פרוטוקולים/ועדת חוקה/2289
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
6.12.2000
פרוטוקולים/ועדת חוקה/2289
ירושלים, י"ד בכסלו, תשס"א
11 בדצמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 224
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ט' בכסלו התשס"א (6 בדצמבר 2000), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 06/12/2000
חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 18), התשס"א-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין - היו"ר
שאול יהלום
יוסי כץ
ציפי לבני
יהודית נאות
יובל שטייניץ
אופיר פינס-פז
מוזמנים
¶
תמי אדרי - מנכ"לית ועדת הבחירות לכנסת ה-15
עו"ד יהושע שופמן - משרד המשפטים, משנה ליועמ"ש
עו"ד סיגל קוגוט - משרד המשפטים, ממונה על ייעוץ וחקיקה
עו"ד אהוד שיל"ת - משרד הפנים, המפקח האצרי על הבחירות
עו"ד עדה וייס - משרד התחבורה, השלכה המשפטית
ישעיהו רונן - משרד התחבורה, מנהל אגף תכנון יבשתי
דבורה סיילס - אדם טבע ודין
סדר היום
¶
הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון - דרכי תעמולה), התש"ס-2000, של חברת הכנסת יהודית נאות וקבוצת חברי כנסת
הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון - דרכי תעמולה), התש"ס-2000,
של חברת הכנסת יהודית נאות וקבוצת חברי כנסת
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני פותח את הישיבה השנייה של ועדת החוקה, חוק ומשפט. אנחנו ממשיכים בדיון של הצעת החוק של חברת הכנסת יהודית נאות וקבוצת חברי כנסת. נדמה לי ששלושה או ארבעה סעיפים נותרו להכרעה.
יש למשרד המשפטים נוסחים מוסכמים?
סיגל קוגוט
¶
נקרא אותם, ותגידו אם אתם מסכימים. היה ויכוח גדול על חיילים וילדים, ואנחנו כתבנו דבר שאנחנו יכולים לחיות אתו, יכול להיות שגם אתם תוכלו לחיות אתו.
סיגל קוגוט
¶
הנוסח הוא בעקבות הדיון בוועדה ולאו דווקא דברים שמלכתחילה היינו מציעים. מה שכן, היינו מציעים לנקות את חוק הבחירות מסעיפים שהם לא רלוונטיים ואנכרוניסטיים. למשל, אנחנו מציעים לבטל את סעיף 3 וסעיף 4, שעניינם איסור תעמולה בסיועם של כלי שייט או רמקולים ודברים מהסוג הזה, כי היום זה כבר לא רלוונטי.
יהושע שופמן
¶
סעיף 1 הוא ביטול סעיף 3. אני אקרא את סעיף 3: "לא תהא תעמולת בחירות באמצעות שימוש בכלי טייס או בכלי שייט." אין בזה צורך.
שאול יהלום
¶
לא הבנתי מה השתנה במדינה? אם אתה רוצה לבטל את האיסור, תבטל, אבל לא הבנתי את הנימוק שזה לא רלוונטי.
יהושע שופמן
¶
בשנת 1959 חשבו, ככל הנראה, שצריך למנוע סוגי תעמולה שהם יקרים מדי. היום פרסום מודעות בעיתון זה יכול להיות יותר יקר מאשר כלי טייס שעובר מעל חוף תל-אביב. יש היגיון לומר שהמפלגה תכלכל את ענייניה כראות עיניה, היא תחליט במה להשקיע ובמה לא להשקיע. אם מישהו רוצה לשים שלט על דאון, שישים שלט על דאון, ובלבד שחוקי התעופה מאפשרים זאת.
שאול יהלום
¶
נניח שיש בעיתונות הגבלה על 40 אינץ' - זה נשאר. נניח שבעיתונות יש מגבלה על מודעה אחת ביום של מפלגה - זה נשאר. אז מה ההיגיון? הרי גם כאן אתה יכול להגיד שאם המפלגה רוצה לוותר על כלי טייס או רוצה לוותר על צמתים או רוצה לוותר על ארגון היא יכולה למלא את העיתונות במודעות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני לא רוצה שנרחיב את זה. יש הצעת חוק של יהודית נאות שהתחלנו לדון בא. אם רוצים הצעת חוק נוספת, שיציעו הצעת חוק.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני תומך בדעתך, לא שמת לב לזה. בישיבה הזאת נדון רק בהצעת החוק של חברת הכנסת נאות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אנשי משרד המשפטים, אנחנו עוסקים היום בנושא כל כך מורכב ומסובך, אל תוסיפו נושאים. אנחנו נקיים ישיבה מיוחדת על עניין דרכי תעמולה.
