פרוטוקולים/כלכלה/402
5
ועדת כלכלה
29.3.2000
פרוטוקולים/כלכלה/402
ירושלים, ג' באייר, תש"ס
8 במאי, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 106
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, כ"ב באדר ב' התש"ס (29 במרץ 2000), שעה 8:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 29/03/2000
חוק הפיקדון על מכלי משקה (תיקון), התש"ס-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אברהם פורז – היו"ר
יצחק גאגולה
צבי הנדל
יצחק וקנין
משה רז
שלום שמחון
מוזמנים
¶
אוהד אורנשטיין מנהל מנהל כימיה ומחצבים, משרד התעשייה והמסחר
יצחק גורן מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה
רומי אבן-דנן אחראית מחזור, המשרד לאיכות הסביבה
עמית לנג אגף התקציבים, משרד האוצר
שי וינר משרד האוצר
נטע דורפמן משרד האוצר
טלי גיז משרד המשפטים
חזקיה ישראל התאחדות התעשיינים
יוסי שוסטק איגוד לשכות המסחר
יאיר ינוב יו"ר ומנכ"ל של נציגת חבתר תומרה (נורווגיה)
יוסי ענבר
קצרנית
¶
יפעת שפרכר
נושא: הצעת חוק הפיקדון על מכלי משקה (תיקון), התש"ס – 1999.
הצעת חוק הפיקדון על מכלי משקה (תיקון), התש"ס – 1999.
היו"ר אברהם פורז
¶
על סדר יומנו: הצעת חוק הפיקדון על מכלי משקה. אנחנו אתמול דחינו את הישיבה להיום מאחר שהבנתי ממר וינר שמאז ההחלטה הקודמת שהיתה לפני 7,8 חודשים, בטרם הוגש חוק ההסדרים, לא התקבלה החלטה חדשה. חשבתי שלאור ההתפתחויות שהיו מאז, מן הראוי שהממשלה תעדכן את עמדתה.
יוסי ענבר
¶
אנחנו, מצד אחד, חייבים לתמוך בעמדת הממשלה, ומצד שני, אנחנו רוצים שהחוק ייכנס לתוקף כמה שיותר מהר.
היו"ר אברהם פורז
¶
השאלה היא אם ב-1 לינואר יגידו לנו שצריך לדחות את זה ל-1 לינואר 2002. אני קראתי את דברי ההסבר להצעת החוק הממשלתית – סעיף 27 לחוק ההסדרים - שנאמר בהם שעד כה לא נבחנו כל ההיבטים. באיזה שהוא מקום צריכה להיות עמדה האומרת אחת משתיים: או שאסור לעשות חוק כזה וצריך לקבור אותו יחד עם הפחיות, או שעושים מקצה שיפורים.
נטע דורפמן
¶
רק רציתי להזכיר לכם שנכנס היטל על הטמנת פסולת מוצקה. אנחנו לא יודעים מה המשמעויות של ההיטל הזה מבחינת היקף ההטמנות, מבחינת המיחזור. אנחנו רוצים לבחון גם את החוק השני שמטפל באותם נושאים.
נטע דורפמן
¶
המטרה של שני החוקים, בסופו של דבר, היא להגיע למצב שיהיה יותר מיחזור ופחות הטמנות. אנחנו רוצים לראות מה קורה מבחינת כמות ההטמנה אחרי שנטיל את ההיטל, אם באופן טבעי יפנו יותר למחזור. זה פותר כמה דברים שהם זהים בשני החוקים.
שי וינר
¶
יש שני צעדים שקשורים ולא קשורים למטרה, שהיא להגיע למחזור או להטמנה במדינת ישראל. תיקון לחוק ההסדרים, שאני מאמין שבשבועות הקרובים יוגש לוועדה וייושם..
נטע דורפמן
¶
ההיטל על הטמנת פסולת רק עכשיו ייכנס לתוקף. לא השתנה מהבחינה הזאת שום דבר בחודשים האחרונים.
שי וינר
¶
הפעילות שסוכמה לאחרונה וגם הצהרנו עליה בעבר לתמרוץ רשויות מקומיות או לתמרוץ לחלופות להטמנה, שאני מאמין שזה יפורסם בימים הקרובים..
