ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 08/11/2000

תיקונים בחוקי הבחירות.

פרוטוקול

 
פרוטוקולים/ועדת חוקה/2191

5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
08.11.00



פרוטוקולים/ועדת חוקה/2191
ירושלים, כ"ט בחשון, תשס"א
27 בנובמבר, 2000

החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי


פרוטוקול מס' 197

מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
מיום רביעי, י' בחשוון התשס"א (8 לנובמבר, 2000) בשעה 09:00
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין – היו"ר
משה גפני
שאול יהלום
יוסי כ"ץ
ציפי לבני
דני נווה
אופיר פינס-פז
אברהם רביץ
מוזמנים
סיגל קוגוט – משרד המשפטים
תמר אדרי – מנכ"ל ועדת הבחירות לכנסת ה- 15
משרד הפנים
עו"ד אהוד שיל"ת – המפקח הארצי על הבחירות
איילת פישמן
יחקאל לביא

נטע דגן – ארגון "בזכות"
עו"ד פנחס מעוז – יועמ"ש מפד"ל
אריאלה אופיר
בועז פרסלר
מנהל/ת הוועדה
דורית ואג
יועץ משפטי
שלמה שהם
קצרנית
לאה קיקיון
סדר היום
תיקונים בחוקי הבחירות










תיקונים בחוקי הבחירות
היו"ר אמנון רובינשטיין
שלום לכולכם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה.

בגלל האפשרות שהבחירות יוקדמו, נקדיש בכל יום ד' לחוקי בחירות, גם של הממשלה, גם כאלה שיזמה ועדת הבחירות המרכזית, וגם של חברי הכנסת. יש לנו הרבה הצעות חוק בעניין.
סיגל קוגוט
בנושא הראשון נדון בשבוע הבא, כאשר נביא את הנוסח של פנקס הבוחרים, כי זה קשור. היום נדון בעניין אנשים עם מוגבלויות – סעיף (ג), והאפשרות לתת להם להצביע בצורה קלה יותר ממה שמתאפשרת להם היום. החל מהבחירות הקודמות, המצב החוקי היום הוא שאנשים עם מוגבלויות בתנועה צריכים להודיע מראש שהם רוצים להירשם בקלפי לנכים, על מנת שיירשמו, כי כל אדם, חוץ מחיילים, חולים וימאים צריך להצביע בקלפי הקרובה למקום מגוריו. גם הנכים היו צריכים להיות רשומים בקלפי מסוימת על מנת שיוכלו להצביע בה. היו נכים שלא היו יכולים, ולא היו ערים - -
ראובן ריבלין
הבעיה ברורה.
סיגל קוגוט
אנחנו קבענו הוראת שעה, ועכשיו רצינו לקבע אותה, עם שיפור. הוראת השעה שהיתה תקפה לבחירות הקודמות היתה שאנשים עם מוגבלויות היו יכולים להצביע בקלפי לנכים, כפי שהיא מוגדרת היום, אין לנו בעיה לשנות את השם – והם יצביעו במעטפות כפולות, כמו חיילים, ואחר כך תיעשה הבדיקה בקלפי של מקום מגוריהם, רק כדי לוודא שאין הצבעה כפולה. היום אנחנו רוצים לקבע את זה כהוראה קבועה בחוק, תוך שיפור. בהוראת השעה אנשים עם מוגבלות יכלו להצביע רק בקלפי לנכים שביישוב שבו הם גרים. אנחנו מוכנים להקל, במובן הזה שהם יוכלו להצביע בכל קלפי לנכים – גם ביישוב סמוך, וגם אם הם נמצאים במקום אחר.
ראובן ריבלין
יצביעו בקלפי לנכים במעטפה כפולה?
סיגל קוגוט
נכון, ואז בודקים בקלפי של מקום המגורים שאין הצבעה כפולה.
ראובן ריבלין
מצוין. השאלה היא מדוע שלא נפתח את זה, ברשותך. מדוע לא נקבע שהמדינה גם תדאג להסיע את אותם נכים – שמוגדרים לפי דרכת נכות?
היו"ר אמנון רובינשטיין
זה נושא אחר. כרגע מדובר על ההצבעה בקלפי.
סיגל קוגוט
האמת היא שאין הגדרה לנכים ואנחנו לא מבקשים מאף אדם הוכחות.
ראובן ריבלין
אז איך אדם יכול לבקש להצביע כנכה?
סיגל קוגוט
באם ומבקשים להצביע לפי הסעיף הזה. אף אחד לא בודק.
אברהם רביץ
נכים שמוגבלים בתנועה הם גם בעלי תעודה.
תמר אדרי
אבל לא מבקשים מהם כל תעודה.
ראובן ריבלין
האם הצהרתו של אדם שהוא מוגבל תאפשר לו להצביע בקלפי של נכים?
סיגל קוגוט
צריך שהוא יהיה מוגבל בתנועה.
נטע דגן
אנחנו מברכים כמובן על הצעת החוק ובוודאי על השיפור. נזכיר שבעקבות התיקון בבחירות הקודמות הודיעו בתקשורת שכ- 4,000 אנשים השתמשו בזכות הזו לבחור במעטפות הכפולות. יחד עם זה, יש לי מספר הערות.

