות אחד שפעם אחת מסרו לו דו"ח והוא עכשיו יבוא כל יום, ישלם וישגע אותם כל יום. את זה אני רוצה למנוע.
דן אבנון
¶
למה לגבי עסקים? לגבי עסקים, לא תמיד אנחנו מפרסמים את המקורות. לגבי עסקים זה אופרה אחרת, בדיוק כמו תאגידים. כאשר אני מפיק דו"ח, לפעמים חלק מהדו"ח זה אנליזה שאנחנו עושים בחברה כדי להגיע להחלטה בדבר דירוג אשראי, לא תמיד אני נותן לו את מקורות המידע שלי.
היו"ר אברהם פורז
¶
לגבי חברה, אתה לא מוציא לה שם רע. פה אתה נכנס לו לנשמה. הוא אדם פרטי בסופו של דבר. אתה צריך לדעתי לאפשר לו לעיין בדו"ח של עצמו. זה לא אומר שאסור לך לפרסם אותו.
עו"ד דן קרני
¶
אבל פה נוצרת בעיה אדוני, מכיוון שלגבי אנשים פרטיים אנחנו מחייבים מוסדות למסור מידע. לגבי עסקים, אנחנו אומרים שהם כמו חברות בצד העסקי, אז אנחנו לא מחייבים לשאת מידע. מצד שני, הוא צריך לאסוף את זה והוא אוסף את זה ממקורות כמו למשל אנליזה, כפי שהוא אמר, ואז אנחנו מצד אחד נותנים לעסק את ההגנה, ומצד שני, לא מחייבים למסור עליו מידע, ופה נוצרת איזשהי בעיה. לכן אם אנחנו הולכים לשיטתך, אדוני, אנחנו צריכים לעשות זאת לכל הדרך. הצד העסקי זה עסק.
היו"ר אברהם פורז
¶
אדם יכול להשתמש בחשבון בנק גם לצורך העסקי וגם לצורך פרטי. נניח שאתה יכול לדעת לטובת מי הצ'קים של רשימת הצ'קים שגילית. תבדוק כל מיני דברים פרטיים, גופים, אני לא יודע. זה לא אותו דבר.
דן אבנון
¶
כאשר אנחנו מדברים על אנשים פרטיים הם יבואו לזה שמסר לי את המידע והם ישאלו אותו מה מסרת? והוא יענה שהוא חייב למסור לפי החוק, והמידע הזה הוא נכון. אבל כאשר אנחנו מדברים על עסקים, הוא יבוא לאותו גורם שמסר את המידע ויגיד לו: למה מסרת מידע עליי? אל תמסור מידע. זה חושף אותנו.
היו"ר אברהם פורז
¶
הדבר היחיד שבא בחשבון שלגבי החלק העסקי לא נאפשר עיון ולא כלום. נתייחס לזה כמו אל תאגיד ואם יש הוצאת שם רע שהוא יתבע.
עו"ד דלית דרור
¶
עדיף ללכת לדרך הזו ולא לשלול בגלל הבעיה הזו את כל זכות העיון. אפשר לפצל את המקורות. עדיף שזה יהיה בעיה של העסק מאשר של האדם הפרטי, כי לאדם הפרטי יש פרטיות.
עו"ד אלן זיסבלט
¶
בעצם אנחנו לא עוזרים ללקוח לדעת בסופו של דבר איך בנוי הדו"ח. אי אפשר להפריד בין המקורות.
היו"ר אברהם פורז
¶
הגברת שפניץ, אנחנו אמרנו שלגבי אנשים פרטיים רוצים לבדוק שאנשים רציניים עושים את זה ושהאינפורמציה לא תגלוש מהפרטי לעסקי. זו המטרה ואין בילתה. נעזוב את הסיפור האחר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם הרשם בא לבדוק שלא יחדרו דברים פרטיים זה סיפור אחר, אבל כל העניין עם המקורות הוא עניין העסקי והכלכלי ומשאירים את זה לתביעת לשון הרע.
