פרוטוקולים/כלכלה/2792
2
ועדת כלכלה
22.01.01
פרוטוקולים/כלכלה/2792
ירושלים, י"ג באדר, תשס"א
8 במרץ, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 239
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ז בטבת התשס"א (22 בינואר 2001), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 22/01/2001
חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 11), התשס"ב-2002, הצעת חוק הצגת מחירים, התש"ס-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אברהם פורז-היו"ר
מיכאל נודלמן
יורי שטרן
מוזמנים
¶
תמר פינקוס, עו"ד התובעת הראשית, משרד התעשייה והמסחר
צביה דורי מנהלת מינהל סחר פנים, המשרד התעשייה
אורית איטח, עו"ד משרד התעשייה והמסחר
אלן זיסבלט, עו"ד משרד המשפטים
יעל אביר מכס
צביה בלאו, עו"ד לשכה משפטית, משרד התחבורה
אלי מונתג, עו"ד יועץ משפטי, בנק ישראל
מירי חושן, עו"ד סגן היועץ המשפטי, משרד התיירות
טל נד"ב, עו"ד איגוד הבנקים
אפרת שחר, עו"ד בנק הפועלים
רפי נצחון יו"ר פורום הגסטרונומיה והמסחר
יעקב כץ מנהל שיווק, התאחדות המלונות
יוסי פתאל מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות
צביקה גלמן, עו"ד יועץ משפטי, התאחדות סוכני הנסיעות
עמי אתגר מנכ"ל לשכת מארגני התיירות
אלמוגית שטרית, עו"ד לשכת מארגני התיירות
יוסי ברג, עו"ד יועמ"ש המועצה לצרכנות
ירון לוינסון, עו"ד רשות להגנת הצרכן
נחמן שכטר יו"ר מלד"ן ויו"ר לשכת המסחר והעצמאים
באילת
מנשה קפלן, עו"ד מנהל אגף החקיקה, התאחדות הקבלנים
אסף רזיאל, עו"ד פנל חברות התעופה הזרות
יורם גלאון סמנכ"ל בכיר לכספים, חברת אל-על
יעקב עובדיה מזכיר חברת אל-על
דן יערי, ע"ד יועץ משפטי, סמנכ"ל ומזכיר חברת ארקיע
אופיר קרני מנהל פיתוח עסקי, חברת ארקיע
גדעון ארנון חברת ישראייר
קצרנית
¶
יפעת שפרכר
נושא: הצעת חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים (תיקון מס' 21) (פרסום והצגת מחירים), התשנ"ז-1996, והצעת חוק הצגת מחירים, התש"ס-2000, של חבר הכנסת מיכאל נודלמן.
הצעת חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים (תיקון מס' 21) (פרסום והצגת
מחירים), התשנ"ז-1996, והצעת חוק הצגת מחירים, התש"ס-2000,
של חבר הכנסת מיכאל נודלמן.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו טיפלנו בהצעת חוק הצגת מחירים של חבר הכנסת נודלמן, שאושרה בקריאה ראשונה. ההחלטה היתה למזג את ההצעה שלו יחד עם הצעת החוק הממשלתית, שהיא הצעת חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים (פרסום והצגת מחירים). לאור העובדה שבהצעה של חבר הכנסת נודלמן טיפלנו, אנחנו נשמע בהתחלה יותר פרטים על ההצעה הממשלתית ואחר כך נראה איך אנחנו ממזגים את שתי ההצעות.
היו"ר אברהם פורז
¶
למה הוא היה צריך להעביר לנו אותה? זה לא התפרסם ברשומות? יש לי את הצעת החוק כפי שפורסמה ברשומות ועברה בקריאה ראשונה בכנסת. במקביל יש לי נוסח ממשרד התמ"ס – הצעת חוק הגנת הצרכן (תיקון מס' 11). אתם כבר עושים מקצה שיפורים?
