פרוטוקולים/כלכלה/5016
2
ועדת הכלכלה
6.5.2002
פרוטוקולים/כלכלה/5016
ירושלים, ב' בסיון, תשס"ב
13 במאי, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 448
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ד באייר התשס"ב (6 במאי 2002), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 06/05/2002
הצעת חוק משק הדלק (הגבלת הפעלה ומכירת דלק לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין), התשס"א-2001, של קבוצת חברי כנסת (פ/2794)
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק משק הדלק (הגבלת הפעלה ומכירת דלק לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין), התשס"א-2001, של קבוצת חברי כנסת (פ/2794)
מוזמנים
¶
עו"ד חגית אייזנמן - המשרד לתשתיות לאומיות, לשכה משפטית
עו"ד שרון גלעד - משרד המשפטים, מח' ייעוץ וחקיקה
עו"ד אביטל שטרנברג - משרד המשפטים
עו"ד ענת קליין - הרשות להגבלים עסקיים, לשכה משפטית
ברוך ובר - המשרד לאיכות הסביבה, ראש אגף שפכים ודלקים
עו"ד זהר טחרוש - המשרד לאיכות הסביבה, לשכה משפטית
שרון בן גל - משרד העבודה והרווחה, אגף לפיקוח על העבודה
ישראל יניב - מנכ"ל דור אנרגיה
שמואל אנצ'ל - מנכ"ל טן
רן מזור - מנהל תכנון טן
עו"ד שמואל בורסי - טן חברה לדלק בע,מ
אילן קליגר - סמנכ"ל כספים-אלון
אחמד וסאר - מנכ"ל הגליל חברת הדלק לישראל בע"מ
יעל דניאלי - דוברת חברת פז
עו"ד אבישי שרון - חברת פז
עו"ד יריב פקטה - חברת פז, יועץ משפטי
עו"ד אלעד אייזנברג - חברת פז, יועץ משפטי
שמואל פרידמן - חברת סונול, סמנכ"ל שיווק
עו"ד רם סואן - חברת סונול, יועץ משפטי
עו"ד יעקב פרידגוט - יועמ"ש חברת דלק ומנכ"ל איגוד חברות הנפט
ומזכיר החברה
יאיר יצחקי - יו"ר פזגז
יעקב גזית - חברת סונול
אלי הלחמי - מנכ"ל אנרגיה ישראל
שמואל רם - חברת דיאלוג 2000
משה שי - חברת דיאלוג 2000
עו"ד אליעד שרגא - איגוד תחנות הדלק
עו"ד מיכה דרורי - התנועה הקיבוצית, מח' משפטית
צבי קורמן - יו"ר ארגון סוכני ובעלי תחנות דלק
מתי יצחק - יו"ר ועד דלק
אליק מאור - עיתונות מדיה קום
קצרנית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק משק הדלק (הגבלת הפעלה ומכירת דלק לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין),התשס"א-2001, של קבוצת חברי כנסת (פ/2794)
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, שלום לכם, אנחנו מקיימים היום דיון בהצעת חוק משק הדלק (הגבלת הפעלה ומכירת דלק לתחנות תדלוק הפועלות שלא כדין), התשס"א-2001, של קבוצת חברי כנסת. היוזמת היא חברת הכנסת נחמה רונן.
בישיבה הקודמת קבענו את העקרונות, ואני מבין שמשרד המשפטים, בהתאם למה שנאמר פה, ניסח הצעת חוק.
נחמה רונן
¶
אדוני, ברשותך, לפני שאתה מתחיל עם משרד המשפטים, אני רוצה לומר שבדיון הקודם שקיימנו, דיברנו כולנו על הדחיפות והצורך לעשות את תהליך החקיקה הזה קצת יותר מזורז, כדי שלא נגיע לסוף הקדנציה, ונכא על חטא, ומאז הדיון הקודם, שקיימנו לפני מספר חודשים, נפתחו עוד 12 תחנות דלק פירטיות, שאנחנו יודעים עליהן, לא סתם מישהו הציב משאבה, אלא ממש תחנות. יש פה את התמונות שלהן, אם אדוני ירצה לראות. אפשר להעביר את השמות והיכן הן נמצאות. מדובר על תופעה, שאם לא נאיץ את תהליך החקיקה ונעצור אותה, לא נוכל להשתלט עליה, משום שהכוחות פה הרבה יותר חזקים מאתנו.
יש פה הצעות שונות. יש רצון לעשות אופטימיזציה של הנושא. אם נרצה להגיע למאה אחוז, לא נגיע לשום דבר. לכן צריך להגיע למסקנה מה הכי נכון, הכי ישים והכי פרקטי, ולא לנסות לתקן את כל העולם בהזדמנות חגיגית זו.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, בואו נתקדם, כדי לנסות אולי לגמור היום, ולאפשר להעביר את הצעת החוק לקריאה ראשונה.
גברת גלעד, אני מבין שהנוסח שמונח על השולחנות זו ההצעה.
היו"ר אברהם פורז
¶
נקפוץ על סעיף ההגדרות, ונקרא מסעיף 2 ואילך. בכל פעם שנגיע להגדרה באחד הסעיפים, נחזור להגדרות.
חגית אייזנמן
¶
העיקרון שכרגע נמצא בחוק הוא, שאסור למכור דלק, אלא לתחנה שרשומה במרשם.
איסור מכירה
"2. א. במשרד התשתיות הלאומיות תנוהל רשימה של תחנות תדלוקי מורשות, לפי הוראות סעיף 3.
2. לא ימכור אדם ולא יספק דלק לתחנת תדלוק, שאינה כלולה ברשימת תחנות תדלוק מורשות, שפורסמה לפי סעיף 3."
אתי בנדלר
¶
סעיף 2 קובע, בהתאם להצעה, איסור מכירה על-ידי אדם. "לא ימכור אדם". לעומת זאת, סעיף 6, הדן בעיצומים ואמצעים אחרים, מדבר על סנקציות נגד חברת דלק - "היה למנהל יסוד סביר להניח, כי חברת דלק מוכרת או מספקת דלק בניגוד להוראות סעיף 2". האם יש כוונה מאחורי ההבדל, שהאיסור חל על כל אדם, ואילו הסנקציות הן רק על חברת דלק?
חגית אייזנמן
¶
ודאי שהאיסור חל על כל אדם. מאחר שכל הנושא של הרישום הוא רק לגבי חברת דלק, אינני יכולה להפעיל סנקציה של מחיקה מהרישום למישהו שמלכתחילה לא חייב רישום.
אתי בנדלר
¶
יש מספר סנקציות שמוצעות בחוק. אחת מהן היא מחיקה ממרשם חברות הדלק, שזה נושא בפני עצמו, ואני מניחה שהוועדה תיתן דעתה לנושא הזה, האם זה באמת קשור או לא קשור להצעת החוק דנן. אני מדברת על הסנקציות האחרות - עיצומים ועונשין, עבירות פליליות.
שרון גלעד
¶
חברת דלק היא תמיד תאגיד, ורק אותה אפשר למחוק מהמרשם, זה מובן מאליו. בעיצומים, מאחר ובעיקרון הלכנו לעיצומים שהם בחוק ההסדרים, שאלה עיצומים על חברות דלק, אז שוב, זה רק חברות דלק. צריך לשקול אולי לעשות פה עיצומים חדשים, שלא מכוח חוק ההסדרים, גם לגבי אדם, אם תנחו אותנו לעשות זאת.
היו"ר אברהם פורז
¶
חבל לבזבז על זה את הזמן. הכוונה שלנו היא הגדרה רחבה. המונח "אדם", כולל גם סוכן, גם אדם פרטי וגם חברת דלק. זו הכוונה. לכל האורך אנחנו אומרים שכל מי שעוסק בזה, זה חל עליו. לא ניצור מצב שבו יש סנקציה רק לגבי חברת דלק, למשל, אבל על הסוכן אין סנקציה. כשנגיע לסעיף 6, נתקן את זה.
