פרוטוקולים/ועדת הפנים/2588
2
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
1.1.01
פרוטוקולים/ועדת הפנים/2588
ירושלים, כ' בטבת, תשס"א
15 בינואר, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 207
של וועדת הפנים ואיכות הסביבה
בישיבתה מיום שני, ו' בטבת התשס"א (1 בינואר 2001), שעה: 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 01/01/2001
חוק התקנת מעליות שבת בבנינים ציבוריים ובבניני מגורים (הוראות ותיקוני חקיקה), התשס"א-2001
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: דוד אזולאי – היו"ר
יהודית אלון
יעקב ליצמן
בנימין אלון
מוזמנים
¶
דוד פילזר מנהל אגף התכנון, משרד הפנים
יחזקאל לביא מנהל האגף לתכנון אסטרטגי, משרד הפנים
עו"ד דלית דרור משרד המשפטים
עו"ד עליזה קן משרד המשפטים
דניאלה רימון משרד האוצר
עו"ד שושנה שטראוס משרד העבודה והרווחה
יוסף רז משרד השיכון
עו"ד איתי בר סלע לשכת עורכי הדין
מנחם רון
משה ריגל
ליאון רוזנבאום
אלעזר שטרום
ח"כים
¶
בנימין אלון, זבולון אורלב,צבי הנדל, נסים זאב
הצעת חוק התקנת מעליות שבת בבניינים ציבוריים (תיקוני חקיקה), התשס"א-2000-
היו”ר דוד אזולאי
¶
רבותיי, אני פותח את הישיבה. הצעת חוק התקנת מעליות שבת בבניינים רבי קומות ובבניינים ציבוריים (תיקוני חקיקה), התשס"א –2001, של חבר הכנסת בני אלון. אנחנו ניגשים לקרוא את הצעת החוק.
"תיקון חוק התכנון והבניה. 1. בחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965, בסעיף 158א, אחרי סעיף קטן (א) יבוא:
(א1) בכל בנין, אשר על פי דין חובה להתקין בו שתי מעליות או יותר וכן בכל בניין ציבורי כפי שיקבע שר הפנים בתקנות, יותקן באחת המעליות לוח פיקוד המתאים להפעלת מעלית שבת. לא יינתן היתר לבניית בניין כאמור שאין בו תנאי המחייב התקנת לוח פיקוד להפעלת מעליות שבת כאמור.
בסעיף זה, "בניין ציבורי" – כהגדרתו בסעיף 158ב".
הלאה. בסדר, חבר הכנסת אלון?
בנימין אלון
¶
לא, אני הייתי רוצה אם אפשר להוסיף משהו. "בכל בנין, אשר על פי דין חובה להתקין בו שתי מעליות…" יש מציאות שבה אדריכל פשוט מתכנן שם שתי מעליות, גם אם זו לא חובה. יכול להיות שחובה זה רק משמונה קומות ומעלה. אז אם אפשר להוסיף: "או שמבקש היתר הבניה מבקש להתקין בו שתי מעליות או יותר".
בנימין אלון
¶
אפשר, אבל זה לא סעיף ההפעלה, זה סעיף ההקמה. זה בניין שעומדים להקים אותו ועומדים להתקין בו שתי מעליות. אני לא חושב שזה הגיוני, מבחינת רוח החוק, שיהיה הבדל אם זה על פי חובה או לא.
בנימין אלון
¶
לאו דווקא. יש הרי חוק. בחוק התכנון והבניה סעיף 158 יש תקנות, שאם יש שמונה או תשע קומות, צריך שתי מעליות.
בנימין אלון
¶
תכף נגיע לזה. רק רגע. השאלה היא רק, אם אפשר פה – מבחינה משפטית – אני ראיתי שיש שם איזשהו סעיף אחר, ששם הכנסת השינוי אולי יותר קל מפה. כי זה עלה במליאה – אני פשוט חייב להביא את זה.
בנימין אלון
¶
בסדר, אני עכשיו רוצה להציע משפטית ככה: כשזה עלה בוועידה, אדוני היושב ראש, שאלו למה ערבים באזור נצרת צריכים מעלית שבת. או אמרו: יש, כמו שאז כבר אמרנו, בנייני משרדים שלא צריך בהם מעליות בשבת. את אומרת: שהשר יתקין. אז אולי פשוט להוסיף – שם זה מופיע בחוק. שם זה כתוב ככה: שר הפנים, באישור וועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, רשאי לפטור סוגי בניינים או מקומות מהוראת סעיף זה. אני חושב שזה ייתן פתח כללי.
בנימין אלון
¶
אני חשבתי לא רק על מבני ציבור. יש גם ערבים. אני צריך להכריח מישהו בנצרת שיבנה לי מעלית שבת? בשביל מה?
מרים פרנקל – שור
¶
לא, עוד לא הייתי בכנסת בזמן הזה.
השאלה היא אם ללכת על מנגנון שחובה תהיה להתקין שתי מעליות ושר הפנים רשאי לפטור, או הפוך.
בנימין אלון
¶
הנה אני מקריא לך, מסעיף דומה. אין לי פה את סעיף 158. "שר הפנים באישור וועדת הפנים… רשאי לפטור סוגי בניינים או מקומות מהוראת סעיף זה". אם יהיה קיבוץ, למשל, שיש לו רבי קומות, אז הוא יגיד את זה. אני לא חושב שיש טעם בכזה דבר ללא צורך.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אין לי בעיה עם זה. הבעיה שלנו היא מה קורה אם שר הפנים יבוא ויחליט. אתה יודע, יש לחצים, יש בקשות, יבוא ויבקש אחרת.
מרים פרנקל – שור
¶
השאלה פה היא מאד עקרונית. השאלה היא מה תהיה הנורמה. האם הנורמה תהיה חקיקה שבבניין תהיה חובה להתקין ושר הפנים רשאי לפטור, או שהנורמה תהיה שלא צריכה להיות חובה ושר הפנים רשאי לקבוע שיש בניינים שחייבים.
