פרוטוקולים/כלכלה/4859
2
ועדת כלכלה
12.3.2002
פרוטוקולים/כלכלה/4859
ירושלים, כ"ז בניסן, תשס"ב
9 באפריל, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 434
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ו' בניסן התשס"ב (12 במרץ 2002), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 12/03/2002
תקנות התעבורה (תיקון מס' 5), התש"ס-2000 בדבר רשיונות נהיגה.
פרוטוקול
סדר היום
תקנות התעבורה (תיקון מס' 5), התש"ס-2000 בדבר רשיונות נהיגה.
מוזמנים
¶
ציון מזרחי סגן מנהל אגף רישוי, משרד התחבורה
עדה וייס,עו"ד סגנית בכירה ליועץ המשפטי, משרד התחבורה
עופר שרון, עו"ד אגף המכס והמע"מ, משרד האוצר
בני רובין,עו"ד משרד המשפטים
פרץ סגל,עו"ד משרד המשפטים
סנ"צ עידו גוטמן ראש מדור לתעבורה, המשרד לביטחון פנים
ישי אילן,עו"ד משרד הבריאות
פיני מור עוזר מנכ"ל משרד העליה והקליטה
נאוה מקובסקי,עו"ד קרנית
שמואל מלכיס מנהל המחלקה הכלכלית, איגוד חברות הביטוח
אדית הנדל מרכזת איגוד חברות השכרת רכב, איגוד לשכות המסחר
נילי פרידלנדר,עו"ד היועצת המשפטית, חברת אלדן
מרגלית רונאי-פרץ מנהלת תביעות חברת אלדן
הגר הר-צבי,עו"ד אבנר
היו"ר אברהם פורז
¶
תיקון תקנה 170. אחרי הגדרה "הוראה" יבוא: "מבחן שליטה" – מבחן לבדיקת מיומנות וכושר השליטה של נהג ברכב".
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה לא סומך, כי אחרת היית נותן לו רשיון נהיגה. מאחר והיו לכם מקרים של רשיונות מזויפים, אתם אומרים " בוא נראה אם הרשיון משקף מציאות אמיתית או מציאות וירטואלית." תקנה 170 מאושרת. הוספת תקנה 175. "על אף האמור בסימן זה ,לא יינתן רשיון נהיגה לתושב איזור כמשמעותו בתקנה 578 שאינו רשום במרשם האוכלוסין לפי חוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה-1965" מה זה?
פרץ סגל
¶
המטרה היא שתושבי הרשות הפלסטינית לא ימירו את רשיון הנהיגה הפלסטיני שלהם לרשיון נהיגה ישראלי.
ציון מזרחי
¶
אם מעמדו נשאר תושב הרשות הוא לא מקבל כאן רשיון, אבל אם המירו את מעמדו והפכו אותו לתעודת זהות כחולה, הוא מגיע אלינו עם המסמכים.
היו"ר אברהם פורז
¶
במילים אחרות, מי שלא רשום במרשם האוכלוסין בארץ כתושב ישראל, לא יכול לקבל המרה? זאת התקנה?
עידו גוטמן
¶
בינתיים מחזירים עוד 700 אלף תושבים והאדם רשום כפלסטיני. עכשיו יש לו רשיון ישראלי והוא תושב האיזור.
היו"ר אברהם פורז
¶
למה לא לחדש? למה גורלו יהיה יותר רע מתייר? בגלל שהוא תושב האיזור? האם רשיון נהיגה ישראלי מצביע על משהו? גורמי ביטחון עלולים לטעות?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מסכים שהרשיון לא יחודש, לאור העובדה שיכול להיות מצב שרשיון הנהיגה הישראלי עלול להטעות ויחשבו שהוא תושב ישראלי למרות שהוא לא.
