פרוטוקולים/ועדת הפנים/308
פרוטוקולים/ועדת הפנים/308
ירושלים, כ"ט ב אדר ב, תש"ס
5 באפריל, 2000
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הפנים ואיכות הסביבה
שהתקיימה ביום ג', ז' באדר ב' התש"ס, 14 במרץ 2000, בשעה 10:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 14/03/2000
כוונת משרד הפנים להקים בית-קברות מטרופוליטני מאות מטרים בלבד מהישוב שוהם, תוך סטייה מתוכנית מתאר קודמת
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: היו"ר דוד אזולאי
חוסניה ג'בארה
מוחמד כנעאן
חיים כץ
דני נווה
גדעון עזרא
איוב קרא
מוסי רז
מוזמנים
¶
רננה ירדני-גולן, מתכננת מחוז המרכז, משרד הפנים
נטלי אוסטרובסקי, ממונה על תוכניות, מינהל התכנון, משרד הפנים
הרב זליג ברוורמן, מנהל מחלקת הקבורה, משרד הדתות
דן סתיו, סמנכ"ל לתכנון ולפיתוח, מינהל מקרקעי ישראל, משרד התשתיות הלאומיות
דוד רוסו, סגן מנהל אגף התכנון, מינהל מקרקעי ישראל, משרד התשתיות הלאומיות
חמי שטורמן, מתכנן סביבתי, מחוז המרכז, המשרד לאיכות הסביבה
שחר בן-עמי, ראש המועצה המקומית שוהם
יוסי לוי, סגן ראש המועצה המקומית שוהם
ישראל בוכריץ, סגן ראש המועצה המקומית שוהם
יוסי ברמן, עוזר לראש המועצה המקומית שוהם
גיל קנטרוביץ, חבר המועצה המקומית שוהם
עו"ד גיל ליבנה, תנועת שוהם שלנו
טוביה שגיב, אדריכל
נרשם על-ידי
¶
חבר המתרגמים בע"מ
ס ד ר ה י ו ם
כוונת משרד הפנים להקים בית-קברות מטרופוליטני מאות מטרים בלבד
מהישוב שוהם, תוך סטייה מתוכנית מתאר קודמת
הצעה לסדר של חברי הכנסת דני נווה, חיים כץ ומוסי רז
כוונת משרד הפנים להקים בית-קברות מטרופוליטני מאות מטרים בלבד
מהישוב שוהם, תוך סטייה מתוכנית מתאר קודמת
הצעה לסדר של חברי הכנסת דני נווה, חיים כץ ומוסי רז
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה השנייה של ועדת
הפנים ואיכות הסביבה בעניין התוכנית להקמת בית-קברות מטרופוליטני לגוש דן בשכנות לישוב שוהם, על-פי תוכנית מתאר מחוזית, תמ"מ 21/3.
לאור בקשתו של חבר הכנסת דני נווה שפנה ליושב-ראש הכנסת אנו מקיימים דיון מהיר בוועדה בנושא הזה. הוועדה עוסקת בכלל בכל הנושא של קבורה – כשאני מבין שכאן מעורבים גם משרד הדתות וגם משרד הפנים - ואני אתן לחבר הכנסת דני נווה להציג את הדברים בפני החברים.
דני נווה
¶
אני רוצה לומר ששותפים לי לפנייה בנושא הזה
גם חברי הכנסת חיים כץ ומוסי רז. אנחנו עושים זאת מתוך דאגה לעתיד היישוב שוהם שמי שמכיר אותו יודע שהוא אחד המקומות היפים בארץ. יושבים כאן גם ראש המועצה שחר בן-עמי וסגניו, יוסי לוי וישראל בוכריץ, וגיל ליבנה מתנועת "שוהם שלנו". כך שמיוצגים פה באמת כל גווני הקשת ביישוב. אנחנו מזדעקים מול כוונה להקים ממש על סף הכניסה לישוב, מטרים ספורים ממנו, מאות מטרים מהכניסה הצפונית ליישוב שוהם, עיר קבורה. אם שוהם מונה היום 10,000 תושבים ובעזרת השם תגדל ותכפיל את עצמה אולי בתוך כמה שנים, אנחנו נהיה עיר של אולי עשרים אלף תושבים אבל אנחנו ניבלע בתוך עיר מתים של 300 אלף מתים. הם רוצים להפוך את שוהם לעיר של חיים בתוך עיר של מתים.
לכולנו יש כבוד כמובן למת וכולנו יהודים שחרדים לצורך להביא כל יהודי לקבורה בכבוד הראוי, אבל לפני קדושת המתים יש גם ערך לחיים במדינת ישראל. אני לא אומר שלא צריך למצוא פתרון לבעיות הקבורה בגוש דן. כאן מדובר אדוני יושב-ראש הוועדה לא בבית עלמין שישרת את תושבי שוהם, אלא פה מדובר בבית עלמין שלהערכתי יהיה בית העלמין הגדול ביותר במדינת ישראל, שאמור לשרת את כל המרחב הענק של גוש דן ומכל האופציות האפשריות החליטו המתכננים ברוב טובם להקים את בית העלמין הגדול ביותר במדינת ישראל שישרת את גוש דן, בכניסה הצפונית ליישוב שוהם.
דני נווה
¶
אפשר אחר-כך להראות את המפה.
אנחנו חושבים שיכולות להיות אלטרנטיבות הגיוניות הרבה יותר למיקום של בית העלמין, היכן שיש כוונה למקם אותו. למיטב ידיעתי אגב זה לא המיקום המקורי שהיה בידי המתכננים. ברמת התכנון למיטב ידיעתי הייתה כוונה למקם את בית העלמין הזה במקום אחר והחליטו מסיבות כלשהן להעתיק אותו למיקום שהוא הרבה יותר סמוך ליישוב שוהם. אפשר בהמשך הדיון לפתח את זה. יכולות להיות אלטרנטיבות תכנוניות אחרות ואני רק רוצה להתריע ולומר פה שמיקום בית העלמין כפי שהוא היום, לא יקום ולא יהיה. לא יקום ולא יהיה. אני אומר לך את זה אדוני היושב-ראש. לא יקום ולא יהיה, כי אנחנו נעמוד על רגלינו ונעשה את כל מה שאנחנו יכולים לעשות כדי לחסום את הדבר הזה ונעשה את זה בכל האמצעים הלגיטימיים שעומדים לנו.
