פרוטוקולים/כלכלה/5095
2
ועדת כלכלה
21.5.2002
פרוטוקולים/כלכלה/5095
ירושלים, י"ז בסיון, תשס"ב
28 במאי, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 461
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, י' בסיון התשס"ב (21 במאי 2002), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 21/05/2002
צו הגז (בטיחות ורישוי) (הפחתת הסיכון בגלילות), התשס"ב-2002.
פרוטוקול
סדר היום
צו הגז (בטיחות ורישוי) (הפחתת הסיכון בגלילות), התשס"ב-2002.
מוזמנים
¶
נעמי בלומנטל סגנית שר התשתיות
אדוארד בלאו משרד התשתיות
חיים תמם מ"מ מפקח כבאות ראשי
אייל כספי מפקד שירותי כבאות הרצליה
גדעון דבי אמישראגז
פנחס גידרמן פזגז
אלי פיימן פזגז
מתי עלבע יועץ חברת ש.א.מ מרכז הגז בע"מ
צחי בר-ציון, עו"ד לשכה משפטית, משרד האוצר
שרון בן-גל לשכה משפטית, משרד העבודה והרווחה
ורדית רז,עו"ד לשכה משפטית, משרד התשתיות
אלי רונן משנה למנכ"ל משרד התשתיות
חגית אייזנמן, עו"ד לשכה משפטית, משרד התשתיות
דן צפריר,עו"ד המשרד לאיכות הסביבה
ד"ר מיקי הרן המשרד לאיכות הסביבה
היו"ר אברהם פורז
¶
אולי אני צריך לפסול את עצמי מדיון כי אני גר במרחק של קילומטר מפי-גלילות. אני מודיע שיש לי עניין בצו. אני לא יזמתי את הצו, אתם יזמתם אותו.
נעמי בלומנטל
¶
אנחנו יזמנו. אני משערת שלאף אחד לא תהיה התנגדות לאשר צו מסוג זה. זה בעצם צו שנועד להפחית את הסיכונים הנובעים מהשימוש במתקנים שנמצאים היום בפי-גלילות. אלה אותם מתקנים שמדובר עליהם הרבה מאוד שנים, שמסכנים את הציבור, מסכנים את התחבורה.
נעמי בלומנטל
¶
אנחנו מדברים על הורדה בכמויות. לאחר מכן, בשלב הבא אנחנו מדברים על הטמנת המכלים מתחת לפני הקרקע. הכל נעשה בתיאום עם חברות הגז, עם משרדי הממשלה. אנחנו בו-זמנית מחפשים אתרים חלופיים.
אלי רונן
¶
בשנים האחרונות אנחנו פועלים בצורה מאוד אינטנסיבית על-מנת להביא לחיסולה הסופי של החווה בפי-גלילות. הבקשה של המשרד היא להביא לצמצום מאוד משמעותי של הכמויות. אנחנו מדברים על הורדה של הכמות של פזגז במתקן. אם יש להם היום 1600, כאן אנחנו מקטינים את זה ל-180 טון, שזה קצת למעלה מ-10%. בחורף, שזה מספר חודשים מצומצם, אנחנו מקטינים את זה ל-360 טון ואת הגז ללא ריח ל-110 טון.
אלי פיימן
¶
סיום הייצור בבית זיקוק זה גז נוזלי. ככה זה נשמר עד הבית. בערך 80-85 אחוז מהמכל הוא נוזלי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה אומר שאם הם ירצו לעבור על הכמות שכתובה כאן הם יצטרכו להטמין. האם חברות הגז מתכוונות לבצע מתקנים מוטמנים?
אלי רונן
¶
כי אנחנו מדברים על פרקי זמן של לפחות 3 שנים. אין אתר חלופי שיהיה מוכן מהיום בעוד 3 שנים. זאת הסיבה שאנחנו רוצים לצמצם את הסיכון עד כמה שאפשר.
אלי פיימן
¶
זאת אופציה שקיימת. היא יוצרת בעיות בתפעול. כל הצוברים, כולל מה שנמצא בבתי הזיקוק, בקצ"א ובאשקלון נמצאים בשיטה הזאת.
אלי רונן
¶
במזכר ההבנות יש נקודה אחת פתוחה, וזה כל הנושא של עלות ההטמנה. זה נושא שנמצא בדיונים. יש עלות להטמנה הזאת. יש איזה שהוא דין ודברים מול החברות, לכן לא הכנסנו את זה לצו. כרגע אנחנו מדברים על הפחתה משמעותית של הכמויות.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון לרגע זה, באופן משפטי, לגבי מכל מוטמן אין מגבלה סטטוטורית, רק ההבנות ביניכם לבינם?
