פרוטוקולים/כלכלה/3958
2
ועדת כלכלה
5.11.2001
פרוטוקולים/כלכלה/3958
ירושלים, כ"ז בחשון, תשס"ב
13 בנובמבר, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 361
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"ט בחשון התשס"ב (5 בנובמבר 2001), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 05/11/2001
חוק משק הגז הטבעי, התשס"ב-2002
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק משק הגז הטבעי, התשס"א-2001
מוזמנים
¶
נעמי בלומנטל סגנית שר התשתיות
שוקי שטרן מנהלת מנהלת הגז, המשרד לתשתיות לאומיות
ורדית רז, עו"ד לשכה משפטית, המשרד לתשתיות לאומיות
ג'יי אפשטיין כלכלן בכיר, מינהלת הגז הטבעי, המשרד לתשתיות לאומיות
יוסף יורבורסקי מינהל הגז הטבעי, המשרד לתשתיות לאומיות
דרורה ליפשיץ,עו"ד לשכה משפטית, משרד האוצר
שאול צמח אגף תקציבים, משרד האוצר
גליה תורג'מן אגף תקציבים, משרד האוצר
שרון גלעד,עו"ד משרד המשפטים
אורלי חורש, עו"ד לשכה משפטית, המשרד לאיכות הסביבה
הדס פיקסלר,עו"ד המשרד לאיכות הסביבה
יוסי דביר סמנכ"ל כספים, חברת החשמל
נסים חילו, עו"ד מחלקה משפטית, חברת החשמל
רמי נוח התאחדות התעשיינים
ג'ק סמית,עו"ד קבוצת האחים עופר
אלון רווה טרקטבל (פז), עוזר מנכ"ל
עמית מור יועץ לענייני גז טבעי, טרקטבל (פז)
אפרת שלולם טרקטבל (פז)
ישראל קוזלוב דירקטור באמישרגז
הוגט אלחדד נציגת גז דה-פרנס
אברהם פאר מנכ"ל MEE אנרגיית המזה"ת
בנימין טאוב,עו"ד שפע ימים
חנן מלצר, עו"ד קבוצת ים תטיס
ד"ר דוד כהן יו"ר אבנר נפט וגז בע"מ (קבוצת ים תטיס)
רם כספי, עו"ד ישרמקו (קבוצת MEE בריטיש גז)
יוסי לוי מנכ"ל ישרמקו (קבוצת בריטיש גז)
יוסי פרום מנכ"ל אקויטל (קבוצת בריטיש גז)
ג'ינה כהן מנהלת משרד בריטיש גז
עמוס קריינר, עו"ד בריטיש גז
נועם גולדשטיין מנהל אגף פיתוח עסקים מפעלי ים המלח
חיה לונטל עמותת גז נפט כחול לבן
היו"ר אברהם פורז
¶
בוקר טוב, אני פותח את הישיבה. על סדר יומנו: הצעת חוק משק הגז הטבעי. אנחנו נתקדם עוד מעט בסעיפים של החוק, אבל לפני זה היתה אלי פנייה של מנכ"ל ישרמקו (MEE) על כך שחברת החשמל החליטה לא לרכוש גז מהם. אנחנו ניתן לכל אחד להשמיע את טענותיו כדי לראות אם אנחנו צריכים לטפל בעניין הזה במסגרת החוק הזה.
אברהם פאר
¶
הקבוצה שלנו, שכוללת את BGE, "בריטיש גז", "ישרמקו" וMEE , ענתה לפנייה של חברת החשמל להגשת הצעות למכירת גז בכמות של 2.5BCM לשנה לא בתהליך של מכרז.
אנחנו, במשך חודשים ארוכים ניהלנו מגעים עם חברת החשמל. חתמנו איתם על מסמך עקרונות. במשך כל התקופה ולפני כל פגישה הוצגו כמויות הגז שבידי הקבוצה, כאשר כמויות הגז כללו גז שצריך להגיע מהשדות הישראלים שיש לקבוצה שלנו ומהשדה בעזה.
אברהם פאר
¶
לא. הגז הפלסטיני הוא בידי "בריטיש גז". היה הסכם בינינו לבין "בריטיש גז", שכמות מסויימת וראשונה של גז תגיע מישראל, בשיעור מסויים ובהתאם לפרופורציות, והיתרה תבוא מעזה. השדות הישראלים יחד עם השדות מעזה מהווים כמות שהיא מעל ומעבר למה שחברת החשמל דרשה אז ומעל ומעבר למה שהיא דורשת היום.
בכל ישיבה וישיבה היתה הצגה של המומחים, של הגאולוגים בפני אנשי חברת החשמל לגבי כמויות הגז שיש עכשיו, מה אנחנו עומדים לעשות, מה תוכנית פיתוח השדות וכו'. חברת החשמל ידעה מלכתחילה את כמויות הגז שישנן בשדות הישראלים ואת כמות הגז שנמצאת בעזה. לא היתה הפתעה. הם קיבלו יותר אינפורמציה ממה שבדרך כלל מוסרים מאחר והישיבות האלה נחשבות לישיבות סודיות.
בשלב מסויים התקבלה החלטה שפורסמה בעיתון, שהדירקטוריון החליט לרכוש 1.7 BCM ממצרים והיתרה מספק ישראלי. בשיחה שהיתה לי עם מנהל תוכנית הגז לאיפה לשלוח את הפקס, הוא אמר לי "אתם אחד הספקים". בשלב מאוחר יותר חברת החשמל הגדילה את הכמות מ-25. ל-3.2 ומסרה שהכמות של 1.8 הולכת ל"ים תטיס".
כל התהליך הוא תהליך מאוד מוזר. לפי מה שקראתי בעיתון, גם קבוצת "ים תטיס" התלוננה על איך כל התהליך הזה התנהל בחברת החשמל. כמובן לאחר שהיא זכתה היא פסקה מלעשות זאת. ב-1 למרץ השנה היתה לנו פגישה אחרונה עם חברת החשמל. בפגישה הזאת שמענו רמז על כך שהדירקטוריון רוצה לדעת כמה גז יש ממקורות ישראלים בלבד. אנחנו דיברנו על אספקה משני מקורות: מקור ישראלי ומקור מעזה. הם אמרו: "אנחנו נודיע לכם". ההחלטה שהתקבלה היתה ש"ים תטיס" זכתה ב-1.8, המצרים ב-1.7 ואנחנו בחוץ.
כתבנו לשר התשתיות מכתב ולידיעת כבוד היושב-ראש, שאנחנו חושבים שההחלטה הזאת היא החלטה רעה לקבוצה והחלטה רעה למדינה. ל"ים תטיס", לפי מיטב ידיעתי, יש בסביבות 40 BCM, לנו יש בסביבות 10 BCM.
רם כספי
¶
אנחנו הצענו, בסבב שביצענו עם הממונה על ההגבלים העסקיים, עם משרד התשתיות והאנרגיה ועם חבר הכנסת פורז, לכפות על המונופול הגדול, שזה קבוצת "ים תטיס" או על חברת החשמל, שזה המונופול כצרכן של גז, לספק או לרכוש באותם המחירים גם מהיצרנים הקטנים.
רם כספי
¶
זה יכול להיות בשני אופנים. אם האחים עופר מקימים תחנת כוח ברמת חובב, יש להם זכות לחייב את חברת החשמל לקחת את החשמל, לא רק להוליך אותו בחוטים. על יסוד חוזה מהסוג הזה כל יצרן יכול לגייס את מקורות האשראי. החלופה, אדוני היושב-ראש, לעניין הזה זה שלמאגרים יחסית קטנים לעומת "ים-תטיס", שצריכים לגייס השקעות הון של כ-120 מיליון דולר, בלי עוגן כלכלי, בלי חוזה ארוך טווח מהסוג של חברת החשמל של 10 שנים, 15 שנים או 20 שנה, אף בנק לא יתן אשראים לפיתוח השדות שלהם.
אנחנו לא באים לפגוע באיש. הכמות שאנחנו מייצגים היא יחסית, כרגע, כמות קטנה בהרבה מכמות המאגרים של "ים תטיס", לפי הקביעות של הממונה לענייני נפט ולפי מנהל הרשות שיהיה מכוח החוק על מאגרי הגז. האספקה יכולה להיות פרו-רטה. "ים תטיס" לא תיפגע מזה. אם חברת החשמל תיקח חלק מ"ים תטיס" וחלק מאיתנו, ל"ים תטיס" יהיה עודף ולנו יהיו עודפים. מה "ים תטיס" יעשה עם העודפים שלו? הוא יהיה צריך להתחרות איתי על העודפים שלי לאספקה לכל הצרכנים האחרים, שאני מקווה שיתפתחו פה. החלופה היא כזאת: אני באדמה לא יכול להוציא את הגז, "ים תטיס" מספקת לחברת החשמל ונשארים לה עודפים - אני מאחל לה שיהיו לה עודפים גדולים מאוד - אבל היא ספק יחיד כי אני תקוע בפנים.
רם כספי
¶
אני חושב שתחרות זה דבר טוב. אני חושב שמגיע לחברת החשמל את כל הקרדיט לאיך שהיא הורידה את המחירים של כולם. מגיע לה על זה כל הכבוד. אני לא מדבר כרגע על ההשגות שיש לנו על צורת הניהול של המכרז, אבל מבחינת התוצאה חברת החשמל קיבלה דיל במחירים בלתי רגילים.
שאלת אותי, אדוני היושב-ראש, אם יש תקדימים. אני רק מזכיר לכם איך איפשרתם, מבחינת מדיניות כללית, את החדירה של הלווין, איך עשיתם must sell. אני רק מזכיר לכם איך כפיתם על "אגד", כפיתם על בעלי התשתיות לתת לנוסעים שנוסעים ממודיעין לתל-אביב לרדת בתחנות שלהם.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא היה שום חוק שחייב אנשים להתחבר ללווין. לא כתבנו שממועד מסויים ואילך כל צרכן חדש לא יוכל להתחבר אלא ללווין.
רם כספי
¶
הדוגמה הכי קרובה לעניין שלנו זה הקביעה של חברת חשמל. מי זאת חברת החשמל? עם כל הכבוד, אני יודע שיש דירקטוריון, אני מכיר את סעיף 4..
