פרוטוקולים/כלכלה/1450
5
ועדת כלכלה
11.9.2000
פרוטוקולים/כלכלה/1450
ירושלים, כ"ז באלול, תש"ס
27 בספטמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 187
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י"א באלול התש"ס (11 בספטמבר 2000), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 11/09/2000
תקנות מקורות אנרגיה (יעילות אנרגטית וסימון אנרגטי במזגנים), התש"ס-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אברהם פורז-היו"ר
זאב בוים
מוזמנים
¶
אדי בית הזבדי אגף שימור אנרגיה, המשרד לתשתיות לאומיות
סימה סלע, עו"ד לשכה משפטית, המשרד לתשתיות לאומיות
יהושע קפלן ראש המעבדה לאנרגיה, מכון התקנים
אברהם בכר "אלקטרה"
אורי הדר "תדירן"
חזקיה ישראל התאחדות התעשיינים
קצרנית
¶
יפעת שפרכר
נושא: תקנות מקורות אנרגיה (יעילות אנרגטית וסימון אנרגטי במזגנים), התש"ס-2000.
תקנות מקורות אנרגיה (יעילות אנרגטית וסימון אנרגטי
במזגנים), התש"ס-2000.
אדי בית הזבדי
¶
אנחנו מדברים כבר מספר שנים על הנושא של סימון אנרגטי ויעול אנרגטי של מכשירי חשמל, בין היתר לפי דרישה של הוועדה הזאת. ההצעה שלנו הובאה לדיון כבר פעמיים, כאשר התבקשנו לעשות כל מיני שינויים, להגדיר כל מיני דברים חדשים. בינתיים את הפעילות שלנו עשינו, לשמחתי הרבה, יחד עם משרדי הממשלה אחרים – עם מכון התקנים וכל מי שצריך, והיום אנחנו מביאים הצעה לתקנה שיש לה שני חלקים: חלק אחד זה תווית מידע, זאת אומרת שהצרכן לפני שהוא הולך לרכוש מכשיר חשמלי – מזגן במקרה זה – ידע איך להשוות בין המכשירים השונים, בין המחירים שלהם.
יהושע קפלן
¶
זה היחס בין האנרגיה שאתה משקיע לאנרגיה שאתה מקבל במזגן. בדרך כלל אתה מקבל יותר מ-100%. למעשה, היית מצפה לקבל יעילות נמוכה מ-100%, אבל בגלל שהמזגן לוקח את האנרגיה מבחוץ, אתה מקבל כאילו יותר אנרגיה מאשר האנרגיה שאתה משקיע דרך קווי החשמל.
סימה סלע
¶
במילים פשוטות, עבור אותה צריכת אנרגיה אתה מקבל הספק או תפוקה יותר טובים. ככל שהמקדם גדול יותר, מבחינתינו זה חסכוני יותר.
אדי בית הזבדי
¶
ככל שמקדם היעילות גדול יותר, נצילות המזגן גבוהה יותר. עבור אותה צריכת אנרגיה נקבל תפוקה גדולה יותר של חום או קור.
היו"ר אברהם פורז
¶
את זה אני מבין, אבל אפשר להציב איזה שהוא רף ולהגיד: תגיעו אליו ויהי מה. מה השתנה השנה הזאת לעומת שנים קודמות? יש לי בבית מזגנים מלפני כמה שנים. אני לא בודק את צריכת האנרגיה. הם עובדים יפה מאוד. האם הם צורכים יותר מקילוואט לשעה?
היו"ר אברהם פורז
¶
כשאני משווה את מה שיש לי למזגנים חדשים מפוצלים, אני רואה שזה לא יותר טוב. אם התקנות האלה מתאשרות, אסור לייבא ואסור למכור? אולי אנחנו מטילים פה רף שאי אפשר יהיה לעמוד בו.
אדי בית הזבדי
¶
הרף שאנחנו מציבים זה לא רף שנמצא בשמיים. לא מדובר על מזגנים שלא מייצרים אותם או שלא ייצרו.
