פרוטוקולים/כלכלה/3099
2
ועדת הכלכלה
08.05.2001
פרוטוקולים/כלכלה/3099
ירושלים, כ"ד באייר, תשס"א
17 במאי, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 281
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ט"ו באייר התשס"א, 08.05.2001, שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 08/05/2001
תקנות התעבורה (תיקון מס' 7), התשס"א-2001; צו התעבורה (עבירות קנס), התשס-2000, שיעורי קנסות (סעיף 3 והתוספות לצו)
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אברהם פורז - היו"ר
יגאל ביבי
מוזמנים
¶
עדה וייס - משרד התחבורה
שרית זוכוביצקי - משרד התחבורה
צבי יוזנט - סמנכ"ל בכיר תנועה, משרד התחבורה
רונן ישעיהו - מנהל אגף תשתיות ופיתוח, משרד התחבורה
מריה כהן-אתגר - מהנדסת תנועה ארצית, משרד התחבורה
שוקי שדה - מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה
עו"ד בני רובין - משרד המשפטים
עו"ד יפעת רווה - משרד המשפטים
אמיר שביט - אגף התקציבים, משרד האוצר
רוני לווינגר - המשרד לביטחון פנים
סנ"צ שולמית שמעון - ראש חוליית תעבורה, מחלקת התנועה
רפ"ק חזי שוורצמן - אגף התנועה, המשרד לביטחון פנים
עו"ד שרה גרינברג - יועצת משפטית, מע"צ
מוטי פלדמן - מזכיר מועצת המובילים
אברהם פריד - יו"ר ארצי, אירגון בעלי המוניות
אבי גולן - יו"ר אירגון מורי הנהיגה
דוד ריכטר - אירגון מורי הנהיגה
צבי זימרמן - חב' קמור רכב בע"מ
אריה אידלסון - מועדון האופנוענים
תקוה נוימן - איגוד הצרכנים
סדרהיום
¶
1. תקנות התעבורה (תיקון מס' 7), התשס"א-2001
2. צו התעבורה (עבירות קנס), התשס-2000, שיעורי קנסות
(סעיף 3 והתוספות לצו)
1. תקנות התעבורה (תיקון מס' 7), התשס"א-2001
היו"ר אברהם פורז
¶
בוקר טוב, אני פותח את הישיבה. על סדר היום תקנות התעבורה (תיקון מס' 7). נעבור על כל תקנה בנפרד. 1. "תיקון לתקנה 23 המקנה סמכות לעובדי מע"צ שהוסמכו בידי מפקד המחוז של משטרת ישראל, לאחר שהוכשרו לכך, לתת הוראות לעוברי דרך במקום שבו מתבצעת סלילה או עבודות אחזקה של הכביש". זה ברור שהם יהיו גם לבושים כמו שצריך?
היו"ר אברהם פורז
¶
אתם יודעים שהשוטרים, במקומות בהם מתבצעות עבודות, במקום לכוון באמת את התנועה, שמים את הניידת בצד, מפטפטים ומעשנים? זה פשוט מביש, מביש. אתה לא רואה אותם אף פעם ממלאים תפקיד כמו בני אדם. כל פעם אני חושב לעצור, לקחת את המספרים שלהם ולהתלונן.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
ההכשרה היא לא רק עניין של אימוץ נורמות, אלא כדי שאתה תגיע לאותו קטע דרך, שלא תתבלבל אם הוא מנפנף או שהוא מכווין אותך.
היו"ר אברהם פורז
¶
שמע"צ יעשו לו מדים מיוחדים, משהו שיהיה ברור שהוא איש רשות. כמו מאבטחים בכניסה לקניון שיש להם עניבה או תג. משהו מזהה.
היו"ר אברהם פורז
¶
2. "הוספת תקנה 28א הבאה לאסור על מורה נהיגה להשתמש בזמן שיעור נהיגה בטלפון, שלא באמצעות דיבורית". למה? ההגיון של דיבורית הוא שהידיים שלך יהיו על ההגה, אבל למורה לנהיגה אין הגה, בשביל מה הוא צריך דיבורית? שיצעק יותר חזק ויבלבל את התלמיד? תשומת הלב מוסחת לא בגלל דיבורית.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין לזה שום משמעות. מר רונן, עצם השיחה בדיבורית מוציאה אותך מהריכוז משום שאתה מרוכז בשיחה, אלא אם כן אתה איש אשכולות ידוע ובעל יכולת יוצא דופן. אם אתה אדם ממוצע, כשאתה מדבר בפלאפון אתה פחות מרוכז. מה עדיף לי, שמורה הנהיגה יצעק לרמקול או עדיף שכבר ידבר? אתה יכול לאסור על מורה לנהיגה לדבר בכלל בפלאפון.
רונן ישעיהו
¶
הטענה היתה שמורי הנהיגה בעצם מנהלים את המשרד מתוך האוטו וקובעים פגישות ובינתיים התלמיד נוסע. הכוונה היתה שהנהג לא יעשה את זה תוך כדי שיעורים, אבל זה כנראה לא יכול להיות. אנחנו מנסים להציל חלק מתשומת הלב שלו לטובת העניין.
היו"ר אברהם פורז
¶
להיפך. הוא מסתכל ביומן, צועק לרמקול והתלמיד מתבלבל. אני לא מאשר את התקנה הזאת, היא מיותרת.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
היום אין למורה לנהיגה מגבלה בחוק לדבר בפלאפון. זאת נקודת המוצא ואנחנו רואים בזה סיכון רב ביותר. אם אנחנו משאירים את המצב הנוכחי כפי שהוא, נהיה בבעיה משום שמורי נהיגה ידברו בפלאפון כשהוא צמוד לאוזן.
היו"ר אברהם פורז
¶
תאסרו את זה בכלל ואז מחיר שיעור הנהיגה יעלה, כי מורי הנהיגה יצטרכו להקדיש שעות נפרדות לתיאומים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא יודע. העולם לא מושלם. מורה לנהיגה צריך גם קצת לנהל את העסק שלו, הוא גם עצמאי ואלה לא חיים קלים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין מה לעשות. איש עסקים, שמנהל את כל העסקים שלו מהאוטו, זה בסדר? בעיניי, אדם שלא מחזיק את ההגה, הדיבורית לא מעלה ולא מורידה. אם הידיים שלו פנויות, עדיף שילחש לפלאפון בשפופרת מאשר יצרח לרמקול ויבהיל עוד יותר את התלמיד. אני לא מאשר את התקנה.
תקנה 54(ה) -
היו"ר אברהם פורז
¶
מאושר.
4. "תיקון תקנה 72(א) - בתקנה 72(א) לתקנות העיקריות, במקום פסקה (8) יבוא: בתחום הדרך מעשרים מטרים מהפס הקרוב ביותר של מפגש מסילת הברזל עד עשרים מטרים אחרי המפגש". מה זה אומר?
רונן ישעיהו
¶
לפי תקנה 72(א) היום יש איסור לחנות עשרים מטרים ממסילת ברזל. לאחרונה הופיעו קווי רכבת עם שתי מסילות ולכן היה צריך להסביר במפורש שהמרחק עשרים מטרים חל מהמסילה הקרובה ולא מהמרכז.
היו"ר אברהם פורז
¶
אושר.
5. "בתקנה 76(ג) לתקנות העיקריות, במקום "50 מטר ממבנה אלא בעת הספקה לצרכן בלבד" יבוא "400 מטרים מבנין מגורים או ממבנה ציבורי אלא לצורך פריקה או טעינה של החומר המסוכן לבניין או למבנה האמורים, או ממנו". על מה מדובר?
עדה וייס
¶
זאת התאמה לתקנות שירותי הובלה. תקנות שירותי הובלת חומרים מסוכנים אוסרות חניה במרחק של פחות מ-400 מטרים מבניין מגורים, אלא אם הוא מספק לבניין.
מוטי פלדמן
¶
השאלה היא אם נותנים לו פתרון אחר היכן להחנות את הרכב. כשאומרים 400 מטר זה יכול להיות גם מחוץ לעיר, גונבים לו את המשאית ואז הנזקים הרבה יותר גדולים. צריך לתת פתרון אחר.
מוטי פלדמן
¶
אני בהחלט מסכים לכך שצריך לחנות 400 מטר מבניין מגורים, אבל השאלה היא אם יש פתרון אחר? כשהוא חונה במקום אחר הוא מקבל דוח מהמשטרה על כך שהוא חונה על אם הדרך בדרך בין-עירונית.
היו"ר אברהם פורז
¶
אולי באמת בלילה הוא צריך להיות בלי החומרים. בגמר יום העבודה, שירוקן את המשאית מהחומרים המסוכנים. אתה לא מחנה אוטו עם חומרים מסוכנים לחניית לילה. לפני שאתה מחנה את האוטו, אתה אמור להיפטר מהחומרים האלה ואם לא, להשאיר את זה בחצרים של המפעל שעוסק בזה. אם, חלילה, תחנה במקום הכי טוב בעולם, במקרה תהיה שם תאונה ומשאית אחרת תפגע בך, הסברים לא יעזרו.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין לי פתרון. רונן שמע את הבקשה ואני מבקש לתת את הדעת לעניין. בינתיים התקנה מאושרת.
