הכנסת החמש-עשרה_________נוסח לא מתוקן
5
ועדת הכלכלה
11.10.99
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 14
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, א' בחשון התש"ס (11 באוקטובר 1999), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 11/10/1999
החלטת הממשלה להעביר תחומי פעולה ממשרד למשרד
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: אברהם פורז - היו"ר
יולי אדלשטיין
אברהם רביץ
אברהם הירשזון
יצחק גאגולה
נעמי חזן
רוני מילוא
נחום לנגנטל
יורי שטרן
מוזמנים
¶
גבי גולן - יועץ רה"מ לתכנון ופיתוח, משרד ראש הממשלה
עו"ד שלומית ברנע - משרד ראש הממשלה
עו"ד מלי סיטון - משרד התחבורה
עופר גריידינגר - מנהל התכנון, משרד הפנים
עו"ד שרית דנה - לשכה משפטית, משרד הפנים
לואיזה וליצקי - משרד הפנים
ישראל לוברבויים - משרד הפנים
אלי רונן - סמנכ"ל, המשרד לתשתיות לאומיות
עו"ד יצחק מוזס - סגן יועץ משפטי, מינהל מקרקעי ישראל
צ'רלי סלומון - מנהל אגף כלכלה ותכנון אסטרטגי, מע"צ
אברהם שקד - רכז שמירת טבע - הרי ירושלים, החברה להגנת הטבע
דוד חיים - סמנכ"ל כספים, רכבת ישראל
אברהם רביץ
¶
ראשית, כמה הצעות: כשהייתי צעיר ויפה גם אני הייתי יושב ראש של ועדה בכנסת ותמיד פתחתי את הישיבה בזמן. אני אומר לך מנסיון, ככל שתרגיל את חברי הכנסת, שאתה פותח את הישיבה בזמן, הם יכבדו זאת ויגיעו בזמן.
אברהם רביץ
¶
אני בטוח שאני מתפרץ לדלת פתוחה, אבל מבחינה ציבורית יש לדון בהקדם בענין אסון האוטובוס. לא שאנחנו יכולים לעזור הרבה, אבל מבחינת הערך הציבורי, חשוב שוועדה מכובדת כשלנו תאמר את דברה בענין.
היו"ר אברהם פורז
¶
היום צלצל אלי יושב ראש הכנסת וביקשני לקיים דיון בענין הזה. אמרתי לו, שאני מניח שהשבוע יהיו הצעות בענין הזה שיעברו מהמליאה לוועדה. חשבתי שזה לא הוגן כלפי המציעים לדון כבר בענין. אם כך נחכה לשבוע הבא.
אברהם רביץ
¶
לגבי הנושא שאנחנו מעלים כהצעה לסדר, אני באמת לא חושב שצריך להזמין את כל השרים, אבל ישנו שר אחד שהוא מתנגד ובלעדיו, אני חושב שזה שינוי בסיסי לכל הפונקציות של המשרד וזה שר הפנים.
היו"ר אברהם פורז
¶
הוא הוזמן. דיברתי אתמול עם השר שרנסקי והוא אמר לי, שהוא מתנגד מאוד להחלטה ולכן הוא חושב שזה לא ראוי ששר יבוא לישיבת ועדה של הכנסת ויביע חמתו. על כן הוא שולח את הגברת שרית דנה, היועצת המשפטית של משרד הפנים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא יועצו של שר הפנים. נמצא פה גם חבר הכנסת אדלשטיין, אני מניח שהוא חופשי יותר לדבר מהשר שרנסקי. בכל מקרה, ביקשתי מפורשות שיודיעו ללשכתו של השר שרנסקי שהדיון מתקיים וכי יציעו לו להגיע לישיבה.
אברהם רביץ
¶
הצעה לסדר: יש גופים רבים שנופלים בין הכסאות, אין להם אבא, לא חשובה השקפת עולמו של כל אחד לגביהם, מדובר בעולם הישיבות. אם היו צריכים להעביר איזשהו משרד למשרד ראש הממשלה זה דווקא משרד הדתות. הגופים האלה הם גופים נתמכים על ידי המדינה. במשך שבועיים הם לא קיבלו את תמיכתם מה שנותן להם קיום בגלל טענה של נפילת מחשב. הם לא מצליחים "להרים" אותו. אני אומר לך, יש לי יותר מחשדות בענין שמישהו "הפיל" אותו.
אנחנו מדברים על גופים שהתקציב השנתי הוא למעלה ממיליארד שקל. האנשים האלה חיים מן היד אל הפה. הם מתרוצצים להשיג כספים בשוק האפור ובמשרד הדתות פועלים כבר במשך שבועיים "להרים" את המחשב והם לא מצליחים.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה תפקידה של ועדת הפנים, יושב ראש ועדת הפנים אמור להיות רגיש מאוד לנושאים כאלה.
הרב רביץ, אני מבין מה שאתה אומר, אבל אני שואל את כולנו, אם נתחיל לעלות על תחומי עבודה של ועדות אחרות, מחר נמצא פעולות גומלין. אני מבקש שתציע ליושב ראש ועדת הפנים לדון בענין.
אברהם רביץ
¶
אני לא מעונין בשאילתה, אני מבקש דיון אמיתי. אני אבקש מיושב ראש ועדת הפנים לקיים דיון בענין.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו עוברים לנושא שלנו: החלטת הממשלה להעביר תחומי פעולה ממשרד למשרד. נציג משרד ראש הממשלה נמצא?
אלי רונן
¶
מבחינת המשרד, למעשה כל תשתית התחבורה שהיתה מטופלת במשרד התשתיות תעבור למשרד התחבורה. הגופים התחבורתיים בשלוש השנים האחרונות במשרד התשתיות הלאומיות הם: מע"צ, כביש חוצה ישראל והרכבת. רשות הנמלים והרכבות מעולם לא היתה חלק ממשרד התשתיות אלא רק הפעילות הרכבתית, והרכבת היא יחידת סמך בתוך רשות הנמלים והרכבות עד עצם היום הזה. הניתוק יתרחש ברגע שחוק מסילות הברזל יסיים את עבודתו בוועדת הכלכלה של הכנסת. זאת הוועדה הרלבנטית שאמורה לאשר את החוק.
