פרוטוקולים/כלכלה/3140
2
ועדת הכלכלה
15.5.2001
פרוטוקולים/כלכלה/3140
ירושלים, י"ג בסיון, תשס"א
4 ביוני, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 285
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ב באייר התשס"א (15 במאי 2001), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 15/05/2001
צו התעבורה (עבירות קנס), התש"ס-2000 – שיעורי קנסות (סעיף 3 והתוספת לצו).
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אברהם פורז - היו"ר
יגאל ביבי
יצחק גאגולה
מוזמנים
¶
ציון בוריה - המפקח על בתי ספר לנהיגה, משרד התחבורה
שמעון ולנסקי - סגן בכיר מנהלת אגף רכב, משרד התחבורה
רונן ישעיהו - מנהל אגף תשתיות ופיתוח, משרד התחבורה
אבישי מיכאלי - אחראי חומרים מסוכנים, משרד התחבורה
חוה ראובני - לשכה משפטית, משרד התחבורה
עו"ד יפעת רווה - משרד המשפטים
סנ"צ שולמית שמעון - ראש חוליית תעבורה מחלקת התנועה,
המשרד לביטחון פנים
אברהם פריד - יו"ר ארגון המוניות, מועצת המובילים
מוטי פלדמן - מועצת המובילים
אבי גולן - יו"ר ארגון מורי הנהיגה
עו"ד שלי וייל - משנה ליועץ משפטי, עיריית תל-אביב
שלמה שביט - מנהל אכיפת חוקי תנועה וחניה,
עיריית תל-אביב
סדר היום
¶
צו התעבורה (עבירות קנס), התש"ס-2000 – שיעורי קנסות (סעיף 3 והתוספת לצו).
צו התעבורה (עבירות קנס), התש"ס-2000 – שיעורי קנסות (סעיף 3 והתוספת לצו)
היו"ר אברהם פורז
¶
אני פותח את הישיבה. אנחנו דנים בצו התעבורה (עבירות קנס), התש"ס 2000 – שיעור קנסות. במאמר מוסגר אני רוצה להגיד לכם, שבמחשבה שנייה, הגדלה מוגזמת של הקנסות תביא לעומס על בתי המשפט, כי אנשים יבקשו להישפט. אם סכומי הקנסות יהיו נמוכים, אנשים יאמרו שמדובר למשל ב-50 שקל וישלמו, אבל אם יהיה מדובר בסכומים גדולים, אנשים יבקשו להישפט ולא תצאו מזה.
חוה ראובני
¶
וגם לגבי הקנסות של 500 שקל - על פי ההצעה שאנחנו הגשנו לפני השינויים שעשו פה בוועדה - היו בסך הכל 67 עבירות.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסך הכל?! 67 עבירות! אם הייתם אומרים שבסך הכל מדובר בשלוש עבירות, אני מבין, אבל בסך הכל 67 עבירות?
שולמית שמעון
¶
בזמנו, כשהפכנו את עבירת אור אדום לברירת משפט, היה מדובר על סכום של 1,000 שקל קנס. לפני כן, היתה התניה של קנס בין 250 ל-500 שקל, ופתאום כמות אדירה של דוחות הזמנה לדין על אור אדום הפכה להיות 1,000 שקל קנס. אנחנו חששנו שכמות הבקשות להישפט תהיה ב"פיק" כלפי מעלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש הבדל. מי שפעם היה רגיל לקבל הזמנה למשפט ופחד משלילת רשיון מיידית, היה נאנח אנחת רווחה כשמדובר רק בקנס, כי זאת הקלה. לעומת זאת, זאת אופרה אחרת לגמרי לגבי מי שהיה רגיל לשלם 180 שקל בגלל עבירת דרכים רגילה ופתאום עכשיו הקנס עלה ל-500 שקל.
כשמישהו מבצע חלק מהעבירות, הוא לא אומר: אם אסע באין כניסה, מדובר רק ב-250 שקל וזה לא נורא, אבל אם הקנס הוא 500 שקל – לא אסע באין כניסה. זה לא השיקול. לא גובה הקנס הוא השיקול, כי אם אתה יודע שאתה נתפס, גם אם מדובר בקנס של 100 שקל, אתה לא נכנס באין כניסה לדוגמה. בסיטואציה הזאת, מישהו שלא שם לב שהוא עובר עבירה ושוב מקבל קנס של 500 שקל, כאשר מדובר בעבירות גבוליות – אם הוא לא בטוח שהקנס הוגן, הוא יכול לבקש להישפט.
היו"ר אברהם פורז
¶
קודם כל, אני באמת לא מציע לאף אחד להישפט, כי אחרי שאתה בא לבית משפט לתעבורה, אתה מצטער על הרגע שהחלטת לא לשלם, ואני אומר את זה עם כל ההערכה למערכת המשפטית.
האם הכנתם את התקנות שאישרנו ואת הסכומים בצורה מרוכזת?
היו"ר אברהם פורז
¶
תשתדלי להכין אותו, כי אני רוצה לעבור עליו עוד פעם, ולראות האם אבקש דיון חוזר על דבר אחד או שניים.
היו"ר אברהם פורז
¶
כן. חלק מהעבירות האלה הן עבירות שנעשו בשוגג, כמו: סטייה מנתיב, איתותים. האמת היא שהבעייתיות בעבירות התנועה היא שאחוז הגילוי הוא מאד נמוך.
היו"ר אברהם פורז
¶
לדעתי, גם כשנהג מבצע עבירות שנעשות במזיד, הוא בודק טוב מאד האם נמצא שוטר בסביבה, למשל: כשרוצים לעשות פרסה במקום אסור. מי שלא אידיוט מוחלט, קודם כל מסתכל טוב מאד האם לא נמצא שוטר בסביבה, ואז עובר את העבירה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל מה שמרתיע אותו זה לא הקנס. היעדרותו של השוטר זאת הבעיה. תאמיני לי שמי שעומד לעבור עבירה לא רוצה לשלם גם 100 שקל, ואפילו לא 50 שקל.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון, ומייד נגיע לזה. אבל בסופו של דבר מגיעים לנהיגה מונעת אנשים שנניח נתפסו פעמיים בנהיגה במהירות מופרזת, ולמשל בכביש ירושלים-תל-אביב נסעו במקום 100 קמ"ש 110 קמ"ש.
שולמית שמעון
¶
זהירות גם מה-10% האלה, כי לא בכל מהירות מדובר ב-10%. כשעוברים את ה-100 קמ"ש, ה-10% האלה גדלים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני יודע. אם יש ירידה וקצת לא שמים לב, עולים למהירות של 115 קמ"ש, ודי בזה שבאותה שנייה שוטר עוצר אותך ושולח אותך לקורס נהיגה, שם מרצים על מה שאתם רוצים.
רונן ישעיהו
¶
אני בעצם שובר פה את כללי המשחק, כי אני אמור לא להסכים אתך, אבל אני חושב שאתה צודק מאד. המערכת נדרשת לשדר חומרה. אחד האמצעים לשדר חומרה כולל לא רק קנסות, אלא גם נקודות ועונשים מהסוג של ה"טרטור" של הקורס הזה. מדובר על שידור החומרה שבדבר, ואולי באמצעות זה - בייצור נורמות, או איזה שהם כללי נימוס מינימליים.
שים לב שכללי הנימוס בסלון כשיושבים אנשים, הם שונים לגמרי מהכללים שאנחנו נוהגים לפיהם כשאנחנו על הכביש. איך משפרים את המצב? אני לא חושב שמישהו יודע איך, אבל אנחנו יורים באוויר, וזה חלק משידור החומרה שבדבר.
היו"ר אברהם פורז
¶
חלק מהעבירות נעשות כתוצאה מהתנהגות אגרסיבית. האם ההתנהגות האגרסיבית לא מתבטאת כשאתה עומד בתור לקופה?
אתי בנדלר
¶
אני חושבת שהבקשה שקיבלת "לקבל תמונה", לפני שהתקנות מאושרות סופית, היא מאד נכונה, כי בסופו של דבר אנחנו דנים בכל עבירה לחוד, ואין לנו תמונה כוללת שתעזור לנו לראות האם יש איזושהי קוהרנטיות במה שאושר.
היו"ר אברהם פורז
¶
הרי אנשים לא רוצים לשלם גם 250 שקל. לא מדובר באנשים שמבצעים עבירה בגלל שהם אומרים שמדובר בקנס נמוך, וזאת גם בעיה אם השוטר מוותר על הקנס. לשוטר שרושם את הדוח "יש ביד" 500 שקל, וזה כבר מתחיל להיות משמעותי.
שולמית שמעון
¶
אגב, צו עבירות קנס הותקן בדצמבר 1996, כאשר העדכון שהיה בו לא התייחס לכל המדרג של 15 דרגות קנס, אלא הוא שינה והכניס את הקנסות של ה-1,000 שקל וה-750 שקל. הוא לא דיבר על כל הצו כולו. העדכון של הצו כולו היה הרבה הרבה לפני כן. נדמה לי, שהעדכון של הצו עצמו התבצע או בשנת 1994 או בשנת 1990, כך שכשאנחנו דיברנו על 40, על 75 ועל 190 שקל. אלה סכומים שנקבעו עוד בסביבות שנת 1990.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מסכים אתך ש-40 שקל זה "סתם". רוב הקנסות צריכים לנוע בין 100 ל-250 שקל. מקרים חריגים צריכים להגיע ל-500 שקל.
מה עם גביית הקנסות? האם אנשים משלמים?
יפעת רווה
¶
יש עכשיו פיילוט במרכז לגביית קנסות של 5,000 קנסות. המגמה היא שכל קנסות התעבורה יעברו למרכז לגביית קנסות.
שולמית שמעון
¶
יחד עם ההצעה לביטול כפל קנס, יש גם הצעה של חזקת הרשעה, שתיצור מצב שבגלל הקנס עצמו – גם אם הוא לא שולם – האיש ייחשב כמורשע, ואז ניתן יהיה לטפל בנהגים רצידיביסטים וכן לנקוט באמצעי תיקון.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא יכול להשלים עם מצב שבו רק הפריירים משלמים את הקנסות שהוטלו עליהם. אני גם מגדיל את הקנסות, ואחרי שהגדלתי אותם, אותה אוכלוסייה תשלם אותם. בסוף ייווצר מצב שתהיה אוכלוסייה אחת שמשלמת, גם לאחר שהגדלנו את הקנסות, ואוכלוסייה אחרת "דופקת" את המערכת ולא משלמת לא את הקנסות של 100 שקל ולא של ה-1,000 שקל.
שולמית שמעון
¶
האם בגלל שמערכת לא עובדת בסנכרון מלא ואין לך תוצאה סופית, לא תטפל בחומרה של הדברים? האם לא תדגיש את המקומות שבאמת יש מקום להדגיש?
היו"ר אברהם פורז
¶
התפקיד שלי כפרלמנטר זה לפקח על פעולות הממשלה. אני לא יכול לראות, אלא תמונה כוללת. אם באה הממשלה ואומרת: אתה תעלה את הקנסות על עבירות תעבורה, ולאחר שאשאל את הממשלה כמה אנשים משלמים את הקנסות, יתברר שרק חצי מהאנשים משלמים, יוצא שאני מחמיר לגבי האנשים ההגונים שמשלמים את הקנסות, והאחרים מרוויחים עוד יותר וחוסכים עוד יותר.
מוטי פלדמן
¶
בסופו של דבר כולם משלמים, כי ברגע שמישהו לא יכול לקבל את רשיון הנהיגה שלו, הוא נוסע ללא רשיון ונתפס נוהג ללא רשיון בתוקף, ואז הוא מגיע לבתי משפט ומתחרט.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה לדעת ממי אפשר לקבל סקירה מדויקת על מצב גביית הקנסות בתחומי התעבורה. מי האיש שיכול להגיד לנו האם יש רק דין, או שיש גם אכיפה?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש ממך שבישיבה הבאה תבואי עם הנתונים האלה. אנחנו צריכים גם לדאוג לזה שאם כבר יש קנס – שישלמו, אחרת מה עשינו? אני לא רוצה שהאזרחים ההגונים ירגישו פריירים.
שולמית שמעון
¶
כן, זאת כמות הדוחות שנרשמה. הנתונים האלה הם לגבי ינואר-דצמבר 2000 עם דיוק של 90%, כי לא גמרנו עדיין להקליד את הנתונים. לצערי הרב, אני יכולה להגיד שהדיוק פה הוא ב-90% ולא ב-100%.
רונן ישעיהו
¶
כן, למה זה מפליא אותך? המשטרה כותבת כ-1,000,000 ומשהו דוחות לשנה. מתוכם, הדוחות על מהירות - שהם תמיד נושא לביקורת - משמשים בין 10% ל-12% בסך הכל.
שולמית שמעון
¶
זאת שאלה ששאלת אותי בישיבה הקודמת, ואני אמרתי לך שכשאנחנו רואים שמישהו לא חגור מאחור, אנחנו רושמים דוח. קשה לראות את זה. בתוך העיר רואים יותר, ומחוץ לעיר רושמים פחות דוחות.
שולמית שמעון
¶
יש סייר בוחן שעובר הכשרה ספציפית, והוא מסוגל לעשות את זה גם בלי להעלות את המכונית על מתקן.
רונן ישעיהו
¶
הבעיה המרכזית היא שמיליון ורבע דוחות אלה הם טיפה בים. כמות שוטרי התנועה היא גדולה מאד, וזה ייבול דל לעומת מה שאפשר היה לעשות. זה מה שמוריד את הסיכוי להיתפס, כפי שהסברת קודם, שמתוך 100,000,000 העבירות שמתבצעות, נתפסות רק 1,000,000 עבירות. טוב, לא ביום אחד נבנה את רומא.
היו"ר אברהם פורז
¶
עד שיתקיים עוד פעם דיון בכנסת על הנושא הזה יכולות לעבור כמה שנים טובות, אז באיזשהו מקום, אני לא יכול להגיד שהבאים אחריי יעשו סדר. זה תפקידי, עד כמה שאני יכול, ואני לא תמיד יכול.
לאה ורון
¶
בתור מנהלת ועדת המשנה של מאבק בתאונות דרכים של חבר הכנסת לנגנטל, אני חייבת להגיד שהוא ניהל על העניין הזה כבר שלושה או ארבעה דיונים. הוא דן בגביית קנסות ובעבירות.
אנחנו הגענו בפעם שעברה עד מספר סידורי 86, קרי: מספר תקנה 67(א).
היו"ר אברהם פורז
¶
את מדברת על עבירות לפי פקודת התעבורה. אתם רוצים להטיל קנס של 250 שקל כשרשיון הרכב פקע עד שישה חודשים, וגם להטיל 250 שקל כשרשיון הנהיגה פקע עד שישה חודשים מיום פקיעתו, ומה אחר כך?
שולמית שמעון
¶
לא, זה ברגע שרשיון הנהיגה פקע מעל לשישה חודשים, או רשיון הרכב פקע מעל לשישה חודשים. יש הבדל בין נהיגה ללא רשיון בכלל ובין רשיון שפקע.
אתי בנדלר
¶
אנחנו מדברים על פקיעת רשיון, אבל לא על נהיגה ללא רשיון, או כשהרשיון נפסל, זאת אומרת שכאן מדובר בעבירה טכנית.