שאול יהלום
¶
רמקול אולי, אבל כלי טייס זה כן הגיוני. זה לא נכון מה שהסבירה הגברת קוגוט, אנחנו עוסקים תחת הצל של כל נושא העמותות. ההיגיון של העמותות אומר שבזבזו הרבה כסף על מטוסים וכן הלאה, ובסוף היו צריכים עוד כסף בשביל שלטי חוצות, ולכן עשו עמותות. אם אתה מצניע את העבודה, לא יצטרכו גם עמותות. אל תשכור מטוס, ותעשה מודעה של 40 אינץ'. אחרת אין סיבה שהכול יהיה בלתי-מוגבל. למה 40 אינץ' משאירים, כשאני רוצה 80 אינץ'?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
שאול יהלום, אני לא רוצה לדון בזה כעת.
האם יש ניסוח לעובדת מותו או פציעתו של אדם?
סיגל קוגוט
¶
אני קוראת את הנוסח שאנחנו מציעים.
(קוראת נוסח הצעת משרד המשפטים לסעיף 2ב, מתאריך 5 בדצמבר 2000, להצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון - דרכי תעמולה), התש"ס-2000, של חברת הכנסת יהודית נאות וקבוצת חברי כנסת).
סיגל קוגוט
¶
בן-משפחה זה מי שהיתה אשתו או מי שהיה בעלה, ילדו, בכלל זה ילד חורג או ילד מאומץ עד גיל מסוים, הוריו, אחיו או אחותו.
יהודית נאות
¶
בחוק משפחות חיילים שנספו יש ההגדרה מי הוא בן-משפחה, אותו דבר בחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, יש הגדרה מי זה בן-משפחה. כתבתי בהצעת החוק שלי לפי ההגדרה בחוקים האלה.
שאול יהלום
¶
דבר ראשון, בעניין הנפגעים אני מסכים, רק שיש כאן בעיה עם בן משפחה. ניקח מקרה שהאח מסכים ושני ההורים מתנגדים.
שאול יהלום
¶
האלמנה מתנגדת והבן מסכים. אני מסכים שלא צריך להקשות על המפלגות ומספיק שאחד יסכים, אבל צריך למצוא מחסום שאם פתאום הורים ואלמנה אומרים לא, ורק הבן מסכים, אז בכל זאת אסור. צריך למצוא איזה מנגנון.
דבר שני, בנושא צה"ל. אני מסכים עם אווירת ההקלה, כמו שאמרה חברת הכנסת נאות לפני שהתחילה הישיבה. מה מטרת הסעיף? שלא ייווצר זיהוי בן החייל לבין המפלגה, זו הכוונה. הרי אם אני אומר שאני נגד פטור גורף של בני ישיבות, אז אני רוצה שיידעו שאני מזדהה עם צה"ל וקורא לגיוס, אלא שאומרים: אל תביאו חיילים שיגידו "אני מפד"ל".
שאול יהלום
¶
צריך להיות כתוב: לא ייעשה שימוש בתעמולת בחירות בחיילי צבא ההגנה לישראל באופן שיש בו כדי ליצור תחושה של זיהוי בין החייל לבין המפלגה או רשימת המועמדים".
יהודית נאות
¶
אני רציתי לכתוב "בצבא ההגנה לישראל או בחייליו", שאתה לא תצלם חייל באקראי ותסכים אתו בלי שהוא יודע שזה לתעמולת המפד"ל, כאילו כל חיילי צה"ל הם רק בעד המפד"ל.
שאול יהלום
¶
אני מסכים לזה, אבל צריך לדייק. השופט יכול להגיד שזיהוי והזדהות זה אותו דבר. מה שאמרה חברת הכנסת לבני הוא נכון. אנחנו צריכים ליצור מצב שאם אני מזדהה עם הצבא וכל כולי צבא ומחנך לצבא ואומר "תצביעו מפד"ל נגד אלה שמשתמטים", זה מותר לי וכן להראות תמונה של מצעד צה"ל ברקע אחרת אף אחד לא יקשיב. אני לא יכול, למשל, להראות את אופיר פינס במדים ולהגיד: אני חייל בעד מפלגת העבודה.
