פרוטוקולים/כלכלה/3389
2
ועדת הכלכלה
02/07/2001
פרוטוקולים/כלכלה/3389
ירושלים, י"ט בתמוז, תשס"א
10 ביולי, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 305
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"א בתמוז תשס"א (2 ביולי 2001), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 02/07/2001
שלילת רשיון הכשרות מחברת "שמן תעשיות"
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אברהם פורז – יו"ר
מיכאל קליינר
אברהם רביץ
מוסי רז
נחום לנגנטל
יוסף פריצקי
יצחק גאגולה
מוזמנים
¶
עו"ד חנה מרגליות הלשכה המשפטית, משרד התעשייה והמסחר
צבייה דורי ממונה על סחר פנים, משרד התעשייה והמסחר
בועז צפריר מנכ"ל "שמן תעשיות"
עו"ד צבי פירון מייצג את "שמן תעשיות"
עו"ד שמעון אולמן יועץ משפטי, הרבנות הראשית
עדית פרוים עוזרת לממונה על ההגבלים העסקיים
חזקיה ישראל התאחדות התעשיינים
לורן פוריס התנועה ליהדות מתקדמת
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. על סדר היום שלילת רשיון הכשרות מחברת "שמן תעשיות".
היו"ר אברהם פורז
¶
יזמתי את הדיון, ולפי המידע שהגיע לידי העדה החרדית בירושלים, שנתנה הכשר של הבד"צ ל"שמן" – ואינני יודע אם יש צורך בהכשר כזה – החליטה להסיר את הכשרות משני טעמים. ראשית, חברת "שמן" העזה לבקש חוות דעת מהמכון המדעי טכנולוגי התורני, על אפשרות להפעיל את המכונות בשבת באמצעות לא-יהודי או באמצעות מערכות ממוחשבות. שנית, הבד"צ הודיע שישלול רשיון מכל מי שייקח כשרות ממקור נוסף – כמו הרבנות הראשית, למשל.
היו"ר אברהם פורז
¶
מכל מקום, הטענה הייתה שהכשרות תישלל באופן אוטומטי אם יתבקש הכשר נוסף. יש לנושא זה השלכת רוחב, משום ש"שמן", כידוע, היא גם ספק של מוצר יסוד למוצרים אחרים שמבוססים על שמן. אם השמן לא כשר – הדבר גורר אחריו סדרה ארוכה של מוצרים אחרים, ונוצרת בעיה רחבת היקף. במקביל עומד נושא הייבוא מחו"ל. אם יינתן הכשר רק לשמן מחו"ל, כל התעשייה המקומית תיפגע.
אברהם רביץ
¶
היום עושים בבד"צ של העדה החרדית חגיגות; הכנסת הכירה בהם, למרות שהם עדיין לא הכירו בכנסת.
אברהם רביץ
¶
אני חושב שהמצב הזה ממש מצחיק. הבד"צ הוא גוף פרטי לחלוטין, ויש רבים שמקבלים את דעתו באופן וולונטרי לחלוטין. איך אנחנו, בכנסת, יכולים לומר לו מה יעשה ומה לא יעשה? כל מי שמכיר קצת את הנושא יודע שאלה מלחמות היהודים בתוך היהודים בתוך היהודים. זה כלל לא שייך למערכת.
הרבנות הראשית נותנת הכשר. זה מה שצריך לעניין אותנו סביב השולחן הזה. הרבנות הראשית היא גוף ממלכתי. היא נותנת הכשר, ולא מנעה אותו בשל כוונות "שמן" – אם היו כאלה – לפעול בכל מיני כיוונים. היא איננה חוקרת בזה. אילו היו מוצאים דרך להפעיל את המכונות בשבת, הרבנות הייתה מסכימה לכך. לבד"צ יש כללים משלו.
אברהם רביץ
¶
לעומת הבד"צ אנחנו אנשים ליברלים ופתוחים, אנחנו פלורליסטים. אני מדבר על שנינו, היו"ר ואני. מי אנחנו שניכנס לחיים של קבוצת אנשים ונאמר להם כיצד עליהם לחיות? מה פתאום?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני שמח על הגישה הליברלית של הרב רביץ. אני מבקש להבין את הנושא: מדוע הבד"צ מאיים לשלול כשרות אם יתבקש הכשר מגורם אחר? זה "מלחמות היהודים"?
