פרוטוקולים/ועדת חוקה/441
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
16.5.2000
פרוטוקולים/ועדת חוקה/441
ירושלים, י"ב באייר, תש"ס
17 במאי, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 120
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שלישי, י"א באייר התש"ס (16 במאי 2000), שעה 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 16/05/2000
חוק החברות הממשלתיות (תיקון מס' 11), התש"ס-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין – היו"ר
טלב אלסאנע
עזמי בשארה
סאלח טריף
איוב קרא
אברהם רביץ
ראובן ריבלין
מוזמנים
¶
עו"ד יהושע שופמן - משנה ליועץ המשפטי לממשלה
מנחם זינדל - סגן הנציב, נציבות שירות המדינה
אביגיל זרביב - יועצת משפטית, רשות החברות הממשלתיות
גונן גומלסקי - רשות החברות הממשלתיות
סדר היום
¶
הצעת חוק החברות הממשלתיות (תיקון מס' 13) (ייצוג הולם לאוכלוסיה
הערבית), התש"ס-2000 – אישור לקריאה שניה ושלישית – הצבעה.
הצעת חוק החברות הממשלתיות (תיקון מס' 13)
ייצוג הולם לאוכלוסיה הערבית), התש"ס-2000
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
ישיבת הוועדה פתוחה. הנושא שלנו הוא הצעת חוק החברות הממשלתיות (תיקון מס' 13) (ייצוג הולם לאוכלוסיה הערבית), התש"ס-2000 – אישור לקריאה שניה ושלישית. היוזמים של החוק הם חבר-הכנסת עזמי בשארה ובהצעת חוק יותר מאוחרת שאיחדנו אותה חבר-הכנסת סלאח טריף.
חבר-הכנסת בשארה, בבקשה.
עזמי בשארה
¶
אחרי מיזוג ההצעות הצעת החוק התקבלה במליאה כמעט פה אחד, עם נמנע אחד. אני לא רואה שום מניעה לאשר את ההצעה בקריאה שניה ושלישית. שמעתי את פניית הממשלה אלינו שמכינים הצעת חוק דומה שמציעה פתרונות שלדעתם יותר יעילים. בכל זאת אני מציע שהוועדה תאשר את הצעת החוק בקריאה השניה והשלישית ונביא אותה למליאה כשהממשלה תגמור את העבודה על הצעת החוק שלה בתנאי שזה יהיה מזורז ושהוועדה הזאת תזרז את הענין.
אברהם רביץ
¶
לא, בהסתייגות. אני לא הולך לומר דבר שיטרפד את החוק. אם זה יטרפד את החוק אוריד את ההסתייגות שלי.
לו הייתי מנסח את החוק מראש לא הייתי מזכיר ערבים ואומר לרבות דרוזים, אלא הייתי מדבר על קבוצות מיעוט שונות. לפי המצב בחברה עכשיו לצערי הקבוצות האלה לא באות לידי ביטוי בדברים רבים וגם לא בדירקטוריונים. מתוך מעקב של שנים הדבר בולט מאוד לגבי הציבור החרדי למרות שיש לנו משרדי ממשלה ושרים.
אברהם רביץ
¶
כשאנחנו רוצים להעביר מישהו שנראה לנו ראוי אנחנו מחפשים אדם שהוא סימפטי לחרדים אבל בעצם יש לו כיפה סרוגה או שהוא בכלל בלי כיפה. כפי שאמרתי אני לא רוצה לטרפד, חס ושלום, את החוק הזה. בעתיד הנראה לעין יהיו הרבה חוקים או תקנות שהציבור החרדי ירוויח מהם בגלל הציבור הערבי כי כיום, במציאות הישראלית הקשה, לציבור הערבי יש הרבה יותר אוזן קשבת מאשר לציבור החרדי בישראל.
אני מתאר לי שהתוספת שהייתי רוצה להוסיף לא תעבור בוועדה ואני אגיש הסתייגות.
אברהם רביץ
¶
למה זה נושא חדש? ערבי זה נושא? המשמעות של ערבי היא שזו קבוצת אנשים שמופלית לרעה ויש עוד קבוצת אנשים כזאת. אם הוסיפו "לרבות האוכלוסיה הדרוזית", יוסיפו בסעיף קטן (ג): לרבות האוכלוסיה החרדית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני בדעה שצריך לאפשר את ההסתייגות הזאת אלא אם היועץ המשפטי של הוועדה יאמר שלא.
