הכנסת החמש-עשרה_
5
ועדת החוקה, חוק ומשפט
6.10.1999
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 16
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, כ"ו בתשרי התש"ס, 6 באוקטובר 1999 (שעה 09:00)
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 06/10/1999
תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (תנאי החזקה במעצר) (תיקון), התשנ"ט-1999
פרוטוקול
נכחו: חברי הוועדה
אמנון רובינשטיין - היו"ר
זהבה גלאון
צחי הנגבי
ציפי לבני
מוזמנים
¶
עו"ד לבנת משיח - משרד המשפטים, ממונה בכירה על חקיקה וייעוץ
נצ"מ רחל גוטליב - המשרד לביטחון פנים, סגנית היועץ המשפטי
רפ"ק יהודית עלאיוף - המשרד לביטחון פנים, מדור חקירות
פקד אילת אליישר - המשרד לביטחון פנים, עוזרת ליועץ המשפטי
גילה שבירו - המשרד לביטחון פנים, עוזרת ליועץ המשפטי
עו"ד עודד אילן - משרד ראש הממשלה, יועץ משפטי
עו"ד רינת קיטאי - האגודה לזכויות האזרח
שמואל סף - לשכת עורכי הדין
עו"ד אלון בכר - סנגוריה ציבורית, סגן הסנגור המחוזי בירושלים
סדר היום
¶
תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (תנאי החזקה במעצר) (תיקון), התשנ"ט-1999
תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (תנאי החזקה במעצר) (תיקון), התשנ"ט-1999__________________________________________________
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
בוקר טוב. הישיבה פתוחה. קודם כול, אני מבקש להודיע על הקמת שתי ועדות משנה: לעניין תקנות על-פי חוק החברות, ועדת משנה בראשותה של חברת הכנסת ציפי לבני; לעניין תקנות על-פי חוק כרטיסי חיוב, ועדת משנה בראשותו של אברהם רביץ.
הנושא היום הוא תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (תנאי החזקה במעצר) (תיקון), התשנ"ט-1999 - אישור התקנות - הצבעה. היה לנו כבר דיון בנושא הזה. תאמרו לנו בבקשה מה השינוי.
רחל גוטליב
¶
לא. אנחנו דיברנו על שלושה חודשים, כמו בתקנות בתי הסוהר, ונאמר שזה פרק זמן ארוך מידי, ולכן אנחנו מציעים כאן לצמצם לחודש ימים.
הנושא השני שעלה היה הביקורת השיפוטית. חברי הוועדה ביקשו שההחלטה תבוא די בסמוך לקבלת ההחלטה, באישור בית המשפט.
רחל גוטליב
¶
זה מה שאנחנו מציעים. אנחנו מציעים כאן פתרון, כדי לאפשר ביקורת שיפוטית, בלי ליצור סדרי דין מיוחדים שנדרשים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
נעשו כאן שני תיקונים חשובים, לפי בקשות חברי הוועדה.
יש למישהו הערות? נציג לשכת עורכי הדין, בבקשה.
שמואל סף
¶
יש פה שתי בעיות, ואני רוצה להזכיר את מה שהיה בדיון הקודם. הבעיה היא קודם כול מי יזום את ההליך בבית המשפט. להודיע לאסיר או לעצור, עשרה ימים מראש, שיתחיל להתארגן ולהגיש עתירות, לגבי עצור רגיל - עצור ימים או עצור עד תום ההליכים - יש בעיה, כי בדרך כלל יש עורך-דין בתמונה, או אם אין לו עורך-דין, הוא צריך לארגן עורך-דין.
התקנות המתוקנות, קודם כול עוסקות בעצורים, לא עוסקות באסירים.
שמואל סף
¶
אני מציע שהיוזמה תהיה מהשב"ס.
קודם אני אסיים את ההצעה, כי אחרת היא לא תהיה מובנת. יש מקרים דחופים. הידיעה שמחר המשפחה תבוא לבקר את העציר הגיעה אתמול בערב, ויש לה מידע. עשרה ימים מראש זה לא מעשי. זה לעשות צחוק מכל העניין. צריך למצוא דרך למקרים דחופים, כשיש שיקול דעת מידי.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
בכל זאת, מדובר כאן במפקח כללי או נציב בתי הסוהר, לא מדובר בקצין זוטר, יש הבדל.
שמואל סף
¶
זה בסדר, כי הרי זו זכות יסוד שמתקיימת, ונכון שראש המערכת הוא שיקבע פגיעה, למרות שהוא בעצם ניזון מהעיתונים שניתנים לו, הרי הוא לא איש שטח שיושב ומקשיב ויודע. מעבירים לו נתונים, יש לו החלטה, והוא בעצם יותר מפקח, בודק, ואחר כך הוא מחליט ומקבל החלטה.