6. " בתקנה 83ג לתקנות העיקריות, במקום פסקה (5) יבוא: הנוהג במונית בדרך עירונית כשיש בה נוסעים וכן הנוסעים במונית בדרך עירונית במושב האחורי". על מה מדובר פה?
סנ"צ שולמית שמעון
¶
אנחנו מבקשים שבמקום המילה "נוסעים" ייכתב: נוסע אחד או יותר. אחר כך אנחנו מסתבכים עם חוק הפרשנות ועם השופטים. אנחנו מבקשים שהנושא הזה יהיה סגור וחד משמעי. יש לנו כבר פסיקה בנושא אזניה ואזניות והפנו אותנו חזרה למחוקק.
היו"ר אברהם פורז
¶
הגב' בנדלר, את הפוסקת האחרונה בשאלה. את תעברי על התקנה ותחליטי אם יש פה בעיה אמיתית או לא. אני רוצה לשאול את המשטרה ברצינות האם היא אוכפת חגירת חגורות בדרך בין-עירונית במוניות?
סנ"צ שולמית שמעון
¶
כל הנושא של חגורות בטיחות הוא קצת בעייתי כשמדובר במושב האחורי, כי קשה לראות, בעיקר את חגורת המתניים שקשורה למי שיושב באמצע, אבל כשמצליחים לראות, אוכפים את זה.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
לא. בהנחיות לשוטרים, כאשר מדובר ביותר מדוח אחד לנהג, נאמר שלא רושמים יותר משני דוחות לאדם אחד בגין אותה עבירה, אלא אם כן מדובר בעבירה טכנית.
היו"ר אברהם פורז
¶
לדעתי צריך להכניס לכל מונית חובה של שלט שייאמר בו שלפי התקנות חובה לחגור חגורת בטיחות ואז האחריות היא על הנוסע.
היו"ר אברהם פורז
¶
ברכב פרטי נוסע אדם שבא אצלך או מטעמך או חבר או קרוב משפחה ויש לך זכות גם להוריד אותו בכל עת. בני משפחה לא יסבכו את הנהג וזה אחרת. מונית היא רכב ציבורי. בינינו לבין עצמנו, את חושבת שבאוטובוס זה פחות מסוכן להיות לא חגור?
היו"ר אברהם פורז
¶
לגבי חובת החגירה יהיה שלט בכל מונית ואז הנהג יהיה פטור. אני לא חושב שאפשר להטיל אחריות כזאת על הנהג. אגב, באיזשהו מקום המדינה אמנם כופה חגורות כי היא דואגת לבטיחות הנוסעים, אבל אדם רוצה לפעמים להסתכן מתוך ידיעה ברורה שאי חגירה מסכנת אותו ואולי זאת זכותו להסתכן. ודאי לא חובתו של נהג המונית להיות בייבי-סיטר. יהיה שלט בכל מונית לגבי הנוסעים מאחור וזה שלידו, הוא יכול להקפיד איתו.
7. "לא יגרור אדם רכב באמצעות מכונה ניידת אלא אם כן הרכב הנגרר הוא ציוד לביצוע עבודה שמהכונה הנייגת, על פי קביעת יצרנה, מיועדת לבצע". מה זה מכונה ניידת?
היו"ר אברהם פורז
¶
מאושר.
8. "בתקנה 101 לתקנות העיקריות, אחרי "עולה על 3 מטרים", יבוא "או רכב ליווי כמשמעותו בתקנה 85(ו) , ובסופה יבוא "הנראה לעוברי הדרך מכל הכיוונים". נא להסביר.
עדה וייס
¶
רכב ארוך חייב בפנס על הגג והתקנה באה להבהיר שהאור המופץ מהפנס ייראה לכל עוברי הדרך, גם לאלה שנוסעים מלפנים. היום התקנה לא ברורה.
מוטי פלדמן
¶
אני מבקש להביע את דעתי. מצד אחד אסור לו לנסוע עם הפנס הזה כשהוא מהבהב ומצד שני, אם הוא רכב ארוך הוא צריך כל היום להרכיב ולפרק, להרכיב ולפרק. אם הוא מוביל לאורך שלושה מטרים, הוא צריך להרכיב אותו ואחרי שלושה מטרים הוא צריך לפרק אותו. זה מה שנובע מכאן, שהוא צריך פנס מהבהב, אבל יש תקנה אחרת, שאוסרת לנסוע עם פנס מהבהב.
צבי יוזנט
¶
התקנה אומרת שאם הרכב הוא מעל 20 מטרים והרוחב שלו עולה על 3 מטרים, צריך להיות לו פנס על הגג שמפעיל אור צהוב מהבהב שגם ייראה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם כך תתקינו תקנה שאומרת שמי שמפעיל פנס כזה כשהוא בלי מטען, זאת עבירה ותעשו את זה ברירת קנס.
אתי בנדלר
¶
על מנת שזאת תהיה ברירת קנס אתה צריך לקבוע באיזו דרגה והם יצטרכו להביא את זה לאישור הוועדה.
היו"ר אברהם פורז
¶
250 ש"ח כי זאת עבירה די חמורה.
9. "תיקון לתקנה 119 הבא להסמיך את רשות הרישוי לפטור מטעמי בטיחות מחובת חבישת קסדה באופנועים מסויימים". מה זה?
צבי יוזנט
¶
מדובר באופנוע מסוג BMW שיש בו גם חגורות ואם יש חגורה אסור קסדה. ניסינו לעשות את זה כפטור, אבל משרד המשפטים אמר שחייבים לעשות את זה בחקיקת משנה. כל העולם פוטר כי ברגע שיש חגורה אסור כובע כי זה מעלה את המשקל.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
אנחנו מבקשים להוסיף: ובלבד שהפטור יצויין ברשיון הרכב, אחרת אנחנו לא נוכל לדעת. איך השוטר יוכל לדעת אם הוא חייב קסדה או לא?
היו"ר אברהם פורז
¶
היא צודקת. אנחנו מאשרים את התקנה ומוסיפים תקנה נוספת שאומרת שלגבי אופנוע מסוג זה, רשות הרישוי תרשום הערה מתאימה ברשיון.
היו"ר אברהם פורז
¶
הפטור נכנס מיידית והדבר ייכתב ברשיון הרכב עם חידושו. כמה אופנועים כאלה נמכרו? חמישים?
עדה וייס
¶
תקנות 144, 146 ו-148 הן אותו עניין - ביטול כל ההוראות שקיימות היום בתקנות התעבורה על מכשירי קריאה בדרך, שכבר לא פעילים. בדרכים בין-עירוניות עדיין מוצבים בכמה מקומות מכשירי קריאה, שהיו מטלפנים לעזרה ראשונה. אנחנו מבקשים לבטל את כל ההוראות, זה כבר לא רלוונטי, זה לא בשימוש והסירו את העמדות.
עדה וייס
¶
כן, או בעל רשיון לטרקטור. אני רוצה להוסיף שגם בעל רשיון לאופנוע דרגה ב' יוכל לנהוג בטרקטורון.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש טרקטורוני שלג בחו"ל ולא מבקשים עבורם רשיון נהיגה בכלל.
16. " ברכב עבודה שמשקלו הכולל המותר לפי רשיונו אינו עולה על 14,999 טון". מה זה אומר?
סנ"צ שולמית שמעון
¶
לא היה. לרכב עבודה לא היה רשיון נהיגה. זה מסדיר את הנושא של רשיון נהיגה לרכב עבודה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם היא משאית, ממילא חלות עליה תקנות של משאית ואם היא לא משאית, היא כאילו כמו משאית. הרי ברור לגמרי שבעל רשיון נהיגה לטוסטוס לא יכול לנהוג בדבר כזה בכביש. אנחנו מאשרים.
מה זה סעיף 17 ו-18?
היו"ר אברהם פורז
¶
התקנות מאושרות.
19. "בתקנה 221(א) לתקנות העיקריות, בפסקה (1)(א), אחרי באופנוע יבוא "או בתלת אופנוע". למה הכוונה?
חוה ראובני
¶
בעבר כולם היו מוגדרים כ-ב', לא משנה מה נפח המנוע שלהם. אחר כך הגיעו אופנועים עם 49 סמ"ק ותיקנו את התקנות כך שזאת דרגה א'.
עדה וייס
¶
היום התקנה קובעת שרכב, שניתנה עליו הודעה על אי שימוש, יראו אותה כאילו נכנסה לתוקף בראשון לחודש שבא אחרי מתן ההודעה. אנחנו מבקשים לקבוע שהודעה על אי שימוש תיכנס לתוקף ביום מתן ההודעה.
היו"ר אברהם פורז
¶
21. "בתקנה 305א לתקנות העיקריות, אחרי "נושא עליו פרסומת" יבוא "המתחלפת בזמן נהיגת הרכב ופרסומת".