שולמית שמעון
¶
היא על הגבול, משום שכשאת מדברת על מצב שרשיון רכב פקע, גם יכול להיות מצב שהנהג לא עשה את הטסט.
חוה ראובני
¶
גם הנהג הוא בעייתי. יש נסיבות שהחידוש עשוי להיות מותנה בתנאים, למשל: קשישים – בבדיקות רפואיות, ונהגים חדשים שעברו עבירות מסוימות – במבחנים.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר, 250 שקל זה נראה סביר.
אם כך, אנחנו אומרים בפקודת התעבורה שכשפקיעת רשיון הרכב ופקיעת רשיון הנהיגה עד שישה חודשים, מדובר בקנס של 250 שקל.
לאה ורון
¶
מספר סידורי 86 אושר – 500 שקל. צריך לחזור לעניין של השימוש בטלפון נייד על ידי מורי הנהיגה.
חוה ראובני
¶
בדיון אחר הצענו תקנות אחרות. פה אנחנו מתייחסים למצב קיים, שבו אין איסור. בתקנות אחרות הוצע להטיל על זה איסור. נודע לי ממנהלת הוועדה, שזה אכן אושר בוועדה לפני ארבע שנים בערך, אבל זה לא פורסם. כנראה שהשר החליט בסופו של דבר לא לחתום על זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
במחשבה שנייה, עניין הולכי רגל במעבר חציה למשל, יכול להביא למשפטים רבים. אם הולך הרגל עומד על המדרכה ולא יורד לכביש, הנהג צריך לשלם 500 שקל אם לא נתן לו זכות קדימה.
שולמית שמעון
¶
יש כאן שני מדרגים: אחד שנקבע בצו עבירות קנס, והמדרג השני שקיים בצו עבירות קנס בנסיבות מחמירות, שמפרסם ראש מחלקת התנועה בהסכמת שר המשפטים. העבירה הזאת של נסיבות מחמירות כלולה בצו עבירות קנס בנסיבות מחמירות ומוגשת עליה הזמנה לדין.
זאת אומרת שיש שני מצבים
¶
אחד – שהולך רגל הוריד את הרגל במעבר חציה ולא קיבל את זכות הקדימה, כי חובה על הנהג להאט ולתת זכות קדימה להולכי רגל במעבר חציה. במצב הראשון לא קרה שום דבר להולך הרגל, אבל עדיין חובת הנהג היתה לתת לו זכות קדימה. המצב השני - כשלהולך הרגל קרה משהו, והוא נאלץ לסגת אחורה או לרוץ קדימה כדי להימנע מפגיעה. זה מצב של אי מתן זכות קדימה, וזה מגיע לבית משפט.
היו"ר אברהם פורז
¶
לפעמים יש מצבים שבהם נהג נוהג בכביש רחב, והולך הרגל עוד לא התחיל לחצות את מעבר החצייה ורק הניח חצי כף רגל על הכביש. נראה לי שקנס של 500 שקל במצבים כאלה יהיה אחד המקרים שבגללם יתקיימו משפטים.
שולמית שמעון
¶
בין יתר התפקידים שלי, אני גם צריכה לראות את התהליך עצמו וגם להעביר את המסר לשוטרים. אני מנחה את השוטרים.
שולמית שמעון
¶
אני לא מדברת כרגע על הנושא של הקנס. המסר שמתגבש פה של חומרת הדברים ודרך העברתם, גם מועבר בניואנסים הקטנים לשוטרים עצמם. אני אספר לך מה שאני שואבת מהשטח לכאן.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתם לא הוועדה לאנרגיה אטומית, ולא מדובר במקרה בו אנשים מספרים לי על הכור הגרעיני ואני לא יודע על מה מדובר. מעבר לכל מה שאתם אומרים, כולנו מסתובבים בכבישים ונוהגים.
רונן ישעיהו
¶
הנושא של תאונות הולכי רגל זה אחד מסוגי התאונות הכי נבזיות באזורים העירוניים, קודם כל מפני שהן מהוות כמעט 50% מסך התאונות באזורים העירוניים, ושנית – מכיוון שהחומרה היא מהגבוהות ביותר. פגיעה בהולך רכב היא בדרך כלל בתחום שבין פצוע קשה להרוג. כמעט שאין תאונות קלות, כשמדובר בתאונות הולכי רגל.
עיקר הנפגעים הם קשישים וילדים. איך אתה מגן עליהם? אם תפלח את הולכי הרגל שנפגעים, אתה תראה ששני הפלחים הגדולים נמצאים בקצוות הגילאים, זאת אומרת: בגילאי 4-8 וגילאי 66+. חיילים ואנשים בטווח גילאים שבין שני הפלחים מסתדרים. איך אתה מגן עליהם? אף אחד לא דואג להם.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני אגיד לך מה אני חושב. בנסיבות חמורות צריך להיות כתב אישום, ובנסיבות קלות קנס של 250 שקל.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש מקרים שהעבירה היא לגמרי טכנית. אני למשל כהולך רגל לא כופה את זכות הקדימה שלי, למרות שהיא קיימת. אני לא ארד לכביש, שיש בו תנועה יחסית דלילה ונוסעים בו יחסית מהר, ואחליט שעכשיו אני עובר ושהנהגים יבלמו בחריקת בלמים.
היו"ר אברהם פורז
¶
נניח שבמקרה כזה לא יכול להיות ויכוח, שהרי ברגע שהולך רגל יורד לכביש זאת זכות אבסולוטית, אבל אני לא רוצה שיהיו מצבים שכל העניין הזה יתקדם מעט ומייד יוטל קנס של 500 שקל.
חוה ראובני
¶
מצד שני תרשו לי לייצג את נקודת הראות של הולך הרגל. יש לי תפיסה שתקנות התעבורה עשו איזושהי חלוקה מרחבית, מה מיועד למי. אני חושבת שהמסר שצריך לצאת מפה זה שאנחנו מתכוונים לזה ברצינות. אם מדברים על הולך רגל שקופץ לכביש, צריך לדעת שלפעמים אם הולך הרגל לא יקפוץ לכביש, הוא לעולם לא יחצה את הכביש עד לשעה 1:00 בלילה כשהתנועה תהיה דלילה יותר.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם אפשר לתקן שתי תקנות: האחת שמדברת על אי מתן זכות קדימה, ובשנייה ייאמר "בנסיבות שקופחה זכותו של הולך הרגל"?
היו"ר אברהם פורז
¶
לפי מיטב ידיעתי, גם היום אפשר להגיד שאין ברירת קנס, אלא משפט. הייתי מציע שנתקן שתי תקנות: אחת שאומרת שעל אי כיבוד זכות קדימה "רגילה" יוטל קנס של 250 שקל, ובנסיבות מחמירות - 750 שקל, ואם השוטר חושב שצריך לזמן למשפט, יהיה משפט.
היו"ר אברהם פורז
¶
מתפקידי להציע לכם דברים. אני מציע שעל אי מתן זכות קדימה יוטל קנס של 250 שקל, ועל אי מתן זכות קדימה בנסיבות שיש בהן כדי לסכן את הולך הרגל יוטל קנס של 750 שקל.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, זה לא נכון. זה כמו לא לעצור באור אדום, כשברור שהצומת פנוי ואין אף אחד שני קילומטר מכל צד.
רונן ישעיהו
¶
אין דבר כזה. כשהנהג נוהג, הוא לא מסוגל לדעת זאת. בדיעבד אתה יכול לדעת זאת, אבל לא תוך כדי נהיגה.
היו"ר אברהם פורז
¶
איך אתה פותר בעיה של צומת לא מרומזר? אתה אומר: תן זכות קדימה, ואז תעבור. אז בואו נתייחס לרמזור בשעה 2:00 בלילה בדיוק באותה נורמה.
רונן ישעיהו
¶
ואכן בתנאים מסוימים, הצומת הלא מרומזר שעדיין הנימוס מספיק לו, כבר לא עוזר, קודם כל בגלל שאין נימוס, ושנית בגלל שאין לנהג יכולת פיסיולוגית לשפוט, ושם הפרופורציות של אי הבנה מגיעות לשיעור כזה שאי אפשר להשתלט עליו. אז נולד הרמזור, וזה עובד.
היו"ר אברהם פורז
¶
תאמין לי שלפעמים באמצע הלילה אני מגיע לרמזור, יש ראות מצוינת לכל הכיוונים, ואני סתם עומד ברמזור, כי אין אף אחד. תאמין לי שבלי להיות סופרמן או טייס של חיל האוויר, אני רואה לכל הכיוונים ואין אף מכונית, ואני האידיוט היחיד שעומד שם.
יפעת רווה
¶
בניגוד לעבירה הזאת של צומת שאתה יכול לעבור אותו גם אם אין שום סיכון מעשי בגלל שאין אף אחד שעובר באזור, בעבירה של הולך רגל אין בכלל עבירה אם הולך הרגל עוד לא התחיל לחצות את הכביש.
אתי בנדלר
¶
אדוני היושב ראש, כדי שנדע על מה מדובר, לא מדובר כאן סתם על מתן זכות קדימה, או על האטה לפני מעבר חציה לראות שמא יירד הולך הרגל לכביש. אולי כדאי שאקרא את התקנה שעליה מדובר. כותרת השוליים היא "הולכי רגל במעבר חציה": "נוהג המתקרב למעבר חציה, והולכי רגל חוצים במעבר, יאפשר להם להשלים את החצייה בבטחה ואם יש צורך בכך יעצור את רכבו לשם כך." זאת אומרת שלא מדובר כאן סתם על מתן זכות קדימה, אלא על כך שהולכי הרגל כבר נמצאים במעבר חציה, והנהג לא מאפשר להם להשלים את החצייה.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם אין תקנה שאומרת שאם אני מתקרב למעבר חציה ורואה הולך רגל שעומד בכביש, אני צריך לעצור ולתת לו זכות קדימה?
אתי בנדלר
¶
זאת סצינה מחיי היום יום כשנשאר רק מסלול אחד, ואז רכבים משני המסלולים מנסים להתגנב לאותו מסלול. התקנה אומרת: "כביש שנחסם או שנשאר בו מקום לתנועה בכיוון אחד בלבד, יציית עובר דרך לסימון הניתן על-ידי שוטר, אתת או תמרור; לא היה בו אחד מאלה ייתן עובר דרך שנתיב תנועתו נחסם, זכות קדימה לבא כנגדו."
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר, 250 שקל.
אנחנו עוברים למספר סידורי 88 – איסור עצירה וחניה בדרך מהירה ובינעירונית.
שולמית שמעון
¶
"הנוהג רכב בדרך שאיננה עירונית, המסומנת כדרך ראשית או אזורית על ידי תמרור מודיעין לא יעצור את רכבו, לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירנו עומד על הכביש או על שולי הדרך, בין בהשגחה ובין שלא בהשגחה." מדובר באחת הבעיות בדרכים שאינן עירוניות, כשמשאירים רכב.
אתי בנדלר
¶
כי הילד צריך להתפנות. כביכול העבירה היא עבירה קפידה, וכאן את משאירה את זה לשיקול דעתו של השוטר.
יפעת רווה
¶
תקנה משנה (ב) אומרת: "הוראות תקנת משנה (א) לא יחולו על –
(1) העלאת נוסעים או הורדתם בשולי הדרך;
(2) פעולות חילוץ נפגעים או רכב שיצא מכלל פעולה;
(3) ביצוע עבודות ציבוריות" וכו'.
מוטי פלדמן
¶
דרך אגב, גם אם נהג עוצר ומדבר בפלאפון בצד, השוטר בדרך כלל מבקש ממנו לסיים מהר את השיחה ולהמשיך בנסיעה. אני אומר זאת מניסיון.
אתי בנדלר
¶
אבל לא רק זה. תקנת משנה (ב) איננה חלה על דרך מהירה, זאת אומרת שאם רוצים לעצור דווקא בדרך מהירה – אם אני מבינה נכון, ותקני אותי אם אני טועה – אסור לעצור.
יפעת רווה
¶
בתקנה (ה) כתוב: "הוראות תקנות משנה (א), (ב) ו-(ג) לא יחולו על עצירתו או העמדתו של רכב שהיה הכרח לעצרו ולהשאירו עומד באופן זמני על פני הכביש עקב קלקולו".
היו"ר אברהם פורז
¶
אמנם המדינה שלנו קטנה והכבישים שלה צרים, אבל אין מקומות כמו בחוץ לארץ שיש בהם מעין אי, שמאפשר לך ללכת לשירותים.
יגאל ביבי
¶
אם כך, אני צריך לשלם כל יום 250 שקל. כל מי שנוסע בכביש ירושלים-תל-אביב רואה כל הזמן מכוניות של החבר'ה שמתפללים מנחה עוצרות בשוליים.
יגאל ביבי
¶
אתה כל הזמן רואה שאחרי שיוצאים מהפקק בתל-אביב, יש אנשים שנאלצים לעצור באמצע הדרך כדי להקיא או לעשות דברים אחרים. אני לא חושב שזה גורם לתאונות. אני לא ראיתי בהרבה מדינות בעולם שוליים כמו שיש אצלנו, במקום שיקצו עוד נתיב בשוליים האלה ומפרצי חניה כמו שרואים בכל העולם. לדעתי, מע"צ אצלנו לא מתפקד כמו שצריך. לדעתי, בכביש ירושלים-תל-אביב היו צריכים להיות שלושה נתיבים, ובכל מאה מטר מפרץ חניה.
אנחנו נסענו בכבישים מהירים בכל העולם. אצלנו מגזימים בשוליים. בשוליים האלה אתה יכול להתפלל מנחה. לדעתי, זה נתיב מבוזבז. עדיף שיהיו שלושה נתיבים. אם אדם עוצר בנתיב בכביש חיפה-ירושלים כדי לשטוף את הפנסים, אם הילד שלו מקיא, או שהוא רוצה להתפלל מנחה, לא יקרה דבר. לדעתי, לא צריך להטיל קנס על אדם שעוצר לצרכים מסוימים, כי יש שוליים רחבים.
חוה ראובני
¶
האיסור קיים. השאלה היא רק מה יהיה העונש עליו. האם כל מקרה כזה יהפוך לכתב אישום, או שנקבע עבירת קנס?
רונן ישעיהו
¶
לא, בכל העולם בדרכים המהירות באמת יש שוליים באותו רוחב. יש דרכים אזוריות, פנימיות, חקלאיות ומקומיות, ששם באמת השוליים "נמוכים", וגם אצלנו כך, גם אצלנו אין שוליים בכל מקום. אבל בדרך ייצוגית שהיא גולת הכותרת שלנו היום, כמו כביש מספר 1, או בעתיד כביש מספר 6, זה לא יכול להיות.
רונן ישעיהו
¶
נישאר עם חילוקי הדעות, אבל העצירה בשוליים היא סכנה. אכן היו תאונות – ותעיד על כך נציגת המשטרה – של אנשים שירדו מהכביש מהסיבות המוצדקות ביותר בעולם ונדרסו, אז אתה אומר שזה בסדר? זה לא בסדר, ואנחנו מנסים למנוע אותן. מה זה חשוב שהסיבה מוצדקת? אז בגלל זה צריך להיהרג? אנחנו מנסים למנוע את המצב.