אלי רונן
¶
הפעילות היתה אנומלית מכיוון שמבחינה חוקית והסמכות העליונה היתה רשות הנמלים והרכבות. על פי החוק, רשות הנמלים והרכבות כפופה לשר התחבורה, והרכבת הוכפפה לשר התשתיות הלאומיות בהתאם להודעת ראש הממשלה הקודם, בהודעה לכנסת, והפעילות הרכבתית עברה לטיפול משרד התשתיות.
משרד התשתיות יזם את חוק מסילות הברזל שנמצא בוועדת הכלכלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הוא לא נמצא שם, הוא עבר בקריאה ראשונה, כנראה שהחל בו הדיון, ומכיוון שלא הושלמה החקיקה בכנסת הקודמת, צריך להחיל עליו דין רציפות אם יש לממשלה ענין. אני לא יודע אם לכם יש ענין כמשרד התשתיות, אבל הממשלה צריכה להחיל עליו דין רציפות.
אלי רונן
¶
הדבר היחיד שלא היה סגור בענין הרכבת, היו מספר הערות מקצועיות שחלקן טופלו וחלקן לא טופלו, והנושא העיקרי היה מעמד העובדים. סוגיית העובדים היתה סוגייה מאוד מורכבת ומאוד מסובכת, ויושב ראש הוועדה הקודם התנה את אישור החוק בפתרון בעיית העובדים.
היו"ר אברהם פורז
¶
לאור ההחלטה החדשה, התוצאה היא שמשאירים את המצב כפי שהוא או שרוצים בתוך התחבורה לנתק בין הרכבות לנמלים?
אלי רונן
¶
אינני יודע מה תוכניתו של שר התחבורה מכיוון שהוא לא שאל את דעתי, אבל אני מניח שהרכבת תמשיך להיות גוף עצמאי כי היא צריכה לעבוד כגוף עצמאי ולא כחלק מרשות הנמלים.
הגוף התחבורתי השלישי היה חוצה ישראל, ובעצם כל המכלול כולו עבר למשרד התחבורה.
התחום השני שעבר למשרד ראש הממשלה הוא מינהל מקרקעי ישראל. כל הטיפול במקרקעי המדינה ולמעשה כל היחידה של מינהל מקרקעי ישראל עברה לאחריות משרד ראש הממשלה.
תחומי האחריות של משרד התשתיות הצטמצמו לנושא האנרגיה והמים בלבד.
אלי רונן
¶
יש תשתית אנרגתית שהיא לא תשתית מבוטלת במדינת ישראל היא תשתית חשובה, ותשתית המים גם היא אינה מבוטלת במדינת ישראל, בעיקר כשאין מים, אז כדאי שלפחות תהיה תשתית.
שר התשתיות הביע את דעתו ועמדתו בממשלה, הוא כמובן התנגד לכל השינוי שנעשה. כולם יודעים מה ההחלטה, הממשלה אישרה את השינוי הזה. אני חושב שזו סמכותה של ממשלה להחליט לעשות שינויים ארגוניים ומבניים כאלה ואחרים. השינוי הזה נעשה ללא התייעצות כלשהי עם המשרדים הרלבנטיים, בכל אופן לא עם משרד התשתיות.
אלי רונן
¶
אני לא מכיר כזאת ועדה. מאחר וטיפלתי בכל נושא התחבורה, אני יכול לומר, שמעולם לא שאלו את דעתי אם נכון הדבר לעשותו ואם לאו. בכל אופן, יש איזשהו מושג שנקרא עבודת מטה. כבר אמרנו שעבודת מטה חשובה לא פחות.
אלי רונן
¶
בעבודת מטה צריך לשמוע את כולם, כולל את אלה שלא אוהבים את האירוע או את הנושא שאתה מטפל בו, אבל העבודה צריכה להתבצע. אני לא מכיר כזאת עבודה שנעשתה. גם אם דעתנו לא היתה נוחה למי שאמור היה לשמוע אותה, בכל אופן, היה מקום לשמוע את המשרד שטיפל בנושא הזה שלוש שנים והיה לו מה לומר בפני אותה ועדה או בפני אותו גוף שהיה אמור בסופו של דבר לספק את העבודה למי שקיבל את ההחלטה.
אברהם רביץ
¶
מי יהיה השר ב"פול טיים ג'וב", שיטפל בנושאים שעברו למשרד ראש הממשלה? האם זה ראש הממשלה בכבודו ובעצמו, או שזה יהיה השר חיים רמון?
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו יכולים לגבש דעה גם אם הם לא רוצים לבוא. האם הכנסת תהיה משותקת אם שר לא רוצה לבוא ולהסביר את עמדתו?
נעמי חזן
¶
אם השר חיים רמון הוזמן והוא לא הופיע, אני חושבת שצריך לנעול את הישיבה תוך מחאה חריפה למזכיר הממשלה וליושב ראש הכנסת על היעדרותו של השר, שהוא במקרה גם השר המקשר בין הממשלה לבין הכנסת. אם אתה רוצה סימוכין לכך, בחוק יסוד: הממשלה, חובה על השר להופיע במידה והוא הוזמן, אבל הוא איננו.
אני חושבת שאין טעם בישיבה הזאת ואני מבקשת לנעול את הישיבה.
אברהם רביץ
¶
אני מסכים, הייתי רוצה רק להוסיף משפט אחד. אני מציע להוסיף למחאה, שאנחנו פונים לממשלה לא לבצע שום שינוי לפני שיתקיים דיון בוועדה הזאת.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא רוצה לתת פרס לממשלה שעל ידי זה שלא מתייצבים פה, "שהכלבים לא נובחים". אנחנו בהחלט יכולים לקבל החלטת ביניים. בואו נשמע בינתיים את הדוברים.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני לא מסכים שדיוניה של הוועדה יסוכלו על ידי אי הופעה של שר.