ההערה הראשונה היא כפי שנכתב במכתב של סיגל קוגוט, ובצדק – ההוראה הזו היא הוראה זמנית. ההסדר הסופי הוא הסדר של נגישות מלאה לקלפיות, וההסדר הזה הוצע בתיקון לחוק זכויות אנשים עם מוגבלות. מה שאנו היינו מבקשים הוא להשאיר את התיקון הזה כהוראת שעה, כדי להדגיש את הזמניות שבו. ברוח חוק שוויון זכויות של אנשים עם מוגבלות, לא ייתכן שמכנסת ישראל ייצא המסר שזה ההסדר הסופי. לטווח ארוך, לא מחר, ולא דרך התיקון הזה, יש כוונה לאפשר נגישות מלאה.
סיגל קוגוט
אם ההצעה שלכם תתקבל, מה שיישאר הוא המצב הנוכחי, שהוא הרבה יותר גרוע.
יהודית נאות
למה? תתקני את הוראת השעה, ותמשיכי אותה כהוראת שעה.
נטע דגן
את התיקון שאת מציעה, נקבע כהוראת שעה ל- 4 השנים הקרובות. ההסדר שאת מציינת נחקק לפני שנים. מה שעכשיו הכנסת תאמר הוא שמקבלים את ההסדר הזה. מה שאני מציע הוא שאחרי שנת 98, אחרי שהתחוללה המהפכה של חוק השוויון – נוציא הוראה ונאמר שההסדר הוא זמני.

הערה שניה – אותו הסדר, עם אותם סעיפים ואותם קלפיות, קיים גם בבחירות לרשויות המקומיות. אנחנו היינו מציעים, אולי כתיקון עקיף, לתקן גם את חוק הרשויות המקומיות, בדיוק עם אותו הסדר.
סיגל קוגוט
אנחנו כתבנו במכתבנו שהרבה מהתיקונים כאן שייכים לרשויות המקומיות, וחשבנו באמת שהרבה מהתיקונים צריכם לבוא גם בחוק הרשויות המקומיות. זה עניין של הכנסת, שתבוא בדברים עם ועדת הפנים. חבל, באמת, שכל תיקון צריך לעבור בצורה לא אחידה בוועדה אחרת.
נטע דגן
השאלה היא אם אי אפשר לעשות את זה כאן.
סיגל קוגוט
אפשר, בהסכמת ועדת הפנים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
לא, הוועדה לא יכולה. הוועדה הזו יכולה ליזום חוקים לקריאה ראשונה רק בענייני חוקי הבחירות לכנסת.
נטע דגן
ההערה השלישית והאחרונה מורכבת משני נדבכים: קודם כל, כל ההסדר שאנו דנים בו עוסק רק באנשים עם מוגבלות פיזית. אין כל התייחסות לאנשים עם מוגבלות חושית. מאד פשוט לתת פתרונות נגישות ולו גם מינימליסטיים לאנשים עם מוגבלות חושית, ולא רק בקלפיות לנכים. אתן כמה דוגמאות: כאשר תולים שילוט לקלפי, יש היום תקני נגישות שמדברות על גודל האותיות והצבע - -
היו"ר אמנון רובינשטיין
בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות יש סעיף כזה, נכון?
נטע דגן
הוא עדיין לא התקבל.

