פרוטוקולים/ועדת חוקה/1818
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
15.12.99
פרוטוקולים/ועדת חוקה/1818
ירושלים, י"ג בתשרי, תשס"א
12 באוקטובר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 51
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, ו' בטבת בתש"ס (15.12.99), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 15/12/1999
חוק איסור שימוש בקמיעות בבחירות (תיקוני חקיקה), התש"ס-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אופיר פינס-פז - מ"מ היו"ר
טלב אלסאנע
אבשלום וילן
יוסף לפיד
יצחק סבן
דליה רבין-פילוסוף
אברהם רביץ
מוזמנים
¶
תמי אדרי - מנהלת ועדת הבחירות המרכזית
סיגל קוגוט - משרד המשפטים
אהוד שיל"ת - המפקח הארצי על הבחירות, משרד הפנים
הדסה צנגן - הלשכה המשפטית, משרד הפנים
גיל נבו - לשכת עורכי הדין
סדר היום
¶
הצעת חוק איסור שימוש בקמיעות בבחירות (תיקוני חקיקה), התשנ"ט1999- -
מאת חבר-הכנסת אופיר פינס-פז.
הצעת חוק איסור שימוש בקמיעות בבחירות (תיקוני חקיקה), התשנ"ט1999-
(מאת חבר הכנסת אופיר פינס-פז)
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני פותח את הישיבה. קודם כל, אני מתנצל בשמו של חבר הכנסת רובינשטיין שחלה בשפעת וביקש ממני לנהל את הישיבה. אנחנו מאחלים לו רפואה שלמה. הישיבה עוסקת בהצעת חוק פרטית שלי - הצעת חוק איסור שימוש בקמיעות בבחירות - שעברה קריאה טרומית ועברה לוועדת החוקה, חוק ומשפט כדין. משום שהחוק עצמו איננו ארוך והוא מונח לפניכם, אני מציע שנקיים את הדיון על הסעיף הראשון ולאחר מכן על הסעיף השני בצורה שיטתית.
אברהם רביץ
¶
יש לי שאלה מקדמית. בהיותי חבר ועדת החוקה בכנסת ה12- או ה13-, נדמה לי שהתקבל חוק נגד ברכות.
סיגל קוגוט
¶
אפשר לפרש את זה כך, אבל חבר-הכנסת פינס רצה שייכתב בפירוש. הסעיף שהתקבל בכנסת ה13- - סעיף 122(6) לחוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה - לא מופיע בחוק הרשויות המקומיות (בחירות). רוצים עכשיו, כחלק מהתיקון, להחיל אותו גם שם.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
ראשית, כדי להסיר ספק. שנית, כפי שאני הבנתי את דבריו של כבוד שופט בית המשפט העליון, שהיה יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית, הוא אמר שראוי שהעניין ייכתב באופן מפורש בספר החוקים ולא באופן משתמע.
סעיף 1 להצעת החוק שלפנינו: "בחוק הבחירות לכנסת ולראש הממשלה, התשכ"ט1969-, בסעיף 122, בפסקה (6), במקום המלים "או הבטחה להעניק ברכה" יבוא "הבטחה להעניק ברכה, או מתן קמיע; לעניין סעיף זה, "קמיע" - לרבות כל חפץ שנותנו או מקבלו סבור שיש ביכולתו להיטיב או להרע עמו, או שיש לו משמעות דתית". האם יש הערות לסעיף הזה?
אברהם רביץ
¶
אני חושב שזה ממש גורף. אתן לך דוגמא מהחיים. במערכות בחירות כל המפלגות מחלקות כל מיני חפצים או חוברות. מפלגות דתיות נוהגות גם כן לתת חפצים, למשל ספר תהילים קטן או סידור תפילה. בוודאי שיש לזה משמעות דתית.
