פרוטוקולים/כלכלה/1129
5
ועדת הכלכלה
14/12/99
פרוטוקולים/כלכלה/1129
ירושלים, כ"ו באב, תש"ס
27 באוגוסט, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ה' בטבת התש"ס (14 בדצמבר 1999), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 14/12/1999
תקנות שירותי הובלה, התשנ"ט - 1999
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אברהם פורז – היו"ר
אברהם הירשזון
אברהם רביץ
מוזמנים
¶
עדה וייס - ס/יועמ"ש, משרד התחבורה
יפה הרצברג - יועמ"ש רשות לבטיחות בדרכים, משרד
התחבורה
גיא קריגר - לשכה משפטית, משרד האוצר
אלי שטרן - ראש מחלקת הערכות סיכונים באגף הרישוי
והבטיחות, ועדה לאנרגיה אטומית, משרד ראש
הממשלה
ישי יודקביץ - לשכה משפטית, משרד הביטחון
יוסי הלברייך - מנהל הביטחון, משרד הביטחון
יהודה גיא - יועץ לענייני שינוע, משרד הביטחון
נילי פרלמן - שרותי רפואה, משרד הבריאות
אילנה מישר - מחלקה משפטית, משרד הבריאות
איילת בן-עמי - לשכה משפטית, המשרד לאיכות הסביבה
ישראל ברזילי - ראש אגף חומרים מסוכנים, המשרד לאיכות
זוהר שקלים - לשכה משפטית, המשרד לאיכות הסביבה
משה קרן - המשרד לאיכות הסביבה
יגאל שבתאי - נציג המשטרה בפיקוד העורף, המשרד לביטחון
פנים
מנשה חדד - יו"ר מועצת המובילים
דוד כוכבא - מנכ"ל מועצת המובילים
גבי בן הרוש - חבר הנהלה, מועצת המובילים
אליצור בר נתן - חבר הנהלה, מועצת המובילים
שמואל זק"ש - יועמ"ש, מועצת המובילים
לימור לוסטיגזון - איכות הסביבה, התאחדות התעשיינים
אריה נייגר - אגף הכימיה, התאחדות התעשיינים
רפאל אברג'יל - חבר הנהלה, אגוד קציני הבטיחות והתעבורה
ראובן יום טוב - סמנכ"ל אחזקה, מ.ע.צ
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה, בתור ממלא מקומו של חבר הנכסת לנגנטל כי נבצר ממנו להגיע. אני מקווה שאצליח לעשות את זה באופן הראוי. אני מבקש מראש את התנצלותכם, משום שהוא ליווה את התהליך הזה מתחילתו, אז יכול להיות שפה ושם תגלו אצלי איזה שהם סממנים של בורות, שהיא אך טבעית בנסיבות שנוצרו. ברגע האחרון חבר הכנסת לנגנטל לא היה יכול להגיע ועדיף בכל זאת שנתקדם ולא נבטל את הישיבה לכל המוזמנים הנכבדים שקיבלו את ההזמנה והגיעו לישיבה.
אני מבקש מגברת בנדלר להכניס אותי לתמונה.
אתי בנדלר
¶
נכון. עקרונית, סיימנו את התקנות למעט ההגדרות והתוספות והיו הערות של משרד הבריאות והמשרד לאיכות הסביבה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אז בואי תכווני אותי, מה עוד נשאר לנו? נשמע את הדעות השונות, נקבל החלטה ונשתדל לסיים.
לאה ורון
¶
תסתכלו בפרק שני, בסעיף 2, העניין של תושב ישראל. אתה הודעת לוועדה שאתה מכניס בחוק תושב ישראל, אלא אם כן תוך יום יומיים תביא נימוק משכנע מדוע עליו להיות תושב ישראל.
היו"ר אברהם פורז
¶
נניח שהוא מגיע מחוץ לארץ באוניה שיש בה מכולות והוא גוי, הוא הולנדי. והוא מסיע את המכולות…
ראובן יום טוב
¶
יש נושא של היכרות כבישי הארץ. היכרות של בעייתיות של הכביש, ירידות ועליות. בכל הנושא של מטענים הוכח שכמה שהנהג מכיר יותר טוב את ה…
היו"ר אברהם פורז
¶
אני שואל שאלה: ראיתי בכל מיני סרטים בעולם, שיש משאיות נגררות שכל המשאית כולל הסוס או בלי הסוס נכנסות למעבורות והן עוברות ממדינה למדינה. בכל אירופה, כשאתה נוסע בכבישים המהירים, אתה רואה מכוניות מכל המדינות ומשאיות עם לוחיות זיהוי שונות. מה אנחנו רוצים?
עדה וייס
¶
הם לא נותנים לאחרים לעבור, אלא רק למי ששייך לקהילה האירופאית. יש הסכם ביניהם, הם לא נותנים לאחרים לעבור.
היו"ר אברהם פורז
¶
איך יודעים בכלל שמישהו תושב? נניח שהוא באמת ישראלי וחצי מהזמן שלו הוא נמצא בארצות הברית מעל 181 יום. מה זה תושב?
אריה נייגר
¶
הרבה מאוד אנשים לא עונים לקריטריון הזה בשנים הראשונות של חייהם כאן. אתה לא יכול לדעת את זה עד שהוא לא משתקע כאן.
