פרוטוקולים/כלכלה/6226
2
ועדת הכלכלה
17.12.02
פרוטוקולים/כלכלה/6226
ירושלים, ג' בשבט, תשס"ג
6 בינואר, 2003
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב חמישי
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכלכלה
מיום שלישי, י"ב בטבת התשס"ג – 17.12.02, שעה 11:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 17/12/2002
חוק רשות הנמלים והרכבות (תיקון מס' 11), התשס"ג-2002
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק רשות הנמלים והרכבות (תיקון מס' 11), התשס"ג-2002.
מוזמנים
¶
משרד התחבורה: צ'רלי סולומון - סמנכ"ל בכיר תכ"ל
עו"ד מלי סיטון - היועצת המשפטית
עו"ד יהודה שטיין - לשכה משפטית
משרד האוצר
¶
דוד גרשונוביץ - סגן החשב הכללי
חגי מילר - עוזר החשב הכללי
ניר גלעד - החשב הכללי
עמוס שקדי - החשב הכללי
אורי יוגב - ממונה על אגף התקציבים
שאול צמח - סגן הממונה על התקציבים
עו"ד מיכל עקביה - לשכה משפטית
אופיר קרני - אגף התקציבים
גילי קניגסבוך - אגף התקציבים
רו"ח אורלי טל - אגף המכס והמע"מ
עו"ד עופר שרון - אגף המכס והמע"מ
רשות הנמלים והרכבות
¶
עמוס רון - מנכ"ל
רישאר בן חיים - סמנכ"ל כספים וכלכלה
עו"ד פרץ אורון - היועץ המשפטי
עו"ד אסתר אורן - יועצת משפטית
עו"ד תמר הקר
עו"ד ענת שביט - יועצת משפטית
נסים מוסקוביץ - מהנדס ראשי
יואב צוקרמן - עוזר בכיר למנכ"ל רשות הנמלים והרכבות
רשות החברות הממשלתיות
שמעון בן חמו - סגן מנהל הרשות
עו"ד מיכל פרידלנדר
עו"ד אייל צדוק - רפרנט
רכבת ישראל
¶
יוסי שניר - מנכ"ל
עו"ד יעקב לירז - יועץ משפטי
דרור יעקובסון - סמנכ"ל כספים
אלי דליצקי - ראש אגף כלכלה
אבי חפץ - סמנכ"ל שיווק
בני נאור
מיכה חיון
שלום נגר
קצרנית
¶
חדוה בנקין
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
הצעת חוק רשות הנמלים והרכבות (תיקון מס' 11), התשס"ג-2002
היו"ר אברהם פורז
¶
אני פותח את ישיבת הוועדה.
לפי בקשת הממשלה, שלא הייתה מרוצה מהסיכום שהיה בפעם הקודמת, אני התחייבתי להביא בפני הוועדה את בקשתה לקיים דיון מחודש במספר סעיפים בהצעת חוק רשות הנמלים והרכבות ואני מעלה את זה להצבעה. מי בעד דיון מחודש במספר סעיפים בהצעת החוק? מי נגד?
עבד-אלמאלכ דהאמשה
¶
אני נמנע.
ה צ ב ע ה
ההצעה לקיים דיון מחודש במספר סעיפים בהצעת חוק רשות הנמלים והרכבות
(תיקון מס' 11), התשס"ג-2002, נתקבלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש לעבור לעמוד 6 בנוסח המונח בפניכם. בבקשה, עורכת דין אפיק, תסבירי את השינויים המוצעים.
שגית אפיק
¶
לנוסח הקיים מוסיפים שלב, לפיו הרשות תעביר למדינה את כל זכויותיה במקרקעין ששימשו או שהיו מיועדים לשמש את הרכבת ערב יום התחילה. לאחר מכן ימשיך הנוסח כפי שהוא. בפסקה (א)(1), אחרי רשימת הנכסים המנויים בפסקאות משנה (א) עד (ג), ייאמר: ובלבד שנמסרה לגבי הנכסים המנויים בפסקאות (א) עד (ג) הודעה על ידי חברת הרכבת למדינה בתוך 60 יום מיום פרסומו של חוק זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, קודם כול אני רוצה להסביר לכם את ההסכמה שהגעתי אליה עם נציגי הממשלה. אנחנו מאפשרים תקופה של חצי שנה לחתימת הסכם בין חברת הרכבת לבין המדינה לגבי המקרקעין העוברים לחברת הרכבת. היה ונחתם הסכם, המקרקעין שיועברו הם אלה הכלולים בהסכם. היה ולא נחתם הסכם, אנחנו הולכים להסדר שהיה קיים קודם, דהיינו, עוברים המקרקעין שהזכרנו: מקרקעי ייעוד, מקרקעין שהופקעו, מקרקעין שמיועדים לפי תכנית, ובלבד שנמסרה תוך 60 יום הודעה על ידי חברת הרכבת באילו מקרקעין מדובר, וזאת כדי שזה לא יהיה משהו ערטילאי לגמרי. אני מניח שחברת הרכבת יודעת פחות או יותר אילו נכסים הם נכסי הרכבת והיא תמסור רשימה כזאת.
זה לא מונע את האפשרות של חברת הרכבת, גם אם היא השמיטה איזה נכס מהרשימה, לבוא ולתבוע אותו בבוא העת, אבל זה לא עובר אוטומטית, אלא זה עובר מכוח החלטת השרים. בהיעדר הסכם, אוטומית עוברים הנכסים האלה הכלולים ברשימה.
אגב, העובדה שתוך חצי שנה צריך להיות הסכם גם משליכה על העובדים, ולכן מקובלת עליכם התקופה של חצי שנה, ואנחנו משנים את ההחלטה הקודמת. על דעת החברים, זה לא יגיע בשתי גרסאות אלא בגרסה אחת. חברת הכנסת נעמי חזן תוכל להסתייג אם היא תרצה. כאמור, הגרסה היא שתוך חצי שנה צריך להיות מושג הסכם, ולא, החוק בטל.
היו"ר אברהם פורז
¶
כן, מה שסוכם אתמול, אבל זה לא יעלה בשתי גרסאות. דעת הרוב היא בעד הגרסה שהזכרתי זה עתה, וחברת הכנסת חזן תוכל להסתייג.
פרץ אורון
¶
אני מבקש לחזור לעמוד 6 בו מופיע סעיף 74 בדבר העברת זכויות במקרקעין, שאתמול דיברנו עליו ארוכות והוא מסודר לתלפיות. בעמוד 6 גם מופיע סעיף חדש, סעיף 73, הדן בהעברת מקרקעין בהסכם. מה שאני מבקש הוא שבסעיף 74(א)(2) ייאמר: "הוראות סעיף 73 ופסקת משנה (1) לא יחולו לגבי מקרקעין...", כלומר, לאזכר כאן גם את סעיף 73.