עו"ד דלית דרור
¶
אבל חשוב שגם הלקוח יוכל לפקח ולא רק הרשם, כי הרשם בכל כוח האדם שניתן לו, לא יעמוד במשימות כמו שצריך.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר, הלקוח יפקח בדיעבד. אנחנו צריכים להיות מעשיים. הסעיף צריך להיות לגבי העוסק, אין לו זכות לעיין ולא שום דבר. אם הסתבר שהוציאו עליו לשון הרע, אז הוא יתבע בבוא העת. מה שכן, הרשם צריך לבדוק מעת לעת שלא תהיה גלישה של אינפורמציה פרטית. בחיים הוא יכול לקיים דיאלוג עם החברה והכל טוב ויפה, אני לא רוצה לעשות את זה סטטוטורית. מבחינה סטטוטורית, אם הוציאו עליו לשון הרע תהיה לו תביעת לשון הרע.
עו"ד דלית דרור
¶
אם אתה לא קובע את זה סטטוטורית אז מה שייקבע זה יחסי הכוחות הכלכליים בין מי שיש לו עסק קטן לבין החברות הגדולות.
היו"ר אברהם פורז
¶
למה? הרי אין תלות. אם חברה כזו פרסמה עליי מידע לא נכון, זה גם נזק עסקי ואני אגיש תביעת לשון הרע נגדו. האינפורמציה חלקה גלויה וחלקה לא גלויה ואי אפשר לעשות שני מאגרים.
עו"ד ליהי פלדמן
¶
סעיף 29, זכות העיון עצמה היא מאוד רחבה והיא כוללת את כל המקורות, מידע גלוי, מידע חסוי. זו באמת זכות רחבה לבית העסק. סעיף 32 אומר שאם קיבלת דו"ח אשראי ואתה רואה שבדו"ח עצמו במידע שלך שכבר פורסם, יש בו טעות שאתה חולק עליה, בואו ניתן בנקודה הזו זכות לבדוק, לברר ולערער.
היו"ר אברהם פורז
¶
דו"ח אשראי זה בסדר. זה ללא ספק. מאחר ונדמה לי שהבנתי את העניין המצב הוא כך. לגבי זכות העיון היא לא קיימת לגבי עוסקים, נקודה. אם הסתבר שהם עשו משה לא טוב, תהיה תביעת לשון הרע.
עו"ד דלית דרור
¶
אני חושבת שזו עמדה שאנחנו צריכים לשקול אם להסתייג. בגלל הקושי להפריד בין מקורות מידע כך שיהיה חלק גלוי וחלק חסוי, בגלל זה לא לאפשר לאנשים לעיין?
היו"ר אברהם פורז
¶
הגברת דרור, תתייעצו בינכם ותראו שאני צודק. אי אפשר לעשות קלסיפיקציה של המקורות לגבי כל אדם ולגבי כל תאגיד, זה לא מעשי. הוא צריך להפריד בין המידע הפרטי לעסקי בחשבון הבנק הפרטי. עכשיו את אומרת גם שהוא יפריד גם בין סוגי המידע, המידע הגלוי והחסוי. זה לא מעשי. במקרה של הפרה, יש בית משפט.
עו"ד דלית דרור
¶
אתה כן פוגע. כל החוק הוא פגיעה מסוימת בחוק הגנת הפרטיות. למה לשלול זכות שהיום היא קיימת?
היו"ר אברהם פורז
¶
הדבר היחיד שאני שולל ממנו זה את הזכות לעיין מיוזמתו ולתבוע דו"ח על עצמו בפעילות שלו כעוסק.
דן אבנון
¶
אנחנו הרי חיים עם זה גם לגבי עסקים מאוד קטנים היום. אם עסק קטן היום נפגע, הוא יודע בדיוק לפנות אלינו והוא יודע בדיוק מאיפה זה מגיע ואיזה עסקה כן או לא הייתה לו. זה זורם היום עם עסקים קטנים, לא צריך להיות שום הבדל.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, צריך לנסח מחדש את הסעיפים בסעיף 32. (א) לקוח הסבור כי מידע לגביו הנמצא במאגר המידע של בעל רישיון" כמובן לפי מסירת נתוני אשראי, לא לגבי עוסק. זה לא חל לגבי עוסק. זה צריך להיות מנוסח שאם כבר קיבל דו"ח, הוא רשאי לבקש לתקן אותו.
עו"ד ליהי פלדמן
¶
זה שני דברים שונים. היה צריך לנסח שני סעיפים שונים. לגבי יחיד, הוא יכול על סמך מידע שיהיה לו. לגבי עוסק, רק על סמך מה שהוא קיבל בדו"ח אשראי.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון, אין לו זכות עיון. אני מציע שתעברו על הסעיף שוב ותראו אם הוא מתאים לעיקרון שקבענו.