אתי בנדלר
¶
הצעת החוק הממשלתית היתה הצעה לתיקון חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים. בדיון שנערך כאן הגיעה הוועדה למסקנה שמקומו של הטיפול איננו במסגרת חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים אלא במסגרת חוק הגנת הצרכן, ולכן הם התבקשו להמציא לוועדה נוסח לתיקון חוק הגנת הצרכן שיביא לידי ביטוי את הרעיונות הגלומים בהצעת החוק הממשלתית. בנוסף לכך היה דיון בהצעתו של חבר הכנסת נודלמן, שבו הוחלט למזג את ההצעה עם הצעת החוק הממשלתית. אנשי משרד התעשייה והמסחר התבקשו לשלב את הצעתו של חבר הכנסת נודלמן בתיקון לחוק הגנת הצרכן. בשיחתי עם עו"ד מירון הכהן נאמר לי שההצעה החדשה איננה כוללת את הצעתו של חבר הכנסת נודלמן, כי יש להם בעיות עקרוניות עם ההצעה הזאת. הבעיה העיקרית היא על מי תחול החובה לפרסם מחירים בשקלים בלבד. חוק הגנת הצרכן איננו חל אלא על עוסק, כאשר עוסק זה מי שמוכר מצרכים או נותן שירותים במערכת עיסקאות.
אלן זיסבלט
¶
אנחנו התנגדנו בזמנו ואנחנו מתנגדים לזה גם עכשיו. אנחנו אומרים שהחובה הזאת צריכה לחול על מישהו שעוסק בעניינים האלה. אנחנו לא רוצים להכנס לחוזים בין אנשים פרטיים.
מיכאל נודלמן
¶
אני לא מסכים איתם. אני חושב שיש פגיעה גדולה בצרכן. כשדיברתי עם עורכי דין הם אמרו לי שהם לא יודעים במי הפגיעה יותר גדולה האם בצרכן או בחופש העיסוק.
מיכאל נודלמן
¶
זה אחרי הרבה מאוד מלחמות. לא כל מדינות אירופה נוקטות בשיטה הזאת. אנחנו דיברנו על כך שיהיה מחיר בשקלים, כאשר בסוגריים יכול להיות המחיר בדולרים. אנחנו מדינה עצמאית.
יורי שטרן
¶
ההצמדה הזאת של שכר דירה או מחיר דירה לדולר גורמת לאי יציבות. זה לא נוח בסופו של דבר לא למוכר ולא לקונה, כי לא המוכר ולא הקונה יודעים אם בעת התשלום אחד מהם ירוויח והשני יפסיד.
יורי שטרן
¶
הצמדה למדד שומרת על ערכו של הכסף במחירים הפנימיים של מדינת ישראל. יש לזה משמעות כלכלית מאוד ברורה. הצמדה לדולר אין לה שום משמעות כלכלית. אפשר לדבר על מחירי שירותי התיירות, ששם התשלום נעשה בדולרים או בפאונדים מול גורם זר. בכל מה שנוגע לשוק הפנימי אין לזה שום הצדקה. התנודות שנולדות כתוצאה מכך אינן טובות לאף צד. יש בזה סיכון שבסוף מתבטא באיזו שהיא פרמייה שכלולה במחיר.
תמר פינקוס
¶
אין לנו בעיה כמדינה לאכוף על העוסקים ועל הגופים הציבוריים לנקוב בשקלים בלבד. חוק הגנת הצרכן מדבר על מערכת יחסים בין עוסק לצרכן, הוא לא מתערב בין נורמות בין צרכן לצרכן. אין לי ספק שאם הנורמה הכללית תהיה שקבלנים ומוכרים יתחילו להציג בשקלים, הצרכן כשהוא מוכר לצרכן אחר יכפיף את עצמו לתקנה הזאת. הוא לא יוכל להיות חריג. גם כאשר הצרכן התחיל למכור בדולרים הוא הלך אחרי איזה שהיא נורמה. העניין הערכי, החינוכי יבוא מעצמו. אנחנו לא יכולים לחנך את הצרכן כאשר הוא רוצה למכור לצרכן אחר.