איתי בר סלע
¶
סליחה שאני מתפרץ. בחוק פה יש הבדל בין בניין ציבורי ובניין פרטי. לגבי בניינים פרטיים, משתמע שיש חובה ואין פתרון. אין דרך לפטור, גם לא לאוכלוסייה ערבית. לגבי בניינים ציבוריים, משתמע שהשר צריך להתקין באיזה בניינים זה יהיה. הפוך.
מרים פרנקל – שור
¶
נכון. זה רק לגבי בנייני ציבור. ברור. זו שאלה נפרדת. האם באמת חובה לקבוע חוק שבכל בניין תהיה חובה להתקין שתי מעליות.
בנימין אלון
¶
אני שוב מציע, אדוני היושב ראש, את הנוסח שהצעתי. אני חושב שהוא צודק יותר מבחינת חכמת החיים, פשוט. אנחנו נקבע את זה כנורמה, אבל ניתן לשר אפשרות לפטור יותר מאשר אנחנו נותנים לו פה. גם בבנייני ציבור וגם בבנייני מגורים.
דוד פילזר
¶
הצעתו של חבר הכנסת אלון תהיה מקובלת על משרד הפנים. מנהלת מנהל התכנון אישרה גם לעניין הזה. כיוון שמדובר בבלעדיות בקביעה לשר הפנים, אז רצוי באמת שזה יהיה באישור וועדת הפנים של הכנסת ואז פתרתם באמת את הבעיה של שימוש גורף ולא יעיל בחוק.
מרים פרנקל – שור
¶
אני רוצה להבין. מה עמדתכם לגבי הבניינים הפרטיים? אתם חושבים שצריכה להיקבע נורמה שבכל בניין שיש בו חובה להתקין שתי מעליות צריכה להיות נורמה? או אולי צריך לתת לשר הפנים יותר סמכות לקבוע שצריך להתקין פה שתי מעליות שאחת מהן מעלית שבת?
מרים פרנקל – שור
¶
אני לא אומרת שהמחוקק לא צריך לקבוע נורמה. השאלה היא אם זו צריכה להיות נורמה כללית והשאלה היא אם לא ניתן מקום לפתור את זה. השאלה היא אם בכל בניין ברור שעושים את זה.
דוד פילזר
¶
השוני פה הוא הצהרתי וסמנטי, אבל לגופו של עניין אין שוני גדול. שר הפנים לא יבוא לפטור בניין מסוים אלא סוג בניין. אולי הוא יאפיין אותו באוכלוסייה שגרה בו או בשימוש בבניין.
בנימין אלון
¶
סליחה, עו"ד פרנקל-שור, לא הבנת את מה שאמרתי, אני מבקש עוד פעם: אני לא מתייחס למה שכתוב. אני מציע נוסח אחר. אני מציע לבטל את מה שכתוב פה שהשר צריך לקבוע בתקנות. זה מיותר. התקנות האלו הן רק לבנייני ציבור והן לא לבנייני מגורים. אם בנצרת לא גר אף יהודי, למה אני צריך לחייב את הקבלן לשים שם מנגנון?
לכן, אני מציע במקום זה, שיהיה סעיף קטן נוסף, כמו שמופיע בסעיף 158 א2, שהוא המקום שבו אנחנו נמצאים ושם יהיה כתוב: "שר הפנים באישור וועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, רשאי לפטור סוגי בניינים או מקומות מהוראות סעיף זה". ואז קבענו את הנורמה ויריעת הרוחב של השר לפטור, תהיה הרבה יותר מקיפה. בשיקול הדעת שלו – אם הבג"ץ לא יפסול את שיקול הדעת שלו – הוא ירשה לפטור גם קיבוץ, גם עיר שאין בה יהודים, גם במגורים וגם בבנייני ציבור.
מרים פרנקל – שור
¶
אני בדיוק הבנתי. אני הבנתי את זה מצוין, חבר הכנסת אלון. אני מעלה שאלה, האם זה לא צריך להיות הפוך. אם לא צריכה להיות חובה, אלא רק בבניינים שיקבע שר הפנים.
בנימין אלון
¶
אז זה לא חוק. אני אעשה חוק שהוא רשאי להתקין תקנות? זה לא חוק. אני רוצה חוק. אני מכניס פה מוסד חדש, וכדי לא לגרום לשרירותיות במקום שזה חסר הגיון, אני נותן לשר סמכות. מה הבעיה? אני שמח גם לשמוע שלמשרד הפנים זה נראה הגיוני יותר.
יהודית נאות
¶
נכון. בשביל מה לחייב אותם לעשות מעלית שבת, זה מייקר גם את העסק.
לי אין בעיה עם סעיף 1 הזה, אלא בכפוף לבעיה של התחולה, שמה שכתוב אצלכם זה שזה יחול על בניינים שנבנו החל ביום תחילת החוק ואני אומרת…
יהודית נאות
¶
רגע. לא. זה שייך לחוק התכנון והבנייה. אני רוצה לשלב את זה. אני סבורה שזה יכול לחול רק על בניינים שהבקשה להיתר לגביהם החלה ביום תחולת החוק. למה? היום יש אדם שיש לו היתר, אתה לא יכול לשלול היתר קיים. זה היתר חוקי. לפי חוק התכנון הבניה, היתר זו זכות קניינית.
בנימין אלון
¶
אני, דווקא, לפי התיקון שביקשתי להכניס לפני שנכנסת, פוטר את זה. אמרתי: לא בניין שיש עליו חובה - ואז קורה מה שאת אומרת - אלא בניין שאדם מבקש היתר ובתוכנית הקבלנית יש כך וכך, אז זה יחול.
עליזה קן
¶
יש פה דבר שכדאי אולי לשים אליו לב. ההצעה כרגע מדברת על סמכות לקבוע סוגים של בניינים. חבר הכנסת אלון מדבר על מקומות. בהחלט יכולות לדור שתי הסוגיות בכפיפה אחת. שר הפנים יקבע איזה סוגים של בניינים ראוי שתהיה בהם מעלית שבת ולצד זאת תהיה לו סמכות לפטור במקומות מסוימים את אותם בניינים. אלה שתי סמכויות שיכולות לדור בכפיפה אחת.
בנימין אלון
¶
אני מקריא סעיף קיים – 158א2, אני פשוט מעתיק אותו: "שר הפנים, באישור וועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, רשאי לפטור סוגי בניינים או מקומות מהוראות סעיף זה".