שי וינר
¶
המשרד לאיכות הסביבה לרשויות המקומיות. לנושא הפיקדון, אנחנו עדיין חושבים שצריך לדחות את הצעת החוק ל-1 לינואר. אני חושב שיש הרבה מאוד בעיות גם בחוק העכשווי וגם בהצעת החוק שהתחילה להתגבש בוועדה.
יוסי ענבר
¶
מבחינת המשרד, אם החוק לא נדחה מצבינו הכי טוב, כי ב-2 לחודש, קרי יום ראשון, החוק כמו שהוא נכנס לתוקף, חלה חובת סימון על חברות המשקאות. עד כמה שידוע, אף אחד לא עשה שום דבר בעניין הזה. אז חלה חובת פיקדון, לא צריך תקנות.
נטע דורפמן
¶
סליחה, סעיף 24 קובע שתקנות ראשונות יובאו לאישור ועדת הכלכלה תוך 9 חודשים מיום פירסומו. בגלל זה אנחנו גם ביקשנו לדחות את הסעיף הזה..
היו"ר אברהם פורז
¶
אם אתם סוטים או לא סוטים מהחלטת ממשלה, אם אתם פועלים או לא פועלים לפי החלטת ממשלה, זה לא עניינה של הוועדה.
טלי גיז
¶
כל עוד אין סימון, לפי החוק הקיים כל צרכן ישלם פיקדון על כל מיכל משקה בין אם הוא מסומן ובין אם לא. לפי סעיפי החוק יכול להיות שתהיה בעייתיות, כי אפשר לקבל החזר פיקדון רק על בקבוק מסומן. זאת אומרת, צרכנים ישלמו פיקדון, אבל..
יוסי אריה
¶
הסקטור העסקי תומך בעמדה של חבר הכנסת פורז. אני חושב שעשית נסיון אמיתי לפתור את הבעיות שיש עם יישום החוק. כמובן שיהיו לנו הערות מסויימות להצעת החוק, שאנחנו נרצה לדון בהן. אני חושב שמחר בבוקר, לא הסקטור העסקי וגם לא הציבור, מוכן ליישם את החוק הזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
ראשית, אני רוצה להודיע לוועדה שוועדת הכנסת אישרה אתמול את בקשתי לאפשר העברת החקיקה שאנחנו עומדים לקבל עוד מעט לקריאה שנייה ושלישית עוד היום, לפני צאת הכנסת לפגרה.
היו"ר אברהם פטור
¶
ניסינו, מאז התקבל החוק המקורי ומאז הגיע אלינו חוק ההסדרים, לעשות מקצה שיפורים ולתקן את כל הטעון תיקון, בעיקר לאפשר את הפעלת המודל השוודי שמשמעו שהתעשיינים ורשתות השיווק לוקחים על עצמם להקים מיזם על בסיס וולונטרי שיפעיל את המערכת הזאת בצורה שעובדת טוב גם בשוודיה, גם בנורווגיה. לפי אינפורמציה גם בפינלנד וגם במקומות אחרים. לפי הייעוץ המשפטי שקיבלתי, גם מהיועצת המשפטית של הוועדה שלנו, הגברת בנדלר, שחזרה ואמרה שהיא תאמר לחברי הוועדה כאן שסטייה מקביעת מועד וכניסה לגוף החוק היא בבחינת נושא חדש, וגם משיחה שקיימתי עם היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד צבי ענבר, שהפציר בי מאוד לא לכלול במסגרת החוק תיקונים אלא להשאר צמודים לתאריך, ומאחר ששקלתי והחלטתי לא לעשות את זה, למרות שיתכן מאוד שבוועדת הכנסת אפשר להשיג רוב, החלטתי שאנחנו צריכים בכל זאת לעסוק בהצעת החוק הממשלתית. אני חושב שזה יהיה לא אחראי מצידנו לומר שב-2 לאפריל החוק נכנס, כאשר אנחנו יודעים היטב שלא התעשיינים ולא רשתות השיווק ערוכים ומוכנים. הם חיכו כדי לדעת מה יוצא מהכנסת. אני חושב שזה יהיה מאוד לא הוגן לעשות את המהלך הזה. אני בישיבה של אתמול הצעתי לדחות את המועד ל-15 ביולי, שזה מביא אותנו פחות או יותר לסוף כנס הקיץ. לאחר התייעצות נוספת שקיימתי עם עוד חברי כנסת, אני מציע שהחוק ידחה ל-15 לנובמבר. הדחייה ל-15 לנובמבר תחליף את 25 לחוק הנוכחי, דהיינו נקבע את ה-15 במרץ כמועד הסופי. אז נופל סעיף קטן ב, שאומר שהשר לאיכות הסביבה רשאי לדחות את המועד ל-31 ביולי.