עדה וייס
¶
"לא ינהג אדם ולא ירשה לאחר לנהוג ברכב, הנושא עליו פרסומת העלולה להפריע את שדה הראיה, המסתירה את פנסי הרכב, המפריעה להפעלתו של הרכב או הפוגעת במבנה הרכב ובתקינותו". אנחנו רוצים להגביל אפשרות התקנת פרסומת המתחלפת בזמן נסיעת הרכב.
רונן ישעיהו
¶
אותו הדבר. פנינו לעיריית תל-אביב ורמת-גן והן לא מתלהבות כי יש להן אגרות לא קטנות מהעניין הזה. אנחנו נמצאים איתם במשא ומתן ונראה מה יהיה. אתה רואה נהגים שנוסעים ומסתכלים הצידה.
אתי בנדלר
¶
הרי יש איסור לנהוג ברכב שיש עליו פרסומת, שעלולה להסיח את תשומת הלב של נהגים אחרים, לא של הנוהג. "לא ינהג אדם ולא ירשה לאחר לנהוג ברכב הנושא עליו פרסומת, העלולה להפריע את שדה הראיה שלו, המסתירה את פנסי הרכב".
אתי בנדלר
¶
אנילא בטוחה. אני סבורה שמטרת כל התקנה הזאת היא לא רק למנוע הסטת תשומת הלב של הנוהג עצמו אלא גם של נהגים אחרים. אני סבורה, אדוני היושב ראש, שמדובר בתקנה שמטרתה להבטיח את בטיחות הנוסעים בין ברכב ובין מחוץ לרכב.
אברהם פריד
¶
אני יוצא מתוך הנחה שאם הפרסומת לא מתחלפת, מותר. אני רוצה להבטיח לעצמי שלא יבוא מחר שוטר לנהג מונית, שנושא פרסומת לא מתחלפת, ויגיד לו אסור.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו מאשרים את זה שהפרסומת לא מתחלפת. אין צגי טלוויזיה או מסכי וידאו על מכוניות נוסעות. הפרסומת על מכוניות נוסעות היא קבועה בלבד. אני מציע להיעזר בנסיון בעולם כי יש בעיה לגבי טלוויזיית החוצות. יכולה להיטען טענה שהיא מיועדת להולכי רגל.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון, זה באמת מסיח את הדעת, אבל מצד שני, כשאתה עומד ברמזור ומשתגע, לפחות אתה רואה משהו. אני מציע לנהוג מנסיונם של אחרים.
היו"ר אברהם פורז
¶
מצד שני, את תשומת לב הנהג יכולות להסיח גם כל מיני תופעות על המדרכות. אסור שהפרסומת תתחלף בזמן שהרכב בתנועה.
רונן ישעיהו
¶
דרך אגב, יש שלטים גדולים של עבודי שמוצבים על גגות בניינים ומתחלפים פעמיים-שלוש בדקה. אנחנו לא עושים מזה עניין, אבל החלפה על מסך וידאו בקצב של סרט, זה דבר שאנשים ממש לא עומדים בו.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה ממש סרט. תקנה 21 מאושרת. תקנה 22: "בתקנה 492 לתקנות העיקריות, פסקה 2 - תימחק. מה זה?
אברהם פריד
¶
בעבר וגם בהווה משתמשות תחנות מסוימות, שהפעילו קווי שירות מורשים, להפעיל מוניות גדולות נוספות מול ויזה. אתם רוצים לבטל את הוויזה כך שאם אין לו רשיון מקורי, הוא לא יכול.
אברהם פריד
¶
אני מתנגד התנגדות נחרצת. יש כ-2000 מוניות שירות והן זמניות בלבד. אתם יודעים שהן זמניות והן תחלפות כל הזמן. אתם באים לשלול מאותה תחנת מוניות, שהיום יש לה שירות ומחר אין לה, מלעסוק גם בנסיעות מיוחדות. לדעתי זה גזר דין מוות לענף הזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא, זאת לא הכוונה. הם לא רוצים לתת למי שיש לו שירות, להשתמש במוניות.
אברהם פריד
אני מבין את זה. מי שיש לו קו שירות ויש לו רשיון לשירות מורשה.
רוני לוינגר
¶
יש מקומות בארץ בהם השימוש בוויזות הפיקטיביות האלה הוא כל כך גורף. רמלה, לדוגמה, קיבלה ממשרד התחבורה רשיון שירות לקו מסוים ותחנת מוניות בראשון לציון קיבלה רשיון שירות בקו מסוים. הם נותנים ויזות חודשיות הדדיות אחד לשני ואז כל הקווים מתערבבים.
היו"ר אברהם פורז
¶
מה רע בזה? לא מבחינתך בתור אכיפה אלא בתור מדיניות? מה אכפת לנו שיהיה ניצול יותר רציונלי של מוניות? מה זה מפריע לנו? אני מבין שלא רוצים שאדם פרטי ינהג מונית, את זה אני מבין, אבל אם מוניות עושות מיגוון של דברים, מה זה עניינה של המדינה?
היו"ר אברהם פורז
¶
הוא מתחרה עם אחרים ואחרים מתחרים בו. לו היה הדבר בידי, הייתי אומר שכל מי שיש לו מונית, שיעשה איתה מה שהוא רוצה - שיסע בקו שירות, שיעבור מתחנה א' לתחנה ב', היום הוא צריך לנסוע מראשון ריק לרמלה כי אסור לו לקחת נוסעים ברמלה והנהג מרמלה צריך לנסוע ריק לראשון. למה?
רונן ישעיהו
¶
העניין יותר מסובך מאשר שהנהג ייסע ריק או לא. כל הרגולציה והוויסות של קווי שירות בתחבורה הציבורית הוא נושא גדול ורחב עם המפעילים הגדולים, עם הסובסידיה שכרוכה בזה.
רונן ישעיהו
¶
הוויכוח לא נמצא בינינו כי העניין נדון בבג"צ וקיבל גושפנקה. יש לזה כיסוי, זה הגיוני וזה עמד במבחן. העניין של רישוי קווי השירות בצורה של עודף רגולציה או רגולציה מאוזנת הוא לגיטימי והגיוני ויש לו הסבר כלכלי ארוך ומפולפל. אני חושב שכרגע אין טעם להיכנס לזה.
אברהם פריד
¶
האדון הנכבד דיבר על יחידה מיוחדת שהוקמה לצורך האכיפה. ביקשנו את היחידה כי אוטובוסים יתחילו לפעול בקווים מסוימים ולא מוניות. במקום לארוב לאותו רכב ולראות אם הוא נותן קבלות, התחילו לחפש את בעלי המוניות, לבדוק את הרשיונות ולראות אם הם נוסעים ימינה או שמאלה. אותן 2000 מוניות שקיבלו את הרשיון, קיבלו אותו תחת פיקוח כל שנה מחדש והם עובדים על אותו קו מורשה. אם נהג המונית סטה ימינה ברשות או לא, זה מול התחנה השניה. חפשו את אלה שאין להם בכלל רשיונות.
רוני לוינגר
¶
אנחנו אוכפים גם את תקנה 84א שמדברת על הסעות בשכר. הקנס עליה הוא 210 ש"ח וביקשנו להעלות את הקנס. אנחנו אוכפים במידה שווה גם את התקנות 494 ו-498 הנוגעות למוניות וגם תקנות שנוגעות להסעה בשכר. אנחנו עובדים בשיתוף עם משרד התחבורה ויש לנו מערך אכיפה ארצי.
היו"ר אברהם פורז
¶
יש במשרד שלכם צוות חשיבה או שמישהו נותן את דעתו לכך שיעשו קצת ליברליזציה בתחום הזה?
רונן ישעיהו
¶
כן, כן. אצל אלכס לנגר יש אגף מיוחד לתחבורה ציבורית שכל כולו עוסק בנושא הזה, כולל ההפרטה והפישוט והרגולציה. אם אתה רוצה, אני חושב שהוא יכול לתת לך יותר מידע.
היו"ר אברהם פורז
¶
בשלב זה, רבותי, התקנות האלה אינן מאושרות. אני אבקש ממנהלת הוועדה לזמן את מר לנגר, את נציגי המוניות וגם אחרים לישיבה. השקפת העולם שלי אומרת שמונית היא מונית ותן לה לעשות מה שהיא רוצה. רוצה לעשות שירות? בבקשה. רוצה לעשות שירות לצד אחד וספיישל לצד שני? בבקשה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא מאמין שיש היום הרבה מדינות בעולם בהן שוטר יכול להיכנס למונית ולבדוק לאן היעד של הנהג והאם הוא בתחנה וכו'.
רונן ישעיהו
¶
בכל המוניות בעולם אין קווי שירות, זאת המצאה ישראלית. הם 'מתלבשים' על הקווים השמנים, הריווחיים.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, יתקיים פה דיון יותר מסודר בעניין הזה. השקפת העולם שלי אומרת לתת לשוק לעשות את שלו. בקווים לא ריווחיים בקואופרטיבים, במקום לשלוח אוטובוס ארוך, שישלחו מיניבוס וישפרו את השירות.