אברהם רביץ
¶
אינני עומד לצדו של הבד"צ בסכסוך הזה, אבל למען הגילוי הנאות אני מבהיר שהבד"צ לא אומר זאת סתם כך – וזאת למרות שאינני חושב שהבד"צ פעל כאן נכון. לפי הבד"צ, אם יהיו עוד הכשרים, יהיה בלבול. יש גופים "בד"ציים" נוספים שנותנים הכשר. אפשר לטעון שזו תחרות על כסף, וגם זה לגיטימי. אבל ב"שמן", נוסף על בעיות העבודה בשבת, היו גם בעיות של מעשרות לחומרה לפי שיטת "החזון איש". לדעת הבד"צ, מנימוקים הלכתיים, אין מקום לנהוג כך. יש גורמים שמחמירים יותר ויש שפחות. יש שאלה בנושא מיצוי השמן בארץ - האם המלאכה שנעשית כאן, מיצוי השמן, מחייבת מעשר.
אברהם רביץ
¶
מה שמעניין את הוועדה הם שני דברים. ראשית, הרבנות הראשית - היא מחייבת אותנו ואנחנו יכולים לחייב אותה, עד גבול מסוים. שנית, להיות פתוחים ולאפשר לבני אדם לחיות לפי אמונתם בכל מגזר, אם זה לא מפריע לחיים תקינים.
אברהם רביץ
¶
אין לי נתונים. הבד"צ של העדה החרדית הוא הגדול ביותר והוותיק ביותר. זה בד"צ אחד. יש גם בד"צ של "אגודת ישראל" – המפלגה של היו"ר הכריזה עליו מלחמה בטענה שהוא בד"צ מפלגתי.
אברהם רביץ
¶
זה הטריפ של ח"כ פריצקי. הטענה היא שלוקחים את המפלגה ועושים אותה קרדום לחפור בו. אולי יש צדק בכך. אני לא משתמש בבד"צ של "אגודת ישראל".
ל"דגל התורה" יש בד"צ בשם "שארית ישראל". זה לא שייך למפלגה. זהו הבד"צ של הליטאים.
אברהם רביץ
¶
הוא פוליטי. אך אסור לי לזלזל בשום דבר. הבד"צ השני בגודלו, לדעתי, הוא "שארית ישראל". אחר כך יש גם בד"צ לחסידי בעלזא.
אברהם רביץ
¶
ההכשר של הרב רובין הוא גדול מאוד. רשמית שני האחרונים הם עם הרבנות הראשית. יש להם קבוצת מהדרין, והם נותנים שתי רמות של הכשרים. המהדרין של הרב רובין מקובל מאוד, למרות שהוא שייך לממסד.
אברהם רביץ
¶
חסידי גור לא ישתמשו בבד"צ של "שארית ישראל", כי זה של הליטאים. הם יצאו בהתרסה נגד הבד"צ של הרב לנדאו. יש גם היבטים של מחאה.
אברהם רביץ
¶
הרבנות הראשית חייבת להיות בכל הכשר. גם הבד"צ של העדה החרדית איננו יכול, על פי חוק, לתת הכשר, אם אין לפני כן הכשר של הרבנות הראשית.
אברהם רביץ
¶
כי היום ההכשר הבד"צי הפך למותג, גם בארץ וגם בחו"ל. הבד"צ של העדה החרדית הפך למותג שעושה קניות טובות.
היו"ר אברהם פורז
¶
פעם מישהו נתן הגדרה יפה למערכת בחירות. במערכת בחירות הקירות מדברים אל האזרח, אבל אחר כך הוא מדבר אל הקיר.
אברהם רביץ
¶
ח"כ לנגנטל, נכנסת למועדון טוב. הפשקווילים האלה הם פריימריז אדיר. גם עליי יצאו כמה כאלה.
