פרוטוקולים/כלכלה/5489
2
ועדת הכלכלה
03/07/2002
פרוטוקולים/כלכלה/5489
ירושלים, ו' באב, תשס"ב
15 ביולי, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
פרוטוקול מס' 490
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ"ג בתמוז תשס"ב (3 ביולי 2002), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 03/07/2002
חוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס"ג-2002
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשנ"ח1998-
נכחו: אברהם פורז – היו"ר
מיכאל קליינר
מוזמנים
¶
ד"ר עודד ניר מנהל השירותים הווטרינריים, משרד החקלאות
עו"ד מיכל סגן-כהן סגנית היועץ המשפטי, משרד החקלאות
דן גדנקו אפידמיולוג, משרד הבריאות
רס"ן רוברט נויפלד יועץ משפטי באט"ל, משרד הביטחון
רס"ן אלי מישלי קצין מדור גריאות הסביבה, משרד הביטחון
עו"ד חמי אבנרי אחראי על חוקי עזר, הלשכה המשפטית, משרד הפנים
דנה לוי עוזרת ממונה צער בעלי חיים, המשרד לאיכות הסביבה
דפנה שהרבני מתמחה, הלשכה המשפטית, המשרד לאיכות הסביבה
עו"ד בני רובין משרד המשפטים
יוסי קורסיה מנהל השירות לטיפול בעיוור, משרד העבודה והרווחה
ד"ר שמעון גולדמן וטרינר מומחה להתנהגות כלבים, התאחדות ישראלית לכלבנות
עמוס שיבולי התאחדות ישראלית לכלבנות
ד"ר טומי שדה הרופא הרשותי של איגוד ערים רמת גן, הסתדרות
הרופאים הווטרינרים
ד"ר אבי צרפתי הסתדרות הרופאים הווטרינרים
ד"ר עדן פוגל וילי סגן יו"ר ארגון הרופאים הווטרינרים הפרטיים
ד"ר רפאל שחף איגוד הרופאים הווטרינרים הפרטיים
שמואל מלכיס מנהל המחלקה הכלכלית, איגוד חברות הביטוח
הילדה פרידשטיין יו"ר "צער בעלי חיים" תל אביב
קלמן פרידשטיין "צער בעלי חיים" תל אביב
ד"ר דגנית בן דב וטרינרית מתנדבת, "צער בעלי חיים" תל אביב
עו"ד חגי אשלגי יועץ משפטי, "תנו לחיות לחיות"
אתי אלטמן דוברת, "תנו לחיות לחיות"
רוני טובי מנהל "תנו לחיות לחיות"
עו"ד אהוד פלג יועץ משפטי, "נח"
מיכל סגן-כהן
¶
אני קוראת את סעיף 15 להצעת החוק.
המצב הוא של כלב שמשתולל וטורף, ומישהו רואה זאת. כתוב כאן: "אינו יכול לתפסו מבלי שתישקף סכנה מוחשית של פגיעה בחייו או בגופו" – אלה דברים קשים.
אהוד פלג
¶
אבל ההחלטה אם לפגוע בכלב עדיין נתונה לשיקול דעתו של הפקח, והוא ימהר להפעיל את שיקול הדעת כידוע לנו. אנחנו מבקשים שיהיו בסעיף זה גם מבחנים אובייקטיוויים. אנחנו מציעים לכתוב בסיפה: "רשאי להמיתו, ובלבד שמוצו כל האמצעים לתפיסתו של הכלב, לרבות ירי חצי הרדמה, ושאם הכלב לא ייתפס או יומת צפויה ממנו סכנה של ממש לשלום הציבור.
אהוד פלג
¶
שלא יצא למשימה בלי חצי הרדמה. ראשית הסעיף שהקראתי מציג מבחן אובייקטיווי שמוודא שנעשה שימוש באמצעים דרסטיים פחות מירייה בכלב. שנית הוא מבטא את היחס בין השארת הכלב חופשי לבין הסכנה שתהיה לציבור מכך. אלה שני מבחנים אובייקטיוויים שיש להוסיף לסעיף. אם לא כן, אנחנו מנציחים את המצב הקיים: פקחים משתוללים ובדיעבד אומרים שהפעילו שיקול דעת.
דגנית בן דב
¶
מדובר כאן על "סכנה מוחשית לפגיעה בגופו" וכו'. אם אדם שאיננו מוכשר לעבוד עם בעלי חיים מנסה לתפוס כלב, גם כלב מבוית עלול לנשוך אותו. סעיף 12 מדבר על בעל חיים שאיננו מסומן. אם לכל שוטר תהיה סמכות לנסות לתפוס בכל בעל חיים שאיננו מסומן ואף לירות בו אם הכלב חושף שיניים – תיווצר בעיה. אני מצטרפת בעניין זה לדברי עו"ד פלג.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע שבמקום "אינו יכול" נשתמש במילים "לא ניתן". זה הופך את המבחן לאובייקטיווי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו מדברים על הדין המהותי ולא על הראיות. אם הסתבר שהפקח הרג את הכלב סתם כך, הרי שהוא עבר עברה. אבל חשוב לשנות את המילים "לא יכול" לניסוח אובייקטיווי, כי הרי אם הפקח נכה, למשל, הוא אכן איננו יכול לרוץ אחרי הכלב. האם זה מצב שמצדיק את הפעולה? לכן יש להעביר את הנוסח ממבחן סובייקטיווי למבחן אובייקטיווי.
אהוד פלג
¶
זה צעד חשוב, אבל לדעתי יש להמשיך הלאה. אם שוטר או פקח יצא למשימה שכזאת בלי חצי הרדמה, גם אז אין הצדקה לירות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל שוטר יכול להיקלע למצב שכלב משתולל בלי שהודיעו לו מראש על כך. שוטר עלול לקבל קריאה מהמוקד במהלך פעילות אחרת בכלל. במצב כזה השוטר לא מתכונן לאירוע. ואם הכלב משתולל במקום אכן לא ניתן לתפוס אותו. מה שוטר כזה צריך לעשות? לברוח?
חגי אשלגי
¶
ההסתייגות של שלום הציבור חשובה כשמתייחסים למצב של בידוד. אם שוטר נמצא בחצר, למשל, ויש שם כלב תוקפני למראה או תוקפני בפועל, השוטר יכול לסגור את השער, הכלב יהיה מבודד, ולא תהיה פגיעה באיש. אחר כך אפשר לחפש את הבעלים וכולי. כלומר, יש להבחין בין מצב שהכלב ברשות הרבים, לבין מצב שאפשר לבודד אותו. כלב שמסתובב ברשות הרבים ומסכן את שלום הציבור באופן מוחשי הוא עניין אחר – וגם במקרה זה לדעתי אין מקום להמיתו באופן אוטומטי.
היו"ר אברהם פורז
¶
נניח שיש מידע על כלב שנשך, והבעלים קיבל הודעה שעליו להסגיר את הכלב אך לא עשה זאת. במצב כזה יישלח וטרינר לקחת את הכלב. אך מה אם הבעלים איננו בבית במקרה, והכלב נמצא בחצר ונראה מאיים מאוד? הווטרינר איננו יכול לתפוס את הכלב הזה בלי להסתכן. האם במצב כזה הוא יכול לעמוד מעברו האחר של השער ולירות בכלב?
נכון שיש לאדם זה סמכות לתפוס את הכלב, אבל מותר להרוג אותו באותה הזדמנות? במצב כזה אפשר לטעון שכיוון שהכלב משתולל ואי אפשר לתפוס אותו צריך לירות בו?
מיכל סגן-כהן
¶
לי לא ברור כרגע שהסעיף מתייחס לרשות הרבים. עליי לבדוק זאת בצורה יסודית יותר. אולם אינני חושבת שהכוונה למצבים כאלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע שנכתוב שעניינו של סעיף זה הוא כלב שנמצא ברשות הרבים. נוסיף זאת בתחילת הסעיף. ברשות היחיד זה עניין אחר.
מיכל סגן-כהן
¶
אחת הבעיות שמתעוררות בעת האחרונה היא שארגונים למען בעלי חיים נחלצים לעתים קרובות לעזרת בעליהם של כלבים הממאנים להסגירם אחרי שנשכו. עד שההליכים המשפטיים מתחילים לפעול במצב שכזה עוברים בעצם עשרת ימי הבידוד הנדרשים לשלילת האפשרות שהכלב הדביק בכלבת את הננשך.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם בעליו של כלב שנשך מקבל הודעה באמצעות שליח שהוא נדרש להביא את הכלב להסגר והוא איננו עושה זאת, אי אפשר להביא את הכלב במקרה כזה? יש צורך בצו?
מיכל סגן-כהן
¶
הפקח יכול להביא את הכלב במצב שכזה. השאלה היא אם בעל הבית נמצא במקום כשהפקח מגיע, ומה עושים אם בעל הבית מסרב ואפילו משסה את הכלב בפקח.
נניח שהכלב יהיה עוד יום יומיים במקום, ואחרי שלושה ימים ייעלם מסיבות כלשהן. במצב כזה האדם שננשך צריך לעבור סדרת חיסונים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל אם הבעלים איננו בביתו והפקח הגיע כדי לקחת את הכלב, מצא את הכלב בחצר, אך חשש להיכנס והעדיף לירות בכלב מעברו האחר של השער במקום זאת?
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת עלולה להיות סכנה מוחשית: הרי אם הפקח ייכנס לחצר הכלב יתקוף אותו.
יש הבדל בין מצב בלתי צפוי מראש לבין מצב של לקיחת כלב להסגר. במצב כזה אכן הפקח צריך להגיע עם אמצעים מסוימים כמו ציוד הרדמה.
מיכל סגן-כהן
¶
היו"ר הציע לשנות את המילים מ"אינו יכול" ל"לא ניתן". במצב כזה אכן השינוי הזה אפקטיווי. אם הפקח הולך לתפוס כלב שבעליו איננו מוכן להסגירו, ייתכן שזה אכן המקרה שבו יקבע בית המשפט שהפקח היה צריך לבוא למקום עם חצי הרדמה.
