פרוטוקולים/כלכלה/5024
2
ועדת הכלכלה
26.03.2002
פרוטוקולים/כלכלה/5024
ירושלים, ג' בסיון, תשס"ב
14 במאי, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 441
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, י"ג בניסן התשס"ב (26.03.2002), שעה 11:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 26/03/2002
תקנות התעבורה (תיקון מספר 5), התשס"א 2001-, בדבר שיטת הניקוד בעבירות תעבורה-
פרוטוקול
סדר היום
תקנות התעבורה (תיקון מספר 5), התשס"א 2001-, בדבר שיטת הניקוד בעבירות תעבורה-
מוזמנים
¶
צבי יוזנט -סמנכ"ל בכיר תנועה, משרד התחבורה
עו"ד חוה ראובני -לשכה משפטית, משרד התחבורה
עו"ד יפעת רווה -משרד המשפטים
נצ"מ משה בן זקרי -ראש מחלקת התנועה, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק שלומית שמעון -מדור תביעות תנועה
אבי גולן -יו"ר ארגון מורי נהיגה
היו”ר אברהם פורז
¶
שלום, אני פותח את ישיבת הוועדה. אני מבקש שתעדכנו אותנו לגבי הוורסיה החדשה של שיטת הניקוד. אני הבעתי אי נכונות לאשר מצב שבו שלילת הרשיון במקרים מסוימים ניתנת לשיקול דעת.
צבי יוזנט
¶
אתה ביקשת כי על 36 נקודות לא תהיה שלילת רשיון עד טסט תיאורטי ומעשי, כי האדם בוודאי יודע לנהוג, ועל כן רצוי שנקבע שלילת רשיון לפרק זמן מסוים. כאשר נגיע לנושא הזה, אנו נשנה את זה. יש לכך גם הסכמה עקרונית במשרד התחבורה.
היו”ר אברהם פורז
¶
הם דיברו בתחילה כי מי שצובר מספר מסוים של נקודות איבד את רשיון הנהיגה שלו ויצטרך לעבור מחדש מבחן תיאורטי ומעשי. אני אמרתי כי זה חסר תועלת, כיוון שאדם אשר נוהג בפראות זה לא אומר כי הוא אינו יודע לנהוג. הוא יעבור את הטסט. מה שזה היה יוצר זה לחץ גדול יותר על הטסטרים, וכן היה נוצר מצב בו תקופת העונש של האדם בה הוא אינו יכול לנהוג, תלויה בשאלה אדמיניסטרטיבית, עד כמה הוא יכול לקבל טסט מהר. יכול להיווצר מצב בו אדם יקבל טסט לאחר שבוע והשני יחכה חודשים עד לטסט, וחודשים הוא יהיה ללא רשיון נהיגה. ההצעה שלי היתה שתהיה לאותו אדם שלילה אדמיניסטרטיבית לתקופה מסוימת, ובתום תקופה זו הוא יוכל לקבל את רשיון הנהיגה.
צבי יוזנט
¶
יש שלילות רשיון קצרות. אדם אשר צבר 12 נקודות ומעלה יכול לקבל שלילת רשיון אדמיניסטרטיבית.
חוה ראובני
¶
אם אדם צובר 12-14 נקודות, הוא מקבל שלילת רשיון לחודש אחד. אם אדם צבר 16 נקודות, הוא מקבל שלילת רשיון לארבעה חודשים, ומי שקיבל 22 נקודות ומעלה מקבל שלילת רשיון לחצי שנה.
חוה ראובני
¶
בעקרון כך הדברים מתנהלים, אך ישנו שיקול דעת של רשות הרישוי שלא לתת זאת, אך זהו שיקול דעת מוגבל, בנסיבות מיוחדות בלבד.
נחום לנגנטל
¶
אני חושב כי העונש שיקבל אדם על צבירה של 36 נקודות, לא צריך להיות פחות מאדם שצבר 16 נקודות לפי השיטה הקודמת.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני חושב כי כל העבירות הקלות שהן חסרות משמעות לא צריכות להיחשב במניין של כל העניין הזה.
צבי יוזנט
¶
לכן אני מציע שילוב של הדברים. ניתן לקבוע כי אותו אדם לא יוכל לגשת לטסט לפני חודשיים של שלילת רשיון. כך אנו משיגים את האפקט השלם. לא תהיינה פרוטקציות אשר תעזורנה לו לקבל טסט מוקדם יותר, ואחר כך הוא יתחיל תהליך במהלכו הוא יצטרך לגשת לבדיקה רפואית.