היו"ר אברהם פורז
¶
כן. התקנות האלה מופרדות מיתר התקנות עד לדיון בנושא במועד אחר. בשלב זה אין אישור.
תיקון התוספת -
היו"ר אברהם פורז
¶
התקנה שמדברת על פטור מקסדה לגבי אופנוע שיש בו חגורות בטיחות, לגבי הציון ברישיון הרכב יינתנו שלושה חודשים.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה יכול להיות גם בנספח שהוא חלק מהרשיון.
2. צו התעבורה (עבירות קנס), התשס"-2000 - שיעורי קנסות (סעיף 3 והתוספות לצו)
לאה ורון
¶
גם אם יש בקשה מיוחדת וגם אם היא הגיעה, אין לי אלא להצטער אם נעשתה טעות ולא ידענו שזה דחוף, אבל אם זה לא על סדר היום, אנחנו לא יכולים לדון בזה.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
לפני שאנחנו ממשיכים יש לנו חוב. במספר סידורי 13 ביקשת לחזור עם שיעורי בית ולפצל את זה. בוועדה אושר החלק הראשון, סעיפים 22-14 שמתייחסים לתמרורים. אנחנו מציעים להוסיף, במקום מספר סידורי 13, את 13 ואת 13א ואני מתחילה בכוונה עם 13א כי זאת קבוצת התמרורים שאנחנו חושבים שעליהם צריך להיות סכום קנס גבוה יותר. כל יתר התמרורים שלא צויינו וכל תמרור נוסף אחר שלא צויין בצו עבירות קנס ושתותקן לגביו תקנה נוספת, כלומר הוא ייכנס כתמרור חדש, הקנס עליו יהיה 250 ש"ח.
בדפים שלפניכם ניסיתי לציין בקצרה את משמעות התמרורים ואני מדברת על תמרור ב1 עד ב18 שכולם איסורי כניסה של כל מיני סוגי רכב או איסורי פניה, שבמהות שלהם אנחנו רואים אותם כמו אותו איסור פניה שקיים בהכוונה על ידי רמזור, למשל. אני מדברת על כל התמרורים שמכווינים את הנהג אם להמשיך ישר, אם לפנות ימינה או שמאלה, אם להתקדם או לעצור וכולם באותה חבילה אחת, בקנס של 500 ש"ח.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
יש ספציפית בצו. בחלק של הצו שכבר אישרנו, רוב תמרורי החניה נכנסים ב-250 ש"ח. גם הקנס על שימוש בצופר הוא 250 ש"ח. לא נשארים הרבה תמרורים שהקנס עליהם הוא 250 ש"ח.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע שנעבור על כל התמרורים שעבירה עליהם היא 500 ש"ח ועל דרך השלילה נדע שכל מה שנופל ב-500 הוא 250 ש"ח.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
זה אותו הדבר כמו כל איסורי הכניסה.
ב-2 - איסור כניסה, ב-3 איסור פניה שמאלה וב-3 איסור פניה ימינה - על כל העבירות האלה הקנס הוא 500 ש"ח.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא בהכרח. יש מדינות בעולם שאפשר לפנות ימינה גם ברמזור אדום וכשיש לך אור ירוק בפניה שמאלה אתה ממתין שהמכוניות שבאות מולך יעברו ואז אתה פונה.
רונן ישעיהו
¶
נראה למי יש אומץ להנהיג את זה בארץ. לעניין הפניות שמאלה, רוב השימוש בתמרורים האלה הוא ברמזורים שאין בהם פניה שמאלה. אם אתה מקל בעניין הזה ומישהו פונה שמאלה בכל זאת - -
רונן ישעיהו
¶
לא, מכיוון שכאשר אדם פנה שמאלה ואסור לו, באותו זמן יש אור ירוק למכוניות הבאות ממול ואז מתקיימת התאונה המובטחת. לכן זה חמור באותה מידה כמו לנסוע נגד הכיוון באין כניסה.
היו"ר אברהם פורז
¶
נשאיר את זה 250 ש"ח ונראה.
איסור פניית פרסה לימין - 250 ש"ח. פניית פרסה לשמאל - גם 250 ש"ח. תן זכות קדימה לתנועה מהכיוון הנגדי - 250 ש"ח. איסור עקיפת רכב הנע על יותר משני גלגלים - 250 ש"ח. איסור עקיפת רכב הנע על יותר משני גלגלים לרכב מסחרי מעל 4 טון - זה צריך להיות 500 ש"ח.
היו"ר אברהם פורז
¶
איסור כניסה לרכב מנועי למעט אופנוע - 500 ש"ח. איסור כניסת אופנוע - אני מציע שזה יהיה רק 250 ש"ח כי זה רק עניין של רעש בדרך כלל. איסור כניסה לכל רכב מנועי - 500 ש"ח. איסור כניסה לרכב מנועי מסחרי, שמשקלו הכולל המותר בטונות עולה על הרשום בתמרור - זה בעיה.
היו"ר אברהם פורז
¶
איסור כניסה לכל רכב, שמשקלו הכולל עלוה על הרשום בתמרור - 500 ש"ח. איסור כניסה לרכב ומטענו שרוחבו עולה על מספר המטרים הרשום בתמרור -
היו"ר אברהם פורז
¶
יכולה להיות בעיה רצינית אם הוא נכנס למקום, הוא לא יכול להתקדם ואז הוא גורם לפקק תנועה.
היו"ר אברהם פורז
¶
500 ש"ח. אלה עבירות עם כוונה פלילית מובהקת. אגב, בהרבה עיירות קטנות בחו"ל יש איסור כניסת משאיות וכלי רכב מסחריים והן עוברות לדרך עוקפת. רק מכונית פרטית יכולה להיכנס למרכז העיר או הכפר.
איסור כניסה לרכב ומטענו שגובהו עולה על מספר המטרים הרשום בתמרור - 500 ש"ח.
עצור ביקורת מכס - מה זה?
סנ"צ שולמית שמעון
¶
250 ש"ח, אבל אין צורך לציין אותו כאן כי הוא כבר לא מופיע אלא בצו בנפרד. אני מבקשת לעבור למספר סידורי 23.
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת אומרת שבמקום בו כלי רכב נהיגה רגיל לא יכול להיכנס, אוטובוס לימוד נהיגה יכול להיכנס?
חוה ראובני
¶
שמים את זה, למשל, במרכזי ערים. שלא ייכנס רכב לימוד נהיגה לרח' יפו. תלמיד לנהיגה באוטובוס הוא ממילא בעל רשיון נהיגה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל הבעיה שלכם היא בגלל היעדר אכיפה בכלל. אני רוצה לדעת מתי יותקנו מצלמות על אוטובוסים.
רונן ישעיהו
¶
כשיהיו מצלמות אנחנו נהיה במצב אחר. בינתיים אין לנו ואנחנו משקיעים הרבה בבניה של נתיבי תחבורה מיוחדים ועדיפות לתחבורה ציבורית.
רונן ישעיהו
¶
זה חלק מאבני היסוד לנושא עדיפות לתחבורה ציבורית. אם אתה לוקח לי את הכלי הזה או אם הכלי הזה לא מצויית או אם הכלי הזה חסר ערך בשטח, אין לי משהו אחר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני יכול להצדיק גם קנס גבוה, אבל זאת עבירה שמבחינת הבטיחות שבה היא לא מאד חמורה. 250 ש"ח לדעתי זה מספיק.
חוה ראובני
¶
בנתיב לתחבורה ציבורית הרבה פעמים יש תחנות אוטובוס אבל זה חד נתיבי. כלי הרכב הפרטיים מתחילים לעקוף את האוטובוסים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מסכים ל-250 ש"ח. הרי לא הצעתי לתת להם פרס. אני מבטיח לכם שאם הייתם נותנים לקבלן לשים את המצלמות על האוטובוסים, המדינה היתה גובה בדיוק כפול מעלות המצלמות. עשו את זה בלונדון ודיברנו על זה אלף פעם. המשטרה שמה על האוטובוסים מצלמות ואז האכיפה היא כמעט 100%.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש ממנהלת הוועדה להכין מכתב בחתימתי לשר לביטחון פנים ולשר התחבורה, שאומר שאני חושב שהדרך להתמודד עם האכיפה של הנסיעה בנתיבי התחבורה הציבורית היא התקנת מצלמות על אוטובוסים, בדומה למה שנעשה בבריטניה, ואני מבקש ליישם את זה לאלתר. אני גם חושב שהסכום שהמדינה תגבה מקנסות יעלה באופן דרמטי על העלות של הדבר. פרט לזה, אם חשוב שלא ייכנסו, צריך לאכוף.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
כבר קבענו. אנחנו מדברים על תמרורים ב-40 עד ב-47, שהם כל הסימונים שמופיעים גם על גבי הרמזור וגם בתוך הרמזור ואני לא יכולה להתייחס אליהם אחרת.