אהוד פלג
¶
לא. ראשית אני יוצא מתוך העובדות. שנית אני יוצא מתוך הנחה שאם הבעלים לא מציית לחוק אין להעניש את הכלב, ובוודאי שלא לתת לו עונש מוות בלתי הפיך. האם יש להרוג את הכלב משום שאדם זר ומאיים ניגש אליו בצורה שלא מבשרת טובות והוא מתגונן? לטענתי בכל מקרה כזה יהרגו את הכלב והפקחים ירחצו בניקיון ידיהם.
אנחנו מבקשים שייעשה המאמץ המרבי – ואפשר לעשות זאת בצורה סבירה – כדי שלא יקרו מקרים שכאלה. זכור לנו המקרה של הווטרינר בערד שהתחיל להשתולל ולירות במטווח חופשי על הכלבים. הוא פצע אותם.
היו"ר אברהם פורז
¶
הנוהג שלי הוא שמרגע שהשתכנעתי במשהו אינני ממשיך לקיים בו דיון. המילים "לא ניתן" יתוקנו בסעיף זה, ואני אסביר בדברי ההסבר שכאשר מדובר בכלב שמשתולל ברשות הרבים ואי אפשר לתפוס אותו יש לפעול באמצעים של ירי; אך אם מדובר ברשות היחיד ויודעים מראש שהולכים לתפוס כלב – דרך המלך היא לבוא עם חצי הרדמה ולהרדים את הכלב. רק אם שיטה זאת בלתי אפשרית יהיה אפשר להשתמש באמצעים אחרים. אי אפשר מעבר לכך.
אהוד פלג
¶
אני רוצה להראות בדוגמה איך השינוי הזה בנוסח איננו מספיק. אני מקבל את הניסוח "לא ניתן" אבל ההצעה להוסיף את הכוונה בדברי ההסבר ולא בניסוח בחוק בעייתית. לצערי הרב בימים אלה אני נאלץ לסנגר על חוק צער בעלי חיים שמטרתו בכלל להגן על בעלי החיים ולא רק לצמצם את הסבל שלהם – למרות דברי ההסבר של יו"ר הוועדה בכנסת בעת שהציג את החוק – וזאת משום שהדברים לא נכתבו בחוק במפורש.
לכן ביקשנו את סעיף המטרה, ולכן אנחנו מבקשים שהדברים ייאמרו במפורש ולא רק בנאום ההסבר. אני מציע להוסיף כאן קביעה שיש להרוג רק כשמוצו כל האמצעים לתפיסתו של הכלב.
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת המשמעות של "לא ניתן". המשמעות היא שאפשר לפעול כך כשכל האמצעים האחרים אינם ניתנים.
חגי אשלגי
¶
אני מבקש לחזור ולהתעקש על הדברים שאמרתי קודם. השימוש במילה "המתה" חייב להיות מבוקר לטעמי, ובוודאי שיש להיזהר בו בחקיקה.
לדעתי יש מקום לומר שכאשר הכלב אינו מהווה סכנה מוחשית לסביבה אין לפגוע בו. ואפשר להוסיף את המילים "כאשר פוגעים פגיעה בחייו או בגופו שלו או של זולתו". אם אדם ייכנס לחצר הכלב עלול לסכן את חייו, בוודאי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם פקח של מחלקה וטרינרית בעירייה בא לאסוף כלב להסגר הוא אמור להיות מצויד בחצי הרדמה ובכל מיני אמצעים, ולכן הוא חייב להרדים. אם במקרה שוטר נקלע ברחוב לאירוע שבו כלב משתולל – או אולי סוס או בעל חיים אחרת – המצב אחר. אם ברח נמר מגן החיות, מה עושים?
אהוד פלג
¶
ולכן אנחנו מבקשים את התוספת בניסוח. "אם הכלב לא ייתפס או יומת צפויה ממנו סכנה של ממש לשלום הציבור". זאת ההסתייגות שאנחנו מבקשים להוסיף.
זה לא מה שכתוב בהצעת החוק. בהצעת החוק מתייחסים לשלום הפקח.
אהוד פלג
¶
זו ההצעה שלנו לניסוח: "ובלבד שמוצו כל האמצעים לתפיסתו של הכלב". וכן: "אם הכלב לא ייתפס או יומת צפויה ממנו סכנה של ממש לשלום הציבור". זה לא כתוב בהצעת החוק.
היו"ר אברהם פורז
¶
"מוצו כל האמצעים" – זאת המשמעות של "לא ניתן". וגם ההמשך כתוב בהצעת החוק. כתוב: "תישקף סכנה מוחשית של פגיעה בחייו, או בגופו, שלו או של זולתו". עו"ד פלג ועו"ד אשלגי לא מסבירים לי מה שוני בין הסעיף הזה לבין דבריהם. אין הבדל בין הדברים לטענתי.
אהוד פלג
¶
יש הבדל בין המצבים. הנוסח הקיים מדבר על סכנה במקרה שמנסים לתפוס את הכלב ואילו הנוסח שאנחנו מציעים נוסף לנוסח הקיים היא שאם הכלב יישאר חופשי אז תישקף ממנו סכנה של ממש לשלום הציבור. ד"ר בן דב אמרה שכל כלב שבאים אליו בצורה מאיימת יגיב בוודאי. לזה מתייחס הנוסח הקיים. אנחנו מוסיפים על כך גם את מה שנקרא בבית המשפט העליון שקילות: בדיקה אם יש פרופורציה בין האמצעי הדרסטי שעומדים לנקוט, להמית את הכלב, לבין הנזק לציבור במקרה שהוא יישאר חופשי.
היו"ר אברהם פורז
¶
על מי יש להטיל את הערכת הסיכונים הזאת? על הפקח? הוא צריך לערוך חישוב אקטוארי שכזה?
אהוד פלג
¶
אם הכלב סגור במקום כלשהו בחצר, ולא נשקפת ממנו סכנה לציבור לא צריך להמית אותו גם אם הפקח רוצה לתפוס אותו ולא יכול לעשות זאת.
היו"ר אברהם פורז
¶
אסביר זאת בנאום. לא שוכנעתי שיש צורך לשנות את הסעיף.
גמרנו לדון בכך. חבל להתווכח על הדברים. שמעתי את הדוברים, ולדעתי מה שהם מבקשים כתוב כבר בסעיף. אינני יכול לדרוש מפקח הערכת נזקים, למשל שאם הכלב ינשוך רק עוד שני אנשים זה לא שקול להמתתו.
חגי אשלגי
¶
אני מציע למחוק את המילים "בחייו או בגופו, שלו או של זולתו" ולכתוב במקומן "לשלום הציבור".
היו"ר אברהם פורז
¶
אני בעד הכלבים, כל הנוכחים יודעים זאת. אבל אני משתדל למצוא איזונים. כאשר פקח או שוטר בא באופן יזום לביתו של אדם כדי לקחת כלב הוא צריך להיות מצויד בחצי הרדמה וכולי. הוא לא יכול לעמוד מעבר לגדר ולירות. אבל אם שוטר סיור, למשל, נקלע לסיטואציה בלתי צפויה, והוא מחליט שהכלב מסוכן ולא ניתן לתפוס אותו (ולא שהשוטר לא יכול לתפוס אותו, כי הוא נכה למשל, ונעזר בקביים), במקרה כזה מותר לו להרוג את הכלב. אסביר זאת בדברי ההסבר. לכן המקרים שבהם יהרגו כלב יהיו נדירים ביותר. הרי ברוב המקרים ניתן לתפוס אותו.
זהו המבחן אובייקטיווי. אם אדם יחרוג מהמבחן הוא יעמוד לדין. וברגע שהפקח יודע שזוהי לכידה יזומה הוא חייב להביא עמו חצי הרדמה.
אהוד פלג
¶
איפה זה כתוב? אנחנו מבקשים שהדברים ייכתבו. אפשר לפרש שכיוון שלפקח אין חומרי הרדמה, "לא ניתן" לו לתפוס את הכלב.
עודד ניר
¶
אני מציע למחוק את "רופא וטרינר עירוני ראשי". אין תפקיד כזה. מקצצים בתקנים ולכן אי אפשר להוסיף תקנים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אי אפשר לכתוב תפקיד שאיננו קיים בפועל. זה לא ייצור את המשרה. צריך לנהל דין ודברים עם ד"ר ניר, ומה שיסוכם מקובל על הוועדה.
אבי צרפתי
¶
עד היום, על פי חוק הכלבת, היינו יכולים להיכנס לכל מקום שהיינו צריכים להיכנס אליו, אם היה לנו חשד כלשהו.
אבי צרפתי
¶
נכון. המסגרת שמוצעת כאן מסרבלת לנו את העבודה. אני מבקש לציין דברים מתוך השטח ולא מתוך התאוריה.
אהוד פלג
¶
נקבעו בסעיף זה סמכויות של חיפוש וחקירה בכניסה לחצר רק על פי צו שופט. אנחנו מבקשים שהסייג הזה יחול גם על סמכות התפיסה בסעיפים 15-12. זה פותר את הבעיה שהיו"ר העלה קודם בנוגע לרשות היחיד לעומת רשות הרבים. ברשות הרבים תהיה לפקח הסמכות לתפוס אך ברשות היחיד נדרש צו שופט.
אהוד פלג
¶
אם מישהו דיווח שכלב מסוים נשך בגלל סכסוך שכנים הרופא יוכל להיכנס לדירה תוך הפעלת לחץ על ילדים קטנים שנמצאים לבד בדירה פעמים רבות ולקחת את הכלב?
אהוד פלג
¶
זה לא ניצול לרעה, אלא ביצוע של החוק – יש לקבוע כאן כניסה לחצר בצו שופט בלבד. נכון שגם שוטר רשאי לפעול פעמים שלא על פי צו, אך רק בעברה שמתבצעת לנגד עיניו או זה עתה התבצעה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אמנם בארץ מקרי הכלבת נדירים מאוד, אבל זאת מחלה קשה. העמסה על המערכת המשפטית איננה פתרון. במקרים שיש שימוש לרעה בסמכות יש להתלונן. יש דרכים לטפל בכך. ואם רופא וטרינר הוא שעשה שימוש לרעה בסמכות, אולי זו גם עברת משמעת.
