פרוטוקולים/ועדת חוקה/192
פרוטוקולים/ועדת חוקה/192
ירושלים, ו' ב אדר ב, תש"ס
13 במרץ, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 94
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ב באדר א' התש"ס (28 בפברואר 2000), שעה 10:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 28/02/2000
הצעת חוק שיפוט בתי-דין רבניים (נישואין וגירושין) (תיקון סמכויות שיפוט בעניינים אחרים), התש"ס-1999, של חבר הכנסת שמואל הלפרט
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין - היו"ר
יצחק גאגולה
נחום לנגנטל
יוסף לפיד
אברהם רביץ
מוזמנים
¶
ד"ר פרץ סגל - משרד המשפטים
עו"ד מוריה בקשי - משרד המשפטים, מח' ייעוץ וחקיקה
הרב אלי בן-דהן - מנהל בתי-הדין הרבניים
עו"ד אורי צפת - לשכת עורכי-הדין
עו"ד דפנה בוסתן - נעמ"ת, יועמ"ש
שלומית ביר - אמונה, טוענת רבנית
סדר היום
¶
הצעת חוק שיפוט בתי-דין רבניים (נישואין וגירושין) (תיקון סמכויות שיפוט בעניינים אחרים), התש"ס-1999, של חבר הכנסת שמואל הלפרט
הצעת חוק שיפוט בתי-דין רבניים (נישואין וגירושין) (תיקון סמכויות שיפוט בעניינים אחרים), התש"ס-2000, של חבר הכנסת שמואל הלפרט
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. חבר הכנסת הלפרט, תסביר מה מטרת הצעת החוק, ואחר כך אבקש ממשרד המשפטים לומר משהו.
שמואל הלפרט
¶
הצעת החוק שלי היא תיקון לחוק קיים. יש ציבור גדול שמעדיף להתדיין בבתי-דין רבניים, והחוק מאפשר לו את זה, בתנאי ששני הצדדים מסכימים לכך. עד כאן, הכול בסדר. הם יכולים לפסוק, הם יכולים להוציא פסק דין.
הבעיה היא איזו טעות בנושא האכיפה. אין לבתי-דין רבניים אפשרות אכיפה, הוצאה לפועל, כאשר הם פוסקים בנושא מסוים, שהחוק מאפשר להם לפסוק. מדי פעם, כאשר יש בעיה של הוצאה לפועל, הם יכולים לבקש אישור מבית-המשפט על הוצאה לפועל.
התיקון שלי בא לתת סמכויות לבתי-דין רבניים, כדי שלא יצטרכו מדי פעם לבקש את העזרה של בתי-המשפט בנושא של ההוצאה לפועל. מאחר שיש להם סמכות לפסוק, שתהיה להם גם הסמכות להוצאה לפועל.
פרץ סגל
¶
הצעת החוק של חבר הכנסת הלפרט היא למעשה זהה לתזכיר להצעת החוק שהופץ על-ידי משרד הדתות עוד בכנסת הקודמת. תזכיר חוק שהממשלה עדיין לא סיימה את הדיון בו.
התקיים דיון אחד אצל היועץ המשפטי לממשלה, ודיון אחד אצל שר המשפטים, בהשתתפות שר הדתות, כדי לקדם את הצעת החוק, ולראות מה עמדת משרד המשפטים בעניין הזה.
בהמשך להחלטה בישיבה אצל שר המשפטים, בהשתתפות שר הדתות, אנחנו מכינים חוות דעת בנושא הזה, כדי לראות אם אפשר לקדם את הצעת החוק מבחינת הממשלה, והדיון יוחזר ליועץ המשפטי לממשלה.
ההצעה הזאת נמצאת בתהליכי עבודה, אנחנו סוברים שצריך לאפשר לממשלה, שהפיצה את תזכיר החוק, לסיים את העבודה שלה בדרך מסודרת, כפי שמתחייב מכל הצעת חוק ממשלתית. אם העמדה הזאת מקובלת, אני לא אכנס לגופם של דברים.
אלי בן-דהן
¶
צודק ד"ר סגל חברי, שזאת הצעת חוק שהתחילה כהצעת חוק של בתי-הדין הרבניים, אבל כדרכן של הצעות חוק, וכדרכה של הממשלה, העניין מתנהל מאוד בעצלתיים, לצערי, ונמשך כמעט שנה וחצי, אולי אפילו מעבר לכך. המרחק בין דיון לדיון הוא חודשים רבים.
