פרוטוקולים/ועדת חוקה/1161
5
ועדת החוקה חוק ומשפט
13.12.99
פרוטוקולים/ועדת חוקה/1161
ירושלים, כ"ז באב, תש"ס
28 באוגוסט, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 49
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שני, ד' בטבת התש"ס (13 בדצמבר 1999), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 13/12/1999
חוק הגנת הפרטיות (תיקון מס' 5), התש"ס-2000, חוק הגנת כינויי מקור וציונים גאוגרפיים (תיקון מס' 2), התשס"א-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין – היו"ר
מוזמנים
¶
עו"ד טנה שפניץ - משנה ליועץ המשפטי לממשלה
עו"ד אלן זיסבלט - ממונה בכיר על חקיקה ויעוץ, משרד המשפטים
עו"ד הווארד פולינור - יועץ לרשם הפטנטים
עו"ד תמיר אפורי - משרד המשפטים
עו"ד דלית שגיב - לשכת עורכי הדין
סדר היום
¶
הצעת חוק לתיקון דיני הקנין הרוחני (התאמה להוראות הסכם הטריפס),
התשנ"ט-1999 – חלוקת החוק.
הצעת חוק לתיקון דיני הקנין הרוחני (התאמה להוראות הסכם הטריפס),
התשנ"ט-1999 – חלוקת החוק
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני פותח את ישיבת הוועדה. הנושא הוא הצעת חוק לתיקון דיני הקנין הרוחני (התאמה להוראות הסכם הטריפס), התשנ"ט-1999. זו ישיבה סגורה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
נשמע אותה ולאחר מכן נבקש את סליחתה על כך שתצטרך לעזוב. בבקשה. יש לך מה לומר על הנושא של הפיצול?
שלמה שהם
¶
אחרי שהוצע לפצל היתה גם מחלוקת איך לפצל. קיבלנו ממשרד המשפטים הצעה איך לפצל את החוק. התשובה של משרד המשפטים על השאלה אם ראוי לפצל את החוק ולהשאיר את החלק המפוצל בוועדה לקריאה שניה ושלישית, או אם להגיש את החוק מתוקן לא ברורה. אפשר לתקן את החוק עכשיו ואז משרד המשפטים יגיש הצעה חדשה רק לגבי הנושא של כינויי מקור.
במקביל הגיע מכתב של ד"ר שלמה כהן שמציע לעשות את הפיצול אחרת מכיוון שהטריפס כלל לא מחייב כינויי מקור – שמענו את הדיון.
סברתי שאני לא רוצה להכריע בענין הזה ואני מביא את זה לוועדה. אני ממליץ ללכת בדרך של תיקון החוק ולא בדרך של פיצול, זה לא מצריך מליאה וגם לא את המהלך הזה. זה גם מאפשר למשרד המשפטים להגיש אחר-כך הצעה חדשה, כפי שנמצא לנכון, לגבי החלק הנפרד.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מה ההבדל בין ההצעה של משרד המשפטים לבין זו של ד"ר כהן? הרי אנחנו רוצים להשאיר את הסעיף הזה לדיון נפרד.
עו"ד טנה שפניץ
¶
אדוני היושב-ראש, קיבלנו את ההצעה שלך שלטובת הענין עדיף לפצל ונעביר את רוב רובו של החוק.
עו"ד טנה שפניץ
¶
כדי להיות עקביים הצענו להוציא בכלל את כינויי המקור. זה גם מה שהציע ד"ר שלמה כהן. לא הצענו להוציא את כל סעיף 7 אלא שבכל מקום שמופיע כינויי מקור נוציא אותו. נדון בכינויי מקור עם הגורמים, לא שמישהו מסוים יבוא פתאום אלא יש דיון בסוגיה פינתית וסבוכה ונקיים אותו בוועדה כפי שצריך. לכן נראתה לנו ההצעה שלך כדי שלא נסכן את הטריפס כאשר עיני כל העולם מופנות אלינו.