סימה סלע
¶
הגשנו את התקנות בפברואר. אין לנו בעיה להאריך את זה לתקופה נוספת על-מנת שהם יוכלו להתארגן.
אברהם בכר
¶
בישראל יש שני חוקים מהמתקדמים בעולם: חובת סימון, ש-10 שנים אנחנו מסמנים את הערך האנרגטי של המזגנים, וזה בזכות משרד האנרגיה, והדבר הנוסף, יש בתקן פיסקה על מינימום COP של 2.4, שזה בעצם הרף שהכניסה ועדת התקינה. מה שמשרד האנרגיה ומשרד התשתיות מנסים כרגע לעשות זה בעצם להעלות את הרף, כאשר להערכתינו הם רוצים להעלות את זה לרמות שיגרמו נזק לתעשייה.
אברהם בכר
¶
בארץ יש שני סוגי מזגנים: מזגנים מפוצלים ומזגני חלון. מזגני חלון לא יכולים לעמוד ב-2.6. מזגן חלון מיוצר בעיקר בארצות הברית. שם מייצרים 5 מיליון מזגני חלון.
היו"ר אברהם פורז
¶
הרי אנחנו יודעים שהמדחס אף פעם לא יוצר בארץ, תמיד הוא היה מיובא. בסך הכל זה עניין של הרכבה עם קצת פח.
אברהם בכר
¶
לא קצת. אני חושב שהערך הנוסף הוא מעל ל-70%. היום עדיין מייצרים מזגני חלון במדינה. התקנה של 2.6 תוציא את המוצר הזה מסל המוצרים, כיוון שאין היום מזגן חלון שיכול לעמוד בערך של 2.6.
אדי בית הזבדי
¶
כל הנושא של התקנה הזאת נמצא בדיון הרבה מאוד שנים. אנחנו הבהרנו להם את הדברים האלה. אין לנו בעיה שאת הנושא של מזגני חלון נעביר לשלב הבא, דהיינו 2.4 עכשיו ו2.6 בעוד 4 שנים.
היו"ר אברהם פורז
¶
מזגן החלון ישאר על 2.4 עד 1 בינואר 2004, וה-2.6 יחול החל מ1 בינואר 2001 רק לגבי מזגנים מפוצלים. זה בסדר מבחינת התעשייה המקומית?
אברהם בכר
¶
המשמעות של מזגני חלון ברמה של 2.4 זה לגמור את המפעל הזה, וזה כאשר זה פתרון המיזוג הכי זול.
אתי בנדלר
¶
אני רואה שבסעיף 1 למכתבו של השר לשעבר כתוב שהתקנות המוצעות הן פרי הסכמה שהושגה בין נציגי יצרנים, מכון התקנים ומשרד התשתיות.
אברהם בכר
¶
זה לא נכון. הפגישה האחרונה שהיתה בין נציגי התעשיינים למשרד התשתיות היתה בנובמבר 1997. לא היתה פגישה אחרי זה. לא הייתי אומר שהיה משא ומתן פורה.
אברהם בכר
¶
בעיקרון אתה צודק, המדחס הוא זה שקובע את היעילות, אבל כמובן גם את הצד התכנוני והטכנולוגי. היפנים משתמשים בטכנולוגיה שונה מהטכנולוגיה שלנו, שלנו אין גישה אליה. אנחנו ניסינו מספר פעמים, אבל אי אפשר להביא את הטכנולוגיה הזאת לארץ. שם מדברים על COP של 3.
