פרוטוקולים/ועדת הפנים/2596
2
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
2.1.2001
פרוטוקולים/ועדת הפנים/2596
ירושלים, כ"א בטבת, תשס"א
16 בינואר, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 210
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שלישי, ז' בטבת התשס"א (2 בינואר 2001), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 02/01/2001
חוק הרשויות המקומיות (הסדרת השמירה) (תיקון מס' 4), התשס"ב-2002
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: דוד אזולאי - היו"ר
גדעון עזרא
מוחמד כנעאן
יהודית נאות
המשרד לביטחון פנים
¶
רחל גוטליב
נצ"מ נחום בכלר - אגף קהילה ומשמר אזרחי
נצ"מ שמואל גביע - ראש מחלקת ישובים
שמואל סף - יו"ר ועדת פלילים, לשכת עורכי הדין
עמית לנג - משרד האוצר
בתיה זקס - יועמ"ש, משרד הביטחון
סדר היום
¶
הצעת חוק הרשויות המקומיות (הסדרת השמירה), התש"ס-2000.
הצעת חוק הרשויות המקומיות (הסדרת השמירה), התש"ס-2000
היו"ר דוד אזולאי
¶
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה בעניין הצעת חוק הרשויות המקומיות (הסדרת השמירה), התש"ס-2000, של חבר הכנסת גדעון עזרא. זו ישיבת המשך לישיבה שהתקיימה לפני כשבוע שבה נקבע שהישיבה הזאת תתקיים לאחר שהצעתו של המציע תשולב בהצעת החוק ממשלתית בנושא שעומדת לבוא לוועדת שרים. אני מבקש לדעת מה הסיכומים שהגיעו אליהם.
מרים פרנקל-שור
¶
ביום ראשון נפגשתי עם גברת לבנת משיח ממשרד המשפטים ועם רחל גוטליב מהמשרד לביטחון הפנים בעקבות נוסח שגובש ומונח עתה לפנינו. זה הנוסח שאנחנו מציעים לקריאה ראשונה במקום הנוסח שהיה בקריאה הטרומית.
לבנת משיח
¶
ישבנו עם נציגי המשרד לביטחון הפנים ואני מוכרחה לומר שהיה מקום לעשות את זה גם עם הצבא, אבל לא הספקנו לעשות את זה ולכן רק נתנו להם את הנוסח ואני מתארת לעצמי שאם יהיו להם הערות הם יעירו אותן בישיבה זו.
בנושא של מתן סמכויות לשומרים ברשויות מקומיות עמדו לפנינו עקרונות מסוימים. בסעיף הראשון ביקש חבר הכנסת גדעון עזרא לאפשר ארגון של שמירה בשכר. הנושא של ארגון שמירה בשכר לא משתלב בחוק הזה, משום שבסיס החוק הזה הוא קביעת חובת שמירה, כאשר מי שצריך לשאת בהוצאה הזאת היא המדינה, כפי שכתוב בחוק עצמו. עם זאת, אנחנו מבינים שיש אפשרות של ארגון שמירה בשכר, כי הדבר הזה קיים על פי חוקי עזר של רשויות מקומיות ולכן מספר רשויות מקומיות כבר הוציאו חוקי עזר בנושא שאמורים להסדיר את הנושא של שמירה בשכר. יש לנו דוגמאות של חוקי עזר כאלה, כך שמבחינת האפשרות הדבר הזה קיים.
מה שנשאר, וחבר הכנסת עזרא רצה לארגן, זה הנושא של הסמכויות, שאנחנו צריכים לארגן גם למי שמקיים חובת שמירה לפי החוק הזה וגם למי שייקבע שהוא יפעיל את השמירה בשכר מכוח חוק עזר. ואכן כך עשינו.
המגבלות שחשבנו שיש מקום לקבוע כדי לעמוד באיזונים הדרושים לחוק מסוג זה, שנותן סמכויות לשומרים, הן מגבלות של הכשרה. כלומר מי שיעסוק בשמירה צריך לקבל הכשרה נאותה לפני שהוא מתחיל את השמירה. מלבד זו צריך גם שתהיה בקרה, כדי שנדע במי מדובר, שלא יהיה אדם בעל עבר פלילי וכד'. אלה הדברים שמוצאים את ביטוים בסעיף הראשון.
דבר נוסף שאנחנו רוצים להדגיש הוא שכל הנושא הזה של השמירה הוא שמירה לצורך ביטחון. אנחנו לא התייחסנו לא לשמירה במישור של עבירות פליליות. כלומר, הבסיס לשמירה זה נושא הביטחון וכך משתמע מהמטרה של החוק כפי שקיים היום.
לכן אנחנו מציעים לקבוע ששר הפנים, שהוא זה שנותן את הצו לגבי ישובים בהם יש צורך לקבוע חובת שמירה, יציע את הישובים המתאימים לשר לביטחון הפנים. השר לביטחון הפנים יקבע רשימה של אותם ישובים בהם דרושות סמכויות לשם ביצוע השמירה. כמובן שהכל ייעשה בהתייעצות עם שר הביטחון.
לבנת משיח
¶
שר הפנים קובע בצו שהחוק חל על כל אחד מהישובים שהוא קבע.
כשאנחנו באים לדבר על הסמכויות, אנחנו מציעים שמתוך רשימת היישובים האלה, שקבע שר הפנים בצו, יקבע השר לביטחון הפנים את הישובים שבהם דרוש להחיל את הסמכויות המיוחדות לצורך ביצוע השמירה, משום שאנחנו לא רוצים שזה יחול בתל-אביב או בישובים מהסוג הזה.
לבנת משיח
¶
יש מישהו אחר שעוסק בדבר הזה. אנחנו מציעים שתהיה רשימה על פי קריטריונים של דרישות ביטחוניות באותו מקום.