לאה ורון
¶
כיצד אתם מדברים על אמצעי תיקון לציבור כאשר מדובר על 272 עבירות, כאשר הציבור לא מבין כלל את המשמעות של התיקון עם הנקודות?
צבי יוזנט
¶
חוה ראובני ונציגי המשטרה הסבירו כי 272 נקודות הן לא 272 עבירות, כיוון שישנן עבירות אשר חוזרות על עצמן בהתייחס לכלי רכב שונים.
יגאל ביבי
¶
אני קיבלתי המון קנסות שהנוסח שלהם היה כי אני נהגתי במהירות של 70 קמ"ש בדרך בה המהירות המותרת היא 50 קמ"ש, או נהגתי בדרך עירונית בה המהירות המותרת היא 60 קמ"ש במהירות של 80 קמ"ש.
אתי בנדר
¶
אם כך אתה צברת שתי עברות על מהירות של 20 קמ"ש מעל המותר בדרך עירונית. כמה נקודות זה שווה?
יפעת רווה
¶
לא ישלחו אותך לטסט נוסף. כל עבירה כזו שווה ארבע נקודות. לפי התקנות החדשות כל עבירה כזו שווה 2 נקודות. אתה צריך לעשות 16 פעמים עבירה כזו כדי שיידרש ממך לעשות טסט נוסף. לפי התקנות הישנות היית צריך לעשות עבירה כזו 9 פעמים בתוך שנתיים כדי לעבור טסט נוסף.
צבי יוזנט
¶
אחרי הישיבה שנערכה איתך ועם שר המשפטים, החלטנו לבטל כל עבירה שהיא טכנית, שלנהג אין שליטה עליה. את עבירות המהירות חילקנו לעירוני ובינעירוני. 50% מהתאונות הן בדרך עירונית, ועל כן אם אדם נסע במהירות של 75 קמ"ש כאשר המהירות המותרת היא 50 קמ"ש, זה חמור מאוד.
היו”ר אברהם פורז
¶
לדעתי, רשות התמרור לא מתמררת נכון חלק מהדרכים הפרבריות, ואז הן נשארות דרך עירונית, כך אדם אשר נשאר במהירות של 70 קמ"ש עובר עבירה.
אתי בנדר
¶
המגמה היא להעביר יותר ויותר סמכויות לתחום התימרור, לרשויות המקומיות. זאת אומרת שלא יהיו כלים אחידים לעניין קביעת מהירות בתחום רשות.
צבי יוזנט
¶
אחרי שאדם צובר 12 נקודות הוא מחויב בקורס בסיסי. כאשר הצבירה היא של 24 נקודות ומעלה הוא מחויב בקורס הייעודי. במידה ואדם עבר את הקורס הבסיסי ואת הקורס הייעודי והגיע לצבירה של 36 נקודות, הענישה תהיה חמורה.
חוה ראובני
¶
אדם אשר עובר את המהירות המותרת ב-25 קמ"ש יקבל שתי נקודות בלבד. עד מהירות של 125 קמ"ש בכביש ירושלים תל-אביב יקבל האדם שתי נקודות.
חוה ראובני
¶
הוא לא מקבל שלילת רשיון, אך הוא מחויב ללכת לקורס. רק אחרי 6 פעמים כאלה הוא יקבל שלילת רשיון.
נחום לנגנטל
¶
אני הצעתי הצעת חוק להגדלת המהירות המותרת בארבעת הכבישים הגדולים. אני הצעתי להגדיל את המהירות ל110- קמ"ש, ואף אחד לא הסכים לכך. עכשיו אני חושב כי ישנה התקדמות של ממש אם עד 125 קמ"ש בדרכים בינעירוניות מקבלים רק 2 נקודות.
נחום לנגנטל
¶
רק בכבישים שהם כבישי אגרה מותרת מהירות של 160 קמ"ש, בכבישים הרגילים המהירות המותרת היא עד 110 קמ"ש. ביבי, עד מהירות של 110 קמ"ש אתה יכול לנסוע ולא יגידו לך כלום.
היו”ר אברהם פורז
¶
הספידומטר נותן בדרך כלל מרווח ביטחון, הוא מראה מהירות גבוהה יותר מאשר היא באמת. אני רוצה שנעבור על רשימת העבירות עליהן מקבלים שתי נקודות. "פנייה ימינה שלא בפנייה חדה", למה הכוונה?