נחום לנגנטל
¶
אני זוכר אותו מיבנה, אבל הוא לא זוכר אותי. הוא היה תלמיד חכם ואני הייתי אז ילד.
באמת שאינני רוצה לדבר נגד הכשרויות. בעניין הזה אני והיו"ר חלוקים. לדעתי באמת צריך לעודד את הכשרות. אך על הוועדה לעקוב אחר הפנייה שלי לממונה על ההגבלים העסקיים, כי יש כאן בעיה מבחינה כלכלית. הבד"צ איננו מאפשר קבלת הכשר נוסף - חוץ מהרבנות, שאותה הוא חייב לקבל על פי חוק. זה הסדר מגביל. העניין הזה מרגיז אותי, ולדעתי בכך צריכה ועדת הכלכלה לטפל.
ההתנגחויות הדתיות לא חשובות כעת. אני מציע גם ליו"ר וגם לח"כ פריצקי שהצטרף לישיבה לעזוב לרגע את העניין הזה. זוהי בעצם הבעיה האמתית. האמירה שאין צורך בכשרויות לא תועיל.
אתן דוגמה להמחיש את המקרה כאן: "ידיעות אחרונות" יאמר לבעל קיוסק שאם הוא ימכור גם עיתון "מעריב" – לא תהיה שום תלונה, אך לא יספקו לו "ידיעות אחרונות". אילו הייתה נוצרת סיטואציה כזאת כולנו היינו נזעקים. הרי לא ייתכן ש"ידיעות אחרונות" יעשה כזה דבר נגד "מעריב".
אני לא אדם מנוסה, מתוחכם או חביב כמו סגן השר רביץ. הוא אמר את הדברים בעדינות. הבעיה הגדולה ביותר של הבד"צ היום הוא ההכשר של "שארית ישראל" – שדווקא הרב רביץ הכי מזוהה עמו. ההכשר הזה יכול להטיל ספק בהגמוניה של הבד"צ, גם בגלל גדולתם של הרבנים ב"שארית ישראל" וגם משום שזהו הכשר מחמיר.
הדבר מפריע לי כצרכן, כאדם דתי שרוצה כשרויות, משום שאינני רוצה מערכת כשרות מונופוליסטית שיכולה ליצור מצב שבו אין בררה ונקלעים לתוך הכרח. הרבה מנכ"לים של מפעלים גדולים מאוד במשק פונים בלית ברירה להכשר הקיצוני ביותר – מאחר שאינם יכולים לוותר על ציבור מסוים – ואז המוצר פתוח לכל הציבור.
מפעל "שמן" מספק סחורה גם ל"אסם" ול"זוגלובק". כעת הבד"צ אומר ל"אסם" שאם ישתמש במוצרי "שמן" יישלל גם ממנו ההכשר הבד"צי. בלית ברירה "זוגלובק" או "אסם" מייבאים מחו"ל – כי אחרת לא יהיה להם הכשר בד"צ, והם לא יכולים להתמודד עם זה.
אני רוצה שהכל יהיה פתוח. הבד"צ צריך להציב את הדרישות שלו מול המפעל. אם המפעל עומד בדרישות אלה – הוא זכאי להכשר בד"צ. אם לא – לא יהיה לו הכשר בד"צ. אני לא טוען שהבד"צ צריך לתת כשרות נגד אמונתו. אבל אי אפשר לטעון שהכשרות תישלל, למרות שהמפעל עמד בכל התנאים, משום שהוא פנה להכשר נוסף. נוצר בעצם מונופול שפועל כדומינו, כמו תמיד בשוק המזון.
בעיני, כאדם דתי, זה גם חילול השם. התחושה היא שהרבה דברים כאן הם בעצם protection – חיוב. אבל על כך לא אלין לפני יו"ר ועדת הכלכלה.
אם רוצים להימנע מ"כליאה" של מפעל בתוך נושא הכשר מסוים – יש למחוק את הסעיף המגביל בחוזה בין הבד"צ למפעלים. זהו הסדר כובל. פניתי לממונה על ההגבלים העסקיים, וכתגובה "חטפתי" פשקווילים. אך זאת הנקודה שמדינה שוחרת דמוקרטיה וחירויות צריכה לטפל בה.