יעקב פרידגוט
¶
הכוונה של מנסחי הצעת החוק היא ודאי כוונה טובה, להילחם בתופעה שכולנו מגנים, של מציאות התחנות הפירטיות. לאחר שקראתי את הצעת החוק נזכרתי בדברי רבי יהודה הלוי שאמר בספר "הכוזרי", "כוונתך רצויה, אך מעשיך אינם רצויים", ואני אסביר מדוע.
בסעיף 2 שעכשיו קראנו, האיסור חל לגבי אספקה לכל תחנת תדלוק. בסעיף ההגדרות, תחנת תדלוק כוללת תחנת תדלוק ציבורית או פנימית. עם כל הכבוד למי שניסח את הצעת החוק, הוא כנראה לא יודע מה נקראת תחנה פנימית. לידיעתכם, יש עשרות אלפי תחנות פנימיות.
יעקב פרידגוט
¶
ההיגיון של הצעת החוק אומר שמשרד התשתיות יפרסם רשימה ויעדכן אותה כל שבוע, של כל התחנות, לא רק הציבוריות, גם הפנימיות. זו, ואני אומר מראש, ואתם יכולים לרשום, משימה בלתי אפשרית.
מה זה תחנה פנימית? כל מפעל שיש לו מכל, ששם מתדלקים, זו תחנה פנימית לפי ההגדרה. אתם מעלים בדעתכם שאלה שיש להם מכלים ידווחו?
היו"ר אברהם פורז
¶
ההערה ברורה, ואם היא תתקבל, החוק הופך לאפס, אפשר לזרוק אותו לפח, כי אז כל מיני תחנות חצר ימשיכו לעסוק בזה. כל מי שרוצה למכור דלק לאחר, גם אם הוא מוכר ליטר, יהיה חייב להירשם.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה צריך להיות מנוסח באופן כזה. ברור שאם אני מחזיק מכל דלק בבית, ואני מתדלק אתו את התנור שלי, זה לא חל עלי.
היו"ר אברהם פורז
¶
תחנה פנימית במושב, יכול להיות שהיא מוכרת לאנשי המושב? אם זו תחנה פנימית של קואופרטיב לתחבורה, שמתדלק רק את המשאיות שלו, זה לא שייך לעניין. אם התחנה מחליטה לתדלק אחרים ולקחת כסף, ולא מעניין אותנו אם זה בתוך מושב, אחד שמוכר לכל חברי המושב, חייב להיות מדווח.
יעקב פרידגוט
¶
ההצעה שלי פשוטה בתכלית. במקום ההגדרה הקיימת של "תחנת תדלוק", צריך להגדיר "כל תחנה המוכרת מוצרי דלק לציבור הרחב", נקודה, ואז לא צריך "ציבורית" ולא צריך "פנימית".
יעקב פרידגוט
¶
שיהיה "לציבור". אם זה לא לשימוש עצמי, זה לציבור. אפשר להוסיף ולהגדיר: כל אספקה שאיננה לשימוש עצמי, זו מכירה.
שרון בן-גל
¶
יש תקנות לרישוי עסקים, ששם ההגדרות ברורות יותר. אותה תחנה שאמרת שהיא תחנה פנימית, בתקנות לרישוי עסקים, היא מופיעה כתחנה ציבורית.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, אתם רוצים לשאול את כל השאלות של האיפכא מסתברא, נשאיר את זה לבתי המשפט. אני חושב שזו ההגדרה המצמצמת ביותר והנכונה ביותר.
שרון גלעד
¶
ניסחנו את ההגדרה כך שיכללו גם את התחנות הפנימיות, משום שרצינו לעשות את החוק הזה למאוד פשוט. יש רשימה לבנה, ולפי הרשימה הלבנה אתה יודע בדיוק למי אתה מוכר. מה תהיה הטענה? נניח שאנחנו לוקחים תחנה שהיא רק פנימית, ואין לה רשיון עסק - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה למנוע מצב שבו חקלאי, שיש לו חמישה טרקטורים, והוא קונה מכל סולר לתדלק את הטרקטורים של עצמו, שהוא יצטרך להירשם. זו לא הכוונה. איך מוציאים את אלה החוצה?
שרון גלעד
¶
כל מי שעל-פי חוק רישוי עסקים צריך להירשם, צריך יהיה להודיע גם כאן. הרי זה לא כל כך מסובך. אתה סך הכול שולח מכתב.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא הגיוני. רבותי, תודה רבה. אין יותר ויכוח. חבל על הזמן. רבותי, אני לא אתן לכם למשוך את הדיון הזה עד אין קץ. אחרי הקריאה הראשונה, אם הצעת החוק תעבור, נטפל בזה. כרגע ההגדרה היא "למעט לשימוש עצמי", מי שמתדלק לא לשימוש עצמי, צריך להירשם.
רם סואן
¶
בסעיף הזה, כפי שהוא מנוסח, הופך את חברות הדלק לשוטרים מטעם המדינה, הן אלה שצריכות להשגיח. מצד שני, אין כאן שום סנקציה על מי שמפעיל את התחנות האלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, גם היום אני מניח, שהפעלת תחנת דלק פירטית היא דבר לא חוקי, ועובדה שזה לא עובד. כנראה שהדרך היחידה למנוע את זה היא להטיל על חברות הדלק את הנטל לא למכור לאנשים האלה. זה ההיגיון שעומד מאחורי הצעת החוק,כ ל היתר זה דיבורים.
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת כבר עבירה. הבשורה שיש בהצעת החוק הזאת היא, שאנחנו אוסרים על חברת דלק למכור לתחנה פירטית. זה שהפירט בעצמו עבר עבירה, וזה אסור, אנחנו יודעים מזמן.
היו"ר אברהם פורז
¶
אדוני, תדאג לכך שהצעת החוק תיפול בקריאה ראשונה. כעת היא עברה בקריאה מוקדמת בכנסת, זה הרעיון.
שמואל בורסי
¶
אנחנו בעד סדר בענף, שלא תהיה אי-הבנה. כפי שידוע לכם הוגשה עתירה לבג"ץ על-ידי ארגון תחנות הדלק, ארגון שמייצג כ-500 תחנות, והתיק עדיין תלוי ועומד בבג"ץ. אנחנו מברכים על העתירה. כפי שניתן לראות, יש חקיקה. החקיקה הקיימת צריכה לענות על הבעיה הקיימת. אני מניח שבעקבות העתירה גם תהיה תשובה לבעיה הקיימת. גם לחוק רישוי עסקים יש מנגנון ענישה ויש מנגנון אכיפה, ויש את סעיף 17, ויש לראש רשות מקומית סמכות מינהלית, ויש סמכות שיפוטית.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה להסביר לך משהו לגבי הפרוצדורה בכנסת. יכול להיות שהרעיון של חברת הכנסת רונן הוא רעיון לא טוב. יכול להיות. אתה אומר שהצעת החוק שלה לא טובה, זכותך. הכנסת העבירה לנו אותה, כדי שנכין אותה.
היו"ר אברהם פורז
¶
המליאה אישרה את הצעת החוק והעבירה לנו כדי שנכין לקריאה ראשונה. אם אתה חושב שהצעת החוק רעה, תשכנע את חברי הכנסת שיצביעו נגדה בקריאה ראשונה. חובתי להביא את הצעת החוק לקריאה ראשונה, כי כך החליטה מליאת הכנסת. טענות על כך שהצעת החוק לא טובה מיסודה, לא תישמענה, כי זה בניגוד לתקנון הכנסת.
שמואל בורסי
¶
מחר יאסרו על תנובה למכור חלב לחנויות מכולת שאין להן רשיון. זה אותו דבר. נגיע למצב מרחיק לכת. תהיה אנדרלמוסיה מוחלטת בנושא.
שמואל אנצ'ל
¶
אני זוכר שחברת הכנסת רונן דיברה על איכות סביבה, כשהיא דיברה על תחנות מזהמות. אם אני זוכר, המהות הראשונה של הצעת החוק באה דרך הכובע של איכות הסביבה.