אומרת לי כרגע מנהלת הוועדה, שבזמנו היה בלבול, הישיבה הוקדמה ומלשכת רמון לא הודיעו לו.
מלי סיטון
¶
אני יכולה לגעת באותם נושאים שנוגעים ישירות למשרד התחבורה, קרי, העברתם בחזרה של הרכבות, כולל רכבת הפרברים, מסילות הברזל, לאחריותו של שר התחבורה. מצב הדברים שהיה בעבר, והעברת מע"צ למשרד התחבורה.
מלי סיטון
¶
נכון. ומינוי שר התחבורה כשר הממונה על כביש חוצה ישראל.
אנחנו במשרד התחבורה סבורים, שדווקא איחוד כל גורמי התחבורה וראשי התחבורה הם ממן הענין של משרד התחבורה ובהחלט מן הראוי, שכאשר משרד התחבורה עוסק בתכנון תחבורה ויישום מדיניות תחבורה, הדבר יכלול הן את התחבורה הציבורית, הן את התחבורה הפרטית ובוודאי את התעבורה הרכבתית שלא יכולה להיראות במנותק ממכלול התחבורה. לכן, חזרה הרכבת, חזרו מסילות הברזל לאחריותו של שר התחבורה.
אני רק רוצה להסביר לדבריו של נציג משרד התשתיות, אלי רונן, שתהליך חקיקת חוק רכבת ישראל, כלל תיקון עקיף לשאר החקיקה, קרי, גם לחוק רשות הנמלים והרכבות, תיקון שעוד לא סיים את דרכו ולכן נצטרך להחיל עליו רציפות. בהיעדר התיקון, בעצם חזרנו אל נקודת המוצא, שהרכבת חזרה למשרד התחבורה.
באשר לקביעת מעמדה של רכבת ישראל, האם היא תמשיך להיות כחלק מרשות הנמלים והרכבות או שהדבר ימשיך להיות מקודם בחוק רכבת ישראל? שר התחבורה עדיין שוקד בסוגייה וכאשר יועברו לו הסמכויות הוא יקבל החלטה בענין.
שרית דנה
¶
כפי שאמרתי, אני לא יכולה לדבר בתחום הפוליטי, אני אדבר בעניינים המקצועיים. כל תחום התכנון עובר ממשרד הפנים, דהיינו, מינהל התכנון, לשכות מחוזיות ובעקבות זאת מוסדות התכנון. למעשה, יוצרים ניתוק מוחלט בין משרד הפנים לבין התכנון.
שרית דנה
¶
הטענה שמשמשת בסיס להחלטה היא של כשל במוסדות התכנון הנובע בעיקרו מחוסר תאום בין הגורמים השונים השותפים בהליך התכנון ובעיקר משרדי הממשלה.
שרית דנה
¶
יש חוסר תאום בין משרדי הממשלה השונים, למשל, בין המשרד לאיכות הסביבה, בין משרד התחבורה ובין משרד הבריאות שעוסק בביוב. הטענה היא בדבר חוסר תאום בעיקר בין משרדי הממשלה וגופי הממשלה השונים שעוסקים בתכנון. הטענה היא, שכיוון שיש חוסר תאום כזה יש כשל בהליך התכנון המתמשך ויש חוסר אפשרות לקבל החלטה.
שרית דנה
¶
ודאי שלא, מה שעובר זה רק המטה המקצועי של משרד הפנים.
מכיוון שיש חוסר תאום, המקום המתאים לגרום ליצירתו של התאום הזה הוא משרד ראש הממשלה שיש בכוח יוקרתו ובכוח הסמכויות שלו להביא את כולם לידי מכנה משותף ולהכריע בין הסכסוכים השונים.
אפשר להתייחס לתכנון באחת משתי האופציות: אופציה אחת מתייחסת לתכנון כאל סוג של מקצוע שניתן לקבל בו הכרעות סופיות על סמך מומחיות. אם זאת היתה העמדה וזאת עמדה אפשרית, מן הראוי היה למנות ועדה של שלושה מומחים שיקבלו הכרעות בנוגע לכל הצעה, שייבדקו אותה עניינית ויחליטו מה התכנון הראוי.
האופציה השניה, לראות את התכנון כסוג של הכרעה דמוקרטית, שבבסיסה הכרעה חברתית בדבר הרצונות של חברה כזאת או אחרת איפה היא רואה את עצמה, האם היא מעדיפה לקדם תיירות, האם היא מעדיפה מגורים, האם היא מעדיפה בנייה צמודת קרקע וכו'. אם זה סוג ההכרעה, כמובן שמתבקש מזה סוג אחר של מוסד תכנון. ככל שאנחנו מבינים את חוק התכנון והבנייה, הוא נוטה בחלקו לכיוון השני, הוא יצר מוסדות תכנון שהם למעשה שיקוף של כל האינטרסים שעובדים בשטח, שלטון מקומי, ציבור ומשרדי ממשלה, כאשר גם משרדי הממשלה לא מיוצגים כגוף אחד אלא מיוצגים המשרדים השונים גם מתוך הבנה שכל אחד מהם מבטא מומחיות, ונדמה לי גם מתוך הבנה - שבוודאי ניתן לחלוק עליה - שמשרדי הממשלה מייצגים אינטרסים וקבוצות אינטרסים, את התעשיינים יטיב לייצג משרד התעשיה והמסחר, ואת החקלאים יטיב לייצג משרד החקלאות.
אם זאת תפיסת החוק, למעשה נשאלת השאלה מה הצעת משרד ראש הממשלה שמעבירה את תחום הטיפול בתכנון למשרדה, האם על מנת ליצור יתר תאימות? אם אנחנו מבינים נכון את ההצעה, למעשה, משרד ראש הממשלה יופקד על התאום בין הגופים. תאום בין הגופים יכול להיות באחד משתי רמות, יכול להיות ברמת טרום יצירת התכנון, ואז צריך לראות שכל משרדי הממשלה מתואמים ביניהם ומגיעים עם עמדה אחת, ויכול להיות גם בשלב הביצוע.
