פרוטוקולים/ועדת חוקה/2217
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
20.11.2000
פרוטוקולים/ועדת חוקה/2217
ירושלים, א' בכסלו, תשס"א
28 בנובמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 205
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ב בחשוון התשס"א (20 בנובמבר 2000), שעה 10:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 20/11/2000
תקנות חובת המכרזים (התקשרויות מערכת הביטחון) (תיקון), התשס"א-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: ענת מאור – מ"מ היו"ר
קולט אביטל
ציפי לבני
סדר היום
¶
תקנות חובת המכרזים (התקשרויות מערכת הביטחון) (תיקון), התשס"א-2000
תקנות חובת המכרזים (התקשרויות מערכת הביטחון) (תיקון), התשס"א-2000
היו"ר ענת מאור
¶
בוקר טוב. הנושא על סדר היום: תקנות חובת המכרזים (התקשרויות מערכת הביטחון) (תיקון), התשס"א-2000. נציג משרד הביטחון, ישי יודקביץ.
ישי יודקביץ
¶
תקנות חובת המכרזים מחייבות אישור של ועדת החוקה. במסגרת הפרקטיקה הנהוגה מאז חקיקת החוק, אנחנו עוקבים אחרי מערכת התקנות של משרד האוצר והתקנות הכלליות של שאר משרדי הממשלה ובודקים אם הן מתאימות להתקשרות של מערכת הביטחון.
ישי יודקביץ
¶
עד כמה שזכור לי, אנחנו מדברים על משרד הביטחון, צה"ל ויחידות הסמך של משרד הביטחון.
במסגרת תקנות משרד האוצר תוקנו שלושה תיקונים שאנחנו מבקשים לאמץ לתקנות ההתקשרויות של מערכת הביטחון: התיקון הראשון הוא תיקון של עילת פטור, הקבועה בתקנה 3 (16). תקנה 3 מדברת על "עסקה עם תאגיד שהוקם בחוק, במסגרת תפקידי התאגיד או סמכויותיו, על-פי החוק שהקימו, ובלבד שההתקשרות הינה באישור המנהל, ונתקיימו בה התנאים האמורים בפסקה (15)(ב) עד (ד)".
ישי יודקביץ
¶
נכון. יש תאגידים סטטוטוריים שהוקמו בחיקוק, חיקוק לפי פקודת הפרשנות זה גם תקנות וצווים. לדוגמה, רשויות ניקוז. יש חוק הניקוז ועל-פיו מוקמות רשויות ניקוז. משרד הביטחון זקוק לאפשרות לפטור ממכרז.
שלמה שהם
¶
בניסוח הקודם היה "תאגיד שהוקם בחוק", שזה תאגיד סטטוטורי, ואין בעיה. כשאתה אומר "לפי חוק", אתה מתכוון לתאגיד שעצם קיומו הוא בתקנה, למשל.
שלמה שהם
¶
המילים "לפי חוק" עלולות להתפרש לכל תאגיד. אולי צריך לנסח אחרת, כי אתה פותח את זה לכל חברה.
ישי יודקביץ
¶
הכוונה שלנו היתה, עד כמה שהוסבר לי על-ידי אנשי מנה"ר, לאפשר להתקשר עם תאגידים סטטוטוריים, לאו דווקא עם חברות ממשלתיות, כאשר יש עילת פטור אחרת לחברות ממשלתיות.
שלמה שהם
¶
במדינת ישראל יש כלל שהוא, חוק חובת מכרזים, אפשר להתווכח על הכלל הזה, ויש הרבה ויכוחים על-כך, ובחוק הזה, כפי שאנחנו רואים, החורים ברשת מרובים מהחוק עצמו, וכל אחד ממשרדי הממשלה טוען שהמשרד שלו הוא כל כך ייחודי, שצריך לתת לו פטורים מיוחדים, מכל מיני נימוקים, חלקם מוצדקים, חלקם לא מוצדקים. וצריך לומר שמערכת הביטחון מקבלת את הפטורים הגורפים ביותר במסגרת הזאת.
היו"ר ענת מאור
¶
חוק חובת המכרזים הועבר בכנסת ה-12, ומאז יש מחלוקת מאוד רצינית. יצחק רבין, זיכרונו לברכה, היה שואג על חבר הכנסת פורז, כאילו הוא הביא את החוק לעולם, והתברר שזה בכלל לא נכון.