שמואל אנצ'ל
¶
יש פה שני דברים. יש פה תחנות ציבוריות, שכולם רואים אותן, עומדות בצדי הדרכים, אם זה פז, דלק, סונול, דור אלון, טן, שיש לה 25 תחנות. ובכל מקרה אנחנו מדברים על התחנות האחרות, על אותן תחנות פירטיות שמוכרות לכל דיכפין, ועליהן צריך לנהל רשימה. זה שננהל רשימה לבנה למי כן מותר, ויש היום 30 חברות דלק רשומות, כי סף הכניסה לשוק הדלק הוא אפס, פעם היה סף כניסה גבוה – 8 מיליון דולר, הוכחת יכולות וכן הלאה.
שמואל אנצ'ל
¶
מה שמפריע לי שמתעסקים עם מה שבסדר. הוא קיבל רשיון איכות הסביבה וכן הלאה. פה ושם ימצאו ליקוי קטן ויתקנו, אבל מה שלא בסדר, שמדובר במאות תחנות, שאנחנו מעבירים גם לרשויות המקומיות וגם לאנשים שתפקידם לטפל. זה לא מטופל מכל מיני טעמים וסיבות.
נחמה רונן
¶
מה שלא בסדר, גם לא רשום. מבחינה פרקטית אפשר לעשות רשימה של מה שכן, וכל מה שלא ברשימה של הכן, הוא לא. זה יותר נוח מבחינה פרקטית.
נחמה רונן
¶
אי-אפשר, כי מה שלא בסדר, הוא לא חוקי, וגם לא יודעים שהוא קיים. יודעים רק כשמסתובבים בצפון ורואים כל מיני תחנות פירטיות.
שמואל אנצ'ל
¶
לא מוזכר, בכל הצעת החוק, המחויבות של הוועדות המקומיות, הרשויות השלטוניות לטפל בדברים. מה קורה כשהם לא מטפלים? זה לא שלא מגישים בקשות וכן הלאה. אני מהצד של מגישי הבקשות, אני לא זוכה לשום שיתוף פעולה ברשות המקומית. הדברים נסחבים, הביורוקרטיה חוגגת, אין תשובות, אם זה חופשים, לידות, חגים וכן הלאה. אני לא רואה את המחויבות של הרשות המקומית לעניין הזה, וצריך להראות את זה כאן.
ישראל יניב
¶
יש בעיה של תחנות פירטיות, אנחנו נגד תחנות פירטיות, אבל מה שעושים פה, שהולכים לטפל בבעיה שהיא חשובה, אבל היא לא הבעיה המרכזית בשוק הדלק. לוקחים פטיש של חמישה קילו כדי לטפל בבעיית זבוב. למרבה הצער, הזבוב גם יושב על הראש של מישהו. זה חוק דרקוני, זה חוק בעייתי, אי-אפשר ליישם אותו. מישהו פה ניסה להשיג רשיון עסק? זה לוקח אין סוף זמן. יש איזו סנקציה על איזו ועדה שלא נותנת בזמן את רשיון העסק.
שמואל אנצ'ל
¶
לא, אנחנו לא פותחים, אנחנו מחכים. אין העדפה מתקנת, אני לא פותח. יש לי אתרים, ואני לא פותח. איך אני אפתח בלי רשיון ובלי היתר בנייה? האם אני יכול לבנות, כשבאים הפקחים?
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, אל תספרו לנו סיפורים, כי העברנו פה חוק, והיום הקמת תחנת תדלוק חוקית היא בסמכות ועדה מקומית, וכן קיימות תחנות, ויש הליכי ערעור.
ישראל יניב
¶
יש מצב נתון במדינה, יש עשרות תחנות בקיבוצים שאין להם היתר בנייה, כי הם קיימים כבר 50 שנה, וכנראה שכשחניתה עלתה לאוויר לא נתנו לה היתר בנייה שם. יש בעיה. אם ייקחו את החוק, כמו שהוא מנוסח פה, יצטרכו לסגור היום עשרות תחנות בקיבוצים. שם ייעוד הקרקע לא מוסדר מלפני 50-60 שנה. הרי אתם לא רוצים את זה.
יאיר יצחקי
¶
אני רוצה לומר לוועדה ולידידי שיושבים פה, שמה שנאמר כאן זה הפתרון היחיד. אתה לא תוכל למצוא בוועדה כזאת פתרון של 100%. מה שנאמר פה לגבי הוועדות והקשיים בקבלת רשיונות, הכול נכון, אבל אני לא רואה דרך אחרת. קודם כול נאמרו פה דברים לגבי הפעולות שנעשו. יש בג"ץ, איגוד תחנות הדלק הגיש בג"ץ, וזה לא פתר את הבעיה, מספר התחנות גדל, בג"ץ דן בעניין. יש כאן תמונות שאני יכול להראות לאדוני ולחברי הוועדה איך מוצאים דרכים להתחמק ולמצוא אלטרנטיבות כאלה ואחרות, והעסק הולך וגדל מאז שדיברנו כאן לפני חצי שנה על העניין. לכן, הפתרון היחיד הוא לסגור את הברז. מי שמתדלק את התחנות הפירטיות הן חברות הדלק, וכאן יושבים נציגים של כמעט כולן, של הגדולות שבהן. הדרך לסגור את הברז היא למצוא את אותו קריטריון, שבו תהיה רשימה ותחנות ייכנסו פנימה. אני מסכים שנושא הרישוי הוא בעייתי, היתרי בנייה זה יותר פשוט. היתר הבנייה מורכב מ-22 אישורים של 22 רשויות שונות, שמתכנסות לעניין ההיתר החד-פעמי הזה, ובדרך הזאת אפשר למנוע מאתנו, מחברות הדלק, לספק דלק לאותם מכלים פירטיים שצצים על כל גבעה, בכל מקום במדינת ישראל. את זה צריך להפסיק.
אליעד שרגא
¶
אני רוצה לחזק את ידיו של מי שעושה בעשיית החוק הזה. החוק הזה נדרש. אני אומר זאת כמי שהגיש את העתירה ועומד היום וטוען כנגד 123 משיבים. בג"ץ לא קיבל אף פעם עתירה עם כל כך הרבה משיבים, כשבין הדיון הראשון לדיון השני נוספו עוד 15 משיבים. זה גדל, כמו שנחמה רונן אמרה, בקצב אקספוננציאלי. מפירי החוק מוצאים את הדרך הבלתי חוקית, הפירטית הזאת, כעשייה הכי קלה. היום זה עסק מרוויח יותר מסמים, זה מרוויח יותר מכל דבר אחר. לא משלמים מסים על העסק הזה. אתה רואה שתחנות הדלק נפתחות, והחקיקה היום לא פותרת את הבעיה, כי היא יוצרת מנגנונים לטיפול נקודתי, פר תחנה, ואז אנחנו מוצאים את עצמנו רודפים אחרי התחנות עצמן.
חייבים לטפל בחברות הדלק. הצעת החוק הזאת נדרשת, היא חיונית, היא האמצעי היחיד שיכול לפתור את הבעיה הזאת.
יש פה כל מיני אינטרסנטים שמעלים כל מיני טענות על "החוק הדרקוני" הזה.
שמואל בורסי
¶
אני רק רוצה להזכיר לו שהוא עדיין חייב רשימה של אותן 500 תחנות שהוא מייצג, עד היום לא קיבלנו אותה.
מתי יצחק
¶
הרי אתה בא לתפוס מוכרים על חשבונית במזומן. היום יש שיטה חדשה בחברות הדלק, יש כרטיס או אשראי או כל סוג אחר. אם אפשר צריך לכתוב "המוכר בכל סוג שיטה".
היו"ר אברהם פורז
¶
הדיון בשאלה העקרונית אם הצעת החוק מוצדקת או לא כבר התקיים במליאת הכנסת, ויתקיים שוב במליאת הכנסת. הוועדה לא תחליט שהצעת החוק לא טובה. הרעיון של חברת הכנסת רונן היה, שחברת דלק, לא תמכור לתחנת דלק פירטית, ושתהיה רשימה של התחנות החוקיות. זה הרעיון, זה עבר במליאת הכנסת, זה מה שאנחנו הולכים לאשר לקריאה ראשונה. אם אתם חושבים שהצעת החוק לא טובה, תדאגו לכך שבקריאה ראשונה יהיה רוב להפלתו. חובתנו, לפי תקנון הכנסת, להכין את הרעיון הזה.