אמרנו שמעל חודש ימים זה הופך להיות דרקוני, וצריך שיהיה מישהו שיבקר את העניין. יושב תייר זר, יושב אדם שלא דובר עברית. אתם מפילים עליו את האחריות שהוא זה שיפנה לבית המשפט?
שמואל סף
¶
אין בעיה עם עורכי-דין. לרובם אין עורכי-דין. אין מספר מדויק, אבל לפי בדיקה סטטיסטית שנעשתה, פחות מ-30% מהעצורים עד תום ההליכים יש להם עורכי-דין צמודים.
שמואל סף
¶
להפיל עליו את התיק, שהוא יפנה לבית המשפט המחוזי להגיש עתירת אסירים על זה שלא נותנים לו לראות את משפחתו, או חבר קרוב, או בן אחיו שהוא מכיר בארץ, זה דרקוני.
לבנת משיח
¶
יש לנו בעיה משפטית להפוך את הקערה על פיה ולקבוע ביקורת שיפוטית מראש. התקנות האלה הן תקנות לפי חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה). לניהול דיון משפטי מהסוג הזה אנחנו צריכים תקנות סדרי דין מיוחדות, משום שאנחנו לא יכולים לנהל את זה במעמד שני הצדדים, אלא במעמד צד אחד, או שתהיה אפשרות של הוצאת אחד מהצדדים. תקנות מהסוג הזה ניתן לעשות אך ורק בחקיקה ראשית. פה אין לנו הסמכה לעשות זאת. לכן, אנחנו לא יכולים לבחור באפשרות הזאת, ואנחנו חייבים לבחור באפשרות של עתירת אסירים, ובלבד שמודיעים לאדם בעוד מועד על זכותו.
שלמה שהם
¶
כשמשתמשים בנימוקים של בעיה של קביעת סדרי דין או סמכויות, כאשר מדובר בפגיעה בזכויות יסוד, זה צורם. לא ברור לי שאני מסכים עם עמדת לשכת עורכי-הדין בעניין הזה. זו לא שאלה פשוטה, אבל אני עדיין חושב שהדעת נותנת שאין פה פגיעה כל כך מהותית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני רוצה להסביר לחברת הכנסת גלאון במה מדובר. אנחנו קיבלנו הצעה לאשר תקנות סדר הדין הפלילי בעניין מניעת ביקורים אצל עצירים. היתה סמכות מאוד רחבה, וביקשנו הצעה חדשה שתצמצם את הסמכות. וזו ההצעה החדשה.
קודם כול, ההחלטה היא של המפכ"ל או של נציב שירות בתי הסוהר, ולא של מפקד חדר המעצר; דבר שני, אפשר למנוע ביקורים רק לחודש ולא לשלושה חודשים; דבר שלישי, אפשר להאריך את התקופה, אבל אז צריך למסור הודעה לעציר, עשרה ימים לפני מועד מתן ההוראה של ההארכה, שיש לו זכות לעתור לבית המשפט.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
שפתו זה יכול להיות שפת האיבּוּ בניגריה, יש עצורים מניגריה. אי-אפשר לכתוב בשפתו, אפשר לכתוב בשפות הרשמיות, לרבות ערבית.
רינת קיטאי
¶
במסגרת הביקורת השיפוטית צריך לשמוע גם את עמדתו של העצור כעניין שבזכות, אם רוצים לקבל החלטה שפוגעת בזכויות שלו, וזו כן החלטה שפוגעת בזכויות בצורה קשה.
רינת קיטאי
¶
לא. כאן נותנים לו את הזכות לעתור. הוא צריך לעתור, לשלם כסף, הוא צריך לפנות. לגבי עצורים ביטחוניים, גם במעצר עד תום ההליכים, בניגוד לעצורים אחרים, אין להם זכות לשימוש בטלפון, זאת אומרת, אין להם קשר עם העולם שמחוץ למעצר.
רינת קיטאי
¶
ההחלטה צריכה להתקבל על-ידי בית משפט, תוך כדי שמיעת העצור. אין מניעה שיוצג חומר חסוי במסגרת הדיון הזה.
