פרוטוקולים/ועדת חוקה/2929
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
19.3.2001
פרוטוקולים/ועדת חוקה/2929
ירושלים, ט' בניסן, תשס"א
2 באפריל, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 282
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ד באדר התשס"א ( 19 במרץ 2001), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 19/03/2001
חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים, התשס"א-2001
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין - מ"מ היו"ר
בנימין אלון – מ"מ היו"ר
שאול יהלום
יובל שטייניץ
מוזמנים
¶
עו"ד רחל גרשוני - משרד המשפטים
עו"ד יהודית קרפ - משרד המשפטים
סנ"ץ אלינוער מזוז - המשרד לביטחון פנים, עוזר ליועמ"ש
סנ"ץ רחל אדלסברג - המשרד לביטחון פנים, ר' מדור פלילי
עו"ד מרים ג'ראזי-רוזנב - משרד החינוך, לשכה משפטית
נעמי שטרסר - משרד החינוך, אגף כ"א בהוראה
ד"ר דבורה הורביץ - משרד העבודה והרווחה, שירות המבחן לנוער
עו"ד דורי פינטו - סניגוריה ציבורית, סגן הסניגור הארצי
עו"ד רינת קיטאי - האגודה לזכויות האזרח
עו"ד לימור סולומון - המועצה הלאומית לשלום הילד
עו"ד אביטל רימון-קפלן - מרכז השלטון המקומי
עו"ד גלי עציון - נעמ"ת
סדר היום
¶
הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים, התשס"א-2001
הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים,
התשס"א-2001
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: הצבעה, בלי דיון, על חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים, התשס"א-2001, של חבר הכנסת יובל שטייניץ.
אני מבין שהגענו לסיכום על פשרות. שמענו את המומחים ולא היתה להם עמדה בעניין של 10 או 20 שנה, אבל ברגע שהסכמנו על הקמת ועדה שיכולה לקצר את המועד, השאלה הזאת לא כל כך חשובה.
פנה אלי חבר הכנסת בני אלון וביקש שתהיה אפשרות לייפוי כוח, כלומר, שהאינפורמציה תימסר לא רק לאדם עצמו, והיוזם הסכים לתיקון.
יובל שטייניץ
¶
פנה אלי ואל אמנון רובינשטיין חבר הכנסת בני אלון, שניהל את זנב הישיבה הקודמת, בהצעת תיקון נוספת לסעיף 3(ב), הסעיף שקובע שממשלת ישראל תקים מאגר מידע של כל אלה שהחוק רלוונטי לגביהם. התיקון הנוסף הוא שלסעיף 3(ב) נוסיף שמוסד שאדם ביקש להתקבל להעסקה בו, רשאי גם הוא לפנות למאגר לקבל מידע עם ייפוי כוח של אותו אדם. זו הצעה של בני אלון, שנועדה למנוע ממוסדות שמקבלים כוח-אדם גדול לעבודה, לשלוח מאות ואלפי אנשים לתחנות המשטרה. למשל, אם זה בית-חולים לילדים, עשרות ומאות רופאים וכן הלאה. כלומר, לאפשר גם למוסד לפנות בצורה מרוכזת עם ייפויי כוח.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הניסוח יהיה בידי שלמה שהם. אנחנו נבהיר בניסוח הסעיף, שיובא לקריאה שנייה ושלישית, שמדובר בשני דברים אלטרנטיביים, לא מצטברים. חבר הכנסת בני אלון, למה התכוונת?
בנימין אלון
¶
רציתי רק למנוע מצב שיקללו את המציע, חבר הכנסת שטייניץ, הרבנים, הרופאים והמורים שישבו במשטרה לפני קבלה לעבודה, ואי-אפשר יהיה להשתלט על זה, שתהיה אופציה, כמו שהוא מציע, שאם האדם לא מעונין ללכת, הוא יכול לתת ייפוי כוח למוסד והמוסד ייגש בשמו. אם הוא מקפיד ללכת לבד, כי הוא חושש מהתשובה – ילך לבד.
נעמי שטרסר
¶
צריך לשנות את המלה "מוסד". המלה מוסד, כהגדרתו פה, לא טובה למשרד החינוך, כי המוסד בעצמו לא יפנה.
רחל אדלסברג
¶
עשינו את הסידור הזה, שאדם פונה בעצמו לתחנת משטרה, בדיוק מהסיבה הזאת, שאמרנו שאנחנו לא יכולים לבדוק מי זה מוסד לפי החוק ומי לא.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
יש עוד אופציה, זה לא שולל את זכות האדם לפנות. חבר הכנסת אלון מדבר על מוסד שרוצה לרכז את הפניות. אם מוסד רוצה לרכז את הפניות, הוא ירכז.
אלינוער מזוז
¶
רצינו להבהיר בסעיף 3(ב) בנוסח הקיים, עוד לפני שדובר על האופציה, שלא מספיק להמציא למשטרה תעודה מהמוסד, המאשרת כי המדובר במוסד על-פי חוק זה, וכי הוא מועסק במוסד, משום שהמוסד עצמו יצטרך לאשר שהוא מוסד על-פי חוק זה. לשתי הוורסיות צריך להכניס, שהתעודה הזאת תאשר כי מדובר במוסד על-פי חוק זה, ואז האחריות היא על המוסד שפונה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אם זה לא ברור, נבהיר את זה בניסוח. בניסוח החוק יובהר שהמוסד מאשר שהוא מוסד על-פי חוק זה.
נעמי שטרסר
¶
המוסד לא יאשר שום דבר, כי בית ספר לא יאשר, משרד החינוך יאשר. פה כל הזמן משתמשים במילה מוסד.
שאול יהלום
¶
האם אנחנו פוטרים לפרק זמן מסוים? אדוני, כשר החינוך, יודע שאנשים מתקבלים לעבודה מה-31 באוגוסט ל-1 בספטמבר. לכאורה, לא יובא אישור ב-24 השעות האלה, ואז המעסיק עבר עבירה. הייתי אומר שלא ייחשב כעבירה 60 יום או חודשיים או שלושה חודשים, צריך לתת ארכה. קיבלתי אותו, ואז אני מתחיל בתהליך. מהיום למחר אי-אפשר להביא אישור.
שלמה שהם
¶
הסעיף אומר "לא יתקבל בגיר לעבודה בטרם אישרה משטרת ישראל". במקום המלה "בטרם", הייתי אומר "אם לא אישרה משטרת ישראל", ואז זה נותן אלמנט של סבירות. צריך לפנות בזמן סביר, ולקבל אישור בזמן סביר.
שאול יהלום
¶
אני משאיר את הסעיף כמו שהוא, אלא שאני מוסיף סעיף קטן (ג) ואומר: לא ייחשב עבירה, אם תוך 60 יום מצא המוסד את העניין ופיטר את העובד.
אלינוער מזוז
¶
בחקיקה עונשית לכתוב "תוך זמן סביר" זה קשה, כי עם מי אחר כך יתווכחו ויוכיחו אם זה היה זמן סביר או לא היה זמן סביר.
יהודית קרפ
¶
רבותי, אני מבקשת להסב את תשומת לבכם שאנחנו מדברים בעבירה פלילית. המדידה של זמן סביר או לא סביר, מובן שהיא תתפרש לפי הנסיבות וכן הלאה, אבל אדם לא רוצה למצוא את עצמו במצב שבדיעבד יתפרש לו שהזמן לא היה סביר, למרות שהוא, לפי מיטב הבנתו, הבין שהזמן סביר.