פרץ סגל
¶
אנחנו אומרים שהם יותר גרועים מאשר תיירים. מכוח מה אנחנו אומרים את זה? מסיבות ביטחוניות. השאלה היא אם צריך בחקיקת משנה או בחקיקה ראשית לומר את זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני בכל זאת הייתי מוסיף את המילים "אלא אם השתכנעה רשות הרישוי כי יש הצדקה להאריך את הרשיון". אני לא רוצה לסגור את זה טוטאלית. תקנה 4. (א) "רשות הרישוי רשאית לתת למבקש רשיון נהיגה שבידו רשיון נהיגה לאומי כמשמעותו בתקנה 562, שהוא בר תוקף, שדרגתו מקבילה לאחת מהדרגות המנויות בתקנות 176 עד 187, רשיון נהיגה בדרגה המקבילה לדרגת רשיון הנהיגה הלאומי שלו, אם נתקיימו בו כל אלה: (1) אם הוא נמצא בישראל לפי אשרת עולה או תעודת עולה לפי חוק השבות, התש"י-1950, (בתקנות אלה – "עולה חדש") – הגיש את בקשתו תוך שלוש שנים מיום עלייתו."
פרץ סגל
¶
לא ברור לי איך התקנות הללו מתיישבות עם תקנה 567א, ששם אנחנו דורשים מכל עולה חדש ומכל תושב ישראלי שהיה מחוץ לארץ, תוך שנה או תוך 6 חודשים, תלוי לפי סוג הרכב, לבוא ולבקש בקשה. פה אנחנו נותנים להם שלוש שנים או שנתיים. איך זה מתיישב עם 567א? 567 אומר שכל עולה חדש או תושב ישראל שהיה מחוץ לישראל יותר משנה רצופה רשאי לנהוג ברשיון נהיגה זר. פה אנחנו באים ואומרים שעד שלוש שנים הוא יכול להגיש את הבקשה שלו. הוא צריך תוך שנה להגיש את הבקשה שלו.
היו"ר אברהם פורז
¶
נניח יום אחד היה לו קצת כסף, הוא קנה סובארו ישנה ורצה לחדש את רשיון הנהיגה. מה, יגידו לו ללכת לעבור טסט? לא, נותנים לו 3 שנים. זה הגיוני. (2) "אם הוא תושב ישראל שאינו עולה חדש – שהה מחוץ לישראל, מיום קבלת הרשיון הלאומי, 3 חודשים רצופים לפחות והגיש את בקשתו תוך שנתיים מיום שובו לישראל לאחר מועד הוצאת הרשיון הלאומי;" הייתי אומר 6 חודשים רצופים לפחות. אני מציע שרק מי שנמצא מעל 6 חודשים בחו"ל יכול לאזרח רשיון נהיגה בחו"ל.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, ההגדרה של תושב ישראל נמצאת באלף ואחד חוקים, לא נגדיר אותה מחדש. (3) "תנאי הגיל האמורים בתקנות 188 עד 190; (4) עמד בבדיקות ראיה כאמור בתקנות 198 עד 201ג, ואם הורתה רשות הרישוי, מטעמים מיוחדים, עמד גם בבדיקות רפואיות לפי תקנות 191 עד 197; (5) לעניין הדרגות המנויות בתקנות 176 עד 179, עמד גם במבחן שליטה ולעניין הדרגה המנויה בתקנה 179, עמד גם בבדיקות רפואיות כאמור בתקנות 191 עד97;" מה זה "עמד במבחן שליטה"?
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת אומרת שאתם מעבירים את כל אלה שבאים עם רשיונות זרים מבחן שליטה. אין מצב שיש לך רשיון זר ואתה מקבל באופן אוטומטי רשיון ישראלי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו מאשרים גם את פיסקה (5). (6) "לעניין הדרגות המנויות בתקנות 179א עד 187, נתקיימו בו גם כל אלה: (א) הוא תושב ישראל; (ב) עמד בבדיקות רפואיות כאמור בתקנות 191 עד197; (ג) עמד בהצלחה בבחינות נהיגה לפי תקנות 203 עד 207 ו-209;" הגברת וייס, במקרה כזה הוא יצטרך פחות שיעורי נהיגה?
היו"ר אברהם פורז
¶
הדבר היחיד שיש פה זה שהוא יכול לעשות את זה אחרי פחות שיעורי נהיגה. זה היתרון היחיד.