רם כספי
¶
חברת החשמל זאת חברה של עם ישראל, צריך לזכור את זה. אני לא דורש סיבסוד ולא תנאים מיוחדים. אם בעוד 5 או 6 שנים אני אוכל לספק ליצרנים קטנים, אז אחד יקנה ממני 100, השני יקנה ממני 200, אבל עם זה אני לא אוכל ללכת לגליה מאור ולא לשלמה נחמה. גליה מאור ושלמה נחמה יגידו לי "תביא לי חוזה עם חברת חשמל".
נסים חילו
¶
התגובה של חברת החשמל היא ללא קשר להצעת החוק אלא לפי בקשת אדוני. הנושא נדון בכל מיני ועדות שאליהן הוזמנה חברת החשמל. הפעם האחרונה היתה בוועדה לביקורת המדינה, שבמהלכה הציגו כל מיני גורמים את הנושא, ומבקר המדינה ביקש לבדוק את ההליך.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא באתי פה להיות הוועדה לביקורת המדינה ולבדוק את ההליך בחברת החשמל. באה לפה קבוצה, שמר פאר ומר כספי מייצגים אותה, וביקשה לחייב את חברת החשמל בחקיקה לקנות ממנה כי אחרת היא לא תוכל להתרומם, היא לא תוכל לצאת מהאדמה. זאת דרישה לגיטימית. עו"ד רם כספי גם אמר שאתם חייבים לקנות כוח מספקים פרטיים של חשמל. השאלה היא אם ראוי או ראוי לקבל את העמדה הזאת.
נסים חילו
¶
בחוק משק החשמל יש מספר סעיפים, שעל פיהם חברת חשמל חייבת לרכוש מיצרני חשמל פרטיים. אחד הדברים ששכחו לומר פה, שהמימוש של החובה הוא בהתאם לכללים שהוציא שר התשתיות. שר התשתיות קבע בכללים שיצרן החשמל הפרטי ייבחר על ידי הליך של מכרז. לא הובטח לכל המתחרים "הפוטנציאלים" שחברת החשמל תקנה מהם.
היו"ר אברהם פורז
¶
ובכל זאת יש הבדל, כי אם לא זכית במכרז אתה לא מקים תחנה ולא קרה כלום. לעומת זאת, מי שכבר קדח והשקיע ואתה לא קונה ממנו אז הכסף שלו הולך לטמיון.
נסים חילו
¶
נכון. כשאנחנו נמצאים היום במצב הזה של הליך שבסיומו חברת החשמל לא קונה, לפחות על פי נתוני הצריכה שלה, מקבוצת BGI מתעוררת הבעיה. בוא נפתור את הבעיה של מדינת ישראל לגבי אותם גורמים קטנים. אדוני קבע שהצעת חוק משק הגז לא דנה לא ברכישת גז, לא בייבוא גז ולא בנושא פיתוח השדות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל את הצעת החוק, כפי שאתה ודאי יודע, לא מעתיקים מילה במילה. אנחנו צריכים לשאול אם היא טובה, ראויה, ואם יש צורך לתקן אז לתקן.
נסים חילו
¶
הנושאים של פיתוח שדות גז, רכישה וכדומה הופיעו בהצעת החוק הקודמת והוצאו משם, מתוך כוונה שזה לא ייכלל בהצעת חוק משק הגז הנוכחי. הדבר אמור להיות מוסדר, אם בכלל, במסגרת חוק הנפט.
שלא תהיינה אי הבנות, חברת חשמל תקיים כל הוראה וכל חובה כפי שתוטל. כשאנחנו מדברים נקודתית, הגורם הראשון שייפגע זה הגורם שהשתתף יחד איתו בהליך, זכה בהליך והיום אומרים לו "חלק מהנתח שבו זכית יעבור לגורם אחר".
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא היה מכרז במובן הפורמאלי אלא בדיקת הצעות של גופים שונים. מה הפרמטר שלפיהם בחרתם?
יוסי דביר
¶
זה לא מעניין אותי. הם באו עם כמות קטנה של גז. אנחנו עשינו חישוב של כמות מינימאלית שנצטרך, שזה 2.5 BCM. על כל הכמות היו 3 מתחרים – מצרים, "בריטיש גז" ו"ים תטיס". לצערי, הקבוצה הזאת לא זכתה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבין שכל עוד המכרז מתקיים לא מגלים את המחיר, אבל אחרי שהוא נגמר אי אפשר לגלות את המחיר?
היו"ר אברהם פורז
¶
אם המכרז הסתיים אתה יכול להגיד מה ההצעה הזוכה והוא יגיד לנו, ברוב הגינותו, מה ההצעה המפסידה.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם האינטרס שלכם כחברת החשמל שיהיו לכם כמה שיותר ספקים? נניח לרגע שהקבוצה שהפסידה אומרת "באותו מחיר של הזוכה אני מוכנה למכור לך", האם זה אבוד לה?
יוסי דביר
¶
אנחנו לא צרכן הגז היחידי במשק הישראלי. אם תסתכל על התחזיות של משרד התשתיות, ואם אנחנו מסתכלים על תחזיות של סקטור החשמל שאנחנו יודעים בדיוק איך להעריך אותן, אז אנחנו מהווים שני שליש מסקטור החשמל. שליש נוסף זה כל היצרנים הפרטיים שהולכים להתחרות מעכשיו עד שנת 2010.
יוסי דביר
¶
זה מה שהחליט המשרד. יש החלטות של השר על תוכנית פיתוח, שם מופיעים 6,7 יצרנים פרטיים עד שנת 2010. הם יצרכו שליש מכמות הגז בסקטור החשמל. אנחנו לא היחידים. בכמות שדרושה לנו עשינו את המקסימום כדי לקבל אספקה משני מקורות. יותר משני מקורות אנחנו לא יכולים לקבל.
יוסי דביר
¶
המצרים נתנו כמות מינימאלית כדי שיהיה להם כדאי להגיע לכאן, והג'נטלמנים שיושבים ממול היו צריכים כמות מינימאלית בשביל הכדאיות לפתח את השדה שלהם. דירקטוריון חברת חשמל כשהחליט לצמצם את המצרים למינימום..
יוסי דביר
¶
לא, יש גם את "בריטיש גז". ברגע שמכרז ההולכה ייגמר ויוכלו להגיד למצרים "תוכלו להביא גז בדצמבר 2003 ממקום הזה והזה", הם יחדשו את המו"מ. יש החלטת ממשלה שהולכת בדרך שבה אנחנו הלכנו.
יוסי דביר
¶
ההחלטה אומרת "לפעול לפיתוח משק גז טבעי בר-קיימא בישראל במבנה ענפי תחרותי כבר בשלב הפיתוח הראשוני, בהתבסס על מספר ספקים מקומיים וזרים על פי שיקולים כלכליים ואסטרטגיים על-מנת ליצור את התנאים הכלכליים המיטביים למשק ישראל".
עמוס קריינר
¶
אנחנו השתתפנו בהליך הבחירה. התוצאה איכזבה אותנו. חלק מהבעיות שהועלו פה אפשר לפתור. אין פה עניין של שני ספקים, יש פה שלושה ספקים שיכולים להתחרות ביניהם. אין פה עניין של "ים תטיס" מול הגז המצרי, כפי שמוצע כאן. ההצעה כפי שהועלתה כאן לא הועלתה בשמנו ולא על דעתנו.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה אומר שהבקשה של רם כספי שנתקן את החוק ונחייב את חברת החשמל לרכוש מהקבוצה הזאת גז זאת לא דרישתכם ולא בקשתכם.
עמוס קריינר
¶
אנחנו כשותפים ברשיונות הישראלי מעוניינים לפתח אותם, כפי שאנחנו מעוניינים לפתח את הגז שנמצא מול חופי עזה. אנחנו לא חושבים שהדבר צריך להעשות שלא על פי כללי השוק החופשי.
עמוס קריינר
¶
אנחנו חושבים שהממשלה צריכה לחשוב איך לגרום לפיתוח המשק, בין היתר על ידי הכנסת מקור שלישי של גז שיבטיח גם תחרות וגם אמינות באספקה.
חנן מלצר
¶
קודם הם התחברו עם הפלסטינים באמצעות "בריטיש גז", ועכשיו במצרים הם לא רוצים לפגוע, רק בישראלים. זה מה שעומד מאחורי זה. הוועדה הזאת היא לא ועדת מכרזים עליונה. מה שמבקשים מהוועדה זה להתערב בתוצאות המכרז. מבחינת חקיקה, כל הנושא הזה לא היה בהצעת החוק. כפי שנאמר כאן, ניסו בהצעת חוק קודמת לטפל גם בנושאים של האספקה. אי אפשר בשלב של קריאה שנייה ושלישית להכניס נושא חדש מעין זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
מר מלצר, נושא חדש הוא רק נושא שוועדת הכנסת קובעת שהוא נושא חדש. אם נחליט שזה תיקון חיוני, נלך לוועדת הכנסת.
חנן מלצר
¶
אני מכיר את תקנון הכנסת. אני יודע שוועדת הכנסת היא הריבון להחליט בזה, אבל מחובתי להעלות את הנקודה הזאת.
הבקשה סותרת באופן בסיסי את כל העקרונות של דיני המכרזים. אם יש סידור כזה, אז בכל מכרז מי שיפסיד יהיה מוכן להתיישר לפי ההצעה של הזוכה וירצה שהמזמין יזמין גם ממנו לפי התנאים של הזוכה. כל תנאי המכרזים יתבטלו. זה מעין מכרז. ברגע שבוחרים הצעות על בסיס תחרותי, בית המשפט העליון קבע שכל כללי המכרז חלים עליהן.
זה נוגד את כל העקרונות של חוק הנפט. כל המאגרים הם משאבים של המדינה. אומרים לאנשים "אתם תחפשו על סיפונכם, והיה אם תמצאו אתם מקבלים חזקה במשאב של המדינה". למעשה, מה שמתחבא כאן מאחורי ההצעה זה תוספת, כלומר זה לא יהיה על סיכונם אלא הם רוצים מעין ערבות מדינה.
עו"ד כספי לפני רגע אמר שחברת חשמל זו חברה של כל עם ישראל. למעשה הוא רוצה ערבות מדינה בנוסף לחוק הנפט. נותנים את ההטבה הזאת כנגד הסיכון הגדול, אבל בסיכון יש מרכיבים של הטבה ויש מרכיבים של סיכון. הוא רוצה להוסיף ערבות מדינה לנושא של השיווק. אנחנו חיפשנו, גם האחרים חיפשו. יש כאלה שמצאו ויש כאלה שלא מצאו.
