פרוטוקולים/ועדת חוקה/2288
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
6.12.2000
פרוטוקולים/ועדת חוקה/2288
ירושלים, י"ד בכסלו, תשס"א
11 בדצמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 223
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ט' בכסלו התשס"א (6 בדצמבר 2000), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 06/12/2000
חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 17), התשס"א-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין - היו"ר
יעל דיין
יהודית נאות
מאיר שטרית
מוזמנים
¶
תמי אדרי - מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-15
עו"ד יהושע שופמן - משרד המשפטים, משנה ליועמ"ש
עו"ד סיגל קוגוט - משרד המשפטים, ממונה על ייעוץ וחקיקה
עו"ד אהוד שיל"ת - משרד הפנים, המפקח הארצי על הבחירות
עו"ד רות רוטנברג - המשרד לאיכות הסביבה, יועצת משפטית
עו"ד הדס פיקסלר - המשרד לאיכות הסביבה, סמנכ"ל אכיפה
יצחק בן-דוד - המשרד לאיכות הסביבה
אבי לנט - יו"ר פורום פרסום חוצות בישראל, מנכ"ל מקסי מדיה
סדר היום
¶
הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 17) (פרסום חוצות), התשס"א-2000, של חבר הכנסת מאיר שטרית
הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 17) (פרסום חוצות), התשס"א-2000,
של חבר הכנסת מאיר שטרית
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
בוקר טוב. אני פותח את הישיבה הראשונה של ועדת החוקה, חוק ומשפט. אנחנו עוסקים בהכנה לקריאה שנייה ושלישית של הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 17) (פרסום חוצות), שכבר דנו בו בכמה ישיבות. הצעת החוק של חבר הכנסת מאיר שטרית. חבר הכנסת שטרית, יש לך מה לומר בעניין הזה?
מאיר שטרית
¶
כפי ששמעתי בדיון, הצעת החוק סך הכול מקובלת על רוב חברי הכנסת. הדבר היחיד שהייתי מתקן בהצעת החוק הזאת - פה כתוב שהמגבלה לגבי מפרסם תהיה שכל מפלגה לא תקבל יותר מ-15% ממתקני השילוט ברשות, לדעתי צריך להוסיף סעיף נוסף שיאמר, שבבחירות לרשויות מקומיות - - -
יהודית נאות
¶
חציה של הצעת החוק שלי עוסק בפרסום חוצות, הצעת החוק עברה קריאה טרומית, וקיבלנו אישור מוועדת הכנסת לאחד.
דורית ואג
¶
אני לא מכירה בתקנון פרוצדורה של פיצול הצעת חוק אחרי קריאה טרומית, פיצול יש רק אחרי קריאה ראשונה.
אני הבנתי ממך, אולי הבנתי לא נכון, שאת, בחלק שזהה להצעה של חבר הכנסת שטרית עוזבת, כי זה כבר עובר בהצעה של חבר הכנסת שטרית וזה מתקדם יותר, ובשלך אנחנו עושים את כל השאר.
סיגל קוגוט
¶
במקום "בכפוף", בכל מיני סעיפים, אנחנו מוסיפים את 10ב(א): "על אף האמור בסעיפים 6, 9, 10(א) ו-10א תותר תעמולת בחירות באמצעות מתקן פרסום חוצות כמפורט בסעיף זה".
10ב(ב) "בסעיף זה - 'חבילת פרסום' - מספר מתקני פרסום חוצות המשווקים יחד על-ידי מפרסם כקבוצה אחת; 'מתקן פרסום חוצות' - מיתקן נייח או נייד המשמש להגת מסרים פרסומיים מתחלפים בחוצות, המותקן ומופעל על-ידי משווק פרסום בהסכמת הרשות המקומית אשר בתחומה הוא מוצג". כאן אנחנו משנים: כתבנו "בהיתר רשות הרישוי מכוח פקודת התעבורה", אבל הסתבר לנו, שלא צריך כל היתר היום. פעם היה צריך היתר. אנחנו נכתוב שזה כולל גם פרסום על אוטובוסים, ואחר כך נשמע את עמדת משרד התחבורה.
סיגל קוגוט
¶
אני ממשיכה לקרוא: "'משווק פרסום' - מי שעוסק בשיווק שטחי פרסום על גבי מתקני פרסום חוצות המופעלים על-ידו".
"'מפלגה'" - כאן שיניתי, כי אני מוסיפה גם בחירות מיוחדות - "מפלגה או רשימת מועמדים בבחירות לכנסת ולראש הממשלה או לרשות מקומית, מפלגה שמועמד מטעמה מועמד בבחירות מיוחדות לראש הממשלה או מועמד בבחירות מיוחדות לראש רשות מקומית." בנוסח הקודם זה לא חל על בחירות מיוחדות.