אתי בנדלר
¶
ככל שמדובר בעוסקים אני חושבת שיש הסכמה בעניין. השאלה היא עד כמה נכון שהמדינה תכתיב לאנשים פרטיים שאינם עוסקים כיצד להתנהג במערכת היחסים שלהם אם אנשים פרטיים אחרים. האם נכון שהמדינה תכתיב חוק מדינה לפיו אין לעשות אפליה בקשר לשוכר פוטנציאלי? האם מותר לי להחליט אם להשכיר את זה לדתי או לחילוני? השאלה היא עד כמה המדינה נכנסת למערכת היחסים שבין אדם לאדם ככל שלא מדובר בעוסק. אם ההנחה היא שיש גבול להכתבה של המדינה במערכת יחסים שבין אנשים פרטיים, זה צריך לבוא לידי ביטוי גם בקונטקסט שאנחנו מדברים עליו.
יורי שטרן
¶
מה בעייתי בזה? זה קורה בפרהסייה. אם מוכרים דירות או מוכרים מקרקעין, זה מופיע במודעות, בשלטים. אין שום בעיה לקרוא את מה שכתוב.
תמר פינקוס
¶
בחוק הפיקוח על מצרכים ושירותים הפיקוח לא חל על שורה ארוכה של דברים - בניינים, מקרקעין, דירות. הצגת המחיר תחול על כל המגזרים במשק, למעט אותם פטורים ספציפיים שמופיעים בתוספת. "בסעיפים 17א עד סעיף 17ג, "המחיר הכולל" – מחיר הכולל את כל המסים לרבות מס ערך מוסף, אגרות או תשלומי חובה, החלים על נכס או על שירות אליהם מתייחס המחיר ונגבים על ידי העוסק וכן כל תשלום אחר הנלווה לרכישת אותם נכסים או שירותים ונגבה על ידי העוסק מבלי שניתנת לצרכן אפשרות ממשית לוותר עליו במסגרת העסקה."
תמר פינקוס
¶
גם היום זה אסור. כשאנחנו רואים את זה אנחנו נוקטים בהליכים, אבל כשאנחנו לא רואים את זה צריך להעיר את תשומת ליבנו. כשסיטונאי מוכר לסיטונאי אנחנו לא מתערבים.
היו"ר אברהם פורז
¶
למה שבאותם מוצרים שנראים כמוצרים שמיועדים לעוסקים והעוסק מגלגל את התשומות הלאה אי אפשר יהיה במקביל להצגת המחיר הכולל מע"מ להציג מחיר בלי מע"מ? את מי זה מטעה?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני יכול להבין שעלולה להיות הטעייה של הצרכן כשיש מחיר בלי מע"מ וברגע האחרון הוא מגלה שיש עוד 17%, אבל מה הפסול בזה שבצד המחיר עם מע"מ, שזה נניח המחיר המוביל, יהיה למטה כתוב מחיר בלי מע"מ?
אלי מונטג
¶
בנוסח הצעת החוק הממשלתית המקורית משנת 1996 הודגש שכל התיקון הזה מהותו לקבוע חובת הצגת מחיר אחד בלבד. להציג שני מחירים, שאחד כולל מע"מ והשני לא כולל מע"מ, זה דבר שקיים היום בחוק. תיקון זה דרוש מכיוון שהסעיפים האמורים בנוסחם היום מאפשרים להציג ולפרסם שני מחירים באופן שלצד המחיר הכולל מצויין גם מחיר שאינו כולל או מחיר שאינו במטבע ישראלי, דבר שיש בו משום הטעייה. כל הבסיס של החוק הזה של דרישת מחיר אחד בלבד במטבע ישראלי זה בגלל נושא ההטעייה.
אלן זיסבלט
¶
בחוק הגנת הצרכן עוסק הוא עוסק במהלך העסקים שלו, וצרכן הוא מי שקונה לצרכים האישיים, המשפחתיים וכו'. ניקח בחשבון שאנחנו מדברים על המזדה ולא על המשאית. בחו"ל בדרך כלל לא מכניסים את הsales tax לתוך המחיר. לשמחתנו אנחנו כוללים את המס ערך מוסף.