עו"ד טנה שפניץ
¶
סעיף 32 לגבי פרטים הוא מעיין במאגר, ולגבי עוסקים רק על פי הדו"ח הוא יכול לפנות ולבקש תיקונים. העוסק, מה שכל אדם רשאי לקבל עליו, בוודאי שהוא רשאי לקבל על עצמו. הוא פותח את הדו"ח ורואה שיש דברים לא נכונים, אז הוא רשאי לפנות אליכם ולבקש שתתקנו, שתבררו.
פרק ד'
¶
אחריות ותרופות. ( קורא את סעיף 22(א)(ב)(ג)(ד)(ה)(ו) )
רבותיי, למען הפרוטוקול והפרוצדורה, מרגע זה ואילך כל הסעיפים הם לדיון ולא להצבעה. המליאה התחילה ואני לא רציתי להתחיל לחפש אישורים. כל ההצבעות באופן פורמלי יהיו בישיבה הבאה.
אתי בנדלר
¶
אני חושבת שזה טעון בדיקה, כי לדבריו זה חל גם על מי שיש לו רישיון לשירות על עוסקים. זה צריך להיות רק לגבי שירות נתוני אשראי. סעיף קטן (ד) בפירוש לא יכול לחול לגבי מידע על עוסקים.
אתי בנדלר
¶
אני לא יודעת. אדוני היושב ראש, זה טעון בדיקה. הספקות שלי זה שרצינו לתת הגנות לבעל רישיון לשירות נתוני אשראי. אנחנו לא דנו האם אנחנו רוצים לתת הגנות לבעל רישיון למתן מידע על עוסקים.
אתי בנדלר
¶
אז את לא צריכה שום דבר להחיל עליו לפי חוק איסור לשון הרע. מה שמותר לפי חוק איסור לשון הרע יהיה מותר.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, רק רגע. אני רוצה לשאול אתכם שאלה כי אני לא מספיק מכיר את חוק הגנת הפרטיות. במצב של היום, חברה לא רוצה לפרסם אבל היא פונה ל"משביר" ואומרת לו: אתה קשור לפלוני שהוא ספק שלך. האם הוא מכבד את ההתחייבויות? עצם מסירת האינפורמציה הזו היא פגיעה בחוק הגנת הפרטיות?
היו"ר אברהם פורז
¶
זו לא השאלה. פנה אליי מישהו והוא אמר לי שהוא רוצה לעשות איתי עיסקה. הוא אמר לי שהוא ספק גדול ויש לו מתפרה גדולה ביפו שהיא מנוהלת על שמו הפרטי, והוא מספק סחורה ל"משביר" כל שנה בשווי של שלושה מיליון דולר. נניח ואני מכיר את מנהל "המשביר" ושואל אותו האם באמת פלוני מספק לו סחורה ובאיזה סכום? האם מותר לו למסור לי את המידע הזה או שזה פגיעה בחוק הגנת הפרטיות?
עו"ד דלית דרור
¶
לדעתי מותר לו. אין על זה תשובות ברורות, אין על זה פסיקה ואין הגדרה בחוק מה זה פרטיות. לכן המבחנים המקובלים שאנחנו מיישמים בחוות דעת פנימיות שלנו במשרד המשפטים הם מבחנים של Reasonable Expectation of Privacy שקיימים בארצות הברית. בסיטואציה שאתה מתאר, בהתנהלות שהיא כל כולה עסקית אין Reasonable Expectation of Privacy.
היו"ר אברהם פורז
¶
ולמרות הכל ושזה לא עניין לפרשנות, צריך להכניס כאן סעיף שכאשר מישהו מוסר מידע על פעילותו העסקית של עוסק, אין בזה הפרת חוק הגנת הפרטיות. כדי שלא יהיה מצב שהוא מצד אחד אוסף מידע, ומי שמוסר לו עובר עבירה. צריך לעשות איזשהי סימטריה.
אתי בנדלר
¶
נכון, אבל מצד שני אני לא יכולה לפטור אותו מאחריות לפי חוק איסור לשון הרע. זה ברור שצריך להבהיר שבנושא הזה זה גובר על חוק הגנת הפרטיות. זה כל הרעיון ונקודת המוצא של הצעת החוק. אבל לא לתת לו כל דבר.