חנן מלצר
¶
נכון. אלה שמצאו מעט גם לא יכולים לבקש. הדבר האחרון זה הנושא של השוויון. מנסים כאן לשנות את כללי המשחק באופן רטרואקטיבי. יש בג"ץ רובינשטיין נגד יו"ר הכנסת בנושא של מימון המפלגות. היו מפלגות שחרגו מהמימון.כאן כל הזמן רוצים להתחשב בכל מיני גורמים זרים שרוצים להכנס לארץ. אנחנו מייצגים קבוצה שהיא ישראלית ויש בה גם שותפים זרים שכבר נכנסו. החטא היחידי שעשינו שגם השקענו כספים וגם מצאנו. מאותו רגע שמצאנו, בכל שלב ושלב שאפשר לקזז או לפגוע בזכויות שלנו פוגעים בנו. את אותה התחשבות שמגלים כל הזמן כלפי הקבוצות שרוצות להכנס לארץ, תגלו גם פעם אחת לגבי אלה שהשקיעו בארץ ועוד לא עזבו. הנושא הזה זה ממש פגיעה חמורה בקניין, שהיום מעוגן גם בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. זאת הסיבה שאי אפשר לקבל את זה.
רם כספי
¶
אני חונכתי וגם חנן חונך להגיד את האמת. על יסוד האמת תחליטו מה שתחליטו. אני מודיע לחברי הוועדה שהיו 3 קבוצות: הקבוצה המצרית, קבוצת "ים תטיס" וקבוצת BGI עם היצרנים הישראלים. למה השידוך הזה? מכיוון שליצרנים הישראלים האחרים, קבוצת MEE, אין מספיק גז כדי לעמוד בדרישה של חברת החשמל, שהתחילה בהתחלה ב2.5 BCM, עלתה ל3.2 BCM והסתיימה ב3.5 BCM. צריך להעניש אותנו שלא גילינו בישראל מספיק גז כדי לספק את כל הדרישה של חברת החשמל? אני לא בטוח שכל כך רצו אספקה של הגז הפלסטיני. כאשר זה הגיע לנקודת ההכרעה, שמענו מחברת חשמל את מה שאתם שמעתם. אני מקריא לכם מכתב -13 במרץ 2001: "IEC will not continue negotiations at this stage with the BGI group.” למה? כי המחיר שלנו לא טוב? כי הגז שלנו פחות טוב מהגז שלהם? חנן מלצר אמר שזה מחצב לאומי.זה מחצב לאומי וזה מחצב לאומי, זה כסף וזה כסף. כל אחד מדבר פה רק מפוזיציה, אבל הגז שייך לעם ישראל כמו שחברת החשמל שייכת לעם ישראל. למה אנחנו יוצאים מהתחרות?IEC will not continue negotiations at this stage with the BGI group due to insufficient quantities of gas from Israeli sources, necessary to fulfill IEC needs. מה אני יכול לעשות? אני גמד, אני נכה, אני לא מסוגל לספק את הכל. בגלל שאני נכה מפסיקים איתי מו"מ?
לא נכון מה שאמרו לכם פה שאנחנו ב25% יותר יקרים. יש מכתב של BG מ-8 בפברואר 2001: “Rates based on negotiated GCA could be in the low 2 US range. אני מוכן לשים את נפשי בכפי שחברת החשמל תודיע רק ליו"ר הוועדה באיזה מחיר הם גמרו עם "ים תטיס", באיזה מחיר הם גמרו עם המצרים ואם זה לא עומד בקריטריון של הlow US. זה היה בפברואר. ב-13 במרץ הם מפסיקים איתנו. אני לא מסוגל לתת יותר ממה שיש לי. אין לי גז בכמות גדולה. בא רם כספי ואומר: "הצענו, אבל אנחנו לא מסוגלים לעמוד בכמות ישראלית כחול לבן אחרי שנתתם למצרים ללכת באותו מחיר." זה לא שאני פורק כל עול, הפסדתי במכרז. לא הפסדתי, הפסיקו את המו"מ איתי. לא שמעתי מילה אחת מחנן מלצר, ממישהו אחר שיושב פה, שאנחנו מסוגלים לקחת עשרות מיליוני דולר ולספק למישהו שדורש כמות קטנה. זה לא רק צודק, זה לא רק נכון, היפלו אותנו בהתחלה בגלל שאנחנו לא מסוגלים ללכת על הכמות הגדולה. אנחנו הולכים לקחת מחנן מלצר 12%, אולי 13%. מה יקרה? חנן מלצר יקבל 88% מתאוותו בידו ואנחנו 0. לי יהיו עודפים, לו יהיו עודפים ונתחרה אחד בשני. זה כל כך צודק.
רם כספי
¶
היינו אצל כבוד השר אביגדור ליברמן, אצל הממונה על ההגבלים העסקיים, ודיברנו עם יושב-ראש הוועדה. מה שאנחנו רוצים זה שיקחו מאיתנו את הגז הזה. אני לא בא לפגוע באיזו שהיא זכות קניינית של מישהו, אני רק רוצה שתהיה תחרות במדינת ישראל. אני חושב שהתפקיד של הוועדה הזאת זה לאפשר את התנאים ולא לקבור אותנו בתוך האדמה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני חושב שבהחלטות עקרוניות אנחנו צריכים לקבל את החלטת הממשלה. אומנם הכנסת סוברנית, אבל אם זה לא הכרחי אין סיבה לעשות את זה. מעבר להחלטה המכרזית של חברת החשמל, יש פה שאלה בתחום הכלכלי שמחייבת את התערבות הממשלה. אני מבקש שבטרם נשקול את האפשרות לאמץ את המודל שמר כספי טען לו, שחברת החשמל חייבת לקנות גז מספקים ישראלים, שנשמע מה עמדת הממשלה. אני מציע שתדונו בזה. לפי דעתי שר התשתיות צריך להחליט בעניין הזה. אני מצפה שתבואו לפה עם החלטת ממשלה שמשלימה עם החלטת חברת החשמל ורואה בזה סוף פסוק, או שהיא חושבת שלאור הנתונים החדשים ולאור ההתפתחויות מן הראוי לעשות הסדר אחר, אולי בחקיקה.
דוד כהן
¶
לא יכול להיות מצב שחברה כלכלית כמו "ישרמקו" תרצה תמיד להיות בצד המנצח אחרי שהיא נכשלת בבחירה מוטעית. כל התגליות שלנו היו מרוכזות ברשיון אשקלון. רשיון אשקלון היה רשיון של "ישרמקו". היא החזירה אותו מחוסר עניין. פעם שנייה אמרנו להם: "בואו נלך קבוצה של ישראלים יחד". בלילה הסכימו איתנו, למחרת נודע לנו שהם הולכים עם "בריטיש גז". הם הלכו לרעות בשדות זרים. המודל הזה שמתייחסים לגז ולכמויות כאילו זה מודל סטטי עד סוף הדורות, הוא מודל מוטעה. אנחנו חיפשנו על אחוזים בודדים משטח הזכיונות שלנו, ו"ישרמקו" חיפש על אחוזים בודדים משטח הזכיונות שלנו. הם נדבקו אלינו בשני קידוחים קרובים ושם מצאו. יש להם עוד הרבה לחפש. אני מאחל להם הצלחה בחיפושם ליד החוף.
דרורה ליפשיץ
¶
למרות שההחלטה היא להעביר את זה לממשלה, יש בעיה מאוד קשה מבחינה משפטית לחוקק חובה כזאת. הממשלה יכולה להביע את עמדתה הכלכלית, משפטית תהיה בעיה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הממשלה צריכה להחליט מה טוב למשק ואחר כך למצוא את הדרך המשפטית לעשות את זה. לא מדובר בקנייה של 1000 פחיות קוקה-קולה לעובדי משרד האוצר, אלא בהחלטה שהממשלה צריכה לקבל לגבי מה נכון כלכלית. אם היא תשתכנע שזה מאוד כלכלי, תאמיני לי, אתם תתנו לה את הפתרון המשפטי איך לעשות את זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
חבל לי לשמוע טיעונים לפני שהממשלה תגבש עמדה. אם תהיה לכם החלטת ממשלה זה יהיה יותר טוב מאשר לשכנע אותי.
נעמי בלומנטל
¶
עלו בישיבות ועדת הכלכלה כמה סוגיות שביקשת שהממשלה תחליט לגביהן. היו שאלות לא מהותיות שקשורות לניסוח, והיו כמה שאלות מהות. לגבי השאלות הניסוחיות, אנחנו נביא את הניסוחים בישיבה הבאה. לגבי שאלות המהות, אנחנו נביא את עמדת הממשלה בהקדם האפשרי.
ורדית רז
¶
65 (א) "השר רשאי לקבוע בתקנות או ברשיון הוראות בענין דוחות כספיים, שנתיים ותקופתיים, שעל בעל רישיון להגיש לרשות, ובלבד שדוחות כספיים שנתיים יהיו מבוקרים בידי רואה חשבון וכל הדוחות הכספיים יהיו לפי העקרונות החשבונאיים המקובלים וכללי הדיווח המקובלים, ובעניין דוחות אחרים, שנתיים, תקופתיים ומידיים, שעל בעל רשיון להגיש לרשות ככל הדרוש לפיקוח על עמידתו באמות המידה ובהוראות שנקבעו לפי סעיף 35ובהוראות אחרות לפי חוק זה, לרבות הוראות הרישיון, ולמילוי תפקידי הרשות, ככל שלא נקבעו לגביהם בחוק זה הוראות דיווח אחרות".
ורדית רז
¶
(ב) "המנהל או מי שהוא הסמיך לכך רשאי לדרוש מבעל רישיון ומכל נושא משרה בו למסור לו בכתב הסבר, פירוט, ידיעות ומסמכים בקשר לפרטים הכלולים בדוח שהגיש בעל הרשיון לפי סעיף קטן (א). (ב) המנהל רשאי לפרסם פרטים מתוך דוחות שהוגשו לפי סעיף קטן (א), ובלבד שנתן לבעל הרשיון הזדמנות להשמיע את טענותיו ושלא יהיה בפרסום משום גילוי סודות מסחריים. 66. השר רשאי לקבוע הוראות בדבר חובתו של עוסק ביבוא, במכר או בשיווק של גז טבעי, למסור למנהל כל מידע המצוי ברשותו בנוגע לפעילותו בתחום הגז הטבעי, והדרוש למילוי תפקידי הרשות לפי חוק זה או לקידום מטרותיו של חוק זה. 67. המנהל, בהתייעצות עם המועצה, ולאחר שנתן לבעלי הרישיונות הנוגעים בדבר הזדמנות להשמיע את עמדתם, רשאי לקבוע בכללים הוראות בדבר חובתו של בעל רישון למסור מידע לצרכנים ולציבור".