עליזה קן
¶
הבעיה היא שיש מלכתחילה בהגדרה קיימת של בניינים ציבוריים, בניינים כגון בנקים, שאין שום הצדקה להטיל עליהם חובה להתקין מעלית שבת.
בנימין אלון
¶
אני לא גורע. אני חושב שההגדרה של בנין ציבורי, כהגדרתו בסעיף 158ב זו ההגדרה של בניין ציבורי. אני לא חושב שאני צריך להיכנס לנושא הזה עכשיו. הואיל ולצורך החוק הזה אני צריך הגדרה עניינית יותר - אין לי עניין לחייב משרדים שלא עובדים בשבתות, אין לי עניין לחייב באזור מגורים שלא רלוונטי - לכן במקום הזה, על אף שהחוק כביכול כן יחול, השר יקבע מיד עם תחולת החוק תקנות: באזור זה לא צריך, בסוגים כאלה לא צריך וכולי. וכך זה יהיה.
עליזה קן
¶
אני בכל אופן אחזור על מה שרציתי לומר. יש פה שתי שאלות. ההגדרה כיום של בניין ציבורי, כוללת בניינים שעל פניו אין שום הצדקה להחיל עליהם חובת התקנת מעלית שבת, כגון בנקים, סוכנויות דואר וכיוצא באלה. השאלה אם קיימת הצדקה לקבוע נורמה, שגם בבניינים האלה - אלא אם כן קיבלו פטור מפורשות - תחול החובה. לכן ההצעה היא, עם כל הכבוד, לקבוע את שתי הסמכויות ביחד. בצד אחד שהגדרת בניין ציבורי תהיה הגדרה שהיא בעצם מה שכתוב פה, ששר הפנים הוא זה שיקבע מהו בניין ציבורי ויתבסס על הרשימה הקיימת. לצד זאת הסמכות הנוספת לפטור בניינים שהוגדרו כבניינים ציבוריים - משום שהם פתוחים בשבת ויש בהם שימוש בשבתות ובחגים ו/או בניינים פרטיים - מן החובה להתקין את מעלית השבת.
אלה שתי סמכויות שבהחלט יכולות לדור בכפיפה אחת. הסמכות הראשונה היא להגדיר מהו בניין ציבורי מתוך רשימה קיימת, הסמכות השניה היא לפטור.
איתי בר סלע
¶
אני חושב שמה שהיא הציעה זה הרבה יותר ברור ממה שכתוב כאן. כי החוק הזה, מי שקורא אותו ביסודיות, יש בו כל מיני סתירות. ברישא שלו עולה ששר הפנים יקבע תקנות, מה זה בניין ציבור. הסיפא שלו אומרת שבניין ציבור יהיה כהגדרתו בסעיף 158ב. מי שהולך לראות את ההגדרה רואה שהיא כוללת בנקים, רשויות דואר, אוניברסיטאות וכל מיני מוסדות שאין שום הגיון לחייב אותם להתקין מעלית. לכן, מה שמציעים פה, שזה שילוב של מה שאתה הצעת קודם, לדעתי אומר ככה: תהיה חובה בבתים פרטיים להתקין, אלא אם כן שר הפנים יפטור ותהיה חובה בבנייני ציבור, כששר הפנים יקבע.
מרים פרנקל – שור
¶
לא. הכוונה שלו היתה שיהיה בניין ציבורי כפי שקבע שר הפנים – הוא הולך פשוט הפוך – ולשר הפנים תהיה הסמכות לפטור. הנורמה תהיה להתקין, אלא אם כן שר הפנים פטר.
בנימין אלון
¶
זה נכון מה שאתה אומרת, אבל הבעיה היא מעשית. אני חשבתי שאפשר לוותר בחוק על המילים : "בכל בניין ציבורי כפי שיקבע שר הפנים", בגלל תוספת שאני מוסיף. הם אומרים שזה יסבך. אני לא בטוח שהם צודקים, אבל זה לא איכפת לי.
יהודית נאות
¶
אפשר לסכם את מה שאנחנו חושבים שנכון, שינסחו את זה אחר כך בלשון משפטית. הרעיון שלך הוא שבכל מקום לגבי בניינים פרטיים זה חל כחוק, להוציא את אותם מקומות…
יהודית נאות
¶
רגע, בוא נעבור דבר דבר. בניין פרטי שבו יש חובת שתי מעליות זה חל עליו, אלא אם כן השר פטר אותו.
בניין ציבורי, אתה צריך קודם כל רשימה של מי שזה חל עליו, כי אחרת זה יחול על כל העולם ובנותיו ואתה לא התכוונת לזה.
בנימין אלון
¶
רק שניה, אני רק לא רוצה אי הבנות. אני רוצה לשמוע את הניסוח כאן, כי מה שמפריע לי זה שאני יוצר פה נורמה במגורים ולא יוצר נורמה בציבור.
מרים פרנקל – שור
¶
אם אני הבנתי נכון, שלגבי בתים פרטיים תהיה חובה להתקין, אלא אם פטר שר הפנים בתקנות. לגבי בנייני ציבור כהגדרתם בסעיף 158ב, לא תהיה חובה.
בנימין אלון
¶
סליחה, לא. קודם כל, הביטוי: "פטר שר הפנים בתקנות" הוא שרירותי. אני מציע נוסח שקיים בחוק. "שר הפנים באישור וועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת, רשאי לפטור סוגי בניינים או מקומות מהוראות סעיף זה". מה שמציעה החברה ממשרד המשפטים, זה שהתוספת שלי לא תגרע מהקיים. זה כל מה שהיא מציעה. להשאיר את הסעיף הקיים כמו שניסחת אותו ולהוסיף את הסעיף הזה וזהו. אני מקבל את זה.
בנימין אלון
¶
ראינו שזה כן משנה. המהות היא שאנחנו נותנים כאן – זה מה שהיא הציעה, אני הבנתי שזה מקובל על היושב ראש וגם עלי – שני פתחים להרחבת ההיתרים של אי תחולת החוק. אחד זה שבנייני ציבור הם לפי קביעתו של שר הפנים, כמו שכתוב כאן, שני זה ששר הפנים באישור ועדת הפנים ואיכות הסביבה, רשאי לפטור סוגי בניינים או מקומות. לא משנה אם זה ציבור או מגורים. זהו.