רחל גוטליב
¶
קודם כול ישבנו, עם היועץ המשפטי של הוועדה, על מנת למצוא ניסוח. חשבנו שזה פשוט: מה הבעיה לכתוב "באישור בית משפט", ונגמר הסיפור. אין לנו התנגדות עקרונית לביקורת שיפוטית, זה ראוי, זה רצוי וזה בסדר גמור. הבעיה היא שכל הליך שיפוטי, שיזום על-ידי המערכת, צריך אישור בית המשפט, הוא מחייב סדרי דין מיוחדים, כמו, למשל, מה שעשינו בחוק המעצרים.
אין היום סמכות בחקיקה הראשית לקבוע סדרי דין כאלה, ואי-אפשר לקבוע סדרי דין כאלה בחקיקת משנה. לכן, הפתרון הנכון שמצאנו מבחינת הדרך הוא, ללכת בסדרי דין קיימים, שזה עתירות אסירים, זו פרוצדורה קיימת. העובדה שנביא את זה באופן פורמלי, ייכתב כאן שנוציא נוהל, על בסיס התקנה הזאת, ונכתוב שההודעה תיעשה בטופס, בכתובים, ואפשר גם בדרך של הבהרה - במובן הזה אנחנו נותנים לו את מלוא זכויותיו בפרוצדורה קיימת, בלי להיכנס כאן לבעיות של קביעת סדרי דין מיוחדים, לסוג כזה מאוד חריג.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
יכולה להיות הצעת פשרה אחת שאני חושב עליה כעת, שסעיף קטן (ו) יהיה רק לתקופה נוספת של עוד חודש או חודשיים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
מעבר לחודש נוסף צריך כבר ללכת לבית משפט. עציר חסר ישע, שיושב בתא המעצר, אם גוזרים עליו שישה חודשי ניתוק מהעולם החיצוני, זה עונש כבד מנשוא.
רחל גוטליב
¶
יש הרבה מאוד עתירות לבתי המשפט, רוב האסירים לא מיוצגים, הם מודעים לזה. הם פונים בכמויות לבתי המשפט.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
קבלתי מכתב מעצירים בכלא "שקמה", שאמרו שהעניין של ביקורי קרובים זה הצורך שלהם בעולם החיצוני. זה אומנם עונש מינהלי, אבל זה יכול להיות עונש יותר קשה מעונש המעצר עצמו.
עודד אילן
¶
כדי להיות פרקטיים, המקרים שאני יכול לצפות שבהם יצטרכו למנוע פגישה, אני מדבר על עצירים, מעבר לחודש, מעבר לחודשיים, הם מקרים נדירים. אני גם מקבל את העיקרון, שככל שהתקופה מתמשכת, המטוטלת באיזון האינטרסים בוודאי נוטה לכיוון זכותו של העציר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
יכול להיות שלאחר שלושה חודשים של מניעת ביקורי קרובים צריך אישור של שר, שנושא באחריות בפני הכנסת.
שלמה שהם
¶
גברת גוטליב, אם באמת העמדה במבוא של הדברים שלך נכונה, ואנחנו מקבלים את זה, ואת אמרת את זה לפרוטוקול, שבעצם את מקבלת את העניין של ביקורת שיפוטית, אז העניין הזה שיש היום איזו בעיה חוקית להסדיר את סדרי הדין לא יכולה להיות נימוק--
שלמה שהם
¶
--משום שאם זה נכון, יאמרו לך חברי הוועדה ובצדק: תיכבדי ותחזרי. תקני את החוק, קבעי סדרי דין וחזרי אלינו.
שלמה שהם
¶
לכן התשובה צריכה להיות, מבחינתך לפחות, שבהסדר הקיים עדיין הזכויות שלו נשמרות, וצריך לומר את זה ברור, ושלא צריך את הביקורת השיפוטית באופן הזה שיצטרכו לקבל אישור מראש. זה הדבר הבסיסי.
לגופו של עניין. ברור שאם נאריך את התקופות לא פתרנו את הבעיה. זאת אומרת, יש מקרים קיצוניים שרוצים להאריך יותר. אדוני היושב-ראש, אישור של שר פותר את הבעיה.
שמואל סף
¶
אנחנו מחפשים בדיקה עניינית. עם כל הכבוד למפכ"ל הוא גם כן "אאוט סיידר". מביאים לו חומר, משכנעים אותו. מבחינה זו המפכ"ל והשר לא משנים כי הם "אאוט סיידרים" למקרה. הם לא ילכו לבקר, הם לא יוכלו לדבר עם האיש; השוני הוא במערכת השיפוטית, כאשר שם נשמע האיש עצמו.
