פרוטוקולים/כלכלה/6221
2
ועדת הכלכלה
16.12.2002
פרוטוקולים/כלכלה/6221
ירושלים, ג' בשבט, תשס"ג
6 בינואר, 2003
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 543
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"א בטבת התשס"ג (16.12.2002), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 16/12/2002
חוק רשות הנמלים והרכבות (תיקון מס' 11), התשס"ג-2002
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק רשות הנמלים והרכבות (תיקון מס' 11 ), התשס"ג2002-
מוזמנים
¶
חה"כ זאב בוים
חה"כ יחיאל לסרי
חה"כ עמיר פרץ
חה"כ יאיר פרץ
ניר גלעד -הממונה על התקציבים
סלמן בן ציון -מנכ"ל משרד התחבורה
עו"ד מיכל עקביה -לשכה משפטית, משרד האוצר
עו"ד טלי דולן -יועצת משפטית מנהל הכנסות המדינה, משרד
האוצר
שאול צמח -סגן הממונה על התקציבים
עו"ד עופר שרון -אגף המכס והאוצר, משרד האוצר
אליזה קן -משרד האוצר
עו"ד דוידה לחמן-מסר -משנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
עו"ד נגה רובינשטיין -משרד המשפטים
עמוס רון -מנכ"ל רשות הנמלים והרכבות
עו"ד פרץ אורון -יועץ משפטי, רשות הנמלים והרכבות
אביגדור יצחקי
עו"ד יעקב לירז -יועץ משפטי, רכבת ישראל
יצחק סרי -סמנכ"ל כח אדם, רכבת ישראל
מיכה חיון -ועד עובדי רכבת ישראל
חיים שייב -ההסתדרות החדשה
יורם אסידון -פורום למען תחבורה ציבורית
שגית אפיק
¶
אני קוראת את סעיפים 1-5: 1. בחוק רשות הנמלים והרכבות, התשכ"א 1961-(להלן-החוק העיקרי), בשם החוק, המילה "והרכבות"-תימחק. 2. בסעיף 1 לחוק העיקרי- (1) בסעיף קטן (א), בסופו יבוא "(להלן-הרשות)". (2) סעיף קטן (ב)-בטל. 3. אחרי סעיף 1 לחוק העיקרי יבוא: 1א. בחוק זה-"רכבת"-כהגדרתה בפקודת מסילות הברזל [נוסח חדש], התשל"ב 1972- (להלן-פקודת מסילות הברזל). 4. במקום סעיף 4 לחוק העיקרי יבוא: 4. תפקידיה של הרשות יהיו לתכנן, לבנות, לפתח, לנהל, להחזיק ולהפעיל ביעילות את הנמלים המפורטים בתוספת (להלן-נמלי הרשות) ולפקח עליהם". 5. בסעיף 5 לחוק העיקרי, המילים "ואת מסילות הברזל",-יימחקו.
שגית אפיק
¶
אני קוראת את סעיפים 6-13: 6. בסעיף 6 לחוק העיקרי- (1) בסעיף קטן (א), במקום "שבעה עשר" יבוא "חמישה עשר", במקום "עשרה" יבוא "תשעה" ובמקום "שבעה" יבוא "ושישה". (2)בסעיף קטן (ב), המילים "או מסילת הברזל"-יימחקו. (3) בסעיף קטן (ג), המילים "הגוף אשר לו נפח ההובלה הגדול ביותר במסילת הברזל" והמילים "או למסילות הברזל"-יימחקו. 7. בסעיף 15 (ד) לחוק העיקרי, במקום "ומשנהו זכאים להיות נוכחים" יבוא "זכאי להיות נוכח". 8. בסעיף 17 לחוק העיקרי יבוא- (1) בכותרת השוליים, המילים "משנה למנהל הכללי"-יימחקו. (2) סעיף קטן (ב)-בטל. (3) בסעיף קטן (ד), המילה "משנהו"-תימחק. 9. בסעיף 17 א (ד) לחוק העיקרי, במקום "כהונתם של המשנה למנהל הרשות ומנהל" יבוא "כהונתו של מנהל". 10. בסעיף 20(א) לחוק העיקרי, המילים "ופקודת מסילות הברזל"-יימחקו. 11. בסעיף 22(א) לחוק העיקרי, המילים "ומסילות הברזל"-יימחקו. 12. בסעיף 24 לחוק העיקרי- (1) בסעיף קטן (א), במקום "או במסילות הברזל או הקשור בפעולותיהם" יבוא "או הקשור בפעולותיו". (2) בסעיף קטן (ג), המילים "או במסילת הברזל"-יימחקו. 13. בסעיף 27 לחוק העיקרי, המילה "למשנהו"-תימחק.
שגית אפיק
¶
אני קוראת את סעיפים 14-16: 14. בסעיף 29 לחוק העיקרי- (1) בסעיף קטן (א), המילים "המשנה למנהל הרשות"-יימחקו. (2) בסעיף קטן (ב), המילים "למשנהו", "משנהו" ו-"לפי פקודת מסילות ברזל"-יימחקו. (3) בסעיף קטן (ג), הסיפה החל במילים "וכן תקנה"-תימחק. 15. בסעיף 30 לחוק העיקרי, המילה "משנהו"-תימחק. 16. בסעיף 32 לחוק העיקרי- (1) בכותרת השוליים, במקום "המשנה למנהל ומנהלי" יבוא "מנהלי". (2) במקום "המשנה למנהל הרשות ומנהלי הנמלים" יבוא "מנהלי הנמלים, כל אחד לגבי הנמל שהוא מנהלו", והסיפה, החל במילים "המשנה למנהל הרשות"-תימחק.
שגית אפיק
¶
אני קוראת את סעיפים 17-20: 17. בסעיף 33(א) לחוק העיקרי, במקום "מפעליה, נמליה" יבוא "מפעליה ונמליה", ובכל מקום, המילים "ומסילות הברזל"-יימחקו. 18. בסעיף 34(1) לחוק העיקרי, המילים "ושל מסילות הברזל"-יימחקו. 19. בסעיף 35 לחוק העיקרי, המילים "לפיתוח מסילות הברזל"-יימחקו. 20. סעיף 41א לחוק העיקרי-בטל.
שגית אפיק
¶
אני קוראת את סעיפים 21-24: 21. בסעיף 58 לחוק העיקרי- (1) ברישה, המילים "או בפקודת מסילות הברזל, לפי העניין"-יימחקו. (2) פסקה (2)-תימחק. 22. בסעיף 59 לחוק העיקרי- (1) במקום כותרת השוליים יבוא "תחולת פקודת הנמלים ותוקף מינויים על פיה". (2) סעיף קטן (ג)-בטל. 23. בסעיף 62 לחוק העיקרי, הסיפה החל במילים "אלא אם כן"-תימחק. 24. בסעיף 66(א) לחוק העיקרי, במקום "לרשות, לנמלי הרשות ולמסילות הברזל" יבוא "לרשות ולנמלי הרשות".
שגית אפיק
¶
אני מתחילה לקרוא את פרק ההגדרות שהוא רלבנטי לכל הנוסחים שיופיעו להלן. 72. בפרק זה- "חברת הרכבת"-חברת רכבת ישראל בע"מ.
שגית אפיק
¶
כן. זה כתוב בהערות שוליים. "יום התחילה"- יום תחילתו של חוק רשות הנמלים והרכבות (תיקון מס' 11), התשס"ג 2002. "נכס"- נכס מקרקעין, נכס מיטלטלין או נכס אחר, ששימשו או שהיו מיועדים לשמש להפעלת הרכבת ולפיתוחה ואשר ערב יום התחילה היתה לרשות זכות כלשהי בהם. אנו מורידים את כל המילים החל מהמילה "ואשר", כיוון שהם יופיעו לאחר מכן.
פרץ אורון
¶
על דעתך כבר סוכם בישיבה הקודמת שאנו נכניס את המילים: "למעט בתחום נמל". לרשות יש כביכול עכשיו שני ענפים, ענף הרכבות וענף הנמלים. את הרכבות מנתקים, אבל לא התכוונו באותה הזדמנות לנתק גם את הנמלים. לצערי, לא היתה לי הזכות להיות בין צוות המשפטנים שניסח זאת.
היו”ר אברהם פורז
¶
דין הנמל כדין מפעל פרטי שאליו מגיעה שלוחה של רכבת. אם רוצים לעשות הסדרים מיוחדים הנוגעים לתחום הנמל, צריכים למצוא מנגנון מיוחד שיתאים לכך.
היו”ר אברהם פורז
¶
אנשי משרד המשפטים, איך אני מגדיר מקום שהוא איננו רשות הרבים? איך אני מגדיר מסילה שהיא בתחום של מפעל פרטי?
פרץ אורון
¶
יש לרכבת שלוחות. אם אתם חוששים להיכנס לתחום של שלוחות, תוסיפו בסך הכל שלוש מילים: "למעט בתחום נמל".
פרץ אורון
¶
כתוב, "נכסים שיועדו לשמש להפעלת רכבת…שנלקחים על ידי המדינה מרשות הנמלים", ובשל כך אין לכך נפקות לגבי מישהו אחר. לחוק זה לא תהיה השלכה על מישהו אחר, אלא רק על רשות הנמלים.
היו”ר אברהם פורז
¶
אנו נכתוב לעצמנו כי ישנה בעיית מסילה בנמל. בהמשך, לאחר סעיף ההגדרות, אנו נחזור לכך ונמצא לכך פתרון. אני לא רוצה שיווצר מצב בו מסילה אשר עוברת בתוך מפעל פרטי תהיה כלולה בתוך המסגרת הזו.