יוסף פריצקי
¶
אני מבקש להעיר כמה מילים. קראתי שח"כ לנגנטל פנה לממונה על ההגבלים העסקיים. דעתי כדעתו בעניין זה, אם לא יותר מזה: חלילה לכנסת ולמדינה להתערב בענייני אמונה, אך זהו עניין צרכני. סגן השר רביץ יודע זאת, ואני אומר זאת שוב כאן: אני רוצה שאדם שמעוניין שהמוצר שלו יהיה כשר – יוכל לקבל תעודת כשרות. לא יעלה על הדעת אחרת. אך אני רוצה שהעניין יתנהל בהגינות: בשקיפות מסוימת, בפיקוח מסוים. לא ייתכן שבשוק הגדול ביותר בישראל ובכל מדינה – שוק המזון – תתנהל מערכת של מותגים. כשרות היא מותג.
יוסף פריצקי
¶
אם כן כיוונתי לדעת גדולים. המותגים מתנהלים במערכת כללים שאין איש יודע עליהם. אם מישהו פועל בכיוון מסוים, מיד מאיימים עליו בדרך אחרת. הממונה על ההגבלים העסקיים צריך לטפל בעניין זה.
ייתכן שהממונה על ההגבלים העסקיים יאמר שהוא לא מתערב בנושא כי זהו מונופול על פי חוק. אך הממונה מתערב במונופול הנמלים – שגם הוא מונופול על פי חוק, וטוב שכך עשה. יש להתערב גם במונופולים על פי חוק כדי להסדיר אותם. יש לקבוע מערכת כללים לנושא זה.
צבי פירון
¶
אני מייצג את "שמן תעשיות". ראשית, אני מבקש לומר שאיננו תוקפים את נושא הכשרות, אלא להפך. חברת "שמן" נשלטת על ידי משפחת פינק, שהיא משפחה חרדית.
צבי פירון
¶
נכון, החברה הופרטה. הגישה הבסיסית של משפחת פינק היא שהמוצרים צריכים להיות כשרים – לא משום שקל יותר למכור אותם במאה שערים, אלא משום שיש צורך בכשרות. אולי דווקא בשל כך היא מרשה לעצמה לעמוד איתן מול התעמרות מסוימת של עסקני ועד הכשרות במפעל. ייתכן שמפעלים חילוניים לא היו מעזים לעשות זאת, כי אולי להם יש רגשות אשם שהם לא בסדר או שהם היו רוצים להיות בסדר. משפחת פינק לא חשה כך. היא גם נוהגת כמו שצריך, וגם רוצה להמשיך לנהוג כך.
הסכסוך בין "שמן" לבד"צ ממחיש שלושה דברים. ראשית, הוא ממחיש את כוחו העולה של הבד"צ מבחינה כלכלית. זהו מותג ממדרגה ראשונה. אין זה דבר שולי. המשמעות היא שמזהים מוצר עם איכויות מסוימות.
צבי פירון
¶
אני מניח שיהיה ציבור גדול של קונים גם למוצרים שאין להם כל הכשר. אם מוסיפים למוצר הכשר של הרבנות – נוסף גם ציבור גדול של קונים שמסתפק בהכשר הזה. אך יש 20%-10% קונים שרוצים יותר.
צבי פירון
¶
אפילו על בקבוקי המים המינרלים של "נביעות" רואים אישור של הבד"צ. אמנם במאה שערים שותים גם מים מהברז, אבל כשקונים בקבוק של מים מינרלים – יש עליהם מותג, ואם צריך או לא צריך זאת – זוהי שאלה אחרת.
צבי פירון
¶
אם בעל מפעל רוצה להגיע לכל פלחי השוק – גם לפלח החרדי, או הפלח הדתי שדורש הכשר מחמיר – עליו לשלם עוד קצת כסף, זה לא נורא, לפרנס קצת משגיחי כשרות – וכך משיגים את ההכשר.
