פרוטוקולים/ועדת חוקה/627
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
12.6.2000
פרוטוקולים/ועדת חוקה/627
ירושלים, ט"ז בסיון, תש"ס
19 ביוני, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 134
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, ט' בסיוון התש"ס (12 ביוני 2000), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 12/06/2000
תקנות הסמים המסוכנים (דרכי הנהלת הקרן לטיפול בנכסים שחולטו) (תיקון), התש"ס-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין - היו"ר
מוזמנים
¶
עו"ד יהודית קרפ - משרד המשפטים, המשנה ליועמ"ש
עו"ד דליה איש-שלום - משרד המשפטים, ממונה על חקיקה פלילית
איריס יוגב - הרשות למלחמה בסמים, מזכירה
סדר היום
¶
תקנות הסמים המסוכנים (דרכי הנהלת הקרן לטיפול בנכסים שחולטו) (תיקון), התש"ס-2000
תקנות הסמים המסוכנים (דרכי הנהלת הקרן לטיפול בנכסים שחולטו) (תיקון), התש"ס-2000
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
בוקר טוב. אני פותח את הישיבה השנייה של ועדת החוקה. הנושא על סדר-היום: תקנות הסמים המסוכנים (דרכי הנהלת הקרן לטיפול בנכסים שחולטו).
יהודית קרפ, תציגי את התיקון, בבקשה.
יהודית קרפ
¶
יש קרן, שנוצרה על-פי פקודת הסמים המסוכנים, סעיף 36ח, שהיא קרן של כספי חילוט. הקרן הזאת נועדה לתכליות שונות. אבל, בין השאר, לפי התקנות של הקרן, היא משמשת גם להחזר כספים שהאוצר שילם לאנשים שחילטו להם רכוש, ואחר כך היה צריך לפצות אותם, משום שהחילוט היה שלא כדין, או ההקפאה של הנכסים היתה שלא כדין.
לצורך העניין הזה יש תקנות 8 ו-9 לתקנות הקרן, שקובעות את עובדת החזרת הכספים מהקרן לאוצר על התשלום, וגם קובעות, שיישמר בקרן סכום מסוים שייקבע באחוזים על-ידי שר המשפטים, שיבטיח שבקרן יישמרו הכספים שיצטרכו להחזיר לאוצר.
מעבר לזה, הקרן משמשת גם לעזרה באכיפת החוק בנושא סמים, ואז המשטרה מקבלת, והרשות למלחמה בסמים מקבלת, ומשתמשים בחילוטים למטרות של מלחמה בסמים.
יהודית קרפ
¶
הנושא של החילוט הרבה שנים לא פעל כהלכה, אבל בשנים האחרונות התחילו לתפוס את הרציונל של רעיון החילוט, וגם בתי המשפט מחלטים יותר, ולכן נכנסים כספים בסכומים גבוהים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הבנתי מההקדמה של יהודית קרפ, שאחת המטרות היא חלוקת הכספים לרשות למלחמה בסמים.
יהודית קרפ
¶
הקרן השמורה היא שמורה, כדי שהכספים לא ילכו למטרות האחרות, כדי להחזיר לאוצר.
סעיף 36ח קובע: "הרכוש שחולט, או תמורתו, יועבר לאפוטרופוס הכללי... ויופקד על-ידיו בקרן שינהל בכפוף לתקנות שהותקנו לעניין זה"; "שר המשפטים, והשר הממונה על חוק הרשות למלחמה בסמים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, יקבעו בתקנות את דרכי הנהלת הקרן שהוקמה על-פי סעיף קטן (א), את השימוש שייעשה בנכסי הקרן ואת דרך חלוקתם למטרות אלה: תשלום הוצאות הליכי החילוט ועשייה בנכסים; ביצוע תפקידי הרשות למלחמה בסמים לפי חוק הרשות למלחמה בסמים; תשלומים על מידע, עזרה באכיפת הפקודה או גילוי רכוש בר חילוט; תשלומים לפי סעיף 36ד(ג) ו-(ד)." - אלה תשלומים שבית המשפט קובע, כשהוא מצווה על החזרת רכוש, ובמקרים של ביטול צו חילוט. כתוב שזה ייקבע בתקנות, ויצאו תקנות.
יהודית קרפ
¶
בתקנות, בסעיף 8, כתוב: "ציווה בית משפט על החזרת רכוש שהופקד בקרן וטרם מומש, יחזירו האפוטרופוס הכללי לזכאי על-פי הצו לקבלו, משיקבל הודעה על כך מבית המשפט, על-פי תקנה 11ד לתקנות החילוט; ציווה בית משפט על החזרת תמורתו של רכוש שהופקד בקרן או על תשלום דמי שימוש בו, או על פיצוי בשל נזק או פחת ברכוש כאמור, על-פי סעיף 36ד(ג) או (ד) לפקודה, תשפה הקרן את אוצר המדינה בשיעור התשלומים ששילם לפי הצו מן הכספים שבידיה, או שיימצאו בידיה לאחר נתינתו". ואז, כדי להבטיח זאת, אנחנו מדברים על קרן שמורה, ואומרים: "לשם מימוש תשלומי השיפוי כאמור בתקנה 8(ב) תשמור הקרן בידיה סכום במזומנים שיחסו לכלל המזומנים המופקדים באותה שעה יהיה כיחס שיקבע שר המשפטים מזמן לזמן", ושר המשפטים קבע 10%.