ורדית רז
¶
68(א) "לשם פיקוח ע לביצוע הוראו לפי חוק זה או הרישיון, רשאי המנהל, הממונה או עובד הרשות שהמנהל הסמיך לכך בכתב (בסעיף זה – המוסמך): (1) לדרוש מבעל רישיון ומכל נושא משרה בו למסור כל ידיעה ומסמך הנוגעים לענין, לרבות דינים וחשבונות, פנקסים, תעודות, פלט כמשמעותו בחוק המחשבים, התשנ"ה-1995 (להלן – חוק המחשבים), או מסמכים אחרים (להלן –מסמכים) בתוך תקופה שנקבעה בדרישה; (2) להיכנס לכל מקום שבו מנהל בעל רישיון את עסקיו או שבו הוא מבצע עבודות גז, ולכל מקרקעין שבהם נמצא מיתקן גז, ולבדוק את מיתקן הגז או את אופן ביצוע עבודות הגז, לפי הענין, לעיין במסמכים, לתפוס כל חפץ או מסמך, וכן לחדור לחומר מחשב כהגדרתו בחוק המחשבים ולהפיק פלט תוך חדירה כאמור, ובלבד שפעולות כאמור יבוצעו בידי אדם המיומן לכך"
אלון רווה
¶
הסעיף הזה מקובל גם בחקיקה אחרת לגבי סמכויות של הרשויות לתפוס מסמכים, אבל מקובל שזה יהיה במקרה שיש חשד לביצוע עבירה או חשד לאי קיום הוראות החוק. כרגע זה מנוסח בצורה גורפת.
היו"ר אברהם פורז
¶
כן, אבל איך הוא ידע אם יש עבירה? על ידי החדירה הוא יודע. זה מן פיקוח כזה. זה כמו שמס הכנסה בא ובודק לך את הספרים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא רואה בזה בעייתיות. הרי הם לא יבואו סתם בשביל להטריד. אין סיבה, לדעתי, לצמצם את זה. יש להניח שגוף ציבורי פועל בשיקול דעת ולא סתם מתעלל באזרחים תמימים.
ורדית רז
¶
68(ב) "מי שנדרש כאמור בסעיף קטן (א) (1) ימסור את הידיעה או המסמך בתוך התקופה שנקבעה כאמור; המוסמך ימסור לבעל הרישיון העתק צילומי מהמסמכים שנלקחו ממנו, בתוך שבעה ימים מהיום שבו נלקחו, אלא אם כן ויתר בעל הרישיון על כך; המסמכים יוחזרו למי שממנו נלקחו, לא יאוחר מתוך שלושה חודשים מיום שנלקחו, אלא אם כן הם דרושים לשם ניהול הליך פלילי".
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא אזרחי? הייתי כותב "אלא אם כן הם דרושים לשם ניהול הליך משפטי". לא הייתי כותב פלילי כי אולי זה מינהלי. אני מאשר כרגע את המילים "הליך משפטי". אם יסתבר לכם שאתם רוצים לחזור למילה "פלילי", תביאו את העמדה שלכם בישיבה הבאה. כרגע המילים הם "הליך משפטי", כי אני לא בטוח שכל מיני עיצומים נחשבים להליך פלילי.
ורדית רז
¶
(ג) "לעניין תפיסת חפץ כאמור בסעיף קטן (א)(2) שהוא חומר מחשב כמשמעותו בחוק המחשבים, יחולו הוראות אלה: (1) המוסמך יעתיק את חומר המחשב ויותיר את המקור בידי בעל הרשיון; (2) סבר המוסמך כי הותרת המקור של חומר המחשב בידי בעל הרישיון עלולה לפגוע בפיקוח או בתוצאותיו, יתפוס את המקור ויותיר העתק בידי בעל הרישיון".
ורדית רז
¶
(ד) "נתפסו חפצים, יחולו הוראות אלה: (1) המוסמך יערוך רשימה של כל החפצים שנתפסו אגב ביצוע הפיקוח והמקומות שבהם נמצאו;"
ורדית רז
¶
(2) "המוסמך יאפשר לאדם מטעם בעל הרישיון להיות נוסח בעת ביצוע הפיקוח וימסור לו העתק של רשימת החפצים שנתפסו; (3) חפץ שנתפס יוחזר בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מ-15 ימים מיום שנתפס, אלא אם כן הוא דרוש לשם ניהול הליך פלילי."
היו"ר אברהם פורז
¶
בכל מקום שכתובה המילה "פלילי" תהיה המילה "משפטי", אלא אם כן תבואו בפעם הבאה ותגידו שטעיתי.
ורדית רז
¶
(ה) "שופט של בית משפט שלום רשאי, לבקשת המנהל ולאחר שניתנה למי שממנו נלקחו מסמך או חפץ הזדמנות להשמיע את טענותיו, להאריך, בתנאים שיקבע, את התקופה האמורה בסעיף קטן (ב) או (ד) (3), לפי הענין. 69. חובות דיווח לפי סימן זה באות להוסיף על חובות דיווח לפי כל דין אחר.
ורדית רז
¶
70(א) "היה למנהל יסוד סביר להניח כי בעל רישיון מנהל את עסקיו באופן לקוי העלול לפגוע באפשרותו לתת את שירותיו, או שאינו ממלא אחר הוראות לפי חוק זה או לפי הרישיון, רשאי הוא לשלוח לבעל הרישיון הודעה בכתב שבה יפרט את הליקוי וידרוש את תיקונו בתוך תקופה שיקבע בהודעה ושתחילתה עם מסירתה. (ב) הממונה רשאי לדרוש, בהודעה בכתב, כי בעל רישיון – (1) יתקן ליקויי בטיחות שמצא; (2) יבצע פעולה הדרושה למניעת סנה לאדם או לרכוש, כפי שקבע. 71. מצא הממונה כי יש צורך לנקוט פעולה למניעת סכנה ממשית ומיידית לאדם או לרכוש, רשאי הוא לבצעה, בעצמו או באמצעות אחרים, אם בעל הרישיון לא ביצעה בהתאם להוראה לפי סעיף 70(ב)(2), ולהטיל את ההוצאות שהוצאו לשם כך על בעל הרישיון".
ורדית רז
¶
אחרי המילים "לפי סעיף 70(ב)(2)" אנחנו רוצים להוסיף את המילים "ואף אם טרם חלף המועד להשגה לפי סעיף 72 או להגשת עתירה לפי סעיף 73".
ורדית רז
¶
72(א) "בעל רישיון שקיבל הודעה לפי סעיף 70, רשאי להשיג עליה לפני המנהל או הממונה, לפי הענין, בתוך 7 ימים מיום קבלת ההודעה או בתוך תקופה אחרת שצוינה בהודעה בהתאם לדחיפות הענין. (ב) הגיש בעל רישיון השגה כאמור בסעיף קטן (א), יחליט בה המנהל או הממונה, לפי הענין, סמוך ככל האפשר לאחר שקיבל אותה, ויודיע על החלטתו לבעל הרישיון, ורשאי הוא לשנות את התקופה שבה על על הרישיון לתקן את הליקוי או לבצע את הפעולה. 73 על החלטה בהשגה לפי סעיף זה רשאי בעל הרישיון לעתור לבית המשפט לענינים מינהליים; ואולם אין בהגשת העתירה כדד ילעכב את כניסתה לתוקף של ההחלטה, אלא אם כן החליט על כך בית המשפט בהחלטה מנומקת מטעם מיוחד".
היו"ר אברהם פורז
¶
המכרז נבנה על בסיס חוק תאורטי שטרם בא לעולם. אחרי שהחוק יעבור אני מניח שהמכרז יותאם. אם הוא לא יותאם, אז החוק גובר על הוראה שנמצאת בדבר שערכו פחות. חוק הוא עליון. חוק גם יכול לבטל חוזה חתום.
אלון רווה
¶
במכרז יש מנגנון של פנל של מומחים - מהנדס, כלכלן ושופט, שהוא הפנל שמכריע במקרים של השגות וסכסוכים בנושאים טכניים וכלכליים כאלה שלא צריכים להגיע לבית משפט.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין לי היום שום יכולת, ואני גם לא מתכוון לעשות את זה, לקחת את החוק כפי שמתגבש פה, להשוות אותו למכרז, למצוא את הסתירות וליישב אותן. אנחנו מניחים שברגע שהחוק יאושר המכרז יהיה תואם לחוק. אם יצטרכו לשנות כמה דברים במכרז אז יכול להיות שכמה ימים קודם משרד התשתיות יודיע שבמכרז היו שלושה, ארבעה שינויים קטנים עכב קבלת החוק.
אלון רווה
¶
בנקודה הזאת היו כמה הערות לממשלה. בין היתר היה נושא הכרעת הסיכסוכים והמחלוקות בין הממשלה לבין הזכיינים. הממשלה תיקנה את מסמכי המכרז ויצרה מנגנון חדש. השאלה היא אם אפשר בנושא יישוב מחלוקות וסיכסוכים לאמץ בחוק, כחריג, את המנגנון שנמצא במכרז.
אתי בנדלר
¶
אני חושבת שצריכים לשקול להוסיף סעיף שיאמר "שאין בהוראות סעיף זה כדי למנוע קביעת מנגנון ליישוב חילוקי דיעות בחוזה הזיכיון". אני חוששת שעלולה להווצר סיטואציה שבה צד יחשוב שהמנגנון שנקבע בחוזה הזיכיון עומד לזכותו, הוא יפנה, יקבל תשובה אחרי שבועיים שהמנגנון אינו עומד לרשותו כי החוק קבע מנגנון אחר, וכשהוא ירצה לפנות בהליך יגידו לו "החמצת את המועד".
ורדית רז
¶
74(א) "הממונה רשאי לבדוק את נסיבותיו של כל אירוע שאירע במהלך פעולתו של בעל רישיון ושבו נגרם נזק לאדם או לרכוש או שבו עלול היה להיגרם נזק כאמור. (ב) השר רשאי להתקין תקנות בדבר חובות דיווח על אירוע כאמור בסעיף קטן (א) ובדבר הליכי הבדיקה".