יובל שטייניץ
¶
מה שיכול להיות פה, שאנחנו מקווים לעשות ענבים ונעשה באושים. בהעסקה של פדופילים אומנם הרחבנו פה. במוסד שיש בו ילדים, ברור שזה דבר לא לגיטימי, דבר מפוקפק, אפשר להגיד שזה כמעט בגדר רשלנות, אני לא אתפלא אם הורים יתבעו, אם יקרה משהו, בטענה שיש רשלנות.
אם ניתן פרק זמן של 60 יום ויקרה משהו, בסוף עוד יצא שאנחנו מקלים באמצעות החוק הזה, כי יבוא מישהו ויגיד: העסקתי פדופיל, אבל זה במסגרת ה-60 יום. שבועיים אחרי שהעסקתי אותו הוא פגע בילד שלכם, אבל לפי החוק מותר לי 60 יום.
אני מבין את הקושי שאתה מעלה, אבל לא הייתי רוצה שבסוף יצא שהחוק שבא לצמצם את התופעה, נותן לגיטימציה לתופעה שממילא היא לא מקובלת עלינו.
מה שאנחנו צריכים לכתוב זה "בטרם", או לכל הפחות "תוך זמן סביר", שנובע ממין העניין.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני רוצה לתאר לכם את הפרוצדורה במשרד החינוך: ערב פתיחת שנת הלימודים, מאות אנשים מצטופפים במשרדים המחוזיים של מחוזות משרד החינוך, אי-אפשר לעבור במסדרון, וברגע האחרון נופלת הכרעה כן או לא.
יובל שטייניץ
¶
דבר ראשון, זה חל בהתחלה רק על גברים, ושנית, מי שמתעתדת להיות מורה, שתלך לקבל אישור לפני.
שאול יהלום
¶
היא צריכה אישור מהמוסד, והמוסד לא ייתן אישור, כי הוא יגיד: אני לא יודע אם אני אקבל אותה.
שאול יהלום
¶
מצד אחד אנחנו רואים את משרד החינוך, אדם הולך להתקבל לשנה, 30 יום זה סביר; מצד שני, כתבנו "בארגון טיולים לקטינים ובאבטחת קטינים". הוא מקבל מאבטח לטיול של שלושה ימים, וצריך למצוא את האיזון.
שלמה שהם
¶
אני רוצה לומר משהו ליהודית קרפ בעניין העבירה הפלילית. דבר ראשון, יש לנו בחוק העונשין גם עבירות פליליות שהן גבוליות על הסבירות, כמו סעיף 304 וסעיפים אחרים, כל סעיפי ההתרשלות.
שלמה שהם
¶
נכון שבעבירה פלילית הכלל הוא, שצריך לקבוע, ככל האפשר, שהדברים יהיו בהירים, שתהיה בהירות החיקוק ועקרון החוקיות. עדיין יש סיטואציות, שבהן אין מנוס, משום שאנחנו צריכים להיזהר ממגלומניה של המחוקק, לעולם אנחנו לא יכולים לצפות את כל האפשרויות. נניח, נכתוב חמש אפשרויות, מה יהיה עם השישית, כשמדובר על סיטואציה של יומיים? לכן זה כן בא בחשבון. זה סוג עבירה כזה שגם עם החומרה שלה אפשר יהיה להרשיע אדם. כמובן, באותו תחום אפור, באמת יכול להיות שאדם יאמר "חשבתי שיש לי עוד שבועיים, ואין לי עוד שבועיים", אבל אם הוא ייקח מורה לשנה שלמה, ברור שאחרי חצי שנה הוא לא יכול לומר שזה זמן סביר.
שאול יהלום
¶
אולי אפשר לכתוב "באופן סביר, בהתאם לסוג המוסד ולנסיבות העניין". ברור לי שלמורה אני אתן 30 יום, למדריך בקייטנה, אני לא אתן יותר מחמישה ימים, ולגבי שומר, החברה שמעסיקה שומרים צריכה מראש להעביר את הרשימה שלה למשטרה.
בנימין אלון
¶
אולי בסעיף העונשין, העובר על הוראות סעיף 2(א), שזה המעסיק במקום, לכתוב "דינו - קנס כאמור" כך וכך, יהיה כתוב "אלא אם כן לא היה זמן סביר".
יובל שטייניץ
¶
קודם כול, חשוב להשאיר את המונח "בטרם", אבל אני מציע שזה באמת יהיה, זו פחות או יותר ההצעה של שלמה שהם, "בטרם אישרה משטרת ישראל כי אין הוא פסול לכך - - -", או "בזמן סביר, בנסיבות העניין, מרגע קבלתו לעבודה", ואז ברור שבמקרים שאפשר בטרם, אדם לא יכול להגיד: קיבלתי ואני מברר. אפשר להוסיף מה ששאול יהלום אמר: או בזמן סביר, שלא יעלה על 30 יום בכל מקרה.
יהודית קרפ
¶
אולי נחשוב על הגנה מסוימת שההעסקה למספר ימים בלי אישור, אם מראים שהוגשה הבקשה לאישור, לא תיחשב כעבירה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
רבותי, יש הסכמה על זמן סביר, ויש חילוקי דעות אם צריך להגביל את הזמן הסביר או לא.
יובל שטייניץ
¶
אני לא רוצה לוותר על המילה "בטרם" אישרה משטרת ישראל כי אין הוא פסול לכך, או תוך זמן סביר הנובע מנסיבות העניין, וכמו ששאול יהלום אומר, שבשום מקרה לא יעלה על 30 יום.
גלי עציון
¶
בפועל אתה מוותר על "בטרם". אם אתה נותן את האופציה השנייה, "בטרם" מאבדת את המשמעות. הדרך הנכונה היא בסעיף 3(ב) להוריד את האישור של המוסד, ואז כל מי שחושב שהוא הולך להגיש מועמדות או הולך להיות שומר בקייטנה, יתכבד וידאג לזה בטרם הוא הולך.
יובל שטייניץ
¶
אנחנו נכתוב: לא יתקבל בגיר לעבודה במוסד בטרם אישרה משטרת ישראל כי אין הוא פסול לכך, או אם נסיבות העניין אינן מאפשרות זאת בזמן סביר שלא יעלה בכל מקרה על 30 יום. אם ברור שנסיבות העניין מאפשרות זאת - בטרם, אם הן לא מאפשרות - יש זמן סביר.
אמנון רובינשטיין
¶
נגמר תור הדיונים. על סעיף 2 לא הצבענו. שלמה שהם, מה זה "לא יעשה עבודה במוסד", איזה מין עברית זאת?
שלמה שהם
¶
שיניתי את הנוסח אם זה מקובל עליכם. זה צריך להיות "בגיר לא יעסוק בעבודה במוסד ומעסיק לא יקבל לעבודה במוסד בגיר שהורשע בעבירת מין". בכל מקרה עוד נבדוק את הניסוח. צריך להיות כאן גם מעסיק וגם בגיר, שלא יעסוק בעבודה במוסד אם הוא הורשע בעבירת מין שאותה ביצע בהיותו בגיר.
גלי עציון
¶
"לא יעבוד" עלול ליצור הרגשה שזה יחסי עובד-מעביד, ואנחנו מנסים לעשות פה הכללה יותר גדולה. כן יותר נכון להשתמש פה במלים "לא יבצע עבודה" מאשר "לא יעבוד".
שאול יהלום
¶
בסעיף 2 צריך להוסיף סעיף קטן, שכל מוסד העונה על החוק חייב, תוך 30 יום לאחר קבלת החוק, לפרסם על מי האחריות לקבלת אדם לעבודה--
שאול יהלום
¶
--צריך להחליט אם זה מנהל בית-הספר, אם זה המפקח, אם זה האחראי על כוח-אדם במשרד, כל אחד יטיל את זה על השני.