הסמכויות שאנחנו מציעים הן סמכויות שדומות לסמכויות שהציע חבר הכנסת גדעון עזרא. מדובר בסמכות לבקש להזדהות, הסמכות לחפש בכליו של מי שנכנס ליישוב, הסמכות לחפש בכליו של מי שנמצא כבר ביישוב ועולה חשד שהוא מחזיק בנשק, כאשר ההגדרה של "נשק" זה דבר רחב מאוד וכולל כל מה שקשור לחומר נפץ וכו'. כמו כן נתנו סמכויות נלוות לכל הסמכויות האלה, כלומר שמי שמסרב לדרישות האלה יש סמכות עיכוב, ומי שמסרב לסמכות עיכוב יש אפשרות לעכב את האדם עד לבואו של שוטר ומסירה לשוטר.
חפץ שיילקח מכוח סמכות החיפוש יימסר למשטרה ויחולו עליו הדינים הרגילים שחלים בנושא הזה.
גדעון עזרא
¶
ההצעה הזאת היא התקדמות רצינית לעומת מה שהיה בהצעת החוק עד עכשיו. הייתי עכשיו בוועדת החוץ והביטחון וסגן ראש אמ"ן תא"ל גלעד אמר שלפי דעתו זה רק עניין של זמן עד שפיגועים שיש היום ביהודה ושומרון יגלשו לתוך גבולות מדינת ישראל. לכן, ככל שאנחנו נמהר ויהיו לנו את הצווים המתאימים, כך זה יכול להועיל לנושא הביטחון.
מאחר שאני רוצה לדחוף את החוק הזה, ומאחר שאדם לא יודע אם מדובר בגנב או במחבל ולכן הוא לא יכול לנקוט בכל הפעולות הנדרשות, אני יכול לחיות עם מה שנאמר כאן.
אני לא מכיר את הרשימה של היישובים ויכול להיות שברשימה יש יישובים שממש נושקים לקו התפר ולכן הם ברשימה, אבל גם יכול להיות שאלה יישובי עומק יותר גדולים. אני לא רוצה לומר שנתניה צריכה להיות ברשימה, אבל האם יישוב כמו אביחיל נמצא ברשימה?
גדעון עזרא
¶
אני בעד לדחוף את ההצעה הזאת. בתחילת ההצעה נאמר "קבע בצו השר לביטחון הפנים...", ואם חוקקנו את החוק והשר לא קבע את הרשימה?
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני חושב שעד עכשיו נעשתה עבודה טובה ויש להודות לכל אלה שעסקו בכך. אני מציע שנתקדם בדיון בהצעה הזאת. בד בבד אסור לנו לשכוח שיש גם את הצעת החוק הממשלתית שבעצם אמורה לסגור הרבה פרצות. אנחנו נמשיך לקדם את הצעת החוק של חבר הכנסת גדעון עזרא לקריאה שניה ושלישית ואני מקווה שעד שנגיע לאותו שלב הצעת החוק הממשלתית כבר תהיה מוכנה ואז נשלב את שתי ההצעות.
שמואל סף
¶
למרות שמתגבשת פה דעה מסוימת, אני חושב שאתם שוגים ואני אף סבור שמטעים אתכם. חוק רשויות מקומיות (הסדרת שמירה) קובע כלל אחד והוא כאשר שר הפנים קובע חובת שמירה. לא מדובר בשר הביטחון ולא בשר לביטחון הפנים, אלא שר הפנים קובע חובת שמירה. לכן, כאשר קובע שר הפנים מה שהוא קובע, הוא קובע שהמשטרה אחראית ואז הקצין הממונה הוא זה שבעצם מטיל את האחריות ואת החבות האישית. חבר הכנסת עזרא בעצם אומר שנסתכל גם כאשר יש מקרים אחרים וגם כאשר היוצר הוא הרשות המקומית ולא שר הפנים. התיקון שמוצע כאן בעצם מתייחס רק ליישובים שלפי החוק שר הפנים קבע אותם כחובה. זה בעצם מצמצם.
שמואל סף
¶
אין חובה, אלא רק מי שרוצה, כלומר אם רשות מקומית או מועצה אזורית מגלה שבתוכה יש בעיות והיא רוצה שיהיו שומרים. בישיבה הקודמת דיברו על עשירים וזה הרגיז אותי מאוד, כי זה לא נכון. בדקתי לפחות בשלושה ישובים קטנים של 70 משפחות והן משלמות 70 שקל לחודש. אז מי שאומר שזה לעשירים, אז אנא יתכבד ויבדוק את זה. אותן משפחות משלמות 70 שקל לחודש במקום שהם בעצמם ישמרו. כך יש להם שקט וכל מי שנכנס נבדק. אני מסכים שצריך לעשות ביקורת ובקרה וצריך אימון, אבל לא לפסול את זה מייד.
שמירה בהגדרתה בחוק כוללת גם רכוש. כל הזמן אמרו כאן ששמירה בחוק קשורה לפעולות איבה – מישהו פשוט לא ציטט נכון את החוק.
שמואל סף
¶
זה לא נכון. הגדרת "שמירה" אומרת: "... לרבות אימונים וכל פעולה הדרושה על ידי הממונה על השמירה לשמירת ביטחון תושבי ישוב או רכושם". זה כתוב בחוק. אם השומר בשכר מסתובב בישוב ופתאום מגלה טנדר ועליו עמוס כל הציוד של מושבניק ידוע, הוא לא יוכל להתקרב אליו, כי הוא לא חושב שיש בו נשק?
שמואל סף
¶
לא. לפי ההצעה הזאת זה אפשרי רק אם השומר חושד שיש לאותו אחד נשק. זו בדיחה, כי אחר כך אותו אחד יצטרך לעמוד בבדיקה שיפוטית אם היה לו חשד סביר לנשק. גם אם השומר יראה מישהו יוצא מבית כלשהו עם מקרר, זה מחוץ לחוק.
שמואל סף
¶
לכן הרעיון צריך להיות הדברים שנראים לעין, שגלויים, כלומר אם השומר שמע יריה או רואה רכוש או רואה מישהו רץ אחרי מישהו עם רכוש. תיקחו מצב אבסורדי שבו מושבניק רץ אחרי טנדר וצועק "גנב". לפי החוק הזה השומר לא יכול לעצור את הגנב.