שמואל בורסי
¶
צריך להפוך את הרעיון. במקום שתהיה רשימה של התחנות החוקיות, שתהיה רשימה של התחנות הלא חוקיות.
שרון גלעד
¶
אני חוזרת לרעיון של "למעט שימוש עצמי". אנחנו רוצים להציע במקום זה משהו קצת יותר מדויק "למעט מי שעל-פי חוק רישוי עסקים אינו נדרש לרישוי עסק", ואז זה תוחם את מה שהתכוונו, ולא יוצר מצב שבו זה ייהפך למין מקלט.
שרון גלעד
¶
רציתי להיות יותר הוגנת. נדמה לי שוכלם צריכים היתר בנייה. אין מי שלא צריך היתר בנייה. תקנות אחסנת נפט מתייחסות גם למי שזה לצריכתו העצמית.
היו"ר אברהם פורז
¶
ואז הוא צריך רשיון לפי חוק רישוי עסקים, זה לא הגיוני. אני מציע לצורך הקריאה הראשונה להשאיר את ההגדרה "למעט לצריכה עצמית".
שרון גלעד
¶
תחנות תדלוק פנימיות חייבות ברשיון עסק. נניח שהן לא יהיו ברשימה הלבנה, ימכור להם מישהו ויגיד: אתם לא ברשימה - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
אתם לא שולטים בעניין רישוי העסקים. אני אוכיח לכם שחוק רישוי עסקים מופר באלפי מקרים, והמדינה לא עשתה כלום. אני צריך עכשיו להיכנס לבוץ הזה?
היו"ר אברהם פורז
¶
גם אם חקלאי שיש לו מכל דלק, שצריך לתדלק 10 טרקטורים של עצמו, חייב לפי חוק רישוי עסקים, אני לא מתעסק אתו. אני לא רוצה להתעסק אתו.
היו"ר אברהם פורז
¶
חקלאי שיש לו מכל סולר וחמישה טרקטורים וטנדר דיזל, הוא לא הוציא רשיון עסק, למרות שלפי חוק רישוי עסקים הוא צריך להוציא. לפי הצעת החוק, אסור לספק לו דלק יותר, כי אין לו היתר לפי חוק רישוי עסקים. אוטומטית אני מכניס כמה מאות אנשים, שאין לי חשק להתעסק אתם. אני מכניס אותם עכשיו למאגר של עבריינים, אני מכריח אותם ללכת ולהוציא היתרים לפי חוק רישוי עסקים. יכול להיות שהמבנה עצמו של החצובה הוא לא חוקי, יכול להיות שיש עוד איזה מחסן לא חוקי. במילים אחרות: סיבכתי את המערכת, שבמקום להתעסק בעיקר, היא תתעסק בטפל. במקום להתעסק בתחנות הפירטיות שמוכרות לציבור, היא תתעסק עם אלפי אנשים קטנים שיש להם משהו לא בסדר לפי חוק רישוי עסקים. זה מה שאתם רוצים לעשות? אחרי הקריאה הראשונה נדון בזה שוב. כרגע נכתוב "למעט שימוש עצמי".
שמואל רם
¶
אותם אלפי אזרחים קטנים שאתה מדבר עליהם הם כ-70% מסך תצרוכת הסולר במדינת ישראל, שמסופקת בצוברים. על מנת להרחיב את החוק, ואני בעד החוק, צריך להחיל אותו גם על אותם צוברים שמהווים סכנה, כמו שחברת הכנסת רונן הציגה בהיבטי איכות סביבה וכן הלאה.
שמואל רם
¶
המטרה היא לא לאפשר מכירה. אם אתה עובר על איסור מכירה למי שמתדלק 20 ליטר ברכב, או שאתה עובר על איסור מכירה, כי אתה לא עושה את זה על-פי חוק, למי שממלא צובר, בעיני, סליחה שאני אומר את זה, זו אותה עבירה.
היו"ר אברהם פורז
¶
המטרה של הצעת החוק הזאת היא די מצומצמת. זה להפסיק פעולת תחנות שמוכרות לציבור על בסיס פירטי. יש בעיות סביבתיות אחרות.
שמואל בורסי
¶
הוגשה עתירה על-ידי חברי אליעד שרגא. הוא הגדיר תחנה פירטית באופן שונה. אני מאוד אשמח שהוא יאמר מה ההגדרה שלו.
שמואל בורסי
¶
בנושא של משק הדלק, כנראה נעלמים מעינינו, גם דוח מבקר המדינה האחרון וגם דוח מבקרת המדינה לשעבר, הגברת מרים בן פורת משנת 1993. במקום להגדיל את התחרות, עושים בדיוק הפוך.
השתמע מכאן כאילו לקבל היתר בנייה זה ללכת על שטיח. אני רוצה לומר לכם, ואולי אתם לא נותנים את הדעת על זה - - -
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר גמור. תתקן את זה כשתהיה פה בכנסת. עבדנו שנה על חוק כזה, עשינו כמיטב יכולתנו כדי להקל על רישוי תחנות דלק.
שמואל בורסי
¶
לתשומת לבך, מגישים היום לוועדות תוכניות לתחנות דלק, ואומרים לנו: לא נדון בתוכנית אלא אם קודם לכן תסגרו אתנו היטלי השבחה, בבחינת כדאי יהיה לנו, נאשר, לא יהיה כדאי, לא נאשר.
יאיר יצחקי
¶
זה לא הדיון, הדיון לא על הביורוקרטיה. אגב, זה לא רק בתחום תחנות דלק, בכל תחום של רישוי עסקים, יש בעיות במדינת ישראל, אבל זה לא נשוא הדיון.
חגית אייזנמן
¶
רשימת תחנות תדלוק מורשות
"3. א. תחנת תדלוק תגיש למנהל בתוך שלושים ימים עובר לתחילת עיסוקה באספקה או במכירה של דלקים בקשה לרישום ברשימת תחנות תדלוק מורשות, בצירוף העתק מרשיון העסק שלה והיתר הבנייה שלה."
נחמה רונן
¶
אני רוצה להעיר הערה לסעיף 3(א). חברות הדלק הפנו את תשומת לבי לכך שיש הרבה מאוד חברות דלק מוסדרות, שיש להן היתר בנייה, ולחלקן, בפרקי זמן מסוימים, אין רשיון עסק, בגלל כל מיני סיבות שבכלל לא שייכות לעניין עצמו. בהיתר הבנייה יש כ-22 גורמים שצריכים לאשר, ברשיון עסק יש אתו בעיה לפרקים, ולכן צריך לשקול טוב אם אנחנו לא רוצים להסתפק פה בהיתר הבנייה ולהכניס גם את רשיון העסק.
היו"ר אברהם פורז
¶
באופן עקרוני אי-אפשר לתת רשיון עסק אם אין היתר בנייה חוקי, חברת הכנסת רונן. לא יכול להיות רשיון עסק חוקי למבנה שנבנה שלא כחוק.
היו"ר אברהם פורז
¶
כשאנחנו מדברים על תחנות פירטיות, אנחנו לא מדברים על תחנה שהוקמה לפי היתר כדין ומשום מה, למשל, כי בית-השימוש לא היה נקי, ולשכת הבריאות החליטה לא להאריך את היתר הבנייה כי השירותים לא נקיים או כי אין שם משהו במערכת כיבוי אש, לעצור את התחנה הזאת ולסגור אותה. לא זאת המטרה, ולכן נכתוב את המילה "או".
היו"ר אברהם פורז
¶
ברור שמי שיש לו רשיון עסק, יגיש את רשיון העסק. מי שיש לו רשיון עסק, לא יסתיר אותו, אבל אחד שיש לו רק היתר בנייה ואין לו רשיון עסק, הוא יגיש את זה עם הסבר, שאין לו רשיון עסק, כי, למשל, השירותים לא נקיים. אני לא אסגור תחנה משום שהשירותים לא נקיים או משום שמערכת הכיבוי אש לא עבדה, או לדוגמה הוא לא שילם לרשות המקומית עבור רשיון העסק. אנחנו מדברים על תחנות בלתי חוקיות בעליל, אלה שלא היה להן רשיון עסק, ולא יהיה להן.