שלמה שהם
¶
בתחושה שלי, אם חבר-הכנסת רביץ מדבר על כל הקבוצות, זה בוודאי נושא חדש, זה בוודאי לא נמצא במסגרת נושא שהציעו מציעי החוק. אישית, אמרתי שברגע שהתחילה העדפה מתקנת זו בעיה חמורה כי התחילו עם נשים, מחר זה יהיה לערבים, מחר לעולים חדשים מארץ כזאת ומחר מארץ אחרת. המטרה שלנו היא להביא את האנשים הכי טובים למקומות הכי טובים.
שלמה שהם
¶
עמדתי היא שזה נושא חדש אבל מכיוון שהשאלה של נושא חדש מוכרעת על-ידי חברי הכנסת, הנושא לא יעלה על-ידי חברי הכנסת אלא אם תהיה הסכמה.
סאלח טריף
¶
אני חשבתי שהיום נוכל להעביר את ההצעה כפי שסוכמה בקריאה שלישית בצורה מהירה. הצעתו של חבר-הכנסת רביץ יכולה להרוס את כל מה שנעשה עד עכשיו. אני פונה אליו לא בגלל שאני חושב, חס וחלילה, שלא מגיע לחרדים או כן מגיע להם, זה יכול להרוס את כל מה שבנינו.
אברהם רביץ
¶
זו בסך הכל הסתייגות. אני איש ציבור ואני רוצה להכניס את זה לתודעה. אם מישהו מהממשלה יגיד לי שאם ההסתייגות שלי תתקבל הוא מושך את ההצעה בחזרה אז אני מבטל את ההצעה שלי.
סאלח טריף
¶
מה שאומר חבר-הכנסת רביץ נאמן עלי.
עורך דין שופמן, אני מודה לך שהבאת אותנו עד כאן ויש משנה תוקף להביא את הענין למליאה להמשך החקיקה. זה צו השעה, זה צו מוסרי וכל המוסיף גורע.
אברהם רביץ
¶
הכי טוב לא לעשות את זה בחוק כי זה יגביל, הכי טוב שזה יהיה פשוט ואז נראה אותם מתמודדים בבג"צ.
טלב אלסאנע
¶
הערה ראשונה. ההגדרה של האוכלוסיה הערבית היא מובנת וברורה. לדעתי, התוספת "לרבות האוכלוסיה הדרוזית" לא מוסיפה בהירות אלא בלבול.
טלב אלסאנע
¶
אם הדגשנו את הדרוזים אז מה עם האחרים כמו הצ'רקסים, הבדואים ואחר-כך יגידו לי נוצרים ומוסלמים ולמה זה צוין בחוק והאחר לא צוין בחוק. עם כל האהדה לחבריי, אני לא רוצה חלילה לפגוע באוכלוסיה הדרוזית. התוספת הזאת רק מצמצמת את התחולה.
טלב אלסאנע
¶
התוספת הזאת מגבילה ולכן צריך להשאיר את ההגדרה של האוכלוסיה הערבית שברור שהיא כוללת את הדרוזים, את הבדואים ואת כולם. התוספת הזאת לא מוסיפה אלא רק גורעת.
טלב אלסאנע
¶
אין בעיה. לכל דבר יש מחיר, אנחנו רואים את כולם ביחד עם מכסה אחת.
הערה שניה. החוק הזה הופך לדקלרטיבי במובן הזה שאין בו לוח זמנים למימוש. מדובר בו על ייצוג הולם. עד מתי? ממתי? באחרית הימים? תוך איזה פרק זמן זה יהיה? אני שואל את היועץ המשפטי אם זה יהיה תוך שנה, שנתיים או שלוש?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
יש הצעה מעניינת של חבר-הכנסת רביץ לכתוב: לתת ביטוי הולם לייצוגן של קבוצות מיעוט, לרבות- - -
עזמי בשארה
¶
ההצעה של חבר-הכנסת רביץ באה לרמוז שגם החרדים מופלים במדינה הזאת ולאו דווקא להכניס תיקון בחוק. אני מסכים עם הרב רביץ שבמדינה הזאת החרדים מופלים בבתחומים מסוימים אבל החוק הזה לא בא לענות על המצוקה הזאת אלא על מצוקה מסוג אחר לגמרי של מיעוט לאומי במדינה יהודית, שהחרדים כלולים בהגדרתה כשהם נמצאים במשרדי הממשלה ובכל מיני מקומות אחרים וקובעים קביעות הרבה יותר מרחיקות לכת מאשר מי יהיו חברים בדירקטוריונים. זו בעיה שהחוק הזה לא בא לענות עליה. אני מבקש מהרב רביץ שיתן כבוד למאמץ לצעוד קדימה לגישור הפערים בנושא הזה. לכן הוא יכול לרשום את ההצעה שלו כהסתייגות ולדבר על מצוקתם של החרדים אבל שהחוק הזה יעבור איך שהוא.