אלון בכר
¶
קודם כול, אני מסכים עם יושב-ראש הוועדה ועם היועץ המשפטי, שאם יש איזו מניעה חוקית, הייתי מעדיף שהחוק יתוקן, גם אם זה ייקח כמה חודשים. אני לא רוצה להיכנס לנימוקים דמגוגיים של איך הסתדרנו 50 שנה. אם זה ייקח כמה חודשים, ואפשר לעשות את זה בהליך די מזורז, עדיף שזה יהיה כך.
הדגש של הסנגוריה הציבורית הוא בגלל הבעייתיות שיוצר המצב של התקנות האלה. אם המנגנון שנקבע להגשת עררים ועתירות על אותם צעדים, על-ידי מפקח או נציב של המשטרה, הוא עתירת אסיר, אנחנו מגיעים למצב בעייתי שכל העצורים שמיוצגים על-ידי הסנגוריה הציבורית, שהיום זה רוב העצורים שמיוצגים בכלל, הם לא יוכלו להיות מיוצגים. נכון לרגע זה, ההלכה המקובלת עלינו היא, שהסנגוריה הציבורית לא מוסמכת לייצג בעתירת אסירים. זה חלק מהבעיות שאנחנו נתקלים בהן ביום-יום.
אלון בכר
¶
גם אנחנו היינו רוצים שזה יהיה כך. יש מתנגדים ויש גם מחלוקות חוקתיות בעניין, אבל נכון לרגע זה, ברגע שאנחנו מייצגים אדם, גם אם הוא נשפט למאסר של מספר שנים, ידנו מוסרת מהטיפול בו, אנחנו לא יכולים להגיש עתירות בשמו.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אם כך, צריך לתקן את החוק.
עלה לי רעיון נוסף, שתימסר הודעה לסנגוריה הציבורית על ההארכה.
אלון בכר
¶
בהקשר הזה יש בעייתיות נוספת בנושא הכלכלי. במידה שיוחלט שהסנגוריה הציבורית יכולה לייצג בעתירת עציר, נכנסות לתוקף תקנות הרשויות לגבי גביית אגרות מאסירים.
אלון בכר
¶
חשוב שיודגש שעתירה כזאת היא לא הליך חדש ונפרד מהליך המעצר, משום שאם זה ייקבע כהליך חדש ונפרד, תוטל על העצור אגרה נוספת, שיכולה למנוע ממנו ללכת לעתירה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
יש לנו שתי הצעות לתיקון, תביאו לנו את הנוסח, ואנחנו נאשר בישיבה הבאה. הצעה אחת היא העניין שתהיה הודעה גם לסנגוריה הציבורית בסעיף 1(ו).
שמואל סף
¶
בהחלט. הסנגוריה הציבורית הוקמה למטרה אחת בלבד: לתת הגנה לאלה שחסרה להם. הסנגוריה הציבורית כבר השתלטה על הרבה תחומים שבכלל לא מתחומה. זאת אומרת, אנחנו מחסלים מקצוע פרטי. לו זו היתה הכוונה, לא של המחוקק ולא של יוזם החוק.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
נקיים על זה דיון בנפרד.
הסנגוריה הציבורית לא היתה קיימת אם בארץ היה נוהג שקיים במדינות אחרות, שעורכי-דין עושים עבודה "פּרוֹבּוֹנוֹ", לטובת הציבור.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אני לא יכול לתאר לעצמי מישהו שזקוק יותר לסנגוריה ציבורית מאשר אדם שנמצא בחדר המעצר.
אלון בכר
¶
זה לא נושא הדיון, אבל נבדקו נתונים סטטיסטיים מאז שנכנס ייצוג העצורים על-ידי הסנגוריה הציבורית לתקנות. מספר האנשים שמיוצגים גדל באופן משמעותי, אבל מספר האנשים שמיוצגים על-ידי סנגור פרטי לא ירד בכלל.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אנחנו לא רוצים את זה, אנחנו רוצים צמצום ההתדיינות וצמצום תעשיית המשפטים בישראל.
רבותי, אנחנו מבקשים נוסח של שני התיקונים האלה: האחד - הודעה לסנגוריה הציבורית; השני - אחרי שלושה חודשים, אחרי שתי הארכות נוספות, שר המשטרה צריך לאשר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
¶
אם מקובל, אז נאשר כך.
מי בעד ההצעה עם התיקונים שהצעתי?
הצבעה
בעד אישור תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (תנאי החזקה במעצר) (תיקון), התשנ"ט-1999, בכפוף לתיקונים שהציע יושב-ראש הוועדה - 2
נגד - אין
תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (תנאי החזקה במעצר) (תיקון), התשנ"ט-1999, בכפוף לתיקונים שהציע יושב-ראש הוועדה , אושרו.