רחל גוטליב
¶
אם השומר רואה גנב, לפי חוק המעצרים יש סמכות שניתנה לאדם פרטי בסיטואציות חריפות כאלה, אבל הגבילו את זה שם ואמרו שזה רק אם ראה לנגד עיניו פשע, כולל גניבה. יש שם רשימה של סוגי עבירות שבהן ניתנו סמכויות עיכוב לאדם פרטי, לכל אדם פרטי, לא בהכרח שומר.
שמואל סף
¶
נאמר פה שצריך לחכות לרשימת היישובים של השר לביטחון הפנים. אני לא מבין מדוע צריך לחכות לרשימה שניה , הרי יש כבר רשימה של משרד הפנים. כלומר, לוקחים מתוך המכלול ואומרים שרק ביישובים מסוימים השר מרשה. מה ההיגיון בזה? אם שר הפנים קבע חובת שמירה, זה אומר שיש שם בעיה. אז יבוא השר לביטחון פנים ויאמר שלמרות ששר הפנים קבע 80 יישובים הוא רוצה רק עשרה?
שמואל סף
¶
נניח ששר הפנים קבע חובת שמירה בקרית טבעון, יישוב זה לא יכול לקחת שומר בשכר? זה מה שיוצא מההצעה הזאת.
שמואל סף
¶
והיה והוא לא החליט? אז יש ברשות מקומית מסוימת חובה של שר הפנים לשים שמירה, אבל אם ירצו לקחת שומר בשכר לא יהיו לכך סמכויות על פי החוק הזה. בעיניי זו בדיחה. אנחנו מגיעים לאבסורדים שאסור שיקרו.
סעיף 2 מדבר על הכשרה - לא כתוב מי, לא כתוב איזה, לא כתוב מי יאשר. אם אין תוכנית הכשרה, אין שומרים.
שמואל סף
¶
סעיף 6א(א)(2) אומר: "הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות . . . ". זה מלבד האישור של הקצין המוסמך.
היו"ר דוד אזולאי
¶
נאמר פה שינתנו סמכויות לשומר "אם אישר קצין משטרה שהסמיך לכך המפכ"ל או קצין צה"ל שהסמיך לכך הרמטכ"ל ... שנתמלאו בו התנאים האלה: ... הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות הנתונות לפי חוק זה".
שמואל סף
¶
כדי שיאשרו את ההכשרה קצין המשטרה צריך לתת קריטריונים כדי שהחברות יקימו מערכות. אז מתי המשטרה תקבע את זה? ואם היא לא תקבע את זה בעוד שנתיים או שמונה? כדי לאשר את הקורס קצין המשטרה צריך לדעת מה הוא מחפש והוא צריך להגדיר מראש מה הוא רוצה מהקורס.
שמואל סף
¶
אם זה לא מופיע כאן צריך להפנות את זה לחוק אחר. בחוק הזה אין שום הסדר ואם לא יהיה הסדר אין שומרים.
שמואל סף
¶
מי שאחראי לבדוק את השומרים יוציא תוך פרק זמן מסוים קריטריונים לקורסים. מאותו רגע כל החברות שאחראיות יעבדו לפי הקריטריונים האלה. הקצין יאשר רק אם החברה נתנה הכשרה לפי הקריטריונים. הקצין גם יקבע מהו ציון עובר לגבי אדם שעבר הכשרה להיות שומר.
רחל גוטליב
¶
המודל הזה של תנאים להכשרה כתנאי למתן סמכויות עובר כחוט השני בהרבה מאוד תחומים. רק לאחרונה, בחוק המעצרים השר לביטחון פנים נתן סמכויות מעצר הרבה יותר מרחיקות לכת. כתבנו שם אותו הדבר ויש מנגנון שעובד הלכה למעשה ומאשר הכשרות. כך זה גם בחוק כלי יריה שתוקן לפני כמה שנים ונקבעה חובת הכשרה.
שמואל סף
¶
שם כתוב בדיוק מה צריך לעשות. אל תשכחי שבחוק המעצרים מדובר בעובדי מדינה ואילו כאן מדובר בעובדים פרטיים.
רחל גוטליב
¶
שם נאמר שהשר לביטחון פנים השתכנע שהוא קיבל הכשרה מתאימה. אנחנו ממלאים את זה תוכן ובוחנים את ההכשרות. כך זה גם פה.
אני לא מציעה, בוודאי לא לקראת קריאה ראשונה, להיכנס לדברים הללו. זה מודל שקיים בחוקים אחרים ולכן אני לא חוששת שלא יינתן לזה תוכן. יינתן לזה תוכן. כך אנחנו גם כותבים בהצעת החוק הממשלתית, שתוכנית ההכשרה תיקבע על ידי המשטרה. איך יעשו את זה - אם על ידי מכרז בין חברות שיהיו רשאיות לתת את ההכשרה, אם אנשי המשטרה עצמם יתנו הכשרה – עדיין לא הוחלט. אני לא מציעה לכבול כבר עכשיו את ידי המשטרה, אלא חשוב לקבוע את העיקרון שקצין משטרה מוסמך יוודא שניתנה לו הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות. זו המסגרת שתיקבע כתנאי למתן הסמכויות ואת המסגרת הזאת נמלא תוכן ראוי. אם יהיה צורך נכתוב תקנות.
נצ”מ נחום בכלר
¶
אף מפכ"ל לא יוציא הנחיות כאלה בלי שהוא יקבע מי יוציא את ההנחיות ומי יוציא את האישורים.
שמואל סף
¶
אני רוצה שתבינו איפה אנחנו נמצאים – תקנות שהיו צריכות לצאת לפי חוק המרשם הפלילי לא יצאו כבר 17 שנה. אין חוק אחד שעוסק באזרחים שמשאיר את זה כל כך פלואידי . אין שום חוק אזרחי שעוסק באזרחים, אלא כולם עובדי מדינה.