היו"ר אברהם פורז
¶
(7) "לענין הדרגות המנויות בתקנות 181 עד 187, נתקיימו בו גם כל אלה: (א) סיים קורס לנהגי רכב ציבורי שאישרה רשות הרישוי ועמד בבחינות. (ב) לא נתמלא בו האמור בתקנה 15ב. (ג) נתמלא בו האמור בתקנה 189(ד)(3)." מה זאת תקנה 189(ד)(3)?
ציון מזרחי
¶
הדרישה היא של עברית בסיסית. כניסה לקורס העיוני לרכב ציבורי מותנית בבחינה בעברית ברמה של כיתה ח'.
היו"ר אברהם פורז
¶
צריך להיות ברור שכמדינה קולטת עליה אנחנו מסבירים פנינו לעולה ומבקשים עברית בסיסית בלבד. (ב) "לא עמד המבקש פעמיים במבחן שליטה, לא יינתן לו רשיון נהיגה, אלא אם כן עמד בבדיקות ובחינות כאמור בתקנות 191 עד 210." זה הגיוני. (ג) "בעד מבחן שליטה ישלם הנבחן אגרה כמפורט בחלק א' בתוספת הראשונה." כמה זה פחות?
היו"ר אברהם פורז
¶
(ד) "רשות הרישוי רשאית לפטור מבקש מקיום הבדיקות והמבחנים כאמור בתקנת משנה (א), אם מתקיים בו אחד מאלה: (1) לא חודש רשיון נהיגה שניתן לו לפי הפקודה; (2) הוא אזרח חוץ, בעל רשיןו נהיגה לאומי תקף, המבקש להמיר רשיון נהיגה מדרגות א' עד ג' או 2, ובתנאי שהוא נמנה על אחד מאלה: (א) הסגל הדיפלומטי או הקונסולרי של מדינת חוץ; (ב) ארגון האומות המאוחדות; (ג) נציגות קרן המטבע הבינלאומית או הבנק הבינלאומי לשיקום ולפיתוח; (ד) ארגון בינלאומי אחר – בהתאם לצו שנתן שר החוץ לפי חוק חסינויות וזכויות (ארגונים בין-לאומיים ומשלחות מיוחדות), התשמ"ג-1983. (ה) על אף האמור בתקנת משנה (א), לא תתן רשות הרישוי רשיון למבקש שבידו רשיון נהיגה כאמור בתקנה 578א." מה זה?
היו"ר אברהם פורז
¶
(2) "אחרי הגדרת "רשיון נהיגה לאומי" יבוא: "רשיון נהיגה זר" – רשיון נהיגה בין-לאומי או רשיון נהיגה לאומי." בדרך כלל ההגדרה היא חוץ, לא זר.
היו"ר אברהם פורז
¶
טוב, נשאיר את זה, רק נכתוב רשיון נהיגה בין-לאומי או רשיון נהיגה לאומי שניתן ממדינה אחרת.
ציון מזרחי
¶
לא צריך, כי המקף מפרש מה זה רשיון זר. רשיון זר יכול להיות רשיון נהיגה בין-לאומי או רשיון לאומי.
שמואל מלכיס
¶
אין צורך, כי יש הגדרה בפקודת התעבורה. כתוב: "רשיון נהיגה לאומי – רשיון נהיגה בר תוקף שניתן בארץ המוצא."
היו"ר אברהם פורז
¶
תקנה 564. "בתקנה 564(1) לתקנות העיקריות, במקום "בתקנה 567(ב)(3)" יבוא "בתקנה 578א(א)."
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר. 7. "במקום תקנה 567 לתקנות העיקריות יבוא: מי שאינו תושב ישראל ובידו רשיון נהיגה זר בר תוקף יראו אותו כבעל רשיון נהיגה בר תוקף בישראל בדרגה המקבילה לדרגת רשיון הנהיגה שלו אם נתקיימו בו כל אלה (1) הוא אינו תושב איזור כמשמעותו בחלק ט1, הרשום במרשם האוכלוסין לפי חוק המרשם;" מה זאת אומרת ש"הוא אינו תושב כמשמעותו בחלק ט1"?