יגאל ביבי
¶
אדוני היו"ר, אולי תיזום שנהיה כמו כל העולם. באף מקום אין מצב בו אתה לא יכול לפנות ימינה, גם אם יש רמזור אדום.
היו”ר אברהם פורז
¶
זה לא בכל העולם, אלא רק בארה"ב. יש מדינות בהן גם הפנייה שמאלה היא לא ברמזור נפרד. אני מממשיך להקריא את העבירות של שתי נקודות. "פניה שמאלה לחד-סיטרי שלא לנתיב השמאלי ביותר". למה הכוונה?
היו”ר אברהם פורז
¶
אני רוצה לומר כי לעיתים אני רואה תופעות בכביש שהן ממש חוצפה גדולה. כאשר מישהו רוצה לקנות משהו הוא עוצר באמצע הכביש בחנייה כפולה, וחוסם נתיב.
יפעת רווה
¶
זה תלוי מי כתב את החוק. על חניות לא נתנו כלל ניקוד, כיוון שרשויות המקומיות במרבית המקרים אוכפות זאת.
היו”ר אברהם פורז
¶
"מהירות עד 20 קמ"ש מעבר לקבוע בתמרור ב 20 של רכב מסחרי מעל 12,000 ק"ג בדרך עירונית". בתוך העיר לא אוכפים 10 קמ"ש מעל המהירות המותרת?
אתי בנדר
¶
נציגי המשטרה, האם אתם אוכפים מהירות של רכב כבד במשקל של 12 טון באותה צורה כמו רכב פרטי רגיל, עד 10 קמ"ש?
שלומית שמעון
¶
כאשר מדובר ברכב לא אוטומטי, כן. לדעתי, עבירה זו לא שייכת לקטגוריה של שתי נקודות. העבירה הזו צריכה להיות בקטגוריה של 4 נקודות, כיוון שכאן מדובר על מהירות של עד 20 קמ"ש בדרך העירונית.
אתי בנדר
¶
לדעתי יש הבדל בין העבירות השונות הנוגעות לכלי רכב שונים. אתם הרי מודעים למעורבות הגדולה של כלי הרכב הכבדים.
היו”ר אברהם פורז
¶
האם לאופנוע, כפי שמצוין בתקנה מספר 22, ישנה הגבלה על מהירות שהיא שונה מכלי רכב אחרים?
היו”ר אברהם פורז
¶
זו עבירה שהאופנוע הספציפי הזה לעולם לא יוכל לעבור, איך הוא יעבור 25 קמ"ש מעל המותר?
צבי יוזנט
¶
התקנה הזו תשתנה, כיוון שאנו מתכוונים לסווג את סוגי האופנוע הראשונים עד 125 קמ"ש לפי התקינה האירופאית. לא יהיה אזכור של 50 סמ"ק.
היו”ר אברהם פורז
¶
בהרבה מדינות בעולם אופנועים עד 50 קמ"ש לא זקוקים לשעונים בכלל. אני הצלחתי בעזרתכם לקבוע מבחן שליטה בלבד למי שיש לו רשיון על מכונית. יש ביטוחים הרבה יותר זולים לכלי הרכב האלה.
צבי יוזנט
¶
זה תלוי בהספק, ועל כן אירופה החלה לקבוע תקנות בהתאם להספק של הרכב. הם מגבילים את זה כאשר הם אומרים 125 סמ"ק לא יותר מ11- קילוואט. יש הגבלה של כוח סוס.
היו”ר אברהם פורז
¶
תקנה 22 מצחיקה, אך אני מאשר אותה תחת מחאה. טוסטוס בדרך בינעירונית צריך לנסוע במהירות של 105, דבר שהוא לא אפשרי.
היו”ר אברהם פורז
¶
עד מספר סידורי 32 כל הסעיפים מקובלים עליי. מספר סידורי 32: "הפרשת חומרים הפוגעים בבטיחות".
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מציע להעביר את העבירה הזו לקטגוריה של ארבע נקודות, כיוון שזו עבירה מאוד חמורה ומסוכנת.
חוה ראובני
¶
כאשר דנו בקנסות נתנו להפרשת גזים ועשן דרוג ב', 250 שקל, ועל הפרשת כל שאר החומרים קבענו דרוג ה, כלומר 1,000 שקל.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מתחיל לדון בעבירות אשר משובצות בקטגוריה של ארבע נקודות. מהי הכוונה של סעיף 22(א): "אי ציות לתמרור ב-37 אי עצירה בלבד-תמרור עצור"?