יפעת רווה
¶
החלק של האוטוסטרדה גם בכביש ירושלים-תל-אביב הוא ברובו לא אוטוסטרדה, כלומר: משער הגיא עד ירושלים זאת לא אוטוסטרדה, ויש שם מקומות רבים שאפשר לעצור בהם. יש חלק אחד שהוא כביש מהיר. מדובר בנסיעה של חצי שעה או שלושת רבעי שעה, ובחלק הזה זאת פשוט סכנת נפשות לעצור, גם אם הסיבה מוצדקת.
יגאל ביבי
¶
האם הדין הזה חל גם על מי שעוצר את הנהגים בגלל מהירות נסיעתם דווקא באוטוסטרדה הזאת? למה קיבלתי שם קנס של 750 שקל? האם המשטרה צריכה לשמור חוק, או רק אנחנו?
שולמית שמעון
¶
חשוב להדגיש דבר אחד. השוטר לא מגיע לכל מקום שהוא רוצה להגיע ומחנה שם את רכבו. במקום שבו הוא עוצר, בדרך כלל הוא ימצא ישורת.
יגאל ביבי
¶
מה זאת אומרת אכיפת החוק? אבל האם מה שהוא עושה לא מסכן את האזרחים? הרכב של השוטר לא מסכן אף אחד, והרכב של מי שמתפלל מנחה כן מסכן? חבר הכנסת פורז, האם אתה מבין את האבסורד? כשהרכב של השוטר חונה בשוליים ועוצר עוד שניים-שלושה רכבים, הוא לא גורם לתאונה, אבל כשאדם עומד בצורה מבוקרת בשוליים ומתפלל מנחה זה מסוכן...
יגאל ביבי
¶
מה זה משנה, אבל אתם אומרים שעצירה בשוליים גורמת לתאונות. האם רכב של שוטר לא גורם לתאונות? אני לא מבין את ההגיון.
היו"ר אברהם פורז
¶
נוריד את הסכום ל-100 שקל, לפי הצעתו של חבר הכנסת ביבי. אם זה יותר חמור, תגישו כתב אישום.
שולמית שמעון
¶
אנחנו מתייחסים גם לצו הקודם, ובצו הקודם אנחנו מדברים על 165 שקלים. אם אתה מוריד את הסכום ל-100 שקלים, אתה כאילו מקל בכלל מחומרת העבירה.
היו"ר אברהם פורז
¶
בכנסת יש גם תהליך דמוקרטי של הצבעה. אין פה רוב ל-250 שקל, מה לעשות? גם אם אני אהיה בעד, חבר הכנסת ביבי יהיה נגד, ואין רוב. לכן אני מצטרף לדעתו, ואנחנו קובעים 100 שקל.
אתי בנדלר
¶
תקנה 40(א) שאומרת: לא יסטה נוהג רכב מנתיב נסיעתו, אם עלול הדבר לגרום להפרעה או לסיכון. אתם בצו עצמו, במספרים סידוריים 45 ו-46, עשיתם הבחנה בין סטייה מנתיב תוך כדי הפרעה וסטייה מנתיב תוך כדי סיכון.
לאה ורון
¶
השתלבות בתנועה תוך כדי גרימת הפרעה ותוך כדי גרימת סיכון זה אותו דבר. זה מספר סידורי 84 ו-85.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו עוברים למספר סידורי 89. מה זה חניית גרור ורחב למעט באזור קנס מוגדל? האם ההתייחסות היא לרכב חונה בניגוד לתמרור אין חניה?
יפעת רווה
¶
"לא יחנה אדם רכב, לא יעמידנו ולא ישאירנו בדרך אם –
(1) רחבו עולה על 2.50 מטר, למעט רכב צה"ל שנעצר לשם מילוי תפקיד צבאי;
(2) הוא גרור או נתמך שנותק מגורר או תומך, אלא בעת ביצוע עבודות כאמור בתקנה 69(ב)(3)."
אתי בנדלר
¶
זאת אומרת שיוצאים מתוך הנחה, שרכב שהוא רחב מאד – למעלה מ-2.50 מטר – הוא מעצם הגדרתו מפריע לתנועה.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, בעלי רכב כזה יודעים שאסור להם להחנות ברחוב רגיל. אי אפשר לעבור בסמטה רגילה עם רכב כזה ולהחנות שם את הרכב.
היו"ר אברהם פורז
¶
250 שקל זה בסדר לגבי מספר סידורי 89. במספר סידורי 90 מדובר על אותו דבר רק באזור קנס מוגדל.
מוטי פלדמן
¶
אני רוצה להסתייג מכך. יש רשויות שמנצלות את המצב ומציבות תמרור ב29, כי יש להן עניין שיחנו במקומות אחרים. עשתה את זה רשות הנמלים באזור חיפה.
היו"ר אברהם פורז
¶
לנו אין שיקול דעת איפה יוצבו התמרורים. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהתמרור יוצב כדין וכראוי. אתה יכול להגיד שהציבו תמרור לנכים ושאין נכים באזור.
רבותיי, מדובר באזור קנס מוגדל וגם בנהגים מקצועיים שאמורים לדעת איפה מותר להחנות. כלי רכב כבדים כאלה לא צריכים להחנות ברחובות הערים, אלא במקומות מיוחדים.
מספר סידורי 91 – עצירה לשם רוכלות.
יפעת רווה
¶
"לא יעצור אדם רכב המיועד להובלות, ולממכר מזון, פרחים, סחורות, ציוד וכיוצא באלה למסחר או להובלות, לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירנו עומד לצדי דרך שאיננה דרך עירונית, אלא במקום שסודר ואושר על פי דין לחניית רכב כאמור מחוץ לרצועת הדרך והשוליים וסודרה אליו גישה למקום כאמור."
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל לדעתי התקנה מוגזמת. אתם צריכים לרשום שאסור לעשות זאת בכביש, אבל כן במקום שמיועד לכך.
שולמית שמעון
¶
רשום מפורשות: "לא יעצור אדם רכב המיועד להובלות, ולממכר מזון, פרחים, סחורות, ציוד וכיוצא באלה למסחר או להובלות, לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירנו עומד לצדי דרך שאיננה דרך עירונית, אלא במקום שסודר ואושר על פי דין לחניית רכב כאמור מחוץ לרצועת הדרך והשוליים וסודרה אליו גישה למקום כאמור."
היו"ר אברהם פורז
¶
מבחינת תקנות התעבורה, אתה יכול לעמוד על יד מדרכה באמצע העיר ולמכור. אולי מדובר בעבירת רוכלות לפי חוקי העזר, אבל לא בעבירת תעבורה. 250 שקל זה הגיוני.
אנחנו עוברים למספר סידורי 92, סימון רכב שהתקלקל. 100 שקל מספיק. אף אחד לא שם משולש, ואם אתה שם אותו, גונבים אותו אחרי דקה.
אנחנו עוברים למספר סידורי 93, חניה ועצירה בהפרעה. קראי את התקנה בבקשה, יפעת רווה.
יפעת רווה
¶
"לא יעצור אדם רכב, לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירנו עומד באופן –
(1) שיש בו כדי להפריע או לעכב את התנועה;
(2) שהוא מסתיר תמרור או חלק ממנו מעיני עוברי דרך."
היו"ר אברהם פורז
¶
250 שקל זה קנס הוגן.
עכשיו אנחנו עוברים למספר סידורי 94, כשהקנס הראשון הוא 100 שקל.
חוה ראובני
¶
למעשה, יש לנו כאן מדרג שלם של עבירות חניה. תקנה 72(א) עוסקת באיסורי חניה, אז אנחנו ניסינו לפצל אותה.
היו"ר אברהם פורז
¶
מר רונן, האם אתה מודע למה שעיריית תל-אביב עושה לאחרונה בעניין סימון כל המדרכות בכחול-לבן?
שלמה שביט
¶
מה שהיה לפני כן פס לבן – שעד השעה 17:00 היה מותר להחנות לידו - היום הפך להיות כחול-לבן, שהוא למעשה חניה מוסדרת.
שלמה שביט
¶
זאת ההחלטה שהתקבלה במדיניות החניה. זה לא נכון לגבי כל השכונות. מדובר רק על מרכז העיר, על המקומות הבעייתיים. במקומות שיש בהם מצוקת חניה וצריכה להיות חניה מתחלפת, אחת הבעיות היא החניה שלא מתחלפת שם.
היו"ר אברהם פורז
¶
לפי הפרסומים, היה נדמה שכל הפסים הלבנים מבוטלים וכולם הופכים לכחול-לבן. האם זה קורה בכל העיר, או שרק במרכזה?
רונן ישעיהו
¶
יש באזורים המסחריים תופעה שבעלי החנויות באים מוקדם ותופסים את מקומות החניה, ואז אין מקום לקליינטים. כתוצאה מרצון העירייה לעורר את הפעילות המסחרית, זה אומר גם להזמין קליינטורה. טענתם של עובדי העירייה היא שאי אפשר גם לתפוס את המקומות וגם לקטר אחר כך שקליינטים לא באים, ולכן הם אומרים: לכו מפה למקום אחר.
היו"ר אברהם פורז
¶
יוצאים מתוך הנחה שהעירייה יודעת יותר טוב מה טוב לסוחרים מאשר הפעילות המסחרית שלהם, ואני חולק על זה. הלוואי שהעירייה תדע מה שטוב לה, היא לא צריכה לדאוג למסחר. לדעתי, זאת רק שיטה לגבות עוד כסף מחניה, ואין בזה שום דבר מעבר לזה.
רונן ישעיהו
¶
יש גם החמרה בצד ה-LOCAL פטריוטיזם. באים אנשי רמת-גן, למשל, וחונים בתל-אביב. מה יש להם לעשות בתל-אביב?...
היו"ר אברהם פורז
¶
אני במקרה תושב תל-אביב, ולי יש אינטרס לא להיות מנותק מכל החברים שלי. אני רוצה שיבואו אליי. זה לא מספיק שיש לי מקום חניה, אז מה?
שלמה שביט
¶
יש תמרור מיוחד, שכתוב עליו: הסדרי חניה חדשים. ביום זה פס כחול-לבן, לכאורה חניה מוסדרת, ובערב הוא נועד לתושבים בלבד. באותו מקום בצד השני יש פס כחול-לבן ישן, וזו חניה עד 19:00 בערב, לפי חוק העזר העירוני.
רונן ישעיהו
¶
אני לא יודע האם נחשפת פעם למערכת היחסים הקשה בין הרשויות בתוך המטרופולין. יש מלחמה מתמדת, במיוחד בצד הזה שאני נחשף אליו, של הסדרי התנועה, למשל: כל אחד אוסר חניית משאיות באזור הגבול, כדי שהמשאיות יחנו בצד השני. כל אחד רוצה שהחניה בשטח שלו תהיה יותר יקרה. יש כל מיני פטנטים מהסוג הזה, וזה אחד מהם, אין מה לעשות.
שלמה שביט
¶
אני דווקא חושב שלאורחים זה הרבה יותר טוב. אורח בדרך כלל לא מוצא אף פעם מקום חניה. היום אתה מגיע לאזור שינקין ומוצא אזור חניה. שווה לשים את הכמה שקלים האלה.
רונן ישעיהו
¶
מדובר במערכת יחסים מתוחה ואנטגוניסטית, ואם אתה רוצה שאני אדבר יפה, קוראים לזה LOCAL פטריוטיזם. אותו דבר קורה בגבעתיים. תראה את היחסים בין בני-ברק לרמת-גן. רחוב ביאליק – חציו ברמת-גן וחציו בגבעתיים. יש מרכז בקרת רמזורים בתל-אביב, למשל. אנחנו מממנים אותו, והתנאי המרכזי והראשי היה שהוא יהיה מטרופוליני, אחרת לנהל הסדרי תנועה במטרופולין עם גבולות כאלה זה בלתי אפשרי. בהתחלה אמרו "כן", ועכשיו אומרים: מה פתאום!
רונן ישעיהו
¶
אם זה היה אפשרי... אני לא מסוגל לייצר את זה. אני עכשיו שופך את מה שבלבי, אבל אולי אתם יכולים לעשות משהו.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני אלך לדבר עם רון חולדאי בעניין הזה. אני חושב שיש איזה אטרף בצביעה האובססיבית הזאת, היא מוגזמת.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, אלה פקחי העירייה. אם ימאיסו את החיים על אלה שמשלמים ארנונה בשיעורים מאד ניכרים על העסקים, זה לא יהיה דבר טוב. לדעתי, זו טעות. לא צריך להכביד גם על בעלי חנויות. לבעל החנות ממררים כל הזמן את החיים. אין לו מקום חניה ומטילים עליו קנסות, כאשר בחלק מהמקומות האלטרנטיבה של חניון לא קיימת – היא קיימת, אבל היא רחוקה והיא תיאורטית.
אגב, זה כמובן יעלה את מחיר החניונים, או שיגיע קבלן שיעשה מנוי לבעלי החנויות ויעבור בין המכוניות שלהם ויחליף להם את הכרטיסים כל שעה וחצי. אסור להכביד יותר מדי על בעלי העסקים. אגב, יש כל מיני עסקים שיכולים לצאת מתל-אביב ולעבור לאזורים אחרים. זה לא מן התבונה.
שלמה שביט
¶
אותן חנויות היום הן אולי פתוחות, אבל אין אפשרות להחנות לידן. כממונה על האכיפה, אני רואה את הבעיה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין דבר כזה. אם אי אפשר להחנות ולא באים קונים, החנות תיסגר. מה אכפת לך איך הקונים מגיעים? האם אתה נהיית אפוטרופוס? עובדה שהם מגיעים. אם לא היו באים קונים, בעל החנות היה סוגר את החנות. אין חנות שפתוחה לשם שמים.
שלמה שביט
¶
בואו נגיד שקשה להגיע לשם, והיום אתה מגיע לשם, וזה הבדל גדול. עכשיו זה נראה קשה, אבל לדעתי יתרגלו לזה, וזה הרבה יותר טוב.
היו"ר אברהם פורז
¶
כמה מקומות חניה מוסדרים יש בתחום של רחוב ארלוזורוב בתור גבול צפוני ודרך פתח-תקווה יפו-תל-אביב בתור גבול דרומי?
שלמה שביט
¶
יש כ-30,000 מקומות, אם תעבור הלאה מיפו-תל-אביב עד שכונת פלורנטין ועד סלמה ועוד קצת, וזה כולל את האוניברסיטה.
יגאל ביבי
¶
אתה יודע איזו הכנסה אדירה יש להם? תעשה חשבון, זה יכול להגיע ל-150,000,000-200,000,000 שקל.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם המדיניות הזאת הונהגה אחרי שנערכו בדיקה או מחקר, או שיום אחד מישהו התעורר ואמר: נעניש את הזרים?
רונן ישעיהו
¶
לא כדאי לך, כי תשלם פי שמונה ארנונה. הארנונה בבן-יהודה-דיזינגוף היא הרבה יותר גבוהה מאשר בהדר יוסף.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני יכול להגיד לכם שדעתי אינה נוחה מהעניין. אני אדבר עם רון חולדאי, ואראה האם אפשר לעשות משהו בנידון. אני חושב שזה פספוס. אם זה היה נעשה באופן מתון פה ושם בכמה מאות מקומות – ניחא, אבל לדעתי זה פראי לעשות זאת כמדיניות גורפת.