ורדית רז
¶
75(א) "היה למנהל יסוד סביר להניח כי בעל רישיון עשה אחד מאלה, רשאי הוא להטיל עליו עיצום כספי בשיעור כפל הקנס האמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן –חוק העונשין)..
ורדית רז
¶
(1) "לא מסר דוח בהתאם להוראות המנהל לפי סעיף 4(ה); (2) הפר תנאי בדבר הפרדת חברות לפי סעיף 6(א) או לא ניהל מערכת חשבונות נפרדת כנדרש לפי סעיף 6(ב);"
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא נראה לי דבר מינהלי טכני. זה דבר מאוד חמור. הכנסת גז בניגוד למפרט המערכת יכולה לגרום נזק גדול לצרכנים. זה לא דבר של 100 אלף שקל, זה דבר חמור. תוציאו את זה החוצה.
אתי בנדלר
¶
הסמכות להטיל עיצום כספי אינה גורעת מהסמכות להגיש כתב אישום במקום עיצום כספי. אם ייגרם נזק או שתהיה מעילה, יגישו כתב אישום ולא עיצום כספי.
יוסף יורבורסקי
¶
זה יכול גם להרוג. עד 5% לא קורה כלום. מצד אחד זאת עבירה מהותית מאוד, מצד שני זה כלום.
עמית מור
¶
יש סטנדרטים שהממשלה אימצה בהתאם לתקנים בינלאומיים. המוליך של הגז יקבל גז באחריות הספקים. באחריותו לבדוק. תהיה גם מעבדה שבודקת ואמצעים טכניים שבודקים את איכות הגז. קורה לעיתים בעולם שבפרק זמן קצר כזה או אחר נכנס גז שהוא לא בדיוק..
היו"ר אברהם פורז
¶
אם זה דבר שנעשה בתום לב ולא עושה נזק לאף אחד, אז לא צריך לרדת לחייו של אף אחד, אבל אם זה נעשה במזיד וזה גורם נזק, צריך להחמיר. אני מציע שהסעיף הזה יהיה סעיף עונשי. תמחקו אותו לגמרי.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא רוצה זמינות בשימוש. או שזה רציני ו"תקרעו" לו את הצורה, או שזה לא רציני ותעזבו את זה. אל תתנו 100 אלף שקל.
עמית מור
¶
יש התקשרויות חוזיות בין המוליך לספקים שלו. המוליך מתחייב ומחוייב להגיש על פי ספציפיקציות שבחוק גז לצרכנים. זה עניין חוזי. אני לא חושב שזה צריך להיות בסעיף על פי חוק עונשין כזה או אחר.
אתי בנדלר
¶
לפני שאתה מחליט סופית על מחיקה תעבור על שאר הפיסקאות, כי נדמה לי שתמצא את הבעיה במספר הוראות.
ורדית רז
¶
(4) "עסק, בניגוד להוראות סעיף 13, בפעילות שאינה קבועה ברישיון שניתן לו, בלא היתר או בניגוד לתנאיו של היתר;"
ורדית רז
¶
(6) "הקים מיתקן גז או שינה מיתקן גז שלא על פי מפרט שאישרו המנהל והממונה לפי הוראות סעיף 23, או הפר צו שנתן הממונה לפי הוראות סעיף 25;"
ורדית רז
¶
(7) "נתן שירותי הולכה בייצוא או במעבר בניגוד לקביעת השר לפי סעיף 32; (8) גבה תעריפים שלא אושרו בידי המועצה בניגוד להוראות סעיף 33(א) או (ב);"
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא יכול להיות לפי 61(א) (3). קביעת תעריפים זאת כבר לא עבירה טכנית, זה הרבה יותר חמור מזה. תעשו מיליון שקל.
שוקי שטרן
¶
זה לא חייב להיות במערכת ההולכה. זה יכול להיות מישהו שמספק איזה שהם שירותי חלוקה במערכת החלוקה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אז תפצל את זה בין מערכת חלוקה לבין בעל הזיכיון. אני חושב שבעל זיכיון שקבע תעריפים בניגוד לאישור צריך להיות מיליון שקל, לא 100 אלף.
היו"ר אברהם פורז
¶
הסנקציה של שלילת רישיון היא כמו נשק גרעיני, לכן כל מדינה מחזיקה גם צבא קונבנציונאלי.
ורדית רז
¶
(9) "לא פרסם את התעריפים בהתאם להוראות המנהל לפי סעיף 33(ג); (10) לא התקין מונה בהתאם להוראות סעיף 34; (11) הפר אמות מידה או הוראות שקבעה המועצה לפי סעיף 35;
ורדית רז
¶
(12) "הפר כללים לתשלום שקבע המנהל לפי סעיף 36; (13) לא ביצע הוראה לתיקון ליקוי או לביצוע פעולה שניתנה לו לפי סימן ב' לפרק ז', ולא ניתן עוד להשיג או לעתור עליה לפי הסימן האמור; (14) הפר תנאי מתנאי רישיונו שאינו מנוי בפסקאות (1) עד (13), והמנהל נתן לו התראה על כך והוא לא תיקן את ההפרה או הפסיק אותה, לפי הענין, בתוך 15 ימים מיום שנמסרה לו ההתראה או בתוך תקופה ארוכה יותר שנקבעה בהתראה".
ורדית רז
¶
אנחנו רוצים להוסיף סעיף קטן (15) לסעיף 75(א): "הפר הוראות בענין דיווח ומסירת מידע לפי סעיפים 65 ו67".
ורדית רז
¶
75(ב) "בהפרה חוזרת יהיה העיצום הכספי כפל העיצום הכספי כקבוע בסעיף קטן (א); לענין זה, "הפרה חוזרת" – הפרה שנעשתה בתוך שנתיים מיום שהוטל העיצום הכספי על ההפרה הראשונה. 76. עיצום כספי יהיה לפי סכומו המעודכן ביום הדרישה לתשלומו, ואם הוגש ערעור ובית המשפט הדן בערעור הורה על עיכוב תשלומו – לפי סכומו המעודכן ביום ההחלטה בערעור. 77. עיצום כספי ישולם לפי דרישת המנהל בכתב בתוך 30 ימים ממועד קבלתו; הדרישה תוצא לאחר שהמנהל מסר לבעל הרישיון הודעה על הכוונה להוציאה, ונתן לו הזדמנות להשמיע את טענותיו".
ורדית רז
¶
78. "לא שולם עיצום כספי במועד, ייתווספו עליו, לגבי תקופת הפיגור, הפרשי הצמדה וריבית כמשמעותם בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961 (להלן – הפרשי הצמדה וריבית) עד תשלומו".
ניסים חילו
¶
לא מוסדר הקשר בין סעיף 77 לסעיף 78. אם הוא משמיע את טענותיו ביום ה-34, הוא צריך קודם לשלם?
היו"ר אברהם פורז
¶
הוא צריך לכתוב לו ככה: "אני רוצה להטיל עליך עיצום כספי כך וכך, תגיד לי מה יש לך להגיד". ההוא אומר לו "אני נגד זה", אז זה הופך לחלוט ומתחיל לרוץ. זה בסדר.
ורדית רז
¶
79(א) "עיצום כספי ייגבה לאוצר המדינה ועל גבייתו יחול חוק המרכז לגביית קנסות אגרות והוצאות, התשנ"ה-1995. (ב) בלי לגרוע מסמכויות הגביה כאמור רשאי המנהל לגבות עיצום כספי בדרך של מימוש הערבויות שהמציא בעל הרישיון לפי הוראות רישיונו".
ורדית רז
¶
80(א) "אין בהוראת סעיף 75 כדי לגרוע מסמכותו של תובע להגיש כתב אישום כאמור בפרק זה בשל ההפרה לפי חוק זה או לפי חוק הגז (בטיחות ורישוי), אם הוא סבור שהנסיבות מצדיקות זאת, מטעמים שיירשמו".
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא אומר שהתובע לפי חוק זה, אלא האמור פה לא פוגע באפשרות תביעה לפי חוקים אחרים.
אתי בנדלר
¶
אז נכתוב את המילים "לפי חוק". אם לדליה איש-שלום יש השגות בענין, היא תפנה את תשומת ליבנו.
ורדית רז
¶
80(ב) "הוגש נגד בעל רישיון כתב אישום כאמור בסעיף קטן (א), לא יחויב בשל ההפרה בתשלום עיצום כספי, ואם שילם – יוחזר לו הסכום ששולם בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, מיום תשלומו ועד יום החזרתו. 81(א) על דרישה לתשלום עיצום כספי ניתן לערור לבית משפט השלום בתוך 30 ימים מהיום שנמסרה הדרישה לבעל הרישיון. (ב) אין בהגדרת הערר כדי לעכב את תשלוםל העיצום הכספי, אלא אם כן הסכים לכך המנהל או הורה בית המשפט אחרת. (ג) התקבל הערר, יוחזר סכום העיצום הכספי בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, מיום תשלומו ועד יום החזרתו".
ורדית רז
¶
אין שיקול דעת. (ד)"על החלטת בית המשפט בערר ניתן לערער ברשות ובית המשפט ידון בערעור בשופט אחד. 82. ההורס מיתקן גז או פוגע בו וגורם בכך סכנה לאדם או שיבוש ממשי במתן שירותי בעל רישיון, דינו – מאסר חמש שנים".
ורדית רז
¶
83. "העושה אחת מאלה, דינו –מאסר שלוש שנים או כפל הקנס האמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין: (1) מקים או מפעיל מערכת הולכה, רשת חלוקה, מיתקן ג"טן או מיתקן אחסון בלא רישיון שניתן לו בהתאם להוראות סעיף 3(א); (2) עוסק במכר או בשיווק גז טבעי בניגוד להוראות סעיף 4(א). 84 (א) בעל רישיון העושה אחת מאלה, דינו – מאסר שנתיים או כפל הקנס האמור בסעיף 61(א) (3) לחוק העונשין: (1) עסק, בניגוד להוראות סעיף 13, בפעילות שאינה קבועה ברישיון שניתן לו בלא היתר או בניגוד לתנאיו של היתר;"
היו"ר אברהם פורז
¶
את עונש המאסר אני מוכן להשאיר כי אני יודע שלא יטילו מאסרים על זה. בואו נעשה שהקנס יהיה מיליון שקל.
ורדית רז
¶
(ב) "בעל רישיון שנהג בהפליה בניגוד להוראות סעיף 29, או התנה שירות בניגוד להוראות סעיף 30 ,דינו – קנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין. 85. מי שעה אחד מאלה, דינו –מאסר שנה.."