צבי פירון
¶
גם החזר ממס הוא לגיטימי. בכל מקרה, צריך לזהות שזהו מותג שהולך ומשתלט על התעשייה. אמנם הוא מתייחס לחלק קטן של האוכלוסייה, אך הוא משליך על כלל המוצרים שמיוצרים בארץ, ועל הרשתות – כי גם הן מהססות אם להכניס אליהן מוצר בלי מותג כזה, בוודאי הרשתות שפונות אל הציבור החרדי.
הסכסוך בין "שמן" לבד"צ גם ממחיש את היכולת של הבד"צ לשבש את התחרות במשק. הבד"צ הצליח, במכה אחת, למנוע מ"שמן" לשווק את התוצרת שלה – לא רק לאנשים שמתלבטים בין שני בקבוקי שמן במרכול – אלא גם ל"זוגלובק" ול"שחר העולה". המפעלים האלה לא יכולים לקנות שמן מאתנו כי הבד"צ אמר שישלול להם את הרשיון אם יקנו את מוצרי "שמן".
צבי פירון
¶
זה בדיוק הדבר הגרוע ביותר - מה שקרה הפעם מראה את היכולת של הבד"צ לפעול כך בלי סיבה. אני מבקש להבדיל: לא מדובר כאן ברבנים, אלא בעסקנים של ועד הכשרות של הבד"צ, שנלחמים מלחמת חרמה נגד סוגים אחרים של הכשר – כמו שפירט הרב רביץ. אין הכוונה לרבנות, היא לא האויב של הבד"צ – כי היא לא על חשבונו ולא מפריעה לו.
כאן היו שתי מחלוקות. ראשית, "שמן" החליט לעשות מעשר משמן שגרעיניו גדלים במדינות הגויים ושעיקר המיצוי שלו נעשה כאן. זו שיטת החזון איש.
צבי פירון
¶
צריך לתת מעשר משמן מגרעינים מיובאים שממוצים כאן בארץ. השאלה מי צודק איננה משנה. "שמן" הלכו לחומרה, פעלו לפי ההידור הזה.
יצחק גאגולה
¶
אני מתפלא על היו"ר, נציג שינוי מדבר דברי תורה בוועדת הכנסת. בדרך כלל כשמדברים דברי תורה יש התקוממות מחוגים מסוימים, ולכן אני מתפלא.
יוסף פריצקי
¶
ח"כ גאגולה, הכי טוב יהיה אם אתם תעסקו בכסף ואנחנו נעסוק בתורה. תאמין לי, זה גם מה שקורה.
צבי פירון
¶
על כל פנים, לצורך המעשר קיבלו חוות דעת מרבנים שלא מהעדה החרדית. זה כמובן הכעיס את הבד"צ, כי זה מערער על מעמדו כסמכות. זוהי חומרה שהוא איננו דורש.
צבי פירון
¶
הנושא השני במחלוקת הוא הרצון של הבד"צ להחתים את "שמן" על הסכם שקובע במפורש שמלבד הכשר הבד"צ לא תורשה הוספת הכשרים נוספים ושום גוף אחר לא יוכל להתערב בענייני כשרות.
מוצרי "שמן" כשרים למהדרין, ועובדה היא שהיום, שבוע אחרי שלילת הכשר הבד"צ, יש למוצרי "שמן" לא פחות מארבעה הכשרים רבניים שונים למהדרין, ביניהם "שארית ישראל", בד"צ המהדרין של הרב רובין וכשרות מהדרין של הרב אפרתי. אין ספק שמוצרי "שמן" כשרים. אך למרות שהם כשרים עסקני ועד הכשרות החליטו – והצליחו – לשלול כשרות מ"שמן" ולפגוע פגיעה חמורה.