עמיר פרץ
¶
זה לא הגיוני מה שאתה אומר, כיוון שזה לא משנה אם זאת רשות הנמלים או כל חברה סטטוטורית אחרת. העניין של חדירה לנושא פרטי פתור עוד קודם.
שגית אפיק
¶
"נכס אחר"- נכס שהוא נכס מוחשי או נכס בלתי מוחשי, לרבות כספים, ידע, זכויות חוזיות וזכויות מכל סוג שהוא, שאינם מקרקעין או מיטלטלין.
"נכס מיטלטלין"- נכס שהוא נכס מיטלטלין, לרבות זכויות חוזיות וזכויות מסוג כלשהו הקשורות למיטלטלין.
שגית אפיק
¶
אני קוראת את סעיף 27, תחילה והוראות מעבר: (א)(1) תחילתו של חוק זה 90 יום מיום פרסומו, ובלבד שעד ליום זה נחתם הסכם קיבוצי בנוגע להעברתם של עובדים מרשות הנמלים לחברת הרכבת. לא נחתם הסכם עד ליום האמור, תידחה תחילתו של החוק ל1- בחודש שלאחר החודש שבו נחתם ההסכם האמור. (2) שר האוצר יפרסם ברשומות הודעה על יום התחילה, בהתאם להוראות פסקה (1). (ב) על אף הוראות סעיף 6 לחוק רשות הנמלים, התשכ"א-1961, כנוסחו בסעיף 5 לחוק זה, חבר מועצה שמונה לפני יום התחילה, כאמור בסעיף קטן (א), והוא נציג של גוף אשר לו נפח ההובלה הגדול ביותר במסילות הברזל, אוו של גוף ציבורי שיש לו זיקה למסילות ברזל, רשאי להמשיך ולכהן עד תום תקופת כהונתו. היו במועצה דעות שקולות כתוצאה מהוראות סעיף קטן זה, תכריע דעתו של יושב ראש המועצה.
פרץ אורון
¶
בחוק נאמר כי יש גופים ציבוריים שיש להם זיקה לנמלים או למסילות ברזל, כמו איגוד המשתתפים בהובלה ימית.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני חושב כי הרעיון הוא טוב, אך ההגדרה, "גוף שיש לו זיקה לרכבת", איננה הגדרה משפטית נכונה. מר גלעד, האם אתם החלטתם כי עד שלא ייחתם הסכם קיבוצי שום דבר לא ייצא לפועל?
היו”ר אברהם פורז
¶
לו היה הדבר בידי, אני הייתי קובע כי עד שלא ייחתם הסכם העובדים ימשיכו להיות עובדי רנ"ר ולהפעיל את הרכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מציע לקבוע כי אם תוך שישה חודשים מיום תחילתו של חוק זה לא ייחתם הסכם כאמור, החוק בטל. אני לא מסכים שיהיה חוק אשר יישומו תלוי בהסכמות בין הצדדים.
דוידה לחמן-מסר
¶
זה לא אפשרי מבחינה חוקתית. לא ייתכן כי כנסת אחת תקבע כי במו ידיה היא יוצרת חוק ובמו ידיה היא תבטל חוק.
עמיר פרץ
¶
בחוק הבזק היה סעיף יותר קשה. בחוק הזה היו שני שלבים שקבעו כי תבוצע מכירת המניות רק לאחר שתובטח האיתנות הפיננסית של החברה. היום המצב הפוך, עובדי הבזק הם אלה אשר מבקשים ליישם את ההסכמים ולקדם את המכירות, אך לצערנו כרגע אין קונה. בשל כך, מרגע שהבנו כי הרכבת איננה מועמדת להפרטה, היה לנו עניין כי ההסכם הקיבוצי הזה ייצא לפועל.
היו”ר אברהם פורז
¶
גם אני מעוניין שההסכם הזה יצא לפועל, אך אני לא מעוניין כי יוצר מצב בו במדינה מתוקנת יהיה חוק שלא ימומש במשך שנים, כיוון שהעובדים לא הגיעו להסכמה אתכם.
עמיר פרץ
¶
אדוני היו"ר, אינך צריך לחשוש כי החוק הזה ייתקע, כיוון שתמיד תהיה בידך הזכות המלאה להגיש הצעת חוק שתבטל את החוק הזה.
דוידה לחמן-מסר
¶
יש לכך בעיה חוקתית גדולה. איני יודעת אם כנסת יכולה לקבוע כי חוק שהיא יוצרת יבוטל תוך פרק זמן במידה והוא לא ימומש.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מעוניין כי גם העובדים וגם המדינה ידעו כי תוך שישה חודשים הם צריכים להגיע להסכם ביניהם, כי אם לא יהיה כך, החוק יבוטל.
שגית אפיק
¶
אם כך, תהיינה שתי גרסאות. גרסה אחת זו הגרסה הקיימת עכשיו בסעיף 27 (א)(1). לגרסה השנייה יתווסף סעיף האומר כי אם תוך שישה חודשים לא יושג הסכם, תיקון זה בטל.
דוידה לחמן-מסר
¶
אני מציעה שהנוסח יהיה: "תחילתו של תיקון זה מיום חתימת הסכם, ולא יאוחר מתוך שישה חודשים מיום פרסומו".
היו”ר אברהם פורז
¶
הכוונה שלך זהה לכוונה שלנו, אך הנוסח שהצעת רק ילחיץ את עובדי הרכבת, ולכן לא כדאי להשתמש בו.
מיכל עקביה
¶
אדוני היו"ר, האם האופציות השונות כוללות את סעיף (ב), או שאתה רוצה שנציגי הרכבת יישארו במועצה גם כאשר לא יהיה לה קשר לרכבת?
שגית אפיק
¶
זה כבר מופיע. אני עוברת להגדרה של "נכס מקרקעין"-נכס שהוא נכס מקרקעין כהגדרתם בחוק המקרקעין התשכ"ט -1969, זכות במקרקעין או זכות לגבי מקרקעין או הקשורה בהם, לרבות התחייבות לעשות עסקה במקרקעין.
שגית אפיק
¶
לא ניתן להבין זאת מתוך ההגדרה, כיוון שבהגדרה של נכס נאמר: "נכס מקרקעין, נכס מיטלטלין או נכס אחר, ששימשו או שהיו מיועדים לשמש להפעלת הרכבת ולפיתוחה".
שגית אפיק
¶
אני עוברת לפרק של העברת נכסי מקרקעין. הגרסה הראשונה היא גרסה של האוצר המתייחסת באופן זהה לכל הנכסים, אך בכל זאת פיצלנו את ההגדרה הזו בגלל הפיצול ביתר הגרסאות. גרסת האוצר: 73. (א) היתה לרשות זכות בנכס מקרקעין ערב יום התחילה-תהיה הזכות האמורה לקניין המדינה ביום התחילה.
(ב) כל זכות בנכס כאמור בסעיף קטן (א) שתגיע לידי הרשות אחרי יום התחילה, תהיה לקניין המדינה ביום מסירתה לידי הרשות. (ג) כל זכות או התחייבות של הרשות שהיתה קיימת ערב יום התחילה בקשר לנכס מקרקעין, להסכמים, להתקשרויות, לעסקאות או לתפעול מסילות הברז והרכבות, תהיה, ביום תחילה, של המדינה, או של אדם אחר שקבעו שר התחבורה ושר האוצר, אם קבעו.
גרסת חה"כ פורז
¶
73. (א)+(ב): כנ"ל גרסת האוצר. (ג) הועברה לקניין המדינה זכות בנכס מקרקעין, והנכס דרוש לחברת הרכבת לתפעול הרכבת או לפיתוחה, המדינה תעביר, בהתאם להסכם שייחתם בין המדינה לבין חברת הרכבת ובתנאים שייקבעו בו, לחברת הרכבת-את הזכות שהועברה לה בנכס כאמור, ואם הועברה לקניין המדינה זכות של בעלות בנכס כאמור-תעביר המדינה לחברת הרכבת זכות חכירה לדורות בנכס, ככל שהדבר דרוש לתפעול הרכבת או לפיתוחה. (ד) על אף האמור בסעיף קטן (ג), רשאים שר התחבורה ושר האוצר, באישור ועדת הכלכלה, לקבוע הוראות אחרות לעניין העברת נכסי מקרקעין מהמדינה לחברת הרכבת.
גרסת חה"כ חזן
¶
73. (א) המדינה או הרשות, לפי העניין, תעביר לחברת הרכבת זכות של חכירה לדורות במקרקעין אם ערב יום התחילה התקיים בהם אחד מאלה: (א) המקרקעין רשומים במרשם המקרקעין כמקרקעי ייעוד למסילות ברזל. (ב) המקרקעין הופקעו לפי פקודת הדרכים ומסילות הברזל (הגנה ופיתוח), 1943, לצורך מסילת הברזל. (ג) המקרקעין יועדו למסילת ברזל בהתאם לתוכנית מתאר ארצית תקפה שאושרה לפני יום התחילה.
73. (ב) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו לגבי מסילת ברזל מקומית או קרקע למסילת ברזל מקומית. (ג) לעניין סעיף זה- "מסילת ברזל"-כמשמעותה בפקודת מסילות הברזל [נוסח חדש], התשל"ב 1972-. "מסילת ברזל מקומית"-כהגדרתה בסעיף 46א(ה) לפקודת מסילות הברזל.
יעקב לירז
¶
אני חושב כי סעיף קטן (ג) נוסח בניגוד לכוונת המציע. לפי נוסח הסעיף, רק מה שמועבר מהרשות והופך לקניין המדינה, הוא שיעבור מהמדינה לרכבת, ובמקרה של בעלות תהיה חכירה לדורות.
