פרוטוקולים/כלכלה/3922
2
ועדת הכלכלה – 30.10.2001
פרוטוקולים/כלכלה/3922
ירושלים, כ"ב בחשון, תשס"ב
8 בנובמבר, 2001
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 357
מישיבת ועדת הכלכלה
שהתקיימה ביום ג', י"ג בחשון התשס"ב, 30.10.2001, בשעה 08:30
ס ד ר ה י ו ם
הסטת נתיב הטיסה של חברת סוויסאייר
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 30/10/2001
הסטת נתיב הטיסה של חברת סוויסאייר
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: היו"ר אברהם פורז
משה גפני
אבשלום וילן
אברהם רביץ
מוזמנים
¶
אריה בן-ארי, ראש מינהל התעופה האזרחית בפועל, משרד
התחבורה
יעקב יעקבי, סמנכ"ל מבצעים, רשות שדות התעופה, משרד התחבורה
פנחס שיף, סמנכ"ל ודובר רשות שדות התעופה, משרד התחבורה
אל"מ אייל כהן, מפקד יחידת הבקרה בחיל האוויר, משרד הביטחון
סא"ל רענן כהן, חיל האוויר, משרד הביטחון
רס"ן נועם זינר, משרד הביטחון
עו"ד אסף רזיאל, פאנל חברות התעופה הזרות
יעקב עובדיה, מזכיר חברת אל על
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה. על
סדר יומנו הנושא של הסטת נתיב הטיסה של חברת סוויסאייר.
לפי מידע שהתפרסם בעיתונות רשות שדות התעופה הורתה לטיסה של חברת סוויסאייר לסטות מהנתיב הקבוע וזאת על-מנת שלא לעבור מעל בית-קברות.
אני מבקש לדעת מה היה.
פנחס שיף
¶
אני סמנכ"ל רשות שדות התעופה ואני גם דובר
הרשות. אני אספר לך מה היה.
ביום חמישי בערב קיבלנו פנייה מחצרו של אחד האדמו"רים שעתיד לצאת את הארץ ביום ראשון בבוקר לחו"ל בטיסת סוויסאייר מוקדמת מאוד. מאחר שלידיעת חצרו של האדמו"ר עובר מעל בית העלמין של חולון, נשאלנו שתי שאלות: האחת, האם נכון שהמטוס עובר מעל בית העלמין, והשנייה, בהנחה שהוא אכן עובר מעל בית העלמין, האם ניתן באופן חריג, מיוחד וחד-פעמי להשתמש בנתיב טיסה אחר על-מנת להבטיח את העובדה שהוא לא יעבור מעל בית העלמין.
היו"ר אברהם פורז
¶
לפני שאנחנו נכנסים לפרשה עצמה, תסביר לי
לגבי נתיבי ההמראה של נמל התעופה בן-גוריון שנדמה לי שיש שניים. כל המטוסים עוברים מעל בית העלמין בחולון?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני יודע – ותקנו אותי אם אני טועה – שעל-מנת
שיהיה שקט, אתם עוברים על התפר בין חולון לראשון, כשזה המקום הכי שקט ושם גם לא בונים.
יעקב יעקבי
¶
כאשר מטוס ממריא מנמל התעופה בן-גוריון, ולא
משנה איזה מסלול, נתפרו נתיבים מיוחדים שמתחשבים בתקנים הבינלאומיים של מרווחי ביטחון סביב המסלול, באיזה גבהים מותר לטפס, באיזה קצב מותר לטפס, גם בנושא איכות הסביבה וגם בנושאים שקשורים בצה"ל, במטווחים של חיל האוויר.
ספציפית כאשר יוצאים מנמל התעופה בן-גוריון לכיוון מערב, כל הבעיות בעולם מתנקזות לעניין הזה ואז יש לך את הבעיה של המטווחים של חיל האוויר, בסיסים של חיל האוויר ונושאי תעבורה של חיל האוויר כאשר תל-נוף נמצא שם, יש ליד חוף ראשון מטווח גם בפלמחים וגם מטווח של חיל חימוש, כך שאנחנו מוגבלים. אם אתה מכיר את הכביש שנוסע לחוף הים של ראשון, דרומית לו נמצא המטווח הזה וצריך לשמור מרווח ביטחון. צפונית יש את בת-ים, חולון וכל השכונות החדשות. אי לכך נבחר נתיב מיוחד שנוסע וממזער את הנזק מבחינת איכות הסביבה.