רחל גוטליב
¶
הוא צריך לאשר שהוא קיבל הכשרה. יבואו הרשויות, יגידו שהן ברשימה והן רוצות אישור. אם המשטרה לא תיערך לזה, תהיה ביקורת על המשטרה, אבל לא צריך להיכנס כאן לפרטים.
שמואל סף
¶
בסעיף 6א(א)(2) אני מציע לכתוב: הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות הנתונות לפי חוק זה על פי הוראות המשטרה או הצבא. אני לא מדבר על זה שיאושרו על ידי המשטרה, אלא שיינתנו על פי קריטריונים שניתנו.
היו"ר דוד אזולאי
¶
את מדברת על היישובים שבצו. אני מאמין שיש שיקול דעת רחב לשר לקבוע איפה צריך ואיפה לא צריך.
רחל גוטליב
¶
גם פה זה אותו הדבר. ברגע שהחוק הזה ייצא לפועל, נצטרך מייד להיערך על מנת לקבוע אמות מידה. זה צריך להיות מיושם לאלתר, הרי גם החיים מכתיבים את זה.
נצ”מ שמואל גביע
¶
אנחנו מעסיקים שומרים. יש ישובים שיש בהם שומרים בשכר ואנחנו לא מאשרים להם לשמור אם הם לא עומדים בקריטריונים. זה מופץ לכל הרשויות. השאלה הזאת תתעורר בשטח, כי ישאלו איזה הכשרה רוצים. המטה הארצי יוציא הוראה אחידה והיא תרד לשטח, הרי ברגע שהחוק הזה ייכנס לתוקפו אנחנו נצטרך לתת תשובות.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אם כך בסוף סעיף 6א(א)(2) נוסיף את המילים: על פי אמות המידה שייקבעו על ידי הקצין המוסמך.
לבנת משיח
¶
לא. אותו חוק לא היה מתקבל היום. באותו חוק לא מדברים על הכשרה ואפילו שלא כתוב, אני מאמינה שנתנו.
שמואל סף
¶
אני רוצה לחזור לתחילת סעיף 6א(א) שם מדברים רק על פעולות איבה. לפי דעתי זה מצמצם את מה שהחוק המקורי מדבר עליו, כלומר גם על רכוש. אם זאת הכוונה, אני מבקש שייכתב פה כמו בחוק המקורי ואז לא תהיה בעיה. אני לא רוצה לצמצם את החוק המקורי, שמצומצם דיו, וההגדרה פה של רק פעולות איבה מוציאה את הנושא של הרכוש מתוך התחום.
מרים פרנקל-שור
¶
זו שאלה מאוד עקרונית שהוועדה צריכה להחליט אם החוק הזה בא ליצור משטרה פרטית. בעצם מה שטוען עו"ד סף הוא שכל הסמכויות שנתונות לשוטר יינתנו גם לאותו אזרח.
שמואל סף
¶
זה לא נכון. בחוק המקורי, שאנחנו רוצים לתקן, הגדרת "שמירה" כבר כוללת רכוש. אני בסך הכל רוצה לא לצמצם את ההגדרה הזאת.
מרים פרנקל-שור
¶
אתה נותן לשומר סמכויות לעצור או לבדוק תעודות במטרה מאוד מצומצמת לגבי ביטחון הציבור מפעולות איבה. אתה מציע לתת את אותן הסמכויות שמציעה הצעת החוק הזאת לפעולות בסיטואציות מאוד מסוימות גם לגבי עבירות רכוש. זו שאלה מאוד עקרונית אם רוצים באמת להקים משטרה פרטית.
רחל גוטליב
¶
יש את המענה הקיים היום. עו"ד סף יכול להגיד שזה לא מענה טוב, אבל המענה הוא משטרה ומערך של מתנדבי משמר אזרחי.
היו"ר דוד אזולאי
¶
השאלה היא מה סמכותו של אותו שומר מחברת השמירה, האם הוא יכול לעצור את אותו רכב ולערוך בו חיפוש ולבקש מהנהג להזדהות?
רחל גוטליב
¶
ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת כשחוקקה את חוק המעצרים שקלה את נושא הסמכויות לאדם פרטי - ושומר הוא אדם פרטי, בלי הכשרה, בלי מחויבות ארגונית, בלי דין משמעתי - ונתנה שם מענה לנושא של סמכויות כאשר נעשות עבירות מסוימות לנגד עיניו של אותו שומר. אני לא מציעה שהוועדה הזאת תחרוג מאותו איזון שנעשה בחוק המעצרים.
רחל גוטליב
¶
לא נתנו לשומרים בקניונים שום סמכויות. הבדיקה שנעשית בכניסה לקניון נעשית על בסיס תפיסה שמדובר במקום פרטי – אתה רוצה תיכנס ואם אתה לא רוצה אל תיכנס. הנהלת הקניון קובעת את התנאים להיכנס. לא מוקנית כאן סמכות, אלא חיפוש בהסכמה כשהתנאי הוא שנכנסים למקום הפרטי הזה רק אם נענים לדרישות של בעל המקום.
רחל גוטליב
¶
נתנו את ההרחבה הזאת בהצעתו של חבר הכנסת גדעון עזרא, כי אלה דרישות שבאות מהשטח. עמדנו עד עכשיו בפרץ ולא הסכמנו לתת סמכויות לשומרים ואילו כאן הסכמנו לכך בגלל הדרישה הזאת.
שמואל סף
¶
זה אומר שמה ששומר בסופרמרקט יכול לעשות, השומר השכיר הזה עם הניידת ועם הצ'אקאלקה לא יכול לעשות. אם שומר בסופרמרקט חושד שמישהו גנב הוא יכול לבקש ממנו לפתוח את התיק, גם אם זו לא פעולת איבה ואין חשד לכלי נשק.
