פרוטוקולים/כלכלה/4011
2
ועדת הכלכלה – 6.11.2001
פרוטוקולים/כלכלה/4011
ירושלים, ז' בכסלו, תשס"ב
22 בנובמבר, 2001
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 364
מישיבת ועדת הכלכלה
שהתקיימה ביום ג', כ' בחשון התשס"ב, 6.11.2001, בשעה 11:45
ס ד ר ה י ו ם
תקנות הספנות (ימאים), התשס"א2001-
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 06/11/2001
תקנות הספנות (ימאים), התשס"א-2001
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: היו"ר אברהם פורז
מוזמנים
¶
עו"ד רננה שחר, יועצת משפטית, מינהל הספנות, משרד התחבורה
אליעזר שטרנברג, מנהל מחלקה טכנית, מינהל הספנות, משרד התחבורה
פאני אקסל, ממונה על ספנות ונמלים, משרד התחבורה
אבי ירושלמי, מנהל אגף פיתוח, משרד התחבורה
עו"ד בני רובין, משרד המשפטים
אמיר שביט, אגף התקציבים, משרד האוצר
רוני זוננרייך, איגוד קציני הים
אבי לוי, איגוד קציני הים
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה
בנושא תקנות הספנות (ימאים), התשס"א2001-.
התקנות האלה מחליפות תקנות קודמות?
אליעזר שטרנברג
¶
לא הכל, אבל חלק גדול חדש. זה חדש כי ב1997-
נכנסה האמנה החדשה להכשרה והסמכת ימאים כאשר נתנו לה תקופת מעבר של חמש שנים. בתקופה הזו כל מדינה הייתה צריכה להודיע איך מערכת ההכשרה וההסמכה שלה עובדת. כתבנו את הכל, הצגנו את הכל, וזה נבדק על-ידי חמש מדינות שונות, כשיושב-הראש במקרה היה אמריקאי, והייתי צריך לנסוע ללונדון להסביר לו דברים שהוא לא הבין. כל מערכת ההכשרה של כל המדינות נבדקה על-ידי חמש מדינות שונות ובסופו של דבר נכתבה רשימה לבנה שבה מופיעות כל המדינות שההכשרה וההסמכה שלהן עונים על תנאי האמנה ואלה המדינות שההסמכות – אם אונייה תגיע עם הסמכה של ישראל, בתקווה שזה יאושר – יהיו בסדר. אם לא, יוכלו לעצור את האונייה.
לכן יש חשיבות מאוד גדולה לתקנות האלה ולכן התחייבנו לשנות הרבה דברים שהיו נהוגים במשך שנים.
אבי לוי
¶
איגוד קציני הים היה חלק מחברי הוועדה שדנה
בשינויים והשינויים באמת מתייחסים לאנשים אותם אנחנו מייצגים.
אבי לוי
¶
גם הדירוגים, בעיקר לגבי הסמכה והכשרה של
מה שנדרש מקצינים. אנחנו גם מכירים את התקנות הבינלאומיות ואני שמח להודיע שבמקרה הזה אנחנו לא חלוקים עם אנשי משרד התחבורה ואין פגיעה באיגודים.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה חומר מאוד מקצועי שכמובן אנחנו יכולים
לקרוא אותו אבל אין לנו את הכלים לחלוק על מה שנאמר בו. אם אין התנגדות, אני לא רואה סיבה לא לאשר.
אתי בנדלר
¶
כולנו עיינו בתקנות וקראנו אותן ויש לי שאלה.
בפרק ג', תנאי הכשירות לשירות בצוות, תקנה 4(א)(4), עמוד 5, מדברת על היעדר עבר פלילי ואם הוא מבקש לשרת בצוות אוניית צי סוחר לראשונה, אם לא תלויה ועומדת נגדו חקירה פלילית ולא מתנהל נגדו דיון בעניין פלילי בבית משפט בעבירה מסוג זה. בתקנה 5 מגדירים מהו עבר פלילי לצורך העניין.
אני יודעת שזה נושא שהיה בלשון זו או אחרת והוא עוגן גם בנוסח הקודם של התקנות, אבל אני תמהה האם שקלתם האם אין בכך משום החמרה יתרה הייתי אומרת עם כל מי שמבקש לשמש בצוות של כלי שיט. לא נעשה כאן מבחן האם מדובר בעבירה שבאמת היא רלוונטית לצורך העניין או לא.
רננה שחר
¶
לא. סעיף 4(א)(4) מדבר על היעדר עבר פלילי.