אברהם רביץ
¶
אנחנו נותנים סידור קטן של מנחה ומעריב או תפילת הדרך. אני מתכוון לומר שהצעת החוק שלך היא גורפת מדי. במפלגות הדתיות אנחנו לא נותנים תמונות של כל מיני גיבורי האומה אלא נותנים, כפי שאמרתי, ספר תהילים או סידור קטן. אני מתאר לעצמי שיש רבים מאלה שמקבלים את זה שרואים בכך משמעות דתית. זה יכול להיות גורף עוד יותר - -
אברהם רביץ
¶
אני לא יודע אם אני יכול כרגע לחשוב ולהציע. בעיקרו של החוק, אני אתך, גם הצבעתי בעדו. גם אנחנו לא היינו רוצים שיחלקו חפצים עם משמעות מיסטית, אבל כשמדובר פה על חפץ שיש לו משמעות דתית זה בעייתי. בציבור החרדי, ובמידה מסוימת גם בציבור הדתי, הרי הולכים להצביע בגלל משמעות דתית. הציבור הולך להצביע כי יש קריאה של גדולי התורה, אומרים להם שזו מצווה דאורייתא ודרבנן, אז כל העניין מסתובב סביב זה. העובדה שנותנים סידור או משהו דומה, היא כבר דבר זניח לחלוטין. כל ההליכה להצביע היא ביטוי של משמעות דתית.
יוסף לפיד
¶
אני רוצה לתמוך במה שאומר חבר-הכנסת רביץ. אם אתה אומר "חפץ שיש לו משמעות דתית", אז לכל דבר יש משמעות דתית ואתה יוצר מצב שבו לדתיים אסור לקבל סידורים אבל לך מותר לקבל חולצת ספורט עם סמל, וזה לא יהיה צודק. דווקא כדי לחזק את החשיבות של החוק שלך, צריך להוציא ממנו דברים שידללו אותו כך שהוא יהיה כללי מדי ויאבד את האפקט שלו.
סיגל קוגוט
¶
אני רוצה להביא את עמדת הממשלה. גם אנחנו חשבנו כך והצענו הצעת נוסח. גם ברישה מצאנו בעיות: "נותנו ... סבור שיש ביכולתו להיטיב ... עמו" - מצאנו פה תקלה.
סיגל קוגוט
¶
חשבנו להציע הגדרה אחרת, לפיה "קמיע" יהיה "לרבות כל חפץ שבעיני חלק מהציבור יש ביכולתו להיטיב או להרע". זה מתאים להלכות שראינו שנקבעו בפסיקה של שופטים שדנו בעניין הזה; מדברים שם על חפץ שעלול מי שקיבל לחשוב שיש ביכולתו להיטיב או להרע, כי לא בודקים כל אדם שנותן וכל אדם שקיבל מה הוא חשב בפועל, אלא אומרים שזו אמונה עממית. לא בודקים את הערך האובייקטיבי של החפץ, כי בחלק מהמקרים יצטרכו להביא מומחים שיגידו מה זה באמת קמיע ומה זה קמיע תקף וקמיע פסול. אמרו: אנחנו לא בודקים את הערך האובייקטיבי אבל כשיש משהו שבאמונה העממית הוא יכול להיטיב או להרע, אנחנו רואים בזה מתנה פסולה.
שלמה שהם
¶
אסביר במילה אחת למה זה בעייתי. נניח שיש משהו שבעיני חלק מהציבור הוא יכול להשפיע ומישהו נתן אותו לאדם אחר שעליו זה בכלל לא משפיע. לדעתי העניין הוא לא החפץ אלא ההשפעה. לכן חשבתי, ש"קמיע" לצורך העניין הזה יהיה "חפץ שיש בנתינתו משום השפעה בלתי הוגנת להצביע או להימנע מהצבעה". ואז אני משאיר את ההגדרה של "השפעה בלתי הוגנת" לפרשנות בית משפט.
יוסף לפיד
¶
אני חולק על כך. שלמה שהם, אתה יוצר הגדרה מעורפלת לחלוטין וכמעט מאלץ את בית המשפט לפרש את זה לקולה.
