פרוטוקולים/כלכלה/4944
2
ועדת הכלכלה
11.03.2002
פרוטוקולים/כלכלה/4944
ירושלים, כ' באייר, תשס"ב
2 במאי, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 432
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ז באדר התשס"ב (11.03.2002), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 11/03/2002
המכסות לביצים מיוחדות (ביצים אורגניות וביצי "חופש")-
פרוטוקול
סדר היום
המכסות לביצים מיוחדות (ביצים אורגניות וביצי "חופש")-
מוזמנים
¶
יצחק בן דוד -סמנכ"ל ייצור וכלכלה, משרד החקלאות
יהודה רותם -מנהל משאבי אנוש ומינהל, המועצה לענף הלול
יעקב כהן -יו"ר שולחן ביצים אורגניות, ארגון לחקלאות בין-אורגנית
אברהם פנקס -מנכ"ל חי משק
יוסי דוידוביץ -מן הטבע
דוד ירדן -מן הטבע
היו”ר אברהם פורז
¶
שלום, אני פותח את ישיבת הוועדה. הופנו אליי שתי פניות מגורמים העוסקים בייצור של ביצים אורגניות וביצי "חופש", אשר אמרו לי כי הם לא יכולים להתפתח, כי המכסות אשר חלות על ענף הלול חלות גם עליהם. בעיני מדובר במוצר שונה בגלל המחיר. אני מאוד רוצה לעזור לגורמים הללו בתחום הזה. בכמה הביצים האלו יקרות יותר מביצים רגילות?
יהודה רותם
¶
ישנן מכסות בענף. מגדל שיש לו מכסה ורוצה לגדל “ביצי חופש” או ביצים אורגניות יכול לעשות את זה, אין שום מניעה לעשות זאת.
יוסי דוידוביץ
¶
אני לא מצליח לגייס מגדלים. אני פניתי למנכ"ל מועצת הלול, למזכיר מגדלי עופות וביקשתי עזרה.
דוד ירדן
¶
היום, זה לא כדאי למגדל שיש לו את המכסה שלו והעבודה שלו מינימלית. אנחנו רואים דרישה בשוק לביצים הללו, ואנו רוצים להמשיך ולהתפתח בתחום, אך כדי לגדול אנו צריכים את המכסה.
היו”ר אברהם פורז
¶
האם זה לא אמור להיות כלכלי בגלל היטלי המחיר? ההנחה היא שהמחיר הגבוה יותר יתן פיצוי פעמיים, פעם על השקעת היתר, כיוון שיותר יקר לייצר את הביצים הללו, ופעם נוספת כיוון שכדאי לעשות את זה.
דוד ירדן
¶
ההשקעה של מגדלי הביצים הרגילות בגידול היא כמעט אפסית, הם סך הכל אוספים ביצים פעם ביום ודואגים לאוכל ולשתייה של התרנגולות. הרבה פעמים המגדלים הללו עובדים בעבודה נוספת. לול אורגני דורש הרבה יותר עבודה, למרות שבסופו של דבר זה מפוצה כלכלית. אם משווים 5,000 עופות אורגנים ל5,000- עופות רגילים, תראה כי הלול האורגני הוא יותר רווחי.
דוד ירדן
¶
ישנם שני שלבים. השלב הראשון שאליו מתנגדים הוא פריצה של השוק. הם טוענים כי זה בעצם מוציא את הכל משליטה.
דוד ירדן
¶
היום, אין לי מכסה מספקת בכדי לענות על דרישות השוק. השוק הרגיל היום מכיל כמה עשרות אחוזים יותר מאשר המכסות שיש בשוק האורגני. להעביר אנשים משוק אחד לשני זה מאוד קשה עד בלתי אפשרי כמעט.
יוסי דוידוביץ
¶
בגידול ביצים אורגניות, אתה חייב תמיד להיות בקרבת הלול כדי לאסוף את הביצים, שלא כמו בגידול ביצים רגילות.
היו”ר אברהם פורז
¶
אם כך הגדלת המכסות לא תעזור. המגדלים הרגילים פשוט לא מעונינים לעבור לשוק האורגני, כיוון שזה דורש הרבה יותר השקעה. כיצד הגדלת המכסות תפתור את הבעיה?
היו”ר אברהם פורז
¶
אתם טוענים כי המגדלים הרגילים לא רוצים לעבור לגידול בשוק האורגני, כיוון שהם רגילים לעבוד בשיטת עבודה מסוימת, ועל כן אתם מעונינים כי המכה שלכם באופן אישי תגדל. יהודה, מה הבעיה להגדיל להם את המכסה, לאור העובדה שהם חלק כל כך זניח מהשוק?