עוד דוגמה לפתרון נגישות – כל תשדירי הבחירות צריכים להיות מלווים בשפת סימנים, למשל.
היו"ר אמנון רובינשטיין
זו לא האחריות שלנו.
נטע דגן
מייד אציע את התיקון שאני מציעה. ההערה השניה היא לגבי המוגבלויות הפיזיות, אותן קלפיות של נכים. איך הקלפיות האלה צריכות להיות נגישות? – נאמר שלפי תקנות שייקבע שר הפנים. חיפשתי תקנות כאלה, ואלה הן התקנות. נמסר לנו שברוב הקלפיות לנכים יש בעיה של נגישות.
תמר אדרי
אפשר לקבל דוגמה של קלפיות שיש בהן בעיה?
נטע דגן
מייד אתן לך דוגמה.
יהודית נאות
אבל זה לא הנושא כאן.
נטע דגן
מייד אציע פתרון לשתי הבעיות האלה יחד. אתן שוב דוגמה לבעיה שעלתה. אנשים עם מוגבלות אמרו שאכן יש כניסה לאנשים עם מוגבלות לקלפי, אבל היא לא הכניסה הראשית, אלא הכניסה האחורית, ואין שילוט לכניסה הזו. אנשים לא ידעו לאן להגיע.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אני מציע שתכיני תזכיר על זה, ותעבירי את זה לוועדת הבחירות. זה לא החוק.
תמר אדרי
אנחנו נעשה את הכל כדי לשפר.
נטע דגן
התיקון שאני מציעה הוא שבמקום אותו סעיף שאומר: "שר הפנים יתקין בתקנות את הסדרי הנגישות" שייקבע סעיף נפרד, שאומר ששר הפנים יתקין בתקנות את הוראות הנגישות גם לאנשים עם מוגבלות חושית, גם לאנשים עם מוגבלות פיזית, גם בקלפיות לנכים, ובמידת האפשר גם בקלפיות לא לנכים. כל זה, כמובן, בהתייעצות עם הארגונים והנציגים.
תמר אדרי
אני רוצה להגיד שלגבי הנגישויות, לי לא ידוע, בכל אופן לא שמעתי תגובות אחרי הבחירות, על כך שהיו קלפיות שלא היו נגישות. נכון שיש לפעמים כניסה מאחור, והיו שלטים. יכול להיות שהיתה תקלה. אלה דברים שאם אנו יודעים עליהם, או אומרים לנו, ואנו נשפר את זה. זה לא צריך להיות בחוק.
איילת פישמן
הערה אחת להערה הראשונה, על ההצעה שההוראה לגבי המעטפות הכפולות תהיה תמיד הוראת שעה. צריך רק לקחת בחשבון שאם ההצעה תתקבל, מידי כנסת יהיה צורך לדון בזה שוב, אם לאשר או לא.
אריאלה אופיר
אני תומכת בהערות שהועלו כאן, אך רוצה להדגיש מטעם הנציבות, שתי הערות. הערה הראשונה –
היו"ר אמנון רובינשטיין
הנציבות היא נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, במשרד המשפטים. אתמול ברכתי אותך ואני מברך אותך פעם נוספת.
אריאלה אופיר
תודה. לגבי ההערה של עורכת הדין נטע דגן אני רוצה לומר שיש חשיבות לסעיף מסמיך מעודכן ומודרני שמכוון את השר, לגבי התקנות שצריכות להבטיח שהקלפיות תהיינה נגישות. נציגת ועדת הבחירות חוזרת על ארגומנט שכבר נאמר לנו ערב הבחירות הקודמות: לכו, תבדקו ותדווחו לנו איזה קלפיות אינן נגישות. אנחנו לא מקבלים את המכניזם הזה של איסוף מידע והעברתו, משום שהמשאבים של ארגוני האנשים עם מוגבלויות, ואפילו של הנציגות החדשה, עדיין לא מאפשרים לעשות את הסקרים הללו. אנחנו מבקשים שההכוונה מהחוק החדש תהיה כזו שאפריורי הסטנדרט יהיה מעודכן, ויכול להיות שפה ושם נצטרך לדווח. אנחנו לא מקבלים את הגישה שעלינו ללכת וללקט מידע.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אבל האם קיבלתם תלונות?
אריאלה אופיר
כן.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אז תעבירו אותן.
אריאלה אופיר
היו תלונות שהגיעו, שאנשים יזמו אותן, אבל לא יצא לנו לעשות מחקר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
