פרוטוקולים/כלכלה/1412
5
ועדת כלכלה
21.8.2000
פרוטוקולים/כלכלה/1412
ירושלים, כ' באלול, תש"ס
20 בספטמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 183
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ' באב התש"ס (21 באוגוסט 2000), שעה 10:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 21/08/2000
תקנות המים (מניעת זיהום מים) (מתכות ומזהמים אחרים), התש"ס-2000.
פרוטוקול
נכחו
חברי ועדה: אברהם פורז-היו"ר
מוסי רז
מוזמנים
¶
רחל אדם, עו"ד לשכה משפטית, המשרד לאיכות הסביבה
ברוך ובר אגף מים ונחלים, המשרד לאיכות הסביבה
אילנה מישר, עו"ד מנהלת המחלקה לבריאות הסביבה, משרד הבריאות
דב באסל מהנדס איכות סביבה, התאחדות התעשיינים
יעל אלסקי אדם טבע ודין
שאול ארלוזרוב יו"ר אגודת מהנדסי המים בישראל
יצחק שלדוב יו"ר אגודת מהנדסי כימיה וכימאים
רקפת כץ החברה להגנת הטבע
משה אבנון משרד הפנים
קצרנית
¶
יפעת שפרכר
נושא: תקנות המים (מניעת זיהום מים) (מתכות ומזהמים אחרים), התש"ס-2000.
תקנות המים (מניעת זיהום מים) (מתכות ומזהמים אחרים)
התש"ס-2000
היו"ר אברהם פורז
¶
סעיף מטרות אפשר גם למחוק. זה לא משנה. חבל שנבזבז זמן על ניסוח של מטרות, כאשר לסעיף המטרות אין שום דרך אופרטיבית. בואו נעזוב כרגע את כל ההגדרות ונחזור אליהן בסוף.
ברוך ובר
¶
לגבי הגדרת "מפעל", כדי לא להפיל ברשת את מי שלא צריך להפגע, צריך להוסיף: "מקום שבו נעשה טיפול פני שטח בשטיפה". יש הגדרה לשטיפה.
ברוך ובר
¶
אנחנו מרחיבים את התחולה של התקנות לכולם. באה התאחדות התעשיינים והעלתה חשש לגבי מקום שבו יהיה BAT ולא יגיעו לפרמטרים הללו. לצורך פתח מילוט, אנחנו רוצים לומר שמקום שבו הממונה ראה לנכון כי מפעל שמשמש לBAT לא יכול להגיע לפרמטרים הללו, הוא יהיה רשאי להצמיד פרמטרים על פי BAT אחר.
רחל אדם
¶
אנחנו מציעים להוסיף בסייפה של (ה) : "אולם רשאי הממונה לאשר ריכוז מירבי העולה על האמור בתוספת לתקנות אלה, אם שוכנע כי המוגבל משתמש בטכנולוגיה הקרובה והזמינה ביותר".
אילנה מישר
¶
אנחנו ביקשנו להוציא את זה, משום שאין לנו תקציב לדאוג ליישום. יש תקנות קודמות בנושא מים שעדיין צריכות להיות מיושמות.
אילנה מישר
¶
סליחה, יש לנו תקנות קודמות שכבר נכנסו לתוקף ועדיין לא מצאו את התקציב. אנחנו בפיגור של שנה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם יהיו לכם תקנות התקציב יימצא. תראו, יש פה דבר צורם לגבי בתי החולים. משרד הבריאות מוציא את עצמו מהחוק בנושא של בריאות.
אילנה מישר
¶
זה עניין של עלות תקציבית. לפי הכללים של חקיקת משנה, אסור שמשרד ממשלתי יתקין תקנות שמטילות עלות תקציבית על משרד ממשלתי אחר ללא שיש מקור למימון התקנות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו לא כפופים לכללים האלה. אנחנו אומרים שהתקנות לגבי בתי חולים ייכנסו לתוקף בעוד שנה. זה יתן לכם זמן למצוא את מעט הכסף שצריך. זה לא סביר שכל המדינה תנהג בדרך מסויימת, ובתי החולים ששייכים למשרד הבריאות יהיו החורגים העיקריים.
אילנה מישר
¶
אנחנו מדברים על סעיף שהוא בלאו הכי מאוד מוגבל. זה בחירה בין טיפול ועלויות להצלת חיי אדם, לעלויות אחרות שאולי המדינה..