אם אכן משרד התכנון הוא השולחן שבו נפגשים כל האינטרסים, נדמה לי שלפחות לפי המצב החוקי היום, המוסד המופקד על יצירת התאום הוא מוסד התכנון. מה שאומרים לנו, ששולחנו של מוסד התכנון הוא כנראה לא שולחן מספיק טוב, צריך להקדים לו הכרעה פנים ממשלתית, חיצונית למוסד התכנון, שתתקבל על ידי משרד ראש הממשלה ותפגיש את הגופים הממשלתיים להכרעה אחת. ראשית, יש הנחה כזאת שמישהו מסוגל להגיע להכרעה כזאת, אבל מעבר לזאת, הגוף המתאים להגיע להכרעה כזאת הוא לא שולחנה היותר דמוקרטי והיותר פתוח של הוועדה המחוזית או של המועצה הארצית, אלא שולחנו של ראש הממשלה שיכפיף אליו את משרדי הממשלה השונים ויגיע אל מוסד התכנון עם עמדה אחת. זאת בוודאי אופציית פעולה אפשרית.
אברהם רביץ
¶
ההבדל בין השיטות הוא, ששיטה אחת אומרת שיהיה גוף שכולם יוכלו לדבר בו, ושיטה אחת אומרת, שיהיה גוף שאף אחד לא יוכל לדבר בו.
שרית דנה
¶
אין כוונה להפוך את הרשויות המקומיות לרשות התכנון ולכן התוצר של האפשרות השניה היא ליצור גוף שבו ידבר השלטון המרכזי עם השלטון המקומי בקול אחד. קול אחד של הממשלה וקול אחד של הרשויות המקומיות ואולי קול אחד של הציבור על נציגיו השונים.
השאלה, האם זה אופן ההכרעה הרצוי להחלטה תכנונית? כלומר, האם צריך לתת למשרדי הממשלה להציף את הבעיות על שולחנו של מוסד התכנון עם מידת החשיפה שיש לדיונים האלה תוך יצירת מעמד שווה לכל האינטרסים, לרבות האינטרס של הרשות המקומית, או שמן הראוי - וזאת בוודאי שיטה יותר יעילה - להגיע להכרעה פנים ממשלתית קודם הגעה למוסד התכנון, להגיע עם הכרעה ממשלתית למוסד התכנון שיתמודד שם עם האינטרסים האחראיים המיוצגים בוועדה, חלקם ציבוריים וחלקם אינטרסים של השלטון המקומי.
יורי שטרן
¶
בהעברה ממשרד למשרד כרוך בזה גם שינוי הסטטוס של ועדת התכנון? את אומרת למעשה, שיש לשנות את הגדרת התפקיד, המעמד והמבנה הפנימי של אותה ועדת התכנון העליונה. האם החלטת הממשלה מדברת על כך או שאת חושבת שזאת תוצאה בלתי נמנעת?
שרית דנה
¶
לא, זאת בוודאי לא תוצאה בלתי נמנעת, אבל אפשר ללכת באחת משתי הדרכים. אפשר להניח שהעברת תחום הפעולה ממשרד למשרד ראש הממשלה, לא נועד אלא להעביר תחום פעולה ממשרד אחד אל משרד אחר.
שרית דנה
¶
כן, בהחלט. ההנחה האחרת, היותר רצינית והנותנת יותר כבוד, היא שיש טעם מאחורי הדברים ושהיא באה לפתור בעיה. הבעיה שעליה הצביע משרד ראש הממשלה כבסיס היא בעיית חוסר התאום. לזה בא המהלך לתת פתרון. הדרך היחידה שבה אנחנו מבינים שאפשר לתת פתרון לבעיית חוסר התאום היא באמצעות יצירת פורום הכרעה למוסד התכנון, אחרת אין לכך טעם.
היו"ר אברהם פורז
¶
גם אם נציגי משרדי הממשלה והוועדה המחוזית יבואו כולם בדעה אחידה מגובשת מראש, הם עדיין במיעוט.
שרית דנה
¶
בוועדה המחוזית הם לא במיעוט, יש שם חמישה נציגי רשויות מקומיות, נציג אדריכלים אחד וכל השאר ממשרדי הממשלה.
היו"ר אברהם פורז
¶
זה לא חוקי, אני לא חושב שמשרדי הממשלה יכולים להתכנס ולהחליט שהם באופן אוטומטי יצביעו נגד.
איך ניתן באופן פיזי להפריד בין הוועדות, בין העובדים שנמצאים באותם מבנים? איך אתם מעריכים שהתכנון יעבוד בתקופה זאת?
שרית דנה
¶
מונה צוות שיעסוק בנושא, הוקמה ועדת שרים שתטפל ותבחן את הענין.
ברצוני להצביע על נקודה נוספת ומשרד הפנים חשב שמן ההכרח לתת לה פתרון טרם המהלך הזה והוא הקשר שקיים היום בין התחום המוניציפלי לתחום התכנון. הרשויות המקומיות מעורבות היום באופן אינטנסיבי בהליכי התכנון, אומנם תיקון 43 יצר אפשרות להליך תכנון פרטי, בניגוד לדעתן של הרשויות המקומיות, אבל בפועל יש ניצנים קטנים מאוד של התהליך הזה, הרשויות המקומיות הן אבן יסוד בהליך התכנון.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני רוצה להדגיש שכאשר הרשות המקומית יודעת שהיא לא הפוסק האחרון, היא מגמישה את עצמה.
שרית דנה
¶
אין לי ספק בכך, זה ודאי היה תיקון חשוב ועשה משהו לשיקולי הרשויות. אפשר לסבור שצריך להוציא את הרשות המקומית מתחום הטיפול והתכנון, משרד הפנים סבור שלא.