רחל גוטליב
¶
אני משתוממת על לשכת עורכי הדין שהקו שהיא מובילה הוא לתת לאזרחים סמכויות שלטוניות, של משטרה, בנושאים שהם לא ביטחון.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני חושב שאת נסחפת. עו"ד סף אומר מה הוא רואה בעיניו כאזרח, שיש חוסר בשמירה באותם יישובים ושלזה אין מענה. מה שלצערי הרב אתם לא רואים, הוא רואה ובא ומבקש פתרון. הוא מתכוון לאותו יישוב שאין בו משמר אזרחי ואין בו שוטר ולמעשה אין שם כלום. זאת הבעיה ועו"ד סף מנסה לפתור אותה. לכם אין פתרון ולנו כוועדת פנים יהיה קשה מאוד להיכנס לעניין הזה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אתמול בנתניה, שהיא עיר גדולה ולא כפר נידח בקו התפר, עברו כמעט כעשר דקות עד שהניידת הראשונה הגיעה למקום הפיגוע.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני רק מביא דוגמה מחיי היום-יום. אני לא מדבר על איזשהו יישוב נידח שנמצא בקו התפר, שלשם לוקח למשטרה הרבה זמן להגיע.
היו"ר דוד אזולאי
¶
תנוח דעתכם, אני בוודאי לא אתן את ידי לכך שתקום משטרה משנית במדינת ישראל. זה לא מתפקידנו ולא נעשה את זה, אבל אני חושב שיש בעיה וטוב שהיא עולה על השולחן, וכדאי שהמשטרה תיקח את זה לתשומת לבה. אל תנסו להתחמק מהבעיה ולנסות לומר שהיא לא קיימת. הבעיה קיימת.
רחל גוטליב
¶
כאשר מדובר בביטחון, באירועי פח"ע, זו הסיבה שאנחנו הולכים לתת סמכויות. אבל כאשר מדובר בעבריינות רגילה, כמו שיש בכל העולם - -
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני בהחלט נזהר וכבר אמרתי בתחילת דבריי שאני לא בעד משטרה שניה, אבל תדעו לכם שהצעת החוק של חבר הכנסת גדעון עזרא באה לפתור בעיה ביישובי קו התפר ששם יש גניבות חקלאיות. לכך מתכוון חבר הכנסת עזרא. תודו שאין על כך מענה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
ובכל זאת הבעיה קיימת. גם חבר הכנסת גדעון עזרא וגם אני לא נסכים שתהיה עוד משטרה, אבל חשוב שתהיה מודעות לנושא הזה. יכול להיות שהמשטרה מודעת לכך ונוח לה לא להעלות את העניין הזה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אין פתרון לזה, אבל אין לנו ברירה ולכן נמשיך עם הצעת החוק הזאת לקריאה ראשונה. לצערי הרב אני שומע מכם שלא בטוח שגם בהצעת החוק הממשלתית יהיה מענה לנושא הזה.
שמואל סף
¶
סעיף 6א(ב)(2) אומר: "... בעת כניסתם לשטחה של הרשות המקומית". אם זה ביישוב לא מגודר ונכנס אדם חשוד מהפרדס, אז אי אפשר יהיה לבדוק מי זה?
רחל גוטליב
¶
לפי החוק היום הסמכויות ניתנות רק בכניסה למקום מגודר. בגלל שמדובר במועצה הורדנו את תנאי הגידור.
נחמיה אבנרי
¶
בסעיף קטן (3) נאמר: "להשתמש בסמכויות האמורות בפסקאות (1) ו-(2) וכן לערוך חיפוש על פני גופו של אדם...".
היו"ר דוד אזולאי
¶
על מנת להתקדם, אני מציע לקרוא את סעיפי הצעת החוק ואם תוך כדי קריאה יעלו דברים שצריך לתקן אותם, נדון בהם.
מרים פרנקל-שור
¶
הוספת סעיף 6א – "בחוק הרשויות המקומיות (הסדרת השמירה), התשכ"א-1961, אחרי סעיף 6 יבוא:
6א. (א) "קבע בצור השר לביטחון הפנים, לאחר התייעצות עם שר הביטחון, כי לשם שמירה על ביטחון הציבור מפני פעולות איבה ברשות מקומית מתוך אלה שחוק
זה חל עליהן, דרושות למי שמקיים חובת שמירה לפי חוק זה (להלן – השומר) או
לפי חוק עזר המסדיר שירותי שמירה באותה רשות מקומית".
לבנת משיח
¶
הסמכויות לשומר צריכות להיות אחרי שתי החלופות. כמו כן אני מציעה לא להגיד "מקיים חובת שמירה", כי בחוקי העזר לא מדובר בחובת שמירה. אפשר לומר: דרושות למי שמבצע שמירה לפי חוק זה או לפי חוק עזר (להלן – השומר).
נחמיה אבנרי
¶
חוקי עזר לא מותנים בקיומו של צו שמירה. אני יכול לספר בקשר לכך אנקדוטה – פנתה אלינו הרשות המקומית בכפר שמריהו לקיים שמירה, כאשר הסיבה שבגינה הם ביקשו היתה החשש מהאנס הסדרתי. לכן באופן עקרוני הנוסח הזה מאפשר לחול באותו מקום גם ללא קשר לצו שמירה.
שמואל סף
¶
אני מציע שתהיה נקודה אחרי המילים "הסמכויות הקבועות בסעיף זה", ואז המשפט יהיה ברור. ההמשך צריך להיות שונה.
לבנת משיח
¶
במקום המילים "דרושות למי שמקיים חובת שמירה", אני מציעה לכתוב: דרושות למי שמבצע שמירה לפי חוק זה או לפי חוק עזר המסדיר שירותי שמירה באותה רשות מקומית (להלן – השומר).
נחמיה אבנרי
¶
לרשות המקומית יש סמכות להפעיל חברה, אבל השומר עצמו לא פועל מכוח החברה ולכן זה לא מכוח העזר.
לבנת משיח
¶
הוא מבצע ברשות המקומית את השמירה רק מכוח חוק העזר. הרשות עשתה חוק עזר כדי לשלם להם ולהטיל אגרה, ולכן הוא עושה את זה לפי זה.
מרים פרנקל-שור
¶
אני ממשיכה לקרוא את סעיף קטן (א).