אילנה מישר
¶
השרה לאיכות הסביבה, לפני שהיא מפרסמת את התקנות, צריכה להתחייב שלתקנות יש סעיף תקציבי לביצוע.
היו"ר אברהם פורז
¶
אותנו זה לא מחייב. אנחנו מוציאים את בתי החולים עכשיו, כאשר אנחנו מחייבים אותם 9 חודשים אחרי כולם להגיע לאותו מצב.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם המקור לא שופך, אז מה ההולכה מעניינת? אם עצרנו את זה בשלב הברז, מה איכפת לי הצינור?
משה אבנון
¶
הצינור מוליך את המים. ברגע שאנחנו סוגרים את המים במקום, כל אותם גורמים שעשויים לפגוע בצנרת ובמתקני הטיהור..
היו"ר אברהם פורז
¶
כתוב ככה: "לא יזרים אדם מחוץ למפעלו שפכים שריכוז המזהמים בהם.. מעבר לתקן". זה לא רלוונטי מה קורה בהמשך הדרך. משער המפעל שלו אסור שייצא אלא בפרמטר מסויים. אסור שייכנס לצנרת הכללית אלא לאחר שהוא עבר איזה שהוא תהליך של טיהור. כל היתר לא רלוונטי. המטרה היא בשלב הייצור של המים האלה. אין צורך בזה. לסעיף 5 יש הערות? לסעיף 6? לסעיף 7? לסעיף 8? לסעיף 9? לסעיף 10? לסעיף 11? לסעיף 12? לסעיף 13?
משה אבנון
¶
גם (א) וגם (ב) בסעיף 13 מדברים על מפעל שכמות השפכים שבו עולה על 20 מטרים מעוקבים. אנחנו טוענים שבגלל שמפעל של 5 מטרים מעוקבים עשוי לגרום לזיהום יש להוריד את הכמות ל-5 מטרים מעוקבים.
ברוך ובר
¶
ניהלנו על התקנות האלה מסע התדיינות די ממושך עם התאחדות התעשיינים. כמות השפכים של מפעלים שמזרימים 5 מטר קוב ב-8 שעות היא מאוד קטנה. אם לא יתחזקו את הרשמים האלה, הם יתקלקלו. להטיל על בתי מלאכה קטנים תוספת בדיקה יקרה נראה לנו מיותר.
היו"ר אברהם פורז
¶
הבנתי את העניין, אבל נדמה לי ש20 מטר ב-8 שעות עבודה לא יאפשר לכם פיקוח אמיתי על העסק הזה.
ברוך ובר
¶
במפעל שפועל יותר יש לנו את המכשירים היותר יקרים, ואילו במפעל קטן שיש בו שני פועלים אני דורש מכשיר פשוט.
היו"ר אברהם פורז
¶
אתה יכול לומר שכמות השפכים לשעה היא גג שניים וחצי, כאשר בכל שעה נתונה הוא צריך לעדכן את זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
ברגע שהוא פולט יותר מ-3 קוב לשעה, הוא חייב מכשיר כזה. לקשור את זה עם שעות העבודה, גורם לדעתי להעדר יכולת אכיפה.
ברוך ובר
¶
הסיבה היא שצריך איזה שהוא מספר שיבדיל בין בתי מלאכה זעירים ובין מפעלים יותר גדולים. מצאנו שכשיש הרבה בתי מלאכה זעירים מספיקה הסריקה הזאת, וסריקה יותר גדולה מתחילה להיות טעונה מכשירי ניטור יותר משוכללים.
משה אבנון
¶
אני לא אתייחס לנושא של שני קוב לשעה, כי זה נושא שניתן לבדוק אותו. אנחנו נגד פשרה שעשו פה עם התעשיינים. עשרות מפעלים קטנים מעמיסים על מערכת ניטור שפכים עומס בלתי רגיל, שזאת בעיה קשה מאוד. זה נופל אחר כך על הרשויות המקומיות. זה שצריך להחמיר בכמות המזהמים שמזרימים לתוך המערכת..
היו"ר אברהם פורז
¶
המשרד המופקד ניהל דיאלוג והגיע להסכמות מסויימות. אני חושב שצריך לגלות איזו שהיא מידה של גמישות. עד עכשיו כנראה גם זה לא היה. בואו ניתן לזה איזו שהיא תקופה. השר לאיכות הסביבה יכול להחמיר בכל עת. לא פותרים את כל הבעיות ביום אחד. אם פותרים 80% מהבעיות זה גם משהו.