איתי בר סלע
¶
לא אמרתי שיש בעיה. לדעתי – ואני רואה שממשרד המשפטים הם חושבים אחרת – המילים "בסעיף זה, 'בניין ציבורי'-כהגדרתו…" יסבכו את המשמעות של התקנות. כי יבואו ויגידו שזה קודם כל כולל את מה שיש בסעיף 158ב' ואחר כך תקבע הבהרות וכולי. לדעתי, אם השר קובע זה מספיק. השר יקבע בתי חולים, מלונות וכיוצא בזה.
בנימין אלון
¶
לא. הוא יגדיר קבוצה. הוא יגיד: בתי מלון. הוא יוציא מזה קבוצות לא רלוונטיות, כמו בנקים.
דוד פילזר
¶
רצוי למחוק את ההפניה בהגדרה של בנין ציבורי לסעיף 158ב, מסיבה נוספת: שר הפנים כבר הגדיר מבני ציבור לצורך אחר לפי החוק הזה וזה רק יבלבל את הציבור. הוא הגדיר מבני ציבור לצורך נגישות לנכים. זה משיקולים אחרים. לכן יהיה כאן בלבול.
איתי בר סלע
¶
אם יורשה לי, עוד הערה אחת. הוועדה לתכנון ובניה של לשכת עורכי הדין גיבשה הצעה לכתוב, לא הפעלת מעלית שבת, אלא: הפעלת אחת מהמעליות, גם כמעלית שבת.
איתי בר סלע
¶
כתוב: "באחת המעליות לוח פיקוד המתאים להפעלת מעלית שבת". ואני אומר: "באחת המעליות לוח פיקוד המתאים להפעלתה גם כמעלית שבת". כי יש מצב שבו, לצורך העניין אני, איש חילוני, נכנס למעלית, לא יכול ללחוץ על קומה 7.
יחזקאל לביא
¶
לא, יש פה בעיה. אם אדם אחר יבטל את ההפעלה שלה בשבת והוא עצמו יפעיל אותה מחדש, לאחר שיגמור את השימוש בה, אדם דתי לא יוכל להשתמש במעלית.
יהודית נאות
¶
מה זאת אומרת? לא הבנתי. נגיד שהמעלית נוסעת בכל הקומות. עכשיו אני רוצה ללחוץ על הכפתור שיסע לי ישר לקומה 10.
יחזקאל לביא
¶
לא משנה. אם עשית את זה ואת יהודיה – כי אם עשה את זה אדם שהוא לא "בן ברית", אין בעיה מבחינת ההלכה – אז ליהודי דתי אסור להשתמש באותו יום במעלית הזאת.
יהודית נאות
¶
רגע, רגע. את רוצה להגיד לי שאני עכשיו אצטרך לנסוע בבית שיש בו, נניח, מאה דיירים, עד קומה עשר קומה קומה?
יהודית נאות
¶
נו, באמת. למה החוק אמר שתי מעליות? כי יש כאן נפח כזה של נסיעה ודיירים, שצריך שתי מעליות. שהרי אלמלא כן, תאמין לי שהלובי של הקבלנים לא היה שם שתי מעליות. אז מה, אז פתאום המעלית הזאת תיסע רק כמעלית שבת? דיברנו על לוח פיקוד.
איתי בר סלע
¶
אני רוצה להסביר את ההערה שלנו, כי אני עוררתי את הנושא. ההערה שלנו מותנית בכך, שמבחינה טכנולוגית זה אפשרי…
יהודית נאות
¶
זה לא יכול להיות. אמרנו שזה ייסע גם ככה וגם ככה. את זה לא אמרת לי. זה נכון שמעלית שהותקנה כמעלית שבת תיסע לנו קומה קומה?
בנימין אלון
¶
מעלית שבת שיש בקשה של הדיירים להפעיל אותה – תראי גם את ההמשך. ההפעלה זה אחר כך – אז היא פועלת כמעלית שבת.
משה ריגל
¶
:
הפיקוד היום לא עוצר אוטומטית בכל קומה, אלא לפי מה שמתכנתים אותו. אפשר כל שתי קומות, כל שלוש קומות.
יחזקאל לביא
¶
כן. אבל זה מתוכנת. השיטה היום במעליות היא כזו, שנותנים למעלית לעלות בבת אחת עד לקומה העליונה ולאחר מכן היא יורדת קומה קומה. ואז חוסכים את העניין של העלייה והירידה.
איתי בר סלע
¶
מה שאני רציתי להגיד - אני לא יודע אם מבחינה טכנולוגית זה אפשרי - מה שאנחנו חשבנו להציע זה שהמעלית תהיה גם מעלית שבת, ואז כשנכנס איש חילוני הוא יכול ללחוץ על איזו קומה שהוא רוצה, היא עולה לאותה קומה שהוא רוצה והיא ממשיכה כמעלית שבת.
היו"ר דוד אזולאי
¶
מבחינה הלכתית יש עם זה בעיה. אני לא יכול לעלות באותה מעלית שמישהו אחר יכול לשנות את הפיקוד שלה.
איתי בר סלע
¶
אני חושב שמה שאדוני אמר זו התשובה. שיכנסו שני אנשים ביחד ואז האיש הדתי, הוא לא יכול להסכים שהשכן החילוני ילחץ על קומה 7, כי אז הוא צריך לצאת.
בנימין אלון
¶
אדוני היושב ראש, אם אפשר שתי הערות לסדר. הערה ראשונה זה שמי שלא מסתדר בבניין משותף יכול לקנות וילה. זו הערה אחת לנושא סעיף כזה בחוק.
יהודית נאות
¶
חבר הכנסת אלון, אני כבר רוצה להגיד לך שאתה מכניס פה בעיה קשה. אנשים ילכו לקבלן שלהם ויחתימו אותו שהוא לא ימכור לאנשים דתיים.