יש הסכמה כאן על העיקרון. יש שתי הערות תיקון. האחת – להגדיר בחוק מה זו קלפי נגישה, ולא להשאיר את זה לתקנות. והדבר השני – הצעה שזו תהיה הוראת שעה.
אריאלה אופיר
אני בהחלט מצטרפת להערה הזו, שהתיקון הזה יהיה בבחינת הוראת שעה. נכון שצריך מידי פעם לומר לאיזו כנסת - -
היו"ר אמנון רובינשטיין
הניסיון הוא רע ומר. הכנסות לא מחוקקים חוקי בחירות במהירות כמו בכנסת הזו.
אריאלה אופיר
אם היינו מדברים על תיקון מול המצב הרצוי- ניחא. אנחנו במצב משפטי אחר. אנחנו במצב שבו בוועדת העבודה הרווחה והבריאות מתקיים בימים אלה הליך שמקדם תיקון אחר בתחום הנגישות לקלפיות, ואושר לקריאה ראשונה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
מי מחברי הכנסת רוצה להביע דעה לגבי השאלה אם זה צריך להיקבע בהוראת שעה או לא?
ראובן ריבלין
הוראת שעה זה דבר שבא להמריץ את הממשלה על מנת שתעשה דבר שלא נעשה עד היום. המצב התקציבי בארץ הוא כזה שאני לא רואה איך בארבע השנים הבאות נפתור את כל הבעיות ונמקם קלפיות במקומות נגישים. לכן, אם הכנסת הבאה תסכים, יהיה לה זמן ויתייחסו לכך, אז שוב נאריך את תוקף הוראת השעה עד אשר ירווח. אם לא – תחזרו למצב גרוע יותר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אני מציע פתרון כזה: כאשר ועדת העבודה והרווחה תכין את הנוסח של החוק ייאמר בו שהסעיף שם בא במקום זה. זה פותר את הבעיה, ועונה על כל הטיעונים שלכם.
אריאלה אופיר
אני לא מבינה למה זה לא יכול להיות הוראת שעה. אני לא מבינה את הדאגה.
ראובן ריבלין
יש שתי מערכות. יש מערכת של חוקי בחירות, ובה אנחנו רוצים לדאוג לנכים, בהתאם ליכולת של הוועדה הזו. אנו רוצים לומר שאנו מקלים על נכים, נותנים להם להצביע איפה שהם יכולים ורוצים. זאת אומרת שהוועדה הזו ממלאה את כל מבוקשך לעניין זה. את נלחמת במקום לא נכון. את צריכה להיאבק בוועדת העבודה והרווחה. החוק שלנו נותן לך פתרון לכל מצב. אני נגד הוראת שעה.
ציפי לבני
אני מבינה שסעיף קטן (ג) מתייחס לנכים ובוחרים אחרים - -
סיגל קוגוט
עוד לא הצגנו את הבוחרים האחרים.
שלמה שהם
קודם כל צריך לזכור ששינוי הוראת שעה בחוק דינו כדין שינוי בחוק. הדאגה של הנציבות היא לא דאגה לגבי אפקט השינוי אלא דאגה לגבי המסר שמאחורי הדברים. לכן, לדעתי יש פה טעות. קודם כל בגלל הסיבה שהעלתה סיגל קוגוט – המסר שנשאר כאשר מחוקקים הוראת שעה הוא: זו היא הוראת שעה, המסר הנורמטיבי שלנו הוא התיקון שקיים היום בחוק, ולכן, ממילא, אנחנו רוצים משהו אחר. זאת אומרת שזה לרעתכם, לדעתי. שנית, גם מבחינה פרקטית – אם אתם תבואו עם שינוי, אין לי שום ספק שיהיה שינוי. גם הוא צריך להתקבל בשלוש קריאות, וגם תיקון של הוראת שעה צריך להתקבל בשלוש קריאות.
אריאלה אופיר
עם יותר משנה של ניסיון בתחום הזה בכנסת, אנחנו לא רק דואגים למסר שיוצא מתיקון סופי לחוק הבחירות מול הוראת שעה, שיש לה מסר של זמניות – אנחנו דואגים מאד לעניין שאפרט אותו כאן: אנחנו מקדמים מהלך מאד מודרני בוועדת העבודה הרווחה והבריאות. אם אנחנו מקבעים היום בחוק הבחירות מהלך מתקדם עלולים לומר לנו- השגתם הישג בחוק הבחירות, למה אתם דורשים היום דרישה שכל קלפי תהיה נגישה, כי הרי יש כבר הסדר, שכבר פועל. אנחנו לא מעונינים. אנחנו רוצים להנציח את המסר שזה זמני, ושאנחנו חותרים לשוויון בקלפיות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