לאחרונה הביע דעתו שר המשפטים, הן בשיחה עם שר הדתות וגם בפומבי לכלי התקשורת, שהוא תומך בהצעת החוק הזאת, הוא בהחלט חושב שיש מקום לאפשר לציבור שמעוניין לקיים דיונים על-פי דין תורה, לקיים אותם במסגרת בתי-הדין הרבניים, במסגרת האפשרויות של בתי-הדין הרבניים.
אמר חבר הכנסת הלפרט, ואני רוצה לחדד את העניין, שכיום, במצב הנוכחי, כאשר בית-דין דן בנושא שהוא קשור לבוררות, הוא כמעט ולא יכול לעשות שום דבר, אפילו להזמין עד, להטיל עיקול על ממון שהוא נשוא הסכסוך, הוא לא יכול. כל דבר צריך לרוץ לבית-המשפט המחוזי, והעניין מתנהל מאוד בכבדות.
אנחנו חושבים שיש מקום להקל על המתדיינים, וכאשר שני הצדדים חתמו על שטר בוררות, והם מעוניינים, מרצונם החופשי, להתדיין על-פי דין תורה, במסגרת שבה הם בחרו, יש לתת לאותה מסגרת את האפשרויות ואת הכלים לקיים את ההתדיינות בצורה מלאה.
אורי צפת
¶
אנחנו רוצים להאיר את הדברים, כדי שיהיה ברור במה מדובר פה. כבוד הרב בן-דהן אמר שבתי-דין דנים כבוררים. ובכן, גם בבג"ץ קראתי, ובבג"צים נוספים, שבית-המשפט העליון העיר לבית-הדין הרבני שהוא מקיים בוררויות בבית-דין רבני, שהוקם לפי חוק שיפוט בתי-דין רבניים (נישואין וגירושין), כלומר, אם רוצים להקים בתי-דין מהסוג הזה, שיעשו חוק נפרד, ללא קשר לנישואין וגירושין, ויבנו בתי-דין וימנו דיינים, והכול בסדר.
אורי צפת
¶
החוק מדבר אך ורק על נישואין וגירושין, כאשר סעיף 9, שרוצים להצמיד אליו את התיקון הנוכחי, מדבר על הסכמות רק בענייני מעמד אישי, ואז בית-דין רבני דן מכוח סמכותו, ויש זכות ערעור וכדומה.
כאן רוצים להכניס בית-דין שידון כערכאה דיונית לכל דבר ועניין, ואין לנו בעיה עם זה בנושא הזה, רק שזה לא בבית-ספרנו. הכוונה היא שיקימו עוד בתי-דין, עוד ערכאות, עוד דיינים, וצריך לחשוב על ערעורים בנקודה הזאת.
אם ההצעה הזאת תיכנס לתוקף, יתחילו דיונים של בוררויות בכל מיני ממונות, ואז נישואין וגירושין יעמדו בצד, ואם יש תור לדיון כך וכך חודשים, ניתקע בצד וישכחו אותנו. אין ספק, יש ציבור עצום, ויש הרבה התדיינויות בנושא הזה, ואולי הם זכאים למה שהם מבקשים.
צודק מציע ההצעה, שכל החלטה של בית-דין רבני שדן בעניין כבוררות, ומה שבג"ץ אמר, שהוא צריך לעשות את זה אחרי-הצהרים במקום אחר, טעונה אישור של בית-המשפט המחוזי, כדי לתת לזה תוקף של בוררות, ואז זה אכיף בהוצאה לפועל. כלומר, כל זמן שבית-דין רבני לא מוסמך מכוח החוק, ההחלטה שלו היא של בורר לכל דבר ועניין.