היו"ר אברהם פורז
¶
זה צריך להיות הפוך: "הוא תושב האיזור, ואינו רשום במרשם התושבים בחוק המרשם." (2) "נתמלאו בו תנאי הגיל האמורים בתקנות 188 עד 190; (3) אם הוא נוהג רכב כאמור בתקנות 176 עד 179 – שהותו בישראל, מיום כניסתו האחרונה, אינה עולה על שנה, ואם הוא נוהג רכב כאמור בתקנות 179א עד 87 – שהותו בישראל, מיום כניסתו האחרונה, אינה עולה על שלושה חודשים." מה הכוונה?
הגר הר-צבי
¶
יש לנו בעיה עם זה. אני חושבת שהרעיון נכון, אבל הניסוח בעייתי. ניקח, למשל, פיליפיני שהגיע לישראל, קיבל לפי חוק הכניסה לישראל אישור לתושב ארעי. מאחר שסופרים לו מיום כניסתו האחרונה, אז יום לפני השלושה חודשים הוא יכול לנסוע לטאבה ליום ולחזור לישראל ושוב יש לו שלושה חודשים. לנו אין אפשרות פיקוח ואפשרות לאכוף על האיש הזה את חוקי התעבורה.
הגר הר-צבי
¶
האלטרנטיבה היא לעשות כמו שעושים לגבי עולים, כלומר לכתוב: "ובתנאי ששהה מחוץ לישראל יותר משנה אחת רצופה לפני יום כניסתו האחרונה."
ציון מזרחי
¶
הנסיון לימד אותנו שהתקנה כמו שהיא גרמה לכך שבעליהם של אותם פיליפינים, תאילנדים,או אני לא יודע מי,המירו את רשיונם של אותם עובדים כנהוג בתקנון. יתירה מכך, יזמנו למגזר החקלאי, שלהם יש עסק לא קטן בנושא הזה, קורס בתיאלנדית ומבחן תאוריה.
היו"ר אברהם פורז
¶
כדי להפסיק את מרוץ ההתיישנות הוא צריך לצאת לפחות לחודש. אם הוא יצא יותר מחודש אז הספירה של ה-3 חודשים מתחילה מהתחלה. את אמרת שיכולה להיות תופעה שיוצאים ליומיים וחוזרים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו לא יכולים להפלות בין סוגי אנשים שהגיעו לישראל. אתה לא יכול להגיד שעובד זר זה אחד ותייר זה אחרת.
שמואל מלכיס
¶
אנחנו לא פוגעים בזכויות שלו. הכוונה נשמרת. הוא יכול תוך 3 חודשים להמיר את הרשיון שלו ברשיון ישראלי. מה שאנחנו רוצים לומר הוא שבאותה הזדמנות חגיגית הוא לא יוכל לעשות מעשה הונאה, כמו לצאת ליום אחד לעקבה ולחזור חזרה.
שמואל מלכיס
¶
אתם כתבתם פה "יראו אותו כבעל רשיון נהיגה בר-תוקף בישראל". לעניין הביטוח זה מאוד מאוד חמור לכאורה, משום שבפוליסה התקנית לביטוח רכב פרטי ומסחרי עד 4 טון, מי שהיה לו רשיון תקף 24 חודשים קודם לתאונה נחשב כמי שיש לו רשיון ולכן הביטוח תקף. אותו אדם שבא לישראל אפילו ליום אחד, רואים את הרשיון הזר שלו כרשיון ישראלי. אפילו אם הוא ינהג ללא רשיון, כעבור שנתיים פחות יום הביטוח יהיה תקף. לא לזה התכוונו.
שמואל מלכיס
¶
אנחנו לא יכולים לתקן. אנחנו לא משרד האוצר. במקום "שיראו את הרשיון כבר-תוקף", צריך לומר "תהיה לו אפשרות לנהוג בישראל."
שמואל מלכיס
¶
בפוליסה כתוב כך: "בני אדם רשאים לנהוג ובתנאי שהיו בעלי רשיון בר תוקף בישראל." אם אדם בא לישראל והיה לו יום אחד רשיון זר בר-תוקף ושנתיים הוא נהג, אנחנו חייבים לכסות אותו.