חוה ראובני
¶
לתמרור עצור ישנן שתי הוראות, עצור ותן זכות קדימה. הסעיף הזה מתייחס למקרה בו מישהו נתן זכות קדימה, אך לא עצר לגמרי. בקנסות נתנו לזה רמה ב'.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מציע כי תעבירו את העבירה הזו לקטגוריה של 2 נקודות. אני לא מעוניין לעודד את המשטרה להגיש דוחות סתם.
צבי יוזנט
¶
אני חייב לציין כי בוורסיה הקודמת היו בקטגוריה של 4 נקודות, 108 עבירות, וכעת ישנן רק 58 עבירות.
היו”ר אברהם פורז
¶
מהי הכוונה של סעיף 34(א): "שימוש בנתיב שאינו מיועד לאותו סוג רכב או עוברי דרך"? הכוונה היא לכניסה לנתיב של תחבורה ציבורית?
שלומית שמעון
¶
אנו לא אוכפים את זה דרך תקנה 34, כי אנו משתמשים רק בתמרור ב 35. מקרים בהם במדינת ישראל יש נתיב המיועד למשהו אחר חוץ מתמרור ב 35, אני לא מכירה.
היו”ר אברהם פורז
¶
מדובר על מצב בו אדם נוסע 300 מטר ברברס. סעיף 45(2): "נסיעה אחורנית תוך הטרדה או הפרעה".
אתי בנדר
¶
הרבה פעמים כאשר אנשים משלמים דו"ח הם לא מודעים לכך שעצם תשלום הדו"ח מהווה הרשעה בעבירה הגוררת צבירת נקודות. בדו"ח לא מופיעות מספר הנקודות אשר יקבל אותו אדם. לדעתי, זהו ליקוי רציני. הדו"ח נשלח רק בתום תקופת הצבירה.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם היית ממליצה לאדם שקיבל קנס של כמה מאות שקלים וצבירה של 4 או 6 נקודות, ללכת לבית משפט?
חוה ראובני
¶
תלויה ועומדת כרגע הצעת חוק אשר הוראתה לציין על גבי הדוחות גם את מספר הנקודות עבור העבירה הספציפית.
היו”ר אברהם פורז
¶
הם לא מעונינים לעודד אנשים לכפור וללכת לבתי המשפט, כיוון שגם עכשיו ישנם המון תיקים. בכל מקרה מזמנים רק אחרי שנתיים את אותו אדם כדי להציג את ההוכחות.
חוה ראובני
¶
בשבוע שעבר הרצאתי בפני שופטי התעבורה בנושא הזה, והצגתי בפניהם את צו עבירות הקנס ומה צפוי. הם תרעמו על כל שינוי משמעותי בשיטת הקנסות.
היו”ר אברהם פורז
¶
כתוצאה מזה שהרף של הניקוד ירד, יהיה יותר קל להודות בעבירה ולשלם את הקנס. סעיף 47(ה)(2): "עקיפה או סטייה אחרי תמרור א30- לפני מפגש מסילת ברזל". אני מציע להעביר את זה לניקוד גבוה יותר. סעיף 48(א): "אי סטייה לימין או הגדלת המהירות כשהרכב נעקף". האם זו לא זכותי להגביר את המהירות כאשר עוקפים אותי?
היו”ר אברהם פורז
¶
אם אני נוסע בכביש בו יש נתיב אחד לכל כיוון במהירות של 70 קמ"ש ומישהו מתחיל לעקוף אותי, אסור לי להגדיל את המהירות ל80- קמ"ש?
היו”ר אברהם פורז
¶
אני חושב שלא ניתן להוכיח את העבירה הזו, ושאין כמעט דוחות בגין העבירה הזו. סעיף 48(ב): "רכב עם מטען חורג שלא האט, לא ירד לשפת הכביש ולא עצר".
יפעת רווה
¶
התקנה אומרת: "הנוהג ברכב מנועי שבשל מטענו , בשל שיפוע הדרך נאלץ לנסוע במהירות נמוכה שיש בה כדי לעכב כלי רכב ונוסעים מאחוריו, חייב להימין ולנסוע בשול הדרך כאשר השול מיוצב באספלט ופנוי, כדי לתת לכלי רכב מאחוריו אפשרות לעבור".