אריה נייגר
¶
חבר הכנסת פורז, אני לא חושב שיש פה בעיה קריטית, משום שאם זה יהיה תאגיד בין-לאומי שיבוא וירשום פה חברה…
אתי בנדלר
¶
דווקא לתעודת בגרות הוא איננו נדרש, אבל, בין היתר רוצים לבדוק למשל את הרשאותיו הקודמות בענייני תעבורה. אם הוא לא תושב ישראל, לא יתנהל בכלל רישום לגביו בנושא הזה, ואנחנו לא יודעים עד כמה לנהג הזה יש את המיומנות הנדרשת. אנחנו בכל זאת מדברים כאן על כלי רכב גדולים ומסוכנים.
אבישי מיכאלי
¶
חזרתי השבוע מחוץ לארץ. ביקרתי בחברת הובלה בפורטוגל ואחד התנאים הבסיסיים שסיפרו לי עליהם היו, שהם צריכים להוכיח לרשויות שהשם שלהם טוב. מה זאת אומרת? שאין להם עבר פלילי וכולי. שאלתי אותם: אתם מורשים לעבור? אז הם ענו לי שכן, אבל רק בין מדינות ההסכם. זה אחד הדברים הבסיסיים למתן רשיון.
אריה נייגר
¶
לא, מה זאת אומרת? הסטטוס של תושבות קבע או ארעי הוא לא רלבנטי. לתושב ישראל יש הגדרה שהתגבשה בפסיקה. שמרכז החיים שלו בישראל…
היו"ר אברהם פורז
¶
עובד זר הוא לא יכול לקבל, כי אם הוא עובד זר הוא נחשב בכל מיני רשיונות של משרד הפנים לא לתושב.
אריה נייגר
¶
מה זה עובד זר? אם הבנים שלו לומדים בבית ספר והוא קנה דירה כאן, אז לפי הגדרת עובד זר הוא יחשב לתושב.
היו"ר אברהם פורז
¶
הגבלות על חופש העיסוק תמיד עושות לי לא טוב. אני אוטומטית נגדן, אלא אם כן מוכיחים לי שזה חיוני.
אנחנו נקבע שהוא תושב ישראל, לרבות תושב ארעי. שלא נפגע בעולים חדשים ועולים מארצות אנגלוסקסיות וכולי.
אתי בנדלר
¶
אני מחזיקה בידי סט חדש של תקנות, שנשלח על ידי גברת וייס ב6- בדצמבר. הוא הועבר רק אלי ולא לכל הוועדה? זהו סט שהיה אמור לכלול את כל התיקונים שאושרו בוועדה, אבל יש לי מספר השגות על העניין הזה. אני אפנה את תשומת הלב.
היו"ר אברהם פורז
¶
אז בואו נעזוב את זה כרגע ונסיים את הדברים שלא עשינו עדין: על מה לא עברנו בכלל? אם הערנו הערות, צריכים להעביר נוסח מתוקן ואחרי כן נעבור על זה. בואו נגמור את הכל בפעם הראשונה. אנחנו עוברים על התוספות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו עוברים לתוספת הראשונה, למישהו יש הערות לגבי התוספת הזאת? יש תוספת ראשונה של נציב בטיחות. תקנה 8א'(4) ולא 8(4) ואת זה צריך לתקן. יש פה רשימה של דברים, תסתכלו אם יש לכם הערה ואם לא - נאשר את זה.
ישראל ברזילי
¶
אני מהמשרד לאיכות הסביבה. בזמנו העברנו הערה, שבנוסף לרשימת הציוד שיש פה צריך להיות גם חומרי ספיגה, במידה ויש שפך של החומרים המסוכנים.
שמואל זק"ש
¶
ברשותך, אני מאיגוד המובילים ואנחנו מתנגדים לזה. יש פה הליכה לקיצוניות שאיננה יכולה להתקיים. יש הבדל גדול בין מה שמסבירים לבין הלשון היבשה של ניסוח התקנות. אני מפנה אותך לעמוד 5 בתקנות, סעיף 2(ג): "ציוד וחומרים לניטרול חומרים מסוכנים ברכב ובמקום חניית הרכב." אמרו שיגדירו את זה ועכשיו באים ואומרים: בואו נכניס משהו קטן. מצד שני, בואו נזכור מי הוא הנהג. על פי חוקים אחרים, כולל החוקים של איכות הסביבה, לנהג אסור לטפל בעת אירוע בשום דבר. מי שאחראי לטפל ולחלץ ולעשות דברים הם כוחות ההצלה. עכשיו, דורשים ממנו שיהיה מיומן לדעת באיזה חומר ספיגה לטפל. מה זה דלף קטן ומה זה דלף גדול? מי מגדיר? מה רוצים? שהנהג יחזיק אצלו ברכב ערכה, כשבכל פעם הוא מוביל חומר אחר במכולה? כשהוא לא יודע מה הוא הולך להוביל?
ישראל ברזילי
¶
מי שמחויב לטפל באירוע הן לא הרשויות מבחינת הטיפול בחומר אלא בעל המטען. הוא האחראי לכך. שנית, מדובר פה על ציוד בסטנדרט שמתאים לכל חומר. אין פה שום בעיה.
איילת בן-עמי
¶
רציתי להעיר, שאם הנהג יכול להשתמש בציוד עזרה ראשונה, אז אני חושבת שהוא גם יכול להשתמש בזה.
היו"ר אברהם פורז
¶
קורה פה דבר שהוא קצת לא תקין. אנחנו כנסת ואנחנו מקבלים מהממשלה, מהמשרד האחראי, תקנות. המשרד האחראי אמור להתייעץ עם כל הגורמים שבעולם. עכשיו אתם באים אלינו כמו אל בית המשפט, כשאתם רוצים כך והם רוצים כך.
