פרוטוקולים/ועדת הפנים/2557
2
ועדת הפנים ואיכות הסביבה
18.12.2000
פרוטוקולים/ועדת הפנים/2557
ירושלים, י"ד בטבת, תשס"א
9 בינואר, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 189
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
יום שני, כ"א בכסלו התשס"א (18 בדצמבר 2000), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 18/12/2000
חוק הקאדים (תיקון מס' 10), התשס"ב-2002
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: דוד אזולאי-היו"ר
תאופיק חטיב
מוחמד כנעאן
מוזמנים
¶
יוסף חסנין הנהלת בתי הדין השרעיים
אדם יבסח, עו"ד יועמ"ש, משרד הדתות
אחמד נטור ראש בתי הדין השרעיים
אלי ליפשיץ, עו"ד המחלקה המשפטית, משרד הדתות
מוריה בקשי, עו"ד משרד המשפטים
קצרנית
¶
יפעת שפרכר
נושא: הצעת חוק הקאדים (תיקון מס' 10) (מינוי קאדי), התשס"א-2000.
הצעת חוק הקאדים (תיקון מס' 10) (מינוי קאדי), התשס"א-2000.
היו"ר דוד אזולאי
¶
הצעת חוק הקאדים (תיקון מס' 10) (מינוי קאדי), התשס"א-2000, של חברי הכנסת תאופיק חטיב, טאלב אלסאנע, מוחמד כנעאן והאשם מחאמיד.
תאופיק חטיב
¶
תודה רבה לאלה שבאו בפעם השלישית כדי לדון בתיקון יחסית קטן. הממשלה מאמצת את ההצעה. יש לה הצעה שכוללת סעיפים שלא דנו בהם כאן. מאחר ואנחנו לא יכולים להעלות אותם לקריאה שנייה ושלישית, אז הם יביאו את זה לקריאה ראשונה אחרי אישור ועדת השרים לענייני חקיקה. זה יכלול את כל שאר הסעיפים שלא דנו בהם. החוק הזה הוא חוק ישן שצריך איכשהו להוציא אותו מתחת לאדמה ולעשות בו את השינויים המתחייבים. מאז 1961 עד היום עברו 40 שנה. בזמנו, מי שסיים כיתה ח' היה יכול להיות קאדי. היום כדי להיות קאדי צריך תואר ראשון, שני או שלישי. יש סעיפים שצריכים למחוק בגלל המצב היום. התיקון שהבאתי עבר בקריאה ראשונה. קיבלתי והסכמתי לניסוח של משרד המשפטים ומשרד הדתות, שחזקה עלי להאמין שהם הרבה יותר בקיאים ממני בניסוח משפטי. אותם סעיפים שדנו בהם כאן – סעיף 1 לתיקון, סעיף 2, 3 ו-4 - מובאים כאן גם בשמות של הסעיפים העיקריים בחוק. סעיף 1 הוא סעיף 3 לחוק, סעיף 2 הוא סעיף 4 לחוק, סעיף 3 הוא סעיף 10 לחוק וסעיף 4 הוא סעיף 26 לחוק.
תאופיק חטיב
¶
יש מכללה אחת שמוכרת במדינת ישראל, שזה בבקעה אלגרבייה. יש לנו את הסמינרים למורים שנותנים את התואר B.E.D. בבית ברל יש מגמה ללימודי האיסלאם. יש לנו את האלטרנטיבה השנייה לקבל את אותם סטודנטים שחוזרים מירדן עם תואר ראשון או שני בהשכלה שרעית.
אלי ליפשיץ
¶
גמרנו לכתוב תיקון מלא לחוק. דנו בכל הסעיפים השונים עם חברי הכנסת המציעים והגענו להסכמה. החוק הזה צריך לעבור הפצה ואז דיון בוועדת שרים לענייני חקיקה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אבל בשל החשש אתה מעדיף לקדם את זה כרגע. אני לא בטוח שיוכלו להעביר את זה, אבל אנחנו נעשה את המוטל עלינו.
הלית ברק
¶
הצעת חוק הקאדים (תיקון מס' 10), התשס"א 2000. החלפת סעיף 2 1. במקום סעיף 2 לחוק העיקרי, יבוא "כשירות" 2(א) כשיר להתמנות לקאדי כל מוסלמי שהוא (1) בעל הכשרה מתאימה בדין השרעי (2) בעל תואר אקדמי מאת מוסד להשכלה גבוהה בישראל או מוסד להשכלה גבוהה בחו"ל שיכיר בו לעניין זה מוסד להשכלה גבוהה בישראל (3) בעל אורח חיים ואופי ההולמים את מעמדו של קאדי במדינת ישראל (4) בן 30 לפחות ונשוי או היה נשוי. (5) עמד בהצלחה בבחינות בכתב ובעל פה שנקבעו על ידי ועדה בוחנת. חברי הוועדה יהיו ראש בית הדין השרעי לערעורים והוא יהיה היושב-ראש; קאדי שייבחר על ידי חבר הקאדים ואדם נוסף שכיהן בעבר כקאדי או שהתקיימו לגביו הוראות סעיף קטן (א)(1) או (2), אשר ימונה על ידי שר הדתות בהסכמת ראש בית הדין השרעי לערעורים. (ב) תנאי הבחינה וסדריה ייקבעו בתקנות שיתקין שר הדתות בהסכמת ראש בית הדין השרעי."