היו”ר אברהם פורז
¶
אנו יודעים כי למרות מה שנאמר, כל המקרקעין שהיו מיועדים לרכבת לא הועברו לרנ"ר, אלא נשארו בבעלות המדינה. כוונת התיקון שלי היא לומר כי כל מה שהיה בידי המדינה וכל מה שהועבר מגיע לחברת הרכבת. אני רוצה לוודא כי הניסוח מתאים לכוונה. אני חושב כי צריך לכתוב: "הועברה או נמצאת בקניין המדינה". יש נכסים בידי המדינה שלא הועברו לחברת הרכבת, והם צריכים להיות מועברים. אני מציע שנתקן את הנוסח כך שיהיה כתוב: "הועברה לקניין המדינה זכות בנכס מקרקעין, או שנכס מקרקעין מצוי בידי המדינה והנכס דרוש…".
מיכל עקביה
¶
הניסוח הזה הוא בלתי אפשרי, כיוון שאנו מטפלים פה בהעברה של הפעילות מרשות הנמלים והרכבות לחברה ממשלתית.
היו”ר אברהם פורז
¶
כוונת הוועדה, כפי שגובשה בישיבות האחרונות, היא שגם נכסים שלא הועברו לרנ"ר חרף ההתחייבות, יועברו לחברת הרכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מעונין כי כל דבר הדרוש לחברת הרכבת לצורך תפעולה או פיתוחה, יעבור לחברת הרכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
בשל כך סעיף (ד) מציין, כי "על אף האמור בסעיף קטן (ג), רשאים שר התחבורה ושר האוצר, באישור ועדת הכלכלה, לקבוע הוראות אחרות לעניין העברת נכסי מקרקעין מהמדינה לחברת הרכבת". אם יסתבר כי יש משהו שחברת החשמל זקוקה לו, השרים יתקינו הוראות אחרות.
היו”ר אברהם פורז
¶
התגבש רוב בוועדה לכך שאנו ניתן לחברת הרכבת החדשה סמכויות גדולות, תוך כדי נטרול הממונה על התקציבים מכך. חברת הרכבת היא חברה ממשלתית, ובשל כך אם אתם טוענים כי היא לא מתפקדת כראוי, אתם יכולים לפטר את המנכ"ל ואת העובדים.
ניר גלעד
¶
אנו חושבי כי אנו צריכים לעשות הגדרה של הנכסים ולהגיע אליהם בהסכם. אנו לא מעונינים שיוצר מצב בו לא תהיה הגדרה לנכסים, ומחר כל מה שיצביע עליו מנהל הרכבת אנו אצטרך להעביר לרשותו. אם זה יהיה המצב, אין טעם לכתוב שצריך להגיע להסכם בנינו.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מציע כי תהיה הוראה שאומרת כי אם שר האוצר הגיע למסקנה כי נכס מסוים לא צריך להיות מועבר לרכבת, בהתאם לאמור בפסקה הזו, הוא רשאי לעכב את ההעברה, ובמקרה של חילוקי דעות בין שר האוצר ובין שר התחבורה בעניין, תכריע הממשלה. המטרה היא כי כל נכס הדרוש לחברת הרכבת לתפעול הרכבת או לפיתוחה, בין אם זה מהמדינה או בין אם זה מהרנ"ר, יועבר לחברת הרכבת. במידה ומצא שר האוצר כי אין מקום להעברתו של נכס מסוים לחברת הרכבת, ושר התחבורה איננו מסכים עם קביעתו, תכריע הממשלה בעניין.
היו”ר אברהם פורז
¶
אנחנו לעומת ההצעה הממשלתית המקורית, נותנים לחברת הרכבת הרבה יותר ממה שהיה לה. אנו לא רוצים שחברת הרכבת תהיה הפוסק היחיד בעניין, ובשל כך אנו אומרים כי שר האוצר יהיה רשאי לקבוע כי נכסים מסוימים לא יועברו לחברת הרכבת, ואם שר התחבורה לא יסכים לקביעתו, תכריע הממשלה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני רוצה להאמין כי בין המדינה לחברת הרכבת ייחתם הסכם. אני יכול לומר כי במידה ולא ייחתם הסכם תוך שישה חודשים, תכריע הממשלה איזה נכסים יועברו.
נעמי חזן
¶
זה נכון, אך יש הבדל אחד. התיקון שקבעת עכשיו יוצר אצלי בעיות. אני קבעתי בהצעה שלי מדד אובייקטיבי שמתייחס לנכסי מקרקעין שהם בשליטת הרכבת, או שהועברו לרכבת, או שהם מיועדים לפיתוח הרכבת. אתה כעת קבעת כי כל הנושא הזה יועבר להחלטת הממשלה. הסעיף הזה פרוץ לגמרי לפרשנות, למקח וממכר. אני מעדיפה מדדים קבועים בחוק. אם לא יהיה הסכם, הממשלה תקבע בנושא על פי יחסי כוחות שאיני יודעת אם יהיו לטובת הרכבת.
ניר גלעד
¶
צריך לזכור כי ישנם עוד כמה תנאי מכללה שאותם אנו רוצים להשיג. אחד מן התנאים הללו הוא, שלאחר שייחתם הסכם ולאחר שתופעל חברת הרכבת מעבר להפעלת הרכבת ברמה אחרת בכלל למה שאנו מכירים, הכוללת הכפלת המסילה, אנו רוצים כי משאב המקרקעין הזה שהוא משאב בחוסר, יבוא לידי מיצוי מלא. בפקודת הרכבת הועברו והועמדו המקרקעין האלה רק לצורך פעילות רכבתית. בעולם, באזור של מתחמי רכבת, מפעילים פעילות רכבתית משולבת בפעילות מסחרית. מתחם סלבדור בתל-אביב, לדוגמא, יישאר עוד 50 או 100 שנה, כיוון שמנהל מקרקעי ישראל אומר שהוא העמיד את זה רק לשם פעילות רכבתית, והוא איננו מוכן לאפשר פעילות אחרת, עד שלא יגיעו איתו להסכמה.
נעמי חזן
¶
בגרסה שלי אני מדברת על מקרקעין הרשומים במרשם המקרקעין כמקרקעי ייעוד למסילות ברזל ועל המקרקעין שהופקעו, לפי פקודת הדרכים ומסילות הברזל, לצורך מסילת ברזל. אני נותנת סדרה של מדדים אובייקטיבים לחלוטין. אתה כנציג הממשלה טוען, כי אתה רוצה זכות אולטימטיבית להחליט מה כן יועבר לרכבת ומה לא יועבר אליה. האם המדד הוא שיקול הדעת שלך?
ניר גלעד
¶
המדד הוא לא שיקול הדעת שלי. המדד הוא שצריך להגיע תוך פרק זמן נתון, כפי שנעשה בהסכם להעברת זכויות בהתחייבויות בגין העובדים, להסכם שיבנה את חברת הרכבת. ההסכם עם חברת הרכבת בנוי על כמה נטבחים, הנושא של העברת עובדים, נושא של הזכויות שהן בסיס לבניית המאזן של החברה והיקף ההשקעות השנתיות העתידיות שתשקיע הממשלה בשביל לממש את המהלך הזה.
היו”ר אברהם פורז
¶
ישנן שתי אלטרנטיבות. האלטרנטיבה הראשונה היא לפי גרסתה של חה"כ חזן, שאומרת כי דרך המלך היא שכל מה שמופיע בהגדרות יועבר לרשות חברת הרכבת, אלא אם כן יש סיבה שלא להעביר זאת, ואז אנו נמצא מנגנון כיצד לא להעביר זאת.
הגרסה השנייה היא לפי גרסתו של משרד האוצר, שאומר כי לרשות הרכבת יועבר רק מה שייקבע בהסכם. לפי הגרסה הזו, יתחיל מקח וממכר בין הרכבת לבין הממשלה, ולכן אני בעד גרסתה של חה"כ חזן. אני בעד לתת לרכבת יותר, ולקבוע כי אם אתם אינכם רוצים כי נכס מסוים יעבור לרשותה, עליכם הנטל להוציא זאת מידיה.
סלמן בן ציון
¶
יש שני סוגי מקרקעין. את המקרקעין שמיועדים לטובת פיתוח הרכבת, והופקעו לטובת הרכבת, ניתן להעביר לטובת הרכבת וזה יהיה בסדר. הסוג השני של המקרקעין, הן קרקעות של המינהל אשר הופקעו לטובת הרכבת, ואתה רוצה לשנות את ייעודם. ברגע שייבנה שם מתחם מסחרי, כבר לא מדובר בעניין רכבתי, ולכן זהו שינוי ייעוד. ברגע שמשנים ייעוד צריך להחזיר את הקרקע לבעליה הפרטיים, או למינהל.
היו”ר אברהם פורז
¶
לפי חוק התכנון והבנייה, כאשר קרקע הופקעה לצורכי הציבור ללא תמורה, צריך להחזיר זאת למי שהופקע ממנו.
יעקב לירז
¶
מבדיקה שערכנו נתגלה כי רוב מקרקעי מסילות הברזל רשומים בטאבו כמקרקעי ייעוד למסילות ברזל. כדי לשנות את הייעוד דרוש אישור הממשלה.
היו”ר אברהם פורז
¶
זו לא השאלה. בוא נצא מתוך הנחה כי 25% מן הקרקע קרקע הופקעו לצורכי מסילת ברזל ללא תמורה, וחברת הרכבת מתכוונת להשתמש בזה למטרת הקמת בית מלון. האם במקרה כזה יש חובה להחזיר את הקרקע לבעלים?
יעקב לירז
¶
אם הייעוד ישתנה ממסילת ברזל לבית מלון, כן, אך לרכבת אין כוונה לשנות ייעוד של מסילת ברזל לשם מגורים או הקמת בית מלון, אלא יש כוונה לפתח את אזור התחנה. אין בידי הרכבת מקרקעין העומדים בנפרד מתחנות או ממסילות הברזל.