אברהם בכר
¶
זה גם PATENTED, וזה גם השקעות בסדרי גודל של מיליוני דולרים. הם יצרנים של לפחות 8 מיליון מזגנים. הם מהווים את המסה הקריטית. ישראל מייצרת סך הכל 400 אלף מזגנים, מתוך שוק של 30 מיליון. עדיין אנחנו לא נותני הטון הטכנולוגיים בתעשייה הזאת. אנחנו יצרנים טובים, אנחנו יצרנים יעילים, מעריכים אותנו בעולם, אבל אנחנו לא מובילים. ההובלה בתחום נעשית על ידי האמריקנים ועל ידי היפנים. מה שאנחנו רוצים זה לא לשים את מזגני החלון בתוך התקן.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה לא צריך לשכנע אותי. אני מבין שאם יש יצרנים גדולים בעולם שבאה אליהם מדינה ואומרת להם לעשות שיפור טכנולוגי, אז הם ישקיעו מיליונים בשביל לשפר. לא מדובר על התעשייה שלנו בארץ, כי היא לא מסוגלת לעשות את זה. אתם בסך הכל יכולים לקנות מדחסים יותר טובים שהם מייצרים.
אברהם בכר
¶
נכון. ההמלצה הבסיסית שלנו היא להצמד לתחיקה של האיחוד האירופי. האיחוד האירופי קובל על הדבר הזה.
אדי בית הזבדי
¶
אני רוצה להציג שני נתונים על מזגני חלון שמייצרת פה אותה חברה. הCOP של מזגן חלון אחד הוא 1.79, והCOP של מזגן חלון אחר הוא 3. השאלה היא אם באמת אין את הטכנולוגיה.
היו"ר אברהם פורז
¶
יכול להיות שהמדחס החסכוני יותר הוא הרבה יותר יקר. יכול להיות שאתה יכול להגיע לרמה שתחסוך 5% מצריכת החשמל, אבל כנגד זה זה ייקר לך את המכשיר שהוא לא יהיה בר תחרות. זה כמו במכונית. האם הדבר היחיד שמעניין אותך כשאתה קונה מכונית הוא שהיא חסכונית, או אתה מתעניין באמינות, בנוחות, במחיר? חיסכון זה לא הדבר היחיד.
אדי בית הזבדי
¶
אנחנו לא רוצים משהו בשמיים, אנחנו בסך הכל רוצים 2.4, כאשר אנחנו מוכנים לדחות את זה עד 2004.
אורי הדר
¶
היעילות נקבעת על ידי המדחס ועל ידי מחליפי חום. ברגע שאתה רוצה יעילות יותר גדולה, זה אומר מחליפי חום יותר גדולים. מזגני חלון הם מטבעם צריכים להיות יותר זולים, כי זה הולך לאנשים פשוטים.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה נכון מה שאתה אומר, אבל זה מייקר את מחיר המזגן. נכון שלמשק הלאומי זה חוסך אנרגיה, אבל זה לא חזות הכל. חסכון זה לא שיקול יחיד לקניית מכונית.
אדי בית הזבדי
¶
אותו אדם שכביכול דואגים לו שהוא לא יכול לרכוש מזגן יקר והוא רוכש מזגן חלון, ישלם את המחיר של ההפרש הזה תוך פחות משנה.
היו"ר אברהם פורז
¶
בהנחה שהייתם רוצים ליישר קו עם מה שהם מבקשים, זה היה מחייב אתכם להגדיל את מה שאנחנו קוראים רדיאטור?
אברהם בכר
¶
לגבי מזגני החלון זה לא עניין של ייקור, זה עניין שלא נעשה אותם. כל שוק מזגני החלון בארץ זה משהו בסביבות ה-8%. חברות יפסיקו להתעסק עם זה. אנחנו פשוט נצא מהתחום הזה. אנשים יצטרכו לקנות מזגנים מפוצלים.
אדי בית הזבדי
¶
בשנה שעברה נמכרו כ-160 אלף מזגנים. התוספת הזאת של 160 אלף מזגנים מוסיפה בערך 5 מיליון קילוואט שעה לצריכת החשמל שלנו.
היו"ר אברהם פורז
¶
מאחר שמזגני החלון הם כמות קטנה, שכנראה גם הולכת ונעלמת, אני מציע שנדחה את התחולה של הגזרות לגביהם ל-1 בינואר 2004. זה נותן לכם כמה שנים טובות להתארגן. לגבי כל היתר, אני מבין שאין מחלוקת, אתם מסכימים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אוקיי, השתכנעתי. נעשה את זה ב-1 בינואר 2002. בסך הכל מדובר על קצת יותר צריכת אנרגיה.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה נשאר. לגבי המזגנים המפוצלים בפיסקה 2 צריך לכתוב במקום 1 בינואר 2001 1 בינואר 2002. את התחולה לגבי מזגני החלון נדחה עד 1 בינואר 2004.