חגי אשלגי
¶
לרופא הווטרינר יהיו סמכויות שאין לשום שוטר במדינה ולא לשב"כ. הוא נכנס לכל מקום בלי צו. לא שמעתי על דבר כזה.
אהוד פלג
¶
עלינו להגן על רשות הפרט של האדם מפני התנהגות שרירותית של הרשות. לא הרשות פועלת בצורה אבסטרקטית, אלא אנשים.
חמי אבנרי
¶
ראשית אני מבקש לשתף את הנוכחים בשאלות שנוגעות לכניסה למקרקעין שעלו לדיון במשרד הפנים. כפי הנראה הנושא גם יגיע לבג"צ בקרוב, בהקשר מסוים. הפסיקה בעבר מציגה התלבטות, והשופטים לא הכריעו בכך. נטען ששימוש בסמכויות שמופיעות כולן בחקיקה ראשית כמו כניסה למקרקעין עלולות לחייב שימוש בצו. הרשויות המקומיות חלוקות ביניהן בשאלה זו.
אני אישית תומך בטענה שגם בסמכות תפיסה בתחום הקרקע הפרטית יצטרכו צו של שופט לצורך כניסה לקרקע הפרטית. לדעתי במקרה כזה אין צורך בדיון במעמד הצדדים. זה יהיה כמו מעצר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם כך חבל על הזמן. פעם שופט הוציא פקודת מעצר לעצמו. רצו להוכיח שהשופטים לא קוראים כלום והביאו לשופט צו למעצר שלו עצמו. הייתי חוקר במשטרה צבאית. אני יודע בדיוק איך עושים חיפוש בבית של אדם. באים לשופט עם טופס, ומקבלים צו. עוד לא נתקלתי בסירוב אחד. אם מישהו מאמין שבמקרים כאלה השופט בודק את הדברים, זאת טעות. בבוקר, כשאולמו של השופט מלא, בא נציג של המשטרה, מניח לו טפסים על שולחנו, והוא חותם.
חגי אשלגי
¶
לחיפוש נדרש צו של שופט אך לא לתפיסה? אם זה המצב אולי נמחק את השופטים בכלל? בכל מקרה אנחנו איננו נכנעים למציאות, אלא מבקשים לקבוע עקרונות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אינני רוצה שיווצר האתוס שמערכת המשפטים שוקלת את השיקולים בעניינים אלה. הצווים ניתנים כדבר שבשגרה. אם פקח אומר שיש חשש שכלב נשך, שהוא חשוד בכלבת ושיש לתפוס אותו – יהיה שופט שלא ייתן צו?
חמי אבנרי
¶
אני מבקש להעיר הערה נוספת לסעיף זה. בסעיף קטן (ב) עלתה שאלת פרשנות שיש להבהיר בצורה מפורשת על היחס בין הסמכויות שקבועות בחוקים ספציפיים לעומת הסמכויות שכתובות בחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים). החוק ההוא הוא חוק כללי ויש בו הוראות מפורשות לעובדי ציבור שאינם שוטרים שמחייבות אותם להליכי הסמכה באמצעות השר לביטחון פנים. אם רוצים שעובדי ציבור יוסמכו לכך צריך לכתוב כאן שזה כפוף למה שקבוע שם; ואם רוצים שהם לא יוסמכו צריך לכתוב שזה על אף האמור שם.
מיכל סגן-כהן
¶
מדיניות המשרד לביטחון פנים היא שבמקום שפונים לשר לביטחון פנים ומבקשים ממנו שיסמיך את העובדים החוק עצמו מסמיך אותם לפעול. זה מה שנעשה כאן. הסעיפים הללו נכתבו לאחר התייעצות קפדנית עם הנוגעים בדבר במשרד המשפטים. עו"ד בני רובין הציע לבדוק שוב את הדברים במשרד המשפטים ואני חושבת שיהיה נכון לעשות זאת. מה שמקובל בסמכויות כאלה בחקיקה ראשית ייעשה גם בסעיפים הללו. עו"ד רובין יבדוק שוב את הדברים עם הגורמים המקצועיים במשרדו.
אני מבהירה שבימים אלה התחלתי לגבש את ההערות שעלו בוועדות. בדקתי בדיקה קפדנית את האמור בשני פרוטוקולים ואת ההערות שרשמתי בנוגע לדברים שכבר השתנו. עוד לא השלמנו את הגיבוש הזה.
אינני יודעת אם יהיה צורך בישיבה נוספת על הצעת החוק הזאת. עליי לסיים את הבדיקה ולסכם עניינים שונים עם היועצת המשפטית של הוועדה.
אתי בנדלר
¶
היו הרבה מאוד שינויים. ייתכן שכשננסה לגבש את הנוסח הסופי יסתברו עניינים נוספים שיש לפתור.
היו"ר אברהם פורז
¶
בעניין זה אני מבקש להסמיך את היועצת המשפטית של הוועדה לקבוע נוסח שיהיה מקובל על משרד המשפטים בכל הנוגע להסמכת עובדי הציבור.
אתי בנדלר
¶
אני רק מבקשת שיובהר בתוך כמה זמן יימסר העדכון. אם מדובר בדפוס חקיקה קבוע, לדעתי אין צורך לחזור לוועדה ולדון שוב בהצעה לשינוי נוסח.
אהוד פלג
¶
בישיבה על חוק צער בעלי חיים שנתנו בה הסכמה מראש נקבעו כל מיני דברים שלא הייתה כוונה לקבוע.
היו"ר אברהם פורז
¶
עו"ד רובין ימסור לוועדה בתוך שבוע את הנוסח המעודכן. עו"ד בנדלר תשלב את הנוסח הזה בתוך הנוסח המתוקן שיעלה לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש לומר משהו לנוכחים בדיון: אני אמור לעשות רוטציה בראשות הוועדה. יו"ר אחר עלול לקבוע דברים אחרים לגמרי בנוגע לכלבים. הוא יגיד שצריך להרוג אותם עוד לפני שמסתכלים עליהם בכלל.
אהוד פלג
¶
דווקא בגלל האמון שיש לי ביו"ר הוועדה ובאהבה שלו לבעלי החיים אני בטוח שהוא לא היה רוצה במצב שאני עומד לתאר: על פי הנוסח המוצע כעת פקח יכול להיכנס מחר לתוך דירה שיש בה ילדים קטנים ולירות בכלב שלהם מול עיניהם.
אהוד פלג
¶
אולם הוא לא בדק דרך אחרת. אם פקח ייכנס לדירה שלי, הכלב שלי יתנפל עליו, ואז הוא יירה בו מול עיניה של בתי.
אהוד פלג
¶
מה המשמעות של "לא ניתן"? שהפקח ניסה קודם? שהוא ביקש קודם? שהוא בדק קודם? הוא לא חייב לעשות זאת על פי הנוסח שמוצע על ידי היו"ר.
אהוד פלג
¶
לצערי אדם כזה לא ילך לבית סוהר ואפילו לא יעמוד לדין. משנת 1994 ועד היום, אחרי שהעלינו את התקופה לשלוש שנים, לא נקבע יום אחד של מאסר.
חגי אשלגי
¶
יו"ר הוועדה דיבר קודם על המציאות בבתי המשפט. המציאות היא שנותנים קנס של 1,000 ש"ח על מקרה כזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
עו"ד פלג ועו"ד אשלגי, לפחות, היו אמורים להיות מודעים לכך שעל שולחנה של ועדת החינוך והתרבות מונחת הצעת חוק להטלת עונשי מינימום.
היו"ר אברהם פורז
¶
גם אני מתקומם על העונשים הקלים. הם אפילו בלתי נסבלים בקלותם. אם לא כן לא הייתי מגיש את הצעת החוק. אך זה איננו משנה את הדין המהותי. אם המערכת המשפטית בוחרת להטיל עונשים מגוחכים הרי שגם אם אכתוב שאסור לעשות משהו המפקח יעבור על ההוראה שאכתוב.
אהוד פלג
¶
אולם החוק קובע נורמה. הנורמה לא תתיר זילות בחיי כלבים וזילות בהתחשבות ברגשות בעלי הכלבים. הנורמה שהחוק יקבע היא שהמתה היא הצעד האחרון שיש לשקול. זה מה שאנחנו מבקשים. זה לא מה שקבוע היום.
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת המשמעות של "לא ניתן".
בסופו של דבר צריך להכריע בדברים. אני אומר לעו"ד פלג שהוא איננו צודק. המילה "לא ניתן" היא מבחן אובייקטיווי. אי אפשר להרוג את הכלב אלא אם כן מוצו ההליכים האלטרנטיוויים.
רוברט נויפלד
¶
אנחנו מבקשים שכניסה לשטחים של מערכת הביטחון יהיו רק באישור מערכת הביטחון, מטעמים של סיווג ביטחוני. איננו יודעים מי הם עובדי הרשויות המקומיות. החוק איננו חל על מערכת הביטחון אבל אם לפקח יש סמכות להיכנס לכל שטח, חשוב להבהיר את המצב בנוגע למערכת הביטחון.
היו"ר אברהם פורז
¶
בחוק התכנון והבנייה יש פרק על מתקנים ביטחוניים. אני מציע שנשתמש בהגדרה שם, ונקבע שאם יש צורך בכניסה למתקן ביטחוני הדבר ייעשה על דעת מי שהוסמך לכך על ידי שר הביטחון. אך כעיקרון הפקחים אינם נכנסים למחנות צבאיים בלי רשות.
מיכל סגן-כהן
¶
החוק איננו חל על מערכת הביטחון ולכן אין צורך לכתוב זאת. אם החוק לא חל על מערכת הביטחון אין לפקח סמכויות שם.