היו"ר אברהם פורז
¶
חברת הכנסת חזן, כיוון שהגעת רק עכשיו אני רוצה ליידע אותך שבהעדרך קבענו פה שההצעה שלך, שהחוק כן יישאר בתוקף גם אם לא הושג הסכם, תהפוך להסתייגות, כי דעת חבר הכנסת עמיר פרץ, שהוא נציג העובדים - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, פה הוא חבר הכנסת. הוא רוצה לוח זמנים, כי הוא רוצה שנלחץ את כולם לעשות את זה. אבל הצעתך, חברת הכנסת חזן, נרשמה כהסתייגות.
היו"ר אברהם פורז
¶
סיכמנו שאנחנו נותנים למדינה אפשרות להגיע להסכמה תוך חצי שנה. היה ולא יגיעו להסכמה תוך חצי שנה, נכנסת נוסחת חברת הכנסת נעמי חזן לפעולה.
ניר גלעד
¶
אנחנו לא נתחיל לקיים דיון בתוך הוועדה. אנחנו הולכים לעשות פה הסדרה נכסית בסדר גודל מאוד מורכב ומאוד כבד. לשם זה יצרנו תהליך של איזונים בתוך הממשלה, עם הרשויות. בהנחה שיש מחלוקת, היא הולכת להכרעת שרים; בהנחה שיש מחלוקת בין השרים, היא הולכת להכרעת הממשלה, ואלה הם האורגנים שבסופו של דבר גם בסמכותם וביכולתם לעשות את כל התהליך.
היו"ר אברהם פורז
¶
כתוב "תקנות"? אם כן, זו שגגה. מדובר על הוראות או משהו מעין זה. חברת הכנסת נעמי חזן, בואי נוותר על הצורך באישור של ועדת הכלכלה.
נעמי חזן
¶
אדוני היושב ראש, יש מחלוקת עקרונית רצינית מאוד ביני לבין הרשות המבצעת לגבי סדרי שלטון, ולכן ברגע שראיתי שכתוב כאן "תקנות"--
נעמי חזן
¶
--רציתי את הפיקוח הציבורי, כי אני לא מוכנה להסכים לממשלה של ביורוקרטיה, זו לא מדינה דמוקרטית, זה בניגוד להשקפת עולמי. כן, מר גלעד, תחשוב על כך שיש פה פשוט השקפת עולם שונה של סדרי ממשל במשטר דמוקרטי. אני רואה שכתוב "תקנות", אני רוצה את אישור ועדת הכלכלה. אתם אומרים שאלה לא יהיו תקנות, בבקשה, תשנו את הניסוח. לא יהיו תקנות בלי אישור ועדת הכלכלה, משום שהכנסת מייצגת את הציבור.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל, חברת הכנסת חזן, אני אגיד לך מה הבעיה. תארי לעצמך שיבואו לפה עם רשימה, גוש – חלקה, גוש – חלקה.
ניר גלעד
¶
אדוני היושב ראש, חברת הכנסת נעמי חזן מוותרת. היא אומרת שאם לא יהיה כתוב "תקנות" אלא "הוראות" לא תהיה בעיה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הורדנו את המלה "תקנות". זו בסך הכל הוראה, לא תקנה, ולפיכך אנחנו לא צריכים את אישור ועדת הכלכלה.
רבותיי, אנחנו עוברים לסעיף קטן (ב)(1) בעמוד 7: "חברת הרכבת רשאית להעביר את זכויותיה במקרקעין לאחר, ובלבד שהודיעה בכתב על כך לשר האוצר ולשר התחבורה 60 ימים לפני התחייבותה להעברה...".
שגית אפיק
¶
120 יום, לא 60 יום, אחרת אנחנו פשוט מגיעים למועד האחרון. הם צריכים להודיע 120 יום קודם, ואז יש אפשרות לסרב בתוך 60 ימים.
שגית אפיק
¶
אני מציעה שבפעם הראשונה שמופיע המועד של 60 יום ייכתב "120 ימים" במקום "60 ימים", והמועד של 60 יום שמופיע בפעם השנייה יישאר בעינו.
היו"ר אברהם פורז
¶
התיקון הזה מתקבל.
כתוב כאן "לפני התחייבותה". זו התחייבות מותנית. נכתוב "לפני התחייבותה המותנית". בשלב הזה ההתחייבות מותנית, כי היה והשרים לא יאשרו את זה - - -
תמר הקר
¶
הרי קודם היא מתחייבת התחייבות מותנית ואחר כך היא מודיעה. היא לא יכולה להודיע120 יום לפני שהיא בכלל חשבה שהיא הולכת לעשות את זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
גב' הקר, נחשוב על זה לוגית. חברת הרכבת רוצה להעביר את זכויותיה במקרקעין לפלוני. לצורך העניין היא חותמת לו בראשי תיבות ואומרת לו שבעוד 120 יום זה ייכנס לתוקף. היא חייבת לתת הודעה לשרים - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
120 יום לפני המועד שנקבע להעברה היא צריכה לתת את ההודעה, ואז יש לשרים עוד 60 יום, כלומר, 120 יום ועוד 60 יום.
דוידה לחמן-מסר
¶
יש עוד נקודה. נניח שאין הסכם תוך שישה חודשים. במקרה זה המקרקעין שהרכבת הודיעה עליהם יעברו בתוך 10 ימים מהיום שלא הגיעו להסכם - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
הזכות עוברת באותו יום. הרישום יהיה יותר מאוחר. זה כמו חתימת הסכם למכירת נכס. באותו יום שההסכם נחתם הזכות עוברת, כך אומר החוק.
דוידה לחמן-מסר
¶
אני רוצה שהמועדים יהיו ברורים. היום שחותמים על ההסכם הוא היום האחרון ובאותו יום זה עובר?
היו"ר אברהם פורז
¶
תכתבי: בתוך שלושה ימים מתום חלוף חצי שנה יחולו ההוראות האלה.
סעיף התמורה משתנה והופך לסעיף הרבה יותר נוח: תמורה, ככל שמגיעה כזאת לרשות, בעד העברת הזכויות לפי סעיף קטן (א), בניכוי ההתחייבויות שנטלו על עצמן המדינה או חברת הרכבת, תיקבע בהסכם בין המדינה לבין הרשות. לא הגיעו המדינה והרשות להסכם בתוך 90 יום מיום פרסומו של חוק זה, יקבעו את האמור שר האוצר ושר התחבורה לאחר התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה. לא הגיעו השרים להסכמה, תכריע בעניין הממשלה". זה סעיף הרבה יותר רך. זה סעיף שלא אומר שלא מגיע פיצוי.