דבר שני מופנה לחברי טלב אלסאנע. הברירה היתה שיהיה חוק לאוכלוסיה הערבית ולצדו חוק לאוכלוסיה הדרוזית. האיחוד של החוקים פחות מזיק מאשר שיהיו שני חוקים – אחד לדרוזים ואחד לערבים. לך תצביע נגד החוק ההוא ואז תואשם בהתנגדות ואף אחד לא יבין. אני מודה לחבר-הכנסת טריף שהשתכנע לצרף יחד את שני החוקים כי האוכלוסיה הערבית כוללת דרוזים. אלה הברירות שעמדו בפני הוועדה והיא בחרה את הנוסח הזה שמוסכם עלי. אני יכול לטעון שיצמחו ממנו טובות אחרות שאני לא רוצה לדבר עליהן.
דורית ואג
¶
הגיעו הסתייגויות של חברת-הכנסת תמר גוז'נסקי. לסיעת חד"ש אין ייצוג בוועדה וצריך לאשר אותן.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
ההסתייגות של חברת-הכנסת גוז'נסקי: שר האוצר ידווח לוועדה אחת לשישה חודשים על ביצוע סעיפים א'-ג'. מה המצב עם הנשים, יש לנו חובת דיווח?
ראובן ריבלין
¶
המציעים בשארה וטריף מדברים בסעיף קטן (ב) על האוכלוסיה הערבית. בא סעיף קטן (ג) וקובע שהאוכלוסיה הערבית זה לרבות האוכלוסיה הדרוזית. אם מקובל על כולנו שהאוכלוסיה הערבית כוללת את האוכלוסיה הדרוזית אני לא חושב שצריך את סעיף (ג). אם כתוב שהאוכלוסיה הערבית זה לרבות האוכלוסיה הדרוזית, אם למשל אני ממנה דרוזי לאחד מהתפקידים האלה ובפעם הבאה עוד פעם אני ממנה דרוזי, יכולה להיות טענה שלפי חוק זה אני לא יכול למנות רק דרוזי אני צריך למנות גם אחרים.
שלמה שהם
¶
ההסבר המשפטי יהיה שהגדרת האוכלוסיה הערבית זה לרבות דרוזים. אם מיניתי מתוך האוכלוסיה הערבית, מה שלא מיניתי אני עומד בקריטריונים.
סאלח טריף
¶
למה הבאנו את החוק? היה בג"צ שקבע שבמינהל יהיה נציג ערבי. אחד השרים הגיש דרוזי, אמר היועץ המשפטי לממשלה: לא. זה מה שקרה.
איוב קרא
¶
בתעודת הזהות שלי הלאום שלי הוא דרוזי, מה לעשות. חבר-הכנסת בשארה נגד החוק. יש פה קביעת עובדות לא על-פי הכללים והחוקים. לדרוזים כתוב בתעודת הזהות שהלאום הוא דרוזי.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
זו היתה הפשרה, על זה היה ויכוח של חמש שעות, בצדק, כי אם כתוב "לרבות האוכלוסיה הדרוזית" זה יכול להתפרש גם כך וגם כך.
עו"ד יהושע שופמן
¶
כפי שאמרתי בישיבה הקודמת הממשלה תמכה בהצעת החוק של חבר-הכנסת בשארה וגם בהצעת החוק המשלימה של חבר-הכנסת סאלח טריף. ביקשנו גם ליזום הצעה משלנו והסיבה העיקרית היא שרצינו ללכת יחד עם התיקון לחוק שירות המדינה (מינויים) ובימים אלה הפצנו תזכיר חוק בשני הנושאים האלה.