נחום לנגנטל
¶
הם טוענים כי יש להם בעיה עם הרשויות המקומיות שגם הן אוכפות את הנושא של החנייה, והם לא מעונינים לתת ניקוד על חנייה בדרך עירונית. כאשר נותנים לפקח שאין לו הכשרה משטרתית לתת ניקוד, זהו ערבוב תחומים. אני מציע כי ייעשה שינוי בפקודה של סעיף 21(ב)(1), כדי שניתן יהיה לאכוף את הנושא הזה מעבר ליכולתו של פקח עירוני.
חוה ראובני
¶
דוחות חנייה הם דוחות הדבקה על החלון, כאשר לא ידוע מי הנהג, מי העבריין ועל כן יש אפס נקודות.
נחום לנגנטל
¶
מה שיקרה זו הפלייה. במידה ותפס את אותו אדם שביצע את העבירה שוטר הוא יקבל נקודות, אך אם זהו פקח הוא לא יקבל נקודות.
שלומית שמעון
¶
זו העבירה היחידה שנאכפת בהדבקה. כאשר אנו אוכפים על ידי מצלמה, אנו מצלמים את הרכב, מוציאים דו"ח, בודקים מיהו בעל הרכב, שולחים לו את הדו"ח, ולו יש הזדמנות לטעון כי מישהו אחר נהג ברכב כדי שהדו"ח לא יירשם על שמו. בשיטה של הרשויות המקומיות אדם מוצא דו"ח על החלון ללא שם.
היו”ר אברהם פורז
¶
אם אתם מכירים במשהו שניתן לעשות אותו על ידי מצלמה, ניתן לעשות זאת גם על ידי דו"ח.
שלומית שמעון
¶
יש הבדל מהותי בין שני הדברים. באכיפה על ידי מצלמה, אנו שולחים דו"ח לבן אדם אשר יכול להתגונן. במצב של הדבקת הדו"ח על הרכב, לוקח האדם שנהג ברכב את הדו"ח ומשלם אותו. כיצד אנו יודעים מי שילם את הדו"ח? כיצד אנו יכולים להצמיד לו הרשעה?
היו”ר אברהם פורז
¶
לדעתי, צריך לשנות את השיטה. הרשות המקומית צריכה לדווח למשטרה על כל כלי הרכב שרשמו להם דוחות כאלה, ובשלב של הניקוד המערכת תודיע לאותו אדם על הניקוד שהצטבר ותבקש לשמוע את טענותיו.
נחום לנגנטל
¶
אדוני היו"ר, הפתרון שאתה מציע הוא פתרון יותר מדי גדול וטוב, ועד שיתחילו לפעול על פיו זה ייקח המון זמן. אני חושב כי צריך לתת הנחיה למשטרה לאכוף את העבירות האלה במסגרת של סעיף 21(ב)(3). הבעיה של האוטובוסים העוצרים באמצע הכביש יוצרת תאונות דרכים רבות. כאשר האוטובוס לא מגיע קרוב למדרכה, כיצד יוכלו נכים ומוגבלים להסתדר?
היו”ר אברהם פורז
¶
יש לפני התכתבות עם עדה וייס בנושא של תקנה הקובעת זכות קדימה לאוטובוס ביציאה מן התחנה. אני ראיתי כבר נוסח של תקנה שהוצאה בנושא הזה. אני מבין את נהג האוטובוס שלא נכנס לשטח התחנה, כיוון שברגע שהוא נכנס לשם, הוא לא יכול לצאת. אנו קובעים עכשיו ארבע נקודות לאדם אשר לא נתן זכות קדימה לאוטובוס.
היו”ר אברהם פורז
¶
ישנם המון מצבים בהם אוטובוס עוצר לנוסעים באמצע הכביש ועוצר את כל התנועה. אתי, אני מבקש שתבדקי עם גורמים במשרד התחבורה על שתי התקנות האלה. אני מנהל איתם דיאלוג בנושא הזה במשך שנה.
אתי בנדר
¶
כל עוד אין תקנה אשר מחייבת זכות קדימה לנהג אוטובוס, לא ניתן גם לאשר את הניקוד על העבירה הזו. זה יצטרך לבוא כתיקון גם לתקנות האלה.