יוסף לפיד
¶
תיקח דבר כמו איום. אם אני אומר לך משהו שבו אני מתכוון לאיים עליך או שיש לך זכות לחשוב שאני מאיים עליך, זה איום.
שלמה שהם
¶
לפי סעיף 192 לסדר הדין הפלילי זה לא כך. זאת אומרת, אם אני לא באמת מאוים, זאת לא עבירה. אני צריך להצהיר בבית משפט שזה הפחיד אותי. אתה יכול להגיד דבר הכי מאיים ועליי זה לא משפיע.
יוסף לפיד
¶
הדבר שאנו עוסקים בו מאוד דומה לעניין של האיום. השאלה היא האם העושה את הדבר או המקבל את הדבר, מקבל את זה כחפץ שיש בו כדי להשפיע.
שלמה שהם
¶
"להיטיב או להרע" זו בעיה. נניח שיש בחפץ הזה כדי להיטיב או להרע בעיני חלק מהציבור אבל עליי זה לא משפיע ומישהו נתן לי את זה, הוא עבר עבירה.
סיגל קוגוט
¶
אנחנו לא נבדוק כל אחד שקיבל חפץ, אם הוא חשב שזה ייטיב או ירע לו. מספיק יהיה שזה משהו שנקבע שהוא יכול להיטיב או להרע. זה לא פוסל את המשמעות של היסוד הנפשי.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
לפי ההצעה שלי, אני צריך להביא אנשים שאומרים: 'אני רציתי להצביע לשינוי ובגלל שקיבלתי קמיע והושבעתי עליו, הצבעתי למפלגת העבודה'. אני רוצה שברגע שהם נותנים את הקמיעות, שעושים את המעשה האסור, יהיה אפשר להרשיע אותם על בסיס זה שהם עושים מעשה אסור, שנקבע כנורמה בחוק שזה מעשה אסור.
שלמה שהם
¶
הביטוי "השפעה בלתי הוגנת" נמצא בחוק העונשין. יש עניין של ניסיון להשפעה בלתי הוגנת על שופט ויש לכך הגדרה מאוד ברורה - ולא אכפת לי להוסיף פה את המילה "ניסיון" - לפיה לא צריך להשפיע באמת אלא מספיק שאתה התכוונת להשפיע על תוצאה של הליך שיפוטי כדי שזה ייחשב עבירה. יכול להיות אפילו ניסיון להשפעה בלתי הוגנת. זה אולי מרחיב את זה יותר. נכתוב כאן: "חפץ שיש בנתינתו משום ניסיון להשפעה בלתי הוגנת להצביע או להימנע מהצבעה".
סיגל קוגוט
¶
יצטרכו ללכת כל פעם לרישה בשביל לנסות להבין מה זו השפעה בלתי הוגנת, מה גם שבית המשפט יכול להגיד שזה יותר מדי מעורפל בשביל עבירה פלילית.
שלמה שהם
¶
סעיף 250 לחוק העונשין אומר כך: "המבקש להשפיע שלא כהוגן על תוצאותיו של הליך שיפוטי, בדברי שידול או בקשה ... דינו - מאסר שנה אחת". אם אתם רוצים, אפשר לכתוב גם כאן "השפעה שלא כהוגן" כמו שיש בחוק. שידול כבר יש לנו פה, אנחנו מדברים על החפץ, על משהו שתלוי בחפץ.
סיגל קוגוט
¶
זה לא מצמצם, אולי זה משום הקדמה, אולי זה אפשרי. במיוחד שכתבת "לרבות". הרי אתה כותב בהתחלה "לרבות", אתה לא סוגר את הדלת בפני בית משפט במקרים דומים.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אבל העניין החשוב, חבר הכנסת רביץ, הוא שדעתך התקבלה על דעת כולנו - גם חברי הכנסת, גם הממשלה וגם הייעוץ המשפטי של הועדה - שנמחוק את העניין של המשמעות הדתית כי הוא באמת גורף מדי. כמציע החוק אני מסכים למחיקה הזו כי באמת לא נכון היה להשתמש במילים הללו.