בנושא של החברות הממשלתיות יש הבדל בין ההצעה שלנו לבין ההצעה הקיימת בנוסח הכחול שהוא ניסוחי גרידא. הצענו שבמקום שיהיו שני סעיפים נפרדים על ייצוג הולם של נשים ושל האוכלוסיה הערבית יתוקן הסעיף הקיים. זה ענין ניסוחי ואין בו מהות. ההבדל השני, גם ההצעה המקורית של חבר-הכנסת סאלח טריף וגם החלטת הממשלה דיברה על האוכלוסיה הדרוזית והצ'רקסית. חשבנו לכתוב: האוכלוסיה הערבית, לרבות הדרוזית והצ'רקסית. אמנם יש שני כפרים אבל משך הרבה שנים עסקו באוכלוסיה הדרוזית והצ'רקסית. נכון שיש גם קבוצות קטנות כמו הבהאים.
עו"ד יהושע שופמן
¶
העדות הדתיות עוסקות בדת. הצ'רקסים הם מוסלמים. אנחנו לא מדברים על עדות דתיות. יש מוסלמים שעלו לפי חוק השבות ממדינות חבר העמים לשעבר, אנחנו לא מדברים עליהם, אנחנו מדברים על מיעוטים אתניים לאומיים. הדרוזים הם דת אחרת אבל אנחנו לא רוצים לקבוע לאנשים הגדרה עצמית. הצ'רקסים הם מוסלמים אבל אינם ערבים.
איוב קרא
¶
כתוב לי מה שכתוב לי. מדינת ישראל משקרת? כתוב לי דרוזי, הלאום דרוזי והדת דרוזית, מה הבעיה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני מחדש את הישיבה. המשך רשות דיבור ליהושע שופמן בענין הצעת ההסתייגות של הרב רביץ לגבי קבוצות מיעוט, ולגבי ההצעה של צ'רקסים.
אברהם רביץ
¶
אני רוצה לומר שאם תגידו לי שההסתייגות שלי היא ענין חדש אני אבקש להעביר את זה לוועדת הכנסת.
עו"ד יהושע שופמן
¶
לאור הוויכוח שהיה בדיון הקודם ולאור הנוסח שהתקבל על דעת חברי הכנסת טריף ובשארה, הוספנו בסעיף 18א הקיים: וכן ייצוגה של האוכלוסיה הערבית, לרבות הדרוזית, והצ'רקסית. זאת אומרת, לא להגדיר את הצ'רקסים כערבים, הם מוסלמים אבל זו קבוצת מיעוט לאומית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני רוצה להסביר. היו שתי הצעות חוק, הצעת חוק של עזמי בשארה רק לגבי האוכלוסיה הערבית והוא אמר שערבית כוללת דרוזית. חבר-הכנסת סאלח טריף הגיש הצעת חוק רק על דרוזים וצ'רקסים ושערבים לא כולל דרוזים. אמרנו שאנחנו לא רוצים שהכנסת תקבע בענין של זיהוי לאומי. לכן הצעתי את הצעת הפשרה הזאת – שהתקבלה לבסוף – שיכולה להתפרש גם כך וגם כך. מר שופמן צודק, בהצעה של סאלח טריף היו צ'רקסים, הם קבוצה קטנה מאוד, מצד אחד הם מוסלמים, מצד אחר הם קבוצה אתנית נפרדת בגלל המקור שלהם. ההצעה של מר שופמן היא לא לכלול אותם במסגרת "לרבות" אלא לעשות פסיק אחרי "הדרוזים" ולכתוב "והצ'רקסים". אני חושב שזה הפתרון הצודק והנכון.
עו"ד יהושע שופמן
¶
אני רוצה להתייחס להצעה להרחיב מעבר לקיים לקבוצות מיעוט. הממשלות הקודמות התנגדו לזה, גם במשרד המשפטים היו אנשים שהתנגדו לזה. הסיבה היא שאם יהיה חוק שיעסוק בייצוג הולם לאוכלוסיה הערבית מייד יבקשו ייצוג הולם לכל האוכלוסיות ואין מישהו שאיננו שייך לאיזה שהוא מיעוט. יש טעם בהצעה כפי שהיא היום בלי ההרחבה הזאת. הייצוג ההולם לא בא אלא במקום שיש מחסום בפני ייצוג הולם בדרך הדמוקרטית הרגילה, במיוחד שמדובר בקבוצה שאיננה מיוצגת במוקדי הכוח. אנחנו יודעים שאחרי 50 שנה פחות מ-2% מכלל הדירקטורים הם ערבים, כולל דרוזים וצ'רקסים.
