פרוטוקולים/ועדת הפנים/2554
2
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
26/12/00
פרוטוקולים/ועדת הפנים/2554
ירושלים, י"ד בטבת, תשס"א
9 בינואר, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 205
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שלישי, כ"א בכסלו התשס"א (26 בדצמבר 2000), שעה 10:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 26/12/2000
הצעת חוק גנים בוטנים,התש"ס-2000-של חבר הכנסת יהושע מצא
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: דוד אזולאי – היו"ר
יהושע מצא
יהודית נאות
מוזמנים
¶
בני רובין - משרד המשפטים
עו"ד רחלי שור-בורג - לשכה משפטית – קרן הקיימת לישראל
חיים פרננדס - אגף התקציבים – משרד האוצר
סדר היום
¶
הצעת חוק גנים בוטנים, התש"ס-2000 – של חבר-הכנסת יהושע מצא.
הצעת חוק גנים בוטנים, התש"ס-2000
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני פותח את הישיבה. הנושא שעל סדר-היום: הצעת חוק הגנים הבוטנים, התש"ס-2000, של חבר-הכנסת יהושע מצא. חבר-הכנסת יהושע מצא, בבקשה.
יהושע מצא
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה לומר שניים-שלושה משפטים פותחים. ראשית דבר, אני מודה לך אישית על המאמץ. אני יודע שאנחנו בפגרה, התור ארוך והחוקים על שולחנך רבים. אני מאוד מודה לך וליועצת המשפטית שמצאתם זמן לעסוק בזאת היום.
נקודה שנייה, אמרתי אותה גם במליאה, חוק הגנים הבוטנים חסר מזל בשנתיים-שלוש האחרונות. הוא כבר עלה מספר פעמים, הוא לא נדחה, הוא הוכן בוועדת החינוך לקריאה ראשונה. היתה גם הצעת חוק של חברת-הכנסת נעמי חזן גם הוא נדון וכל פעם יש התפזרות כנסת. גם כשהעברתי את החוק לוועדת הפנים שוב באה התפזרות כנסת. אולי זה סימן שלא צריך להעלות את זה כדי שהכנסת תאריך ימים ושנים, אבל מכיוון שהחוק כבר הונח ועבר בקריאה טרומית ויש חשש גדול שאם הוא לא יעבור בקריאה הראשונה אי-אפשר יהיה להחיל עליו חוק רציפות והוא יתבטל, לכן ביקשתי מאוד להעלות את החוק הזה ולהביא אותו לקריאה ראשונה. הוא עבר ידיים משפטיות פה בכנסת.
יהושע מצא
¶
החוק הזה בא לעגן את ניהול הגנים הבוטניים במדינת ישראל, להקנות להם גם אפשרות של חינוך לנושאים של טבע ונוף שקשורים בגן בוטני, להסדיר את תקציביהם. החוק לא בא כדי לפתוח את כיסי האוצר, אבל להסדיר את מערכת הגנים הבוטניים. היום יש גנים פרטיים ויש גנים ציבוריים.
יהושע מצא
¶
הם עצמם אלא אם כן הם מצליחים להשתחל לתמיכות של הכנסת שפעם הן היו הרבה גדולות. אבל אין איזשהו גוף שמחזיק אותם ואם אין להם אגודת ידידים טובה הם נופלים בין הכסאות.
יהושע מצא
¶
יכול להיות שגם האוניברסיטה, אבל צריך לתת לזה את האספקט הממלכתי, כמו במקומות אחרים בעולם.