פרץ אורון
¶
למעט תיקון אחד לשוני. כתוב בשורה השלישית: "בניכוי התחייבויות שנטלו על עצמן המדינה או חברת הרכבת". לא כתוב מתי ולא כתוב בהקשר למה.
פרץ אורון
¶
אבל כמה אחורה? אני מציע להציב פסיק ולהוסיף את המלים הבאות: "שהרשות הייתה חייבת בהן אלמלא הוראות חוק זה".
היו"ר אברהם פורז
¶
הסעיף שקראנו כאן מקובל על החברים, מקובל על דעת כולם? אם כן, הסעיף הזה אושר פה אחד.
רבותיי, יש לכם דיין שגם יקבע את הדין המהותי. הדיין הוא הממשלה או השרים, והם יקבעו את הדין המהותי.
דוידה לחמן-מסר
¶
יש כאן סעיף שאומר ששר האוצר רשאי להחריג. בסעיף 74(א)(3) כתוב: "שר האוצר, בהסכמת שר התחבורה, רשאי לקבוע הוראות לעניין העברת המקרקעין כאמור בפסקה (1), ובכלל זה לקבוע כי מקרקעין מסויימים, לרבות מקרקעין המצויים בתחומי נמל, לא יועברו לחברת הרכבת" - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
ההסכם הוא הסכם והוא כולל בחובו את כל ההוראות. אם יגיעו להסכם, אין צורך בשום דבר אחר. היה ולא הגיעו להסכם, מנסים לעשות הסדרים שסוגרים פחות או יותר את העניין.
דוידה לחמן-מסר
¶
יש לנו בקשה לגבי סעיף קטן (ג) בסעיף 74, האומר שהוראות סעיפים קטנים (א) ו-(ב) יחולו על אף האמור בחוק המקרקעין. זה לעניין מקרקעי ייעוד. זו בעיה.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, הכל טוב ויפה, אבל הם מועברים לאותו ייעוד. אני רוצה להבין, אם הם עוברים לאותו ייעוד, מה הבעיה? ברגע שאני מעביר את זה לרכבת - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
היא רשאית להעביר לאחר ונותנת הודעה. רבותיי, אני מבקש מכם עצה משפטית איך אני מונע את הצורך לעבור דרך הממשלה כדי להתקדם בחוק הזה. החלטת הממשלה שם היא מיותרת. המטרה של החלטת הממשלה הייתה למנוע זליגה של מקרקעי ייעוד למטרות אחרות.
דוידה לחמן-מסר
¶
אם זה לאותו ייעוד, הסעיף לא יחול. נכתוב מה שאתה אמרת: על העברת מקרקעי ייעוד לאותו ייעוד לא יחול סעיף 111.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל כשכותבים "לאותו ייעוד", זה לא באופן הצר, כי לכאורה מזנון בתחנת רכבת הוא לא רכבת.
היו"ר אברהם פורז
¶
איך מנסחים את זה? נכתוב: העברת מקרקעי ייעוד למיזם הרכבת אינה טעונה החלטת ממשלה כאמור בסעיף 111- - -
שגית אפיק
¶
אפשר להגיד שהשרים לצורך סעיף 111 לחוק המקרקעין יהיו שר האוצר ושר התחבורה, ואז לא יהיה צורך באישור של הממשלה אלא באישור של השרים. זה יותר טוב מבחינתך, אדוני היושב ראש?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני משתמש בכוונה במלים "למיזם הרכבת" כדי לאותת שזה לא STRICTLY מסילות ברזל או קטרים אלא משהו קצת יותר רחב - מיזם, במובן הרחב של המלה, אבל לא רחב מדי.
נעבור לסעיף הבא. רבותיי, אגיד לכם קודם כול מה העיקרון. מאחר שקבענו שתובענות שהוגשו נגד רשות הנמלים בענייני הרכבת עוברות לחוק, עדיין הצד המשפטי מול התובע - לצורך העניין, תביעת נזיקין – הוא רשות הנמלים, אבל חברת הרכבת צריכה לשפות את רשות הנמלים, ונתנו לחברת הרכבת אפשרות להשתתף בתביעה הזאת ולהגן, כי כמו חברת ביטוח היא לא רוצה, למשל, שרשות הנמלים תעשה פשרה מרחיקת לכת על חשבונה. אני מבקש מהיועצת המשפטית לקרוא את הסעיף.
שגית אפיק
¶
אני קוראת את סעיף 79, אתחיל ב(ב) ואמשיך ב(ג): "(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), תהיה לרשות זכות שיפוי כלפי חברת הרכבת בשל חבות שהוטלה על הרשות ושמקורה בתובענה או בתביעה שעילתה הפעלת רכבת או מסילת ברזל; שר האוצר, באישור שר התחבורה, רשאי לקבוע הסדרים ותנאים לעניין שיפוי כאמור.
(ג)(1) הרשות תמסוך בתוך ... ימים" – מספר הימים לא נקוב כאן – מיום התחילה הודעה לחברת הרכבת בדבר התובענות התלויות ועומדות כאמור בסעיף קטן (א)"
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, כל הסעיפים שדיברנו עליהם עד כה אושרו. עכשיו אנחנו עומדים בסעיף השיפוי. אני מכריז על הפסקה קצרה כי אני חייב לעלות למליאה.
(הישיבה הופסקה בשעה 12:20)
(הישיבה התחדשה בשעה 12:30)
מלי סיטון
¶
אני רוצה להתייחס לשני סעיפים: 75(ב) ו-76. בסעיף 75(ב) נאמר: "התגלעה מחלוקת בין מנהל חברת הרכבת לרשות בעניין העברת זכויות במיטלטלין לחברת הרכבת כאמור בסעיף קטן (א) – יכריע במחלוקת שר האוצר, לאחר התייעצות עם שר התחבורה...". מדובר בהעברת מיטלטלין. הסיכום שלנו מהבוקר- של המנהל הכללי של משרד התחבורה, מר שאול צמח - עם משרד האוצר היה שההכרעה במחלוקת תהיה של שני השרים.
היו"ר אברהם פורז
¶
בואי נבהיר קודם כול את גדר העניין. נניח שמנהל הרכבת החליט לקחת את אחד המחשבים, ובאים אנשי רשות הנמלים ואומרים שהמחשב שייך להם. את רוצה ששני שרים יכריעו בשאלה אם המחשב הזה הולך לזה או לזה?
מלי סיטון
¶
כיוון שאני מניחה שלא זאת תהיה השאלה שתעלה בפני השרים, אלא מה קורה לגבי הציוד האחר של הרכבת, למשל, הקרונות- - -
מלי סיטון
¶
אדוני היושב ראש, אומר מה אני מציעה. אם בסוגיית המקרקעין נקבע שזה יהיה בהסכמת שני השרים - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
זה אומר "כולה שלי", וזה אומר "כולה שלי", אני צריך בורר. מי הבורר? אני לא רוצה שני בוררים. אם את רוצה ששר התחבורה יהיה בורר, אני מוכן להסכים.