עו"ד יהושע שופמן
¶
לגבי קבוצות אחרות יש מחסומים אחרים. עולים חדשים לפעמים לוקח להם דור אחד נוסף עד שהם מתערים בחברה וזה לא דבר קבוע. לגבי ייצוג של חרדים יש בעיה אבל היא לא נובעת מהעדר ייצוג במוקדי כוח אלא מדרישות ההשכלה והניסיון לצורך חוק החברות.
ראובן ריבלין
¶
אנחנו ניסינו בזמנו להעביר חוק שמי שמוסמך לרבנות יראו אותו כאילו הוא B.A. ואז אתה פותר את בעיית ההשכלה אבל החוק לא עבר.
עו"ד יהושע שופמן
¶
הרי החרדים הם לא מיעוט אתני לאומי, גם הציונים הדתיים הם קבוצת מיעוט באוכלוסיה, אין לדבר סוף, אין לכך הצדקה מבחינת הרציונל של הייצוג ההולם. זה הדבר שמפניו פחדנו, אמרנו שבגלל סכנת ההרחבה אנחנו לא רוצים להתנגד לכל.
אברהם רביץ
¶
אני לא אומר את זה למשרד המשפטים, הם לא שווים שאני אגיד להם את זה אבל לכם אני אומר את זה. אם היושב-ראש יגיד: אני הולך למשוך את זה, אני אבטל את ההצעה שלי.
שלמה שהם
¶
אני רוצה להסביר את עמדתי בענין של הנושא החדש. כשיצאתי מהישיבה עשיתי מחשבה שניה ואמרתי בהפסקה לרב רביץ שהנושא של החרדים הוא לא נושא חדש אבל הוא מאיין את החוק כולו. ברגע שאומרים קבוצות מיעוט פירושו שמרחיבים את החוק. אפשר להתווכח על המהות ובכלל על כל ההעדפה המתקנת אבל תקנונית, ברגע שלקחת את החוק הזה והרחבת אותו קשה לומר, לפחות לפי ההיסטוריה של הכנסת והנוהג, שזה נושא חדש כשלעצמו.
אביגיל זרביב
¶
אני היועצת המשפטית של רשות החברות. במסגרת היכולות שלנו מבחינה דיונית אנחנו נתנגד בכל תוקף להצעת החוק כולה. לרשות החברות היה חלק משמעותי גם ביחס לנשים וגם ביחס להצעה הזאת. בדרך כלל אנחנו מתנגדים לזיהוי או למתן ייצוג לקבוצות. סליחה, אני מבקשת לתת לי לדבר.
אביגיל זרביב
¶
אם תישאר בעינה ההסתייגות, לרבות מיעוטים נוספים, כמוצע, בצער רב ניאלץ להתנגד להצעת החוק.
אביגיל זרביב
¶
אנחנו כרשות החברות הממשלתיות נתנגד גם משום הדברים של מר שופמן וגם משום המבנה, האופי של דירקטוריון בחברה ממשלתית שאמורה להיות עסקית לכל דבר וענין.
ראובן ריבלין
¶
יכול להיות שארצה להגיש הסתייגות אבל אני רוצה תשובות מהיושב-ראש ומהייעוץ המשפטי על השאלות שלי. כאשר אנחנו מדברים בייצוג הולם האם הכוונה היא לייצוג הולם לרוחב הלוח? האם מבחינת המיעוט הלאומי הכוונה היא לכל חברה וחברה יהיה אשר יהיה אופי החברה הממשלתית? או שייצוג הולם מדבר באופן גורף? שכן, יכולה להיות חברה ממשלתית שבה בכלל לא יהיה מקום לבן הלאום הערבי שהוא אזרח מדינת ישראל, לעומת זאת יש חברה ממשלתית שרצוי שיהיו בה 50% חברים מהמיעוט הערבי הלאומי? האם על כל חברה וחברה יכולים להגיש בג"צ על ייצוג הולם?
עו"ד יהושע שופמן
¶
הניסוח עוסק בכל חברה וחברה אבל הוא מסוייג כי הוא מדבר על שני דברים: 1. ביטוי הולם; 2. ככל שניתן בנסיבות הענין.