ציפי לבני
¶
דבר ראשון, אני רוצה להתייחס ל"עובדת פציעתו או מותו של איש כוחות הביטחון". אני מניחה שהכוונה היתה שלא ייעשה שימוש בשם או בתמונה של אדם. הניסוח כרגע מדבר על עובדת פציעתו או מותו, וצריך לזכור שחלק ממערכות הבחירות יהיו קשורות בטרור ובעובדת פציעתם או מותם של אנשים.
ציפי לבני
¶
אני מסכימה עם הכוונה שלא יהיה שימוש בחללים או בתמונות של פצועים בלי שמישהו מבני משפחתם הסכים לכך, למרות שאני חושבת שזה מזעזע שמצלמים אותם כך.
הניסוח עלול להתפרש כאילו אי-אפשר לעשות שימוש בעובדה, ואת זה צריך לתקן. עובדת הטרור ועובדת הפיגוע זה דבר שאפשר להשתמש בו, אי-אפשר להשתמש בתמונה או לציין את השם או לזהות את האדם.
ציפי לבני
¶
תכתבי: "לא ייעשה שימוש בתעמולת בחירות בשמו או בדמותו של איש כוחות הביטחון או נפגע פגיעת איבה שנפגע...".
לעניין בן-המשפחה, גם אני חושבת שזה לא ברור. יש משהו שהוא לכאורה ברמת העיזבון.
ציפי לבני
¶
אני רק מעלה את הבעייתיות. למשל, אם יש משפחה שקרועה מבחינה פוליטית, זה כן רוצה וזה לא רוצה.
ציפי לבני
¶
העיקרון של סעיף קטן (ב) מאוד מקובל עלי, אבל זרקתי שאלה אם הצילומים שראינו של חייל אמיץ על גופת מחבל בסבנה או הכותרת של חייל מספר אחד, נכללת בגדר הסעיף הזה?
סיגל קוגוט
¶
מה זה זיהוי? לא רוצים שצה"ל כאילו יהיה מזוהה עם מפלגה מסוימת, זה לא אומר שאי-אפשר להשתמש - - -
שאול יהלום
¶
אם את כותבת רק מה שאת אמרת, זה טוב, אבל הפירוש שאמרת עכשיו בעל-פה צריך להיות מקובע בחוק.
ציפי לבני
¶
בהגדרה של איש כוחות הביטחון, "מי שמשרת או שירת בצבא הגנה לישראל" זה כמובן חל כמעט על כל האזרחים, לצערי, לא על כולם. זה לא מביא לידי ביטוי שהפגיעה נעשתה בעת שירותו.
סיגל קוגוט
¶
זה כתוב למעלה, "שנפגע עקב היותו איש כוחות הביטחון או נפגע פגיעת איבה", לא באיזו תאונת דרכים או מישהו שאי-פעם היה בצבא ואולי הפגיעה שלו בכלל לא קשורה לצבא.
יהודית נאות
¶
אני התכוונתי שכאשר מישהו נפטר, לפי חוק התגמולים למשפחות שכול, לא כל בני המשפחה בהמוניהם מקבלים את הפיצויים, את קצבת השארים וכן הלאה. הלכתי בצורה מצמצמת ואמרתי: אלה שמקבלים את הקצבה הם גם אלה שיכולים לתת את ההסכמה לצילום. אותו דבר בנפגעי פעולות איבה. ה חוק הגדיר מי זה בן-משפחה, ואלה יכולים גם להתיר שימוש.
אופיר פינס-פז
¶
לגבי סעיף קטן (א) אני מסכים עם מה שציפי ליבני הציעה.
לגבי סעיף קטן (ב), קודם כול, הוא גורף מדי והוא לא ברור מספיק. אני מציע לכתוב את מה שאומרת יהודית נאות, ששום מפלגה לא צריכה לנכס את צה"ל במסגרת תעמולת הבחירות שלה במובן שישתמע שצה"ל תומך במפלגה. וזה צריך להיות כתוב. דבר שני, אסור לעשות שימוש בחיילים, קצינים, אנשים במדים, שוטרים וכן הלאה.