למה אני מציעה ללכת לפיצול ולא לחקיקה מחדש? כי כלפי חוץ אנחנו אומרים: יש לנו כנסת סוברנית ובנושא הזה היא החליטה להמשיך ולדון.
שלמה שהם
¶
יש בעיה. אם אני מפצל חוק, חלק מהחוק אני משאיר פה וחלק אחר אני מעביר מה גם שלפי הצעת משרד המשפטים יש תיקוני מלים ושינויי נוסח בתוך המהלך.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אנחנו נעשה את הפיצול גם אם זה לא אסתטי וגם אם המלים שאתם מציעים לשנות יהיו מיותרות. זאת אומרת: נביא היום למליאה את סעיף 7 בלבד. אחר-כך כשנדון בסעיף 7 נתקן גם את הסעיפים האחרים אם יהיה צורך.
עו"ד טנה שפניץ
¶
אם אתה מוכן להסתפק בסעיף 7 אז אנחנו מוחקים את סעיף 7א. אחר כך יש כמה מקומות שאנחנו מוציאים את המלים "כינויי מקור".
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
טכנית אני לא יכול לעשות היום תיקון של מלה אחת, אני צריך לעשות פיצול ולומר שמדובר רק על סעיף 7א.
שלמה שהם
¶
לא איכפת לי שיהיה סעיף 7א אבל אז אתה צריך להסמיך אותנו כנסחים להתאים את הדברים האחרים. ההליך של פיצול אומר שחלק מסוים אני משאיר בוועדה. מאחר שחלק מסוים לא עבר, כדי שתהיה קוהרנטיות אני חייב לעשות במקומות מסוימים תיקוני מלים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני לא אכנס לזה היום. אני עושה תיקון מכוח סמכות הוועדה. אני מחליט על פיצול ומבקש להעביר את כל החוק לקריאה שניה ושלישית למעט סעיף 7א.
עו"ד טנה שפניץ
¶
אבל תיקון שחוזר הנה לאחר הקריאה הראשונה. הסעיף אומר שמה שנשאר בוועדה כאילו עבר בקריאה ראשונה.
שלמה שהם
¶
כרגע ההחלטה אומרת שאנחנו מפצלים את החוק באופן שהחוק כולו עולה לקריאה שניה ושלישית למעט סעיף 7 בחוק המתקן, פיסקה (3). כשהחוק הזה יבוא לדיון נוכל לתקן מה שנרצה. על-מנת שתהיה קוהרנטיות אני מבקש שתהיה החלטת ועדה לתקן את הסעיפים הקטנים שמצוינים במכתב של משרד המשפטים בתוך החוק שעולה לקריאה שניה ושלישית כתיקון, לא כפיצול, כי אני לא יכול לפצל אותם.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אלה לא תיקונים שמשנים אופרטיבית, אלה תיקונים של סימטריה ואסתטיקה. אם כך, אנחנו מסכמים כפי שמכתיב את זה שלמה שהם.
עו"ד טנה שפניץ
¶
כשאתה מעלה את הסכם הטריפס לקריאה שניה ושלישית אתה צריך להעלות גם את הנושא של המעגלים המשולבים.
דורית ואג
¶
מחבר-הכנסת פינס אתה יכול לבקש להוריד את ההסתייגות, מחברת-הכנסת גוז'נסקי אתה לא יכול לבקש כי אין להם יצוג בוועדה. לכן אמרנו שנשאיר כבר גם את ההסתייגות של חבר-הכנסת פינס.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
בסוף השבוע קראתי קצת על הענין של ליסבון. קראתי שיש רק כינוי מקור אחד של ישראל לעומת עשרות במקום אחר. בצרפת לבד יש למעלה מ-100.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אז מי צריך את הדבר הזה, למה אנחנו חברים להסכם ליסבון? הענין שהעלה שלמה כהן הוא ענין אחר, זה ענין של זכויות לפי פסק דין. אני שואל: מכאן והלאה למה אני צריך לכבול את הידיים שלי למדינה כמו צרפת כשאנחנו יודעים שהפרקטיקות המסחריות שלה הן ברמה הכי נמוכה של פרוטקציוניזם? אם יש מדינה שהיא מספר אחד בפרוטקציוניזם באירופה זו צרפת, אז איזה אינטרס יש לי להגן על JAFFA שזה גם כן דבר שהולך ונעלם? זה בלי מחשבה.