עליתי על החוק הזה בשל הגן הבוטני בירושלים. אני לא עשיתי את המחקר בארץ כולה, אבל אני ביקרתי שם, ראיתי את הקשיים שלהם, ראיתי את חוסר היכולת שלהם לחנך את הציבור לנושא של צמחיה ואיסוף. יש להם גן בוטני נפלא אבל הוא מקרטע. הייתי בגן הבוטני הזה עוד בתוקף תפקידי כסגן ראש עיריית ירושלים. הייתי בין הראשונים שנתנו להם קצת את הקרקע שם קצת את הטיפוח ואני רואה איך שהם משרכים את דרכם בקושי רב. ואז התחלתי לחקור את הנקודה הזאת והתברר לי שהצרה הזאת של גנים בוטניים שלא יכולים להתפתח היא לא מעט בשל כך שהם סמוכים על שולחנם עצמם, ולגן בוטני אין הכנסות רבות, או על אגודות ידידות או כמו בירושלים האוניברסיטה העברית.
לכן אני חושב שמן הראוי שגם מדינת ישראל תתמוך בגנים הבוטניים כפי שזה קיים במדינות לא מעטות שבהן הגן הבוטני הוא שם דבר.
הממשלה לא התנגדה לחוק, למרות שנציג האוצר זע על כסאו.
יהושע מצא
¶
כשהעליתי את החוק, שר האוצר בייגה שוחט, במלוא האחריות, אני לא רוצה לצטט אותו אבל הוא אמר לי, בין היתר, אני לא אהיה באולם. השאלה מי בממשלה מתנגדים לחוק, התקציבאים או הממשלה עצמה. שר האוצר לא התנגד לחוק.
בני רובין
¶
מה זה משנה? הם נציגים של כל המשרדים. כפי שאמרתי, הממשלה מתנגדת לחוק. אנחנו חושבים שזאת חקיקה לא ראויה. הנושא הזה עלה לראשונה לגבי הגן הבוטני בירושלים. זו היתה דוגמה מאוד ברורה של חקיקה ספציפית בנושא ספציפי שהפסול בו מאוד ברור.
בני רובין
¶
כך אני מבין. אולי המציע יכול להצביע על אחרים, אבל כך ידוע לי.
כיוון שהפסול בחקיקה ספציפית לגן בירושלים היה בולט על פניו, אמרו נקרא לזה גנים בוטניים. אנחנו יודעים על מה אנחנו מדברים. אנחנו מדברים על הגן בגבעת רם.
בני רובין
¶
זה בדיוק מה שאני מנסה להסביר עכשיו, אדוני. עדיין אנחנו מדברים על אותו סוג של חקיקה ספציפית שמתייחסת לגן בגבעת רם ולעוד גן.
כמו בגירסה הראשונה, אנחנו מדברים על כסף. שאר הדברים שנמצאים בחוק לא מצריכים חקיקה ולא היו מגיעים לחקיקה אלמלא המטרה של החוק, וזה להעביר כספי מדינה לאותו גורם אוניברסיטאי שאמור להתפרנס מתקציב האוניברסיטאות ומרווחים שלו. אין פה שיקול דעת כולל לגבי סוג הגורמים שראויים למימון מטעם המדינה. פשוט, מישהו אהב את הגן בירושלים, את הגן בגבעת רם, זה מקום נחמד ויפה ובהחלט ראוי, והחליט שאת זה המדינה צריכה לממן.
איך שלא מסתכלים על זה, אנחנו סבורים שזו חקיקה לא ראויה ואנחנו מתנגדים לזה. הופתעתי רק שחבר-הכנסת מצא אמר שבעולם מקובל שהממשלות תומכות בגנים בוטניים. לי זה לא ידוע, אבל בכל מיני מקומות תומכים בכל מיני דברים. צריך לשקול במה הממשלה תומכת ובמה לא ולא לתת מתנות לגן הבוטני כי מישהו אוהב אותו.
חיים פרננדס
¶
בנוסף לדברים שאמר פה נציג משרד המשפטים, הממשלה באמת מתנגדת להצעת החוק. הטעמים ברורים. הגנים הבוטניים שואבים היום את תקציביהם מכמה מקורות, בין אם זה תרומות, בין אם זה עירייה שמעבירה מדי פעם כסף ובין אם זה האוניברסיטאות.