ניר גלעד
¶
את צודקת, היה צריך להיכתב שם "שר האוצר, בהתייעצות". אני מוכן להפוך את הסדר ולכתוב לגבי המיטלטלין "בהסכמה", ושם – "בהתייעצות".
היו"ר אברהם פורז
¶
ואם הם לא יגיעו להסכמה, תכריע הממשלה. אני מסכים שבסעיף 76 ייאמר: שר האוצר, בהסכמת שר התחבורה, יקבע הוראות... . לא הגיעו השרים להסכמה, תכריע הממשלה. לגבי סעיף 75(ב), אני לא מסכים שיהיו שני שרים. אם את רוצה, אני מוכן לתת את הכל לשר התחבורה, כלומר, שהוא יהיה בורר בין רשות הנמלים לבין הרכבת.
דוידה לחמן-מסר
¶
לא, אני מבקשת להוסיף: בהתייעצות עם שר האוצר. אסביר את העיקרון. אתה נתת סמכות למנהל הרכבת ליטול מה שהוא רוצה. אני יוצאת מתוך הנחה שמרבית הסוגיות הן סוגיות תחבורתיות, ולכן הצעתי לחבריי היא שהסמכות תהיה לשר התחבורה, בהתייעצות עם שר האוצר, וזאת משום שבמקרים מסויימים זו שאלה של שווי, וכאשר השאלה היא של שווי ושל פעילות ולמה זה דרוש לרכבת, מה איכפת לך שהשרים יתייעצו ביניהם?
דוידה לחמן-מסר
¶
אבל גב' סיטון התחילה בהצעה שזה יהיה בהסכמת שני השרים. תשאיר לנו את המבנה של התייעצות.
צ'רלס סולומן
¶
אני מאוד מצטער להגיד לך, אדוני היושב ראש, אני חושב שזה לא נכון לעשות את זה כך. בדומה למה שנקבע לגבי מקרקעין, צריך שיהיו מעורבים כאן שני שרים: שר אחד, שהוא ממונה על שני הגופים, ושר אחר שהוא למעשה - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, אנחנו נכתוב: שר התחבורה, בהתייעצות עם שר האוצר. בזה סיימנו את הסוגייה הזו. האם יש עוד משהו?
עופר שרון
¶
לפני כן אני מבקש להתייחס לסעיף 78. אנחנו סיכמנו אתמול שלא תהיה הקלה במע"מ, אלא במידה שמע"מ יחול, תישא בו המדינה.
עופר שרון
¶
אני אסביר. בסעיף 78(א) נאמר ששר האוצר רשאי לפטור לעניין מסים, ואני חושש מפרשנות, אני אוהב להבהיר את הדברים ולהגדיר אותם. לכן, במקום "לעניין המסים", כפי שנאמר כאן באופן כללי – הרי גם מע"מ הוא סוג של מס, והכוונה כאן הייתה בוודאי למס הכנסה ולמס שבח – אני מציע להסיר את הערפול ולומר ששר האוצר יהיה רשאי לקבוע הסדרים, הוראות ופטורים לעניין מס הכנסה ומס שבח, כי מע"מ כבר מוסדר בסעיף קטן (ב).
דוידה לחמן-מסר
¶
אדוני היושב ראש, הוויכוח הכי חשוב בחוק הזה הוא אם לשר האוצר תהיה סמכות לעשות "פיפס" בנושא מע"מ, כי מנהל המע"מ אומר שלשר האוצר לא תהיה סמכות. אני רוצה להגיד את זה בצורה צינית. זה ויכוח אדיר שהתנהל פה. מנהל המכס היה כאן פעמיים רק לצורך הוויכוח הזה.
בנינו שני סעיפים. יש סעיף קטן (א) שהוא סעיף כללי ברה-אורגניזציה חקיקתית המדבר על מסים, ואנחנו מבקשים שהוא יישאר כמות שהוא. ביקשנו הבהרה לגבי מע"מ וכתבנו את סעיף קטן (ב). אומר לי חברי שהוא לא סומך עלינו, שמא שר האוצר הממונה עליו יעשה שימוש בסמכותו לענייני מע"מ, ולא יעלה על הדעת שכך יקרה.
עם כל הכבוד, אין פה עניין של תקדים, יש פה עניין של מסים בצורה כללית, ואני מבקשת לא להיכנס לעניין הזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הבנתי את עמדתך, עורך דין שרון, ואני רוצה לומר גם את עמדתי. אנחנו חייבים לגלות פה גמישות גם בנושא המסוי, כי אם לא נגלה פה גמישות, יכול להיות שכל העסקה הזו תיתקל פתאום בסבך מסויי, ובגלל זה הכל ייעצר. יהיה פה מס שבח, יהיה פה מס רכישה, יהיה פה מס כזה או מס אחר, ולכן אנחנו רוצים לאפשר – עורך דין שרון, תאזין, יכול להיות שאתה לא מסכים למה שאני אומר, אבל אין לך ברירה.
דוידה לחמן-מסר
¶
עורך דין שרון רוצה להגיד שסעיף קטן (א) לא חל על מע"מ. כעיקרון אולי הוא לא חל על מע"מ, אבל היה ותקרה איזו בעיה, אני רוצה שיהיה אפסילון של סיכוי - - -
עופר שרון
¶
אני פשוט רוצה להבהיר את כל התמונה, והרי ההחלטה היא שלכם, היא לא שלי. ההסדר שנקבע אתמול לעניין מע"מ הוא שהמדינה, אם תחפוץ בזה, תישא בנטל הזה. אנחנו חרדנו, ואנחנו חרדים גם היום, מפני הפרצה של קביעת פטור מהמס הזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
תגיד לי, אתה שמעת על מישהו בשם שר האוצר? הוא הממונה, תשכנע אותו במה שאתה אומר. אתה יודע מה אתה רוצה? אתה רוצה שאני אשים אזיקים על ידי שר האוצר, כי אתה לא סומך עליו, ואני רוצה להשאיר אותו חופשי ומאושר, מתוך הנחה שהוא אדם שמבין את ההשלכות לא פחות טוב ממני, ואחרי שתסביר לו למה לא לעשות הסדרים בעניין מע"מ, גם הוא ישתכנע מהטיעון שלך.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, אני רוצה להשאיר את זה פתוח, מתוך הנחה ששר האוצר, שממונה על מע"מ, לא ישתגע לפתע בעניין מע"מ. למה אתה רוצה שאני אכבול את שר האוצר עם אזיקים?