בנימין אלון
¶
הערה שניה, אני מציע שאנחנו נתייחס למה שאנחנו מסוגלים בחקיקה ואי אפשר לנבא את כל הציורים האפשריים. אנחנו לא יכולים לנבא בחקיקה את כל סוגי המנגנונים המודרניים שיוקמו ושיאפשרו מקסימום נוחות לכל הסוגים. אני חושב שגם הנוסח הזה לא סותר הקמת מנגנון הלכתי שמאפשר לאדם חילוני לא לנהוג לפי ההלכה, בתנאי שהוא לא מכביד אחרי זה על המשך הפעילות של המעלית. אם יהיה דבר כזה, יהיה. בסדר? אפשר להמשיך? זה מקובל?
יחזקאל לביא
¶
סליחה, אני בכל זאת רוצה לחזור לדברים שאמרתי, לנסות לשכנע את חברת הכנסת נאות. אני חוזר לגבי המבנה היום במעליות וחשוב שנדע את זה. היום במעליות המכניזם הוא כזה שהמעלית עובדת צד אחד.
יהודית נאות
¶
לא, צריך להצביע. אם זה מתקבל אז זה הופך לחלק מהחוק, אם זה נופל, אני מגישה את זה כהסתייגות. כך לימדו אותי בוועדת חוקה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
לוח פיקוד להפעלת מעלית.
ו "בסעיף זה, 'בניין ציבורי' – כהגדרתו…" נמחק וזה "כפי שיקבע השר".
מרים פרנקל – שור
¶
"בחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, בסעיף 59 ו' רבתי, אחרי סעיף קטן (ד), יבוא: (ה) (1) הותקנו בבית משותף שתי מעליות או יותר על פי דין, תהא אחת המעליות בעלת לוח פיקוד המאפשר הפעלת מעלית שבת בבניין המגורים, והיא תופעל כמעלית שבת אם התקיימו כל אלה:
(1) דרש בעל דירה, אחד לפחות, בבניין המגורים, כי תופעל המעלית כמעלית שבת.
(2) בעלי הדירות שביקשו הפעלת המעלית כאמור יישאו בהוצאות הכרוכות בהפעלת המעלית כמעלית שבת".
יש הערות?
מנחם רון
¶
שמי מנחם רון ואני אזרח.
בית משותף יש לו הגדרות בחוק ועיקרן זה רישום אצל רשם הבתים המשותפים. לפעמים בתים לא נרשמים וזה יוצר בעיה. אני מציע לדבר על מבנה המשמש למגורים.
איתי בר סלע
¶
יש הוראה בחוק שאומרת שכל בניין שאמור להירשם כבית משותף, יחולו עליו הוראות כאילו הוא בית משותף. אז אין לך בעיה עם זה.
בנימין אלון
¶
כן. רגע. אני רוצה עוד להעיר בהקשר זה. אני חושב שצריך למחוק את המילים "על פי דין", בעקבות ההערה שהכנסנו בסעיף א', שגם אם הקבלן מגיש בקשה להיתר והוא לא מחויב על פי דין, יחולו עליו הוראות החוק.
מרים פרנקל – שור
¶
על פי דין זה גם על פי חובה וגם על פי תקנות. אני, דווקא, לא מציעה למחוק את זה. מכיוון שאם תותקן מעלית או על פי דין, או על פי חוק כלשהו, או על פי תקנות כלשהן, אז אחר כך זה יחול.
איתי בר סלע
¶
ברגע שסעיף (א1) קובע שבבניין שהקבלן יזם בו שתי מעליות, חובה להתקין מעלית שבת, זה הופך להיות על פי דין. כי החובה היא מכוח הסעיף הזה, לא מכוח החובה על בניין רב קומות.
בנימין אלון
¶
כן, אבל אם סעיף התחולה של (1) (א) יהיה רק מרגע שעכשיו מגישים ואם סעיף התחולה של ההפעלה יהיה גם על בניין קיים, אז על פי דין לא יהיה.
דוד פילזר
¶
תקנות התכנון והבנייה היום, מחייבות בבניין גבוה - בניין גבוה פירושו מ 12 מטר – 4 קומות, עד 27 מטר - מעלית אחת בלבד.
דוד פילזר
¶
אז רצוי, בכל מקרה, שיתקינו יותר ממעלית אחת. לכן עדיף להוריד את ה "על פי דין", כי הוא יכול להתפרש רק בבניינים שיש חובה ואז לא יהיה לכם את הבניינים שבין 4 ל 9 קומות.
דלית דרור
¶
עדיין יחול חוק המקרקעין אם אנחנו מורידים "על פי דין". אז יוצא שבחוק המקרקעין תהיה חובה שאחת מהן תהיה מעלית שבת.
עליזה קן
¶
אני לא שותפה לחשש של הבתים שלא נרשמו כבתים משותפים מהסיבה שעו"ד בר סלע העלה, אבל עדיין בחוק המקרקעין אין הגדרה לבניין מגורים. אני מבינה, שהמילים בניין המגורים באות להבדיל את בניין המגורים מבניין למשרדים, שעל פניו אין בו צורך להתקנת מעלית שבת. אז אולי אפשר להשתמש בניסוח: "הותקנו בבית משותף שהוא בניין מגורים, שתי מעליות או יותר". על מנת להכניס בכל זאת את המינוח למינוח של חוק המקרקעין.
עליזה קן
¶
שזה יהיה בית משותף שהוא גם בניין מגורים. משום שבית משותף מוגדר בחוק המקרקעין כבית שיש בו שתי דירות או יותר ודירה מוגדרת כחדר או תא, או מערכת חדרים או תאים שנועדו לשמש יחידה שלמה או נפרדת למגורים, לעסק, או לכל צורך אחר.
עליזה קן
¶
לא, אני מציעה לא להיכנס להגדרה של בניין מגורים, אבל יחד עם זאת להכניס את הרישא ב (ה)(1), את המינוח של בניין מגורים, לקלסיפיקציה של חוק המקרקעין ואז במקום לכתוב "הותקנו בבית משותף שתי מעליות או יותר", אני מציעה לכתוב: "הותקנו בבית משותף שהוא בניין מגורים, שתי מעליות או יותר". כי ממילא ההמשך של הסעיף מתייחס אך ורק לבניין מגורים.