עודד ניר
¶
אתה גורר אותנו לחוק השב"כ כל הזמן, עו"ד אשלגי. אחר כך אתה טוען שהדברים לא דומים לשב"כ. תעזבו את זה. בינתיים הפסיקה היחידה שבה בג"צ נזף במישהו הייתה במקרה שאתם, אגודת "נח", חיפיתם על מישהו שלא נתן לרופא רשותי להיכנס לחצריו ולהסגיר כלב.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני חוזר לעניין: לא תהיה כניסה למתקן ביטחוני אלא בהתאם לנהלים שקבע שר הביטחון. הוא יתייעץ עם השלטון המקומי בעניין זה ויקבע נהלים.
יוסי קורסיה
¶
אני עובד בשירות לעיוור במשרד העבודה והרווחה. אני מבקש לדבר על כלבי נחייה לעיוורים. אני מציע לקבוע בהצעת החוק הסדר מיוחד באשר לתפיסת כלב, כאשר מדובר בכלבי נחייה לעיוורים. במצבים כאלה אני מציע שהפקח או איש הציבור האחר יפנה לשירות לעיוור ואנחנו, באמצעות שני בתי ספר לכלבי נחייה לעיוורים, נטפל בעניין. לא יהיה אפשר לטעון שכל כלב הוא כלב של עיוור משום שלכלב נחייה יש כמה סימני זיהוי.
יוסי קורסיה
¶
אני לא סומך על הפקח. אני רוצה שהדברים יוסדרו בחוק. כלב נחייה עולה 10,000 דולר. לא תמיד הוא רשום ברשות המקומית אבל על הכלב עצמו, בקולר, יש סימן.
אתי בנדלר
¶
אנחנו שומעים הצעות רבות של נציגי הממשלה. מדוע נציגי הממשלה אינם מתאמים ביניהם הצעות חוק ממשלתיות? גם משרד הפנים בא עם בקשות לשינוי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם מישהו מתלונן שכלב של עיוור נשך אותו התלונה מגיעה לווטרינר הרשותי והוא מבקש לקחת את הכלב של העיוור להסגר. בשלב הזה הרופא איננו יודע אם זהו כלב של עיוור כי בהודעה של הנפגע לא נאמר שזהו כלב של עיוור.
יוסי קורסיה
¶
זה כתוב על הכלב. על הקולר שלו יש סימן שהוא כלב נחייה מבית ספר מסוים. אני מבקש שהכלב לא יגיע להסגר אלא יופנה לבתי הספר לכלבי נחייה. בסעיפים 15-12 דובר על הסגר, ואני מבקש כאן הסגר מיוחד.
טומי שדה
¶
לרשויות המקומיות יש רשימות של כלבי הנחייה שבכל רשות. בדרך כלל אין בעיות של נשיכה או בעיות עם שכנים כשמדובר בכלבי נחייה. זה נדיר. אם זה קורה, נותנים יחס מיוחד למקרה שכזה באופן אוטומטי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע שייכתב נוסח בדומה לזה: רופא וטרינר עירוני, מפקח או שוטר הבא לתפוס כלב, והמדובר בכלב נחייה, ייתן דעתו לנסיבות המיוחדות של היותו של הכלב כלב נחייה. או: יביא עובדה זו בחשבון.
חמי אבנרי
¶
יש לי עוד שאלת הבהרה: הסמכות השלטונית נתונה לגורם שלטוני אבל הביצוע במקרים רבים נעשה על ידי גורם חיצוני – סמכות עזר. הסמכות עצמה איננה בעייתית, כי השיטה הזאת מקובלת. השאלה היא בנוגע לסמכות הכניסה עצמה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם מי שבא לתפוס את הכלב הוא שוטר, מפקח או רופא וטרינר – עובד ציבור – זה עניין אחד, כי כל דיני המשמעת חלים עליו; אם זה קבלן פרטי – צריכה להיות הסמכה מסוימת.
היו"ר אברהם פורז
¶
ייתכן שרשות מקומית תחליט לבצע עבודות במיקור חוץ. נניח שכל המחלקה הווטרינרית תהיה בעמדה שכזאת. האם ברור שלאדם פרטי אין סמכויות כאלה?
עודד ניר
¶
ודאי. יש הגדרה למפקח בסעיף ההגדרות: הוא צריך להיות עובד רשות מקומית. כתוב שהסמכות היא של המפקח.
אתי בנדלר
¶
המגמה של היועץ המשפטי לממשלה, בכל מקום, היא שלא להעניק סמכויות שלטוניות למי שאינו עובד המדינה. לא מאפשרים את זה.
חמי אבנרי
¶
זאת הייתה הנחת המוצא. החלטה שלטונית לתפוס כלב היא החלטה של גורם שלטוני. אבל את הביצוע עצמו אפשר לעשות באמצעות לוכד כלבים מקצועי, למשל. זה דומה לגרירת רכב. כמו שהגרר הוא מטעמו של השוטר שאמור לגרור, כך המפקח יכול לבוא עם לוכד כלבים שמבצע את הפעולה.
היו"ר אברהם פורז
¶
עו"ד סגן-כהן אומרת שהסמכויות ניתנות לעובד ציבור בלבד. אני מבקש לוודא שכך עולה גם מן הניסוח.
היו"ר אברהם פורז
¶
עו"ד פלג ניסה את מזלו. לדעתי המטרה המבוקשת הושגה, גם אם הנציגים שביקשו אותה חושבים אחרת.
עודד ניר
¶
אני מבקש שבכל מקום יחליפו את המילים "רופא וטרינר עירוני" ל"מנהל השירותים הווטרינריים בשדה".
חגי אשלגי
¶
בסעיף 17 יש פירוט של סעיפים. למה שלא יתווסף לשם את סעיף 13 או בכלל שייכתב "לפי חוק זה"? אני מבהיר שסעיף 13 עוסק בתפיסת כלב ולהעברתו למאורת הרשות בשל יסוד סביר לחשד שתקף.
היו"ר אברהם פורז
¶
אינני מתנגד שגם הסעיף הזה ייכנס ובלבד שהדבר לא יעכב את ביצוע ההחלטה. אם כן נוסיף את סעיף 13 לפירוט. אפשר לערער גם על ההחלטה לתפוס כלב ע"י רופא וטרינר, אבל זה לא מעכב את ביצוע ההחלטה.
אתי בנדלר
¶
בישיבות הקודמות התעוררה שאלה שעדיין לא נבדקה על עררים או ערעורים לבית משפט לעניינים מנהליים, על החלטות שונות. האם עו"ד רובין בדק זאת?
היו"ר אברהם פורז
¶
האם החלטתו של מנהל השירותים הווטרינריים או מישהו אחר איננה נתונה לתקיפה מנהלית? הרי היא כמו כל החלטה מנהלית אחרת.
היו"ר אברהם פורז
¶
ביקשתי לבדוק האם ברור שכל העתירות המנהליות לפי חוק זה יוגשו לבית המשפט לעניינים מנהליים, הוא בית המשפט המחוזי.
היו"ר אברהם פורז
¶
הוועדה מבקשת שכל העתירות בהתאם לחוק זה יתבררו לפני בתי המשפט המנהליים. כלומר, לא מגיעים לבג"צ אלא לבית משפט מחוזי בעניינים אלה.
בני רובין
¶
אני מבקש להתייחס לנושא בכל זאת. אני לא יכול לומר שהתשובה תהיה בתוך שבוע כי צריך לברר את עם עו"ד מני מזוז, ואני לא אחראי לסדר היום שלו. עוד היום אעלה את הנושא בפניו. אני מבקש שהסעיף לא ייכנס לחוק בלי שהוא יידון במשרד המשפטים במסגרת הכוללנית של הנושאים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש שהנציגים ישתדלו להביא נוסח בהקדם. לדעתי המגמה צריכה להיות שלמעט מה ששייך לבית משפט שלום בהוראה מפורשת, מגיעים לבית משפט מחוזי. אם לא כן, מגיעים לבג"צ, ואיננו רוצים להגיע לכך.
אבי צרפתי
¶
רציתי להוסיף שבמציאות בשטח קורה שהערר הוא על קיומו של האירוע מלכתחילה. נניח, יש טענה לפעמים שהמפגש בין הכלב לאדם לא היה בכלל. והערר בעצם איננו לפנינו אלא לפני הגוף שרשם את דו"ח הנשיכה.
היו"ר אברהם פורז
¶
כמו כל החלטה של גורם אדמיניסטרטיווי, אפשר להגיע לבית משפט בעקבותיה. אני מבהיר שאין מקום להגיע לבג"צ, אלא לקבוע את הדרך: בית משפט לעניינים מנהליים.
חגי אשלגי
¶
אם כן לדעתי נכון לכתוב: "כל החלטה לפי חוק זה", כי ממילא כל החלטה ניתנת לשפיטה. אבל אני מבקש שלא יהיה סייג שלפיו רק בעל כלב הרואה עצמו נפגע יוכל לפנות לבית המשפט.
מיכל סגן-כהן
¶
ישבנו, ועשינו זאת בצורה שקולה ומאוזנת. לטענתי אין מקום לקבוע כעת שעל כל דבר יהיה ניתן לערור. העררים האלה יציפו את בתי המשפט המנהליים. לא הייתי רוצה שתתקבל החלטה גורפת.
אתי בנדלר
¶
לדעתי נצטרך לקיים עוד ישיבה בעניין הצעת החוק כדי שיבדקו אם אפשר להתייחס בסעיף ל"כל החלטה לפי חוק זה".
היו"ר אברהם פורז
¶
לדעתי דווקא לארגוני בעלי חיים צריכה להיות זכות עמידה בבתי המשפט. ממילא היא קיימת. הרי אם בעל כלב יפנה לארגון בעלי חיים הם ימנו לו עורך דין ויעמדו מאחורי עורך הדין, ותושג אותה התוצאה. לדעתי צריך לתת לארגונים הללו זכות עמידה. אבל נכון, בנוגע לפרוצדורה יש לבדוק את הסעיפים.