היו"ר ענת מאור
¶
ברור מה היתרונות של החוק, אבל לפי מה שאני יודעת מהביקורת, לא הייתי בשלב החקיקה, החוק הזה הינו מבין הגורפים במדינות העולם הדמוקרטיות, והוא כמעט לא מגן על תעשיית כחול-לבן, זו הבעיה העיקרית מנקודת הראות שאני מכירה. מרוב מינהל תקין ומרוב מכרזים ותחרות חופשית, שכחו דבר, שבארצות-הברית ובאירופה הוא קיים.
ציפי לבני
¶
יש תקנות שעיגנו יתרון לכחול-לבן, בהנחה של 15%, שלצערי, דרך אגב, לא עושים בהן שימוש. אני מסכימה אתך שצריך לחשוב מבחינת מה אנחנו רוצים לקדם מבחינת מדינה ומבחינה לאומית, אבל הרעיון של שמירה על טוהר המידות מבחינת משרדי הממשלה היא מאוד חשובה.
ציפי לבני
¶
כשבא גוף לבקש פטור, אני רוצה לשמוע מה הרציו שעומד מאחורי זה, כלומר, למה תאגיד שהוקם בחיקוק לא צריך לעמוד למכרז?
ישי יודקביץ
¶
זה לא שברגע שיש תאגיד שהוקם בחיקוק ישר פוטרים ממכרז, הסעיף הזה עדיין כפוף לשלושה תנאים שקבועים בתקנה 3(15), שמדברת על חברות ממשלתיות. סעיף התאגיד הסטטוטורי מכיל שלושה תנאים שחייבים לעמוד בהם כדי שיהיה פטור ממכרז לתאגיד הסטטוטורי. למשל, שהעסקה נעשית למטרה ייחודית שתושג באופן הטוב ביותר והמתאים ביותר אם תבוצע על-ידי התאגיד הסטטוטורי, עקב שליטת המדינה בתאגיד הסטטוטורי; שקיים תאגיד סטטוטורי אחד בלבד לבצע את המטלות, ואם קיימים מספר תאגידים או חברות, צריך לעשות מכרז סגור ביניהם; שהתאגיד הסטטוטורי יתחייב שהתקשרות עם צדדים נוספים ככל שהן עולות מן העסקה עם משרד הביטחון, תיעשה במכרז פומבי, דהיינו, שאם התאגיד הסטטוטורי יהיה החזית, אז הוא יתחייב שהוא יעשה מכרז פומבי בהתקשרויות. אלה שלושה תנאים שמנהל משרד הביטחון צריך לבדוק לפני שהוא מאשר פטור ממכרז לעסקה עם תאגיד שהוקם בחוק או בחיקוק.
ברגע שיש תאגיד סטטוטורי, כמו, למשל, רשות הדואר, אנחנו לא עושים פטור ממכרז לרשות הדואר, אלא בודקים את שלושת התנאים לפני שאנחנו מחליטים.
ישי יודקביץ
¶
תיקון נוסף שאנחנו מבקשים להוסיף עילת פטור, גם בהתאמה לתיקון שהתקבל בתקנות האוצר ב-1998, הוא, פטור ל"עסקה לביצוע מיזם אשר יפעל ללא כוונת רווח, למטרה של חינוך, תרבות, דת, מדע, אמנות, רווחה, בריאות, ספורט או למטרה דומה, ובלבד שהעסקה נעשית עם מי שתורם מחצית לפחות מעלות ביצוע המיזם".
ציפי לבני
¶
אני לא מבינה למה אם משרד הביטחון רוצה לעשות יום ספורט לכל עובדי משרד הביטחון, למה הוא יכול לבחור את החברים שלו?
ישי יודקביץ
¶
זו עילת פטור שהתקבלה בתקנות האוצר. אנחנו זקוקים לעילה הזאת, למשל, מיזם אשר יפעל ללא כוונת רווח, למשל, מצודת יואב, למשל, הגנים הבאהיים בכלא עכו.
ישי יודקביץ
¶
לא. אני אביא את הדוגמאות שמבהירות למה אנחנו זקוקים לפטור הזה. גברת גיטה שרובר תרמה במצודת יואב להקמת מבנה להלנת חיילים בודדים, היא לא מסכימה לסטנדרט האחזקה של האגודה למען החייל, והיא מבקשת סטנדרט אחזקה יותר גבוה, ומבקשת שהעמותה שהיא הקימה לטובת העניין תחזיק את המקום. משרד הביטחון התקשר עם עמותת גיטה שרובר, בשקל מול שקל, בהיקף של 6 מיליון שקלים לעניין זה. זו דוגמה של דבר שלא נכנס לאף אחת מעילות הפטור, ואנחנו זקוקים למיזם הזה.