יהודה רותם
¶
הגדלת המכסה, היא דבר שהוא איננו מתקבל על הדעת כרגע, אך הם יכולים לקנות מכסה מבעלי מכסות.
יצחק בן דוד
¶
בישיבה האחרונה שנערכה בהשתתפות נציגי האוצר בעניין כללי מכסות ביצי המאכל, הדרישה של משרד האוצר היתה חד-משמעית להוריד את המכסה. אנחנו התנגדנו לכך והוכחנו כי בשנתיים האחרונות המכסה תואמת לצריכה. כרגע, לא יעלה על הדעת להגדיל את המכסות, כיוון שבסופו של דבר הגדרת הצריכה של ביצים אורגניות תבוא על חשבון הגדרת הצריכה של ביצים אחרות. החלטות ממשלה לפני מספר שנים הביאו להגדלת מכסות ביצי המאכל באזור הגליל, אך ורק על חשבון קניית מכסות באזור המרכז. גם הממשלה נתנה את דעתה לכך שלא יעלה על הדעת להגדיל את המכסות.
יצחק בן דוד
¶
35 אגורות לביצה, על פי החלטת ממשלה, כאשר הדגש הוא שלא הגדיל את היקף הייצור כדי שנציגי האוצר לא יבואו ויאמרו מדוע אנו מגדילים מכסות.
היו”ר אברהם פורז
¶
כלומר, אם אני רוצה שיגדילו את המכסה של ביצים אורגניות, אני צריך לגייס 35 אגורות לכל ביצה.
יצחק בן דוד
¶
אני לא מאמין כי מישהו ייתן להם 35 אגורות לביצה, אך הם יכולים לעשות זאת. המגבלה היחידה שיש לייצור “ביצי חופש” וביצים אורגניות אלו המגבלות הנורמטיביות.
דוד ירדן
¶
אני רוצה להצביע על שני קשיים. הקושי הראשון הוא יתרת כמות הביצים. כאשר מדברים על כל מגדלי הגליל לעומת כל מגדלי המרכז, מדובר על אחוז נכבד מתוך השוק. הביצים האורגניות מהוות אחוז אחד מתוך כל השוק, וכבר ישנן החלטות ממשלה המתייחסות לכל הביצים הללו כשוק שונה לגמרי.
היו”ר אברהם פורז
¶
אדם שרוצה לצרוך ביצים וקנה ביצים אורגניות, הוא לא קנה אחרות. בכל זאת מדובר על מוצרים תחליפיים.
יעקב כהן
¶
לא, ישנו הבדל מהותי בין שני הסוגים. “ביצי חופש” מוטלות על ידי תרנגולות המטיילות על הארץ ואוכלות מזון קונונציונלי, וביצים אורגניות מוטלות על ידי תרנגולות שאוכלות מזון אורגני שהוא יקר יותר ממזון רגיל. טון תערובת רגילה עולה 800 שקל, וטון תערובת אורגנית עולה 1,300 שקל.
יעקב כהן
¶
אני בין אלה שחושבים כי ביצה אורגנית היא ביצה יותר בריאה ויותר טובה. יש לנו שולחן מגדלים שבו כולנו שותפים.
יעקב כהן
¶
90% אורגניות והשאר הן “ביצי חופש”. לפני שנה מגדלי הביצים האורגניות נקלעו למשבר קשה מאוד עקב העודפים הגדולים שהיו בארץ והפסידו הרבה כסף עקב כך. יושבים פה שני המשווקים שמשווקים את התוצרת שלי, שלא היו מסוגלים לשלם לי את התמורה. כתוצאה מזה המגדלים האורגנים מעונינים בבקרה כלשהי, כדי שלא יכו את עצמם. אנו בעד זה שיכנסו עוד מגדלים אורגניים, אנו רוצים לפתח את השוק האורגני. לא ניתן לעלות מאחוז אחד לעשרה אחוזים בן יום. אנו רוצים לעשות את זה באופן הדרגתי כדי שהמגדלים הקיימים לא יפגעו. כעת אנו בהידברות עם גורמים שיפרסמו ויקדמו את הנושא הזה. אני חושב כי צריך לאפשר למגדלים הקיימים לגדול ולהתפתח.
אני אשמח מאוד אם יגדילו את כמות המכסות שלנו, אך אני יודע כי זה לא ראלי. אני התחלתי עם גידול של 320,000 ביצים והגעתי לגידול של מיליון שבע מאות. כדי להגיע לרמה הזו רכשתי מכסות על מנת לייצר יותר. ניתנת האפשרות היום למגדלים שמגדלים ביצים קונונציונליות, לרדת מהלולים בסוללות, ולגדל "ביצי חופש" או ביצים אורגניות.