התכנון באזורי הביקוש הוא תכנון רווי קונפליקטים, בין השאר ברשויות המקומיות. יש דרכים שונות ליישר את הקונפליקטים בין הרשויות המקומיות, באמצעות תקצוב, באמצעות תקצוב פיתוח, באמצעות גובה הארנונה, באמצעות חוקי עזר וכדומה.
שרית דנה
¶
למשרד הפנים נראה כי הניתוק בין התכנון ובין שאר התכנון המוניציפלי לא יותיר בידי אף אחד את הכלים לפתור ולו חלק מן הקונפליקטים באמצעות הכלים הקיימים וייצור מוקד חדש של קונפליקטים. מה שקורה עכשיו, משרד הפנים הוצא לחלוטין בתחום התכנון, הוא יופקד אך ורק על הניהול הכספי של הרשויות המקומיות. ברור לגמרי שהאינטרס של הניהול הכספי לא תמיד עולה בקנה אחד עם האינטרס של הניהול הקרקעי. יש פה קונפליקט מובנה חדש שנוצר מבלי שלאף אחד יש את הכלים האמיתיים להתמודד איתו.
שרית דנה
¶
אני לא יודעת מה הפתרונות לענין הפיזי, אני מציעה שגבי גולן יענה על השאלה, איתנו לא התייעצו בענין.
היו"ר אברהם פורז
¶
על פי מיטב ידיעתי, הם יושבים באותן קומות, באותם משרדים ולפעמים גם בשירותים משותפים.
שרית דנה
¶
קודם דיבר אלי רונן על התייעצויות שנערכו, אני לא יודעת עם מי נערכו התייעצויות, לא היינו שותפים לתהליך הזה, מה שברור שמוסדות התכנון לא שותפו בתהליך הזה. המועצה הארצית דנה ביום שלישי האחרון בנושא במקביל לישיבת ממשלה, היא הביעה את מחאתה למהלך וקראה לממשלה להקפיא את המהלך ולבחון אותו מחדש, אם כי היא סברה שיש מקום להקים גוף שיעסוק בתכנון אסטרטגי כוללני.
לענין חוסר התיאום, מקובל עלינו שיש חוסר תיאום במערכת, אלא שלדעתנו כמו שאנחנו מכירים את המערכת 50 שנה, חוסר התאום הוא בשלב הביצוע ובשלב הקצאת המשאבים. יש הרבה מאוד תוכניות שלא מתאשרות ולא יוצאות אל הפועל. למע"צ ולמשרד הבריאות אין ביחד את המשאבים להקצות בשביל לבנות את התשתיות הדרושות לאותה תוכנית. אם יש צורך בתיאום, להבנתנו הוא תיאום בשלב הביצוע ולא תיאום בשלב התכנון.
שרית דנה
¶
על תוכניות אנחנו עדיין לא גובים אגרות מכיוון שיש ויכוח עם משרד האוצר על הסכומים שייגבו ואיך.
אברהם שקד
¶
המסמך של גבי גולן, מדבר על מבנה הרשות והרכבה משלושה גופים, מינהל תכנון, מינהל מקרקעי ישראל ויחידה למדיניות חברתית. הוא מצהיר שהגופים הללו יפעלו בתיאום תוך שמירה קפדנית על עצמאות מקצועית של כל גוף. מנסיוננו בשנים האחרונות אנחנו יודעים שעצמאות לגופים - לפחות לשניים הקיימים - העצמאות הזאת כבר קיימת, ולפחות במקרה של מינהל מקרקעי ישראל, היא נוצלה בחירות רבה.
אנחנו מסכימים עם העובדה שאין תיאום בין המערכות השונות הללו, אבל הדברים כבר נאמרו על ידי עו"ד שרית דנה.
התיאום צריך להיות בשלב של הייזום ולא בשלב התכנון. ההרגשה שלנו היא, שיש ענין מובהק של נעשה קודם ואחר כך נשמע. גם לאור המסמכים שמונחים לפנינו לגבי המהלכים הבאים שבהם לא דנים, המסמך של גבי גולן פשוט לא מכסה דיו את כל המשמעויות הללו.
החלטת הממשלה התבססה על מסמך איזון שבו תואר הרעיון של העברת היחידות והקמת הרשות החדשה. הרגשתנו היא, שלמרות הצורך בתיאום, העברת כל המערכת הזאת אל תוך משרד ראש הממשלה מעלה דאגה. אנחנו לא חושבים שלא צריך תיאום, ודאי שצריך, אלא שבמקום רשות או גוף או מערכת שצריכה לתאם תיווצר מערכת מנהלת. זהו חששנו הגדול, שתחת הניהול הזה, בתוך משרד ראש הממשלה, יהפך הדיון לדיון תכנוני פנים מוסדי, פנים משרדי ודיון מהסוג הזה יכול להיות חשוף ללחצים אחרים.
אברהם שקד
¶
אנחנו מתנגדים למהלך כמו שהוא.
הוזכר כאן התכנון והבניה - באותו מסמך של גבי גולן, שאני טוען שהיה בסיס להחלטת הממשלה, נאמר שחוק התכנון והבניה, חוקים אלה ישמשו בהתאמה הנדרשת כבסיס לפעולות הרשות. ההתאמה הנדרשת הזאת מדאיגה אותנו, גם לאור הדברים ששמעתי זה עתה, כי ההתאמה הנדרשת עד היום, לעתים קרובות מדי היתה הוצאת גופים כמונו מתוך המערכת.
צ'רלי סלומון
¶
מבחינת מע"צ זה יהיה המעבר הרביעי, אנחנו עברנו כבר ממשרד העבודה למשרד הבינוי והשיכון, ממשרד הבינוי והשיכון עברנו למשרד התשתיות, וכעת ממשרד התשתיות למשרד התחבורה.