רבותי, כדי שלא יהיו אי-הבנות, היועצת המשפטית של הוועדה מעירה את תשומת לבי לשאלה מה דינה של חברת דלק כאשר מישהו מבקש לשימוש עצמי ומסתבר שבסוף הוא מוכר למישהו. התשובה היא זאת: חברת הדלק היא לא חברת חקירות. אם אדם פונה אליה ואומר: אני צריך לשימוש עצמי, ואין לה סיבה לחשוד בטוהר ההצהרה, היא תספק לו את הדלק. היה ויגיע לידיעתה שהוא מוכר, ויהיה בסיס ראייתי סביר, היא תפסיק למכור לו.
יעקב פרידגוט
¶
הנכון הוא שנציג מינהל הדלק, הוא יהיה רשאי לתת הוראה לחברת הדלק לא לספק דלק. יש לו מערכת של אכיפה, של בדיקה, של חקירה.
אתי בנדלר
¶
מר פרידגוט, אתה מעביר שוב את הנטל למנהל. אנחנו לא מצפים שתערכו חקירות, אבל לא תוכלו לעצום את עיניכם אם הובא לידיעתכם מידע שתחנת תדלוק, המתיימרת להיות תחנת תדלוק פנימית, מוכרת לציבור.
זהר טחרוש
¶
אנחנו נותנים תנאים ברשיון עסק בכל הנוגע לאיכות הסביבה. אם לא נתנה בעניין הזה כאן, יצא שהתחנות יצאו מורשות, כשאין להן רשיון עסק ואין להן תנאים. איך נוכל לסגור אותן?
זהר טחרוש
¶
תחנה שאין לה תנאים לרשיון עסק מהווה פוטנציאל אדיר לזיהום, כי אנחנו לא שולטים בהיבט של רשיון העסק.
נחמה רונן
¶
לא מדובר על תחנה חדשה, מדובר על תחנות חוקיות, שהן מורשות כדין, והן עם היתר בנייה ורשיון עסק, אבל אולי לפרקים מסוימים נשלל מהן רשיון העסק או שהוא לא חודש בגלל כל מיני סיבות שבכלל לא קשורות לאיכות הסביבה.
יאיר יצחקי
¶
יש לי כאן את רשימת היתרי הבנייה, ונושא איכות הסביבה הוא תנאי. אם סוכם שנושא של היתר הבנייה הוא תנאי לאספקת הדלק, שייאמר שהיתר הבנייה הוא היתר בנייה לתחנת תדלוק.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, ברור שאם מגישים בקשה לרישום והמנהל מצא שיש היתר בנייה, אבל יש היתר בנייה בעיר אחרת או שיש היתר בנייה למטרה אחרת, הוא לא ירשום אותה. ברור שהיתר הבנייה צריך להיות לתחנת דלק.
שרון גלעד
¶
חבר הכנסת פורז, אנחנו רוצים לסייג את מה שאמרתם קודם ולהציע את הדבר הבא. בהתאם לרעיון שאומר, שאם מכרת לתחנת תדלוק שבמשך, למשל, שלושה חודשים או שישה חודשים, כפי שיסבירו לנו, לא היה לה רשיון עסק מחמת חילוף בעלים, במקרה הזה, זה לא ייחשב לעבירה ולא יוגש כתב אישום. אז אנחנו כן בודקים את כל התנאים, אבל אומרים שבנסיבות האלה לא יוגש כתב אישום.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מעיר שהיתר הבנייה ורשיון העסק מתייחסים לייעוד ולמקום. לא יהיה רשיון עסק בעיר אחרת ורשיון בנייה למטרה אחרת.
חגית אייזנמן
¶
"(ב) הגישה תחנת תדלוק בקשה לרישום, ומצא המנהל כי יש לה היתר בנייה או רשיון עסק, ירשמה ברשימת תחנות תדלוק מורשות, כתחנת תדלוק פנימית או כתחנת תדלוק ציבורית". תחנת תדלוק פנימית לא נמצאת.
חגית אייזנמן
¶
ההגדרות והסעיף ישונו בהתאם להחלטת הוועדה.
אני ממשיכה "בהתאם לסוג הפעילות המותר לה לפי היתר הבנייה ורשיון העסק שלה".
חגית אייזנמן
¶
אני ממשיכה: "החלטת המנהל ורישום תחנת התדלוק ברשימה, אם החליט לרשמה, ייעשו בתוך שלושים ימים מיום הגשת הבקשה לרישום; הודעה על הרישום תפורסם ברשומות".
חגית אייזנמן
¶
"(ג) שונה, פקע או בוטל רשיון עסק או היתר בנייה של תחנת תדלוק, או שניתן בעניינה צו הפסקה, צו סגירה או צו הריסה, מנהלי או שיפוטי, לפי חוק התכנון והבנייה או חוק רישוי עסקים, תודיע על כך רשות הרישוי למנהל."
אתי בנדלר
¶
אנחנו מדברים כאן על היתר הבנייה או רשיון העסק, וצריך להיות ברור שלא בכל מקרה שהוא שונה, יחולו הוראות הסעיף הזה, אלא רק אם הוא שונה באופן שנאסר על קיום תחנת התדלוק.
אתי בנדלר
¶
שינוי של היתר בנייה או גם של רשיון העסק יכול להיות בכל כך הרבה מקרים שאינם רלוונטיים לחוק.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם ניתן היתר בנייה אחר בתחנת הדלק, מה אכפת לי? למה אני צריך לדעת על זה? אם התירו לו להוסיף עוד משאבה ועוד מבנה, למה זה מעניין? זה לא מעניין.
שרון גלעד
¶
יש תכנון ובנייה שונה לתחנות פנימיות ולתחנות חיצוניות, למשל, אז זה בהחלט רלוונטי. חוץ מזה, אם ניתן שם צו הריסה, בוודאי אתה רוצה לדעת על זה.
יעקב פרידגוט
¶
הייתי מציע להוסיף: באופן שבעקבות השינוי הזה אסור לאותה תחנה למכור דלקים לציבור. זה מה שמעניין אותנו.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם מישהו ביקש לשנות את הגג, מגג אזבסט, כי זה מסרטן, לגג רעפים, לא צריך להודיע על זה.
חגית אייזנמן
¶
(4) המנהל רשאי, בהחלטה מנומקת, לאחר שנתן למגיש הבקשה לרישום להשמיע את טענותיו, שלא לרשום תחנת תדלוק ברשימת תחנות תדלוק מורשות, או למחוק תחנת תדלוק מהרשימה, אם נוכח, בכל דרך שהיא, שאין לה היתר בנייה או רשיון עסק, או שהתקיים בה האמור בסעיף קטן (ג);- - -"
אתי בנדלר
¶
הבעיה שבמחיקה מהרשימה, הצד שאותו צריך לשמוע הוא לאו דווקא מגיש הבקשה, כי זה יכול להיות אחרי שהתחלפו כבר בעלים.
יעקב פרידגוט
¶
צריך גם לתקן ולא לכתוב "או", צריך לכתוב "שאין לה לא זה ולא זה", כי אמרנו קודם שברגע שיש לה אחד מהם, היא ברשימה.
שרון גלעד
¶
30 יום לפני שתחנה מתחילה לפעול, היא שולחת לו את הדברים. הוא רואה שאין לה רשיון בנייה, מלכתחילה הוא לא רושם אותה, אבל הוא צריך לשמוע אותם. בדיעבד הודיעו לו, או נודע לו בדרך אחרת, שהרשיון בוטל, פקע, שונה, היא פועלת בניגוד לרשיון וכן הלאה, הוא מוחק אותה. אבל, שוב, הוא רוצה לשמוע אותה תחילה.
יעקב פרידגוט
¶
המילה "או" לא נכונה, כי אז יצטרכו גם וגם כדי למחוק. צריך לכתוב ש"אין לה היתר בנייה ולא רשיון עסק".