שמואל מלכיס
¶
מה פתאום. אדם שאין לו רשיון הפוליסה שלו לא תקפה. האנשים שהיו איתו ברכב או צדי ג' שהוא פגע בהם יפנו לקרנית. מבחינה זו הם מכוסים. האדם עצמו לא מכוסה בביטוח חובה ולא בביטוח רכוש.
הגר הר-צבי
¶
הנוסח היום אומר שכל אדם לפי סעיף 10 לפקודה חייב ברשיון נהיגה. 567 בא לפטור אנשים מסויימים מחובת רשיון. הנוסח היום יוצר אופציה נוספת במקום להוציא את זה מהכלל.
הגר הר-צבי
¶
הוא לא רשאי לנהוג, כי אם היה לו יום אחד רשיון תקף הוא לא יכול להמשיך לנהוג פה שלושה חודשים או שנה.
שמואל מלכיס
¶
הוא נוהג שנתיים ללא רשיון. עבור הביטוח, למרות שהוא נוהג ללא רשיון, ולמרות שהמחוקק התכוון שמי שנוהג ללא רשיון תקף לא יהיה לו ביטוח..
היו"ר אברהם פורז
¶
המחוקק התכוון שמי שלא יודע לנהוג לא ינהג, לא למי שבאופן פורמאלי אין רשיון. למה לישראלי שהרשיון שלו פג ב-24 החודשים האחרונים הפוליסה תופסת?
הגר הר-צבי
¶
סעיף 73 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אמר מפורשות שמי שאין לו רשיון נהיגה, למעט בגלל אי תשלום אגרה, אין לו רשיון והביטוח לא תקף.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא רוצה ליצור מצב שבו יוצאים ל-48 שעות וחוזרים והכל מתחיל מהתחלה. צריך לקבוע שיציאה מישראל של עד 30 יום לא תחשב כיציאה לצורך הסעיף הזה.
נילי פרידלנדר
¶
יש קושי והכבדה רציניים מאוד מהפן של חברות ההשכרה. הקושי נובע מכך שחברות ההשכרה, מכוח היותן הבעלים של כלי הרכב, הן אלה שצריכות להקפיד ולבדוק את הרשיונות לפני שהן משכירות כלי רכב. ההכבדה של הרעיון שעכשיו עלה, כפי שקיים גם בסעיף 567, לא רק שמכביד על חברות ההשכרה אלא גם בלתי ישים. אין שום דרך שאותו דייל שעומד מאחורי הדלפק ידע להבחין מתי נפסק רצף הזמן, מתי הגיע אותו תושב זר.
נילי פרידנלנדר
¶
סביר להניח שאין אחריות. למה אין אחריות? משום שצו הפיקוח מחייב אותי לבדוק את רשיון הנהיגה ואם הוא עומד בתנאים. צו הפיקוח לא אמר לי להציב מכונה שתבדוק אם הרשיון מזוייף או לא.
היו"ר אברהם פורז
¶
נניח שזה אדם שכבר שנתיים בארץ שצריך היה להמיר את הרשיון הזר בישראלי ולא בדקתם את הרשיון שלו ומבחינת משרד הרישוי הוא נוסע בלי רשיון, מה איכפת לכם?
נילי פרידלנדר
¶
אני נתתי רכב לאדם שהרשיון שלו לא בתוקף. אסור לי לפי צו הפיקוח לעשות את זה. אסור לי לתת את הרכב שלי לאדם כזה. חברת הביטוח במקרה של תאונה תבוא ותאמר "חביבי, אין לך כיסוי."
פרץ סגל
¶
התקנות האלה נוצרו בעקבות פסיקה של בית המשפט העליון, שקבע שלעניין חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אדם בעל רשיון זר שלא עמד בתנאים האלה לא מכוסה מבחינת פוליסת הביטוח. בפני ועדת המעקב לחוק פיצוי נפגעי תאונות דרכים היו שתי גישות: גישה אחת אמרה כמו שאדוני אומר – לתקן את חוק הפיצויים ולהוציא את הדבר הזה. אני תמכתי בדיעה הזאת, אבל היא לא התקבלה. במקום זה החליטו ללכת לתיקון של התקנות. אפשר ללכת 6, 7 שנים אחורה ולפתוח את הדיון מחדש. ההחלטה שנפלה בשעתו היתה לא לתקן את חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. הפתרון למקרה הספציפי הזה הוא שהחברות יוציאו טופס ויבקשו מכל אדם ואדם לחתום על כך שיידעו אותו כי אם הוא נהג ברשיון בינלאומי אז כך וכך, ואם הוא נהג תוך פסילה אז כך וכך. הן הרי לא יכולות ללכת לבדוק.