יעקב יעקבי
¶
נכון. מבחינה זו הנתיב לא נתפר במקום בהתייחס
לבית העלמין אבל בפועל הוא עובר על הגבול הדרומי של בית העלמין. חשוב מאוד להבין שבתעופה זה לא שאתה טס על חוט השערה. יש פיזור של מטוסים, פיזור טיסה, זה משתנה לפי רוחות, מטוס קצת יותר כבד פונה קצת יותר לאט ובסופו של דבר יש מסדרון ובסופו של דבר בפועל הטיסות הן גם מעל בית העלמין.
יעקב יעקבי
¶
הנתיב, מרגע שפורסם, יש גם פרוזדור סביבי
שבתוכו הוא צריך להיות. אם הוא לא טס על חוט השערה, אי-אפשר לומר כלום לטייס כי הוא נמצא בתוך התחום שבו הוא טס. מטוס שכן חורג, אנחנו מטפלים.
אברהם רביץ
¶
מלכתחילה הוא קובע לו את חוט השערה שלו או
שתוך כדי טיסה הוא מחליט? מה שחשוב לי לדעת האם המגדל הוא שקובע לו בדיוק או שיש לו מרווח.
יעקב יעקבי
¶
לא. הוא מטיס מכשירים, יש מכשירים בשדה,
במטוס יש מכשירים שקולטים את הקרינה ואז הוא יודע שהוא צריך לטוס בכיוון מסוים.
יעקב יעקבי
¶
גם ביציאה. הוא יודע בטווח מסוים הוא צריך
לבצע פנייה לכיוון אחר. הדברים האלה ממש מוגדרים מדעית ועל המפות משורטטים קווים דקים מאוד וחדים. בפועל יש את מה שמתחייב מהתקנים הבינלאומיים.
אברהם רביץ
¶
יש לי הרגשה שאני לא מקבל תשובה לשאלה
העקרונית שלי. כל הכללים האלה שאתה אומר, אני בכלל לא עומד להבין אותם ולא מתנדב להבין את הקווים הקטנים במיוחד. השאלה שלי היא האם לטייס עצמו יש אפשרות החלטה לזוז עשרים סנטימטר או שהכל מוכתב לו מאותו מכשיר או מאותה בקרה למטה.
יעקב יעקבי
¶
הכל הוא מטיס, הוא מטיס מכשירים. אם הוא
יחליט לטוס שמאלה מהנתיב שנקבע לו, הוא יכול לעשות זאת. הוא הטייס.
היו"ר אברהם פורז
¶
רוחב הכביש הוא יותר מרוחב המכונית. זאת
אומרת שפעם אתה יכול ליסוע בשוליים הימניים ופעם בשוליים השמאליים אבל אתה עדיין בתוך הרוחב של הכביש.
פנחס שיף
¶
נכון. זה עדיין מוצג כאילו טייס יכול שרירותית
לעשות זאת.
טייס שעולה, יש לו ספרים מיוחדים ובו משורטט כחוט השערה הנתיב בו הוא צריך לטוס. אם הוא חרג מהנתיב הזה, זה לא בגלל שהוא החליט לעשות זאת במודע אלא זה יכול להיות בגלל שרוח הסיטה אותו מעט, המשקל שלו קצת יותר כבד ולכן הוא הוסט ימינה או שמאלה, מטוס אחר נכנס ולא הירשו לו לטפס באותו זמן כי נתיבי היציאה והכניסה שלנו הם כאלה שיכול להיות מצב אווירי שמחייב להשהות את הפנייה שלו ולכן הוא יכול לא להיות בדיוק על חוט השערה. זה לא בגלל שהוא החליט במודע שהיום הוא עובר דווקא מעל בית העלמין או דווקא מעל שכונה מסוימת אלא נוצרות סיטואציות אוויריות.