שאול יהלום
¶
אני שואל מי המעסיק. קבעת הגדרה שהמעסיק הוא מי שאחראי על קבלת אדם לעבודה. במשרד החינוך, למשל, כל אחד יטיל על השני. המנהל יגיד: זה המפקח; המפקח יגיד: זה מנהל המחוז; מנהל המחוז יגיד: זה הסמנכ"ל לכוח-אדם; כל אחד יפטור את עצמו. לכן, כל משרד כזה צריך להוציא, בחוזר מנכ"ל, תוך 30 יום, מי האחראי על מורים.
נעמי שטרסר
¶
האם משרד החינוך יהיה מחויב גם לגבי העסקתם של ממלאי-מקום? מה אני עושה עם מישהו שבא ליום אחד או לשבוע לעבודה?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני סומך על כך שההחלה על נשים תהיה בשלב הרבה יותר מאוחר, אם לא, משרד החינוך לא יעמוד בזה.
אביטל רימון-קפלן
¶
קודם דנו בכל הסיבוך שנובע משלבי הקבלה וקבלת האישור וכן הלאה, ואני, עוד בשלב הראשון, כתבתי לאדוני בעניין של "לא יקבל לעבודה במוסד, ולא יעסיק", שזה מאוד מסרבל, מכיוון שלא יקבל זה הליך חד-פעמי, ב"לא יעסיק" לא ברור מה צריך לעשות, האם כל חצי שנה או כל שנה לחזור על אותו הליך.
אביטל רימון-קפלן
¶
אתה אמרת שזה מאוד קל, מפני שלא ימשיך להעסיק זה אותו אדם שהלך למאסר, ואין בעיה. לכן אפשר לשים את זה בסעיף נפרד.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מורה שנעלם מבית ספר והולך למאסר של שנה לפחות בגין עבירת מין, ברור שלא יעסיקו אותו.
אביטל רימון-קפלן
¶
בדיוק. אם משאירים את זה פה בסעיף, משתמע, שכל חצי שנה או כל שנה, צריך לבדוק את כולם מחדש.
יובל שטייניץ
¶
דנו בכל העניינים האלה, תיקנו את החוק, אני לא רוצה לחזור ולהסביר למה זה כך. דנו בזה בפעם הקודמת ובפעם שלפניה.
יובל שטייניץ
¶
דנו בדיוק בשאלה, וראינו מה המצב. המצב הוא כזה שהבעיה, שצריך לבדוק כל חצי שנה, לא קיימת בעצם, כי מדובר רק על אנשים שמתקבלים מחדש, ולגבי כאלה שכבר עובדים במוסד, זה חל עליהם רק אם הם פתאום נעלמים לשנה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
בסעיף קטן (א) כתוב "לשנה מאסר בפועל או יותר". מה הבעיה של מנהל מחלקה בעירייה כלשהי, הוא יודע שהמורה נעלם, המנהל יודעה שמורה נעלה, או ממלא-המקום נעלם.
אביטל רימון-קפלן
¶
לכן אמרתי לשים בסעיף נפרד, ואז זה משקף את הרעיון, כי אחרי זה יש הסעיף של העבירה הפלילית. אם לא עשית בדיקה כל שנה לכאורה אתה אחראי.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הכי קל זה להפסיק עבודה של מישהו שהולך לבית סוהר, לא צריך לפנות למשטרה בכלל.
לימור סולומון
¶
אני רוצה להזכיר שבדיון הקודם דובר לגבי סעיף 2(ג), שיתווספו המלים "ממועד ההרשעה", והן לא התווספו כאן.
לימור סולומון
¶
אמרנו מה יקרה ממועד ההרשעה, אם הוגש ערעור, ועוד שנה האדם נמצא בבית ולא נכנס לכלא, למה שזה יחול ממועד ההרשעה?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
לשכת עורכי-הדין התנגדה לזה. אם משאירים על 20 שנה, צריך להשאיר מתאריך ההרשעה.
יובל שטייניץ
¶
סעיפים 2(א) ו-2(ב) הם מרגע שאדם הורשע. עכשיו השאלה מתי הוא נגמר, זה לא נגמר לפני 20 שנה משחרורו מהכלא.
יובל שטייניץ
¶
אין בעיה, בסעיף קטן (ג) את מבקשת שיהיה כתוב "הוראות סעיפים (א) ו-(ב) יחולו ממועד ההרשעה ועד למשך 20 שנה מתאריך שחרורו של האדם מהכלא בגין העבירה".
אביטל רימון-קפלן
¶
זה מחדד את מה שאמרתי. איך אדע שאדם הורשע? הוא עוד לא הלך לכלא, ואז כבר עברתי עבירה פלילית, כי אני מעסיקה אדם שהורשע.
שלמה שהם
¶
בית-המשפט החליט לא לעצור עד תום ההליכים בעבירת מין חמורה וכן הלאה. נכון שיש כאן חלל, אבל בדרך כלל החלל הוא לא כל כך משמעותי, ואתה יוצר עיוות קשה מאוד והטלת חובה על אנשים. אם אתמול הוא הורשע, מחר אתה עוד לא יודע, ואני לא יודע אם הדיווח במשטרה בכלל נמצא, ויהיה בלגן.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אנחנו נצביע על סעיפים קטנים (א), (ב) ו-(ג), ובסוף נעלה את השאלה כשיהודית קרפ תחזור אם יהיה סעיף מיוחד שיגן על מעסיקים בתקופה שבין הרשעה לכניסה לבית הכלא. מי בעד סעיפים 2(א), (ב) ו-(ג)?
הצבעה
בעד - 4
נגד - אין
אושר להעביר סעיפים 2(א), (ב) ו-(ג) לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
סעיף 2 עבר לקריאה שנייה ושלישית, וכשיהודית קרפ תחזור נדון בשאלה של סעיף מיוחד שיגן על מעסיקים בין ההרשעה לכניסה לבית הכלא.
סעיף 3.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי בעד הכללת העניין של זמן סביר? אושר פה אחד.
מי בעד סיוג הזמן הסביר במועד כלשהו? אושר פה אחד.
מי בעד זה שהמקסימום יהיה 30 יום? אושר פה אחד.
הצבעה
הוחלט לגבי סעיף 3 "זמן סביר שלא יעלה על 30 יום".
אלינוער מזוז
¶
בסעיף 3(א) כתוב "כי אין הוא פסול לכך מהטעמים הבאים האמורים בסעיף 2(א), וצריך להיות כתוב "כי הוא לא הורשע כאמור בסעיף 2".
רחל גרשוני
¶
יש בכלל לקונה בסעיף 3. מאז שכוננו את הוועדה, אז מה שהמשטרה צריכה לעשות זה לא רק לאשר שאדם לא הורשע, אלא שאין לו פטור מהוועדה.
רחל גרשוני
¶
זה לא ברור. צריך להוסיף: אישור המשטרה יינתן באחד מאלה: 1. אדם לא הורשע בעבירת מין בתקופת האיסור, כאמור בסעיף 2(ג); 2. הוועדה פטרה את האדם מהאיסור, כאמור בסעיף 4. אישור המשטרה צריך להינתן גם לגבי העובדה שאין פטור מהוועדה. אולי צריך להוסיף סעיף קטן (ג).
אלינוער מזוז
¶
המשטרה צריכה להתייחס לזה, כי זה דבר חדש שמועלה עכשיו. קודם כול, בהוראה, כפי שהיא כתובה כאן, לא כתוב שהוועדה תודיע למשטרה, אלא היא מודיעה למבקש. זאת אומרת, האדם יודע ויביא את אישור הפטור. המשטרה לא מקבלת את המידע הזה, ויותר מזה, המשטרה עדיין לא ערוכה מבחינה מחשובית לקלוט את כל המידע הזה, כי הטיפול בזה ייעשה בכל התחנות, לא בדקנו את ההשלכות של זה. זה מועלה עכשיו לראשונה. הדגם שהיה עד עכשיו שהאדם פונה, והוא מביא פטור מהוועדה.