פרץ סגל
¶
כי חברות ההשכרה יהפכו לצורך העניין הזה לרשות הרישוי. הן יכולות להתחבר לרשות הרישוי ורשות הרישוי תודיע להן אם לאיש יש רשיון זר או לא, אבל זה לא ראלי. אם רוצים שהאיש ידע שהוא לוקח על עצמו את הסיכון, הן אומרות לו: "אלה התנאים הקבועים בתקנות. במידה ולא פעלת לפי התקנות זאת אחריותך ולא אחריותנו." יותר מזה אי אפשר לעשות. זאת גם הפסיקה של בית המשפט העליון.
היו"ר אברהם פורז
¶
ד"ר סגל, האם אנחנו יכולים להכניס תקנה שאומרת שלצורך כל הסעיפים האלה כלפי צד ג' זה לא ייחשב כנהיגה בלי רשיון אלא אם צד ג' ידע?
פרץ סגל
¶
זה צריך להיות בחקיקה ראשית. הדרך היחידה שנראית לי היא שהאדם יצהיר שהוא יודע שאלה הם הדברים.
פרץ סגל
¶
אין דרך אחרת. התוצאה היא שהישראלים נפגעים מזה, כי הם נוהגים על סמך רשיונות זרים והם אינם מכוסים על ידי חוק הפיצויים. התקנה הזאת באה לתקן את זה לא רק לגבי זרים, גם לגבי ישראלים.
היו"ר אברהם פורז
¶
נניח שקבענו שתוך שנה מי שיש לו רשיון זר חייב להמיר אותו לישראלי, ועולה חדש, לצורך העניין, אחרי שנה ורבע לא עשה את הפעולה הזאת וקרתה תאונה. אין ביטוח במקרה כזה?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני חשבתי שאני מתעסק עם תקנות שהולכות לעשות הסדר אדמיניסטרטיבי בין משרד הרישוי לכל מיני עולים, תיירים ודיפלומטיים. לא חשבתי שאני גולש פה לתחום של משפט המהותי, האזרחי לגבי חבויות בנזיקין. זאת סוגייה הרבה יותר מורכבת. אני לא יכול לתת עליה את הפתרון כאן. יכול להיות שהפתרון הוא על ידי חוק הפיצויים. בגדול, הבן אדם יודע לנהוג. הוא מחזיק מסמך של מדינה כלשהי בעולם שאמרה לו שהוא יכול לנהוג. יכול להיות שבקהילה האירופית מכירים ברשיון הנהיגה הלאומי forever. אצלנו, באיזה שהוא שלב, זאת עבירה טכנית שמביא אותו למצב שהוא נוהג בלי ביטוח ובמקרה של תאונה הקורבן צריך ללכת לקרנית וכו'.
פרץ סגל
¶
אנחנו בתקנות הללו לא מרעים את המצב אלא מתקנים את המצב. אני מסכים עם אדוני שצריך לתקן את החוק.
היו"ר אברהם פורז
¶
בעיני, הביטוח הוא ביטוח. חברות הביטוח לא יכולות לברוח כשלבן אדם היה משהו אדמינסטרטיבי שלא הסתדר. הקטע האדמיניסטרטיבי זה בינו ובין המדינה, לא בינו ובין חברות הביטוח.
פרץ סגל
¶
צריך להקים את הוועדה מחדש, היא לא קיימת. אני אעביר את הדברים הלאה במשרד המשפטים. מנכ"ל משרד המשפטים ביקש לא להיות יושב-ראש הוועדה כי הוא לא מצוי בתחום הזה ,לכן מחפשים מועמד. כדי שלא נעכב את הדברים שמעוכבים הרבה מאוד שנים, אני מציע לאשר את הדברים האחרים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא רוצה, חלילה, שחברת השכרת רכב תמצא את עצמה במצב שיגידו לה שעכב מחדל כזה או אחר אין לה ביטוח.