בהצעה כתוב "משפט הפרט", אינני יודע מה זה, ו"בעלי הדין". מציע ההצעה אמר "בעלי הדין", וראה בזה דבר נורא קל. כפי שידוע לכולם אפשר להוציא צווי ירושה בבית-דין רבני, ובבית-דין רבני גם כן התלבטו הרבה פעמים מי הם צדדים שצריכים לתת את ההסכמה – היורשים. מי הם היורשים? מי קובע אותם? ואז הגיע מקרה אחד של אחת, שהיא טענה שהיא ידועה בציבור, ובית-דין רבני קבע שהיא לא ידועה בציבור. הגישו על זה בג"ץ, ובג"ץ קבע שבית-דין רבני לא מוסמך לקבוע מי הם הצדדים הנוגעים בדבר, כי על-ידי כך הוא שולל את הזכויות של הידועה בציבור. מה הכוונה כאן? מי הם הצדדים. בכל משפט פרט יש צדדי ג' וצדדי ד' וכל מיני אנשים שזה נוגע אליהם, אז איזה צד ג' מספר 2 לא ייתן את ההסכמה, מי בכלל שואל אותו? מי בכלל מזמין אותו, כששני אנשים נצים?
נורא קל לומר "הביעו הצדדים הסכמה", אבל צריך לקבוע מי הם הצדדים, ובמשפט פרט של מזונות יש טווח רחוק מאוד, כי יש לזה השלכות למשפט פרט של ממונות, יש לזה השלכה לכיוונים שונים. למשל, תביעה ממונית נגד חברת משה"ב, גופים שלמים צריכים לקבל הסכמות.
דפנה בוסתן
¶
יש לנו תחושה מאוד לא נוחה, ואני רוצה להסב את תשומת הלב למילים "הצדדים הנוגעים בדבר הביעו הסכמתם לכך", ואני מתייחסת גם למצב הנתון היום. מניסיון של התיקים המאוד קשים של מעוכבות הגט, אני לא אומרת לחץ פיזי מתון, אבל הלחץ שמופעל בתוך בתי-הדין הרבניים להעביר דברים שכבר נסגרו בערכאות אזרחיות לבוררויות בבית-הדין הרבני, זה דבר שמאוד מטריד אותנו, כאשר אנחנו יוצאים מנקודת הנחה, וכאן אני מתחברת לנושא הירושה, שגם מי שחותם על הסכמה בעצם לא מבין באותו רגע את מלוא משמעות העניין.
העניין של הרחבה מאוד מטריד אותו. ויש כאן שינוי של סטטוס קוו - הרחבה של סמכויות והעברה של דברים חדשים, תוך כדי זה שאני לא שקטה לגבי מה פירוש המילים "לאחר ששני הצדדים הנוגעים בדבר הביעו הסכמתם לכך".
בתיקים שהופעתי בהם, הלחץ שמופעל על הצדדים, גם תיקים שכבר חמש שנים התנהלו בערכאות אזרחיות – "תעבירו את כל העניין אלינו, ואז נוכל לטפל במכלול העניינים".
שלומית ביר
¶
רציתי להוסיף לגבי המצב הקיים היום עוד עובדה אחת. גם כששני צדדים רוצים להתדיין בבית-הדין, מפני שבית-הדין יושב מתוקף סמכותו בנישואין וגירושין, נוצר מצב שבית-הדין עצמו מסרב לקבל על עצמו תיקי בוררות בטענה שהם עמוסים, והרב בן-דהן יודע את זה. ואז, צדדים כאלה נאלצים לפנות לבית-דין לממונות, שיושב במועצה הדתית, כשהדיינים שיושבים שם הם לא דיינים מוסמכים – רבני ערים או רבני שכונה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
קיבלנו סטטיסטיקה בכנסת הקודמת, ויש קרוב ל-10,000 תיקים במועצה הדתית בדיני ממונות.
שלומית ביר
¶
הדיינים שם אולי בוררים טובים, אבל הם לא פועלים מתוקף ידיעת החוק, ל א תמיד מתוקף ידיעת ההלכה, והחשוב מכל, התקנות, שהן תקנות בתי-הדין הרבני, לא פועלות שם, ואז אין דרך לאכוף אפילו על הצד שהסכים, לא טענות שצריך להגיש כתבי תביעת 30 יום, זאת אומרת, כל מה שקיים בתקנות הדיון, לא קיים שם, ואני מדברת על אנשים שהתייצבו ורוצים להוכיח את הדברים בפני בתי-הדין האלה.
צדק חברי, עורך-דין צפת, שבמנגנון הקיים אנחנו חושבים שנכון יהיה להרחיב את שעות הפעולה של בתי-הדין, אולי לפתוח אותם אחר-הצהרים לבוררויות, כך שאנשים שבאים לבוררויות לא ייתקלו באנשים שבאים להתגרש וכן הלאה.