הסעיף השני הוא אותו הדבר, הוא מחיל את זה גם על חוק הרשויות המקומיות (בחירות). אני רוצה לשאול האם לא נחיל את זה גם על משאל עם עתידי במידה שיהיה חוק משאל עם? הרי הפרוצדורה היא אותה פרוצדורה, משאל העם ייעשה גם על-ידי ועדת הבחירות המרכזית.
סיגל קוגוט
¶
יהיה חוק משאל עם שיהיה בו פרק על תעמולה. בפרק על תעמולה אתה מחליט אלו סעיפים מחוק הבחירות אתה מחיל. חוץ מזה, בחוק היסוד אנחנו תיקנו את התזכיר כי אנחנו רוצים לומר שגם העבירות של חוק הבחירות יחולו. זה יהיה כתוב אפילו בחוק היסוד.
תמי אדרי
¶
באחת ההצעות שראיתי לגבי משאל עם - אני לא יודעת אם היא של הממשלה - כתוב שזה יהיה על פי חוק הבחירות לכנסת. אז גם העניין של הקמיעות כלול, לא צריך לכתוב במיוחד.
יוסף לפיד
¶
אני רוצה להציע משהו שאני לא בטוח בו: "המייחס לחפץ כוחות מיסטיים". הרי מדובר בחפץ. אמרנו שאם זה ספר תהילים, זה ספר שקוראים בו. אבל אם זה קמיע שכתוב עליו "אבא קדברא" שבגללו תהיה לך קללה אם תצביע למפלגה הלא נכונה? אני מנסה לחפש על מה אנחנו מדברים. אנחנו מדברים על חפץ שמייחסים לו כוחות מיסטיים שישפיעו על אופן ההצבעה.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
לעולם לא תוכל לבוא לאדם ולהגיד לו: נכון שהצבעת למפלגת המרכז בגלל שהשביעו אותך ורצית בכלל להשביע לש"ס? אדם לא יודה בזה, אפילו אם הוא יעשה את זה. אני רוצה לתפוס את זה שעושה, לא את זה שמושפע.
אברהם רביץ
¶
"מיסטי" גם בעיניי הוא החלק השלילי של העל-טבעי, זה לעבוד על אנשים בעיניים. אבל לא טוב שנדבר על השפעה על-טבעית; אני קמתי היום בבוקר בגלל השפעה על-טבעית.
יוסף לפיד
¶
כדי שאני אקום בשבע בבוקר דרושה השפעה על-טבעית... שלמה שהם, מה אתה חושב על ההגדרה "השפעה מיסטית"?
שלמה שהם
¶
יכול להיות שנצרף את העניין של חלק מן הציבור. זאת אומרת שאם יש אמונה של חלק מהציבור, כפי שאמרה סיגל קוגוט, שיש לחפץ הזה השפעה על-טבעית, אסור לתת אותו. זה חיבור של שני הדברים. זה קצת מסורבל בעיניי.
אהוד שיל"ת
¶
ברגע שכתוב שחפץ יש ביכולתו להיטיב או להרע, לא צריך לכתוב יותר מזה. מי שמאמין שחפץ כלשהו - עט או קמיע או חמסה - יש ביכולתו להיטיב או להרע, זה אומר הכל, לא צריך לתת את ההגדרה של מיסטיקה או על-טבעי.
סיגל קוגוט
¶
אבל הסיפה של הסעיף הוא: "השבעה, קללה, נידוי, חרם". לתת אלף שקל זה שוחד, וזו עבירה אחרת.
אהוד שיל"ת
¶
לא טוב להכניס את המונח "על-טבעי", משום שאנשים יגידו שהכוח של החפץ הזה הוא לא על-טבעי. להיפך, הכל בתוך הטבע. די בכך שנדבר על חפץ שיש ביכולתו להיטיב או להרע. אם מישהו מאמין שהוא יכול להיטיב או להרע עמו, זה מספיק, זה כבר אומר מה זה. "לרבות כל חפץ" - לא רק קמיע, גם חמסה.