פנחס שיף
¶
נכון.
ביציאה מבן-גוריון נתפרו הנתיבים בהתחשב באיכות הסביבה, בהתחשב במטווחים, בהתחשב בגובה הטיפוס. הכל שם נתפר בצורה הכי מדויקת. בפועל בגלל אותו הסבר שנתתי לגבי חוט השערה כן או לא, בסופו של דבר מטוסים מתפזרים במרחב הזה וחלקם עוברים מעל בית העלמין וחלקם לא עוברים מעל בית העלמין.
יעקב יעקבי
¶
חבר הכנסת רביץ שאל על יכולת השפיל שיש
לטייס בנתיב הטיסה שמוגדר לו. שיהיה ברור שמדובר בציר תעבורה אווירי קבוע, ידוע, מוגדר, מוקצה לעניין הזה, הוא מפורסם בפרסומים הבינלאומיים, כל טייס בעולם שממריא בנתיב הזה יש לו את הספר לידו בתא הטייס והוא יודע בדיוק מה הן המגבלות שחלות עליו על מנת לא לסטות מהנתיב ימינה ושמאלה, פרט למרווחים שנתונים לשיקול דעתו כטייס כפי שהסביר סמנכ"ל המבצעים.
לתוך זה אני רוצה להכניס עוד נקודה אחת. הנושא של איכות סביבה היום, במיוחד סביב רעש מטוסים, הוא מאוד מאוד מפותח. אתם בוודאי מכירים את זה יותר טוב מאתנו בעצם עיסוקכם כחברי כנסת. כל סטייה שלו מהנתיב מכניסה באופן אוטומטי לתוך מפת הרעש ישובים שהיום לא נמצאים במפת הרעש. כל אחד אומר תזיז את המטוסים ימינה כדי שהם לא יהיה מעל הישוב שלי אלא מעל הישוב שלו.
פנחס שיף
¶
סוויסאייר היה מקרה פרטני שאנחנו, רשות שדות
התעופה, נתנו לו פתרון נקודתי על פי בקשה שהופנתה מחצרו של אחד האדמו"רים. זה היה נראה לנו בתנאי הזמן והמקום, הדחיפות, הרגישות.
יעקב יעקבי
¶
במקרה הכללי לא שונה נתיב. פנו אליי ביום ששי
מאוחר מאוד וזה הפתרון הנקודתי שניתן והובהר. מאז לא שונו נתיבים במדינת ישראל כי לשנות נתיבים במדינת ישראל זה קריעת ים סוף.
אברהם רביץ
¶
כמובן שאני לא הולך לתת כאן הרצאה
תיאולוגית, אבל נקבל את זה כנקודת מוצא, כאקסיומה, שיש יהודים שומרי מצוות במדינת ישראל והם רוצים להמשיך לחיות כך ויש להם גם הרבה נסיבות ליסוע מפעם לפעם לחו"ל.
שואלים אותי תמיד את השאלה איפה היינו שלושים שנה ומה התעוררתם עכשיו. זה נכון, זו שאלה טובה, אבל זה התעורר מכיוון שהיה טייס לשעבר באל-על שהוא העיר את תשומת לבנו לנושא הזה. כמובן שכל הבעיה הזו נוגעת לכוהנים ואני מניח שמדובר באלפי איש עבורם זו הפכה להיות בעיה של מדינה במצור. זאת אומרת, פרקטית היום הם כמעט שלא יכולים לצאת ממדינת ישראל. מישהו הציע ליסוע דרך שדה התעופה בחיפה לקפריסין ואחר-כך להמשיך. אף אחד מאתנו לא היה רוצה שקבוצת אנשים כלשהי תהיה במצב כזה בלתי אפשרי.
השאלה היא מהו המחיר שאנחנו צריכים לשלם עבור זה שכל אזרח במדינת ישראל יוכל לצאת את הארץ, ואתה יודע שזאת זכות יסוד.