חיים כץ
¶
כמו שאמר חבר הכנסת דני נווה, אנחנו מדברים
על שוהם. היישוב שוהם סמוך לשדה התעופה ועכשיו אנחנו בונים את שדה התעופה.
חיים כץ
¶
זה צריך לבוא לוועדת הפנים על-מנת לשנות את
הגבולות כדי שהמועצה המקומית תיהנה מזה. היישוב הזה הוא פרח. אם יש כבר משהו יפה, אז אנחנו במדינה שלנו לא יכולים לסבול שיש משהו יפה וחייבים להרוס אותו. אני חושב שאנחנו לא פחות טובים מרמת אביב ג', וכמו שהם ידעו לעשות את זה, תאמינו שאנחנו נדע לעשות את זה יותר טוב ועדיף שעה אחת קודם. מוסי רז כל הזמן רוצה שלום ושלום ושלום, אנחנו גם רוצים שלום ושלא ישלחו אותנו לאן שלא צריך. ברור לי שבסוף זה לא יהיה ובואו נדאג שמהתחלה זה לא יהיה ונחסוך לכולנו את כל המאבקים שבדרך, ויש הרבה מאבקים בדרך.
היו"ר דוד אזולאי
¶
לפחות לפי מה שאני רואה בערים הוותיקות
בישראל, בית העלמין תמיד נמצא כמעט בתוך העיר.
היו"ר דוד אזולאי
¶
כבר שאלת איך יצא שבית העלמין בתוך העיר
ואמרו לי שפעם הוא היה מחוץ לעיר, אבל היום העיר גדלה והתפתחה ובית העלמין בתוכה. חשבתי לתומי שלקראת שנות ה2000- ודאי הטכניקה של הכנת בית העלמין השתנתה, אבל כנראה שזה לא כך.
דוד רוסו
¶
בפתח הדברים אני אומר שלא ברורה לי בדיוק מה
מגמת הוועדה בהליך התכנון והבנייה, שהרי התכנון והבנייה יש בהם איזה הגיון, יש תוכנית מתאר ארצית, יש תוכנית מתאר מחוזית, תוכנית מתאר מקומית.
דוד רוסו
¶
אני רוצה להזכיר שבסך הכל ככל שמישהו מתנגד
לתוכנית, הרי החוק קבע תקופה של התנגדויות, לשמוע את הדברים, לומר במה מזיקים הדברים, ואני רוצה להזכיר שהאופציה הזאת קיימת במסגרת החוק. זאת אומרת, אם לשוהם יש עניין להתנגד לתוכנית, היא יכולה לעשות זאת ויכול להיות שועדות התכנון והבנייה יקבלו את ההתנגדות.
דוד רוסו
¶
הבאתי לכאן צילום אוויר שאני יכול למסור
לחברי הוועדה. כל עשרה סנטימטרים כאן זה קילומטר אחד. זה מראה שיש בסביבות שני קילומטרים בין בית העלמין המתוכנן לבין שוהם.
דוד רוסו
¶
הגבולות העתידיים של שוהם הם כאן. על-פי
תוכנית האב של שוהם, זה יהיה הגבול הצפוני, כאן וכאן מתוכננות שכונות, אלה השכונות הצפוניות של שוהם והיא תגיע עד לכאן.
דוד רוסו
¶
קילומטר וחצי-שניים.
על-פי תוכנית מיתאר ארצית שאושרה עדיין בשנות ה80-, קיים כאן בית עלמין מטרופוליני, לא עירוני ולא אזורי. בית העלמין נמצא על הגבעה. בידי מינהל מקרקעי ישראל יש לפתח מיידית, מאחר שיש מצוקת קבורה, את הדבר הזה. אין שום סיבה שבעולם שלא נגיש תוכנית מפורטת על-סמך תוכנית מתאר ארצית. הכל הולך לפיה בחוק התכנון והבנייה, הולך אסמכתה מלמעלה למטה. היום אנחנו יכולים להגיד, והחוק אומר, שאנחנו יכולים לקבל היתרים לדבר הזה.
מינהל מקרקעי ישראל, למרות שהוא יכול לעשות את זה היום, רצה לעשות שני דברים שונים: האחד, פה במקום הזה מתוכנן אזור תעשייה, כולל חלק מבית הקברות של חבל מודיעין ולא של שוהם. בתיאום עם חבל מודיעין הורדנו חלק מהתעשייה וזה למרות שהמינהל לכאורה מפסיד וזה קרה מכמה סיבות: ראשית, זה יוריד מנפח התנועה. נפח התנועה לתעשייה הוא הרבה יותר גדול מאשר לבית העלמין. שנית, יש פה מחצבה נטושה ואנחנו במקום שיהיה בית העלמין על ההר למעלה, החלטנו לשקם את המחצבה ולהכניס את בית העלמין לקבורה בקומות בתוך המחצבה עם שיקום נופים מסביב.
אנחנו הגשנו תוכנית למוסדות התכנון לשנות מכאן לכאן. אם ועדות התכנון יפסלו לנו את הדבר הזה, נבנה על הגבעה.
דוד רוסו
¶
מכביש 444? זה ממש גובל. זה יהיה בין 444
לכביש 6. ממש נוצר שם קלין ובתוך הקלין אנחנו עושים את בית העלמין. בין הכבישים.
אני אומר שהגשנו את זה לוועדות התכנון כי חשבנו לשפר את המצב. יגידו לנו לא, נבנה את בית העלמין כאן. מבחינתנו הדברים שקולים.
שחר בן-עמי
¶
תודה לחברי הכנסת על שיזמו את הדיון הזה. אני
רוצה לחלוק בכמה נקודות על חברי דוד רוסו. הוא לא רק חבר, הוא גם תושב שוהם אלא שהוא מייצג דעה אחרת.