דן צפריר
¶
אם מפנים למזכר ההבנות, שזה איזה שהוא נספח אמורפי שאף אחד לא יודע איפה הוא נמצא, אז אין התחייבות להטמין על פי הצו.
גדעון דבי
¶
לדעתי סעיף 7 מיותר, צריך לחזור לנוסח הקודם. יש מזכר הבנות מחייב. צריך להכניס אותו כאן לתקנות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני חושב שהדרך הראויה היא להביא לפה את מזכר ההבנות ואת כלליו. האם אני יכול לקבוע בלי לראות את המסמך? זה לא הליך חקיקה ראוי. אנחנו לא יודעים מה דובר שם. האם אני טועה, גברת בנדלר?
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו נאשר את ההגבלה לגבי המכלים העיליים. לגבי המכלים המוטמנים תקחו את מזכר ההבנות, תהפכו אותו לתקנה ותביאו אותו אלינו.
אתי בנדלר
¶
לגבי המכלים העיליים יש את סעיף 6. השאלה היא אם אתה רוצה לאפשר חריגה ללא הגבלה לפי שיקול דעת של המנהל.
מיקי הרן
¶
גם לפי דעתנו מזכר ההבנות היה צריך להיות חלק מהצו. אם מורידים את זה אז מה שנשאר זה רק ההורדה בכמות של פזגז. אמישראגז לא יורדת בכמות.
מיקי הרן
¶
זה לא משהו מהותי. מה שמקבלים פה במתנה זה לאחסן גז ללא ריח, שזה אחד הדברים המסוכנים ביותר. הכבאות ואנחנו מתנגדים לגז ללא ריח בפי-גלילות. אם מזכר ההבנות נכנס פנימה, אז יש לזה יתרון כי הוא מדבר על הטמנה, אבל אם הצו נשאר כמו שהוא ונותן להם להחזיק גז ללא ריח, לא מוטמן, אז מה עשינו? הורדנו את הכדור של פזגז, שזה חיובי, אבל זה לא מספיק.
אלי רונן
¶
אני חולק על גברת הרן שטוענת שיש פה הישג לא משמעותי. העובדות מדברות בעד עצמן. זה שמקטינים את הכמות או את הפוטנציאל מ-1600 ל-180..
אלי רונן
¶
הם גדלו ל-1600 ואנחנו הקטנו אותם ל-180. אל תבואי ותאמרי שזה זניח. לאמישרגז אחרי הצו הקודם היה 770. הקטנו אותם פה ב-60%. הכמות של הגז ללא ריח היא הכמות המינימאלית שטוענות החברות שאיתה הן מסוגלות לתפקד על-מנת לספק אותו. במידה ואפשר להפעיל עוד לחץ ולהקטין, בבקשה, אני בעד.
היו"ר אברהם פורז
¶
שר התשתיות מציע לנו הצעה. אנחנו יכולים לאשר או לדחות. האם יש פה התקדמות? אם אנחנו לא מאשרים את זה אז אין מגבלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
ד"ר הרן, עצם העובדה שיש מגבלה זה דבר שמשפר את מצב הבטיחות. יכול להיות שההתקדמות לא מספקת, אבל אין לי כלים לא לאשר 180 ולאשר 160. אני חושב שכדאי לאשר את הצו.
היו"ר אברהם פורז
¶
לכם במשרד לאיכות הסביבה יש כלים להתמודד עם המספרים? אתם יכולתם לבוא אלינו עם הצעה, למשל, שפזגז תרד ל120 במקום ל-180?
מיקי הרן
¶
אנחנו אמרנו שצריך להטמין את זה בפי גלילות. זה דבר שנכנס במזכר ההבנות. אם זה היה חלק מהצו אז אני בעד. ברגע שמזכר ההבנות לא בפנים, אז מה עשינו?
היו"ר אברהם פורז
¶
כשאתה אומר להם להיכנס להשקעות ולקבור בפי גלילות, אתה רומז להם שזה לא יזוז משם לעולם. עצם העובדה שאתה מסכים שהם יעשו שם מתקנים חדשים, אתה קורץ להם שאתה משלים עם המשך פעילות האתר. אחרת היית אומר להם להקטין את הכמויות, בלי להקים מתקן חדש.