זאב בוים
¶
יכול להיות שלא תצטרכו לעמוד בזה, ויכול להיות שעוד יצטרכו יותר מ-3, כי עם התחממות כדור הארץ לך תדע מה תהיה הדרישה.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, התקנות האלה הן לא תורה מסיני, הן לא קדושות. אם תוך שנה, שנה וחצי מהיום תראו שאתם לא עומדים בזה, תפנו ותבקשו לשנות. תערבו את משרד התמ"ס בעניין הזה. זה נכון שזאת לא התעשייה הכי מפוארת של ישראל, אבל אין סיבה לפגוע בתעשייה המקומית שמייצרת את זה היום.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו כרגע נאשר את זה לשנת 2004. אם יסתבר במהלך השנה הנוכחית שיש לכם בעיה עם זה, או שאתם צופים בעיה, תחזרו אלינו ואנחנו נשנה אם צריך. אנחנו חייבים להפעיל עליכם קצת לחץ כדי שתנסו לעשות UPGRADE של המוצר.
אברהם בכר
¶
כן, אבל הטכנולוגיות האלה לא משתנות בקצב של 3 שנים, הן משתנות בקצבים גדולים יותר. האמריקנים שינו את התקנות 1 ל-10 שנים, האירופאים מדברים על 1 ל-7 שנים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתם במהלך השנה הקרובה תבדקו את זה. אם יסתבר לכם שאין אפשרות לעמוד בזה, תבקשו דיון נוסף בוועדה, אנחנו נזמן את השר ואם יהיה צורך נשנה.
היו"ר אברהם פורז
¶
תיזמו בעוד שנה דיון בוועדה כדי לספר לנו איך התקדמתם במהלך השנה. תראה, אנחנו חייבים להפעיל עליכם קצת לחץ, כדי שאתם בכל זאת תנסו לעשות שידרוג של המוצר לכיוון של חיסכון באנרגיה.
אדי בית הזבדי
¶
אנחנו מדברים על העניין הזה לפחות 6 שנים, ועובדה שאת הUPGRADING הם לא עשו. המספרים האלה מונחים בפניהם 6 שנים לפחות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנשים לא מודעים. אתם מדברים על כך שכשקריר לסגור את המזגן. זה בסדר גמור, אבל כדאי גם להסביר לאנשים שהיה רצוי לנקות את הפילטר.
אורי הדר
¶
אנחנו בתעשייה נותנים הצעות למוצרים עם רמות אנרגיה יותר גבוהות. הבעיה היא שהם יותר יקרים. מה שאני מצפה ממשרד האנרגיה זה שימצא דרך לגרום למודעות יותר גדולה.
אדי בית הזבדי
¶
אנחנו לאחר אישור התקנה הולכים לצאת במסע פירסום גדול לכל הנושא של איך לרכוש את המוצר הזה. אני רוצה להסב את תשומת ליבך לגבי הנושא של סימון אנרגטי. אני מבין שלגבי זה אין שום בעיה.
אתי בנדלר
¶
תחולתן של התקנות 30 ימים מיום פירסומן? בעוד 30 ימים פלוס 10 ימים התוויות יהיו בהתאם לתקנה 4. יש מזגנים שנמצאים היום בחנויות שהתוויות שלהן לא עומדות בדרישה הזאת.
היו"ר אברהם פורז
¶
הכוונה שלנו היא שמזגנים שיוצאים מהמפעל יעמדו בחובת הסימון הזאת. אני מוכן שהכל יתחיל מ-1 בינואר 2001.
היו"ר אברהם פורז
¶
במקום שכתוב "לא יוצג מזגן" נוסיף את המילים: "ולא יימכר". תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00