יהודית קרפ
¶
אני מבקשת להתייחס להצעה של אלינוער מזוז לשינוי 3(א), שלא כדרכי, אני רוצה לחלוק עליה. זה לא מספיק שהמשטרה מאשרת שאדם לא הורשע, משום שאם עברו 20 שנה - - -
אלינוער מזוז
¶
הורדנו את סעיף 2(א), שהיה כתוב לא בסדר. היה כתוב "2(א)", ואז זה לא כלל את 20 השנים. לכן אמרתי "הורשע כאמור בסעיף 2", וזה עונה על כל התנאים שבסעיף 2.
יהודית קרפ
¶
סעיף קטן (ג) לא מדבר במונחים של הרשעה. לכן, אם הוא לא פסול מהטעמים האמורים בסעיף 2(א), מצרף את נושא ההתיישנות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
רבותי, זה עניין של ניסוח. הרעיון הוא ברור. תשבו עם שלמה שהם ותנסחו את זה.
סעיף 3(ב).
דורי פינטו
¶
אני לא יודע למה לא לאפשר לאנשים לגשת ולבקש אישור במשטרה, לפנות בהליכים עוד לפני שהם פונים באופן מעשי.
דורי פינטו
¶
לא כתוב "ובלבד שאותו אדם המציא למשטרה תעודה מהמוסד". צריך לאפשר גם בלי שימציא תעודה מהמוסד. אם אדם פסול, הוא יודע אם כדאי לו לגשת למוסד או שמלכתחילה הוא יודע שהוא פסול, ואז הוא לא ייגש או שהוא יפנה לוועדה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
למשטרה יש בעיה מינהלית. רבותי, אנחנו לא עוסקים בחוק המרשם, אם צריך להבהיר את זה, נבהיר את זה.
יובל שטייניץ
¶
דורי פינטו, אנחנו פותחים דברים שכבר לעסנו. העניין הזה עלה וירד באחד הדיונים הקודמים, אני כבר לא זוכר איזה, היו כבר שבעה שמונה, בגלל הטענה שאם נפעל כך, עוד הרבה מוסדות יגידו: אם אזרחים ממילא יכולים להביא פטור כזה, אז גם אם אני לא מוסד שמחויב על-פי החוק, גם אני מבקש את הפטור הזה, לא רוצה להעסיק עברייני מין. בסוף, רוב המוסדות במדינה יבקשו את המסמך הזה ויציפו את המשטרה, לכן לא הלכנו לכיוון הזה.
שאול יהלום
¶
היום אני הולך למשטרה, אני לא יודע כמה שנים אני אהיה חבר כנסת, אבל אני רוצה לעבוד אולי במוסד. אני הולך למשטרה ואני אקבל אישור, בעוד שנתיים אני עושה עבירה בכנסת ובעוד שלוש שנים אני בא למוסד, ויש לי אישור. אני הייתי מדגיש כאן שהאישור צריך להיות רק אחרי שהוא מתקבל למוסד, כי אז הוא עדכני. אם לא, כל מורה בסמינר וכל סטודנט ילכו ויוציאו אישור.
יובל שטייניץ
¶
זה צריך להוסיף בסוף. בני אלון, אני הצעתי את ההצעה הבאה, ותגיד לי אם זה מספק אותך: "או למעסיק המצויד בייפוי כוח מאדם המבקש להתקבל לעבודה".
שאול יהלום
¶
יש כאן אי-בהירות. אתה אומר שאדם יקבל אישור שלא עבר על כל סעיף 2, אבל מה קורה אם הוא כן עבר על סעיף 2 וסעיף 4 פוטר אותו?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
כאן יש חילוקי דעות ענייניים, המשטרה אומרת שהיא לא יכולה לתת אינפורמציה גם על הפטור הזה.
אלינוער מזוז
¶
לבעיות יש לי תוכנה. מחוקקים פה חוק, ולא נותנים לנו משאבים, אז אנחנו מנסים לעשות מינימום, כי גם כך עשו חשבון שזה לוקח עשרות תקנים לטפל בפניות האלה, בלי שנותנים לנו אותן.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
החוק, כפי שהוא עומד לקריאה שנייה ושלישית, שונה לגמרי מהחוק בקריאה ראשונה, הוא מאוד מקל על המשטרה.
בנימין אלון
¶
אדם בא לבקש אישור, אומרים לו: לא, ישבת שנה. אז הוא אומר "יש לי פטור", ומראה אותו. הוא רוצה אישור.
שאול יהלום
¶
אולי יהיו 20 אנשים כאלה בכל תולדות מדינת ישראל, אז תעבירו בחוזר למשטרה, בסטנסיל, 20 שמות.
רחל אדלסברג
¶
אנחנו לא נותנים אישור אם אדם פסול או לא פסול, אנחנו נותנים אישור אם הוא הורשע או לא. גם אם יש לו פטור בוועדה, אני נותנת אישור אם הוא הורשע או לא הורשע.
שאול יהלום
¶
אדם שעבר את הפרוצדורה של הוועדה לא צריך שיהיה לו כתם. המשטרה צריכה לתת נוסח כזה שהאדם יכול לעבוד, לא אם הוא הורשע או לא. אם הוא הורשע, והוכיח בוועדה שהוא בריא, אסור לפגוע בו.
רחל אדלסברג
¶
אני נותנת לו אישור אם הוא עומד בקריטריונים של סעיף 2, זאת אומרת, אם ב-20 השנים האחרונות הוא הורשע או לא.
רחל אדלסברג
¶
אנחנו לא מאשרים אם הוא רשאי לעבוד או לא רשאי לעבוד, אנחנו כותבים אם הוא מופיע ברישומים של הרשעות או לא.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
רבותי, אני לא אכנס לזה. אני רוצה להציע דבר פשוט מאוד. יש מקום לתקנות באישור ועדת החוקה. אני חושב ששאול יהלום צודק, אדם צריך לדעת שמותר לו לעבוד. אני מציע שנכניס את זה לסעיף 11, לתקנות.
רחל אדלסברג
¶
היה כאן איש המחשוב שלנו, ונתן כאן הסברים. בהתחלה דובר על דחיית תחולת החוק לשנתיים, ואחרי שהוסכם על נוסח מסוים, אמרנו שאנחנו יכולים לעשות זאת קודם. אם עכשיו עושים את כל השינויים, זה בלתי-אפשרי מבחינת המערכת.
אלינוער מזוז
¶
בסעיף 3(א) במקום שכתוב "לא יתקבל בגיר לעבודה במוסד בטרם אישרה משטרת ישראל" צריך להוסיף "או בטרם יציג פטור". אם הוא הציג פטור, הוא לא יצטרך בכלל לבדוק במשטרה.
אביטל רימון-קפלן
¶
לא, יכולות להיות כמה עבירות, ויש אישור של הוועדה על עבירה מסוימת. הוודאות היא חשובה.
שאול יהלום
¶
העיקרון צריך להיות שאדם שעבר בוועדה, אין לו כתם כשהוא בא למעסיק, כולל אדם שחלות עליו 20 שנה, לא יכתבו הסיבה "עברו 20 שנה".
יובל שטייניץ
¶
אלה דברים שיסתדרו ויידונו במהלך ביצוע החוק, ואם הנוסח לא יהיה מקובל או שיראו שהוא פוגע, אז יש תקנות, ואם לא תהיה ברירה, תתכנס הוועדה ותדון בשינוי החוק. החוק הזה צריך לצאת לדרך, כי הוא חוק חשוב, ואם הוא חוק לא חשוב, אז כל הדיונים האלה לא חשובים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי בעד סעיף 3(ב) בתוספת ייפוי הכוח?