הסמכויות הקבועות בסעיף זה, יהיו לשומר הסמכויות המפורטות בסעיפים קטנים (ב) עד (ד), אם אישר קצין משטרה שהסמיך לכך המפכ"ל או קצין צה"ל שהסמיך לכך הרמטכ"ל (להלן – קצין מוסמך) על פי אמות מידה שיקבעו על ידי הקצין המוסמך ושנתמלאו בו תנאים אלה":
מרים פרנקל-שור
¶
(1) "הוא בעל רשיון לנשיאת כלי ירייה לפי חוק כלי ירייה, התש"ט-1949, או שהוא כשיר לקבל רשיון כאמור;
(2) "הוא קיבל הכשרה מתאימה בתחום הסמכויות הנתונות לפי חוק זה".
מרים פרנקל-שור
¶
(ב) "לשם שמירה על ביטחון הציבור מפני פעולות איבה, רשאי שומר כאמור בסעיף קטן (א):
(1) "לדרוש מאדם הנכנס לשטחה של הרשות המקומית למסור לו את שמו ומענו ולהציג בפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המעידה על זהותו, שהוא חייב בהחזקתה לפי כל דין;
(2) "לערוך חיפוש בכליו של אדם וברכבו בעת כניסתם לשטחה של הרשות המקומית";
שמואל סף
¶
בסעיפים (1) ו-(2) אני חושש מאותו יישוב לא מגודר, שהשומר היה עסוק בשער או במקום אחר ופתאום הוא מגלה אדם זר בתוך היישוב והוא רוצה לבקש ממנו להזדהות. לכאורה, על פי החוק הזה, הוא לא יכול, אלא רק בכניסה.
שמואל סף
¶
ומה אם אין לו שום חשד? אני חושב שצריך לתת לו את הסמכות לבקש ממנו להזדהות. ייתכן מאוד שאותו שומר לא יזדרז להשתמש בסמכות הזאת, כי זה אולי אורח של מישהו, אבל לא יעלה על הדעת שהוא נמצא שם, הוא רואה אדם זר והוא לא יכול לבקש ממנו להזדהות.
לבנת משיח
¶
אנחנו חושבים שהאיזונים הם כאלה שיש הבדל בין כניסה ליישוב, שזו סמכות רגילה של בדיקה. אם מסתובב מישהו בכפר סבא ופתאום שומר קופץ עליו כדי לחפש עליו, אני חושבת שצריך להיות חשד סביר לפני שעושים את זה.
לבנת משיח
¶
הבעיה היא שהחוק הזה חל על כולם. לכן אמרנו שהאיזונים הם כאלה שבכניסה אנחנו מבינים שיש צורך ביטחוני של בדיקה אוטומטית של כל מי שנכנס. אבל כאשר נמצאים כבר אנשים בתוך היישוב, לא ייתכן לאפשר את זה. שישימו שומרים במקומות המתאימים.
לבנת משיח
¶
אם זה משהו מחשיד אין לי עם זה בעיה. אצלנו "מחשיד" זה מבחינה ביטחונית ואילו אתה מתכוון מחשיד מבחינה פלילית.
שמואל סף
¶
אפשר לומר שזה רכב שהגיע מהשדה ויכול להיות שיש לו כל מיני דברים ברכב, אבל אין לי שום חשד אמיתי, מדוע אני לא יכול לבקש ממנו לעצור ולהראות תעודת זהות?
שמואל סף
¶
אני מדבר בעיקר על יישובים קטנים שבהם לרוב השומר מכיר את התושבים ואם יש אחד שהוא לא מזהה מדוע שלא יוכל לדרוש ממנו להזדהות?
היו"ר דוד אזולאי
¶
הבעיה שעו"ד סף מעלה היא לגבי ישוב לא מגודר בו שכולם מכירים את כולם, השומר מכיר את הרכבים של כולם ופתאום יש רכב מוזר שמסתובב ביישוב.
שמואל סף
¶
איפה כתוב שאני יכול לעצור רכב עם מספר מהגדה שנכנס דרך השדות? זה רק אם אני חושד שיש לו נשק.
מרים פרנקל-שור
¶
יכול להיות שצריך לעשות פה איזושהי הבחנה בין סוגי היישובים. יש פה נורמה שחלה על איזשהו מצפה וגם על כפר סבא. יכול להיות שלגבי המצפים בגליל ולגבי יישובי קו התפר צריך למצוא איזשהו פתרון שיענה על הנסיבות, דבר שלא יחול בכפר סבא.
היו"ר דוד אזולאי
¶
עו"ד סף מעלה בעיקר את הבעיה של היישובים הקטנים שבהם כולם מכירים את כולם, דבר שלא קיים בעיר גדולה.
רחל גוטליב
¶
בעצם מה שעו"ד סף מכוון הוא לתת לאותו שומר סמכות בדיקה, שהמשמעות שלה חשד לכל דבר, כולל עבירות מין, עבירות סמים וכו'.
רחל גוטליב
¶
אם אנחנו אומרים שהמטרה היא ביטחונית, אז אנחנו אומרים שבכניסה ליישוב תיעשה בדיקה רוטינית כדי למנוע חדירה, אבל בתוך היישוב צריך שיהיה לשומר חשד.
רחל גוטליב
¶
על כל דוגמה שעו"ד סף מביא, אני יכולה לתת עשר דוגמאות של אנשים תמימים כמוני וכמוך שמסתובבים ברחובות יישובים וניגשים אליהם כל מיני שומרים ומבקשים שיראו להם תעודת זהות.
רחל גוטליב
¶
גם מקום קטן הוא מקום ציבורי. אם הוא מקום ציבורי ולא מקום פרטי, מקום שאנשים יכולים להסתובב בו, אני לא חושבת שמתאים למדינת ישראל, חרף המצב הביטחוני, שאנשים יסתובבו ויבקשו מהם תעודות זהות.
היו"ר דוד אזולאי
¶
יכול שאם היתה אפשרות כזאת היינו יכולים למנוע הרבה דברים. אם אותו שומר היה יכול לבדוק, לשאול ולהתעניין, יכול להיות שהוא היה מונע הרבה עבירות.