מתוך עיסוקיי בעניין אני יודע גם מה מתרחש באוויר מעל בית הקברות ואני מכיר את כל הנתונים ואת כל הבעיות. אם היו שואלים אותי לאיזה כיוון להפנות את הבעיה, אני חיפשתי כל מיני כיוונים. בכיוון אחד עדיין לא חיפשתי, אבל אני מאוד שמח על כך שאנשי חיל האוויר נמצאים כאן כי אולי הם יוכלו לפתור לי את הבעיה למרות שיכול להיות שהם יגידו שהיא בלתי פתירה. אני מאוד מצפה שדווקא הצבא שבמקרה הזה יכול להיות גמיש יותר מאשר כל הגופים האחרים, ייתן את המענה. התוצאה שיש מטוסים שטסים בלילה דרך המסלול הדרומי, גם זה נעשה בהסכם עם הצבא כשהצבא אמר שבלילה הוא לא עושה שם אימונים. אפשר להגיע לניו-יורק בלילה, אבל המציאות היא שלאירופה אפשר יהיה להגיע דרך ניו-יורק. לי למשל יש חבר שנוסע כל שבוע לפאריס, הוא עובד שם ובא לכאן לסופי שבוע. הוא מצא פטנט שאני לא בטוח שהוא עומד במבחן ההלכתי, והפתרון הוא להיות עטוף בניילון במשך החצי דקה-דקה.
אברהם רביץ
¶
לא. אלה ההלכות.
על כל פנים, אנחנו באמת נמצאים במיצר ואנחנו מחפשים דרכים, ואפילו דרכי פשרה. למשל, לגבי אירופה, למטוסים קטנים הם לא נותנים לטוס במסלול הזה.
אריה בן-ארי
¶
יש משהו במה שאתה אומר. נשאלה שאלה למה
רק המטוסים הכבדים בלילה, אבל בלילה זה על-סמך הסכמה שהייתה לדעתי בבג"ץ. כלומר, החלוקה בין ראשון וחולון, כאשר בגלל אותו קטע של רעש לא מעבירים את כל התנועה בנתיב הזה. לאירופה הטיסות לא בלילה אלא ביום.
אברהם רביץ
¶
יכול להיות שצריך להעביר טיסות בלילה
לאירופה. אני לא יודע במה זה כרוך ואולי זה כרוך בעניינים בינלאומיים.
פנחס שיף
¶
הוא לא טס ביום, הוא טס ב4:30- לפנות בוקר.
המטוס הזה הועתק לנתיב של הטיסות הכבדות. לא שינו לו נתיב, לא "סללו" לו נתיב מיוחד אלא אמרו לו במקום הנתיב הרגיל שעובר דרומית לבית העלמין, ממש על קו תפר ואנחנו לא יכולים לדעת האם הוא נכנס לתוך תחום בית העלמין או לא, אף אחד במטוס גם לא יכול לדעת את זה, אמרו לו שמתירים לו הפעם באופן חד-פעמי, חריג וממוקד לצאת מהנתיב.
יעקב יעקבי
¶
בשעות היום יש שם מטווח פעיל ואסור לטוס שם.
בשעות הלילה יש בעיה של חלוקת עומס רעש בין חולון, ראשון וכל השכונות שבנויות בדרום ולצורך כך נקבעה חלוקה מסוימת.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא שאני צריך להגן על הכוהנים, אבל יש הבדל
בין כהן רגיל לבין כהן שהוא אדמו"ר. הכהן הרגיל, סוחבים אותו לחילול, ולא עושים כך לגבי האדמו"ר.
פנחס שיף
¶
זו אמירה ממש לא נכונה. הפתרון שניתן בגלל
שהוא הגיע ביום ששי לפני הצהרים, הבהרנו שזה פתרון נקודתי וחד-פעמי ואנחנו נשב ונראה אם אפשר לפתור את הבעיה כולה באופן עקרוני. אתה יכול לשאול אחרת, אם היה פונה כהן מן הישוב ולא אדמו"ר. שוב, הפתרון לא ניתן בגלל שאדמו"ר מסוים פנה אלינו אלא בגלל שהבעיה הגיעה ביום ששי אחר-הצהרים והיינו צריכים לתת פתרון.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא דבר שכיח שבאים אליכם בבקשה לשנות
את נתיבים, אבל אתם לא מנהלים דיאלוג עם הציבור בעניינים האלה.
