פרוטוקולים/ועדת חוקה/2362
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
13.12.2000
פרוטוקולים/ועדת חוקה/2362
ירושלים, כ"ב בכסלו, תשס"א
19 בדצמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 239
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ט"ז בכסלו התשס"א 2000 (13 בדצמבר 2000), שעה 15:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 13/12/2000
חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (הוראת שעה לעניין בחירות מיוחדות לראש הממשלה), התשס"א-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין
אלי בן-מנחם
יעל דיין
שאול יהלום
יוסי כץ
מוזמנים
¶
עו"ד סיגל קוגוט - משרד המשפטים, ממונה על ייעוץ וחקיקה
אהוד שיל"ת - משרד הפנים, המפקח על הבחירות
אילת פישמן - משרד הפנים, סגנית המפקח על הבחירות
סדר היום
¶
יוזמת הוועדה לחקיקת הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (הוראת שעה לעניין בחירות מיוחדות) ), התשס"א-2000 - (הכנסת פנקס בוחרים מיוחד)
יוזמת הוועדה לחקיקת הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (הוראת שעה לעניין בחירות מיוחדות), התשס"א-2000 - (הכנסת פנקס בוחרים מיוחד)
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני פותח את הישיבה השישית של ועדת החוקה, חוק ומשפט. לפני שאנחנו מגיעים לנושא, אני רוצה להודות ליועץ המשפטי של הוועדה ולעוזר האישי שלי, שהגנו עלי בגופם ממש בבג"ץ, וגם השיגו תוצאה טובה.
הנושא שלנו כעת הוא יוזמת הוועדה לחקיקת הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (הוראת שעה לעניין בחירות מיוחדות), התשס"א-2000. מר שיל"ת, תציג את הצעת החוק.
אהוד שיל"ת
¶
סעיף 26 לחוק הבחירות לכנסת מתייחס להכנת פנקס בשנה, פנקס שנתי רגיל, שכולל בני 18 בכל שנה ליום ג' השלישי או הראשון של חודש חשוון, וסעיף 26(ב) מתייחס למקרה של הקדמת בחירות לכנסת או בחירות מיוחדות לראש ממשלה, וקובע שבבחירות כאלה יוכן פנקס בוחרים מיוחד, שיכלול בני 18 ליום הבחירות המיוחדות, או הבחירות המוקדמות לכנסת, לפי חוק שייקבע. כלומר, פנקס כזה צריך להיות לפי חוק, ולכן הכנסת אמרה: יחוקק חוק הוראת שעה, כיאה לכל פנקס כזה.
אהוד שיל"ת
¶
לכן הבאתי הצעת חוק להכנסת פנקס מיוחד, בהנחה שהבחירות יהיו בעוד 60 יום.
הפנקס שאנחנו מכינים חייב להיות בתוקף 30 יום לפני הבחירות, במקרה של בחירות מיוחדות רק לראש ממשלה. למה? משום שאנחנו צריכים לשלוח הודעות לבוחר לפי החוק, 21 יום לפני יום הבחירות, את ההודעות האלה מדפיסים ומכינים בין שישה לשמונה ימים, ואחר כך יש משלוח בדואר. יש יותר מ-4.5 מיליון הודעות. לכן ביום שמדפיסים ומכינים את ההודעות, הפנקס הזה צריך להיות בתוקף, כי ההודעות האלה הן למי שרשום בפנקס. לנוחיותכם צירפתי לוח זמנים.
ועדת הבחירות צריכה לקבוע, בימים הקרובים, את אזורי הקלפי, וזה כבר הוכן על-ידי שר הפנים, והוועדה תקבע את זה. ומיד, על בסיס אזורי הקלפי האלה, אפשר יהיה לשלוף את הפנקס. הפנקס - גוזרים ממרשם האוכלוסין כל מי שהוא אזרח ביום הגזירה, ושהוא בן 18 ביום הבחירות, ב-6 בפברואר, ואת הפנקס הזה מכניסים לתוקף. זה פנקס שאינו מוצג לעיון הציבור, אי-אפשר להגיש עליו עררים וערעורים לבית-משפט.
אהוד שיל"ת
¶
גם אם עשינו טעות.
במשך 22 השנה שאני נמצא בתפקיד הזה, אין ערעורים על אזרחות או על גיל בפנקס.
אהוד שיל"ת
¶
בשנת בחירות יש 300 עררים כאלה, ואולי שני ערעורים לבית-משפט. כלומר, מה שיכול להתפספס פה, זה שלא נקלט מען שעודכן פעם.
אהוד שיל"ת
¶
נכון, בגלל הגיל או בגלל אזרחות.
האופציה השנייה, התיאורטית, היא, במקום לחקוק חוק מיוחד כזה, לבטל לרגע, בהוראת שעה, את סעיף 26(ב), שמחייב אותנו להכין פנקס מיוחד. יש לנו הרי היום פנקס בתוקף שכולל בני 18, רק לפני חודש, לסוף אוקטובר, ליום ג' השלישי של חודש חשוון.
אהוד שיל"ת
¶
בדיוק, אבל אז, ב-6 בפברואר יחסרו לך חודשיים של בני גיל 18, וגם הכתובות של הפנקס שבתוקף, יהיו פחות מעודכנות.