עליזה קן
¶
כן, אבל זה מעכב את תחולת הסעיף. אני מבינה את כוונת המחוקק ברצון לפטור בניינים שמהותם מבני משרדים או כיוצא באלה, שבהם באמת אין צורך להתקין מעלית שבת ואני מבקשת פה שיתקנו אותי, משום שאני לא הייתי פה בדיון הקודם. אני ראיתי את המלה בניין מגורים, שאלתי את עצמי מדוע.
בנימין אלון
¶
אז אולי באמת אפשר, האם באמת מקובל עליכם מבחינת המונחים החוקיים, שבית משותף זה מינוח מספיק מבדיל מבניין ציבורי? אז לא נזדקק לטרמינולוגיה של בניין מגורים.
בנימין אלון
¶
אם זה בית משותף שהוא כולו משרדים – בניין כלל,למשל, אם הוא בית משותף לפי החוק – אז השר יאמר שבניין משרדים לא.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אנחנו מוסיפים פה בסעיף 1: "הותקנו בבית משותף המשמש גם למגורים שתי מעליות או יותר, תהא…" ואנחנו מוחקים "על פי דין".
איתי בר סלע
¶
אני מבקש פה עוד הערה. כתוב כאן: תהא אחת המעליות ותהא זה גם נשמע וזה בהחלט יכול להתפרש כלשון ציווי ואם אני מבין נכון, לא לזה הכוונה. הכוונה היא להגדיר בית שיש בו שתי מעליות. לכן לדעתי צריך למחוק את המלה "תהא" ולהוסיף את ו' החיבור.
מרים פרנקל – שור
¶
רגע. יש פה שתי קטגוריות של בניינים. יש בניינים שעדיין לא נבנו ועכשיו קובע חבר הכנסת אלון, שיש בניינים שמשמשים למגורים, שיש שם יותר ממעלית אחת. הבניינים קיימים, המעליות קיימות. באה קביעה כאן בחוק, שאם יש בניין שיש בו שתי מעליות או יותר, מעלית אחת, אפילו מעתה, תשמש כמעלית שבת.
איתי בר סלע
¶
השאלה אם הכוונה בסעיף 2 היא, שבניינים שקיימים היום ואנשים גרים וחיים בהם ויש בהם שתי מעליות…
איתי בר סלע
¶
אוקי, אז השאלה היא אם יש כוונה לחייב את אותם בתים שכבר קיימים וחיים ומתפקדים x שנים ככה, בהתקנת מעלית שבת.
בנימין אלון
¶
זה לא בטל. סעיף 3 לדעתי צריך להיות לגבי סעיף א'. זאת אומרת, צריך להיות לגבי חוק התכנון והבניה.
תראו, יש פה כמה דיירים שביקשו להגיע שיש להם בעיות. אולי נשמע מהשטח ונדע במה מדובר.
משה ריגל
¶
אני גר בירושלים בבניין של 12 קומות, 35 דירות. לפני 20 שנה הקבלן התקין מעלית שבת לא מתוחכמת ובאותה תקופה פיקוד השבת שהותקן במעלית אחת, למעשה שיתק את המעלית השניה. לפני שנתיים היו החלפות של שתי המעליות – דרך אגב, דובר על צפיפות. אין שום צפיפות בבתים שלנו. הצפיפות היחידה קיימת בשעות הבוקר, כשהולכים לעבודה ובדרך כלל בשבת אין הרבה אנשים שהולכים לעבודה, כך שאין שום צפיפות. יכולה להיות צפיפות כשמעלית אחת משותקת או כשמישהו עובר דירה – הותקנו אצלנו שתי מעליות חדשות ב 100 אלף שקל, עם פיקוד שבת, על דעת כל הצדדים, על דעת כל הדיירים. לאחר שהופעלה מעלית שבת, היתה החלטה של האספה, 12 נגד 12 לא להפעיל מעלית שבת, על בסיס נימוקים ברורים שלא רוצים שכנים דתיים.
כלומר, אם תחילת החוק היא רק על בניינים חדשים, אני לא פותר את הבעיה. יש מעלית שבת, הפיקוד קיים, הוא מופעל, הוא מעלה היום אם רוצים רק לאותן הקומות שיש צורך ואפשר להפעיל את המעלית השניה ללא שום פיקוד שבת לאותם הדיירים שלא זקוקים.
לכן, אם עושים חוק על מנת לפתור רק את הבעיות של הבניינים החדשים, עושים למעשה פלסתר מכל הכוונות שלנו לגבי החוק ולא פותרים את הבעיות האמיתיות שקיימות. אני לא חושב שבמדינת ישראל נימוקים ש"אני לא אוכל לסבול שלידי תבוא ותגור משפחה דתייה שתשיר זמירות של שבת" הם נימוקים שצריכים להתקבל. הם פסולים ואני לא גר בשכונה דתית. אני גר ברחוב אלרואי בעמק רפאים בשכונה מעורבת. באותו רחוב יש שלושה בניינים דומים. בבניין השלישי כבר מופעלת מעלית שבת ויש שם הסדר מצוין עם כולם.
היו"ר דוד אזולאי
¶
חבר הכנסת אלון, אתה רוצה שהחוק יחול גם על בניינים קיימים, אפילו אם רק אחד מהדיירים מבקש? משהו כזה?
בנימין אלון
¶
אני אסביר את דברי. אני חושב שככה: חברת הכנסת נאות, תקשיבי לי כדי שהמחלוקת בינינו תהיה ברורה.
1. יש כאן סעיף תחולה, סעיף 3 שהוא שייך לחוק התכנון והבניה. זאת אומרת, כל בניין – אני מדבר מעכשיו. אי אפשר שלאנשים שכבר הגישו תוכניות וכולי ואישרו להם פתאום ישנו את זה.