הצבעה
בעד - 3
נגד - אין
אושר סעיף 3(ב), בתוספת ייפוי הכוח, לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
רבותי, אני צריך ללכת לוועדה לביקורת המדינה, ינהל את הישיבה חבר הכנסת בני אלון.
היו"ר בנימין אלון
¶
אנחנו נצביע על סעיף 3, והייתי מציע להוסיף, שכשיהיה דיון על תקנות, שיוזמן נציג המחשב של המשטרה, ושהעיקרון שקבעה הוועדה שינחה את התקנות, שהניסוח יהיה כמו ששאול יהלום אמר, שלא תיווצר סטיגמה. מבחינת הפירוט איך ינוסח האישור, זה לא צריך להיות בחוק.
שלמה שהם
¶
אפשר לפתור את הבעיה הזאת באופן פשוט בניסוח. המשטרה תאמר שהאדם לא עבר עבירות א', ב' ו-ג', נקודה. ואם האיש עבר ויבוא עם פטור, אז יהיה כתוב, באותם 20 מקרים, שהוא פטור.
היו"ר בנימין אלון
¶
אני מגיש להצבעה את סעיף 3. אני מזכיר לכולם, שכשיהיה ניסוח לתקנות, העניין יבוא שוב לדיון כאן. מי בעד סעיף 3 כולו?
הצבעה
בעד סעיף 3 - 3
נגד - אין
סעיף 3, בכפוף לשינויים, אושר לקריאה שנייה ושלישית.
רחל גרשוני
¶
בסעיף 4 הערתי ניסוח מעודכן והוא לא נקלט, ואני רוצה להצביע על השינויים. בסעיף קטן (א) צריך להיות "שר המשפטים ושר העבודה והרווחה הקימו ועדה שתהיה מורכבת - - -" והשאר בסדר.
יובל שטייניץ
¶
אני מציע להשאיר את זה בסמכות שר המשפטים, מדובר פה בדין פלילי, מדובר פה בעבירות, והעניין המרכזי כאן זה לא הצורך של המוסדות לקבל אנשים לעבודה, אלא היכולת לפעמים לפטור אדם מסוים, אם הוא כבר בריא, כדי לא לגרום לו עוול.
רחל גרשוני
¶
משרד העבודה והרווחה זה כבר שירות המבחן וכן הלאה, זה נוגע לטיפול בעברייני מין. מי יושב בוועדה הזאת? מומחים לטיפול.
היו"ר בנימין אלון
¶
הואיל ויש כאן שר המשפטים, ואחר כך בסעיף 8 שוב מופיע שר המשפטים, ואחר כך יש השר לביטחון פנים לגבי כל העניין של המשטרה, זה כמו ישיבת ממשלה שלמה. אם אפשר, נשאיר את זה לשר המשפטים, אומנם לא אמרנו מי השר הממונה, אבל אין צורך. נשאיר שר המשפטים, ומובן שלוועדה הוא צריך להביא את נציג משרד העבודה והרווחה.
דבורה הורביץ
¶
מי שבאופן ממלכתי אמון על טיפול בעברייני מין זה שירות התקון במשרד העבודה והרווחה, אם במבוגרים ואם בשירות המבחן לנוער. לא ייתכן שאנשי המקצוע שמבצעים את העבודה בפועל, השר שלהם לא יהיה שותף במינוי הוועדה הזאת. אני עוסקת בחקירות ילדים, ויש בדיוק אותו סיפור, מי שממנה חוקרי ילדים זה שר המשפטים.
יובל שטייניץ
¶
הוועדה הזאת היא ועדה כמו שיפוטית שמוסיפים לה מומחה לעניין, היא לא ועדה מקצועית של משרד העבודה והרווחה. היא ועדה שבאה בזווית אחרת, לכן אני לא רואה בעיה. אני לא רואה סיבה שניכנס לביורוקרטיה.
יובל שטייניץ
¶
למה לסרבל? אם שר אחד בדיוק התפטר או שיש בין שני השרים יחסים לא טובים, אז הוועדה לא תתכנס? אם תשימי ארבעה שרים, הוועדה לא תקום לעולם, עם שניים עוד יש סיכוי, עם אחד - היא ודאי תקום.
יהודית קרפ
¶
שר העבודה והרווחה לא יכול למנות שופט. אולי נמצא את דרך הביניים, ונכתוב "בידיעת שר העבודה והרווחה".
היו"ר בנימין אלון
¶
אדוני המציע, אתה מתנגד שיהיה הנוסח "שר המשפטים באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת ושר העבודה והרווחה"? באישור של השר.
יובל שטייניץ
¶
לא הייתי מזכיר פה בכלל את שר העבודה והרווחה, אני נגד סרבול, מספיק שיש שר משפטים, ועדה עם שופט, וצריכים להיות בה שני מומחים. מדובר פה על ועדת חריגים, מדובר פה על ועדה כמו שיפוטית. לכן, כל הריב בין המשרדים והסמכויות לא רלוונטי.
היו"ר בנימין אלון
¶
שר המשפטים באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת ובהתייעצות עם שר העבודה והרווחה או באישור?
רחל גרשוני
¶
התרומה של ועדת החוקה, חוק ומשפט זה בסעיף קטן (ד), שהיא משתתפת באמות המידה. אין טעם לשתף את ועדת החוקה, חוק ומשפט למינוי הוועדה. מינוי ועדות זה שרים.
היו"ר בנימין אלון
¶
אלה דברי טעם, וזה יפתור את בעיית הסרבול שהעלה חבר הכנסת שטייניץ, ותמורת זאת נכניס את שר העבודה והרווחה.
היו"ר בנימין אלון
¶
בסעיף 4(א) יהיה כתוב: "שר המשפטים בהתייעצות עם שר העבודה והרווחה ימנה ועדה" - אנחנו מוציאים את ועדת החוקה, חוק ומשפט, כי זה באמת סרבול מיותר - שתהיה מורכבת משופט בית משפט שלום, שישמש כיושב ראש הועדה, ושני מומחים לענין דפוסי התנהגותם של עברייני מין ולענין הטיפול בהם; הודעה על מינוי הועדה והרכבה תפורסם ברשומות". מי בעד?
הצבעה
בעד סעיף 4(א) - 3
סעיף 4(א), בכפוף לשינויים, אושר לקריאה שנייה ושלישית.
דורי פינטו
¶
רציתי להעיר הערה על סעיף קטן (א), רציתי לדבר על הרכב הוועדה. בין המומחים, נכון יהיה לציין אחד שהוא פסיכיאטר, ככל הנראה כוונה כאן למומחה מקצועי.
היו"ר בנימין אלון
¶
"(ב) הועדה מוסמכת, לפי בקשת אדם שחל לגביו איסור עיסוק לפי חוק זה (להלן - המבקש), להעריך בתוך תקופת האיסור, את הצורך בהמשך תחולת איסור העיסוק ואיסור ההעסקה לגביו."
רחל גרשוני
¶
עד המלה "תחולת" הכול בסדר, אבל בתחולת האיסורים יש תחולת איסור עיסוק והעסקה, וצריך לתת פטור מן האיסורים לפי סעיף 2, כי יש לה סמכות לתת פטור.
היו"ר בנימין אלון
¶
המבקש הוא רק לגבי סעיף האיסור של העיסוק, אז למה צריך להכניס כאן עוד איסור? זה יבלבל את הקורא הפשוט.
רחל גרשוני
¶
"הוועדה מוסמכת, לפי בקשת אדם שחל לגביו איסור עיסוק לפי חוק זה (להלן - המבקש), להעריך בתוך תקופת האיסור, את הצורך בהמשך תחולת האיסור, ולתת פטור מן האיסור לפי סעיף 2".