היו”ר אברהם פורז
¶
יכול להיות שצריכות להיות שתי תקנות. תקנה אחת לגבי זכות הקדימה לנהג אוטובוס, ותקנה נוספת אשר מתייחסת לניקוד על עבירה זו.
היו”ר אברהם פורז
¶
הוא טען כי האוטובוס יכול לעיתים לצאת בחופזה ממקומו ולקפח זכות דרך של נהג העובר. אנו אמרנו כי זה לא יהיה אוטומטי, אלא בכפוף לתנאי הדרך העירונית.
נחום לנגנטל
¶
אנו העברנו הצעת חוק שנוגעת למקרה בו מישהו מסיע 25 אנשים בטרנזיט. הבעיה כרגע היא כי הדין של כל הח'פרים הוא בברירת קנס.
משה בן זיקרי
¶
כדי שנוכל במקרה כזה להשבית את הרכב של אותו אדם לשלושים יום, אנו צריכים שזה יכנס לסעיף של השבתה.
חוה ראובני
¶
אנו מדברים על תקנה 84(ה). צריך להוסיף: "למעט תקנות משנה ב ו-ה. את תקנה 85(א)(1) או (3) יש למחוק לגמרי זה לא יהיה בצו ובעבירות קנס אלא זה יהיה משפט.
אתי בנדר
¶
אני חושבת כי ראוי לאשר את צו התעבורה. כיוון שלא יצרנו קורלאציה חד משמעית בין הנקודות לבין הקנסות, אין סיבה לעכב את העניין.
היו”ר אברהם פורז
¶
אנו נעשה כעת הפסקה בדיון על שיטת הניקוד, ואנו נעבור לדון בצו התעבורה, עבירות קנס. העברות מדורגות לחמש דרגות, כאשר הדרגה הנמוכה היא קנס של 100 שקלים, והדרגה הגבוהה היא קנס על סך של 1,000 שקלים.
חוה ראובני
¶
ישנן כמה טעויות סופר שאנו רוצים לתקן. במספר סידורי 22 דרגת הקנס צריכה להיות ב'. במספר סידורי 25, חל שינוי בתקנה 27, תקנת משנה ג' שמופיעה פה הפכה להיות ד'.
היו”ר אברהם פורז
¶
האם על ליקוי שניתן להמשיך ולנסוע איתו זמן מה, לא מספיק לקבוע קנס על סך 250 שקלים?
צבי יוזנט
¶
לא. אנו בודקים באמצעות הניידות שלנו 30,000 כלי רכב, ואנו מגלים כי מצב התחזוקה של הרכבים אינו טוב.
אתי בנדר
¶
זה מסוג העבירות הטכניות. אנשים לא תמיד מודעים לליקוים האלה. יש בנושא הזה כמה פסקי דין. מדובר באחריות קפידה, ועל כן שואלים מה קורה כאשר אנשים לא מודעים.
משה בן זיקרי
¶
אנו במקרים האלה החלטנו לא להוריד רכב כזה מהכביש. אני גם חושב כי הקנס הסביר הוא על סך של 250 שקלים בלבד.
חוה ראובני
¶
ישנה טעות סופר נוספת. בתקנה 85(א)(5) צריך להיות כתוב: "כשהמשקל הכולל של הרכב מגיע מעל 10% ולא יותר מ24.99%- מעל המותר".
יפעת רווה
¶
אני רוצה לדון בנושא נוסף. יש הרבה רשויות מקומיות שאת הנושא של חנייה על המדרכה אוכפות באמצעות חוק שמירת הניקיון. הם מטילים קנס של 490 שקלים, וכך עוקפים את כל הפעולות שלנו. אנו פנינו אליהם ואמרנו כי זה לא ראוי בעינינו. בית המשפט אומנם אמר כי זה לא ראוי, אך הוא אפשר את זה. כיוון שבית המשפט לא פסל את העניין הזה, ואנו לא יכולים להגיד כי זה לא חוקי, אנו צריכים לתת להם כלי חלופי שהוא חד-משמעי ומספיק טוב, כדי שלא ימשיכו לאכוף את הנושא הזה בצורה הזו.
פה נקבע כי אם אדם משאיר רווח של מעל מטר עשרים הקנס יעמוד על 100 שקלים, ואם הוא ישאיר מרווח שהוא פחות מכך, הקנס יהיה פחות מ100- שקל.