שמואל סף
¶
השומר בסך הכל מבקש תעודת זהות. אני מתכוון בעיקר למקומות קטנים ולא אכפת לי שיוסיפו פה בסעיף נסיבות מחשידות ואז זה לא סתם שעצרו מישהו שטייל עם הכלב, אלא יש נסיבות מחשידות כי יכול להיות שהוא הגיע מכיוון שלא מתאים לי או בשלוש בלילה או שהאדם הגיע מכיוון פריצה בגדר. השומר לא יכול לדעת אם אותו אחד נושא נשק או לא ולכן הוא לא יכול להגיד שהוא חושד שהוא נושא נשק, אבל הוא רוצה זיהוי ראשוני. במצפה בגליל שיש בו 12 משפחות, יעלה על הדעת שהשומר לא יכול לבקש מאדם זר שמסתובב ביישוב להזדהות?
שמואל סף
¶
צריך לזכור שמדובר בשומר שזה תפקידו ושהוא מקבל שכר והוא מגלה משהו, האם הוא יישב בחיבוק ידיים? יעלה על דעתכם שהוא יישב ויסתכל?
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני מציע שזה יהיה רק באותם יישובים קטנים, כמו מצפים, מושבים וכפרים שבהם אחד מכיר את השני וכשרכב זר נכנס לאותו מקום אפשר לזהות אותו. לכך מתייחס עו"ד סף. אני מציע שתתנו איזשהו פתרון לעניין הזה, כי זו בהחלט בעיה ואי אפשר להתעלם ממנה.
נחמיה אבנרי
¶
אנחנו לא מדברים רק על מצפים, כי יש גם רמת ביניים. בדרך כלל ביישוב קטן הבעיות של השמירה פחות קשות. התחילו לעבור לחברות שמירה ביישובים שיש בהם מאות משפחות ואי אפשר היה להוציא לרוב האנשים אישורי נשק ולרדוף אחרי אנשים שישמרו. לכן ביש"ע ואחרי כן בקווי התפר עברו לשירותי שמירה, גם כדי לקבל כוח אדם יותר מקצועי וגם כדי לפתור את כל הבעיות המינהליות שהיו קשורות לזה. ברגע שיש יישוב של מאות משפחות ויש חברת שמירה שמחליפה את השומרים, בדרך כלל השומר לא מכיר באופן אישי את כל התושבים.
שמואל סף
¶
אם בשתיים בלילה טנדר נכנס ליישוב, אני כשומר לא יודע מרחוק מה יש בתוכו, ולכן אני רק רוצה לעצור אותו ושיראה לי את התעודות שלו.
היו"ר דוד אזולאי
¶
נסיבות מחשידות זה לאו דווקא חזות מזרחית או שלט של רכב מהגדה. רכב שמסתובב ביישוב כמה פעמים, זה נסיבות מחשידות.
נצ”מ שמואל גביע
¶
לשומר בשכר יש רשימה של התושבים ביישוב ומספרי הטלפון שלהם. הוא יכול להתקשר מהשער לאחד התושבים ולשאול אם הוא צריך לקבל אורחים וכד'.
רחל גוטליב
¶
סמכות הזיהוי כשלעצמה לא נותנת הרבה. אני יכולה להגיד את זה מניסיוני כחיילת חיב"ה, שהזיהוי שהיינו עושות לא היה שווה הרבה. כאן נתנו ערכה של סמכויות שנותנים מענה אמיתי.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני לא מקבל את זה. אני דווקא חושב שהזיהוי הזה יכול לעזור. אם בכפר סמוך לנתניה יצא רכב חשוד והשומר תפס ורשם אותו, המידע הזה יכול היה לשמש את המשטרה למניעת פיגועים וכד'. זה בהחלט יכול לתרום ולא צריך לזלזל בזה.
שמואל סף
¶
אם אני עוצר ומבקש להזדהות אני גם יכול לבדוק מסביב. אם פתאום אני רואה שמציץ קנה נשק, אני לא יכול לחפש אצלו?
היו"ר דוד אזולאי
¶
אם הוא מסרב להזדהות זה כבר אומר שיש בעיה ואז מתעורר החשד. אם אדם מסוים לא רוצה להזדהות, זה כבר משהו, כי אותו שומר ירים טלפון למוקד ויאמר שיש אדם שמסתובב עם רכב מסוים והוא לא מוכן להזדהות. במקרה כזה המשטרה תיכנס מיד לפעולה. בלי הסמכות להזדהות השומר לא יכול לעשות שום דבר.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני מציע שבעניין הזה ניתן למשטרה להגדיר. אני מדבר על סמכות זיהוי בלבד, כי ברגע שמסרבים להזדהות נוצר חשד והשומר צריך לעשות את תפקידו ובמקרה כזה להודיע לממונים עליו או למשטרה כדי שהם יפעלו.
מרים פרנקל-שור
¶
סעיף 6א(ב)(3): "להשתמש בסמכויות האמורות בפסקאות (1) ו-(2) וכן לערוך חיפוש על פני גופו של אדם, בעת הימצאותו בשטחה של הרשות המקומית, אם היה לשומר חשד שאדם נושא עמו שלא כדין כלי נשק";
לבנת משיח
¶
בסעיף 22 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) נאמר – "בסעיף זה חיפוש על גוף האדם – חיפוש על פני גופו של אדם, בבגדיו או בכליו". אפשר להפנות לסעיף הזה.
מרים פרנקל-שור
¶
סעיף 6א(ב)(4): "לתפוס חפץ העלול לפגוע בביטחון הציבור שנתגלה אגב החיפוש; חפץ שנתפס לפי פסקה זו יימסר בהקדם למשטרה ויחולו עליו הוראות הפרק הרביעי לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש)(נוסח חדש), התשכ"ט-1969 (להלן – פקודת החיפוש)".