דוידה לחמן-מסר
¶
זה עניין של פרשנות משפטית. עורך דין שרון רוצה שלא יהיה ספק שסעיף קטן (א) לא חל על מע"מ. אני חושבת שהוא צודק ו-(א) אכן לא חל על מע"מ, אבל - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל אי אפשר לסגור את פתח המילוט. זה פתח מילוט, זה מצנח, ואתה רוצה שייצאו לטיסה בלי מצנח רזרבי.
היו"ר אברהם פורז
¶
שאלה: למה לא נקבע שבכל מקרה שיהיה עניין מסוי תישא בו המדינה? אם זה מס שבח, תישא בו המדינה; אם זה מס בולים, תישא בו המדינה; אם זה מס הכנסה, תישא בו המדינה.
עופר שרון
¶
אני גם קיימתי עכשיו שיחה קצרה בעניין הזה עם נציבת מס הכנסה. ההסדר שמוצע כאן ייכנס לפרק המיזוגים של פקודת מס הכנסה, והם מודעים לזה. מע"מ פועל אחרת, הוא פועל במישור אחר.
היו"ר אברהם פורז
¶
הבנתי אותך, אבל למה אתה יוצא מתוך הנחה שאני צריך לכבול את שר האוצר עם אזיקים, כי לא תצליח לשכנע אותו?
עופר שרון
¶
כי בכל הקשור למע"מ כבר נתנו אתמול, על דעת כל הגורמים המעורבים, פתח לשר אוצר ואמרנו שבמידה שיחול מע"מ - - -
דוידה לחמן-מסר
¶
עורך דין שרון לא רוצה תקדים ששר האוצר מוסמך לתת פטור ממע"מ. גם עלינו זה מקובל, ולכן כתבנו את (ב). אני מבקשת ממך, עורך דין שרון, את סוגיית מס התשומות לפי הנוסח בסעיף קטן (ב) – עדיין אינני רואה כפתורה, ויש עוד כמה בעיות. לצערי הרב, היה לנו נוסח יותר רחב והוא לא נכנס לפה. בנוסח שלפנינו מדובר ברה-אורגניזציה חקיקתית. זה לא פרק המיזוגים במס הכנסה, זו רה-אורגניזציה של המחוקק, ומשום כך סעיף זה מסמיך את מי שמוסמך על ענייני תקציב בממשלת ישראל להחליט מה שצריך להחליט. בוא נשאיר את זה כך. הפרשנות שלנו היא שזה לא חל על מע"מ, והיה ותהיה תקלה נוראה ונצטרך שזה יחול על מע"מ, נראה אם נצטרך להתגמש אם לאו.
עופר שרון
¶
עורך דין לחמן-מסר, אתמול אנחנו סיכמנו שההסדר יהיה כמו ההסדר שנקבע בפסקה (ב). למה לא לנקות את הספקות?
דוידה לחמן-מסר
¶
היה לנו נוסח יותר רחב, אבל לא הסכימו עליו, אתה יודע את זה טוב מאוד. הנוסח הזה לא מכסה את נושא מס התשומות.
היו"ר אברהם פורז
¶
לשאלתך, עורך דין שרון, תשובתי היא שאני יוצא מתוך הנחה שאת יכולת השכנוע המצויינת שלך אתה תפעיל גם על שר האוצר, אם יעלה בדעתו לעשות איזה שהוא הסדר שלא נראה לך. תפעיל עליו את יכולת השכנוע, למה עליי? הוא יותר קרוב אליך.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה מבקש ממני שאני אגיד שאני לא סומך על שר האוצר, ואני אכן לא סומך, אבל למרות הכל אני בעד הסעיף כמות שהוא.
עופר שרון
¶
אם כך, אתה צריך ללכת אתי, אבל לא זאת הסיבה. ההסדר היה שכאשר יחול מע"מ, תישא בו המדינה, וזה נאמר בסעיף קטן (ב) - - -
דוידה לחמן-מסר
¶
(ב) אומר "הוטל", ולא צריך לומר "הוטל" אלא: חוייבה הרשות בשל עסקה במס ערך מוסף, תישא המדינה בחבות האמורה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש לא לתקן עדיין, כי אולי יהיה מע"מ על מישהו אחר. נשאיר את הנוסח "הוטל מס ערך מוסף על עסקה".
ענת שביט
¶
אדוני, לא רק מה שחל. עורכת דין לחמן-מסר צודקת כיוון שמדובר במס שחל בעבר. החזר התשומות זה מה שחל בעבר, ולכן לא די לכתוב "שחל", ואני חושבת שההצעה של עורכת דין לחמן-מסר היא טובה יותר: "וחוייבה הרשות במס ערך מוסף ...".
עופר שרון
¶
אני לא רוצה שהם יחזירו. אני לא רוצה ליצור את הפרצה בחוק מס ערך מוסף. קודם כול אני רוצה לומר שסעיף קטן (ב) דן במע"מ, וסעיף קטן (א) לא חל במע"מ.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו הבנו אותך, אבל לא קיבלנו את הצעתך. לא אמרנו שיש פטור ממע"מ. אתה עוד תצא מפה וידיך על ראשך, כי עוד יתקבל הרושם שאנחנו אמרנו שיש פטור ממע"מ, ולא אמרנו את זה. כל מה שאמרנו הוא שבמקרה ששר האוצר "ישתגע" ולא ישתכנע מטיעוניך – אני מקווה שזה לא יקרה – תהיה לו אותה סמכות שאתה לא אוהב לשמוע עליה. אני מקווה שהוא לא ישתמש בה לרעה.
שגית אפיק
¶
"היה וחל מס ערך מוסף על עסקה שהיא העברת מקרקעין, מיטלטלין או נכס אחר, כאמור בסעיפים 73 עד 76, תישא המדינה בהוצאות המס שחל".
ענת שביט
¶
מה שאני מבקשת הוא שהרשות לא תידרש להחזיר מס תשומות שהיא שילמה בעבר, שהוא חותר אליו כל הזמן. זה מה שמע"מ רוצה.
ענת שביט
¶
רשות הנמלים היא עוסק. ניכו תשומות, וניתן לנכות תשומות כאשר המכירה או הפעילות השוטפת מחוייבות במס ערך מוסף השוטף.
ענת שביט
¶
מה קורה עכשיו? הואיל ומדובר על כך שלא יחול מע"מ בגין העברה, אומרות רשויות מע"מ: בואו תחזירו לנו עכשיו את המס שניכיתם בעבר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתם רוצים עכשיו שמתקבולי המדינה, מצד אחד, יהיו יותר הכנסות וגם יותר הוצאות, אבל בסוף התוצאה היא אפס. זאת אומרת, אתה תגבה מע"מ, המדינה תשלם את המע"מ- - -
דוידה לחמן-מסר
¶
אני מבקשת שהנוסח יישאר כמות שהוא. כל הסיפור של המס בעסקה הוא סוגייה סבוכה, והנוסח שמונח כאן מספיק.