יפעת רווה
¶
הפקח יכול להסתובב עם מטר, אך זה יגרום טענות רבות מפי אנשים אשר יטענו כי הם השאירו פחות או יותר ממאה עשרים סנטימטר, ולא תהיה שום דרך לבדוק את זה. אני מציעה כי הקנס על כל העבירות האלה של חנייה על מדרכה, יהיה על סך של 250 שקלים.
היו”ר אברהם פורז
¶
מה קורה במצב בו מישהו חונה על המדרכה כדי לאפשר למכונית הזבל לעבור בבוקר? יש הרבה מקומות בארץ בהם אנשים חונים עם שני גלגלים על המדרכה כדי לאפשר לרחוב להיות יותר רחב.
יפעת רווה
¶
יש מקומות בתל-אביב בהם יש סימון כזה, אבל במקומות שאין סימון אסור לעשות זאת, כיוון שאז אנשים עם כסאות גלגלים לא יוכלו לעבור שם. היה בג"ץ של נכים נגד עיריית תל-אביב, שם הם טענו כי עיריית תל-אביב מסמנת יותר מדי מקומות על המדרכה המותרים לחנייה.
היו”ר אברהם פורז
¶
ציבור הנכים הוא לא הרוב במדינה, יש גם אנשים אחרים. אני לא חושב שאנו צריכים ליצור מצב בו ברחובות קטנים וצרים לא יהיה מעבר למשאית. אנשים לא חונים על המדרכה כי הם רוצים, הם מודעים לכך כי זה מזיק לרכב.
יפעת רווה
¶
הפתרון לזה הוא על ידי הסימונים על המדרכה. הקביעה של מטר עשרים היא לא זו אשר תפתור את הבעיה.
היו”ר אברהם פורז
¶
האם ניתן להוסיף תקנה אשר תאמר כי חנייה עם שני גלגלים על המדרכה במקום בו החנייה מותרת תגרור קנס של 100 שקלים?
היו”ר אברהם פורז
¶
אני צריך בין שני דברים רעים לבחור את הרע פחות. אני ראיתי כי גם במדינות נאורות בעולם חונים על המדרכות.
יפעת רווה
¶
אני אומרת כי אם לא נפעל בהתאם להצעה שלי, מה שיקרה זה שהרשויות המקומיות יאכפו את התופעה הזו על ידי הטלת קנס על סך של 500 שקלים.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני רוצה למצוא פתרון מאוזן. אני רוצה כי באותם מקרים בהם החנייה מותרת, אך מחנים עם שני גלגלים על המדרכה, תיקבע עבירה מינימלית, כדי לא לעודד את העיריות לכתוב דוחות.
היו”ר אברהם פורז
¶
בואי נניח כי ישנו מקום בו רוחבה של המדרכה הוא שני מטר. אדם מחנה את רכבו עם שני גלגלים על המדרכה הזו, כיוון שהכביש צר והוא חושש כי יפגעו ברכבו החדש.
יפעת רווה
¶
אני חושבת כי הרע במיעוטו הוא להשאיר את ההרשאה לחנייה עם שני גלגלים על המדרכה ובלבד שיישאר מרווח של מטר עשרים להלכי רגל.
היו”ר אברהם פורז
¶
ברגע שאנו נאשר את התקנות האלה, אני לא יודע אם תחזרו לכאן שוב. אני רוצה להשאיר אתכם עם גבנון כדי שתהיה לכם סיבה לחזור לכאן שוב. אני רוצה שאתם תחזרו אלי עם תקנה שאומרת כי הקנס על חנייה במדרכה הוא 250 שקל, אך אם מדובר על חנייה עם שני גלגלים על המדרכה במקום המותר לחנייה ועדיין נותר מעבר של מטר ועשרים להלכי רגל, הקנס שייקבע הוא על סך 100 שקלים בלבד.
יפעת רווה
¶
את מספר סידורי 103 הייתי מתקנת ואומרת: " בלא הותרת מעבר של 120 ס"מ, למעט המפורט להלן". את מספר סידורי 104, הייתי מתקנת ואומרת: "בהותרת מעבר של 120 ס"מ לפחות וכאשר רק שני גלגלים נמצאים על המדרכה ונותר מעבר של 120 ס"מ לפחות".
אתי בנדר
¶
נציג הנכים היה כאן באחת הישיבות, ואמר כי ישנם כסאות גלגלים הרחבים יותר ממטר, ועל כן צריך להשאיר מרחב מעבר גדול יותר.