משה אבנון
¶
אתה יודע מה ההבדל בינינו ובין המשרד לאיכות הסביבה? המשרד לאיכות הסביבה דואג אולי לזיהום המים, אבל מי שצריך למנוע את זיהום המים זה משרד הפנים. זה מה שקורה בשטח.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני נקלע לא פעם לויכוח בין משרדי הממשלה, שצריך להתקיים במקום אחר. המשרד המוביל צריך לדבר עם כל הגורמים הרלוונטים, ואחר כך לבוא עם איזה שהוא משהו שמוסכם או לא מוסכם. הם הגיעו להסכמה עם התעשיינים. אני לא יכול ללכת מעבר לזה.
ברוך ובר
¶
ב-13(א) במקום "שפכים" צꗬ‹Ѝ_ደ¿__ __Ѐ_瑄_
橢橢쿽쿽_________Ѝ_꠷_ꖟ_ꖟ_㟳___.______________________________l__Ɛ___Ɛ_Ɛ___Ɛ___Ɛ___Ɛ___Ɛ_______ˌ___㉀___㉀___㉀_8_㉸_“_㊔_¬_ˌ___䪙_ê_㍌___㍌_"_㍮___㍮___㍮___㍮___㍮___㍮___䨀___䨂___䨂___䨂___䨂___䨂___䨂_$_䮃_Ƞ_䶣_\_䨦_-_________Ɛ___㍮___________㍮___㍮___㍮___㍮___䨦__ במים ולא בזיהום.
ברוך ובר
¶
אתה לא יכול לעשות את זה, כי התקנה לא קובעת פרמטרים. בכל מקרה צריך לבוא בקר ולקחת בדיקה, ואם זו חריגה להגיש תביעה משפטית. מה שנבקש זה ניטור עצמי של המפעל עצמו, לא יותר מזה. בכל מקרה מישהו יצטרך לבוא ולדגום ולעשות אנליזה, ורק אז,אם ישנה חריגה בחומציות, להגיש תביעה.
מוסי רז
¶
כן, אבל מה עם מפעל קטן שמזרים נאמר 1.9 מטר מעוקב לשעה שפכים שהם הרבה יותר מזוהמים? זה הרבה יותר גרוע מאשר אחד שמזרים 2.1 שחורג בטיפונת.
משה אבנון
¶
היות ובתהליך הייצור יכול להיות שבשעתיים מסויימות יש זיהום, מה שבשעתיים לאחר מכן אין, הדגימה חייבת להלקח לאורך כל הפעילות.
משה אבנון
¶
אנחנו אומרים שכשהדגימה נלקחת, היא צריכה להילקח לאורך כל תהליך הייצור ומאותו מפעל. אם הוא עובד 24 שעות, זה צריך להיות דגימה לאורך 24 השעות.
היו"ר אברהם פורז
¶
גם כשאתה רוצה מים רותחים מהברז, בהתחלה המים עדיין קרים. אתה לא יכול להגיד שכתוצאה מזה יש בברז מים קרים. אותו דבר פה. מי שמיומן יודע את זה.
משה אבנון
¶
הבעיה היא אחרת. הם כותבים פה "במשך שעתיים או 10 מטרים מעוקבים". בתהליך הייצור יכול להיות מצב שבשעתיים ראשונות אין בכלל זיהום..
היו"ר אברהם פורז
¶
האם כדי לבדוק למה מנוע מתחמם אתה מתניע את המכונית רק ל5 דקות? לא, אתה נותן לו לעבוד חצי שעה ואחר כך אתה בודק למה הוא מתחמם. אם הבדיקה לא נעשית על-מנת לכסות את האירוע כולו, אז זאת לא בדיקה.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה ברור לגמרי שהבדיקה צריכה להעשות בצורה כזאת שתשקף את הדבר האמיתי, ולא תהיה איזו בדיקה שלא תשקף שום דבר.