היו"ר אברהם פורז
¶
לפי דעתי, גם השר לאיכות הסביבה יצטרך להתקין תקנות ללא כל קשר. יש סמכות להתקין גם במקום דינים אחרים.
איילת בן-עמי
¶
אדוני העיר בישיבה הראשונה לגבי תקנה 2(ג), שכתוב בה שצריך להיות ברכב ציוד וחומרים לניטרול, ביקשת שזה יוגדר.
שמואל זק"ש
¶
אני אשאל שאלה פשוטה כדי שנבין לאיזה אבסורד מר ברזילי הולך: מה הם חומרי הניטרול המתאימים לכלור? מה הם חומרי הניטרול המתאימים למימן. אם דולף מימן, ההגדרות שלכם הן להתרחק ולתת לו לגמור לדלוף ואם יש חשש לפיצוץ, ההגדרה היא לטפל בו בהתזת מים בערפל מים. עכשיו, אנחנו נגיד לנהג לנסוע עם ממטרה? מה אתם רוצים? לאן זה מוביל?
ישראל ברזילי
¶
אני מצטער מאוד, אבל אנחנו מדברים על ספיגה, על נוזלים. שתי הדוגמאות שניתנו פה ניתנו לגבי גזים. זה בכלל לא שייך לעניין. אנחנו מדברים על ספיגה של דלקים ואנחנו מכירים הרבה מקרים שיש אסונות על הכביש…
היו"ר אברהם פורז
¶
הבנתי. התקנות כרגע, כפי שהן מנוסחות, הן מעורפלות ולא ברורות. אם אומרים חומרי ניטרול ולא אומרים מה הם, אז מה הנהג צריך לעשות בדיוק? הוא צריך לעשות מחקר מדעי לגבי כל חומר?
שמואל זק"ש
¶
אני ממליץ קודם כל להוריד את זה. חשוב שהכל יהיה מסודר ויקיימו גם אתנו דיון מסודר לגבי מה שאפשר ומה אי אפשר. מה הם רוצים? לעשות מהנהג פרופסור או ביוכימאי? מה רוצים ממנו?
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע כך: אני מבקש לדעת, האם במדינות אחרות בעולם יש איזה שהוא מיפרט שמחייב נהג משאית או מיכלית בנושא הזה.
שמואל זק"ש
¶
אנחנו פועלים בארץ בהתאם להנחיות של משרד התחבורה, על פי חוקי הקהילה האירופית. שם לא מחייבים את הדברים הללו, אני לא מבין מאיפה הם מביאים את זה?
היו"ר אברהם פורז
¶
אתם אמורים להעביר לנו את זה תוך 10 ימים. אם תביאו תקנות ממקומות אחרים אנחנו נקיים ישיבה נוספת. אם אין, אנחנו לא נכניס את זה.
איילת בן-עמי
¶
פריטים לגבי הובלת חומרים רדיואקטיביים שהם ייחודיים להובלת חומרים רדיואקטיביים, שאינם רלבנטים לכל סוגי החומרים המסוכנים האחרים. העברנו למשרד התחבורה את הרשימה הזאת בחודש אוקטובר. אין לי בפניי את הנוסח המעודכן, ולכן אני לא יודעת אם זה הוכנס או לא. אבל, יש רשימה של חומרים…
היו"ר אברהם פורז
¶
גברת וייס, שלב התקנות זה השלב שצריך פירוט מה הוא צריך לעשות ומה לא. הדברים מאוד מעורפלים.
איילת בן-עמי
¶
לא. אני ניזונה מהמומחים של הוועדה לאנרגיה אטומית ושל המשרד לאיכות הסביבה. ST-1 הוא לא ממצה ולא מספיק מפורט לגבי אותם הפריטים.
איילת בן-עמי
¶
ב28- באוקטובר צירפתי את הרשימה הזאת. אני אסביר: אני חושבת שזה מצב מבורך שהמוביל, הנהג ואחראי הבטיחות, יודעים מהסכנות האלה ואיזה ציוד צריך להיות שם.
אלי שטרן
¶
רציתי לתמוך בנקודה הזאת, ברוח הדברים שאומר היושב ראש. אתה אומר, שהתקנה צריכה להיות מפורטת. ST-1 הוא בסדר, אבל לא מספיק מפורט ולכן הפירוט כאן יבורך.
היו"ר אברהם פורז
¶
פירוט ה – ST-1 יועבר במשרד התחבורה, יכלל בתוספת מיוחדת לתקנות בצורה מפורטת ויקבל מספר. יש למישהו הערות לגבי: ציוד מגן אישי כמפורט? משקפי מגן אטומים? אנחנו מאשרים גם את זה.
אנחנו עוברים לתוספת השניה
¶
יהודה גיא: לפני כן, יש לי הערה לגבי מה שמופיע בעמוד 21 סעיף 2א': קבוצה 1, חומרים לצרכים ייצוריים של מערכת הביטחון וצה"ל. יש לי הצעה: בקבוצה 1 התקנה מגבילה רק להובלה של תחמושת ונשק אישי. זאת אומרת, הכוונה רק למחסנית כשאתה נוסע למיטווח. אין בעצם שום כמות אחרת שמוגדרת ככמות קטנה, בעוד ששאר החומרים, מכל שאר קבוצות הסיכון האחרות, יש להם כמויות קטנות.
היו"ר אברהם פורז
¶
העניין הוא כזה: לפי ההגדרה הבסיסית, למעט כשזה תחמושת אישית, כל כמות שהיא צריכה היתר. אתם מציעים שכמויות קטנות, גם אם הן לא בנשק אישי, יהיו פטורות.