פנחס שיף
¶
טעות. למרות שאנחנו מתארים כאן מבנה מאוד
קשיח של נתיבי הטיסה, והוא כזה, החיים לפעמים יותר חזקים מהכל. אני אתן לך דוגמה. ראש עיריית חולון מקיים קונצרט של ארבעים אלף איש בפארק פרס בחולון ופונה שבוע-שבועיים מראש ואומר לרשות שדות התעופה, עשו איזושהי הסטה, שינוי כך שאוכל לקיים את הקונצרט כהלכתו. אם אפשר, באים לקראתו. זאת אומרת, אנחנו לא מסתתרים כל הזמן מאחורי מסך הברזל הזה שאומר שנתיבי טיסה זה דבר מקודש. אם יש בקשה הומנית, תרבותית כזאת או אחרת, אנחנו באים לקראת. שוב, אלה דברים מאוד ממוקדים, אנחנו מטפלים בהם במספר פעמים מאוד מועט בשנה כי אי-אפשר להפוך את זה לנוהל רגיל.
יעקב יעקבי
¶
חשוב להבין את הסיטואציה בה התקבלה
ההחלטה. הפנייה הייתה ביום ששי אחר-הצהרים, הטיסה ביום ראשון לפנות בוקר, באמצע הכל שבת שאי-אפשר לדבר עם האנשים כאשר כירורגית אפשר לתת פתרון. אם הכל היה קורה באמצע השבוע, אני מניח שזה היה עולה בצורה הכי מסודרת כשיש 24 שעות ואפשר לתת תשובה לכאן או לכאן. לכן הובהר שזו תשובה ממש פרטנית למקרה הזה ואנחנו נטפל ונבחן האם אפשר לתת פתרון לכל הסוגייה הזאת. אם יפנה מחר מישהו, כיוון שזה כבר לא המקרה הראשון, ברור שהתשובה תהיה לא.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם מישהו יעתור נגדכם לבג"ץ ויגיד שאתם
מפלים? כי מבחינת השוויון בפני החוק הוא לא שונה מכל אחד אחר.
פנחס שיף
¶
אין לנו תשובה אחת כאן ותשובה אחרת לבג"ץ.
מה שעשינו אנחנו אומרים פה בצורה הברורה והגלויה ביותר.
אבשלום וילן
¶
יש פה דבר מאוד מוזר. אל על טסה מאז קום
המדינה והשמים הפתוחים של מדינת ישראל הם מ1948-.
אברהם רביץ
¶
לא היית כאן כשסיפרתי מה קרה. אף אחד אצלנו
לא היה מודע לעניין הזה אבל הנושא הגיע אלינו דרך טייס חוזר בתשובה.
אבשלום וילן
¶
אם כן, טייס שחוזר בתשובה גילה את זה. איפה
היו כל גדולי הפוסקים וכל גדולי הדור?
תראה מה קורה במדינת ישראל. יש גדולי פוסקים ואני הייתי מצפה מכם שגדולי הפוסקים ייתנו את התשובה ולא שדבר ראשון יבואו לרשות שדות התעופה ולחברות התעופה.
יש פה ניצול ציני של כוח פוליטי.
אבשלום וילן
¶
יש לי בבית שכמיות צבעוניות ואני יכול לתת לכם
אותן כי הן הרבה יותר פרקטיות משקי הניילון.
אברהם רביץ
¶
אנחנו לא היינו מביאים את הנושא הזה. זה לא
עניין שלנו ואנחנו לא רוצים להיות מעורבים. אמרתי שאני לא רוצה פוליטיקה אלא שאותם אנשים ילכו כאזרחים שיש להם בעיה וכך הם הופיעו בפני השר וזה עסק שנמשך כמה שבועות. אנחנו נמצאים כאן בעקבות הצעה לסדר שהוגשה.