ההסדר עובד. כלומר, אם יש עבר פלילי, שוקלים. אם זו עבירת אלימות או עבירה מסוג כזה או אחר, מזמינים את מי שמבקש לשימוע, ואם רואים לנכון, מתייעצים עם שוטר ומשתמשים בתקנה הזאת ומפעילים אותה.
היו"ר אברהם פורז
¶
מה המצב היום לגבי הבעיה הזאת שהייתה לנו אז
לגבי המיסוי על הישראלים לעומת הזרים? אני מדבר על החוק שיוסי כץ הצליח להעביר ובוטל.
אבי לוי
¶
בזמנו הממשלה קיבלה החלטה לתת תמריץ
מבחינת סיוע ודרשו מאתנו להתייעל והבטיחו להכניס אוניות פחם ודלק. אנחנו הורדנו את העלויות שלנו בעשרים אחוזים והתייעלנו. המדינה נתנה סובסידיות, אבל החלטות ממשלה להכניס שתי אוניות פחם ושתי מכליות לא מיושמות עד עצם היום הזה.
אבי לוי
¶
של 250 אלף דולר בשנה, כאשר המס שאנחנו
מכניסים לקופת המדינה כתוצאה מזה שהחברה מעסיקה אותנו הוא גדול לאין שיעור מהסכום הזה. המדינה מקבלת את הכסף בריבית דריבית. עשרה או שבעה איש שנמצאים באונייה, מס ההכנסה שהם משלמים הוא מעל ל250- אלף דולר שהממשלה נותנת.
היו"ר אברהם פורז
¶
גילינו שיש היום תמריץ להעסיק ימאי זר כי ימאי
זר לא משלם מס הכנסה בארץ וכתוצאה מכך הברוטו הוא נטו ובדרך כלל אנשים לא מתעניינים בברוטו אלא בנטו. אותו ימאי ישראלי, אם רוצים לתת לו את אותו סכום נטו, הוא עולה למעסיק סכום כפול ולכן אותו מעסיק יעדיף לקחת ימאי זר. אמרנו שזה מעגל שוטה וחייבים ליצור מצב בו אפשר להטיל מס הכנסה גם על הימאים הזרים, אבל אז יצא שהצי הישראלי הוא בנחיתות מול הזר כי בצי הזר לא משלמים. הגענו למסקנה שאין ברירה אלא שמס הכנסה יוחזר. הייתה הצעה שלי שלא הצלחתי להעביר אותה, אבל כמה שנים אחרי כן יוסי כץ הצליח להעביר אותה וזה בוטל על-ידי הממשלה שהסכימה לעומת זאת להזרים את הכסף. העניין הוא האם יצרנו לגבי חברות הספנות איזשהו תמריץ, ואני לא אומר תמריץ חיובי כי יכול להיות שימאי ישראלי עולה יותר בגלל שאנחנו לא עולם שלישי וכאן אין לי מה לעשות, אבל לפחות שלא ייפגעו מבחינת המסים.
אבי לוי
¶
להערכתי זה יצר תמריץ וגם צעדי ההתייעלות
שאנחנו עשינו וגם הורדת המספר הפך להיות בעלות שאפשר לחיות אתה אם אתה לוקח את כל הבנפיט של רב חובל. בעולם בעל אוניות תמיד רוצה שהפיקוד יכלול את האנשים שלו וזה לא משנה כי הצרפתי שם את הצרפתי. אם הישראלי ישים פולני, הוא יאבד את האוניות שלו במשך הזמן.
מה שחורה לנו, ואנחנו כנראה נגיע בעניין הזה לכאן, שכל הדלק למדינת ישראל מובל היום על-ידי זרים וכך גם לגבי הפחם. המדינה קיבלה החלטה שהיא תיתן סיוע לבעלי אוניות שיכניסו אוניות פחם. מנכ"ל חברת הפחם לא יוצא במכרז וכך גם בתי הזיקוק ואלה שתי חברות ממשלתיות. לדעתי בתי הזיקוק לא יוצאים בשום מכרז ומדובר בעסקאות בסכום של שבעים-שמונים מיליון דולר בשנה. ברגע שהם יצאו למכרז, זה יוריד את מחירי ההובלה גם אם לא נשתתף.