שלמה שהם
¶
זה קיים בתקנות הכלליות. יש לכם פטור בדיוק באותו נוסח, באישור ועדת חוקה. אני אקרא לך את הסעיף: "מטעמים מיוחדים אחרים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת".
ישי יודקביץ
¶
לא, המבנה של דיני המכרזים, שהוא חוק רזה עם תקנות רבות. יש שלוש סדרות של תקנות: תקנות האוצר, תקנות חובת המכרזים הכלליות, כל משרדי הממשלה - - -
שלמה שהם
¶
זה לא נכון. אני קורא את תקנות חובת המכרזים (התקשרויות מערכת הביטחון), והן מדברות על פטורים מיוחדים שלכם. סעיף 3 אומר "לא תהיה חובת משרד הביטחון לערוך מכרז לגבי עסקה עם אחת מאלה". זה לא אומר, שהפטורים שיש לאוצר, לא חלים עליכם.
ישי יודקביץ
¶
בתקנה 3(30) לתקנות חובת המכרזים של משרד האוצר, שתוקנה ב-13 באוגוסט 1998, העתקנו מילה במילה.
שלמה שהם
¶
התקנה הזאת הוספה בתוך סעיף קטן (ב), הרישה אומרת: "מטעמים מיוחדים אחרים... הפטור באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת". סעיף 30 נכנס בסעיף קטן (ב).
ישי יודקביץ
¶
יש לי פה תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשנ"ח-1998 וכתוב, שוועדת החוקה אישרה ב-13 באוגוסט 1998. אני קורא סעיף 1: "בתקנה 3 לתקנות חובת המכרזים התשנ"ט-1999, להלן התקנות העיקריות" אני קופץ לפסקה (8), שם כתוב: "אחרי פסקה (29) יבוא (30), התקשרויות לביצוע מיזם אשר יפעל ללא כוונת רווח".
שלמה שהם
¶
סעיף 30 מנוסח בתוך סעיף קטן (ב). הסעיף אומר: "התקשרות משרד בחוזה לביצוע עסקה בטובין ובמקרקעין לביצוע אלה, אינה טעונה מכרז אם היא אחד מאלה", ואז כתוב: "מטעמים מיוחדים אחרים" - זו כבר הגבלה של טעמים מיוחדים, שזו הגבלה די רצינית לכשעצמה - "באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט".
ציפי לבני
¶
להפך, "מטעמים מיוחדים אחרים" זה מרחיב, וכאן הוא לא מבקש את ההרחבה של מטעמים מיוחדים.
אם הבקשה שלהם היא להחיל עליהם ממילא מה שנמצא במשרד האוצר, אני מציעה לאשר.
היו"ר ענת מאור
¶
אני באתי בכוונה, מתוך תפיסתי הבסיסית שהחוק המכרזים גורף מדי ורצון להגן על עובדים ועל ייצור מקומי, ולכן בתקנה 1(2) הייתי מבקשת לראות איך מוסיפים את הבקרה של ועדת החוקה, כפי שקיים היום.
ישי יודקביץ
¶
התיקון השלישי הוא ענייני הפרסום של המכרזים הפנימיים. שוב, זה בהתאמה לתקנות האוצר. אנחנו מבקשים שבמקום פרסום בשני עיתונים יומיים בשפה העברית, שלפחות אחד מהם נמנה עם שלושת העיתונים הנפוצים במדינה, יבוא עיתון יומי אחד באינטרנט. העובדה שזה מתפרסם באינטרנט, זה יפורסם מעת לעת בשלושת העיתונים.
היו"ר ענת מאור
¶
ברשותכם, אנחנו מצביעים לאישור תקנות חובת המכרזים (התקשרויות מערכת הביטחון) (תיקון), התשס"א-2000, על-פי פניית משרד הביטחון, בכפוף לכך שאם יתברר שיש סייג בתקנות האוצר לסעיף 1(2) לגבי אישור ועדת החוקה, חוק ומשפט, נחזיר את התקנות לדיון, אם לא, הן מאושרות.
היו"ר ענת מאור
¶
מי בעד אישור התקנות? שניים בעד, אין מתנגדים. התקנות אושרו. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:05