מדובר בבית קברות שנמצא על ציר 444, כביש כמעט מנדטורי שעליו ניבנו לאחרונה שתי ערים חדשות שהפכו את כל הכביש הזה לכביש מאוד סואן, אלעד ושוהם. הכביש הזה מקביל לכביש חדש שמתוכנן שם, כביש חוצה ישראל. בית הקברות שהם מבקשים להקים נמצא בין חוצה ישראל לבין 444 במתכונת הנוכחית. לא מתוך נדיבות לב הם מעבירים את בית הקברות מההר לשם. יש קרן מחצבות ובקרן יש כמאתיים מיליון שקל לשיקום מחצבות. הרעיון שעומד מאחורי זה הוא אולי גם לקחת איזו קופה קטנה ואתה להקים בית קברות וכך אפשר יהיה גם למנוע את העלויות. כאשר באים עם הצעה לשיקום ולבינוי המחצבה, קרן המחצבות מפרישה גם סכומים לטובת העניין הזה, כך שההעברה מההר לשם היא לא מ"אהבת מרדכי".
בבית הקברות הנוכחי כפי שמאושר היום, צפונית לשוהם, אכן יש בית קברות מאושר על-פי תוכנית מתאר אבל יספר לנו דוד רוסו כמה קברים מאושרים שם לעומת ה360- אלף קברים שמתוכננים בתוכנית החדשה.
דני נווה
¶
עוד שאלה. כשאני מסתכל על זה, ולא כתושב
שוהם, נראה שאפשרות הרבה יותר הגיונית היא שבית עלמין כזה גדול יקום לא מערבה לכביש חוצה ישראל אלא מזרחה לכביש חוצה ישראל, שהגישה אליו תהיה מכביש 6 ולא מכביש 444 עם כל העומסים הגדולים שיש עליו אלא שהגישה אליו תהיה מכביש חוצה ישראל. למה מבחינת האופציות התכנוניות אתם לא בודקים את האפשרות להעביר אותו מזרחה לכביש חוצה ישראל, לגישה מכביש חוצה ישראל ולא מכל צוואר הבקבוק של כביש 444?
דוד רוסו
¶
אפשר גם להעביר אותו אל מעבר לקו הירוק.
יש לנו אפשרות לעשות קבורה רגילה באותו שטח ויש לנו אפשרות לעשות יותר קברים באותו שטח. התשובה היא פשוטה. האם אנחנו רוצים באותו שטח לעשות יותר קברים או שאנחנו רוצים לעשות פחות קברים ולעשות עוד בית עלמין. האלטרנטיבה מבחינתנו אומרת שככל שניתן להעמיס יותר קברים על אותו שטח ולא לפתוח שטח חדש עם התנגדויות, עם מטרד וכן הלאה, מבחינת התכנון הארצי זה דבר טוב. היום גם המועצה הארצית וגם הוועדה לשמירת קרקע חקלאית, אפילו אם נכין תוכנית רגילה, הם אומרים לא, אנחנו רוצים שחלק יהיה בית עלמין בקומות בגלל ניצול השטח.
יש לנו פה מחצבה שהיא פצע בנוף. אני מבין שהיית שם ובטח ראית שזה באמת דבר לא נעים.
דוד רוסו
¶
האפשרות היא להכניס את זה לתוך מחצבה, שזה
דבר שפחות רואים אותו, מאשר לשים אותו על הגבעות המזרחיות שמי שמסתובב באזור יודע איזה ערך נופי יש להם. מי שמסתובב היום שם ורואה את הכלניות, לא יהיה לו לב לשים שם קברים.
לגבי הקירבה לאזור מגורים. לפי תוכנית מתאר ארצית שרואה את האפשרות שלא צריך לשים את בית העלמין ממש צמוד למגורים, אומרים שאם זה לבנייה רוויה, יש מגבלה חוקית, מאתיים מטר. כלומר, מאתיים מטר, אל תתקרב. אם זה לבנייה לצמודי קרקע, אומרים מאה מטר אל תתקרב. אלה התנאים למגורים על-פי תוכנית מיתאר ארצית. כך רואים את זה גופי התכנון. הדבר הזה של קירבה מסוימת לעיר, זה דבר שקיים בכל הארץ. תסתכלו על בית עלמין ירקון ותראו שהוא קרוב באותה מידה לפתח-תקווה. אם תסתכלו על בית העלמין בחולון, הוא קרוב לעיר.
דוד רוסו
¶
יש תוכנית מיתאר ארצית שמחלקת את כל הארץ,
אני לא רוצה לומר מתחמי קבורה, אבל בסופו של דבר אי-אפשר שכולם ירוצו ללוויות בנגב. כולם רוצים לזרוק את זה בנגב ושיהיה רחוק מאתנו. כולם רוצים שזה יהיה אצל אחרים אבל כולם יגידו שזה חשוב שיהיה בית עלמין. ראש המועצה המקומית שהם יגיד שבית עלמין זה חשוב.
דני נווה
¶
כשאני דיברתי אתך על חלופה שתהיה ממזרח
לכביש חוצה ישראל, תשובתך אלי הייתה שאתה לא רוצה לפגוע בכלניות היפות שיש שם.
דני נווה
¶
עם כל הכבוד, לי יותר חשוב לא לפגוע ב10,000-
תושבי שוהם מאשר בכלניות. אתה שם את הכלניות של הנוף מול איכות החיים של תושבי שוהם.
דוד רוסו
¶
אני מקבל את מה שהוא אומר. מתי היית על
הגבעה בפעם האחרונה? אני הייתי שם בשבת האחרונה. אתה יודע כמה כלניות לבנות ואדומות יש כאן. מול הכניסה הזאת, כל האזור הזה כר של כלניות. למה אתה רוצה להרוס את זה?
שחר בן-עמי
¶
שוהם נוסדה לפני שש שנים עם 300 יחידות דיור.
רצה מי שרצה, הוגשו 11 תוכניות מיתאר והיום היא יושבת על 5,000 יחידות דיור ורוצים להגדיל ל6,000-, ל7,000-, ל10,000- יחידות דיור. לפי הכוונות שלהם היה מדובר על כמעט 40 אלף תושבים, אבל המספר ירד.