אני במקביל, כפי שאמרתי פה, הגשתי הצעת חוק פרטית שמשקפת, למעשה, את ההסכמות שהושגו כאן בוועדה, לרבות הרעיון הטוב הזה שאני מאוד שמח שהתעשיינים ורשתות השיווק קיבלו אותו, להקים מיזם משותף שיעשה את העניין הזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני חושב שזה מהלך מאוד נכון. שיחררנו את החלב ומוצריו בגלל שכמות המיכלים המכילים חלב הוא מאוד קטן יחסית לשאר המיכלים, ומהסיבה שאם חלב נשאר בבקבוק כמה ימים מדובר בריחות. יכול להיות שיש פה איזה שהוא מפגע בריאותי שאנחנו לא רוצים לעשות אותו. הצעתי היא, שאנחנו, בדיונינו בחוק ההסדרים, נאמר שתחילתו של חוק זה ביום 15 לנובמבר 2000, י"ז חשון התשס"א.
אתי בנדלר
¶
יש נושא נוסף שאתה צריך להציע להצבעה, והוא מה יהיה המועד שעד אליו יצטרך השר להציע תקנות ראשונות.
היו"ר אברהם פורז
¶
לאחר שהשר לא יודע מה ילד יום מבחינת החקיקה באופן סופי, אז אני מציע שהתקנות יהיו עד ה-31 לדצמבר השנה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מניח שההכרעה הסופית בגורל החוק, דהיינו מה היא מתכונתו הסופית, תיפול לפני ה-31 ביולי השנה. מדוע? כי אנחנו מיד עם חזרת הכנסת מהפגרה, במהלך החודשיים וחצי שיוותרו, נקיים שניים, שלושה דיונים ונדע סופית איפה החוק הזה עומד. רק אז, לדעתי, המשרד לאיכות הסביבה יוכל לעשות תקנות. צריך לתת להם איזה שהוא פרק זמן.
דני מורגנשטרן
¶
אדוני היושב-ראש, אין זה סוד שאם אנחנו כבר מדברים על חוק נכה, אז החוק הזה כמו שהוא ייכנס היום הוא נכה בן נכה. אם צריך לתקן אותו ואנחנו מדברים על תיקונים, ואתה, אדוני, אומר שהתיקונים יוכנסו עד סוף יולי, אז אנחנו היינו מבקשים לתקן את החוק מיסודו. לתקן אותו מיסודו זה אומר להכניס גם את המיכלים של ליטר וחצי ומעלה, לסלק את אבן הנגף של מקומות הקבלה ל-28 מטר ומטה ולהעלות את גובה הפיקדון לחצי שקל לפחות.
היו"ר אברהם פורז
¶
תשמור את כל הטענות החשובות האלה לתיקון לחוק שאני יזמתי ושהוא לגופו של עניין. אני רואה את עצמי כבול להסכמות שהגעתי אליהן, גם עם התעשיינים בכנסת הנוכחית וגם עם סגן שר האוצר נסים דהן בכנסת הקודמת, לגבי החוק ומרכיביו. אינני סוטה מההסכמות האלה ולו כמלוא הנימה, למרות שיש לי דיעות משלי. כשאתה מגיע להסכמה, אני חושב שיש חשיבות למילה שנאמרת.
היו"ר אברהם פורז
¶
כשנגיע אחרי הפגרה והחוק הזה יבוא בקריאה מוקדמת אז תטען את הטענות. המועד האחרון להתקנת התקנות הוא 1 לנובמבר השנה, כאשר החוק ייכנס לתוקף ב15 לנובמבר. אם אין הצעה אחרת, אני מצביע. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – 6
נגד- 0
אושר.
הישיבה ננעלה בשעה 8:45