אלן זיסבלט
¶
אתה צודק. לשמחתי הגענו למצב שזה כלול. ברגע שנאפשר את ההפרדה הזאת בין המחיר בלי המס הערך מוסף והמחיר שכולל מס ערך מוסף, אז בהגדרה אנחנו מדברים על הטעייה.
אלן זיסבלט
¶
אם אני הולך לקנות טנדר מסחרי, אז אין בעיה שמישהו יציג לי את המחיר בלי מע"מ, כי הוא מציג את זה לעוסקים.
אתי בנדלר
¶
סעיף 1 לחוק הגנת הצרכן: "צרכן" – מי שקונה נכס או מקבל שירות מעוסק במהלך עיסוקו לשימושו שעיקרו אישי, ביתי או משפחתי. אם אני קונה מצרך כלשהו לצורכי העסק שלי אז אני לא צרכנית לצורך החוק.
אלן זיסבלט
¶
אני חושב שככלל אנחנו צריכים לחייב, כפי שאנחנו עושים פה, את העוסקים להציג את המחירים לצרכן במחיר אחד, ללא פיצול, כי אחרת אנחנו מזמינים הטעייה בגדול.
היו"ר אברהם פורז
¶
לפי מיטב הבנתי מס הרכישה הוטל על הקונה ומס המכירה הוטל על המוכר. הוא לא יכול לומר מס מכירה ובנוסף.
תמר פינקוס
¶
אם זה חל על הקבלן והקבלן גובה את זה, הוא לא יכול להגיד את זה בנפרד, הוא יהיה חייב לכלול אותו במחיר.
מנשה קפלן
¶
אנחנו בהחלט לא שמחים על זה. נהפכה הקערה על כל הדיונים שהיו עד היום. כשהסעיף היה בתוך חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים, היה ברור שזה לא יחול על דיור. אם מס המכירה שאמרת נכנס לתוך מחיר הדירה, מס הרכישה יעלה בהתאם.
יורי שטרן
¶
יכול להיות שחובת הצגת מחיר מלא, מחיר כולל, כפי שהמדינה מציעה, פשוט מחייב הגדרות מדוייקות ומפורטות יותר בחוקי המיסוי ככה שיפורט שמס זה או אחר לא חל על המחיר הכולל אלא על המרכיבים המסויימים.
היו"ר אברהם פורז
¶
האם קיימת היום אפשרות לאפשר לקונה לשלם את מס המכירה וכתוצאה מזה לא לשלם מס רכישה על המרכיב של מס המכירה? האם כשנעשה הסכם רכישה של דירה ובהסכם נאמר שמס המכירה המוטל על הקבלן ישולם על ידי הקונה, מס הרכישה לא יחול על המרכיב הזה?
מנשה קפלן
¶
הוא לא ישלם בצורה שאתה מציג, הוא ישלם את זה בדרך אחרת. מי שמגלגל מס לצד השני משלם יותר מהמס עצמו.
נחמן שכטר
¶
מס המכירה ומס הרכישה הם מיסים יעודיים, הם אינם קשורים למחיר הדירה. לי יש מס מכירה שונה משלו כי מכרתי ב4 שנים 3 דירות.
היו"ר אברהם פורז
¶
בהנחה שאני קבלן ואני רוצה לחייב את כולם ללכת לעו"ד שלי כדי שהוא יעביר את הדירות, האם במקרה כזה שכר טירחת עו"ד חייב להיות כלול במחיר?
מנשה קפלן
¶
כן. עם המילים "נגבים על ידי העוסק" אפשר לעשות הרבה מאוד. אתה יכול למשוך את זה לכל כיוון. אם תתן פרשנות רחבה זה יכלול גם את ההוצאות של עו"ד שרושם את העיסקה מטעם הקבלן. למה לעשות ניסוחים כאלה פרובלמטיים? למה להכנס למצב, שחבר הכנסת שטרן מתריע עליו, שיום אחד יחליטו שמוכר דירה צריך להעביר את המיסים האלה למדינה? למה להשאיר את זה פתוח ושהאוצר יגבה את המס מכולנו?