"'תקופת הבחירות', בבחירות לכנסת ולראש הממשלה - תקופה שתחילתה 90 ימים לפני יום הבחירות; בבחירות לרשות מקומית או בבחירות מיוחדות לראש רשות מקומית - תקופה שתחילתה ביום הגשת רשימות המועמדים לפי סעיף 35(ח) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), התשכ"ה-1965 או ביום הגשת הצעת המועמד לפי העניין; בבחירות מיוחדות לראש הממשלה שבוע לאחר שנוצרה העילה לבחירות מיוחדות."
אהוד שיל"ת
¶
מה ההבדל בין 90 יום בכנסת לבין הגשת רשימת מועמדים ברשויות, הרי תעמולה ברשויות מתחילה לפני.
סיגל קוגוט
¶
ההבדל הוא, כפי שכתוב בדברי ההסבר, שמאחר והתעמולה נעשית רק על-ידי מפלגה, בכנסת תמיד יש מפלגות, אבל ברשויות מקומיות לא נחייב אנשים לרשום מפלגה כדי לעשות תעמולה, ולכן הרשימות נוצרות, ויודעים מי האנשים שמתמודדים ביום הגשת הרשימות.
סיגל קוגוט
¶
אני ממשיכה לקרוא: "(ג) לא תהא תעמולת בחירות באמצעות השימוש במתקן פרסום חוצות אלא בתנאים האלה: (1) תעמולת הבחירות היא מטעם מפלגה; (2) משווק פרסום לא יפלה בין מפלגות בכל דרך שהיא, לרבות במחיר, במועדי פרסום ובשיבוץ תעמולת הבחירות במתקני פרסום החוצות."
סיגל קוגוט
¶
אני ממשיכה לקרוא: "(3) משווק פרסום המפעיל למעלה מ-10 אחוזים מכלל מתקני הפרסום בשטח המדינה כולה או ברשות מקומית מסוימת לא יקצה למפלגה במועד נתון יותר מ-15 אחוזים משטח הפרסום במתקנים המופעלים על-ידו הן בשטח המדינה כולה והן ברשות מקומית מסוימת; מפלגה לא תפרסם במועד נתון יותר מ-15 אחוזים משטח הפרסום האמור; ואולם בבחירות מיוחדות, לראש ממשלה או לראש רשות מקומית, משווק פרסום יוכל להקצות, ומפלגה תוכל לפרסם במועד נתון עד 20 אחוזים משטח הפרסום כאמור, ובבחירות חוזרות לראש ממשלה או לראש רשות מקומית - עד 25 אחוזים." כאן הבאתי בחשבון שאין הרבה מועמדים בבחירות חוזרות, ואפשר להגדיל את השטח.
מאיר שטרית
¶
אפשר לקבוע 30%, כי יש המון רשויות שבהם יש רק שלושה שלטים. אם קובעים פחות מ-30%, אי-אפשר לקבל דבר. בבחירות חוזרות יש רק שני מועמדים.
מאיר שטרית
¶
אני לא מכריח אותו, זו החלטה שלו, אבל אם אני, כמפלגה, רוצה לפרסם, מותר לי עד 50%. אם יש שני שלטים ביישוב שלי, אני אוכל לקבל שלט אחד.
סיגל קוגוט
¶
אני ממשיכה לקרוא: "(4) תעמולת הבחירות תהיה על גבי מתקן פרסום חוצות המופעל על-ידי משווק פרסום אשר מסר הודעה כאמור בסעיף קטן (ד)(1)".
"(ד) משווק פרסום המבקש להקצות מתקני פרסום חוצות לתעמולת בחירות, או שהקצה מתקנים כאמור, ימסור הודעות למבקר המדינה כלהלן: (1) לפני תחילת השיווק של חבילות פרסום - הודעה שתכלול את הפרטים האלה: (א) מספרם ומיקומם של כל מתקני פרסום החוצות אשר מופעלים על-ידי משווק הפרסום במועד מתן ההודעה" - בהצעת החוק היה כתוב גם 'ובשלושת החודשים שקדמו לה' - "בשטח המדינה כולה או ברשות מקומית מסוימת לפי העניין" - אם זה בחירות רק ברשות מקומית, לא צריך שהוא יפרסם על שטח המדינה כולה - "פירוט חבילות הפרסום המוצעות לשיווק, לרבות מספרם ומיקומם של מתקני פרסום החוצות המרכיבים כל חבילה".
סעיף קטן (ב), אני הוספתי: "(ב) מחירן של חבילות הפרסום המוצעות לשיווק לצורכי תעמולת בחירות". ממילא אסור להפלות בין מפלגות.
"(2) לא יאוחר מ-90 ימים לאחר הבחירות - הודעה שתכלול את הפירוט של תעמולת הבחירות שפורסמה על-ידו, לרבות זהות המזמין, זהות המממן ופרטי העסקה."