חוה ראובני
¶
אני רוצה להסביר כמה סעיפים בבת אחת. אנחנו ניסינו לעשות כאן איזושהי חלוקה פנימית. יש כאן שלוש דרגות חומרה שונות, כאשר בראש ובראשונה הוצאנו מהכלל שני איסורי חניה ספציפיים: חניה על המדרכה ומקום שמיועד לנכה עם כסא גלגלים. אלה פסקאות 2א ו-16, שכל פעם אתה רואה שכתוב שם למעט. לאלה הצענו חניה על מדרכה – 250 שקל, ומי שאיננו נכה וחונה במקום מיועד לנכה – 500 שקל.
לגבי היתר, חילקנו גם שלוש דרגות חומרה, כאשר מדובר בשני איסורים: יש איסור עצירה ויש איסור חניה. לגבי איסור עצירה, קבענו שתי דרגות: באזור רגיל ובאזור קנס מוגדל. עצירה באזור רגיל 100 שקל, ועצירה באזור קנס מוגדל 250 שקל. לגבי חניה אותו דבר, קבענו חניה אסורה באזור רגיל וחניה אסורה באזור קנס מוגדל.
היו"ר אברהם פורז
¶
את יודעת שאין אצלנו שום הבחנה אמיתית בין אין עצירה לאין חניה. אתן לכם דוגמה קטנה, כדי להמחיש את האבסורד. בנמל התעופה בן-גוריון במקום שבו באים נוסעים שיוצאים מהארץ, הכל מסומן באדום-לבן, במילים אחרות, אף אחד לא יכול לעצור כדי להוריד נוסעים.
רונן ישעיהו
¶
אני אגיד לך איפה הטריק פה. אל"ף, אתה צודק, זה טיפשי, אבל יש בזה גם הגיון לפעמים. ההגיון אומר שהקנס על איסור עצירה הוא גבוה יותר מאשר על איסור חניה. זה נקרא לשלב את הטוב עם המועיל.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה אבסורד שאין עצירה, למעט העלאת והורדת נוסעים – אז יש עצירה. היה צריך להיות תמרור "אין חניה".
שולמית שמעון
¶
אין אישור להמתנה. אתה לא ממתין כדי להעלות או להוריד את הנוסעים. אתה עושה את הפעולה הזאת ברצף, ואתה משחרר את המקום, כדי לאפשר גם לאחרים לעשות את הפעולה ברצף.
רונן ישעיהו
¶
יש כזה תמרור – ב28, אבל הקנס על אי ציות לו הוא נמוך. האם אתה מוכן להעלות את הקנס על אין חניה?
היו"ר אברהם פורז
¶
בואו נעבור על הדברים באופן פרטני. מספר סידורי 94, תקנה 72(א), דנה באיסור חניה למעט באזור קנס מוגדל.
חוה ראובני
¶
במקום שיש בו "סתם" איסור חניה – הקנס הוא 100 שקל. במקום שאין בו חניה וזה אזור קנס מוגדל, מדובר בקנס של 250 שקל. מדובר באזור שנקבע על ידי רשות מקומית כאזור קנס מוגדל, למשל: בירושלים זה מרכז העיר ורחוב קינג ג'ורג'.
רונן ישעיהו
¶
באיסורי חניה ועצירה יש דרגות שונות, שנגזרות מן החומרה ומן הנזק שנגרם. יש מקומות שאסור להחנות בהם בגלל תקנה 72(א), למשל: בכניסה לחצר. במקרה כזה אתה אומר: בסדר, מי שחנה יגיע ויזיז את הרכב, לא נורא.
יש עכשיו איסורי חניה לאורך רחוב, כדי לאפשר נסיעה בנתיב, ואם מישהו חנה שם זה בסדר ואפשר לחיות עם זה, אבל יש מקומות שברגע שמישהו עוצר, נוצר פקק מאחוריו. במקומות כאלה אנחנו מציבים תמרור של אין עצירה. יש מקומות שיש בהם מסחר ואנשים בכל זאת עוצרים, ולכן קובעים קנס מוגדל, וגם זה לא עוזר. עכשיו יש אזורי גרירה, זאת אומרת: לא מחכים עד שישלמו את הרפורט, אלא מייד גוררים את הרכב. עיריית ירושלים ניסתה פעם את התרגיל עם נעילת הגלגלים.
רונן ישעיהו
¶
מה עושים על-ידי נעילת הגלגלים? תוקעים את הרכב, ולכן ירדו מזה. באחת הישיבות לפני שנה, אמרו שצריך להציב שלט, ובו ייכתב: רכב חונה יפוצץ, אבל זה לא התקבל.
היו"ר אברהם פורז
¶
קודם כל, אני רוצה להגיד לכם שאני חושב שסנדול זה דבר נפלא. אם היו מסנדלים רכבים במקומות שהם לא מפריעים לתנועה ואם היו יודעים איפה מסנדלים, זה היה מרתיע מאד לאורך זמן. הבעיה היא שהכנסת באקט פופוליסטי יוצא דופן, ביוזמתו של חבר הכנסת לשעבר הרב בא-גד, ביטלה את הסנדול.
ביטלו בחוק את האפשרות לסנדל, למעט שלושה או ארבעה מקרים שאני אישרתי, אבל לצערי גם במקרים האלה לא מסנדלים – אחד מהם זה בתחנת אוטובוס.
היו"ר אברהם פורז
¶
גם לא צריך שאת תסונדלי בעצמך, מספיק שאת רואה רכב מסונדל שם. אגב, הסנדלים צריכים להיות צבועים בגדול ובצורה יפה, כדי שיראו אותם.
היו"ר אברהם פורז
¶
השארנו קנס של 100 שקלים במספר סידורי 94. אחר כך הגדלנו את הקנס במקום שיש בו איסור חניה באזור קנס מוגדל מ-165, 130 ו-85 ל-250 שקל. האם אנחנו לא יכולים לקבוע פה איזו דרגת ביניים?
היו"ר אברהם פורז
¶
זו קפיצה גדולה מדי לחניה. ממילא אין נקודות, לא תהיה בעיה עם הנקודות. אתם רוצים קורלאציה בין סכומי הקנסות לנקודות.
יגאל ביבי
¶
אני מביא לכם דוגמה מוחשית של קנס מעיריית תל-אביב על סך 360 שקל. כתוב שהקנס הוא בגלל חניה על מדרכה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אז תעבירו את זה, כי הקפיצה מ-100 שקל ל-250 שקל נראית לי מוגזמת. אלה עבירות מאד רווחות.
חוה ראובני
¶
נצטרך לעשות בגלל הסעיף הזה את כל התהליך מההתחלה, כלומר: להביא את זה שוב לאישור שני שרים ולוועדת חוקה, חוק ומשפט.
היו"ר אברהם פורז
¶
בואו נראה מה אנחנו עושים עם שאר הדברים, כי פה הקפיצות גדולות מדי. מה זאת תקנה 72(א), למעט פסקאות 2א ו-16? האם היא דנה באיסור עצירה?
יפעת רווה
¶
כן, מטילים איסור עצירה, ולא רק איסור חניה, והופכים אותו לאיסור חמור יותר שלא רק להחנות, אלא גם לעצור במקומות שיש בהם הפרעה גדולה יותר לתנועה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הוא עובר לעיריות. המשטרה כמעט לא אוכפת חניה. אם נגרמת הפרעה לתנועה, אפשר להגיש דוח על הפרעה לתנועה. זה גם יהיה על סך 150 שקל, וקנס מוגדל יהיה 250 שקל.
היו"ר אברהם פורז
¶
עבירות החניה הן מאד נפוצות, ובהיקפים מאד גדולים. מדובר בעשרות מיליונים של קנסות בשנה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם אני חושב שמשהו לא נכון, אני לא אכנע רק בגלל שצריך לחזור לאיזו ועדה ומישהו צריך לחתום. למה אני נמצא פה? אם אני חושב שמשהו לא נכון, אני אעצור אותו ונלך לוועדה.
קודם כל, עיריית תל-אביב עושה דבר נכון – בבקרים ברחוב אבן-גבירול בכל 300 מטר עומד פקח, ואף אחד לא עוצר את הרכב.
היו"ר אברהם פורז
¶
נדמה לי שזה עובד עד השעה 9:00 בבוקר. מה עושות עיריות אחרות? הן לא מציבות פקחים, ולא אכפת להן שיש פקק. לא משתדלים באמת לפנות את הציר, או להעמיד פקח שיגיד לאנשים לא לעמוד במקומות מסוימים, אחרת יינתן להם דוח. לא גוררים מכוניות, ואם גוררים מכוניות, מחפשים את המקום שהכי קל לגרור באיזו סמטה צדדית שבה הרכב לא מפריע לאף אחד.
זו שיטה לצאת ידי חובה. מצדי, שיבוא שוטר ויגיש דוח על הפרעה לתנועה. אם החניה מפריעה לתנועה, הוא גם יגיש דוח על הפרעה לתנועה והוא יוזמן למשפט.
מוטי פלדמן
¶
אבל התנועה היא די מורכבת. אתה צריך להוכיח בדוח שהרכב שנסע בנתיב הזה היה חייב לסטות מהנתיב שלו.
היו"ר אברהם פורז
¶
מה הבעיה? אם יש נתיב שאין בו עצירה והנהג חנה בו, מה צריך יותר מזה? הוא עצר בנתיב שאין בו עצירה וקיבל דוח.
יגאל ביבי
¶
אני רוצה להביא דוגמה אישית. הגעתי לתל-אביב, ושלושה חניונים היו מלאים. לאחר שהסתובבתי באזור, ראיתי אי תנועה רחב וגדול, שם חנו מכוניות רבות. חניתי שם, מכיוון שלא ראיתי אף שלט שאוסר חניה. קיבלתי דוח על סך 360 שקלים – למה?
יפעת רווה
¶
באמת היתה בעיה עם הרשויות המקומיות, שאוכפות את העבירה של חניה במדרכה באמצעות חוק שמירת הניקיון, במקום באמצעות חוק העזר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה יודע מי היה שר התחבורה עד לפני שנה וחצי? שאול יהלום. אתה יודע מי היה לפניו? יצחק לוי.
יפעת רווה
¶
אמנם בעבר בג"צ לא פסל את זה, אבל אנחנו במשרד המשפטים חושבים שזה לא נכון לאכוף את העבירה של חניה על המדרכה באמצעות חוק שמירת הניקיון. כתבנו הנחיה לעיריות. הסיבה שהעיריות נתנו קנסות בגובה כזה היא שהקנס היום הוא 70 שקל, וזה קנס שנראה להם מאד נמוך, ולכן הן ניסו לעקוף את גובה הקנס באמצעות חקיקה אחרת.
אנחנו הכנו הנחיה, שאנחנו נפיץ אותה ברגע שיאושר הצו הזה, ושלפיה ניתן זמן מסוים לרשויות המקומיות לערוך שינוי ולחוקק חוק עזר. זאת לא רק עיריית תל-אביב, אלא גם רמת-גן ועוד כמה רשויות מקומיות, שמשתמשות בשמירת הניקיון. פה אנחנו הצענו קנס על סך 250 שקל, שהוא קנס סביר, וגם ההפרש בינו לבין 360 שקל הוא לא כל כך גדול. מרגע שיאושר הקנס הזה של 250 שקל, אנחנו נוציא את ההנחיה הזאת, וניתן לעיריות תקופה מסוימת שבה הן יצטרכו לערוך שינוי ולחוקק חוק עזר.
יגאל ביבי
¶
איך את ממשרד המשפטים מאפשרת לעירייה למכור לי קמח במקום ביצים? זו לא שמירת הניקיון, זאת חניה. כתוב לי כאן שמירת הניקיון.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש חוק עזר, שאומר שאסור לשים מכשול על המדרכה, זאת אומרת: שאסור לזרוק דברים על המדרכה, אבל בית המשפט פסל זאת.
יפעת רווה
¶
הוא פסל את זה, בגלל שזאת היתה עבירה מנהלית, אבל דווקא בית המשפט לא פסל את עצם העובדה שהם השתמשו בחוק שמירת הניקיון. עדיין אנחנו כמשרד המשפטים חושבים שזה לא נכון, ובגלל זה אנחנו ממתינים לאישור כאן. אני מקווה שהיום יאשרו את גובה הקנס של 250 שקל, ואז אנחנו נוציא הנחיה.
יגאל ביבי
¶
תאמין לי שחצי שעה חיפשתי חניון מסודר. עיריית תל-אביב לא דואגת לי; שתדאג שיהיו חניונים בעזרת הכסף שהיא גובה.
היו"ר אברהם פורז
¶
בכל עיר גדולה בעולם יש מצוקת חניה. אין בעיה שתמיד יהיה לך מקום חניה. אם יעלו את מחיר החניה ל-20 שקלים לשעה, לדוגמה, אתה תראה שיהיו יותר מקומות חניה. לכן אני נגד פיקוח על מחירי החניה, כי לדעתי זה ייצור ביקוש. אני לא רוצה להגיע לחניון, וגם אם אני מוכן לשלם כל סכום בעד החניה, אין בו מקומות חניה.
בעיניי, הדוגמה של עיריית תל-אביב ברחוב אבן-גבירול רק מוכיחה את כשלון הרשויות בכל נושא החניה. לא מעמידים פקחים כדי להרתיע וכדי לגרש את הנהגים, אלא מחכים שיחנו רכבים ואז רושמים דוחות. זאת לא השיטה. רחוב אבן-גבירול בתל-אביב בין השעות 7:00 ל-9:00 הוא דוגמה למה שעירייה יכולה לעשות כדי שלא תהיה הפרעה לתנועה.
רונן ישעיהו
¶
המצב הוא לא רק כפי שאתה מתאר. מה שאתה מתאר זה נכון, אבל זה בניסוח קצת עדין. למעט שלוש העיריות הגדולות שיש להן אגפי תנועה עם אנשי מקצוע, כשאתה יורד שכבה אחת מתחת לשלוש הגדולות, אתה נופל נפילה חזקה מאד. יש בורות מקצועית בעניין מבחינת מי שמנהל אותו, למשל: אותו אדם מטפל גם בביוב וגם בתנועה. אז יש לו רשיון נהיגה, אז מה? אם אתה מצרף את זה לחוסר ידע וחוסר יכולת להפעיל ראש גדול ומדיניות כפי שאתה מציין, זאת התוצאה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם היו מעמידים פחות שוטרים שיחפשו עבירות מהירות – אני אומר פחות, אני לא אומר מורידים לאפס – ויותר שוטרים בצמתים ובמקומות מרכזיים בעיר וגם במקומות שיש בהם איסור חניה, אנשים לא היו עומדים במקומות שאין בהם חניה ברגע שהיו רואים שוטרים.