רונן ישעיהו
¶
יש לנו סדרה של תמרורים שהם חץ לבן על רקע כחול. אנחנו משתמשים בהם בעיקר מעל פנסי הרמזורים והפנס מתחת לאותו חץ מגדיר איזה פניות מותרות. כל הלוגיקה שמאחורי הקביעה הזאת נלקחת אחר כך בחשבון בבדיקת כיווני התנועה המנוגדים וזמני הפינוי ביניהם. מי שנוהג בניגוד להם, זה כאילו הוא נסע באדום, כי במקום שבו התרתי למישהו אחר לנסוע על סמך זה שאחר אמור לנסוע רק ישר והוא נוסע שמאלה, משבש את כל הסיפור.
רונן ישעיהו
¶
כל תשתית הפעילות של הרמזור וכל היכולת שלו לתרום לבטיחות נמצאת בעצם פה. בלי זה אני יכול לפרק את הרמזורים. אם אין ציות לכיוון הנסיעה המותר, בשעה שאני נותן גם לאחרים לנסוע על סמך זה, מה הועלנו?
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה מתכוון לדוגמה שהרמזור מראה רק ישר והנהג פנה שמאלה. אז, למעשה, כאילו נסע באדום כי הוא חסם את הנתיב.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מסכים.
זכות קדימה במעגל - 250 ש"ח.
עבור את המקום המסומן בתמרור מצד שמאל/ימין בלבד - 250 ש"ח מספיק.
כניסה לרכב מנועי בלבד - על מי מדובר?
רונן ישעיהו
¶
אנחנו מדברים על דרכים מהירות. בדרכים מהירות יש לנו עניין להזרים מהר והרבה ולכן אנחנו לא רוצים שרכב איטי ייכנס לשם.
עו"ד יפעת רווה
¶
מה ההבדל מבחינה עקרונית בין ב- 52 שמתיר כניסה רק לרכב מנועי לבין ב- 53 שמתיר כניסה רק לרכב ממהירות מסוימת.
רונן ישעיהו
¶
ב-52 מדבר על רכב מנועי בכל מהירות שהיא. ב-53 מדבר על רכב שהוא איטי, או מתוך זה שהוא לא יכול או שאסור לו. אנחנו יודעים בהנדסת תנועה ששונות בין מהירויות היא לפעמים גורם לתאונות יותר גדול מאשר המהירות עצמה. על מנת לקבל יותר אחידות באותם צירים מהירים, אנחנו מנסים למנוע מהרכב האיטי והמסורבל להיכנס.
עו"ד יפעת רווה
¶
מבחינת האיסור על רכבים אחרים זה אותו דבר. אני לא רואה את ההבדל בין שני האיסורים כי שניהם מתירים רק לרכב מסוג מסוים.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
אני מבקשת לדלג על מספרים סידוריים 34 ן-35 כי הוא לא שייך לקבוצה הזאת ולא ביקשנו להכניס אותו.
היו"ר אברהם פורז
¶
מספר סידורי 36 - איסור כניסה לטרקטור ולרכב עבודה - 250 ש"ח.
37 - איסור כניסה לעגלות רתומות לבעלי חיים - 250 ש"ח.
38 - איסור כניסה לאופניים - 100 ש"ח.
39 - איסור כניסה להולכי רגל - 100 ש"ח.
40 - איסור כניסה לרכב המוביל חומר מסוכן -
עו"ד יפעת רווה
¶
אני מבקשת להעלות שוב את מספר סידורי 31. מדובר על שימוש רק בצד ימין של הדרך ומדובר על כלי רכב שנוסעים בצד שמאל ומעכבים את התנועה. הקנס הנוכחי הוא 190 ש"ח ואנחנו הצענו 250 ש"ח, אבל הוועדה קבעה 500 ש"ח. דנו שוב בסעיף הזה במשרד המשפטים ולדעתנו זאת תקנה שהאכיפה שלה היום ממילא לא גדולה, מכיוון ששוטרים באמת לא תמיד בטוחים אם אדם באמת עבר את העבירה, נסע בכוונה או שזאת איזושהי טעות. אנחנו חוששים שדווקא ההגדלה תמנע רישום דוחות. אנחנו חושבים שזאת עבירה שכן צריך לאכוף אותה, אבל 250 ש"ח מספיק.
חוה ראובני
¶
אי תנועה מצוייר. מוצע להעלות את הקנס 500 ש"ח, למעט במצב של העמדת רכב על זה ובהעמדה 250 ש"ח.
רונן ישעיהו
¶
לא, אתה יוצר מצב שבו אדם מוצא את עצמו בנתיב ההפוך ותאונות חזית-חזית שנגזרות מזה הן קשות ביותר.
היו"ר אברהם פורז
¶
התאונות לא נגרמות בגלל שהוא נכנס לשטח, אלא כי הוא לא יודע מה הוא עשה. זה כבר בשגגה. הדבר היותר חמור הוא שמישהו עומד על אי תנועה. נניח שמישהו עבר עם כמה גלגלים על הדבר הזה, אז מה?
מוטי פלדמן
¶
בצומת גלילות מצפון לדרום אתה יכול לראות את זה יפה מאד. יש שם פתח וכולם חותכים משם. הם עושים את זה בכוונה.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
בנושא שטח הפרדה יש שני סוגים - יש שטח הפרדה בנוי ושטח הפרדה צבוע. כאשר נהג נוסע על שטח הפרדה הוא עושה את זה בכוונה תחילה כדי לקצר את התהליך והוא מסכן את האחרים. לתנועה שמגיעה מנגד אין מקום להשתלב וזה מאד מסוכן. בנושא העמדת הרכב על שטח ההפרדה - בדרך כלל לא מדובר על העמדה על אי תנועה אלא על שטח הפרדה מסומן על פני הכביש. לא בכל המקרים בעצם העמדת הרכב עצמו יש סיכון ולכן יצרנו הפרדה בין הדברים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אבל לא יצרתם הפרדה בין סוגי שטח הפרדה. זה לא הגיוני כי הרי אחד שחנה היה צריך לנסוע כדי להגיע לשם.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא יכול להיות שאדם הגיע לשטח הפרדה בלי שהוא נסע לשם. אוטומטית העבירה היותר נמוכה לא קיימת כי כדי לחנות שם הוא צריך קודם כל לנסוע.
יגאל ביבי
¶
יש דוחות חניה של המשטרה ויש דוחות חניה של העיריה. חניתי על אי תנועה בתל-אביב וקיבלתי קנס של 360 ש"ח. הדוח של המשטרה הוא 250 ש"ח והדוח של העיריה הוא 360 ש"ח?
היו"ר אברהם פורז
¶
עיריית תל-אביב עשתה דוחות לחניה על מדרכות במשך שנים לפי סעיף שמדבר על מכשול על המדרכה. למיטב זכרוני בית המשפט פסל את זה ואמר שהחניית רכב על המדרכה היא לא מכשול ויש שם חוק עזר עירוני אחר.
עו"ד יפעת רווה
¶
הם כן יכולים להשתמש בזה. הוא קבע שאי אפשר להשתמש בזה רק בגלל שהיתה להם עבירה מינהלית.
יגאל ביבי
¶
חניתי על אי תנועה כזה בתחומי עיריית תל-אביב. בא פקח עירוני שם לי דוח של העיריה ובא שוטר ושם לי דוח של המשטרה?
עו"ד יפעת רווה
¶
יש פער בזה וזה בלתי סביר. המצב היום הוא שהוא יכול לקבל שני דוחות שונים ושני קנסות שונים וזה לא מתקבל על הדעת. בצו הזה ביקשנו לאחד את הסכומים ובמקביל אנחנו מתכוונים להוציא הנחיה. היום הקנס על חניה על המדרכה בכל העיריות הוא שבעים ש"ח.
עו"ד יפעת רווה
¶
כי הם השתמשו בחוק עזר שמירת הנקיון ולא בחניה על המדרכה. זה בלתי סביר ואנחנו מבקשים לשנות את זה.
יגאל ביבי
¶
זה נורמלי? אם היה לי מזל ובא פקח של חניה - 70 ש"ח, אם זה קנס על שמירת הנקיון - 360, אם באו שניהם - 600 ש"ח.
אתי בנדלר
¶
הצו הזה מתקן רק את גובה הקנסות ולא את המצב שבו שתי רשויות שונות נותנות דוח על אותה עבירה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הגב' בנדלר, הבעיה העיקרית היא זאת: יש חקיקת עזר עירונית ויש חוקי מדינה ולפעמים יש חפיפה בין הדברים.