אלי רונן
¶
במקביל לפעילות שאנחנו מבצעים, מינהל מקרקעי ישראל יושב עם החברות בצורה מאוד אינטנסיבית על-מנת לנסח הסכם להסדר המקרקעין. ברגע שיחתם הסכם המקרקעין, כל העסק הזה יצא לדרך. בוודאי ובוודאי אין למינהל מקרקעי ישראל אינטרס להנציח את החווה בפי-גלילות. התוכנית על פי לוחות הזמנים האופטימיים ביותר תאושר תוך סדר גודל של 7 שנים. בינתיים אנחנו רוצים להפחית את הסיכון.
אלי רונן
¶
אני מדבר על אישור תוכנית הבנייה של המינהל. להערכתי, סדר גודל של 3 שנים בשביל לפנות אותם משם. מדובר על עלות של 2 מיליון דולר להטמין. מחצית זה עבור המכלים, שזה ממילא החברות תיקחנה לאתר החלופי ברגע שיהיה. המחצית השנייה זה עבודות בשטח. אנחנו מדברים על סדר גודל של כמיליון דולר עבודות בשטח. על הנקודה הזאת יש מחלוקת. אנחנו נגיע להסכמה מול החברות מי יממן את זה.
אלי רונן
¶
יש לנו את השפד"ן. כולנו יודעים מה הסטטוס שלו. אנחנו נמצאים בשלב די מתקדם של התוכנית המפורטת.
אלי רונן
¶
האתר השני הוא אתר קצ"א, שהוא לא אתר חלופי אחד לאחד לפי-גלילות כי הוא מרוחק מאיזור המרכז. יש הגדלה של 1500 טון שתהיה מוכנה באוקטובר שנת 2002. החברות כבר נערכות לעניין הזה. היו שני אתרים נוספים שנבחנו. אחד זה ברנטיס והשני ביסודות. כנראה ששני האתרים האלה נופלים בגלל חיל האוויר ובגלל הצבא. האתר השלישי שנבחן זה אתר חלץ.
אלי רונן
¶
הוא רחוק. יש עוד כמה מגבלות לגבי אתר חלץ. זה מה שיש על הפרק. במקביל פועלים בקריית-אתא על-מנת להטמין שם.
אלי רונן
¶
לפני שנה יצאה משלחת, יחד עם חברת תש"ן, כדי לבחון טכנולוגיות כאלה. יש טכנולוגיה כזאת במדינות אירופה. המגבלה היא העלות. צריך להטמין את הגפ"מ בעומק מאוד גדול. אם אתה לא מקים מתקן עם מאסה מספיק גדולה, אז אין כדאיות לעשות את כל הדבר הזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אילו היינו אומרים שתוך תקופה מסויימת כל חוות פי-גלילות הופכת למוטמנת, זה היה בסדר מבחינתכם?
פנחס גידרמן
¶
אנחנו התחייבנו בפני משרד התשתיות לשאוף להגיע לכמויות על פי הצו שחדל מלהיות לפני מספר חודשים. לפני שמדברים על הקטע של מילוי המכלים לצרכנים פרטיים, אנחנו צריכים את זה כבטן איחסון כי אין משהו אחר. פזגז ויתרה במסגרת מזכר ההבנות על היכולת התמרונית שלה. היא עברה למצב שבחורף היא צריכה לעבוד עם משהו כמו 360 טון גז ובקיץ עם 180 טון גז, שזה פחות או יותר יום וחצי עבודה. זה בלתי אפשרי כמעט.
פנחס גידרמן
¶
מזכר ההבנות מדבר על הטמנה של 400 טון, שיאפשר לנו את אותם 360 טון עבודה בחורף. אנחנו מאחסנים כרגע חלק מהגז בקצ"א. בחלק מהגז ויתרנו על המלאי שלנו, כלומר פגענו ביכולת התפעול האמיתית של החברה.
פנחס גידרמן
¶
קשה מאוד. אני מודה שיותר מכליות נוסעות בכבישים. אני הזהרתי, כתבתי, אמרתי, הבאתי חוות דעת של המומחה במדינה לנושא של תחבורה, וזה מונח בבית המשפט העליון. כל עוד לא יחליטו שאין גז במדינה לצרכנים - וזו זכות של כל אדם להשתמש בגז אם הוא רוצה - מישהו צריך לפתור את הבעיה הזאת. אי אפשר שמשרד ממשלתי אחד יזרוק את זה על השני ואנחנו באמצע עם הצרכנים שלנו.
יש את סיפור עלות ההטמנה. אני מסכים עם מה שאלי אמר, רק כשמדובר על 2 מיליון דולר לחברה, לא לאתר. אם נוכל להשתמש בצוברים האלה במקום אחר, ודאי שלא נצטרך לרכוש חדשים. על זה יש מחלוקת עם משרד התשתיות.