אבי לוי
¶
כולם, כל בתי הזיקוק. אני שואל אותך למה אתה
צריך בתי זיקוק אם אתה ממילא סומך על זה שיעבירו את הדלק. אם כן, שיביאו את התזקיקים ולא צריך את בתי הזיקוק. בתי הזיקוק יוצרים תזקיקים, כך שאם אני במילא סומך על זה שיביאו לי את הדלק הגולמי כדי ליצור את התזקיק, אני אביא את התזקיקים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא יודע אם יש פה רק עניין אסטרטגי. בכל
מקרה בתי הזיקוק מספקים הרבה מקומות עבודה. אני מסכים אתך בטענה אחרת, שמדינה במצב שלנו עם מצב ביטחוני כפי שהוא, לא יכולה להרשות לעצמה שהובלה אסטרטגית של דברים תהיה כולה בידי זרים.
אליעזר שטרנברג
¶
זה יותר מזה, זו גם התמחות מיוחדת. אי-אפשר
לקחת קפטן שלא עבד על טנקר ושהוא יעבוד על טנקר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו יודעים שבזמן פעולות הטרור חברות תעופה
זרות הפסיקו לגמרי את הטיסות לישראל כי הצוותים לא הסכימו להגיע לארץ. מחר רב-חובל כזה יגיע ללימסול ולא ירצה להמשיך לכאן.
אבי לוי
¶
אני אספר לך סיפור. כשנפלו מגדלי התאומים, וזה
לא כל כך מזמן, אוניית פחם נקשרה בנמל אשקלון - בדרך כלל לוקח שלוש שעות לקשור את האונייה הזאת עם 150 אלף טון – בא הקפטן לנתב ואמר לו שהוא מצטער מאוד, הבעלים אמר לו לנטוש את הרציף. הוא שחרר את האונייה וברח. יש מכתב מתועד מי בעל האונייה, רב החובל של הנמל והם קיבלו אותו, במינהל הספנות. כנ"ל בחדרה. רק נפלו המגדלים, מנכ"ל חברת הפחם התחנן בפניהם, אבל רק אחרי 36 שעות הם הסכימו להיכנס.
אבי לוי
¶
כן. הכל עם זרים. הצרפתים ראו חשיבות לשלוט
על הובלת הפחם, ולכן הם אומרים לבעל האונייה שייבנה אוניית פחם והם יסייעו לו. הוא בונה אוניית פחם בסיוע ממשלתי כדי שיביא את הפחם לצרפת, אבל יש לו גם כלי שהוא יכול להציע מחיר זול כי את האונייה הוא קיבל חינם, והוא זה שמוביל לנו.
אבי לוי
¶
הכל. אני הייתי צ'יף אינג'ינר, והייתי אולי
היחידי, שירד לפני חמש שנים ולא מוסמך היום להפעיל מכלית. אני אומר שהממשלה כבר קיבלה החלטה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו נזמין אותך, את משרד התחבורה, את בתי
הזיקוק, את חברת החשמל. אני חושב שמה שקורה מהווה טעות אסטרטגית. עכשיו הכל טוב כביכול, אבל אי-אפשר לדעת מה יהיה.
אבי לוי
¶
זה גם מייקר את מחיר ההובלה. ברגע שהם
יודעים שיש ישראלי שמתמודד על השוק, מחירי ההובלה יורדים. זה קורה כשהם יודעים שיש ישראלי שמתמודד על השוק.
רוני זוננרייך
¶
כבוד היושב-ראש, דבר חמור מזה כי חלק
מהסחורה מובאת באוניות שמהוות סכנה אקולוגית לסביבה.
היו"ר אברהם פורז
¶
את הבעיה הזו פתרנו כשהוצאנו תקנות חדשות.
כאמור, אני אבקש לקיים בהקדם את הדיון בנושא ההובלה לישראל.
אתי בנדלר
¶
עיינתי בנושא ההרשעות הפליליות ואני חושבת
שההוראה הקיימת כאן היא הוראה ארכאית שהועתקה מהתקנות הקיימות אבל נדמה לי שזה גם בהתאם להנחיות משרד המשפטים וזה לא נוסח שנוקטים בו היום.
אתי בנדלר
¶
דווקא בגלל האינטימיות בה שוהים אנשי צוות
האונייה או כלי השיט, והאווירה הדחוסה שקיימת, יש מקום להתייחס לנושא הזה מאוד ברצינות. אני שואלת את עצמי אם הורשע אדם בעבירה ונפסק לו סכום של 1,500 שקלים בתוך שלוש שנים, זה כבר לא יחול עליו לכאורה.