היו"ר אברהם פורז
¶
התחושה שלי היא שאומרים שהעובדה שיש הפרעה לתנועה כבר לא מעניינת אותנו, ושהנהגים ישברו את הראש. זה הפך למסחטת מסים. אין שום ניסיון להרתיע ואין שום ניסיון לפנות את הצירים, ועובדה שכשרוצים שלא תהיה חניה בלתי חוקית ברחוב אבן-גבירול, מצליחים. אין שם בכלל קנסות, הפקחים האלה "עובדים על ריק" ולא מביאים בשעות האלה אפילו דוח אחד. גם אם המערכת חושבת שאנחנו נהפוך פה לחותמת גומי למסחטת מסים, לא נעשה את זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני אגיד לך – גם גרירה וגם רביזיה מוחלטת על כל האיסורים בכל אותם מקומות שהחניה לא ממש מפריעה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הדבר היחיד שעומד באפשרותי כרגע זה לא לתת קנסות מוגזמים. לדעתי, אם המשטרה היתה באמת רוצה להקל גם בתוך הערים על עומס התנועה ולטפל באיסור חניה בלתי חוקית שמפריעה לתנועה, היא היתה צריכה ליצור אכיפה. אני לא מדבר על פקח עירוני שעובר במקום, אלא על שוטר שמסתובב במקום, ומזהיר את הנהג עוד לפני שהוא מספיק לצאת מהרכב, דבר שלא נעשה. למה אני לא רואה שוטרים שרושמים דוחות על חסימת צמתים?
היו"ר אברהם פורז
¶
זו עבירה מאד נפוצה. אם אתה חושב שבתור הולך רגל אני עומד באור אדום כשאין אף רכב, אתה טועה.
היו"ר אברהם פורז
¶
מר רונן, למה אצלנו בארץ אי אפשר לפנות ימינה באור אדום, אם הכביש פנוי? בטח תגיד לי שהסיבה היא המנטליות של הנהג הישראלי.
רונן ישעיהו
¶
יש שתי שאלות שתמיד שואלים אנשים שחוזרים מחוץ לארץ: למה אי אפשר לפנות ימינה ושמאלה באדום?
רונן ישעיהו
¶
אם אתה רוצה שהפנייה ימינה תתממש, זה אומר שאני צריך להקצות את הנתיב הימני לפנייה ימינה. בדרך כלל, אצלנו הנתיב הימני מיועד להמשיך ישר ולפנייה ימינה. אם אני אקצה את הנתיב הימני רק לפנייה ימינה, אפגע בעצמי מבחינת הקיבולת.
אני אפגע בהולכי הרגל, מפני שכאשר אני עומד בפנייה לימין, הולכי הרגל באים משמאלי ומוסתרים מאיזושהי סיבה. האינטראקציה הזאת לא יכולה להתקבל, מפני שהולך הרגל עובר את הכביש בירוק, ואז הוא פוגש מישהו שפנה ימינה. הדברים אמורים במיוחד לגבי קשישים ולגבי ילדים, שלא יודעים לעשות את כל הניתוח הזה.
גם בחלק מהמקומות באירופה וגם בארצות-הברית, הספרות המקצועית מדווחת על גידול בתאונות, אבל שם אומרים: מה לעשות, הציבור רוצה זאת, והוא מוכן לשלם את המחיר, אז שיהיה כך.
היו"ר אברהם פורז
¶
מר רונן ישעיהו, אני רוצה להציע לך לקחת שני צמתים במדינה ולכתוב שם: ניסוי – הפנייה מותרת ימינה באור אדום.
היו"ר אברהם פורז
¶
הם יודעים שזה עניין של חינוך, ושלהתיר פנייה ימינה באור אדום זה עדיין לא אומר שאתה יכול להשתגע. אני מציע לכם לקחת שניים-שלושה רמזורים ולעשות ניסוי. תציבו שם שלט: הפנייה ימינה באור אדום מותרת – ניסוי לפניך. תציבו מצלמות בצומת הזה.
רונן ישעיהו
¶
אני אגיד לך מה כן עשינו. לא עשינו את מה שאתה מציע, אבל עשינו משהו אחר, אם שמת לב למשולש ולפנייה החופשית.
רונן ישעיהו
¶
קודם כל זה מצוין מבחינת התנועה, ושם אנו מוצאים את אחוז תאונות הדריסה הנמוך ביותר בכל צירופי המעברים. למה שאני אעשה משהו אחר שהוא פחות טוב?
היו"ר אברהם פורז
¶
כי יש מקומות שאין בהם שטח ואין מקום, בערים. במקום שאתה יכול לעשות את זה – זה הכי טוב.
יגאל ביבי
¶
רונן ישעיהו, מה זה מפריע לך שאוכל לפנות ימינה באור אדום, אם אני נמצא בצומת שאין בו אף אחד בלילה?
אבי גולן
¶
כי אם תיסע ישר באור אדום יש לך הרבה נקודות קונפליקט, וימינה - אין לך. גם מורי הנהיגה מתחילים בפניות ימינה.
אתי בנדלר
¶
התקנה מנוסחת באופן כזה, שאם אתה חונה במקום שלא הוסדר, זו עבירה מוחלטת קפידה, עבירה שחל עליה קנס. גם אם אתה חונה במדרכה במקום שבו מותר להחנות, זו עבירה, אם לא השארת מעבר להולכי רגל. ההבחנה שעליה אתה מדבר חלה רק לגבי מקום מסודר.
היו"ר אברהם פורז
¶
קודם כל, יש מקומות שהחניה בהם מותרת ואתה עומד עם שני גלגלים על המדרכה, כי אתה רוצה להשאיר יותר מקום בכביש. האם זאת בכלל עבירה?
היו"ר אברהם פורז
¶
כן, אבל לא רושמים בגלל זה דוחות. יש באמת בעיה, אם מישהו חונה כחוק ואחר כך מכונית זבל לא יכולה לעבור בכביש, אז מה עשינו?
היו"ר אברהם פורז
¶
גם היציאה מהחניה קשה. יש מכוניות ש"משפשפות" רכבים אחרים כשהן יוצאות מחניה.
אם מחנים את הרכב על המדרכה במקום שאסור להחנות בו על המדרכה, אבל אין חסימת המדרכה, כי המדרכה היא רחבה וכל העבירה היא בכך שנעמדים עם שני גלגלים על המדרכה, אני חושב שצריך להטיל קנס יותר נמוך מאשר במקרה שהמדרכה נחסמה ומחייבת הולכי רגל לרדת לכביש.
אתי בנדלר
¶
בהרבה מאד מקומות זה לא מוסדר, יש פס כחול-לבן וכו', ללא סימונים עד איפה מותר להחנות וכו'.
יפעת רווה
¶
הוגש בג"צ מוצדק על-ידי עיריית תל-אביב על חוסר האכיפה, ועל כך שאנשים נכים בכיסאות גלגלים לא יכולים לעבור במקומות כאלה. אם תשאיר את שיקול הדעת לנהגים, הם בקושי ישאירו מקום על המדרכה.
שלי וייל
¶
אם אין ברכב הראשון שחונה על המדרכה מפגע רציני מפני שעדיין נשאר מספיק שטח, מה קורה אחר כך? אחרי רבע שעה מגיע רכב שני ואחר כך רכב שלישי, והנה פתאום ישנם ארבעה כלי רכב שחוסמים את המדרכה. האם כל אחד יקבל לפי זה תעריף אחר?
היו"ר אברהם פורז
¶
המקרה הזה שבו יש מדרכות ברוחב המדרכות של שאנז אליזה, כשחונים ארבעה כלי רכב על המדרכה והאחרון חוסם את המעבר להולכי רגל, קיים רק בשאנז אליזה. איפה יש מדרכות כאלה בכלל בארץ? יש מקומות שבהם המדרכה היא לפעמים מאד רחבה, ואז חונים צמוד לבית, אם אין חנויות, וזה לא מפריע לאף אחד.
אני מציע שתהיה התקנה הרגילה של חניה על המדרכה, ותקנה אחרת שיש בה כדי ליצור הפרעה של ממש להולכי רגל.
היו"ר אברהם פורז
¶
אז תתקנו את התקנה. תקנות התעבורה הן באישור שר התחבורה. אנחנו יוצאים להפסקה של רבע שעה.
הישיבה הופסקה בשעה 10:55
הישיבה התחדשה בשעה 11:25
חוה ראובני
¶
חבר הכנסת פורז, בהפסקה היה לנו זמן לחשוב עוד קצת על הנושא. בדקנו האם אמנם נכונה צעקתו של חבר הכנסת, שמרגיש כמו חותמת גומי. גילינו במבט מהיר ששינית משהו כמו רבע מהתקנות.
חוה ראובני
¶
הצעת הפשרה תחסוך לנו את הצורך לעכב את הצו הזה בעוד חודשים ולשנות את האיזון עם תוספת דרגה. ההצעה שלנו אומרת כך: לאחד מספרים סידוריים 96 עם 94 ו-97 עם 95, לאמור שלא יהיה הבדל בין עצירה או חניה. כל העצירות והחניות האסורות באזור שהוא לא קנס מוגדל יהיו בדרגה א' על סך 100 שקל. על כל העצירות והחניות האסורות באזור קנס מוגדל יוטל קנס על סך 250 שקל, ובמקום ארבעה סעיפים יהיו לנו כאן רק שניים.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר, זה מקובל עליי.
כדי לשחרר חניה אסורה במרכזי הערים, צריך להציב שוטרים ופקחים כגורם מרתיע, ולא לאפשר למכוניות לעמוד אפילו דקה במקום שהחניה בו אסורה. אגב, זה קורה בנתב"ג.
היו"ר אברהם פורז
¶
במקום אותו שוטר שעומד בכביש תל-אביב-ירושלים עם האקדח הזה, אפשר להוציא דחליל עם אקדח כדי להרתיע, ולהעמיד את אותו שוטר במרכז העיר ולכוון את התנועה. תאמין לי שזה היה עושה שירות גדול יותר לציבור.
רונן ישעיהו
¶
האם אתה רוצה שאני אקצין את הניסוח? זאת לא בעיה כשהשוטר עומד עם האקדח, אלא כששלוש ניידות עומדות בצדי הכביש ושוטרים מחליפים חוויות. זה מה שמציק לי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתם חייבים לפצל את התקנה הזאת לחניה על מדרכה פר סה, שבעיניי הקנס עליה צריך להיות 100 שקל, לבין חניה על מדרכה שמהווה גורם מפריע, ואתם תמצאו את הנוסח המתאים.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש מקומות שהחניה על המדרכה לא מפריעה, אבל בגלל שטכנית הרכב באמת עמד על המדרכה, צריך לשלם קנס. פעם ראיתי שרושמים דוחות חניה על מדרכה ברחוב אבן-גבירול בתל-אביב בקטע שמנורדאו צפונה. יש שם כמה בניינים שיש להם קולונדה ואין חנויות. הרכב עמד קילומטר משפת הכביש. אני לא יודע מי רשם את הדוחות – אולי העירייה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אמרנו שאתם מפצלים את התקנה של חניה על המדרכה ל-100 שקל, ו-250 שקל כשהחניה מפריעה להולכי רגל.
מה זאת אומרת מקום לנכה – כיסא גלגלים? האם לא מדובר בכל מקום ששמור לנכה?
חוה ראובני
¶
תו הנכה המשולש הרגיל הוא תו שמתיר לחנות ב"איסורים", כאילו אין לו חניה מיועדת בכבישים. יש תמרור כזה של חניה לנכה על כיסא גלגלים.
רונן ישעיהו
¶
נכים נחלקים לשניים, לצורך זה. קודם כל, בכל המקרים מדובר על נכי רגליים ולא על נכות אחרת, והם נחלקים בגדול לשניים: לנכים הכבדים שיש להם 100% נכות והם בדרך כלל גם יושבים בכיסא, והם מקבלים את התו עם כיסא הגלגלים. הוראתו חמורה יותר, והקנס במקרה זה חמור יותר לגבי מי שחונה במקום חניה כזה.
הקבוצה השנייה של הנכים הם נכים בדרך כלל מ-60% ומטה. מדובר באנשים שהולכים בעזרת מקל ויש להם רמות שונות של קושי. הם מקבלים משולש. הם לא מקבלים את תו הנכה הגדול, ובמקרה זה לא מוטל קנס על מי שחונה במקום כזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני יודע למה הכוונה. צריך לנהוג כך לגבי הנכים, מתוך הנחה שאין ABUSE. אבל למה אין תקנת תעבורה, שאוסרת חנייה במקום חניה ששמור לרכב נכה?
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל יש הבדל בין זה לבין הנכה שהקצו לו את המקום הזה כי הוא נכה והוא בא הביתה ותפסו לו את מקום החניה. בעיניי, זה דבר חמור.
שולמית שמעון
¶
לא, זאת בדרך כלל עבירה על חוק עזר עירוני, משום שגם העירייה הציבה תמרורים אפורים עם נקודות בתוכם. המשטרה לא מבצעת אכיפה, כי אלה תמרורים עירוניים.
רונן ישעיהו
¶
האם אתה רוצה לדעת את האמת שמאחורי הסיפור? לצערנו, כמות הנכים אצלנו היא גדולה מאד. נכי צה"ל ואחרים שמצבם קשה, קיבלו את התו עם כיסא הגלגלים וכל תשומת הלב מופנית לעזור להם. ישנה הקבוצה השנייה שהם המתקשים בהליכה. מדרך הטבע, כשהכמויות הן כל כך גדולות, אומרים לך במרכז הערים: אין מקומות. כשאתה בא לנציגי ועדת התנועה העירונית, הם מתחילים לגמגם, כי אין להם מקומות. מדרך הטבע מתחיל סינון, ובוחרים את המקרים הקשים.
היו"ר אברהם פורז
¶
משעה שכבר כתוב במקום חניה: המקום שמור לרכב נכה מספר כך וכך, לא אמורים להחנות שם, לא? אבל כשהנכה הזה מגיע הביתה, הוא יכול שלא למצוא מקום חניה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא מתווכח אתך האם צריך להציב את התמרור או לא, והאם להקצות לנכה מסוים מקום חניה או לא, אלא אני מדבר על מה שקורה שעה שכבר ניתן לו המקום וכבר יש שלט.
חוה ראובני
¶
האכיפה על ידי פקחי המשטרה היא אותה אכיפה. דרגות הקנס שהם נותנים הן אותן דרגות קנס. ברגע שמדובר באדם שמבצע חניה אסורה לפי חוקי העזר, הוא יקבל את אותו קנס בדרגה א', וגם אם זה יהיה בתקנות התעבורה הוא יקבל את אותו קנס בדרגה א', כלומר: קנס על סך 100 שקלים. פרקטית, זה לא משנה. הרי המשטרה ממילא לא עוסקת בחניה במרכזי הערים.
רונן ישעיהו
¶
אין מספיק מקומות חניה. אתה יכול לשבת בוועדת התנועה העירונית – והיה לי הכבוד לשבת ברוב הוועדות – ולקבל 20-25 בקשות בישיבה, וכל הבקשות נוגעות לאותו ריבוע של מרכז העיר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל אנחנו מדברים על דבר אחר, ואומרים שמשעה שהעירייה כבר הקצתה מקום חניה לנכה, שוטר לא יוכל לתת דוח לנהג אחר שיחנה במקום המיועד.
חוה ראובני
¶
זאת עבירה על חוק עזר. בצו אנחנו דואגים לכך שלא יהיה מצב שאם שוטר מגיע תתקבל דרגת קנס אחת, ואם פקח מגיע תתקבל דרגת קנס אחרת.