היו"ר אברהם פורז
¶
למה רק שנה? זה צריך להיות 3 שנים. יש הצמדה אוטומטית של קנס למאסר. אם נעלה את זה ל-3 שנים, אז גם הקנס יגדל בהתאם.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא. הפריע להולכה לחלוקה לשיווק או מנע, מתייחס למישהו שהפריע לך לספק. אנחנו מאשרים את הסעיף.
ורדית רז
¶
86. "המפר חובה למסור מידע או דיווח לפי סעיפים 22(ה) או 66, דינו – כפל הקנס האמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין. 87. (א) נושא משרה בתאגיד חייב לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה מן העבירות המנויות בסעיפים 83 עד 86 (להלן-עבירה) בידי התאגיד או בידי עובד מעובדיו; המפר חובתו האמורה, דינו –קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין;.."
אתי בנדלר
¶
אני מבקשת, אדוני היושב-ראש, לא לאשר את הסעיף הזה בינתיים. היתה לי שיחה מאוד מעניינית בהקשר לחוק אחר בנוגע למילים "כל שעשה כדי למנוע". אני חושבת שזה קצת מרחיק לכת.
רמי נוח
¶
לגבי 85 אמרת שלא הכוונה לגבי בעל הרישיון. השאלה מה אם בעל הרישיון מונע או מפריע להולכה, לחלוקה או לשיווק באיזו שהיא צורה אחרת.
רמי נוח
¶
באותו יום שיתאפשר חיבור על ידי אחרים למערכת, למשל לקוחות וכו', בעל הרישיון לא יוכל להפריע להתחברות מסוג כזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא הסעיף. הכוונה לצדדים שלישיים שבאים ומפריעים. זה לא מערכת היחסים בין בעל הזיכיון הראשי לבין מפעילי הרשתות.
אתי בנדלר
¶
תבררו באותה הזדמנות שאתם מבררים את הסעיפים הפליליים אם ברור שמדובר כאן ללא הסכמת בעל הרישיון.
ורדית רז
¶
88. "לעניין עבירה נמשכת לפי פרק זה רשאי בית משפט להטיל קנס נוסף על הקנסות הקבועים אותה עבירה, פי שלושה מן הקנס האמור בסעיף 61(ג) לחוק העונשין לכל יום שבו נמשכת העבירה".
ורדית רז
¶
89. גז שימכור ספק גז טבעי ליצרן חשמל פרטי כהגדרתו בחוק משק החשמל, הוא מצרך שחוק פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, התשנ"ו-1996 (להלן –חוק הפיקוח), חל עליו, ורמת הפיקוח שתחול עליו תהיה קביעת מחירים לפי פרק ה' לחוק הפיקוח".
אתי בנדלר
¶
לדעתי זה מאוד עקום. נראה לי שלקבוע קביעה סטטוטורית כזאת בלי יכולת לשנות את זה בחקיקת משנה..
היו"ר אברהם פורז
¶
אם נמחוק את זה, מישהו עוד יגיד שהיתה הצעה של מוצר בר פיקוח ועכשיו כבר אין כי הכנסת הסירה את הסעיף. למה לא לומר " שאין באמור בחוק זה כדי לפגוע בחוק הפיקוח מוצרים ושירותים?
שוקי שטרן
¶
חברת החשמל קיבלה הצעה מאוד אטרקטיבית, היא הולכת לסגור על מחיר. המחיר הזה הוא לא בהכרח מה שיצרני חשמל פרטיים יוכלו לקבל. זה עלול למנוע מהם להתחרות בחברת חשמל ואף פעם לא למכור חשמל. זה נתן את הכלי לשר כאשר חוקק החוק..
דרורה ליפשיץ
¶
בדרך כלל בהכרזה זה לא פר הקונה אלא הכרזה על מוצר ככזה. כאן אנחנו מדברים על מוצר כבר פיקוח לצורך קניינים מסויימים, ולכן חשוב שזה יהיה כתוב.
ורדית רז
¶
90. "מסירה לפי חוק זה תיעשה בהתאם להוראות סעיף 237 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), התשמ"ב-1982, בשינויים המחוייבים. 91.(א) בפקודת העיריות, בסעיף 274ב(ג), בהגדרה "קווי תשתית", במקום "נפט גלמי או מוצרי נפט" יבוא "נפט גלמי, מוצרי נפט או גז טבעי".
ורדית רז
¶
91(ב) "סעיף קטן (א) יחול גם על מוצעות מקומיות, וצו המועצות המקומיות (א), התשי"א-1950, צו המועצות המקומיות (ב), התשי"ג-1953, וצו המועצות המקומיות (מועצות איזוריות), התשי"ח-1958, יתוקנו בהתאם לכך".
ורדית רז
¶
92. "בחוק הנפט, התשי"ב-1952, לפני סעיף 75 יבוא: 74(א) הוראות סעיפים 34 עד 36 ו44(5) יחולו, בכל הקשור לגז טבעי, בכפוף להוראות חוק משק הגז הטבעי, התשס"א-2001".
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו את סעיף 92 לא מאשרים, אנחנו נדון בו בהקשר למה שדיברנו בפעם הקודמת: מי נותן רישיון לקטע מהקידוח עד לחוף, אם זה לפי חוק הנפט או לפי חוק הגז.
ורדית רז
¶
94. "בחוק החברות הממשלתיות , בתוספת, בסופה יבוא: "16. המועצה לפי חוק משק הגז הטבעי, התשס"א-2001. 95 בחוק הגז (בטיחות ורישוי) – (1) בסעיף 3 (א) האמור בו יסומן (א), ובו המילים " (להלן –המנהל)" – יימחקו; (ב) אחרי סעיף קטן (א) יבוא: "(ב) בחוק זה, "המנהל" – לענייני גז פחמימני מעובה – מי שמונה לפי סעיף קטן (א), ולענייני גז טבעי – הממונה כהגדרתו בחוק משק הגז הטבעי, התשס"א-2001".
ורדית רז
¶
(2) "בסעיף 9, בסופו יבוא: "ואולם מי שקיבל רישיון לפי פרק ב' לחוק משק הגז הטבעי, התשס"א-2001 אינו חייב ברישיון גם לפי חוק זה".
ורדית רז
¶
96. (א) בסעיף זה – "יום התחילה" – יום תחילתו של חוק זה; "היום הקובע" – י' בסיון התשס"א (1 ביוני 2001). (ב) מי שביום הקובע היה בעל מערת הולכה או רשת חלוקה ועסק בפועל בהולכה או בחלוקה וכן במכר או בשיווק של גז טבעי ממקור מסויים (להלן –עוסק קיים) רשאי להמשיך ולעסוק כאמור מאותו המקור ובאמצעות אותם המיתקנים שהיו קיימים ופעילים ערב היום הקובע (להלן – המיתקנים הקיימים) עד תום שנה מיום התחילה. (ג) עוסק קיים זכאי לקבל רישיון הולכה או רישיון חלוקה, בתנאים שיקבע השר הרישיון, אשר יאפשרו לו להמשיך לעסוק בהולכה, בחלוקה, במכר או בשיווק, גם אחרי התקופה האמורה בסעיף קטן (ב), הכל מאותו המקור ובאמצעות המיתקנים הקיימים, אם התקיימו תנאים אלה;"
היו"ר אברהם פורז
¶
אם אנחנו רוצים להכניס את זה תחת איזה שהוא פיקוח, צריך לתת לו רישיון ואז הוא כפוף לכל התנאים. אולי נעלה את התקופה לשנתיים עד לקבלת הרישיון.
ורדית רז
¶
(1) הגיש המנהל בתוך 12 חודשים מיום התחילה, בקשה לרישיון בצירוף תיאור מלא ומפורט של עיסוקיו, שול המקור והמיתקנים הקיימים ודרכי הפעלתם, וכן השיב תשובות מלאות לשאלות שהפנו אליו המנהל.."
ורדית רז
¶
"..של המקור והמיתקנים הקיימים ודרכי הפעלתם, וכן השיב תשובות מלאות לשאלות שהפנו אליו המנהל או הממונה בכתב, והמציא כל מסמך הקשור לפעיליותיו שביקשו בכתב, בתוך הזמן שהורו;
ורדית רז
¶
(2) "הממונה אישר כי אין בהמשך העיסוק כאמור כדי להוות סכנה לאדם או לרכוש, ורשאי הוא לקבוע הוראות לענין בטיחות העיסוק בידי עסק קיים".
ורדית רז
¶
"פרסמה הממשלה לפני תחילתו של חוק זה מכרז לבחירת מי שיקים ויפעיל מערכת הולכה במקרקעי התוכנת למערכת ההולכה (להלן – המכרז), יחולו הוראות אלה: (1) יראו חבר בועדת המכרזים המנהלת את המכרז (להלן –ועדת המכרזים) שמונה לפני תחילתו של חוק זה כחבר ועדת המכרזים שמונה לפי סעיף 9; (2) תנאי הכשירות שנקבעו על ידי ועדת המכרזים להשתתפות במכרז יבואו במקום תנאי הכשירות לקבלת רישיון לפי חוק זה; (3) הזוכה במכרז יהיה זכאי לקבל מאת השר רישיון הולכה לפי חוק זה, שתנאיו ייקבעו בהתאם לאמור במכרז ובטיוטה הסופית של חוזה הזיכיון המהווה חלק ממסמכי המכרז (להלן – טיוטת חוזה הזיכיון) ואם כבר נחתם עמו חוזה זיכיון – בהתאם לאומר במכרז ובחוזה הזיכיון; בכל ענין שבו קובע הרישיון הוראות שונות מההוראות שהיו בטיוטת חוזה הזיכיון או בחוזה הזיכיון, לפי הענין, יחולו הוראות סעיף 17(ב) עד (ד), בשינויים המחוייבים;"
ורדית רז
¶
הסתירה הזאת מהווה שינוי לעומת תנאי הזיכיון. אם השינוי הזה יוצר לבעל הרישיון הכבדה כספית מהותית, הוא יהיה זכאי לפיצוי לפי הוראות סעיף 17(ב).
שוקי שטרן
¶
הוא הגיש את ההצעה על סמך הזיכיון. הוא, בהתאם לתנאים שלו, עומד לקבל הכנסות שיחזירו את ההשקעה ויתנו לו רווח בהתאם לאותם תנאים שהיו לו. במידה והשתנה תנאי מהותי, התעריף שהוא נתן הוא תעריף לא רלוונטי ולכן חלק מההכנסות שלו לא התממשו.