שחר בן-עמי
¶
המינהל בא ואומר שיש גבעה צפונית לשוהם
שהייתה אמורה להיות בית קברות ועכשיו נפנה, נותיר אותה ריקה, ולעומת זאת במחצבה נבנה. אני אומר לך – ושנזכה לחיות עד 120 – הגבעה הזאת שמשחררים אותה, הם לא משחררים אותה מכיוון שהם באמת רוצים שלא יראו את בית הקברות למעלה אלא החשיבה שלהם היא חשיבה תכנונית. יש מחצבה ממילא, נזיז את זה למחצבה, בעתיד הגבעה הזאת תהיה שכונת מגורים ענקית, אותה גבעה שאמורה להיות בית קברות, וערכה יהיה יקר. בסופו של דבר אנשים יבואו לגור מול בית הקברות ואלה יהיו תושבי שוהם, גם אם זה ייקח 15 שנה. אלה הן התוכניות העתידיות של האזור הזה.
מדובר במטרופולין הגדול ביותר במדינה, מטרופולין שכולל את שוהם, אלעד, קריית ספר, מודיעין ומודיעין עילית, שזה בעצם קריית ספר, ושם 600 אלף תושבים אמורים להגיע בעשרים השנה הקרובות. הם הולכים לדחוף בלב המטרופולין הזה 360 אלף קברים שמיועדים לשרת את כל אזור המרכז, כאשר רק עלות הדלק להגיע מהמרכז לשם תעלה מיליוני שקלים לפי תחשיבים שאנחנו עשינו. בין השאר זה מיועד לפתור את העובדה שאנשים מאוד חזקים ברמת אביב הצליחו למנוע את הקמת בית הקברות ליד.
שחר בן-עמי
¶
זה קשור מאוד.
בלב המטרופולין העתידי של מדינת ישראל הולכים ותוקעים בית קברות מהגדול ביותר שהמדינה הזאת אי פעם בנתה או תבנה ואף אחד לא עושה חשיבה תכנונית נאותה. הוא לא יגיד לך היום מה הולכים לעשות בגבעה שמתפנה.
דבר נוסף שהוא עושה. שוהם בסוף תהיה עם שלושים אלף תושבים. לוקחים אזור תעשייה שאמור גם לשנות אותנו – הגשנו לוועדת גבולות – והולכים לחתוך אותו כשעל חלק ממנו בונים את בית הקברות. שוהם תקרוס בלי אזור תעסוקה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אנחנו מקיימים כאן דיון מקדמי על כל העניין
הזה של הקמת בית קברות ואני מבין שכרגע הוא נמצא בהליכי תכנון וזה ייקח תקופה ארוכה. אני שואל את ראש המועצה, מדוע לא תלך בדרך הרגילה ותגיש קודם כל את ההתנגדויות שלך לגורמים הנוגעים בדבר?
דני נווה
¶
נכון שיש כמובן את הנהלים על-פי חוק שבהם
המועצה בוודאי תלך. אנחנו כחברי כנסת רצינו להעלות את זה על סדר יומה של הוועדה מתוך דאגה, כאינטרס ציבורי שלנו כחברי כנסת שמייצגים ציבור לאיכות החיים של התושבים בשוהם. אני הצגתי את השאלה שאני חושב שאתם צריכים לתת עליה את הדעת. עם כל ההערכה לערכי הנוף, וכולנו חרדים לערכי הנוף ולעתידם של הכלניות בארץ-ישראל, לא יכול להיות שבכף המאזנים תשימו את הכלניות כערך שהוא גדול יותר מאשר התושבים בשוהם, כי זו התשובה שהייתה לך לשאלה שלי למה לא למקם את זה מזרחה לכביש חוצה ישראל. מה שאתה אומר פשוט לא מתקבל על הדעת.
חיים כץ
¶
המטרה שלנו היא שמהוועדה תצא קריאה
שתצטרף להסתייגויות של ראש מועצת שוהם. אני מציע שועדת הפנים של הכנסת תקרא למינהל לא להקים את בית הקברות במקום הזה.
רננה ירדני-גולן
¶
אני חייבת לתקן כמה דברים שאמר ידידי ראש
המועצה המקומית שוהם. אין 11 תוכניות מיתאר. למזלנו ישנה דוגמה אחת במדינה של דברים שפעלו כפי שצריך על-פי חוק התכנון והבנייה של 65 וזה בשוהם, וגם במודיעין. עיר שהוקמה על-סמך תוכנית מיתאר מאורגנת, מסודרת, לאחר שינוי של תוכניות מיתאר ארציות בהתאם. לאחר מכן היה לה תיקון אחד ובעקבותיו תוכניות מפורטות שבחלקן באנקדוטות קטנות שינו את המיתאר.
התוכנית הזו של שוהם עמדה בצד אחד יחד עם הכוונה להקמת בית קברות מטרופוליני - אז הוא לא היה קרוי מטרופוליני - באזור סמוך, ממש מעבר לכביש, קרוב יותר לשוהם על-פי תמ"א 19. תוכנית מיתאר 19 אושרה בשנות ה80-, בשנת 1984. התוכנית הזו בפירוש שמה לה ליעד לנסות ולמצוא את הפתרונות ההולמים לאור מצוקה קשה. החיים צריכים לדאוג גם למתים ולא צריך לפרש זאת.
רננה ירדני-גולן
¶
אין ספק שהחיים יותר חשובים מהמתים
ולשמחתי, אני חייבת לציין, ש95- אחוז מהעבודה שלי, ואולי 98 אחוז ממנה, היא עם החיים. אין ספק שיש כוונה אמיתית לעסוק בכל הסוגיות הקשות שיש להן היבט פיזי תכנוני כזה או אחר, כולל בית קברות.
באותה הבנה שלשוהם יש את החיות שלה במקום שהיא נמצאת ואולי צדק ראש המועצה שראה לנכון לצמצם את גבול היעד הסופי של מספר האוכלוסין ביישוב הזה, וכך עשה ונהג רק לפני שנה וחצי-שנתיים, ואמנם שוהם במתכונתה הקיימת – ואני מברכת על הכוונה, לאו דווקא לשינוי גבולות, אבל לשיתוף פעולה כפי שאני יודעת עליו עם המועצה האזורית חבל מודיעין שבאזורו אנחנו מדברים, לעניין אזור תעסוקה. אין דבר סותר דבר שני.