היו”ר אברהם פורז
¶
כלומר, אתה מגדל גידול שהוא מתקדם אפילו יותר מגידול "ביצי חופש", כיוון שהתרנגולות גם מסתובבות על הארץ וגם אוכלות אוכל מיוחד.
יעקב כהן
¶
הוצאות שלנו הרבה יותר גדולות, ועל כן יש היגיון לתמורה הגדולה יותר מהצרכן המשלם בעד זה. בתנאים של היום אנו צריכים כמגדלים לדאוג למקור הפרנסה שלנו ולהשקעות שלנו. כמשווקים אנו צריכים לשווק יותר. ביקשנו לאשר מגדלים נוספים שיוכלו לייצר ביצים אורגניות. ישנן מספר פניות של מגדלים המעונינים לעסוק בכך.
יעקב כהן
¶
הבעיה היא שכעת יש לחץ שמרגישים המשווקים, שחסרים ביצים אורגניות. ישנו קושי גם בקניית מכסות כיוון שהענף הוא מתוכנן ומסודר.
יעקב כהן
¶
זה לא נכון. לא תמיד בעד כסף אתה יכול לקנות. לפני שנה וחצי בתקופת העודפים קניתי מכסות, אך היום לא בטוח שאני אוכל למצוא מכסות, כיוון שהענף מסודר ומתוכנן בזכות האנרגיה שמשקיעים מועצת הלול ומשרד החקלאות. המצב הזה טוב לכולם כיוון שכך לא נוצרים עודפים.
היו”ר אברהם פורז
¶
מדוע מפריע לך שייצרו ביצים אורגניות? אני רוצה להיות בטוח שאתה מפקח על כל העניין ושמי שמשלם עוד 40 אגורות על ביצה מקבל את התמורה לכך.
אברהם פנקס
¶
יש חותמת על הביצה של ביצים אורגניות ו"ביצי חופש". פונים אלי הרבה מאוד אנשים אשר אומרים כי הם רוצים לקנות "ביצי חופש" ואין בנמצא. הסיבה לכך היא לא רק בגלל העלות של ביצה כזו, אלא גם כיוון שישנו הפרש גדול מאוד בין "ביצי חופש" שעלותן 12.15 שקל לאריזה, לבין עלות של ביצים אורגניות שמחירן הוא 14.09 שקלים לאריזה. אנו עושים פרסום לביצי חופש ויכול להיות שחלק מהאנשים במקום לקנות "ביצי חופש" קונים ביצים אורגניות.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני חושב שיש לך חובה גם לפקח על הביצים האורגניות. בגידול התרנגולות המטילות ביצים אורגניות, בנוסף למזון המיוחד הן חיות בתנאי נוחות.
היו”ר אברהם פורז
¶
אם מישהו לא ייתן לך להיכנס ולבדוק את הלולים שלו, תכתוב כי אתה מסיר מממנו את הפיקוח.
אברהם פנקס
¶
על אריזות של ביצי חופש יש סמל של העמותה למען חיות משק, וכתוב שם: "פיקוח על רווחת בעלי החיים".
היו”ר אברהם פורז
¶
לי חשובה רווחת בעלי החיים, ועל כן אני חושב שצריך להיות גוף שיפקח על כך, גוף אשר יעסוק ברווחת בעלי החיים ולא במסחר. אני בתור צרכן צריך להיות בטוח שהביצה שאני משלם עליה 50% יותר, היא באמת כפי שמפרסמים.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני חושב כי אתם צריכים לתת לגופים העוסקים בהגנה על בעלי חיים אפשרות לפקח עליכם. אני מבקש כי אם יפנה אליכם מר פנקס ויבקש לבדוק מה קורה אצלכם, תאפשרו לו לעשות זאת.
דוד ירדן
¶
עם זה אין שום בעיה. מר פנקס ציין כי יש יותר ביקוש מאשר היצע, ואנחנו רוצים לענות על הביקוש הזה.
אברהם פנקס
¶
אני חושב כי כולם מסכימים כי לא ניתן להכניס היום עשרה מגדלים נוספים של "ביצי חופש" או ביצים אורגניות, כי אז יוצר מצב של עודף בשוק. אחד ההבדלים בין גידול "ביצי חופש" לגידול הביצים האורגניות, הוא שאנו פועלים בצורה נמרצת למודעות ציבורית בנושא של ביצים של תרנגולות חופשיות.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני מציע לך לעודד גם צריכת ביצים אורגניות. בנוסף לזה שבעלי החיים חיים טוב, גם הביצים בריאות יותר.