תראה את הנוסח בתקנה 5(א)(2) שם נאמר: "לעניין תקנה 4(א)(4) רואים כמו שאינו בעל עבר פלילי כל אחד מאלה – לא הוטל עליו תוך שלוש השנים שקדמו למועד הגשת בקשתו לשרת בצוות כלי השיט או למועד הגשת בקשתו לחידוש פנקס הימאי, עונש מאסר בפועל לתקופה של שבועיים או יותר, או קנס העולה על 1,000 שקלים חדשים בשל עוון".
זאת אומרת, אם בגלל נסיבות אישיות פסקו לו רק אלף שקלים, הוא כבר לא ייחשב לבעל עבר פלילי לצורך העניין הזה. אני סבורה שהלשון הכללית שבה נוקטים בחקיקה בשנים האחרונות, בהתאם להנחיית היועץ המשפטי או המשנה שלו, שלא הורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה, אין הוא ראוי וגומר, היא הלשון הנכונה. אז צריך להפעיל את שיקול הדעת בכל מקרה ספציפי. יש דברים שיכולים להיות לחלוטין לא רלוונטיים, אבל יש דברים שהם רלוונטיים למרות שהם לא עונים לתנאי התקנה.
אליעזר שטרנברג
¶
מניסיון אני יכול לומר שזה מזמין אלימות. אנחנו
עובדים לפי תעודת יושר. כל ימאי שרוצה להפליג וירד מהאונייה צריך להציג תעודת יושר.
אליעזר שטרנברג
¶
אם ניקח את ההיסטוריה של צי סוחר, הוא
התחיל מעבריינים שהמשטרה הייתה מעלה בכוונה, דבר שיצר בעיות רבות.
אתי בנדלר
¶
רננה הפנתה אותי לתקנת משנה (ב) האומרת
ש"המפקח רשאי לאחר התייעצות עם קצין משטרה בדרגת פקד לפחות לוותר לגבי מבקש לתנאי האמור בתקנה 4(א)(4)". זאת אומרת שגם היום הוא צריך להפעיל את שיקול דעתו.
אליעזר שטרנברג
¶
יש הפעלה של שיקול דעת אבל זה דרך המשטרה
ולפעמים המשטרה מתעקשת יותר כי היא כבר מבינה את החומרה.
אתי בנדלר
¶
אני מציעה אדוני היושב-ראש שתאשר את
התקנות אם הן ראויות, אבל תחליט שהאישור ייכנס לתוקפו נניח בעוד שלושה שבועות ועד אז המשרד יקיים התייעצות חוזרת בעניין הזה ויודיע את עמדתו, אם הוא עומד אחרי הנוסח המוצע.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מקבל את הצעתה של הגברת בנדלר.
אנחנו עיינו בתקנות ואחרי ששמענו שאין התנגדות, אנחנו נאשר אותן. התקנות ייכנסו לתוקף רק בעוד שלושה שבועות ועד אז הגברת בנדלר יחד עם אנשי משרד התחבורה ומשרד המשפטים יבדקו האם לא מן הראוי את עניין ההרשעות להעביר בוורסיה אחרת, עבירה שמפאת חומרתה ונסיבותיה, ואם כן, אוטומטית נאשר גם את הנוסח האלטרנטיבי.
אתי בנדלר
¶
הדבר האלטרנטיבי מאושר רק בתנאי שזה יהיה
נוסח כללי שמתיר לבעל תפקיד לקבוע אם זה חל או לא חל בנוסח שקיים בדרך כלל בחקיקה. אם יהיה משהו אחר, זה יועבר שוב לאישור הוועדה, רק התקנה הספציפית הזאת.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם מדובר בעבירה שמפאת חומרתה ונסיבותיה
היא איננה מצדיקה וזה בסמכות המפקח, יש אישור אוטומטי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אז יש אישור אוטומטי. רק אם זו תהיה ורסיה
אחרת לגמרי שאתם רוצים לקבוע פרמטרים מדויקים, אז צריך לאשר שוב.
רננה שחר
¶
בסעיף הגדרות, עמוד 3, הגדרת מסע בינלאומי,
"אחד מאלה", בפסקה (2) צריך להוסיף: "ובים סוף – מסע שנערך דרומה מקו רוחב 29 מעלות, 27 דקות צפון".
רננה שחר
¶
"מסע מכל מקום בישראל, בים התיכון למרחק
העולה על 15 מילין ימיים אל מחוץ למימי החופין של ישראל, ובים סוף – מסע שנערך דרומה מקו רוחב 29 מעלות, 27 דקות צפון".