היו"ר אברהם פורז
¶
בהנחה שזה בטוח, אפשר לקדם את הבנייה של רמת אביב ג' כך שתהיה יותר קרובה לאתר, או שצריך עדיין לשמור על המרחק הזה? מעבר לשאלה של הבטיחות, יש קטע עצום של קרקע במרכז הארץ..
פנחס גידרמן
¶
אני מתאר לעצמי שמישהו כבר חשב על פיתוח האזור הזה ללא מכלי גז ודלק באזור. ככל שהדברים קשורים לפזגז, הטמנה עילית היא הטמנה בטוחה. הכמות שאנחנו הסכמנו לחיות איתה היא ויתור ענק מצידנו. יש לזה מחיר גם ברמה התפקודית וגם ברמה הכספית. מכליות קטנות שפעם לקחו גז בפי-גלילות יצטרכו לנסוע לאשדוד ואולי לקצ"א. אתם תראו הרבה מאוד מכליות קטנות של 6 טון ושל 8 טון, שבעבר לא נסעו את המרחקים האלה, נוסעות לחיפה או לקצ"א ואשקלון. שלא ייאמר שזה לא נאמר כי זה יהיה. זה בעצם מתחיל לקרות עכשיו כי אנחנו בירידת מלאים.
אייל כספי
¶
מבחינת בטיחות בזיקה לכיבוי אש, צריך לקבל החלטה בהולה, כי אנחנו נשענים עדיין על החלטת הממשלה משנת 1998.
אלי רונן
¶
זה יקרה. זה לא תהליך שיקח שנה. מאחר והמתחם הזה טומן בחובו הרבה מאוד מיליארדים של שקלים, אז העסק הזה לא פשוט.
אלי רונן
¶
עם הדלק אין בעיה בטיחותית. ברגע שיגיעו להסדר מול חברת פי-גלילות, הדלק יתחלק בין החוות הקיימות.
אייל כספי
¶
חייבים לקבל החלטה להטמין את זה בקרקע או לתקן את זה על סמך תקנים מקובלים, כי הסכנה היא יום-יומית.
אתי בנדלר
¶
הנוסח כפי שמוצע בסעיף 6 איננו ראוי, כי הוא משאיר שיקול דעת רחב מאוד למנהל. אני מבקשת להפנות את תשומת ליבכם לסעיף 6 לצו הקודם, שתוקפו פג ב-1 למרץ שנה זו. הוא אמר ככה: "במקרים חריגים, רשאית החברה לבקש מאת המנהל אישור לאחסן גפ"מ בכמויות או לתקופות העולות על האמור בסעיפים 3-5. לעניין זה – מקרה חריג כל אחד מאלה;"
היו"ר אברהם פורז
¶
כן. אני מציע למחוק את סעיף 7. תביאו לנו את מזכר ההבנות בתור תקנה נפרדת. זה לא חקיקה ראויה כשאומרים "אני מפנה אותך להסכם בין הצדדים". או שיש הסכם ביניכם והם יכבדו אותו, או שתיקחו את עיקרי מזכר ההבנות ותנסחו אותם.
חגית אייזנמן
¶
מזכר ההבנות מותנה בהסכם עם מינהל מקרקעי ישראל. לסעיף של ההפחתות ניתן תוקף מיידי, לכן הכנסנו אותו.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מוכן לקבוע ישיבה בעוד חודשיים, שבה נקבל מכם דיווח על ההתקדמות שלכם. אנחנו מאשרים את הצו בלי סעיף 7. כרגע רק הפחתנו את הכמויות. בעוד חודשיים, לפני צאת הכנסת לפגרה, נקיים דיון נוסף. מישהו צריך להחליט אחת משתיים: או שיש חלופה או שאין חלופה. אם יש חלופה, תאשרו אותה, תשלחו אותם לשם ותפנו את פי-גלילות. אם אין חלופה אמיתית, תנו להם לקבור את זה שם, ונגמר הסיפור.
חיים תמם
¶
יש פה סקר של הטווחים הסטריליים שצריכים להיות לפי כמויות. אם הכמות היא 1600,1800 אז הטווח צריך להיות 1000 מטר. אם יורדים בכמות מ1800 טון ל-500 טון, אז הטווח הוא 960 מטר, כלומר לא שינוי משמעותי.
היו"ר אברהם פורז
¶
לחברות הגז יש שירות חיוני לציבור. אתה לא יכול להגיד להם "אתם מסוכנים", בלי לתת להם אתר חלופי. אנחנו מאשרים את הצו. בעוד חודשיים נזמן אתכם כדי שתדווחו לנו על ההתקדמות. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:15