שלמה שהם
¶
לדעתי, בסעיף קטן (ב) צריך להיות כתוב: לא ייעשה שימוש בתעמולת בחירות בצבא הגנה לישראל באופן שיש בו כדי ליצור תחושה כי צבא ההגנה לישראל מזוהה עם מפלגה או עם רשימת מועמדים.
אופיר פינס-פז
¶
אני הצעתי לעשות תוספת ולומר, שאסור לשום מפלגה להשתמש בחייל בודד. כשאתה לוקח חייל, זה עדיין לא אומר שצה"ל בעדך, זה אומר שלקחת חייל במדים או קצין במדים או איש משטרה במדים, ואתה מעביר באמצעותו מסר, זה לא אותו דבר, וצריך להדגיש את זה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני רוצה להצביע על סעיף קטן (א). יהושע שופמן תקרא את הסעיף עם התוספת של שאול יהלום.
יהושע שופמן
¶
זה יוצר בעיה כי אם נכתוב "בשמו ובדמותו של מי שנפגע", אז אם אדם נפגע, אתם רוצים לאסור שימוש בעובדת הפציעה או המוות. אם יש אדם שנפגע בעת שירותו בצבא, אם נכתוב "לא ייעשה שימוש בשמו או בדמותו של אדם שנפגע בצבא", נקודה. אם הוא נפגע בצבא, אני לא יכול להשתמש בדמותו גם בלי קשר לפציעה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
רבותי, יש הצעה, שאם קוראים אותה במלואה, עונה על הבעיה שהעלתה ציפי ליבני: "לא ייעשה שימוש בתעמולת בחירות בעובדת פציעתו או מותו של איש המזוהה בשמו או בדמותו". את לא מביאה פצוע נכה ואת אומרת "תראו את האיש הזה".
ציפי לבני
¶
כשמתחילים במילה "בעובדת" זה מתייחס לעובדה. כל מה שתכתבו אחר כך לא משנה. אסור לי לתאר עובדה, כי יש שם מישהו שאנחנו יודעים מי הוא?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי בעד ההצעה הזאת? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד הסעיף - 4
נגד - אין
נמנעים - אין
אושר סעיף 2ב(א), לרבות תוספת בסיפה: ובלבד שבן-משפחה אחר לא התנגד לכך בכתב.
שלמה שהם
¶
לא ייעשה שימוש בתעמולת בחירות בצבא הגנה לישראל באופן שיש בו כדי ליצור תחושה כי צבא ההגנה לישראל מזוהה עם מפלגה או רשימת מועמדים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי בעד הסעיף בניסוחו המוצע?
הצבעה
בעד הסעיף - 5
נגד - אין
נמנעים - אין
אושר הניסוח של שלמה שהם לסעיף 2ב(ב).
סיגל קוגוט
¶
בסעיף קטן (ג) כתוב: "אין בהוראות סעיף זה כדי לפגוע באיסורים הקבועים בכל דין לגבי השתתפות אנשי כוחות הביטחון בתעמולה מפלגתית או לגבי פגיעה בפרטיות". ויש דינים של הצבא.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי בעד סעיף קטן (ג)?
הצבעה
בעד הסעיף - 3
נגד - אין
נמנעים - אין
אושר סעיף 2ב(ג).
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הסעיף אושר.
אני רוצה להזכיר שטומי לפיד הזכיר בישיבה הקודמת לגבי אדם שמביימים אותו כחייל.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אם מתירים בימוי כזה, אז אני לא מבין מה הטעם באיסור. פלוגה אמיתית אסור לצלם, אבל פלוגה מבוימת מותר?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
סעיף קטן (ד) מגדיר את איש כוחות הביטחון ונפגע פגיעת איבה ובן-משפחה. מי בעד הסעיף?
הצבעה
בעד הסעיף - 4
נגד - אין
נמנעים - אין
אושר סעיף 2ב(ד).
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אנחנו עוברים לסעיף 2ג, הגבלה על שימוש בילדים בתעמולת בחירות. קיבלתי תזכיר ממר קדמן, אבל קודם נעביר את הסעיף לקריאה ראשונה, כדי שתהיה לנו אפשרות להחיל את זה על הבחירות הבאות.
סיגל קוגוט, תקראי את הסעיף.