יהודה גיא
¶
אכן. עבור מערכת הביטחון וצה"ל. מערכת הביטחון עושה את זה עבור צה"ל. מדובר מהמחסן ועד למטווח, כאשר אתה צריך לשאת פגז, לפי החוק הזה אסור להוביל אותו בכלל…
יוסי הלברייך
¶
אני אסביר: לצרכים תפעוליים, ייצוריים-שיווקיים, התעשיה הביטחונית שאיננה פטורה מהחוק עושה כל מיני ניסויים בכל מיני אתרים ועוברת בכבישי ישראל. זה רק לצרכי ניסוי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם המשאית נוסעת עם 5,6,7 קילוגרם חומר נפץ, מה איכפת לי למה היא נוסעת. אם זה לא מסוכן אז מה איכפת לי?
היו"ר אברהם פורז
¶
זה בסדר. זה שצריך לנסוע כשהחומר באריזה תקנית והמנוע עם סולר זה בסדר, כי זה אוניברסלי.
היו"ר אברהם פורז
¶
ואם פעם אחת ירד גשם סוחף והחליטו לא להשתמש בכל התחמושת? אז צריך להשאיר אותה בשטח?
היו"ר אברהם פורז
¶
אי אפשר לעשות את זה בצורה כזאת. ככה לא עושים תקנות. אתם רוצים את כל הדברים מ1- עד 8, בסדר. את המינימום אך ורק אחרי שינוע, הייתי מוריד.
אתי בנדלר
¶
לחשתי ליושב ראש, שאם שוטר יעצור את הנהג, הנהג יגיד לו: אני נוסע עכשיו ממצבור נשק לעמדת ניסוי?
ישראל ברזילי
¶
בטבלה בעמוד 20, אנחנו חושבים שעל הנהג גם לנעול מגפיים שעמידים לחומר המובל. בעניין הזה לא היינו בחילוקי דעות.
אילנה מישר
¶
בעמוד 21 בסעיף 2(ב), מדובר על חומרים מדבקים פעמיים וזה צריך להיות חומרים מזהמים במקום חומרים מדבקים.
היו"ר אברהם פורז
¶
לגבי עמוד 23 יש למישהו הערות? לא. לגבי עמוד 24? לא. לגבי עמוד 25, התוספת החמישית?
אתי בנדלר
¶
בנוסח הישן זה מופיע כתוספת שנייה, תקנה 21א' והחלק האחרון. זה עמוד 25 אצלך: הצהרת מזמין ההובלה/מוסר המטען להובלה.
דוד כוכבא
¶
בשטר המטען יש שני מושגים, שמכיוון שיש כאן טבלה שמסבירה מה זה משקל נפח, אז המושגים משקל כולל מותר של המטען לפי רשיון הרכב במשקל ברוטו ונטו, הוא בעייתי. צריך להגדיר בטבלה באיזה משקלים מדובר.
שמואל זק"ש
¶
בשטר המטען מופיע משקל כולל ממוצע של הרכב לפי רשיון. המשאית היא ברוטו, הצמיד הוא טרה והמטען הוא נטו. זה גם מופיע בטבלה למטה. לכן צריך את שתי השורות האלה למחוק.
שמואל זק"ש
¶
מופיע לך שם המונח האמיתי שזה משקל המטען. המשקל הכולל של כלי הרכב על המטען שבו. יש לך את זה וזה פשוט מיותר.
מאיר דהן
¶
הצענו למשרד התחבורה, כמו שיש בחוזה אחיד שהותר על ידי בית הדין לגבי חברת "שאשא" 1 דולר לקילוגרם. אני מנסה לומר, היקף אחריות המוביל למטען, החוק קובע שצריך לקבוע את אחריות המוביל. אי אפשר להשאיר את זה פתוח אחרת האחריות היא בלתי מוגבלת.
מאיר דהן
¶
זה פתח להיקף אחריות יותר נמוך וגם להיקף אחריות הרבה יותר גבוה. צריך לקבוע איזה שהוא מדד סביר…
היו"ר אברהם פורז
¶
למה זה לא טוב? זה ימולא על ידי שניהם. אומרים לך שזה כן ימולא בין המזמין לבין המוביל.
שמואל זק"ש
¶
יש פה בעיה עקרונית: בטיסה, בין אם זה נוסעים או הובלת מטענים, בספנות, ברכב, ובכל מקום, היקף אחריות המוביל מוגבלת או מוגדרת.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה עניין חוזי בין המוביל לבין המזמין. זו הבעיה של המדינה. אתם רוצים שהמדינה תקבע גבול אחריות ותתערב בחופש החוזי בין המזמין לבין המוביל ותגיד לו גבול אחריות? למה?
היו"ר אברהם פורז
¶
זה סיפור אחר. יש שם תחום ציבורי שנקרא רכבת או תואר שרוצה להגביל את האחריות. למשל, הוא לא רוצה שבדואר, מישהו יגיד שבמכתב רשום היה לו יהלום קוהינור במיליון דולר, אז הוא מגביל את האחריות, כי זה גוף ציבורי שאמור לשלם. פה, אתם רוצים שהמדינה תתערב ביחסים החוזיים וזה סיפור אחר לגמרי.
מאיר דהן
¶
אנחנו קשורים גם לגופים ציבוריים ויש לנו מקרים של אי דיווח, ויש חברות שפשטו את הרגל בגלל ש…
היו"ר אברהם פורז
¶
אז תתנה את האחריות שלך. תגיד לזה שאתה מקבל ממנו הובלה: תדע לך, לא מעניין אותי אם יש לך פה זהב או פלטינה, אני עבור נזק לא משלם יותר מ-X. אתה גם מבוטח לא? חברת הביטוח שלך בוודאי תסביר לך. רבותיי, חבל על הזמן. לא נוכל לכתוב פה סכום.