ברצוני לומר, שלא התייעצו איתנו כבעלי מע"צ או עם הנהלת מע"צ בענין המעבר ממשרד למשרד. האיחוד של כל גורמי התחבורה למשרד אחד אשר יטופל על ידי הנהלת משרד התחבורה, מע"צ מאמינה שזה הצעד הנבון והנכון. למע"צ יש עמדה איך יתבצע המעבר ומע"צ תומכת במעבר.
דוד חיים
¶
זאת הפעם השלישית שרכבת ישראל עוברת למשרד נוסף, היינו יחידת סמך במשרד התחבורה, צורפנו לרשות הנמלים והרכבות, ובעצם נותקנו אבל לא משפטית. כל אותם תנאים בסיסיים להפרדת הרכבת מהרשות, בעצם לא התקיימו על ידי הממשלה, אין הסכם סובסידיה למרות שהרשות איננה מממנת את גרעון הרכבת אלא הממשלה. אין הסדרים להעברת עובדים. כל נושא המקרקעין שנמצא בתחום רשות הנמלים והרכבות לא בוצע, אף אחד לא יודע למי שייכות הקרקעות האלה.
יצחק מוזס
¶
מינהל מקרקעי ישראל הינו מערכת עצמאית, יחידת סמך שעברה כבר ארבע פעמים ממשרד למשרד, עברנו למשרד החקלאות, למשרד השיכון, למשרד התשתיות הלאומיות והיום למשרד ראש הממשלה.
המינהל מבחינת מערכת העבודה היום יומית שלו, לא רואה שינוי בנושא הזה.
יצחק מוזס
¶
אני לא יודע, אני קורא בעיתונות, אבל אנחנו לא קיבלנו פניה פורמלית מקק"ל על התנגדות.
למינהל מקרקעי ישראל יש מועצה שקובעת את המדיניות שלה. מבחינת המערכת הארגונית של המינהל והעבודה השוטפת, אנחנו לא רואים שינויים, לפחות לא בשלב הראשון.
גבי גולן
¶
אינני יודע.
אני מתנצל על כך שלא אענה להערות שאינן מקצועיות מכיוון שאני מייצג תפקיד מקצועי ונמצא מזה שנים אחדות בתפקיד.
אתחיל בנושא של הארגון מחדש של המערכת הקובעת את מדיניות הקרקע, הנושא הזה אינו חדש, הוא נדון לראשונה בשנת 1994. בקיץ 1994, ראש הממשלה המנוח יצחק רבין, הקים את ועדת השרים להאצת הבניה, ובמסגרת אותה ועדה התחילו דיונים במבנה מערכת התכנון או במבנה מדיניות המערכת הקרקעית והמדיניות התכנונית. המדיניות הקרקעית זה מינהל מקרקעי ישראל והמדיניות התכנונית זאת מערכת התכנון שבעצם נמצאת בעיקרה במשרד הפנים אבל יש גם את פן הרשויות המקומיות.
הנושא עבר סדרה שלמה של דיונים ולא הגיע לידי בשלות. גם בממשלה הקודמת היו דיונים בנושא הזה, העלו הצעות שונות, הגיע כמעט לבשלות אך בשל סוגיות כאלה ואחרות הנושא נפסל.
יולי אדלשטיין
¶
סערה ציבורית מפי כמה אנשים שמחר יצביעו בעד הרפורמה. זה לא דברים שגבי גולן יכול להתייחס אליהם.
גבי גולן
¶
לא היה ארגון מחדש של המערכת שאני קורא לה: המערכת התכנונית והמערכת הקרקעית. לא מצאתי שם אחד לשני התחומים הללו, אבל גם בדיונים ראינו השקה מאוד חזקה. למעשה, התשתית הרעיונית זאת לא תשתית שנולדה אתמול בבוקר וגם לא לפני שנה. בואו נתחיל את החשיבה בסוגיה הזאת בתאור המצב הקיים. אני סבור שבשולחן הזה לא יהיה ויכוח על המצב הקיים בשני התחומים האלה. ואומר, גם במדיניות הקרקעית, למשל בכל נושא קרקע חקלאית.
גבי גולן
¶
זאת אומרת שאם אני מבקש היום מהנוכחים פה לדרג את שביעות הרצון, כיצד נקבעת המדיניות הקרקעית היום, יש לנו היום דרך, חוק מינהל מקרקעי ישראל, מועצת מקרקעי ישראל.
גבי גולן
¶
גישת היסוד בבחינת הסוגיה היא קודם כל המצב הקיים בשני התחומים הללו. אני סבור וגם הקברניטים אשר קיבלו את ההחלטות סבורים שבשני התחומים האלה אנחנו לא נמצאים במצב טוב. ואני אומר שוב, לא בגלל המערכות עצמן, אלא בגלל השילוב שיוצר מחשבה סקטוריאלית שאותם גופים אמורים בעצם לעבוד בתיאום. המערכות עצמן, כל מערכת בפני עצמה פעלה בסבירות מי יותר טוב ומי פחות טוב. אני רוצה להדגיש, שהמערכת - שאנחנו נקרא לה, מינהל התכנון במשרד הפנים - לעניות דעתי, פעלה במצב סביר ויותר, אבל השילוב בין הגורמים שהביאו לקבלת החלטות, גרמו לאיכות החלטות נמוכה.
גבי גולן
¶
אני מוכן לתת מספר דוגמאות, אבל אם יורשה לי לסיים את ההצגה בתוך חמש דקות, ולאחר מכן אתן דוגמאות.
גבי גולן
¶
אני סבור שחייב להיות תאום בין המדיניות הקרקעית לבין המדיניות התכנונית. בשלב זה, לדעתי, לא יתכן שהמדיניות התכנונית קובעת למשל שאין בניה צמודת קרקע בהיקפים גדולים במינהל הכפרי, ומנגד, מחליטה המערכת שקובעת את המדיניות הקרקעית, על הנחות מפליגות לבניה צמודת קרקע במגזר הכפרי. הדבר הזה לא משתלב, יש כאן פעולה שלטונית בלי התאמה.