עו"ד טנה שפניץ
¶
בטח יש אבל יש בזה גם איזה שהן אמירות בעולם הגלובלי. צריך לשבת על זה בדרך הראשית ואולי לצאת מכל העסק.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אם אני לא יוצא מזה, למה לי לחזק את אמנת ליסבון? יש מישהו במשרד החוץ שמתעסק באמנות האלה או שזה רק משרד המשפטים?
קריאה
¶
תיקון הסעיף שהיה עליו הוויכוח היה מתאים אותנו למה שנדרש בליסבון ולא יותר. בזה היה לפחות איזון.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
זה פסק דין של בית-המשפט העליון, קראתי אותו והוא מרחיק לכת אבל זה פסק דין סופי, אני לא יכול להתעלם מזה.
עו"ד טנה שפניץ
¶
הפוקוס שלו הוא החוק שלנו, הוא נעזר באמנה. אנחנו טוענים שיש עולם חדש עם הטריפס, כשבית-המשפט העליון דן לא היה הטריפס.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני מציע שתערכו במשרד המשפטים דיון על הענין של המשך ליסבון. JAFFA כבר לא דורש הגנה, למשל באנגליה הוא ידוע, בצרפת הוא לא ידוע. להגן על JAFFA לעומת למעלה מ-100 כינויי מקור מוגנים של צרפת לא נראה לי הגיוני ולא באינטרס הלאומי של מדינת ישראל.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
יש לנו מחוייבות כלפי אמנות אוניברסליות, אמנת ה-WTO , אמנת טריפס, בזה ישראל צריכה לשמור על החוק הבינלאומי אבל למה היא צריכה להצטרף לאמנה שיש בה רק כמה חברים?
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
בורקינה-פאסו חברה. משרד החוץ הצרפתי, הקיי דורסיי חותם גם בשם המדינות האפריקאיות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אתם יודעים שהיתה שערוריה בכנסת בענין כינוי המקור "שמפניה" אבל זה לא ליסבון, היתה לנו אמנה בילטרלית עם צרפת לכינויי מקור. היתה בארץ תוצרת ישראלית בשם "שמפניה" אבל ביטלו אותה, וכך עשו גם בכל אירופה מפני שהכורמים בכל המדינות התאגדו נגד האמנות האלה. אלה היו אמנות בילטרליות שמחייבות עד היום, לדעתי. יש אמנה בין צרפת לישראל לכינויי מקור או שאולי ליסבון באה במקום זה. מר פולינור, אני מבקש לעשות בדיקה יסודית האם בכלל צריך להמשיך בענין של ליסבון. אין שר אחראי בנושא הזה, זה נופל בין הכסאות.
עו"ד טנה שפניץ
¶
אין מישהו שמתמצא בתחום הזה כמו שצריך לכן צריך לעשות בדיקה, לשמוע קצת מומחים, לחפש בחוץ-לארץ. זה לא חוק. למשל האיטלקים אין להם בכלל רישום ואנחנו לא יודעים איך כל העסק עובד.
עו"ד טנה שפניץ
¶
אנחנו משתדלים למצוא אנשים שמתמצאים בפינה של ההתנגשות בין כינויי מקור, איך זה משתלב עם ציון גיאוגרפי.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אותי לא מעניין "באדווייזר" הצ'כי או האמריקאי, מעניין אותי מכאן ואילך מה נכון למדינה. 33ב מחליש מאוד את ליסבון.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אין מחיקה בתוך הסעיף, יש רק פיצול של סעיף שלם ועליו תולים את התיקונים. לכן אני מבקש שיהיה נוסח לכנסת שמוקבל עם משרד המשפטים. נקדיש יום אחד לסעיף 33ב. היה טוב אם מישהו אולי ממשרד התעשיה והמסחר יציג בפנינו את האינטרס הכלכלי של ישראל, לא את ההיבט המשפטי, מה המשמעות של כינויי המקור האלה מבחינת המשק הישראלי, האם זה שולי או לא, מה המחיר הכלכלי של ההגנה על 600 כינויי מקור.