אריה נייגר
¶
בהצהרה של המשגר נכנסו המילים: ביבוא ההצהרה מסתמכת על מסמכי היבוא, משום שמגיעות מחוץ לארץ אריזות סגורות. אנחנו יודעים, שמה שיש שם זה מה שהצהיר בפנינו היבואן. אנשים חוששים לתת הצהרה על אריזה שלא פתחו ולא ראו מה יש בה.
אתי בנדלר
¶
המשגר, בעל המטען, מצהיר בזה שתיאור המטען ופרטיו כמפורט בשטר מטען זה מדויקים ותואמים את המטען שנמסר להובלה. אז אם זה בא ארוז מלכתחילה, הוא מסתמך על הצהרת ה…
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, כל דבר הוא עניין של תום לב. לפעמים אני נותן הצהרה שמבוססת על מיטב ידיעתי ואמונתי ומסתבר שהוטעיתי. אז מה קרה? הוא מצהיר בכפוף לאינפורמציה שהוא קיבל. הוא לא יכול לפתוח כל קרטון ולבדוק.
אריה נייגר
¶
אני חושב שחבר הכנסת פורז צודק מבחינה משפטית. האנשים מפחדים להצהיר הצהרה שהם לא בטוחים במאה אחוז שהיא מלאה, ואנשים לא עושים את זה. הם לא מבינים את הניו-אנס הזה, שהדרישה היא בעצם של ההצהרה בתום לב. זה לא מזיק.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מוכן להוסיף את המילים: הנני מצהיר שלמיטב ידיעתי ואמונתי, בסדר? יש לי עניין לדוגמא, שפריט כל שהוא של מטען יעבור מקבלן אחד שלי לקבלן משנה אחר שלי, כדי שירכיב אותו וקבלן המשנה השני ירכיב לי אותו באיזו מכונה. אני סומך על ההצהרה שלו, אני לא יודע. אני לא אפתח כל קופסא. זה לא נראה לי. הכל לפי מיטב ידיעתי.
אריה נייגר
¶
אני ביקשתי לרכך את ההצהרה למקרה ספציפי. אם היושב ראש רוצה לרכך את ההצעה לכל המקרים, השאלה מה מבין האדם מן הישוב, שנדרש לחתום על דבר כזה.
אתי בנדלר
¶
הוטלה אחריות מאוד רצינית על המובילים בהובלת המטענים. בין היתר, אחריות למשקל המטען, לתכולתו וכולי. באו המובילים וטענו בצדק: אמרו לי שהמטען הזה הוא טונה אחת. לא יכולת לדעת שבתוך האריזה יש לי טונה ומאתיים ק"ג. צריך לרכך עוד יותר את האחריות שחלה על נושא המטען והמוביל עומד באמת במצב בלתי נסבל.
אתי בנדלר
¶
אז באים ואומרים מהתאחדות התעשיינים, אנחנו מוכנים לקבל על עצמנו את האחריות, חוץ מאשר במקרה שהמטען מגיע ארוז כפי שהוא מחוץ לארץ, כי כאן מסתמכים על שטרי היבוא.
שמואל זק"ש
¶
אבל זאת היתממות. הוא הרי משלם עבור משהו ששולחים לו. הוא מקבל את המסמכים והולך לשחרר אותם מהמכס והנמל. הם מביאים בפועל מכולות שמוצהר עליהן 16 טון והן שוקלו 32 טון. מה רוצים מאתנו? אני המוביל, תשחררו אותי מהאחריות.
שמאול זק"ש
¶
אלה תופעות שאני נתקל בהן במציאות היומיום כשאני מוציא מכולות. אני רוצה שאתה תצהיר לי שהעמסת אותו כחוק, כי אתה מעמיס אותי ומשלם לגוף השלישי בדיוק לפי מה ששולחים לך.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה להבין: למה תינתן הצהרה כוזבת בחוץ לארץ לגבי המכולה. מה הסיבה לכתוב שהיא שוקלת חצי ממשקלה?
גבי בן-הרוש
¶
נתקלנו בתופעה כזאת אפילו בתורכיה, שכל כך מקפידים שם על שמירת החוק. מה שקורה הוא, שבכבישי אירופה ובכל העולם אתה נוסע עד לנמל. בגלל שבישראל באים עם 3 מכולות ויודעים שבישראל הכל מותר, משלושת המכולות עושים 2 כדי לחסוך את ההובלה הימית לישראל. ואז, הדוקומנט של השולח בסדר. זה שהוא העמיס את התכולה במקום בשלוש מכולות בשתיים…
היו"ר אברהם פורז
¶
אז מה, מרמים את חברת האוניות?
אתה אומר שזה נעשה כדי לרמות את חברת האוניות, שהיא תיקח כסף על שתי מכולות למרות שהן מוגבלות במשקל. זה כמו שאני שם שתי מזוודות בטיסה ואני אומר שכל אחת שוקלת 20 קילו ואני לא רוצה לשלם משקל עודף ולמעשה כל אחת שוקלת 25 קילו.
מנשה חדד
¶
יש נקודה נוספת, באוניה למשקל אין חשיבות, יש נושא של בטיחות, אבל לנפח יש חשיבות. אם המטען תופס נפח, את זה מודדים. הם לא מודדים את המשקל. אין בעיה עם זה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה להבין את זה. אם משלמים על הובלה ימית לפי נפח ולא לפי משקל, למה לרמות במשקל?