המטרה של הצעת החוק פה, אם היא תיושם, פשוט המקורות התקציביים האחרים ייעלמו, וזה ברור. לא צריך להיות חכם גדול כדי להבין שברגע שהמדינה תתקצב דרך תאגיד סטטוטורי את אותם גנים בוטניים, התרומות ייפסקו וההקצבות של האוניברסיטאות ייפסקו מכיוון שכולם ייהנו.
חיים פרננדס
¶
אני לא מכיר את סדר הגודל של העלויות. מבדיקה שערכנו מדובר בכמה מיליוני שקלים. אני לא יכול להגיד לך אם עשרות או מיליונים בודדים.
חיים פרננדס
¶
לגבי המספרים, התקשינו להשיג אותם מכיוון שאחד האנשים מהגן הבוטני שדיברנו אתו היפנה אותנו לכאן ולכאן, וכמו שאמרנו המקורות התקציביים הם מאוד מסתעפים. זה גם תרומות, זה גם אוניברסיטאות וגם עיריות. ברור שברגע שיהיה תיקצוב ממשלתי לדבר הזה, ההקצבות האלה ייעלמו.
אני רוצה לציין שיש החלטת ממשלה שמדברת על צמצום תאגידים סטטוטוריים, כמו מועצת הפרחים, מועצת הירקות ומועצת הפירות. מדובר על איחוד הגופים האלה. הצעת חוק בכיוון כזה מנוגדת לכיוון שהממשלה חותרת אליו.
אני רוצה גם לציין שבמשרד החקלאות פועלת ועדה שבוחנת צמצום של תאגידים סטטוטוריים וממליצה שם, בין היתר, לאחד את מועצת הפרחים עם מועצת הירקות, את מועצת ההדרים עם מועצת הפירות.
חיים פרננדס
¶
אם אנחנו באים היום ואומרים שאנחנו רוצים שתהיה מועצת גנים בוטניים, אנחנו חוטאים למטרה.
ברור גם, שגן בוטני שרוצה ליהנות מאיזשהו תקציב ממשלתי, הוא יכול לפנות לשר הרלוונטי, אם זה שר החקלאות, אם זה שר החינוך, אם זה שר התרבות, לבקש הקצאה תקציבית ואותו משרד יכול לתת את התוספת התקציבית המבוקשת לפי קריטריונים שקיימים במשרד. אנחנו לא רואים שום סיבה לעשות את המהלך הזה. חשוב להבין, יש קריטריונים במשרדים. גן בוטני שמעוניין לקבל תוספת תקציב, יכול לפנות למשרד בצורה מסודרת ולקבל לפי קריטריונים שקיימים. אני יכול להגיד שבמשרד החקלאות יש תקציב רזרבה לתמיכות של 100 מיליון שקלים. אפשר לבקש משר החקלאות שיקצה מאותם 100 מיליון שקלים לפי קריטריונים שקיימים במשרד.
חיים פרננדס
¶
העמדה שלהם מוכרת לי ואני אומר שהיא תמוהה לאור הוועדה שקיימת שם והמלצותיה כיום הן לצמצם בתאגידים סטטוטוריים. אני גם אומר שאגף התקציבים לא יתנגד במידה ומשרד החקלאות מעוניין לתקציב גנים בוטניים מהרזרבה שלו. אנחנו האחרונים שנעצור את זה.
רחלי שור-בורג
¶
אין לנו התנגדות לחוק. אנחנו מקבלים אותו ומקדמים בברכה כל חוק שתומך ביערות, גנים ואיכות סביבה.
חיים פרננדס
¶
חוק יסודות: התקציב אומר שכן. למיטב ידיעתי החוק אומר שהמציע חייב לסמן את מקורות התקציב.
בני רובין
¶
זה נראה לי מוזר שהוועדה תקבל החלטה שיש לה משמעות תקציבית על אוצר המדינה בלי שהיא תדע על כמה כסף מדובר.