בנימין אלון
¶
רגע. בחוק המקרקעין בסעיף 2, אני בפירוש חושב שישנה בעיה קיימת של בתים משותפים שיש בהן שתי מעליות ואני עכשיו צריך לעשות את איזון החירויות או את איזון הנוחות של הדיירים בבניין. אם יש לי דייר שלא יכול, בגלל שהוא נכה, לרדת מביתו בשבת, או בגלל שהוא זקן מאד, או בגלל שיש לו הרבה ילדים ויש לו עגלת ילדים והוא בקומה שמינית, ויש דיירים אחרים שיש להם מעלית שתיסע רגיל, אבל הם יצטרכו לפעמים לחכות למעלית השניה שתיסע יותר זמן, באיזון הזה, אני חושב שיש בפירוש מקום לתת העדפה לזה שסובל יותר. אני חושב שככה צריך להיות.
תראו, אני קיבלתי מהאגודה לתרבות הדיור מכתב. הם הציעו לי שגם לגבי מעלית אחת, אם יש שני שליש מהדיירים שרוצים, תהיה אפשרות להפעיל אותה כמעלית שבת. כלומר: שלא תהיה אפשרות שדייר אחד שמתנגד, במעלית אחת, יוכל למנוע את זה. זה גם נושא שאני אשמח להתייחס אליו. יש פה לדעתי נושא, הייתי אומר אפילו, דמוקרטי מאד.
זאת אומרת, בעצם בכלל, בניין משותף לדעתי זה מיקרו של מדינה, של חברה. בניין משותף, צורות ההתנהלות והויתורים דומות לחברה. אם יש לי בבניין יהודי דתי ויהודי שאינו דתי, היהודי הדתי לא יכול לוותר ולאכול טרף. היהודי שאינו דתי יכול לוותר ולאכול כשר ואז זה לא פיר במובן מסוים.
בנימין אלון
¶
נכון. אז אני צריך בהוצאות להתחשב. יש לי התחשבות בהוצאות. אבל יש, במאזן ההתחשבויות בין שומרי מצוות לשאינם שומרי מצוות, פעמים, שזה שאינו שומר מצוות מוותר על נוחות, אבל הוויתור של השני הוא הרבה יותר משמעותי.
היו"ר דוד אזולאי
¶
חבר הכנסת אלון, אתה מתייחס כרגע רק לבניין עם שתי מעליות. לבניין עם מעלית אחת אנחנו עוד לא התייחסנו.
יהודית נאות
¶
לא, זה נושא חדש. אל תתחיל. אתה מתחיל בשיטת הסלאמי. אי אפשר להיות נופת צופים. דיברנו על בניין שיש עליו חוק עם שתי מעליות.
יהודית נאות
¶
לא, תקשיב. יש הבדל גדול מאד. יש הבדל חד משמעית. תרבות הדיור מדברים על שני שליש, 75%, אז תחזור לחוק המקרקעין, בבקשה, ונחיל על זה את אותו דבר. כי גם היום, בבית ש 75% מדייריו רוצים להפעיל מעלית כמעלית שבת, גם אם היא מעלית בודדת, הם זכאים. האחד הבודד לא יכול. חוק בתים משותפים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
סליחה, רבותי. אני רוצה לשאול את חבר הכנסת בני אלון, מתי יתחייבו הדיירים להתקין מנגנון שבת? האם על פי דרישה של דייר אחד בלבד?
בנימין אלון
¶
אני רוצה לדייק פה. לפי החוק שקיים כרגע מדובר בציור כמו שצייר מר ריגל. שיש, אני מבין, מנגנון. הותקן מנגנון ואז אפילו על פי דרישה של דייר אחד צריך להפעיל אותו אם יש שתי מעליות.
בנימין אלון
¶
זה דבר אחד. עכשיו, אם אין מנגנון קיים, לחייב את האחרים להתקין מנגנון, לזה באמת אולי צריך להיות יותר מדייר אחד. אולי צריך הסכמת שני שליש?
יוסף רז
¶
מבחינה ציבורית זו קצת בעיה, לדעתי, לקחת חוק גורף – בלי להיכנס ערכית לעניין. גם לי יש בן דתי במקרה – ולעשות חוק גורף על כלל הארץ כרגע, שאומר: כך וכך יהיה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
רגע, אז יש לי שאלה אליך. בוא תעזור לי לפתור בעיה שמתעוררת בעקבות פניות של אנשים שגרים בבתים משותפים והנה לך דוגמא של אנשים שיושבים כאן לפניך שיש להם בעיה. יש להם מנגנון, רוצים להתקין וכתוצאה מאי רצון של חלק מהדיירים, אי אפשר להפעיל את מעלית השבת.
יוסף רז
¶
אז יכול להיות במסגרת, או של החוק הזה או במסגרת חוק בתים משותפים, שרוב מסוים יחליט שהוא עושה את הדבר הזה. אני גם יכול לראות פה איזה רעיון, שבעל דירה שנמצא בכלל מחוץ לדירה, בעל דירה אחת אומר לפי ההצעה הזאת, אני רוצה שתהיה מעלית שבת והוא בכלל לא גר שם.
היו"ר דוד אזולאי
¶
לא. הנה, חבר הכנסת אלון כבר אמר קודם, באמת צריך לעשות איזשהו מספר של שליש או של 51%, שיהיה רוב מסוים שדורש את זה, על מנת לאפשר את התקנת המנגנון של שבת.
בנימין אלון
¶
רק אם אפשר, סליחה, אדוני היושב ראש, לגבי סעיף העלות, אני מציע באופן כללי שבעלי דירות המחליטים על התקנת לוח פיקוד, יישאו בהוצאות התקנתו והאחזקה השוטפת. ההפעלה. ורשאים הם להסכים כי רק מקצתם יישאו בהוצאות.
מרים פרנקל – שור
¶
יש התקנת מעליות לנכה. כשנכה רוצה להתקין מעליות הוא מחויב על פי החוק לשאת בכל ההוצאות. בעל דירה שהתקין מעליות בבית משותף יישא בכל ההוצאות להתקנת המעליות.
יהודית נאות
¶
רגע. אני רוצה לדעת: מה המשמעות ההנדסית של לוח פיקוד? אני לא מדברת על כספית. כאשר יש מעלית מותקנת בבית רב קומתי, נוכחי, קיים. מה המשמעות של התקנת לוח פיקוד? חציבה? הריסה? תוספת בניה?
דוד פילזר
¶
התייעצתי עם יועץ מעליות, רק הבוקר. זה לוח פיקוד שצריך להסדיר אותו למעלית. זה בערך כמו שעון גדול.