היו"ר אברהם פורז
¶
מבחינה כלכלית אין משמעות מי משלם, זולת אם על ידי העברת התשלום מאחד לאחד אנחנו מכניסים את זה לתוך המרכיבים שהיו במס רכישה ואז זה מגדיל את המיסוי על ידי מס רכישה מוגדל. כשרושמים בית חדש על ידי קבלן, חייבים להיות כולם אצל עו"ד אחד, כי ההסכם הוא אחיד. אם אנחנו מאשרים את הסעיף כמו שהוא, אותו אחוז וחצי או אחוז ייכנס לתוך מרכיב המכירה ואוטומטית עליו יהיה מס רכישה של 4.5%.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו לא רוצים אגב החוק הזה להגדיל נטל מיסוי אפילו בשקל. אני מקבל את ההצעה של הגברת פינקוס, שאומרת שאנחנו חייבים לעשות פה סעיף שאומר: על אף האמור בסעיף קטן (א) כשמדובר במכירת זכויות במקרקעין ניתן לעשות ככה וככה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הבעיה שלך היא המילים "נגבים על ידי העוסק", כי ברגע שהקבלן גובה מהלקוח את הסכום עבור עו"ד..
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מבקש מהגברת בנדלר למצוא סעיף כך שיהיה ברור לגמרי שכשמדובר ברכישה כזאת אנחנו לא מכניסים את זה למרכיב. כל מי שיש לו רעיונות לאיך הסעיף הזה צריך להיות מנוסח, יעביר את זה לגברת בנדלר.
אתי בנדלר
¶
המקרה של מכירת מקרקעין עלה כאן בצורה מאוד ברורה על השולחן, אבל קשה לחשוב על דוגמאות נוספות שיתכן שיקרו בעתיד. מכיוון שאולי יחשוב מי שיחשוב שלא ראוי שתוספות או תשלומי חובה יהיו חלק מהמחיר הכולל, אני מציעה להסמיך את השר, באישור הוועדה, לקבוע..
אתי בנדלר
¶
אם ההצעה הזאת מתקבלת, אני רוצה לקבל אישור לכך שהשר, בהתייעצות עם שר אחד ובאישור ועדה, יהיה רשאי לקבוע שתשלומי חובה מסויימים לא ייכללו במחיר הכולל או שיוצגו באופן אחר.
יוסי ברג
¶
ישנן עסקאות שנקבע שמס ערך מוסף ישולם דווקא על ידי הרוכש ואז צריך להכניס את זה לתוך מחיר העיסקה.
היו"ר אברהם פורז
¶
ההנחייה היא לגבי מקרקעין. מר זיסבלט, אתם נגד זה שבתעשייה ובתיירות אפשר יהיה להציג את העלויות בנפרד מהכרטיס?
יורי שטרן
¶
כשאתה נכנס לסוכנות נסיעות באנגליה אתה רואה מחירים בפאונדים, וזאת למרות שהם שולחים מטוס מאטליה וכו'.
היו"ר אברהם פורז
¶
מה פסול יש בהצעת הממשלה שאומרת שבנסיעות לחו"ל כל מה שאתה חייב לשלם יהיה כלול במחיר אחד?
אופיר קרני
¶
היום יש מחיר שהסיטונאי גובה שאינו כולל את מס הנמל. על זה הסוכן גובה את העמלה שלו. מחר, כאשר המחיר יכלול את מס הנמל, הסוכן לא יוריד את העמלה שלו אלא הצרכן ישלם יותר.
יורי שטרן
¶
אתם הופכים את כולנו לטפשים. אתה קובע בהסכם שלך עם השוכר על מה הוא גובה עמלה. אם הוא גובה עמלה על מחיר הכרטיס ללא תוספת של דמי רישום ומס נמל, זה מה שהוא גובה. יש מדינות שהמחיר מסביר את הכל.
מירי חושן
¶
הסוכן לוקח עמלה מהמחיר הכולל. זה שתגיד לו שהמחיר הזה כולל את הכל כי במדינת ישראל הכלילו את כל המסים זה לא מעניין אותו. אומרים פה שהעלות הגבוהה יותר תהיה עליך.