היו"ר דוד אזולאי
¶
היות ויש התנגדות למשרדי הממשלה ואין פה עלויות תקציביות כפי שאתם מבקשים, אני מציע שבכל זאת נעבור על החוק הזה ונכין אותו לקריאה ראשונה. בלאו הכי הוא לא יבוא לקריאה ראשונה עד אחרי הבחירות. לקראת קריאה שנייה ושלישית נקיים דיון נוסף גם עם נציגי האוניברסיטה, גם עם נציגי הגנים הבוטניים ונכריח את נציג משרד החקלאות להופיע כאן.
יהושע מצא
¶
מקור תקציבי הוא המקור של תקציב 2000 שכעת בהכנות, הוא עוד לא אושר בכנסת. אני מציע שמתוך הרזרבה הכללית נייעד תקציב לגן בוטני.
לגבי הערכת עלויות, מדובר בסכומים לא גבוהים. אבל זאת לא אמירה. בקריאה ראשונה, כשזה יהיה מעל הבמה, אני אביא גם את ההערכה התקציבית הנדרשת.
מרים פרנקל-שור
¶
אנחנו נעביר את זה לקריאה ראשונה כבר עם הערכה תקציבית. אנחנו נגיד לכם מה ההערכה התקציבית של חבר הכנסת, ואתם יכולים לתת הערכה תקציבית כנגד.
חיים פרננדס
¶
אני רוצה להבהיר איזושהי נקודה שאני לא חושב שהבהרתי אותה מספיק טוב. אני מקווה שלכולם פה ברור שברגע שתהיה פה מועצה לגנים בוטניים או איך שלא נקרא לה, הכסף שהיום עובר ומגיע לגנים הבוטניים מהאוניברסיטאות, מתרומות או כל מקור תקציבי אחר, ויתחיל להגיע מתקציב המדינה, חלק ניכר מהכסף הזה יפול בדרך. הרי בסך הכל מדובר פה על הקמת איזושהי מועצה שתשמש כצינור להעברת הכסף. אנחנו מכירים את זה טוב מאוד. לא במקרה משרד החקלאות מתכוון לצמצם מועצות. הכסף ייעצר במועצה. יש לנו תפקידנים במועצה, יש לנו תקורות במועצה, יש לנו נסיעות לחו"ל במועצה. יש לנו הרבה דברים שעוצרים את הכסף הזה בדרך. חשוב להביא את זה לידיעת הוועדה. מבקר המדינה בדו"ח מס' 48 על מועצות הייצור מסב את תשומת לבנו לכך שכסף רב מתקציב המדינה שעובר למועצות סטטוטוריות כדי להגיע בסופו של דבר ליעד מסוים, נעצר בדרך. יש תקורות, עלויות, שכר-דירה, משרדים. חשוב שהדבר הזה יהיה ברור לכם. להערכתנו, מצד אחד, הכסף לא יגיע ליעדו; מצד שני, מקורות תקציביים אחרים יפסיקו להעביר את הכסף ולכולנו ברור שמי שיינזק זה הגן הבוטני עצמו. כדאי גם לחשוב על אותם צרכנים שמציע החוק, אני מתאר לעצמי, מאוד דואג להם. כיום, למיטב ידיעתי, יש דמי כניסה לגנים בוטניים.
חיים פרננדס
¶
אנחנו חושבים שלא רק שזה לא יתבטל, לדעתנו, אם המצב יקרה, דמי הכניסה רק יילכו ויגדלו מכיוון שתרומות וכספים מהאוניברסיטאות יפסיקו להגיע.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני מקבל את ההערה שלך. אבל היות וחסרים פה שני גורמים חשובים, גם נציגי האוניברסיטאות שמטפלים בגנים הבוטניים וגם נציגי הגנים הבוטניים עצמם, לכן אני חוזר ואומר שהדברים האלה יובהרו בישיבה לקראת קריאה שנייה ושלישית. אני מודיע לכם שאני לא אתן לזה לעבור ככה.