היו"ר אברהם פורז
¶
כרגע אנחנו לא דנים בשאלה של מי שיש לו ומבטלים אותו, כרגע אנחנו מדברים על רישום לראשונה. כדי שהיא תירשם לראשונה, מגישים בקשה, והמנהל רשאי לרשום את התחנה אם נוכח שאין לה היתר בנייה או רשיון עסק. המילים "או שהתקיים בה האמור בסעיף קטן (ג)" זה גם יורד כרגע. נעשה סעיף נפרד לגבי ביטול.
חגית אייזנמן
¶
ההמשך של הסעיף הוא פחות רלוונטי בשינויים הנוכחיים. ההמשך הוא: "לעניין תחנת תדלוק, שלפי היתר הבנייה או רשיון העסק רשאית לפעול כתחנת תדלוק פנימית בלבד, רשאי המנהל שלא לרשמה או למחקה מהרשימה- - -"
אתי בנדלר
¶
בהתאם להחלטת יושב-ראש הוועדה, המנהל יהיה רשאי להורות לחברת דלק לא למכור דלק לאותה תחנת תדלוק, למרות שהיא לא כלולה במרשם.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, כדי שהדברים יהיו ברורים, אנחנו אומרים שהתחנות שמוכרות דלק לציבור נרשמות. התחנות שלא מוכרות דלק לציבור, לא נרשמות. חברות הדלק רשאיות לספק לכל מי שהן מוצאות לנכון, כמו הדוגמה שהבאתי של החקלאי שיש לו חמישה טרקטורים וטנדר. אבל אם חברת הדלק, בין אם הגיעה אליה תלונה ובין אם היא נוכחה לדעת שהוא כן מוכר, ויש לה ראיות חותכות, היא לא תמכור לו.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, כדי ליצור חוק אפקטיבי אסור להציף את הרשם במיליון נתונים בלתי רלוונטיים. ההנחה היא שהחקלאים, או מי שיש לו תחנה פנימית לצורכים עצמיים, הוא בסדר, ובשביל אחוז אחד מהם שעושה פויילישטיק, לא נחייב אותו לבצע מרשם של אלפי אנשים באופן מיותר. אם יסתבר שאחד מאלה עושה את זה, יהיה רשאי המנהל להודיע לחברת הדלק: אני שם את האיש הזה ברשימה השחורה, נא לא לספק לו, כי הוא מוכר.
אליעד שרגא
¶
תעשו שתי רשימות, רשימה של תחנות פנימיות ורשימה של תחנות ציבוריות. הן חייבות להיות באיזה מרשם.
אלעד אייזנברג
¶
מה שקורה היום שיש מאות תחנות פנימיות שמוכרות לציבור, יש להן היתרים להיות תחנות פנימיות, וזה כל העניין. מה שיקרה, שחברות הדלק יספקו דלק לתחנות פנימיות, אף אחד לא יבדוק אם התחנה הפנימית מוכרת לציבור.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין יותר תחנה פנימית, יש רק תחנה לשימוש עצמי. אותה תחנה בקיבוץ או במושב, רשאית לספק אך ורק לחקלאי עצמו, אם זה קיבוץ, רק לרכב של הקיבוץ. אפשר לעשות בדיקות, זה לא שסגרנו לגמרי את כלי הפיקוח האחרים. אם יסתבר שקיבוץ מסוים בתחנה פנימית, במקום לתדלק רק את הטרקטורים של הקיבוץ מוכר, הוא ייכנס לרשימה השחורה, יודיעו לחברת הדלק לא לספק לו.
ענת קליין
¶
הצעת החוק הזאת נועדה למגר תופעה של תחנות פירטיות. אם אתה רוצה למנוע ממכר של דלקים לציבור בתחנות דלק פנימיות, זה לא החוק הראוי. ייתכן שזו סוגיה שצריך לטפל בה, אבל זה לא במסגרת חוק שבא למגר תופעה של תחנה פירטית, שזו למעשה תחנה שלא היה לה ואין לה היתר בנייה או רשיון עסק. תחנת דלק פנימית, יש לה היתר בנייה או רשיון עסק, במרבית המקרים, וזה שהיא מוכרת לציבור זה חריגה מהרשיון.
ענת קליין
¶
זה לא מה שאמרתי. אמרתי שאי-אפשר לטפל בזה במסגרת חוק שנועד למגר תופעה של תחנות דלק פירטיות. או שתעשה סעיף כללי שאומר שכל חריגה מרשיון עסק זה משהו שצריך למחוק אותו מהרשימה, או שלא תטפל בכלל בתופעה של חריגה.
ענת קליין
¶
החוק נועד לטפל בתחנה שגורמת למפגע סביבתי, לבעיות בטיחותיות. זו לא תחנת דלק פנימית שמוכרת החוצה לציבור. זו תופעה שלילית שחורגים מרשיון עסק, אבל זה לא המקום לטפל בתופעה הזאת.
היו"ר אברהם פורז
¶
יהיה פה סעיף מיוחד שיאמר, שתחנת דלק שאסור לה למכור לציבור, ונוכח המנהל שהיא מוכרת, או ימצא את זה בכל דרך אחרת, תינתן הוראה לחברת הדלק לא לספק לה דלק.
אתי בנדלר
¶
מעבר לזה, גם אם הובא לידיעתה של חברת הדלק עצמה שמדובר בתחנת תדלוק שמוכרת לציבור, היא לא תספק לה דלק.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, אנחנו מוחקים את הסיפא של סעיף 3(ד), ובמקום זה יבוא סעיף שאומר שאם נוכחה חברת הדלק שתחנה פנימית לשימוש עצמי מוכרת דלק לציבור, או אם נוכח המנהל, או אם הגיעו למנהל ראיות שתחנה פנימית מוכרת דלק לציבור, חברת הדלק לא תספק לה דלק מיוזמתה, והמנהל רשאי לתת הוראה לחברת דלק לא לספק.
היו"ר אברהם פורז
¶
גם נוסיף שאפשר יהיה להוציא אדם כזה מהרשימה אם המנהל השתכנע והובאו להנחת דעתו הביטחונות המתאימים שהעבירה הזאת לא תימשך. אחד שהחליט לעשות חלטורה ולמכור לציבור, תפסו אותו, והוא אומר שהוא לא יעשה את זה יותר, הוא רוצה לתדלק רק את הטרקטורים, לא נגיד לו שגם זה לא, אלא אם יהיו ביטחונות מתאימים בידי המנהל שהוא לא יחזור לסורו, ניתן לו הלאה להמשיך להיות תחנה לשימוש עצמי.
אשר לחברת הדלק, אם אחד שיודעים שיש לו 10 טרקטורים, והכמות היא כך וכך, ופתאום הוא מזמין כמויות אדירות של דלק, זה מעורר חשד.
היו"ר אברהם פורז
¶
אחרי הקריאה הראשונה תעבירו את הנוסח בכתב. אם כי אין לו זכות להסתייג, כשהוא יהיה שר הוא יסתייג.
אליעד שרגא
¶
אני מבקש להוסיף שחברת דלק שתמכור לחברות או לתחנות שנמצאות ברשימה השחורה, תוטל עליה סנקציה.
חגית אייזנמן
¶
"(ה) רשימת תחנות תדלוק מורשות תעמוד לעיון הציבור, בשעות העבודה המקובלות במשרד התשתיות הלאומיות ותפורסם גם באתר האינטרנט של המשרד; המנהל או מי מטעמו ימציא אחת לשבוע, מדי יום ראשון, העתק מרשימת תחנות תדלוק מורשות לחברות הדלק, אם חל שינוי ברשימה בתקופה החל ממועד הפרסום הקודם; חברת דלק תמציא העתק מהרשימה לכל אדם הקשור עמה בהסכם למכירה או לאספקה של דלק לתחנות תדלוק."
היו"ר אברהם פורז
¶
לאור העובדה שיש אינטרנט, אני מציע שהמנהל, באופן שוטף יעדכן את אתר האינטרנט שלו, וחברות הדלק יוכלו להיכנס בכל עת. מי שמורשה מופיע באתר, נקודה. לא צריך לשלוח אחת לשבוע רשימה.