עו"ד טנה שפניץ
¶
השאלה היא אם אתה רוצה שהדיון יסטה לנקודה הזאת, במידה מסוימת זה לא בדיוק לענין. שלמה כהן אומר: אתם מתעקשים פה עם האמנה כשהדיון הוא במידה רבה משפטי. אם אתם רוצים לבטל את ליסבון – תבטלו את ליסבון, הוא אומר. היינו רוצים לגמור את הדיון לקראת הטריפס, השאלה היא אם אז אתה רוצה להכניס מאטריה לפיה ישראל מחוקקת מה שטוב לה ולא מה שהאמנה מחייבת. צריך לעשות את הדיון על ליסבון אבל לא אגב העמידה שלנו בטריפס או לא.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
הבעיה שלי היא אחרת, שאין משרד ממשלתי שיכול להציג עמדת ממשלה לא בענין המשפטי אלא בענין הפוליטי. אני חושב שוועדות כנסת לא צריכות לעסוק בדבר כזה אבל לעתים קרובות יש עניינים חשובים וקריטיים בהם לא היתה עמדת משרד ואז הוועדה חייבת להחליט בזה. נתקלתי בזה הרבה בוועדת הכלכלה בכנסת הקודמת.
שלמה שהם
¶
יש פסק דין אחד פה בחוק ואפשר למצוא דרך לבודד את הענין, כמו שעשינו בחוק ההסגרה עם שיינברון, וכן ללכת לאינטרס הממלכתי.
עו"ד טנה שפניץ
¶
לא אגב תיקון בחוק. הענין של כינויי מקור הוא בעיה משפטית: האם אנחנו מתנגשים עם ליסבון או לא. טל בנד הכניס את זה שאין לנו אינטרס אבל אני לא חושבת שצריך לבוא לפני פורום בינלאומי ולהגיד: שינינו את זה כי לא היה לנו אינטרס. אנחנו צריכים להגיד שאנחנו עומדים בטריפס אם בגירסת שלמה כהן, או בגירסת משרד המשפטים – מה שתחליטו.
עו"ד טנה שפניץ
¶
טריפס דורש מאתנו הגנה נאותה על סימן מסחר. את ההגנה הזאת אפשר לתת רק אם עושים א', ב', ג'. הטריפס לא אומר לך: תתקן פה או שם, הוא שולח אותך אל העולם עם כל מיני מסרים, לך תראה אם יש לך הגנה מתאימה. אומר מר פולינור – אחרי עבודה של כשבוע – כדי שניתן הגנה נאותה לסימן מסחר בהתנגשות הזאת צריך לעשות כך וכך. בא שלמה כהן ואומר: אתם מתנגשים פה חזיתית עם אמנה, אם האמנה לא טובה לכם תבטלו את זה, אני מסכים שזה לא בדיוק מאוזן, אבל אל תעשו את זה ותגידו "אני לא מתנגש עם ליסבון". אם לשיטתנו אנחנו צודקים, יגידו: ההגנה שלכם לסימני מסחר לא מתאימה. הנקודה היא שבארץ אנחנו מונעים לתקוף כינוי מקור שהפסיק להיות כינוי מקור, על זה הוויכוח.
עו"ד טנה שפניץ
¶
במקום שהוא יראה שהמים כבר לא משמשים הוא שולח אותו לצ'כיה. זה הוויכוח. אז יגידו לנו: הגנה מהותית על סימן מסחר היא לא לשלוח מישהו לצ'כיה, תן לו להעלות את זה פה.