היו"ר אברהם פורז
¶
לכאורה, ברגע שהתכנון לא מאפשר בניה, לא יעזור שום דבר. אני יכול למכור מגרש שאפשר לבנות עליו 50 קומות, אבל אם אין תכנון - אין בניה.
היו"ר אברהם פורז
¶
הייתי אומר מומחיות, מכיוון שנציגי השרים בוועדה המחוזית חסרי כל אינטרס, הם מביאים את הידע המקצועי שלהם בתחומים השונים.
אברהם רביץ
¶
היום אנחנו נמצאים בפני מציאות כזאת שיש שני משרדי ממשלה כאילו בניגוד אינטרסים ואז או שנופלת הכרעה בדרך של ממשלה או שלא נופלת הכרעה. אתה מאחד את שני הגופים האלה, גוף אחד שהוא נגד בנייה חד קומתית, וגוף שני שסובר שכן כדאי לבנות בפיזור. מה קורה, במה זה עושה זאת טוב יותר? בסופו של דבר תהיה הכרעה.
גבי גולן
¶
התחושה היא, שיש פה מקום וצורך לתאם בין המדיניות התכנונית של הממשלה לבין המדיניות הקרקעית של הממשלה.
גבי גולן
¶
אחת הסוגיות המעסיקות את הממשלה היא סוגיית התשתית החוקית הקיימת היום גם במערכת של קביעת המדיניות הקרקעית, מינהל מקרקעי ישראל, וגם במערכת השניה, קביעת המדיניות התכנונית.
בקביעת המערכת התכנונית, בעצם המחוקק קבע מערכת שנסמכה על שני נתיבים מרכזיים, נתיב הוועדות ונתיב התוכניות. אנחנו עובדים היום עם מערכת שהתאימה לשנות החמישים, אבל בפועל אין לנו היום את אותה רשת של תוכניות, כלומר, תוכניות מתאר מקומיות, תוכניות מתאר ארציות שבעצם אותה רשת היא הביטוי למדיניות התכנונית.
היו"ר אברהם פורז
¶
אני מציע שתתמקד בשאלה, למה העברה למשרד ראש הממשלה תפתור את כל החוליים שצוינו עד כה?
גבי גולן
¶
זה לא חוליים, מדובר במצב מבני שלא נוצר ביום אחד, שלא נוצר בגין פעולה לא מקצועית של אנשים, או לא נוצר בגלל אי של אנשים לא מוכשרים, זאת לא הבעיה. אנחנו מדברים על מצב של מבנה שאינו מסוגל היום לתת את התשובות לאתגרים שהמדינה הזאת עומדת בפניהם.
אברהם הירשזון
¶
אתה מדבר על תפיסה חדשנית שלא מאפיינת את המוסדות הקיימים שעובדים בתפיסה של שנות ה- 60, ואתה אומר שזה יביא את המהפך.
גבי גולן
¶
לא, אני אמרתי, שהמדיניות התכנונית לכאורה אמורה לקבל ביטוי בסדרה של תוכניות, והממשלה היא שקובעת בהחלטותיה את תוכנית המתאר. בשלב הראשון אנחנו מארגנים מחדש בארגון מבני את כל המערכת התכנונית במשרד הפנים במסגרת של יחידת סמך. יחידת סמך היא יחידה עצמאית שעומדת בפני עצמה. הנושא הזה מוסכם על ידי שר הפנים.
נחום לנגנטל
¶
זה מבנה ארגוני שונה מהמבנה הארגוני הקיים בכך שייתנו להם את יחידת הסמך. זה יתן להם קצת יותר גמישות ניהולית.
גבי גולן
¶
גם גמישות מקצועית.
אני רוצה להדגיש, שארגון המערכת התכנונית במסגרת של יחידת סמך, מעבר לעובדה שהיתה מוסכמת גם על שר הפנים הקודם בממשלה הקודמת, גם על שר הפנים הנוכחי, יש לה משמעות רבה מאוד כדי ליצור את אותה עצמאות לאנשים שעובדים באותה יחידת סמך. עצמאות שפעם יכולה להיות קיימת ויכולה גם שלא להיות קיימת.
המסגרת שאנחנו מדברים עליה היא מסגרת שבה פועלות שתי יחידות סמך, האחת, המינהל לתכנון פיזי, שתכלול בתוכה את מינהל התכנון ואת המחוזות. יחידת סמך שניה שקיימת כבר היום היא יחידת סמך שנקראת מינהל מקרקעי ישראל.
היו"ר אברהם פורז
¶
עצם העובדה שמקימים יחידת סמך, זה עדיין לא פותר את הבעיה. לדוגמה, הטלוויזיה החינוכית היא גם יחידת סמך ושום בעיה לא נפתרה.
מר גולן, אותנו מטרידה השאלה, מדוע הממשלה מעבירה תחומי פעולה למשרד ראש הממשלה? למה אי אפשר היה להקים יחידת סמך במסגרת משרד הפנים?
יולי אדלשטיין
¶
אני מכיר את מר גולן כעובד מקצועי מאוד, לא מגיעות לו ההערות העוקצניות שלנו, אבל אני רוצה לשאול אותו, איך קרה שכל מומחה לתכנון שנמצא במדינת ישראל ונשאל על הנושא הזה מתנגד לשינוי כפי שהוא מוצע? האם קיבלת הנחיות כלשהן מהממונים שלך בנושא של התייעצות עם משרדים?
נחום לנגנטל
¶
אני לא מדבר על כל התזוזות, יש תזוזות מבורכות מאוד שהיו צריכות להיעשות ממזמן, כמו למשל, התזוזה של כל גופי התחבורה למשרד התחבורה, דבר שיש בו היגיון רב מאוד.
נחום לנגנטל
¶
היו צריכים לבנות תשתית לשר חשוב מאוד בממשלה שהצטרף שבוע לאחר הקמתה, וסידרו זאת. במקרה הזה הדבר מבורך.