אני רוצה להציג בפני הוועדה כמה עובדות. באזור התעסוקה ישנו כתם עצום על-פי תוכנית מיתאר מאושרת של כ4,000- דונם. מתוך ה4,000- דונם, בסביבות קצת פחות מ1,000- דונם נמצא כרגע בפיתוח. אנחנו הפרשנו לצורך בית הקברות הרבה פחות מחצי מ4,000-, דהיינו כ450- לטווח הארוך מאוד. אנחנו מדברים על פחות משמינית מהשטח שבייעוד מתארי מיועד לתעסוקה וזאת מתחת הבנת כמה גורמים:
א. אזור תעסוקה שכבר נמצא בהתקדמות ממשית של שיווק על-ידי חבל
מודיעין.
ב. אפשרות לשיתוף פעולה בין הרשות הזו לרשות השכנה לצורך אזור תעסוקה
כפי שההבנה אמנם מתגבשת והולכת ואנחנו מברכים על כך.
ג. אזור בית הקברות המטרופוליני הוא המרוחק ביותר משוהם האפשרי
בתחום אותו כתם.
אני רוצה להביא כמה גורמים נוספים לידיעת הוועדה, וכמובן הכל במסגרת של עובדות קיימות.
במסגרת הצעת חבר הכנסת נווה לאזור בית עלמין מהצד המזרחי של כביש 6, הריני לציין בפניך שאין כתם אחד ממזרח לכביש 6, שלא לדבר כרגע על ההיבט הביטחוני – וקטונתי מלומר לגביו – מכביש 6 עד הקו הירוק של מדינת ישראל, ישנו תכנון לכל האורך כשעל כתם ניתן לתת את ההסבר במלואו מדוע לא ניתן, או לא ראוי, או לא רצוי, או בלתי אפשרי למקם אזור בית עלמין. באזור הספציפי הזה שבו איתרנו את הצרכים האמיתיים, וכולכם יודעים את המצב במטרופולין תל-אביב, גוש דן וכולי לעניין מצוקת הקבורה, אנחנו נמצאים במקום שכביש 444, אותו כביש שהוא המזין את בית הקברות העתידי, נמצא ממערב לכביש 6.
ישנו אזור חציבה גדול – ואגב, אנחנו מצמצמים ככל שניתן את אזורי החציבה במחוז שלנו, להעביר דווקא את זה עד כמה שניתן למרות שלא תמיד ניתן וכאן יש חציבה קיימת בהיתר – שקיים על-פי דין ועל-פי יעוד מתארי.
למשרד הביטחון יש כאן שטחי אש גדולים מאוד שרק לאחרונה, אנחנו יכולים להעיד על כך, שהצטמצמו במידה ניכרת. לאור הכוונות להרחבת ראש העין דרומה, על-פי כל התוכניות וההסכמים – אגב, בעידודו של ראש-הממשלה יצחק רבין זיכרונו לברכה שהתחיל במהלך הזה – ובעקבות שטחי האש שמתפנים, יקום מחנה צבאי כנראה באזור הזה.
רננה ירדני-גולן
¶
הוא לא נמצא בפריפריה הקרובה אליהם. ישנו
הליך בחוק התכנון והבנייה שנקרא ולמ"ב, ועדה למתקנים ביטחוניים. המחנה הזה עובר גם בהיררכיה שלנו וגם בהיררכיה הארצית וכמובן יישקל ויידון במסגרות המתאימות. הוא רחוק יותר משוהם. הוא נמצא צפון-מזרחה מהאזור הנתון. אין לו משמעות. כביש הגישה הוא כביש אחר לחלוטין, כביש רוחב, ולכן אינני רואה בעיה עם שוהם למרות שזה לא הנושא כאן כרגע.
שטחי האש מצטמצמים במידה ניכרת ואני לא רואה דרך להכניס לשם עוד מתקן מהסוג המצוין כאן, ובדקנו זאת.
לגבי הישוב אלעד. אני משערת שאזרחי הישוב אלעד לא פחות חשובים לוועדה החשובה הזו. היישוב יושב לא רחוק מכאן, מספר קילומטרים צפונה, נמצא על אותם צירים, 6 ו444-, בסמיכות לאותו מחנה בצורה ניכרת הרבה יותר מאשר לשוהם וגם ליישוב זה נכונו הפתעות בשטח שהן לא תהיינה הפתעות אלא תהיינה בגילוי לב.
שחר בן-עמי
¶
שנינו מוטרדים מהאפשרות שהכביש הזה הולך
להחיל היום כחמישים הלוויות ועוד חמישים טקסים ועצרות. מדובר בשיירות של מאות מכוניות שנוסעות עם אורות דלוקים בדרך כלל לאט. הכביש הזה מיועד למי שאיננו מסוגל לשלם את האגרה של כביש מספר 6.
רננה ירדני-גולן
¶
נדמה לי שלכולם יש משמעות לגבי ההכרעה או
כיוון המחשבה כאן. לא ציינתי עוד עובדה. אמנם אני לא מדברת בשם הכלניות שיש בשטח כי לדעתי זאת לא הכוונה, אבל לרשות הגנים הלאומיים ישנו גן לאומי מוצהר. אגב, אתם יודעים שיש שני גופים שיש להם חוק שהוא גובר על חוק התכנון והבנייה, האחד של רשות הגנים הלאומיים, והשני של הארכיאולוגיה. לשניהם יש פה מעמד ולרשות גנים לאומיים ישנו כאן גן לאומי שמופיע בתמ"א 8, אותה תוכנית מיתאר חשובה קודמת, ומקבל בימים אלה עיגון כגן לאומי בשטחים מסוימים של נחל שילה המזרחי באזור זה.
בנוסף לכל אלה ישנן משמעויות אדירות של פיתוח בצד המזרחי לכביש 6 לעניין הנגישות. אני רוצה להגיד שאני חושבת שלאור מצוקת הקרקעות הקשה שקיימת כמובן במדינה כולה שרק מצטמצמת מול עינינו כל הזמן במקום ההפך, ולאור המצוקה החד-משמעית הברורה במטרופולין תל-אביב, המצוקה ברורה במיוחד במחוז המרכז ומטרופולין תל-אביב, עשינו כמיטב יכולתנו לאתר שטח שהוא ראוי מכל הבחינות.