דליה רבין-פילוסוף
¶
על פניו יש פה הרחבת סמכות ושינוי בסטטוס קוו, לכן, קודם כול אני רוצה לשמוע את עמדת הממשלה. אני לא הבנתי מה עמדת הממשלה.
פרץ סגל
¶
המצב כעת, כפי שאמרתי בתחילה, שהיתה ישיבה בין שר המשפטים לשר הדתות לבחון אם הממשלה מוכנה לשנות באיזה אופן את עמדתה ביחס לתזכיר זה. אם מדובר בהצעה כפי שהיא, הממשלה מתנגדת, ואני מוכן לפרוס את נימוקי הממשלה להתנגדות שלה להצעה הזאת.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הרב הלפרט, יש לי הצעה. אנחנו נקצוב זמן לממשלה, ונדחה את הדיון. אם יש עמדת ממשלה נגד, אז לפחות שני חברי ועדה, חברת הכנסת רבין-פילוסוף ואני, מחויבים להצביע על-פיה.
כמה זמן ייקח עד שתהיה עמדת ממשלה?
פרץ סגל
¶
בשבוע הקרוב אנחנו כנראה נסיים את חוות הדעת, נגיש אותה לשר המשפטים, ליועץ המשפטי לממשלה, ונקבל את דעתו של שר הדתות.
שלמה שהם
¶
אני רוצה לומר משהו שאולי גם הממשלה וגם המציע יוכלו להגיע לאיזה כיוון: את הפגמים שמנו בהצעת החוק הזאת, אני מסכים אתם, גם בעניין של בתי-הדין הרבניים, הבסיס הזה הוא די רעוע גם כך, ואנחנו נוסיף אליו דברים נוספים.
דווקא משום הכיוון, שאנחנו רוצים ככל שאפשר יותר להשיג דברים בתוך המסגרת, ומשום שיש ציבור דתי בישראל שהולך לבוררויות האלה, אני סבור שצריך להיות מצב, לא במסגרת בתי-דין של ממונות, שתהיה רשות ממלכתית או גוף ממלכתי שיוקם לעניין הזה.
שלמה שהם
¶
ודאי שלא. זה יכול להיות מחלקה בתוך בתי-הדין הרבניים. צריך לחשוב איך לעשות את זה.
ממה נפשך? אם בתי-הדין הרבניים יכולים לכפות גט ולשלוח אדם למאסר, זה מצחיק שהם לא יוכלו להוציא עיקול זמני בממונות על כספים מסוימים. ואז הייתי קובע משהו שהוא אומנם חיה מוזרה, מין אנדרוגינוס, שהוא קווזי-בורר, אבל בורר בתוך מוסד ממלכתי, עם סמכויות לצווים זמניים, עם זה שפסק הבורר יהיה פסק-דין אכיף, כמו שאנחנו עושים את זה בלי צורך לאישור מבית-משפט, וזה צריך להיות הכיוון שאליו אולי גם הרב הלפרט היה צריך ללכת. אני מניח שלעניין הזה ודאי לא תהיה התנגדות, חוץ מבעיות כלכליות וכן הלאה.
אלי בן-דהן
¶
אתה מדבר על מנגנון עם דיינים חדשים, עם מזכירות חדשה ועם דיונים חדשים. אני אקבל את זה, אבל מי ייתן?
שלמה שהם
¶
אני אומר בעדינות כדרכי. ברגע שאנחנו נלך לאכיפה מוגברת של הצווים וכן הלאה, אני מניח שמספר המתדיינים שיגיעו לבתי-הדין הרבניים יגדל. אתה יכול לומר היום, במצבת כוח האדם שלך, שאתה יכול לקלוט את זה, בלי שיהיו משכי זמן נוספים בכל הדיונים האחרים, בלי שזה יכביד על נישואין וגירושין? כי הרי זו בעצם הטענה. הטענה היא פרקטית, הטענה היא לא של הקונספט עצמו.
על הקונספט עצמו אנחנו מסכימים, כי הרי גם בתי-המשפט מעוניינים שהדברים ייגמרו יותר בבוררות ופחות יגיעו לבתי-המשפט.