אהוד שיל"ת
¶
היא לא יכולה להשפיע על הפנקס, היא יכולה להשפיע על עניין של הנפקת תעודות זהות לפני הבחירות. זו בעיה שצריך להעלות פה.
אהוד שיל"ת
¶
בדרך כלל ערב בחירות כלליות יש דרישה אדירה מלשכות משרד הפנים להנפקת תעודות זהות, זה מגיע לכ-50,000 או 70,000 תעודות זהות בשבועיים, שלושה שלפני בחירות כלליות.
אהוד שיל"ת
¶
אני רוצה להזכיר שבבחירות הכלליות לרשויות, ב-1998, לפני שנתיים, היה מצב זהה, הלשכות שבתו, הממשלה הוציאה אז, במסגרת תקנות שעת חירום, תיקון לחוק הבחירות לרשויות המקומיות, שניתן יהיה להזדהות לא רק בתעודת זהות, אלא בכל תעודה אחרת, דרכון וכן הלאה. יכול להיות שהוועדה תצטרך לטפל בנושא הזה כהוראת שעה.
ההשפעה השנייה, שיש בשוליים, על פנקס בוחרים, זה שאם חבר הכנסת כץ רוצה היום להודיע שהוא עבר מחיפה לחדרה, לשנות את מענו, הוא לא יכול. כלומר, כשאני אכין את הפנקס, אני אשלוף את מענו בחיפה. הוא יצטרך לנסוע מחדרה לחיפה. משום בחינה אחרת אין השפעה על הפנקס.
יוסי כץ
¶
אחרי שאמרנו מה שאמרנו, זה פורסם גם בכלי התקשורת, שחובה לתת לצעירים, שיגיעו לגיל 18 עד יום הבחירות, זכות להצביע. הדבר השני, מטרידה אותי עובדה אחת, אם יש צעיר שב-24 בינואר חוגג את יום-הולדתו ה-18, והוא מגיע ורואה שהוא לא מופיע בפנקס.
יוסי כץ
¶
לפי מה שהבנתי, אני לא יכול לפני זה לבדוק, כי הפנקס לא יוצג לעיון הציבור. לא יהיו ארבעה ימי ערעור, כפי שמקובלים בכל מערכות הבחירות. מה האפשרויות של צעיר כזה? אם הוא בא לבית-המשפט ואומר: הנה, תעודת הזהות שלי, אני בן 18, תנו לי להצביע. זה אפשרי? הוא יוכל לקבל צו של בית-משפט?
אהוד שיל"ת
¶
מעולם לא היה מקרה שהמחשב ששלף את הפנקס פספס אזרחות או גיל. יכול להיות שהיה רשום גיל לא נכון, שנת לידה לא נכונה, זה סיפור אחר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הבטחתי לאופיר פינס ולרובי ריבלין שאני אודיע על ההצבעה הזאת. אני אקיים את ההצבעה ב-15:00.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הבחירות לראש ממשלה, אלא אם כן יהיה שינוי בחוק, לפי דעתו של היועץ המשפטי לכנסת הבוקר, יהיו תוך 60 יום.
ציפי לבני
¶
השאלה אם אנחנו עושים תהליך חקיקה עכשיו, שיכול להיות שבערב יהיה לא רלוונטי, והוא כולו מורכב מתאריכים, או שמא אנחנו יכולים להכניס סעיף מובנה, שיתאים את עצמו, גם אם הקביעה תהיה אחרת.
ציפי לבני
¶
האם אפשר לקבוע, למשל, שסעיף 1 לא יתייחס לתאריך 6 בפברואר, אלא יהיה כתוב שזה יחול על בחירות מיוחדות שיתקיימו.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
ציפי לבני, זו קריאה ראשונה, עד הקריאה השנייה והשלישית נדע מה קורה עם הבחירות. זו הערה נכונה ואני מצטרף אליה, אבל אנחנו נעביר את ההצעה כמו שהיא לקריאה ראשונה, אם אחרי זה נצטרך, נתקן את התאריך, או שנבטל את הצעת החוק.
אהוד שיל"ת
¶
גם אם עורכים את הבחירות ב-90 יום צריך פנקס מיוחד. לוח-הזמנים שהכנתי מאפשר, למשל, ב-90 יום, להציג את הפנקס, אבל נצטרך לתקן את התאריכים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אנחנו יכולים לשנות חוקים מהר, הם צריכים הרבה זמן מראש כדי לשנות.
אני אחדש את הישיבה ב-15:00 להצבעה.
(הישיבה ננעלה בשעה 11:30)
(הישיבה נתחדשה בשעה 15:00
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אנחנו מצביעים על חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (הוראת שעה לעניין בחירות מיוחדות), התשס"א-2000. אני לא אקרא סעיף-סעיף, משום שעברנו על ההצעה בדיון הקודם. מי בעד חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (הוראת שעה לעניין בחירות מיוחדות), התשס"א-2000?
הצבעה
בעד - 4
מתנגדים - אין
נמנעים - אין
אושר להעביר לקריאה ראשונה את הצעת חוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה (הוראת שעה לעניין בחירות מיוחדות), התשס"א-2000
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אושר פה אחד להעביר לקריאה ראשונה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:05