ירשה לי היושב-ראש לתאר למה האתר הנבחר נראה בעינינו כסביר.
רננה ירדני-גולן
¶
לקחנו אזור של מחצבה ישנה והחלטנו ללכת
בשיטת עמק הבכא עם דפנות שיש בו שימוש תלת ממדי של קבורה בקומות, כמובן בהתייעצות עם חבר קדישא וכולי. הכן המערבי שעליו מדברים בשוהם כבעייתי, יתוכנן נופית, כפי שאני רואה שכבר כנראה הוצג או יוצג בפניכם, עם מלוא תשומת הלב ואין לי שום בעיה עם שקיפות מירבית עם היישוב השכן כמובן לעת הדיונים הפרטניים בנושאים האלה. לגבי התחבורה, כמובן בהתאם לכך גם כן כל צירי התנועה מתוכננים בהתאם לקיבולות הצפויות לאזור הזה ואף יותר מכך.
אני חייבת לומר שאין כאן כוונה למסעות הלוויה שמתחילים בתל-אביב ומגיעים עד לכאן בשיירות עם אורות דלוקים כמו שתואר כאן. יש כאן מספר בתי הלוויות שמפוזרים על-פני רובעים בתוך בית הקברות.
רננה ירדני-גולן
¶
כמובן. אני רוצה לציין שיש כאן חשיבה אפילו עד
כדי תחבורה ציבורית נאותה, של קו רכבת שקיים בפועל ושיגיע לשם.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני אגיד לך מה יקרה כי יש לי ניסיון טוב באזור
שלנו. קודם כל מקימים את בית הקברות ואחר-כך מתחילים לחפש סלילת כבישים, בתי הלוויות ודרכי גישה.
שחר בן-עמי
¶
3,900 דונם הוא ברוטו. מכיוון שעובר שם כביש
מספר 6, מכיוון שעובר שם קו חשמל, מכיוון שיש שם אתרים ארכיאולוגיים, גם רננה שבקיאה מאוד בתחום יודעת שהאזור הזה נמצא במחלוקת.
אנחנו מדברים על כביש 444 ואני אולי טועה, אבל אני מהמר. זה כביש למי שידו אינה משגת לשלם את האגרה של כביש מספר 6. כל אלה שלא רוצים, לא מסוגלים ולא יכולים לשלם את האגרה. בכביש הזה יש מזבלה, יש פה שתי ערים חדשים שהקימו, רוצים להקים בית קברות, אזור התעשייה כבר בהקמה, וזה כביש שיהיה אסון מבחינה תחבורתית. זה יאלץ אותי, אם ידי לא משגת, לעלות בכל-זאת על כביש מספר 6 כי אין לי ברירה אחרת כי אני אהיה תקוע בשיירות של משאיות זבל, של בתי קברות ושל אלף ואחד מרעין בישין. צריך לתת לישובים האלה, אלעד ושוהם, לחיות.
מוסי רז
¶
השאלה מדוע לא להחליף בין המחנה הצבאי
שרננה דיברה עליו לבין בית הקברות.
נגיד שייבנו שם בית קברות ותוך 15 שנה גמרו לאכלס את הכל. איפה בונים את בית הקברות הבא?
דן סתיו
¶
נגיע גם לעניין ההריסה של שוהם.
אנחנו אשמנו בזה שלא לקחנו 400-300 דונם של שטח חקלאי כמו שעשו בבית עלמין ירקון והפכנו אותו לבית עלמין? או לא לקחנו שטח גבעות פתוח, כמו שעושים בבית העלמין המטרופוליני באזור חיפה והופכים אותו לבית עלמין מטרופוליני? אנחנו כנראה אשמים בזה שאנחנו לוקחים מחצבה נטושה, מוזנחת, מזוהמת.
חיים כץ
¶
כנראה לכם לא איכפת, אבל בנינו ישוב, אז תנו
ליישוב הזה להתקיים ולחיות. אנחנו מעל האדמה החקלאית, ובזה שלא לקחת אדמה חקלאית, אז טעית.
דן סתיו
¶
המחצבה הזאת היום היא לא רק מוזנחת אלא
היא מלאת גרוטאות, יש בה מפעלי בטון, יש בה מפעלי בלוקים ואת המקום הזה, כשבדקו אותו כדי להכשיר אותו לתעשייה, התברר שאם יכשירו את האזור הזה לתעשייה הוצאות הפיתוח יהיו כל כך יקרות שלא יהיה כדאי להושיב שם תעשייה.
דן סתיו
¶
לכן לקחנו את האזור הזה ואנחנו מכשירים אותו
כבית עלמין.
במה פשענו בזה שלקחנו את האזור הזה ואנחנו מתכננים אותו לבית עלמין שבו קוברים לא 200 או 250 מתים לדונם אלא מתכננים את זה ל700- עד 800 קברים לדונם.
דן סתיו
¶
במקום שבבית עלמין בסדר גודל כזה, איך
שמתחילים להפעיל אותו, צריכים כבר לחשוב על בית העלמין הבא, משום שבאמת תוך 15-10 שנה הוא מסיים את תפקודו, כאן, בגלל הצפיפות של הקבורה, בית העלמין הזה יוכל מבחינת כל המטרופולין לספק את השירות הזה.
דן סתיו
¶
לגשש החיוור יש מערכון על העיתונאי שמראיין
עולים בשדה התעופה בן-גוריון ושם הוא תופס פועל ניקיון ומתרגם לו את התשובות. בסוף הוא שואל את פועל הניקיון מאיפה הוא יודע רוסית וההוא אומר שהוא לא יודע רוסית אבל אתם שואלים תמיד את אותן שאלות והם נותנים תמיד את אותן תשובות. רבותיי, כל פרוייקט כזה מסוג כזה של בית עלמין, מטבע הדברים באים, זועקים, מתנגדים וכן הלאה, אבל האם יש בכלל מקום לצעקה ולזעקה הזאת?