אתי בנדלר
¶
אני מניחה שלא תהיה לכם התנגדות שהדיווח הזה יהיה מדי יום ראשון, שיכול לפעמים ליפול בימי חג, שזה יהיה ביום העסקים הראשון של אותו שבוע.
אתי בנדלר
¶
יש בעיה במישור הפלילי, וכאן הייתי רוצה לשמוע את המחלקה הפלילית של משרד המשפטים. הרי מדובר בכך שאם הם מוכרים לתחנת תדלוק שאיננה מופיעה ברשימה, זו תהיה עבירה פלילית. אם זה מופיע רק באינטרנט, ואין רשימות שיכולות להוות ראיה, מה תהיה הראיה לביצוע העבירה במועד? הרי כתב אישום יוגש רק אחרי שנה או מעבר לזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה יעבור בנוסח הזה לקריאה ראשונה, ותבדקו אחרי קריאה ראשונה איך דואגים מבחינה ראייתית שלאתר האינטרנט יהיה ביסוס ראייתי. יש היום דרכים להוכיח מתי היה העדכון ומתי אתה נמצא. לא מדובר באנשים פרטיים, מדובר במשרד התשתיות שיש לו מחשב, ולכל חברות הדלק יש מחשבים.
אתי בנדלר
¶
לצורך זה יש חוק חתימה אלקטרונית שעוסק בשאלה מתי זה מהווה ראיה אם הוא הופיע במחשב, אבל אני לא חושבת שאפשר להסתפק רק ברישום באינטרנט.
חגית אייזנמן
¶
אחריות נושא משרה
"5. (א) נושא משרה בתאגיד חייב לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה לפי סעיף 2 בידי התאגיד או עובד מעובדיו; המפר הוראת סעיף זה, דינו – קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין; לעניין סעיף זה, 'נושא משרה בתאגיד' – דירקטור, מנהל פעיל בתאגיד או בעל תפקיד אחר בתאגיד האחראי מטעם התאגיד על התחום שבו נעברה העבירה."
היו"ר אברהם פורז
¶
אם התאגיד, דינו מאסר 18 חודשים או קנס פי חמישה, אז מה על נושא משרה בתאגיד שעושה את זה?
שרון גלעד
¶
סעיף 4 לא חל רק על תאגיד, אלא גם על היחיד. מן הסתם, תאגיד אי-אפשר להכניס לכלא, ניתן לו רק קנס.
היו"ר אברהם פורז
¶
המנהל שלח את הנהג, הנהג לא יודע, הוא יקבל קנס של 50,000 שקלים, והנהג ישב שנה וחצי?
שרון גלעד
¶
מוכר זה גם באמצעות אחר. אם שלחתי מישהו, ככל שיש לי ידיעה פלילית, שזאת תמיד הבעיה, וזה מה שניסינו כמה שיותר לפשט בחוק הזה, לעשות רשימות ברורות, בגלל זה אני מאוד רציתי תחנת תדלוק בפנים, כדי שיהיה ברור מה ברשימה, למי מותר, למי אסור, ולא צריך להוכיח כלום. אבל בעיקרון, כאשר אני שולחת את פלוני, אנחנו שותפים, אנחנו מבצעים בצוותא, לכן אפשר להאשים גם אותי, ככל שתראה שיש לי ידיעה פלילית.
היו"ר אברהם פורז
¶
שלחו את הנהג של החברה לתדלק בקיבוץ. אין לו מושג מהחיים שלו, הוא צפוי לאחריות פלילית כלשהי?
שרון גלעד
¶
השאלה תמיד אם היתה לו מחשבה פלילית או שלא היתה לו מחשבה פלילית. אם לא היתה לו מחשבה פלילית, אז לא.
אתי בנדלר
¶
הוא אישית לא עבר עבירה, משום שהתאגיד מכר, הוא לא מכר אישית. בנוסף לכך, בא סעיף 5 להטיל עליו אחריות.
שרון גלעד
¶
ודאי שכן. אפשר לבצע בצוותא גם עם תאגיד. סעיף 5 נועד למצב אחר, בסעיף 5 יש אחריות שילוחית, כאשר לא היה לי בהכרח מחשבה פלילית בפועל, אבל מייחסים לי את המחשבה הפלילית של אחר, משום שאני מנהל פעיל, והייתי צריך לדעת.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש מכם להשוות את העונשים לגבי כולם. כל מי שפעיל במודע, בין אם הוא מנהל, בין אם הוא הנהג ובין החברה, אם במודע הוא סיפק בניגוד לרשימה, חלים עליו 18 חודשי מאסר, ואם הוא לא ידע, הוא לא ידע.
חגית אייזנמן
¶
סעיף 5 מטיל חובת פיקוח. לא רק שאסור לך בעצמך לעשות זאת, אלא שאתה, כמי שעומד בראש המערכת, צריך לפקח על המערכת ולדאוג שזה לא ייעשה.
היו"ר אברהם פורז
¶
מנהל בחברת דלק, ששולח את הנהג לתדלק בתחנה, הוא צריך להסתכל ברשימה לראות אם התחנה מורשית. הוא לא הסתכל ברשימה. הוא שותף לעבירה במובן שהוא ידע?
שרון גלעד
¶
אם יש לי מחשבה פלילית רגילה, אני נכנסת בגדר סעיף 4. בסעיף 5 זה המצב שבו לא היתה לי מחשבה פלילית, אלא שאם הייתי עושה כל מה שצריך, כנראה זה לא היה קורה. שוב, סעיף 4 מדבר על המצב שאתה מדבר עליו: יש לי מחשבה פלילית, אני יודע מה עשיתי, אז אני נופל בגדר סעיף 4.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש לי רשימה על השולחן, אני מקבל אותה אחת לחודש, ואני מתעלם ממנה. שלחתי אותו בניגוד לרשימה, זו גם עבירה לפי הסעיף העיקרי.
שרון גלעד
¶
סעיף 5 מדבר על מצב אחר. הוא מדבר על מצב שבו אני, החשב במשרד, למשל, או דירקטור, בעיקרון זה לא התפקיד שלי, אבל הייתי צריך לדאוג שיהיו נהלים טובים בחברה הזאת שאומרים: עם כל הכבוד לסגן של המנהל, הוא חייב להסתכל.
היו"ר אברהם פורז
¶
מנכ"ל החברה שאומר לאחד מעובדיו: אתה ממונה על המשלוחים, ואתה צריך לבדוק ברשימה. הממונה על המשלוחים התרשל, ושלח דלק, אני רוצה להטיל על המנכ"ל מאסר ו-50,000 שקלים?
שרון גלעד
¶
המנכ"ל יהיה בסעיף 5, אם הוא באמת עשה נוהל הגיוני, ועשה כל מה שאפשר שימלאו אחר הנהלים. הוא מנכ"ל של חברת דלק גדולה, הוא לא אמור לעשות את זה בעצמו, הוא נתן את זה לפלוני ודאג שיהיו כל הנהלים, והם נמצאים בכל מקום בחברה ועל כל שולחן, ואז זו עבירת אחריות קפידה, והוא נופל בגדר סעיף 5. שלא יצא ממה שאמרתי שאנחנו אומרים שכל מנכ"ל חברת דלק נכנס בגדר סעיף 5, ודאי שזו שאלה פלילית, שתיבדק לגופה בכל מקרה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם, למשל, הוא נתן לזה שממונה על המשלוחים, שהוא עיוור, ולא יכול לקרוא את הרשימות, זו אחריות שלו.
היו"ר אברהם פורז
¶
למשל, עולה חדש מרוסיה, שלא יודע לקרוא עברית, הוא אמור לשלוח, והוא לא יכול לקרוא את הרשימה, זו עבירה של המנהל.
אתי בנדלר
¶
ככל שידיעתי מגעת, כי העניין הפלילי הוא לא שטח ההתמחות שלי, אבל הסעיף הזה מוכנס היום כסעיף סטנדרטי בכל החוקים שבהם יש גם אחריות אפשרית לתאגיד, כי מה שקרה, בסופו של דבר, במשך שנים העמידו את הש.ג. לדין, והמנהלים לא היו מעורבים בעניין, הם לא ידעו.