היו"ר דוד אזולאי
¶
זה כ 1000$. אני יודע. בא אלינו עכשיו נכה לגור בבניין. אנחנו צריכים להתקין מעלית שבת, הלכנו להתעניין, זה סיפור שעולה כאלף דולר. הבעיה היא אחרת. הבעיה היא האחזקה השוטפת, אבל עם קצת רצון טוב אפשר לפתור את הבעיה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני מציע ככה, רבותיי. יש שתי הצעות. או שאנחנו הולכים על מה שכתוב פה: דרישה של לפחות דייר אחד – זה לא נראה לי מעשי.
בנימין אלון
¶
זה לגבי הפעלה במנגנון קיים. ההגיון שלי היה כזה: שאם אדם קונה דירה בבניין שיש בו מנגנון למעלית שבת ומשום מה לא הפעילו אותו, לזה, אני חושב, דרישה של דייר אחד מספיקה. וזאת למה? כי לא יכולים להגיד לו: כשאני החילוני באתי לכאן, בשום אופן לא הייתי מסכים, לא הייתי קונה את הדירה.
מנחם רון
¶
אני גר בבניין שיש בו שני אנשים. אנחנו לא רוצים שיפעילו כל הזמן, אבל מאידך גיסא לגייס את הדמוקרטיה כדי לפגוע בחלש – כי אנחנו פה בפירוש חלש – את זה לא עושים. אני חושב שהנוסח של דייר אחד שמבקש במנגנון קיים, זה מאד הגיוני.
יהודית נאות
¶
אז אל תחיל את זה על בתים ישנים. אתה מנסה לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה.
אתה יודע שכבר 11? המליאה מתחילה.
איתי בר סלע
¶
המקרים של מנגנון קיים שלא מפעילים אותו, הם מקרים בשוליים מבחינה כמותית. מה הבעיה? הבעיה היא קודם כל שאם יש מנגנון, בתקנון של הבניין מעוגנת החובה להשתמש בו.
איתי בר סלע
¶
אני לא אומר שזה מדויק, או שזה פותר את כל המקרים. אני אומר שהמשמעות של זה היא, שאם יש בניין ולצורך העניין יש בו מנגנון קיים וגרים בו עשר שנים אנשים והמנגנון הזה לא עובד ופתאום בא דייר חדש שקנה דירה – יכול להיות שהוא אפילו לא ידע שיש מנגנון – ופתאום הוא עושה מהפכה בכל הסדר של הבניין, יש בעיה. ממה אני חושש? אני חושש מכך שבסופו של דבר הרצון לעזור לאוכלוסייה דתית, שאני חושב שהוא רצון מאד לגיטימי ונכון, בהתערבות שלו, במיקרוקוסמוס של הבית המשותף, ייצור כל כך הרבה סכסוכים, שצריך מאד להיזהר מלשנות מצבים קיימים. בבית חדש לא צריכה להיות בכלל האפשרות שלא יופעל המנגנון. יש הוראה לשים מנגנון, אדם קונה דירה הוא יודע שיש מנגנון, יהיה מנגנון, יישאר מנגנון. אף אחד מהדיירים לא יהיה דתי ויחליטו באופן זמני להפסיק את השימוש במנגנון? בסדר, ברגע שיבוא מישהו דתי, זה משהו אחר.
בבניינים קיימים, שיכול להיות שיש בהם איזשהו סטטוס קוו שנמשך כבר הרבה זמן, גם בבית שיש מנגנון - תאר לך עשר שנים שהוא לא בשימוש – זו בעיה.
איתי בר סלע
¶
תראו, זו חקיקה שצריכה להתייחס לעיקר המקרים.
הנקודה השניה היא לגבי שינוי מצב קיים. גם פה אתם צריכים לקחת בחשבון שבחוק המקרקעין, שינויים בבית משותף, שהם הרבה יותר רדיקליים ממעלית שבת, לשים ברוב של 75%. אני חושב שזה ליצור אפליה בין שינויים כאלה לשינויים אחרים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אין מה לעשות. אני לא יכול בום לחתוך. אני בכל זאת רוצה להגיע לאיזשהו סיכום. אני יודע שהשעה 11:00, אבל אנחנו באמצע נושא. גם אני ממהר להגיע להצבעה, ביקשתי סדר יום כדי לראות מה סדר ההצבעה, בדיוק כמוך. אבל אי אפשר גם להפסיק באמצע הדיון.
אני מצטער. אני לא שמעתי אותך. אני מציע ככה, חבר הכנסת בני אלון. אנחנו לא נמצה כרגע את העניין הזה, אבל יש כאן טענה. הביאו פה דוגמא ואנחנו מכירים בניינים כאלה, שדייר אחד גר מחוץ לבניין בכלל, הוא רק משכיר את המבנה ועכשיו הוא יבוא וישנה סדרי בראשית בבניין הזה? אדם אחד? אני חושב ששליש זה מספר שיכול לחייב את כולם להתקין את אותו מנגנון שבת.
איתי בר סלע
¶
למה בשינויים אחרים, שקשורים בהרחבת דירה, שקשורים בשינויים אחרים בניהול, שלא קשורים בדת, צריך 75%?
בנימין אלון
¶
אדוני היושב ראש, סדר הדיון. הואיל ואתה צריך ללכת והואיל וגם אנחנו צריכים, משום מה, יושב ראש, אתה רוצה לקבוע המשך, או איך?
היו"ר דוד אזולאי
¶
כן. אנחנו נקבע המשך. בוודאי. אז אני מציע ככה: בואו נפסיק כאן את הדיון. הבעיה קיימת ואי אפשר להתעלם ממנה, לגבי בניין ישן שיש בו מעליות, בניין קיים. אנחנו נצטרך לפתור את הבעיה מהו מספר הדיירים שיכול לדרוש התקנת מנגנון שבת. בין אם קיים בין אם לא קיים.
מרים פרנקל – שור
¶
אפשר לחלק את זה. אם קיים מנגנון, אפשר להגיד שזה שליש. אבל אם אין מנגנון, צריך להעלות את הרף.