דן סתיו
¶
לא רואים אותו, לא שומעים אותו, לא מרגישים
אותו. זה לא מחצבות שמהוות מפגע, זה לא נמל התעופה שמטוסים ממריאים ונוחתים. זה לא מפגע. התנועה אל ומבית העלמין לא תעבור ב444- אלא היא תעבור ב471-, מכביש מכבים.
דן סתיו
¶
התנועה תעבור מכביש 461 שזה הכביש שמוביל
ממרכז תל-אביב דרך מחלף מסובים, מחלף הטייסים, כמעט עד הנקודה הזאת, של בית העלמין. התנועה בכלל לא תעבור בכביש עליו אתם מדבריו.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני חייב לקטוע אותך. מדברים פה אנשים על
מרחק של שני קילומטרים מהיישוב, ואפילו על קילומטר מהיישוב, ואתה ואומר כאילו אין שום דבר ושהכל בסדר ויפה. זה לא מקובל.
נטלי אוסטרובסקי
¶
אין מקום בארץ שבו לא מתנגדים לבית עלמין.
כולם רוצים לשמור על ביתם שלהם, אבל כולנו צריכים לשמור על הבית שלנו שנקרא ארץ-ישראל. יכול להיות שאני אומרת דברים קצת יותר גבוהים, אבל תזכרו כי לפי ההלכה, אנחנו לא יכולים להשתמש בקרקע בה הייתה קבורה קודם לכן. אנחנו מאבדים את הקרקע לתמיד כי אין אפשרות לא לשקם אותה, לא לבנות ולא כלום. במשך השנים שנחיה, הארץ שלנו הופכת לבית קברות גדול ואנחנו חייבים למצוא איזשהו פתרון כדי לשמור את הקרקע.
אני רוצה לומר לכם שתושבי ירושלים לא פחות מכובדים מתושבי שוהם. בירושלים בית העלמין הוא גם מטרופוליני והוא נמצא בתוך העיר, וכל מי שנכנס לעיר רואה את בית העלמין ולאף אחד זה לא מפריע. תסתכלו על התסריט הזה, באדום מצוין מה שמופיע בתמ"א 19, הצהוב זה מה שמופיע היום במחצבה כשאף אחד לא יראה את בית העלמין. חוץ מזה, בית העלמין הזה יכול להיות מאוד אטרקטיבי, אם אפשר לומר על בית עלמין אטרקטיבי. תסתכלו כאן ותגידו לי מה ההבדל.
חיים כץ
¶
גם שם תושבי העיר יותר מכובדים מתושבי
שוהם. לכן אנחנו לא רוצים. אנחנו לא רוצים להיות מכובדים.
נטלי אוסטרובסקי
¶
כולם יודעים שבסופו של דבר זה המקום הכי
מכובד בחיים. כולם יודעים שיש לנו מצוקה
בקבורה וכולם יודעים שאין לנו קרקע. צריכים למצוא פתרון. בכל מקום שתרצה להקים בתי עלמין, יגידו לך לא לידי, לך ותבנה ליד השכן, והשכן יאמר אותו הדבר.
זליג ברוורמן
¶
אני חושב שהנקודה העיקרית היא שלא תהיה
שום בעיה אם יחזיקו את בית העלמין בצורה מסודרת, שזה אומר דרכי גישה טובות, שיהיה מגודר מסביב בגינה יפה.
ישראל בוכריץ
¶
משמעות בניית בית העלמין במקום היא תוספת
עשרים קילומטר בנסיעה לרכב, לכל תושבי גוש דן. זאת אומרת, עלות הדלק מצד אחד ותוספת בכבישים של עשרים קילומטר מעבר למה שנוסעים היום. יש לכם את תמ"א 19 ואפשר להשתמש בה.
שחר בן-עמי
¶
בואו נהיה פרקטיים. אתם רוצים שבית הקברות
הזה יקום. אני מצדיק אתכם שיש צורך בבית קברות במדינת ישראל. אף אחד לא חשב שאין צורך ואין ויכוח על זה. בואו נהיה ריאליים ואתם יודעים ששוהם תתנגד ושהיא תעשה הרבה צרות ואתם מצדכם יש לכם הרבה כוח והרבה אפשרויות, למרות ההתנגדויות, לעשות מהלכים.
שחר בן-עמי
¶
אתם מבינים שנצליח – אולי לא לטרפד לגמרי –
לעכב את זה הרבה שנים, כך שהכוונות שלכם להקים בית קברות לא יענו על הצרכים בשנים המיידיות כי זה יתעכב הרבה שנים. גם אם תצליחו, זה ייקח כל כך הרבה שנים שאתם כבר תצטרכו לאתר בינתיים חלופה. במקום להגיע למצב הזה שאנחנו נעמדים על הרגליים האחוריות, שחברי הכנסת בצדק רב, ובאמת בחברות רבה עוזרים לנו בעניין הזה, יעמדו גם הם על הרגליים האחוריות, כולם יתנגדו לזה, במקום זה בואו ביחד ותנסו למצוא אתנו פשרה, להעביר את זה למקום אחר, שיעורר פחות את חמת זעמנו, תהיה איזושהי תוכנית עם כבישי גישה. תנו לנו חיים. זה אזור תעשייה שאנחנו צריכים לחיות ממנו. בנו עיר. רננה אמרה שלא בנו 11 תוכניות, אבל את יודעת שהתחילו מ300- יחידות דיור והגיעו ל5,000- יחידות דיור בשלבים השונים, בצורה שלא הייתה מתוכננת מלכתחילה.
אזור התעשייה שם, גם הוא חיוני. שוהם בלי אזור תעשייה תקרוס. אתם נוגסים באזור התעשייה שהברוטו שלו לא משקף את הנטו. הוא אפילו פחות מחצי. אנחנו לא ניתן לזה לקרות. בואו ביחד אתנו, תנסו להעביר את בית הקברות, נשב, נמצא פתרון חלופי מעבר לכביש מספר 6, נלך לשר הביטחון שהוא ראש-הממשלה – הוא הבטיח 300 אלף מקומות עבודה - שייתן לנו לחיות. מקומות עבודה, זה תעסוקה. עם הדברים האלה גם אתם תהיו מרוצים וגם אנחנו כי כרגע אנחנו רק הולכים למאבק, וזה מה שאתם רוצים. שוהם תצעק ואתם תעשו מה שאתם רוצים.