עו"ד יפעת רווה
¶
ברגע שזה יהיה 250 ש"ח, הפער בין הקנסות לא יהיה כל כך גדול ואז נוציא הנחיה לרשויות המקומיות, שאומרת שלא מקובל עלינו שיאכפו חניה באמצעות חוק שמירת הנקיון. בשביל זה אנחנו זקוקים לכך שזה יהפוך מ-70 ש"ח ל-250 ש"ח.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
מספר סידורי 35 עומד בסתירה לתמרורים. אם התמרור על הרמזור מורה לך שמאלה או ישר - -
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה להבדיל בין אם השילוט הוא ברמזור או שלא ברמזור. אם זה ברמזור - 500 ש"ח כי צודק מר רונן שזה כמו נסיעה באור אדום. מצד שני, אם הוא פונה שמאלה במקום שבו אין רמזור, זאת עבירה אבל זה לא זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
כשזה ברמזור, הנהג שיש לו אור ירוק יוצא מתוך הנחה שכולם יכבדו את זכות הדרך שלו ואז הוא יוצא. אם אין פניה שמאלה ויש תנועה שחוצה, זה שבא לא יודע שלזה שממולו אין פניה.
רונן ישעיהו
¶
אני נוטה להסכים עם היועצת המשפטית, מפני שהיכולת של נהג לשפוט תוך כדי נסיעה איפה המקרה חמור, כאשר מישהו בא ממול ואיפה המקרה פחות חמור והוא יכול להחליט בו ברגע מה לעשות היא תיאורטית. ככל שהדבר הזה יהיה אחיד וגורף - יש לזה יותר סיכוי. אם הסכמת איתי לגבי רמזור, זה חייב להיות בכל צומת. היכולת לשפוט היא תיאורטית.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
כלי רכב מעל 10 טון מחוייב להיכנס לצומת ולצאת מהצומת מהנתיב הימני בלבד כאשר יש שניים או יותר.
יגאל ביבי
¶
אני מציע שלא תעשו לנו בלאגן בעיניים ותרכזו את כל הקנסות יחד לפי הסכומים שלהם. בפעם הבאה שתבואו לעדכן תעשו כך ואז אפשר לראות את החומרות, מה שייך למה וכו'. קשה לנו כאן לחשוב על העניין הזה כך. אני רואה שיש כאן כל כך הרבה עבירות והכל תלוי בטוב ליבו של השוטר ובסבלנותו. יש פה דברים כל כך דומים, שצריך להיות שוטר מאד אינטלגנטי ולא תמיד זה כך, כדי לדעת מה ההבדל. הרבה תלוי במצב הרוח של השוטר או בהבנת הנקרא שלו. לדעתי צריך לעשות סדרות שיהיו יותר קלות גם לשוטר וגם לאזרח. לי עצמי קשה קצת להתמצא בזה. אם הייתי שר התחבורה הייתי עושה לכם סדר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אז זאת לא עבירה.
נסיעה בכיוון הפוך בכביש חד סטרי - זה כמו תמרור אין כניסה. האמת היא שלפעמים אתה עושה עבירה כזאת בתום לב ואני אתן לכם דוגמה. מישהו בא לבניין, למקום שהוא לא מכיר, ויש שם חניה. מגרש החניה נראה לו דו סטרי והוא פונה.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
הבעיה היא שהוא נכנס לכביש הזה מאיזשהו כיוון והוא היה צריך לשים לב שהוא נמצא בכיוון חד סטרי. זאת בעיה מאד רצינית.
היו"ר אברהם פורז
¶
אי אפשר לומר שהקנס על עבירה על התמרור היא 500 והנסיעה עצמה היא 250 ש"ח ולכן נאשר 500.
איסור נסיעה על מדרכה -
חוה ראובני
¶
זה המקום להולכי רגל והקטנועים נוסעים עליהם. ילדים הולכים על מדרכה, לימדו אותם שעל מדרכה בטוח ללכת ופתאום בא קטנוע.
חוה ראובני
¶
אני מדברת עכשיו בשמם של הולכי הרגל כי בדרך כלל אני הולכת רגל ואני מדברת כאמא לילדים צעירים, שאני מלמדת אותם ללכת על המדרכה.
היו"ר אברהם פורז
¶
את בניגוד עניינים. 250 ש"ח. לא מדובר על מכונית שעולה על מדרכה כדי להחנות עם שני גלגלים.
היו"ר אברהם פורז
¶
הם לא צריכים לנסוע על המדרכות כי הם מתפתלים כל הזמן בין המכוניות. רוכב קטנוע שעולה על המדרכה עושה זאת כדי לעמוד ממש בכניסה לבית.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא נוסעים על המדרכות לטיולים. 250 ש"ח זה מספיק. הרי לא נוסעים על המדרכות כדבר שבשגרה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הוא נוסע על המדרכה שלושה מטר, מהכביש עד הבניין. למה שאופנוע יסע על המדרכות? אין לו מקום על הכבישים? מצידי תעשי נסיעה על המדרכה שיש בה כדי לסכן עוברי אורח - אני מוכן שהקנס על זה יהיה 500 ש"ח.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מסכים שרוכב אופנוע שהחליט לצאת לטיול על המדרכות, זה חמור, אבל אם הוא חתך את המדרכה לרוחבה כדי להגיע לבניין ולתת פיצה, זה לא מצדיק קנס כזה גבוה.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
"הנוהג ברכב שאינו מנועי וכן בטרקטור או ברכב איטי, חייב להיימין ולנסוע בשול הדרך אם הדבר דרוש ואפשר, כדי לתת מעבר לתנועה שמאחוריו".
סנ"צ שולמית שמעון
¶
עקיפת מכשולים מימין: "נמצא בכביש מבנה, עמוד, אי או שטח סגור לתנועת כלי רכב, המחייבים סטיה מהכיוון הישר, לא יעבור נוהג הרכב או מוליך בעלי חיים אלא מימינם, אלא אם יש תמרור במקום המורה לנהוג משמאלם".
סנ"צ שולמית שמעון
¶
במספר סידורי אנחנו נכנסים לנושא של תנועת מכונות ניידות: "לא ינהג אדם במכונה ניידת שמהירותה המירבית המתוכננת על ידי יצרנה עד 30 קמ"ש בדרך אלא לשם חצייתה, כאשר הנסיעה היא לביצוע העבודות של המכונה הניידת או בדרך עירונית בתחום עד 500 מטרים מהמפעל של בעלה, כמשמעותו בחלק י' או מחזיקה. לא יגרור אדם מכונה ניידת אלא אם כן הגרור מספיק לביצוע העבודה".
צבי יוזנט
¶
במקום לקחת את המכונה הניידת על משאית, הוא עולה על הכביש ועוצר את כל התנועה. הוא צריך לדעת שזה לא בסדר.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
לא ינהג אדם בטרקטורון בכביש אלא לשם חצייתו או כאשר הנסיעה היא בכביש שבתחום מושב או קיבוץ. גם לא בשולי הכביש.
היו"ר אברהם פורז
¶
עשיתי את העבירה הזאת. חבר שלי לקח אותי לטיול בטרקטורון והגענו למקום שבו אין כביש.
היו"ר אברהם פורז
¶
אי אפשר היה לחצות שם. היינו חייבים לנסוע בשולי הכביש על הכורכר בשביל להגיע לעוד מקום שממנו אפשר לרדת.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה ברור, אבל לפעמים המצב הוא כזה שהרי אין לך רשת שבילים בכל מקום. אם אתה מגיע לקצה שביל והקצה השני של השביל הוא כמה מאות מטרים הלאה, אין לך ברירה אלא לנסוע על הכביש.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
מספר סידורי 44 – איסורי טרקטורון – מהירות וקסדות – הגבלת מהירות וחובת חבישת קסדות.
צבי יוזנט
¶
זאת מכונה מוגבלת, אחרת נצטרך לקבוע שמי שרוצה רשיון לטרקטורון צריך רשיון כמו לרכב רגיל. הוא צריך ללמוד את חוקי התנועה, צריך לדעת להשתלב בתנועה וכו'.
רונן ישעיהו
¶
אבל הדברים קשורים. אם אתה רוצה לתת לו לנסוע במהירות יותר גדולה, אתה צריך רשיון מתאים. אי אפשר להחזיק את המקל בשני הצדדים. האידאולוגיה היחידה שעל פיה הוא יכול להתיר את זה ללא רשיון, היא על ידי זה שהוא מסביר שכלי הרכב הזה נוסע במהירות נמוכה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה נותן רק לבעלי רשיונות נהיגה, או שיש לו רשיון נהיגה במכונית או שיש לו רשיון נהיגה באופנוע.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, אנחנו יכולים לעשות את עצמנו כאילו אנחנו לא רואים את המציאות. הטרקטורונים האלה לא נוסעים על 100 קמ"ש.
צבי יוזנט
¶
מיניתי לפני חודש ועדה שתבדוק את כל נושא הטרקטורים והטרקטורונים ותעשה מיון מחדש על המהירויות ועל הקסדות. מה שאתה אומר גם בעינינו לא מוצא חן.
היו"ר אברהם פורז
¶
תפצלו את התקנה – אם זאת נסיעה במהירות שעולה ב-20 קמ"ש על המותר בטרקטורון – כלומר במקום 40 קמ"ש, 60 קמ"ש, הקנס יהיה 100 ₪. מעל לזה יהיה 500 ₪ ולגבי קסדות יהיה 250 ₪.