שמואל בורסי
¶
אנחנו מדברים על עצימת עיניים, אנחנו מדברים על רשלנות. היום יש לכל רשות מקומית מנהל רישוי עסקים. מנהל רישוי העסקים אמור לדעת, ובמרבית המקרים הוא גם יודע, מי התחנות הפירטיות שבתחומו, והוא עוצם עיניים. הוא נושא באיזו אחריות? שום דבר. אותנו רוצים להעמיד כשוטרים.
שמואל בורסי
¶
לא נגד החוק, חס וחלילה, יש פה מצב בלתי אפשרי. צריך להיות גם מנגנון של התרעה ולא להפוך כל מנהל בתחנת דלק מייד לעבריין.
רם סואן
¶
יש לו מעט מקרים שבהם חברת הדלק מוכרת דלקים לסוכן, ויש סוכנים קטנים, שנקראים "פדלרים", שמוכרים ללקוחות קטנים, לשימוש עצמי שלהם. אני לא יודע למי הוא מוכר ומי הלקוחות שלו.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם אדם מוכר לסוכן בתום לב, וההנחה שהכול בסדר, הכול בסדר. אבל אם אתה יודע שהסוכן הזה מוכר לכל מיני פירטים, אתה לא יכול להגיד הוא סוכן, ולא מעניין אותי. יש גם הנחה שחברה רצינית לא תמכור באופן מודע לעבריינים.
שמואל אנצ'ל
¶
חסרה פה הוראה שהפירטי יהיה חייב להראות ממי הוא קנה, הוא יהיה חייב להראות את תעודת המשלוח.
חגית אייזנמן
¶
אני רוצה להוסיף הערה לסעיף 5(א). נראה לי שהאחריות היא לגבי עובדים בלבד. אנחנו רוצים לבדוק מול המחלקה הפלילית במשרד המשפטים, אם אחריות נושא משרה יכולה להיות גם על פיקוח על מורשים ולא רק עובדים, לגבי אותם סוכנים שהם לא עובדי החברה.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה ברור שאם מישהו שותף לעבירה, והוא למעשה מכבסה, והוא עושה "הלבנת דלק", הוא קונה את הדלק, כביכול לבן, ומלבין אותו, זה גם צריך להיות עבירה.
שרון גלעד
¶
זו עבירה אם יש לך מחשבה פלילית. חגית אייזנמן שואלת האם צריך להכניס את זה לסעיף 5, כך שתהיה גם אחריות קפידה.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא אחריות קפידה, זו עבירה של mens rea. אני לא יכול להפוך את סוכן הדלק לשרלוק הולמס, או את מנהל החברה. כולם אמורים לעבוד בתום לב. אם אין להם סיבה מיוחדת לחשוב שפה נעשה משהו רע, הם מוכרים. אם הם חושדים, ויש סיבה, הם צריכים לבדוק, ואז לא לתת יד לזה.
יעקב פרידגוט
¶
סעיף 5 חל על האיסור לפי סעיף 2, וסעיף 2 חל על כל אדם - "לא ימכור אדם", כולל הסוכן. זה פשוט מאוד.
יעקב פרידגוט
¶
צריך להוסיף בסוף, "או כי העבירה נעברה שלא בידיעתו", הרי לא ייתכן להרשיע מישהו אם הוא לא ידע על העבירה.
יעקב פרידגוט
¶
הרי סעיף 5(ב) אומר "נעברה עבירה לפי סעיף 2..., חזקה היא כי נושא משרה הפר חובתו...", עכשיו מעבירים את נטל ההוכחה על נושא המשרה, שהוא צריך להוכיח, או כי עשה כל שניתן למניעת העבירה או שהיא נעברה שלא בידיעתו.
יעקב פרידגוט
¶
זה כן מספיק, כי אי-אפשר לייחס לו עבירה פלילית אם אין לו ידיעה. זה בניגוד לאל"ף-בי"ת של הכללים הפליליים.
יעקב פרידגוט
¶
עם כל הכבוד, אם שלחתי את הנהג לתחנה א', והוא בניגוד להוראה נסע לתחנה ב', שהיא פירטית, נעברה עבירה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הסעיף הזה אומר שמיניתי עובד שלא מתאים לתפקיד, אחד שלא יודע לקרוא בעברית. לא ידעתי למי הוא מוכר, אבל הוא מכר לפירטים משום שהתרשלתי בבחירתו. אף שלא ידעתי שהוא מוכר לפירטים, אני חב. זה הסעיף. כך משרד המשפטים אוהב. זה כבר סעיף שנכנס לחקיקות רבות.
אנחנו עוברים לסעיף 6.
חגית אייזנמן
¶
"6 היה למנהל יסוד סביר להניח, כי חברת דלק מוכרת או מספקת דלק בניגוד להוראות סעיף 2, רשאי הוא, בהחלטה מנומקת, לאחר שנתן לחברה הזדמנות להשמיע טענותיה, לנקוט נגדה בפעולות כדלקמן".
שרון גלעד
¶
לא, כי סעיפים קטנים (ב) ו-(ג) הם עדיין רק על חברת דלק. אתה לא יכול להפסיק פעילות של מי שאינו חברת דלק.
חגית אייזנמן
¶
סעיפים קטנים (ב) ו-(ג) יחולו רק על חברות דלק.
"(ב) להורות על הפסקת פעילותה של חברת הדלק, במכירה או באספקה של דלק לתחנות תדלוק, לתקופה או לאזור מסוימים, כפי שיורה; החלטה כאמור תיכנס לתוקפה שבעה ימים מיום מסירת ההודעה לחברת הדלק."
היו"ר אברהם פורז
¶
זה נראה לי מוגזם. יש מאות עובדים בחברה, יש בעלי מניות שאולי לא ידעו. זה עונש בלתי סביר. לדעתי, זה צריך להישאר רק במסגרת קנסות ועונשי מאסר על מי שמבצע, לא סגירת הפעילות. זה דרקוני מדי. לפני שמגיעים לנשק גרעיני, צריך להשתמש בנשק קונבנציונאלי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא חושב שאפשר להפסיק פעילותה של חברת דלק. הדרכים להתמודד עם זה, זה קנסות ועונשים על מי שמבצע.
שרון גלעד
¶
אני מסכימה אתך. יש לנו הצעה אחרת שאולי לאפשר את זה לבית-משפט אחרי הרשעה, ואז זה פחות דרקוני.
יעקב פרידגוט
¶
בחוק משק הדלק, שמחייב אחזקת מלאים, יש סעיף דומה. לצערנו, מי שממונה על זה, לא מפעיל אותו בכלל.
היו"ר אברהם פורז
¶
העונשים צריכים להיות עונשי מאסר על המנהלים, קנסות על החברה ועל המנהלים, לא סגירת החברה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אפשר לחשוב שמי שהורשע בעבירה, ובתקופה שהוא הורשע, העונש יהיה כפול. אם מישהו סיפק שלא כדין, והעונש המקסימלי הוא שנה וחצי, אפשר להגיד שאם העבירה חוזרת אחרי תקופה, העונש יהיה הרבה יותר גדול.
שרון גלעד
¶
מניסיוני בבתי-משפט אני יודעת שבכלל לא משנה מה אתה קובע כעונש גג, כי זה לא משנה יותר מדי.
היו"ר אברהם פורז
¶
50,000 שקלים זה על עבירה של ידיעה קונסטרוקטיבית, על מנהל שלא ידע. ביודעין, חל עליו סעיף 4.
היו"ר אברהם פורז
¶
כן, גם אם זה תאגיד. אבל אם הורשע אדם או חברה, במשך תקופה של שנתיים, פעם נוספת בעבירה הזאת, אז העונש יעבור לשלוש שנות מאסר, והקנס יהיה פי עשרה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתם יכולים בינתיים לנסח את הסעיפים שדיברנו עליהם.
גברתי מנהלת הוועדה, תודיעו למשרד האוצר שיביאו לנו הערה תקציבית של הצעת החוק לישיבה הבאה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:15