(קוראת נוסח הצעת משרד המשפטים לסעיף 2ג, מתאריך 5 בדצמבר 2000, להצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון - דרכי תעמולה), התש"ס-2000, של חברת הכנסת יהודית נאות וקבוצת חברי כנסת).
שאול יהלום
¶
אמנון רובינשטיין צודק. אני מציע להוסיף סייג, אלא אם כן הילד מופיע עם הוריו, לא רק אם הוא מועמד.
שאול יהלום
¶
יש ויכוח עכשיו עם חבר כנסת על משפחות ברוכות ילדים. הוויכוח הזה יכול להופיע מחר בתעמולת בחירות, זה לגיטימי. אני לוקח אמא עם כל המשפחה שלה בקרני שומרון, והם אומרים: ילדים זה שמחה, ילדים זה אהבה, ילדים זה אושר. ומראים חבר כנסת לבד, שיושב בכנסת לבד.
תמי אדרי
¶
הדוגמה שחבר הכנסת יהלום הציג עכשיו היתה בבחירות האחרונות, אני לא זוכרת מטעם איזה מפלגה. היו שם עשרה ילדים, אז מי שהיה ילד שנראה שהוא מבוגר נשאר, ולכל האחרים שמו פלטה על הפרצוף.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני רוצה לשמור לעצמי את הזכות אחרי הקריאה הראשונה, זה לא ייקרא נושא חדש, להוסיף הקלות נוספות. זה לא רק עניין אמריקני שכולם מתנגדים לו, ראיתי את תעמולת הבחירות גם בגרמניה וגם באנגליה, ובלייר, למשל, הופיע כל הזמן עם בני משפחתו, עם הילדים הקטנים שלו.
מי בעד ההצעה הזאת?
יוסי כץ
¶
שאול יהלום, נעביר את הצעת החוק בקריאה ראשונה. חברי כנסת נוספים יהיו ערים לעניין הזה, יעירו את ההערות שלהם בדיון, ונוכל להגיע לנוסח הכי טוב שיכול להיות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
לא, אז הסעיף יהיה כמו שהוא, ואחרי הקריאה הראשונה נדון לגבי כל המכלול. מי בעד הסעיף?
הצבעה
בעד סעיף 2ג - 5
נגד - אין
נמנעים - אין
סעיף 2ג אושר.
סיגל קוגוט
¶
האיסור לא יהיה בחוק התעמולה, אבל זה כפוף לאיסורים אחרים, יש חוקי איכות סביבה. זאת אומרת, אסור לך לסנוור בדרך מכוניות, כי יש חוק אחר שאוסר זאת.
שאול יהלום
¶
ההבדל הוא שכאן מדובר בסנקציות מיידיות של ועדת הבחירות המרכזית. לכן להגיד, שזה קיים בחוק אחר, זה לא אותו דבר.
סיגל קוגוט
¶
בהצעה של חברת הכנסת נאות לא הוצע לבטל לחלוטין את האיסור בשימוש ברכב, אלא הוצע לכתוב גודל של מדבקה סביר. בהתייעצות עם משרד התחבורה, וכפי שנראה לנו, יש בפקודת התעבורה הרבה איסורים על ראות ועל חוסר בטיחות, לא צריך בחוק התעמולה סעיף מיוחד על רכב. זה צריך לחסות תחת הכללים הרגילים. לא צריך שהשופט חשין יאכוף על עם ישראל את חוקי התעבורה, יש בשביל זה שוטרים ופקחים. לכן אנחנו מציעים לבטל את האיסור כאן, ותחול פקודת התעבורה והתקנות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
רבותי, נותר דבר אחד מהישיבה הקודמת, האיסור על רשויות השידור בעניין תעמולת בחירות. הצעתי הצעת פשרה, שאיסור התעמולה יישאר, אבל בתנאי שיש שימוש לרעה. אני לא יודע איך מגדירים את זה, אבל שהשופט ישבור את הראש. לבטל את זה, משרד המשפטיים מתנגד, ובצדק. הוא אומר שכשיש תחנת טלוויזיה פרטית היא יכולה להפוך את האולפן לתעמולה למפלגה מסוימת.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
חבר הכנסת לפיד ביקש, בכל לשון של בקשה, למחוק את האיסור הזה על תעמולת בחירות. לעומת זאת, חברי ועדה אחרים, ובראשם שאול יהלום, אמרו שצריך להשאיר את האיסור הזה. אני הצעתי הצעת פשרה, שהאיסור יישאר, אבל שיהיה בו משהו על שימוש מפלה או שימוש לרעה. אולי אפשר לדחות את זה להמשך הדיון, ולהעביר בינתיים את מה שהסכמנו עליו לקריאה ראשונה.