אליצור בר-נתן
¶
אין לו כוונה לרמות במשקל, הוא פשוט דוחס נפח של שלוש מכולות לתוך שתי מכולות. הוא מדווח על שתיים. הוא לא מתכוון לרמות אבל זה פועל יוצא, מכיוון שהוא מכניס תכולה של שלוש מכולות לתוך שתי מכולות, המשקל עולה.
שמואל זק"ש
¶
השאלה פה הרבה יותר פשוטה ובואו לא נגלוש לדברים שלא לעניין. על מה מצהיר מזמין ההובלה? על סוג המטען, על המשקל ו/או הנפח. הוא לא נדרש לבדוק את התכולה ולהצהיר שהתכולה היא כזאת או אחרת, הוא נדרש להצהיר על דברים ברורים שניתנים למדידה חיצונית. אני אומר לך, שאנחנו פוגשים תופעות בנמלים כאשר אנחנו באים לקחת מכולה, שבמסמכים יש משקל א', אני עולה על המשקל ופוגש משקל ב' ואז תופס אותי השוטר. אני לא רוצה להיות עבריין. זה שהזמין ומביא את זה שייקח אחריות, יחד איתי. לכן אין סיבה לשנות פה את ההצעה.
שמואל זק"ש
¶
הרי על מה מצהירים פה? מצהירים על פתיחת התוכן של המטען? מה פתאום. בא נראה בדיוק מה ההצעה ולמה אנחנו הולכים למקומות אחרים.
אבישי מיכאלי
¶
אדוני היושב ראש, אצלי במשרד, פתחנו בשעתו תיק חקירה על משלוח של מטען שהוצהר עליו כ17- טון ובפועל הוא הגיע לנמל והמנוף של הנמל לא הצליח להרים אותו. שקלו את המטען והסתבר שהוא שקל 35 טון. המוביל במקרה זה הסתמך על 17 טון. אני חושב שצריכה להיות הצהרה.
אתי בנדלר
¶
אבל האמת היא שגם מוסר המטען במקרה זה, נמצא באותו מצב. הוא הסתמך על מה שנאמר באישורים והוא יודע שזה 17 טון.
היו"ר אברהם פורז
¶
גברת וייס, היה והיבואן של המטען הצהיר על הדבר הזה ובעל המשאית נתפס עם מכולה במשקל ייתר, מה האחריות שלו?
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותיי, אתם יכולים לדוש בתקנות של הוועדה עד אין קץ, אבל צריך לשים לזה סוף. אני חושב שההצעה הזאת היא בסדר, משום שאם יסתבר שמזמין המטען הולך שולל ומישהו העמיס כפול על המכולה, תהיה לו הגנה טובה.
אברהם הירשזון
¶
יש לי שאלה: אתה מרמה כאשר אתה שולח מטען לחוץ לארץ ואתה מכניס למכולה יותר מטען ממה שמותר. המכולה הזאת מגיעה לנמל ושם פורקים אותה. אז אם יש מקרה שהמשקל כפול והמנוף לא יכול היה להרים את זה, אתה עולה על זה. אבל אם מדובר במקרה שלא לגמרי חריג אז המנוף מרים את זה. אתה עוד לא יודע מה משקל המטען. אתה ממשיך הלאה ומעמיס אותו על המוביל וגם הוא לא יודע על המשקל העודף, הוא נוסע בכבישי הארץ ונגרמת תאונת דרכים. זאת בעיה לא?
אברהם הירשזון
¶
מי שמת כבר לא אחראי. אני מדבר על זה שקרה לו מה שקרה. השאלה איזה אמצעי מניעה אתה עושה, כדי שבאמת המוביל הזה, שהוא תמים ויוצא לדרך לא יוביל את המטען החריג הזה.
גבי בן-הרוש
¶
אותו אחד שקיבל את המטען וידע שהוא מקבל 10 מכולות וקיבל 6 מכולות, יש לו עניין לברר את זה. כשמעמיסים על אוניה משלמים פר מכולה. 2000, 2300 דולר. ואם הוא רצה לחסוך באמצעי הזה ולרמות גם אותי…
היו"ר אברהם פורז
¶
אני השתכנעתי שהסעיף בסדר. לשניהם תהיה הגנה ואין מנוס, אנחנו לא יכולים לשקול את כל המכולות. מדובר בכמויות אדירות.
אברהם הירשזון
¶
ואז יש תאונה ואז מתחילים ללכת להתחלה. מישהו חייב לשאת אז באחריות הכל כך רצינית כדי שהדבר לא יחזור עוד פעם.
שמואל זק"ש
¶
אדוני, אני מברך אותך על ההערה. אני חושב שאתה מוביל אותנו למשהו שאינו מובן בתוך התקנות האלה וזו האחריות השיוכית של בעל המטען שיודע בדיוק מה הוא מזמין, מה הוא מעמיס ומה הוא מביא. למה הוא לא יודע? הוא קונה ומשלם וסוחר בזה. כאן עוד לא הצלחנו להבקיע את המחסומים ואשמח אם תעזור לנו.
אבישי מיכאלי
¶
ניסינו לקבוע מועדים שונים ובהצעה הראשונה ניסינו לפצל את זה. חומרים מסוכנים כל שנה וחומרים אחרים כל שנתיים והתברר שאי אפשר לעשות את זה באופן מעשי. ישנם כלי רכב מסויימים שמובילים גם חומרים מסוכנים וגם מטענים רגילים ואז רשיון אחד הוא לשנתיים וכולי, ויש כל מיני בדיקות שצריך לעשות בינתיים…
שמואל זק"ש
¶
יש עלינו עומס של תקנות בלתי רגיל. לא הייתה פה הזדמנות לדבר על הדברים האלה, על העומס המוטל עלינו. מה זה אומר? זה משליך על הרבה דברים, אבל לגבי העניין של הרשיון הייתי שמח אם היה ל5- שנים או לשנתיים. גם לגבי חומרים מסוכנים. העומס עלי הוא אדיר, לו היו יכולים לאחד את הכל באותו תאריך זה היה מאוד מקל עלינו.