היו"ר אברהם פורז
¶
מה שאתם אומרים כאן אלה דברי הבל, ואסביר מדוע, עורך דין שרון. עסקה כזאת היא לא עסקה בכלל, זה לא דבר שכיח, זה לא קורה כל יום, זה לא קורה בכלל שמפרידים יחידה ממשלתית לשניים. ולכן, אם יהיה פה מצב שעשרות אנשים יתעסקו בבוכהלטריה, אלה ירשמו בצד אחד, ואלה ירשמו בצד אחר, ויעבירו לכאן וישחקו בספרים - על מה מדובר פה?
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, החוק צריך לקבוע שזה נגמר. אתם לא תקבלו שום מע"מ בחזרה ולא תנכו, ונגמר הסיפור, ואני צריך סעיף שיאמר את זה.
מיכל עקביה
¶
אנחנו מבקשים לעמוד על עוד כמה נקודות. ראשית, בנושא הרשימה של הנכסים. נדמה לי שמה שנאמר פה הוא שזה יהיה תוך 60 יום מיום התחילה, אבל הרי יום התחילה הוא אחרי שיש הסכם. לכן, צריך לומר: 60 יום מיום פרסום החוק. זה תיקון אחד.
דוידה לחמן-מסר
¶
גב' עקביה, שניה. נפלה טעות באזכור סעיף 74, כשהמשמעות היא שגם הרכבת לא מחוייבת במע"מ כשהיא מוכרת למישהו אחר. צריך שיהיה ברור שהסעיף הזה יירד. אני חוזרת כאן לסעיף של המע"מ, סעיף 78, בו כתוב "73 עד 76". 74 דן בעסקה שבה הרכבת מוכרת לצד שלישי. בוודאי שיחול מע"מ על העסקה הזאת. אתה מתכוון לומר שרק על הרה-אורגניזציה לא יחול מע"מ.
היו"ר אברהם פורז
¶
גב' לחמן-מסר, למה צריך בכלל לאזכר סעיפים שאני לא יודע מה הם? למה לא לכתוב "לפי חוק זה"?
דוידה לחמן-מסר
¶
כי לפי חוק זה יש סמכות לרכבת להעביר את זה לצד שלישי. עורכת דין אפיק, תחריגי את הסעיף הזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם המדינה תצטרך לשלם לרשות כסף או הרכבת תשלם לרשות הנמלים כסף, התמורה הזאת חייבת במע"מ?
ניר גלעד
¶
כן, זו עסקה. כשאני קונה מכונית, אני לא משלם? זה חוזר למדינה. בעיקרון לא רוצים לפטור שום דבר ממע"מ.
מיכל עקביה
¶
עוד שתי הערות קטנות לנוסח שדנו בו קודם. נקודה ראשונה: בסעיף 73(א) כתוב "בתוך שישה חודשים מפרסומו של חוק זה". שוב, מאחר שנכנס עכשיו עניין הרשימה, צריך לכתוב: "בתוך שישה חודשים "- או ארבעה חודשים, אם רוצים – "מיום קבלת הרשימה לפי סעיף 74(א)(2)", אם אכן זה יהיה מספרו של הסעיף. צריך לקשור את זה לרשימה.
דוידה לחמן-מסר
¶
לכן, הרשימה צריכה להיות בהתחלה. עורכת דין אפיק, תשבצי את זה ביחד בצורה לוגית: בתוך 30 יום מיום פרסומו של חוק זה - - -
שגית אפיק
¶
במסגרת מחצית השנה יש להם חודשיים ראשונים להעביר רשימה. עברו החודשיים, יש להם ארבעה חודשים לחתום על הסכם.
מיכל עקביה
¶
נקודה שנייה באותו סעיף היא העניין של הגדרת "מיזם הרכבת". ההגדרה בסעיף 73(א) לא ברורה. אני מציעה שנחזור לנוסח שהיה אתמול בוועדה, שהמקרקעין יועברו לחברת הרכבת לשם תפעול הרכבת ופיתוחה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא יודע מה זה "פיתוחה", בכוונה הרחבתי את המלה "מיזם". כתוב "... וכל פעילות הנלווית לכך".
היו"ר אברהם פורז
¶
תורידי את המלה "לרבות" ותכתבי: "מיזם הרכבת" – הפעלת הרכבת, מסילות הברזל ופיתוחן, וכל פעילות אחרת הנלווית לכך.
פרץ אורן
¶
בסעיף 78(ב), בשורה השלישית, כתוב "בסעיפים 73 עד 76". אנחנו מבקשים להוסיף את שלוש המלים: "או על התמורה לפי סעיף 77". וזאת למה? - כי אנחנו לא מדברים על המע"מ, אלא סוכם בתוך רשויות האוצר שזה יתוקצב, ואז צריך להכניס את זה בבסיס הסכום.
דוידה לחמן-מסר
¶
עורך דין פרץ אורן אומר שבמידה שהתמורה תחויב במע"מ, גם ההחזר יהיה לגבי המע"מ שחויבה בו התמורה.
היו"ר אברהם פורז
¶
שוכנעתי, נוסיף בסעיף 78(ב) את המלים "או על התמורה לפי סעיף 77".
מה לגבי זכות השיפוי?
דוידה לחמן-מסר
¶
אנחנו מבקשים למחוק את זכות השיפוי ואני רוצה להסביר מה קרה פה. זה יכול להיות חלק מההסכם, ואנחנו רוצים לקבל הסמכה להכניס את החבויות האלה בהסכם.
דוידה לחמן-מסר
¶
בתאונת רכבת שאירעה לפני שנתיים הרשות הייתה מבוטחת. אין סיבה שהיא תתבע את חברת הרכבת לשיפוי על כך, כי היא הייתה מבוטחת. אני לא רוצה שהרכבת תהיה חשופה לכל התביעות של כל האנשים - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא יכול לעבוד אתכם בצורה כזו. עוד דקה אני אוציא את כולכם החוצה ואשב רק עם עורכת דין שגית אפיק.
אם יש ביטוח, למה אנחנו כותבים שבעילת תביעה שתעמוד חברת הרכבת תשפה?
ניר גלעד
¶
לא זה מה שאנחנו אומרים. אנחנו באים ואומרים שמורידים את סעיף השיפוי. כל הוויכוח הוא אם תחול איזו שהיא זכות לרשות לתבוע חזרה מהרכבת.
היו"ר אברהם פורז
¶
נניח שיש תביעה של ספק שטוען שלא שילמו לו בזמן עבור קרונות, והספק הזה זכה בבית המשפט. נניח שהרשות אמרה שהקרונות היו לקויים והיא לא שילמה לו, והוא זכה בבית משפט ופסקו שצריך לשלם לו סכום איקס. מי ישלם את אותו סכום?