אברהם פנקס
¶
אין לי שום בעיה לפקח על הביצים האורגניות ואחר כך לעודד את הצריכה שלהן. אני רוצה להבהיר כי מגדלים חוששים להיכנס לענף הזה לא משום שתהיה להם יותר עבודה, אלא ההשקעה היא גדולה יותר. אם למגדל יש לול,חצר ותרנגולות בכלובים, כדי לעבור לגידול ביצים אורגניות הוא יצטרך להרוס את המבנה של הכלובים ולקנות תאי הטלה בעשרות אלפי שקלים.
היו”ר אברהם פורז
¶
זה כמו הביצה והתרנגולת, כיוון שככול שיהיה יותר ביקוש למוצר הזה ופחות ביקוש לביצים רגילות, יותר ויותר מגדלים יחליטו ששווה להם לעבור לגידול ביצים אורגניות. אם הם ידעו כי על פני תקופה הם ירוויחו 30% יותר, הם יעשו חשבון כלכלי ויראו מתי ההשקעה הראשונית חוזרת לידיהם.
אברהם פנקס
¶
אני רוצה לומר, כי אם הממשלה רוצה לתת למישהו בגליל או במקום אחר מכסה שהיא תירכש מהמרכז, שזו תהייה מכסה של ביצי חופש או ביצים אורגניות.
יעקב כהן
¶
מדוע לא ללכת בכיוון הפוך? כאשר יש ביקוש ישנה גם תמורה הולמת. ניתן ללכת למגדלים קיימים ולערוך איתם הסכם כדאי שהם יהיו מוכנים לשווק את המוצר שלהם. לא צריך להשקיע עשרות אלפי שקלים. אני אספתי תאי הטלה ישנים של רבייה כבדה לשעבר, ואני מגדל בצורה טובה מאוד.
יעקב כהן
¶
חברת אגריאור היא חברה ישראלית שיש לה הכרה בינלאומית, והיא מפקחת על מוצרים אורגניים בכל התחומים.
יצחק בן דוד
¶
הנושא הזה נמצא כרגע בדיונים. ישנה כרגע הצעת חוק שאיני רוצה לדון בה עדיין. חברת אגריאור עדיין אינה מוסמכת על ידי רשות שירותים להגנת הצומח, שהם מוכרים מבחינת רשויות הקהילה האירופית להסמיך ולפקח על נושא של חקלאות אורגנית. ההסמכה הבינלאומית שיעקב כהן הזכיר, היא הסמכה של ארגון החקלאות האורגנית הבינלאומי שאין לו סטטוס חוקתי.
אברהם פנקס
¶
לפני שנתיים יצא צו של שר החקלאות האומר כי "ביצי חופש" הן מאושרות לפיקוח. יש על כך החלטה ממשלתית. אנו בעבר ביקשנו הורדת פיקוח על המחירים של "ביצי החופש" כדי שיוכלו למכור אותן במחיר שאינו תחת פיקוח. אני חייב לומר, כי היום יש לי מחשבות שניות בנושא הזה. יכול להיות שהמחירים צריכים להיקבע כפי שהם היום. אני מרגיש כי רשתות השיווק מנצלות את העניין וגובות המון מתוך ההפרש, ומה שנשאר למגדלים זה מעט מאוד. אני מציע שיהיה פיקוח עם דרוג אשר יקבע כמה כל אחד יקבל מהנתח הכללי.
היו”ר אברהם פורז
¶
אני רוצה לסכם את הישיבה. אני חושב שבטווח הארוך המאבק של הארגונים להגנת בעלי החיים יביא לרצון של הציבור לצרוך יותר "ביצי חופש" וביצים אורגניות. כתוצאה מהגדלת הביקוש וגם כתוצאה מכך שהמוצר הזה הוא יותר יקר, יתאפשר למגדלים לעבור לגידול ביצים כאלה, כיוון שתהיה תמורה על פני תקופה. במקביל אני אנסה לשכנע את משרד החקלאות לקנות כמה מיליונים של מכסות ביצים ולהעביר אותן לרשות מגדלים אורגנים כדי לעודד את העניין.
אני מבקש ממר פנקס לפקח גם על הביצים האורגניות, ולראות אם המגדלים עומדים בקריטריונים שלו מבחינת רווחת התרנגולות. אני אפנה לשר החקלאות ואדון איתו על העניין הכספי, ואתם במקביל תבדקו את גידולן של הביצים האורגניות. אני בעבר ניסיתי להעביר חוק שיטיל פיקוח על ייצור ביצי חופש, זה נפל בכנסת, אך בהדברות עם שר החקלאות אני מוכן להביא לחקיקה בעניין הזה. המטרה היא לגרום למצב של הגנת הצרכן. זה מסוג הדברים שחוץ מהמילה שעומדת מאחורי זה אין כלום, ואתה צריך להאמין שאכן ישנה אמינות.