היו"ר אברהם פורז
¶
נניח שהחוק נגמר בעוד יומיים, עדיין יש מספיק זמן לאנשים עד למועד סגירת המכרז. תן להם אפשרות לברוח, למה אתה צריך להכנס לתביעת פיצויים? המגמה שלי זה לגמור את החוק לפני המועד האחרון. בוא נניח שאנחנו עד סוף נובמבר מסיימים את החוק ,כולל קריאה שנייה ושלישית, עדיין יש זמן למציעים להגיד "עבר חוק מטורף בכנסת, החבר'ה השתגעו, אנחנו בורחים". זה עדיין לא הסיטואציה שבה הוא ימשיך הלאה ויגיש תביעת פיצויים. לא טוב לו, שיברח.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם נחליט שהתשתית שייכת לבעל הזיכיון ובתום ה-30 שנה הטרנספר הזה הוא בתמורה, אז זה דבר דרמטי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו נקבל כמה החלטות עקרוניות, אחר כך זה יעבור לשלב הניסוח על ידי הייעוץ המשפטי. זה יכול לקחת עוד 10 ימים. מרגע שתהיה החלטת ועדה, בהנחה שהיא לא תתהפך במליאה, הנוסח הסופי לא צריך לעניין. אז זה נותן בידי הגופים המתמודדים פרק זמן של שלושה שבועות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם המליאה לא מאמצת את זה - תביאו חוק חדש. אני לא יכול לעבוד בגישה שהמליאה לא תאשר. דברים כאלה אינם שנויים במחלוקת פוליטית. ההכרעות העקרוניות הבסיסיות תהיינה ידועות לכם בעוד שבועיים עד שלושה שבועות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו נקבל החלטה בבוא העת אם הצינורות שבאים מהקידוח עד לבעל הזיכיון הם צינורות שהממונה ונותן הרישיון אחראים עליהם לפי חוק הנפט או לפי חוק הגז. ההצעה שקיבלנו בשעתו היתה שזה צריך להיות לפי חוק הנפט. כך זה נוסח. ברגע שהדיון בוועדה ייגמר, תוכלו לדעת שאין רוויזיה וזה סוף עניין. אני מניח שבמליאה הדברים האלה יאושרו כפי שהם. אם הוועדה תחליט, הממשלה תתמוך, הסיכוי שזה יתהפך במליאה מאוד קטן.
אתי בנדלר
¶
יש משהו מאוד לקוי בבניית חוק חדש שמראש קובע שאם יהיו שינויים מהותיים שיש להם השלכה כספית מהותית על המציעים, אז המציעים יהיו זכאים לפיצוי. אין כמעט סיכוי שלא יטענו שיש שינויים מהותיים. מראש לכתוב חוק שברור שיגרור אחריו מחלוקות ודיונים, תביעות לפיצויים זה הרבה יותר לקוי מאשר לכתוב חוק שיהיו אחר כך איזה שהן חריגות משפטיות כאלה או אחרות ממה שנאמר.
היו"ר אברהם פורז
¶
הסעיף הזה מאוד עקום. זה שמונה לוועדת המכרזים זה בסדר , תנאי הכשירות של ועדת המכרזים גם בסדר.
היו"ר אברהם פורז
¶
למה אני צריך את המילים "שתנאיו ייקבעו בהתאם וכו'"? אם יש התאמה בין החוק למכרז ואין סתירה, אני לא צריך את זה.
דרורה ליפשיץ
¶
לא, כי החוק נותן הסמכות לרישיון, וברישיון אפשר להפעיל שיקול דעת כך ואפשר להפעיל אחרת. כאן יש התחייבות שהשר יפעיל את שיקול דעתו בהתאם למה שהוא התחייב במכרז.
אתי בנדלר
¶
נגמרה תקופת הזיכיון הראשונה ואתם מפרסמים מכרז שבעקבותיו ינתן הרישיון, האם יש בחוק הוראה שהרישיון יהיה בהתאם לתנאי המכרז שתפרסמו בעתיד?
שוקי שטרן
¶
במידה ויהיו נושאים שונים בנושא בלעדיות בהולכה או בנושא השיווק, יהיו שינויים מהותיים והרישיון בידי השר יהיה שונה.
היו"ר אברהם פורז
¶
למה צריך לכתוב "שתנאיו ייקבעו בהתאם"? יש דברים שהם ברורים מאליהם, לא צריך פירוט כי הפירוט מביך. זה ברור שהשר שיתן את הרישיון לא יעשה תפנית טוטאלית ממה שהוא עשה שבוע קודם. לכתוב את זה זה ביזוי של השר.
דרורה ליפשיץ
¶
הואיל והתחילו את הליך המכרז לפני החוק, צריך לקשור את כל הקצוות. אז נכון שאם החוק ייגמר לפני המכרז לא צריך מעבר לזה, אבל את זה שהוא מקבל מהשר רישיון בהתאם לתנאי המכרז, למרות שבינתיים עבר חוק, צריך להבטיח.
עמוס קריינר
¶
זה הוראת מעבר. זה כמו שאומרים לגבי מי שפעל לפני תחילת החוק שהוא יכול להמשיך לעבוד. אתה חייב את ההוראה הזאת.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם באופן משפטי, בהנחה שהסייפה ירדה ויש מכרז ואנשים יתמודדו, השר יכול להגיד "אני לא נותן לכם את הזיכיון לפי המכרז, אני נותן לכם רישיון אחר?
היו"ר אברהם פורז
¶
בואו כרגע נאמר ככה: "הזוכה במכרז יהיה זכאי לקבל מאת השר רישיון הולכה לפי חוק זה, שתנאיו ייקבעו בהתאם לאמור במכרז". תבדקו אם אתם זקוקים לסייפה. לדעתי לא צריך אותה כי זה פשוט מביך.
אלון רווה
¶
מה שברור לאדוני או לכל מי שיושב פה, לא בטוח שברור לכל הגופים שעוסקים בפרוייקט הזה, לרבות היועצים המשפטיים.
חנן מלצר
¶
מתעלמים מזה שמדובר כאן ב-30 השנים הקרובות. הזיכיון שלא מונח פה בפני הוועדה הנכבדה סוטה מהוראות החוק בנושאים מאוד מהותיים.
היו"ר אברהם פורז
¶
החוק גובר על כל דבר. בעוד שבועיים או שלושה שבועות מהיום המתמודדים ידעו שיש חוק ויש מכרז וצריכה להיות תאימות ביניהם.
אלון רווה
¶
אנחנו מבקשים שהסעיף הזה יאמר: "הזוכה במכרז יהיה זכאי לקבל מאת השר רישיון הולכה לפי חוק זה, על פי תנאי המכרז ועל פי הסכם הזיכיון של המכרז, ואם חתם על הסכם זיכיון יראו אותו כמי שמקבל רישיון שתנאיו.."
ורדית רז
¶
(4) "הקימו בעלי אמצעי שליטה בבעל רישיון ההולכה הראשון חברה נוספת בבעלותם למטרת הקמה והפעלה של רשת חלוקה, זכאית החברה האמורה לקבל מאת השר רישיון חלוקה לפי חוק זה, שתנאיו ייקבעו בהתאם לאמור במכרז ובטיוטת חוזה הזיכיון או בחוזה הזיכיון, לפי הענין; החברה האמורה תהיה רשאית לעסוק גם במכרז ובשיווק, ואם הותקנו תקנות לפי סעיף 5 תהיה זכאית לקבל רישיןו שיווק, בכפוף לעמידתה בתנאים לקבלת הרישיון ולהוראות סעיף 5(ג)."
היו"ר אברהם פורז
¶
זה נושא ששנוי במחלוקת. זה נותן אפשרות לבעלי הצינור לשווק באמצעות חברת בת. מעבר לשאלה אם לאשר אותו או לא לאשר אותו, למה דווקא ל-30 שנה? אם זה טוב שמשווקים, אז אולי גם במכרז שלאחר 30 שנה?
היו"ר אברהם פורז
¶
צריך לומר "שכל בעל שליטה ברישיון ההולכה רשאי להקים וכו' וכו'". למה בעל רישיון ההולכה הראשון?
ורדית רז
¶
אחרי 30 שנה התנאים יהיו ברורים. מאחר והוא השתתף במכרז לפני שזה עבר קריאה ראשונה, אנחנו צריכים להבטיח לו שהוא יכול לעשות מערכות חלוקה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה אומר "בעל רישיון ההולכה הראשון אוטומטית יהיה זכאי לעסוק בשיווק וחלוקה, ולגבי זה שיבוא אחריו אני אשקול את המצב עוד 30 שנה"?
ורדית רז
¶
בעל רישיון ההולכה הבא יהיה זכאי באמצעות חברה אחות. הנושא הזה מוסדר בסעיף 4, שדילגנו עליו, אולי בגלל זה חוסר הבהירות.
שוקי שטרן
¶
יש פה שני נושאים: יש את נושא השיווק, שלא נדון בו עכשיו, ויש את הנושא של הקמת רשת חלוקה, שזה לא דבר שנתון במחלוקת.
ורדית רז
¶
(5) "ממועד קבלת כל אחד מן הרישיונות הראשונים כאמור בסעיף זה, יחולו ההוראות לפי חוק זה על כל אחד מן הרישיונות, על בעלי הרשיונות ועל בעלי אמצעי שליטה, שליטה וזיקה בהם; ואולם על אף האמור בסעיף 14(א), תקופת תוקפו של רישיון ההולכה הראשון תהיה 30 שנים מיום הזרמת גז טבעי לראשונה במערכת ההולכה שיקים, ואין להאריכה."
היו"ר אברהם פורז
¶
ההנחה שגלומה פה, שהזיכיון ניתן לפני החוק. צריך לשנות את הניסוח לפי מה שבא קודם. נניח שאחרי 30 שנה זה עבר לבעלות המדינה והיא החליטה שבעל הרישיון הקודם עשה את זה הכי טוב מכולם והיא רוצה לתת לו את זה לתקופה נוספת, למה לא? זה חייב להיות מנוסח אחרת.
היו"ר אברהם פורז
¶
צריך להיות ברור, שבתום ה-30 שנה המערכת הזאת זמינה להעברה לאחר כאשר אין חובה להעביר אותה לאחר. יכול להיות מצב שהמפעיל הקודם יזכה בהארכה נוספת. השאלה הנוספת, שהיא השאלה הכלכלית הרצינית ביותר פה: האם הוא רשאי לקבל פיצוי כלשהו על מה שהמערכת תהיה שווה בעוד 30 שנה.