חוה ראובני
¶
אנחנו מציעים להטיל את הקנס של 500 שקל רק על מי שמחנה במקום חניה של נכים קשים, ועל מי שמחנה במקום חניה של הנכים הפחות קשים יוטל קנס של 100 שקל, כי מדובר באיסור חניה רגיל.
מוטי פלדמן
¶
יש איזושהי תקנה שלא מאפשרת להחנות במקום שמיועד לרכב מסוים, והיום הקנס על עבירה כזאת הוא 190 שקל. בדרך כלל מדובר במקומות חניה של שגרירויות וכיוצא בזה. מדובר על חניה שסומנה כחניה לרכב מיוחד.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, אני רוצה להגיד את דעתי. לגבי מקום של נכה ששמור לו מקום חניה על ידי תמרור, זה בסדר שיוטל קנס של 500 שקל על מי שחונה במקום כזה. לגבי מקומות חניה של נכים רגילים, צריכים להטיל קנס של 250 שקל. אם זה רק בסמכות חוק עזר, צריך להיות ברור שזה סכום הקנס שם.
רונן ישעיהו
¶
יכול להיות שמה שאתה עושה זה בסדר, אבל המשמעות של זה צריכה להיות ברורה. אתה בעצם מאחד את כל סוגי הנכים למיניהם.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה אומר לי שיש הבדל בין מי שיש לו תמרור כיסא גלגלים לבין אחד שיש לו שלוש נקודות. אתה יודע מה? יש חניון בסופרמרקט, וליד הכניסה לסופרמרקט יש כמה מקומות חניה, שמסומן עליהם "חניה לנכים". מה קורה אם אחנה שם?
רונן ישעיהו
¶
בעיניי כן. אי אפשר לגרום לבחור עם כיסא גלגלים להחנות בצד המרוחק של החניון ולגלגל את עצמו למעלית.
מוטי פלדמן
¶
זה לא משנה, אפשר להשתמש במקרה של החניה הזאת כתמרור ד17, שאומר שהחניה מוגבלת לרכב מסוים.
היו"ר אברהם פורז
¶
צריכה להיות תקנה או שצריך להיות תמרור - בשונה מכיסא הגלגלים לנכים הקשים - שמקום החניה שמור לנכה רגיל. חניה במקום כזה צריכה להיחשב גם כעבירה של המדינה, מעבר לחוקי עזר. צריכה להיות האחדה וצריך להיות אותו סכום של קנס בכל המדינה, כדי שלא ייווצר מצב שבכל רשות מקומית יוטל סכום שונה.
רונן ישעיהו
¶
בפקודת התעבורה מסמיכים בצורה גורפת את הרשויות המקומיות לנהל את הסדרי החניה בעיר. זאת מדיניות. בין השאר הם קובעים את הקנסות, איפה משלמים, מה הסכום, וגם את הקצאת המקומות לנכים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל למה ששוטר לא יוכל לרשום דוח כזה? אם שוטר יגיע לסופרמרקט ויראה שחונים במקום חניה שמיועד לנכה, למה שלא יוכל לרשום דוח כזה?
היו"ר אברהם פורז
¶
כי זה לא הגיוני שבמקומות שיש בהם עשרה מקומות חניה לנכים, יהפכו את כל המקומות למקומות חניה שיש להם סימון של כיסא גלגלים.
שולמית שמעון
¶
קיים הבדל. ההבדל קיים בחוק חניה לנכים, משום שגם החוק עצמו מתיר לנכים להחנות במקומות חניה שאסור להם להחנות. אני חושבת שמרוב הצפה של תמרורים, בסוף באמת לא יישארו מקומות חניה גם לנכים.
היו"ר אברהם פורז
¶
את מתווכחת אתי על דבר אחד, ואני אומר דבר אחר. אני מדבר על מצב בו העירייה הציבה תמרור, ובו כתוב: מקום זה שמור לרכב נכה מספר כך וכך – האם אנחנו נשאיר את העניין רק לעיריות, וכל עירייה תקבע איזה קנס שהיא רוצה?
רונן ישעיהו
¶
מה רע בזה? כל עירייה קובעת מה הקנס על חניה רגילה וקובעת איפה תהיה החניה, כמה פקחים יהיו, ובאיזה שעות מדובר.
רונן ישעיהו
¶
יש בזה הגיון, מפני שלא יכול להיות שהמחירים בקריית שמונה יהיו כמו בבת-ים, זה לא אותו דבר.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, אני נכנע לכם, אבל אני חושב שהקנס על חניה רגילה במקום ששמור לנכה צריך להיות 250 שקל ולא 100 שקל, ועכשיו תעשו מה שאתם רוצים.
שולמית שמעון
¶
"לא יעמיד אדם ולא יחנה אוטובוס המיועד להסיע עשרים נוסעים או יותר בדרך, אף במקום שבו מותר להעמיד רכב או להחנותו, אלא אם תמרור מורה אחרת."
היו"ר אברהם פורז
¶
אם כך, לגבי חניית רכב מעל 10 טון מאושר קנס על סך 250 שקל.
מה לגבי חניית רכב לא בשימוש/למכירה? האם אסור להעמיד בכביש רכב שלא בשימוש?
חוה ראובני
¶
פורמלית, מותר לנסוע עם שלט כזה, אבל אתה צריך להוריד אותו כשאתה חונה. לא כתוב כאן "לא ייסע", אלא "לא יחנה".
שולמית שמעון
¶
"(א) לא יחנה ולא יעמיד אדם רכב אלא לאחר שנקט באמצעי הזהירות הדרושים כדי להבטיח שהרכב לא יזוז ולא ינוע בהעדר נהג.
(ב) לא יחנה ולא יעמיד אדם רכב בלי השגחה אלא לאחר שהופסקה פעולת המנוע ומנגנון ההדלקה, הוצא מפתח ההצתה והופעלו הבלמים המיועדים לבלימת קבע."
(ב)(1) על אף האמור בתקנה משנה (ב), מי שמפעיל מנוף או כל כלי אחר המחובר לרכב ומופעל רק באמצעות מנוף, רשאי שלא להפסיק את פעולת המנוע וכו'.
"(ג) נוהג רכב לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירנו עומד בדרך בעלת שיפוע, אלא לאחר שבלם את גלגליו כראוי; היה רכב מנועי במורד – יטה הנוהג את הגלגלים הקדמיים לאבן השפה או לשפת הכביש הקרובה אליו וישלב אותו בהילוך אחורי, ואם היה בעליה – יטה את הגלגלים הקדמיים לעבר הכביש כשיש בו אבני שפה, או לשפת הכביש אם אין בו אבני שפה, וישלב אותו בהילוך קדמי; ברכב בעל הילוכים אוטומטיים, ישלב הנוהג את הילוך החניה.
(ד) רכב שחובה לשאת בו נעלי ביטחון שהועמד או הוחנה בדרך משופעת יציב, נהגו גם את נעלי הביטחון מתחת לגלגלים האחוריים." כל זאת כדי למנוע תזוזה של הרכב.
היו"ר אברהם פורז
¶
קנס של 250 שקל מספיק. אגב, זו בכלל לא עבירה שקיימת. אף פעם לא תגלי את העבירה, אלא רק אחרי שהמכונית תתחיל להתדרדר. איך שוטר יידע על קיום העבירה?
היו"ר אברהם פורז
¶
כשאני נוסע עם אשתי ואני נוהג והיא לידי, אם אני פתאום מרגיש עייפות ומציע לה להתחלף אתי בנהיגה, האם את חושבת שאני מכבה את המנוע, מוציא את המפתח, יוצא מצד שני ומבטיח שהיא תיכנס? אני חושב שקנס של 250 שקל מספיק.
אתי בנדלר
¶
במקום הרבה מאד דרגות שהיו עד עכשיו, אושרו בסך הכל חמש דרגות של חניה, כאשר הדרגה הנמוכה ביותר היא 100 ואחריה 250 שקל.
היו"ר אברהם פורז
¶
מספר סידורי 104 – אני מבין שמותרת חנייה סמוך לשפת הכביש עד למרחק של 40 סנטימטר. קנס על סך 100 שקל זה בסדר גמור.
אתי בנדלר
¶
למרות שהעבירה הזאת כוללת עוד כל מיני אלמנטים. לגבי נהגים שלא יודעים להחנות את הרכב בצורה ישרה, זו גם עבירה.
היו"ר אברהם פורז
¶
חניית רכב חומרים מסוכנים באזור מגורים. קנס על סך 250 שקל זה בסדר.
מה זה אומר נסיעה בתוך הרכב?
אתי בנדלר
¶
"(א) לא ייסע אדם ברכב – פרט לאופנוע, תלת אופנוע, אופניים או תלת-אופן – והנוהג בו לא יניח לאדם לנסוע בו, אלא כשגופו כולו בפנים הרכב ובמצב המבטיח את שלומו.
(ב) הנוהג רכב לא יסיע אותו ולא ימשיך בהסעתו, אלא אם דלתותיו סגורות וננקטו כל שאר אמצעי הזהירות להבטחת שלומו של נוסע ושל כל אדם הנמצא בסמוך לרכב."
שמעון ולנסקי
¶
אני רוצה להעיר לגבי הנושא של חניית רכב המוביל חומרים מסוכנים. אנחנו מייחסים אותה חשיבות וקובעים את אותו סכום קנס, ולדעתי זה בכלל לא ריאלי. חונות היום מכליות דלק
עם חומרים מסוכנים ומכלי גז ליד בתים. אני חושב שסכום הקנס צריך להיות 500 שקל לפחות.
יפעת רווה
¶
"(א) לא יפתח אדם את דלתו של רכב אלא לאחר שנקט כל אמצעי הזהירות הדרושים להבטחת שלומם של עוברי דרך."
יפעת רווה
¶
"לא יעלה לרכב אדם, למעט הנוהג, ולא ירד ממנו...אלא –
(1) כשהרכב עומד;
(2) מצדו הימני של הרכב כשהוא עומד בצד ימין של הדרך;
(3) מצדו השמאלי של הרכב כשהוא עומד כדין מצד שמאל של הדרך; אולם מי שיושב לצד הנהג רשאי לצאת מצדו הימני של הרכב, לאחר שנקט באמצעי הזהירות הדרושים;
(4) במקום המיועד לעלייה ולירידה, אם יש ברכב מקום כזה."
חוה ראובני
¶
כל אחד צריך לצאת מהצד של המדרכה, והחריג היחיד הוא שאם אתה חונה בצד שמאל, מי שיושב ליד הנהג לא צריך לטפס מעל להגה.
יפעת רווה
¶
"(א) נוהג רכב מנועי המסיע לצדו אדם אחר, לא יסיענו אלא לצדו הימני אם ההגה הוא שמאלי, או לצדו השמאלי אם ההגה הוא ימני, ולא יסיע לצדו יותר מאדם אחד, אלא בהיתר מטעם רשות הרישוי ובהתאם לתנאי ההיתר."
יפעת רווה
¶
"(ב) רשות הרישוי רשאית לתת היתר להסעת שני נוסעים על גבי טרקטור, מלבד הנהג, ובלבד שיותקנו מקומות ישיבה בצורה המבטיחה את שלום הנוסעים, בהתאם לתנאי ההיתר."
היו"ר אברהם פורז
¶
במילים אחרות, במקרה בו מכונית מיועדת לשני נוסעים מקדימה ויש נוסע נוסף, אתם רוצים להטיל קנס על סך 500 שקל. זה קצת מוגזם, 250 שקל זה מספיק.
תקנה 83 - אי התקנת שלט "ילדים" ואי הסרת שלט "ילדים". קנס של 500 שקל בגלל זה? 100 שקל מספיק.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין לזה שום משמעות. אני מבין שבארצות-הברית יש BUS SCHOOL והוא עוצר בתחנה ואסור לעקוף אותו. האם לאוטובוס שיוצא מתחנה ורוצה להשתלב חזרה בתנועה יש זכות קדימה?
היו"ר אברהם פורז
¶
יש פה שתי בעיות מצטלבות, שאת שתיהן אפשר לפתור. מאחר שלאוטובוס אין זכות קדימה ביציאה, הוא בכלל לא נכנס לתחנה. פעמים רבות הוא פשוט נשאר בנתיב המרכזי וחוסם את כל התנועה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני גם יכול להבין את נהג האוטובוס, כי אם הוא נכנס לתחנה, הוא לא ייצא ממנה. מצד אחד, אם הוא לא נכנס לתחנה זו עבירה, ומצד שני צריך לתת לו זכות קדימה ולאפשר לו להשתלב בתנועה, כאשר הוא מאותת ביציאה מהתחנה.
רונן ישעיהו
¶
אבל זה לא יכול להיות, מפני שאם אני נמצא במהירויות מסוימות – בעיקר במהירויות הגבוהות – אני צריך מרחקי תגובה של 150 מטר, ומה אם אני נמצא 30 מטר לפניו והוא התחיל לאותת?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני טוען דבר מאד פשוט - ואתה יודע שאני צודק – שצריך לתת לאוטובוס שיוצא מתחנה זכות קדימה כשהוא מאותת. אם אתה רואה אוטובוס מאותת, אתה צריך לעצור ולתת לו להשתלב בתנועה.
היו"ר אברהם פורז
¶
מאחר שלא נותנים לנהג אוטובוס להשתלב בתנועה, הוא גם לא נכנס לתחנה אלא נשאר באמצע הכביש.
רונן ישעיהו
¶
כמי שמוביל מדיניות של בטיחות בתחבורה הציבורית, העניין הזה מאד קוסם לנו. יותר ממך אני רוצה לתת לנהג האוטובוס את הכבוד ואת העדיפות, אבל זה בלתי אפשרי פיסיקלית, מפני שאין אפשרות לחייב מישהו שנוסע במהירות של 60, 70, 80 ו-90 קמ"ש לתת לו זכות קדימה.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא נכון, כי בחלק מהמקרים לא נותנים לו להשתלב. גם נהג האוטובוס לא רוצה להיות מעורב בתאונה, מה אכפת לך?
רונן ישעיהו
¶
מה זאת אומרת מה אכפת לי? ייכנסו בו. הוא אמור לעצור במרחק שהוא קצר מזמן תגובה ועצירה, דבר בלתי אפשרי.
היו"ר אברהם פורז
¶
למה בארצות-הברית זה אפשרי שיהיה BUS SCHOOL שמוריד את התלמידים, ואז נדלקים אורות האוטובוס, כולם עוצרים ואיש לא עוקף אותו? למה שם זה אפשרי? האם גנטית הם אחרים?
רונן ישעיהו
¶
אני לא אעשה ניסויים על חשבון מישהו. אין לי אומץ לעשות ניסוי שאני יודע את התוצאה שלו, ושיהיו X, Y, או Z נפגעים.
היו"ר אברהם פורז
¶
איזה נפגעים, אם אתה מחליט שלאוטובוס יש זכות קדימה? במקרה הגרוע ביותר לא יתנו לו זכות קדימה.
רונן ישעיהו
¶
אני יכול להחליט דברים רבים, אבל השאלה היא האם יש לזה ישימות פיסיקלית בשטח, כך שיהיה שילוב של הרצון לציית ושל היכולת של רכב לעצור בזמן שהוא פחות מזמן התגובה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רואה לא פעם שלא נותנים לאוטובוס להשתלב בתנועה. בואו קודם כל נקבע את הנורמה הזאת.