חוסניה ג'בארה
¶
אני חושבת שלא רק שוהם אלא כל ישוב אחר לא
יסכים להקמת בית קברות אזורי. אם היה מדובר על בית קברות לתושבי המקום, מילא, היו מוכרחים להסכים לזה, אבל אם מדובר על בית קברות אזורי, למרות שזה רק שני קילומטר מהיישוב, לעשות בית קברות אזורי. אם אתם כל כך דואגים לכלניות וגם לגנים הלאומיים, כל חוצה ישראל הרס את כל אזורי הכלניות והאדמות והפקיע המון קרקעות. אני לא חושבת שזה דבר צודק. יש לכם מקום במחנה הצבאי שם ואפשר לבנות בצד הזה את בית הקברות ותפטרו את שוהם מהבעיה הזאת.
כל המבטים של כל האזרחים במדינת ישראל, יופנו לשוהם כיישוב קבור כי הוא סמוך לבית הקברות ובנוסף הוא לא יקבל אגרה עקב הקברים.
אני חושבת שאם הייתם יכולים לבנות את בית הקברות יותר מזרחה, תוכלו לפתור את הבעיה.
איוב קרא
¶
אדוני היושב-ראש, אתמול וגם היום מינהל
התכנון מציג תוכניות מוניציפאליות אופרטיביות ואני מתפלא שלא באים במגע עם כל הגורמים כדי להגיע לפשרה עוד לפני שיוזמים ומתחילים אפילו את התכנון. לדעתי זה דבר שאתם צריכים לקחת בחשבון, אדון סתיו. אתמול הצגת את מטרופולין מרכז, מנתניה עד אשדוד, וזה היה מעניין מאוד אבל יש הרבה חילוקי דעות ולדעתי זה יבוא לידי ביטוי בהמשך, כמו שקרה בחיפה.
אתה בא להציג כאן ואומר ששוהם תהיה עיר הבירה של בית הקברות המטרופוליני ולדבר כזה אף אחד לא יסכים. כשיגידו בית קברות מטרופוליני, ישר יזהו את שוהם עם המקום וזו תהיה הסטיגמה שלו. אני רוצה לומר לך, שאנשים בעכו בורחים מהמקום, כי יש שם בתי קברות ובית-חולים פסיכיאטרי וכמה שאנשים מנסים ללחום בזה, הסטיגמה נשארת. רננה אומרת שיש קו רכבת למקום, אבל יש קו רכבת גם ללבנון. עם כל הכבוד לקווי הרכבת, בינתיים הם רק בחזקת ממתינים ואנחנו לא רואים שמישהו נוסע בהם.
יש מספיק שטחים כדי לתכנן תוכניות אופרטיביות שלא יביאו למחלוקת בקרב האזרחים בכלל, וזו הכוונה. צריך לתת לחיים לגבור על המתים. המתים הלכו ואנחנו צריכים את האנשים החיים שיחיו טוב ושירגישו טוב. לא יכול להיות שתטיל סטיגמה על ישוב כל כך יפה וטוב היום ותהפוך אותו למקום שממנו אנשים רוצים לברוח או לא רוצים לשמוע את השם הזה. צריך לתת לחיים לגבור על הטבע. אם יש צורך לתת אדמות חקלאיות למקום הזה, הם לא יותר חשובות מהחיים. אתה רוצה להציל אלף דונם חקלאי, אבל מה זה במשמעות?
דני נווה
¶
חיים של שלושים אלף תושבים יותר חשובים
מאשר הקרקע החקלאית הזאת, עם כל הכבוד לנימוק הזה של הקרקע החקלאית.
איוב קרא
¶
אפשר להגיע לעמק השווה וזה הכיוון בו צריך
ללכת כדי לתת לאנשים אפשרות לחיות טוב. זה הכיוון, כך אנחנו חושבים וכך השכל הישר אומר.
רננה ירדני-גולן
¶
חבל מודיעין בפירוש לא התנגדו בקדנציה
הקודמת.
אני רוצה להציע משהו. התחושה שלי היא שכאן יש יותר אמוציות ופסיכולוגיה מאשר המצב האפקטיבי האמיתי, התכנוני, הצפוי לאור התכנון. הצעתי:
א. לראות את הדברים בשטח.
ב. לרגע לא להקל ראש בטענות שמועלות כאן. אינני מציעה זאת. אני באמת
חושבת שצריך לראות את הדברים ביחד, להבין את המשמעויות אבל
בתנאי שיש ראש פתוח לכל הצדדים.
ג. להכיר לעומק את נתוני התכנון, הן את הכבישי-התחבורתי והן את הנופי וכל הנושאים האלה.
ד. אני בהחלט מקבלת את קריאת התגר של ראש המועצה לראות את חטיבת
התכנון של אזור התעסוקה, 4,000 דונם ברוטו, כשהנטו הוא 3,200 דונם.
לראות את זה כחטיבת תכנון אחת ולהבטיח את הבאות בין אזור התעשייה
שמשווק היום במודיעין לבין בית העלמין, כל מה שבתווך, בתכנון.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני רוצה לגשת לסיכום הדיון.
הוועדה פונה לגורמי התכנון ולמינהל
מקרקעי ישראל לבדוק חלופות אחרות להקמת בית הקברות מבלי לפגוע ביישובי הסביבה.
הוועדה ממליצה למועצת שוהם להגיש את התנגדותה לגורמי התכנון
כמקובל. אני מקווה שיש להם עוד את האפשרות ויש להם את הזמן.
היו"ר דוד אזולאי
¶
הוועדה מציעה לגורמי התכנון והמועצה שוהם
להגיע להידברות כדי למצוא פתרון הולם לטובת
כל הצדדים.
הוועדה תקיים דיון בכל עת שתידרש לכך.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אם לא יסתדרו העניינים, תמיד נוכל לקיים דיון
נוסף.
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:45