אתי בנדלר
¶
אני מבהירה שיש לפנינו שתי סוגיות: הסוגיה האחת היא סוגיית בית המשפט המתאים. ההוראה של יו"ר הוועדה הייתה לקבוע שמה שלא נקבע במפורש ששייך לבית משפט שלום יהיה בסמכותו של בית משפט לעניינים מנהליים, כפוף להתייחסותו של עו"ד מני מזוז. הסוגיה השנייה היא על איזו אכיפה מנהלית תהיה סמכות לערור למנהל או למי שהוא הסמיך לכך. בסעיף 17(א) יש רשימה של הוראות שעליהן תהיה סמכות לערור למנהל. הבקשה היא שתתקבל החלטה גורפת.
אולם עו"ד סגן-כהן אמרה שהצעת החוק נסקרה בקפידה ושנבחרו הסעיפים שראוי לאפשר ערר למנהל בגינם.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מוכן לכתוב שעל כל דבר לפי חוק זה יהיה ערעור לפני בית משפט שלום. כוונתי היא שיהיה ערעור למנהל, ואחר כך יש ערעור לבית משפט.
אתי בנדלר
¶
בקשה אחרת היא שיהיה ערר על כל החלטה: "בעל כלב הרואה עצמו נפגע על ידי החלטה של רופא וטרינר עירוני שניתן בהתאם להוראות חוק זה".
מיכל סגן-כהן
¶
כשהכנו את הצעת החוק בדקנו בצורה שקולה ומאוזנת את הדברים. ישבנו עם נציגי משרדים שונים ולא עשינו זאת בחופזה. לא הייתי רוצה לקבוע כרגע החלטה גורפת. אני מבקשת לבדוק את הדברים. נדמה לי שנכון יותר לקבוע סעיפים ושהמחוקק יאמר במפורש למה הוא מתכוון.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש יתרון לערכאה כזאת. לפעמים במהלך ערעור דברים נפתרים ואם לא, האדם משתכנע שהוא לא צודק. ואז לא מגיעים לבית המשפט וזה טוב למערכת. טוב שיש ערכאה פנימית שפותרת את הדברים בלי צורך להגיע לבית המשפט.
עודד ניר
¶
אני מבקש להסביר את העניין. יש דברים שאי אפשר להמתין בעניינם, ולכן קבעו אילו סעיפים יכולים להתברר בערר למנהל. אני מפנה לסעיף קטן (ג) בסעיף 17. יש דברים שאי אפשר לעכב.
הניסיון שלנו עם חתולים וכלבים מראה שדווקא הערר הפנימי בולם את רוב הדברים שעושים ברשויות, ולכן כדאי להשאיר את הסעיף כמות שהוא.
היו"ר אברהם פורז
¶
לקראת הישיבה הבאה אני מבקש שתיעשה רוויזיה בסעיפים. אני מציע להרחיב ככל הניתן את הערעורים הפנימיים ואת הנושאים שאפשר לערער עליהם בתוך המערכת כדי לגמור חלק מהדברים.
בני רובין
¶
בניגוד למה שעו"ד בנדלר אמרה לא הייתי מפריד בין העררים לבית המשפט לעררים הפנימיים. אפשר לקבוע את העיקרון ולהחליט שפונים לבית משפט לעניינים מנהליים. זאת אפשרות שקיימת לצדדים אחרי שמנהל השירות נתן החלטה.
אתי בנדלר
¶
אלה שתי סוגיות נפרדות. הן לא מבטלות זו את זו.
אם כך כרגע אין החלטה, משרד החקלאות יציג את עמדתו בישיבה הבאה באשר לשאלה האם יפורטו כאן סעיפים מסוימים או שייכתב "בהתאם להוראות חוק זה".
חגי אשלגי
¶
ייתכן שיהיו החלטות מנהליות שיגיעו לבית משפט חיצוני ואחרות שיגיעו לערכאה הפנימית וחבל. עדיף שהכול יהיה יחד.
היו"ר אברהם פורז
¶
גם על החלטת מי שיוסמך, מנהל השירותים בשדה למשל, אפשר לפנות לבית משפט. אבל אם יש אפשרות לערעורים פנימיים לדעתי חלק עצום מהבעיות לא יגיע לבתי המשפט. בכל זאת מנהל השירותים בשדה הוא מומחה.
אתי בנדלר
¶
אפשר למצוא לזה פתרון. אפשר לכתוב בסעיף קטן (א) "לפי הוראות חוק זה"; ובסעיף קטן (ג) למנות את הסעיפים. זה עניין טכני.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש שנציגי משרד החקלאות יבדקו זאת במשרדם ויציהו הצעה בישיבה הבאה.
אני רואה כעת שבסעיף קטן (ב) יש התייחסות לבית משפט השלום. למען האמת אינני מתנגד שכל ערעור על כל דבר יגיע לבית משפט השלום.
מיכל סגן-כהן
¶
לדעתי כדאי שעו"ד רובין יבדוק עם עו"ד מזוז את הדברים. לא הייתי רוצה ליצור תקדימים שמשרד המשפטים לא התכוון אליהם.
חגי אשלגי
¶
יש עניין טכני בסעיף קטן (ג). לא ברור לי מה המשמעות של המילים: "הודיע לו שבכוונתו להגיש". צריך לכתוב "אם בעל כלב הגיש".
היו"ר אברהם פורז
¶
כרגע איננו דנים בסעיפים.
נעבור לפרק ג להצעת החוק. עדיין יש צורך בפרק הזה? הוא עוסק ברישיון לאילוף כלבים לתקיפה. השאלה היא האם אילוף כלבים הוא בגדר עסק וצריך להתעסק ברישוי שלו?
היו"ר אברהם פורז
¶
כל מאלף כלבים יוכל לטעון שהוא מאלף להגנה ולא לתקיפה. לאני מציע להוריד את הפרק הזה. יש הרבה דברים שעושים בחיים והם לא טעוני רישוי.
רפאל שחף
¶
לדעתי חשוב מאוד שיוסדר עניין האילוף. הרבה בעיות של התנהגות נובעות ממאלפים נבלים. לדעתי יש להוריד את המילה "תקיפה" מפרק זה ולכתוב "אילוף כלבים" בלבד. כך יוסדר האילוף עצמו. זה חשוב מאוד.
מיכאל קליינר
¶
אם כלב יפגע באדם יבדקו מי המאלף שלו ואם יתברר שהוא אילף אותו באופן רשלני אני מקווה שיתבעו אותו.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא נראה לי נכון להקים עכשיו מערך שלם של רישוי מאלפי כלבים. כמו כן הבעיה איננה המאלף אלא בעל הכלב.
שמעון גולדמן
¶
לדעתי הסעיף הזה חשוב מאוד. חשוב להסדיר את מקצוע המאלף. רוב הבעיות מגיעות מאילוף – מאילוף בכלל ולא רק מאילוף לתקיפה. כל אילוף יכול ליצור כלבים פסיכוטיים שמסוכנים לציבור. והחוק הזה הרי בא להגן על בני אדם מפני כלבים. לכן חשוב מאוד להסדיר את מקצוע המאלף.
מיכל סגן-כהן
¶
בהצעת החוק התייחסנו אך ורק לאילוף כלבים לתקיפה. אילוף של בעלי חיים בכלל ימצא את ביטויו בתקנות צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים). אולם כיוון שחשבנו שכלב שאולף לתקוף הוא כלב מסוכן הכנסנו לכאן את העניין הזה. אם נוריד את המילה "לתקיפה" אינני יודעת מה יישאר מהסעיף.
היו"ר אברהם פורז
¶
גם אם יש היום מישהו שמאלף כלבים לתקיפה, הוא לא יבקש רישיון לכך. זה פרק שלם שלא יצא ממנו כלום.
מיכאל קליינר
¶
חלק גדול מהפגיעות בבני אדם נעשה על ידי כלבים שאולפו להגנה והם חושבים שהם מגנים. ייתכן שמאלף רשלן לימד אותם לתקוף שלא לצורך.
בני רובין
¶
כל זמן שמדובר באילוף לתקיפה אפשר לומר שאין בעיה לעומת חוק יסוד: חופש העיסוק. אולם מרגע שמדובר באילוף כללי אי אפשר להתקדם הלאה כלאחר יד. אינני טוען שחוק יסוד: חופש העיסוק מונע זאת, אבל צריך לבדוק, ויש לי הרגשה שזה לא יהיה מצודק.
הפגיעה המוצדקת בחופש העיסוק היא אם מאלפים כלב לתקיפה בצורה לא ראויה שפוגעת בציבור.
מיכאל קליינר
¶
ומה אם מאלפים כלב להגנה בצורה לא ראויה? הבעיה עם כלב כזה היא שהוא מפרש את התנהגותו של האדם כהתקפה, ונושך כהגנה.
מיכל סגן-כהן
¶
כן. חוק צער בעלי חיים, בסעיף 19, קובע: "שר החקלאות… ראשי להתקין תקנות להשגת מטרות להשגת מטרתו של חוק זה ולרבות בעניין אילוף בעלי חיים".
מיכאל קליינר
¶
אני מבקש להעלות כהסתייגות את ההצעה לשמור את הפרק הזה בלי המילה "לתקיפה". בינתיים אין תקנות לחוק צער בעלי חיים.
יוסי קורסייה
¶
אם מורידים את המילה "תקיפה" צריך להתייחס גם לכלבי נחייה. שם האילוף צריך להיות על פי סטנדרטים של השירות לעיוור.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם הצעתו של ח"כ קליינר תתקבל, אמשוך את החוק לוועדה ואדון אז בפרק הזה. לדעתי ההסתייגות לא תעבור. משרד החקלאות איננו תומך בה ואף אני אינני תומך בה. חבל לבזבז זמן לדון בשאלה מה התנאים לקבלת רישיון. אם ההסתייגות תתקבל במליאה אחזיר את הדיון לוועדה.
טומי שדה
¶
כרופא רשותי שמתעמת עם התוצאות בנושאים שונים, גם בנושא המאלפים מכל הסוגים, אני מבקש להבהיר שהתוצאות הן הרסניות פעמים רבות – לבני אדם ולבעלי חיים אחרים.