רונן ישעיהו
¶
לא יכול להיות שאוטובוס ייצא מהתחנה כאשר זכות הקדימה היא שלו ויתעלם ממה שקורה. לא יכול להיות שיהיה 15 מטר מאחוריו מישהו שאמור לתת לו זכות קדימה, ופיסיקלית הוא לא יכול לתת לו זכות קדימה. אז מה הוא יעשה? או שהוא ייכנס בו, או שהוא ייכנס ב"שכן" שלו. אני לא יכול ליצור מצב כזה רק בגלל שהוא נשמע נחמד ברמת הניסוח.
רונן ישעיהו
¶
מה הוא יודע? אם הוא יודע שזכות הקדימה היא שלו, הוא יפרוץ. למה קיימת זכות קדימה? כדי שימתין? לא, גם היום הוא ממתין. אם אתן לו זכות קדימה, זה כדי שלא ימתין. אם אני מאפשר לו לצפצף על כולם, זאת תהיה התוצאה. הפיסיקה לא מאפשרת את המצב.
שאלת לגבי ארצות-הברית. בארצות-הברית לא עושים את זה בכל מקום, אלא בשכונות מגורים שם המהירות מוגבלת מראש ל-30 קמ"ש, אבל כאשר מדובר בכביש שנוסעים בו 70 קמ"ש ומעלה, אתה לא מסוגל לעשות זאת. זה אפילו לא עניין של רצון טוב.
דרך אגב, זכות קדימה לאוטובוס ביציאה מתחנה לא קיימת בשום מקום בעולם, אפילו לא בארצות-הברית בקווי שירות, אלא רק ב-BUS SCHOOLS, כאשר הם נמצאים בתוך שכונת המגורים.
רונן ישעיהו
¶
האם אתה מעדיף שהאוטובוס ייצא מהתחנה, והרכב שאחריו ייכנס בו? ה-TRADE-OFF הוא מאד ברור ומאד אכזרי. אי אפשר לעשות חשבון כזה – אני לא יכול. אני בטוח שהרכב שנוסע אחרי האוטובוס ייכנס בו.
רונן ישעיהו
¶
אף זכות קדימה לא פותחת פקק. זה מזכיר לי את הוויכוחים שאני שומע לפעמים בעיריות, כאשר אומרים לי: הוא לא נתן זכות קדימה, אז בואו נציב פה תמרור עצור, כי לא רואים דבר בצומת. האם אחרי שתציב תמרור עצור יהיה שדה ראייה בצומת? אומרים לי: לא, אבל שיהיה, כדי שלא יגידו שאני אשם. אז אני שואל: האם הבעיה זה אתה, או התאונה? אז מתחיל הגמגום, ויש סבב של שאלות טיפשיות כאלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
מה לא לעשות אני כבר יודע. עכשיו תגיד לי מה אפשר לעשות כדי להקל על אוטובוס לצאת מחניה.
רונן ישעיהו
¶
נת"צים. בשבוע שעבר ניסיתי לשכנע אותך להגדיל את הקנס על נסיעה בנת"צ, ואתה לא הסכמת – בסדר, אבל אין הרבה אמצעים מעבר לנימוס.
רונן ישעיהו
¶
אני כבר קיטרתי לך הבוקר שאני לא יודע איך. כל התחום הזה הוא אחד התחומים הכי כפויי טובה, כי אתה יודע בדיוק איפה התרחשה התאונה ומי נפגע בה, אבל לעולם לא תדע איזה תאונות מנעת ומי לא נפגע כתוצאה ממה שעשית, ולכן כשאני עומד בסיטואציה כזאת ששואלים מה עשית ומה לא עשית, אין לי שום אפשרות להוכיח מה עשיתי. אני כן אמור לעמוד פנים אל פנים מול אותם דברים שבכל זאת קרו, ואין הצלחה במאה אחוז.
יפעת רווה
¶
"לא יסיע אדם במושב הקדמי של רכב מנועי ילד שטרם מלאו לו 14 שנים אלא אם כן הילד רתום בהתקן ריסון המתאים לגילו או למשקלו."
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר, הקנס על עבירה כזאת יהיה רק 100 שקל. אם הורים רוצים לסכן את הילדים, שיסכנו אותם.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש גם הורים שנותנים לילד שלהם לשתות פרתיון. זאת לא בעיה שלכם. צריך לחנך את ההורים שזה מסוכן לילד שלהם, ושזה לא מסוכן לציבור הכללי. אם אדם רוצה לסכן את הילד שלו, שיסכן אותו. הקנס לא ירתיע את המבוגרים מלבצע את העבירה הזאת.
חוה ראובני
¶
אני חושבת שצריך לעשות הבחנה בין להגיד למבוגר "אתה בחרת לעשות זאת לעצמך", לעומת להגיד לו "אתה בחרת לעשות זאת לילדך". אני חושבת שלמדינה יש אחריות על הילדים, כי הם לא יכולים להגן על עצמם.
שולמית שמעון
¶
זה אותו הדבר, כי אם הילד הוא בגיל 14 או 15 ואין עליו חגורת בטיחות, לדעתי ההתייחסות צריכה להיות זהה, וקנס של 100 שקל הוא נמוך מאד. אתה משדר כאן מסר, שאתה בעצם אומר לנסוע בלי חגורות בטיחות. כשאנחנו מדברים על קנס של 100 שקל, אנחנו מדברים על עבירות טכניות, כמו העבירה שלא שמו שלט בחוץ.
יפעת רווה
¶
הקנס צריך להיות גבוה מהקנס שמוטל על מבוגרים, כי לגבי מבוגרים אפשר להגיד שאנחנו לא רוצים להיות פטרנליסטים לחיים של אחרים, אבל אם מדובר בהורים שהם לא מספיק אחראים לילדיהם, שלפחות ישלמו.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר, שכנעתם אותי להשאיר את הקנס על סך 250 שקל.
האם הכוונה בחובת חגורות בטיחות היא לסכום קנס זהה גם על אי חגירה מקדימה וגם מאחורה?
היו"ר אברהם פורז
¶
זה נראה לי קנס מוגזם של 250 שקל על אי חגירת חגורת בטיחות במושב האחורי. האם גם בעיר יש חובת חגורת בטיחות במושב האחורי?
אתי בנדלר
¶
הבעיה היא שמה שמאד מטריד אותי בנושא של חגורות בטיחות זה, שבנוסף לכך שמטילים קנס על מי שאיננו חוגר חגורת בטיחות, מטילים חובה או קנס גם על הנהג להיות אחראי לכל הנוסעים האחרים, גם אם הם בגירים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו נקבע קנס של 250 שקל על חגירת חגורת בטיחות במושבים הקדמיים, ובמושבים האחוריים – 100 שקל.
היו"ר אברהם פורז
¶
כן, למעט מונית. אפשר להוריד מהרכב את מי שלא מסכים לחגור חגורת בטיחות.
מה זה מספר נוסעים?
חוה ראובני
¶
אני אגיד לך מה אני עושה באופן אישי, מכיוון שאני נוסעת עם ארבעה ילדים במושב האחורי. אני חוגרת שני ילדים בחגורה אחת, בחגורת כתפיים.
חוה ראובני
¶
זה לא אסור, וכולם יושבים על הספסל. חובת החגירה היא כמספר החגורות, ומספר הנוסעים כמספר המקומות. כמה שמצליחים לשבת על הספסל, זה בסדר.
שולמית שמעון
¶
בתקנה 84(ה) נרשם: "ברכב כאמור בתקנות משנה (ב) ו-(ג) ובאוטובוס כשאינו מסיע נוסעים בקו שירות, לא יסיע אדם קבוצת ילדים שגילם עד 14 שנים, המונה 9 ילדים או יותר...אך לא למעלה ממספר הנוסעים הנקוב בתקנות המשנה האמורות, אלא אם כן בידו היתר מאת רשות הרישוי להסעת קבוצה, לאחר שסיים בהצלחה השתלמות למסיעי ילדים שאישרה רשות הרישוי."
שולמית שמעון
¶
כאן אנחנו מדברים על נושא מאד מאד כאוב של הסעת נוסעים בשכר. התקנה אומרת: "לא יסיע אדם ולא ירשה לאחר להסיע נוסעים בשכר או בתמורה אחרת אלא אם כן הוא מסוג המצוין בטור המצוין בטור א' להלן ובתנאים המצוינים לצדו בטור ב'".
שולמית שמעון
¶
משרד התחבורה העמיד אפילו תקציב למשטרת התנועה לצורך המלחמה הכלכלית הזאת, כדי לאכוף את הנושא הזה. זו בעיה מאד מאד כאובה. כשאנחנו הגענו לוועדת החוקה, חוק ומשפט כדי לדבר על כל הנושא הזה של ההיסעים והחאפרים, שאלו אותנו מה ההצעה שלנו בדרגות הקנס האלה, ואנחנו אמרנו להם 1,000 שקלים, והמשכנו אליכם.
יפעת רווה
¶
בתקנה 85(א)(1) כתוב: לא יוביל אדם מטען ברכב או עליו, ובעל רכב או מי שהשליטה עליו לא יניח ולא ירשה להוביל מטען ברכב או עליו אלא אם כן מבנה הרכב, על כל חלקיו ואבזריו - -
שולמית שמעון
¶
בתקנה 85(א)(2) רשומים סוגי רכב ממשקל מסוים וגובהם, לדוגמה: "שגבהו מפני הדרך ועד הנקודה הגבוהה ביותר של המטען אינו עולה על – 2.50 מטר – ברכב שמשקלו הכולל המותר עד 1500 ק"ג". מדובר במרכז הכובד ובבטיחות של הרכב, דבר המשפיע על יציבות הרכב, ולכן הקנס עלה ל-500 שקל.
שמעון ולנסקי
¶
לעתים מובילים חבילות חציר, שמעלות את מרכז הכובד של הרכב. משקלן מועט, אבל הרכב יכול להתהפך.
שולמית שמעון
¶
הסיבה היא בדרך כלל חסימת שדה ראייה. כתוב: שהמטען או מכסהו לא יחסום ולא יגביל את שדה ראייתו של הנוהג ברכב מלפניו ומצדדיו, ולא יסתיר מעיני הנהג את מראות התשקיף, למעט כאשר הרכב שמוביל את המטען מלווה כל העת על ידי רכב אחר.
שולמית שמעון
¶
בתקנה 85(א)(4) כתוב: "המטען, מכסו ומכסה הרכב, מחוזקים היטב באופן שלא יישמטו ולא יתרופפו עקב הנסיעה או מחמת רוח". זו אחת העבירות הבעייתיות ביותר.
מוטי פלדמן
¶
אבל מה קורה, אם תוך כדי נסיעה התרופפו המטען ומכסו, למרות שדאגתי לקשור את המטען? מדי פעם אני צריך לעצור בצדי הדרך ולחזק את הקשירה, אבל אין לי היכן.
מוטי פלדמן
¶
אי אפשר להטיל על אדם עונש, או להשית עליו קנס, כאשר אין לו אפשרות אחרת לעצור ולחזק את קשירת המטען. הבעיה היא שהמדינה דואגת לדבר אחד, אבל לא נותנת פתרון לדבר שני.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם עוצרים את הרכב ורואים שהמטען מתנדנד ולא יציב, זאת עבירה. זאת לא עבירה מוחלטת, כי אתה יכול להתווכח האם המטען קשור מספיק טוב או לא. אני מאמין שרק במקרים חריגים מדובר בדוחות כאלה. הרי שוטר לא יתחיל לבדוק את החיבורים. זה בסדר. בואו נתקדם.
שולמית שמעון
¶
סעיף 85(א)(5) מתייחס גם לנושא של משקל רכב ועומס יתר. גם בצו הקודם דובר על מדרג, הכולל: קנס של 500 שקלים על חריגה עד 10%, וקנס של 1,000 שקל לגבי חריגה מ-10% ועד 24.99%. בחבילה אחת אנחנו מדברים על תקנה 85(א)(5) עם פיצול לשניים, כשמדובר על הזמנה לדין במקרה של משקל כולל של הרכב, שמגיע מעל ל-25% מעל המותר.
היו"ר אברהם פורז
¶
ככל שהמשקל גדל, זה מאריך את טווח הבלימה. מעבר לזה, זה גם שוחק את הכבישים.
מה זה גובה מטען בתפזורת?
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר, סכום הקנס מאושר.
עבירה של מטען ארוך בהיעדר סימון, זאת אומרת: כשאין סימון שיש במכונית מטען ארוך.
יפעת רווה
¶
"לא יוביל אדם ולא ירשה לאחר להוביל מכולה...ברכב אלא אם מותקנים ברכב התקני חיבור סובב...לפי הוראות תקנה זו."
יפעת רווה
¶
"מכל או ארגז או אמצעי אחר להובלת טובין המתוכנן לטעינה ופריקה על ידי מגבה נוע ומצויד באמצעי ריתום מתאימים שקבע יצרן מגבה הנוע או שאישרה מעבדה מוסמכת".
יפעת רווה
¶
"לא יוביל אדם ולא ירשה לאחר להוביל ברכב –
(1) מטען אשר ממנו מתאבך אבק או נשפך חומר כלשהו;
(2) פחם ואפר יבש, אלא ברכב שיועד לכך וכשהמטען מכוסה באופן שימנע התאבכות אבק או שפיכת כל חומר ממנו".
היו"ר אברהם פורז
¶
על עבירה כזאת אני רוצה שיוטל קנס על סך 500 שקל. זאת עבירה מאד שכיחה, שעם מעט רצון טוב אפשר למנוע אותה.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון, זו גם עבירה שבקלות ניתן למנוע אותה, והיא עבירה עם מנס ראה. תעלו את הקנס ל-500 שקל.
האם הכוונה של "הובלת חומרים מסוכנים", היא להובלת חומרים מסוכנים בלי היתר?
יפעת רווה
¶
כמובן. בתקנה 87 כתוב: "(א) לא יוביל אדם שאינו משרד הובלה ולא ירשה לאחר להוביל ברכב חומר מסוכן אלא אם כן נתקיימו בו כל אלה:
(1) כמות החומר המסוכן המובל אינה עולה על המפורט בחלק ב' בתוספת הראשונה;
(2) החומר המסוכן על פי המראה החיצוני של האריזה ארוז ומסומן בהתאם להוראות התקנות הבינלאומיות.
(ב) לא יוביל משרד הובלה חומר מסוכן אלא אם כן נתקיימו בו הוראות הפרק הרביעי."
מוטי פלדמן
¶
אני חושב שצריך להטיל קנס על סך 2,000 שקל, כי 1,000 שקל זה סכום נמוך מדי. מדובר באנשים שמובילים חומר מסוכן, שלא עברו הכשרה ואין להם רכב מתאים.
שולמית שמעון
¶
מאחר שעדיין לא תוקן סעיף 25 לפקודת התעבורה, אלא הוא נמצא על שולחנה של הכנסת עצמה לצורכי תיקון, עדיין אי אפשר בחוק שירותי הובלה להביא לדין בבית משפט שלום תעבורה. אחרי שיהיה ניתן להביא לדין בבית משפט שלום תעבורה, או לקבוע לצד זה עבירה בצו עבירות קנס, יהיה מקום להכניס את זה כאן.