היו”ר אברהם פורז
¶
צריך למצוא את האיזון בין ציבור הנכים לשאר האוכלוסייה. רוחבו של כיסא גלגלים לא יכול להיות יותר ממטר, כיוון שאחרת הוא לא יוכל לעבור בפתח של דלת.
יפעת רווה
¶
מספר סידורי 104 יהיה מנוסח כך: "חנייה כאשר רק שני גלגלים על המדרכה כאשר נותר מעבר של מטר ואין איסור חנייה מסיבה אחרת".
אתי בנדר
¶
צריך להבהיר את העניין של האיסור. במדרכה רגילה ברשות מקומית, אם אין תמרור המתיר חנייה, אסור לחנות.
אתי בנדר
¶
אני רוצה לוודא כי מבחינת המהות זה לא יחול על חנייה במקום שאין איסור מפורש לחנייה. האיסור נובע רק מזה שאין תמרור או סימון בדרך המאפשר חנייה.
היו”ר אברהם פורז
¶
העבירה היא בעצם החנייה על המדרכה. אם ארבעת הגלגלים היו מוצבים על הכביש באותו מקום ממש הכל היה תקין.
היו"ר אברהם פורז
¶
נקבע את תאריך התחילה לראשון באוקטובר. מר יוזנט, אני מבקש ממך לבדוק שוב את העניין של התקנות אשר נוגעות לנושא של זכות קדימה לאוטובוסים. התקנה נוסחה כך שלאוטובוס אין זכות קדימה, אלא מי שמתקרב חייב לתת לו זכות קדימה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אנו נקבע כי התקנה הזו תחול בדרכים עירוניות כאשר המהירות תהיה עד 50 קמ"ש. אני השתכנעתי כבר, כי אין קורלאציה בין עבירות תנועה לבין תאונות דרכים. אני חושב כי אדם יכול להיות מעורב בתאונת דרכים חמורה מבלי שתהיה לו אף הרשעה. יכול להיות שהוא נרדם על ההגה.
נחום לנגנטל
¶
כל התיאוריות הקרימינולוגיות החדשות טוענות כך. למרות זאת באמירה שלך אתה מזמין לא לאכוף את החוק.
היו”ר אברהם פורז
¶
ישנן הרבה תאונות אשר קורות כיוון שהנהג נהג במהירות מופרזת ובפראות, אך יש גם המון תאונות הנובעות מחוסר מיומנות נהיגה, הרדמות, חוסר ריכוז וכו'. צודקים כל המומחים הטוענים כי צריך לחקור את התאונות בלי נפגעים. אם היו חוקרים את הנושא הזה לעומק, היינו מאתרים קבוצה של נהגים בעיתים מאוד, ומוצאים כי זה שהתאונה נגמרה בלי נפגעים זה עניין של מזל בלבד. לו היתה לי שליטה על דרכי המשטרה הייתי משקיע משאבים רבים יותר בחקירת תאונות ללא נפגעים.
משה בן זיקרי
¶
האם אתה מתכוון שזה ייעשה בסידור פנימי של המשטרה. אנו מותקפים כי אנו לא חוקרים בצורה טובה, את המקרים שאנו חוקרים. האם עכשיו אנו מותקפים גם על מה שאנו לא חוקרים?
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מודע לבעייתיות עם חברת הביטוח. במקרה של תאונה קשה בצומת דרכים אשר נגמרה ללא נפגעים, אתם צריכים לחקור, ולראות מי לא נתן זכות קדימה.
היו”ר אברהם פורז
¶
אם זה היה תלוי בי הייתי מחייב את חברות הביטוח להעביר לכם נתונים גם על תאונות ללא נפגעים כדי שאתם תחקרו זאת.
נחום לנגנטל
¶
יש אנשים שיש להם בעיה של נמנמת. הם צריכים לקחת כדור מסוים ואם הם לא עושים זאת, הם מנמנמים כתוצאה ממצבם. לא ניתן להוריד אותם לגמרי מהכביש, כי הם לא עוברים את הסף של אפילפסיה שכתוצאה ממנה הם נפלטים לגמרי מהמערכת. הם צריכים לקחת כדור יקר שאינו כלול בסל התרופות.
צבי יוזנט
¶
אנו קיבלנו תלונות על בוחן שנרדם במהלך הטסט. אנו שלחנו אותו לוועדה רפואית ושם קבעו כי הוא חייב להפסיק לבחון תלמידים במבחני נהיגה.