עו"ד ליהי פלדמן
¶
לא, בחוק לשון הרע תום לב היא רק הגנה במשפט ובתנאים מסוימים. היא קצת יותר מצומצמת. פה הרחבנו קצת את השינוי. אנחנו אומרים כי הוא לא ישא באחריות בכלל. זה עניין של מדיניות, האם אנחנו רוצים לעודד את המסירה או לא.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו מדברים על מסירת מידע על עוסק בפעילותו העסקית. אין חובה על אדם למסור מידע כזה. השאלה היא האם צריך להרחיב את ההגנה על מי שמוסר את המידע מעבר להגנות שיש בחוק הגנת פרטיות.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם אנחנו צריכים לשנות את הדין המהותי פה? אין מה לשנות. אני חושב שהדין הכללי לגבי הוצאת לשון הרע צריך לחול פה ללא שינוי, לא הגנות, לא הקלות ולא שום דבר.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון. אבל לעומת זאת, הרשם יכול לבוא פעם כביקורת ולבקש ממנו להראות את מאגר הנתונים על עשרים אנשים באופן אקראי, ופתאום הוא מגלה שהוא אוסף שם נתונים על מחלה, או על דברים שהם בכלל לא שייכים להתנהלות העסקית. קודם כל הוא יאמר לו שזו עבירה והוא צריך למחוק את המידע. אם הוא נתפס עוד פעם עושה זאת, אז הוא יקרע לו את הצורה. תעברו על הסעיפים ותנסחו את זה בהתאם.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון, רק לענייני נתוני אשראי.
( קורא את סעיף 34 ). בעוולה ובנזיקין זה אותו דבר לנתוני אשראי.
היו"ר אברהם פורז
¶
עיצום כספי ועונשין – פרק ה'. ( קורא את סעיף 35(א) ). עשינו את זה ואני לא צריך לעבור על זה שוב.
עו"ד דלית דרור
¶
אני רוצה לחזור לסעיף 22. סעיף (ג) אני מבינה למה יחול רק על שירות נתוני אשראי, אבל למה סעיף (ד)? אותם עסקים שיאספו על עוסקים יסתבכו עם חוק איסור לשון הרע אם לא נגן עליהם.
עו"ד טנה שפניץ
¶
צריך לדעת שמסירת מידע כזו היא לא עבירה על לשון הרע, זה שאמרתי עליו דבר רע מלכתחילה.
היו"ר אברהם פורז
¶
נעזוב כרגע את חוק הגנת הפרטיות בצד. נניח שחברת דן אנד ברדסטריט פנתה בבקשה לקבל מידע על מישהו ומקור המידע מסר מידע מהימן על החברה הזו ודן אנד ברדסטריט רשמה את זה. נניח שהמידע מוטעה, האם יש לו הגנה לפי חוק איסור לשון הרע? אין לו הגנה, אז למה אתם רוצים לתת פה הגנה?
עו"ד דלית דרור
¶
אם זה נעשה משום הגנה על עניין אישי כשר של הפוגע, אם זה נעשה בנסיבות שיש בהן חובה חוקית, מוסרית או חברתית. אתה יכול להרחיב כאן ללא גבול.
היו"ר אברהם פורז
¶
קודם כל, אם זה אמת הכל מותר. לשון הרע זה כשזה לא אמת. אחר כך השאלה אם זה נעשה בתום לב או לא. בואו ננתח את הסעיף הזה. מקור מידע שמסר מידע לבעל הרישיון שהוא מידע נכון, אז קודם כל בוודאי שאם הוא זה מידע נכון הוא לא ישא באחריות לשון הרע. לשון הרע זה כשהמידע הוא לא נכון. זה קצת אבסורד לכתוב את זה, לא? עכשיו השאלה היא אם הוא מוסר בתום לב מידע שגוי, ואיך בודקים את שאלת תום הלב, ומה זה האינטרס הציבורי? לכאורה יש אינטרס ציבורי להתגונן מפני נוכלים, אז מסירת המידע כחלק ממערך הגנה מפני נוכלים הוא אינטרס ציבורי. אבל השאלה האם זה נופל במסגרת האינטרס הציבורי שבחוק לשון הרע, או שזה לא כלול?
דן אבנון
¶
בית המשפט קבע שתום הלב בחוק איסור לשון הרע הוא גם אובייקטיבי וגם סובייקטיבי. בית משפט מחיל על זה מבחנים כפולים. הוא גם בודק איך אדם סביר היה נוהג, וגם בודק את תום הלב בפועל שהיה לאותו אדם שמסר. הפסיקה שיש כאן תעזור לנו להתמודד עם זה כשיגיע היום.