היו"ר אברהם פורז
¶
עו"ד סגן-כהן אומרת שלפי חוק צער בעלי חיים מותר לשר החקלאות להתקין תקנות בנוגע לאילוף בעלי חיים בכלל. אני מזמין את המשרד להתקין תקנות כאלה. המילה "אילוף לתקיפה" לא קיימת. איש איננו טוען שהוא מאלף לתקיפה. גם מי שמאלפים יטענו שהם מאלפים להגנה. אם כן, יהיה פרק שלם שממנו לא יצא כלום.
מיכאל קליינר
¶
אז מדוע שלא נכלול את הפרק בלי המילה "לתקיפה"? בינתיים אין תקנות לחוק צער בעלי חיים. הדברים לא מופיעים בחוק. עד היום משרד החקלאות לא התקין תקנות.
היו"ר אברהם פורז
¶
זכותו של ח"כ קליינר להכריח את משרד החקלאות לפעול בחקיקה בעניין זה. לדעתי יש להשאיר זאת לשיקול דעתו של המשרד. נכון שזאת הצעת חוק ממשלתית, אבל הממשלה החליטה לחזור בה מהפרק הזה.
עודד ניר
¶
יש תקנות אחרות שמתאימות לכך, והן יתוקנו. באחת הישיבות הקודמות היה דיון בעניין זה. כולם הסכימו שאין אילוף לתקיפה. נאמר באותו דיון שיש לקבוע הוראות בנוגע לאילוף כלבים. אני מקבל זאת, אבל הוראות כאלה צריכות לבוא בתקנות לחוק אחר. גם כאן התקנה איננה קיימת, ואם הפרק יתקבל גם כאן יהיה צורך בתקנות. ממילא צריך להקים ועדה שתקבע את התנאים. זה אותו הליך. לדעתי לא צריך לערבב בין חוקים.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון. נצטרך לקיים ישיבה נוספת בעניין זה. אינני מאמין שהיא תתקיים בחודש יולי, כי לא נראה לי שיש לנו די זמן. אם הנוסחים החדשים יגיעו בזמן אולי נצליח לפעול בימים האחרונים של יולי. אם לא, הדיון יהיה אחרי הפגרה, או במהלכה.
נעבור לדון בפרק השונות.
אתי בנדלר
¶
כלומר סעיף 20 לא צריך להיכלל בפרק על אילוף כלבים לתקיפה, כך הוצהר. אני מבקשת לקרוא אותו.
מיכאל קליינר
¶
אני מבקש להסב את תשומת לבה של היועצת המשפטית של הוועדה לסעיף 8(ז), החובה לדווח. מתייחסים כאן לאילוף לתקיפה.
היו"ר אברהם פורז
¶
נדמה לי שהכנסת הפרטים לתוספת היא באישור ועדה של הכנסת. התוספת תהיה ריקה ואם השר ירצה הוא ימלא אותה, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
מיכל סגן-כהן
¶
בשלב מסוים של הדיונים כאן עלה על נוסח כזה: "כלב השייך לגזע או שהוא הכלאה של גזע כאמור… שהשר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת קבע אותו בתקנות…"
עודד ניר
¶
ואחרי זה, בתוך הדיונים, הסיכום היה כמו שהיו"ר הציגו כעת. לא תהיה ועדה מייעצת והדבר החשוב הוא שהתוספת תישאר.
אתי בנדלר
¶
אני מבהירה שאם אין כרגע תוספת, הרשימה תהיה בתקנות. אם התוספת ריקה, אין טעם להשאירה, ובלאו הכי הדבר ייקבע בתקנות.
אם כן, סעיף 20 נמחק כולו. תהיה לשר הסמכה לקבוע בתקנות כלבים שייחשבו לכלבים מסוכנים, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון. מסיבות משפטיות לא תהיה תוספת ריקה אלא השר יהיה רשאי לקבוע בתקנות גזעים מסוכנים. כרגע הוא לא קובע זאת.
עודד ניר
¶
הדברים נקבעו משום שהרכב המתדיינים כאן הוא חד-צדדי. אי אפשר להתעלם מזה. אין כאן נציגים של אנשים שננשכו. יש ארצות אחרות, מכובדות, שקבעו גזעים של כלבים מסוכנים. הגישה כאן איננה מאוזנת. בשלב זה אי אפשר לקבוע מהו גזע מסוכן, כי הדברים מתפתחים, וקיבלנו את הפשרה שהוצעה.
מיכאל קליינר
¶
אם הדבר היה תלוי בי הייתה כאן רשימה, והיא אף הייתה מתרחבת. מאז הדיון הקודם ננשכתי על ידי כלב מגזע סטף שאיננו מופיע ברשימה כאן. על כל פנים, לדעתי אין צורך באישור ועדת הכלכלה לתקנות אלה. האם הפוליטיקאים של ועדת הכלכלה יקבעו מי הכלבים המסוכנים? השר צריך לקבוע זאת, או אנשי מקצוע, ולא ועדה של פוליטיקאים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני זוכר שד"ר ניר אמר שהוא איננו מומחה לכלבים. כל מי שהיו כאן אומרים, ואני נוטה לתמוך בעמדתם, שכל כלב גדול שנושך פוגע פגיעה קשה. הבעיה איננה בגזע של הכלב אלא בשיטת אילופו וחינוכו. לטענתי הטבעת אות קלון בארבעה סוגים והתעלמות מהיתר היא סתם פתרון מהיר וקל.
עודד ניר
¶
אמרתי בדיונים קודמים שמשום שאינני מבין בנושא אני חייב לדעת מה מחוקקים בארצות אחרות, כמו שנדרש ממני בחוקים אחרים. וביררנו את הנושא.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם שר החקלאות יוכיח לכנסת באותות ובמופתים לכנסת שהגזעים המנויים כאן פגיעתם רעה ובכל העולם הם הוכחו כחיות רעות שהורגות אנשים על אף כל אילוף – הם ייכנסו לרשימה. אין טעם לחזור שוב על הוויכוח הזה.
מיכל סגן-כהן
¶
יכול להיות שאם אנשים יהיו אחראים לבעלי החיים שלהם בעקבות החוק הזה, לא יהיה שום כלב מסוכן.
אתי בנדלר
¶
אני מבקשת שהן יועברו לוועדה עוד לפני הישיבה הבאה. אולי יו"ר הוועדה יהיה מוכן לדון בהן בכל זאת.
מיכאל קליינר
¶
נניח שמחר ייקבע שיש חובה במחסום פה ושאין חובה ברצועה, התוצאה בסוף תהיה שהכלבים הקטנטנים ביותר יסתובבו ועל פיהם מחסום. אך זאת לא הכוונה. הכוונה שיש צורך במחסום פה לכלבים הגדולים המפחידים או לכלבים הבינוניים המטעים.
רפאל שחף
¶
אני מבקש להעיר הערה. לפני כרבע שעה אמר יו"ר הוועדה שמישהו אחר עשוי להיות יו"ר ועדת הכלכלה בקרוב. אם יהיה מקרה נשיכה של כלב מגזע מסוים ותהיה היסטריה המונית, ויו"ר הוועדה יהיה אדם אחר, מיד יהיו 12 גזעים ברשימה. אני מבקש שייאמר שכלב מסוכן איננו שייך לגזע מסוים. זה לא עניין של גזע, אלא של נטייה לנשוך.
נכון שבעתיד יהיה אפשר לשנות את הקביעה הזאת בכל מקרה, אולם זה יהיה קשה יותר. כאן זו פרצה קוראת למחוקק. הוועדה יכולה לקבוע שכלב מסוכן הוא כלב שנשך יותר מפעם אחת נשיכה חמורה. זאת ההגדרה. זאת האמת.
אתי בנדלר
¶
בישיבה קודמת ביקש יו"ר הוועדה שהעונש בגין מסירת מידע כוזב למרכז המידע יעמוד על שנת מאסר. ביקשתי לבדוק זאת עם משרד המשפטים, אם הדבר סביר. עדיין אין התייחסות לנושא.
מיכאל קליינר
¶
לדעתי העונש לעובר על הוראת סעיף 8(ו) צריך להיות שנה לפחות. אם לא מדווחים על כלב שמת מסכנים חיי אדם.
אתי בנדלר
¶
בדיון על סעיף 9 הייתה החלטה שמי שמסר מידע כוזב למרכז הרישום דינו מאסר שנה. זאת הייתה ההחלטה לעניין סעיף 9 בלבד.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל לעניין סעיף 21(ב), מי שיש לו כלב ולא חיסן אותו, עונשו צריך להיות מאסר של שנה?
מיכל סגן-כהן
¶
אני מחזיקה כלבים מדורי דורות. אם תהיה ענישה ראויה לא יצטרכו להפעיל את החוק, כי בעלי הכלבים ואני בכללם יתחילו להתנהג לפי החוק. אני מעולם לא החסרתי יום ברישוי או בחיסון לכלבת. אנחנו מצפים שכל בעלי הכלבים יתנהגו כראוי.
מיכאל קליינר
¶
אני מציע שהעונש בסעיף 21(ב) יישאר כמות שהוא. אני לא אציע להגדילו והיו"ר לא יציע להקטינו.
היו"ר אברהם פורז
¶
לתת שנה מאסר לאדם שלא חיסן כלב? בתי הסוהר יהיו מלאים: הכלב יהיה בהסגר והבעלים במאסר.
מה קבוע היום בנוגע למי שאיננו מחסן כלב?
מיכל סגן-כהן
¶
אני קוראת את הסנקציה בפקודת הכלבת: "כל שאינו מקיים את הוראות הפקודה הזאת או כל תקנה שתותקן על פיה או הוראות של כל צו הוא הוראה שניתנו כחוק על פי פקודה זו או כל תקנה שתותקן על פיה יהיה צפוי בצאתו חייב בדינו לעונש מאסר לתקופה של לא יותר משישה חודשים או לקנס שלא יעלה…".