היו”ר אברהם פורז
¶
השאלה היא אחרת. האם מתחם שהוא תחנת רכבת, בו יש שימושים נוספים שאינם רכבתיים, כמו בית מלון שנבנה מעל תחנת הרכבת, צריך להחזיר לבעלים או לא?
היו”ר אברהם פורז
¶
הבעיה היא לא עם הכוונות הטובות, אלא עם הבירוקרטיה שבגינה טיפול בבעיה נמשך לעיתים שנים ארוכות.
דוידה לחמן-מסר
¶
אם המקרקעין הוגדרו כמקרקעי הרכבת, ואתה מסכים איתי כי שאלה, כמו האם בית מלון נחשב כמקרקעי רכבת או לא, היא שאלה שיצטרכו להכריע בה, אז ממילא תהיה בירוקרטיה.
היו”ר אברהם פורז
¶
הבירוקרטיה ממנה אני חושש היא בירוקרטיה ממשלתית בין שני גופים ציבוריים אשר מתדיינים ביניהם שנים ולא מגיעים להסכמות.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני רוצה להביא את הדוגמא של העברת הנכסים לרשות שדות התעופה. לפני שנתיים פנו אלינו בנוגע לנכסים שהיו אמורים לעבור לרשות לפני עשרים שנה. הסתבר כי זה לא פתור עדיין. אני לא אישרתי זאת, והם לא חזרו לכאן.
דוידה לחמן-מסר
¶
אני חושבת כי חברי הכנסת הם נאמני הציבור בכללותו, מלבד זה שהם נאמני הרכבת. כולנו פרו-רכבת, אך אנחנו גם נאמני הציבור. גם אם נניח שהקרקע הנמצאת מול קניון אילון הוגדרה בימי המנדט כמקרקעי רכבת, המסילה לא תעבור שם.
דוידה לחמן-מסר
¶
אני הבאתי זאת רק לצורך הסיפור. המקרקעין האלה אינם משמשים לצורכי הרכבת, למרות שהוגדרו בימי המנדט ככאלה. במידה ויש שכונה מסוימת שצריכה לגדול, מהו סדר העדיפויות? המקרקעים הם מקרקעי מדינה. אנחנו נאמני המדינה. לפי הגישה שלכם צריך לתת את כל קרקעות המדינה לרכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
את לא מנהלת את המדינה. יש כאן שלושה חברי כנסת שעמדתם שנה משלך, ואני מבקש שתכבדי זאת.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מכיר את כל הנושא הזה, ואני יודע כי כבר שנים מתקיימים דיונים בין הרכבת לבין המדינה. בשל כך, אנו קובעים כי כל הנכסים המצוינים בגרסתה של חה"כ נעמי חזן יועברו לרשותה של חברת הרכבת, אלא אם כן קבע שר האוצר בהסכמת שר התחבורה שמקרקעין מסוימים לא יועברו לרשותה של חברת הרכבת. במידה ותתעורר מחלוקת בין שניהם, הממשלה תכריע בכך. ברירת המחדל היא שנכסים הללו יועברו לחברת הרכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני אסביר את המשמעות של כך. כל הנכסים שרשומים הם קרקע של המדינה והבעלות איננה יכולה לעבור.
היו”ר אברהם פורז
¶
כל הנכסים הרשומים הם נכסים בבעלות המדינה, בין שעברו לרשות הנמלים ובין שלא עברו. הנכסים הללו עוברים בחכירה לדורות לחברת הרכבת ללא שום הסכם. עם זאת, שר האוצר בהסכמת שר התחבורה רשאים מכלל הנכסים הללו להוציא נכס מסוים.
היו”ר אברהם פורז
¶
הנכסים הללו עוברים בחכירה לדורות לחברת הרכבת, לפי תנאים שיקבע שר האוצר, בהסכמת שר התחבורה. שני השרים האלה גם רשאים לקבוע כי נכסים מסוימים לא יועברו לחברת הרכבת. במידה ותתעורר ביניהם מחלוקת, תכריע על כך הממשלה.
נגה רובינשטיין
¶
השאלה היא, אם אתה יכול מכח חוק להעביר מקרקעין לרשות הרכבת, ללא הסכם והגדרה. אין כזה תקדים. רק לאחר קביעת הסכם צריך לחול המעבר.
היו”ר אברהם פורז
¶
העברת הנכסים בחכירה לדורות תיעשה לפי הוראות וכללים שיקבע שר האוצר בהסכמת שר התחבורה. במידה והם לא יגיעו להסכמה ביניהם, תכריע הממשלה בעניין.
ניר גלעד
¶
זה הרבה יותר מורכב. לא יהיה ניתן לעשות זאת מבלי לעשות מיפוי של הנכסים, ולראות איזה זכויות צמודות לכל נכס. זה בלתי סביר.
היו”ר אברהם פורז
¶
ההעברה הזו תתבצע תוך שנה מיום כניסתו של חוק זה לתוקף, כדי לאפשר לשרים להדיין ביניהם בנוגע לשאלה, אלו נכסים יועברו ואיזה לא יועברו. השרים גם רשאים להעביר נכסים שלא בחכירה לדורות, אם הם ימצאו לנכון.
היו”ר אברהם פורז
¶
השרים גם רשאים להעביר פחות זכויות ולתקופות יותר קצרות, ולקבוע כל הוראה. אנו מעונינים לעזור לחברת הרכבת, ולהציב כמה שפחות מכשולים בדרכה. אנו מכירים את המכשולים הבירוקרטיים. ההוכחה לכך היא שהנכסים המיועדים לרנ"ר, לאחר 14 שנים, עדיין לא הועברו. בשל כך אנו קובעים, כי כל הנכסים המצוינים בגרסתה של חה"כ חזן יועברו בחכירה לדורות לרכבת, מכח הוראות שיקבע שר האוצר בהסכמת שר התחבורה. השרים גם רשאים לקבוע כי לא כל המקרקעין יועברו לרשות הרכבת, אלא רק חלקם. בנוסף, הם רשאים לקבוע כי הנכסים הללו לא יועברו בחכירה לדורות, אלא בחכירה לתקופה יותר קצרה, או לקבוע כל הוראה אחרת. אין צורך בהסכם, כיוון שהוראת השרים מחייבת את המדינה. חה"כ חזן, האם זה מקובל עלייך?
היו”ר אברהם פורז
¶
לשר התחבורה ולשר האוצר יש שנה שלמה בה הם יכולים להחליט מה הם לא רוצים שיועבר לחברת הרכבת. אם הם לא יפעלו כלל, כל הנכסים יועברו לרשות הרכבת.
אליזה קן
¶
יש בעיה עם סעיף (3) בגרסתה של חה"כ נעמי חזן. התכנית צריכה להיות בתוקף ביום התחילה וכאן זה לא מצוין. כתוב כי היא אושרה לפני יום התחילה. מה קורה אם היא אושר בשנת 2008 ובוטלה בשנת 2009?
אליזה קן
¶
יש בעיה נוספת עם סעיף (2). מה קורה אם המקרקעין הופקעו לפי פקודת הדרכים ומסילות הברזל בשנת 1948, ובשנת 1949 הוקם שם בית חולים?
ניר גלעד
¶
מה קורה עם רכבת העמק שנמצאת בתוך בית הסוהר? האם בית הסוהר גם יעבור לרשות הרכבת? זה לא סביר.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מצפה שהשרים יתעוררו מחר בבוקר וייקחו את רשימת כל המקרקעין שרשומים, ויחליטו שלא להעביר את בית החולים ואת כלא שטה לרשות הרכבת. אם הם לא יבצעו זאת וינמנמו, כל הנכסים יועברו לרשות הרכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
כל הנכסים שצוינו לעיל עוברים בחכירה לדורות לחברת הרכבת. אני מצפה שהשרים ייקחו את רשימת כל המקרקעין שרשומים ויחליטו שלא להעביר את בית החולים ואת כלא שטה. אם הם לא יבצעו זאת וינמנמו, כל הנכסים יועברו לרשות הרכבת.
ניר גלעד
¶
מישהו החליט כבר בעבר כי קרקע מסוימת איננה נדרשת לרכבת והעביר זאת לבית חולים. אתה אומר עכשיו כי שיקול הדעת שלו איננו תקף, כי בפקודה בשנת 1949 נאמר אחרת.
מיכל עקביה
¶
אנו מציעים שתהיה התייחסות לאמור בסעיף 111. האם אינך מעונין באישור הממשלה לעניין הרישום?
היו”ר אברהם פורז
¶
זה ייעשה שלא מכח הסכם, אלא מכח דירקטיבות של שרים. הממשלה תחתום על שטר רישום חכירה ותרשום את החכירה.
יעקב לירז
¶
החשב הכללי הוא מקור חוק נכסי המדינה. הוא הבעלים של הנכס ששמו מסילת ברזל. הוא זה שיחתום על שטר החכירה כבעלים, והחברה תחתום על השטר כחוכרת. אם יכתיבו שני השרים את התנאים, אלו יהיו תנאי החכירה. אני חושב כי זה רעיון מצוין.
היו”ר אברהם פורז
¶
זו לא הגדרה מספיק טובה. אני לא מעונין שיתחיל ויכוח בינך לביניהם אם שני דונם בבני ברק הם בבעלותם או לא. לא מדובר בתפעול מסילת הברזל, זה הרבה יותר רחב מכך. אני חושב כי קיבלנו החלטה טובה. המקרקעין המופיעים בגרסתה של חה"כ חזן בסעיפים (א)-(ג) מוחכרים על ידי המדינה לחברת הרכבת בחכירה לדורות. את תנאי החכירה יקבעו שני השרים, ובהעדר הסכמה ביניהם, תקבע הממשלה. שני השרים גם יקבעו אילו נכסים יוצאו מכלל ההגדרה הזו, וכן הם יהיו רשאים לקבוע תנאי חכירה שונים.