בועז צפריר
¶
משום שבד"צ איימו עליהם. זה שבועיים, מאז שבד"צ הוציאו איסור על המוצרים שלנו, כל מפעלי התעשייה כולם שבהכשר בד"צ – ללא יוצא מן הכלל – לא רוכשים מאתנו אפילו גלון אחד. אפילו אם התוצרת שבהכשר בד"צ העדה החרדית מהווה 10%-5% מהמוצרים – וזה המצב ברוב המפעלים – אסור למפעלים אלו לרכוש מאתנו חומרי גלם אפילו ל95%-90%- המוצרים הנותרים. למעלה מ20- מפעלים כאלה, ביניהם הגדולים ביותר במשק, חדלו לרכוש מאתנו מוצרים.
חוץ מ"זוגלובק" ו"השחר העולה" אנחנו עובדים עם מפעלי "יונה", ו"עלית", עם מאפיות "עבאדי", "ברמן" ו"אנג'ל". כל מי שתחת השגחת בד"צ העדה החרדית בירושלים הפסיק, ביום אחד, לרכוש מאתנו שמן.
צבי פירון
¶
לא פנינו לוועדת הכלכלה בשאלות כשרות. הרי אם ועדה בכנסת תתערב בשאלה האם אפשר לתת כשרות או אי אפשר לתת כשרות – היא תעשה טעות גדולה.
צבי פירון
¶
שוק הכשרות "מגלגל" כסף, אך בוודאי שלא מאות מיליוני שקלים - אולי עשרות מיליוני שקלים. למרות שזה שוק מצומצם יחסית מבחינת הכסף הישיר שעובר בו, יש לו השפעה אדירה על הכלכלה. ואינני יודע אם הבד"צ מגיע לידי מונופול או לא, את זה צריך הממונה לבדוק. אם זהו מונופול – בוודאי שהתנהגות זו היא עברה על חוק ההגבלים העסקיים. אך גם אם הבד"צ איננו מונופול – עובדה היא שהוא מגן על נתח השוק שלו כפי שתואר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אפשר להעמיד את האנשים לדין על כל המשתמע מכך, או שעו"ד פירון, כיועץ המשפטי של חברת "שמן", יחשוב על דרכים אחרות. אם מישהו מתעמר בכולם שלא על בסיס ענייני, ולא הכשרות עומדת לנגד עיניו אלא דברים אחרים – אולי צריך למצוא אלטרנטיבה. ייתכן שצריך לחפש הכשר אחר – ולא רק ל"שמן", אלא גם למפעלים נוספים. "שמן" חברה בהתאחדות התעשיינים, ואני מניח שגם מפעלים אחרים שצוינו כאן חברים בה. אולי התאחדות התעשיינים תקרא לחבריה להילחם בחבורה הזאת שמתעמרת בציבור.
צבי פירון
¶
אני מבקש להדגיש. הבד"צ איננו רק מתעמר בציבור. לפעמים זה המצב, אך מרבית הפעילות, כמו שאמר הרב רביץ, היא פעילות חיובית. הוא מספק לנו מותג ודואג שהמותג יעמוד בסטנדרטים ובתקן שקבע לעצמו. זו עיקר הפעילות. השאלה האם רוצים את המותג או לא רוצים אותו – היא שאלה אחרת.
צבי פירון
¶
"שמן" היא גם חברה ציבורית. צריך גם לדאוג לבעלי המניות שאינם חרדים. "שמן" לא מעוניינת רוצים לפגוע בנושא הכשרות, אך עליה לפעול במסגרת חוקי ישראל. בהסכם שבד"צ רצו שייחתם עליו יש הגבל עסקי מובהק. הממונה על ההגבלים העסקיים צריך לבדוק זאת.
צבי פירון
¶
אני מבקש להוסיף: בד"צ פוגע בשוק בעוד צורה. אנשים שאוכלים רק מזון שבהכשר של "שארית ישראל" – לא קונים את מוצרי הבד"צ. ולעומתם אלה שאוכלים רק מזון שבהכשר הבד"צ לא קונים את מוצרי "שארית ישראל". כלומר, אם דורשים שיהיה למוצר מסוים רק הכשר אחד מקטינים בעצם את התחרות באותו פלח שוק.