היו"ר אברהם פורז
¶
בדרכים ממילא אסור לנסוע. באופן תיאורטי אתם יכולים לבוא עם מכשיר הלייזר לשטחים ולבדוק את המהירויות.
היו"ר אברהם פורז
¶
האמינות הסבירה של הטרקטורון בשטחים היא עד 60 קמ"ש. כדי למנוע מהם בכלל להתעסק עם זה אני אומר שהקנס עד 60 קמ"ש יהיה 100 ₪. מעל למהירות הזאת זאת כבר עבירה חמורה.
היו"ר אברהם פורז
¶
על ידי זה אני בעצם מגדיל את מהירות הטרקטורון ל-60 קמ"ש לשעה, מתוך כוונה שלא יאכפו את העבירה הזאת. אני חושב שטרקטורון שנוסע על 60 קמ"ש זה בסדר ולכן ניתן לו קנס סמלי של 100 ₪. מעל לזה הקנס יהיה 500 ₪.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
מספר סידורי 45 – תקנה 40(א): "לא יסטה נוהג רכב מנתיב נסיעתו אלא אם עלול הדבר לגרום להפרעה או לסיכון". עשינו כאן הפרדה בין סיכון לבין הפרעה, כי כאשר קיימת רק הפרעה לתנועה אנחנו מדברים על קנס של 250 ₪ וכאשר נגרם סיכון העלינו את זה מדרגה אחת ל-500 ₪.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
כן.
40 (ב) או (ג): "בכביש שאינו חד סטרי, המחולק לשלושה או לחמישה נתיבים, לא ינהג אדם רכב בנתיב המרכזי, אלא כשהוא עוקף רכב אחר או כשהוא מתכונן לפנות שמאלה או כשהנתיב יוחד על ידי התמרור רק לתנועה בכיוון שבו הוא נוסע. נוהג רכב בכביש, כאמור בתקנת משנה (ב) לא יעבור לנתיב הנמצא משמאל לנתיב המרכזי".
היו"ר אברהם פורז
¶
ברור שזה בדרך דו סטרית? לדעתי עדיף בקטע כביש מסוים לתת עקיפה לצד אחד ובקטע אחר לצד שני ולא לעשות את זה משותף.
היו"ר אברהם פורז
¶
נכון, אבל זאת יותר עבירה של תרבות נהיגה מעבירת סיכון. הבעיה היא לא שהוא נמצא בנתיב הזה, כי מותר לו להיות שם, אלא שהוא לא חזר.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
תקנות 41, 42, ו-43 נוגעות לנושא הפניות. "נוהג רכב לא יפנה ימינה או שמאלה תוך כדי נסיעה, או כשהוא מתחיל לנסוע ולא יסטה מקו נסיעתו, אלא במהירות סבירה ובמידה שהוא יכול לעשות זאת בבטחה, בלי להפריע את התנועה ובלי לסכן אדם או רכוש".
היו"ר אברהם פורז
¶
250 ₪. יש מקרים שאדם מקבל דוח לגמרי לא צודק, אבל הוא עושה חשבון שבשביל 250 ₪ לא כדאי לו ללכת לבית המשפט, לבזבז ימים והוא נכנע, מרים ידיים מראש. אם אתה בא לבית המשפט לתעבורה, אתה משלם כי לשופטים אין סבלנות ואם אתה לא מודה אתה נראה טרחן.
עו"ד יפעת רווה
¶
אני אקרא את תקנה 44 – "לא יפנה נוהג את רכבו כדי להסתובב ולנסוע בכיוון הנגדי, להלן פניית פרסה, אלא בנסיבות שאין בהן הפרעה לתנועה או סיכון לעוברי דרך, ולא יפנה כאמור כשהוא מתקרב לעקומה או לפסגה תלולה או במקום שרכבו אינו נראה לעיני נוהג רכב אחר המתקרב מכל צד שהוא.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
אני רוצה לשים את הדגשים על הנאמר בתקנה. "נסיבות שאין בהן הפרעה לתנועה" – נגרמה הפרעה לתנועה? זה מעיד על כך שהוא פנה לא בצורה זהירה. אם רכב אחר נאלץ לבלום או לסטות – נגרם סיכון לתנועה.
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת עבירה שהיא בשיקול דעתו של השוטר. בנסיבות מסוימות יכול להיות שהכל בסדר ובנסיבות מסוימות יכול שוטר להגיד שהיה רכב שהתקרב, הוא נאלץ לבלום ולכן זה סיכן את התנועה. 250 ₪ זה מספיק.
עו"ד יפעת רווה
¶
כתוב במפורש: "נוהג רכב לא יסע אחורנית אלא אם יש צורך בכך ובמידת הצורך ולאחר שנקט באמצעים הדרושים בנסיבות הקיימות כדי למנוע סיכון או פגיעה, הטרדה או הפרעה".
היו"ר אברהם פורז
¶
אם אני מגיע לרחוב ואני רואה מכונית אשפה שחוסמת אותו, וייקח לי שעה לחכות לה, מה אני עושה?
חוה ראובני
¶
נכנסת לדרך ללא מוצא ישר קדימה וחונים משני הצדדים, מותר לך לנסוע ברוורס בתנאי ששמת לב לא לגרום סיכון או הפרעה.
היו"ר אברהם פורז
¶
זאת אחת העבירות החמורות. לפעמים יש שני נתיבים ואני יודע שאני עוצר כדי לתת להולך הרגל לעבור, הרבה פעמים אני פותח את החלון ומוציא יד כי אני פוחד שהרכב בנתיב השני ימשיך לנסוע.
היו"ר אברהם פורז
¶
לפעמים אני מתלבט אם אני לא עושה עוול להולכי הרגל, כשאני עוצר ונותן להם לחצות. זאת עבירה מאד חמורה ולדעתי יש הרבה פגיעות בערים עקב העבירה הזאת. 500 ₪ זה מוצדק.
עו"ד יפעת רווה
¶
כתוב כך: "נוהג רכב לא יעקוף, לא ינסה לעקוף ולא יסיט את רכבו שמאלה או ימינה כדי לעקוף רכב או בעל חיים באחד מאלה: 4. הוא עובר בתוך צומת".
סנ"צ שולמית שמעון
¶
עצר כדי לתת זכות קדימה במעבר חציה, עצר כדי לתת זכות קדימה לרכב בגלל תמרור כלשהו ובא נהג אחר ועקף אותו.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
חובת רכב נעקף – רכב נעקף חלה עליו חובה להאיט את המהירות ולאפשר לרכב האחר לעקוף אותו.
היו"ר אברהם פורז
¶
לדעתי לא צריך לעשות את ההיפך אבל אין לי חובה להפחית את המהירות כשמישהו רוצה לעקוף אותי.
עו"ד יפעת רווה
¶
סליחה, לא כתוב להפחית מהירות אלא כתוב לא להגדיל את מהירות הנסיעה. "נוהג רכב שנעקף יסיט את רכבו עד כמה שאפשר לשפת הכביש כדי לאפשר לרכב העוקף לעקוף בבטחה ולא יגדיל את מהירות נסיעתו".
סנ"צ שולמית שמעון
¶
מתן אפשרות עקיפה – מטען חורג – "נהג רכב המוביל מטען חורג ואשר אין אפשרות לעקפו עקב תנאי הדרך והתנועה בה, חייב להאיט מהירות נסיעתו במידת האפשר והצורך, לרדת מעבר לשפת הכביש ואף לעצור את הרכב".
סנ"צ שולמית שמעון
¶
גם הסעיף הבא מדבר על "עקב מטען או שיפוע הדרך נאלץ לנסוע במהירות נמוכה, שיש בה כדי לעכב כלי רכב הנוסעים אחריו, חייב להימין ולנסוע בשול, כאשר השול נמצא באספלט ובנוי".
סנ"צ שולמית שמעון
¶
כמות תאונות הדרכים שנובעת מאי שמירת מרחק היא גדולה ביותר. המחוקק הגדיר שמירת מירווח של שניה אחת לפחות כדי לעבור את המרחק בין שני כלי רכב.
היו"ר אברהם פורז
¶
אין נהג, שבנסיעה בין-עירונית, לא יהיה לפחות כמה פעמים בסיטואציה כזאת. זה לא ניתן. אני מוכן להבטיח לך שאם תשימי מתקן על מכונית שמודד את שמירת המרחק, תראי שאין אחד שבנסיעה בין-עירונית לא ייקלע כמה פעמים במהלך הנסיעה לסיטואציה כזאת. 250 ₪.
עו"ד יפעת רווה
¶
נסיבות לחובת האטה – "חייב נוהג רכב להאיט את מהירות הנסיעה ובמידת הצורך אף לעצור את רכבו בכל מקרה שצפויה סכנה לעוברי דרך או לרכוש, לרבות רכבו הוא".