אבשלום וילן
¶
אם זו בעיה הלכתית, אם היו מתאמצים גדולי
הפוסקים, הם היו מוצאים פתרון. אני הייתי מחפש את הפתרון קודם כל בתחום הפנימי. אני יודע שיהדות מצאה תשובות להרבה דברים והשאלה אם מוצאים פתרון הלכתי או שהולכים לדרך הקלה שמסיטים מסלול.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני פונה אליכם בתור נציגי צה"ל. האם מישהו
יכול לומר לי מה עמדת הצבא לגבי האפשרות להסיט את הנתיב?
אייל כהן
¶
שטח האש הוא לא של חיל האוויר, כך שקשה לי
לתת לך את עמדת הצבא. אנחנו לא עוסקים בענייני תעבורה. המרחב הזה הוא מאוד צפוף ולכן קשה מאוד לייצר שם פתרונות אחרים.
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת אומרת, הסטת הנתיב באופן קבוע לא באה
בחשבון.
איך אתה מתגבר על התחושה שלי שהייתה פה פרוטקציה ממדרגה לא גבוהה, אדם רגיל, כהן רגיל היה פונה אליכם אפילו שבוע קודם, הייתם אומרים לו שלא יבלבל את המוח, אבל מאחר שהפונה היה אדמו"ר, נתתם לו עדיפות. במדינה מתוקנת יש שוויון של האזרחים, בין אם הם אדמו"רים ובין אם הם סתם אנשים דתיים כוהנים.
פנחס שיף
¶
יהיה לי מאוד נוח לומר לך שהתקבלה החלטה של
ראשי התאגיד ולהרגיש נוח כאן. במפורש הייתה החלטה.
היו"ר אברהם פורז
¶
מי החליט שאנחנו צריכים לפתור את הבעיה
לאדמו"ר הזה? נכון שיום ששי אחר-הצהרים, נכון שהטיסה היא אור ליום ראשון, אבל מי קיבל את ההחלטה?
פנחס שיף
¶
החלטת מנכ"ל. ברור שאנחנו כגוף אמון על הצד
המקצועי של העניין ולא על הצדדים ההלכתיים ולא הפוליטיים שאנחנו לא מתעסקים אתם, ברור לגמרי שנעשה כאן תרגום של הבקשה. ראשית מידת רגישותה, ושנית, האם ניתן להיענות לה הפעם. כמו שאמרתי לך שבפעמים קודמות בוחנים כל מקרה לגופו של עניין, הרי אפשר לשאול את אותה שאלה למה עשיתם פרוטקציה לראש עיריית חולון ואפשרתם לו לקיים קונצרט.
היו"ר אברהם פורז
¶
כל החלטה מינהלית – וזו החלטה מינהלית – של
גוף ציבורי צריכה להיות סבירה, שקולה וגם שוויונית לכל אחד. אתם יכולים לקבל באופן עקרוני החלטה שכאשר מתקיימים אירועים גדולים, אם זה פארק הירקון בתל-אביב או במקום אחר, גם מטוס קל שעובר בדיוק בזמן הקונצרט מעל פארק הירקון בדרך לשדה דב יכול לגרום רעש ואתם מתחשבים וזה בסדר.
כאן יצרתם בעיה אחרת לחלוטין. כאן יצרתם כהן מועדף על-פני כוהנים אחרים כי איך תשיבו פניהם ריקם? מה תעשו מחר אם יבוא אליכם אדם דתי רגיל, כהן, הוא עובד במס הכנסה, ויבקש להסיט את המטוס? מה תאמרו לו?
יעקב יעקבי
¶
צריך לדעת שההחלטה לא התקבלה כלאחר יד.
מנכ"ל הרשות לא קיבל את ההחלטה כלאחר יד כי הוא שמע שיש בעיה לדתיים. הוא התייעץ, והנושא נדון. אני בתוקף תפקידי כסמנכ"ל מבצעים - יחד עם מינהל תעופה שקובע את הנתיבים בהם יטוסו – אחראי על הנתיבים של רשות שדות התעופה בהם טסים.