שמעון אולמן
¶
יש לי שתי הערות קצרות. ברוך השם, אנחנו חוזים מן הצד במקרה הזה. חבל שמפעל "שמן" לא פנה אלינו, לרבנות הראשית, ברגע הראשון – לפני שהתחילה הבעיה ונכנסו שחקנים נוספים לזירה, ולפני שהייתה בעירה מושלמת. אני מניח שבחדרי חדרים ובתיאום עם הבד"צ הבעיה הייתה נפתרת.
שמעון אולמן
¶
אנחנו מתחרים, אבל בדרגים הגבוהים יש הכרה והערכה בין שני הגורמים. אין לי צל של ספק שלו היו באים אלינו מיד בתחילת הבעירה הבעיה הייתה נפתרת. הרב בקשי ואנשי הבד"צ היו יכולים לנסות למנוע אותה. כעת השטח בוער ואיננו יכולים להיכנס לנושא.
בד"צ העדה החרדית הוא בעיני גוף בלתי נשלט, זה הפחד הגדול שלי. כל מה שיוחלט לגביו כאן רק יגביר את הבעירה. לדעתי הנזק הגדול ביותר של "שמן" הוא שהם יושבים כאן היום – ואני אומר זאת כאזרח, ולא כאיש רבנות. כל ניסיון לפתור את הבעיה עם הבד"צ ילך ויִקשה ככל שהבעירה תגדל. ככל שנכנסו יותר בד"צים לנושא – כך המצב מסתבך.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל זה קרה משום שמתחו את החבל עד לנקודה שהוא נקרע. אם הבד"צ ימתח את החבל עד למצב שהוא פוגע בתעשייה – אלה יהיו חיים בלתי אפשריים ויום אחד כולם יפעלו נגדו יחד. אני, אגב, הייתי עושה זאת מזמן.
חזקיה ישראל
¶
הגישה שלנו היא שיש לאפשר לכל מפעל לבחור את גוף הכשרות, ואין להטיל מגבלות על תחרות בין גופי הכשרות. הגבלות הן מצב לא בריא למשק או לכלכלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
קטונתי מלייעץ להתאחדות התעשיינים, אבל אם מפעל כמו "שמן" ייאלץ להרים ידיים ולהיכנע לכל גחמה, וההתאחדות לא תעמוד בפרץ ולא תדאג לכך שהגחמות לא יגדלו עוד ועוד אלא יישארו גחמות – גם המפעלים האחרים ייאלצו להיכנע.
היו"ר אברהם פורז
¶
לי אין טענות נגד אדם ששומר כשרות. אבל זו לא כשרות אמתית לפי ההלכה – ואנשים דתיים אמרו זאת כאן – אלא התעמרות וגחמות ומלחמות. צריך לעמוד בפרץ ולקבוע שבמצבים כאלה יש להורות לכל המפעלים שקשורים בבד"צ להפסיק לקבל מהם הכשרים כי הם משתמשים בו לרעה. צריך לארגן את חברי ההתאחדות למאבק נגד החבורה הזאת. אחרת המפעלים הם אלה שיוצאים נסחטים. זה כמו לתת פרס לטרור.
שמעון אולמן
¶
לו "שמן" המקורית, עד שנת 1995 הייתה נכנסת לבעיה הזאת – התמונה הייתה אחרת. הם היו משיבים מלחמה, מוכרים פחות לזמן מה, ולבסוף השוק היה מתאזן שוב. הרי לא כל המפעלים בארץ יוותרו על "שמן".
היו"ר אברהם פורז
¶
אך באותה מידה של"שמן" יש בעיה למכור למפעלים האחרים, כך למפעלים האחרים יש בעיה ממי לקנות. גם "השחר העולה" יישבר בסוף.
נחום לנגנטל
¶
יש בעיה נוספת שלא קשורה לוועדה הזאת, אבל אתאר אותה כעת כדי לפרוש כאן את כל התמונה: בוועדת הכספים פועלים להורדת המכסים.