היו"ר אברהם פורז
¶
עד איפה הולך תום הלב? נניח למשל, תום לב בפזיזות. נניח שאני לא עשיתי שום בדיקה וזלזלתי בזה.
עו"ד טנה שפניץ
¶
לא. חבר הכנסת פורז, אתה צריך להחליט אם אתה לא נותן עילה או שאתה רק נותן הגנה? יש הבדל גדול, מי שמוסר ואחר כך הוא יודע שאולי יש לו הגנה, או שהוא יודע שאין עילה נגדו. אתה צריך להחליט מבחינת מדיניות האם אתה רוצה לעודד מקורות מידע למסור אז עכשיו צריך ללכת לקראתם.
עו"ד טנה שפניץ
¶
ההבדל הוא גדול מאוד. מישהו יכול להגיש נגדך ולמשוך זמן, ולשכור עורך דין, ולהגיד שהוא הגיש עילה וכו', וכו'.
היו"ר אברהם פורז
¶
קודם כל זה ברור שהמידע הוא שגוי ולא נכון. מזה זה מתחיל. וגם הטענה: אמת דיברתי, גם היא מתעוררת במשפט. אחרי שמסתבר שזה אמת בא קו ההגנה השני שאומר שלמרות שזה לא אמת, א' האמנתי בתום לב, וב' היה אינטרס ציבורי לעשות את זה. השאלה היא עד לאן הולכת שאלת תום הלב.
עו"ד דלית דרור
¶
אתה רוצה להגיד פה שזה יהיה עניין ציבורי. מסירה על עוסקים לפי חוק זה יהווה עניין ציבורי.
היו"ר אברהם פורז
¶
הגברת שפניץ, אני לא רוצה תום לב מופקר. תום לב יכול להיות שנודע לי מפי השמועה ואני מאמין לשמועה. לא עשיתי אף בדיקה, ובתום לב עשיתי נזק עצום. זה חייב להיות יותר מזה. תום לב בחוסר אחריות הוא לא תום לב, בעיניי. אני לא יודע אם הפסיקה בחוק לשון הרע אומרת זה. אולי גם שם זה כך.
עו"ד דלית דרור
¶
אנחנו אומרים שאת סעיף 22(א) כולו אנחנו מחילים רק על שירות נתוני אשראי, ובמקום סעיף (ד) אנחנו אומרים שזה יהווה עניין ציבורי, מסירה לשירות עוסק יהווה עניין ציבור.
היו"ר אברהם פורז
¶
תמצאו לי נוסח שזה יהיה ברור שמישהו שקלט משהו מהאוויר מפי השמועה, הוא לא יכול להגיד: האמנתי לו והלכתי הלאה, אלא יש איזה חובה מינימלית של איזשהי אחריות לדבר הזה. כי יש אינטרס ציבורי לגלות אינפורמציה על נוכלים כדי להגן על החברה מפניהם, לא? זו מטרת כל החוק הזה. הייתי נותן הגנה, אלא שאני אומר שההגנה היא בעירבון מוגבל. אני רוצה לעודד, אבל אני לא רוצה שההסתמכות תהיה על מידע מהאוויר. אולי אפשר להגיד שאם לא בדקו מספיק אז זה לא בתום לב. אני רוצה לדעת מה פירוש המילה תום לב, אני לא מכיר את הפסיקה. אני רוצה לדעת האם כשאומרים תום לב, פירושו האמנתי, או בהעדר בדיקה מינימלית של העובדות אז אין תום לב?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש מכם לבדוק מה הפירוש המילים: בתום לב. למה מתכוונים כשאומרים תום לב? אם מתכוונים במובן הזה שזה לא מספיק שהאמנת אלא היית חייב לעשות איזה בדיקה מינימלית לפני שאתה מפיץ את השמועה אז אני - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
תבדקו, אם אין אנחנו נצטרך להחליט.
רבותיי, מאחר ויש לי פגישה נוספת אנחנו בשלב זה נעצור.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא יכול, גם כך חרגתי חצי שעה, ויש לי פגישה נוספת עם אנשים. אני מקווה שבתחילת הישיבה הבאה תתקבל הכרעה בנושא הקרדינלי, ואחר כך נעבור על יתר הסעיפים. שבו על הסעיפים, הישיבה הבאה היא ביום שלישי בשעה 9:00. אני מודה לכם בשלב זה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:30.