"(ה) משווק הפרסום ישלח העתק מההודעה לפי סעיף קטן (ד)(1) לוועדת הבחירות המרכזית לעיון כל דורש."
"(ו) בתקופה שאינה תקופת הבחירות כהגדרת בסעיף קטן (ב) לא יחולו לעניין פרסום תעמולת בחירות באמצעות השימוש במתקן פרסום חוצות האיסורים וההגבלות שבסעיף זה ובסעיפים 6, 9, 10 ו-10א."
תיקון סעיף 11: "בסעיף 11 לחוק העיקרי, במקום 'או 10א' יבוא: '10א או 10ב'".
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מה זה נוגע למשרד התחבורה אם על האוטובוסים יש שלט של חברה מסחרית או של מפלגה?
ישעיהו רונן
¶
אני מודאג מן ההיבט של המסר המתחלף. אני מסכים אתכם שעל אוטובוס יכול להיות סטיקר כזה או סטיקר אחר. פה שמעתי את המילים "מסר מתחלף", ואני מבין שזה משהו שמתחלף תוך כדי נסיעה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי בעד העברת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית?
הצבעה
בעד אישור ההצעה - 4
נגד - אין
נמנעים - אין
אושר להעביר את הצעת חוק הבחירות (דרכי תעמולה) (תיקון מס' 17) (פרסום חוצות), התשס"א-2000,לקריאה שנייה ושלישית, לפי הנוסח של משרד המשפטים מתאריך 3 בדצמבר 2000.
מאיר שטרית
¶
אם אפשר היה, הייתי משלב. אני מוכן, כשאני אציג את הצעת החוק, להגיד שחלק מהרעיונות שהוצגו פה נלקחו מתוך הצעת החוק של יהודית נאות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
רבותי, אני פונה לאנשי ועדת הבחירות המרכזית, לאנשי משרד הפנים, שלא בטובתי נקלעתי לתקופת בחירות באיטליה, בעבר היה ידוע שכל מערכת בחירות היתה מזהמת את רשות הרבים כמו בארץ.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
בישיבה הבאה תהיה לנו הצעת חוק בנושא הזה של יהודית נאות, של אברהם פורז ושלי.
כשהייתי באיטליה לאחרונה, שהיה לה שם כל כך גרוע, בכל עיר יש לוחות אך ורק לבחירות של הרשות המקומית. בבחירות לפרלמנט, הרשות המקומית מציבה מאות לוחות כאלה. הם אמרו שזה על חשבון הרשות המקומית. למה שלא נעשה זאת?
מאיר שטרית
¶
המפלגות הגדולות, בכל מערכת בחירות, קונות אלפים של לוחות מודעות, מסכמים עם הרשות המקומית, מציבים אותם לפני הבחירות ומורידים אותם אחרי הבחירות.
אהוד שיל"ת
¶
החוק קובע שמודעות יודבקו רק על לוחות מודעות שהרשות המקומית ייעדה לצורך זה, וברשויות המקומיות, לבד מהלוחות הקבועים, מתקינים לוחות מודעות מיוחדים ומקצים אותם לרשימות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני מבקש שבעת ובעונה אחת עם הצעת החוק החשובה של מאיר שטרית נדון בעניין של הסרת ההגבלות.
כעת להסתייגויות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
יש הסתייגות של חברי הכנסת ברכה, מח'ול וגוז'נסקי, שהמחיר במתקני חוצות ייקבע בתיאום עם ועדת הבחירות המרכזית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אנחנו לא מקבלים את זה, ונאפשר לו הסתייגות.
שלמה שהם, מה ההצעה שלך לגבי איחוד של הצעות החוק?
שלמה שהם
¶
הצעת החוק של יהודית נאות עברה בקריאה טרומית והצעת החוק של מאיר שטרית עברה בקריאה ראשונה. בסעיף 122 לתקנון הכנסת כתוב: "עברה הצעת חוק בדיון מוקדם ולאחר מכן עברה הצעת חוק זהה או דומה בעיקרה בקריאה ראשונה...", רשאית הוועדה לאחד את ההצעות ולהעביר את הטרומית, בדילוג לראשונה, ולצרף את ההצעות. אפשר לפצל את ההצעה של יהודית נאות.
דורית ואג
¶
אני מציעה הצעה אחרת. כל ההצעה שלך, יהודית נאות, של דרכי תעמולה, עברה קריאה טרומית, חצי ממנה קשור לדרכי תעמולה, וחצי השני זה דברים אחרים. שלמה שהם יגיד אם עדיין אפשר למזג את ההצעות.
יהודית נאות
¶
אל תציעי לי הצעות כאלה, כי אני בהכנה לקראת קריאה ראשונה והוא לפני סיום של שנייה ושלישית. צריך להיות כאן הוגנים. הוא עובד על ההצעה שתי קדנציות.