אבישי מיכאלי
¶
זה נכנס לאוצר המדינה ואנחנו לא רואים מזה אגורה אחת. אנחנו שקלנו לעשות רשיון מדורג והתברר שמבחינה מעשית זה לא ניתן. יש חומרים מסוכנים שבכל שנה צריכים לעבור בדיקה ומר זק"ש יודע את זה. כל שנה הרכב נכנס לביקורת של מעבדה מוסמכת, לא של טסט.
אבישי מיכאלי
¶
רשום שהוא מיועד לחומר מסוים. אבל, מכון הרישוי שעושה את הבדיקה השנתית, לא בודק לדוגמא את המיכל. הוא לא נכנס פנימה. הרכב חייב לעבור ביקורת תקופתית כדי שנחדש לו את הרשיון. אנחנו שקלנו לעשות ביקורת לחומרים מסוכנים בכל שנה ולחומרים אחרים בכל שנתיים. מבחינתי, רכב שנכנס מחר לנמל והוא מוביל חומר מסוכן…
שמואל זק"ש
¶
אתה עושה את זה פר משאית או פר בן-אדם? לי יש 100 משאיות בחברה ואני צריך 100 רשיונות מוביל?
היו"ר אברהם פורז
¶
הוא הרי יסמיך מישהו לעשות את הבדיקה. אותן משאיות שנהגיהן יודעים שיש להן גבנון, ילכו לאותם מכונים שיודעים לעשות גם את זה וגם את זה. הכל במכה אחת. ואם אין כאלה, יקומו כאלה. רבותיי, תפסיקו לשגע את האזרחים.
אבישי מיכאלי
¶
יש בתי מלאכה מיוחדים שעושים את הבדיקות האלה, באשדוד, בחיפה, בנצרת. יש בכל הארץ. הוא עושה את זה במתקן שלו, הוא מזמין את המעבדה אליו. את התעודה על הבדיקה על תקינות הרכב, הוא ימציא למכון הרישוי.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה ברור לגבי אחד שרוצה להוביל גם חומרים מסוכנים, גם אם הוא מוביל פעם בשנתיים, אבל אחד שלא מוביל חומרים מסוכנים אף פעם, למה שלא יעשה את זה כל שנתיים?
אבישי מיכאלי
¶
אני מוכן לפשרה כזאת: רכב שלא מוגדר ברשיונו ולא מסווג ברשיונו כרכב שמיועד במקור לחומרים מסוכנים, שיכנס כל שנתיים.
אבישי מיכאלי
¶
צריך לקחת בחשבון, שלמשל חברת תובלה כמו מפעלי תובלה, יש לה שני סוגים של כלי רכב: כלי רכב שמעבירים חומרים מסוכנים וכלי רכב שמעבירים מטען כללי. אז המטען הכללי יהיה לשנתיים והחומרים המסוכנים לשנה. בכל מקרה, הוא צריך רשיון מוביל מחודש בכל שנה.
היו"ר אברהם פורז
¶
צריך לנסח את זה וזה יהיה בסדר. מה עוד? אנחנו עוברים לעמוד 26, אין הערות. עמוד 27, אין הערות. עמוד 28 אין הערות.
דוד כוכבא
¶
אותן הערות שהיו לגבי שטר המטען צריכות להיות גם לגבי המשקל הכולל המותר. זה רץ גם על שטר המטען וגם על תנודות המטען. ההערה בשטר המטען המקורי חלה גם על שטרי המטען וגם על תנודות המטען.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה נורא פשוט. זה הליך פלילי, ואם הוא יועמד לדין תהיה לו הגנה טובה, הוא יגיד שהוא לא יכול היה לדעת וכולי.
היו"ר אברהם פורז
¶
אם קיבלת את המכולה מחוץ לארץ ולא יכולת לבדוק אותה, אתה פטור. אם אתה התרשלת, זו רשלנות.
אני עובר לעמוד 30, אין הערות. עמוד 31, אין הערות. עמוד 32, אין הערות. עמוד 33, אין הערות.
שמואל זק"ש
¶
יש לי בעיה עם העובדה שמטילים אגרות אחד על השני על השלישי ואני צריך לשלם את הכל. אם אני מקבל רשיון מוביל, כולל לחומרים מסוכנים, אני צריך לשלם גם עבור תמצית הרשיון, גם עבור ההיתר לנהג וגם עבור הסמכת אחראי על בטיחות בהובלת חומר מסוכן ולא מונח לפניך שיש כבר תקנות של איכות הסביבה שנקרא: היתר רעלים. אני צריך לקבל היתר רעלים כי אני מוביל חומר מסוכן, למרות שאני לא רוקח ושוב אני משלם אגרה בשביל לקבל את ההיתר הזה כשאני משתמש באותו אחראי חומר מסוכן. אני לא מבין את הדבר הזה. זו שרירות לב של הפקידים.