היו"ר בנימין אלון
¶
אפשר לכתוב "איסור עיסוק", אין עם זה בעיה.
מי בעד סעיף קטן (ב)?
הצבעה
בעד סעיף קטן (ב) - 3
סעיף קטן (ב), בכפוף לשינויים, אושר לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר בנימין אלון
¶
"(ג) לא תדון הוועדה בבקשה נוספת של המבקש שבקשתו נדחתה, לפני תום שנתיים מיום דחיית הבקשה."
רחל גרשוני
¶
כאן רצינו להבהיר, שהכלל הוא שלא נותנים פטור, רק החריג, לכן ניסחנו כך: "הוועדה לא תיתן פטור, אלא אם כן שוכנעה שהמבקש אינו מהווה סיכון לקטינים".
יהודית קרפ
¶
יש פה נתק הגיוני, כי אנחנו מדברים על סמכות הוועדה לתת פטור, אנחנו מדברים על שיקול דעת הוועדה.
היו"ר בנימין אלון
¶
פה חסר לי מידע. אני מבין שסעיף קטן (ג) בא, כדי שלא יטרידו את הוועדה אחרי שפעם אחת ביקשו. נאשר את הסעיף ונמשיך הלאה.
היו"ר בנימין אלון
¶
מי בעד סעיף קטן (ג)?
הצבעה
בעד סעיף קטן (ג) - 3
סעיף קטן (ג) אושר לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר בנימין אלון
¶
"(ד) בהערכה לפי סעיף זה, תשקול הועדה את רמת הסיכון לקטינים הנשקפת מהמבקש לפי אמות מידה שייקבעו על ידה באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת."
פה אתם רוצים לקבוע קריטריונים לשיקול דעת של הוועדה? זו מטרת הסעיף?
יהודית קרפ
¶
אני לא מערערת על העובדה שזה מה שנקבע בוועדה, בישיבה הקודמת, אבל עדיין השאלה שלי האם חברי ועדת החוקה, חוק ומשפט יכולים לקבוע קריטריונים מבחינת מסוכנות, או מה מידת המקצועיות, עם כל הכבוד לוועדה? לוועדה יש שיקול דעת, אבל כאן אנחנו מדברים בקריטריונים של מסוכנות, שאני שואלת את חברי הוועדה, מה יהיה תפקידם באישור הקריטריונים.
יובל שטייניץ
¶
אני סומך על הוועדה שיקבע השר, ומוריד את האישור של ועדת החוקה לגבי הקריטריונים. הסעיף הבא נותן הנחיה כללית על הקריטריונים, ולדעתי, די בכך.
היו"ר בנימין אלון
¶
אנחנו לא מביאים את זה לוועדת החוקה. ועדת החוקה רק מאשרת, מי שיקבע, זו ועדת השר. אני אזכיר לכם את ההיסטוריה: יובל שטייניץ רצה חוק נורמטיבי, פשוט ופסקני, שזה מסוכן, ודי. אמרנו שיש מקרים שבהם יש שיקולי שיקום וכן הלאה. הוא רצה לוודא שהמסוכנות לא תישכח בגלל שיקולי שיקום, כמו שקורה בדברים אחרים. אז נשאר מזה שריד שאומר כאן, שההנחיה העקרונית של אותה ועדה של השלושה, לא ועדת חוקה, היא צריכה להתמודד עם זה.
יהודית קרפ
¶
כל הנקודה היא, שיש סעיף שמדבר במפורש על מסוכנות כשיקול בשיקולי הוועדה, זה הסעיף שרחל גרשוני מנסה לקדם אותו בתור סעיף קטן (ג).
יהודית קרפ
¶
הוא קיים, ולכן, לוועדה אין הרבה מה לעשות בעניין שאר הקריטריונים, לכן חשוב שהחוק ימנה את קריטריון המסוכנות בתור הקריטריון המכריע, וזה אנחנו מציעים.
יובל שטייניץ
¶
כדי לפשט את הדיון, אני מציע, לאור הצעת יהודית קרפ, ומאחר שזו היתה דרישה שלי, אלא אם כן אתה או שאול יהלום חושבים שהדרישה שלי היתה יותר מדי מוצדקת, אני מציע שמאחר שסעיף קטן (ה) הוא כבר בתוך החוק בגדר של קביעה של מה צריך להיות הקריטריון הבסיסי ביותר, אני מוכן לוותר על אישור ועדת החוקה בסעיף קטן (ד), וייכתב "לפי אמות מידה שייקבעו על ידה", נקודה, וזה לא יהיה באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת. סעיף קטן (ה) הרי ממילא מנחה מה צריך להיות הקורפוס המרכזי, הלבה של הקריטריונים של הוועדה.
יובל שטייניץ
¶
לפני זה אני מציע להצביע על סעיף קטן (ד). הנוסח שלה רלוונטי לקריטריונים שעליהם מדבר סעיף קטן (ה).
היו"ר בנימין אלון
¶
לפי דבריך, סעיף קטן (ד) מיותר. אם סעיף קטן (ה) קובע את העיקרון, אז סעיף קטן (ד) מיותר.
רחל גרשוני
¶
"הוועדה לא תיתן פטור, אלא אם כן שוכנעה שהמבקש אינו מהווה סיכון לקטינים, רשאית לתת לו את הפטור מתקופת האיסור, כולה או חלקה, ורשאית היא להתנות את הפטור בתנאים." זה מבהיר שהכלל הוא שלא נותנים פטור, החריג הוא שנותנים פטור, ומתי? אם איננו מהווה סיכון לקטינים.
היו"ר בנימין אלון
¶
אני מציע להצבעה, למחוק את סעיף קטן (ד), למחוק את סעיף קטן (ה), ובמקומם יבוא סעיף קטן (ד) לפי הניסוח של רחל גרשוני. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד - 3
נגד - אין
נמנעים - אין
אושר למחוק את סעיפים קטנים (ד) ו-(ה), ובמקומם יבוא הסעיף שקראה רחל גרשוני.
"(ו) החלטת הועדה תימסר למבקש; פטרה הועדה את המבקש מתקופת האיסור, כולה או חלקה, תודיע גם למי שאחראי במשטרה על מתן אישורים לפי חוק זה."
דיברנו על זה. אני מבקש לאשר את הסעיף.
אלינוער מזוז
¶
מה המשטרה עושה עם התנאים האלה? למשל, אם אדם מקבל טיפול תרופתי, מה נעשה עם זה? אני אמורה לפי מה שדובר כאן לא לעשות סטיגמה, ואם יש פטור להגיד שאין לו כלום.
יובל שטייניץ
¶
בני אלון, יש פה הצעה אחרת שמקובלת עלי, להוריד את העניין של התנאים. פטור או לא פטור, אין תנאים מסוימים.
יהודית קרפ
¶
זה מאוד משחק עם עניין הסיכון, הרעיון צריך להיות חד וחלק, ולא כפוף לתנאים, כי אין זכות למעשה להעסיק, אם אדם מסוכן.
שאול יהלום
¶
כאן אנחנו צריכים לשמוע מומחים. נניח שאדם התרפא, ואין בעיה לגבי בנים, אבל יש בעיה לגבי בנות. יכול להיות שאנחנו נמנעים מתופעות שאנחנו לא מכירים מבחינה מקצועית.
יובל שטייניץ
¶
במקרים שאנחנו בטוחים במאה אחוז שאדם מפסיק להיות איום, פוטרים; במקרים שיש ספק, לבנים כן, לבנות לא, או רק תחת תרופות, אם הוא יפסיק לקחת אותן פתאום, אנחנו לא מאשרים. הרעיון הוא של ועדת חריגים. כשיש מקרים שברור שהאדם נרפא, שהסיטואציה השתנה, שהוא לא מסוכן, אז פוטרים אותו. הרעיון הוא לא להתחיל עכשיו ליצור המון מדרגות קטנות, באביב כן, בסתיו לא.