יצחק סבן
¶
אם אני נותן למישהו ספר תהילים, אני חושב שהוא צריך לקבל את זה לא מתוך זה שזה ייטיב או ירע לו, אבל הוא כן חושב כך. אז מכיוון שהוא חושב כך, אנחנו נפסול את נתינת התהילים?
יצחק סבן
¶
אני נותן ספר תהילים, ואולי חלק מאלה שמקבלים יחשבו שזה יכול להיטיב עמם. יש כאלה שבאמונה שלהם ספר תהילים עושה דברים עצומים.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
שמעתי הכל. אני מציע למחוק בהצעת החוק מהמילה "שנותנו" עד ל"דתית" - בשני המקומות, גם בסעיף הראשון וגם בסעיף השני - ולהחליף את זה בניסוח של משרד המשפטים: "שבעיני חלק מהציבור יש ביכולתו להיטיב או להרע" ולא נוסיף על זה, כי כל המוסיף גורע. אחרת נתחיל להסתבך מה זה מיסטי ומה זה על-טבעי.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
יכול להיות שיש לך בעיה עם כל החוק. הורדתי את העניין של משמעות דתית. אם תגיד לי שיש לך בעיה עם כל החוק, אני לא יכול לשכנע אותך. תצביע נגד.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אין סיכוי שזה יקרה. לחוק הזה אין שום קשר לספר תהילים. מה זה קמיע? אני יודע ואתה יודע.
יצחק סבן
¶
אני לא אגיד את זה על שום דבר אחר שאני נותן, שבמקורות אצלנו כתוב שיש בהם סגולה. אז צריך לפסול מתן דברים כאלה? גם על תהילים יש במקורותינו מי שכתבו שיש סגולה לאדם שקורא בזה. יש כאלה שמקבלים ספר תהילים ואומרים שיש בזה סגולה.
סיגל קוגוט
¶
תהילים זה לא קמיע, יש פה הגדרה. בית המשפט דן כבר בתיקים כאלה. מדובר על אמונה עממית במזיקים וכו', לא על תהילים.
אהוד שיל"ת
¶
חבר-הכנסת סבן, מה שנאסר בנוסח הזה הוא לא הקריאה בתהילים ולא התפילה ולא אמירת מזמור. מדובר פה על כך שאם חלק מהציבור מאמין שחפץ כחפץ יכול להיטיב או להרע.
יצחק סבן
¶
אני אומר לך שחלק מהציבור שמקבל תהילים חושב שיש בזה סגולה. יש אנשים שמחזיקים קבוע ספר תהילים בכיס בגלל שיש בזה סגולה.
יוסף לפיד
¶
באופן פרדוכסלי אתה ואני מסכימים כי אני מייחס לספר תהילים אותן הסגולות שאני מייחס לקמיעות, אבל אנחנו צריכים להתפשר על משהו שהוא בגדר סביר בעיני הציבור.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אל תביא את זה לאבסורד. כתבנו מה אסור לתת, הגדרנו מה זה קמיע, ואנחנו יודעים שספר תהילים איננו קמיע. אנחנו יודעים מה זה קמיע, אני ראיתי בעיניי קמיעות. אנשים שמבינים בזה יודעים מה זה קמיע.
טלב אלסאנע
¶
כן. שם אפילו משלמים כסף כדי לקבל את זה. משתמשים בזה כתרופה למחלות, אם פיזיות ואם נפשיות.
אברהם רביץ
¶
אולי ניתן עוד טיפת מחשבה. חבר-הכנסת סבן מסכים לעניין אבל הוא אומר: 'אני נותן את הדבר כי זה מקובל אצלנו, אני לא חושב שזאת סגולה, אבל אצל המקבל זה מהווה סגולה'. השאלה היא מה דינו של הנותן כשהוא נותן את הדברים בתום לב, כדבר שנותנים במחוזותיו, אבל המקבל מקבל את זה כסגולה.