דורית ואג
¶
אני מזכירה לכם שהצעת חוק, אחרי קריאה טרומית, אי-אפשר לפצל, מה שלא מעבירים עכשיו לקריאה ראשונה, אי-אפשר יהיה לשמור.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
זה כבר מחוק, מדובר כעת רק באיסור על תעמולת בחירות. היה איסור על הצגת אנשי ציבור, את זה ביטלנו מזמן, נותר איסור על תעמולת בחירות.
שאול יהלום
¶
נסים משעל עושה משעל חם, מראיין את שנינו עכשיו על פעולות של צה"ל, ושואל: האם צה"ל נוהג נכון בגילה? זה מותר, ואנחנו יכולים להתווכח. אבל אם את אומרת: תצביעו לשינוי ואנחנו ניישם דבר מסוים או שאני אומר הפוך, זה היום אסור. הטענה היא - - -
שאול יהלום
¶
נכון שיש שטח אפור, אבל כשיש איסור, אז נמנעים מלעשות דברים מוגזמים, ולי עצמי כרמית גיא פעם הפסיקה ביומן הצהרים את השידור, כי היא אמרה, "זה כבר תעמולה, אל תמשיך". אם לא יהיה איסור, כל היום אני אגיד רק מפד"ל.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני רוצה להבהיר במה מדובר. חברת הכנסת יהודית נאות, בהצעת חוק שעברה בקריאה מוקדמת, הציעה לבטל את האיסור על תעמולת בחירות, לא על השתתפות אישים פוליטיים. חבר הכנסת שאול יהלום מתנגד לזה ואומר: אישים פוליטיים יכולים להופיע, אבל אסור להם בתקופה הרלוונטית לומר, ולכן תצביעו א', ב', ג', ד'.
שאול יהלום
¶
לא. המצב החוקי היום שמותר להופיע עד יום הבחירות בשידורי בחירות, אבל אסור, למעט תעמולת בחירות המותרת, לעשות תעמולת בחירות. זאת אומרת, ביומן הבוקר אני יכול לדבר על הכול, אבל אסור לי להגיד "תצביעו מפד"ל". כאן מציעה יהודית נאות לבטל את זה, ואני אומר להשאיר את זה.
ציפי לבני
¶
השופט מצא קבע בפסיקתו משהו בניגוד מוחלט למה שכתוב בחוק, שעימותים פוליטיים הם לא תעמולת בחירות, ולכן התאפשר העימות ההיסטורי בין איציק מרדכי לביבי נתניהו.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני מציע שנעביר את הצעת החוק בקריאה ראשונה, ונשאיר את זה לדיון בקריאה שנייה ושלישית, ואולי נציע ניסוח פשרה בעניין של איסור הפליה, מפני שלדעתי יש כאן בעיה ששאול יהלום הצביע עליה, שערב הבחירות לוקחים אדם, לא לעימות, אלא לראיון על מצב המשק, והוא אומר: מצב המשק נפלא, תצביעו אמת.
ציפי לבני
¶
אם הוא יגיד: מצב המשק נפלא, ולא אומר: אל תצביעו אמת, אז לא ברור שאם הוא במקרה שר האוצר, אז הוא מתכוון שתצביעו גם אמת?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי בעד ההצעה שלי להעביר את זה לקריאה ראשונה עם דיון נוסף על זה?
הצבעה
בעד ההצעה של אמנון רובינשטיין להעביר את הסעיף - 3
מי בעד ההצעה של שאול יהלום להתנגד לביטול?
הצבעה
בעד ההצעה של שאול יהלום להתנגד לביטול - 4
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי בעד העברת הצעת החוק לקריאה ראשונה?
הצבעה
בעד הצעת החוק - 5
נגד - אין
נמנעים - אין
אושר להעביר את הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון - דרכי תעמולה), התש"ס-2000,
של חברת הכנסת י' נאות וקבוצת חברי כנסת, לקריאה ראשונה.