אנחנו נעביר את זה כרגע בקריאה ראשונה. יש כרגע איזשהו אילוץ, לכן הבאנו את הצעת החוק שלא על פי הסדר. בואו נריץ כרגע את החוק, גם אם אתם מתנגדים, ולקראת קריאה שנייה ושלישית נקיים פה דיון עם כל הגורמים.
חיים פרננדס
¶
הייתי רוצה שתובהר הנקודה הזאת. אנחנו באמת מאמינים, עם כל הרצון הטוב שרוצים לעזור לגנים בוטניים - - -
יהושע מצא
¶
אני חושב שאתה לא רוצה לעזור. אני מכיר את אגף התקציבים על בוריו. אם אתם יכולים לתת לגן בוטני שדה בור, אתם תהפכו אותו לשדה בור.
היו"ר דוד אזולאי
¶
עם כל הכבוד לך, אתה לא יכול לקום ולצאת. אנחנו מקיימים כאן דיון. זה שאתה לא מסכים, זו זכותך. אתה מייצג את העמדה של המשרד שלך. לנו יש כאן יועצת משפטית. אני התייעצתי עם היועצת המשפטית ועל סמך חוות דעתך אני מקיים את הדיון ואני ממשיך את הדיון.
חיים פרננדס
¶
האם היועצת המשפטית יכולה לתת לנו פרשנות מה לגבי עניין של עלות תקציבית? אפשר להעביר את החוק לקריאה ראשונה לפני שאומרים מהי העלות התקציבית ולפני שמסמנים את העלות התקציבית?
מרים פרנקל-שור
¶
אנחנו לא נעביר הצעת חוק לקריאה ראשונה לפני שחבר-הכנסת המציע יתן הערכה תקציבית ולפני שנאמר מאיזה סעיף בתקציב המדינה צריכה לעבור הצעת החוק הזאת.
היו"ר דוד אזולאי
¶
נדון בזה לקראת הישיבה לקריאה ראשונה. אדוני המציע, אני מבקש ממך, לקראת הישיבה לקריאה ראשונה להכין לנו את העלות התקציבית.
מרים פרנקל-שור
¶
אולי כדאי "הנהלת גן בוטני מוכר תנהל את ענייני הגן במסגרת תקנונו ותקציבו, ובכפוף להוראת חוק זה והתקנות לפיו", במקום "רשאית לכלכל כטוב בעיניה".
מרים פרנקל-שור
¶
אני לא בטוחה שיש לו מעמד של תאגיד. אם בסעיף 2 כתוב שהשר רשאי להכריז על גן פלוני כגן בוטני מוכר, אני לא רואה מהצעת החוק שיש לו מעמד של תאגיד.
בני רובין
¶
אני חושב שצריך לחשוב על הנושא הזה, לראות מה המעמד של הגן הבוטני ועל פי זאת לקבוע את היחסים שלו.
בני רובין
¶
האמת שלא חשבתי על זה עדיין. לא הנחתי שנגיע לשלב הזה היום. אבל צריך לתת את הדעת על זה אולי בשלב מאוחר יותר.
יהושע מצא
¶
אדוני היושב-ראש, כשדיברנו קודם על נושא התקציב, יהיה קושי רב לקבוע חד משמעית כי בכך אנחנו נחייב את המדינה לקבוע תקציב מוגדר, ופה אנחנו רואים שאני מבקש לקבוע כי הנהלת הגן תנהל את ענייני הגן במסגרת תקנונו ותקציבו; מועצת הגנים הבוטנים תייעץ לשר לעניין קביעת מבחנים לתמיכה בגנים. כל עוד השר לא קבע את הכללים האלה, קשה יהיה מאוד לקבוע מה גודל התקציב. מה עוד, שכל גן בפני עצמו יש לו את ההכנסות שלו. במסגרת ההערכה התקציבית נצטרך להתייחס גם לסעיף הזה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אם נפטר חבר מועצה, התפטר או בוטל מינויו, ימנה השר חבר אחר - גם אותם נציגים שהשר לא ממנה, שהם מתמנים על ידי גורמים אחרים?