לבנת משיח
¶
לפי דעתי בסופו של דבר המשטרה היא תמיד הכתובת. אם הצבא תופס את הנשק בכל מקרה זה בסוף מועבר למשטרה, כי זו עבירה ומי שמטפל בזה זו המשטרה.
שמואל סף
¶
זה נראה לי לא מתאים, כי הממונה על השמירה זה קצין צבא והוא לא יוכל לקבל שום דבר, אלא להזמין משטרה.
מרים פרנקל-שור
¶
אני חושבת שזה קשור לנוהל פנימי ולכן זה לא צריך לקבל ביטוי כאן.
סעיף 6א(ג): "חיפוש על פני גופו של אדם הכרוך במגע גופני, ייערך על ידי בן מינו של האדם, אלא אם כן לא ניתן לעשות כן בנסיבות העניין ויש בדחיית החיפוש סיכון בלתי סביר לביטחון הציבור".
(ד) (1) "סירב אדם לדרישת הזדהות או לעריכת חיפוש לפי סעיף זה, רשאי שומר למנוע מהאדם או מרכב את הכניסה לשטחה של הרשות המקומית ואם היה לו חשד כי האדם נושא שלא כדין כלי נשק, רשאי הוא לעכב את האדם עד לבואו של שוטר ואף לערוך את החיפוש על אף הסירוב.
(2)" על עיכוב לפי סעיף קטן זה יחולו הוראות סעיפים 72 עד 74 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996, בשינויים המחויבים וסעיף 44 לפקודת החיפוש.
(3) "סירב החשוד לעיכוב, רשאי השומר להשתמש בכוח סביר לצורך העיכוב עד לבואו של שוטר".
היו"ר דוד אזולאי
¶
אמרנו שברגע שאדם מסרב להזדהות השומר צריך להודיע לממונים עליו שמסתובב אדם שלא רוצה להזדהות. השומר לא יכול לעשות לו כלום.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אם רואים אדם בתוך היישוב והוא מסרב להזדהות, השומר יודיע לממונים עליו שיש חשוד שמסרב להזדהות. אז המשטרה נכנסת לתמונה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אל תיכנס לזה, כי בזה אתה מכניס עז. אני מניח שלשומר יש מכשיר קשר או שיש לו קשר טלפוני עם הממונים עליו. הוא יכול להודיע שיש אדם חשוד ומי שצריך להיכנס לפעולה, ייכנס כבר לפעולה.
מרים פרנקל-שור
¶
(ה) "שומר לא יעשה שימוש בסמכויות לפי סעיף זה, אלא אם הוא עונד תעודה החתומה על ידי קצין מוסמך, המעידה על תפקידו ועל סמכויותיו והוא יציגה על פי דרישה".
שמואל סף
¶
ואם הוא לובש מעיל ולא רואים את זה? צריך להיות ברור שהוא מציג את התעודה ישר עם ההזדהות הראשונה.
רחל גוטליב
¶
תקחו לדוגמה כניסה לקניון – למרות שזה לא אותו דבר – האם בכל פעם השומר צריך להציג את עצמו?
שמואל סף
¶
בישיבה הקודמת דיברנו על זה שמלבד התעודה שלא תמיד נראית, צריך למצוא משהו בולט. אם על הרכב של השומר יש קאצ'אלקה צבעונית, אין לי בעיה, אבל אם זה שומר בלי רכב אני חושב שצריך לחשוב על איזשהו תג או כובע שיעידו על כך שהוא שומר. צריך להיות סימן חיצוני מלבד התעודה.
לבנת משיח
¶
תעודה היא הוכחה לסמכות, אבל הדברים האחרים הם לא הוכחה של שום סמכות, מה גם שזה יכול להטעות.
רחל גוטליב
¶
יש חברה אחת עם מדים אדומים וחברה אחת עם מדים כחולים. לא נראה לי סביר לקבוע שיהיה משהו חיצוני שיזהה.
שמואל סף
¶
הקצין הממונה. אם זו חברת שמירה מסודרת, יש לה מדים. אם זה שומר פרטי אפשר להצמיד לו תג זיהוי או כובע.
רחל גוטליב
¶
אנחנו מדברים על תנאי למימוש הסמכויות, כלומר לשומר לא יהיו סמכויות אלא אם כן יהיה לו תגי זיהוי. זה יחייב את המשטרה להגיד שהיא רוצה סרטים זוהרים שכתוב עליהם "שומר". אין בעיה עם זה, זה רק עולה כסף.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני מקבל את העמדה שתעודה מספיקה ואז אותו אזרח שנדרש להזדהות זכותו לבקש תעודה מזהה.
מרים פרנקל-שור
¶
סעיף 6א(ו): "בסעיף זה, 'כלי נשק' – כלי ירייה כמשמעותו בחוק כלי ירייה, התש"ט-1949, חומר נפץ כמשמעותו בחוק חומרי נפץ, התשי"ד-1954 וסכין כהגדרתו בסעיף 184 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, או נשק קר אחר".
2. "בסעיף 19(ב) בסופו יבוא 'למעט הוצאות הכרוכות בהענקת סמכויות לשומרים הפועלים לפי חוק עזר של רשות מקומית המסדיר שירותי שמירה".
רחל גוטליב
¶
סעיף 19 מדבר על המימון וצריך להיות ברור שמימון השומרים של חברות השמירה הוא לא על המדינה. לכן לאחר המילה "לשומרים" צריך להיות כתוב "והעסקתם".
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני חושב שהנוסח הקיים מתאים.
אנחנו מאשרים את הצעת חוק הרשויות המקומיות (הסדרת השמירה)(תיקון), התשס"א-2000, לקריאה ראשונה עם התיקונים שעלו תוך כדי דיון. אני מבקש שהצעת החוק הממשלתית תוגש בד בבד, אחרת אנחנו נמשיך בחקיקה של הצעת החוק הזו לקריאה שניה ושלישית.
מי בעד אישור הצעת החוק לקריאה ראשונה?
הצבעה
בעד – 2
ההצעה אושרה לקריאה ראשונה.
אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
- - - - - - - -
הישיבה ננעלה בשעה 13:20