משרד ראש הממשלה הוא משרד מתאם, בהבנה בין צדדים הוא קובע. מה ראיתם לשטות זאת לקחת אליכם דבר שאתם לא מתמחים בו ויהפוך לכשלון. מה ההיגיון שראש הממשלה לוקח אליו דברים והוא בעצם הופך להיות הגוף המבצע?
שנית, אם מדברים על מדיניות הקרקעות, לשם מה יש את משרד הבינוי והשיכון, כדי שהוא יהיה קבלן? יצרתם בעיה, מה, המדיניות הקרקעית של מדינת ישראל תוכרע במשרד ראש הממשלה, במשרד השיכון והבינוי, היכן?
שלישית, לגבי מינהל התכנון, גם אם זה נכון שהמציאות היא קשה בגופי התכנון והם לא יעילים והם עובדים לאט, בסופו של דבר אם תעביר זאת לסמכות משרד ראש הממשלה, מה, ראש הממשלה יטפל בתוכנית מתאר העיר הרצליה, בסכסוך הקיים בין רמת השרון להרצליה? לא, הוא לא יתעסק בכך אלא יטיל על אחד השרים מטעמו להתעסק בזה.
בסופו של דבר, רשויות התכנון האמיתיות שנותנות היתרי בניה נמצאות בכל מקרה ברשויות המקומיות ויש להם מטריה אחת לפחות שנקראת משרד הפנים. אם ראש רשות מתנהג לא כיאות בוועדה המקומית שלו בהיתרי בניה, יש אבא אחד שיכול לדאוג לענין הזה. עכשיו יהיו שני אבות.
יולי אדלשטיין
¶
מחר יתקיים במליאה דיון אישי בענין, אבל כאן, כאשר השר לא מצא זמן להופיע לדיון, זה כבר מראה איך יהיו ממונים על הענין. אי אפשר לצפות מראש ממשלת ישראל להתעסק ולהתערב בסכסוכים בין הרצליה לרעננה, השר הממונה צריך לעסוק בזה.
הדבר החמור בעיני, שלא היו כל התייעצויות בנושא הזה, זהו מהלך שרירותי, לא ברור מי תכנן אותן, מי ביצע אותו, שלפו אי אלו תוכניות שהיו במשרד ראש הממשלה וביצעו.
אדוני היושב ראש, מדברים כאן על רפורמות במשרד ראש הממשלה, קטונתי מלהבין מה הקשר בין להחזיר את הרכבת לרשות הנמלים והרכבות לבין מינהל התכנון שעובר למשרד רה"מ. אני לא חושב שזאת רפורמה, אני חושב שנוקטים כאן במספר מהלכים, אולי חלקם מוצדקים ואולי חלקם לא מוצדקים, אבל אני חושב שעמדת הוועדה צריכה להיות, שהדברים האלה צריכים לחזור לשולחן של ועדה מקצועית או ועדת שרים, לא לצורך ביצוע אלא לצורך בדיקת כל המהלך. אולי אז אנחנו נראה תזוזות חיוביות.
אני חוזר על מה שאמרתי קודם, לצערי, כל מומחה במדינת ישראל מתנגד למהלך הזה מבחינה תכנונית. לא שמעתי אף אחד מהם שאומר, כן, זה מה שצריך לעשות.
אני מברך על קיום הדיון הזה, ואני חושב שהוועדה צריכה להביע מחאה, שהענין לא בשל, לא נכון כפי שהוא מוצע.
גבי גולן
¶
ראשית לגבי ההתייעצויות, קיימתי התייעצות במשך זמן רב, הנושא הזה עלה לסדר היום לראשונה כמעשה שעומד להתגשם בעתיד הקרוב עם החתימה על ההסכמים הקואליציוניים, זה הופיע בצורה הברורה ביותר בכל העיתונים.
גבי גולן
¶
אמרתי רק שזה עלה לסדר היום, לא אמרתי שזאת ההתייעצות, זה עלה לסדר היום, התחילו לשמוע על זה, אנחנו קיימנו מספר התייעצויות.
היו"ר אברהם פורז
¶
רבותי, אני רוצה לסכם את הדיון, אני מציע שנקבל פה אחד החלטה, שאנחנו מבקשים מהממשלה להשעות בשלב זה את ההעברה של מינהל מקרקעי ישראל ושל מינהל התכנון בוועדות המחוזיות במשרד ראש הממשלה עד שנקיים כאן דיון מעמיק יותר. אנחנו רוצים לשמוע גם מומחים.
אין לנו יכולת להוציא צו, אבל אנחנו מבקשים מהממשלה - אני מקווה שתוכל להעביר זאת- שבשלב זה יש להתלות את ההחלטה, לא לממש אותה עד שנקיים פה דיון מעמיק בסוגיה הזאת.
היו"ר אברהם פורז
¶
הוועדה חושבת שלגבי שני הנושאים האלה יתקיים דיון מעמיק.
ועדת הכלכלה מבקשת מהממשלה להתלות את ביצוע ההחלטה על העברת מינהל מקרקעי ישראל ומינהל התכנון והוועדות המחוזיות למשרד ראש הממשלה, עד לבירור מקיף, מעמיק וענייני שיתקיים פה בוועדה.
היו"ר אברהם פורז
¶
אנחנו מבקשים לקיים דיון מעמיק ולא מוכנים שתיצרו עבורנו עובדות כובלות. לא אמרנו להפסיק ולא לעשות, אמרנו, כרגע לא לבצע.
יורי שטרן
¶
מכיוון שלא הספקתי להתבטא, אני רוצה לומר לפרוטוקול, אני חושב שהכיוון הוא נכון, הקמת גוף מרכזי שיכול לקבל החלטות ולבצע אותם.
היו"ר אברהם פורז
¶
לא אמרנו שאנחנו שוללים את המהלך, ביקשנו לקיים דיון יותר מעמיק. אנחנו מבקשים שכרגע לא תבצעו מהלכים בלתי הפיכים ולכן יש לקיים דיון מעמיק.
אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:05.