סיגל קוגוט
¶
הוא לא מנסה לשדל. מי שנותן בתום לב, כל העבירה לא חלה עליו כי ברישה של העבירה כתוב "המשדל".
אברהם רביץ
¶
זאת אומרת, אם אני לא עושה לינקייג', זה בסדר. נניח שאני נמצא באסיפת בחירות, אני מנסה להשפיע, ובלי כל קשר אני גם נותן בקבוקי שמן.
סיגל קוגוט
¶
העבירה דורשת שאדם ישדל מישהו אחר להצביע בדרך של מתן קמיע. זה מה שכתוב: "המשדל אדם להצביע או להימנע מלהצביע, בכלל או בעד רשימת מועמדים מסוימת, בדרך של השבעה, קללה, נידוי, חרם, נדר, התרת נדר, הבטחה להעניק ברכה, או מתן קמיע". צריך להיות קשר בין השידול לבין הקמיע. זה לא שאתה עומד באסיפת בחירות ואומר "תחול ברכה על ראשכם". צריך להיות קשר בין השידול להצבעה לבין הנתינה של הקמיע. זה מה שהעבירה דורשת.
שלמה שהם
¶
חבר-הכנסת סבן, יש לי הצעה שאני חושב שתתקבל גם על דעתך. משום שאנחנו מדברים כרגע על תכונה שנמצאת בתוך החפץ, כן אפשר להשאיר את המילים "בדרך לא טבעית".
אברהם רביץ
¶
זה הנוסח שלי. חבר-הכנסת משה שחל אמר "נותן ברכה". אמרתי: השתגעת? מי לא נותן ברכה? עשר פעמים ביום אני נותן ברכה. הנוסח שרצה להציל מהדבר הגורף הזה שאדם נותן ברכה לחברו או אפילו רב נותן לבני עדתו, זו "הבטחה להעניק ברכה אם תצביע כך וכך". נניח שעומד הרב עובדיה יוסף באסיפת בחירות ואומר: תבורכו מן השמיים אם תצביעו ש"ס או יהדות התורה.
טלב אלסאנע
¶
זה הייחוד של מערכת הבחירות של ש"ס ויהדות התורה. אז החוק הזה מיועד אך ורק נגד ש"ס ויהדות התורה. זה חוק סקטוריאלי.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אנחנו הגדרנו על מה מדובר. הגדרנו שמדובר בקמיע. ברגע שאני לא מגדיר ואתה לא מגדיר ויוסף לפיד לא מגדיר סידור או ספר תהילים כקמיע, אז על מה הדיבור? הוצאנו גם את העניין של המשמעות הדתית בכוונה כדי לצמצם. אתה הרי נגד החוק בכלל.
שלמה שהם
¶
אם תכתוב על ספר התהילים: 'תדע לך שאם לא תצביע כך וכך יהיו לך צרות כאלה ואחרות', אז ספר התהילים כן יהיה קמיע.
אברהם רביץ
¶
ואם תהיה על כריכת התהילים תמונה של רב חשוב זה לא יהיה קמיע, כי מקובל שיש תמונות של רבנים.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני חוזר - בסעיף הראשון וגם בסעיף השני מחקתי מהמילה "שנותנו" ועד המילה "דתית" (עד הסוף), ובמקום נכתוב: "לרבות כל חפץ שבעיני חלק מהציבור יש ביכולתו להיטיב או להרע". מי בעד הנוסח הזה?
הצבעה
בעד הצעת החוק - כולם
נגד - אין
הצעת חוק איסור שימוש בקמיעות בבחירות (תיקוני חקיקה), התשנ"ט1999-, נתקבלה.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
תודה רבה. הצעת החוק אושרה והיא תועבר למליאה לקריאה ראשונה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:05.