אליהו ליפשיץ
¶
אצל הדיינים זה שונה, מכיוון שמועצת הרבנות הראשית היא זאת שאחראית על בחינות הדיינים. זה הליך שונה לחלוטין, לכן קשה להשוות.
מוריה בקשי
¶
זה יהיה אחד מהקאדים המכהנים שייבחר על ידי חבר הקאדים, ואדם נוסף שייבחר על ידי השר שהוא או קאדי לשעבר או מישהו שהוא בעל כשירות לפי התנאים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
כל העניין הוא שאני לא רוצה שיתחילו להכניס כל מיני מנויים פוליטיים שאז אתה מאבד את הנושא המקצועי.
אלי ליפשיץ
¶
כשאומרים בעל הכשרה מתאימה בדין השרעי, לא מדובר במישהו שאנחנו יכולים להצביע על דבר מאוד ספציפי. מי יקבע?
מוריה בקשי
¶
זו שאלה חשובה לגבי כל אורך החוק. מצד אחד, אנחנו לא רוצים לתת סמכות בלעדית לשר כיוון שזאת מערכת שיפוטית, ומצד שני, אנחנו ערים לזה שיש פה מצב שיצריך שיתוף פעולה. זה בעייתי.
היו"ר דוד אזולאי
¶
הם צריכים להסכים על המינוי השלישי. מה קורה אם אין הסכמה ביניהם? האם בגלל זה נעכב את הוועדה?
תאופיק חטיב
¶
אם לא יסכימו, יש לנו שתי אלטרנטיבות – או שהוועדה פה תבחר, או הוועדה למינוי קאדים תבחר את השלישי. אני לא מאמין שהבעיה תתעורר.
היו"ר דוד אזולאי
¶
חבר הכנסת תאופיק חטיב, ברגע שאתה אומר שהעניין יוכרע בוועדה למינוי קאדים, זה אומר שבאופן אוטומטי כשיהיה ויכוח יסגרו את זה שם.
היו"ר דוד אזולאי
¶
דעתי לא נוחה כאשר יש ויכוח בין השר לקאדי על המינוי השלישי. כרגע נשאיר את זה, אבל זאת בעיה שצריך לחשוב עליה.
אלי ליפשיץ
¶
הבעיה הזאת הטרידה את היועץ המשפטי של משרד הדתות. יש כבר שני אנשים שנבחרים על ידי הוועדות של בתי הדין. צריך להיות משקל מסויים לשיקול המינהלי.
הלית ברק
¶
תיקון סעיף 4. 2. בסעיף 4 לחוק העיקרי, במקום סעיף קטן (א) יבוא: "(א) ועדת המינויים (להלן-הוועדה) תהיה בת תשעה חברים: ראש בית הדין השרעי לערעורים; שני קאדים שייבחרו על ידי חבר הקאדים לשלוש שנים; שר הדתות וחבר אחר של הממשלה שייבחר על ידם; שני חברי כנסת מוסלמים שייבחרו על ידי הכנסת בבחירה חשאית ויכהנו כל עוד הם חברי כנסת, ואם תמה כהונת הכנסת - עד שתבחר הכנסת החדשה חברים אחרים במקומם והכל בכפוף להוראות חוק הכנסת, התשנ"ד-1994; שני עורכי דין מוסלמים שייבחרו על ידי המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין לשלוש שנים."
מוריה בקשי
¶
יש פה שינוי במרכז הכובד של הוועדה מהצד הפוליטי לצד המקצועי, כיוון שהורדנו חבר כנסת והוספנו את ראש בית הדין השרעי.
אלי ליפשיץ
¶
זאת בעיה להכניס לחוק דבר כזה. מה שאתם כן יכולים לעשות זה ללחוץ על לשכת עורכי הדין. מה, תלך לבדוק כמה מצוות דת הם מקיימים?
הלית ברק
¶
תיקון סעיף 10. 3. בסעיף 10 לחוק העיקרי (1) בסעיף קטן (א) במקום הסייפה המתחילה במילים "והוא ימנה מנהל לבתי הדין" יבוא "וימנה בהסכמת ראש בית הדין השרעי לערעורים מנהל לבתי הדין, בין שהוא קאדי ובין שאינו קאדי. מנהל בתי הדין השרעיים יהיה אחראי בפני השר על ביצועם של סדרי המינהל.." שר הדתות הוא זה שממנה מנהל. זה קבוע היום. כרגע הם מציעים ששר הדתות ימשיך וימנה, אבל הם מוסיפים שזה יהיה בהסכמת בית הדין השרעי. לגבי הנושא של סידרי המינהל, כיום שר הדתות קובע את סידרי המינהל בהתייעצות עם כל מיני גורמים, והם קובעים שהמנהל אחראי לביצוע סידרי המינהל בפני השר.