יובל שטייניץ
¶
יכולנו מראש לא לעשות את החוק, ולהגיד "תחת תנאים", כי אפשר הכול. כל הרעיון בחוק הזה הוא כן להיות דרקוני במידה מסוימת.
היו"ר בנימין אלון
¶
שאול יהלום, אתה מסכים מבחינה עקרונית שאדם שתלוי בתרופות ותלוי בטיפול יתעסק עם קטינים? היה והוא לא לקח את התרופות?
שאול יהלום
¶
מאחר שבוועדה יש שופט ויהיו שני אנשי מקצוע, הם לא יתנו את האישור. אבל אולי יש משהו, שכרגע אנחנו לא רואים, שאם היה פה איש מקצוע הוא היה אומר לנו שזה תנאי שכן צריך להגביל לפעמים.
דורי פינטו
¶
יכול להיות שעניין תנאים כמו טיפול רפואי זה יוצר סרבול מאוד גדול, גם מבחינת המשטרה וגם מבחינת המעסיק, אבל תנאי לעניין מקום העסקה ספציפי, גם מהדברים ששמענו מהמומחים בפעם הקודמת, בהחלט ייתכן שאדם שהוא מאמן קבוצת כדורגל של בני 17, בעניין הזה אין שום סיכון.
יובל שטייניץ
¶
כל הרעיון של החוק הזה הוא לחתוך באזמל חד בין אלה שמסוכנים לבין אלה שלא מסוכנים. גם לגבי הגיל אפשר להגיד: אולי יש כאלה שמסוכנים רק מגיל 15 והלאה ולא מגיל 13 והלאה. כל הרעיון של החוק הזה הוא קודם כול לחתוך באופן גורף את אלה שמסוכנים. אחר כך הסכמנו להתפשר על ועדה, שבמקרים חריגים, שברור שאדם נרפא לחלוטין, והוא לא מסוכן, נוציא אותו מהכלל הזה לפני תום המועד. עכשיו נתחיל לשחק: מסוכן לגיל כזה ולא לגיל אחר, ואולי יש כאלה שרק בקיץ יש להם תשוקה מינית, אבל בחורף לא - זו לא מגמת החוק. אתה היית יכול להצביע נגד החוק, אילו היית חבר כנסת, אבל אתה יכול לנסות לשכנע חברי כנסת להצביע נגד החוק, אבל מגמת החוק היא כן לקחת את הקבוצה כולה, ורק במקרים מאוד חריגים להחליט, ולא במקרים חריגים לחריגים.
היו"ר בנימין אלון
¶
אני מתקן את הצבעתנו שכללה את התנאים בעל-פה ומוריד אותם, ברשותכם. אני מבין שזה מקובל פה אחד.
הצבעה
בעד - 3
אושר להוריד את התנאים מהסעיף שקראה רחל גרשוני.
"(ז) לפני מתן החלטתה, תיתן הועדה הזדמנות למבקש ולנציג היועץ המשפטי לממשלה להשמיע את טענותיהם."
היו"ר בנימין אלון
¶
צריך שיהיה ברור. יכול להיות מישהו שיגיד: אני אחראי עליו.
הצבעה
בעד סעיף קטן (ז) - 3
סעיף קטן (ז), בכפוף לשינוי, אושר לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר בנימין אלון
¶
סעיף קטן (ז) מאושר.
"(ח) הוועדה מסומכת לקבל כל מידע הנחוץ מהמשטרה לצורך החלטתה, לרבות מידע כאמור בסעיפים 2, 11 ו-11א לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981."
רחל גרשוני
¶
אלה תיקים סגורים, תיקים תלויים ועומדים וחלק מהמרשם.
יש לי הערה לגבי סעיף 2, שזה הסעיף הפלילי, היינו צריכים לכתוב - - -
היו"ר בנימין אלון
¶
תרשמי על זה, או שנחזור על זה בהצבעה לקראת סיום או שנגיש את זה כתיקון חקיקה על דעת כולנו.
היו"ר בנימין אלון
¶
אם הוועדה הזאת היא סטטוטורית, מעוגנת בחוק, כמו כל דבר מינהלי יש אפשרות לעתור עליה. למה לא?
היו"ר בנימין אלון
¶
אני מציע שתעלה את ההערה שלך, בהזדמנות הקרובה, שהוועדה רשאית להוסיף בתוספת בתי-משפט מינהליים, להציע שגם לגבי חוק זה יהיה בית-משפט מחוזי מסוים שיתמחה בזה.
סעיף 5 - עונשין.
"(א) העובר על הוראות סעיף 2(א) דינו - קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין."
המעסיק לא ייכנס אף פעם לבית סוהר, רק ישלם כסף. כמה כסף כתוב ב-61(א)(3)?
אביטל רימון-קפלן
¶
יש לי הערה, עוד לא דנו בזה. זה נשאר מהנוסח המקורי שלנו, ובינתיים היו שינויים, ואני רוצה להפנות את תשומת לב הוועדה לסתירה פנימית.
היו"ר בנימין אלון
¶
אני רק רוצה לסיים לקרוא את הסעיף. סעיף קטן (ב) אומר "העובר על הוראות סעיף 2(ב)", כלומר העובד שלא דיווח, צפוי למאסר שנה.
"(ג) מעסיק הנותן שירותים למעסיק אחר ישא באחריות פלילית לפי חוק זה עבור הבגירים שהוא שולח לעבודה במוסד, ואולם, מעסיק המקבל שירותים אלה, לא יישא באחריות פלילית."
אביטל רימון-קפלן
¶
אנחנו הרי מדברים על זה שבשלב ראשון בכלל לא ידרשו אישורים מנשים ורק מגברים, והנורמה שהפנינו אליה כגוררת את העונש הפלילי היא סעיף 2(א). 2(א) אומר "לא יקבל מעסיק לעבודה" וכן הלאה, ו-3(ב) נותן את הכלים למעסיק איך הוא יעשה זאת. דהיינו, עבירה פלילית צריכה להיות על מעסיק שלא השתמש בכלים שהחוק יקבע. אם נשאיר את זה ב-2(א), זאת אומרת, לפי החוק התקבלה אישה שהורשעה בעבירת מין שעונשה שנה, המעסיק עבר פה עבירה פלילית.
היו"ר בנימין אלון
¶
יש שתי אפשרויות להתייחס לדברייך, או שוב לשנות ניסוח, או בסעיף 11, שהוא סעיף ההפעלה ההדרגתי, לומר: הוראות סעיף 3 ולהשליך גם לכאן.
היו"ר בנימין אלון
¶
מה היתה המטרה שלנו? המטרה שלנו היתה לא להפלות בין איש לאישה בנורמה של העבירה, אבל בנסיבות כלכליות ומעשיות, פרקטיות, לעשות את זה. אני מציע שזה יהיה באותו סעיף, ולא ניכנס בחוק עצמו לפירוט.