בוועדת העבודה והרווחה אין הבדל אם זו הוראת שעה או הוראת קבע, הם יאמרו שנפתרה הבעיה.
ראובן ריבלין
אם את רוצה שנקיים את כל הבקשות שאת מבקשת, אין בעיה. ניתן לנכים אפשרות לבחור היכן שנוח להם.
שלמה שהם
אנחנו לא עוסקים כרגע בבוחרים האחרים, אקרא את הסעיף: "6. הצבעת נכים" 68 ב. (א) בסעיף זה – "נכה" – אדם שמפאת מצבו הגופני הוא מוגבל בניידות ומסיבה זו אינו יכול להצביע במקום הקלפי ששמו כלול ברשימת הבוחרים שלה; "קלפי לנכים" – קלפי שנקבעה כקלפי לנכים לפי הוראות סעיף 68א. (ב) נכה רשאי להצביע בכל קלפי לנכים בכל אזור קלפי".
סיגל קוגוט
אז תמחוק את המילים "בכל אזור קלפי" – בכל קלפי לנכים, והכוונה היא לכל קלפי לנכים בארץ. אני גם מצהירה שאנחנו נשנה את הביטוי "נכה" ל – "אדם מוגבל בניידות".
ראובן ריבלין
יש הגדרה בחוק לאדם מוגבל בניידות. אם שברתי את הרגל יום לפני יום הבחירות – האם אני יכול להצביע בקלפי אחר?
היו"ר אמנון רובינשטיין
כן. "אדם שמפאת מצבו הגופני הוא מוגבל בניידות".
ראובן ריבלין
כל אחד יכול לשים לעצמו גבס.
סיגל קוגוט
נכון. אפשר לנצל לרעה.
ראובן ריבלין
יש סנקציות נגד מי שעושה בזה שימוש לרעה? האם אנחנו מבקשים שאדם יצטרך להצהיר שהוא נכה או מוגבל, או שאנחנו בעניין הזה סומכים על האנשים?
סיגל קוגוט
סומכים.
תמר אדרי
היה ניסיון וזה היה בסדר.
אהוד שיל"ת
עשינו בדיקה אחרי הבחירות, בדיוק מהחשש שהעלה חבר הכנסת ראובן ריבלין, האם, למשל, בטבריה או באשקלון – שהם מקומות נופש, כי אנשים ביום הבחירות נוסעים לנופש. בדקנו האם בקלפיות שם היתה הצבעה גדולה. התברר שלא. כלומר- זה לא נוצל לרעה. לכן אמרנו שאפשר להוריד את המגבלה של הצבעה באותו יישוב. אם יתברר בבחירות שאנשים מרמים, אז אפשר לחזור ולהטיל את המגבלה.
ראובן ריבלין
אין בעיה. אני רק אומר שאלה הם דברים שאפשר לעשות בהם שימוש לרעה.
שלמה שהם
שאלה נוספת – אני מבין שהכל כרגע מתייחס למוגבלות בניידות.
סיגל קוגוט
כרגע – כן.
שלמה שהם
אני ממשיך: "(ג) נכה המצביע בקלפי לנכים יזדהה בפני ועדת הקלי כאמור בסעיף 74(א) ו- (ב), ישים את מעטפות ההצבעה לתוך מעטפה חיצונית, וועדת הקלפי תציין על פני המעטפה החיצונית את שם הבוחר, את מספר זהותו במרשם האוכלוסין, ואת מענו. הבוחר יטיל את המעטפה לעיני ועדת הקלפי לתוך הקלפי. (ד)(1) בסיום ההצבעה בעת ספירת הקולות כאמור בסעיף 79, תספור ועדת הקלפי את המעטפות החיצוניות בלי לפתחן, תארוז את המעטפות החיצוניות במעטפת אריזה, תרשום את מספרן על מעטפת האריזה ותעבירן לוועדה האזורית יחד עם כל חומר ההצבעה. (2) הוועדה האזורית תעביר מיד את מעטפות האריזה לוועדה המרכזית כאמור בסעיף 79(ג). (ה) מידע בדבר דרכי ההצבעה לפי סעיף זה יפורסם לציבור לרבות בכלי התקשורת האלקטרוניים בדרך שיקבע יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית".
היו"ר אמנון רובינשטיין
יש רק שאלה אחת שנויה במחלוקת – האם זה יהיה באזור הקלפי, או בכל מקום. מי בעד הצעת משרד המשפטים ומשרד הפנים שזה יהיה בכל מקום? מי בעד 68 ( ב) כנוסחו בסעיף 6 להצעת החוק הממשלתית? – אם כך, התקבל פה אחד.