היו”ר אברהם פורז
¶
יהיה לו מעמד בכדי להגן על הרכבת. אם לא תתקבל הכרעה בין שני השרים, תכריע הממשלה. זה יכריח אותם לפעול. אני לא רוצה שוב להיתקל במצב בו בעוד 14 שנים עוד אין העברת נכסים כפי שנקבע. אני מציע שנסיים לדון בכל העניינים האחרים, וניתן ליועצת המשפטית זמן לנסח את הסעיף הזה, כדי שתחזור עם הנוסח המתוקן שעליו נוכל להצביע היום.
שגית אפיק
¶
אני עוברת לפרק שמדבר על השימוש בנכסי המקרקעין על ידי חברת הרכבת. גרסת חה"כ חזן: 74. הועברה לחברת הרכבת זכות במקרקעין כאמור בסעיף 73, תהיה חברת הרכבת רשאית לעשות בנכס המקרקעין כל שימוש, לרבות העברת זכותה כאמור לאחר.
גרסת חה"כ פורז
¶
74. הועברה לחברת הרכבת זכות בנכס מקרקעין, תהיה חברת הרכבת רשאית לעשות בנכס המקרקעין כל שימוש, לרבות העברת זכותה כאמור לאחר, ובלבד שהדבר דרוש לתפעול הרכבת או לפיתוחה.
גרסת האוצר
¶
74. הועברה לחברת הרכבת זכות בנכס מקרקעין, לא תהיה חברת הרכבת להעביר את זכותה כאמור, אלא אם כן העברת הזכות היא לקניין המדינה או ששר האוצר אישר מראש את העברת הזכות כאמור. שר האוצר רשאי לאשר סוגי העברות או העברה מסוימת, וכן רשאי הוא להתנות את אישורו בתנאים.
אליזה קן
¶
הקונספציה מנוגדת לחלוטין להחלטה בסעיף 111 שקובע כי מקרקעי ייעוד ומקרקעי ציבור יהיו מנוהלים על ידי הממשלה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אנו נקבע, כי אם חברת הרכבת החליטה כי יש לה כוונה להעביר נכס לזכותו של אחר, היא תיתן על כך הודעה לשר האוצר, ושר האוצר יהיה רשאי תוך שישים יום מיום שקיבל הודעה, כאמור, לעכב את העסקה. אם הוא נתן הוראה כאמור, ושר התחבורה יתנגד להנחייתו של שר האוצר, תכריע בכך הממשלה.
נגה רובינשטיין
¶
אתה מעביר את המערכת המשפטית לשיטה של דיפולט, אם היא לא עושה שום דבר, התשובה היא חיובית.
ניר גלעד
¶
אנו יודעים כיצד עובדים המנגנונים. אנו קודם כל אומרים לא, בכדי לעצור את התהליך, ורק אחר כך אנו מתחילים את הדיון.
היו”ר אברהם פורז
¶
הבעיה היא שהמנגנונים שלכם לא נותנים תשובות בזמן אמת. זה נמשך שנים, ואז אף יזם לא רוצה בכך כי הוא יודע שזה עובר לרכבת, ואחר כך לאוצר, ומהאוצר למינהל. התהליך שאנו קבענו מחיש את הקצב.
סלמן בן ציון
¶
הקרקע הזו הופקעה מידי שר התחבורה גם. הוא יודע אם היא צריכה להיות מיועדת לשימושי הרכבת, או לא צריכה להיות מיועדת לשימושי הרכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
אם הקרקע מיועדת לשימוש רכבתי, זה מוסכם על כולם. הבעיה מתחילה עם פרוייקטים של נדל"ן בתחום. אני בעד לתת לחברת הרכבת אפשרות לעסוק בנדל"ן, ולתת לה אפשרות להיות יזם ולהתקדם. אני מעונין כי משרד האוצר יתפקד כשוטר תנועה בכל המערך הזה.
ניר גלעד
¶
הוא לא חל. יש לנו בעיה קשה. מאז קום המדינה הוקצו קרקעות לרשויות סטטוטוריות לצורך ייעוד מסוים מאוד. הייעוד המקורי מזמן נשכח, ובשל כך היום אנו לא מסוגלים לנהל את מקרקעי המדינה בצורה יעילה. כאשר חתמו על הסכם עם רשות הנמלים והרכבות, בכל מקום שהיה כתוב המדינה, כתבו הרשות. היום היא גוף סטטוטורי. הדבר הזה איננו תקין במינהל ציבורי.
היו”ר אברהם פורז
¶
אם אני כיזם מעונין לפתוח מסעדה בשדה תעופה בבריטניה, האם אני צריך לפנות לרשות שדות התעופה הבריטיים ולמשרד האוצר הבריטי בשביל לקבל אישור לכך?
ניר גלעד
¶
אם היינו רוצים להקים רשות, היינו מקימים רשות. אנו כעת מקימים חברה ממשלתית בע"מ, ואתה טוען כי אתה מעוניין לתת לחברה הזו מעמד סטטוטורי בקרקע.
נגה רובינשטיין
¶
בסיפה של ההצעה הממשלתית נאמר כי הם רשאים לקבוע סוגי העברות או העברה מסוימת. הם לא יכולים לקבוע דברים באופן קטגורי.
ניר גלעד
¶
זה לא נכון. אנו מעונינים להקים חברה ממשלתית סבירה, ולא חברה ממשלתית בעלת מעמד סטטוטורי שתנהל אותנו.
יורם אסידון
¶
אם כך, אתה יכול להקים חברת נכסים בתוך חברת הרכבת, כמו באירופה, שם חולקו החברות לחטיבות וחברת הנכסים גייסה את הכסף לטובת הרכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מצדי שתמשכו את החוק ותטפלו בכך בכנסת הבאה. הקונספציה שלי אומרת שלמשרד האוצר יש המון עבודה, ולכן לא ייתכן שהוא התייחס בחשדנות לכל גוף ציבורי ויצא מתוך הנחה שהוא מופקר ויעשה שימוש לרעה בזכויותיו. אם בכל זאת כך אתם סוברים, אתם רשאים לפטר את ההנהלה, כי הרי מדובר בחברה ממשלתית.
שגית אפיק
¶
אני עוברת לפרק שמתייחס להעברת נכסי מיטלטלין. גרסת האוצר: 75. (א) היתה לרשות זכות בנכס מיטלטלין ערב יום התחילה-תהיה הזכות האמורה לקניין המדינה ביום התחילה. (ב) כל זכות בנכס כאמור בסעיף קטן (א) שתגיע לידי הרשות אחרי יום התחילה, תהיה לקניין המדינה ביום מסירתה לידי הרשות. (ג) כל זכות או התחייבות של הרשות שהיתה קיימת ערב יום התחילה בקשר לנכס מיטלטלין או בקשר להסכמים, להתקשרויות, עסקאות או לתפעול מסילות הברזל והרכבות, תהיה, ביום התחילה, של המדינה, או של אדם אחר שקבעו שר התחבורה ושר האוצר, אם קבעו.
גרסת חה"כ פורז
¶
75 (א) היתה לרשות זכות בנכס מיטלטלין ערב יום התחילה-תהיה הזכות האמורה לקניין חברת הרכבת ביום התחילה, ונכס המיטלטלין יימסר לחזקתה, והכל אם מנהל חברת הרכבת נוכח שנכס המיטלטלין כאמור דרוש לחברת הרכבת לתפעול הרכבת ולפיתוחה. (ב)התגלעה מחלוקת בין מנהל חברת הרכבת לרשות, בעניין העברת נכס מיטלטלין לחברת הרכבת, יכריע בה שר האוצר, לאחר התייעצות עם שר התחבורה. ואולם עד להכרעה כאמור, לא תעוכב מסירת החזקה בנכס המיטלטלין לחברת הרכבת כאמור בסעיף קטן (א).
מיכל עקביה
¶
אנו מעונינים בתיקון אחד בו מנהל הרכבת יוחלף במנכ"ל משרד התחבורה, כיוון שזה לא הגיוני שמנהל הרכבת יקבע מהם הנכסים שהוא רוצה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אם כך, תפטרו אותו. ההנחה שלי היא שמנהל חברת הרכבת הוא בן אדם נורמלי ושפוי, ובשל כך הוא לא ייקח נכסים שאינם דרושים לרכבת. במקרה ובו תתגלע מחלוקת בינו לבין רשות בעניין הנכס, שר האוצר יכריע בה.
טלי דולן
¶
יש מקרים בהם לא ממנים מנכ"ל לחברה ממשלתית וזהו הליך שהדירקטוריון צריך לעשות. הוא צריך לעבור ועדה, ואם לא יעשה זאת, השר לא יחתום על ועדת מינוי. אין מנהל רכבת ואין מי שיעשה את זה.
היו”ר אברהם פורז
¶
לצורך הסעיף הזה אם אין באותה עת מנהל בפועל, יתפקד מי שממלא באותה עת את תפקיד המנהל.
שגית אפיק
¶
אני עוברת לפרק המתייחס להעברת נכסים אחרים. גרסת האוצר: 76 (א) היתה לרשות זכות בנכס אחר ערב יום התחילה-תהיה הזכות האמורה לקניין המדינה ביום התחילה. (ב) כל זכות או התחייבות של הרשות שהיתה קיימת ערב יום התחילה בקשר לנכס אחר, להסכמים, להתקשרויות, לעסקאות או לתפעול מסילות הברזל והרכבות, תהיה, ביום התחילה של המדינה, או של אדם אחר שקבעו שר התחבורה ושר האוצר, אם קבעו.