מרים פרנקל-שור
¶
בסעיף 10(ד) צריך להוסיף "בהתייעצות האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים".
(קוראת סעיף 11).
היו"ר דוד אזולאי
¶
אולי כדאי לציין פה: המועצה רשאית למנות ועדות, מבין חבריה או שלא מביניהם שיהיו אנשי מקצוע. כי אחרת בכל ועדה יכולים למנות גם אנשי ציבור.
מרים פרנקל-שור
¶
השאלה היא אם מבין 18 חברים, שזו מועצה די גדולה, בכלל צריך למנות עוד חברים אחרים שלא מבין חברי המועצה.
יהודית נאות
¶
למה? נגיד שבמועצה לא יושב הבוטנאי המומחה לאיזה סוג מסוים של צמחיה, אתה לא תוכל להשתמש בו?
בני רובין
¶
אני מבקש לקבוע שחברי הוועדות חייבים להיות מבין חברי המועצה. יש פיקוח של השר על עבודת המועצה, וזה חייב לחול גם על חברי המועצה. לכתוב שהם רשאים להסתייע, זה מובן מאליו.
היו"ר דוד אזולאי
¶
לכן אמרנו: "המועצה רשאית למנות ועדות מבין חבריה, ולהעביר להן מתפקידיה ולפקח על עבודתן". בסדר?
בני רובין
¶
לגבי סעיף העונשין, אני מבקש להשאיר אותו כדי שאנשי המחלקה הפלילית יוכלו להביע עמדה לגביו.
יהושע מצא
¶
אדוני היושב-ראש, אמרת שלגבי תיקונים או הערות או שינויים נתייחס בקריאה שנייה ושלישית, כדי שאפשר יהיה להעביר את החוק בקריאה ראשונה, עוד כשהכנסת מתכנסת בתקופה הזאת. לאחר מכן, בקריאה שנייה ושלישית נעמוד על כל תג שהוא, אני מתחייב בפניך.
היו"ר דוד אזולאי
¶
עוד לא הגענו לזה. אנחנו בסעיף 13. דעתי לא נוחה מכך שאיני יודע מה העונש, אין לי מושג. צריך לבדוק מה העונש. לכן ביקשתי מהיועצת המשפטית שתבדוק מה העונש גם בסעיף 13 וגם בסעיף 7.
יהודית נאות
¶
זאת אומרת, שבחוק המעליות צריך לכתוב שזה גם יחול על המדינה, אחרת המדינה לא תעשה את מבני הציבור עם מעלית שבת? פעם ראשונה אני שומעת שיש חוק שלא חל על המדינה ורק על האזרחים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אם מחוקקים חוק הארנונה ומוסיפים שם סעיף: הוראות חוק זה יחולו גם על המדינה, זה מחייב את המדינה בתשלום ארנונה?
חיים פרננדס
¶
אם אפשר להעיר שתי הערות. אחת, לגבי מינוי מועצה. בסעיף 8(א) מפורטים 18 החברים שיהיו במועצה הזאת. נראה לי תמוה שאין נציג של משרד האוצר.
חיים פרננדס
¶
דבר שני, סוגייה שלדעתי היא מאוד חשובה וכדאי ללבן, זה נושא הסטטוס של הגוף הזה בהנחה שהוא יוקם.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני מבקש להעמיד להצבעה לקריאה ראשונה את הצעת חוק גנים בוטנים, התש"ס-2000, של חבר-הכנסת יהושע מצא.
ה צ ב ע ה
בעד החוק – 3
נגד – אין
נמנעים - אין
הצעת חוק גנים בוטנים, התש"ס-2000 נתקבלה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
3 בעד, אין מתנגדים, אין נמנעים. על כן ההצעה עוברת למליאת הכנסת לקריאה ראשונה. תודה רבה לכולם. ישיבה זו נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:10.