אישרנו, למעט סעיף (ג). ההצעה של אריאלה אופיר היא שזו תהיה הוראת שעה. ההצעה של משרד המשפטים ומשרד הפנים היא שזו תהיה הוראת קבע. מי בעד זה שזו תהיה הוראת שעה? מי בעד הוראת קבע אם כן, הוראת הקבע התקבלה פה אחד.

היתה עוד הצעה –שהחוק, ולא התקנות יגדירו מה זו קלפי נגישה.
נטע דגן
לא, אני אסביר שוב. ברור שזה צריך להיות בתקנות. מה שאנחנו מציעים הוא לקבוע סעיף נפרד שמסמיך את שר הפנים להתקין תקנות גם לגבי מוגבלות חושית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
לגבי מוגבלות חושית אני מציע הצעה אחרת- אתם תבואו בדברים עם משרד המשפטים, עם משרד הפנים וועדת הבחירות המרכזית, ותכינו לנו הצעה של נוסח. אין לנו כאן נוסח.
שלמה שהם
גם פה החוק הזה מאד מאד מפורט, מעבר למה שמקובל בחוקים. הם אומרים שבמקום להכניס את הנוסח איך זה יהיה בדיוק, נסמיך את שר הפנים בתקנה - -
היו"ר אמנון רובינשטיין
בסדר, אני מוכן, אבל אין נוסח, ואני לא יכול להצביע על זה. תכינו נוסח. יש לנו עוד עשרות תיקונים אחרים לחוקי הבחירות.
סיגל קוגוט
קיבלנו מכתב לגבי נשים מוכות, אך יש גם קבוצות אחרות.
ציפי לבני
הבנתי שמשרד המשפטים תומך בהצעה הזו, עכשיו אני רואה שפה אתם נותנים איזו מין הסמכה כללית ליושב ראש ועדת הבחירות.
סיגל קוגוט
כי יש עוד קבוצות, חוץ מנשים מוכות.
ציפי לבני
אז יכול להיות שצריך לתת פתרון בהליך החקיקה לעוד קבוצות. אני יודעת על הקבוצה של הנשים שנמצאות במעונות לנשים מוכות ולא יכולות להגיע לקלפי במקום מגוריהם.
היו"ר אמנון רובינשטיין
תקראי את ההצעה ב- 86ג.
סיגל קוגוט
ההצעה שלנו היא כזו: כרגע אנחנו יודעים על נשים מוכות, אך מהבחירות הקודמות אנו יודעים גם על מוסדות גמילה לנרקומנים – יש כל מיני קבוצות, שכרגע אנחנו לא יכולים לדעת בדיוק מי הם. אנחנו יודעים, פחות או יותר, רק מהניסיון, אך אנחנו לא יודעים למה זה יכול להתפתח, לכן רצינו לתת הסמכה כללית ליושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, לאפשר לקבוצות נוספות מלבד הנכים להצביע באותה דרך, כי הם לא יכולים להצביע במקום מגוריהם. הסעיף אומר כך: "יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, בהתייעצות עם סגניו, לאחר ששוכנע כי לא ייגרם שיבוש להליך ההצבעה, רשאי לקבוע כי הוראות סעיף 68ב יחולו על קבוצות בוחרים אחרות הכוללות בוחרי שנבצר מהם להצביע במקום הקלפי ששם כלול ברשימת הבוחרים שלה, ורשאי הוא להורות כי בוחרים אלה יצביעו בקלפי לנכים באזור קלפי מסוים". כלומר- מעון לנשים מוכות זה מקום בעיר מסוימת. יושב ראש ועדת הבחירות לא חייב לקבוע שכל אישה שם תצביע במקום אחר, אלא בעיר בה נמצא המעון. הוא צריך לקבוע הוראות כך שמצד אחד לא ישובש הליך הבחירות, ומצד שני – קבוצות שקשה להן להצביע ליד מקום מגוריהן תוכלנה להצביע במקום אחר.
משה גפני
מה זה "יצביעו בקלפי לנכים"?
סיגל קוגוט
קלפי לנכים היא קלפי יחידה שיש בה מעטפות כפולות וסידורי הצבעה מיוחדים עם עוד שומר ועוד מזכיר, כדי לזרז את הליך ההצבעה. אי אפשר בכל קלפי בארץ.
ראובן ריבלין
למה לומר "נשים מוכות"? צריך לומר "מעון לנשים מוכות".
ציפי לבני
הפניה היתה מארגוני נשים שמטפלים בעניין הזה, והן לא חוששות מההגדרה הזו. אני מנסה לייצג עניין שקיבלתי ביחס אליו פניה. אני מניחה שגם אתם קיבלתם את הפניה. יש קבוצת אוכלוסייה, שאלה הן נשים שנמצאות במעונות לנשים מוכות מחשש בעליהן. הן לא יכולות להגיע לאזור מגוריהן, מחשש שיחכו להן בעליהן בשער. גם במצב שבו יושב ראש ועדת הבחירות ייקבע קלפי מסוימת היא בעייתית, כי המעונות האלה נמצאים במקומות ידועים מראש. בעל יוכל לאתר את אשתו, ברגע שאנו מאתרים קלפי נקודתית. אם זו בעיה שהיא מוכרת, והיתה פניה בעניין, אני לא רואה סיבה מדוע זה לא ייקבע בחוק, ותישאר הסכמה ליושב ראש ועדת הבחירות להסדיר עוד קבוצות אוכלוסייה.