גרסת חה"כ פורז
¶
76. שר האוצר, בהתייעצות עם שר התחבורה, יקבע הוראות בנוגע לנכסים אחרים של הרשות, לרבות לעניין העברתם, בתמורה או ללא תמורה, למדינה, לחברת הרכבת או לאדם אחר.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני לא מעונין שאתה תנהל את המקרקעין של הרכבות ואת פיתוחן. בסוף התוצאה היא שהמתחמים עלובים ואין פיתוח.
דוידה לחמן-מסר
¶
כל השנים המקרקעין היו ברשות, והרשות לא פיתחה אותם. הבעיה לא היתה של בירוקרטיה שלנו, אלא בעיה אחרת.
שגית אפיק
¶
אני עוברת לפרק העוסק בתמורה. גרסת משרד האוצר: 77. הרשות לא תהיה זכאית לתמורה בעד הזכויות שיהיו לקניין המדינה, אלא אם כן קבעה המדינה אחרת.
גרסה א' של חה"כ פורז
¶
77. העברת זכויות בנכסים, תהיה ללא תמורה, אלא אם כן קבעו שר התחבורה ושר האוצר אחרת, לעניין הנכסים האמורים כולם או חלקם. נחלקו השרים בעניין קביעת התמורה או שיעורה-תכריע הממשלה במחלוקת.
גרסה ב' של חה"כ פורז
¶
77. העברת זכויות בנכסים, תהיה בתמורה שיקבעו שר התחבורה ושר האוצר. נחלקו השרים בענין שיעור התמורה-תכריע הממשלה במחלוקת.
דוידה לחמן-מסר
¶
מאחר והעברת את הכל לרכבת, התמורה צריכה להיות מאוד גדולה. לטענת הרשות הנמלים והרכבות מגיע לה תמורה.
מיכאל קליינר
¶
אדוני היו"ר, חה"כ בוים הגיע, ולכן אני יכול לבקש רביזיה ולזכות בה. אני מציע שתהיינה שתי גרסאות.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מוכן לעכב את החוק הזה ושלא תהיה רכבת, אך זה יהיה על מצפונך. אני כינסתי ישיבה בפגרה כדי להעביר את החוק הזה, בכדי שתהיה עצמאות לרכבת. כל חברי הכנסת שהשתתפו בדיונים רצו לתת להנהלת הרכבת סמכויות נרחבות כדי שהיא תוכל לעסוק בפיתוח ותבנה מסעדות ובתי מלון.
היו”ר אברהם פורז
¶
חה"כ קליינר, אני אסביר לך את הנושא. הטענה הבסיסית של האוצר היתה כי כל הקרקעות והמקרקעין שייכים למדינה, והרכבת יכולה לעסוק רק בעניין המסילתי. האוצר מעוניין כי את כל ההחלטות הנוגעות לפיתוח, כמו האם לבנות בית מלון בתחנה, לבנות מסעדה בתחנה, או קניון, יקבל החשב הכללי של האוצר. הם מעונינים כי חברת הרכבת תהיה רק חברת תפעול של רכבות.
הקונספציה של חברי הכנסת היתה, שבאותה טריטוריה בה יש תחנת רכבת, הפיתוח והיזמות צריכים להיות בידי הרכבת. כיוון שהיא קרובה לעניין, תהיה פחות בירוקרטיה וכן תהיה תנופה לפיתוח. לא היינו מעונינים לכבול את החברה בידי החשב הכללי שעסוק בהרבה עניינים אחרים נוספים. זו חברה ממשלתית, ולכן המדינה צריכה לסמוך על המנכ"ל שלה ועל הדירקטוריון שלה.
ניר גלעד
¶
אני מעוניין להציג את עמדת הממשלה. הרעיון המרכזי בהקמת חברת הרכבת היה לייצר גוף שהמטרה שלו בסוף היום להכפיל את ההיקף המסילתי במדינת ישראל. לצורך יצירת המנגנון הזה, אנו נדרשנו לקחת את כל הנכסים שנמצאים בידי הממשלה ובידי רשות הרכבות והנמלים, ולייצר להם מצב חדש בחוק, כך שהם יועברו לרשות הממשלה ואחר כך יועברו בהסכם לחברה שמוקמת. על מנת לייצר בסיס הוני זה לא מספיק, כיוון שאין מספיק כסף שיכול לייצר את ההיקף. אנו אמרנו, כי בהסכם בין הממשלה לבין הנהלת החברה, נתחייב על היקף השקעה שנתית בסדר גודל של כמה מאות מיליוני שקלים לשנה, כך שיוצר גם בסיס נכסי וגם בסיס הוני עבור החברה שתוקם. לצורך כך, הגענו להסכמה והבנות עם החברה והעובדים לגבי מתודולוגית הפעלת העובדים. ההצעה אשר הנחנו בפני הוועדה שיקפה את עמדתנו. ההצעות של חה"כ פורז וחה"כ חזן אומרות, כי אין שיקול דעת ביצירת ההסכם הזה, ובשל כך כל המקרקעין כולם מכח החוק מועברים לרכבת. בנוסף, הם קבעו כי לא יהיה כלל מעמד למדינה בקביעה של שימוש בנכסים האלה.
היו”ר אברהם פורז
¶
חה"כ קליינר ובוים, הויכוח הוא לגבי השאלה האם חברת הרכבת צריכה לקבל אישור מהאוצר לגבי בניית מלון או חנויות בתחום תחנת הרכבת.
ניר גלעד
¶
הסיבה שלא פותחו המתחמים בסבידור לדוגמא, היא כיוון שעיריית תל-אביב לא היתה מוכנה לאשר זאת. מינהל מקרקעי ישראל לא מוכן לאשר זאת.
היו”ר אברהם פורז
¶
אנו רוצים לתת לרכבת להמריא, למרות שהיא בקרקע. לגבי עניין התמורה, אני מציע לחברי הכנסת לקבל את הצעתי האומרת כי העברת הזכויות היא בלא תמורה מרשות הנמלים לחברת הרכבת, אך אם שר האוצר ושר התחבורה יקבעו אחרת, ניתן יהיה להגיע להסדר אחר.
היו”ר אברהם פורז
¶
גרסת הממשלה אומרת שרשות הנמלים לא זכאית לשום תמורה על כל מה שהיא השקיעה ברכבת עד עכשיו. רשות הנמלים טוענת כי השקיעה ברכבת במשך 14 שנים, ובשל כך מגיע לה פיצוי. הממשלה אומרת כי לא מגיע לה שום פיצוי. אני אומר כי היא לא תקבל שום פיצוי, אלא אם השרים יקבעו אחרת. אני בעד להשאיר פתח קטן.
יורי שטרן
¶
לי ברור כי הממשלה כן חייבת לפצות את רשות הנמלים. לדעתי, זו בולשיביזם. אם אתה אומר כי הנוסח הזה מאפשר את המשך הדיון, אני תומך בו.
היו”ר אברהם פורז
¶
אם כך, אנו כולנו בעד גרסת משרד האוצר שאומרת כי הרשות לא תהיה זכאית לתמורה בעד הזכויות, אלא אם כן קבעה הממשלה אחרת. זו עמדתם של רוב חברי הכנסת.
עמוס רון
¶
אנו רוצים להציע כי ההכרעה לגבי גורל התמורה יעשה בין הממשלה לרשות הנמלים, ובמידה והם לא יצליחו להגיע להכרעה ביניהם, יופעל מנגנון של שרים.
היו”ר אברהם פורז
¶
רוב חברי הכנסת בעמדה שהממשלה תקבע אם מגיע לרשות פיצוי, או לא. אנו מאשרים את גרסת משרד האוצר.
חיים שייב
¶
אנו שוכחים כי מדובר גם על הנמלים. אני מייצג גם את עובדי הרכבת וגם את עובדי הנמלים. אנו נדרשו במהלך השנתיים האחרונות להיפגש כאן מספר פעמים בנוגע לנושאים כאלה או אחרים, שרובם ככולם בסופו של דבר נגסו בתקציב רשות הנמלים. אני רוצה להזכיר כי בשנה האחרונה נלקחו מהרשות מיליארד שקל. היום הרשות נדרשת לפתח את נמל יובל ונמל כרמל על ידי גיוס הון חיצוני, וזה מערער את המאזן שלה.
חיים שייב
¶
מחר יכולה להיווצר בעיה ברשות הנמלים, שאיננה נובעת מתפקוד לקוי של הרשות, אלא מכך שהממשלה שלחה יד ארוכה לתקציב הרשות, וכן החליטה לגרוע במהלך חיובי מהמאזן של רשות הנמלים.
היו”ר אברהם פורז
¶
זה נכון. עמדת רוב החברים היתה שלא לתת פיצוי. גרסת משרד האוצר אושרה על דעת חברי הכנסת.
חיים שייב
¶
למען הגילוי הנאות, אני מוכרח להודיע לך, כי עלולה להיווצר מחר בבוקר בעיה כתוצאה מהסעיף הזה.
היו”ר אברהם פורז
¶
האוצר והממשלה על דעת חברי הכנסת לא מעונינים לקבוע כי מגיעה לכם תמורה, אלא מעונינים לקבוע שהממשלה תקבע אם מגיעה לכם תמורה או לא.
היו”ר אברהם פורז
¶
זו עמדת האוצר המקובלת על הרוב. אם אתם מעונינים, אתם יכולים להגיש הסתייגות, ואם יהיה לכם רוב במליאה, תוכלו להציע גרסה אחרת.