אתי בנדלר
¶
זאת תקנה שאי אפשר לאכוף אותה. ונניח שהוא כן נסע מהר, העבירה שהוא ביצע היא בעצם נסיעה במהירות מופרזת.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
זה היה 270 ₪ ואיזנו את זה לדרגת הקנס של 250 ₪. דרך עירונית – מ-21 קמ"ש מעל המותר ועד 30 קמ"ש מעל המותר – 750 ₪, כמו שזה היה. דרך שאינה עירונית, עד 25 קמ"ש מעל המותר ודרך שאינה עירונית מ-26 קמ"ש מעל המותר ועד 40 קמ"ש מעל המותר – 750 ₪.
היו"ר אברהם פורז
¶
100 ₪ זה בסדר.
האטה לפני מסילת ברזל – 250 זה מספיק. קשה מאד לאכוף את העבירה הזאת ופרט לזאת רוב מסילות הברזל היום הן עם מחסום.
עצירה לפני מסילת ברזל – תקראי בבקשה את התקנה.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
"בנסיבות האמורות להלן חייב נוהג רכב המתקרב למפגש לעצור את רכבו לפני קו עצירה ובאין קו עצירה לפני המחסום הקרוב, ובאין מחסום במרחק של לא פחות מארבעה מטרים לפני פס המסילה הקרוב ולא ימשיך בנסיעה, אלא לאחר שנפתח המחסום או פסק אות האזהרה ובאין מחסום או אות אזהרה – לאחר שעבר הרכב הנוסע על מסילת הברזל, להלן הרכבת ואלה הנסיבות – רכבת מתקרבת, נראית, נשמעת, או משמיעה אות אזהרה, מוצב לפני המפגש תמרור המורה על עצירה, ניתן אות אזהרה על התקרבות רכבת בין בדגל ובין באמצעות עדשה אדומה מהבהבת, שמותקנת ליד התמרור המציין מקום מפגש ובין בכל דרך אחרת, המחסום שלפני המפגש חוסם את הדרך או חלק ממנה או מתחיל להתנועע לקראת חסימת הדרך או פתיחתה".
היושב ראש, אני חייבת לציין שיש בעיה. התיקון בצו נוגד את מה שקיים בפקודת התעבורה ובתוספת הרביעית לפקודת התעבורה. בצו זאת עבירה מסוג הזמנה לדין ולא מכלילה אותו בצו. ביקשנו ממשרד התחבורה לתקן את זה וההוראות שקיימות בפקודת התעבורה הן הוראות שבגינן מובא אדם למשפט. אם פה אנחנו מורידים מה-750 ₪ האלה כאשר רכבת נראית או נשמעת, או מחסום מתנועע – אני לא יודעת איך זה תוקן בעבר אבל יש סתירה בזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה לעשות סדר לוגי. אם יש מחסום הסיפור פשוט – ירד המחסום, אסור לך לעבור אותו. הפעמון מתחיל לצלצל לפני שהמחסום יורד ואם אתה שלושה-ארבעה מטרים ממנו אתה כן תעבור, כי אתה לא רוצה שהוא יירד עליך או שתיקלע בין המחסומים. אם יש מחסום אין בעיה אלא אם כן פרצת את המחסום. אם אדם פורץ מחסום, לדעתי זה צריך להיות הזמנה לדין ולא ברירת קנס. באותם מקרים בהם יש מפגש בלי מחסום ויש חובת עצור והנהג לא עצר. המפגש עם רכבת הוא כמו מפגש עם כביש אחר שבו יש זכות קדימה לרכב אחר.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
תקנה 57 – בעקבות אסון הבונים הותקנה תקנה זו המדברת על "נוהג באוטובוס או ברכב המסיע או מיועד להסיע 11 נוסעים או יותר לרבות הנהג, לא יחצה מסילת ברזל, אלא אם כן הדרך בה הוא מגיע למפגש סלולה באספלט או בטון במרחק של 20 מטרים לפחות מהפס הקרוב".
עו"ד יפעת רווה
¶
"נתן נוהג רכב אות כאמור בתקנת 60, חייב כל נוהג רכב הבא בעקבותיו להאיט ולנהוג בזהירות ולעצור אם יש צורך בכך כדי לאפשר לנוהג רכב שלפניו לחצות".
סנ"צ שולמית שמעון
¶
"לא ישמיע אדם ברכב מנועי אות אזהרה בסירנה או בכל כלי או אמצעי אחר ולא יפיץ אור מהבהב צבעוני, אלא אם כן תקנות אלה מורות אחרת או אם ניתן לו היתר לכך מאת רשות הרישוי".
מוטי פלדמן
¶
קודם היתה תקנה בנושא שנוגעת למשאיות. אלה שתי תקנות שסותרות אחת את השניה. שוטר אחד מכיר את התקנה הזאת והשני לא מכיר אותה.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
"מקום שתקנות אלה מורות כי רכב יפיץ אור מהבהב או מקום שניתן לו היתר להפיץ אור מהבהב, יהיה הפנס כאמור בחלק ג' בתוספת השניה וצבעו".
עו"ד יפעת רווה
¶
יש תקנות מקבילות באיכות הסביבה, שם זה נקבע ואושר על ידי הוועדה בכנסת לקנס של 250 ₪ ולכן זה צריך להיות אחיד בשני המקרים.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
אי ציות לתמרור ב-37 – לעניין אי העצירה בלבד. תמרור עצור מגיע אלינו מכמה כיוונים – האחד הוא מהתמרור עצמו וכאן זה מהתקנה. אני מציעה להשוות למה שעשינו קודם לכן.
היו"ר אברהם פורז
¶
כניסה לצומת לא פנוי – זאת חסימת הצומת. אני מסכים שהקנס על העבירה הזאת צריך להיות 500 ₪.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
השתלבות בתנועה – כמו סעיפים 45 ו-46. "לא יסיע אדם רכב שעמד או חנה בצד הכביש, אלא לאחר שהבטיח שאפשר להיכנס למסלול התנועה ללא סיכון או הפרעה לעוברי הדרך. הוא ייכנס במהירות שאין בה כדי סיכון או הפרעה, לאחר שנתן אות כאמור בסימן ה'.
סנ"צ שולמית שמעון
¶
"נוהג רכב המתקרב למעבר חציה והולכי רגל חוצים במעבר, יאפשר להם להשלים את החציה בבטחה".
עו"ד יפעת רווה
¶
כל הנושא של החניה רלוונטי גם לרשויות המקומיות, במיוחד לעיריית תל-אביב. אני מאד מבקשת שלישיבה הבאה יוזמנו מרכז השלטון המקומי ונציגות של עיריית תל-אביב ואולי עוד עיריות. יש חשיבות רבה בגלל שלגובה הקנס שנקבע פה תהיה השלכה על כל הנושא שדיבר עליו חבר הכנסת ביבי. אני מבקשת לשמוע אותם.
חוה ראובני
¶
"לא יעצור אדם רכב... על מדרכה למעט במקום שהוסדר להעמדת רכב לפי חוק עזר, ובלבד שנותר מעבר להולכי רגל".
היו"ר אברהם פורז
¶
אני שואל האם זאת אותה עבירה, גם אם עלית עם ארבעה גלגלים וחסמת את המדרכה לגמרי או כשעלית עם שני גלגלים והשארת מעבר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבין, אבל האם לא נכון להבחין באופן מהותי בין מקרה שבו מישהו חנה עם שני גלגלים על המדרכה אבל עדיין הותיר על המדרכה רווח לאנשים, לבין מקרה שבו הוא נעמד כך, שהוא חסם את המדרכה לגמרי.
חוה ראובני
¶
שני גלגלים לא בהכרח משאירים מקום כי יש מדרכות צרות. השאלה היא למה צריך להשאיר מעבר? להולך רגל, שישחיל את עצמו הצידה? לעגלת תינוק? לכסא גלגלים? לעגלת תאומים? מה זה להשאיר מ ספיק מקום על המדרכה? זה משאיר פתח לשיקול דעת.
היו"ר אברהם פורז
¶
ובכל זאת, לפי אותן עבירות שאתם מדברים עליהן, שיש בהן שיקול דעת, הייתי מציע שתעשו שני סוגים של חניה על מדרכה – האחת חלה בכל מקרה והשניה היא בנסיבות שגורמות לסיכון עוברי אורח. כלומר, זה מחייב את הולכי הרגל לרדת לכביש כי אי אפשר לעבור.
היו"ר אברהם פורז
¶
באופן קונספטואלי אני רוצה למצוא מצב שבו אם מישהו חונה באופן כזה, שהוא חוסם לגמרי את המדרכה ולפעמים יש חוצפה בלתי רגילה במצבים האלה ואנשים נאלצים ללכת על הכביש בגללו, זה שונה לגמרי ממי שהחנה שני גלגלים על המדרכה. נכון שזאת עבירה אבל לא עד כדי כך עבירה חמורה.
היו"ר אברהם פורז
¶
נמשיך את הדיון בנושא ביום שלישי הבא בשעה 09:00. תודה רבה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:00.