יהודית קרפ
¶
לא הייתי אומרת שאין חילוטים, אלא הייתי אומרת, שכיוון שאין מקרים של חילוטים לא מוצדקים או שהיה צריך לפצות או שמחזירים, הצטבר סכום גדול בקרן. הסתבר שבסך הכול היה צריך לשלם 30,000 שקלים כפיצויים, ואז נוצר סכום גדול מאוד בקרן השמורה, שהיא לא מנוצלת למטרות שאפשר לנצל, שלשמן קמה הקרן. לכן עלה הרעיון שנדאג לכך שבקרן לא יצטבר סכום מעל לזה שלפי ההערכה יזדקקו לו במהלך השנים כדי לשלם. אנחנו מציעים לומר, שבלבד שסכום הקרן השמורה לא יעלה על 500,000 שקלים, וכל סכום שמצטבר מעבר לזה יוחזר לקרן הכללית ויחולט לפי איך שמחלקים את הסכומים בקרן.
יהודית קרפ
¶
יכול להיות שיום אחד בית המשפט יצווה על החזרת בית, והיום זה בערך 500,000. כשמדובר בנכסים, זה לא הרבה.
שלמה שהם
¶
בוועדת החוקה אנחנו עוסקים עכשיו בנושא של חילוט בחוק אחר, ומאוד חשוב היה לנו לדעת מה נעשה עם החילוט, כמה חילוטים היו, האם הדבר הזה אפקטיבי, האם בבית המשפט היום מחלטים יותר, האם הדבר הזה עזר למניעת הסחר בסמים.
יהודית קרפ
¶
לא הרשות מחלטת, ואני מציעה שהשאלות האלה יופנו ליהודה טברסקי, שהוא אחראי על החילוטים. הוא יוכל לתת דין-וחשבון מלא על הקיף החילוטים.
שלמה שהם
¶
בהלבנת הון מספרים לנו שנה שלמה שמחלטים הרבה, ושזה עוזר למיגור נגע הסמים, ועכשיו אני שומע שסך הכול חילטו כמה מכוניות, ואני מבין שלא היה חילוט רציני.
יהודית קרפ
¶
אני לא באתי מוכנה בשאלה הזאת, אבל אני מקבלת אינפורמציה, והאינפורמציה שקיבלתי, לפני חצי שנה, או שנה היתה שמחלטים רכוש, לא רק מכוניות, שבהחלט מדובר בכמה מיליונים. יהודה טברסקי הוא מקור טוב לדעת.
שלמה שהם
¶
ביקשתי אינפורמציה, ועד היום לא קיבלתי.
לגבי התקנות הללו, אני סבור שאם משנת תשמ"ט עד היום היה החזר של 30,000 שקלים סך הכול, אז לא יקרה שום דבר אם ההחזר הזה ילך מתוך הקרן, אם יש חילוטים ואם יש מחזור בקרן. הדאגה הגדולה היא שלא יהיה מהיכן להחזיר לאוצר. בשביל מה להשאיר חצי מיליון שקלים? יש היום בעיות קשות של תקציבים לגבי נרקומנים ונגמלים מסמים ברשות למלחמה בסמים.
שלמה שהם
¶
אם כבר מחזירים, שיחזירו יותר.
אני שואל, איך האחוזים מתחלקים? אני רוצה לדעת איזה אחוז עובר לרשות למלחמה בסמים.
איריס יוגב
¶
יש מועצת חילוט, שקובעת את הייעודים והשימושים לפי בקשות שמונחות בפניה, כאשר יושב-ראש מועצת החילוט הוא מנכ"ל הרשות.
יהודית קרפ
¶
אני מוצאת את עצמי בקושי גדול להתמקח ולהגיד אם 500,000 זה יותר מדי או פחות מדי. אחרי שהגיעו עם האוצר לסיכום, זה לא תכליתי אם ננהל כאן דיון. כשמדובר בנכסים, 500,000 שקלים זה לא כסף.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
תודה רבה.
אני מבקש עד ה-1 ביולי לקבל את הפרטים על החילוט: מה סכומי החילוט ומה חילטו? האם רק מכוניות או גם רכוש?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני מבקש לדעת לגבי שלוש השנים האחרונות, מספר חילוטים, מה חולט, וכמה כסף.
מי בעד אישור התקנות?
הצבעה
בעד אישור התקנות – 1
תקנות הסמים המסוכנים (דרכי הנהלת הקרן לטיפול בנכסים שחולטו) (תיקון), התש"ס-2000