חגי אשלגי
¶
אבל מה בנוגע לסעיף 21(א)? נקבע שם שהעונש על אי דיווח על מעבר כתובת לפי סעיף 8(ו) יהיה חצי שנת מאסר. זה לא מוגזם?
מיכאל קליינר
¶
לדעתי הסנקציה החמורה צריכה להיקבע למי שמזייף תעודת חיסון. אמרו שיש תופעות כאלה. שם צריך לתת יותר משנה.
מיכל סגן-כהן
¶
סעיף 19 כבר לא קיים, נשאר בסעיף קטן זה רק סעיף 10(ג). נכון שכרגע אין הגדרה לכלב מסוכן, אבל תהיה הגדרה כזאת, באישור הוועדה.
היו"ר אברהם פורז
¶
כלומר, אם תהיה פעם הגדרה לכלב מסוכן, והבעלים לא החזיק אותו לפי ההוראות, העונש על כך יהיה שלוש שנים.
אהוד פלג
¶
אנחנו מבקשים להכניס לכאן עוד סעיף קטן שלפיו מי שפועל לפי הוראות סעיף 15 ולא ממצה אמצעים אחרים עובר להמתת הכלב, דינו מאסר שנה. אנחנו הרי רוצים שכולם יפעלו במסגרת החוק.
היו"ר אברהם פורז
¶
הפקח עובר עברה לפי חוק צער בעלי חיים, לדעתי. חוק זה איננו מאיין את חוק צער בעלי חיים.
אהוד פלג
¶
לא. זה חוק ספציפי. הוא יכול ליהנות מהגנה של ביצוע הדין אם הדבר לא ייאמר במפורש בחוק זה. אם לא ייכתב במפורש שפקח שיעבור על פרקטיקה מסוימת ייענש, והוא יוכל לטעון להגנת ביצוע הדין, הוא ייהנה מהגנה מלאה.
עודד ניר
¶
נכון, על שוטר, רופא וטרינר עירוני ופקח. אם צריך להכניס בחוק את עונש המאסר הצפוי להם נדמה לי שמסרסים את כוחם ואת האמור בחוק.
אתי בנדלר
¶
אני מתפלאת מאוד שנציגי הממשלה לא טוענים כאן טענת נושא חדש. עו"ד פלג מנסה להטיל על עובדי ציבור מאסר בחוק. זהו נושא חדש מובהק שצריך לבוא לעיון משרד המשפטים, ולדעתי עליו להגיע עד ליועץ המשפטי לממשלה. יש חוקים ספציפיים והוראות ספציפיות לענישת עובדי ציבור.
אהוד פלג
¶
אינני מבקש להטיל עונש על עובדי ציבור בכלל, אלא על עובדי ציבור שסרחו, שמעלו. הם לא ראויים למאסר?
היו"ר אברהם פורז
¶
אינני מקבל את הטענה. לדעתי חוק צער בעלי חיים חל גם על עובדי ציבור. החוק הזה איננו נותן להם הגנה. נעבור הלאה. אם שוטר קיבל פקודת מאסר נגד חייב, הוא יכול להכותו באותה הזדמנות ולשבור לו את העצמות?
מיכאל קליינר
¶
אני מבקש להתעכב על נושא אחר. נאמר לי כאן קודם שיש סנקציה למי שמזייף תעודת חיסון. לא מצאתי זאת בחוק. כאן צריכים להיות ספציפיים, לדעתי. במידה מסוימת הזיוף הזה גרוע מזיוף שיק. אם אדם ננשך ומציגים לו תעודת רישוי מזויפת, מסכנים את חייו.
מיכל סגן-כהן
¶
הפנו את תשומת לבי לכך באחת מהישיבות הקודמות. צריך להוסיף סעיף הנוגע למי שמסר מידע כוזב למרכז המידע.
אתי בנדלר
¶
צריך לבדוק מה העונש על זיוף בחוק העונשין. לדעתי העונש אולי חמור יותר, ואז ההצעה של ח"כ קליינר תהיה הקלה לעומת האמור בחוק העונשין.
אהוד פלג
¶
אי אפשר לשנות בכל פעם את ההנמקה לפי הצד שטוען. קודם נאמר שאם יש חוקים אחרים, אין צורך להוסיף סעיף בחוק ספציפי. כעת טוענים הפוך.
מיכאל קליינר
¶
זיוף תעודת חיסון יכול לסכן חיי אדם. לחלק מהנוכחים כלבים חשובים מבני אדם, אצלי זה הפוך.
אתי בנדלר
¶
עו"ד רובין, אנא לישיבה הבאה בדקו את ההיבטים הפליליים של הקביעות כאן, גם בנוגע לעובדי ציבור גם בנוגע לזיוף תעודה. אנא בדקו מה הדין לפי חוק העונשין.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא ייתכן שמי שמייבא כלב דינו שלוש שנות מאסר ומי שקיבל את הכלב המיובא דינו חצי שנת מאסר. אם אי אפשר לקבוע עונש חמור יותר בתקנות, אני מציע לקבוע שמי שמחזיק כלב או מייבא כלב בניגוד לתקנות – עונשם זהה. לפעמים גם לא יודעים שהגור שמייבאים יהיה כלב מסוכן כשיגדל.
מיכל סגן-כהן
¶
בדיונים על החוק התברר שבמדינת ישראל נכון להיום אין עדיין מאגר כלבים רצחניים. היה יבוא אחד של כלבים מגזע שנחשב בחו"ל לגזע מסוכן.
היו"ר אברהם פורז
¶
גם מי שמייבא כלבים מסוכנים לא יקבל עונש חמור מחצי שנת מאסר.
אני לא מאמין בגזענות הזאת ובגזעים. לדעתי זה עניין של חינוך. כל כלב גדול אפשר לחנך לתקיפה ואז הוא כלב מסוכן. אבל אם יחליטו בכל זאת שתהיה רשימה של גזעים מסוכנים, הרי שיש להשוות בין דינם של מי שמחזיק ומי שמייבא.
מיכאל קליינר
¶
לדעתי יש להשאיר את הסעיף. או שהסעיף הזה יהיה אות מתה – לא האות המתה היחידה בספר החוקים – או שהוא יהיה אפקטיווי, אם באמת ייבאו כלב מסוכן. ייתכן שיקבעו שהכלבים המסוכנים הם מהגזעים הגדולים.
היו"ר אברהם פורז
¶
סעיף קטן (ד) נמחק בשלב זה. אם פעם ייקבעו גזעים, הדין למי שמחזיק כלבים מגזעים אלה או מייבא כלבים שכאלה יהיה זהה.
לאה ורון
¶
אני מציעה לעבור לעניין אחר. מר שמואל מלכיס, נציג חברות הביטוח, נוכח בדיון כדי לדון בסעיף 4. כדי שלא יצטרך להופיע לדיון הבא אני מציעה לדון בכך כעת.
שמואל מלכיס
¶
אני מטיל ספק גדול בשאלה אם חובת הביטוח שתהיה מוטלת לבעלים של כלב מסוכן (אם יקבעו מהו כלב מסוכן) אכן ישימה. בדקתי את הנושא. התברר שהיום יש לחברות הביטוח הרחבה של פוליסת דירה או פוליסה ספציפית במקרה של חיות מחמד. רוב החברות מחריגות כלבים מסוכנים לפי גזע ולא נותנות להם ביטוח.
חלק מהחברות מחריגות כלבים מסוכנים כשהן מבטחות חבות צד ג' כנגד נזק גוף. הן קובעות שהפוליסה לא תחול על כלבים מגזעים מסוימים. בתוך פוליסת ביטוח דירה יש גם כיסוי לצד ג' ושם מחריגים כלבים מסוכנים לפי גזעים.
נכון שלא כל החברות עושות זאת. בכל מקרה, הביטוח תקף רק אם הבעלים נוקט את כל האמצעים שנקבעו בחוק: מוביל את הכלב כשהוא קשור ברצועה וכו'.
רפאל שחף
¶
כלומר כל עניין הביטוח הוא פיקציה, כי רק אם הכלב מוחזק כדין הוא מבוטח, ואם הוא מוחזק כדין הוא לא יכול לנשוך. לפי החוק העירוני כלב צריך רצועה וזמם, ואז אינו יכול לנשוך.
שמואל מלכיס
¶
כשהחוק המוצע או התקנות העתידיות יקבעו איך מחזיקים כלב מסוכן, ייכתב בפוליסה שהבעלים חייב לנקוט את כל האמצעים בחוק. במצב כזה לדעתי הכלב כמעט שאינו יכול להזיק, ולכן הביטוח הופך להיות מאוד מיותר. נראה לי לא הוגן שלא להפנות את תשומת לבה של הוועדה לכך.
מיכל סגן-כהן
¶
יש בעיה נוספת: מה קורה אם כלב תוקף אדם שמתארח בביתו של הבעלים שלו? אז אין חובת רצועה. היה מקרה כזה של שחקנית שביקרה בבית פרטי ומראה פניה הושחת. האם אין לה ממי להיפרע?
היו"ר אברהם פורז
¶
יש הרבה מקרים שאדם ניזוק ואין לו ממי להיפרע. זה קורה גם כשאדם חסר אמצעים תוקף אדם.
אני מבקש לסכם את הסוגיה. אם בתקנות ייקבעו כללים מסוכנים צריך להיות חוק שיחייב את חברת הביטוח להוציא פוליסה לכלב, כמו ביטוח חובה של מכונית. התנאים צריכים להיקבע על ידי שר החקלאות בהתייעצות עם שר האוצר ובאישור הוועדה בכנסת. הרי אי אפשר להטיל על מישהו חובה לבטח במצב שאיש איננו רוצה לבטח אותו. כנגד החובה שלו לבטח יש לקבוע גם חובה שהוא יבוטח.