משה גפני
אבל זו לא ההצעה.
ציפי לבני
אני הגשתי הצעת חוק בעניין הזה, בעקבות פניה.
יוסי כץ
אני מעלה על דעתי אנשים שנמצאים בגמילה מסמים או מאלכוהול, ויש להם בעיות של יציאה מהמעון בו הם שוהים. אני מניח שאנחנו יכולים לגלות עוד אוכלוסיות כאלה. השאלה הא האם חוק בחירות צריך להיכנס לפרטים עד כדי כך. האם אנחנו מעונינים בזה? – אני לא בטוח.
יהודית נאות
אני מבדילה בין האפשרות לנגישות שאנחנו מספקים לנכים בקלפי מסוימת ברחבי הארץ, לבין אנשים שכלואים למעשה, מחמת הנסיבות. אני חושבת שצריך לנהוג באותן נשים במעונות לנשים מוכות, כמו בחולים. זה מה שאני הבנתי מהפניה – שהן מבקשות להצביע במעון בו הן שוהות.
ראובן ריבלין
בקלפי ניידת, כמו בבתי חולים.
משה גפני
אני מסכים עם ההצעה של משרד המשפטים. יש בעיה עם מה שחברת הכנסת ציפי לבני עוררה. אישה שפוחדת ללכת לקלפי מסוים – ההצעה שלהם פותרת את הבעיה הזו, כי לא מדובר על קלפי מסוים. היא יכולה להצביע בכל קלפי בארץ, שהוא קלפי של נכים.
ציפי לבני
זה לא מה שכתוב כאן: "יצביעו בקלפי לנכים באזור קלפי מסוים".
סיגל קוגוט
זה לא בעיר שבה המעון נמצא.
יהודית נאות
הקלפי המסוים ירד בסעיף הקודם, אז הוא גם יורד פה.
משה גפני
הבעיה הזו שאת מעוררת נפתרת, לפי דעתי. הבעיה היחידה שנשארת היא שלא כתוב "נשים מוכות", ואני דווקא סבור שבעניין הזה גם משרד המשפטים צודק. קודם כל – לא טוב לכתוב "נשים מוכות" בחוק, כאשר אין בזה צורך. יכול לומר מישהו שיש גם גברים מוכים. זה דבר שאין בו צורך, מה גם שבמהלך הזמן, אם ייפתח העניין הזה, יתברר אולי שיש קבוצות אוכלוסייה שהן במצוקה קשה יותר. לכן ההצעה הזו, שיושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, בהתייעצות עם סגניו, לאחר ששוכנע שלא ייגרם שיבוש להליך ההצבעה, רשאי לקבוע לקבוצות בוחרים. זה ברור שזה לנשים מוכות, וזה יכול להיות ברור גם לגבי קבוצות אחרות.
ציפי לבני
אני בעד להשאיר הסמכה כללית - -
דני נווה
אני מבין שהעניין הזה עלה כצורך של פניה ספציפית שהיתה מארגוני נשים. יכול להיות באמת שצריך לתת לדבר הזה מענה, רק שאני חושש שהניסוח, כפי שהוא מופיע עכשיו, הוא מאד בעייתי. הוא נותן סמכות מאד גורפת ליושב ראש ועדת הבחירות המרכזית להחליט מה הם המקרים. ודאי שלא יעלה על הדעת, ואני גם לא חושש שאיזשהו יושב ראש ועדת בחירות ינצל את זה לרעה, אבל עדיין, זה שיקול דעת רחב כזה, שמחר יכול להיות בכל מיני כיוונים שהדמיון שלנו כרגע לא מעלה אותו על הדעת. אנחנו בעצם פותחים פה פתח לחריג, שעלול להתפשט למקרים הרבה יותר גדולים שאני לא בטוח שהוועדה הזו מסוגלת בכלל לשער כרגע מה הם, וגם לא להסכים להם. לכן אני חושב שניסוח גורף וכללי כפי שהוא מנוסח עכשיו הוא מאד בעייתי.
ראובן ריבלין
בהמשך לדברי קודמי, אתן דוגמאות. שופט מסוים, שיהיה יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, יחשוב בהחלט שבמצב שבו אי אפשר לנסוע בכביש המנהרות - מתנחלים יוכלו להצביע היכן שהם רוצים. שופט אחר, על פי השקפת עולם אחרת, יוכל להחליט אחרת. אנחנו מרחיבים יותר מידי את שיקול הדעת שניתן, ואת האפשרות לפנות ליושב ראש ועדת הבחירות ולהעמיד בפניו מכשול שהוא לא צריך אותו. בדברים שכאלה – טוב שתהייה מגבלות.