אלי בן-דהן
¶
כל דבר נמדד באיזון. אתה מציג פה את האידיאל. אבל אנחנו חיים במדינה, ואני, כמייצג הממשלה, וכמי שעובד מול האוצר יום-יום, אני אומר לך: אין לזה סיכוי.
אלי בן-דהן
¶
שלמה שהם, אתה רואה היום את שר האוצר שנותן לך תקנים לדיינים חדשים, למזכירות חדשה, לבניינים חדשים?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
נציגת נעמ"ת העלתה נימוק שאתם לא מתייחסים אליו. היא טוענת, שיש כאן הרחבה מהותית של סמכות בית-הדין הרבני, ושמתוך הניסיון שלה יש בעיה, כי ההסכמה היא לא תמיד הסכמה של אמת. ולא התייחסתם לדברים של חברת הכנסת רבין-פילוסוף, שיש כאן פגיעה בסטטוס קוו.
אלי בן-דהן
¶
מה שהעלתה עורך-דין בוסתן הוא לא דומה לעניין שלנו. בנושא שבין בעל לאישה אין ספק שבית-הדין ודאי לוחץ, הן ע הבעל והן על האישה, בכל מקרה לגופו, כדי להביא אותם, בסופו של דבר, לידי הסכמה ומציאות שבה שניהם יתכנסו לתוך מסגרת שבה - - -
אלי בן-דהן
¶
גם זה נכון. אבל עדיין הרעיון הוא להביא אותם בסופו של דבר להסכמה.
פה מדובר על שני אנשים שמרצונם החופשי אומרים: אנחנו רוצים להתדיין כאן. זה לא קשור בכלל להתדיינות קודמת, זה לא קשור לאיזה קשר ביניהם. האנשים אומרים: יש סכסוך ממוני בינינו, אנחנו רוצים שהערכאה הדתית תפסוק בינינו. זו הערכאה שאנחנו מאמינים בה, ואנחנו רוצים להתדיין בה. אין קשר בין שני המקרים.
פרץ סגל
¶
השאלות הן אפילו יותר כבדות ממה שנאמר פה, מכיוון שעל פני הדברים מדובר פה בסטייה מחוק-יסוד: השפיטה. חוק-יסוד: השפיטה קבע באופן מפורש בסעיף 11: שופט לא יעסוק בשום עיסוק נוסף. אנחנו יודעים שגם בוררות היא עיסוק שאסור לשופט לעסוק בה.
פרץ סגל
¶
לצורך העניין הזה אנחנו צריכים לשנות את כל הקונספציה שחלה על שופטים ודיינים. הרי אין שום סיבה שנקבע את הדבר הזה על דיינים ולא על שופטים, משום שלא רק הציבור של היהודים הדתיים רוצים את השירות של בוררות מטעם המדינה ובמימון ממלכתי של המדינה. יבואו גם דתות אחרות, ויבואו אזרחים אחרים שאינם בני דת, ויאמרו: מדוע שהמדינה לא תעמיד לרשותנו מנגנון של בוררים. כלומר, לא מדובר פה על אוכלוסייה מסוימת שזכאית לקבל את השירות הזה לעומת אוכלוסיות אחרות. גם היום מוסדר שאפשר לפנות לבוררות, ואין שום מניעה שאדם דתי ילך לבורר דתי או לבוררים דתיים, ואין שום סיבה שהמדינה תממן את הבוררים הדתיים שיושבים מכוח חוק בתי-דין רבניים (גירושין ונישואין) לעומת אחרים.
פרץ סגל
¶
המגמה היא: שופטים לא יהיו מעורבים. אותם שופטים שמחר ישבו בערעור על החלטה של שופט כבורר מחוץ לבתי-הדין מחוץ לבתי-המשפט. כלומר, מדובר פה בשאלות עקרוניות ביותר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
העניין הרבה יותר מסובך גם ממה שאני חשבתי.
הממשלה מתנגדת, אבל היא שוקלת מחדש את עמדתה. רציתי להציע שנמתין שלושה שבועות, לא יותר מזה, להחלטת הממשלה, ואז נצביע.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
המגמה שלי היא להעביר את כל הצעות החוק הפרטיות בקריאה ראשונה וגם שנייה ושלישית, אם אפשר, לפני הפגרה, כדי שנישאר עם שולחן נקי, גם אם נצטרך לשבת יום נוסף.