שגית אפיק
¶
אני עוברת לפרק העוסק במיסוי העברת הנכסים. גרסת משרד האוצר: 78. שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי לפטור את העברת הנכסים לפי סעיף זה, מהמס, שחייבים בו הרשות וחברת הרכבת, כולו או חלקו, וכן רשאי הוא לקבוע הוראות לעניין חישוב רווח ההון החל בהעברתם, הוראות לעניין קביעת מחירם המקורי, יום הרכישה ושווי הרכישה, כמשמעותם בפקודת מס ההכנסה או בחוק מיסוי מקרקעין, לפי העניין, את הפחת שזכאים לו הרשות או חברת הרכבות בשל הנכסים, הכל כפי שייקבע.
גרסת רשות הנמלים והרכבות
¶
78 (א) הרשות תהיה פטורה מתשלום כל מס, היטל, אגרה או תשלום חובה אחר בשל העברת הנכסים, הזכויות והחוזים או בשל קבלת נכסים לפי הוראות. (ב) הרשות תהיה חייבת במס ערך מוסף בשיעור אפס בשל העברת הנכסים האמורים. (ג) חברת הרכבות תהיה פטורה מתשלום כל מס, היטל, אגרה או תשלום חובה אחר בשל קבלת הנכסים, הזכויות והחוזים לפי הוראות.
פרץ אורון
¶
אנו נצטרך להחזיר את מס התשומות שויתרו עליו לפי חוק. כאשר רכשנו נכסים היה מס ערך מוסף שקיזזנו אותו כקיזוז תשומות.
היו”ר אברהם פורז
¶
מר גלעד, האם מקובל עליכם שכל ההעברה הזו איננה אירוע מס במובן השאיפה שלכם שזה לא יהיה אירוע מס?
היו”ר אברהם פורז
¶
אם אנו אומרים כי האוצר באישור ועדת הכספים רשאי לפטור מכך, מדוע לא ננסח סעיף אחר שיאמר כי הרשות תהיה פטורה מכל מס, היטל או אגרה?
עופר שרון
¶
אנחנו חרדים מהמצב של קביעת פטור או מס בשיעור 0 בחקיקה, בשל ההשלכות הרוחביות העומדות לפתחנו בשל חקיקה שכזו. בשל כך, הגענו לניסוח מוסכם הנמצא בידי ניר גלעד.
היו”ר אברהם פורז
¶
מר גלעד, אני מבקש ממך להצהיר עכשיו לפרוטוקול בשם המדינה, כי הממשלה תפעל באופן כזה שההעברה הזו לא תהווה עילה לחיוב במיסוי, אלא זה יהיה ניטראלי מבחינת המס. כלומר, לא יהיה מצב בו רשות הנמלים תצטרך לשלם על דברים שונים.
היו”ר אברהם פורז
¶
בשל כך אני צריך לקחת את גרסת משרד האוצר, ולאור הצהרה שניתנה, להאמין שינתן לה תוקף.
עופר שרון
¶
אין לנו את הנוסח המוסכם בכתב כרגע, אך אני יכול לומר את עיקר תוכנו. הנוסח שעליו הסכמנו אומר כי במידה ותחול חוות במע"מ בשל העסקאות האלה, המדינה היא זו שתישא בעלות המס.
דוידה לחמן-מסר
¶
היה סעיף של טלי דולן, וזה הסעיף ששר האוצר מוסמך לפטור מכל מס, אך הגרסה הזו לא פתרה את בעיית המע"מ.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני קובע כי שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת רשאי לקבוע הסדרים לעניין המיסים בנושא העברת הנכסים האמורים, על אף האמור בכל חוק.
שגית אפיק
¶
אני קוראת את הסעיף שדן בתביעות לפני יום התחילה: 79. כל תובענה מטעם הרשות או נגדה שהוגשה עד ערב יום התחילה בקשר לנכסים, להסכמים, להתקשרויות, לעסקאות או לתפעול מסילות הברזל והרכבות, או תביעה כאמור שעילתה היתה קיימת לפני יום התחילה, תוסיף לעמוד בתוקפה כלפי הצדדים לה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני חושב כי גם צריך להכניס סעיף נוסף שיאמר: על אף האמור שר האוצר בהסכמת שר התחבורה יהיה רשאי לקבוע הסדרים אחרים לעניין סעיף זה. נניח כי יש ספק בגרמניה ממנו קנו קטרים ולא שילמו לו בזמן.
היו”ר אברהם פורז
¶
מר לירז, אני מעונין לקבוע חובת שיפוי. בשל כך הניסוח צריך לומר, "כל חוות שתוטל על רשות הנמלים בשל פילה שמקורה בפעילות רכבתית, השיפוי יהיה מטעם החברה".
דוידה לחמן-מסר
¶
לרשות אין מסמכים, כי המנהל לקח את הכל. איך היא תתגונן? צריך לומר כי כל אחד מן הצדדים יסייע בניהול התביעה.
דוידה לחמן-מסר
¶
לגבי הסעיף הקודם הנוגע לנכסים, אתה אמרת כי ניתן להוסיף סעיף שיאמר כי החברה רשאית להחזיר למדינה כל נכס שהיא קיבלה אגב חוק זה. אני מבקשת שסעיף כזה יכנס.
שגית אפיק
¶
אני קוראת את סעיף המדבר על פתרון מחלוקות: 80. התגלעה מחלוקת בעניין יישומו של פרק זה, יכריעו בה שר האוצר ושר התחבורה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני קובע כי עתה נצא להפסקה בה היועצת המשפטית תנסח עבורנו את הסעיף הנוגע למקרקעין, כדי שנוכל להצביע עליו.
ה פ ס ק ה
הישיבה חודשה בשעה 14:30.
שגית אפיק
¶
73 (א) (1): המדינה או הרשות, לפי העניין, תעביר לחברת הרכבת, בתוך שנה מתחילתו של חוק זה, זכות של חכירה לדורות במקרקעין אם ערב יום התחילה התקיים בהם אחד מאלה: (א) המקרקעין רשומים במרשם המקרקעין כמקרקעי ייעוד למסילות ברזל. (ב) המקרקעין הופקעו לפי פקודת הדרכים ומסילות הברזל (הגנה ופיתוח), 1943, לצורך מסילת הברזל. (ג) המקרקעין יועדו למסילת ברזל בהתאם לתוכנית מתאר ארצית תקפה שאושרה לפני יום התחילה.
(2) הוראות פסקת משנה (1) לא יחולו לגבי מסילת ברזל מקומית או קרקע למסילת ברזל מקומית. לעניין זה- "מסילת ברזל"-כמשמעותה בפקודת מסילות הברזל [נוסח חדש], התשל"ב 1972-. "מסילת ברזל מקומית"-כהגדרתה בסעיף 46א(ה) לפקודת מסילות הברזל.
(3) שר האוצר, בהסכמת שר התחבורה, רשאי לקבוע הוראות לעניין העברת הנכסים כאמור בסעיף קטן זה, ובכלל זה לקבוע כי נכסים מסוימים לא יועברו לחברת הרכבת, את הזכויות שיועברו לחברת הרכבת ותנאים אחרים להעברה כאמור. נחלקו השרים לעניין פסקת משנה זו-תכריע הממשלה במחלוקת.
פרץ אורון
¶
יש לי פתרון. באותו מקום שהגדרנו נכס יאמר, "למעט במקרקעין שבחצרי מפעל או נמל". בחיפה כימיקלים יש שלוחה.
פרץ אורון
¶
בחוק הרשות כתוב מפעל ממפעליה. ניתן לכתוב מפעל כמשמעותו בפקודת בטיחות בעבודה, או לסמוך על היועצת המשפטית של הממשלה שתקבע הגדרה אובייקטיבית לכך.
אליזה קן
¶
איני מבינה מה הבעיה. זה ברור כי המדינה לא יכולה להעביר זכות של נכס שאין לה. כיצד הרשות יכולה להעביר זכות בחכירה לדורות, ואיזה נכסים היא יכולה להעביר?
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מציע שנכתוב: "הוראות פסקת משנה א' לא יחולו לגבי מסילת ברזל מקומית או קרקע למסילת ברזל הנמצאת בחזקה כדין של אחר או בתחומי נמל". הכוונה היא למישהו שיש לו קרקע פרטית ולא מישהו שהשתלט באופן פירטי על המסילה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני רוצה להחריג את כל אותם מקרים בהם המסילה חודרת למפעל פרטי. מאחר וההגדרה "מפעל" איננה הגדרה משפטית, המילים, "חזקה כדין", פירושם גם חכירה, גם בעלות וגם שכירות כדין. משיג גבול לא נכנס למסגרת הזו.
יעקב לירז
¶
לי יש פתרון יותר פשוט. אנחנו לא צריכים את הרשות. כל הקרקעות אינן של הרשות, אלא בבעלות המדינה. המדינה תעביר זכויות רק של מקרקעין שהם בבעלותה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מקבל את עמדתה של אליזה קן שאומרת, כי אם המקרקעין אינם בחזקת המדינה, לא ניתן בכל מקרה להעבירם. בשל כך נשאיר רק את תחומי הנמל, ונאמר כי שר האוצר ושר התחבורה רשאים לקבוע הוראות לעניין זה. אני מציע שנכתוב: "הוראות פסקת משנה א' לא יחולו לגבי מסילת ברזל מקומית או הנמצאת התחומי נמל". פסקה (3) מאפשרת לשרים לקבוע הסדר אחר באותם מקרים בהם הם יחשבו כי בתחומי נמל צריך להיות הסדר אחר. צריך להדגיש בסעיף (3) כי גם בתחומי נמל הסמכות קיימת.