לשאלת הנושא של נשים מוכות, יש הסדר וסידורים להבדיל אלף אלפי הבדלות – לגבי חולים ולגבי חיילי צה"ל. יש קלפיות ניידות. אם נשים מוכות נמצאות במעון, או אם מסוממים נמצאים במרכז גמילה, ניתן להגדיר את המקומות האלה כמקומות סגורים, שצריכים לתת בהם טיפול לברי הגנה. אני בהחלט חושב שבמעונות האלה יש אנשים שהם טעוני הגנה. אפשר לומר שאנשים שנמצאים במקום שהוא מרכז לטעוני הגנה יוכלו לבחור בקלפי ניידת, וועדת הבחירות המרכזית תעשה את כל הסידורים לכך. זה דבר שצריך שנקבע אותו. במרכזי המפלגות יש אנשים שממונים על הארגון. אם לא נקבע את זה, אנשים יוכלו לנצל את ההגדרות.
ציפי לבני
מדובר במוסדות מוכרים.
ראובן ריבלין
אני משליך מהפרט אל הכלל. אני בהחלט מציע להגביל.
ציפי לבני
אני בעקרון בעד זה שיהיה משהו מוגדר.
שאול יהלום
אני רוצה לשאול שאלה טכנית את אנשי ועדת הבחירות: האם רשום על קלפי לנכים שהיא כזו?
תמר אדרי
כן. מפרסמים בכל יישוב את רשימת הקלפיות ביישוב.
שאול יהלום
עם כל הכבוד, אם מפרסמים את הקלפי כקלפי לנכים, אי אפשר להכניס לשם סוגים אחרים של בוחרים.
ראובן ריבלין
זו לא קלפי רק של נכים, אלא קלפי עם גישה לנכים.
שאול יהלום
אז מה כתוב בכותרת?
תמר אדרי
ביישוב מתפרסמת הודעה שאלה ואלה הן קלפיות שיש בהן נגישות לנכים.
אהוד שיל"ת
זו לא קלפי רק לנכים, אלא גם לאוכלוסייה רגילה.
שאול יהלום
אפשר להתגבר על הפרצה אם את ההסמכה של יושב ראש ועדת הבחירות נגביל במשהו – אפשרות אחת היא להגביל את ההסמכה כך שזה ייעשה בהתייעצות עם שר העבודה והרווחה, למשל, או על ידי התייעצות עם ועדת הבחירות המרכזית.
דני נווה
יש התייעצות עם הסגנים.
אופיר פינס-פז
אני, בעיקרון, חושב שצריך לעשות את המינימום ההכרחי, משום שאני חושש מהרחבה, ממניפולציה, מחוסר שליטה. צריך לעשות את הכל בתיאום מוחלט עם ועדת הבחירות. שלא נעשה חוקים שאחר כך אף אחד לא יוכל לעמוד בהם.
יוסי כץ
יש לי שאלה שיכולה להשפיע על ההחלטה כאן. האם הנושא של הצבעה בבתי חולים מעוגן בחקיקה בצורה מסודרת?
היו"ר אמנון רובינשטיין
כן.
יוסי כץ
האם אי אפשר להוסיף שם סעיף – שדין מוסדות מסוימים הוא כדין בית חולים?
היו"ר אמנון רובינשטיין
אנחנו נקבל הצעה ברוח הדברים שאמרו חברי הכנסת ראובן ריבלין, יוסי כץ, ציפי לבני ויהודית נאות – שיהיה טיפול ספציפי, שיושווה הדין למעונות כאלה עם הדין לבתי חולים.
סיגל קוגוט
כלומר, לבטל את ההסמכה הכללית?
היו"ר אמנון רובינשטיין
אני אתמוך בדבר כזה שיהיה דבר כמו שהציע חבר הכנסת ריבלין - -
ראובן ריבלין
68ב הוא יותר מידי רחב.
משה גפני
כלומר, שההגדרה להצבעה בקלפי של נכים תהיה רק לגבי כאלה שיש להם מגבלות גופניות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
כן, או מגבלות חושיות.

אני רוצה לומר שלטווח הארוך ייתכן שיהיה צריך להקים קלפי כזו בכל מקום – שכל אדם יוכל לבחור במעטפה כפולה, אבל אנחנו לא עוסקים בזה כרגע. ישראל היא אחת המדינות בעולם שאין בה absentees vote, אחת המדינות בעולם בה אדם חייב להצביע בקלפי ספציפית.
ראובן ריבלין
יש פה ועדה למנות את מזכיר הוועדה כיושב ראש הוועדה. המפלגות עדיין צריכות להתייעץ. יש בינינו עדיין חילוקי דעות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אני מבקש שלישיבה הבאה, שתהיה ישיבה יותר ארוכה – שתהיה עמדה מגובשת, של הסיעות העיקריות, לגבי כל הנושאים, כולל הנושאים שדנו בהם בישיבה הקודמת. יש תיקונים רבים מאד בחוקי הבחירות, ואנחנו צריכים להשתדל לגמור אותם.




הישיבה ננעלה בשעה 10:10

קוד המקור של הנתונים