עו"ד יהושע שופמן
¶
החוק הזה חל גם על תאגידים ציבוריים. למשל במועצה לתרבות היידיש הביטוי ההולם שיפורש הוא שהייצוג ההולם יהיה אפס. לא כתוב ביטוי מספרי, לא כתוב לפי חלקה באוכלוסיה, כתוב: ביטוי הולם לייצוגה של האוכלוסיה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
כל נקודות המחלוקת ברורות. חבר-הכנסת ריבלין, התשובה של מר שופמן היא יותר מוסמכת. יש פרשנות כזאת ויש פרשנות כזאת אבל אני לא יכול לומר לך מה בית המשפט יחליט.
ראובן ריבלין
¶
בית המשפט יחליט לפי הרכבו. למשל בבית-המשפט העליון אין ביטוי הולם. אני בין היחידים, יחד עם חבר-הכנסת רובינשטיין, שהבאתי לביטוי הולם.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הגיעה שעת ההצבעה. כל חברי הכנסת שיושבים כאן, כולל חברת-הכנסת גוז'נסקי, רשאים להגיש הסתייגות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
בסדר.
לגבי ההסתייגות של חבר-הכנסת רביץ יש חילוקי דעות בין היועצים המשפטיים. אם זה נושא חדש ועדת הכנסת תצטרך לדון בזה.
יש שתי הצעות תיקון לחוק
¶
אחת של משרד המשפטים בענין הצ'רקסים, השניה של חבר-הכנסת ריבלין שזה יהיו דירקטוריונים.
ראובן ריבלין
¶
כלומר, שיכול להיות מצב שבחברה ממשלתית מסוימת לא יהיה בכלל ייצוג הולם, לעומת זאת בחברה ממשלתית אחרת יהיה ייצוג הולם של 60%.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני מצביע על הצעתו של חבר-הכנסת ריבלין שבמקום "בהרכב דירקטוריון של חברה ממשלתית" ייאמר: בהרכב דירקטוריונים של החברות הממשלתיות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אם אני מוסיף "ה" זה יהיה החברות הממשלתיות וזה יותר טוב.
גב' זרביב, את רוצה שבכל חברה יהיה ייצוג הולם?
שלמה שהם
¶
אבל מה עם חברה שההולם הוא לא ייצוג, למשל בחברה של תרבות היידיש. חבר-הכנסת ריבלין אומר שבמקום אחר נוכל לתת פיצוי לענין הזה.
עזמי בשארה
¶
כל הנושא של העולים זה לא ענין של מספרים ואחוזים. אנחנו לא מיוצגים פה ושיהיה פיצוי שם אלא זה בשביל להגיע לייצוג הולם. לדעתי, כשנגיע לייצוג הולם וכמו ששלמה שהם רוצה אדם יתקבל רק לפי כישוריו, צריך יהיה לבטל את החוק הזה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מכיוון שגם משרד המשפטים וגם רשות החברות מתנגדות לזה אני מציע שתגיש הסתייגות, חבר-הכנסת ריבלין, ותנהל משא-ומתן ועד אז נראה מה תהיה עמדת הממשלה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני אומר לכם באופן אישי שאם רוצים שזה יתקבל ולא להיות תלויים במשהו שאולי יהיה ואולי לא צריך לקבל את ההצעה של מר שופמן.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני מעמיד להצבעה את ההצעה של משרד המשפטים להוסיף את הצ'רקסים? ייאמר: לרבות הדרוזית, פסיק, והצ'רקסית, כדי שזה יהיה נפרד.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אבל זה היה בהצעה של סאלח טריף. מי בעד ההצעה של משרד המשפטים? מי נגד?
הצבעה
בעד ההצעה – 3; נגד –2; נמנעים – 1
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי בעד הצעת משרד המשפטים? מי נגד?
הצבעה
בעד – 4; נגד – 2; נמנעים – 1
הצעת משרד המשפטים נתקבלה
טלב אלסאנע
¶
אני מנמק שההתנגדות שלי היא לא לצ'רקסים אלא בגלל שהאוכלוסיה הערבית כוללת את כולם. עכשיו נכנסים לשאלה מיהו ערבי ואנחנו לא רוצים להיכנס לזה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
תוכל להגיש הסתייגות.
מי בעד העברת הצעת החוק כולה בקריאה שניה ושלישית? מי נגד?
הצבעה
הצעת החוק אושרה פה אחד
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הצעת החוק התקבלה פה אחד והיא תועבר לקריאה שניה ושלישית.
הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:45