שגית אפיק
¶
האם אתה רוצה להחיל את ההוראה הזו גם על נכסי מיטלטלין ונכסים אחרים, או רק לגבי נכסי מקרקעין?
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מדבר רק על נכסי מקרקעין. אני מדבר על מצב בו אם בנמל יש משהו שחיוני לרכבת, השרים יוכלו להסדיר זאת בהסדר.
היו”ר אברהם פורז
¶
יש הבדל בינינו. אני איש אופוזיציה ואני מאמין לשרים, ואילו אתם עובדי רשויות מקומיות ואינכם מאמינים לממשלה.
אליזה קן
¶
מה פירושה של הרישה בסעיף 73 (א)(1)? איזה זכויות צריכות להיות בידיהן של המדינה או הרשות על מנת שהן תוכלנה להקצות חכירה לדורות?
היו”ר אברהם פורז
¶
אנו נאמר כי "המדינה או הרשות, לפי העניין, לגבי נכסי מקרקעין שהם בבעלותה או בחכירתה לדורות…". ככל שבידי המדינה הזכות פחותה מחכירה לדורות, היא איננה יכולה להעביר, אלא את מה שיש לה.
שגית אפיק
¶
אני עוברת לסעיף 73(ב): חברת הרכבת רשאית להעביר את זכויות בנכס מקרקעין המצוי בידה לאחר, ובלבד שהודיע על כך בכתב לשר האוצר. סירב שר האוצר להעברה-לא תהיה הרכבת רשאית להעביר את זכותה כאמור, ובלבד שסירובו נמסר לחברת הרכבת בהודעה בכתב בתוך 60 ימים מיום קבלת הודעתה של חברת הרכבת.
השאלה היא איך הודעת שר האוצר תובא לידיעתו של התחבורה.
שגית אפיק
¶
חברת הרכבת רשאית להעביר זכויות בנכס מקרקעין המצוי בידה לאחר, ובלבד שהודיעה מראש על כך בכתב לשר האוצר ולשר התחבורה. סירב שר האוצר להעברה-לא תהיה הרכבת רשאית להעביר את זכותה כאמור, ובלבד שסירובו נמסר לחברת הרכבת בהודעה בכתב בתוך 60 ימים מיום קבלת הודעתה של חברת הרכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
בסדר, תשאירו את הנוסח האומר 60 יום. אני מעונין לחסוך בירוקרטיה. בוועדת הכספים מעבירים בשבוע אחד ארבעים תיקוני חקיקה, ומעבירים רפורמה במיסוי תוך שבועיים.
שגית אפיק
¶
אני עוברת לסעיף 73(ד): נוכחו שר האוצר ושר התחבורה כי נכס מקרקעין מסוים שהועבר לחברת הרכבת אינו דרוש לצורך תפעול הרכבת ופיתוחה, רשאים הם לקבוע בצו שהזכות בנכס האמור תהיה לקניין המדינה.
היו”ר אברהם פורז
¶
חשוב להבהיר כי זה כאמור בסעיף קטן (א). בנוסף, צריך להבהיר כי לא נעשתה כבר פעולה מכח הסעיף הקודם. שלא תהיה הפקעה בדיעבד אם הרכבת נתנה כבר למישהו זכויות. צריך לומר, "ובלבד שעוד לא הועבר לאחר".
דוידה לחמן-מסר
¶
האם המדינה לא צריכה לשלם לרכבת תמורת זה שהרכבת מקבלת את הנכסים? בואו נשפה אותה על כל ההוצאות שיהיו לה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מציע להוריד מהנוסח הקיים את המילים: "אינו דרוש לצורך תפעול הרכבת ופיתוחה". אני מציע כי שר האוצר ושר התחבורה יהיו רשאים לקבוע כי נכס מקרקעין אינו יועבר.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מציע כי שר התחבורה ושר האוצר יטפלו בעניינים של משרדיהם. שר האוצר ושר התחבורה יהיו רשאים לקבוע בצו כי זכות של נכס שהועבר, תהיה לקניין המדינה. נחלקו השרים בדעותיהם, תקבע הממשלה.
היו”ר אברהם פורז
¶
החוק יכנס לתוקף ברגע שיהיה ועד עובדים. אדוני החשב הכללי, אתה יכול כבר עכשיו לעשות סקירה ולבדוק איזה מקרקעין אינך רוצה שיועברו לחברת הרכבת.
ניר גלעד
¶
זה בדיוק מה שסיכמנו עליו. אנו סיכמנו עם הנהלת הרכבת שאנו נסכם תוך פרק זמן על הנכסים שמועברים והנכסים שאינם מועברים, ומה שיישאר במחלוקת, יועבר להכרעת השרים, ואם גם שם לא יגיעו להכרעה, זה יועבר להכרעת הממשלה.
דוידה לחמן-מסר
¶
אנו לא יכולים להסכים להסדר כזה. אנו נעביר זאת לוועדת כספים ומשם שוב לוועדת כלכלה, וכך לא תהיה רכבת.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מצפה שעד שהחוק ייכנס לתוקף, יערכו סקירה של מקרקעין ואותם מקרקעין שלא שייכים לרכבת, יוצאו מרשותה.
אליזה קן
¶
יש מצב ביניים. אתה מעביר זכות שהרבה יותר פחותה. אתה נותן זיקת הנאה על רצועה קטנה, נכס של ארבעים דונם, ולכן לא ניתן לתת צו.
אליזה קן
¶
ניתן לכתוב כי בכפוף לכל ההסתייגויות והערות רשאים הם לקבוע בצו… צו כאמור לא יפגע בזכויות שהועברו לצד ג', כאמור בסעיף קטן (ג).
היו”ר אברהם פורז
¶
סוכם כי זה לא אירוע מס במובן התוכני של המילה. בעקבות זה אין חובת תשלום לא לאלה ולא לאלה. זה אירוע ניטראלי מבחינת מס. אנו נאפשר לשר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, לקבוע הוראות והסדרים מתאימים.
עמוס רון
¶
אני רוצה להעיר בנוגע לנושא התמורה. האירוע עצמו מבחינת המאזן הוא מאוד טראומטי. כל מה שביקשנו הוא שבהוראות החוק יתאפשר לנו לשבת עם משרד האוצר.
היו”ר אברהם פורז
¶
זה אפשרי גם עכשיו. אתם יכולים לפנות לממשלה ולומר לה כי יש לה את הסמכות לקבוע עבורכם פיצוי.
היו”ר אברהם פורז
¶
מר רון, הסעיף כפי שהא מנוסח אומר ששאלת הפיצוי היא שאלה לשיקול דעת של הממשלה. אתם רוצים לקבוע הוראה שאומרת כי יש פיצוי, ושיעורו יקבע. זהו הבדל גדול שהממשלה מתנגדת לו.
עופר שרון
¶
הסיכום היה, שאנו בהסדרים של חקיקה לא קובעים פטורים והקלות בשל ההשפעות הרוחביות שיהיו לכך.
שגית אפיק
¶
לגבי מע"מ היתה הוראה מיוחדת. נאמר, "לעניין המס, יהיה על אף האמור בכל דין, שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי לקבוע הסדרים לעניין המיסים שיחולו על העברת הנכסים לפי סעיף זה… במידה שתחול חוות במע"מ בשל העברת הנכסים, המדינה תישא בעלות המס".
היו”ר אברהם פורז
¶
מר רון, אני אומר במליאה כי רשות הנמלים הביאה בפנינו טיעונים כבדי משקל לגבי שאלת הצורך בתמורה, ומאחר שאנו לא רצינו להיכנס לסוגייה הזו בשלב זה, אישרנו סעיף המאפשר לממשלה כן לקבוע תמורה, ואנו מצפים מהממשלה שתשקול את העניין בכובד ראש, ותחליט האם בנסיבות המקרה מן הראוי שתשולם תמורה.
נציגי האוצר, אני מציע שתשבו עם שגית לגבי כל ההסתייגויות שאתם עומדים להגיש.
ניר גלעד
¶
אנו נפעיל את שיקול הדעת הזה, אך במערכת האיזונים הזו לא יעלה על הדעת שאנו נעמיד לידי חברה שיקול דעת שאנו לא מעמידים לאף חברה במדינת ישראל, אפילו לא לחברות פרטיות ואפילו לא לרשות הנמלים.
היו”ר אברהם פורז
¶
אם החברה מחליטה להקים קניון מעל המסילה באמצע דרך בין תל-אביב לחיפה מול בנימינה, זה אינו טעון אישור של מוסדות התכנון?
היו”ר אברהם פורז
¶
אני שואל באופן ברור, האם משתמע מהנוסח של ההצעה כי חברת הרכבת תהיה פטורה מחוק התכנון והבנייה?
אליזה קן
¶
לא, אבל השאלה היא מהו מעמדה של המדינה. לפי דברייך זאת אומרת שלמדינה אין שום זכות כבעלים בכל הליך.
נגה רובינשטיין
¶
אבל אתה קבעת שלא צריך להתחשב בעניין שינוי הייעוד, בכך שאמרת: "על אף האמור בסעיף 111".
היו”ר אברהם פורז
¶
מדובר בעניין קנייני ולא בייעוד. כל ההליכים שייעשו בקרקעות הייעוד האלה, יועברו לידיעת השרים. בנוסף, לשר התחבורה יש נציג בוועדות המחוזיות המאשרות תוכניות ארציות, ולכן הוא יכול להחליט שלא לאשר תוכניות מסוימות. אסור לשכוח, כי תכנית מתאר ארצית היא באישורה של הממשלה. אתם צריכים לתת אויר לחברה ממשלתית שאתם מעונינים שתמריא. מחר ההצעה תעלה למליאה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:15.