תאופיק חטיב
¶
ההצעה המקורית שלי היתה שמנהל בית הדין השרעי ימונה על ידי ועדה למינוי קאדים. אחרי שבחנו את החוק של בתי המשפט ויש נסיון היום לעשות מן הקבלה למה שקורה בערכאות משפטיות..
אחמד נטור
¶
בדרך כלל ראש המערכת השיפוטית מביא מועמד והשר עושה את האקט הפורמאלי. ההנחה היא שמדובר בתפקיד מקצועי, כאשר חזקה על מי שממלא את התפקיד הזה שידע מי מתאים.
תאופיק חטיב
¶
שהוועדה למינוי קאדים היא זאת שתמנה. כאשר ראיתי שזה לא הניסוח המתאים בבתי המשפט האזרחיים והרבניים, לא רציתי לעשות משהו מהפכני.
הלית ברק
¶
(2) אחרי סעיף קטן (א) יבוא: (א)1 מנהל בתי הדין השרעיים שאינו קאדי יהיה בעל תואר אקדמי מאת מוסד להשכלה גבוהה בישראל או מוסד להשכלה גבוהה מחוץ לישראל, שיכיר בו לעניין זה מוסד להשכלה גבוהה בישראל, ומינויו אינו טעון מכרז פומבי. 4. ביטול סעיף 26. סעיף 26 לחוק העיקרי – בטל. תחילה ותחולה. תחילתו של חוק זה 60 יום מיום פירסומו."
היו"ר דוד אזולאי
¶
על מנת לא לעכב את החוק הזה, אני מציע לאשר אותו ככתבו וכלשונו. אין ספק שיש פה דברים הטעונים תיקון. זה חלק מהחוק שוועדת שרים לענייני חקיקה אמורה להביא בפנינו. אני מבקש שתהיה התייחסות לכל הבעיות שעלו כאן. האם הסעיפים האלה יהיו שם, או שהם לא יופיעו היות ואישרנו אותם כאן?
מוריה בקשי
¶
לגבי סעיף 2(5), האם לא נכון ששני האנשים יהיו מתוך מערכת הקאדים והאיש השלישי יהיה של השר לבד, בלי צורך בהסכמה? כיוון שהרוב הוא של הקאדים, אני לא חוששת שהאיש של השר יטרפד את הדברים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אותו דבר אתה יכול לשאול לגבי ועדה למינוי דיינים. אנשים שאינם דתיים יושבים בוועדה למינוי דיינים.
אלי ליפשיץ
¶
כאשר קובעים ועדה שיש בה מערכת איזונים, חייבים לחשוב על כל מיני גורמים. אם הכל הוא בהסכמה מראש אז אין איזון.
אלי ליפשיץ
¶
אז אתה סוגר את האפשרות לבחירת קאדי רק לכאלה שהיו עורכי דין והיו טוענים. מי אמר שזה הדבר הראוי? במערכת בתי הדין הדתיים האחרים זה לא קיים. אין ספק שגם בבתי הדין הרבניים מדברים על נסיון ואף פעם לא עשו שום דבר ליישום. אתה יכול להגיד שקאדי שנבחר, יצטרך בהתחלה סטאז' של שנה, שנתיים או משהו כזה. זאת גם אפשרות, אבל זה לא קיים באף חוק אחר. אם יישמו אותו, צריך לעשות את זה גם אצל הקאדים וגם אצל הדיינים. כל זמן שזה לא קיים, מאוד קשה ליצור מערכת כזאת.
מוריה בקשי
¶
רצינו להרים את ההשכלה הכללית של הקאדי כדי שתהיה לו איזו שהיא ראייה מקיפה. חשוב לי שזה יהיה אדם שלא גמר יסודי. הדין השרעי הוא עניין אחר. הניסוח הזה של בעל הכשרה מתאימה בדין השרעי הוא ניסוח קיים, כללי, שאפשר להכניס לתוכו כל מיני דברים.
הלית ברק
¶
זאת העתקה מוחלטת של סעיף 2(2) לחוק הקיים, שאומר "בעל אורח חיים ואופי ההולמים את מעמדו של..
היו"ר דוד אזולאי
¶
יש פה תיקון אחד שכן הייתי מאמץ. בסעיף 2(5) כתוב "בהסכמת ראש בית הדין השרעי לערעורים". אפשר לכתוב "בהתייעצות" במקום "בהסכמה".
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני לא אכנס לוויכוח. אם אתם רוצים להשאיר את זה ככה, שזה ישאר ככה. אנחנו מאשרים את הצעת החוק כמות שהיא, מבלי לשנות שום דבר בה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני מבקש להעמיד להצבעה את הצעת חוק הקאדים (תיקון מס' 10), התשס"א-2000, של חברי כנסת תאופיק חטיב ואחרים.
ה צ ב ע ה
בעד – 3
נגד – 0
ההצעה עוברת לקריאה שנייה ושלישית עם הסתייגותו של חבר הכנסת כנעאן.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:20