עו"ד תמיר אפורי
¶
הצעת להכניס סעיף שמסייג את זה, יש להניח שהסכסוך הזה מתנהל בערכאות שונות בישראל, הוא לא נגמר, הוא עדיין פתוח בפני הרשם.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
יש בכל זאת פסק דין סופי של בית-המשפט העליון שאנחנו נוגעים בו. אפשר לעשות כמו שנעשה בענין ההסגרה, שזה חל רק מיום זה ואילך.
עו"ד אלן זיסבלט
¶
פסק הדין הוא סופי אבל הוא לפני הטריפס והוא מתייחס לחוק שלנו ולא להתנגשות עם ליסבון.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
האמת היא שפסק הדין של ברק מחולק שווה בשווה בין החוק המקומי לבין האמנה, יש רושם שבלי האמנה הוא לא היה מגיע לתוצאה כזאת.
עו"ד טנה שפניץ
¶
א. השאלה היא עד כמה הוא התעמק בפרשנות האמנה. ב. החקיקה שלנו נועדה גם לשנות פסיקה של בית-המשפט. ג. העולם אחרי הטריפס הוא עולם אחר.
שלמה שהם
¶
שאלת תם. נניח שליסבון זה לא טריפס, האם ישראל יכולה לומר באופן חד-צדדי: אנחנו יוצאים מליסבון?
שלמה שהם
¶
מה יקרה אם נגיד שאנחנו יוצאים מאמנת ליסבון ואנחנו נכנסים לטריפס רק איפה שאנחנו חושבים שהוא חיוני?
עו"ד טנה שפניץ
¶
בשביל לצאת מהאמנה צריך לעשות ברור רציני, לשמוע את האנשים בארץ ומה המשמעות, לשאול את אנשי משרד החוץ. נקיים את הדיון ויכול להיות שבסוף הדיון נגיד שהוועדה השתכנעה כך או כך.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מי היום הלובי של ליסבון, חוץ מעורכי הדין? הפרדסנים יכולים להיות היחידים, כינוי המקור היחיד המוגן הוא JAFFA.
עו"ד הווארד פולינור
¶
לעתים קרובות אם אפשר להגן על כינוי מקור אפשר גם להגן על סימן מסחר. ההבדל ביניהם הוא שסימן מסחר שייך למישהו פרטי ואילו כינוי מקור שייך לא רק למדינה אלא לכל אחד שמייצר באזור.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אף פעם לא היו תפוזים ביפו, זה היה JAFFA בגלל הנמל ומשום שבשביל האנגלים JAFFA זה כמו ירושלים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אז מי צריך את זה? צריך להביא לכאן מישהו שיתן לנו תמונה נכונה על הענין אולי ממשרד התעשיה והמסחר.
עו"ד טנה שפניץ
¶
לכן אני אומרת שנעשה את הדיון המשפטי, נחליט מה שנחליט. אם נלך לפי הפרשנות שלנו ממילא ליסבון נחלש, אם לא אז לא. ניקח את זה כמנדט שקיבלנו מהוועדה לבדוק את אמנת ליסבון לאור מה שהתגלה.
עו"ד הווארד פולינור
¶
במזכירות שלהם אין להם הרבה משפטנים בתחום הטריפס. יש משפטן אחד שמתעסק בכינויי מקור, הוא היה כאן בסמינר לפני שנתיים ודיברתי אתו על הנושא הזה. הם לא מוסמכים לתת חוות דעת.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני לא רוצה חוות דעת, אני רוצה לדעת מה המצב העובדתי בעולם או בארבע מדינות מרכזיות.
עו"ד אלן זיסבלט
¶
השאלה היא שוב איך אתה מיישב את סימני המסחר עם כינויי המקור. יכול להיות שהם לא עושים את זה בסעיף ספציפי אלא במין איזון כללי של החוק. נשתדל בענין.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
קיבלנו החלטה על פיצול. אני רוצה לגמור את הענין הזה עד סוף השנה האזרחית. את 95% אנחנו גומרים השבוע וגם את המעגלים המשולבים. נשתדל להעלות את זה היום ונגמור את זה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אבל זה יכול להשתנות עם ירידת עלות יצור הצ'יפס.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:05