יוסי פתאל
¶
אין כזה דבר שהמחיר כולל חבילת תיירות. לגבי מחירי כרטיסי טיסה בלבד אפשר לקבוע כזה חוק. ברגע שמדברים על חבילת תיור, הדבר הזה מורכב והוא משתנה פר לקוח באותה טיסה לאותו יעד. לדוגמה: יש מחיר שכולל העברות ולא כולל העברות; רמת בתי המלון משתנה. הם כותבים מחיר לאנטליה פלוס מספר לילות, אבל כל אחד בוחר בית מלון אחר. אין מושג כזה שהמחיר כולל חבילת תיור. חובת ההצגה של כל המרכיבים היא ברורה. בצ'ארטרים יכולות להיות פר טיסה אגרות שונות.
יוסי פתאל
¶
בתורכיה, למשל, יש בעיות עם כל טיסה, כי פעם זה 26, פעם זה 28 ופעם זה 32. אנחנו מסכימים שכל המרכיבים של המחיר בחבילה חייבים להיות גלויים ומפורסמים ליד מחיר החבילה, אבל אי אפשר להגיד לנו לפרסם מחיר אחד שהוא כולל. אין כזה דבר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה יכול להגיד שחבילה א' עולה 300 דולר והיא כוללת טיסה הלוך ושוב, מס נמל ומלון מסוג ג', וחבילה ב' עולה 350 דולר וכו'.
יוסי פתאל
¶
אנחנו נרוויח יותר. אנחנו לא מקבלים עמלה לא על דמי רישום, לא על מס נמל. אם אתם קובעים עכשיו שהכל כולל הכל, נהדר, נצטרך להעביר שיק אחד ולגבות עמלה מכולם. אין ספק שהמחיר של החבילה יעלה. אם אתם משאירים לנו את הפתח לכתוב החל מ.., אתם תוקעים גול לצרכנים.
יורי שטרן
¶
אני מתפלא מכלכלת ישראל שבה צורת הצגת המחיר קובעת מחירים בשוק. מה שמסבירים לנו הוא שהמחירים יעלו בגלל שהם יתפרסמו אחרת. זה לא יאומן.
צביה בלאו
¶
יש בעייתיות לגבי מחיר כולל בתעופה כאשר יש עניין של ביטולים או שינויי נתיב. במקרה של ביטול איך אתה מחזיר לנוסע את המחיר שהוא שילם? אתה צריך להפריד את זה לרכיבים.
היו"ר אברהם פורז
¶
את שואלת אם כשאני מחזיר מוצר לחנות אני מקבל את מלוא המחיר חזרה. זה לא בהכרח מונע לומר שבמקרה שאתה מחזיר את המוצר או מבטל ששתקבל את כל המרכיבים חזרה. יש מרכיבים שהם one way.
יורי שטרן
¶
לדעתי, מבחינת הגנת הצרכן, די בהצגת כל המרכיבים. אם הויכוח הוא על כך שהמחיר יופיע באותה מצגת או באותה מודעה זה פחות רלוונטי. אם אני כצרכן יכול לקרוא את כל מה שגובים ממני, אפילו אם זה בכמה שורות, אני את שלי יודע.
ירון לוינסון
¶
כל העסק התחיל מכך שמפרסמים 99 דולר והמסים יותר גבוהים מהמחיר עצמו. אנחנו מברכים על היוזמה של הממשלה. אנחנו תומכים להכניס את כל המרכיבים, גם את דמי הרישום שהחברה קובעת וגם את מיסי העברה. ההצעה של חבר הכנסת שטרן שיהיה מחיר שיופיע בגדול ולמטה בקטן יהיה את ה-51 דולר מס זאת הטעייה נוספת.
יורי שטרן
¶
כמו שבפירסומת אתה יכול להעביר כל דבר שמבחינה שיווקית יותר מתאים לך, גם פה יש גרפיקה שתמשוך את העין מצד אחד, ומצד שני הקורא ידע במה מדובר.