יעקב יעקבי
¶
אני קיבלתי את הבקשה הזאת פעם ראשונה –
ואני מבקש להדגיש את הנקודה הזאת כי זה יעזור לך להבין את הסיטואציה בה הובלנו את הדברים - כאשר זה לא שבוע לפני כן התקבלה פנייה מאברהם כהן ושבועיים כהן מאלישע כהן ואז בא האדמו"ר הכהן ואמרנו שלו ניתן. פעם ראשונה שנתקלתי בבעיה הייתה ביום ששי בשעה 11:00. לראשונה נחשפתי בכלל לבעיה שכזאת. לכן אמרנו שבסיטואציה הזו, שזה קורה פעם ראשונה, לא נשאיר אותם ככה ונשלח אותם סביב. אפשר למצוא לזה פתרון. התייעצנו ואמרנו שנקודתית בגלל שמדובר בכניסת השבת, נקודתית, בלי קשר לזה שזה אדמו"ר, ניתן את הפתרון הנקודתי זה כדי שאחר-כך יהיה לנו גם את הזמן לבדוק.
חשוב להבין שלפני כן לא היו בקשות ואף אחד לא יוכל לבוא בטענות לרשות שדות התעופה ולומר שהוא ביקש ולא נתנו לו.
יעקב יעקבי
¶
אף אחד לא פנה לפני כן וזה היה המקרה הראשון.
ברגע שאמרנו שזה מקרה נקודתי, ביום ראשון שישבנו יחד עם מינהל התעופה ועם חיל האוויר והיה ברור שאי-אפשר למצוא לזה פתרון גורף. אני אומר לך שאני משוכנע שהפתרון והעבודה שעשינו הייתה עבודה עניינית מאוד, מקצועית מאוד ולא הייתה פה שום פלישה לתחום פוליטי.
אבשלום וילן
¶
אני באמת חושב שבנתונים שהיו הם פעלו בשיקול
דעת. לו אני במקומם, כך הייתי מחליט מהסיבה שהייתה כאן בעיה בפניה הם עמדו פעם ראשונה.
אני חושב שתפרסם את מסקנות הדיון הזה כדי שאנשים ידעו שזה היה מקרה אחד חד-פעמי ועדיין לא בא לציון גואל. הם צריכים להושיב את פוסקי ההלכה למצוא לזה פתרון.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה לומר את דעתי. אני מכבד רגשות דתיים
ואני חושב שצריך לאפשר שאותם הדתיים לא ייפגעו ככל שהדבר ניתן. אין סיבה לפגוע באף אחד ולפגוע ברגשות דתיים, כמו שגם לא ברגשות אחרים. אגב, פגיעה ברגשות דתיים במפגיע, לפי החוק הפלילי היא עבירה פלילית וזאת עוד מתקופת המנדט. אנחנו כאידיאולוגיה נאבקים נגד הכפייה הדתית ואנחנו לא נגד הדת. זכותו של כל אדם להאמין במה שהוא רוצה וזו בעיה או זכות שלו.
אני חושב שרשות שדות התעופה נכשלה במה שעשתה משום שזה מריח ריח של פרוטקציוניזם. גם אם הייתה אולי כוונה טובה, כי זה איש גדול וחשוב, מחר יהיה לכם מאוד קשה להגן על העמדה שלכם כשכהן רגיל יאמר שהוא לא רוצה לטוס מעל בית הקברות, ואנה אנו באים. אני בטוח שאם נעשה היום מחקר, נגלה מדובר בעשרות אלפי כוהנים במדינה ואולי מאות אלפים. אם חלקם דתיים וחלקם ייפנו אליכם בבקשה, אתם תהיו בצרה ברורה כי תצטרכו לתת להם תשובה.
מאחר שהמנכ"ל קיבל את ההחלטה, אני מאוד מבקש לקבל ממנו מכתב ושיאמר לי מה היה השיקול שלו לתת את ההיתר הזה וגם איך הוא יתמודד בעתיד עם בקשות דומות של כוהנים אחרים שיפנו אליו בבקשות דומות ומה תהיה מדיניות רשות שדות התעופה בעניין הזה. אני אודה לו מאוד אם תוך עשרה ימים מהיום אוכל לקבל את תשובתו.
הבעיה העיקרית היא שכאשר אתה יוצר תקדים, אחר-כך אתה כבול לו. נכון שלא כולם אדמו"רים, אבל בעיני כל אחד הוא איש חשוב.
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:25