עידית פרוים
¶
ח"כ לנגנטל נתן דוגמה מצוינת: הדרישה של "ידיעות אחרונות" מבעל הקיוסק. אך המצב היה שונה אם העיתון "שער לעולה" היה דורש מבעל הקיוסק שלא למכור אצלו "מעריב". הסיבה היא של"ידיעות אחרונות" יש כוח מונופוליסטי. השאלה היא אם אפשר לומר שלבד"צ של העדה החרדית יש כוח שוק מקביל לכוח השוק של "ידיעות אחרונות" באותו שוק.
עידית פרוים
¶
הנתונים נבדקים. השאלה היא מה התחליפיות בין הבד"צים השונים. שוק הכשרויות אינו שוק שאנחנו מכירים היטב.
אברהם רביץ
¶
אני השתמשתי בשירותי הממונה על ההגבלים העסקיים כדי לחסל את המונופול של הלולבים. היום לולבים עולים 10% ממחירם בעבר.
נחום לנגנטל
¶
ייבאו את הסכך מהודו, והבד"צ נתן הכשר. למען הגילוי הנאות אספר שהיבואן הזה היה פעם לקוח שלי. אך אז הגיע יבואן אחר, ייבא מאותו כפר בהודו, וביקש הכשר של הבד"צ. הבד"צ סירב, ואמר שכבר הבטיח בלעדיות לייבואן הראשון.
עידית פרוים
¶
אני מבקשת לשאול את הנוכחים האם יש גם בלעדיות הפוכה – האם הבד"צ מחויב כלפי "שמן" שלא לתת הכשר ליבואנים?
היו"ר אברהם פורז
¶
התשובה ניתנה.
אסכם את הישיבה. מצטיירת לפנינו תמונה עגומה: התעמרות במפעל תעשייתי שלא מטעמים ענייניים. הוועדה מוחה על המצב, אך לממונה על ההגבלים העסקיים יש גם שיניים והם יכולים אפילו להעמיד אנשים לדין פלילי.
על דעת כל הנוכחים כאן אנחנו מבקשים מהממונה על ההגבלים העסקיים להתערב מיד בנושא, כדי לבדוק את מה שקרה כאן וכדי למנוע מצבים כאלה בעתיד. אם יש לעשות פעולה – היא צריכה להיעשות. אנחנו, מעבר להרמת קול, זעקה ומחאה, לא יכולים לעשות דבר.
היו"ר אברהם פורז
¶
נזמן ישיבה נוספת בנושא בעוד זמן מה. הייתה גם פנייה מטעם ח"כ פריצקי בכתב בנושאים אחרים הנוגעים לכשרות. אין לנו ויכוח על זכותו של אדם לאכול אוכל כשר. אבל גם בתחום הזה, כמו בכל תחום אחר, אסור להסכים למצב של הגבל עסקי.
אברהם רביץ
¶
אני מבקש להוסיף כמה מילים, כדי שלא ייראה כאילו יש אידיליה ביני לבין ח"כ פריצקי: יש לנו גוף ממלכתי, הרבנות הראשית, וכאמור אי אפשר לתת הכשר נוסף בלי הכשר שלה – כולל הכשר הבד"צ.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא אתחייב לשבועיים, אבל אני אומר לעו"ד פרוים שנעקוב אחר הנושא תוך זמן קצר. אני מבקש להבהיר לממונה על ההגבלים העסקיים שבעיני הוועדה זהו עניין הראוי להתערבות מיידית. יש כאן שבעה חברי כנסת שחושבים כך.
היו"ר אברהם פורז
¶
מכיוון שהרב רביץ מכיר את הסוגייה היטב, ובוודאי טוב ממני, אני מציע שהוא ישוחח עם הממונה על ההגבלים העסקיים וייתן לו עצה טובה, איך כדאי לפתור את העניין.
היו"ר אברהם פורז
¶
איננו רוצים לפתוח חזית רחבה. יש ויכוח גדול. אינני רוצה שייגרם נזק למפעל שמניותיו נסחרות בבורסה, גם על ידי אנשים שאינם דתיים. גם אינני רוצה שייגרם נזק לתעשיות המקומיות. ייבוא הוא דבר טוב בתנאי תחרות, אך אין סיבה שמטעמים בלתי ענייניים השוק המקומי ייפגע.