היו"ר אברהם פורז
¶
במקרה כזה תהיה לשר סמכות סטטוטורית לקבוע דרכים להבטיח את הביטוח. מי שיקבע זאת הוא שר החקלאות בהסכמת שר האוצר, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם תהיה חובת ביטוח חייבת להיות גם חובה לדאוג באופן סטטוטורי שיהיו מבטחים. כרגע אין חובה שכזאת. אי אפשר ליצור מצב שבעל הכלב יהיה חייב לבטח את עצמו אך לא יהיה לו מבטח. איך הוא ישיג ביטוח?
אתי בנדלר
¶
בסעיף 4(ד)(5) מדברים על עברות של רישיונות בנוגע לכלבים. נכתב שם: "חובת ביטוח צד שלישי כנגד פגיעות לגוף ולרכוש העלולות להיגרם על ידי הכלב…".
כרגע אין הגדרה לכלב מסוכן. ההגדרה תהיה כפי שייקבע בתקנות, אם ייקבע. יו"ר הוועדה קובע שאם אכן יהיו תקנות שיגדירו מהו כלב מסוכן ותהיה חובת ביטוח, תהיה במקביל גם חובה על חברות הביטוח להוציא פוליסות כאלה בתנאים שיקבע שר החקלאות בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת. כלומר, תהיה חובה לקבוע את אותם כללים?
היו"ר אברהם פורז
¶
אפשר לקבוע שלא יותקנו תקנות שמחייבות ביטוח אלא אם כן השר השתכנע שיש מי שמוכן לבטח. אפשרות אחרת היא לקבוע שבמצב שהחוק יחייב ביטוח, יהיה אפשר לכפות על חברות הביטוח לבטח את בעלי הכלבים.
מיכאל קליינר
¶
אני מציע ששתי האפשרויות לא יתקבלו. רק משום שאנחנו חושבים שלא יבטחו ניצור את כל ההוראות הללו? הרי בשביל כסף חברות הביטוח יבטחו בסופו של דבר. זהו שיקול כלכלי. יש שוק חופשי, יש תחרות. איש איננו עושה ביטוחים בשביל להפסיד.
מיכאל קליינר
¶
אם יש אדם שמחזיק כלב שחברת הביטוח חושבת שהסיכון שהוא יפגע באדם אחר גדול כל כך שהיא לא רוצה לבטח אותו, שתקבע לו סכום גבוה. ואם הוא איננו יכול לשלם סכום שכזה, שלא יחזיק את הכלב. עם ישראל ירוויח מזה.
מיכאל קליינר
¶
חברות הביטוח הן עסק כלכלי. יש להן כלים לבדוק את הדברים. אם הן יגיעו למסקנה שהן אינן רוצות לבטח כלב שכזה, אני לא רוצה שהכלב הזה יהיה כאן.
עודד ניר
¶
מה שאמר היו"ר לא נכון בנוגע להגדרות שכבר הגדרנו. לא רק כלבים מגזע מסוכן צריכים ביטוח אלא גם כלבים שנשכו בעבר וכו'. גם אלה כלבים מסוכנים.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם יש היום דרך לחייב את חברות הביטוח להקים "פול"? אין ספק ש"כלנית" ומנגנונים דומים הם מכוח חיוב סטטוטורי. חייבים לתת פיצוי למי שאיננו מבוטח. האם נקים "פול" לביטוחי כלבים?
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת תהיה חקיקה בלתי סבירה. אי אפשר לקבוע משהו שהוא בלתי אפשרי. אי אפשר להורות לאדם לבטח את כלבו, אבל אין חברת ביטוח שתעשה זאת. בשום מקום בחוק חוץ מביטוח רכב אין ביטוח חובה.
מיכאל קליינר
¶
ברור שיהיו חברות שיתמכו בנושא זה, ושם הפקידים יבינו את הדברים וידעו להעריך באופן מושכל את הסיכונים. אם חברות הביטוח יחשבו שזה עסק שאפשר להרוויח בו, הן יעשו זאת. ואם הן יחשבו שזה עסק שאי אפשר להרוויח בו – אני לא מעוניין שהכלב שנבדק על ידם יהיה בארץ.
שמואל מלכיס
¶
לא נכון שביטוח חובה יש רק במכוניות. יש ביטוח צוללנים שהוא ביטוח חובה. אם צוללן נזקק להצלה הוא צריך לעשות ביטוח חובה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אך שם נוצרה מערכת סטטוטורית שנותנת את כל הביטוח למי שאיש איננו רוצה לבטח אותם. אין נהג שיורד מהכביש משום שאיש איננו מוכן לבטח אותו. זה לא המצב שם.
לאה ורון
¶
מר מלכיס העלה בעיה נוספת: התנאים שדורשות חברות הביטוח בנוגע ליציאה עם הכלב. הרי הביטוח דרוש דווקא כשהכלב בורח מהבעלים או מהבית ואיננו מוחזק לפי כל המגבלות.
עודד ניר
¶
אי אפשר לסרס את החוק. החוק לא נועד כדי להגן על הכלבים אלא כדי להגן על האדם ולעשות סדר ברישוי הכלבים. לא נעשה כאן די סדר. עשינו סדר בעניין הסימון, אבל בעניין זה יש תקנות שיכולות להחליף את החוק מחר. לשם כך אין צורך בחוק. יש כאן אלמנט שאי אפשר להתעלם ממנו: בנסיבות מסוימות עדיין הכלבים יכולים להוות סכנה לאדם, והם צריכים לתת לאדם שנפגע כיסוי. כחלק מההיגיון הזה הוסיף כאן עניין הביטוח.
עודד ניר
¶
אני מבקש לסיים את דבריי. במסגרת ההגנה על האדם עלינו לדאוג שיהיה תוכן לנושא הביטוח ושתהיה אחריות. אם אדם לא מצליח לעמוד בנטל ביטוח, שלא יחזיק כלב.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה להוסיף להצעת החוק סעיף: שר החקלאות, בהסכמת שר האוצר, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע הליך שלפיו תחויב חברת ביטוח להוציא פוליסות.
היו"ר אברהם פורז
¶
השרים יצטרכו להתערב רק אם יסתבר שחברות הביטוח קשרו קשר ביניהן והן אינן מוציאות פוליסות לבעלי כלבים כלל. אם יסתבר שחלק מחברות הביטוח מוציאות פוליסות לא יהיה צורך בכך. אך הרי אם יסתבר שאין אפשרות לבטח את הכלב צריך בעצם להרוג את הכלב, וזה לא בסדר. לכן אני מוסיף סעיף שלפיו השר יתערב בעניין זה רק אם יתברר שיש קשר טוטלי בין החברות.
מיכאל קליינר
¶
יו"ר הוועדה מאמין בשוק כמונו. הוא יודע שאם הדברים ישתלמו לחברות הביטוח – ובסופו של דבר הם ישתלמו, כי הרי המצב לא נורא כל כך – הם ינפיקו פוליסות. בביטוח פעם אחת משלמים, והרבה פעמים גובים כסף ולא משלמים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם לא הייתה חובה בחוק היו היום כמה אלפי נהגים שאיש לא היה מוכן לבטח אותם, והם היו צריכים לנהוג בלי ביטוח או לשבת בבית.
מיכאל קליינר
¶
זאת משום שאין שוק חופשי. ברכב יש תעריף סגור, סכום קשיח. אילו השוק היה חופשי, היו מגדירים סכום אחר לנהג המסוכן.
היו"ר אברהם פורז
¶
לאדם שהיה מעורב בתאונת דרכים קטלנית והפרמיה שלו הייתה 30,000 ש"ח בשנה לביטוח חובה לרכב – המשמעות היא בעצם הורדה מהכביש. הרי אדם לא יוכל לעמוד בנטל כזה. אם לא הייתה כפייה של המדינה בעניין זה הוא היה נשאר בבית.
דגנית בן דב
¶
אני מבקשת להעיר הערה: נקודת המוצא של החוק היא בעיית הנשיכות. אולם נושא הכלב המסוכן, כלב התקיפה, נמחק מהחוק, ונשאר רק מקרהו של כלב שנשך או שתקף פעם אחת. והסעיף הזה נצמד לסעיפים שעוסקים בכלבים מסוכנים.
מיכל סגן-כהן
¶
אחד הסעיפים הללו קובע שאפשר להחזיר כלב שנשך לבעליו בתנאים מסוימים. במקום כלב מסוכן אפשר לכתוב "כלב שנשך פעם אחת".
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון. ושנית, הפסקנו לעסוק בשאלת הגזע אך לא בשאלת הכלב המסוכן.
לסיום אני מבקש לפנות לעו"ד רובין. עו"ד בנדלר פנתה אליו כדי לעזור לוועדה, ולא מתוך אינטרס אישי.
בני רובין
¶
אני מוכן להסביר את דבריי. לא הצלחתי להתבטא בישיבה בכל מיני נושאים. לא הבנתי מה היה מצופה ממני, ולא הייתה לי אפשרות לברר את הדברים כמו שהם נאמרו. אם הוועדה מבקשת ממני, אשמח לעשות זאת, כמו תמיד.
כמו שהדברים נאמרו לא הייתה לי אפשרות לבקש הסבר לדברים. הטענה איננה כלפי היו"ר.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא ראיתי שעו"ד רובין ביקש רשות דיבור ולא קיבל. עו"ד רובין ותיק בכנסת ויודע איך הדברים מתנהלים. אם היה מרים את ידו ומבקש רשות דיבור, הוא היה מקבל אותה. גם מר שדה מתלונן על שלא זכה לזכות דיבור, אך גם הוא דיבר לא מעט.
היו"ר אברהם פורז
¶
בכל מקרה אני נותן רשות דיבור לפי התנהלות מסוימת. כל פנייה של מנהלת הוועדה או של היועצת המשפטית של הוועדה שמטרתה לסייע לעבודת הוועדה היא כמו פנייה של הוועדה. אם יש משהו לא ברור, אפשר לשאול אותי ולקבל הבהרה.
לישיבה זו יהיה המשך, ונודיע למוזמנים על המועד הנוסף. אני מבקש מהנוכחים להעביר לוועדה את מה שהתבקשו להעביר בינתיים. תודה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 11:15.