שולמית שמעון
¶
"המשולשים האמורים בתקנות משנה (א) ו-(ב) יהיו כאמור בחלק ג' בתוספת השנייה ויוחזקו תמיד במצב נקי."
חוה ראובני
¶
תקנה 88(א) ו-(ב) מחייבת לשים את המשולשים, ותקנה 88(ג) מחייבת משולשים נקיים דווקא, כדי שיחזירו אור וכו', כי אם הם מלוכלכים למשל, הם לא מחזירים אור בלילה.
יפעת רווה
¶
"90(א) רכב מנועי...הנגרר על ידי רכב אחר, מחמת שיצא מכלל פעולה או מסיבה אחרת, יחובר אל הרכב הגורר במוט חיבור מתאים וחזק במידה מספקת באופן שהמרחק בין שני כלי הרכב לא יעלה על 2.5 מטר".
היו"ר אברהם פורז
¶
אולי גרירה היא יותר זולה. קנס על סך 100 שקל מספיק. זו עבירה מאד שכיחה, ולפעמים מבצעים אותה בגלל שאין ברירה.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא נורא, 100 שקל זה מספיק. אם לרכב מאחור יש בעיה עם המנוע והוא נגרר עם חבל של כמה מטרים ונוסעים לאט מאד, לא יקרה כלום אם הנהג ברכב השני יבלום.
היו"ר אברהם פורז
¶
קודם כל יש HANDBRAKE, שהוא ידני לגמרי. שנית, גם כשיש מגבר בלם, הוא עובד בלחיצה חזקה.
יפעת רווה
¶
"(ד) לא יגרור אדם רכב אלא אם גלגלי הסרן הקדמי או הסרן האחורי שלו מורמים, פרט אם הרכב הנגרר נהוג על ידי אדם בעל רשיון נהיגה לגבי סוג הרכב הנגרר."
היו"ר אברהם פורז
¶
לפעמים אין ברירה, כי מכונית נתקעת, ומישהו בא עם חבל וגורר אותה. זה בסדר גמור. אלה לא הבעיות שלנו. לא עושים את זה מתוך הנאה, אלא עושים את זה במקרי חירום.
שולמית שמעון
¶
רשום מפורשות בתקנה (ד): "לא יגרור אדם רכב אלא אם גלגלי הסרן הקדמי או הסרן האחורי שלו מורמים, פרט אם הרכב הנגרר נהוג על ידי אדם בעל רשיון נהיגה לגבי סוג הרכב הנגרר."
היו"ר אברהם פורז
¶
אם את מאפשר לילד שאין לו רשיון נהיגה להיות ברכב הנגרר, הילד עבר עבירה של נהיגה בלי רשיון.
שולמית שמעון
¶
האם כל אדם שיש לו רשיון נהיגה יודע לנהוג ברכב שהוא נגרר? זה יוצר בעיה, ואני מדברת כרגע על העניין הבטיחותי.
היו"ר אברהם פורז
¶
לפעמים קורה מצב שמכונית נתקעת במקום כלשהו, בא חבר של הנהג, מחלץ את המכונית וגורר אותה עד לכביש מסוים. בואו לא נגזים. כל אחד היה מעדיף שיבוא גרר מסודר שיש לו שלטים מסודרים, אבל לפעמים הגרר לא בא ואין ברירה, ולכן עושים איזו פעולת חילוץ. לא עושים את זה כדבר שבשגרה.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר, 100 שקל. יכול נהג להיתקע פתאום באיזה כביש צדדי, כשאף אחד לא מגיע לחלצו במשך שעות, וכשהוא מצלצל ל"מ.מ.ס.י", אומרים לו שיגיעו רק מחר בבוקר. אז גוררים את הרכב לאיזו פינה, כדי שלא יגנבו ולא יפרקו את הרכב בלילה.
שולמית שמעון
¶
אבל כאשר הגרירה לא מבוצעת בבטחה, היא מהווה סיכון. אני מדברת על הסעיף הבא שהוא נפרד, סעיף 90(ו) – גרירה בבטחה.
שולמית שמעון
¶
לא בהכרח. "91(א) לא יגרור אדם מכונה נגררת הפטורה מרישום ורישוי אלא בטרקטור או ברכב מסחרי שמשקלו הכולל המותר עולה על 2200 ק"ג או לפי היתר מאת רשות הרישוי."
אתי בנדלר
¶
האם כל הנהגים שקונים לעצמם גוררים ומתקינים עליהם סירות - דבר שרואים אותו הרבה מאד על הכביש – נוהגים כחוק?
היו"ר אברהם פורז
¶
תקנה מספר 92(ב) או (ד), הדנה באופן גרירה, מאושרת. אנחנו עוברים לתקנה מספר 92(ג) – גרור יחיד.
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר.
האם ב"זכות קדימה לרכב ביטחון" הכוונה היא שכאשר יש רכב ביטחון, צריך לעצור בצד?
היו"ר אברהם פורז
¶
בסדר, 100 שקל.
"שמירת מרחק מרכב ביטחון" – זה אומר שאסור לרכב "לטוס" אחרי רכב הביטחון.
אתי בנדלר
¶
אני רק רוצה להפנות את תשומת לבך לעניין תקנה 93(ב). האיסור שם הוא לא סתם לא לתפוס טרמפ על רכב הביטחון, אלא התקנה מדברת על "לא ינהג אדם רכב בטחון אלא בריווח של לפחות מאה מטר ממנו". צריכים למדוד שיש לפחות מאה מטר, ואם יש תשעים מטר זו כבר עבירה.
שולמית שמעון
¶
זו תקנה 96. כאן אנחנו נכנסים לפרק חדש, שנקרא אורות, ובו כתוב: "לא ישתמש אדם ברכב אלא אם מערכת האורות שבו מותקנת ופועלת כהלכה." זו העבירה הקלאסית, כשאין מצב של אורות בכלל.
לאה ורון
¶
יש איזושהי גרסה, שאם שוטר תופס נהג שנוסע בלי אורות, הוא לא ייתן לו דוח אם יש לו נורות רזרביות ברכב.
היו"ר אברהם פורז
¶
תעמידו לדין את מי שנוסע בלי אורות, ואת מי שאין לו בכלל אורות ושהם גם אף פעם לא פעלו.
שולמית שמעון
¶
כשמדובר כאן על מערכת אורות, לא מדובר על מצב של זמן תאורה, אלא בכל זמן שהוא. זאת התקנה הכללית, שמתייחסת לכלל מערכת האורות, ולא לאיזשהו פנס בודד שהוא לא תקין.
רונן ישעיהו
¶
לא חשוב, אבל הבעיה היא בלילה, כשמישהו נוסע באור יחיד. אז הבדיחה הישנה של הגשש נעשית רלוונטית – האם אפשר להבחין בין משאית לשני אופנועים? זה דבר נבזי ביותר. יש אנשים שלפעמים הראייה שלהם לא הכי טובה בלילה, וכאשר הם מתפתים לעקוף, התוצאה היא די חמורה.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם יש סעיף שאומר "לא ינהג אדם ברכב אם הוא לא תקין" , וזה יכול להתייחס גם לאורות?
שולמית שמעון
¶
ההנחיה והמדיניות – וזו מדיניות כתובה – לגבי נורה שנשרפה באמצע הדרך, היא לאפשר לנהג להחליף את הנורה.
היו"ר אברהם פורז
¶
ואם הוא לא יודע להחליף אותה ואין לו נורה? ל-75% מהאנשים אין נורה רזרבית, וגם אם יש להם, הם לא יודעים להחליף אותה.
היו"ר אברהם פורז
¶
מספיק קנס של 100 שקל. זו לא עבירה שצריך לתת בגללה קנס של יותר מ-100 שקל. אותו דבר לגבי הארת לוחית זיהוי בזמן תאורה. אגב, נדמה לי שהלוחית מחזירה אור, לפי התקן.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני יודע, הקנס יישאר 100 שקל בכל סעיפי המשנה. הארת לוחית זיהוי – 100 שקל.
מה לגבי הארה בדרך עירונית באור דרך?
שולמית שמעון
¶
אני חוששת שיש לנו קצת ערבוב כאן בנושא של תקנה 97. אם אפשר, אבקש לדלג כרגע על תקנה 97 ולחזור אליה בצורה מסודרת יותר בישיבה הבאה, כי אני חוששת שאני הולכת "לאבד" כאן הרבה דברים שהם מאד מהותיים.
תקנה 97 מתייחסת בתקנות המשנה שלה לכמה תקנות. היא מדברת על "לא ינהג אדם רכב מנועי בזמן תאורה אלא כשפנסי החזית והפנסים האחוריים מאירים ולוחית הזיהוי האחורית מוארת." אנחנו בוחנים פה רק את נושא לוחית הזיהוי, כאשר בעבר היה מוטל קנס על העבירה הזאת.
שולמית שמעון
¶
זה לא העניין. יש בעיה עם רכב ללא אורות בזמן תאורה. אנחנו נבצע פיצול בין לוחית זיהוי ובין אורות אחרים.
חוה ראובני
¶
זה בדיוק הפיצול שיש פה – תקנה 97(ב) חלה למעט לגבי לוחית זיהוי, לעומת תקנה 97(א) שחלה על לוחית הזיהוי וכל יתר האורות.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, יש הבדל בין נהג מכונית שנוסע בלי אורות בכלל כי אין אורות ברכבו, למשל: משהו התקלקל במערכת האורות והיה קצר. זה סיפור אחד, לעומת מקרים אחרים, כאשר אחד הפנסים – הימני או השמאלי - לא עובד, לדוגמה. אם אתם רוצים לעשות פיצול, אני מוכן לעשות זאת.
שולמית שמעון
¶
אנחנו יצרנו את הפיצול הזה בדרך הבאה: בתקנה 96 דובר באופן כללי לגבי כל מערכת האורות. בתקנה 96 כתוב: "לא ישתמש אדם ברכב אלא אם מערכת האורות שבו מותקנת ופועלת כהלכה." זה מתייחס לכל זמן שהוא, לאו דווקא לזמן תאורה. זאת אומרת, שאם בשעות היום נתקלתי בפנס כלשהו שלא עובד, יש לי בעיה. אמרת שהקנס על עבירה כזאת יהיה 100 שקל, ועברנו הלאה.
בתקנה 97 יש שני מדרגים: "לא ינהג אדם ברכב מנועי בזמן תאורה אלא כשפנסי החזית והפנסים האחוריים מאירים ולוחית הזיהוי האחורית מוארת." אמרנו שהקנס שיוטל על נהג שכל הפנסים של מכוניתו לא מאירים - הוא 250 שקל, ועל לוחית זיהוי אחורית – 100 שקל.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש הבדל בין מישהו שיש לו תקלה רצינית וכל האורות ברכבו לא עובדים – ואפילו אם מדובר בכך שכל האורות האחוריים לא עובדים – והוא יוצא לדרך מתוך ידיעה שאין לו אורות, לבין מישהו שתוך כדי נסיעתו אחד הפנסים הפסיק לעבוד, והוא אפילו לא יודע על כך. בעיר עצמה יש תאורה מספיק חזקה, ולכן יכול להיות שהנהג אפילו לא שם לב שאחד הפנסים ברכבו לא עובד. בגלל שהדרך מתל-אביב לירושלים מוארת, למשל, קשה לדעת אם אחד מפנסי החזית לא עובד.
אתי בנדלר
¶
בין אם מדובר בדרך עירונית ובין אם מדובר בדרך בינעירונית, קורה שפנס נשרף, אפילו תוך כדי נהיגה, ואת לא מודעת לזה, עד שמישהו לא מעיר לך.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש פסק דין ידוע בעניין האיסורים המוחלטים, והיה תקדים עם פנס כזה. אלה עבירות טכניות של איסור מוחלט, שאין לך שליטה עליהן. אלה לא עבירות שמבוצעות בכוונה, ולכן לדעתי, קנס של 100 שקל מספיק כדי להרתיע. הרי אף אחד לא יגיד: אם הקנס המוטל הוא 100 שקל, אני אסע בלי אורות, ואם הקנס המוטל יהיה 250 שקל, אז אני אעצור את הרכב.
אתי בנדלר
¶
השאלה היא, האם באמת אין מקום להבחין בין מקרה שרק פנס אחד לא עובד לבין המקרה שכל האורות לא עובדים.
היו"ר אברהם פורז
¶
כשחייבים לנסוע באוטוסטרדה בחורף עם אורות, גם ביום שמש?! זה גם דבר דבילי. מה ההבדל בין אוגוסט עם שמש ומרץ עם שמש?
היו"ר אברהם פורז
¶
בסקנדינביה או באנגליה יש 30 ימי שמש בשנה. ברוב החורף יש ימי שמש אצלנו, ואני מרגיש כמו אידיוט כשאני נוסע עם פנסים ביום שמש בחורף.
אתי בנדלר
¶
יש כאן תקנת משנה (ג), ובה כתוב: "לא ינהג אדם רכב אשר רחבו הכולל הוא 210 ס"מ או יותר...". האם תקנה 97(ג) לא כלולה כאן?
שולמית שמעון
¶
היא כלולה יחד במספר סידורי 143. כתוב שם שרכב שרחבו הכולל הוא מעל ל-210 ס"מ – צריך שיהיה בו נוסף לאורות הקדמיים גם פנסי רוחב. האם הקנס כאן הוא גם 100 שקלים, אם אין פנסי רוחב אלה?
היו"ר אברהם פורז
¶
מדובר על הארה בדרך עירונית באור דרך. לדעתי, הקנס לא צריך להיות גבוה מ-100 שקל. לפעמים נהגים לא שמים לב שהם נכנסים לעיר, ובמקרה הם ממשיכים לנסוע עם אור גבוה. הסכנה האמיתית היא רק בדרך בינעירונית, שם הסנוור הוא מסוכן.
לגבי עמעום אורות – קנס על סך 250 שקל הוא בסדר גמור. מדובר על דרך בינעירונית, נכון? כן.
מספר סידורי 147 – הארת רכב עומד.
יפעת רווה
¶
"לא יעמיד אדם בזמן התאורה רכב בחלק הדרך המיועד לתנועת כלי רכב ולא ישאיר שם רכב עומד, ומי שהשליטה על הרכב בידו לא יניח שהרכב יעמוד או יישאר כאמור אלא אם –
(1) ברכב מנועי שרחבו עולה על מטר אחד ובאופנוע עם רכב צדי – מאירים פנסי החניה ופנס אחורי או מאירים בו פנסי הרוחב או פנס צדי המותקן על דופן הרכב שלצד הכביש, המראה אור לבן מלפנים ואור אדום מאחור;
(2) ברכב שרחבו הכולל הוא 210 ס"מ או יותר – מאירים בו פנסי הרוחב וכן הפנס האחורי;
(3) ברכב אחר – פנס המפיץ אור לבן או צהוב דולק בו מלפנים ומחזירור אדום קבוע בו מאחור."
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, אנחנו נעשה עכשיו הפסקה, ותקבלו הודעה על מועד חדש לפגישה.
תודה רבה, אני נועל את הישיבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:45