פרץ סגל
¶
לא רק חברות ההשכרה נמצאות במצב הזה אלא גם כל האזרחים.אני מאמין שלגבי חברות ההשכרה אנחנו יכולים ללכת למשרד המסחר והתעשייה לתקן את הצו ולהבהיר את הבעיה, אבל לאזרחים צריך לתת פתרון.
פרץ סגל
¶
עולה חדש, למשל, שנהג למעלה משנה ולא חידש את הרשיון שלו לא מבוטח. זאת הפסיקה של בית המשפט העליון. פה אנחנו נותנים לו את איזה שהוא תיקון מסויים.
פרץ סגל
¶
השיפור הוא שיפור ניכר לעומת המצב הקיים, אבל הוא לא סותם פרצות מסויימות שצריך לטפל בהן. אני סבור שצריך לעשות את זה בחוק הראשי.
הגר הר-צבי
¶
הרעיון היה לתת בתקנה הזאת אפשרות לאנשים שנמצאים באופן זמני בארץ, לנהוג עם רשיון הנהיגה הבין לאומי או הלאומי שלהם לתקופה מסויימת, לא לעד. כמו שהתקנה מנוסחת היום זה מה שיכול לקרות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו נאשר כרגע את מה שאישרנו עד עכשיו. תכתבו גם שיציאה מישראל לתקופה של עד 30 יום לא תחשב ליציאה לצורך התקנה הזאת.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתם לא יכולים לדעת אם הוא יצא או לא יצא. אתם לא צריכים לדעת. אני רוצה לקיים ישיבה יחד עם מי שמטפל במשרד המשפטים בבעיה הזאת. צריך להפריד בין המשפט הפרטי למשפט הציבורי.
פרץ סגל
¶
אני אדבר עם מנכ"ל משרד המשפטים. אני מציע לגמור את התקנות האלה כי הן מתגלגלות כבר הרבה מאוד שנים. יש עוד 3 נקודות. פעם שעברה אדוני ביקש ב567א שאדם לא יוכל לנהוג ברכב כבד שנה שלמה מיום כניסתו לישראל אלא רק 3 חודשים. זאת היתה גם עמדתנו.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא משנה, אנחנו אומרים באופן כללי שיציאה לתקופה של עד 30 יום לא תחשב. אם יצא ל-3 חודשים הכל מתחיל מהתחלה.
פרץ סגל
¶
יש שתי תקנות לגבי הנסיעה של נהגים מהאיזור. תקנה אחת זה הנושא של דרישה שנהג פלסטיני לא יוכל לנהוג ברכב ישראלי אלא אם קיבל רשיון ממפקד הכוחות באיזור. סוכם עם משרד ראש הממשלה שזה יהיה בחקיקת הביטחון ולא בתקנות התעבורה.
פרץ סגל
¶
הנקודה האחרונה, שהיא החשובה, זה שהתקנות האלה צריכות לחול מאז הסכמי עזה ויריחו, כלומר רטרואקטיבי משנת 1994.
פרץ סגל
¶
כן. אושר לנו להביא את זה כפעולה רטרואקטיבית כדי שחברות הביטוח לא תוכלנה להתנער מפוליסת הביטוח.
פרץ סגל
¶
אם פלסטיני יכול עם הרכב שלו יכול לנהוג בלי תרגום, מדוע כשהוא נוהג ברשיון ישראלי הוא צריך תרגום?
היו"ר אברהם פורז
¶
תמחקו את המילה "תרגום". אין מה לתרגם. הגברת וייס, אני מבקש שתעבירו נוסח מעודכן של התקנות שאושרו, ואז נבדוק ונאשר לכם בכתב שזאת החלטת הוועדה. במקביל, ד"ר פרץ סגל, תיזום דיון במשרד המשפטים כי צריך לתקן את חוק הפלת"ד. תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 10:15