שמואל זק"ש
¶
אני לא מבין: אני מוביל היום חומרים מסוכנים ואני מסמיך נהגים ואתם מחייבים אותי לשלוח את אותו נהג לשלוש השתלמויות ולעשות ממנו פרופסור. עד כאן הכל בסדר. אתם לא גובים ממני אגרה. היום יש אגרה כזאת ועוד אגרה ועוד אגרה, ואני אומר לכם שגם איכות הסביבה פתאום הטילה אגרות על האחראי על בטיחות תובלה חומר מסוכן. אבל פתאום, יש עוד איזו שהיא הנחייה תחת הכותרת: היתר רעלים. מה אתם עושים לנו?
שמואל זק"ש
¶
על הנהג שלי, שמוביל חומר מסוכן, אני לא משלם אגרות. אני משלם השתתפות בקורס. זה יותר מדי וזה מוגזם. כדאי לראות את התמונה הכוללת אחת ולתמיד.
אבישי מיכאלי
¶
אם אתה משלם רשיון מוביל עבור חברה שמעסיקה 300 כלי רכב, הבדיקה כאשר אני צריך לבדוק את אותם 300 כלי רכב שונה, מאשר כשיש פחות.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני עובר לנושא הבא: הגדרות:
אד"ר - האמנה האירופית להובלת חומרים מסוכנים בכבישים, יש למישהו הערות? לא.
אחראי על הניהול המקצועי – יש למישהו הערה? לא.
אימ"ו – ארגון הספנות הבין-לאומי (I.M.O);
איגא"ו – ארגון התעופה האזרחית הבין-לאומי (ICAO); אם למישהו יש הערה, שיעצור אותי.
בודק קרינה מוסמך – כהגדרתו בתקנה 1 וכולי.
הובלה בשכר
הובלת חומר מסוכן
הובלה כללית
הובלה עצמית
היתר
הממונה – הממונה על הקרינה הסביבתית במשרד לאיכות הסביבה;
יש דבר כזה? ממונה מטעם איכות הסביבה?
אלי שטרן
¶
חבילה שגרתית היא חבילה שמכילה כמות מועטת מאוד של חומרים רדיואקטיביים ולאחר שהיא עומדת בכמה וכמה התניות והגדרות ניתן להעביר אותה אפילו בדואר רגיל או במגע של מונית, ללא צורך בהיתרים מיוחדים. לכן היא נקראת: שגרתית.
איילת בן-עמי
¶
יש לי הערה לגבי חומר רדיואקטיבי. זה מוגדר בשתי הגדרות בתקנות הרוקחים והספר הכתום. כיום אין התאמה בין שתי החלופות האלה, אחת יותר רחבה ואני לא יודעת איזו חלופה יותר מקובלת. צריך להגדיר את זה רק בהתייחס לספר הכתום או אם אפשר להגיד: או בספר הכתום, הרחב מביניהם. התקנות יתוקנו, אבל בשלב הביניים…
שמואל זק"ש
¶
כשהחומר או הסחורה מגיעה לנמל, יש ניירות שהוא לוקח. ברגע שיש לו את הניירות הוא מקבל את החזקה על המטען, הוא מקבל אחרי כן את האישור המיוחד, מה שנקרא גייט-פס, כדי לקבל את המטען ולהעמיס אותו. בלי זה אי אפשר להוציא אותו מהנמל.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו מדברים על שליטה במובן הרחב. השליטה הפיסית היא של מי שמחזיק באותו רגע במטען. אתה מדבר על שליטה משפטית.
אריה נייגר
¶
אנחנו סיכמנו בישיבה הראשונה, שבהגדרה של חומר מסוכן יהיה כתוב: בהתאם להוראות המיוחדות בו.
אתי בנדלר
¶
כהגדרתו בחוק וכן חומר מן החומרים המפורטים בספר הכתום, נדמה לי שזה מה שהוחלט באותה ישיבה.
אבישי מיכאלי
¶
שהגדירה ככאלה ועדת המומחים של האו"ם. אז אם היא הגדירה שהחומר לא מסוכן - הוא לא מסוכן.
אריה נייגר
¶
כשם שהספר הכתום מצמצם את רשימת החומרים המסוכנים שהחוק מגדיר לחומרים ם רלבנטים, ככה הספישל פרוביז'נס מצמצמים את סך הכל החומרים…
היו"ר אברהם פורז
¶
לגבי ממונה על בטיחות קרינה אמרנו, מה לגבי מספר או"ם? מרכז המידע, סוג הרשיון, קבוצת סיווג, אנא עצרו אותי אם יש לכם הערות. קוד חירום, רי"ד, רכב, תעודת מטען, תקנות בין-לאומיות, ST-1, תקנות התעבורה.
איילת בן-עמי
¶
אפשר להעיר בקשר לממונה בטיחות קרינה? זה תלוי במה תהיה ההחלטה הסופית של הוועדה בקשר לזה.
אתי בנדלר
¶
נדון על זה כאשר נגיע להערות. יש הערות שכביכול באו לידי ביטוי בנוסח המתוקן, אבל נדמה לי שלא עד הסוף.
יש בעיה, כי בישיבה הקודמת ניתנה הוראה על ידי היושב ראש, שתחילת התקנות תהיה ב1- בפברואר 2000. חשבנו שעד אז נסיים את כל הנושאים. מאחר שאנחנו לא מסיימים, הייתי מבקשת בשלב זה, שלא תהיה החלטה לגבי התחילה עד שהדיון בתקנות יסתיים ואז תקבע את מועד התחילה.
אתי בנדלר
¶
לישיבה הנוספת, יש צורך להמציא לוועדה ולכל הגורמים, נוסח מעודכן שבו יכללו כל השינויים, כל התיקונים וכל ההערות שהושמעו בוועדת הכלכלה או שהוחלט עליהם.