אביטל רימון-קפלן
¶
ההערה שלי היא קצת יותר מהותית מזה, אני רוצה לחדד אותה. אנחנו באים ואומרים "עבירה פלילית", והחוק נתן פה כלי למעסיק איך לפתור את זה, כשאנחנו מתלבטים פה סביב השולחן וחושבים מה הכלי הראוי ביותר. אנחנו קובעים נורמה פלילית של הפרה על סעיף קטן (א), שלכאורה בסעיף קטן (א) יכול מעביד להגיד: לי אסור להעסיק אדם, אני חושב שהאישור של המשטרה לא אפקטיבי, אני אתחיל לייצר לי שיטות משלי למנוע את האפשרות הזאת שאני אעסיק עבריין מין. הרי החוק בא לקבוע הסדר, ואנחנו רוצים שהעבירה תהיה על מי שקיבל עובד שלא בדרך שקבענו בחוק, ולא משנה אחר כך אם יהיה פטור או לא יהיה פטור, אבל אנחנו צריכים לכוון את העבירה הפלילית למעשה או למחדל שהמעסיק יעשה. אם אנחנו משאירים את זה כך, כל אחד יתחיל לחשוב על כל מיני דרכים יצירתיות משלו למנוע. אומרים לו: לך אסור לקבל לעבודה עבריין מין או להמשיך להעסיק אותו.
היו"ר בנימין אלון
¶
הרי זה סעיף עונשין, זה רק מדבר על אם הוא ישלם את הכסף או לא, זה לא סעיף נורמטיבי שקובע אם הוא עובר את העבירה או לא.
אלינוער מזוז
¶
לגבי הרעיון לכתוב בסעיף 11 פטור מכל הוראות החוק, זה לא נראה לי, משום שהרעיון היה, למשל, על האדם שעוסק בעצמו, הוא יודע הרי אם הוא הורשע או לא, גם אם הוא אישה וגם אם הוא מישהו שיהיה פטור מאיזו סיבה, או אם אדם כבר מועסק, או מועסקת, אצל המעסיק והוא מורשע והולך לכלא לשנה מאסר או יותר, אז לא צריך להיות פה פטור.
כבר בישיבה הקודמת הערתי שהיחס בין סעיף 2 לסעיף 3 לא ברור. חשבתי שסעיף 3(א) אמור לתת מין חזקה למי שלא בדק, ואני רואה שהיחס בין הסעיפים לא טופל. הייתי מציעה לגבי 2(א), לגבי הקבלה לעבודה, משום שסעיף 3 רלוונטי רק לגבי קבלה לעבודה, הוא לא רלוונטי לאפשרות של המשך העסקה במקום, לבוא ולהגיד לגבי 2(א) - 3(א) עצמו לא יהיה עבירה - שמעסיק לא יוכל לטעון כי על האדם יש הרשעה וכן הלאה, אם הוא לא פעל לפי 3(א).
אלינוער מזוז
¶
אני עונה, משום שלגבי העסקה בפועל, יסוד בעבירה הזאת זה היסוד של המודעות, זאת אומרת, שגם אם לא כתוב כלום בחוק, המשמעות של זה, שרק מעסיק שידע שהאדם הורשע עובר עבירה. לעומת זאת, לגבי מישהו שרק מקבל, אנחנו מטילים עליו נטל נוסף, אנחנו לא מסתפקים בשאלה האקראית אם פלוני ידע או לא ידע, אומרים לו: אתה תלך ותבדוק במשטרה לפני כן. לגבי האדם הזה, אם הוא לא בדק, הוא לא יוכל לטעון: אני לא ידעתי.
היו"ר בנימין אלון
¶
סעיף 11 שנותן הפעלה הדרגתית בא לפטור את המשטרה מ-3(א). 2(א) זו הנורמה. אז נקבע 2(א) ו-3(א) ופתרנו את העניין.
יהודית קרפ
¶
צודקת אלינוער מזוז בכך שיש חפיפה לא מוסברת בין "לא יקבל" שבסעיף 2 ו-3. באופן מקורי, בנוסח של משרד המשפטים, הצענו לקבוע את סעיף 3 כסעיף של חובות מעסיק, וזאת תהיה העבירה. זאת אומרת, מעסיק חייב לפנות למשטרה או לוודא שנתקבל אישור, והעבירה שלו תהיה הפרת החובה הזאת, ואז אנחנו לא זקוקים לפרזומפציות, שהוא יוכל או לא יוכל לטעון שהוא ידע או לא ידע, כי בסופו של דבר, במשפט הפלילי, אנחנו עוסקים בידיעה או באי-ידיעה, ולכן לא הייתי מערבבת את העבירה של ההעסקה, שדורשת לפחות מודעות, עם ההשערות שאם הוא לא פנה, חזקה עליו שהוא ידע, אלא הייתי מסתפקת בזה שאנחנו קובעים סעיף של חובה על מעסיק, וקביעת סעיף עונשין על הפרת החובה.
אלינוער מזוז
¶
זה אפשרי, אבל זה משאיר קבוצה לא מכוסה, מכיוון שהדיווחים שמגיעים למשטרה מגיעים באיחור. תיק של פרקליטות יכול להסתיים, ועד שהמשטרה מקבלת את הדיווח על הרשאה לוקח זמן. אם המעביד יודע - - -
יהודית קרפ
¶
לא, יש סעיף של איסור העסקה של אדם, שלמעשה פסול מעיסוק לפי החוק הזה, זה סעיף 2(א), על זה יש עונש. הסעיף הזה טעון מודעות. יש סעיף 3, שקובע חובה על מעסיק לוודא שהתקבל אישור של המשטרה. ומעסיק שלא וידא, יש עליו עונש שייקבע בתור עבירה לפי סעיף 3.
יהודית קרפ
¶
זו לא בעיה בכלל, כי אם אנחנו מטילים חובה על מעסיק, לפי סעיף 3, החובה מוגדרת בסעיף 11, אנחנו אומרים שאפשר להחיל בהדרגה. כלומר, ההפרה של החובה לפי סעיף 3, תהיה בהתאם למה שהתקנות יכתיבו. זאת אומרת, אם הוא חייב לפנות רק לגבי גברים, אז הוא יעבור עבירה אם הוא לא פנה לגבי גבר, ומטבע הדברים הוא לא יעבור עבירה אם הוא לא פנה לעניין אישה. לעומת זאת, אם הוא יודע שאישה עברה עבירת מין, אסור לו להעסיק אותה מכוח סעיף 2, והוא ייענש לפי העונש שאנחנו מטילים על סעיף 2.
יהודית קרפ
¶
אני אומרת שצריך לנסח אחרת את סעיף 3, לקבוע אותו בתור חובת מעסיקים, וצריך לקבוע סעיף עונשין על הפרת חובת המעסיקים, לפי סעיף 3.
היו"ר בנימין אלון
¶
כדי לא לאבד את מה שעשינו עד עכשיו, לגבי סעיף 5, אני מציע לאשר את סעיף קטן (ב), ובסעיף קטן (ג) ובסעיף קטן (א), שלמה שהם ויהודית קרפ יעבדו על הניסוח, ואז יכול להיות שהוא ישליך על שינוי בניסוח של סעיף 3, ואז, נא לציין את זה, לרבות הערה שיש בין כה וכה לרחל גרשוני על סעיף 2, כדי שנביא את הדברים לידי סיום.
סעיפים 5(ב) ו-5(ג) אושרו.
מרים ג'ראזי-רוזנב
¶
יש פה מעסיק שנותן שירותים למעסיק אחר, כשמעסיק מוגדר בחוק לפי מוסד. הייתי רוצה להרחיב את זה, שזה לא יהיה רק מעסיק למעסיק אחר, כי שניהם ממילא חייבים על-פי החוק, אלא מי שנותן שירותים למעסיק, הוא יהיה חייב, גם אם הוא לא מעסיק על-פי החוק עכשיו.
היו"ר בנימין אלון
¶
לא צריך לשנות את זה, כי רצינו לתת סעיף הגנה, ולא צריך לצמצם אותו. אם באמת מדובר על הגנה מפני עוסק שהוא בודק, אז שבית הספר יטרח. אם מדובר על הגנה מפני מעסיק מקביל, חברה אחרת, זה מה שבאנו לעשות.
הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:45