חנן מלצר
¶
בהוראות המעבר דאגו למי שמפעיל עסק ולאלה שהתחילו בהליך של המכרז. אני אקריא לכם את אותה פיסקה מהבג"ץ: "על אף האמור בהוראות סעיף 97 וסעיף 8 לחוק, כי אז ינתן רישיון הולכה לבעל חזקה או לבעל שליטה ובעל חזקה או לחברה לשליטתו של בעל חזקה ובנפרד בין ביחד עם ספקי גז אחרים, כאשר המדינה לא תעמיד במהירות הראויה ובנסיבות קו צינור הדרוש לאותו בעל חזקה להפקה ולאספקת גז בשדות הגז שגילה ולעשות בו שימוש מסחרי בהתאם לזכותו.."
היו"ר אברהם פורז
¶
מר מלצר, אני מבקש שתעביר לגברת בנדלר את הנוסח. הגברת ליפשיץ, אתם תצטרכו להחליט אם מה שנאמר פה מחייב.
דרורה ליפשיץ
¶
אף אחד לא חולק על מה שכתוב בפסק הדין, אבל זה לא דבר שצריך לכתוב אותו בחקיקה. יש את סעיף 92, שאנחנו מציעים לגבי היחס בין חוק הנפט לחוק הגז הטבעי. הבג"ץ היה על אותם סעיפים שמופיעים בחוק הנפט.
היו"ר אברהם פורז
¶
הגברת ליפשיץ, כולנו יודעים שבית המשפט מפרש מצב משפטי קיים. אנחנו צריכים פה בחוק לשנות את המצב המשפטי. גם זכות שהיתה קיימת קודם יכול להיות שמתבטלת עכב חקיקה חדשה. אומר מר מלצר "אני רוצה שהזכות הזאת שאתם מכירים בה לא תהיה פרשנות האומרת "היא בוטלה בחוק החדש". הוא יעביר את הנוסח האומר מה לדעתו משקף את המצב הקיים, ואתם, ככל שיש לכם בטענה שהוא הרחיק לכת, תעירו.
דרורה ליפשיץ
¶
יש כאן איזה שהוא אבסורד. מה פסק הדין אמר? הם רצו להיות בעלי רישיון ההולכה. פסק הדין אמר "אין לכם זכות להיות בעלי המנופול של ההולכה. אם הממשלה לא תעמיד לכם בתוך זמן סביר אפשרות אחרת, אז לא רק אתם תוכלו, כולם יוכלו לפנות לממשלה ולדרוש". אם כל מה שעשינו, חס וחלילה, לא יצליח, אז יש להם מה שיש להם בפסק הדין. לא צריך שהחוק יגיד דבר והיפוכו.
היו"ר אברהם פורז
¶
הגברת ליפשיץ, בואי נצא מתוך הנחה שיום אחד כל המתמודדים במכרז קיבלו רגליים קרות ויצאו, יכולה להטען טענה שאתם צריכים להוציא מכרז חדש. אין להם זכות, למרות שהמכרז הזה נכשל, לספק. צריך שתהיה איזו שהיא דרך, שאם המכרז נכשל, תהיה להם אפשרות..
היו"ר אברהם פורז
¶
מה אומר חנן מלצר? הוא אומר "נכשל המכרז, העסק לא עובד, כל אחד מבעלי השדות רשאי להוליך לבד".
ג'ינה כהן
¶
צריך שלשר תהיה סמכות להחליט מה יהיה אחר כך, לא לפול על הבג"ץ של "ים תטיס". זה הדבר הכי מסוכן שיש.
היו"ר אברהם פורז
¶
נוכל לומר, שבמקרה שהמכרז נכשל, שר התשתיות, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע מה עושים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני אומר, שאם המכרז נכשל, שר התשתיות, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע מה עושים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אולי אני לא רוצה שהממשלה תעשה את זה? הדבר האחרון שאני מוכן זה חברה ממשלתית. אני אבקש מגברת בנדלר, שבמקרה ויסתבר שבמכרז אין זה וזה, ההסדר כולו יהיה בהסדר שיקבע שר התשתיות באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
היו"ר אברהם פורז
¶
מר מלצר, אני לא רוצה מצד אחד לשלול את הזכות שלך, ומצד שני אני גם לא רוצה לעגן אותה. אני משאיר את העניין פתוח במובן זה שתוכל להגיד "זה היה המצב המשפטי הקודם, על תעשו חברה ממשלתית".
חנן מלצר
¶
אדוני, בבג"ץ עסקו בסיטואציה הזאת. כבר עכשיו הפיגור גדול בהשוואה ללוח הזמנים שהוצג בבג"ץ. יש הרבה אפשרויות: המכרז יתבטל, ילך זכיין אחד לבית משפט נגד זכיין אחר. בינתיים מי שסופג את כל הנזק זה אנחנו. אנחנו לא ביקשנו בלעדיות. אנחנו ביקשנו שבסיטואציה כזאת נוכל להקים את המערכת. בג"ץ נתן לנו את מה שביקשנו. מי שירצה אחר כך להקים מערכת, שיבושם לו. כל מי שאומר עכשיו שאין אחר כך מערכת, שיוריד את דרישת הבלעדיות. מה שאני מבקש זה לשמור את ההחלטה של הבג"ץ, לא על בסיס בלעדי, ואז אם הפלסטינים ירצו לשווק את זה לישראל ולהקים מערכת, שיקימו. יום אחד הגיע הזמן שיתנו לנו את האפשרות לשווק את הגז שלנו.
היו"ר אברהם פורז
¶
מר מלצר, לו הייתי מייצג את הלקוחות שלך הייתי טוען את אותן טענות. עשית את זה בכישרון רב. יכול להיות שהממשלה, לנוכח הנפילה, רוצה לעשות הערכה מחודשת ולהגיד שמה שאתה מציע זאת אחת האופציות אבל לא האופציה היחידה.
עמוס קריינר
¶
כבר היום, אדוני, מתבצעים דברים בשטח מהבחינה הזאת שיש כרגע מסדרון כניסה לתמ"א 37 לחוף, שהוא מאוד מאוד צר. מדובר על מסדרון ברוחב של 100 או 200 מטר. למעשה ברגע שיונח שם צינור אחד, אי אפשר יהיה להניח צינורות אחרים בעתיד.
שוקי שטרן
¶
הקוטר של הצינור הוא די רחב. צריך לעשות את הנחת הצינורות האלה במקביל באותם 200 מטר. אם עושים את זה מלכתחילה כשאין גז שזורם, אפשר וניתן לעשות את זה.
שוקי שטרן
¶
במקרה הזה זה הממונה על חיפושי הנפט. מאחר והוא צריך לתת רישיון להקים את הצינור הזה בהתאם לחוק הנפט, הוא דרש כתנאי למתן האישור שלו שייעשה תיאום וכל העבודה תעשה במקביל.
ג'ק סמית
¶
הייתי רוצה להגיד כמה מילים בקשר לסעיף 4 לחוק, שהוא הסעיף היחידי שלא דנו בו. זה הסעיף שקובע רשימה סגורה של גופים שאסור להם לעסוק במכר ובשיווק גז טבעי. הוועדה התמקדה רק בסוגייה: האם בעל רישיון הולכה יכול או לא יכול לעסוק במכר ובשיווק גז טבעי. הסעיף הזה כולל הרחבה, שגם בתי הזיקוק וגם בעלי השליטה בבתי הזיקוק, שזה קבוצת אחים עופר, אסור להם להיות מעורבים במכר ושיווק של גז טבעי. האיסור הזה כבר נקבע על ידי הרשות להגבלים עסקיים. כאשר קבוצת אחים עופר רכשה את השליטה בחברה ישראל והגישה בקשת מיזוג לממונה על ההגבלים העסקיים, הוא אישר את המיזוג, אבל הוא קבע שכל עוד קבוצת אחים עופר תשלוט בבז"ן היא לא תעסוק במכר ושיווק של גז טבעי. אנחנו מכבדים את הקביעה הזאת ומסכימים לה, אנחנו לא חושבים שצריך בנוסף להנציח את האיסור הזה בספר החוקים. הממונה, למיטב ידיעתי, מסכים לדעתי.
היו"ר אברהם פורז
¶
לחוק הזה יש איזו שהיא קונספציה שאומרת: תהיה חברת הולכה, היא תבחר במכרז, היא יכולה לשווק וכו'. צריך למצוא מודל כללי, שהשר יהיה רשאי להתקין תקנות, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, במקרה שהקונספציה נפלה, כדי שלא נהיה במצב שהקונספציה נפלה ואין לנו אלטרנטיבה. אז יכול להיות שאחים עופר כן יכולים להיות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אפשר לומר שהשר יתקין תקנות, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, ולרוץ קדימה גם אם המודל הזה נפל.
שוקי שטרן
¶
השאלה אם מי שהוא מונופול באספקת מוצרי דלק יכול לעסוק בנושאים של הולכה, במכר או בשיווק של גז טבעי, איננה נגזרת מהמכרז שמצליח או לא מצליח.
שוקי שטרן
¶
הקונספציה אומרת: איך יש הסדרה של תחום הגז הטבעי. אחד הדברים שמחייבים הסדרה זה נושא ההולכה ומתן בלעדיות בגלל שזה מונופול טבעי. אם כבר הולכים לאלטרנטיבות, אנחנו עלולים להתדרדר.
היו"ר אברהם פורז
¶
מר שטרן, אני רוצה להציע לכם שבמקרה שהעסק לא עבד, האלטרנטיבה תהיה שהשר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, יקבע. קח את זה בחשבון. תחשוב על איזה פתרון מילוט, על איזו סירת הצלה.
ג'ק סמית
¶
יש כבר היום את הרשות להגבלים עסקיים, שיש לה את כל הסמכויות, עם אכיפה פלילית. זה לא צריך להיות בחוק.
היו"ר אברהם פורז
¶
מה שאתה אומר לי לא סותר, כי יכול לבוא הממונה על ההגבלים עסקיים ולהגיד "אני לא חושב שהמודל הזה שמציג השר בפני הוועדה הוא מודל נכון, אל תאמצו אותו כי יש בו פגיעה בתחרות". תודה רבה, המשך יבוא.
הישיבה ננעלה בשעה 13:45