ברוך ובר
¶
מאחר וכל הזיהום שנוגע לבתי החולים הוא אולי מהסדנא שיש שם, אולי שזה יחול רק על הסדנא מעכשיו ולגבי הדברים האחרים התחולה תהיה אחרי שנה וחצי או יותר.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא רוצה. אני חושב שיש גם מראית עין. אי אפשר לחייב מדינה שלמה ליישר קו ורק שבתי החולים יהיו מחוץ לחוק. רבותי, לסעיף ההגדרות יש הערות? אין. אנחנו גם מאשרים את התוספת על כל המרכיבים שלה והמספרים שבה. אני רוצה לקוות שבעקבות התקנות האלה אכן השפכים שמוזרמים על ידי גורמים שונים ייעצרו עוד בשער המפעל, כדי שיהיה כמה שפחות זיהום. אנחנו יודעים שחלק גדול מהזרימה נעשית במקומות שיש חדירה למי תהום. אם אנחנו רוצים לשמור על מקורות המים שלנו, אנחנו צריכים למנוע זיהום. הדבר הבסיסי והנכון הוא לקבוע כבר בשלב המפעל שהשפכים שיוצאים מהמפעל או מהמשתמש יהיו ברמת טיהור כזאת שלא תגרום נזקים. נכון שזה לא טיהור סופי, אבל הם חייבים להיות מטוהרים ברמה כזאת שתמנע זיהום. המבחן הוא לא בתקנות אלא בביצוע, כי חוקים יש לנו למכביר. אולי בקצרה תאמר לנו איך אתם ערוכים לבדוק ולאכוף.
היו"ר אברהם פורז
¶
לפי מה שאני יודע, המדינות התורמות לרשות הפלסטינית מאוד מעוניינות בנושא איכות סביבה, וקל לקבל כסף לנושא איכות סביבה. לדעתי צריך פה, במסגרת המו"מ ושיתוף הפעולה, להביא למצב שהמדינות התורמות יתנו כסף לנושא איכות סביבה לרשות הפלסטינית. זה ברור שאם הם ישקיעו שם במשאבים לא יהיה זיהום. גם הם הרי לא רוצים לזהם.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו נצטרך ללחוץ. זה לא חוכמה ללחוץ על מי שאין לו כסף לבצע, אבל אם נלחץ מצד אחד, ומצד שני נסייע על ידי מציאת מקורות מימון, אין סיבה שהפלסטינים לא ירצו לעשות את זה. תראו את זה כאחת המשימות הכי חשובות שלכם, כי אחרת אין טעם. אנחנו שלובים אחד בתוך השני בכל הנושא של המים והביוב. אם נטפל רק במה שקורה בתחום מדינת ישראל ונתעלם ממה שקורה בתחום הרשות הפלסטינית, לא עשינו הרבה.
שאול ארלוזרוב
¶
הוזמנו כדי להשתתף בדיון, אבל לא קיבלנו את התקנות מראש. אין לנו שום אפשרות להתייחס לנושא כזה מבלי שנעיין בזה ברצינות.
היו"ר אברהם פורז
¶
תראה, אנחנו מאשרים את התקנות, אבל אם תהיה לכם הערה מאוד עניינית ותפנו לשרה לאיכות הסביבה, אני בטוח שהיא תהיה מוכנה לשנות ולבוא אלינו עם תיקון. זה לא חוק ראשי של הכנסת. מדובר פה על חקיקת משנה. שר יכול לשנות. אני מציע שתפנו לשר המשפטים, ותסבו את תשומת ליבו שלפעמים גורמים שונים מוזמנים לכנסת לאישור תקנות, ושחובתו של משרד שמתקין תקנות לקיים איזה שהיא מערכת של העברת החומר וקבלת הערות. לגבי חוקי הכנסת, יש פירסום בקריאה ראשונה וכו'. אני לא אחראי על עבודת הממשלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, אנחנו היינו צריכים להחמיר יותר מהדירקטיבה האירופית, כי במקום שיש המון מים אז גם אם הביוב יותר מזוהם הוא נמהל בכמויות הרבה יותר גדולות של מים. לעומת זאת, במקום שיש מחסור במים, הריכוז יותר גבוה. זה ברור לגמרי שאם אתה מזרים למקום שהמים כמעט ולא זזים אז הכל מזוהם. במקום שכל הזמן יורד גשם, אז זה שוטף את זה לים. אולי זה לא טוב לים, אבל זה אחרת. הדירקטיבה האירופית לא מחמירה כל כך. אנחנו צריכים להחמיר יותר.