ניר גלעד
¶
על מנת שלא יקרה מצב שזה יישאר באוויר, אמרנו שאנחנו מבטלים את סעיף השיפוי ובמקומו מכניסים סעיף בתוך סעיף התמורה. הרי מי שנחשף פה לכאורה זה הרשות, שאומרים לה לא לבוא לרכבת, והיא אומרת: אם אני לא יכולה לבוא לרכבת, למי אני אבוא? אני עכשיו צריכה לשלם, ולמי אני אבוא? לכן, אחרי שמחקנו את הסעיף הזה העלינו אותו לתוך סעיף ההתחשבנות בין הרכבת לבית הממשלה - סעיף התמורה. יוסדר מנגנון בסעיף התמורה, ואז- - -
דוידה לחמן-מסר
¶
מר גלעד, יש פה שתי בעיות. יכול להיות שכן מגיע לרשות לתבוע מהרכבת, אבל הבעיה היא עצם הענקת הזכות. אם היא רשאית לתבוע, אין לנו בעיה שהיא תתבע, אבל אני לא רוצה להעניק לה זכות אקס לגה, ואתה עשית פה הענקת זכות אקס לגה. אז בוא לא נגיד ולא כלום על התמורה.
היו"ר אברהם פורז
¶
נניח שיש תביעה נגד רשות הנמלים על עסקת קניית קרונות וחויבה רשות הנמלים, והיא באה לרכבת ורוצה לקבל שיפוי.
דוידה לחמן-מסר
¶
אני התחלתי בנזיקין, וחבר הכנסת פורז אמר: לא רק נזיקין. אם אתה רוצה לגמור עניין של נזיקין בהסכם, אין לי בעיה, אבל אם אתה רוצה לגמור - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
גב' לחמן-מסר, אם לא תשמעי את השאלה, גם לא תדעי לתת את התשובה. נניח שחברת סימנס סיפקה קרונות לרכבת. האם רשות הנמלים יכולה להגיד לחברת סימנס ללכת לחפש את חברת הרכבת למרות שהיא חתומה אתה על חוזה? המחאת חיובים היא רק בהסכמת כל הצדדים.
יעקב לירז
¶
צודקת גב' לחמן-מסר לגבי נזיקין. מה שיהיה זה תביעות חזרה של חברות הביטוח כלפינו מכוח סעיף השיפוי בחוק. תראה מה יקרה, הרשות תצא חייבת, הם יתבעו אותנו. אז לפחות בקטע של חוזים - - -
דוידה לחמן-מסר
¶
אדוני היושב ראש, בעצם היה צריך להיות הסכם. מה שמר גלעד אומר, זה הסכם לגבי כל החיובים שעוברים עם הזכויות, זה הסכם בין שלושת הצדדים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני קורא את הסעיף: על אף האמור בסעיף קטן (א), תהיה לרשות זכות שיפוי כלפי חברת הרכבת בשל חבות חוזית" – שזה לא יהיה חבות נזיקין – "שהוטלה על הרשות ושמקורה בתובענה או בתביעה שעילתה הפעלת רכבת...". ולגבי חבות בנזיקין צריך לנסח סעיף אחר שיאמר שבמקרה כזה, ככל שזה מכוסה בביטוח, אין בזה כדי לפטור את חברת הביטוח מחובתה.
מיכל עקביה
¶
למה מלכתחילה אתה מציע זכות שיפוי גם לגבי תביעות שנגרמו באשמת הרשות? נניח שנדרס, חלילה, מישהו מהרכבת. חברת הרכבת החדשה צריכה לשאת באחריות של הרשות, שלמשל, התרשלה בזמנה? למה? אני לא מבינה את ההגיון הזה.
דוידה לחמן-מסר
¶
צריך הסכם, אדוני היושב ראש, אתה לא יכול לקבוע הכל בחוק. חייב להיות הסכם בין הרכבת, המדינה והרשות לעניין העברת - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
הצלחתם לבלבל אותי לגמרי. אתם מביאים לכנסת חוקים לא "מבושלים". זה סעיף שאתם הבאתם והוא מופיע בחוק ההסדרים - - -
דוידה לחמן-מסר
¶
חבר הכנסת פורז, האם מקובל עליך ה"צ'רי פיקינג" שעושה מר שניר, יחד עם החיובים שצמודים לכל החפצים הללו? כאשר מר שניר לוקח, למשל, את המחשב הנייד של מר פרץ אורון, הוא לוקח אותו במסגרת חוזה הליסינג, עם החיובים שלו, נכון?
היו"ר אברהם פורז
¶
ולכן, כל התביעות וכל הבוכטה שקשורה ברכבת עוברות גם הן דירה. את זה אפשר להגיד במלים פשוטות. איך אומרים את זה משפטית, זה יותר מסובך.
דוידה לחמן-מסר
¶
זה בדיוק מה שאמרנו, אבל לא רק בין הרשות למדינה, אני רוצה גם עם החברה, זאת הבעיה שלי. אני צריכה הסכם משולש, ולך יש הסכם עם הרכבת רק על מקרקעין, ולא על שום דבר אחר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני נוטה לחשוב שהדבר היחיד שהוא בעייתי פה הוא העניין שהועלה כאן, שמא על ידי זה אנחנו משחררים חברות ביטוח מחבותן. לכן, הוספנו פה סעיף שאין באמור בסעיפים אלה כדי לפטור חברת ביטוח מחבות לפי פוליסה תקפה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם אני אומר שהחוק הזה לא משנה בשום דבר את הדין המהותי מול חברת הביטוח, הוא לא יכול לחזור אליך. אתה לא צריך את (ג). זה בכלל סעיף מכוח חוק הביטוח העותומני.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסעיף ייאמר: על אף האמור בסעיף קטן (א), תהיה לרשות זכות שיפוי כלפי חברת הרכבת בשל חבות שהוטלה על הרשות ושמקורה בתובענה או בתביעה שעילתה הפעלת רכבת או מסילת ברזל, והכל ככל שאין לרשות עילה - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, מרגע זה אני מבקש שקט טוטאלי. עורכת דין אפיק, תקראי בבקשה את הסעיף המתוקן.
שגית אפיק
¶
אני קוראת את הסעיף: "על אף האמור בסעיף קטן (א), תהיה לרשות זכות שיפוי כלפי חברת הרכבת בשל חבות שהוטלה על הרשות ושמקורה בתובענה או בתביעה שעילתה הפעלת רכבת או מסילת ברזל, והכל ככל שאין לרשות עילה כנגד אדם אחר, לרבות כנגד חברת ביטוח".
שגית אפיק
¶
"(ג)(1) הרשות תמסור בתוך" – כאן צריך לציין את המספר– "ימים מיום התחילה הודעה לחברת הרכבת בדבר התובענות התלויות ועומדות כאמור בסעיף קטן (א)"
שגית אפיק
¶
"(2) הוגשה לאחר יום התחילה תובענה שמקורה בתביעה שעילתה הפעלת רכבת או מסילת ברזל, תמסור הרשות על כך הודעה לחברת הרכבת בתוך" – כאן צריך לציין את המספר – "ימים".
שגית אפיק
¶
"(3) חברת הרכבת רשאית להצטרף כתובעת או כנתבעת לתובענה או לתביעה כאמור בפסקאות (1) או (2), לפי העניין.
(4) שר המשפטים רשאי להתקין תקנות לביצוע הוראות סעיף קטן זה, לרבות סדרי דין ומועדים מיוחדים".
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רק אומר לכם שמאחר שפיצלנו את החוק ויש לנו עוד קטע, אם לאחר שהחוק יעבור היום אתם תגיעו למסקנה שהוא לא טוב, בתיקון הבא אפשר יהיה לשפר את מה שתרצו לשפר.
דוידה לחמן-מסר
¶
יש סעיף, בטעות הוא נשמט. סבלנות, אדוני היושב ראש, זה יפתור הרבה מאוד ויכוחים אתם. הסעיף אומר שכל הנכסים עוברים עם ההתחייבויות הצמודות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא יודע מה זה "נכסים". יכול להיות שזו זכות חוזית, יכול להיות שזו קופת גמל. רבותיי, אחרי הפיצול ואחרי שהחוק יעבור תעברו על הסעיפים, ואם יסתבר לכם שהוא לא טוב, תעשו מקצה שיפורים. אני לא בנוי עכשיו - - -
שגית אפיק
¶
אני קוראת את סעיף 79(ג): "הרשות וחברת הרכבת יסייעו, ככל הניתן, בהעברת ידיעות ומסמכים המצויים ברשותן או בשליטתן, אשר קשורים לתובענה או לתביעה, כאמור בסעיף קטן (א)".
סעיף 80: "התגלעה מחלוקת בעניין יישומו של פרק זה, יכריעו בה שר האוצר ושר התחבורה...".
שגית אפיק
¶
רק לעניין התמורה אני רוצה לברר משהו. אתם אומרים: "תמורה, ככל שמגיעה כזו לרשות, בעד העברת הזכויות". באילו זכויות מדובר, רק במקרקעין או גם בנכסים אחרים?
מיכל עקביה
¶
צריך להפנות לסעיפים הספציפיים – כרגע אני לא יודעת מה מספריהם - כי אתה לא רוצה לכלול כאן זכויות שעוברות אליהם מגורם שלישי וכיוצא בזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
תמורה, ככל שמגיעה כזאת לרשות מאת המדינה או מאת חברת הרכבת, בעד העברת זכויות לפי חוק זה - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
אם כן, בסעיף התמורה ייאמר: תמורה, ככל שמגיעה כזאת לרשות... תיקבע בהסכם בין המדינה לבין הרשות וחברת הרכבת, לפי העניין.
מיכל עקביה
¶
אדוני, בכל זאת הנוסח "לפי חוק זה" הוא רחב. אנחנו מתכוונים ספציפית להעברת הנכסים, וזה מה שצריך להיות, וצריך להבהיר את הסעיף.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא מספיק חכם ברגע זה כדי לדעת אם הנוסח הצר אינו משאיר משהו בחוץ. יותר קל לי לבחור בנוסח הרחב, אבל תוכלו לתקן את החוק אם יהיה צורך.
שגית אפיק
¶
ובמקום 90 ימים בסעיף התמורה הוחלט על 180 ימים, כלומר, ייכתב: "לא הגיעו המדינה והרשות להסכם בתוך 180 ימים מיום פרסומו של חוק זה".
פרץ אורן
¶
אדוני היושב ראש, עוד דקה סבלנות. עד אתמול הייתה הגדרה של "נכס". זה יפתור את כל הבעיה של ההתחייבויות. צריך להכניס את ההגדרה - - -
דוידה לחמן-מסר
¶
יש הגדרה של "נכס". עורכת דין אפיק, תביאי אותה. את היועצת המשפטית של הוועדה, תגידי אם צריך או לא צריך את ההגדרה של "נכס".
מיכל עקביה
¶
יש זכויות והתחייבויות שקשורות בנכסים האלה. אפשר להכניס את זה או בהגדרה, כפי שזה היה קודם, או בסעיף ספציפי שאומר שכל הזכויות וההתחייבויות - - -
שגית אפיק
¶
לא, הם לא מדברים על זה. הם מדברים על גרסת האוצר. מדובר על סעיף שהופיע בנוסח הכחול ושאמר: זכויות או התחייבויות של הרשות שהיו קיימות ערב יום התחילה בקשר לנכס – כל נכס – להסכמים, להתקשרויות, לעסקאות או לתפעול מסילות הברזל יהיו ביום התחילה של המדינה. אלה זכויות והתחייבויות בקשר לנכס.
דוידה לחמן-מסר
¶
אתה העברת את הנכסים כאילו בלי התחייבויות. אמרת שאין דבר כזה, והכל בכל עובר, אבל אני מכירה את החברים שלנו ואני רוצה שזה יהיה ברור.
שגית אפיק
¶
זה סעיף 75, עמוד 7 למטה "(א) שוכנע המנהל הכללי של חברת הרכבת שמיטלטלין מסוימים דרושים לחברת הרכבת לשם תפעול הרכבת ולפיתוחה – יועברו הזכויות במיטלטלין אלה לחברת הרכבת, ויימסרו לחזקתה".
דוידה לחמן-מסר
¶
תני דוגמה. הוא לוקח נכס בליסינג, יעלה על הדעת שהרשות ממשיכה לשלם את הליסינג והוא לוקח את הנכס? לא.
שגית אפיק
¶
גם במקרקעין וגם במיטלטלין? במקרקעין יש לנו עכשיו שני שלבים. במקרקעין אומרים: הרשות תעביר למדינה את כל זכויותיה במקרקעין. זה שלב ראשון. שלב שני: המדינה תעביר לחברת הרכבת זכות במקרקעין. האמת היא שזה ייסגר בהסכם - - -
שגית אפיק
¶
בנכס אחר ובמיטלטלין. אני קוראת את הסעיף: שר האוצר, בהסכמת שר התחבורה, יקבע הוראות בנוגע לנכסים אחרים של הרשות, לרבות לעניין העברתם למדינה או לחברת הרכבת.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכתוב: נכסים וחבויות.
רבותיי, תודה רבה לכם. הצעת החוק עוברת לקריאה שניה ולקריאה שלישית.